7.-14.7 Böhmerwald & Bayerische Wald patikointimatka

7.7_Bohmerwald_patikointimatka_2_uusi.jpg

7.-14.7 TSEKKI BÖHMERWALD & SAKSA BAYERISCHER WALD 8 pv.

575 € Sis. FINNAIR:in lennot Prahaan, bussikuljetukset Praha-Zelezna Ruda-Praha, 7 yötä pension***  buffetaamiaisella Zelezna Rudassa ja matkanjohtajan johdolla ohjelmassa olevat retket ja patikoinnit. (hissi, bussi-, junalippuja & sisäänpääsymaksut museoihin erikseen).

KOE SATUMAISET BÖÖMIN & BAIJERIN METSÄT!

Loppumattomat metsät, mahtavat vuorten harjut ja lempeä kukkulat ja pienet vuoristojärvet. Sellainen on  Keski-Euroopan suurin metsämaisema: Böhmerwaldin & Bayerishe Waldin kansallispuistoissa. Täällä on koskematonta luontoa, vuoritasankoja, jyrkkiä huippuja ja ikimetsää. Jokainen alue tarjoaa elinympäristön erilaisille ​​eläin- ja kasvilajeille kuten ilves, sudet ja saukko. Alueella on patikoiden saavutettavissa 130 vuorenhuippua jotka kohoavat yli 1000 metrin korkeuteen.

Patikoinnin, pyöräilyn, keilailun, kiipeilyn, melonnan, uimisen, golfin, tenniksen, geokätkennän,  lisäksi voit tutustua kylän museoihin ja panimoravintolaan. Voit lähteä patikointiretkille ympäröivään vuoristoon, tai päiväretkille Saksan puoleisille nähtävyyksille.

7.7_Bohmerwald_3_metsaa.jpg

BÖHMERWALD

Böhmerwald -Böömin metsä (tsek. Sumava) on suuri 120 km pitkä ja 45 km leveä vuoristo, joka sijaitsee Tsekin, Saksan ja Itävaltojen rajalla. Korkeimmat huiput ovat Großer Arber Saksan Baijerin puolella (1456 m) ja Tsekin puolella sijaitseva Plöckenstein (1378 m). Kaksi kansallispuistoa, Baijerin metsän kansallispuisto Saksassa ja Sumavan lähes 70 000 hehtaarin kansallispuisto Tsekissä, suojaavat vanhaa metsäaluetta. Puut ovat kooltaan vaikuttavia usein yli 50 m. korkeita. Metsän eläimistö on myös runsaslukuinen mm. kauriita, ilveksiä, kettuja ja saukkoja. Yhdessä naapurimaan puolella sijaitsevien Baijerin metsien kanssa Sumava muodostaa Keski-Euroopan laajimman metsäisen alueen ja sitä kutsutaankin ”Euroopan vihreäksi katoksi”. Vuoret aluella ovat hieman alle 600 metristä lähes 1456 metriin. Vaikka korkeampiakin huippuja Euroopasta toki löytyykin, tekee vuoristojen topografia Sumavassakin vaikutuksen. Parhailta näköalapaikoilta näkyy vuoria laaksojen takana, niiden takana vielä hieman korkeampia vuoria ja aina vain kauempana harmaina siintäviä huippuja. Myös Moldau joen alkulähde löytyy Böhmerwaldista.

7.7_Bohmerwald_2_jarvet.jpg

Täällä ovat Tsekin ainoat jäätiköistä syntyneet vuoristo järvet Černe jezero /Mustajärvi ja ja Čertovo jezero/Paholaisjärvi. Täällä vuoristo toimii yhtenä Euroopan veden jakajista. Tsekin puolen purot ja joet laskevat Pohjanmereen toisin kuin Saksan puolen purot laskevat Tonavaan ja lopulta Mustaan Mereen.

