21.-28.4.2015 3.Valtakunnan viimeiset päivät Saksa - Puola kiertomatka

21.4_saksan_sotahistorian_kiertomatka_2015_uusi.jpg

21.-28.4.2015 KOLMANNEN VALTAKUNNAN VIIMEISET PÄIVÄT 8 vrk. 895 €.

Hinta: 895 € 2 hh:ssa henk./ Helsingistä lentomatkana Berliiniin.  VARAA MATKA 1.4 mennessä!

Berliini - Frankfurt an der Oder - Küstrin - Stettin - Usedom - Rügen - Berliini

Matka sis: Air Berlin reittilennot Hki-Berliini-Hki (20 kg matkatavara), bussimatkat  Saksassa & Puolassa suomalaisen matkanjohtajan johdolla ohjelman mukaan, 2 hotelliyötä*** buffetaamiaisella ja tervetuliais-illallisella Frankfurt an der Oder / Slubicessa, hotelliyön** buffetaamiaisella Stettinissä, hotelliyön*** buffetaamiaisella ja illallisella Sassnitzissa sekä 3 hotelliyötä*** buffetaamiaisella Berliinissä.

Sisäänpääsyt matkaohjelmassa kuuluviin alla olevin kohteisiin kuuluu matkan hintaan ellei hintaa ole mainittu erikseen. Opastukset kohteissa on suomennettu saksasta tai englanniksi.

Tällä sotahistoriallisella kiertomatkalla Oderin molemmin puolin Saksassa & Puolassa, Itämeren rannalla ja Berliinissä näet mm: Oder-Warhe-Bogenin linnoitusalue ja museo, Seelower Höhen muistomerkkin sekä museon ja opastetun retken taistelupaikoille, Stettinissä maanalaisen pommisuoja kierroksen, Proran museot, Rautatie ja tekniikanmuseo, (Kap Arkonan bunkkerit), Peenemünden ohjus- ja tekniikan museo, Swinemünden linnoitusmuseo, V-3 museo, kaksi sukellusvenettä, Stralsundin laivastomuseo, Sachsenhausenin keskitysleiri, Berliinissä kiertoajelu: Valtakunnankanslian & Hitlerin bunkkerin paikkan, Holokaust muistomerkin, Brandenburgin portti, Göringin Ilmailuministeriö, Gestapon päämajan paikka, Karlshorstin museo ym.

oder-warthe-bogen_1.jpg

oder-warthe-bogen_panssariesteet.jpg

FESTUNGSFRONT ODER - WARTHE -BOGEN (kuvalinkki)

Oder-Warthe-Bogenin linnoituslinjan (leveys 2 km, pituus 80 km) puolustuslaitteet ovat ainutlaatuinen kokonaisus maailmassa. Linnoitusjärjestelmä rakennettiin 1934-1940 luvulla turvaamaan Saksan itärajaa mahdolliselta Puolan hyökkäykseltä. Maanalaiset rakennelmat ovat arvokas rakennushistoriallinen esimerkki 1900 luvun linnoitusarkkitehtuurista. Saksalaiset rakensivat 106 teräsbetonibunkkeria joista 21 oli yhdistetynä maanalaisilla tunneliverkostoilla. Maan alla aina 40 m syvydessä kulkeva verkosto oli yli 30 km pitkä. Jättiläismäinen tunneliverkosto halleineen ja rautateineen lumoaa moderneilla teknisillä ratkaisuillaan. Alueella oli myö kasarmeja, rautatieasemia, varikkoja, ammusvarastoja ym. jotka olivat yhteydessä maanalaiseen verkostoon.

oder-warthe-bogen_tunneli.jpg

oder-warthe-bogen_roinaa_museossa.jpg

ODER - WARTHE - BOGEN LINNOITUSMUSEO MRU

Tutustumme linnoitusmuseoon. Tulossa lisätietoja.

oder-warthe_2_museo.jpg

BURSCHENER SCHLEIFE MUSEO

1 1/2 h maanalaisella opastetulla kierrokselle näemme Oder-Warhe-Bogenin linnoitusalueen rautatieasemia, kasarmeja, konehuoneita, varikoita ja verstaita.

oktoberfest_seelowerin_kukkulat.jpg

SEELOWER HÖHEN / muistomerkki & museo, elokuvaesitys ja opastettu kierros taistelupaikoille.

Taistelu Seelowin kukkuloista huhtikuussa 1945 avasi Puna-armeijan taistelun Berliinistä. Tämä oli toisen maailmansodan suurin taistelu Saksan maaperällä. Saksan Kenraalieversti Gotthard Heinricin Armejaryhmä  Weichsel oli 100.000 sotilaan, 344 tykin ja 512 tankin turvin puolustusasemissa Oderin länsirannalla Seelöwin kukkuloilla. Heitä kohti oli hyökkäämässä Marsalkka Zukovin 1. Valkovenäläinen rintama miljoonan miehen, 19.935 tykin ja 3155 tankin voimin. Taistelu kesti neljä päivää 16.19.4 ja ratkaisi Berliinin kohtalon. 1945 marraskuussa kukkuloille perustettiin Neuvostoliittolainen sotilashautausmaa muistomerkkeineen.

seelowin_kukkulat_museo.jpg

1972 paikalle perustettiin myös museo. Museossa on kopio Zukovin komentobunkkerista, pienoismalleja, karttoja, aseita, ja uniformuja. Museo-shopissa on myynnissä, kirjoja, karttoja ja Dvd:itä.

