21.-27.12 Joulumatka Saksa 2020 Potsdam

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__7_pv._625-_logo_2.jpg

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__7_pv._PROMO_2.jpg

21.-27.12 JOULUMATKA 2020 SAKSA POTSDAM 7 pv. 625 €.

Sisältää: Easy Jet suorat reittilennot Hki-Berlin-Hki sis. max 10 kg käsimatkatavaraa lentolaukku tai vastaava 56 x 45 x 25 cm (mittoihin sis. pyörät & kahvat), lentokenttäverot ja matkustajamaksut, lentokenttäkuljetukset hotelliin, 6 yötä buffetaamiaisella ja Jouluaaton illallisella Potsdamissa hotellissa****, englanninkielisen opastetun Potsdamin kaupunkikierroksen, retken Länsi-Berliinin Joulutorille, panimokieroksen, retken vakoojien Sillalle, suomalaisen matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan. 1 hhh lisä +118 €. Iso 23 kg matkalaukku ruumaan + 64 €.

JOULUN AIKA POTSDAMISSA

Potsdam muuttuu talven adventtimaisemaksi Unescon maailmanperintöluokan järvien, puutarhojen ja linnojen ja barokin keskustan välisellä alueella. Tuhansien lamppujen valon hehkuva loiste täyttää Brandenburger Straßen joulutunnelmalla. Brandenburgin osavaltion suurimmat joulumarkkinat kutsuvat sinut joulutorin kojuille ja ostoksille, putiikkeihin, gallerioihin, kahviloihin ja ravintoloihin Hegelalleelta Charlottenstraßeen ja Luisenplatzista Pietarin ja Paavalin kirkon kupeeseen. Maamerkkinä on valtava joulukuusi Brandenburgin portin edessä, koristeltu sinisillä Herrnhutin tähdellä. Luisenplatzin lava on paikka lavastettujen satujen ja musiikkiesitysten järjestämiseen. Luisenplatzin ulkojäärata, jossa nuoret ja vanhat voivat luistella joulumarkkinoiden aukioloaikoina, ja Bassinplatzin maailmanpyörä ovat myös suosittuja. Venäläinen siirtokunta Alexandrowka, Hollantilainen kortteli, sveitsiläiset talot Klein Glienickessä: Potsdam on Eurooppalainen kuvakirja, joka on näkemisen arvoinen ympäri vuoden. Mutta jouluna Potsdam houkuttelee eurooppalaisella arkkitehtuurillaan erikoisella tavalla, koska se muodostaa upean taustan eri kansakuntien historiallisille joulumarkkinoille. Vaikka Potsdamin joulumarkkinat ovat vierailun arvoisia, Potsdamissa on myös muita tapahtumia, jotka muodostavat adventin taian. Pidä hauskaa konserteissa, tee retkillä talviseen Potsdamiin ja nauti monista kulttuurinautinnoista.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Sanssouci_3_ulkopuisto_2.jpg

Brandenburgin osavaltion pääkaupunki ja Berliinin naapurikaupunki tunnetaan Saksan historiassa Preussin kuninkaiden asuinpaikkana. Nykyisin Potsdam on ylväine palatseineen ja kauniine puistoineen yksi suosituimmista kaupunkilomakohteista Pohjois-Saksassa. Hienojen rakennusten joukosta erottuu erityisesti Sanssoucin palatsi, joka on kaupungin symboli.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_uusi_palatsi_2_kavely_2.jpg

Linnojen ja puutarhojen valtakunnassa: Potsdam

Potsdam, Brandenburgin osavaltion pääkaupunki, on tunnettu etenkin historiallisesta perinnöstään entisenä Preussin hallintokaupunkina lukemattomine ja ainutlaatuisine linna- ja puistoalueineen. Preussin loisto ja kunnia, perintö preussilaiskuninkailta Friedrich I:ltä ja Friedrich II:lta, jota Frederik Suureksi nimitettiin, perinne tieteen ja taiteiden kaupunkina: Potsdam tarjoaa kulttuuria ja historiaa henkeä salpaavissa mittasuhteissa.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_vanhakaupunki_obeliski_2.jpg

Kuninkaallisia unelmia ja Saksan suurin maailmanperintö

300 vuotta sitten Potsdamin varuskuntakaupunki muuttui yhdeksi Euroopan mahtavimmista hallintokaupungeista. Preussilaiskuninkaat toteuttivat Potsdamissa ja sen ympäristössä barokin unelman, heidän jälkeläisensä laajensivat kaupunkikuvaa suurenmoisilla klassisismin monumenteilla. Suuri määrä suuria linnoja ja pieniä palatseja odottaa vierailijoita. Potsdamissa on eniten linnoja asukasta kohti Saksassa. Suuret puistot, joissa on hienoa puutarhataidetta ja laajat visuaaliset suhteet, antavat kaupungin loistaa. Tämä arvokas perintö antaa edelleen kuvan kuninkaiden loistavasta elämästä kauan sitten, ja Potsdam on epäilemättä yksi Saksan kauneimmista kaupungeista.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_palatsi_yliopisto_1_2.jpg

Jo vuonna 1990 Potsdamin kulttuurimaisema julistettiin UNESCO maailmanperintökohteeksi. Siitä lähtien puutarha-alueet Sanssouci, Neuer Garten, Babelsberg, Glienicke ja Pfaueninsel ovat linnoineen osa maailmanperintöä, vuonna 1992 tulivat mukaan Sacrowin linna ja puistoalue ja Heilandskirchen kirkko, ja vuonna 1999 luetteloa laajennettiin vielä 14 muistomerkillä, joihin kuuluivat mm. Lindstedtin linna ja puisto, venäläinen Alexandrowkan siirtokunta, Pfingstbergin Belvedere, Kaiserbahnhofin asema ja Babelsbergin puiston tähtitorni.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_palatsi_yliopisto_2_2.jpg

Yhteensä maailmanperintöön kuuluu noin 500 hehtaaria puistoalueita ja 150 rakennusta vuosilta 1730-1916.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_vanhakaupuni_obeliski_2_2.jpg

Alter Markt -torin uusi linna ja kolme mahtavaa kaupunkiporttia

Kävelyretki Potsdamin historiallisessa keskustassa voidaan aloittaa Alter Marktilta, keskusaukiolta. Nikolain kirkko, kukkatarha ja vanha raatihuone muodostavat nykyäänkin ylhäisen ylevän kokonaisuuden. Alter Marktilla sijaitseva Nikolaikirche, jonka kupoli on näkyvissä kaikista suunnista, on kiistatta osavaltion pääkaupungin Potsdamin silmiinpistävin rakennus. Kirkkoon voi tutustua päivittäin klo 10–18. 42 metrin korkeudessa olevalta katselutasolta vierailla on upeat näkymät koko kaupunkiin ja lähellä olevaan Havellandiin.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_vanhakaupunk_parlamettilinna_2_2.jpg

Nykyään Alter Marktilla kaupunkilinna jällenrakennetuna valtiopäivien uudeksi kokoontumispaikaksi DDR antoi purkaa linnan maan tasalle vuonna 1959 preussilaisen imperialismin jäänteenä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_vanhakaupunki_kirkko_ja_museo_2.jpg

Neuer Markt -aukio 1600- ja 1700-luvulta, sijaitsee hieman piilossa talorivin takana ja on yksi Euroopan parhaiten säilyneitä barokkiaukioita sekä luultavimmin kaupungin kaunein paikka. Entisessä vaunutallissa on nykyään näkemisen arvoinen Brandenburg-preussilaisen historian talo. Viereinen Luisenplatz-aukio yhdistää barokin Brandenburger Straßen Sanssouci-puiston sisääntulon puistotiehen.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__katu_Potsdam_joulu_3_portti_2_2.jpg

Kolme mahtavaa kaupunkiporttia antavat leiman vanhalle Potsdamille, yksi toistaan kauniimpia: Brandenburgin portti, monumentaalinen riemukaari seitsenvuotisen sodan muistoksi,

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_jagerportti_2.jpg

Jägertor, joka on saanut nimensä kaupungin pohjoispuolella sijaitsevasta vaaliruhtinaallisesta Jägerhofista,

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Nauenin_portti_1_2.jpg

ja vuonna 1755 rakennetu Nauenin portti joka on yksi Potsdamin keskustan suosituimmista kohtauspaikoista ja erittäin kaunis esimerkki uusgotiikasta.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_hollantilainen_kortteli_3_2.jpg

Preussin työtä ja Euroopan vaikutusta

Nauenin portin läpi päästään Hollantilaiseen kortteliin, jossa kaupungin tunnelma ja elämäntapa avautuvat erityisen miellyttävällä tavalla: Rakkaudella muokatut takapihat, kahvilat, melko hullut kuppilat ja avantgardistiset galleriat kutsuvat kuljeskelemaan ja viivähtämään. Hollantilaiset eivät olleet ainoita, jotka löysivät Potsdamista itselleen uuden kodin: hallintokaupungilla oli alusta asti eurooppalainen leima. Hugenottien siirtokunta, venäläisen siirtokunnan laatiminen, sveitsiläistalot 1800-luvulta, norjalainen Kongsnaesin matruusiasema, englantilaiseen kartanotyyliin rakennettu Cecilienhofin linna: Potsdam on aina ollut avoin ihmisille, kulttuureille ja ideoille. Ja luonnollisesti vierailijoille. Niin nykyään kuin silloinkin, kun Voltaire tuli käymään ja vietti täällä heti kaksi vuotta.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_hollantilainen_kortteli_1_2.jpg

HOLLANTILAINEN KORTTELI

Yksi Potsdamin suosituimmista alueista matkailijoiden keskuudessa on Hollantilainen kortteli, jossa on runsaasti kahviloita, pieniä kauppoja ja baareja ja ennen kaikkea hollantilaistyylisiä tiilitaloja. Talojen historia juontaa juurensa Fredrik Vilhelm I:n aikaan, jolloin hän tarvitsi kipeästi hollantilaisia käsityöläisiä ja työmiehiä varuskunnan laajennustöihin. Jotta miehet tuntisivat olonsa kotoisaksi, Fredrik rakennutti heidän käyttöönsä 134 hollantilaistyylistä punatiilitaloa. Hollantilainen arkkitehti Jan Bouman rakensi Potsdamin hollantilaisen korttelin vuosina 1732–1742. 1700-luvun talot ovat kuin suoraan Alankomaiden pikkukaupungeista. Korttelissa on yhä rento ja omanlaatuisensa tunnelma. Kauniiden rivitalojen julkisivut koostuvat punaisesta klinkkeristä, jossa on valkoiset liitokset. Joissakin räystässä ja harjakattoisissa taloissa on myös valkoviheriset ikkunaluukut. Alun perin kaikissa taloissa oli pieni etupiha. Kortteli on suurin Alankomaiden ulkopuolella oleva hollantilaisen tyylin rakennuskokonaisuus ja kulttuurimonumentti Euroopassa.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_hollantilainen_kortteli_2_museo_2.jpg

JAN BOUMAN HAUS

Jan Bouman-talo on yksi Hollantilaisen korttelin tyypillisistä harjakattoisista taloista. Talossa olevassa museossa on pysyvä näyttely alueen historiasta ja rakennuksen kunnostamisesta. Sisustus ovat alkuperäinen barokkityylinen, ja se on todisteena hollantilaisten elämästä Potsdamissa. Taloustavarat ja muutamat 1700-luvulta peräisin olevat huonekalut tarjoavat käsityksen talon ensimmäisten asukkaiden arkielämästä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_vanhakaupuni_katuja_2.jpg

Potsdamin 156 000 asukkaan kaupunki sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Berliinistä Brandenburgin osavaltiossa, jonka pääkaupunki se myös on. Varhaisin kirjallinen maininta Potsdamista on vuodelta 993, mutta vasta 1317 siihen viitattiin ensimmäisen kerran kaupunkina. Todella merkittävä kaupungista tuli 1600-luvulla, kun siitä tuli Preussin kuninkaallisten residenssikaupunki Hohenzollern-sukuun kuuluvan vaaliruhtinas Fredrik Vilhelmin myötä. Loistokkaasta ajasta muistuttavat yhä Potsdamin monet upeat palatsit ja mahtavat puutarhat, joita on yhteensä noin 20. Tunnetuin matkailukohde Potsdamissa on Fredrik II Suuren rakennuttama Sanssoucin palatsi puutarhoineen. Kuninkaallisen residenssikaupungin aseman Potsdam menetti vasta 1918, kun Saksan keisarikunta luhistui ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Sanssouci_2_ulkopuisto_2.jpg

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Sanssouci_1_sali_2.jpg

SCHLOSS SANSSOUCI

Kuuluisin Potsdamin palatseista on Sanssoucin palatsi joka rakennettiin 1745-1747 Fredrik II Suuren kesäasunnoksi. Preussin kuningas Fredrik II Suuri oli itse palatsin suunnittelussa mukana ja Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff toteutti rakennustyön Keisarin ideoiden ja luonnosten pohjalta. Suoraan käännettynä rokokootyyliä edustavan palatsin nimi tarkoittaa "ilman huolia" tai "huoleton" - Fredrik II Suuri halusikin palatsistaan paikan, jonne vetäytyä Berliinin prameilusta ja seremonioista. Frederk Suuri halusi kasvattaa luumuja, viikunoita ja viiniä Potsdamin porteilla. Tämä toive heijastuu kuuluisissa viinitarhojen terasseissa. Sanssouci palveli häntä kesäasuntona suosikki- ja turvapaikkana vaikeina aikoina ja huvipalatsina jonne hän vetäytyi koirinensa ja nautti yksityiselämästään. Mikään muu linna ei ole yhtä yhteydessä Frederik Suuren persoonallisuuteen kuin Sanssouci-palatsi.

Ensimmäisenä valmistui pieni rokokootyylinen kesäpalatsi vuonna 1747. Rakennusta laajennettiin sata vuotta myöhemmin. Tämä ”Preussin Versailles” tyylikkäine huoneineen, marmoripylväineen, hienoine kattomaalauksineen ja kullattuine kohokuvineen houkuttelee matkailijoita kaikkialta maailmasta. Linnaa pidetään saksalaisen rokokoo-arkkitehtuurin pääteoksena. Huoneet, joille on tyypillistä loisto ja tyylikkyys, on sisustettu alkuperäiseen 1700 luvun asuunsa ja Watteaun, Paninin ja Pesnen mestariteoksilla. Kahdentoista huoneensa kanssa se on yksi pienemmistä linnoista, mutta Sanssouci-palatsi on erittäin arvokas ja rakkaudella sisustettu.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Sanssouci_4_Frederik_suuri_2.jpg

Tämä loisto on syytä kokea. Voit nopeasti päästä Sanssouci-filosofin Vanhan Fritzin” maailmaan. Nykyään voit nähdä opastetulla kierroksella alkuperäisen sisustuksen sekä koristeita ja maalauksia linnan huoneissa. Pääsyliput ja ajat Sanssouci-palatsiin saa historiallisen myllyn vierailukeskuksesta tai palatsin lippupisteestä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_sansoucci_Frederik_suuren_hauta_2.jpg

On huomionarvoista, että kuningas halusi tulla haudatuksi kryptaan viinitarhan ylimmälle terassille. Jopa kuolleena hän halusi olla lähellä Sanssoucia. Hänen toiveensa toteutui vasta vuonna 1991. Frederik Suuren hauta on ylemmällä terassilla. Sanssouci-palatsiin kuuluu myös upea taulugalleria ja Neue Kammernin palatsi.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_sansoucci_puisto_1_talvi_2.jpg

SANSSOUCIN PUISTO

Sanssoucin puisto oli alun perin puutarha, joka oli Preussin kunkinkaan, Frederik II Suuren suosikkipaikka 1600-luvun puolivälissä. Vuonna 1833 kuuluisat maisemapuutarhurit Peter Joseph Lenné ja prinssi Hermann von Pückler-Muskau muuttivat tämän Haveljoen rannalla lepäävän kumpuilevan alueen yhdeksi Saksan kauneimmista puistoista. Puistossa on myös upea barokkityylinen uusi palatsi, viehättävä kiinalainen teehuone ja valkoisin ja vaaleanpunaisin marmoriveistoksin koristeltu Neptunuksen luola. Puistossa on lähes 300 hehtaarin edestä vehreitä nurmia ja metsiä, joiden keskellä kulkee risteneviä polkuja, kuten kaksi kilometriä pitkä Hauptalleen kävelykatu. Sanssoucin palatsin puistossa sijaitsevat muun muassa arkkitehti Johann Gottfried Büringin suunnittelema rokokootyylinen paviljonki ja kiinalaistyylinen keittiörakennus. Sanssouci valtavine puutarhoineen on osa UNESCOn maailmanperintöluetteloa, kuten itse asiassa suurin osa Potsdamin nähtävyyksistä. Puistossa työskentelee noin 60 puutarhuria, jotka pitävät sen kukkaistutukset, pensaat ja nurmet moitteetomassa kunnossa. Kulje pitkin puiston polkuja, ihastele puutarhojen kaunista suunnittelua ja katsele patsaita, joita löytyy puistosta tuhatkunta kappaletta. Kiertele Potsdamin yliopiston istuttamilla palstoilla kasvitieteellisessä puutarhassa ja käy nauttimassa norjalaisen puutarhan mäntymetsän kotoisasta tunnelmasta. Park Sanssouci on avoinna joka päivä aamuvarhaisesta iltamyöhään ja sinne on vapaa pääsy.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_sansoucci_historiallinen_mylly_talvi_2.jpg

SANSSOUCIN HISTORIALLINEN TUULIMYLLY

Sanssouci-palatsissa lähellä sijaitseva historiallinen tuulimylly on ainoa säilynyt mylly alun perin yli 40 tuulimyllystä, joita käytettiin viljan toimittamiseen väestölle ja varuskunnille. Se rakennettiin vuosina 1787-1791 ensimmäisen 1738 rakennetun myllyn seuraajaksi. Toiminta lopetettiin vuonna 1858, koska se ei ollut enää kannattava. Mylly tuhoutui huhtikuun lopun 1945 taisteluissa. Mylly avattiin jälleenrakennettuna vuonna 1993. Vuodesta 2003 lähtien tuulimylly on jauhanut viljan säännöllisesti. Myllyssä on nykyään museo. Pohjakerroksessa on pieni tehtaanmyymälä, joka tarjoaa paikan päällä jauhetuja jauhoja, kirjallisuutta ja matkamuistoja. Mylly on talvella suljettu.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_sansoucci_puisto_LISAKUVA_UUSIPALATSI_2.jpg

Sanssoucin puistoalueeseen kuuluu muitakin palatseja, kuten Neues Palais eli uusi palatsi puiston läntisellä puolella, Orangerieschloss sekä Charlottenhofin palatsi puiston lounaiskulmassa. Puiston pohjoisosassa harjanteen päällä on myös Belvederen palatsi, josta on upeat maisemat Sanssoucin puistoalueelle, aivan kuten palatsin italiankielinen nimikin kertoo.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_uusi_palatsi_1_2.jpg

NEUES PALAIS

Neues Palais on palatsimainen rakennus joka sijaitsee Sanssoucin kuninkaallisen puiston läntisellä puolella.  Palatsin rakennutti Preussin kuningas Fredrik II Suuri vuosina 1763–1769. Palatsin julkisivu edustaa tylliltään barokkia ja rokokoota, ja sen rakenteissa ja koristeissa on käytetty kalleimpia materiaaleja. Kyseessä oli mahtipontinen ele, jolla Fredrik Suuri halusi osoittaa muille Euroopan valtioille, etteivät Preussin rahavarat olleet ehtyneet uuvuttavan seitsenvuotisen sodan jälkeen. Suunnittelijana toimi aluksi arkkitehti Johann Gottfried Büring, mutta hänen tilalleen tuli myöhemmin Carl von Gontard. Neues Palais on yksi viimeisimpiä preussilaisia suurbarokkipalatseja.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_uusi_palatsi_6_2.jpg

Kolmisiipinen Neues Palais on 240 metriä pitkä ja siten huomattavasti suurempi kuin Sansouccin palatsi. Kattokupolin huipulla on kuparinen patsas, joka esittää kolmea sulotarta kannattelemassa Preussin kuninkaallista kruunua. Julkisivun pilastereiden edessä ja katon harjalla on yhteensä 290 hiekkakiviveistosta, jotka esittävät erilaisia mytologisia ja allegorisia hahmoja. Siinä missä Sansouccin sisätiloissa oli pyritty intiimiyteen, Neues Palais tehtiin mahdollisimman edustavaksi ja koristelut ovat runsaat. Frederik II Suuri määräsi, että palatsin tyylin piti edustaa Preussin valtaa ja kunniaa, joten rakentamiseen käyettiin runsaasti marmoria, kiveä ja kultaa.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_uusi_palatsi_7_2.jpg

Valtavan palatsin sisällä on kaksisataa huonetta, kuninkaalliset huoneistot ja neljä galleriaa, jotka on sisustettu loisteliaiseen rokokotyyliin. Sen tyylikkäästi sisustetut juhlasalit ovat yhtä kiehtovia kuin ne olivat 1700-luvulla. Salaperäinen kimaltelu ja loiste, jolla Frederik Suuri halusi tehdä vaikutuksen vierailijoihinsa, voidaan nyt kokea uudelleen.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_uusi_palatsi_3_grotto_2.jpg

Meriteemaisen loisteliaan Grotto salin seinät on koristeltu yli 24 0000 simpukankuorella, fossiililla, marmorikoristeilla, kvartsilla ja muilla kimaltelevilla mineraaleilla. Salin marmorilattiaan on ikuistettuja merenelävien kuvia ja sen upea kattomaalaus ja kauniit kristallikruunut ovat ihastelemisen arvoisia.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_uusi_palatsi_4_marmorisali_2.jpg

Erityisen hieno esimerkki Preussin rokokoosta on Marmorisali joka on valoisa tanssiais-sali, jonka kiviseinät ja kultakatto kiiltävät luonnonvalossa. Salin seiniä ja kattoa koristavat upeat maalaukset ja kultakehyksiset kattorakenteet.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_uusi_palatsi_5_2.jpg

Palatsin yläkerran galleriassa on uusklassisia koristeita ja italialaisia barokkimaalauksia. Palatsin teatteri on koristeltu punaisin, valkoisin ja kultaisin rokokookoristein. Se on erityisen hieno esimerkki barokkin teatteriarkkitehtuurista. Näytelmiä näytetään edelleen pienellä näyttämöllä. Neues Palaisista löytyy myös 25 paikkainen Cafe Caroline & 90 paikkainen Restaurant Fredersdorf, jossa voit nauttia leivonnaisita ja ruuista majesteettisessa ympäristössä. Opastettu kierros “Imperial Christmas” Neue Palaisissa 26.12 klo 15. Missä linnan joulukuusi oli yli 100 vuotta sitten? Mitä oli valmistettu jouluaattona linnakeittiössä? Miltä prinssin ja prinsessan lahjat näyttivät? Ja mitä keisari sai? Kierros maksaa 10 €.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Orangerie_1_2.jpg

ORANGERIESCHLOSS

Orangerialinna on Sanssoucin palatsin puistossa sijaitseva uusrenessanssityylinen palatsimainen orangeria, joka kuuluu entisiin Hohenzollernien palatseihin. Se sijaitsee Sanssoucin palatsin länsipuolella olevalla kukkulalla. Orangerialinnan rakennutti Preussin kuningas Fredrik Vilhelm IV. Hän laati sen ensimmäiset luonnokset itse kruununprinssiaikanaan vuonna 1830 palattuaan matkaltaan Italiasta. Hän antoi suunnittelutyön vuonna 1840 ensin arkkitehti Ludwig Persiukselle, jonka työtä jatkoivat myöhemmin Friedrich August Stüler ja Ludwig Ferdinand Hesse. Rakentaminen päästiin aloittamaan 1851. Rakennus valmistui lopulta vuonna 1864. Orangerian esikuvina on käytetty Italian renessanssipalatseja.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Orangerie_4_2.jpg

Kaksoistorneilla varustettu keskiosa viittaa Rooman Villa Mediciin, kulmarakennelmat puolestaan Firenzen Uffizi-gallerian Arnon puoleiseen julkisivuun. Rakennus on sivuhalleineen yli 300 metriä pitkä. Kun lähestyt palatsia, näet ensimmäiseksi päärakennuksen ja sen kaksi symmetristä tornia. Päärakennuksen ympärillä on terasseja, pylväskäytäviä, pihaveistoksia ja kasvihuoneita. Orangerialinnan katsotaan kuvastavan Fredrik Vilhelmin tunnettua ”Italian-kaipuuta”.  Hänet tunnettiin myös lempinimellä ”romantikko valtaistuimella”.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Orangerie_2_2.jpg

Astuessasi sisään linnan porttikongista edessäsi on Orangerialinnan hienoin osa luonnonvalossa kylpevä Rafael-sali, johon on sijoitettu yli 50 jäljennöstä italialaisten renessanssin mestarien komeimmista maalauksista. Ne on tehty 1800-luvulla. Joukossa on kopioita useista Rafaelin maalauksista jotka koristavat salin punaisia silkkiseiniä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Orangerie_5_2.jpg

Pääset ihastastelemaan myös Malachite huoneen koriste-esineitä ja kauniita veistoksia .