Kansallispuiston virkistyskäyttö on runsasta: reppuselkäisiä vaeltajia, pyöräilijöitä ja melojia voi reiteillä kohdata runsaasti. Železná Ruda sijaitsee Böhmerwaldin kansallispuiston ja Bayerische Waldin kansallispuiston välittömässä läheisyydessä. Vanhojen vuoristokylien, niittyjen ja entisten laitumien maisemat ovat täynnä harvinaisia ​​kasveja ja kukkaniittyjä

7.7_Bohmerwald_paholaisen_baijerin_m.kansallispuisto_1.jpg

BAYERISCHER WALD

Baijerin metsän kansallispuisto (saks. Nationalpark Bayerischer Wald) sijaitsee Itä-Baijerissa lähellä Tsekin rajaa, josta luonnonsuojelualue jatkuu viereiseen Sumavan kansallispuistoon ja muodostaa Keski-Euroopan suurimman yhtenäisen metsäalueen. Se on Saksan ensimmäinen kansallispuisto, ja se perustettiin 7. lokakuuta 1970. Nykyisin sen pinta-ala on 24 250 hehtaaria. Baijerin metsän kansallispuiston filosofiana on "antaa luonnon olla", minkä tarkoituksena on antaa luonnon kehittyä vapaasti ja esteettömästi sen omien muinaisten lakien mukaisesti.

Yli 300 kilometriä hyvin merkittyjä vaellusreittejä, lähes 200 kilometriä pyöräteitä tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden kokea kansallispuiston kauneuden. Metsä tarjoaa todella paljon nähtävää: Lähes 95 prosenttisesti metsittyneen alkuperäisen keskivuoristomaiseman halki kulkiessa voi nähdä salaperäisyyden verhoamia rämeitä, kristallin kirkkaita vuoristopuroja ja Rachelseen, kansallispuiston ainoan jäätikköjärven. Muihin nähtävyyksiin kuuluvat erilaiset elämysreitit kuten aarniometsien ja kalliovaellusalueen erilaiset reitit.

Lähinnä kolea ja mannermainen ilmasto pitkine, runsaslumisine talvineen sekä suuret korkeuserot 600 metristä aina 1 453 metriin tarjoavat ihanteelliset olosuhteet paikallisille eläinlajeille, kuten esim. huuhkajalle, viirupöllölle, korpille, saukolle, metsolle ja pyylle sekä pohjantikalle ja monelle muulle.

7.7_Bohmerwald_patikointi_1.jpg

PATIKOINTI

Zelezna Rudan lähimetsissä on hyvin merkittyä vaellusreittiä, joita voi patikoida hyvin niitä yhdistellenkin. Sillä kaikki reitit alkavat ja päättyvät Zelezna Rudaan. Reitit on merkitty hyvin karttaan ja maastoon. Niiden varrella saattaa nähdä tuhoutuneita jäänteitä seudun vanhasta rauta- ja lasiteollisuudesta. Zelezna Rudan ympäristössä on neljä teema patikointiretttiä infotauluineen mm. Satumetsän polku, Ristin polku, Rautaesiripun rajavyöhykkeen polku 1,9 km, Teerepolku 5,8 km ja Lasintekijän polku 36 km. Lähin vuori on Panzir (1214 m), jonka huipulta olevat näkymät palkitsevat sinne kiipeämisen tai istumahissillä nousun. Aivan Saksan rajalla on Velky Ostry/ Grosser Osser (1292 m), jonne myös pääse patikoiden. Patikointipolut 600-1450 metrin korkeudessa ovat metsäpolkuja tai vähintään metrin leveitä hiekkateitä. Reitit on merkitty selkeästi eri väreillä (punainen, sininen, keltainen ja vihreä). Sää vuoristosssa voi vaihdella nopeasti joten sadevarusteet on tarpeen kantaa mukana repussa. .

7.7_Bohmerwald_patikointi_lahikylat.jpg

Tiheä hyvin hoidettuja retkeilyreitit johtavat läpi mielenkiintoisten paikkojen ja naapurikylien kuten Hamry, Dešenice, Čachrov ja Prášily. Nämä ovat lähtökohtana retkelle Mittagsbergiin (Poledník) – joka on eniten patikoitu vuoren huippu Böhmerwaldissa.

7.7_Bohmerwald_patikointi_juna.jpg

Aluella pääsee liikkumaan kylästä toiseen myös junalla tai alueen vihreällä ekobussilla.