21.4_kustrin_linnoitus_2015.jpg

KÜSTRININ LINNOITUS

Küstrin / Koszczyn nad Odra kaupunki ja linnoitus tuhoutui 90 % kevän -45 useita viikkoja kestäneissä taisteluissa. Preussilainen linnoitus on nykyään ulkoilmamuseona. Tulossa lisätietoja

v3_museo.jpg

V-3 KANUUNA MUSEO (Vergeltungswaffe 3)

Entisellä V-3 superkanuunan testaus alueella on entisessä bunkkerissa museo joka esittelee vähemmän tunnettuja "Wurderwaffen -ihmeaseita kuten V-3 und V-4, Schmetlerling Raketenrochling Bombe Kurt, Hs 293 -. Näemme myös jäänteitä testausalueen rakennelmista.

V3-tykkikompleksiin oli sijoitettu viisi nuoliammuksia ampuvaa supertykkipatteria. Tykit olivat saksalaisten suurimpia tykkejä. Yhden V3:n putken pituus oli 120 metriä. Tykit olivat paikalleen juntattuja, joten niitä ei voinut suunnata mihinkään erityiseen kohteeseen. Tykkejä olisikin käytetty Lontoon pommittamiseen, jolloin aseen epätarkkuuden vuoksi ammusten suuri hajoama olisi poistanut suuntautumattomuuden aiheuttamat ongelmat. Aseen suuri epätarkkuus teki siitä kelvottoman muuhun kuin terroripommitukseen.

swinemunde_linnoitus.jpg

21.4_swinemunden_linnoitus_museokokoelmat_2.jpg

SWINEMÜNDEN LINNOITUS

Alkujaan 1850 luvulla rakennettu preussilainen linnoitus Swine joen suulla suojaamassa Oderia. Linnoitus säilyi vahingoittumattomana 2.maailmansodasta.

21.4_swinemunden_linnoitus_museokokoelmat.jpg

Swinemünde Fort Gerhardin museo ja Fort Engelsburgin läntisen patterin linnoituksen museo. Museo esittelee laajasti linnoituksen Preussin aikaa, Kolmannen Valtakunnan aikaa ja Neuvostoliiton armeijan aikaa vuoteen 1991.

oktoberfestmatka_peenemunde_museo_v2.jpg

oktoberfestmatka_peenemunde_museo.jpg

PEENEMÜNDEN TEKNIIKAN MUSEO / RAKETTIMUSEO (RAKETTILINKKI)

Peenemünde oli mitätön syrjäinen kalasatama aina 1930-luvulle asti kunnes siellä alettiin kehittää "Avaruuslentojen isän" Wernhern von Braunin johdolla maailman ensimmäisiä raketteja ja ohjuksia.

peenemunde_2015.jpg

peenemunde_model.jpg

1936-1945 alue oli maailman kehittynein tegnologian keskus. 3.10.1942 laukaistiin täältä maailman ensimmäinen raketti avaruuteen. Alueella kehitettiin mm. Natsi-Saksan V1 ja V2-ohjukset. Liittoutuneet pommittivat Peenemündeä useamman kerran toisen maailmansodan aikana, joten nykyään alueella on enää jäljellä voimalaitos, bunkkereita, pari varastoa ja asuinrakennusta. Museon Shopista kiinnostavaa ostettavaa.

oktoberfestmatka_peenemunde_u.jpg

peenemunde_sukellusvene_2012.jpg

Satamassa on näytteillä käytöstä poistettu neuvostoliittolainen sukellusvene U 461ja sotalaiva 1241 A, johin pääsee sisään samalla lipulla. Vuonna 1961 valmistunut 89, 6 m sukellusvene Juliet U-461  oli rakennettu partiomaan Pohjois-Atlantilla varustettuna 78-82 hengen miehistöllä. Se on ankkuroitu aivan tukikohdan tuntumaan ja on avoinna yleisölle. Neuvostoliitto käytti Juliet -luokan sukellusveneitä valvontatehtävissä Pohjois-Atlantilla ja Itämerellä aina 1980 luvun loppuun asti.

peenemunde_ohjusvene.jpg

DDR:n armeija käytti aluetta sotilastukikohtanaan, joten Varsovan liiton sotilaskalustoa on museoalueella varsin edustavasti.