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Orangerie_3_2.jpg

Rakennuksessa on myös viisi uusrokokootyyliin sisustettua ylellistä vierashuoneistoa, joihin majoittuivat korkeat arvovieraat, kuten Venäjän tsaari Nikolai I vaimoineen.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_kiinalainen_teehuone_2.jpg

CHINESISCHES HAUS

Kiinalainen teehuone on Sanssoucin palatsin puistossa sijaitseva rokokootyylinen paviljonki. Paviljonki rakennettiin vuosina 1755–1764 Preussin kuningas Fredrik Suuren määräyksestä noin 700 metrin päähän Sanssoucin palatsista sen lounaispuolelle Rehgartenin puutarhaan. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Johann Gottfried Büring. Se oli tarkoitettu ylelliseksi huviretkien viettopaikaksi. Hollantilaiset kauppiaat toivat parhainta silkkiä, posliinia, helmiäistä ja lakattuja puuesineitä Kiinasta Eurooppaan 1600-luvulla. Tämä johti kiehtovaan uuten tyylisuuntaan, kineseriaan, joka oli sekoitus kiinalaista koristetaidetta ja eurooppalaista rokokoota. Euroopan hoveissa oli 1700-luvun puolivälissä muodissa kaikki näennäisesti kiinalaisuuteen viittaava eli chinoiserie. Paviljonki on apilanlehden muotoinen ja sen sisäseiniä koristavat kullatut konsolit. Paviljongin ulkopuolta koristivat Johann Peter Benckertin ja Johann Gottlieb Heimüllerin toteuttamat kullatut veistokset, joiden hahmot eivät tosin näytä erityisen itämaisilta. Katon päällä olevan tampuurin huipulla on päivänvarjoa pitelevää kiinalaista esittävä kullattu patsas. Sisäkatossa on suuri kattomaalaus, joka esittää vallatonta kiinalaista seuruetta. Kiinalaisen teehuoneen alkuperäinen sisustus ei ole säilynyt. Talvella suljettu. Sanssoucin puistoon rakennettiin seuraavina vuosina eräitä muitakin kiinalaistyylisiä rakennuksia, kuten Büringin suunnittelema keittiörakennus ja Carl von Gontardin 1770-luvun alussa suunnittelema pagodia jäljittelevä lohikäärmetalo.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_charlottenhofin_linna_1_2.jpg

CHARLOTTENHOF

Charlottenhof on yksi Sanssoucin palatsin puistossa sijaitseva entisistä Hohenzollernien asunnoista. Pieni uusklassiseen tyyliin rakennettu huvila sijaitsee Sanssoucin palatsin lounaispuolella. Rakennus oli alkujaan vuonna 1756 rakennettu yksikerroksinen kartano, jonka oli suunnitellut rakennusmestari Johann Gottfried Büring. Se muutettiin vuosina 1826–1829 arkkitehti Karl Friedrich Schinkelin suunnitelmien mukaisesti kesäasunnoksi Preussin kruununprinssille, tulevalle kuningas Fredrik Vilhelm IV:lle. Fredrik Vilhelm oli itse laatinut luonnokset. Hän halusi rakennuksen perustuvan antiikin henkeen roomalaisten huviloiden esikuvaan, jotta se muistuttaisi häntä Italiasta, jossa hän oli viihtynyt. Schinkel toteutti ajatuksen lisäämällä huvilaan doorilaisen portiikin, pergolan ja terassin.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_charlottenhofin_linna_2_2.jpg

Sisätilat ovat vaatimattomat, porvarilliset ja elegantit. Tapeteissa, vuodevaatteissa ja ikkunaluukuissa käytettiin sinivalkoisia raitoja viittauksena Baijerin lippuun, sillä Fredrik Vilhelmin vaimo Elisabet oli alkujaan baijerilainen prinsessa. Huoneiden värikäs erilaisuus materiaalien ja värien suhteen on huomattava. Charlottenhofin sisustus on säilynyt sellaisenaan, mikä tekee siitä ainoan kokonaisuudessaan säilyneen Schinkelin työn.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_charlottenhofin_linna_3_2.jpg

Peter Joseph Lenné suunnitteli Charlottenhofin ympärille englantilaistyylisen maisemapuiston, johon kuului geometrisesti istutettuja puutarhoja, suihkulähteillä varustettuja lampia sekä runoilijalehto, johon oli sijoitettu italialaisten ja saksalaisten runoilijoiden rintakuvia. Charlottenhofin palatsia ja puistoa kutsutaan perustellusti Preussin Arcadian sydämeksi.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_sansoucci_puisto_palatsi_nimeton_2.jpg

RÖHMISCHE BÄDER

Roomalaisten kylpylöiden romanttinen kokonaisuus muodostaa viehättävän vastineen tiukalle Charlottenhof-palatsille. Se vie meidät italialaiseen maalaistaloon: Dionysoksen majat, Pompeijanian pylväät, muinaiset Kentaurin sarkofaagit ja Välimeren hedelmät ja rehevät kasvien koristeet herättävät yhteyksiä ihanteelliseen Italiaan. Roomalaiset kylpylät eivät kuitenkaan ole roomalaisten kylpylöiden jäljennöksiä eikä muinaisten huviloiden. Pikemminkin kruununprinssi rakensi arkkitehtonisen uuden luomuksen, joka perustui italialaiseen 1500-luvun tyylin maalaistaloon. Lahjakas kruununprinssi ja myöhemmin kuningas Friedrich Wilhelm IV tarjosi lukuisia ajatusluonnoksia rakennuksesta. 1829 Karl Friedrich Schinkel ja Ludwig Persius tekivät kuninkaallisesta visiosta totta. Talvella suljettu.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_sansoucci_puisto_RAUHAN_KIRKKO_2.jpg

FRIEDENSKIRCHE

Potsdamin Friedenskirche on protestanttinen kirkko. Taiteilija ja kulttuuria rakastava Preussin kuningas Friedrich Wilhelm IV tilasi sen vuonna 1845. Kirkko rakennettiin Marlygarteniin, joka on osa Sanssouciin puistoa. Kirkon sisustus on sisustettu alkuperäisellä 1300-luvun Venetsialaisella mosaiikilla. Mosaiikki tuli Muranon puretusta kirkosta. Kuningas Friedrich Wilhelm osti sen ja toi Potsdamiin. Se esittää istuvan Jeesuksen, Marian ja Johannes Kastajan, sekä apostolin Pietarin marttyyri Cyprianuksen kanssa. Kirkon kryptassa on kuningas Friedrich Wilhelmin ja hänen vaimonsa Elisabeth Ludovikan kuninkaallinen hauta sillä heidät molemmat haudattiin tänne kuolemansa jälkeen. 24.12 Klo 23.00 Joulumusiikkia perinteisesti Friedenskirche Sanssouci. Vocalkreis Potsdam laulaa kantorin Johannes Langin johdolla, puhallin kvartetto soittaa musiikkia ja Klaus Büstrin lukee vanhan ja uuden testamentin tekstejä. Aloitus: klo 23.00 Vapaa pääsy. 25.12 Klo 17.00 Kansainvälinen Joulujumalanpalvelus, joulutarina luetaan monilla kielillä ja tietysti laulataan yhdessä. Se kertoo myös sen, mitä ihmiset kokivat "seuratessaan tähteä ".

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__cecilienhof_1_2.jpg

CECILIENHOF

Linnan rakennutti keisari Vilhelm II vuosina 1914-1917 pojalleen ja tämän vaimolle. Jungfernsee ja Heiliger See järvien välisssessä 74 hehtaarin Neur Garten puistossa oleva linna edustaa englantilaista tudor-tyyliä, ja se on viimeinen Hohenzollern-suvun rakennuttama linna. Tämän pääosin puusta ja tiileistä rakennetun 176 huoneen upean palatsin rakentaminen maksoi keisari Wilhelm II: lle noin kahdeksan miljoonaa kultamarkkaa. Lopulta Cecilienhofin palatsia käytti täällä asunut kruununprinssi Wilhelm von Hohenzollern. Tämä upea rakennus on nimetty hänen vaimonsa, Mecklenburg-Schwerinin kruununprinsessa Cecilien mukaan. 

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__ceci-lienhof_3_2.jpg

Cecilienhofin palatsin rakentamista pidetään erityisenä arkkitehtonisena mestariteoksena. Käyttämällä perinteisiä rakennusmateriaaleja ja tummasta puusta valmistettuja puuelementtejä, koko rakennuryhmä sopii nerokkaasti tyypilliseen Potsdamilaisen maisemaan. Rakennusosien taitavaa ryhmittelyä viiden sisäpihan ympärille pidetään ainutlaatuisena. Linnan todellinen keskusta on tilava olohuone, johon pääsee eteisen kautta, josta pääsee kruununprinssiparin edustus- ja yksityistiloihin. Rakennus on arkkitehti Paul Schultze-Naumburgin töiden helmi.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__cecilienhof_2_2.jpg

Cecilienhofin linna tunnetaan ehkä parhaiten siellä järjestetystä toisen maailmasodan jälkeisestä kesällä 1945 17. heinäkuuta – 2. elokuuta pidetystä Potsdamin konferenssista, jossa voittajavallat määrittelivät Saksan uudet rajat. Kokoukseen osallistuivat sodan voittaneet liittoutuneet, joita edustivat jokaisen kolmen valtion päämiehet Stalin, Truman ja Churchill. Voit myös käydä Stalinin, Rooseveltin ja Churchillin alkuperäisessä kunnossa olevissa työhuoneissa. Neuvostoliiton sotilaat istuttivat pihan nurmikolle kukista tehdyn punaisen tähden, joka näkyy kaukaa. Myös Cecilienhofin linna kuuluu monien Potsdamin nähtävyyksien tavoin UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Nykyään Cecilienhof on museo mutta se toimii myös hotellina. Samalla Neuer Gartenin puistoalueella Cecilienhofin kanssa sijaitsee myös Marmorpalais eli marmoripalatsi

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Marmoripalatsi_1.jpg

MARMORPALAIS

Marmoripalatsi on entinen Hohenzollernien palatsi Potsdamissa, niin sanotun Uuden puutarhan eli Neuer Gartenin alueella, Heiligen See -järven rannalla. Marmoripalatsin rakennutti Preussin kuningas Fredrik Vilhelm II pian valtaantulonsa jälkeen, vuosina 1787–1792, vain lyhyehkön matkan päähän edeltäjänsä Fredrik Suuren rakennuttamasta Sanssoucin palatsista. Marmoripalatsin suunnitteli arkkitehti Carl von Gontard uuden klassistisen tyylin mukaisesti, mikä erottaa sen Fredrik Suuren palatseista. Punatiilinen rakennus on kaksikerroksinen ja pohjakaavaltaan neliönmuotoinen. Katolla olevasta pienestä näköalatornista voi ihailla ympäristöä. Nimi viittaa harmaaseen Sleesian marmoriin, jota on käytetty julkisivun koristeluun ja jäsentämiseen. Sisätilojen suunnittelusta vastasi Carl Gotthard Langhans. Palatsiin lisättiin kaksi siipirakennusta vuonna 1797. Johann August Eyserbeck suunnitteli palatsin ympärille puutarhan, jossa on erilaisia näköalapaikkoja ja erikoisia arkkitehtonisia kulisseja. Saksan keisari Vilhelm II asui marmoripalatsissa kruununprinssiaikanaan vuodesta 1881 alkaen. Myös hänen poikansa kruununprinssi Vilhelm asui siellä perheineen, kunnes heitä varten suunniteltu Cecilienhofin linna valmistui vuonna 1917. Palatsi on ainoa säilynyt Preussin varhainen uusklassinen palatsi.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Marmoripalatsi_2_2.jpg

Nykyisin Marmoripalatsi on museona. Kaikki 40 huonetta on kunnostettu ja avoinna yleisölle. Päärakennuksen alakerrassa eteinen aukeaa portaikkohalliin, joka ulottuu koko rakennuksen korkeudelle. Sen takana olevaa grotto-hallia käytettiin ruokasalina kesällä. Järvelle itään päin oleva sali oli linnan asukkaille miellyttävä oleskella sen varjoisan sijainnin ja optisesti harmaansinisen marmoriverhouksen ansiosta. Yläkerrassa huoneet on ryhmitelty keskellä olevien marmoriportaikkojen ympärille. Suurin huone, konserttisali, ulottuu linnan koko järven puolelle. Huoneiden ja eteisten sisustus ja sisustus vastasivat klassismin ajan makua.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Babelsbergin_puisto_1_2.jpg

BABELSBERGIN PUISTO & PALATSI

Babelsbergin palatsin puisto ja Babelsbergin palatsi ovat osa Potsdamin vaikuttavaa ja laajaa kulttuurimaisemaa. Sieltä on näkymät Glienicken palatsipuistoon ja Glienicken siltalle. Babelsbergin puiston näyttävät rakennukset ja hienot maisemat tekevät siitä todellisen aarreaitan. Babelsbergin palatsin on suunnitellut preussilainen arkkitehti Karl Friedrich Schinkel. Tämä upea, englantilaista tudortyyliä edustava palatsi rakennettiin 1833 alun perin tulevan keisarin, Vilhelm I:n, kesäasunnoksi. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Karl Friedrich Schinkel englantilaisen maalaiskartanon tyyliin. Rakennus edustaa uustudorilaista arkkitehtuuria. Se sisältää runsaasti erkkereitä, torneja, sakaroita ja loggioita. Sisätilat ja ikkunat on tehty uusgoottilaiseen tyyliin. Linnan suunnittelua jatkoivat Schinkelin jälkeen Ludwig Persius ja Johann Heinrich Strack, jotka suunnittelivat useita sivurakennuksia. Kaikilla arkkitehdeilla oli vaikeuksia täyttää prinssi Vilhelmin puolison, prinsessa Augustan toiveet koristeellisemmista tiloista. Strack suunnitteli vuosina 1844–1849 rakennetun torniin päättyvän lisäsiiven. Tornin sisälle sijoitettiin kahden kerroksen korkuinen tanssiaissali.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Babelsbergin_linna_2_2.jpg

Vuodesta 1871 Keisari Wilhelm I ja hänen perheensä viettivät kesänsä mahtavassa Tiefen See -linnassa lähes 50 vuoden ajan. Rakennusta reunustavat kuvankauniit terassit, huolellisesti suunnitellut muotopuutarhat, hienot veistokset ja koristeelliset suihkulähteet. Linnaa ympäröivän puiston suunnitteli alun perin Peter Joseph Lenné, mutta hänen työtään jatkanut Hermann von Pückler-Muskau toteutti oman näkemyksensä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Babelsbergin_puisto_torni_1_2.jpg

FLATOWTURM

Puiston polkuja pitkin pääset Flatowturmin torniin joka on kuin suoraan sadusta. Babelsbergin puiston Flatow-torni rakennettiin vuosina 1853–1856 Johann Heinrich Strackin suunnitelmien mukaan Frankfurt am Mainissa sijaitsevan Eschenheimin portin keskiaikaiseen tornin kopioksi. Keisari Wilhelm I jatkoi näin Potsdamin rakennusperinteitä pystyttääkseen näköalapaikkoja näkyville paikoille. Uusgoottilaiseen tyyliin rakennettu 46 metrin korkea näkötorni seisoo altaan alueella, joka on tärkeä puiston kastelua varten.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Babelsbergin_puisto_torni_2_2.jpg

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Babelsbergin_puisto_torni_3_2.jpg

Keisaripari käytti rakennusta sekä vierastalona että varastopaikka keräämilleen esineille. Molemmat olivat innostuneita keräilijöitä, jotka olivat kiinnostuneita taiteesta ja historiasta. Tämä 46 metriä korkea ja osin alkuperäisin kalustein sisustetuttu näkötorni tarjoaa ainutlaatuisen panoraamanäkymän Potsdamiin ja sen linnoihin ja puistoihin aina Wannseeen asti. Sis.p 4 €.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Babelsbergin_puisto_4_muut_2.jpg

Muita nähtävyyksiä puistossa ovat Café Kleines Schloss, Matrosenhaus ja Gerichtslaube. Puisto on avoinna ympäri vuoden aamu kahdeksasta hämärän tuloon.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_Blaulicht_1_2.jpg

WEIHNACHTSMARKT ”BLAUER LICHTENGLANZ”

Perinteiset Potsdamin joulumarkkinat järjestetään joka vuosi barokkikeskustassa Pyhän Pietarin & Paavalin kirkon ja Luisenplatzin välillä, Brandenburger Straßella, Sanssouci-palatsin välittömässä läheisyydessä. Maamerkkinä on valtava joulukuusi Brandenburgin portin edessä, koristeltuna sinisillä Herrnhutin tähdellä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_Blaulicht_5_paivakojut_2.jpg

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_Blaulicht_4_paivakojut_2.jpg

Vanhakaupunki loistaa tuhansien valojen loisteessa ja esittelee itsensä hehkuviinin, bratwurstien ja piparkakkujen huumaavassa tuoksussa. Tarjolla on Brandenburgilaisia herkkuja, käsitöitä ja glögiä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_Blaulicht_2_2.jpg

Luisenplatzin lava on paikka lavastettujen satujen ja musiikkiesitysten järjestämiseen. Luisenplatzin ulkojäärata, jossa nuoret ja vanhat voivat luistella joulumarkkinoiden aukioloaikoina, ja Bassinplatzin maailmanpyörä ovat myös suosittuja.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_Blaulicht_3_2.jpg

Juhlavalla sinihehkuisesti valaistulla joulutorilla oleva satunäyttämö ja 15 x 30 m ulkoluistelukenttä (luistimien vuokrausta) ovat ilahduttaneet perheitä jo vuosien ajan.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_Blaulicht_6_paivakojut_2.jpg

Joulun vilinässä olevat monet kaupat, putiikit, galleriat, kahvilat ja ravintolat kutsuvat sinut kävelemään Potsdamin tunnelmallisen historiallisen keskustan läpi. Joulutori on avoinna ma-ke klo 11-20, 24.12 suljettu, 25./26.12 klo 11-19.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_2__1_kuva_piha_2.jpg

ROMANTISCHES WEIHNACHTSDORF IM KRONGUT BEI SANSSOUCI

Viehättävä kävelymatka vie sinut Luisenplatzilta Frederik Suuren ajan kuninkaalliseen ympäristöön upeaan Sanssouci palatsin -puistoon. Vain lyhyen 400 metrin kävelymatkan päässä Sanssouci-palatsista, Bornstedt Krongut avaa porttinsa romanttiseen joulukylään. Unescon maailmanperintökohteen historiallinen piha, suuren valaistun joulukuusen ympärillä, toivottaa vierailijat viihtymän. Paahdettujen mantelien, glögin, kanelin ja kuusen tuoksut hallitsevaat Bornstedt Krongutin italialaistyylistä joulukylää.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_2__2_kuva_kojut_2.jpg

Alueen kauppiaat tarjoavat ihastuttavia käsityötuotteita juhlallisesti valaistuissa joulukojuissa; ruokakojuissa on tarjolla alueellisia erikoisuuksia, kotitekoisia maatilan tuotteita ja muita tuoksuvia herkkuja. Käsityöläiset esittelevät käsitöitään ja löydät käsintehtyjä lahjaideoita. Lämmittävät nuotiot, tunnelmallinen valaistus, valaistu ruusutarha ja taivaallinen musiikki yhdessä joulun-kulttuuriohjelman kanssa ilahduttaa koko perhettä. Salaperäisessä satukellarissa jouluenkeli kertoo tarinansa ja adventtiseimi-näyttely on avoinna. Lisäksi nostalginen joulukalenteri näyttely, vanhan ajan lasten karuselli, poniratsastusta, joululauluja. Feuerzangenbowia ja kuumia juomia suuressa jouluisessa ulkobaarissa. Jouluaattona 24.12 avoinna on vain gastronomia klo 12-15. 25/26.12: "Kulinaarinen joulukylä" / Joulu brunssi ja gastronomia / näyttelyt + musiikki (24.-26.12 ei joulutori myyjiä).

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_2__3_tinasotilasmuseo_2.jpg

POTSDAMIN TINASOTILASMUSEO BORNSTEDT KRONGUT

Tämä museo perustuu pääosin yhden suvun yksityisiin kokoelmiin vuodelta 1878, käsittäen 850 m2 näyttelyssä noin 25 000 tinasotamiestä ja yli 150 dioraamaa lähes 200 vuoden ajalta. Museossa on mahdollisuus saada käsitys isovanhempiemme ja heidän isovanhempien lapsuuden leikkimaailmasta. 1700-luvun pedagogit vaativat jo lapsenomaista kasvatusta. Pelissä lasten tulisi kokea elämä. Tinahahmo, joka oli juuri alkanut voittokulkunsa, oli hyvä lelu. Tinahahmojen monimuotoisuus on seurannut ja kannustanut kokonaisten sukupolvien kasvua aikuismaailmaan kaupungin ja maaseudun arjen kohtausten sekä tuon ajan sotatapahtumien ja kaukaisten maiden kanssa. Historiakokemus nuorille ja vanhoille!

Pysyvä näyttely viidestä aihealueesta:
1) "Maailmamme alkuajat" - dinosauruksesta Jerusalemin tuhoon
2) "Tie sodan ja rauhan kautta" - keskiajalta ja linnaelämästä, kapinallisten ja sotien kautta
3) "Siirtomaa-aikakausi - uuden maailmanjärjestyksen epäoikeudenmukaisuus" - valloitusajasta lähtien
4) "Napoleon ja hänen valtaan nousunsa"
5) "Teatteri - elämänäyttely"

Näytetään tärkeät historialliset tapahtumat eri aikakausilta, kuten:
- Kristuksen syntymä
- Muinainen Egypti, viikingit ja teutonit
- Rooman ajanjakso ja Pompein tuho
- Vaunu-kilpailut Rooman Colloseumissa, härkätaistelut ja ritariturnaukset
- Preussi Frederik Suuren alaisuudessa
- Saksan valtakunta ensimmäisen maailmansodan loppuun saakka
- Intian keisarillinen paraati - Englannin George II kruunaamisen yhteydessä
- Nibelungien rengas ja teatterimaailma
- Kirjalliset persoonallisuudet: Goethe, Schiller, Brecht
- Musiikkimaailma: Pekingin ooppera, Tšaikovsky, Wagner, Gershwin

Aukioloajat: päivittäin klo 11–18, vapaa pääsy.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_2__4_panimoravintola_uusi_2.jpg

Potsdamissa sijaitseva Krongut Bornstedt on erittäin suosittu kohde Berliinin - Brandenburgin alueella. Bornstedtin kruunun kartanon ydin on vanha kartanotalo, joka rakennettiin ennen kolmenkymmenvuotista sotaa. Vuonna 1867 kruununprinssipari Friedrich Wilhelm (1831–1888) ja hänen englantilainen vaimonsa Victoria (1840–1901) ottivat Bornstedtin kartanon haltuun ja hallinnoivat kartanoa ja tekivivät siitä mallimaatilan. Hofbrauerei Krongut Bornstedt panimoravintola sijaitsee historiallisessa päärakennuksessa, jossa on 200 asiakaspaikkaa sisätiloissa ja 150 terassilla. Olutta on valmistettu Krongut Bornstedtin hovipanimossa vuodesta 1689 ja tämä perinne on jatkunut tähän päivään saakka. Hovipanimon omat oluet "Bornstedter Büffel" vaalea olut joka on ylikäynyt ja humala-aromaattinen ja tumma maltaisempi aromaattinen maltaisen ruskea olut. Voit kokeilla näitä oluita erittäin viihtyisällä illallisella Brauhaus-panimoravintolassa. Matkamuistona vierailustasi Krongutiin voit ostaa "Bornstedter Büffel"1 litran tai 2 litran lasisipioneissa. Brandenburgin ruokia voi nauttia maalaismaisessa ilmapiirissä. Keittiö tarjoaa paikallisia ja vuodenaikojen erikoisuuksia. Taivaallisesti sisustetun panimon listalta löytyy jouluruokia ja iso 1kg porsaanpotka-annos, hapankaalin ja sinapin kera 14,50 €. Viinikauppa "Habels Weinscheune", joka sijaitsee entisessä ladossa.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_2__5_kartanomyymala_2.jpg

Joulustollenia, kaikenlaisia ​​joululeivonnaisia, kahvia ja kakkuja pääset nautimaan vuodelta 1701 olevassa kuninkaallisessa hovileipomossa. Kuninkaallisesta lahjakauppasta löydät monia erilaisia ​​paikallisia ruokia, juomia, lahjoja ja matkamuistoja, makkaraerikoisuuksia Salzburgin alueelta Itävallasta, laajan valikoiman sinappilajikkeita, suolat, öljyt ja valikoima erityyppistä etikkaa. Makea nälkään on mehiläishoitajan hunajaa, suklaata ja Spreewaldin kotitekoista hilloa. Toinen liikehuone sisältää museokaupan esineitä ja tinasotilaita. Hoviparturikin löytyy.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_Alexandrowka_1_2.jpg

ALEXANDROWKA

Hollantilaisen kortteliston lisäksi Potsdamissa on kaupungin pohjoispuolella myös venäläinen yhteisö Alexandrowka, joka on venäläisen arkkitehtuurin saareke. Alexandrowkan venäläistyyliset 13 taloa rakennettiin vuonna 1825 joukolle venäläisiä maahanmuuttajia. Taloilla keisari Fredrik Wilhelm III halusi kunnioittaa liittolaisensa Venäjän Aleksanteri I:n poismenoa. Taloissa asui Venäjän tsaarin Preussille lahjoittamia muusikoita. Talot ovat näyttäviä ja erikoisia, ja jotkin niistä toimivat nykyisin esimerkiksi kahvilana tai museona. Yhteisö kuuluu myös UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Alexandrowka-museo sijaitsee Alexandrowkan talossa nro 2. Sen tavoitteena on antaa tämän museon kävijöille selkeämpi käsitys venäläisen Alexandrowkan kylän historiallisesta ja arkkitehtonisesta merkityksestä. Museorakennus on kuudella näyttelyhuoneellaan rakennus- ja kulttuurihistoriallinen monumentti vuodelta 1826, sekä dokumentointikeskus joka toimii säännöllisesti myös saksalais-venäläisenä kohtaamispaikkana. Museossa on myös puutarhataiteilija Peter Joseph Lennén suunnittelema 2000 neliömetrin puutarha. Täältä kiinnostunut vierailija löytää yli 500 erilaista hedelmäpuuta. Puutarha on osa näyttelyä. Pieni kahvila ja pieni myymälä, jossa on kirjallisuutta ja matkamuistoja, täydentävät vierailua museossa. Museo on keskivikkona suljettu. Sp. 3,50 €.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_Alexandrowka_2_joulutarha_2.jpg

Alexandrowka-museo avaa porttinsa ja kutsuu sinut hiljaiseen, mietiskelevään Joulupuutarhaan Tapaninpäivänä 26.12 klo 15-18. Museon puutarhassa nuoret ja vanhat vierailijat voivat seurustella nuotion ääressä nauttien borskeittoa ja glögiä. Nuotio luo kodikkaan ilmapiirin, ja voit kuunnella sen ääressä venäläisiä satuja. Pääsy Joulupuutarhaan on ilmainen. Alexandrowka Haus1 Russisches Restaurant und Teestube: venäläinen keittiö, joka perustuu myös tsaarin aikaisin resepteihin, karpalomehua, koivumehua, venäläistä ja ukrainalaista olutta, erityyppiset moldovalaiset, gruusialaiset ja Krimin viinit. Venäläistä 1950-70 lukujen musiikkia. Joulun aikaan tilattavissa venäläisiä Joulumenuja.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Barberini_taidemuseo_2.jpg

MUSEUM BARBERIN

Vuonna 2017 Potsdamin historiallisessa keskustassa yhdelle Euroopan kauneimman aukion laidalle avatusta Barberini taidemuseosta on tullut välitön menestys, mahtavilla vaihtuvilla näyttelyillä tärkeimmistä aiheista, taiteilijoista ja taidekausista. Museon kokoelmien keskipiste on Hasso Plattnerin kokoelman Claude Monet, Auguste Renoir, Berthe Morisot, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Henri-Edmond Cross, Paul Signac ja muut impressionistiset ja postimpressionistiset taiteilijat töineen sekä amerikkalainen modernismi, DDR:n taide ja maalaukseen vuoden 1989 jälkeen. Claude Monetin 34 maalauksella museo on Pariisin jälkeen paikka jossa kävijät voivat nähdä eniten tämän maalaustaidetta. Potsdamista on siten tullut yksi impresionistisen maisemamaalauksen tärkeimmistä keskuksista maailmassa. Joulukuussa vaihtuva näyttely `Impressionismi Venäjällä -lähtö avantgardelle´ esittelee Venäjän impresionismin kuuluisimpien taiteilijoiden kuten Nicolas Tarkhoff, David Burljuk, Konstantin Korowin, Stanislav Shukovsky, Valentin Serov, Michael Larionov, Natalya Goncharova ja Kazimir Malevich töitä. Nauttittuaasi taiteesta, rentoudu Café & Restaurant Barberinin näkymästä Alt Markt torille ihaillen ja pieniä ruokia, quiches, salaatteja tai hienoja kakkuja nauttien. Museum Barberini on 24.12 avoinna klo 10-15 ja 25.-26.12 klo 10-19.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_nykytaiteenmuseo_2.jpg

MUSEUM FLUXUS+

Museo on Potsdamin ensimmäinen modernin taiteen museo. Entisen husaaritallin kaksikerroksisen rakennuksen 1000 neliömetrin näyttelytila ​​käsittää taidetta yksityisistä kokoelmista. Laajan taidetta + myymälän, kahvilan, väliaikaisten näyttelyiden ja tapahtumien ”atriumin” ansiosta FLUXUS +  museosta on tullut kulttuurikohtaamispaikka taiteilijoille ja taiteen ystäville. FLUXUS + -museon pysyvä näyttely koostuu taideteoksista, asiakirjoista ja elokuvista sekä kansainvälisestä tai intermedia-taideliikkeestä fluxus. Pohjakerroksessa siinä on Wolf Vostellin, Emmet Williamsin, Ben Pattersonin, Nam June Paikin ja muiden 1960-luvun taiteilijoiden teoksia. Lisäksi esitellään taiteilijoiden, kuten Arman, Lebel, Christo, Niki de Saint-Phalle, Hains, Leve ja Ann Noël, teoksia saadeen yleiskuvan 1900-luvun jälkipuoliskunnan avantgardistista. Museon toisessa kerroksessa olevat näyttelyt keskittyvät Wolf Vostellin taiteeseen ja elämäntyöhön. Lisäksi museossa esitellään nykypäivän ”Kunst ist Leben” -tulkintaa esittämällä neljän nykytaiteilijan: Costantino Ciervon, Hella De Santarossa, Lutz Friedel ja Sebastian Heiner teoksia.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Preussin_historianmuseo_2.jpg