7.7_Bohmerwald_4_pyoraily.jpg

PYÖRÄILY

Alueen hyvin merkityt yli 400 km pyöräilyreitit kulkevat päällystettyjä pikkuteitä, pyöräteitä ja metsäpolkuja pitkin jopa yli 1000 m korkeudessa ollen todellinen pyöräilijän paratiisi. Kylän turisti-infosta saa pyöräreittikartan. Zelezna Rudan alueella pääsevät myös vähemmän kokenet pyöräilijät ja alamäki pyöräilijät nauttimaan pyöräilystään. Pyöräilijät voivat myös hyödyntää yhdistettyjä bussi- ja junayhteyksiä tai köysirataa Pancířille tai Špičákille. Voit pyöräillä merkittyjä reittejä tai kulkea omia polkujasi.

7.7_Bohmerwald_pancir_1_hutte.jpg

7.7_Bohmerwald_pancir_2_hissi.jpg

PANCIR (saks. Panzer)

Pancirin huipullla (1214 m) voit nauttia yhdestä kauneimmista Böhmerwaldin näkymistä, selkeällä ilmalla sieltä näkee jopa Alpit. Varsinkin auringonlasku alppien ylllä on näkemisen arvoinen. Vuorelle lähdetään 2750 m pitkällä tuolihissillä 80 Kc/ 4,20 € Spicakin urheilukeskuksesta, hissin vaihtoasema on Hofmankyssä.

7.7_Bohmerwald_pancir_3_hutte.jpg

Yläasemalla Pancirissa on 1923 rakennettu näkötorni ja vuoristoravintola. Vuorten huipuilla ja niiden lomassa on erilaisia vuoristomajoja ja ravintoloita. Majojen bistroista löytyy purtavaa ja kylmiä juomia piristämään väsynyttä patikoijaa. Suomalaisittain hinnat ovat vieläkin erittäin edullisia.

7.7_Bohmerwald_spicak_2_yla-asema.jpg

7.7_Bohmerwald_spicak_1_hissi.jpg

SPICAK (saks. Spitzberg)

Alamäkiajajia ja patikoitsijoita palvelee klo 09-17 tuolihissi 7 € Spicakille 1220 m. Siellä on monia eritasoisia reittejä ja jopa 600 m korkeuseroja. Hissi kulkee aina tasa- & puolentunnin aikoihin.

7.7_Bohmerwald_spicak_4_pyorapuisto.jpg

Špičákin pyöräpuisto on paras freeriding alue Böömissä, siellä pidetäänkin XS Euroopan Downhill Cup säännöllisesti. Maastopyörävuokraus sijaitsee lähellä Špičákin hiihtokeskusta ja on avoinna joka päivä kesäkauden aikana. Polkupyöriä (maastopyöriä, retki- ja sähköpyöriä) voi vuokrata puolen päivän tai koko päivän ajaksi. Pyörien vuokra 1 pv. 12-27 €. Jos ylämäkien polkiminen ei huvita niin helppo tapa tutustua ympäröivään vuoristoon vuokraamalla e-sähköpyörän 27 € päivä. Saksan puolella vuokraa Bayerische Eisensteinin Turisti-info E-sähköpyöriä 4 h/ 20 €, 1 pv.30 €.

7.7_Bohmerwald_spicak_3_nakoalatorni.jpg

Voit nauttia panoraamanäkymistä Špičákin uudesta näkötornista Jezerní Hora (1,343m) nähden luonnonsuojelualueen keskellä kaksi jäätiköiden synnyttämään järveä, sekä myös vuoren huiput Pancir, Můstek ja Prenet, Falkenstein vesiputouksia ja aarniometsiä sekä vuoriston korkeimman huipun Grosse Arber (1 456m) Baijerin puolella.

7.7_Bohmerwald_paholaisen_jarvi_1.jpg

TEUFELS SEE - CERTOVO JEZERO

Paholaisen järvi on Jezerní Hora / Seebergin eteläisellä rinnealueella 1030 m korkeudessa. Järven pinta-ala on 10,3 ha ja suurin syvyys 36,7 m. Legendan mukaan perkele hukkui tänne kivi häntään sidottuna. Tyttö oli sitonut sen häntään, jotta piru uppoaisi takaisin helvettiin. Tähän päivään asti on järvestä saatu omituisuuksia ja gnomeja.