kdf-seebad_rgen.jpg

rgenkfd_proran_pienoismalli.jpg

KdF- SEEBAD RÜGEN

Saksassa Itämeren rannikolla on Saksan suurin saari Rügen, joka luonnonkauneutensa lisäksi on tunnettu myös suurimmasta ja parhaiten säilyneestä entisen natsi-saksan rakennuskompleksista, KdF Seebad Rügen Prorassa joka suunniteltiin 1930-luvun alkupuolella maailman suurimmaksi rantalomakohteeksi. KDF-järjestön (Kraft durch Freude) johtajan Robert Leyn haaveena oli rakentaa useita valtavia lomakeskuksia Kolmannen Valtakunnan työläisille Itämeren ja Pohjanmeren rannoille. Yhteensä 3–4 miljoonalle vuosittaiselle lomailijalle mitoitetut kohteet aiottiin suunnitella Rügenin lisäksi Kohlbergin lähelle, Königsbergiin, Danzigiin ja Kieliin. Proran lomakeskus oli ainoa, jonka rakentaminen toteutui. Tosin sekään ei koskaan ehtinyt palvellut varsinaisessa tarkoituksessaan, eikä se koskaan täysin valmistunut. 4,5 kilometriä pitkän lomakeskuksen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1938. Peruskivi oli muurattu ja perustavat työt aloitettu jo kaksi vuotta aikaisemmin 2.5.1936. Prora oli moottoriteiden rakentamisen jälkeen koko valtakunnan toiseksi suurin rakennusprojekti. 20.000 paikkaisen lomakeskuksen kaikista 10.000 kahden hengen huoneista olisi merinäköala. Huoneet olivat kahden hengen huoneita, jokaisessa sängyt, vaatekaappi, pöytä, tuolit ja pesuallas. Jokainen huone oli samankokoinen, 2,2 x 4,75 metriä. Huoneet voitiin yhdistää pareittain avaamalla väliseinässä oleva ovi, tällöin petipaikat voitiin järjestää kuusihenkiselle perheelle. Huoneiden kalusteet ja varustus astiastoja myöten oli suunniteltu tilaustyönä DAF:ille. Yhteiset WC-tilat ja suihkut olivat käytävällä. Rakennuksen piti tulla 10 kpl. 2000 asiakkaan ravintoloita, kaksi uimahallia aaltokoneineen, elokuvateatteri ja 20.000 paikkainen kongressikeskusi. Hotellin arkkitehtuuri on sekoitus bauhausin modernismia ja natsi-ideologian suosimaa uusklassismia 

Toinen maailmansota keskeytti Proran rakennustyöt vuonna 1939. Sodan aikana rakennukset toimivat lyhyen ajan sotasairaalana sekä Hampurin pommituksia paenneiden majoitustiloina. Lisäksi Prorassa koulutettiin vuonna 1940 sotapoliiseja ja laivaston viestintätehtävissä palvelleita naisia ja tyttöjä.

PRORAN MUSEOT

rgenkfd_proran_laivastomuseo.jpg

Rannalle oli suunniteltu laitureita KDF:n lomaristeilijöitä varten, joita oli mm. Wilhelm Gustloff, jonka neuvostoliittolainen sukellusvene upotti 30.1.1945 (vieden 10.000-12.000 saksalaista Itä-Preussin pakolaista mukanaan). Museossa Natsi-Saksan alusten pienoismalleja.

rgenin_kfd_proran_nvamuseo.jpg

prora_museo.jpg

Prora sijaitsi DDR:n alueella. Sodan jälkeen vuonna 1950 alue määritettiin sotilasalueeksi ja yleisön pääsy Proraan kiellettiin vuoteen 1991 asti. Nykyisin keskeneräiset rakennukset on julistettu muistomerkiksi ja alueella toimii museo Dokumentationszentrum Prora. Joka esittele mm. KdF-Seebad Prora, NVA museo eli DDR: kansan armeijan museo, DDR: mopoja & moottoripyöriä,  kameroita,ompelukoneita ym. Kohteessa vierailee vuosittain satojatuhansia kävijöitä.

prora_rautatiemuseo.jpg

prora_rautatiemuseo_2.jpg

Rügenin Rautatie-ja tekniikan museo (Eisenbahn & Technik Museum Rügen)

Sijaitsee myös Proran rakennuksissa. 10.000 m² katettua näyttelytilaa esittelee eritysesti Deutsches Reichbahnin kalustoa sekä muita vetureita. Vaikuttava kokoelma henkilöautoja - klassikko autoja, rekkoja,  sotilasajoneuvoja, moottoripyöriä, mopoja, ratikoita ja paloautoja ym.  

rugen_kap_arkonan_bunkkerit.jpg

rugen_kap_arkonan_bunkkerit_2.jpg

KAP ARKONAN BUNKKERIT (jää ilmeisesti pois ohjelmasta)

Kap Arkonan majakoiden luona on Wermachtin bunkkeri joka vuonna 1942 rakennettiin läheistä radiokuunteluasemaa ja ilmatorjuntapatteristoa varten osana Valtakunnan ilmatorjuntaverkostoa. Suuri bunkkeri, jota kutsutaan NVA bunkkeriksi on rakennettu vuosina 1979- 1986 ja se palveli Vollksmarinen eli DDR:n merivoimien 6. laivastoa ja toimi Itämeren laivaston(VOF) komentopaikkana.

kap_arkona_2.jpg
Kaksi sisäänkäyntikäytävää haarautuu lukuisiksi omavaraisiksi ​​yksittäisiksi bunkkereiksi. Koko pintala on 2000 m² ja ilmalukot. Mielenkiintoisella kierroksella NVA bunkkereissa näkee DDR: merivoimia esittelevän näyttelyn ym.