HAUS DER BRANDENBURGISCH-PREUSSISCHEN GESICHTE

Brandenburgin ja Preussin historian talo (HBPG) on Potsdamin Neuer Markt:illa vanhassa kuninkaallisessa hevostallissa sijaitseva historian museo. Pysyvät näyttelyt “Maa ja ihmiset, Tarinoita Brandenburg-Preussiasta ”sekä vaihtuvia erikoisnäyttelyitä. Tarinat esitellään historiallisin ja modernin media keinoin. Vuodesta 2014 lähtien Brandenburg-Preussin historian talon historiallinen holvattu sali on muutettu juhlavaksi Joulumetsäksi joka on avoinna klo 11-18 paitsi 24.12 suljettu. Joulumetsään on vapaa pääsy.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_elokuvamuseo_3.jpg

POTSDAMIN ELOKUVAMUSEO

Saksan vanhin Elokuvamuseo sijaitsee entisessä kuninkaallisessa kaupunkilinnan tallissa - kaupungin vanhimmassa rakennuksessa , joka on rakennettu vuonna 1685 Potsdamin kaupungintalon kuninkaalliseksi talliksi. Rakennuksessa on vuodesta 1981 lähtien ollut Potsdamin elokuvamuseo, joka aiemmin oli DDR: n elokuvamuseo, ja sen nykyinen kahvila "Genusswerkstatt". Vuoden 1990 jälkeen museo on esittele Saksojen elokuvan historiaa. Kokoelmien ja pysyvän näyttelyn keskeisessä osassa on maailman vanhin elokuvastudio Babelsbergissä, sen elokuvateokset ja taiteilijat, jotka ovat osallistuneet Bioscopin, Ufan, DEFA: n ja Studio Babelsbergin elokuviin. Pysyvä näyttely "Unelmatehdas - 100 vuotta elokuvaa Babelsbergissa" käsittelee maailman vanhimman elokuvastudion (Studio Babelsberg) tapahtumarikasta historiaa. Jokaisessa vaiheittaisessa teemahuoneessa näyttelyvieraat löytävät Ufa:n, DEFA:n ja Studio Babelsbergin elokuvia. Elokuvien valmistusprosessia havainnollistetaan vuorovaikutteisesti ensimmäisestä ideasta ja ensimmäisestä käsikirjoituksesta näyttelijöihin, pukuun, maskeeramiseen, kuvaukseen, editointiin, äänisuunnitteluun, markkinointiin ja elokuvaesityyksiin. Voit nähdä alkuperäisiä lavastuksia, pukuja, elokuvatekniikkaa ja näyttelyitä eri elokuvantekijöiden töistä. Museo ylläpitää elokuvateatteria, jossa on useita näytöksiä päivässä. Mykkäelokuvien näytökset soitetaan musiikillisesti historiallisilla Welten mykkäelokuvauruilla vuodelta 1929. Museokauppa tarjoaa valikoiman kirjoja elokuvan historiasta ja Babelsbergin studiosta. Monet näyttelyissä esitellyistä elokuvista ovat saatavana DVD-levyillä. Myynnissä on myös elokuvahistoriaan liittyviä esineitä, postikortteja ja elokuvajulisteita.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Potsdam_museo_1_2.jpg

POTSDAM MUSEUM

Sijaitsee yhdessä kaupungin historiallisista ja keskeisimmistä paikoista vanhassa barokki kaupungintalossa, joka rakennettiin vuosina 1753–1755. Vuonna 1909 perustettu museo esittelee Potsdamin alueen historiaa näyttelyiden muodossa. Museon näyttelyistä löytyy ainutlaatuinen näkymä kaupunkiin 1800-1900 lukujen  läpi. Tätä aikakautta on kuvattu teoksilla, jotka on omistettu valokuvaukselle, taiteille, sotilaallisille esineille ja muistoesineille, arkielämälle, kuvataiteille ja painotuotteille. Monipuolisiin kokoelmiin kuuluvat kulttuurihistorialliset ja sotilashistorialliset aiheet sekä taideteokset.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Potsdam_museo_2_2.jpg

Pysyvän näyttelyn rinnalla esitetään erikoisnäyttelyitä kaupungin historiasta, taiteesta ja kulttuurista. Militaria-kokoelmassa on aseita, asiakirjoja, virkapukuja, varusteita sekä matkamuistoja. Vieraile Potsdam-museon pysyvässä näyttelyssä "Potsdam - kaupunki tekee historiaa" 500 esinen 800 m² näyttely, alkaen Potsdamin historian alusta varhaiskeskiajalta vuodesta 993 päättyen nykypäivään. Museo on avoinna ti-la klo 12-18. Sisäänpääsy maksuton, erikoisnäyttelyt 5 €. Museo kahvila Café Central.

POTSDAM JA 20.7.1944 NÄYTTELY

Entisessä yhdeksännen jalkaväkirykmentin kasarmirakennuksessa nykyisessä Ministerium für Infrastruktur und Landwirtschaft des Landes Brandenburg rakennuksessa Henning-von-Tresckow-Straße 2–8  (avoinna ma-pe klo 9–16 ilmoittaudu portinvartijalle) on maksuton näyttely "Potsdam ja 20. heinäkuuta 1944" esittelee  20. heinäkuuta 1944 pidätettyjen attenttaattiin osallistuneiden upseerien vastarintaa sekä heidän erilaisista ​​yhteyksistään Potsdamiin.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_Leistikowstrasse_vankila_3.jpg

GEDENK- UND BEGEGNUNGSSTÄTTE LEISTIKOWSTRASSE

Elokuussa 1945 pidetyn Potsdamin konferenssin jälkeen Neue Gartenin reunalla Nauenin esikaupungissa Neuvostoliiton miehitysjoukot ottivat haltuunsa noin 100 taloa ja nimesivät alueen sotilaskaupungiksi nro 7. Vuosina 1945–1991 Neuvostoliiton armeijan sotilastiedustelun keskeinen tutkintavankila Itä-Saksassa sijaitsi osoitteessa Leistikowstrasse 1. Ensimmäisen sodanjälkeisen vuosikymmenen aikana salainen yksikkö pidätti paitsi Neuvostoliiton kansalaisia ​​myös monia saksalaisia ​​ja vuodesta 1955 vain Neuvostoliiton armeijan henkilöstöä ja siviilejä. Neuvostoliiton tiedustelupalvelun entisen vankilan kaikissa kolmessa kerroksessa oleva pysyvä näyttely kertoo tämän paikan tapahtumarikkaasta historiasta ja siihen liittyvistä kohtaloista, keskittyen vankien kohtaloihin. Lukuisat saksan ja venäjänkieliset raapustukset sellien seinillä kuvaavat vankien oikeuksien riistämistä, eristyneisyyttä ja psykologista stressiä sortuvalla tavalla. 2,5 km pitkä historiareitti infotauluineen kertoo Neuvostoliiton salaisen palvelupisteen sijainnista "Armeijan kaupunki nro 7.ssä", johon vankila kuului. Avoinna ti-su klo 14-18. Maksuton sisäänpääsy.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__gli_silta_1_2.jpg

GLIENICKER BRÜCKE -VAKOOJIEN SILTA

Kylmän sodan historiasta kiinnostuneille mielenkiintoinen nähtävyys on Potsdamin ja entisen Länsi-Berliinin välillä kulkeva elokuvistakin tuttu Glienicker Brücke, jonka yli vaihdettiin vuosina 1962, 1985 ja 1986 suurvaltojen välillä vangiksi jääneitä vakoojia toisiinsa. Tästä ajasta kertoo tarkemmin sillan kupeessa museona toimiva Villa Schöningen.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_villa_schoningen_glieniecken_silta_2_2.jpg

Villa Schöningen on historiallinen huvila Potsdamin alueella Glienicken sillan länsipuolella. Vuodesta 1996 lähtien se on ollut osa Berliinin ja Potsdamin UNESCO: n maailmanperintökohteita. Puna-armeija takavarikoi melkein vahingoittumattoman huvilan vuonna 1945 ja perusti rakennukseen sairaalan haavoittuneille Neuvostoliiton sotilaille. Armeijaa seurasi vuonna 1950 vapaa Saksan ammattiyhdistysliitto (FDGB).  Kun Berliinin muuri rakennettiin vuonna 1961, osa linnoitetusta rajajärjestelmästä kulki Schwanenallee katua pitkin. Korkea piikkilanka-aita, joka myöhemmin korvattiin betonielementeistä tehdyllä seinällä, kulki talon itäpuolella olevan kiinteistön suuntaisesti noin viidentoista metrin päässä etuovesta. Villa Schöningen jäi suljetulle rajavyöhykkeelle toimien kuitenkin ajoittain lastenkotina. Museo kertoo tarinan Glienicken sillasta, joka oli vuosina 1949 - 1989 kuuluisa vakoojien silta, koska sitä käytettiin vangittujen vakoojien vaihtamiseen Neuvostoliiton ja vapaan lännen välillä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_Lindenhotel_vankila_2.jpg

GEDENKSTÄTTE LINDENSTRASSE POTSDAM

Potsdamin keskustassa Lindenstraße 54/55 rakennus on todistus kaupungin pimeimmästä historiasta. Sotilaskuningas Friedrich Wilhelm I: n (1688-1740) rakennuttama ”suuri hollantilainen talo” toimi kaupungin tuomioistuimena ja vankilana 1800-luvulla. "Kolmannessa valtakunnassa" talossa oleva "perinnöllinen terveyden tuomioistuin" antoi päätöksen pakkosteriloinnista sekä poliittiset vangit odottivat tuomiotaan pidätyskeskuksessa. Vuodesta 1945 KGB ja Stasi käyttivät rakennusta poliittisena vankilana ja se tunnettiin nimellä "Lindenhotel". Kidutus ja epäinhimilliset olosuhteet olivat täällä yleisiä. Vierailulla voit tuntea edelleenkin entisen vankilan masentavan ilmapiirin. Multimedianäyttely kertoo paikan historiasta, mutta myös Saksan viimeisen diktatuurin kukistumisesta vuosina 1989/90. Avoinna ti-su klo 10-18. Sp. 2 €.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_tropiikkimaailma_2.jpg

BIOSFÄÄRI POTSDAM

Trooppinen kastelujärjestelmällä varustettu talo, joka rakennettiin osana Potsdamissa vuonna 2001 järjestettyä federatiivista puutarhanäyttelyä, tarjoaa epätavallisia näytteitä trooppisten leveysasteiden elinympäristöstä Potsdamin. 5000 m2 sademetsien biosfäärissä voit kokea löytömatkan värikkääseen trooppisten metsien maailmaan. 20 000 upeaa trooppista kasvia ja noin 140 eri eläinlajia, sekä tunnin mukainen ukkosmyrsky salaman ja ukkosen avulla vievät vierailijoita kaukaiseen maailmaan. Matka alkaa vesiputous kohdalta, johtaa käämityspolkujen kautta perhostaloon korkealle polulle, joka sijaitsee puiden kruunuissa, jotka ovat korkeintaan 14 metriä. Voit kulkea vapaasti palmujen, liaanien, purojen, eksoottisten lintujen, värikkäiden orkideoiden sekä lämpimän, kostean lämpötilan välillä +23–28 celsius astetta - se on Potsdamin biosfääri. Ohitat mangrove-suon, tarkkailet iguaaneja terraarioissa, vesikilpikonnia viidakon uima-altaissa tai menet perhostaloon, jossa suuret, värikkäät ja vapaasti lentävät perhoset päätyvät joskus vierailijoiden päähän luonnollisina päähineinä. Rentoudu kiertomatkallsi läpi trooppisen maailman läpi Urwaldsee-alueen kahvilassa tai ravintolassa ja valitse joko sisä- tai ulkoterassi.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_kasvitieteellinen_puutarha_2.jpg

BOTANISCHER GARTEN

Potsdamin kasvitieteellinen puutarha on kasvitieteellinen puutarha ja arboretum, jota ylläpitää Potsdamin yliopisto. Sen kokonaispinta-ala on 8,5 hehtaaria, josta 5 hehtaaria on avoinna yleisölle. Se sijaitsee heti lounaaseen Orangerie palatsista osoitteessa Maulbeerallee 2. Se on maksutta avoinna päivittäin; 2 € pääsymaksu peritään vain kasvihuoneista. Puutarhan kymmenessä kasvihuoneessa (noin 3000 m² ) on noin 4600 trooppista ja subtrooppista lajia palmuhuoneessa, epifyyttitalossa, orkidea-talossa, saniaistalossa, kaktustalossa, akvaariorakennuksessa, Victoria-talossa jne. Nämä talot sisältävät myös kahvi- ja kaakapuita, sokeriruokoja, puuvillaa, guaavaa, begoniaa ja lihansyöjäkasveja.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_luonnonhistorian_museo_2.jpg

NATURKUNDENMUSEUM

Potsdamin historiallisen keskustan keskellä Potsdamin luonnonhistoriallisessa museossa voit löytää värikkään Brandenburgin eläinmaailman. Museo esittelee osan laajoista eläintieteellisistä kokoelmistaan ​​neljässä kerroksessa: Brandenburgin villieläimet - biologinen monimuotoisuus ennen ja nyt, Eläimet puutarhassa - biologisen monimuotoisuuden kynnyksellä, Eläinten elämä Unescon maailmanperintökohteessa - biologinen monimuotoisuus, Potsdamin puistoissa ja puutarhoissa on noin 10 000 eläin- ja kasvilajia. Suurin osa tästä johtuu hyönteisistä, erityisesti kovakuoriaisista ja perhosista. Yli 100 lajilla lintuja on puistoissa selkärankaisista kaikkein eniten. Ihmisen jalanjäljissä esittelee kolmessa näyttelytilassa yli 50 eläinlajia. Akvaario - Brandenburgin kalat, kylmän veden akvaariosta voidaan löytää yli 40 paikallista kalalajia, mukaan lukien hauki, sammi ja monni. Suljettu 24-25.12. Avoinna 26.12 klo 9-17.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_kaupunkikiertoajelut_2.jpg

KAUPUNKIKIEROAJELUT

Kaiser-Tour - Das Beste in Potsdam/ the best of Potsdam: 25 km/ 2 h 30 Min. Päivittäin klo 12.00 & 13.00 Potsdam Hauptbahnhof Nord, Ausgang Babelsberger Str. "Alter Fritz" Stadttourismus. 3h /20 €. Päivittäin klo 11.15 ab Hauptbahnhof, Babelsberger Straße. Kaikki kierrokset lähtevät päärautatieasemalta 500 m. päästä hotellilta.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Eistein_tahtitorni_2.jpg

EISENSTEINTURM

Einstein-torni on arkkitehti Erich Mendelsohnin suunnittelema astrofysikaalinen observatorio Albert Einstein -tiedepuistossa. Se rakennettiin tähtitieteilijä Erwin Finlay Freundlichille ja sitä on käytetty keräämään havaintoaineistoa Albert Einsteinin kehittämän suhteellisuusteorian tueksi. Potsdamin lähellä Babelsbergin observatoriossa työskennelleet Freundlich ja Einstein jatkoivat suhteellisuusteorian yleistä teoriaa. Työn tukemiseksi ja teorian todistamisessa ja testaamisessa Feundlich kehotti ystäväänsä Mendelsohnia suunnittelemaan sopiva observatorio Potsdamiin. Rakennus suunniteltiin noin 1917 ja rakennettiin vuosien 1920 ja 1921 välillä julkisten lahjoitusten avulla. Toiminta käynnistyi vuonna 1924. Observatorio on yhä toimiva ja osa Potsdamin astrofysiikan instituuttia. Vaalea Einsteinin torni on hieno esimerkki ekspressionistisesta arkkitehtuurista, jossa on jugendtyylisiä piirteitä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_venal.sotilaushautausmaa_2.jpg

DER SOWJETISCHE EHRENFRIEDHOF

Neuvostoliittolainen sotilashautausmaa sijaitsee Bassinplatzilla. Se on Potsdamin ja Brandenburgin alueella taisteluissa kaatuneiden puna-armeijan sotilaiden muistoksi.

28.1_Berliini_2021_Luftwaffen_ilmailumuseo_1_2.jpg

28.1_Berliini_2021_Luftwaffen_ilmailumuseo_4_2.jpg

BERLININ SOTAHISTORIALLINEN ILMAILUMUSEO GATOW

Sijaitsee Berliinin laidollla Gatowin entiselllä Luftwaffen ja myöhemmin Royal Air Forcen käytössä aina vuoteen 1994 olleella lentokentälllä. Museo keskittyy sotilasilmailun historiaan Saksassa vuodesta 1884 nykypäivään.

28.1_Berliini_2021_Luftwaffen_ilmailumuseo_2_2.jpg

Täältä saat erinomaisen kuvan siitä, kuinka lentokoneet ja helikopterit ovat kehittyneet vuosikymmenien aikana.Muita näyttelyesineitä ovat armeijan kuorma-autot, virkapuvut ja univormut mm. sotamarsalkka Herman Göringin univormu ja henkilökohtaiset varusteet, pommit, käsiaseita, ilmatorjuntaohjuksia ym. Museo esittelee myös toisen maailmansodan aikaisia Luftwaffen sekä liittoutuneiden ilmaoperaatioita sekä myöhäisempää R.A.F. toimintaa kentällä ja Berliinin ilmasiltaa.

28.1_Berliini_2021_Luftwaffen_ilmailumuseo_3_2.jpg

Sotilashistorian museon ulkotiloissa keskitytään kylmän sodan aikaisten sotilasajoneuvojen temaattiseen esittelyyn. Museo omistaa yhden maailman suurimmista Bundeswehrin ja Itä-Saksan armeijan (NVA) lentokoneiden, helikoptereiden, ilma-alusten, ohjusjärjestelmien, tutkajärjestelmien ja maalaitteiden kokoelmista. Näyttelykohteet vaihtelevat koulukoneista hävittäjiin, hävittäjäpommittajiin ja tiedustelulentokoneisiin, kuljetuskoneisiin ja torjuntahelikoptereihin asti. Lisäksi löytyy useita lentokoneita muista Naton ja Varsovan liiton jäsenmaista. Lisäksi merivoimien ja armeijan käyttämät lentokoneet ovat staattisella näytöllä. Myös maa-pinta-ohjukset esitetään. Erityinen näyttely on "Würzburg Riese" (Würzburgin jättiläinen) tutkajärjestelmästä toisen maailmansodan ajalta.

28.1_Berliini_2021_Luftwaffen_ilmailumuseo_5.jpg

Pitkillä kiitoteillä kuljet ensin lentokoneiden, helikopterien ja ilmapuolustusjärjestelmien ohi - vasta kun seisotte näiden voimakkaiden laitteiden edessä, saat todella tietää niiden valtavista mitoista. Mm. Lockheed T33, Republic F84 Thunderchief, ja RF84 Thunderflash, Mig 15 ja Mig 17, Mig 23, F86 Sabre, Fiat F91, Haker Hunter, Hawker Sea Hawk, F104 Starfighter, F4 Phantom, Il 28, Mig 21F, ja Mig 21Bis, Suhoi 22, EE Ligtning, Dassault Mirage III, Dassault Super Mystere, EE Canberra. Ulkoalueen (esineet vuodelta 1955 lähtien) lisäksi voit katsella näyttelyä myös tornitalossa ja kahdessa hangaarissa. Potsdamista pääsee bussilla ilmailumuseoon pienen kävelyn kera.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Berliini_joulutori_8_2.jpg

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Berliini_joulutori_7_2.jpg

WEIHNACHTSMARKT AN DER GEDÄCHTNISCHKIRCHE

Breitscheidplatzin Joulutori Kaiser Wilhelmin muistokirkon ympärillä Länsi-Berlinin vilkkaassa sydämmessä ilahduttaa kävijöitä juhlallisesti valaistulla 20 metriä korkealla 8000 joulupallon joulukuusella ja korkealaatuisilla joulutuotteilla. Lisäksi 100 pientä, juhlallisesti sisustettua joulukuusta ja kaksi suurta joulupyramidia ovat joulumarkkinoiden kohokohtia. 50 ”valosaareketta”, yhdessä suurten ja monien pienten joulukuusien kanssa johtavat sinut taianomaiseen lumoavaan talvimaailmaan. Maailman pisin jouluvalaistus Kurfürstendammin varrella antaa myös oman tunnelmansa.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Berliini_joulutori_4_2.jpg

Noin 200 rakkaudella sisustetussa myyntikojussa on paljon nähtävää. Klassisesta kuusenkoristeesta lasi- ja pronssijoulupalloihin, joulukoristeet, asusteet ja käsityöt kaikkialta Saksasta houkuttelevat sinua hämmästelemään ja ostoksille. Pakistanilainen kashmir- ja silkkihuivit tekevät myös naisen sydämen onnelliseksi. Kahden paikalla olevan snapsi-tislaamon maukkaat liköörit ovat hyvä lahjaidea.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Berliini_joulutori_5_2.jpg

Hehkuviini kuuluu joulumarkkinoille, eikä sitä saa puuttua. Lämmitetyissä viinitarhan mökeissä tarjoillaan kuumaa glögiä ja sitä löytyykin 15 eri muodossa, kuten mustikka, omena tai kirsikka. Lisäksi ilmassa on Feuerzangenbowlen tuoksu, joka leviää avotulen ääreltä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Berliini_joulutori_6_2.jpg

Yksittäisissä ruokakojuissa voit tyydyttää nälän tunteesi grillatulla Thüringerin makkaralla, sieni-pannulla, racletteilla ja unkarilaisilla lángosilla tai sokeroitujen omenoiden ja Nürnbergin piparkakkujen erikoisuuksilla. Lämmitetty pop-up-ravintola "Hirschstube" tarjoaa kodikkaassa ilmapiirissä tähtitason kokkien jouluherkkuja. Alkaen ankasta, klassiseen jouluhanheen ja herkullisiin välipaloihin, kuten gourmet currywurst ja gulassikeitto. Joulutori on avoinna 24.12: klo 11-14. 25.+26.12: klo 13-21.

28.1_Berliini_2021_Zoo_1_2.jpg

LÄNSI-BERLIININ ELÄINTARHA ZOO

Kivenheiton päässä on yksi Berliinin näkyvimmistä maamerkeistä Länsi-Berliinin eläintarha Zoo joka Saksan vanhin eläintarha. Se on yksi maailman suurimmista eläintarhoista ja käsittää 33 hehtaaria kaupungin keskustassa sijaitsevasta vaikuttavasta Tiergartenin puistosta. Eläintarha on eläinmäärältään mitattuna maailman suurin. Eläintarhaan kannattaa mennä sisään elefanttiporttista joka jo vie eläintarhan hienostuneeseen tunnelmaan ja arkkitehtuuriin, ja on Berliinin valokuvatuimpia rakennuksia.

28.1_Berliini_2021_Zoo_5_2.jpg

 Eläintarhavierailun kohokohta on ehdottomasti isopandojen Meng Meng ja Jiao Qing näkeminen. Eläintarha on nykyisin yksi Euroopan parhaimmista eläintarhoista, jossa elää lähes 20 000 eläintä yli 1200 eri lajista.

28.1_Berliini_2021_Zoo_2_2.jpg

Eläimet asuvat alueilla, jotka on rakennettu muistuttamaan niiden luontaista elinympäristöä, kuten afrikkalaista savannia ja australialaista erämaata. Eläintarhassa näet muun muassa jättiläispandoja,

28.1_Berliini_2021_Zoo_3_2.jpg

ruskeakarhuja, jääkarhuja, pingviinejä, elefantteja, leijonia, mangusteja, susia ja virtahepoja.

28.1_Berliini_2021_Zoo_6.jpg

Eläintarhasta löytyy kymmenen erilaista eläintaloa, ja niihin kuuluvat esimerkiksi sarvikuonojen ja petoeläinten talot. Koska eläimiä on erityisen paljon, mahtuu mukaan useita harvinaisiakin lajeja. Tällaisia ovat mm. okapi ja vesisika. Eläintarhassa on myös lintuhuone, jonka läpi voi kävellä. Zoon pääravintolassa on tarjolla perinteisiä saksalaisia annoksia ja kansainvälisiä ruokalajeja.