7.7_Bohmerwald_mustajarvi_1.jpg

SCHWARZER SEE -CERNE JEZERO

Musta järvi on suurin ja yksi kauneimmista Böhmerwaldin järvistä se pinta-ala on 18,43 hehtaaria ja suurin syvyys 40 metriä. Järven veden musta väri on antanut nimensä järvelle. Se sijaitsee 1343 m korkean Seeberg vuoren rinteillä 1008 metrin korkeudessa ja yhdessä Teufelseen kanssa muodostaa 150 hehtaarin alueen, joka anta suojavyöhykkeen kasvillisuudella ja eläimistölle.

7.7_Bohmerwald_Grosse_Arber_2_huippu_risti.jpg

GROSSER OSSER 1293 m

Suuren Osserin huippu sijaitsee Tsekin ja Saksan rajalla 1293 metriä merenpinnan yläpuolella. Vuoren siluettinsa Vuorta kutsutaan siluettinsa vuoksi myös "Pyhän Jumalan Äidin rinnaksi".

7.7_Bohmerwald_Grosse_Arber_3_raja.jpg

Suuren Osserin huippu toimii valtionraja. Pienempi huippu Kleiner Osser (1266 m) sijaitsee Baijerin puolella. Huipulla on myös kappeli, jossa on kellotapuli. Osserin huippulta on upeat näkymät rajan kummallakin puolelle.

7.7_Bohmerwald_Grosse_Arber_1_hutte.jpg

Täällä on patikointipolkujen risteyksessä Baijerin puolella on ollut vuoristomaja jo vuodesta 1897.

7.7_Bohmerwald_Gr._arber_2_huippuristi.jpg

GROSSE ARBER 1456 m.

Bayerisches Waldin korkein vuori, jota kutsutaan myös "Baijerin metsäkunnan kuninkaaksi" on yksi Baijerin metsän kuuluisimmista retkikohteista. Metsämainen Arberin huippu itse on erikoisuus, jonkalaista kasvistoa ja eläimistöä ei löydy muualta Baijerin metsän alueelta. Vuoriston ainoana huippuna se ylittää korkeudellaan puurajan. Grosse Arber on muuten metsänpeitossa, vain huipulla on neljän kallion ryhmittymä.

7.7_Bohmerwald_Gr._arber_1_hissi.jpg

Arberin vuoristohissin 6 hengen gondolihissillä huippu on helposti saavutettavissa säällä kuin säällä. Jos olet himokuntoilija niin toki pääset huipulle patikoidenkin. Hissilippu ylös 10 € ja mp 13 €.

7.7_Bohmerwald_Gr._arber_3_yla-asema.jpg

Ylä-asemalla on näköala ravintoloita. Täältä lähtevät myös kävelyreitit.

7.7_Bohmerwald_Gr._arber_5_kappeli.jpg

Grosser Arberissa on neljä huippua: korkeimmalle niistä pystytettiin vuonna 1913 risti, Bodenmaiser Riegel, Richard Wagner Kopf (pää), sekä pieni ja suuri Seeriegel. Tähän vuoriryhmään kuuluu myös 1384 m. korkea Kleine Arber. Ylhäällä tasangolla voit kiertää tunnissa näkö-ala polun jonka varrella on info-tauluja vuren kasvistosta ja eläimistösta ja nähdä vuonna 1956 rakennetun Pyhän Bartholomenin kappelin,

7.7_Bohmerwald_Gr._arber_4_tutkakallio.jpg

Richard-Wagner-Kopf huipun ja tutka-aseman tornit jotka rakennettiin vuonna 1983 lähelle rajaa seuraamaan Itä-Blokin lentoliikennettä. Nykyään ne ovat osana Naton ilmapuolustusta.

7.7_Bohmerwald_Gr._arber_6_maisema_patikoitsija.jpg

Hyvällä ilmalla pääsee nauttimaan upeasta näköalasta aina Alpeille saakka.

7.7_Bohmerwald_Gr._arber_7_see_iso.jpg

GROSSE ARBERSEE

Arber järvellä luonnon kauneus lumoaa kävijän. Järvi jossa on kelluvia saaria, jota pienet vesiputoukset ja suot ympäröivät on ainutlaatuinen jääkauden jäänne. Voit lähteä romanttiselle 30 minuutin / 2 km vaelluksella Arberseen ympäri nauttien monipuolisesta luonnosta ja upeista näköaloista järvelle. Järvellä on polkuvenevuokrausta 30 min. 10 € ja viihtyisä vuoristoravintola terasseineen.