sassnitz_otus_sukellusvene.jpg

U-BOOT MUSEUM H.M.S OTUS

Käytöstä poistettu brittiläinen sukellusvene HMS Otus on hinattu Sassnitzin kaupunkiin kelluvaksi museoksi. HMS Otus oli Kuninkaallisen laivaston Oberon-luokan sukellusvene vuonna 1962. Se poistettiin käytöstä 1990-luvun alussa ja on nyt sukellusvene museona.

stralsundin_laivastomuseo_2.jpg

STRALSUNDIN LAIVASTOMUSEO

Stralsundin merivoimien historian museo - Yläkerta yksin kattaa laajan aiheen: Dänholm kautta aikojen koska saarella Dänholm on ollut strategisesti tärkeämerkitys sotilaallisissa toimissa keskiajalta lähtien, historiallisia vaikutelmia, näkemyksiä ja kartat sekä Stralsund linnoitus. Esitellään ensimmäinen Preussin laivaston varikko-ja koulutustilat sekä Preussin laivasto. Pohjakerroksessa on myös erikoisnäyttelyitä, jotka temaattisesti eivät välttämättä liity merentutkimukseen. Pihalla on laivaston helikopteri, nopea torpedovene, miinoja, potkureita ym.

stralsundin_laivastomuseo.jpg

Näytteleillä on myös Saksan keisarillisen laivaston, Kriegsmarinen ja DDR:n laivaston Volksmarinen uniformuja ja mitaleita ym.

sachsenhausenin_keskitysleiri_1_portti.jpg

SACHSENHAUSENIN KESKITYSLEIRI

Sachsenhausen oli Berliinin lähistöllä Oranienburgissa toiminut natsien keskitysleiri ja myöhemmin neuvostoliittolaisten ylläpitämä vankileiri. Nykyisin alueella toimii keskitysleirimuseo.

Sachsenhausen sai alkunsa jo 21. maaliskuuta 1933, vain pari kuukautta natsien valtaantulon jälkeen, kun SA-joukot perustivat keskitysleirin Oranienburgin keskustassa sijaitsevalle tyhjälle tehdasalueelle. 

Sachsenhausen oli merkittävä leiri myös siksi, että siellä toimi kaikkien Saksan valtakunnan keskitysleirien keskushallinto. Useiden vuosien ajan siellä työskenteli SS-Hauptsturmführer Rudolf Höss, joka myöhemmin toimi Auschwitzin keskitysleirin päällikkönä. SS:n johtaman Sachsenhausenin toiminta-aikana keskitysleirillä oli vangittuna yli 200 000 ihmistä. Kuten SA-joukkojen Oranienburg-leirissä ensimmäiset vangit kuuluivat kansallissosialistien vastustajiin, joita seurasivat juutalaiset ja muut rodullisesti ala-arvoisiksi luetellut. Toisen maailmansodan syttymisestä lähtien Sachsenhauseniin tuotiin vankeja Saksan vaikutuspiiriin kuuluneista maista. Rodullisten ja poliittisten vankien lisäksi sinne vietiin myös sotavankeja sekä itä- ja länsirintamalta.

sachsenhausenin_keskitysleiri_2.jpg

Vaikka Sachsenhausen luokitellaan ensisijaisesti työleiriksi, siellä murhattiin kymmeniä tuhansia ihmisiä. Esimerkiksi vuonna 1941 yli 12 000 venäläistä sotavankia ja juutalaista murhattiin testatessa joukkotuhoamiseen tarkoitettuja kaasutusautoja. Uhrit kuolivat tauteihin, hoidon puutteeseen, nälkään, väsymiseen, kylmään, joukkoteloituksiin, pahoinpitelyihin ja vuodesta 1942 lähtien heitä tapettiin myös kaasukammiossa.

Himmlerin käskystä SS-Sturmbannführer Bernhard Krüger perusti Sachsenhausenin vangeista rahanväärennösyksikön, jota myöhemmin täydennettiin muilta leireiltä tuoduilla vangeilta. Vangit valmistivat lähes täydellisesti väärennettyjä 5, 10, 20, ja 50 punnan seteleitä lähes yhdeksän miljoonaa kappaletta.

Vuoden 1945 alussa Sachsenhausenissa oli noin 58 000 vankia ja sitä ympäröivillä alaleireillä yli 20 000 lisää. Kun puna-armeija tavoitti Oder-joen helmikuussa, leirin komendantti komensi vangit evakuoitaviksi. Heikot sekä vaarallisiksi luokitellut vangit, kuten venäläis- ja brittiupseerit ammuttiin

Heti voitonjuhlan jälkeen puna-armeija aloitti kymmenen erikoisleirin rakentamisen valloitetuille alueille (NKVD:n erikoisleirit). Elokuussa 1945 Sachsenhausenista tuli Erikoisleiri nro 7 ja kesäkuusta 1948 lähtien Erikoisleiri nro 1. Leirille koottiin vangittujen natsien, erityisesti natsipuolueen jäsenien lisäksi myös maanpettureina pidettyjä puna-armeijan sotilaita. Esimerkiksi natsien aikana Sachsenhausenissa pidetyt venäläiset sotavangit joutuivat nyt samaan paikkaan omiensa vangitsemina.

