12.-14.5 LATVIA JURMALA JÄÄKÄRIEN JÄLJILLÄ 2017

12.-14.5_Latvia_Jurmala_Jaakarien_jaljilla.jpg

12.-14.5.2017 LATVIA JURMALA JÄÄKÄRIEN JÄLJILLÄ Pe-Su 3 pv. 225,-

Sis, pikalaivamatkat, bussikuljetukset ohjelmaan mukaan suomalaisen matkanjohtajan johdolla, 2 yötä kylpylähotellissa****  buffetaamiaisella Jurmalassa. Ohjelmaan merkittyjen museoiden ja nähtävyyksien sis.pääsyt.

Tällä Sotahistorian matkalla näemme: jääkärien taisteluasemat, etulinjan muistomerkki ja Jääkärihaudat Riianlahden rannalla, jääkärien Hansa & Bayern kasarmit ja jääkärien valakirkkon Liepajassa, Smärden taistelun muistomerkki, Kuurin motin linnoitusmuseo, Cinevilla elokuvakaupunki, Latvian ilmailumuseo, Latvian sotamuseo.

12.5_Latvia_taistelupaikat.jpg

JÄÄKÄRIEN ASEMAT

Klapkalnciems (Kneis) oli Saksan rintaman pohjoisin piste ensimmäisessä maailmansodassa. Jääkärit olivat rintamavastuussa alueella elokuusta – joulukuuhun 1916. Täällä juoksuhaudat ovat vielä hyvin näkyvissä.

kuuri_jk_paasi.jpg

Poikkeamme jääkärien taisteluasemissa ja etulinjan muistomerkillä (Kuurinmaan ja Liivinmaan rajalla).

12.5_Latvia_muistomerkki_2.jpg

Käymme myös saksalaisella sotilashautausmaalla missä ovat Jääkärihaudat.

12.5_jaarit_kirkko.jpg

Liepājan (silloinen Libau) kirkossa vannoivat uskollisuudenvalansa ja vihkivät lippunsa suomalaiset jääkärit 13.2.1918. Jääkäripataljoona 27 oli sijoitettuna nykyisen Latvian alueelle keväästä 1916 helmikuuhun 1918.

kuuri_liepaja.jpg

LIEPAJA (Libau) 85 132 as.

Latvian kolmanneksi suurin kaupunki sijaitsee aivan lounaisessa kulmassa Itämeren rannalla. Kalparitaristo perusti Saksalaisen ritarikunnan rajamaille siirtokunnan ja antoi sille nimen Libau vuonna 1263. Olipa kyse valkoiset hiekkarannat ja meri, kulttuuri ja vuosisatoja vanha arkkitehtuuri niin kaikki löytyvät Liepajasta. Verrattain pienelle alueelle on täällä keskittynyt useita vuosisatoja ja rakennustyylejä edustavia taloja. Ainutlaatuisuudellaan ja moni-ilmeisyydellään ne täydentävät toisiaan ja luovat Liepājan jäljittelemättömän ilmapiirin. Täkäläiset prameilemattomat jugendrakennukset sulautuvat elimellisesti kaupunkikuvaan.  Omaleimaisinta arkkitehtuuri on Karostassa, jossa kaupungin sotilaallinen menneisyys on edelleen nähtävillä. Liepājan Pyhän Kolminaisuuden kirkko on rakennettu 1700-luvun puolivälissä. Kirkon ylpeydenaiheita ovat rokokoosisustus sekä urut, jotka 1885 – 1912 olivat maailman suurimmat. 55 metriä korkeasta kirkontornista avautuu mainio näköala yli kaupungin. Liepājan (silloinen Libau) kirkossa vannoivat uskollisuudenvalansa ja vihkivät lippunsa suomalaiset jääkärit 13.2.1918. Jääkäripataljoona 27 oli sijoitettuna nykyisen Latvian alueelle keväästä 1916 helmikuuhun 1918.

kuuri_liepaja_linnoitus.jpg

KAROSTA

Sotasatama on peräisin v. 1890 - 1904, kun se oli  ensimmäinen Itämeren laivaston venäläisten sukellusveneiden tukikohta. Karostan pohjoispuolella on hyvin näkyvissä rannikopuolustuksen asemia. Sotilasrakennusten lisäksi täällä ovat säilyneet varuskunnan ortodoksinen kirkko (1900-1903) ja vankila. Puna-armeija perusti Liepājaan Baltian laivaston päätukikohdan ja kaupunki suljettiin täysin yleisöltä 1960-luvun lopulla. Koko kaupunki oli neuvostoliittolaissotilaiden miehittämä ja sotilaita perheen jäsenineen asui kaupungissa 26.000 henkeä. Matkailijat voivat halutessaan kokeilla vankilaelämää elämysretkellä Karostan vankilassa ja kulkea soihdun valossa pohjoisen linnoituksen maanalaisissa labyrinteissä.

kuurin_kattilamuseo.jpg 

kuurin_kattilamuseo22.jpg KUURINMAAN LINNOITUKSEN MUSEO (Kuurin kattilan saksal. sivut ), (englanniksi) (Kartta asemista.