7.7_Bohmerwald_baijerin_eisenstein1.jpg

BAYERISCHE EISENSTEIN

Vain 2,5 km junamatkan päässä Tsekin Zelezna Rudasta Bayrische Waldin kansallispuiston keskellä, Großer Arberin juurella oleva 1000 asukaan pikkukaupunki. Monet erinomaisesti merkittyt 1-9 tunnin retkeilyreitit ja opastetut vaellukset asiantuntija oppaiden kanssa alkavat täältä. Bayerische Eisensteinin Turisti-info polkupyöräretki karttoja ja vuokraa E-sähköpyöriä 4 h/ 20 €, 1 pv.30 €. Jo raja-aseman näyttelyt, taide-galleria ja lasi-shoppi tarjoavat monenlaista nähtävää. Junista kiinnostuneille löytyy Rautatiemuseo. Monet ravintolat kuten aseman lähelä oleva Schmugglerhütte terasseineen tarjoavat mainion mahdollisuuden tutustua baijerilaisen keittiön herkkuihin ja oluisiin. Schmugglerhütessä sunnuntaina 8.7 klo 12-18 Hausmusik mit Heimatgesang
so richtig „boarisch“ musiikkiesitys.

7.7 lauantaina klo 10-22 Rautatieasemalla on Ilves -kyläjuhla monipuolinen ohjelmallaan, jossa on höyryjuna-ajeluja, vanhojen autojen paraati,  baijerilaisia- & böömiläisiä herkkuja, musiikki ja tanssi viihdyttävät kävijöitä.
 
8.7 sunnuntaina klo 10-17 Rautatieasemalla on Baijerilais-Böömiläinen sunnuntai kyläjuhla, myyjäisineen, kirpputoreineen, musikantteineen ja tarjolla on baijerilais-böömiläisen keittiön erikoisuuksia.

7.7_Bohmerwald_baijerin_eisenstein2_asema.jpg

NATURPARK WELTEN

Bayerisch Eisensteinin raja-asema joka nimettin vuonna2017 Saksan kauneinmaksi raja-asemaksi pitää sisällään museon (avoinna 09.30-16.30, 7 € ) jossa on viisi eri näyttelyteemaa, jotka edustavat Baijerin ja Böömin raja-alueen moninaisuutta interaktiivisella, vaikuttavalla ja jännittävällä tavalla.

Kylmän sodan aikainen Rajavyöhyke näyttely esitteelee raja-aluetta itäblokin aikaan vuosina 1953-1989. Ullakkokerroksessa on 260 m²: n 1:87 pienoisrautatiemaailma joka on Itä-Baijerin suurin ja 1872-1877 rakennetun rautatien historiaa. Yläkerta esittelee Baijerin metsä ja Böömin metsän kansallispuistoja. Kaikki "Baijerin metsäkunnan kuninkaasta": Luonnosta kulttuuriin ja matkailuun. Lue lisää Baijerin metsän korkeimmasta vuoresta Grosse Arberista, sen geologiasta, ilmastosta, kasvillisuudesta ja eläimistöstä. Elokuvasalissa voit uppoutua henkeä salpaavaan elokuvaan joka esittele luonnon Grosse Arberin ympärillä. Samassa kerroksessa on hiihtomuseo jossa voi kokeilla hiihtosimulaattoria Kellarissa on Euroopan lepakkokeskus jossa saat paljon tietoa lepakkontutkimuksesta, lentotekniikasta ja saat lisää tietoa lepakenttien elämästä. Luonnonpuiston Wirtshaus Grenzbahnhof ravintola on pohjakerroksessa 1. luokan odotustilassa vuodelta 1877 joten voit nauttia ruokaa ja juomia historiallisessa ympäristössä.

7.7_Bohmerwald_baijerin_eisenstein3_rautatiemuseo_1.jpg

RAUTATIEMUSEO

Paikallisrautatien museo, joka sijaitsee 300 m päässä asemalta entisessä 1877 rakennetussa vanhassa veturihallissa. Museo tarjoaa kiinnostava kierroksen Itä-Baijerin paikallisrautatien historiaan vuodesta 1876 nykypäivään.