Erikoisleiri nro 7 oli eristetty ulkomaailmasta täydellisesti. Leiri oli tarkoitettu kovennettuun vapausrangaistukseen ja siellä harjoitettiin myös jonkin verran kommunistista uudelleenkasvatusta. Vangit eivät joutuneet tekemään kovaa pakkotyötä eikä heitä ollut tarkoitus tuhota, eivätkä vartijat käyttäytyneet väkivaltaisesti. Siitä huolimatta erikoisleirillä tämän toiminnan aikana vangitusta 60 000 ihmisestä 12 000 kuoli kammottavien vankilaolojen vuoksi nälkään, tauteihin ja hoidon puutteeseen kunnes vuonna 1950 erikoisleiri lakkautettiin ja vangit vapautettiin. Vuodesta 1993 alueella on toiminut keskitysleirimuseo.

frankfurt_an_der_oder_d-pl.jpg

FRANFURT AN DER ODER  (D)/ SLUBICE (PL)

Kaupunki sijaitsee Puolan rajalla, ja toisen maailmansodan myötä Frankfurt menetti Oder joen itäpuolella sijaitsevat esikaupunkinsa (Dammvorstadt) Puolalle, jossa näistä muodostettiin Słubicen kaupunki. Asukkaita Frankfurtissa oli vuonna 2006 61 886. Yhdessä Słubicen kanssa muodostuvan kaksoiskaupungin väkiluku vastaavasti on noin 80 000.

21.4_slubicen_tori.jpg

SLUBICEN TORIBASAARI

Kaupungin keskustassa on yksi Oderin varren suurimmista torialueista. 1600  torikauppiasta myy kaikkea mahdollista edulliseen hintaan. Miesten hiusten leikkauskin 5 eurolla.

21.4_stettin_stadt_1.jpg

STETTIN / Szczecin Puol.  -Pommerin Helmi

Vuoteen 1945 asti Saksaan kuulunut kaupunki on perustettu 1243 Oderinhaffin varrelle.  Paikalla tiedetään olleen asutusta jo ainakin 700-luvulla. Kaupunki kuului Ruotsin suurvallalle vuosina 1648–1720, jolloin se toimi myös Ruotsin Pommerin pääkaupunkina.

Toisen maailmansodan jälkeen Szczecin jäi ensin osaksi Neuvostoliiton Saksan miehitysvyöhykettä, mutta kaupunki luovutettiin pian Puolalle vastoin liittoutuneiden sopimusta Oder–Neisse-linjasta Saksan ja Puolan tulevana rajana. Saksalaiset asukkaat karkoitettiin ja tilalle tuotiin puolalaisia. Szczecin on Puolan seitsemänneksi suurin kaupunki, ja sen asukasluku on noin 407 000. Kaupunki tuhoutui pahoin sodassa.stettin_2.jpgVanhassa kaupunki on sekoitus uutta ja vanhaa. Osa talosta on restauroitu uudelleen kuten Heinrich Brunsbergin goottilaiseen tyyliin 1450 rakentama Vanha Raatihuone jossa nykyisin on Kaupungin museo, sekä Johannes-, Jakobs- und Peter-Paulkirche. Tunnetetuin nähtävys on Pommerin ruhtinaiden linna joka toimii nykyään kulttuurikeskuksena. Näkemisen arvoisia ovat myös goottilainen Kaupungin kirkko,  tiilestä rakennetut barokkiset Kuninkaan portti ja Sataman portti. Oderin varren terasseilta on hienot näkymät saarille ja satamaan. Stettin tarjoaa myös hyvät ja edulliset ostosmahdollisuudet.

21.4_stettinin_pommisuoja.jpg

MAANALAINEN POMMISUOJAKIERROS

Stettinissä teemme tunnin opastetun kiertokäynnin yhteen Natsi-Saksan suurimmista väestönsuojista (3000 m² viidessä kerroksessa. Tilaa 5000 ihmiselle). Suojan teräsbetonilaatta seinät ovat 3 metriä paksut, katto on 2,80 metriä paksu. Koemme äänitehostein millainen kokemus pommisuojassa olleille saksalaiselle siviiliväestölle oli angloamerikkalainen terroripommitus.

oktoberfestmatka_berliini_1.jpg

oktoberfesmatka_berliini_2.jpg

BERLIINI 3,4 miljonaa as.

Berliini. Entinen Preussin pääkaupunki ja nykyinen pääkaupunki uusilla kasvoilla ja upealla valtiopäivätalolla. Berliinissä kuhisee ja tapahtuu koko ajan ja harvalla kaupungilla on näin värikäs menneisyys. 