28.1_Berliini_2021_Zoo_4_akvario_2.jpg

Eläintarhan vieressä on Aquarium Berlin. Akvaariossa on 250 vesitankkissa on 13 000 eläintä: trooppisia ja paikallisia kalalajeja, krokotiileja, haita ja hyönteisiä. Erikoisten kalojen, piraijojen ja haiden lisäksi näkemisen arvoisia ovat merihevoset, meduusat, krokotiilit sekä liskot, sammakkoeläimet, käärmeet ja hämähäkit.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_vanhakaupunki_ostoskatu_joulu_2.jpg

OSTOKSET

Potsdam tarjoaa erinomaisia ostosmahdollisuuksia. Tutustu Brandenburger strassen ympärillä olevaan kaupunkiin kauppoineen ja moderneihin ostoskäytäviin vanhoilla sisäpihoilla. Perinteinen Karstadt tavaratalo sijaitsee myös Brandenburger str. kävelykadun varrella.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__stern_ostoskeskus_2.jpg

STERN-CENTER OSTOSKESKUS

120 liikkeen ja ravintolan Stern-Center on Potsdamin alueen houkuttelevin ja suurin ostoskeskus. Se sijaitsee Nutheschnellstraßella. Lukuisat erikoisliikkeet, kahvilat ja ravintolat tarjoavat lukuisia houkuttelevia tarjouksia jokaiseen makuun joka päivä. Sieltä löydät kaiken kaiken saman katon alla. Joulumieliala ja kimaltelevat valot Stern-Center Potsdamissa - Joulumarkkinat 24.12 asti. Värikkäät joulumarkkinat houkuttelevat vieraita kaukaa. Eri osastojen hälinässä on hienoa selata ja löytää lahjaideoita. Olipa kyse joulupukista tai juhlasta - Husselin joulukoristeita, suklaajoulupukkia, marsipaanipalloja ja pralineja ei pitäisi puuttua. Kauniit joulukoristeet ja alkuperäiset yllätykset ovat Nanu Nanan erikoisuus. McPaperissa ja Petermann-paperitavaroissa on laaja valikoima kalentereita, joulukortteja ja artikkeleita onnistuneisiin joulukoristeisiin. Eckert-leipomo tuo Dresdenin joulupukin Potsdamiin.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_asema_ostoskaytava_2.jpg

BAHNHOFPASSAGEN POTSDAM

Bahnhofspassagen Potsdam tarjoaa rennon ja yksinkertaisen helpon ostoskokemuksen yllättävän suuren valikoiman kera - muodista, lahjoista ja tekniikkaan, kahviloihin, välipalabaareihin ja ravintoloihin. 65 myymälää mm. Deichmann, dm, Saturn, Kaufland, Nanu Nana. Ostoskeskus sijaitsee 500 m päässä hotellita. Jouluaattona 24.12 myymälät ovat avoinna klo 14 asti. Liikkeet avoinna normaalisti 9:30–20:00 & Kaufland 06:00–22:00.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_RAVINTOLAT_2.jpg

RAVINTOLAT

Potsdam tarjoaa laajan valikoiman erilaisia ruokapaikkoja romanttisista kahviloista, kalaravintoloista, trendikkäistä maalaismaisista brandenburgilaisista majataloista, italialaisista jäätelöbaareista ja pizzerioista, turkkilaista kebap paikoista, kiinalaisista, intialaisista, kreikkalaisista, italialaisista, ranskalaisista, venäläisiin ravintoloihin. Tarjolla on Brandenburgin alueellisia erikoisuuksia ja jopa keskiaikaisia ​​aterioita. Jokainen voi löytää budjetilleen ja maulleen sopivia. Monissa paikoissa on Potsdamin kaupungin suositusmerkki ”Potsdamer Gastlichkeit”. Jouluhanhibuffet Marquardtin linnassa 25. & 26. joulukuuta kello 12. 39 € henki, ilmoittautuminen puhelimitse: 0171 8444 385. 25. & 26. joulukuuta kello 10.00-13.30 Joulubrunssi-risteily 43 € henki sisältäen risteilyn, brunssi-noutopöydän, kahvin, teen, maito-, omena- ja appelsiinimehun. Ravintolalaiva John Barnett Schiffbauergassessa on avoinna 25. ja 26. joulukuuta klo 12.00 lähtien tarjoten paistettua Jouluhanhea ja muuta.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__kaupunginvahdin_ravintolamainos_2.jpg

Ravintolassa Alter Stadtwächterissa Luisenplatzilla yhdistyvät klassisen saksalaisen ja itävaltalaisen keittiön erikoisuudet. Erittäin laaja ruokalista ja juomavalikoima itävaltalaisia viinejä sekä baijerilaisia, itävaltalaisia ja böömiläisiä oluita. Listalla mm. Halonhakkaajan pihvi sianlihasta grillattuna, paistettua sipulia ja sieniä ranskalaisten perunoiden ja sekasalaatin kanssa 14,90 €, Grillilautanen, rumsteak, porsaan ulkofileepihvi, broilerin rintafilee, jauhelihapihvi, pekonia, makkaraa ja yrttivoita, talon maalaisperunoita ja sekasalaattia 18,50 €, Österreichischer Holzofen Leberkäse grillattua maksajuustoa puu-uunista, 2 paistettua kananmunaa, paistettujen perunoiden kanssa pekonilla, sekasalaattia 14,50 €, ”Kaupunginvartija” pihvi sianlihasta täytettynä maustetulla lihalla ja juustolla, herneitä ja krokettiperunat 15,90 €, Peter-Rosegger Schnitzel, leivitetty porsaanleike, sieniä, kinkkua ja sipulia, vihanneksia, paistettua Edam-juustoa ja lohkoperunoita 17,90 €. Ravintola on 25. & 26.12 avoinna klo 11-17.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_ravintola_lentava_hollantilainen_2.jpg

Ravintola Zum Fligenden Holländer:in kokki Hollantilaisessa korttelissa valmistaa Brandenburgilaisia ruokia kansainvälisellä kokemuksella. Ravintolassa on korkealaatuisia viinejä ja hienoja oluita valmiina nautiskelijoille.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__joulupyha_ankkaravintola_2.jpg

KADES RESTAURANT ¨AM PFINGSTENBERG¨

Pfingstbergin Belvederen välittömässä läheisyydessä olevan ravintolan maanläheinen, alueellinen keittiö tarjoaa sekoituksen moderneja ja perinteisiä perheruokia. Flämingin riistan, Glindow-vihannesten ja lähimetsien hirven lihan, Jüterbogin mehukkaan porsaan lihan, lisäksi Kades tarjoaa myös paikallisia brandyjä ja laatuviinejä. Perinteisesti sisustettu 80 paikkainen takkasali ja 32 paikkainen talvipuutarha. Vain etukäteen tilattuna: 25. & 26.12 klo 11.30, 12.00, 13.30, 14.15 ja 17.30 kattauksissa Jouluankka-ateria. Nyt on upea Jouluankka tulossa uunissa! Ravintolassa sinua odottaa talvimausteiden ja herkullisen paahdon tuoksu! Paistettu ankka Brandenburgin omenoilla, hienolla appelsiinihillolla, luumuilla ja yrteillä täytettynä. Tarjoillaan Thüringenin knöödelien ja miedon omenapunakaalin kera. Ankka tarjoillaan kokonaisena, valmiiksi leikattuna, tuoksuvana ja tuoreena. Joten paisti on kokemus! Tarjoamme ½ litraa parasta punaviiniä, pullon Selters La Culinaria kivennäisvettä ja kahvin, cappuccinon tai espresson. Vain etukäteen tilattuna: mukaan lukien edellä mainitut juomat 32 € tai 27 € / henkilö ilman juomia.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_panimomeijeri_1_2.jpg

BRAUEREI MEIEREI

Panimo sijaitsee Jungfernsee-alueella Neu-Garten puistossa 1700 luvun lopun vanhassa meijeri rakennuksessa. Vuonna 1918 rakennukseen perustettiin ravintola, jota kutsuttiin yleisesti meijeriksi, se oli yksi suosituimmista vierailukohteista Potsdamissa toiseen maailmansotaan asti. Preussilaiseen majatalotyyliin sisustetussa panimoravintolassa, on 200 sisä- ja 200 ulkopaikkaa. Kesällä Jungfernsee-rannalla on tilava olutpuutarha, josta on vaikuttava näkymä Königswaldiin ja Glienicker Volksparkiin.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_panimomeijeri_2_2.jpg

Panimoravintolassa on pieni valikoima olutta sisältäviä ruokia: keskiviikkoisin Panimomestarin Grillhaxe -rapea porsaanpotka, kaalisalaattia ja Helles olutta 5,2% 0,5 L 14,00 €, Naudanlihagulassi knödeleillä 14,10 €, Porsaanpotka "Berliinin tyylin", perinteinen talon hapankaali ja hernesose 13,70 €, Wienerschnitzel ranskalaisilla 14,20 €. Keittoja: Preussilainen perunakeitto 6,50 €, Lihaseljanka 7,20 € ym. Vuonna 2003 perustetun Meierei-panimon palkitut oluterikoisuudet ovat todellinen herkkupala oluita tunteville oluen ystäville. Maltainen, mausteinen ja täyteläinen talon olut Meierei-Hell 5,2%, Vehnäolut 5,2%, Berliner Weisse 4,2% ja kausiluonteiset oluet ovat erittäin suosittuja. Märzen, Rotbier 5,6%, Maibock, Potsdamer Schwarzbier, Herbstbock ja jouluolut ovat vain muutamia talon monista olutyypeistä. Oluet on pantu Saksan Rheinheitsgbot -puhtauslain mukaan, ja monipuolinen olutvalikoima vaihtuu neljän viikon välein.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_baijerilainenravintola_A_2.jpg

GASTHAUS AUGUSTINER

Pala Baijeria Brandenburgissa: Augustiner tarjoaa Alppien kodikasta viihtyisyyttä Hollantilaisessa korttelissa. Majatalo, joka on sisustettu tyypillisillä sinisillä ja punaisilla maalaismaisilla puukalusteilla, on jaettu useisiin nurkkiin ja tupiin. Lisäksi pöydät talon edessä ja takapihalla tarjoavat entistä enemmän vieraille tilaa. Keittiö on hyvä baijerilaiis-itävaltalainen, kuten kuoritetuilla paistetuilla lihapullilla tai runsailla välipaloilla, kuten Obazda ja Leberkäse. Weisswurstia tai bratwurstia ei tietenkään puutu tai 1 kg porsaanpotka baijerilaisella hapankaalila 16,50 €. Kasvissyöjille menu sisältää kässpätzle- ja perunapannukakkuja 13,50 €. Ruoat huuhdotaan kurkusta alas oluella joka tulee Augustiner-panimolta Münchenistä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_ravintola_ranskalainen_1_2.jpg

BRASSERIE POTSDAM

56 paikkaisen ravintolan ruokalistaa ohjaa ranskalaisten klassikoiden ajatus, mutta mukana on myös alueellisia tuotteita ja erityispiirteitä. Tämä luo toisaalta omaperäisiä ranskalaisia ​​ruokia ja toisaalta ainutlaatuisia tulkintoja saksalaisista ja ranskalaisista ruoista, joista voit nauttia hyvän lasillisen viiniä tai paikallista oluen kera. Listan suosikkeja mm. Ranskalainen sipulikeitto 6,50 €, kananrintasalaatti 12,60 €, Elsässer Flammkuchen tarte-flambée-pekonilla, sipulilla ja smetanalla 9,90 €, "Fruits de mer à la pique" vartaassa paahdetut simpukat , katkarapuja tuoreessa nauhapastassa, kastiketta, valkosipulitomaattia ja pestoa 18.90 €, Filet à la pique 3  pekonissa paistettua porsaanfile medaljongia, vihreitä papuja ja brasserien-paistettuja perunoita, runsaasti pippurikastiketta 18,90 €, Coq au vin -punaviinissä haudutettua kananrintaa, helmiäisipulia ja tuoreita sieniä rosmariiniperunoilla 17,90 €, Entrecote 300 g ulkofileetä 27.50 € Pippuripihvi laavakivigrillistä 300 g 30,90 €.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_panimo_Templin_2.jpg

BRAUEREI MANUFAKTOR FORSTHAUS TEMPLIN

Braumanufaktur Forsthaus Templin on historiallinen rakennuskokonaisuus lähellä Havelin Templiner Seen lahtea. Rakennuskokonaisuus on peräisin 1800-luvulta ja on ollut yksityisesti toimiva retkiravintola ja panimo 2000-luvulta lähtien. Kaksi panimomestaria on johtanut vuonna 2003 perustamaansa luomupanimoa ja panimoravintolaa. Keittiö tarjoa hyvää saksalaista maalaisruokaa kohtuullisin hinnoin maalaismaisessa, viihtyisässä ruokasalissa. Tarjolla on mm. vastaleivottua viljaleipää, olutkuskin pihvi ja vuodenaikoina eri riistaruokia kuten Metsänvartijan riistagulassia, punakaalin ja talon knöödeleiden kera 14,50 €, Forelli mantelivoilla paistettuna, kurkkusalaatti keitetyt perunat 13,90 €. Viihtyisään ruokasalin mahtuu 120 ihmistä, ja ylimmässä kerroksessa on lisäksi erillisiä kabinetteja. Olut-terassi kastanjoiden varjossa tarjoaa tilaa 350 vieraalle. Lasten leikkipaikalla myös minieläintarha. Joka keskiviikko klo 19 asiakkaat pääsevät panimokierrokselle (corona varauksella) oppiaksesi lisää tuotemerkkien Bio-Hell, Bio-Dunkel, Potsdamer Stange ja niiden kausivaihtelusta, esim. B. Maybuck, Harvest ja Winterbuck. Olut on Naturlandin sertifioima.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_pihviravintola_toro_2.jpg

RESTAURANT EL BARON STEAKHAUS

Luisenplatzin laidalla oleva ravintola El Baron Steakhause tarjoaa hyvän näkymän Brandenburgin portille. Ruokalista ei jätä toivomisen varaa hyvän pihvin ystäville: täältä löytyy kaikkea häränpihvistä, rumpsteak:iin, fileepihveihin, Rib-Eye-Steakeihin  ja lampaanfileisiin. Lisukkeisiin kuuluu ranskalaisia ​​perunoita eri muodoissa ja valtavia uuniperunoita smetanalla. Laajat viinitelineet kertovat, mitä täältä voi saada pihvien lisäksi: aterian seuraksi voi valita argentiinalaisia ​​viinejä tai muita kylmiä ja lämpimiä juomia.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_seeravintola_2.jpg

RESTAURANT SEEROSE POTSDAM

Epätavallisen muotonsa ansiosta tämä 1983 rakennettu ravintola on muodostunut silmiinpistäväksi. Korkeat ikkunat tarjoavat sisätiloissa runsaasti valoa jopa pimeinä vuodenaikoina tarjoten ruokailijoille myös upeat näkymät Neustadtin Havel-lahdelle. Rentotunnelmainen ravintola on tyylikkäästi sisustettu. Sisätilojen lisäksi myös ruokiin ja juomiin kiinnitettään suurta huomiota. Täällä keskitytään ensiluokkaisiin cocktaileihin ja korkealaatuisiin viineihin, jotka täydentävät onnistunutta ravintolavierailua. Ruokalistalta löytyy värimerellisiä annoksia pizzaa, pastaa, kala & äyriäisruokia, nautaa, lammasta ja hampurilaisia. Ravintola on avoinna myös 25 & 26.12 klo 12 alkaen.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__valimeren_ravintola_mainos_2.jpg

EL PUERTO

Potsdamin uudessa keskustassa aivan hotellin vieressä. Satamaravintola, joka tarjoaa välimerellisen ilmapiirin. Nauti erinomaisesta ruoasta, hyvästä espanjalaisesta tai argentiinalaisesta viinistä, herkullisesta jäätelöstä, herkullisista kakkuista ja tuoreista cocktaileista lämpimässä ilmapiirissä. Keittiö houkuttelee myös tuoreella välimerellisellä ruokalistalla ja entistä suuremmalla valikoimalla espanjalaisia ​​tapaksia. 


21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_hotelli_1_2.jpg

POTSDAMISSA HOTELLI**** Buffetaamiainen  & Jouluaaton illallinen.

Hotelli sijaitsee parhaimmalla paikalla Potsdamin keskustassa Havelin rannalla, päärautatieaseman, Stadtschloßin ja Nikolaikirchen välillä, vastapäätä Brandenburgin osavaltion parlamenttitaloa ja vain 200 metrin päässä Barberinin museosta. Itse hotellissa on 17 kerrosta, ja se on yksi Potsdamin keskustan korkeimmista rakennuksista ja etäisyydellä näkyvä maamerkki, josta on henkeä salpaavat näkymät entisen kuninkaallisen palatsin ympärillä olevaan puistoon ja järvimaisemaan. Kuuluisa Hollantilainen kortteli ja maailmankuulu Preussin kuninkaiden kesäasunto Schloss Sanssouci ovat vain lyhyen kävelymatkan päässä. Potsdamin päärautatieasema ostoskeskuksineen on 500 metrin kävelyn päässä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_hotelli_2_2.jpg

Tämä moderni 1969 rakennettu ja 2018 remontoitu 4 tähden hotelli sijaitsee Potsdamin sataman vieressä, ja sen terassilta on näkymät Havelille. Hotellissa on 24h-vastaanotto ja kaikissa tiloissa toimiva ilmainen WiFi. Hotelissa on hissi, kiertoajelu- ja lippupalvelut, lahjatavaraliike/lehtikioski, tietokonepiste, tallelokero vastaanotossa, polkupyöränvuokraus (lisämaksu), kengänkiillotus, pesula- ja silityspalvelut.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_hotelli_3_ravintolat_2.jpg

Ravintola “Oscar” kutsuu sinut viihtymään ja nauttimaan paikallisia perinteisiä brandenburgilaisia ruokia ja kansainvälisiä ruokia klo 12-22 välillä. Pohjakerroksen Cinebar kunnioittaa Babelsbergin elokuvastudioita. Cinebar on viihtyisä paikka kokoontua ystävien kanssa iltaisin klo 17–01 nauttimaan kylmän oluen tai lasillisen viiniä ja herkullisia välipaloja.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_hotelli_4_aamiainen_2.jpg

Buffetaamiainen tarjoillaan ravintola Oscarissa klo 06.00–10:30.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_hotelli_5_huoneet_2.jpg

Kaikissa ilmastoiduissa allergiaystävällisissä 18 m² huoneissa on herätyspalvelu / herätyskello, tallelokero, työpöytä ja puhelin taulu-tv ja minibaari. Ylemmistä kerroksista on upeat näkymät Potsdamiin. Säädettävä ilmastointi ja päivittäinen siivous. Kylpyhuoneessa on ilmaisia kylpytuotteita, kylpyamme tai suihku ja hiustenkuivaaja.


MATKAOHJELMA JOULUMATKA 2020 SAKSA POTSDAM 21.-27.12. 2020

21.12 Maanantai

Klo 19.30 Helsinki-Vantaa lentoasema terminaali 1 kokoontuminen. Klo 20.55 Easy Jet lento EJU5732 lähtee Berliiniin. Klo 22.10 kone laskeutuu Berlin-Brandenburgin kentälle. Klo 22.45 kuljetus hotellille. Klo 23.30 kirjautuminen hotelliin. Majoitumme hyvätasoiseen keskustahotelliin kuudeksi yöksi.

22.12 Tiistai

Klo 06:30-10:30 runsas buffetaamiainen. Klo 10.00 lähtö hotellilta Klo 10-10.30 kävelyretki suomalaisen matkanjohtajan kanssa turisti-infon kautta Joulutorille. Klo 10.30 2 tunnin englanniksi opastetulle kaupunkikiertokävelylle. Klo 17.30 hotellilta matkanjohtajan johdolla ostosretki (ratikkalipun hinnalla) Stern ostoskeskukseen.

23.12 Keskiviikko

Klo 06:30-10:30 runsas buffetaamiainen. Omatoimista aikaa Potsdamin nähtävyyksille. Klo 18 lähtö suomalaisen matkanjohtajan johdolla Forsthaus Templin panimoravintolaan jossa on panimokierros panimomestarin johdolla (corona varauksella).

24.12 Torstai Jouluaatto  TULOSSA LISÄTIETOJA JOULUNPYHIEN TAPAHTUMISTA!

Klo 06:30-10:30 runsas buffetaamiainen. Kaupat ovat auki noin klo 13-14 asti. Museum Barberini on 24.12 avoinna klo 10-15. Klo 18.00 Jouluillallinen hotellissa.

Klo 23.00 Joulumusiikkia perinteisesti Friedenskirche Sanssouci. Vocalkreis Potsdam laulaa kantorin Johannes Langin johdolla, puhallikvartetto soittaa musiikkia ja Klaus Büstrin lukee vanhan ja uuden testamentin tekstejä.

St. Peter und Paul-Kirche klo 15.30 Jouluseimi ja klo 22.00 Joulujumalanpalvelus

Klo 23.00 Nikolaikirche Jouluyön messu

25.12 Perjantai 1.Joulupäivä

Klo 06:30-10:30 runsas buffetaamiainen. Klo 10.30 lähtö Klo 11.00-13.30 mahdollisuus tutustua Berliinin Zoo eläintarhaan 16 €. Tai voi omatoimisesti viettää aikaa Länsi-Berliinin keskustassa tutustuen Joulutoriin, Keisari Wilhelmin muistokirkkon ja Europacenteriin. Klo 15 lähtö Potsdamiin. Klo 15.30 jälkeen olemme takaisin hotellilla. Museum Barberini on avoinna klo 10-19.

Klo 16.00 Schloss Glienickessä Ludmilla Kogan ja Alexander Malter soittavat Johann Sebastian Bachin, Ludwig van Beethovenin (sonaatti ja variaatiot) pianomusiikkia, Georges Bizetin (Carmen) ja Peter Tschaikowskyn balettimusiikkia.

Klo 17.00 Friedenskirche Sanssouci". Kansainvälinen Joulujumalanpalvelus joulutarina luetaan monilla kielillä ja tietysti laulataan yhdessä. Se kertoo myös sen, mitä ihmiset kokivat" seuratessaan tähteä " kuten ilmoituksessa sanotaan.

26.12 Lauantai Tapaninpäivä

Klo 06:30-10:30 runsas buffetaamiainen. Omatoimista aikaa Potsdamin nähtävyyksille.

Klo 10.30-13.00 matkanjohtaja johdollla retki Glienicken -Vakojien sillalla ja Cecilienhofiin.

Klo 15 Opastettu kierros “Keisarillinen Joulu” Neue Palaisissa. Missä linnan joulukuusi oli yli 100 vuotta sitten? Mitä oli valmistettu jouluaattona linnakeittiössä? Miltä prinssin ja prinsessan lahjat näyttivät? Ja mitä keisari sai? Saksankielinen kierros maksaa 10 €.

Museum Barberini on avoinna klo 10-19. Luonnonhistorian museo on avoinna klo 9-17.

Klo 14.30 lähtö hotellita matkanjohtajan johdolla: klo 15-18 Alexandrowka-museo avaa  porttinsa ja kutsuu sinut hiljaiseen, mietiskelevään Joulupuutarhaan. Museon puutarhassa nuoret ja vanhat vierailijat voivat seurustella nuotion ääressä nauttien borskeittoa ja glögiä. Pääsy Joulupuutarhaan on ilmainen. Alexandrowka Haus1 Russisches Restaurant und Teestube.

Klo 16.00 Schloss Glienickessä Ludmilla Kogan ja Alexander Malter soittavat Johann Sebastian Bachin, Ludwig van Beethovenin (sonaatti ja variaatiot) pianomusiikkia, Georges Bizetin (Carmen) ja Peter Tschaikowskyn balettimusiikkia.

Klo 18.00 Nikolaisaal: kamariakatemia ja harppisti Marie-Pierre Langlamet soittavat François-Joseph Gossecin, François-Adrien Boieldieun, Claude Debussy, Maurice Ravelin ja Igor Strawinsky teoksia teoksessa ”Joulu: Joyeux Noël”.

27.12 Sunnuntai

Klo 06:00-06:20 runsas buffetaamiainen. Klo 06.20 bussi lähtee kohti lentoasemaa. Saavumme klo 07.05 Berlin-Brandenburgin lentokentällä. Klo 08.30 Easy Jetin lento EJU5733. Kone laskeutuu Helsinki-Vantaalle klo 11.40.

STETTIN_JOULU_2019__eaysyjet_lentokone.JPG

LENTOINFO

Meno: Maanantai 21.12.2020 EASY JET EJU5732 19:30 - 12:10 Helsinki - Berliini

Paluu: Sunnuntai 27.12.2020 EASY JET EJU5733 08:30 - 11:40 Berliini - Helsinki

Sisältää: Easy Jet suorat reittilennot Hki-Berlin-Hki sis. max 10 kg käsimatkatavaraa lentolaukku tai vastaava 56 x 45 x 25 cm (mittoihin sis. pyörät & kahvat), lentokenttäverot ja matkustajamaksut, lentokenttäkuljetukset hotelliin, 6 yötä buffetaamiaisella ja Jouluaaton illallisella Potsdamissa hotellissa****, englanninkielisen opastetun Potsdamin kaupunkikierroksen, retken Länsi-Berliinin Joulutorille, panimokieroksen, retken vakoojien Sillalle, suomalaisen matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan. 1 hhh lisä +118 €. Iso 23 kg matkalaukku ruumaan + 64 €.

Varaa matkalle euroja / luottokortti. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä! E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

Peruutusehdot

Jos peruutus tapahtuu -48 vrk 75 €, 47-28 vrk ennen matkan alkua peruutuskuluina perimme ennakkomaksun 175 €/hlö. 28 -14 vrk ennen lähtöä peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta. Tämän jälkeen peruutuskulut ovat 100 %. Toimistokuluina perintään 75 €/hlö. Huomaa että matkan maksamatta jättäminen ei ole vielä peruutus!

2.-27.12 Joulumatka 2019 Stettin Pommeri Puola

STETTIN_JOULUMATKA_2019_LOGO_2.jpg

22.-27.12 JOULUMATKA 2019 oli STETTIN PUOLA Su-Pe 6 pv. 539 €.

539 € 2hh:ssa, 640 € 1hh sisältää: Easy Jet reittilennot Hki-Berlin-Hki sis. max 10 kg käsimatkatavaraa lentolaukku tai vastaava 56 x 45 x 25 cm (mittoihin sis. pyörät & kahvat), (23 kg matkaravaraa ruumaan +64 € lisämaksu), lentokenttäkuljetukset Stettiniin, lentokenttäverot ja matkustajamaksut, 5 yötä buffetaamiaisella Stettinissä hotellissa****sekä hotellin saunan & uima-allasosaston vapaan käytön, Jouluaaton buffet-illallisen tervetuliaisdrinkin, glögin ja kahvin englanniksi opastetun 2 tunnin Stettinin kävelykierroksen. Englannin/saksan kielisen Stettinin info-vihkosen. Suomalaisen matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan.

Koe Joulun ajan Stettinin puolaisia perinteitä ja traditioita tunnelmallisessa, historiallisessa vanhan Pommerilaisen Hansakaupungin ilmapiirissä. Nauti herkullisista tuoksuista, juhlavasta loistosta, jouluisista äänistä ja Pommerin kulinaarisista elämyksistä. 

Puolan luoteiskulmassa on Szczecin, joka tunnetaan paremmin saksalaisella nimellä Stettin. Kaupunki tuli puolalaiseksi vasta toisen maailmansodan jälkeen, ja kaupungin saksainen historia on huomattava. Täällä ovat mukulakivikadut, tiilikirkot ja kauniit hansarakennukset - kaikki mitä tarvitaan tunnelmallisen joulun kokemiseen.

STETTIN_JOULU_2019__kaupunki_1_2.jpg

Kuuluisimmat nähtävyyksistä ovat varmasti kaupungin yläpuolella kohoavat goottilaisen tuomiokirkon punainen torni ja vaaleanharmaana kohoava Pommerin herttuoiden renessanssilinna, kaupungintalo, myöhäisgoottilainen Loitzenhaus, Pyhän Johanneksen kirkko, Pitkä silta ja Szczecinin satama. Hakenterrasselta on upea panoraamanäkymä satamaan kanaville ja laitureille.

STETTIN_JOULU_2019_ALTSTAD_2_2.jpg

STETTIN / Szczecin Puol.  -Pommerin Helmi

Vuoteen 1945 asti Saksaan kuulunut kaupunki on perustettu 1243 Oderinhaffin varrelle. Paikalla tiedetään olleen asutusta jo ainakin 700-luvulla. Kaupunki kuului Ruotsin suurvallalle vuosina 1648–1720, jolloin se toimi myös Ruotsin Pommerin pääkaupunkina. Toisen maailmansodan jälkeen Szczecin jäi ensin osaksi Neuvostoliiton Saksan miehitysvyöhykettä, mutta kaupunki luovutettiin pian Puolalle vastoin liittoutuneiden sopimusta Oder–Neisse-linjasta Saksan ja Puolan tulevana rajana. Saksalaiset asukkaat karkoitettiin ja tilalle tuotiin puolalaisia. Szczecin on Puolan seitsemänneksi suurin kaupunki, ja sen asukasluku on noin 407 000. Kaupunki tuhoutui pahoin sodassa.

Vain muutama rakennus, kuten 1500-luvun kaupungintalo ja 1500-luvun katedraali, on rakennettu uudelleen. Vanhankaupungin (Stary Miasto) jäänteet, Oder-kävelykadun historialliset rakennukset (Waly Chrobego) sekä Pommerin herttuoiden linna ovat tutustumisen arvoisia.

Pommerin herttuakunnan pääkaupungina Stettin oli jo 1500-luvulla mahtava ja rikas kaupunki. Tämän vauraudesta todistavat ovat Pyhän Jaakobin katedraali ja Pommerin herttuoiden linna. Katedraalin lähellä sijaitseva historiallinen vanhakaupunki vaikuttavine hansakauppiaiden taloineen hansan ajalta on kunnostettu. 

Oderin rannoilla voit nähdä kansallismuseon ja osavaltion hallituksen suuria rakennuksia. Useissa kaupungin paikoissa voit nähdä monia muita monumentteja Szczecinin monipuolisesta historiasta.

STETTIN_JOULU_2019_stettinin_linna_1_ulkoa_3.jpg

STETTININ LINNA

Pommerin ruhtinaiden linna kuului aikoinaan Greifin ruhtinassuvulle, joka hallitsi Pommeria yli 500 vuotta 1600-luvun puoliväliin asti. Preussin aikana linnassa asui Stettinin varuskunnan komentaja kenraali von Anhalt-Zerbst, jonka tytär Sofia Fredrika Augusta kruunattiin Venäjän keisarinna Katariina II:ksi. Linnassa on viisi siipeä ja kaksi sisäpihaa. Linnasta on säilynyt vain osia sillä toisessa maailmansodassa 60 % linnasta tuhoutui, nykyasunsa linna sai sodan jälkeen 1500–1600 -lukujen renessanssin tyyliin. Tänään se on melkein palannut entiseen loistoonsa. Sisäpihaa ympäröivät neljä siipiä ja viidennessä siivessä on linnamuseo.

stettin_joulumatka_linna2_museo_2.jpg

Museossa mm. Greifin suvun sarkofageja sekä linnan historiaa. Tämän siiven kellarissa on hautaholvi, jossa on kuusi herttuakunnan säilynyttä sarkofagia. Entinen herttuakunnan kappeli toimii nyt konserttisalina jonka aulassa on monivärisiä holveja ja renessanssin koriste-elementtejä. Linnan erityinen nähtävyys on 1600-luvulta peräisin oleva tähtitieteellinen kello. Huomionarvoisia ovat myös Lubinin kabinetti ja noitaselli. Linnan pohjoisen siipin katolla on näköalaterassi, josta vaikuttava näkymä ulottuu

Linnan kulttuurikeskus järjestää konsertteja, kansainvälisiä festivaaleja, taidenäyttelyitä ja historiallisia näyttelyitä. Linnassa toimii myös. ooppera ja operetti, vihkipalatsi, teatteri, ravintola ja kahvila sekä maakuntavirasto.