Museon pysyvä näyttely kertoo lähinnä 2. maailmansodasta ja Kuurin kattilan motin tapahtumistaFestung Kurland - Kuurin kattilassa oli noin 500.0000 saksalaista ja Saksan puolella taistelevaa (latvialaista, virolaista, norjalaista, tanskalaista, hollantilaista ym.) sotilasta saarroksissa 1944 lokakuusta - 8. toukokuu 1945. Esillä on 8000 esinettä: aseita, sotavarusteita ja sotatekniikkaa linjojen molemmilta puolin –lentokoneita, miehistönkuljetusajoneuvoja, Puna-armeijan panssarivaunuja, kunnostettuja sodanaikaisia juoksuhautoja ja bunkkereita. 

kuuri_saksl._sot.haut..jpg

SOTILASHAUTAUSMAAT

Poikkeamme saksalaisella sotilashautausmaalla jonne on haudattu 22.000 Kuurin taistelussa kaatunutta. Samoin näemme Puna-armeijan 23.000 kaatuneen neuvostosotilan hautausmaan sekä pienempiä I. maailmansodan saksalaisia hautausmaita.

kuuri_elokuvakaupunki2.jpg

CINEVILLA STUDIO -ELOKUVAKAUPUNKI
Latvian ensimmäinen filmikaupunki, joka perustettiin historiallisen “Riian puolustajat“ elokuvan kuvauksia varten. Matkailija voi tutustua studion sotahistorian museoon ja sen asekokoelmiin tai elokuvan syntyyn ja nähdä millaista elämä oli Riiassa 1900-luvun alussa ja I & II:n maailmansodan aikana. Elokuvakaupungissa voi vuokrata muutamalla eurolla vaikkapa Saksan armeijan uniformun tai Puna-armeijan uniformun ja kierrellä tutustuen alueeseen tai valokuvauttaa itsensä. Voit myös aterioida krouvissa tai tehdä ostoksia paikallisilta maanviljelijöiltä.

12.5_Latvia_Jurmala.jpg

JURMALA

Jurmala tunnetaan kylpyläkaupunkina sen leudon ilmaston, meren, terveellisen ilman vuoksi. Kaupungin viehätysvoimana ovat sen 26 km pitkät valkohiekkarannat sekä laajat mäntymetsät. Jurmalassa on muutakin koettavaa kuin hieno hiekkaranta. Katse kiinnittyy kauniisiin 1800- ja 1900-lukujen taitteeen puurhuviloihin, joita on kunnostettu entiseen loistoonsa. Kävelykatu Jomas ielan varrella suurin osa ravintolista ja baareista sekä myymälöistä.

riika_kesa_vanha_kaupunki_2.jpg

Riika (latv. Rīga) Latvian pääkaupunki, usein myös Pohjolan Pariisiksi tai pikku-Pariisiksi kutsuttu. Kaupunki on muodostunut Daugava-joen (Väinäjoki) molemmille rannoille, vanhan kaupungin keskustan jäädessä sen itärannalle. Riika on Baltian maiden väkiluvultaan (743.000) suurin kaupunki

riika_kesa_vanha_kaupunki.jpg

Vanha kaupunki eli Vanha Riika (Vecrīga) ja sen historialliset, keskiaikaista tunnelmaa henkivät korttelit ovat kaupungin tärkein nähtävyys. Vanha kaupunki on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1998. Vanhankaupungin tunnelman aistii parhaiten kapeilla romanttisilla pikkukaduilla, joiden varrella kohoaa ainutlaatuisia asuintalokokonaisuuksia ja kirkkoja, Riian linna. Hansaliiton ajoista muistuttavat Suuri kilta ja pienikilta sekä Mustapäiden talo, jotka ovat käsityöläis- ja taiteilijakiltojenrakennuttamia. Vanhakaupunki on arkkitehtuurin aarreaitta joka on sopeutettu palvelemaan matkailijoiden tarpeita.