Valtaan tultuansa Hitler aikoi rakentaa Berliinistä uuden pääkaupunkinsa Welthauptstadt Germanian. Berliiniä pommitettiin länsiliittoutuneiden toimesta 363 kertaa vuosien 1940-1945 välisenä aikana. Berliini toimi viimeisenä sotanäyttämönä Euroopassa, kun Puna-armeijan joukot saavuttivat sen huhtikuun lopulla 1945. 

oktoberfesmatka_berliini_kierros.jpg

BERLIININ KIERTOAJELU

Kiertoajelu Berliinissä on jännittävä retki kaupungin mielenkiintoiseen historiaan, josta muistuttavat mm. Brandenburgin portti, Reichstag -valtiopäivätalo, Checkpoint Charlie Näemme myös modernin Potzdamer Platzin, Unter der Linden, Berlin Alexanderplatzin, Olympiastadionin.

berlinin_valtaskunnankanslian_hitler_bunkkeri.jpg

FÜHRER BUNKKERI

Näemme myös Valtakunnankanslian / Führer bunkkerin sijaintipaikan. Venäläiset eivät pnnistuneet sodan jälkeen tuhoamaan bunkkeria jossa Hitler vietti viimeiset päivänsä. Vasta 1980-luvun lopulla DDR onnistui hävittämään bunkkerin maanpäälliset osat ja rakensi sen päällee asuinalueen 1988. Tänään bunkkerin päällä on infotaulu ja parkkipaikka.

oktoberfestmatka_berliini_karlshorst2.jpg

KARLSHORST - SAKSALAIS-VENÄLÄINEN MUSEO

Tämä on paikka jossa Werchmacht 8.5.1945 kirjoitti antautumissopimuksen Puna-armeijan kanssa. Museo esittelee sotaa Itärintamalla, Taistelua Berliinistä sekä vuosien 1917-1990 Saksan ja Neuvostoliiiton välisiä suhteita.


OMATOIMISTA KATSOTTAVAA BERLIINISSÄ MM:

oktoberfest_berliinin_luftwaffenmuseo.jpg

berliini_lufwaffen_museo.jpg

LUFTWAFFEN MUSEO

Sijaitsee Berliinin laidollla Gatowin entiselllä Luftwaffen ja myöhemmin Royal Air Forcen käytössä olleella lentokentälllä. Näytteillä on Saksan ilmavoimien historiaa vuodesta 1884. Museossa on yli 200.000 esinettä mm. 155 lentokoneissa, 5000 univormuja, 30.000 kirjaa, pommeja, käsiaseita, ilmatorjuntaohjuksia ym. Museo esitttelee myös toisen maailmansodan aikaisia Luftwaffen sekä liittoutuneiden ilmaoperaatioita sekä myöhäisempää R.A.F. toimintaa kentällä.

berliinin_muurimuseo.jpg

BERLIININ MUURIN MUISTOMUSEO

Esittelee näyttelyn "Berliini 13.elokuuta 1961": valokuvia, pienoismalleja ja ulkona 1,4 km muuria sekä kommunismin tyrannian uhrien muistomerkin.

oktoberfest_berliinin_neuvostoh..jpg

TREPTOWIN PUNA-ARMEIJAN MUISTOMERKKI

Muistomerkki on pystytetty Berliiinin valtauksessa kaatuneiden 80.000 puna-armeijan sotilaan muistoksi. Heistä 5000 on haudattu tähän puna-armeijan suurimpaan sotilashautausmaahan Saksassa. Muistomerkki rakennettiin 1947-49 monumentaaliseen Stalinistiseen tyyliin. Hautakiviä ja monumentteja koristavat kuvat Suuren isänmaallisen sodan kulusta. Vaikuttavin patsas on mausoleumin katolla oleva 12 m korkea ja 70 tonnia painava pronssinen puna-armeijan sotilas joka on lyönyt fasismin ja kannattelee käsivarsilla pelastamaansa saksalaista pikkkutyttöä. Mausoulemin sisällä on mosaiikkitaideteos joka kuvaa Neuvostoliiton rauhantahtoa ja kommunismin ylivertaisuutta.

berliinii_liittoutuneiden_museo.jpg

LIITTOUTUNEIDEN MUSEO

Esittelee Länsi-Liittoutuneiden roolia v. 1945-1994 Länsi-Berliinissä. Esillä mm."Kylmän Sodan aika", Berliinin saarto, Berliinin muuri ym.

berliini_bergamon_museo.jpg

BERLIININ MUSEOT

Berliinissä on 170 museota. Berliinin keskustassa sijaitseva Museum-Insel (Museosaari) on yksi maailman merkittävämpiä museo keskittymiä jotka esittettelevät taiteen ja arkeologian aarteita. Pergamon museo on näytillä mm. 2200 vuotta vanha antiikin Pergamonalttari, Nebukadnesar II: n kruunajaissalin seinäreliefi, laajat kokoelmat islamilaista ja vähä-aasialaista taidetta ym. Egyptiläinen museo esittelee mm. muumioita ja ja v. 1340 ekr olevan kuningatar Nofrereten rintapatsaan. Antiikkikokoelmat esittelelevät etruskilaista, kreikkalaista ja roomalaista taidetta sekä antiikin ajan kaupunkikulttuuria. Vanha kansallisgalleria esittelee 1800-luvun kuvanveisto- ja maalaustaidetta.

oktoberfesmatka_berliini_saksan_historian_museo.jpg

SAKSAN HISTORIAN MUSEO

Saksan historiallinen museo esaittelee yhdistyneen Saksan historiaa yli 8000 dokumentin ja esineen voimin aina roomalaisajoista vuoteen 1991. DDR-museo taas esittelee kävijälle perusteellisesti DDR:n arkipäivää.

berliinin_vahakabinetti.jpg

MADAME TUSSAUDIN VAHAKABINETTI

Unter der Lindenillä sijaitseva vahakabinetti esittelee Saksan historiaan vaikuttaneita henkilöitä sekä hallitsijoita, filmitähtiä, laulajia, urheilijoita ym. julkkiksia.

zoo_ost-_berlin.jpg

Tierpark Berlin on toinen Berliinin kahdesta eläintarhasta. Tämä Euroopan suurin maisemaeläintarha on 160 hehtaarin kokoinen. Tierparkissa on noin 7700 yksittäistä eläintä, jotka edustavat 950 eri lajia. Eläintarha on yksi harvoja Länsi-Euroopan tarhoista joista löytyy myskihärkiä. Hotellimme on vain parin ratikkapysäkin päässä eläintarhasta.