STETTIN_JOULU_2019_jaakobin_kirkko_2.jpg

TUOMIOKIRKKO

Kaupunkikuvaa hallitsee yksi Pommerin suurimmista kirkoista, kauppias Beringer von Bambergin vuonna 1187 perustama Pyhän Jaakobin 1000 paikkainen goottilainen tuomiokirkko. Sodassa vaurioita kärsinyt rakennus on entisöity 1400-luvun goottilaiseen asuun. Oratoriosäveltäjä Karl Loewe asui vuosina 1820–1866 kaupungissa ja oli vuosia kirkon urkuri. Säveltäjän sydän tuotiin kirkkoon 1800-luvun lopussa. Mielenkiintoisia katedraalin historiallisia osia ovat 1400-luvulta peräisin oleva triptyykki, kastemalja ja alttari. Näkemisen arvoinen on myös iso lasi-ikkuna. Vuonna 2008 saatiin päätökseen 108 metrin korkean kirkontornin jälleenrakentaminen. Siellä olevallle näköalatasanteelle josta on hienot näkymät pääsee hissillä10 zlotya/ 2,50 €. Aukioloajat: Maanantai-torstai 10.00-19.00 Perjantai-sunnuntai 10.00-20.00. Kirkossa on myös pieni museo.

STETTIN_JOULU_2019__portti_2.jpg

Satamaportti, entinen Berliinin portti ja Cornelius van Wallraven suunnittelema Kuninkaanportti ovat ainoita muistumia vanhasta 1700-luvun preussilaisesta linnoituksesta. Grunwaldin aukiolta aukeaa Pariisin mallin mukaan suunniteltu säteittäinen asemakaava.

stettin_joulumatka_hakenterassi_2.jpg

HAKENTERASSE

Yhdellä Euroopan kauneimmista terasseistavoit ihailla laajaa Oderia ja satamanäköalaa. Terassi on 500 metriä pitkä ja on 19 metriä Oderin yläpuolella. Nykypäivän Wały Chrobregon eteläosassa on merenkulkuakatemia ja rakennus, johon Współczesny (nykyteatteri) ja kansallismuseo sijaitsevat. Terassilta Oderille johtavat leveät portaat. Yläkerroksen molemmilla puolilla on kaksi paviljongia, joita käytetään sisäänkäyntinä kahteen ravintolaan. Terassin juurella on suihkulähde, jossa on Johannes Scolvusin ja Witscacuksen koristeelliset hahmot ja kaksi majakkamaista pylvästä.

STETTIN_JOULU_2019__altstadt_1_2.jpg

STETTININ KAUPUNGINMUSEO

Alunperin 1500-luvulta peräisin olevan vanhan kaupungintalon (Ratusz Staromiejski) jälleenrakentaminen saatiin päätökseen vuonna 1975. Viimeisimmässä restauroinnissa se sai taas goottilaisen ulkonäkönsä barokkisen eteläisen julkisivun kanssa. Kaupungintalo sijaitsee Stettinin entisellä päätorilla ja sitä ympäröivät useat talot, joissa on värikkäitä historiallisia julkisivuja. Vanhassa kaupungintalossa on nyt Szczecinin historiaa käsittelevä museo (osa kansallismuseota) sekä goottilaisissa kellareissa tunnelmallinen panimoravintola Wyszaka. Stettinin kaupunginmuseon näyttelyt esittelevät Stettinin historiaa kuten Ruotsin, Preussin ja Saksan aikaa ja kulttuuria. Goottilaisessa kellarissa on museon ravintola. Museon sisäänkäynnin vastapäätä on yhden sodanjälkeisen ajan merkittävimmän saksalaisen kuvanveistäjän Stettinissä syntyneen Bernhard Heiligerin (1915–1995) moderni veistos Suuri kaari (1991).

STETTIN_JOULU_2019__kansalllismuseo_2.jpg

STETTININ KANSALLISMUSEO

Muzeum Narodowe w Szczecinie museossa on näyttelyitä Pommerin alueen historiasta, etenkin keskiajalta ja varhaisen nykyajan ajanjaksolta, Pommerin esi- ja varhaishistoriasta, Kreikan antiikin kopioista ja alkuperäiskappaleista, jotka on kerätty ennen ensimmäistä maailmansotaa, pienemmän Pommerin kansanperinteen näyttelyn, lähinnä ennen vuotta 1945 ja laaja kokoelma Szczecin Vulcan -telakan laivamalleja toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta. Puolan kattavin ja vertailukelpoisin kokoelma on Afrikan, Etelämeren ja Amerikan etnografisten esineiden kokoelma, joka on hankittu toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä. Afrikkalaiset naamarit ja veistokset ovat esillä kolmessa salissa, mutta suurin osa asiantuntijoista epäilee niiden aitoutta. Afrikkalaisten kulttuurien kahta rekonstruoitua maalaistaloa pidetään kuitenkin huomattavana ja ainutlaatuisena. Lisäksi näyttelyssä on pieni kokoelma afrikkalaisista matkamuistoja.

Stettin_joulumatka_hautuumaa_2.jpg

KESKUSHAUTUUMAA

Szczecinin hautausmaan pinta-ala on nykyään 170 hehtaaria. Se on arkkitehtuuripuisto ja eurooppalaisen luokan kulttuurimonumentti. Täällä voit ihailla puutarhanhoito- ja hautaustaiteiden vanhojen mestarien taitoja. Alkuperäiset ja avantgarde-haudat ovat valtavan puiston viheralueilla. Stettiläisten arkkitehtien Wilhelm Meyer-Schwartau ja maisema-arkkitehti Georg Hannigin suunnittelema hautausmaa avattiin vuonna 1901, ja se oli Saksan suurin ja on nykyäänkin 300.000 haudallaan Euroopan kolmanneksi suurin. Siellä on muistomerkit sodissa kaatuneille ja sotaveteraaneille, meren uhreiksi jääneille merimiehille, syntymättömille lapsille ja keskitysleirien uhreille. National Geographic Traveler -lehden järjestämässä "Seitsemän ihmettä Puolassa" -kilpailussa Szczecinin keskushautausmaa sai viidennen sijan. Hautausmaalla on kaksi merkittyä reittiä: historiallinen ja dendrologinen. (Saksankielinen esite & kartta hautausmaasta)

21.4_stettinin_pommisuoja.jpg

MAANALAINEN POMMISUOJAKIERROS

Mahdollisuus osalistua tunnin opastetulle kiertokäynnille yhteen Natsi-Saksan suurimmista väestönsuojista (3000 m² viidessä kerroksessa. Tilaa 5000 ihmiselle). Suojan teräsbetonilaattaseinät ovat 3 metriä paksut, katto on 2,80 metriä paksu. Koemme valo ja äänitehostein, millainen kokemus pommisuojassa olleelle saksalaiselle siviiliväestölle oli anglo-amerikkalainen terroripommitus.

STETTIN_JOULU_2019_tekniikan_museo.jpg

TEKNIIKAN  & LIIKENTEEN MUSEO

Yksi Puolan suurimmista teknisistä museoista. Museo esittelee muun muassa Stettinin-julkisen liikenteen, raitiovaunun ja linja-autojen sekä autoteollisuuden 1917-1967 historiaa. Esillä Nordwaggon Bremen - sotaa edeltävä stettiniläinen raitiovaunu, sotaa edeltäneen Alba-yhtiön moottoripyöriä, Stoewer-autoja sekä Szczecin-moottoripyörätehtaan sodanjälkeisiä mottoripyöriä. Mukana on myös puolalaisia ​​kaksipyöräisiä moottoripyöriä: Osa-skoottereita, mopoja: Komar, Żak ja Ryś, moottoripyöriä: WSK, SHL ja Sokoły. Autoja edustavat Syrena, Fiat 125p ja 126p, Varsova, Żuk, Nysa ja Stara 25. Museo keräsi myös prototyyppejä puolalaisista ajoneuvoista: Beskid, Smyk, Wszędołaz, LPT ja Iskra.

STETTIN_JOULUMATKA_DIALOGIKESKUS.jpg

DIALOGIAKESKUS PRRZELOMY

Museon rakennus sijaitsee Solidaarisuuden aukion maanalaisessa osassa filharmonian vieressä. Dialogiakeskus "Przełomy" on Szczecinin kansallismuseon näyttelypaviljonki, joka esittelee Szczecinin ja Länsi-Pommerin lähihistoriaa, painottaen erityisesti sosiaalista kapinaa ja uraauurtavia tapahtumia vuosina 1970-1971, 1980-1981, 1988-1989. joka johti Puolan suvereniteetin takaisin saamiseen vuonna 1989.  Näyttely on vuorovaikutteinen, temaattisten näyttelyiden lisäksi on myös videoita, valokuvia ja todistajien ja osallistujien todistuksia.

stettin_joulumatka_filharmonia_2.jpg

SZCZENIN FILHARMONIA

Filharmonia on Puolan modernein filharmoninen rakennus, josta on jo tullut nykyaikaise arkkitehtuurin esikuva. Erinomainen on sen nouseva muoto, jonka ovat suunnitelleet espanjalaiset arkkitehdit Barcelonan Barozzi Veiga Studiosta. Rakennus on rakennettu konserttisalin tilalle, joka sijaitsi paikalla ennen toista maailmansotaa. Rakennuksessa yhdistyvät historia ja nykyaika. Konsertteja: 22.12 su klo 19 American Christmas | Big-band.

stettin_joulumatka_puolalainen_ravintola_ruoat_2.jpg

Erinomaisesta ruoastaan tunnettu Karczma Polska Pod Kogutem Restauracja ravintolan perinteinen puolainen keittiö tarjoaa mm. gulassikeitto 19 zl / 4,75 €, porsan potka hapankaalilla ja paistetut perunat 43 zl/ 10,75 €, porsaanleike hapankaalia ja paistetutut perunonat 41 zl/ 10,25 €, grillattua kalkkunaa sinihomejuustolla, karpalohilloa, salaattia, ranskalaiset 43 zl / 10,75 €, paistettu taimen, vihanneksia, keitetyt perunat 39 zl/ 9,75 €, villisikaa metsästäjän kastikkeella, keitetyt vihannekset, ranskalaiset 76 zl / 19 €, peuraa kanttarellikastikkeella, keitetyt vihannekset, lohkoperunat 76 zl / 19 €,  200 g pippuripihvi ranskalaisilla, salaattia 79 zl/ 19.75 €, häränfile varras ranskalaisilla, salaattia 55 zl/13,75 €,

Perinteinen keittiö

Szczecin-keittiön tunnetuimpia ruokia ovat Szczecin-patty ja Szczecin-paprika. Kaupunki liittyy myös sillituotteisiin 'Szczecin-silakat Pommerin voivodikunnassa' (sillipalat tarjoillaan vaahdotetulla smetalla ja paprikalla, suolalla ja pippurilla).  Frytburger -niminen ruoka on jauhettu kotletti perunoilla, tarjoillaan rullana, yleensä lisäämällä kastikkeita. 

Szczecinissä on laaja valikoima ravintoloita ja baareja halvasta maitobaarista tyylikkäisiin ravintolaan. Monet ravintolat ja pubit sijaitsevat vanhassakaupungissa, mutta myös muualla keskustassa on mukavia ruokapaikkoja. Stary Szczecin -220 paikkaisen kodikkaan ravintolan mukava ilmapiiri tarjoaa vierailleen kansainvälisiä ja puolalaisia ruokia. Restauracja Szczecin ravintolan ruokalistaa hallitsee puolalainen keittiö ja paikalliset Pommerilaiset ruoat. Browar Stara Komenda panimoravintola tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mukavia oluita ja erinomaisia  puolalaisia ruokia, kuten makkaraa ja porsaan potkaa. Tyylikäs ja lämpimästi sisustustettu Brasileirinho Brazylijska Kuchnia & Bar tarjoaa pihvejä ja muita brasilialaisen keittiön herkkuja. Meksikolaisen keittiön ystäille löytyy mm. ravintola El Tapatio. Tsekkiläisen oluen (0,5 l 2,25 €) ja ruoan ystävää hemmottelee Hospudka Czeska Restauracja. 

STETTIN_JOULU_2019__galaxy_ostoskeskus.JPG

GALAXY SHOPPING-CENTRUM

Ostoskeskus sijaitsee aivan hotellimme vieressä. Ostoskeskuksessa on 190 myymälää ja hypermarket. Tämä kolmikerroksinen ostoskeskus sisältää suuren ruokamaailman, jossa on monia ravintoloita, kahviloita, pikaruokapaikkoja sekä biljardi- ja keilahallit. Keskustan toinen iso ostoskeskus on 140 myymälän ja ravintolan Galeria Kaskada.


STETTIN_JOULUMATKA_2019_hotelli_1_2.jpg

HOTELLI ****

1992 rakennettu neljän tähden hotelli sijaitsee modernissa rakennuskompleksissa Szczecinin liike- ja kulttuurielämän sydämessä. Kaupungin päänähtävyydet, kuten Szczecinin filharmoninen konserttitalo, Pommerin herttuan palatsi ja Hakenterasse, ovat alle 10 min. kävelymatkan päässä. Hotellissa on 24h reception, hissi, huonepalvelu, pesulapalvelut, kengänkiillotus, pankkiautomaatti, valuutanvaihto, lahja-matkamuistomyymälä. Hotelli rakennuksessa on myös Casino ja yökerho. 190 myymälän Galaxy ostoskeskus on hotellin vieressä. Ratikkapysäkki 100 m päässä.

STETTIN_JOULUMATKA_2019_hotelli_3_ravintola__2.jpg

Fine Dining ravintolola Renaissance tarjoaa välimerellisiä ruokia ja vuodenaikojen erikoisuuksia sekä laajan valikoimaN viinejä ympäri maailmaa. Avoinna klo 13-23, su 13-19.

STETTIN_JOULUMATKA_2019_HOTELLI_10_KAHVILA_2.jpg

Europa-ravintola tarjoaa lounaita ja illallisia. Eurooppalaisia ruokia ja puolalaisia erikoisuuksia. Lasiseinillä erotetussa kahvilaosassa voit nauttia vasta keitetyt kahvit ja hotellin oman Muffinek leipomon suolaisia tai  makeita leivonnaisia ja kakkuja. Avoinna klo 06.30-22.00.

STETTIN_JOULUMATKA_2019_HOTELLI_8_AAMIAISBUFFET_2.jpg

Europa-ravintolassa tarjoillaan arkiaamuisin klo 06:30-10:30 ja pyhisin 06:30-11:00 monipuolinen buffetaamiainen.

STETTIN_JOULUMATKA_2019_HOTELLI_9_JOULUILLALLISBUFFET_2.jpg

24.12 JOULUAATON ILLALLINEN

Hotellin ravintolassa tarjotaan Jouluaaton buffet-illallinen, sisältäen myös tervetuliaisjuoman, glögin, kahvi / tee ja pienen makean lahjan.

STETTIN_JOULU_2019_HOTELLI_2_Kopernikus_baari_2.jpg

Hotellissa on myös 2 baaria: aulabaari ja Copernicus-baari. Jälkimmäinen sijaitsee 11. kerroksessa, josta on poikkeuksellinen panoraamanäkymä kaupunkiin. Se on täydellinen kohtauspaikka, jossa on elävää musiikkia tiistaina ja torstaina. Avoinna arkisin klo 19-02, su klo 19-24.

STETTIN_JOULUmatka_2019_hotelli_kahvila_22_uusi_2.jpg

Cafe 22 sijaitsee PAZIM-rakennuksen 22. kerroksessa. Täältä voit nauttia upeasta näkymästä yli kaupunkiin kahvin, pienen välipalan tai cocktailin kera. Avoinna klo 11-23.

STETTIN_JOULUMATKA_2019_HOTELLI_6_WELNESS_2.jpg

Kun on aika rentoutua, voit nauttia ilmaisesta pääsystä hotellin Fitness Worldiin, johon kuuluu uima-allas, kuntosali ja sauna. Avoinna arkisin 06:00 - 22:00, pyhäpäivinä 08:00 - 21:00.

STETTIN_JOULUMATKA__2019_HOTELLI_7_SPA_2.jpg

BALTICA & WELLNESS SPA

Olipa kyseessä yksinkertainen kauneushoito tai romanttinen spa-Joulu kahdelle, ei ole parempaa paikkaa rentoutua. Hotellin toisessa kerroksessa sijaitseva ylellinen Baltica & Wellness Spa tarjoaa kauneus- ja wellness-hoitoja sekä fysioterapiaa lisämaksusta. Paikan päällä on myös kampaamo. Welness Spa hinnat hotellivieraille 1 h -19 zł/4,75 €, 4 h -33 zł/ 8,25 €, koko päivä -39 zł / 9,75 €. sis. kuuma kuiva sauna, lumihuone, jossa on lunta, höyryhuoneet (perinteinen, aromaterapia ja ottomaaninen), roomalaiset rentoutumistilat (tepidarium ja caldarium), tilavista porealtaat, joissa on vesihieronta ja alkuperäiset sensuurisuihkut. Hotellivieraille -10% muista hoidoista ja hieronnoista. esim. klassinen hieronta 50 min. 120 zl -10 % = 108 zl = 27 €.

STETTIN_JOULUMATKA__2019_HOTELLI_8_HUONEET_2.jpg

Kaikissa tyylikkäissä 20 m² huoneissa on maksuton WiFi, ilmastointi ja klassinen sisustus. Muita mukavuuksia ovat oma kylpyhuone, teen- ja kahvinkeitin, minibaari, radio, satelliitti-tv, tallelokero ja silitysrauta/-lauta. Kylpyhuonessa on hiustenkuivaaja, ilmaisia kylpytuotteita ja kylpytakit. Huonehintaan sisältyy pääsy kuntokeskukseen, jossa on sauna, kuntosali ja uima-allas.


22.-27.12 JOULUMATKAN 2019 STETTIN OHJELMA

22.12 Sunnuntai

Klo 09.00 kokoontuminen Helsinki Vantaa lentoasemalla Terminaali 2 Easy Jet:in Check-in automaatilla /lähtöselvitystiskillä josta jokainen saa boardin card:in / lentolippunsa. Klo 10.45 EASY JET:in lento lähtee Berliiniin. Klo 11.50 kone laskeutuu Berliinin Tegelin lentokentälle. Klo 12.50 bussi lähtee terminaalin ulkopuolelta kohti Stettiniä (bussimatka 175 km). Bussi on klo 15.40 Stettinissä. Klo 16 Hotellihuneiden jako.

23.12 Maanantai

Klo 06:00 - alkaen aamu-uinti ja sauna mahdollisuus. Klo 06:30-10:30 buffetaamiainen. Aampäivällä vierailemme yhdessä alueen suurimmista markkinoista, joilla voit tehdä ostoksia. Vaatteita ja posliinia, lasia, meripihkaa ym. Klo 09.30-11.30 ostosretki (hinta ratikkaliput n. 2 €) matkanjohtajan johdolla suurelle Manhattan basaaritorille. Klo 12.00-14.00 kävellen paikallisen oppaan englanninkielinen opastettu kaupunkikierros. Retki sisältyy matkan hintaan.

24.12 Tiistai Jouluaatto

Klo 06:00 - alkaen aamu-uinti ja sauna mahdollisuus. Klo 06:30-10:30 buffetaamiainen. Viereinen Galaxy ostoskeskus ym. kaupat ovat avoinna noin klo 14 asti. Klo 18 hotellin ravintolassa Jouluaaton buffetillallinen sisältäen myös terveluliaisdrinkin, glögin ja kahvin tai teen, lisäksi makea joululahja. Tulossa tietoa Joulun ajan jumalan palveluksista!

25.12 Keskiviikko 1. Joulupäivä

Klo 08:00 - 21.00 uinti ja sauna mahdollisuus. Klo 06:30-11.00 buffetaamiainen. Tulossa tietoa Joulun ajan jumalan palveluksista ja konserteista!

26.12 Torstai 2.Joulupäivä Tapaninpäivä

Klo 08:00 - 21.00 uinti ja sauna mahdollisuus. Klo 06:30-11.00 buffetaamiainen. Tulossa tietoa Joulun ajan jumalan palveluksista ja konserteista!

27.12 Perjantai

Klo 06:00 - alkaen aamu-uinti ja sauna mahdollisuus. Klo 06:30-10:30 buffetaamiainen. Klo 09.45-12.00 retki (n. 6 €) matkanjohtajan johdolla Tekniikan museoon. Matkatavarat saa jätettyä  hotellin säilytykseen. Klo 12.30 lähtö hotellilta. Bussi on klo 15.55 Berliinin lentokentällä.  Easy Jetin kone lähtee C-terminaalista klo 17.30 ja laskeutuu Helsinki-Vantaalle klo 20.30.

STETTIN_JOULU_2019__eaysyjet_lentokone.JPG

LENTOINFO

Meno: Sunnuntai 22.12.2019 EASY JET EJU5732 10:45 - 11:50 Helsinki - Berliini

Paluu: Perjantai 27.12.2019 EASY JET  EJU5733 17:30 - 20:30 Berliini - Helsinki

Sisältää: Easy Jet suorat reittilennot Hki-Berlin-Hki sis. max 10 kg käsimatkatavaraa lentolaukku tai vastaava 56 x 45 x 25 cm (mittoihin sis. pyörät & kahvat), lentokenttäkuljetukset Stettiniin, lentokenttäverot ja matkustajamaksut, 5 yötä buffetaamiaisella Stettinissä hotellissa****sekä hotellin saunan & uima-allasosaston vapaan käytön, Jouluaaton buffet-illallisen illallisen. Englannin/saksan kielisen Stettinin info-vihkosen. Suomalaisen matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan.

Huomaa iso matkalaukku ruumaan 15 kg/ 56,50 € tai 23 kg +64 €.

Varaa matkalle Puolan zloteja / euroja / luottokortti. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä! E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

23.-29.12 Joulumatka 2018 Nürnberg

23.-29.12_nurnberg_joulumatka_2018_logo.jpg

23.-29.12 JOULUMATKA 2018 SAKSA NÜRNBERG 7 pv. 825  €.

Sisältää: Finnairin suorat lennot Hki-München-Hki & 23 kg matkatavaraa lennolle, lentokenttäkuljetukset Nürnbergiin, lentokenttäverot ja matkustajamaksut, 6 yötä hotellissa**** Nürnbergissä buffetaamiaisella sekä hotellin saunan & uima-allasosaston vapaan käytön, saksalaisen Jouluaaton buffet-illallisen ja päiväretket Rothenburg ob der Tauber & Bamberg suomalaisen matkanjohtajan johdolla. Englannin/saksan kielisen Nürnbergin info-vihkosen.

2 pv. Nürnberg Card:in jolla maksuton liikkuminen julkisilla kulkuvälineillä ja sisäänpääsy 40 museoon mm: Saksan germaaminen kansallismuseo, Kaiserburg, Kaupunginmuseo, Rautatiemuseo, Teollisuuskulttuurin tekniikanmuseo, Leikkikalumuseo, Sairaalamuseo, Raitiotievaunumuseo, Taidemuseoita, Dürer museo, Oikeustalo, Dokumentaatiokeskus, Historiallinen Taidebunkkeri, Luonnontieteellinen museo, Eläintarha & delfinaario, Planetaario ym.

Nürnbergin Joulutoripassin: kupillisen hehkuviiniä ja 2018 keräilykupin omaksi, nürnbergiläisen piparin, Drei im Weggla“ – aito Nürnberger Rostbratwürstchen makkara sämpylän kera, sisäänpääsyn Jouluseimi näyttelyyn, Nürnberger Christkindl postikortin. 1hh 925 €.

Koe Nürnbergin joulumarkkinoilla perinteitä ja traditioita tunnelmallisessa, historiallisessa ilmapiirissä. Nauti herkullisista tuoksuja, juhlavasta loistosta, jouluisista äänistä ja kulinaarisista elämyksistä. 2018

21.12_nurnberg_joulutori_1.jpg

Kun Nürnbergin Christkind avaa perinteisesti ensimmäistä adventtia edeltävänä perjantaina Frauenkirchen-kirkon lehteriltä maailmankuulut Nürnbergin Christkindlesmarkt-joulumarkkinat, loistavat kaikkien silmät iästä riippumatta. 24. joulukuuta asti vanhakaupunki loistaa tuhansien valojen loisteessa ja esittelee itsensä hehkuviinin, braatvurstien ja piparkakkujen huumaavassa tuoksussa. Yli 400 vuoden aikana joulumarkkinoiden lähes taianomainen vetovoima ei ole hiipunut.

21.12_nurnberg_joulu_iltavalot_bratwurst.jpg

21.12_nurnberg_joulu_puu-ukot.jpg

Eikä tämä koske ainoastaan joulumarkkinoita, vaan koko kaupunkia. Käy Nürnbergin linnassa, joka koostuu oikeastaan kahdesta eri linninnasta, nimittäin Kaiserburgista ja Burggrafenburgista. Kaupungin maamerkki on yksi Euroopan arkkitehtoonisesti tärkeimmistä linnoitusrakennelmista. Tutustu kaupungin lukuisiin nähtävyyksiin jotka antavat kaupungille sen tyypillisen keskiaikaisen ilmapiiriin. Nürnbergin Joulumarkkinat on todellakin yksi Adventti-kauden kauneimmista kohokohdista.

21.12_nurnberg_joulu_panoraama_linna.jpg

NÜRNBERG

Nürberg on  historiallisesti merkittävä kaupunki joka kiehtoo jokaista vierailijaa sen keskiaikaisella charmilla. 526.000 asukaan Nürnberg Baijerin toiseksi suurin kaupunki.

16.10_nurnberg_vanha_kaupunki.jpg

21.12_nurnberg_joulumatka_luminen_silta.jpg

Vanha kaupunki joka kärsi pahoja vahinkoja toisessa maailmansodassa on pyritty rakentamaan entiselleen niin että entinen keskiajan romantinen tunnelma säilyisi.

21.12_nurnberg_joulu__keskiaikainen_2.jpg

21.12_nurnberg_joulu__keskiaikainen_1.jpg

Nürnberg päätti kuitenkin jälleenrakennuksessa säilyttää vanhankaupungin ajanmukaisella tavalla. Siten kaupunki on yksi parhaista esimerkeistä keskiajan ja varhaisen uuden ajan, jälleenrakennuksen ja modernin onnistuneesta integraatiosta.

Tämä voidaan havaita erittäin epätavallisissa museoissa, joista huomattavimpia ovat: Germaaninen kansallismuseo Saksan suurin kulttuurihistoriallinen museo, linnamuseo, taidehalli, kaupunginmuseo Fembohaus-talossa, ja Nürnbergille tyypilliset leikkikalumuseo, rautatiemuseo sekä Albrecht Dürer -talo. Vanhassa kaupungissa turisti näkee paljon matalia taloja, kapeine päätyineen ja korkeine kattoineen. Tämän kaiken takana kohoaa linna jykevine torneineen.

21.12_nurnberg_joulu_ilta_aukio.jpg

Vanhankaupungin viihtyisiä ravintoloita mm. Hausbrauerei Altstadthof, Bratwurstherzle. Täällä voidaan seurata käsityöläisiä työssään ja ostaa matkamuistoja, kuten peltileikkikaluja ja nahkakukkaroita, mutta luonnollisesti myös hyviä Nürnbergin piparkakkuja. Ja sitten "Bratwurstglöckleinissa", joka on saanut nimensä vanhimman braatvurstikeittiön mukaan, voidaan nauttia muutama kuuluisa nürnbergiläinen braatvursti, Rostbratwurst. Näin tekivät keskiajaltta lähtien jo kauppiaat ja matkalaiset kaikkialta maailmasta, kuten myös porvarit, käsityöläiset, taiteilijat ja oppineet vapaasta valtakunnankaupungista.