riika_kesa_mustapaidem_talo.jpg

Raatitori eli Vanhankaupugin aukio on vanha keskiaikainen kauppatori jonka ympärillä kohoavat entistetty Raatihuone, Mustapäiden talo, Schwaabien talo, Rolandin patsas ja Miehitysmuseo

riika_i_mustap._talo_2.jpg

Mustapäiden talo on historiallinen rakennus vanhassa kaupungissa, Gotiikan tyylisuuntaa edustava rakennus rakennettiin alun perin 1300-luvun alkupuoliskolla Riian suurelle killalle. Mustapäiden killan, ulkomaisten kauppiaiden veljesjärjestön, käyttöön rakennus päätyi 1400-luvulla.

riika_tori_kesa.jpg

KAUPPATORI

Riian keskustorin vanhat Zeppelin hallit 1930-luvulta palvelevat nykyisin kauppahalleina ja ovat ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka. Tori on yksi suurimmista markkinoista Itä-Euroopassa. Elämää sykkivä tori onkin suosittu ostospaikka, joka tarjoaa lähes kaikkea mahdollista.

II maailmansodan museo ja näyttelysali

riika_miehitysmuseo.jpg

MIEHITYSMUSEO

Väinä joen rannalla, Raatihuoneentorin kupeessa vanhassa kaupungissa, sijaitsee Latvian miehitysmuseo. Museon laajamittainen ja pikkutarkka näyttely kertoo maan vuosien 1940-1991 miehitysjaksoista. Näyttelyssä on esillä lukuisia dokumentteja, valokuvia ja esineitä. Informaatiomäärä on valtava, jopa niin valtava, että kertakäynnillä kaikkea ei ehdi millään sisäistää. Sisäänpääsy museoon on ilmainen.

riian_sotamuseo.jpg

LATVIAN SOTAMUSEO

Latvian historia on myös sen miehittäjien saksalaisen ritarikunnan, puolalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten historiaa. Esillä Vapaussota, Neuvostoliiton ja Saksan miehitysajat, Latvian armeija 1. maailmansodasta vuoteen 1940.

latvian_sotamuseo2.jpg

Näytteillä on Latvian alueella käytettyjä aseita 700 vuoden ajalta mm. miekkoja, musketteja ym. Tietoa latvialaisista länsimaiden armeijoissa 2. maailmansodan aikaan (mm. laajat kokoelmat saksalaisia rautaristejä ja muita kunniamerkkejä) sekä näyttely Latvian armeijasta vuoden 1991 jälkeen.

riika_ilmailumuseo.jpg

riika_ilmailumuseo_1.jpg

ILMAILUMUSEO

yksi isoimpia koko Euroopassa. Museossa esillä oleva neuvostoliittolaisen tekniikan kokoelma on isoimpia Itsenäisten valtioiden yhteisön ulkopuolella. - See more at: http://www.latvia.travel/fi/nahtavyys/riian-ilmailumuseo#sthash.sHCHKeXl.dpuf
yksi isoimpia koko Euroopassa. Museossa esillä oleva neuvostoliittolaisen tekniikan kokoelma on isoimpia Itsenäisten valtioiden yhteisön ulkopuolella. - See more at: http://www.latvia.travel/fi/nahtavyys/riian-ilmailumuseo#sthash.sHCHKeXl.dpuf
yksi isoimpia koko Euroopassa. Museossa esillä oleva neuvostoliittolaisen tekniikan kokoelma on isoimpia Itsenäisten valtioiden yhteisön ulkopuolella. - See more at: http://www.latvia.travel/fi/nahtavyys/riian-ilmailumuseo#sthash.sHCHKeXl.dpuf
yksi isoimpia koko Euroopassa. Museossa esillä oleva neuvostoliittolaisen tekniikan kokoelma on isoimpia Itsenäisten valtioiden yhteisön ulkopuolella. - See more at: http://www.latvia.travel/fi/nahtavyys/riian-ilmailumuseo#sthash.sHCHKeXl.dpuf

Yksi alansa isoimmista museoista Euroopassa. Suuret kokoelmat neuvostoliittolaista kalustoa. Museossa on pääosin ulkona nähtävillä 30-40 lentokonetta ja helikopteria, mm. Jakovlev Jak-28.


12.5_Jurmala_hotelli1.jpg

12.5_Jurmala_hotelli2.jpg

JURMALA KYLPYLÄ HOTELLI****  buffetaamiainen

Hotelli sijaitsee Jurmalan keskustassa vain 100 m päässä rannasta. Hotelli tarjoaa majoitusta 2 eri rakennuksessa. 1hh-2hh 14 m² jossa on suihku, wc, sat-tv, puhelin, maksuton wifi ja parveke. Ilmastoidut huoneet on sisustettu klassiseen tyyliin lämpimin pastellisävyin. Hotellissa on aula-baari ja terassi. Ravintola on auki vain tilauksesta. Useita ravintoloita ja pääkävelykatu Jomas ovat vain 5 min. kävelyn päässä. Hotellissa on polkypyörän vuokraus.