HOTELLIT MATKALLA:

franfurt_an_der_oder_hotelli_2015.jpg

FRANKFURT AN DER ODER/ Slubice Puola: HOTELLI*** 2 yötä. Tervetuliais-illallinen ja buffetaamiainen.

Hotelli sijaitse Puolan puoleisen kaupunginosan keskustassa. Saksan rajalle on 200 m. Hotellissa on ilmastoitu grilli-pizzeria ravintola joka tarjoaa Puolan ja Välimeren keittion annoksia, terassi ja drikki-baari joka on avoinna 24 h. Klassisesti sisustetuissa 1 ja 2hh: 14-17 m² huoneissa on sat-tv, wifi, ja kylpyhuone.  Ravintoloita ja kauppoja on hotellin vieressä.

stettin_hotelli.jpg

STETTIN / Szczecinin Puola. HOTELLI** 1 yö, buffetaamiainen

Ilmastoidussa 18 m² tilavissa 1-2 hengen huoneissa on satelliitti-tv ja tilava kylpyhuone josa on hiustenkuivaaja. Kaikissa huoneissa on työpöytä ja Wi-Fi-yhteys. Hotelin ravintola (auki klo 23 asti) on erikoistunut kansainvälisiin ja ranskalaisiin ruokalajeihin. Hotellin baari on avoinna klo 01 asti ja tarjoaa juomia sekä pientä purtavaa. Vieraat voivat myös rentoutua ulkoterassilla. Hotelli sijaitsee keskustassa vain 10 minuutin kävelymatkan päässä Stettinin vanhastakaupungista ja sen kulttuurikeskuksesta Zamek Ksiazat Pomorskichsta (Pommerin herttuan linna).

sassnitzin_hotelli.jpg

SASSNITZ HOTELLI*** 1 yö. Illallinen & buffetaamiainen.

Tilavissa 25 m² 1-2 hengen huoneissa on tv, sohvaryhmä,  kylpyhuone. Hotellissa on baari, ravintola, terassi. 200 m päässä on keilahalli & ravintola, Lidl market sekä bensa-aseman shop. Hotelli sijaitsee 1,5 km päässä Sassnitzin keskustasta.

berliiini_hotelli_2013.jpg

HOTELLI BERLIINISSSÄ*** 3 yötä. Buffetaamiainen.

1hh, 2hh joissa on sat-tv, langaton wifi, puhelin, radio, tallelokero, housuprässi ja kylpyhuone jossa on hiustenkuivain sekä kylpytuotteita. Hotellissa on 90 p. ravintola, baari, terassi, hissi, huonepalvelu, pesulapalvelut. Hotelli sijaitsee entisen Itä-Berliinin puolella 7 km päässä keskustasta. Sijaitsee 300 m päässä S-Bahn kaupunkijuna-asemalta, josta pääsee helposti kaupungin suosituimmille nähtävyyksille kuten Alexanderplatz-aukiolle, Potsdamer Platzille ja Brandenburgin portille. Ratikkapysäkki 100 m (Eläintarha parin pysäkin päässä). Marketteja 200 m päässä. Useita ravintoloita ja perinteisiä saksalaisia oluttupia löytyy 200 m säteeellä.


ALUSTAVA MATKAOHJELMA

21.4 Tiistai (Päivän ajo 113 km)
Klo 17.30 kokoontuminen Helsinki Vantaa lentoasemalla Terminaali 2 Air Berliinin lähtöselvitystiskillä josta jokainen saa boardin card:in / lentolippunsa passillansa. Klo 18.40 Air Berliinin lento lähtee Berliiniin. Klo 19.35 kone laskeutuu Tegelin lentokentälle Berliiniin. Klo 20 bussi lähtee 500 m. päästä pääterminaalin ulkopuolelta kohti Frankfurt an der Oderia /Slubice jossa kaksi hotelliyötä. Bussi on hotellilla klo 21.45. Hotellin ravintolassa tervetuliais-illallinen.

22.4 Keskiviikko (Päivän ajo 185 km)

Klo 7-10 buffetaamiainen. Klo 10 bussi lähtee kohti Oder-Warthe-Bogen linnoitus aluetta jossa 11.30-14 tutustumme kahten bunkkeri alueeseen ja museoon. Lounastauko.  Ostospysähdys Slubicen suurella torialueella. Bussi on takaisin hotellilla klo 16. Iltapäivä vapaata aikaa.