21.12_nurnberg_joulumatka_kirkontornit.jpg

21.12_nurnberg_joulu_kirkko_ovi.jpg

Kun on kerätty voimia, voidaan siirtyä historialliselle mailille, keskikaupungin suuntaan, suurimpien nähtävyyksien ohi, kulttuurihistoriallisesti erikoisluokan kävelylle. Joitakin pysähdyspaikoista ovat St. Marthan

21.12_nurnberg_joulu_kirkko_sisa.jpg

kirkko, jonka ikkunat kuuluvat kaikkien aikojen vanhimpiin ja ikonografisesti arvokkaimpiin, Mauthalle-tullihalli, joka valmistui vuonna 1502 ja on 84 metriä pitkä, 20 metriä leveä, 29 metriä korkea, ja siten kaupungin suurin suola- ja viljavarasto, Nassauerhaus, kaunis esimerkki keskiaikaisesta asuinrakennuksesta, Hauptmarkt-tori kauniine suihkulähteineen, Frauenkirche kirkkoineen ja raatihuoneineen.

21.12_nurnberg_joulutori_3.jpg

NÜRNBERGIN JOULUMARKKINAT (to-la 10-21, 24.12 su 10-14) Nürnberger Christkindlesmarkt 360° Panorama
Nürnbergin Christkindlesmarktin "pieni kaupunki puusta ja kankaasta" tunnetaan punavalko raidallisin katoksin ja jouluvaloin koristelluista yli 100 puukojustaan. Joulutoria reunustavat kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat vanha kaivo Schöne Brunnen sekä 1300-luvulta peräisin oleva Frauenkirche. Nürnbergin Christkindlesmarkt tunnetaan yhtenä Saksan perinteisimmistä ja vanhimmista (vuodesta 1530) joulumarkkinoista.

21.12_nurnberg_joulutori_myynti.jpg

Joka talvella monet kävijät tulevat Nürnbergiin kävelemää markkinoilla ja juomaan lämmintä hehkuviiniä jouluisessa ilmapiirissä. Monien lisäksi pienissä puukojuissa on myynnissä myös tyypillistä Nürnbergin piparkakkua, joka on merkittävä osa Nürnbergin joulumarkkinamatkaa. Erikoistapahtumat, kuten suurin Feuerzangenbowle, Nürnbergin Kristuslapsi ja romanttinen hevoskyyti vanhoissa postivaunuissa tuo sinut tervetulleeksi joulun tunnelmaan!

21.12_nurnberg_joulumatka_herkuttelijat.jpg

21.12_nurnberg_jouluherkut.jpg

JOULUTORIEN HERKUT

Hehkuviini, hehku-olut, erilaiset snapsit ja paikallinen erikoisuus Feuerzangen Bowle joka on sokeritopan läpi kuumennettua rommin ja punaviinin sekoitusta, erilaiset juustot & grillatut makkarat, paahdetut kastanjat, marsipaaniukot, kanelipiparkakut, hedelmäiset joulurullat eli Weihnachtsstollet, makeiset ja suussa sulava suklaat kuuluvat jokaisen joulutoreilla vierailevan maistelulistalle.

21.12_nurnberg_joulu_lasten_tori.jpg

LASTEN JOULUMARKKINAT (to-la 10-21, 24.12 su 10-14) Nürnberger Kinderweihnacht 360° Panorama

Aivan varsinaisen Joulutorin takana Hans-Sachs-Platzilla on joulupaikka erityisesti lapsille nostalgisine vanhan ajan höyrykaruselleineen.

21.12_nurnberg_joulu_vierastori.jpg

YSTÄVYYSKAUPUNKIEN JOULUMARKKINAT (La 23.12 asti klo 10-21).

Rathausplatzin markkinoilla kauppiaat ja käsityöläiset ympäri maailmaa esittelevät kainsainvälistä joulutunnelmaa tarjoten mm: Thüringenin joulu- ja Bratapfelstollen, kreikkalainen hunaja, Nicaraguan-kahvila, jossa mainitaan vain muutamia kulinaarisia erikoisuuksia. Tšekin joulukoristeet ovat myös osa valikoimaa samoin kuin ikoneita Kreikasta, puuleluja ja puuveistoksia Kuubasta, Nicaraguasta, Sri Lankasta, Etelä-Tirolista ja Ukrainasta. Kiinasta löytyy myös helmikaulakoruja ja silkkihuiveja sekä koruja Puolasta ja Ranskasta. Käsintehdyt villatavarat ja muut tekstiilit tulevat Skotlannista, Englannista ja Turkista. Der Markt der Partnerstädte im 360° Panorama.

21.12_nurnberg_joulu_kasityolaiskortteli_2uusi.jpg

HANDWERKERHOF

Nürnbergin ostosmahdollisuuksien ihastuttava erikoispiirre on keskiaikainen käsityöläiskortteli joka on vanhankaupungin sisäänkäynnin "Königstor" -vieressä. Perinteiset käsityöläiset, kuten tinanvalajat, lasinhiojat, lasimaalaajat, puuleikkikalujen tekijät, nukenvalmistajat ja nahkatöiden tekijät tarjoavat tuotteitaan täällä jouluisessa ristikkotalo ympäristössä. Tarjolla on Nürnbergin grillattuja makkaroita viehättävässä Bratwurstglöcklein ravintolassa, Frankenin alueen olutta ja viiniä Fränkische Weinstube viinituvassa, Nürnbergin piparkakkuja, puuleluja ja metallitöitä sekä muita käsitöitä. Käsitöiden myynnin lisäksi painopiste on käsityötaidon esittelyssä: kävijät voivat nähdä piparkakkujen leivontaa, keramiikan valmistusta, tinan valantaa, lasin hiontaa, kultasepän työssään tai nukenvalmistajia. Korttelissa on joulun aikaan myös suuri Jouluseiminäyttely.

21.12_nurnberg_joulu_linna_1.jpg

21.12_nurnberg_joulu_linna_alhalta.jpg

NÜRNBERGIN LINNA
Vuosina 1050–1571 Nürnberg oli Pyhän Saksalais-Roomalaisen Keisarikunnan merkittävimpiä kaupunkeja, jossa valtiopäivät ja hovi kokoontuivat Nürnbergin Keisarin linnassa. Se on kaupunkilinnake, joka valmistui 1455, ja kaupungin tunnusmerkki: linna jo on yksi Euroopan mahtavimmista linnoituksista. Linnan rakennutti

21.12_nurnberg_joulu_linna_2_etupiha.jpg

Keisari Friedrich I Barbarossa seuraajineen. Tämän kalliolla 351 m korkeudessa oleva linnan linnoitustorneista on hyvä näköala kaupungille. Keisarinlinna (kaksoiskappeli, keisarisali ja ritarisali) sekä Sinnwell torni ovat avoinna yleisölle klo 9-18 / saksaksi opastetulla kierroksella 90 min. 6 €.

21.12_nurnberg_joulu_museo_kokoelmat.jpg

Kaiserburg-Museum 6 € esittelee 1500- ja 1600-luvun tauluja, huonekaluja ja eri vuosisatojen varrella käytettyja miekkoja, haarniskoja, aseita, kanuunoja ja asetekniikan kehitystä.

21.12_nurnberg_joulu__saksan_kansallismuseo_ulkoa.jpg

21.12_nurnberg_joulu__saksan_kansallismuseo_4.jpg

SAKSAN GERMAANINEN KANSALLISMUSEO

Esittelee saksankielisen alueen kultturihistoriaa. Museon arvokkaat saksankielisen maailman taiteen ja kulttuurin kokoelmat tekevät museossa käynnistä ainutlaatuisen elämyksen.

21.12_nurnberg_joulu__saksan_kansallismuseo_taulut.jpg

21.11_nurnberg_joulumatka_saksankansallismuseo_kellari.jpg

Museossa kävijä tekee jännittävän löytöretkin näyttelyyn joka jakautuu 17 osaan, jotka vaihtelevat varhaisesta historiasta nykytaiteeseen ja kulttuuriin. Näyttelyssä on noin 20 000 esinettä. Alkuperäisiä töitä mm: Dürer, Rembrandt, Lukas Cranach vanhempi, Veit Stoß, Spitzweg, Ernst Ludwig Kirchner ja Egon Schiele, vanhin maapallo kartta ovat vain muutamia harvinaisuuksia.

21.12_nurnberg_joulu_durer_museo.jpg

DÜRER MUSEO

Kuuluisin nürnbergiläinen oli taidemaalari Alrecht Dürer (1471-1528). Tästä nürnbergilaisesta tuli kuuluisa taidemaalari, graafikko ja kuvittaja, puupiirrosten & kuparikaiverrusten tekijä. Persoonalliset omakuvat, eläinhahmot ja kaiverrustyöt tulivat kuuluisaksi myös Saksan ulkopuolella. Dürer eli aikakautensa suurimpana saksalaisena taiteilijana ja ensimmäisenä saksalaisena protestanttisena renessanssitaiteilijana. Monipuolista taiteilijaa arvostettiin myös ulkomailla jo hänen elinaikanaan. Hänen teoksiaan on esillä maailman merkittävimmissä museoissa.

23.12_Joulumatka_Nurnberg_Durer_museo_2.jpg

Dürerin elämään ja työhön voi tutustua hänelle omistetussa kauniissa ristikkotalossa sijaitsevassa museossa. Museon näkymä Albrecht Dürerin olohuoneeseen, keittiöön ja taidemaalariin on samalla myös vilahdus Nürnbergin menneisyyteen 1500-luvulla. Museossa käynti on kokemus kaikille aisteille.

23.-29.12_nurnberg_joulumatka_2018_kunstbunker_1.jpg

23.-29.12_nurnberg_joulumatka_2018_kunstbunker_3.jpg

MAANALAINEN NÜRNBERG -HISTORIALLISET KALLIOLUOLAT & HISTORIALLINEN TAIDEBUNKKERI

Jo keskiajalla rakennettiin maanalainen käytäväverkko linnan alaisiin hiekkakivikalliohin. Keskiajalla 40 Nürnbergin panimoa käytti kallioluolia ja vesijohtoverkostoa oluen valmistuksessa varastoinnissa. Linnan ja vanhankaupungin alla onkin Etelä-Saksan suurin 20.000 historiallinen käytäväverkosto. Toisen maailmansodan aikana se toimi myös väestönsuojana. Historische Kunstbunker (historiallinen taidebunkkerii) on Nürnbergin vanhankaupungin Nürnbergin linnan alla oleva tunnelikompleksi.

23.-29.12_nurnberg_joulumatka_2018_kunstbunker_2.jpg

Kesällä 1940 Obere Schmiedgasse 52 talon kivikellari kunnostettiin Nürnbergin taideteosten suojaamiseksi liittoutuneiden ilmapommituksilta. Myöhemmin myös Neutorturmia ja Paniersbunker Paniersplatzin alla olevia tunneleita käytettiin myös taideaarteiden säilytys bunkkereina.
Kuntsbunkkerissa oli säädettävä lämmitys, ilmanvaihto ja viemäröinti; bunkkeri laajeni 24 metriä alas ja tarjosi ihanteelliset olosuhteet taideaarteiden säilyttämiselle sodan aikana. Opastettuja kierroksia: Historialliset kallioluolat, Historiallinen taidebunkkeri,

oktoberfest_nurnberg_zeppelinkentta.jpg

ZEPPELIN KENTTÄ ELI REICHSPARTEIGELÄNDE (Opaskartta rakennuksista. Printattava kartta)

1933–1938 Nürnbergissä pidettiin syyskuussa NSDAP:n vuotuiset puoluepäivät, koska kaupunki muistutti natseja Saksan muinaisesta mahdista. Albert Speer suunnitteli puoluepäivien paraateja varten Zeppelinfeldin puhujakorokkeen, joka oli Pergamonin alttarin innoittama. Nykyään sitä käytetään katuradan katsomona. Speerin suunnittelemalle 24,5 hehtaarin kokouskentälle mahtui 55.000 osaanottajaa. Suurin osa Ns-ajan rakennelmista purettiin 1967.

nurnberg_doku1.jpg

DOKUMENTTIKESKUS

Ludwig ja Franz Ruff:in rakentama Colosseumia mukailevan kongressipalatsi joka jäi Kansallissosialisteilta keskeneräiseksi, pitää nykyään sisällään tiedotuskeskuksen.

21.12_nurnberg_joulu_dokucentrum.jpg

21.12_nurnberg_joulu_dokucentrum_2.jpg

Pysyvä näyttely "Lumous ja väkivalta" ja syitä, yhteyksissä ja seurauksia natsien tyranniasta.

21.12_nurnberg_joulu_dokucentrum_3.jpg

nurnberg_doku2.jpg

 Näyttelytilat esittelee lisäksi: Natsipuolueen historiaa 1918-1945 & kansallissosialistisia rakennuksia, Nürnbergin merkitystä Kolmannessa Valtakunnassa, Nürnbergin rotulait 1935 ja "Nürnbergin oikeudenkäynnin" tärkeimpiä natsijohtajia vastaan 1945-46 ym. Museon shopissa on myynnissä aiheisiin liittyvää kirjalisuutta. Aulassa on myös Museo-Cafe.

21.12_nurnberg_joulumatka_oikeus.jpg

NÜRNBERGIN OIKEUSTALO -OIKEUSSALI 660

Ennen toista maailmansotaa kaupunki koki Kolmannen valtakunnan loiston ja mahtipontisuuden. Kaupungista tehtiin ns. "Stadt der Reichparteitages" eli puoluepäivien kokoontumiskaupunki. Nürnbergin oikeustalo sijaitsee keskunta laidoilla, ja siksi se kärsi vain vähäisiä vaurioita toisessa maailmasodassa.Tämän takia juuri Nürnbergiin perustettiin sodanjälkeen liittoutuneiden sotatuomioistuin jossa sotarikoksista syytetyt pantiin tuomiolle.

Nürnbergin oikeudenkäyntisali on säilynyt alkuperäisessä asussaan ja se on yhä käytössä. Oikeustalolla on näyttely joka esittelee, asiakirjoin, filmi- ja ääninäyttein oikeudenkäyntejä ja natsien rikoksia ihmiskuntaa kohtaan.

Ensimmäinen oikeudenkäynti, jossa syytettiin Saksan korkeinta johtoa, järjestettiin 20. marraskuuta 1945 – 1. lokakuuta 1946. Syytetyiksi valikoitiin lopulta 24 henkilöä, jotka edustivat Saksan poliittisen ja sotilaallisen johdon eri haaroja.

Heitä syytettiin neljästä rikoksesta: Osallistuminen salaliittoon tai yhteiseen suunnitelmaan rauhaa vastaan suuntautuvan rikoksen tekemiseksi, tietyistä sotarikoksista rauhaa vastaan sekä hyökkäyssodan suunnitteleminen ja toteuttaminen, sotarikokset, rikokset ihmisyyttä vastaan.

Oikeudenkäyntiä seurasi kaksitoista muuta oikeudenkäyntiä, joista ensimmäistä kutsutaan lääkärioikeudenkäynniksi (1947). Oikeudenkäynneissä annettiin yhteensä 177 tuomiota, joista 25 kuolemanrangaistusta, 20 elinkautista vankeusrangaistusta, 97 lyhyempää vankeusrangaistusta ja 35 vapauttavaa tuomiota.Nürnbergin oikeudenkäyntejä ja etenkin niissä langetettuja kuolemanrangaistuksia on jälkeenpäin kritisoitu kostohenkisyydestä, mihin vaikutti sodan päättymistä seurannut tunnepitoinen ilmapiiri.

23.-29.12_nurnberg_joulumatka_2018_rautatiemuseo_1.jpg

21.12_nurnberg_joulumatka_rautatiemuseo_veturit.jpg

oktoberfestmatka_nurnberg_rautatiemuseo.jpg

RAUTATIEMUSEO

DB:n rautatiemuseo (auki 10-18, sp. 6 €). Tässä Saksan vanhimmassa tekniikanmuseoista esitttellään rautateiden historiaa Saksassa. Museossa on kaksi rinnakkaisnäyttelyä jotka esittelevät DB: n ja DR: n historiaa. Esillä on mm. 30 veturia kuten kopio Saksan ensimmäisestä veturista höyryveturi Adler v, 1835 ja

21.12_nurnberg_joulu__db_museo_2.jpg

kymmeniä junanvaunua mm. Rautakansleri Bismarckin ja Ludwig II:n salonkivaunut, 180 pienoismallia, 80 pienoisrautatie ym. Museo-shop ja ravintola.

21.12_nurnberg_joulu_tekniikan_museo_1.jpg

21.12_nurnberg_joulu_tekniikanmuzseo_3.jpg

TEOLLISUUSKULTTUURIN TEKNIIKANMUSEO

Museo esittelee teollistumisen kulttuurin ja sosiaalista historiaa. Nürnbergin moottoripyörämuseo ja koulun historiallinen luokkahuone ovat museon yhteydessä. Kävijä näkee mm.  höyrykoneiden talon, painotalon, olohuoneen tai hammaslääkärin vastaanoton. Näet elämisen ja työskentelyn Nürnbergissä teollistumisen aikakaudelta 1800-luvulta aina nykpäivään asti. Entinen pyöräliike, tulostus työpaja, elokuvateatteri - ja elokuva historiaa, erityisesti entisen NORIS teatterin historiaa, kotitalouskoneiden sähköistymisen historiaa ym.

21.12_nurnberg_joulu_tekniikanmuseo_2.jpg

Moottoripyörämuseo Ardie, Mars ja Co. erityisesti Zündappin ovat erikoismuseoina.

23.-29.12_nurnberg_joulumatka_2018_leikkikalumuseo_1.jpg

21.12_nurnberg_joulu_leikkikalumuseo.jpg

LEIKKIKALUMUSEO

Yli 600 vuotta Nürnberg on ollut lelujen kaupunki. Lelujen valmistamisen perinteet ulottuvat keskiajan nukkejen valmistamisesta tinasotilaiden valajiin, peltiajoneuvojen valmistajiin ja maailman suurimpien vuotuisten leikkikalumessujen järjästämiseen.

21.12_nurnberg_joulu_lelumuseo_natsilelut.jpg

23.-29.12_nurnberg_joulumatka_2018_leikkikalumuseo_2.jpg

Nürnbergin vanhankaupungin sydämessä sijaitseva lelumuseo on osa tätä erittäin rikasta kulttuuriperintöä. Museossa on 1400 neliömetriä näyttelytilaa, "maailman pienoiskoossa": nuket, lelu kaupat, tinafiguurit ja peltileluja, perinteisiä puuleluja ja suuri S koon pienoisrautatiemaailma. Myös nykyajan lelut kuten Lego, Barbie, Playmobil tai Matchbox ovat saaneet arvoisensa paikan museossaa. Museon kahvilassa "La Kritz" on mukava istahtaa kahville ja leivokselle.

23.-29.12_nurnberg_joulumatka_2018_zoo_2.jpg

21.12_nurnberg_joulu_zoo.jpg

NÜRNBERGIN ELÄINTARHA

67 hehtaarin alue on yksi Euroopan suurimmista eläintarhoista. 293 lläinlajia ja 3295 yksiloä.

23.-29.12_nurnberg_joulumatka_2018_zoo_1.jpg

Vanhat puut, idylliset sekametsät ja luonnonmudostumat tekevät Nürnbergin eläintarhasta yhden Euroopan kauneimmista eläintarhoista. Harmonisesti siellä elävät eksoottiset villieläimet välittömässä läheisyydessään runsaasti Euroopan lintulajeja ja nisäkkäitä, hauraat hiekkakivi muodostumat tarjoavat monia luonnollisia elinympäristöjä asukkailleen, joissa he voivat kiipeillä ja olla rauhassa. Suosittu vetonaula on uusi ainutlaatuisen muotoinen delfiini-laguuni.

21.12_Nurnberg_opera_ja_konsertit.jpg

OOPPERA & MUSIIKKI 2017 oli

Yksi Saksan kauneimmista teatterirakennuksista Nürnbergin oopperatalo Richard Wagner Platzilla. Kompleksissa on oopperan lisäksi kaksi modernimimpaa näyttämöä. Oopperan nettisivu.

21. 12. Do

19:30 - 22:30 Uhr, Opernhaus: Die lustige Witwe. Operette in drei Akten von Franz Lehár.
19:30 - 21:30 Uhr, Schauspielhaus: Die Jungfrau von Orleans. Eine romantische Tragödie von Friedrich Schiller.
22. 12.  Fr
19:30 Uhr, Opernhaus: Stummfilm Philharmonisch - "Der Rosenkavalier"
Stummfilm von Robert Wiene, Musik von Richard Strauss (Bearbeitung von Bernd Thewes, eingerichtet von Frank Strobel)
23. 12. Sa
19:30 - 22:30 Uhr, Opernhaus: Die Zauberflöte. Große Oper in zwei Aufzügen von Wolfgang Amadeus Mozart.
25. 12. Mo
18:00 - 19:30 Uhr, Opernhaus: Dürer's Dog (UA). Tanzstück von Goyo Montero
26. 12. Di
18:00 - 20:15 Uhr, Opernhaus: La Bohème. Giacomo Puccini.
27. 12. Mi
20:00 - 21:30 Uhr, Opernhaus. Dürer's Dog (UA).Tanzstück von Goyo Montero.


21.12_nurnberg_joulu_frankki_keittio.jpg

FRANKENIN KEITTIÖ

Franken on tunnettu olut alue, mutta se on myös viinialuetta. Frankenin viinikulttuurilla on pitkät perinteet yli 1200 vuoden ajalta. Frankenin viinitarhat menestyvät arvostetuimpien viinien joukkoon - Silvaner, Müller-Thurgau ja Bacchus. Litteä Bocksbeutel -viinipullo on sukupolvien ajan ollut Frankenin viinien symboli.

Jokainen kaupunki on ylpeä kulinaarisista erikoisuuksistaan. Nürnbergin piparkakut ovat kuuluisia ympäri maailmaa ja ne ovat erittäin rakastettuja. Erityisesti joulun aikaan niitä on saatavilla kaikkialla Nürnbergissä.

Nürnbergin bratwurst ovat suosittu ja tunnettuja koko Saksassa. Olipa kyseessä " 3 in Wegglan " käsin syötävänä sämpylässä tai tinalautasella joissain Bratwurtsküchenistä - Nürnberger Bratwürste on aina Nürnbergin matkan kulinaarinen kohokohta.

Bratwurstille suositellaan kyytipojaksi virkistävää punaista olutta jota pidetään Nürnbergin erikoisuutena.

Vuosisatojen ajan Nürnberg on ollut tärkeä panimokaupunki, olipa kyseessä vaalea, tumma tai todellinen punainen olut – jokaisellle makunsa mukaan. Suosituimmat panimot ovat: Tucher Traditionsbrauerei, Hausbrauerei Altstadthof ja Schanzenbräu.

Piparjuuri on aina kuulunut Frankenin keittiöön kalojen, lihan, Nürnbergin bratwurstin kanssa ja tietenkin käytettynä kastikkeisiin ja salaatteihin.

21.12_nurnberg_joulu_rautatieasema.jpg

NÜRNBERGIN PÄÄRAUTATIEASEMA

Asemarakennuksen alakerrassa on ostoskeskus jossa on 55 myymälää mm Lidl (avoinna 06-22), Müller (avoinna 08-22), apteekki, useita ravintoloita ja pikaruokapaikkoja. Muita kauppoja löytyy Königstorpassage - asematunnelista.

21.12_nurnberg_joulu_ostoskatu_3.jpg

OSTOSKADUT & OSTOKSET

Nürnbergin historiallisessa vanhassa kaupungissa oleva jo vuonna 1966 rakennettu jalankulkualue on yksi Euroopan suurimmista. Nürnbergin tyylikkäällä ostoskadulla Kaiserstraßella voit ihailla ylellisiä muotimerkkejä, hienoja koruja ja ylellisiä sisustuksia. Lorenzkirchen läheisyydessä on Nürnbergin ostoskaupungin sydän.  Suurten muotitalojen suuret merkit sekä trendikkäät uutuudet ovat asettuneet Nürnbergin ostoskadulle nro 1

21.12_nurnberg_joulu_ostosmahdollisuudet.jpg

Karolinenstraße, Hefnersplatz ja Ludwigsplatz. Täältä voit tehdä ostoksia Nürnbergin suurissa tavarataloissa tutustuen kauden trendeihin. Jos etsit erityisesti nuorten muotia, aloita ostokset Breite Alleella kansainvälisten trendi-kauppojen, katukahviloiden ja pikkuputiikkien luota. Breite Gasse:lla on 60 myymälän City-Point Nürnberg ostoskeskus.

21.12_nurnberg_joulu_rothenburg.jpg

ROTHENBURG ob der Tauber

Vuoteen 1803 saakka se oli valtakunnankaupunki. Rothenburg ob der Tauberin keskiaikainen vanhakaupunki on hyvin säilynyt ja sen ansiosta kaupunki on maailmanlaajuisesti tunnettu matkailukohde joka edustaa perinteistä postikorttikuvaa keskiaikaisesta Keski-Euroopasta kapeine kujineen ja tiiviisti rakennettuine koristeellisine ristikkotaloineen. Kaupunki kuluukin Unescon maailmanperintökohteisiin.

21.12_nurnberg_joulu_Rothenburgin_joulutori.jpg

Rothenburg ob der Tauber, pikkukaupunki, jolla on suuri maine. Missään muualla keskiaikaa ei ole säilynyt niin paljon kuin juuri täällä.

21.12_nurnberg_joulu_rothenburg_ilta.jpg

Onko aika pysähtynyt? Näin voisi luulla, kun kulkee tunnelmallisen vanhankaupungin halki ja sen ikivanhojen talojen, viihtyisien aukioiden ja sopukoiden, tornien, suihkukaivojen, porttien, muurien, makasiinien ja viinitupien ohi.

21.12_nurnberg_joulu_rothenburg_joulumuseo.jpg

Vaikka Rothenburg onkin pieni, sieltä löytyy lukemattomia historiallisia nähtävyyksiä, museoita kuten Saksan joulumuseo, kirkkoja, luostareita ja muistomerkkejä. Niille tulisi siis varata jonkin verran aikaa.

21.12_nurnberg_joulu_kirkko.jpg

Voit myös käydä kävelyllä Spitalviertel-kaupungiosassa, ohittaa yhden säilyneistä keskiaikaisista kaupungin porteista tai vierailla upeissa kirkoissa. Kuten esimerkiksi St. Jakobskirchessä, jossa on kaunis, Kristusta ja nukkuvia apostoleja esittävä kivitaulu. Tai merkittävässä, taiteellisesti varustellussa, lammaspaimenten suojeluspyhimykselle omistetussa St. Wolfgang -kirkossa Klingentor-portilla. Sillä ei ole oikeastaan mitään väliä, mihin askeleet johtavat: Rothenburg ob der Tauberissa on niin paljon asioita, joista voi iloita. Ja missä tahansa käytkin, mitä tahansa ihailet ja ihmettelet, niiden jälkeen odottaa aina viihtyisä ruokapaikka, jossa voit sammuttaa nälkäsi ja janosi.

23.12_Joulu_Rothenburg_rikosmuseo_2.jpg

KESKIAIKAINEN RIKOSMUSEO

Tämä rikosmuseo esittelee oikeusjärjestelmää ja lainkäyttöä 1000 vuoden ajalta. Keskiaikaiset kidutusvälineet, naamiot ja mestausvälineet antavat vierailijalle kuvan oikeuskäytännön kehityksestä keskiajalla. Erityisnäyttelynä on "Luther ja noidat" ja noitien metsästys Euroopassa.