12.5_jurmala_hotelli_spa_2.jpg

Kylpyläosaston sauna ja pore-allas tarjoavat mahdolisuuden rentoutumiseen. 30 € 1 tunti / 4 henkeä klo 22 asti ja 22 jälkeen 40 € tunti neljälle hengelle. Erilaisia hierontoja, spa-kapseli ja kosmetologin palvelut,


MATKAOHJELMA  HUOMAA MUUTTUNUT LAIVA-AIKATAULU!

12.5 Perjantai
Klo 9.30 kokoontuminen Hki/ Eteläsatama Makasiiniterminaali. Klo 10 Linda Linen pika-alus lähtee Tallinnaan. Klo 11.40 katamariini saapuu Tallinnan satamaan. Klo 12 bussi lähtee Tallinnan satamasta. Klo 15 kahvitauko Viro / Latvia rajalla.

ruokapaikka_lido_riika.jpg

Riiassa pidämme ruokatauon Lido ravintolassa  jonka kolmesta ravintolamaailmasta jokainen voi valita mieleisensä. Sen jälkeen tutustumme Latvian ilmailumuseoon. Bussi on n. klo 19 Jürmalassa

13.5 Lauantai

Buffetaamiainen klo 7-10. Busssi lähtee hotellilta klo 10.  Riianlahden rannalla poikkeamme jääkärien taisteluasemissa ja etulinjan muistomerkillä (Kuurinmaan ja Liivinmaan rajalla) ja käymme Jääkärihaudoilla Klapkalnciems’sä. Liepajassa käymme ensin 1758 rakennetussa Pyhän kolminaisuuden kirkossa jossa Jääkärit vannoivat lippuvalan 13.2.1918. Kirkossa näemme myös suomalaisten jääkäreiden kunniaksi olevan muistotaulun. Lounastauko. Teemme kierroksen kierroksen jolla näemme jääkärien Hansa & Bayern kasarmit sekä Karostan alueen..

kuurinmaa_silta.jpg

kuurinmaa_koski.jpg

Näemme Ventas rumban 249 metrin levyisen ja kahden metrin korkuisen vesiputous – on Baltian suurin. Sitä voi katsella sekä lähietäisyydeltä että vuonna 1874 rakennetulta tiilisillalta, joka on pisimpiä (166 m) vastaavanlaisia siltoja Euroopassa. Tutustumme (1 h) Kuurinmaan linnoitusmuseeon ja sen kokoelmiin. Sen jälkeen teemme kierroksen Cine Villa elokuvakaupungissa jossa on kuvattu monia sotaelokuvia ja sarjoja. Tutustummemyös paikan sotahistorian museoon ja sen asekokoelmiin. Ruokailumahdollisuus ravintolassa. Pidämme pysähdyksen Tuckumsissa (Saldus), jossa jääkärit olivat kuusi viikkoa reservinä. Siellä he saivat tiedon että ”Nikolai II oli luopunut Venäjän kruunusta. Käymme katsomassa Smärden taistelupaikan muistomerkkiä. Illansuussa saavumme Jurmalan hotellillemme.

14.5 Sunnuntai

Klo 7-10 buffetaamiainen. Bussi lähtee hotellilta klo 10. Ensin Riiassa Miehitysmuseo & Latvian Sotamuseo. Kauppatorilla käynti.Tai vapaa aikaa ja lounas aikaa Riassa. Klo 13 bussi lähtee Riasta. Pysähdys Latvian puolella edullisilla juoma-ostoksilla ja kahvitauko rajalla Iklan kanttiinissa. Noin klo 18.20 bussi saapuu Tallinnan sataman Linnahalliterminaaliin. Klo 19 Linda Linen pika-alus lähtee Helsinkiin. Klo 20.40 katamariini saapuu Helsinkiin Eteläsataman Makasiiniterminaaliin.

Bussi_Saarenmaa_1.jpg

24.6_Juhannus_Ulon_isobussi.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, wc, ilmastointi, DVD/tv. Bussimatkalla on mm. kahvitauko ja bensa-asema/wc taukoja tarvittaessa. Varaa matkalle Euroja. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä!   E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003 

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

Blitz_Tours_10_vuotta.jpg

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

lindaline_banneri.jpg