23.4 Torstai (Päivän ajo 167 km)

Klo 07-09 buffetaamiainen. Klo 9 bussi lähtee kohti Seelowin kukkuloita ja taistelun muistomerkkiä. Klo 10-12.30 museoon tutustuminen, elokuvaesitys ja opastettu kierros taistelupaikoilla. Küstrinin linnoitukseen tutustuminen. Klo 16. Stettinissä opastettu kierros sodan aikaisessa pommisuojassa jossa koemme äänitehostein angloamerikkalaisen terroripommituksen. Bussi on hotellilla klo 17.

24.4 Perjantai (Päivän ajo 165 km)

Klo 06.30-9 buffetaamiainen. Klo 08.30 bussi lähtee kohti Usedomin saarta. Klo 10 V-3 museoon tutustuminen. Klo 11.15-12.45 Swinemünde jossa Fort Gerhard ja Fort Engelsburgin läntisen patterin linnoituksen museo. Lounas mahdollisuus. Klo 14.30 opastettu kierros Peenemünden tekniikkan museossa mm. V1 & V2, Juliet-luokan sukellusvene ym. Iltapäivällä bussi vie

kap_arkona_3.jpg

kap_arkona.jpg

(Kap Arkonaan jossa nähdään bunkkerit, majakat, maalaistila-museo ym.  Jää mahdollisesti pois ohjelmasta). Bussi on Sassnitzin hotellilla klo 21.15. Hotelli-illallinen.

25.9 Lauantai (Päivän ajo 315 km)
Buffetaamiainen klo 7-9. Bussi lähte hotellilta klo 9: H.M.S OTUS sukellusvene, KdF Seebad Prora ja sen museot, Rautatie & tekniikan museo. Stralsundin laivastomuseo. Klo 15.30 opastettu kierros Sachsenhausenin keskitysleirissä. Illansuussa bussilla ja jalan lyhyt Berliinin kaupunkikierros: Brandenburgin portti, Potzdamerplatz, Valtakunnakanslian paikka, Alexanderplatz ym. Klo 19 bussi on Berliinin hotellilla.

26.4 Sunnuntai (Päivän ajo 0 km)

Buffetaamiainen klo 06.30-10. Klo 12 kävellen 800 m Karlshorstin museoon jossa tutustumme lähemmin Taisteluun Berliinistä.  (Mahdollisesti tulossa myös Berliinin maanalainen pommisuojakierros ja näyttely).

27.4 Maanantai (Päivän ajo 0 km)
Buffetaamiainen klo 06.30-10. Vapaata aikaa nähtävyyksiä ja ostoksia varten & omatoimista ohjelmaa.

28. 4 Tiistai (Päivän ajo 20 km)
Buffetaamiainen klo 06.30-07.45. Klo 07.45 bussikuljetus Tegelin lentokentälle. Klo 10.15 Air Berliinin lento lähtee Helsinkiin. Kone laskeutuu Helsinki-Vantaan kentällä klo 13.10.


air_berlin.jpg

Lentoaikataulu: Lennolla tarjotaan toast-patukka, kahvia, teetä, virvoitusjuoma tai tuoremehu veloituksetta.

HEL − TXL AB 8077 21.04 18:40 > 19:35 (AIR BERLIN) 
TXL − HEL AB 8072 28.04 10:15 > 13:10 (AIR BERLIN)

HINTA

Hinta: 895 € 2hh:ssa  henk./ matka Helsingistä lentomatkana Berliinin.  +125€ 1hh lisä. Miespaikat 2hh:ssa 895 €.

Matka sis: Air Berlin reittilennot Hki-Berliini-Hki (20 kg matkatavara), bussimatkat suomalaisen matkanjohtajan johdolla ohjelman mukaan, 2 hotelliyötä*** buffetaamiaisella ja tervetuliais-illallisella Frankfurt an der Oder / Slubicessa, hotelliyön** buffetaamiaisella Stettinissä, hotelliyön*** buffetaamiaisella ja illallisella Sassnitzissa sekä 3 hotelliyötä*** buffetaamiaisella Berliinissä.

Sisäänpääsyt matkaohjelmassa kuuluviin  alla olevin kohteisiin kuuluu matkan hintaan ellei hintaa ole mainittu erikseen. Opastukset kohteissa on suomennettu saksasta tai englanniksi.

Tällä sotahistoriallisella kiertomatkalla Oderin molemmin puolin, Itämeren rannalla ja Berliinissä näet mm: Oder-Warhe-Bogenin linnoitusalueen ja museon, Seelower Höhen muistomerkin, museon ja opastetun retken taistelupaikoille, Stettinissä maanalaisen väestönsuoja kierroksen, V-3 museon, Proran museot, Rautatie ja tekniikanmuseo, Kap Arkonan bunkkerit, Peenemünden ohjus- ja tekniikan museo, Swinemünden linnoitusmuseo, kaksi sukellusvenettä, Stralsundin laivastomuseo, Sachsenhausenin keskitysleirin, Berliinissä kiertoajelu: Valtakunnankanslian & Hitlerin bunkkerin paikkan, Holokaust muistomerkin, Brandenburgin portti, Göringin Ilmailuministeriö, Gestaponpäämajan paikka, Karlhorstin museo ym.

Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastointi, DVD/tv. Varaa matkalle mukaan euroja/luottokortti ja Puolan zloteja. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä!  E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.