23.12_joulu_rikosmuseo_2.jpg

Näyttelyssä on keskiaikaisia kidutus-  ja rangaistusvälineitä. Näyttelyihin kuuluvat mm. siveysvyöt, häpeänaamiot huijaaville leipureille, häpeähäkkejä, niskavaljaat riitaisille naisille ja oluttynnyri rangaistus juopolle. Museossa on 50 000 esinettä, mikä teke siitä alansa suurimman Euroopassa.

21.12_nurnberg_joulu_panoraama_.jpg

21.12_nurnberg_joulu__silta.jpg

BAMBERG -"Historia ja olutkulttuuri kulkevat käsikädessä".

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Bambergin kaunis keskiaikainen keskusta säästyi toisen maailmansodan loppuvaiheen terroripommituksilta. Kaupungin kaksi tunnetuinta maamerkkiä kohoavat korkealle kattojen yläpuolelle.

21.12_nurnberg_joulu_dom_1.jpg

21.12_nurnberg_joulu__bamberg_dom2.jpg

Näistä vanhempi on Bambergin tuomiokirkko, jonka rakentaminen alkoi vuonna 1002. Tuomiokirkkoa hieman nuorempi on linnamainen St. Michaelsbergin luostari, jonka muurien suojissa on valmistettu olutta keskiajalta lähtien. Ensimmäiset merkit oluenpanosta ovat siellä kirjattuina muistiin vuonna 1122.

21.12_nurnberg_joulu__bamberg_olut.jpg

Nykyisin St. Michaelsbergissä toimii oluenvalmistuksen historiaa esittelevä Frankenin panimomuseo. Bambergissa on epätavallisen paljon panimoja. 70 000 asukkaan kaupungissa toimii yhdeksän panimoa (Brauerei Fässla, Brauerei Greifenklau, Brauerei Heller-Trum (”Schlenkerla”), Brauerei Kaiserdom, Keesmann Bräu, Klosterbräu, Mahrs Bräu ja Brauerei Spezial) sekä yksi mikropanimo (Ambräusianum). Panimot valmistavat 50 eri olutmerkkiä. Erikoisuutena on savuolut (rauchbier), jota tuotetaan muun muassa Spezial- ja Heller-panimoissa. Heller-Trumin Aecht Schlenkerla Rauchbier on eräs maailman tunnetuimmista savuoluista. Savuoluen historia juontaa juurensa yli 500 vuoden taakse. Sen valmistus alkoi vuonna 1405, mutta aitoa Schlenkerlaa on pantu vuodesta 1678. Olut pannaan vanhankaupungin reunalla sijaitsevan Stephansbergin rinteelle rakennetussa panimossa. Savuoluen salaisuus piilee panimon omassa mallastamossa valmistetuissa maltaissa, jotka paahdetaan pyökkitulen savussa. Olut kypsytetään syvälle kallioon louhituissa tunneleissa. Kaikille kaupungin panimoille ominaista on pitkä ikä ja perinne. Toiminnan jatkuvuus ja elämänfilosofian ulottuminen yli sukupolvien on luontaista katolisille bambergilaisille, joiden ympäristö huokuu historiaa ja ikiaikaista kulttuuria. Bambergin maine olutkaupunkina ja turistikohteena perustuu pieniin käsityöpanimoihin ja niiden laadukkaisiin oluisiin.

21.12_nurnberg_bamberg_joulu_tori.jpg

BAMBERGIN JOULUTORI

Jouluaikana Bambergin jalankulkualueen Maximiliansplatz muuttuu Joulutoriksi. Vanhankaupungin keskellä, valaistuine ja joulukoristeltuine kauppoineen ja kojuineen, se tuoksuu makkaroille, paahdetuille manteleille ja piparkakkuille. Ihastuttavat lelut ja lasipallot pysäyttävät markkinoilla kävijän. Löydät taiteellisia ja laadukkaita käsitöitä ja sisustustarvikkeita. Joululaulujen melodiat ja hehkuviinin tuoksu ovat ilmassa.


21.12_nurnberg_joulu_hotelli_1.jpg

NÜRNBERG HOTELLI****

4 tähden hotelli on Nürnbergin keskustassa vain 100 m kävelymatkan päässä kaupungin päärautatieasemalta. Vanhaan kaupunkiin on alle 10 minuutin kävelymatka. Hotelli sijaitsee kätevästi lähellä metroasemaa ja raitiovaunupysäkkiä, joten pääset helposti tutustumaan tämän kuuluisan kaupungin tarjontaan. Vuonna 1900 rakennetussa ja viimeksi 2016 osittain remontoidussa hotellissa on hissi. Hotellin repection on avoinna 24 h ja siellä on tallelokeroita, lippu- & retkipalvelu. Hotellin Loungessa on maksuton internet-nurkkaus. Hotellissa on saatavilla huonepalvelu klo 06.30-24.00, pesulapalvelu, matkamuisto-/lahjamyymälä. Hotellin julkisissa tiloissa on ilmastointi. Hotellissa on myös terassi.

21.12_nurnberg_joulu_hotelli_2.jpg

Hotellin ravintolassa on tarjolla valikoima sekä Frankenin alueen että kansainvälisen keittiön erikoisuuksia. Ravintola tarjoilee klo 06:30-10:30 buffetaamiaisen. Saatavilla on myös lounas ja illallinen. Hotellissa on myös 30 paikkainen drinkki-baari joka on avoinna klo 18 lähtien.

21.12_nurnberg_joulu_hotelli_spa.jpg

Hotellin asiaille on maksuton sisäuima-allas (8 x 4,5 m), suomalainen sauna, infrapunasauna, höyrysuihku. Dreamwater-loungen (17min á € 6) ainutlaatuinen vesisänky tarjoaa miellyttävän ja rentouttavan hieronnan painesuihkun avulla asiakkaita kastelematta. Maksuton kuntosali.

21.12_nurnberg_joulu_hotelli_huoneet_1.jpg

Käytännöllisesti kalustettu 18 m² huone, jossa on taulu-tv satelliittikanavilla, minibaari, äänieristys ikkunoissa ja kylpyhuone, jossa on suihku tai kylpyamme, hiustenkuivaaja, kylpytakit ja ilmaisia kylpytuotteita. Huoneessa on myös WiFi. Päivittäinen huoneiden siivous.

21.12_nurnberg_jouluateria.jpg

23.12_nurnberg_jouluateria_2018.jpg

24.12 JOULUAATON BUFFET-ILLALLINEN HOTELLIN RAVINTOLASSA KLO 18:

Kermainen kasvistalvikeitto paahdettuja mantelihiutaleita (Tarjoillaan)

* * *

Värikäs salaattibuffet eri kastikkeilla

Waldorf-salaattia Nürnberg Rostbratwürstchen makkaran kanssa

Tomaatti terriini kesäkurpitsahihnassa

Vesimeloonia Schwarztwaldin kinkulla

Rapusalaatti

* * *

Erilaisia leipiä

* * *

Paistettua kalkkunaa tuoreilla sienillä yrtti-kermakastikkeessa

* * *

Paistettua Pohjanmeren lohta kevyellä sahramikastikkeella

* * *

Cannelloni täytettynä pinaatilla ja ricottaa tomaattikastikkeella päällä paistetttua juustoa

* * *

Harjakasviksia, espanjalaisia grillattuja vihanneksia

Herttuanperunoita, pieniä frankkien raakakypsennyksiä, yrttiriisiä

* * *

Tuore hedelmäsalaatti, punaviinikermeli

Omenapiirakkaa vaniljakastikkeella

Juustolautanen kansainvälisillä erikoisuuksilla


JOULUMATKA 2018 NÜRNBERG (Alustava matkaohjelma)  (kuvia 2017 Joulumatkalta)

23.12 Sunnuntai

Klo 08.00 kokoontuminen Helsinki Vantaa lentoasemalla Terminaali 2 Finnairin Check-in automaatilla /lähtöselvitystiskillä josta jokainen saa boardin card:in / lentolippunsa. Klo 09.20 FINNAIR:in lento lähtee Müncheniin. Klo 10.55 kone laskeutuu Münchenin lentokentälle. Klo 11.30 bussi lähtee terminaalin ulkopuolelta kohti Nürnbergiä (bussimatka 158 km). Bussi on klo 13.45 Nürnbergissä.

Klo 15.00 St. Lorenz - Lorenzkirche: Urkukonsertti. Vapaa pääsy.

Klo 18.00 St. Lorenz - Lorenzkirche: Adventti Urkukonsertti 10 €. Johann Sebastian Bach:ia.

24.12 Maanantai-Jouluaatto

Klo 06.30-10.30 buffetaamiainen. Osa kaupoista & Joulutori ovat avoinna klo 14 asti.

Klo 10.00 Hallplatz (bei der Mauthalle) Sightseeing Tour City Tour by BUS 2h 30 min. 17 €. Saksaksi & englanniksi. Highlights:
- Former Nazi Party Rally Grounds - still most impressive: Congress
Hall that remained incomplete and Zeppelin Field with Zeppelin
Grandstand
- Palace of Justice - between 1945 and 1949 venue of both Main War
Criminals` Trial and Follow-up Trials
- St. John`s Cemetary - some famous Nuremberg personalities are buried

Klo 18 hotellin ravintolassa saksalainen Jouluaaton buffet-illallinen. Jouluaterian jälkeen halukkaat voivat osallistua tunnelmalliseen joulumessuun.

JOULUN AJAN TAPAHTUMISTA JA KONSERTEISTA TULOSSA LISÄTIETOJA!

Jumalanpalvelukset:

St. Jakob (luterilainen) klo 21 Fränkische Weihnacht

St. Sebald (luterilainen) klo 22 Christmette mit Teilen aus dem Weihnachtsoratorium.

Frauenkirche (katolilainen) klo 22.30 Festliche Christmette in der Heiligen Nacht.

St. Lorenz (luterilainen) klo 23 Christmette

25.12 Tiistai 1. Joulupäivä

Klo 06.30-10.30 buffetaamiainen. Klo 09.30-17 Päiväretki Bambergiin: matkanjohtajan vetämä kävelykierros Bambergissa. Näemme mm. joulutorin, ruhtinaspiispojen barokkia, uuden residenssin, vanhan raatihuoneen ja tuomiokirkon sekä sen kuuluisan Bamberger Reiter -ratsastajapatsaan. Pidämme omakustanteisen lounastauon perinteisessä bambergilaisessa olut-tuvassa savuolutta maistellen. Vapaata aikaa Bambergissa. Nürnbergissä olemme takaisin iltapäivällä klo 17 aikoihin.

JOULUN AJAN TAPAHTUMISTA JA KONSERTEISTA TULOSSA LISÄTIETOJA!.

Jumalanpalvelukset:

Klo 9.30  St. Jakob (ev.) Festgottesdienst zum 1. Weihnachtsfeiertag

Klo 10 St. Sebald (ev.) & St. Lorenz (ev.) Festgottesdienst mit Abendmahl

Klo 18 St. Klara (kath.) "Stern über Bethlehem" - weihnachtliche Vesper

26.12 Keskiviikko 2. Joulupäivä Tapaninpäivä

Klo 06.30-10.30 buffetaamiainen. TULOSSA LISÄTIETOJA 2. JOULUPÄIVÄN OHJELMASTA. Museot ja eläintarha ovat avoinna normaalisti.

Jumalanpalvelukset:

Klo 10 St. Lorenz (ev.) Musik und Text zu Weihnachten 

Klo 10.30 St. Egidien (ev.) "Davon ich singen und sagen will"

Klo 17.45 Klo 18 St. Klara (kath.) "Tragt in die Welt nun ein Licht" - Weihnachtsgottesdienst

Klo 18 St. Jakob (ev.) Weihnachtsoriatorium (I-III)

27.12 Torstai

Klo 06.30- 10.30 Buffetaamiainen.

2017 oli Klo 19.30 St. Klara Kirche: Celtic Christmas - Klangreise nach Irland Mit Andy Lang (kelt. Harfe, Gitarre), Judith Förster (Klarinette, Flöte). Keltische Weihnachtslieder und Inspirationen, die berühren.
Vorverkauf: Eckstein (0911/214-2142) Liput 17 € – ennakkoon: 15 € )

28.12 Perjantai

Klo 06.30- 10.30 Buffetaamiainen. Klo 09.30-16.30 matkanjohtajan vetämä päiväretki satumaiseen Rothenburg o.d Tauberiin.

29.12 Lauantai

Klo 06.30- 10.30 Buffetaamiainen. Klo 11 huoneiden luovutus. Matkatavarat saa jätettyä hotelliin säilytykseen. Aamupäivä vielä aikaa ostoksille. Klo 14.30 bussi lähtee hotellilta kohti Münchenin lentokenttää jonne se saapuu klo 17. Finnairin lento lähtee klo 18:40. Kone laskeutuu Helsinkiin klo 22:15.

1.7_Finnairin_lennot.jpg

Lentoaikataulu: (Lennolla tarjoillan kahvia ja mustikkamehua maksutta).

Meno: Sunnuntai 23.12.2018 FINNAIR AY 1401 09:20 - 10:55 Helsinki - München

Paluu: Lauantai 29.12.2018 FINNAIR AY 1406 18:40 - 22:15 München - Helsinki


Sisältää: Finnairin suorat reittilennot Hki-München-Hki sis. max 8 kg käsimatkatavaraa & 23 kg matkaravaraa ruumaan, lentokenttäkuljetukset Nürnbergiin, 7 yötä buffetaamiaisella Nürnbergissä hotellissa****, Jouluaaton saksalaisen illallisen ja päiväretket Rothenburg ob der Tauber & Bamberg suomalaisen matkanjohtajan johdolla. Englannin tai saksan kielisen Nürnbergin info-vihkosen. suomalaisen matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan.

2 pv. Nürnberg Card:in jolla maksuton liikkuminen julkisilla kulkuvälineillä ja sisäänpääsy 40 museoon mm: Saksan germaaminen kansallismuseo, Kaiserburg, Kaupunginmuseo, Rautatiemuseo, Teollisuuskulttuurin museo, Leikkikalumuseo, Sairaalamuseo, Raitiotievaunumuseo, Düre rmuseo, Taidemuseoita, Oikeustalo, Dokumentaatiokeskus, Historiallinen Taidebunkkeri, Luonnontieteellinen museo, Eläintarha & delfinaario, Planetaario ym.

Nürnbergin Joulutoripassin: kupillisen hehkuviiniä ja 2018 keräilykupin omaksi, nürnbergiläisen piparin, Drei im Weggla“ – aito Nürnberger Rostbratwürstchen makkara sämpylän kera, sisäänpääsyn Jouluseimi näyttelyyn, Nürnberger Christkind postikortin.

Varaa matkalle euroja / luottokortti. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä! E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

Peruutusehdot

Jos peruutus tapahtuu -48 vrk 75 €, 47-28 vrk ennen matkan alkua peruutuskuluina perimme ennakkomaksun 175 €/hlö. 28 -14 vrk ennen lähtöä peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta. Tämän jälkeen peruutuskulut ovat 100 %. Peruutukset sairaustapauksissa: matkustajalla on oikeus peruuttaa matka ja saada takaisin matkasta maksettu hinta vähennettynä toimistokuluilla sekä todellisilla aiheutuneilla kuluilla (esim. lentoyhtiön ennakkomaksu). Toimistokuluina perintään 75 €/hlö. Huomaa että matkan maksamatta jättäminen ei ole vielä peruutus!

21.-28.12 Joulumatka 2016 oli Leipzig

22.12_JOULUMATKA_2016_LEIPZIG_uusi2.jpg

21.12_Joumatka_Leipzig_joulutori_tourismus.jpg

21.-28.12.2016 JOULUMATKA SAKSA LEIPZIG 8 pv. 699,-

Sis. lennot Hki-Berliini-Hki, bussimatkat Berliini-Leipzig-Berliini ja retket suomalaisen matkanjohtajan johdolla ohjelman mukaan, 7 yötä buffetaamiaisella hotellissa*** Leipzigissa, Tervetuliaisillallisen, Jouluaaton illallisen, 22.12 kokopäiväretken Wartburgin linnaan & Eisenachin automuseoon ja Erfurtin Joulutorille, Wittenbergin Joulutorin ja käynnin Potsdamin Sansscousin linnassa. 1hh 780 €.

KOE KESKI-SAKSAN HISTORIALLISTEN JOULUTORIEN TAIANOMAINEN TUNNELMA WITTENBERGISSÄ, LEIPZIGISSA JA ERFURTISSA! NÄE MARTIN LUTHERSTADT WITTENBERGIN LINNANKIRKKO SEKÄ WARTBURGIN LINNA. KOE LEIPZIGIN JOULUNAJAN UPEA KULTTUURITARJONTA!

21.12_Joulumatka_Leipzig_talvi_iltakuva.jpg

502 979 asukkaan Leipzig lumoaa kävijänsä jo pitkään kiehtovilla 1000 vuoden perinteillä, renesanssin, gotiikan, ja nykypäivän sekoituksella. Leipzigissä näkyy ja kuulu erityisesti musiikki. Kaupungissa on kirjoitettu musiikin historiaa. Muun muassa Goethe. Mendelson, Schumann, Liszt, Wagner ja Bach asuivat kaupungissa. Jouluna Leipzig onkin tulvillaan musiikkia.

21.12_JOULUMATKA_LEIPZIGIN_JOULUTORI.jpg

LEIPZIGIN JOULUTORI

Jo vuodesta 1458 järjestettävä perinteinen Leipziger Weihnachtsmarkt on yksi Saksan vanhimmista JoulutoreistaKauppiaat yli 250 kojussa kauppaavat käsintehtyjä leluja, puutöitä Harz vuoristosta & Erzgebirgestä, piparkakkuja, joulukoristeita, käsitöitä ym.

21.12_JOULUMATKA_LEIPZIGIN_JOULUTORI_enkelit.jpg

Illan jo hämärtäessä jouluvalojen loiste, leivonnaisten ja hehkuviinin tuoksu ja esiintymislavan joululaulut luovat ainutlaatuisen tunnelman. Joulutorilla vieraileekin vuosittain yli miljoonaa kävijää. Joulutorilla on lapsille myös Joulumaailma, nukketeatteriesityksiä ja lastenkaruselli.

dresden_joulumatkatori_herkut2.jpg

dresden_joulutori_herkut.jpg

JOULUTORIEN HERKUT

Hehkuviini, hehku-olut ja muut alkoholituotteet, erilaiset juustot, erilaiset grillatut makkarat, paahdetut kastanjat, marsipaaniukot, hedelmäiset joulurullat eli Weihnachtsstollet, makeiset ja suussa sulava suklaat kuuluvat jokaisen joulutoreilla vierailevan maistelulistalle.

dresden_musiikkia.jpg

JOULUNAJAN MUSIIKKI TARJONTAA

Tulossa lisätietoja!

Leipzig on eläväinen, jännittävä kulttuuri- ja miljöökaupunki. Goethe, joka opiskeli täällä, vertasi kaupunkia Pariisiin, eikä hänen sanojensa mukaan yksistään kauniiden neitosten vuoksi. Ehkäpä hänellä oli mielessään

21.12_Joulumatka_Leipzig_konserttitalo.jpg

myös Gewandhaus, jo vuonna 1743 perustetun, pitkään Kurt Masurin johtaman Gewandhaus-orkesterin kotipaikka. Talon urut ovat vakuuttavat: 6638 huilua – suurin on 9,5 metriä, pienin 8 cm pitkä – huolehtivat mahtipontisesta soinnista.

GEWANDHAUS JOULUNAJAN KONSERTTEJA

Mi Großer Saal

Morgen kommt Salut Salon - Weihnachten im Quartett

Salut Salon

Opernvorstellung

Gewandhausorchester, Matthias Foremny Musikalische Leitung

Dietrich W. Hilsdorf Inszenierung, Giuseppe Verdi — Nabucco

Fr Opernhaus

Opernvorstellung

Gewandhausorchester, Matthias Foremny Musikalische Leitung

Balázs Kovalik Inszenierung

Giacomo Puccini — Turandot

Sa Mendelssohn-Saal

Weihnachtsmatinee

"Ein Weihnachtsmärchen"

GewandhausKinderchor, Uwe Kleinsorge Oboe, Ralf Götz Horn, Christoph Schenker Violoncello, Wolfram Holl Schlagwerk, Ekkehard Meister Klavier, Armin Zarbock Sprecher, Frank-Steffen Elster Leitung

Ekkehard Meister — "Ein Weihnachtsmärchen" frei nach Charles Dickens

So Großer Saal

Carmina Burana & Beethovens 9. Symphonie

Weihnachtskonzert

Warschau Festival Orchestra & Chorus, Solisten, Michael Zukernik Dirigent

Werke von Carl Orff, Ludwig van Beethoven

So Opernhaus

Giacomo Puccini

Gewandhausorchester, Christoph Gedschold Musikalische Leitung

Peter Konwitschny Inszenierung

Giacomo Puccini — La Bohème / Oper in vier Akten

So Großer Saal

MDR Zauber der Musik (3)

Buon Natale

MDR Sinfonieorchester, MDR Rundfunkchor, Roberto Abbado

Werke von Giacomo Puccini, Ottorino Respighi, Giuseppe Verdi

Mo Großer Saal

Carmina Burana & Beethovens 9. Symphonie

Weihnachtskonzert

Warschau Festival Orchestra & Chorus, Solisten, Rimma Sushanskaya Dirigentin

Werke von Carl Orff, Ludwig van Beethoven

Mo Großer Saal

Die Weihnachtsgeschichte erzählt im 17. und im 20. Jahrhundert

Gesine Adler Sopran, Dorothea Wagner Sopran

Stefan Kunath Altus, Max Ciolek Tenor, Falk Hoffmann Tenor, Dirk Schmidt Bass, Collegium Vocale Leipzig, Merseburger Hofmusik, Michael Schönheit Orgel/Leitung

Werke von Olivier Messiaen, Johann Schelle

21.12_Joulumatka_Leipzig_Opera.jpg

Tai hän tarkoitti oopperaa, yli 300-vuotisen perinteen taloa, yhtä Euroopan vanhimmista musiikkiteattereista, joka on kuuluista runsaasta suurten teosten repertoaaristaan barokista moderniin.

OOPPERAN JOULUN AJAN OHJELMISTO

21.12_JOULUMATKA_LEIPZIG_RAATIHUONE_AUKIO.jpg

Torin laidalla sijaitseva vanha raatihuone on vanhankaupungin keskusta. Sitä pidetään yhtenä kauneimmista saksalaisista myöhäisen 1500-luvun renessanssityylin esimerkeistä. Vuodesta 1909 lähtien täällä toimii Kaupunkin historiallinen museo (sip. 6€ 24.12 & 26.12 suljettu), joka on noin 500 000 näyttelyesineellä yksi alansa suurimpia.

21.12_Joulumatka_Leipzig_Nikolain_kirkko_kahvila.jpg

Samaten vanhassakaupungissa on yksi Euroopan vanhimmista kahviloista: Zum Arabischen Coffe Baum. Vuodesta 1711 lähtien ja 16 historiallisessa tilassa valitsivat jo Bachin, Goethen, Schumannin, Lisztin, Lessingin, Griegin, Wagnerin tai myös Napoleonin ja August Väkevän kaltaiset kahvintuntijat mieleisensä kupillisen kahvia.

21.12_Joulumatka_Thomaskirche.jpg

THOMASKIRCHE

NykyisIn goottilaista arkkitehtuuria edustava rakennus on parhaiten paikkana, jossa säveltäjämestari Johann Sebastian Bach työskenteli vuosina 1723–1750 kanttorina. Kirkon yhteydessä toimi myös Tuomaskuoro (Thomanenchor), poikakuoro, jonka johtajana oli Bach itse. Bach on myös haudattu kirkkoon.

Thomaskirchen Joulun ajan Jumalanpalvelukset ja konsertit:

Donnerstag, 22. Dezember 2016 | 19:30 Uhr Thomaskirche

Konzert

Weihnachtsliederabend des Thomanerchores
Thomasorganist Ullrich Böhme
Leitung: Thomaskantor Gotthold Schwarz
Konzertkarten erhalten Sie ausschließlich bei der Musikalienhandlung Oelsner
unter Tel. 0341 / 9605656
Freitag, 23. Dezember 2016 | 20:00 Uhr Lutherkirche

Konzert Johann Sebastian Bach:

Weihnachtsoratorium BWV 248 (Kantaten 1-3)

Concerto vocale

Sächsisches Barockorchester

Leitung: Thomaskantor Gotthold Schwarz
Samstag, 24. Dezember 2016 | Heiliger Abend | 13:30 Uhr Thomaskirche. Eintritt 2,- € am Kircheneingang

Weihnachtsmotette

Ansprache: Pfr. Martin Hundertmark
Thomasorganist Ullrich Böhme
Thomanerchor Leipzig
Leitung: Thomaskantor Gotthold Schwarz
Samstag, 24. Dezember 2016 | Heiliger Abend | 16:00 Uhr Thomaskirche. Vapaa pääsy.

Christvesper

Ansprache: Pfrn. Britta Taddiken
Thomasorganist Ullrich Böhme
Thomanerchor Leipzig
Leitung: Thomaskantor Gotthold Schwarz
Samstag, 24. Dezember 2016 | Heiliger Abend | 17:00 Uhr Lutherkirche. Vapaa pääsy.

Christvesper

mit Krippenspiel
Kinderkirche
Pfrn. Jutta Michael, Gemeindepädagogin Christiane Heinrich
Kurrenden der Thomaskirche
Leitung: Maria Leistner
Samstag, 24. Dezember 2016 | Heiliger Abend | 18:00 Uhr Thomaskirche. Vapaa pääsy.

Christvesper

Ansprache: Pfr. Martin Hundertmark
Stefan Kießling, Orgel
Leipziger Vocalensemble
Leitung: Ulrich Kaiser
Samstag, 24. Dezember 2016 | Heiliger Abend | 22:00 Uhr Thomaskirche. Vapaa pääsy.

Christvesper

mit Weihnachtsspiel der Jungen Gemeinde
Stefan Kießling, Orgel
Samstag, 24. Dezember 2016 | Heiliger Abend | 23:59 Uhr Thomaskirche

Komplet

Pfrn. Britta Taddiken
Männerstimmen des Thomanerchores Leipzig
Leitung: Thomaskantor Gotthold Schwarz
Sonntag, 25. Dezember 2016 | 1. Christtag | 09:30 Uhr Thomaskirche. Vapaapääsy.

Festgottesdienst -Juhlajumalanpalvelus

Predigt: Pfr. Martin Hundertmark (Micha 5,1-4a)
Johann Sebastian Bach: „Jauchzet, frohlocket" (Kantate 1 aus dem Weihnachtsoratorium BWV 248)
Susanne Krumbiegel (Alt), Wolfram Lattke (Tenor), Stephan Heinemann (Bass)
Thomanerchor Leipzig
Gewandhausorchester Leipzig
Leitung: Thomaskantor Gotthold Schwarz
Sonntag, 25. Dezember 2016 | 1. Christtag | 18:00 Uhr Thomaskirche. Vapaapääsy.

Abendgottesdienst

 Predigt: Pfr. Martin Hundertmark
Montag, 26. Dezember 2016 | 2. Christtag | 09:30 Uhr Thomaskirche. Vapaa pääsy.

Festgottesdienst -Juhlajumalanpalvelus

Predigt: Pfrn. Britta Taddiken (Johannes 8,12-16)
Johann Sebastian Bach: „Und es waren Hirten in derselben Gegend"
(Kantate 2 aus dem Weihnachtsoratorium BWV 248)
Stefan Kießling, Orgel
amici musicae, Chor & Orchester, Leipzig
Leitung: Ron-Dirk Entleutner
Montag, 26. Dezember 2016 | 2. Christtag | 18:00 Uhr Thomaskirche. Vapaapääsy.

Singgottesdienst -Laulettavajumalanpalvelua

 mit Weihnachtsliedersingen / Joululauluja
Pfrn. Britta Taddiken
Posaunenchor der Thomaskirche
Leitung: Jürgen Hartmann
Montag, 26. Dezember 2016 | 2. Christtag | 19:30 Uhr Lutherkirche. Tickets noch nicht verfügbar

Konzert

Johann Sebastian Bach: Weihnachtsoratorium BWV 248 (Kantaten 1-3)
Solisten
amici musicae, Chor & Orchester, Leipzig
Leitung: Ron-Dirk Entleutner
Veranstalter: amici musicae Leipzig e. V.

21.12_Joulumatka_Leipzig_Nikolain_kirkko_iltakuva.jpg

Muutoksen muistomerkit: Nikolaikirkko ja Stasi-keskus

Keskustan romaanisen ja goottilaisen tyylin yhdistänyt Nikolain kirkko liittyy tiiviisti DDR:n kansalaisten historiaan ja kohtaloihin. Se oli DDR:n aikana rukouksen ja protestin tyyssija. Tänne hallituksen vastustajat kokoontuivat syksystä 1982 lähtien maanantaisiin rukoushetkiin rauhan puolesta ja he tekivät lopulta Nikolaikirkosta vuoden 1989 syksyn vallankumouksen keskipisteen. Sen, millä keinoilla DDR halusi pysäyttää kehityksen, näkyy toisella muistomerkillä:

21.12_Joulumatka_Leipzig_stasi_museo.jpg

Pyöreän kulman museossa, joka on saanut nimensä rakennuksen muodosta. Täällä valtakunnan turvallisuudesta vastaava piirihallinto täytti tehtäväänsä – "Kuuntele ja puutu". Näyttely "Stasi – valtaa ja banaaliutta" esittelee asiakirjoja, valokuvia ja alkuperäisiä työvälineitä, esim. hajunäytteitä, minikameroita ja salakuuntelulaitteita. Se antaa näin kuvan Stasin, DDR:n valtion turvallisuudesta vastaavan ministeriön, työskentelytavoista. Museo on kiinni 23-26.12, ti 27.12 avoinna klo 10-18 4 €.

21.12_Joulumatka_Leipzig_Forum_BRD_historia_museo.jpg

Forum Brd-DDR ajan museo esittelee Saksan jakoa, elämää Itä-Saksassa ja Saksojen yhdistymiseen johtaneita tapahtumia ym. Museo on avoinna 23 & 27.12 klo 9-18 ja 25.12 10-18. Ilmainen sisäänpääsy.

21.12_Joulumatka_Leipzig_Bach_museo.jpg

BACH MUSEO

Leipzig tunnetaan säveltäjä Johann Sebastian Bachin kotikaupunkina, ja kaupungin merkkimiehen Thomaskircheä vastapäätä olevan museon 12 huonetta ovatkin täynnä mielenkiintoista nähtävää. Museossa on hieno kokoelma soittimia ja vanhoja alkuperäisiä Bachin käsinkirjoittamia nuotteja. Esillä tietysti Bachin elämä ja saavutukset. Avoinna 23.12 pe  ja 27.12 ti klo 10-18, sisp. 8 €.

21.12_Joulumatka_Leipzig_Grassi_museo.jpg

GRASSI MUSEO

Museokompleksissa on kolme eri museota Soitinmuseossa (sisp.6 €) on yksi maailman merkittävimmistä ja suurimmista soitinmuseoita mailmassa. Museossa on esillä yli 5000 esinettä. Kansantieteenmuseo (sisp. 8 €) esittelee laajasti Euroopan, Tyynenmeren, Lähi-Idän, Kaukoidän, Australian, Amerikan ja Afrikan kulttuuria. Taideteollinenmuseo sisp.8 €. Kombi-Ticket GRASSI komplett 3 museota 12 €, 2 museota 12 €. Museot ovat avoinna klo 10-18: Pe 23.12, 25.-26.12, Ti 27.12. Leipzigisa on yli 50 museota mm: Apteekkimuseo, Egyptiläinen museo, Antiikinmuseo, Luonnontieteenmuseo, Kirjapainomuseo, Mendelssohn museo, Schuman museo, Schillermuseo, Klovni museo, Urheilumuseo ym.

22.12_JOULUMATKA_2016_LEIPZIG_Volkershlacht_Denkmal.jpg

VÖLKERSCHLACHT DENKMAL

Kansojen taistelun muistomerkki on Leipzigiin vuonna 1913 pystytetty suurikokoinen monumentti. Se on omistettu Napoleonin sotiin kuuluvan vuonna 1813 käydyn Leipzigin taistelun muistolle, ja sen on suunnitellut taiteilija Bruno Schmitz. Muistomerkki valmistui taistelun satavuotisjuhlan aikaan.

Muistomerkki on 91 metriä korkea ja pohjapinta-alaltaan 70 × 80 metriä. Se koostuu betonirungosta, joka on verhoiltu 26 500 porfyriittigraniittisella kivellä. Ylätasanteelle johtavat portaat sisältävät yli 500 askelmaa. Muistomerkin rakennustyöt kestivät 15 vuotta.

21.12_Joulumatka_Leipzig_Kansojen_taistelu_sisakuva.jpg

Vuosien mittaan muistomerkille annettiin eri merkityksiä, ja sen edustalla pidettiin propagandistisia tilaisuuksia. Kun Saksa joutui vuonna 1914 ensimmäiseen maailmansotaan, muistomerkille annettiin isänmaallinen merkitys. Natsiaikana isänmaallisuus pyrittiin liittämään Saksan myyttiseen sotilashistoriaan. DDR-kaudella muistomerkin haluttiin esittävän Saksan ja Neuvostoliiton ystävyyttä.  Museo ja näköalatasanne, jonne kiipeämällä pääsee ihailemaan Leipzigia on avoinna klo 10–16, sisp. 8 €. 24.12 suljettu.

dresden_joulumatka__zoo.jpg

ELÄINTARHA
Jo v. 1878 avattu Leipzigin eläintarha on Saksan monipuolisin eläintarha. Se sijaitsee kaupungin keskustan puistossa. Eläintarhassa on 850 lajia ja 9500 yksilöä, erityisesti Afrikan ja Aasian eläimiä. Sis.p 18,50 € aik. Lapset -14v, 11 €. Avoinna klo 9-17, 24.12 klo 9-15.

10. Leipziger Weihnachtszirkus AEROS,

Perinteinen Joulusirkus. Esityksiä (120 min väliajan kanssa) arkisin klo 15 & 18.30, Joulun pyhinä klo 14 & 17.30. Ei esityksiä 24.12. liput 10 €.

21.12_Joulumatka_Leipzig_Auerbachkeller.jpg

AUERBACHS KELLER

Tämä jo 1525 perustettu Leipzigin toiseksi vanhin ravintola on tunnettu Goethen Faustin ja Mephiston juomingeista.

21.12_Joulumatka_Leipzig_oluttupa.jpg

Suosittelemme kuppilakierrosta läheiselle Barfußgässchenille, aivan torin varrelle. Monet muut ravintolat odottavat kaikkialla keskustassa Burg Strassella ja Nikoilastrassella sekä lännempänä Gottschedstraßella, hieman vaihtoehtoisempaa löytyy Südvorstadtin kaupunginosasta. Leipzigiläinen oluterikoisuus on Gose, jälkikäynyt, samea olut, jossa on omalaatuinen maku. Siitä ei varmaankaan tule kaikkien lempiolut, mutta sitä kannattaa kokeilla. Mutta tämä koskee kaikkea, mitä Leipzigillä on tarjottavana.

Ravintola vinkkejä: Chocolate bar & grill Barfußgäßchen 12, Buffet-lounas 7€ arkisin klo 11.30-14.

ILTAELÄMÄ PAIKKOJA

Karaokeclub "Zum Kakadu"Roßplatz 4 (avoinna joka ilta klo 21-),

25.12.2016 um 22 Uhr SPIZZ Leipziger Jazz & Music-Club (avoinna joka päivä).

im Spizz zu cooler Blackmusic, feinsten Housebeats, Party-Classics
und All Mixed Music !
SPECIAL:
- Gratis Welcome Party-Spitzen für die ersten 200 Gäste! - X-Mas Knicklichter!  - X-Mas Candys!
- Raucher Lounge & Cocktails. EINTRITT: 3€ für ALLE vor 00Uhr, danach 5€

Mephisto Bar Grimmaische Str. 2-4, Pe 23.12 klo 21- Pop-klassikoita kuten Elton John, Ami Winehouseen bis zu Tina Turner, Anastacia, Sade, Lionel Richie ym.

OSTOSMAHDOLLISUUDET

21.12__joulumatka_Leipzig_hbf.jpg

21.12_Joulumatka_Leipzig_rautatieasema_joulu.jpg

Leipzigin päärautatieasema on Euroopan suurin. Valtavan rakennuksen mahtipontinen arkkitehtuuri ja yksityiskohdat ovat hienoja nähtävyyksiä. Asemarakennuksen sisällä on myös 1990 luvulla rakennettu 142 liikkeen Promenaden Hauptbahnhof ostoskeskus kolmessa kerroksessa. Liikkeitä mm. Aldi-supermaket, Deichman kenkäkauppa, Saturn viihde-elektroniikkaliike ym. Siellä on myös lukuisia pikaruokapaikkoja ja ravintoloita.

21.12_Joulumatka_Leipzig_Wittenberg_tori.jpg

Wittenberg (virallisesti saksaksi Lutherstadt Wittenberg) on kaupunki jossa Martti Luther 31. lokakuuta 1517 legendan mukaan naulasi 95 teesiä linnankirkon oveen. Wittenbergistä tuli luterilaisen uskonpuhdistuksen keskus, jonne kerääntyi oppilaita ympäri Eurooppaa. Kaupungilla oli sadan vuoden ajan merkittävä rooli eurooppalaisessa kirkko-, tiede- ja kulttuurielämässä.

Vierailija voi tuntea edelleenkin tuulahduksen uskonpuhdistuksesta ja renessanssista kävellessään vanhan kaupungin kaduilla. Linnankirkko, Pyhän Marian kaupunginkirkko sekä Lutherin ja Melanchtonin talot ovat UNESCO:n maailmanperinnekohteita.

Pyhän Marian kirkossa pidettiin ensimmäinen evankelinen jumalanpalvelus vuonna 1521. Tässä kirkossa Luther saarnasi ja täällä hänet vihittiin Katharina von Boran kanssa.

Vaikka teesien julkista esittämistä ei olekaan historiallisesti todistettu, kaupungissa näkyy yhä tänäänkin selvästi uskonpuhdistuksen historiallisen perinnön leima. Kaupungin maailmankuulut uskonpuhdistuspaikat kuuluvat Saksan merkittävimpiin tapahtumapaikkoihin.

Lutherin entinen asuintalo on maailman suurin uskonpuhdistushistoriallinen museo. Myös Pyhän Marian kaupunginkirkko, jossa Luther saarnasi ja jakoi ensimmäistä kertaa leipää ja viiniä ehtoollisella, sekä linnankirkko Lutherin hautoineen ovat joka vuosi kaikkialta maailmasta tulevien kävijöiden kohteina.

Wittenbergissä eivät asuneet ainoastaan Lutherit. Myös hänen läheinen ystävänsä ja kanssataistelijansa, kuuluisa maalari Lucas Cranach Vanhempi, asui pitkään kaupungissa. Taiteilijan entiset asuin- ja toimintapaikat löytyvät renessanssityyliin rakennetuilta nk. Cranach-pihoilta. Tässä kunnostetussa rakennuskompleksissa sijaitsee nykyään Cranachia ja hänen aikaansa käsittelevä näyttely.

21.12_Lepzig_Joulumatka_Wittenberg_linnankirkko.jpg

Linnankirkon (Schloßkirche Wittenberg) ovessa ovat nähtävillä Lutherin naulaamat teesit. Virren sanat ”Ein feste Burg ist unser Gott” (Jumala on linnamme) komeilevat suurin kirjaimin kirkontornissa. Sisällä kirkossa ovat Martin Lutherin ja vaimonsa Katharina von Boran sekä hänen työtoverinsa Philipp Melanchthonin haudat sekä taidemaalari Lucas Cranach nuoremman tekemiä uskonpuhdistajien muotokuvia. Osa Lutherin asumasta augustinolaisluostarista on entisöity ja toimii nykyään Luther-museona (Lutherhaus). Myös Melanchthonin talo toimii museona (Melanchthonhaus). Kaupungissa on lukuisia Lutherin ja Melanchthonin patsaita ja muita muistoesineitä. 

22.12_JOULUMATKA_2016_LEIPZIG_Erfurtin_joulutori2.jpg

WITTENBERGIN JOULUMARKKINAT

Lutherstadt Wittenbergin Joulutorin jouluvalojen loiste, leivonnaisten ja hehkuviinin tuoksu ja esiintymislavan joululaulut luovat ainutlaatuisen tunnelman aivan Lutherin saarnakirkon kupeessa.

22.12_JOULUMATKA_2016_LEIPZIG_WARTBURGIN_LINNA.jpg

Wartburgin linna on eräs Saksan kuuluisimmista keskiaikaisista linnoista. Se sijaitsee Thüringenissa Eisenachin kaupungissa 410 metrin korkuisella kukkulalla. Linnassa on kaksi tornia. Sen vanhin ja arkkitehtonisesti vaikuttavin osa on romaaninen palatsi (Landgrafenhaus). Linnoitukseen saavutaan nostosiltaa pitkin sen pohjoistornin luota. Joukko rakennuksia muodostaa ulomman linnanpihan, ja toisesta portista päästään alapihalle, jonka keskellä on suuri vesisäiliö ja toisessa päässä eteläinen torni.

22.12_JOULUMATKA_2016_LEIPZIG_WARTBURGIN_LINNA_2.jpg

Linna perustettiin vuonna 1067 ja se toimi Thüringenin maakreivien hallintopaikkana vuoteen 1440 asti. Maakreivi Hermann I (k.1217) piti siellä aikanaan eloisaa hovia jossa kävi runoilijoita ja laulajia. Muutamia sukupolvia myöhemmin hovielämästä kirjoitettiin runoelma Sängerkrieg, jonka pohjalta syntyi Richard Wagnerin ooppera Tannhäuser.

22.12_JOULUMATKA_2016_LEIPZIG_WARTBURGIN_LINNA_luther_stube.jpg

Saksin vaaliruhtinas Fredrik Viisas tarjosi linnasta suojapaikan Martti Lutherille. Luther asui linnassa salanimellä "Ritari Jörg" vuodesta 1521 vuoteen 1522. Vaatimattomassa työhuonessaan Luther käänsi kuudessa viikossa Uuden testamentin kreikasta saksaksi. Tätä käännöstä pidetään saksan kirjakielen alkuteoksena. Linnassa on nähtävillä Lutherin alkuperäisiä käsin kirjoitettuja raamatun kommentteja, hänelle kuuluneita esineitä sekä muotokuvia hänen Eisenachista kotoisin olevista vanhemmistaan. Linnasta onnkin tullut luteriaistenpyhiinvaelluskohde. Uudistetussa linnassa on laaja kokoelma taideaarteita 800 vuoden ajalta, mm. arvokkaita kuvatapetteja, veistoksia, Lucas Cranachin maailmankuuluja maalauksia sekä nk. ainutlaatuinen Dürer-kaappi 1520-luvulta joka on koristeltu runsailla relieffiveistoksilla.

22.12_JOULUMATKA_2016_LEIPZIG_WARTBURGIN_LINNA_3.jpg

Upeasti restauroitu palatsin juhlasali on myöhäisromanttisen rakennustaiteen harvinainen helmi. Wartburgin linna valittiin vuonna 1990 Unescon maailmanperintökohteeksi kulttuurillisin valintaperusteluin. Linnassa vierailee vuosittain 350 000 vierailijaa. Linna on parhaimmillaan kesällä, mutta myös joulun aikaan linna on kovassa käytössä - siellä nimittäin järjestetään historialliset joulumarkkinat jokaisena adventtiviikonloppuna. Lisäksi linnan suuressa juhlasalissa järjestetään tunnelmallisia joulukonsertteja.

21.12_Joulumatka_Leipzig_Eisenach_automuseo.jpg

EISENACHIN AUTOMUSEO

Museo esittelee Eisenachin 100 vuotista autonvalmistuksen perinnettä ja alkuperäisiä ajoneuvoja, alkaen  Eisenach AG autotehtan ajoita, DIXI-Werke, BMW - EMW, ja Wartburg aikakauden ja Opelin Eisenachin autotehdas. Esillä on myös 1930 luku ja Kansallissosialistien autoistuminen vuosikymmen, sotatarviketeollisuus, sodan jälkeinen aika, DDR:n autoteollisuus, lentokonemoottoreita, BMW mootoripyöriä, ralliautoja ym.

21._12_Leipzig_joulumatka_E_2_JOULUTORI.jpg

21.12_Joulumatka_2016_Erfurt.jpg

Erfurtin tunnusmerkit, tuomiokirkko sekä Severi-kirkko toivottavat jo kaukaa tulijan tervetulleeksi ”Thüringenin Roomaan”. Vanha kaupunki on yksi Saksan parhaiten säilyneitä ja suurimpia keskiaikaisia kaupunkikeskuksia. Kauniit aateliston talot, viehättävät ristikkopäätytalot sekä yliopistorakennukset, lukuisat kirkot ja luostarit on entisöity huolella. Ainutlaatuinen 120 metrinen ”Krämerbrücke” on Euroopan ainoa täysin rakennettu ja asuttu silta. Erfurt on Martin Lutherin henkinen koti. 10 vuoden aikana hän eli täällä ylioppilaana, maisterina sekä munkkina.

22.12_JOULUMATKA_2016_LEIPZIG_Erfurtin_joulutori.jpg

ERFURTIN 166. JOULUMARKKINAT

Ja adventin aikaan kaupungin yllä lepää ihanainen tuoksu kanelista, inkivääristä ja paistetuista manteleista. Silloin jouluseimi, satumetsä, leipomot, taidekäsityöläiset, piparkakkutalot ja hartaat sävelet kutsuvat tuhansien valojen loisteessa tuomiokirkon aukion ainutlaatuisiin kulisseihin yhdelle Saksan kauneimmista ja kuuluisimmista joulumarkkinoista. Elämys, joka sekä liikuttaa että tempaa mukaansa, kuten koko kaupunki. Joulun alla Erfurtin Tuomiokirkko ja Severi kirkko ovat juhlavalaistuksessa. Joululaulujen melodiat ja hehkuviinin tuoksu ovat ilmassa Katedraliaukiolla. Yli 200 joulutorien kojua keskustan aukioilla tarjoaa hehkuviiniä, makkaroita, joululeivonnaisia, käsitöitä ym.

potsdam_sanssoucci_2.jpg

SANSSOUCCIN PALATSI

Palatsi rakennettiin 1745-1747 Preussin Kuninkaan Fredrik II Suuren kesäasunnoksi Potsdamiin. Suoraan käännettynä tämän rokokootyyliä edustavan palatsin nimi tarkoittaa "ilman huolia"  - Fredrik II Suuri halusikin palatsistaan paikan, jonne vetäytyä Berliinin prameilusta ja seremonioista. Palatsia pidetään Ranskassa sijaitsevan Versailles’n palatsin suurimpana "kilpailijana", vaikka se onkin Versailles’ta paljon pienempi. Sanssouci valtavine puutarhoineen on osa UNESCOn maailmanperintöluetteloa, kuten itse asiassa suurin osa Potsdamin nähtävyyksistä. Sanssoucin puistoalueeseen kuuluu muitakin palatseja, kuten Neues Palais eli uusi palatsi puiston läntisellä puolella, Orangerieschloss sekä Charlottenhofin palatsi. Puiston pohjoisosassa on myös Belvederen palatsi, josta on upeat maisemat Sanssoucin puistoalueelle.


21.12__joulumatka_Leipzig_hotelli.jpg

LEIPZIG HOTELLI***

1hh ja 2hh 18 m² viihtyisästi sisustetuissa huoneissa on kaapeli-tv, wifi, tallelokero, housuprässi ja kylpyhuone jossa on hiustenkuivain. Hotellin baarissa voit nauttia oluen tai lasillisen laatuviiniä. Hotellissa on hissi ja siivouspalvelut. Reception auttaa konserri ym. lippujen varamisessa. Aulassa on maksuton netti-tietokone. Osittain vuonna 2003 uusittu hotelli sijaitsee rauhallisella paikalla Leipzigin itäosassa. 300-400 m läheisyydellä on useampi ravintola ja oluttupa. S-Bahn-asema (kaupunkijuna) on vain parin minuutin kävelymatkan päässä hotellista. Junalla 5 minuutin matka kaupungin keskustaan. 300 m-päässä on ratikkapysäkki josta pääsee kahdella ratikalla keskustaan. Yöratikka Hbf:ilta.


21.-28.12.2016 JOULUMATKA LEIPZIG ALUSTAVA MATKAOHJELMA.

21.12 Keskiviikko (bussimatka 180 km)

Klo 11.15 kokoontuminen Helsinki Vantaa lentoasemalla Terminaali 2 Air Berliinin lähtöselvitystiskillä josta jokainen saa boardin card:in / lentolippunsa passillansa. Klo 12.30 Air Berliinin lento lähtee Berliiniin. Klo 13.25 kone laskeutuu Tegelin lentokentälle Berliiniin. Klo 14 bussi lähtee terminaalin ulkopuolelta kohti Leipzigia. Matkalla käymme klo 16-17.30 Luther kaupunki Wittenbergissä jossa tutustumme Linnan kirkkoon ja Joulutoriin. Bussi on Leipzigissa klo 18.30 mennessä. Klo 19 Tervetuliais-illallinen läheisessä ravintolassa.

22.12 Torstai (bussimatka 440 km)

Klo 06.30-10.00 buffetaamiainen. Klo 09.00 bussi lähtee päiväretkelle: klo 12-15 Wartburgin linna: saksaksi opastettu 1 tunnin kierros ja linnan museo. Automuseo. Lounastauko, Joulutori. Klo 16-17.30 Erfurt Joulutori, vapaata aikaa. Klo 19.30 bussi on hotellilla Leipzigissa.

23.12 Perjantai 

Klo 06.30-10.00 buffetaamiainen. Vapaata aikaa tutustua klo -20 asti avoinna olevaan Joulutoriin, nähtävyyksiin ja ostoksille.

Klo 15:00 & 19.00 Arena Leipzig Am Sportforum 2: Holiday on Ice -TIME 2016. Liput 36,90-81,70 € + toimkulut.

Klo 18:00 Musikalische Komödie Dreilindenstraße 30: Der Zauberer von Oss, Musical von L.Frank Baum| Adaption von Frank Gabrielson. Liput 16,72-40,50 €  + toimkulut

Klo 20 Gewandhaus zu Leipzig: Soweto Gospel Choir. Liput 49-59 € +toimitusmaksu.

24.12 Lauantai -Jouluaatto

Klo 06.30-10.00 buffetaamiainen. Kaupat ovat auki klo 14 asti-. 

Klo 11:00 Gewandhaus Mendelssohn-Saal:Gewandhaus Kinderchor Weihnachtsmatinee. Liput 22 €. + tomitumaksu.

Klo 18.45 lähtö hotellita. Klo 19-21 Jouluaaton perinteinen saksalainen illallinen.

Klo 22:00 Thomaskirche. Vapaa pääsy.

Christvesper - Juhlajumalanpalvelus kuvaelma Kristuksen syntymästä.

mit Weihnachtsspiel der Jungen Gemeinde, Stefan Kießling, Orgel
Klo 23:59 Thomaskirche

Komplet -Jouluyön Juhlajumalanpalvelus.

Pfrn. Britta Taddiken. Männerstimmen des Thomanerchores Leipzig.Leitung: Thomaskantor Gotthold Schwarz
25.12 Sunnuntai 1. Joulupäivä

Klo 06.30-10.00 buffetaamiainen.

Klo 09:30 Thomaskirche. Festgottesdienst -Juhlajumalanpalvelus.Vapaapääsy.

Klo 15:00 & 19.00 Arena Leipzig Am Sportforum 2: Holiday on Ice - TIME 2016. Liput 36,90-81,70 € + toimkulut.  Eläintarha on avoinna klo 9-17. Klo 17.30-19.30 Joulusirkus. Liput 10 €.

SPIZZ Leipziger Jazz & Music-Club klo 22- Christmas Party Spizz zu cooler Blackmusic, feinsten Housebeats, Party-Classics und All Mixed Music. Liput 3 €, 5 € 24 jälkeen.

26.12 Maanantai 2. Joulupäivä Tapaninpäivä

Klo 06.30-10.00 buffetaamiainen. TULOSSA LISÄTIETOJA 2. JOULUPÄIVÄN OHJELMASTA! Eläintarha on avoinna klo 9-17. Eläintarha on avoinna klo 9-17.

Klo 13,00, 16.30  & 19.00 Arena Leipzig Am Sportforum 2: Holiday on Ice - TIME 2016. Liput 36,90-81,70 € + toimkulut.

Klo 17 Gewandhaus zu Leipzig Orgelkonzert Zum Weihnachtsfest. Liput 17,20 €

Klo 19:30 Lutherkirche Konzert
Johann Sebastian Bach: Weihnachtsoratorium BWV 248 (Kantaten 1-3).
 

27.12 Tiistai

Klo 06.30-10.00 buffetaamiainen. Vapaata ohjelmaa, aikaa nähtävyyksille ja ostoksille.

Klo 17:00 Gewandhaus Mendelssohn-Saal:  Johann Strauss Gala | German National Orchestra. Liput 38-48 €.

28.12 Keskiviikko (bussimatka 210 km)

Klo 06.30- Buffetaamiainen. Klo 09 bussi lähtee kohti Berliiniä. Matkalla poikkeamme klo 11-13.45 Potsdamissa ja Sansscoussi linnassa. Klo 14.30 bussi saapuu Berliiniin Tegelin lentokentälle. Klo 16.05 Air Berliinin lento lähtee Helsinkiin. Kone on Helsinki-Vantaan kentällä klo 19.00.

Huom! Leipzigin konsertit,  ym. tapahtumat eivät siis kuulu matkan hintaan. Autamme mielellämme lippujen varaamisessa & ostossa!

air_berlin.jpg

Lentoaikataulu: (Lennolla ei tarjota mitään enää veloituksetta).

Meno: 21.12.2016  12:30 - 13:25 Helsinki - Berlin Tegel  AB 8073 Air Berlin

Paluu: 28.12.2016  16:05 - 19:00 Berlin Tegel - Helsinki AB 8076 Air Berlin

Matka sis, reittilennot Hki-Berliini- Hki sis. max 8 kg käsimatkatavaraa & 23 kg matkaravaraa ruumaan, bussimatkat Berliini-Leipzig-Berliini ja retket suomalaisen matkanjohtajan johdolla ohjelman mukaan, 7 yötä buffetaamiaisella hotellissa*** Leipzigissa, 22.12 kokopäiväretken Wartburgin linnaan & automuseoon ja Erfurtin Joulutorille, Wittenbergin Joulutorin ja käynnin Potsdamin Sansscoussi linnassa sekä Tervetuliais-illallisen ja Jouluaaton illallisen.

22.112leipzik_joulumatka_bussi.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet & turvavyöt.Varaa matkalle euroja / luottokortti. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä!  E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

Peruutusehdot

Jos peruutus tapahtuu -48 vrk 75 €, 47-28 vrk ennen matkan alkua peruutuskuluina perimme ennakkomaksun 175 €/hlö. 28 -14 vrk ennen lähtöä peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta. Tämän jälkeen peruutuskulut ovat 100 %.
Peruutukset sairaustapauksissa: matkustajalla on oikeus peruuttaa matka ja saada takaisin matkasta maksettu hinta vähennettynä toimistokuluilla sekä todellisilla aiheutuneilla kuluilla (esim. lentoyhtiön ennakkomaksu). Toimistokuluina perintään 75 €/hlö. Huomaa että matkan maksamatta jättäminen ei ole vielä peruutus!