7.7_Bohmerwald_baijerin_eisenstein3_rautatiemuseo_2.jpg

Museossat on yli 20 historiallista höyryveturia, dieselveturia, resiinoita ja historiallisia vaunuja ym. kaikilta Itä-Baijerin paikallisrautatien eri aikakausilta. Näyttely pohjautuu paikallisen rautatien historiaan, ja sitä laajennetaan jatkuvasti. Avoinna Su, Ma, To, Pe klo 10.00- 17.00, 5 €.

7.7_Bohmerwald_baijerin_eisenstein5_lasi-shoppi.jpg

GRENZGLASHÜTTE

Eisensteinin alueella on pitkä 250 vuotinen lasin valmistuksen perinne. Asemaa vastapäätä oleva Grenzglashütte jatkaa tätä perinnettä modernilla tavalla ja tarjoaa kaikille vieraille mahdollisuuden kokea lasinvalmistus läheltä. Useiden lasitaiteilijoiden säännöllisissä työnäytöksissä voit kokea ja nähdä klassisen lasinvalmistuksen lisäksi kiehtovien lasikorujen, helmien tai filigraanissen lasin valmistuksen. Lisäksi Baijerin pienin panimo ja myymälä jossa on lasitavaran lisäksi, snapseja, makkaroita, matkamuistoja ym. Kaiken tämän lopuksi voit nautti baijerilais-böömiläisistä herkkuista tai kahvin Grenzglashütte-ravintolassa tai nauttia panimon omasta oluesta sen viihtyisässä Biergarten:issa. Avoinna klo 10-18.

7.7_Bohmerwald_ilmakuva_kyla_1.jpg

7.7_Bohmerwald_kylan_kirkkoraitti_2.jpg

7.7_Bohmerwald_kylan_raitti_1.jpg

7.7_Bohmerwald_kyla_keskusta_parkkis.jpg

ZELEZNA RUDA

Metsien ja kukkuloiden ympäröimä kaupunki on Böhmerwaldin suurin urheilu- ja lomakeskus. Hyvä sijainti lähellä Saksan rajaa (2 km) tarjoaa hyvät liikunta ja nähtyysmahdollisuudet sekä Böömin että Baijerin puolella. Kylän laidoilla on uimaranta.

BÖHMERWALD /SUMAVA YMPÄRISTÖ-& INFOKESKUS

Tarjoaa kävijöille tietoa Böhmerwaldin-luonnosta. Yli satavuotta vanhan rakennuksen alakerrassa on hiihto- ja laskettelumuseo. Yläkerta esittelee Šumavan geologiaa, kasvistoa- ja eläimistöstä. Lisäksi on info-keskus. Näyttelyhin on vapaa pääsy.

7.7_Bohmerwald_kylan_kirkko.jpg

Kaupungin maamerkki on sipulikupolinen Neitsyn Marian barokkikirkko 1700 -luvulta.

7.7_Bohmerwald_ristin_polku_1.jpg

RISTIPOLKU

Kylän laidalta alkaa näkemisen arvoinen vanha pyhiinvaellus polku kappeleinen ja polun varren risteineen.

7.7_Bohmerwald_patikointimatka_motomuseo_2_ulkoa.jpg

7.7_Bohmerwald_patikointimatka_motomuseo.jpg

MOOTTORIPYÖRÄ- & MARIONETTINUKKE MUSEO

Historiallisten moottoripyörien museo ja siihen liittyvä nukketeatteri avattiin vuonna 2005 vanhan metsästyslinnan rakennukseen. Näyttelyn esineitä ovat 28 historiallista moottoripyörää ja 5 autoa. Museo harvinaisuuksia on Görner Klatttau moottoripyörä vuodelta 1921, Orion 1020 vuodelta 1930 & ČEZ 500. Autoharvinaisuus on vuonna 1927 rakennettu puurenkainen Škoda 110 Lauren-Klement. Vierailijat voivat myös nähdä kokoelman marionettinukkeja, sekä hiihto- & lasketettelu museon kokoelmat.  Avoinna 09.30-12.00,12.30-17.00

7.7_Bohmerwald_patikointimatka_bohmerwald_museo_2.jpg

7.7_Bohmerwald_patikointimatka_bohmerwald_museo_1.jpg

BÖHMERWALD MUSEO

Tässä kotiseutumuseossa on mm.böömiläisiä lasia, posliinia ja porvarillis huonekaluja1800-luvulta ja 1900-luvun alkupuolelta sekä esittely alueen  lasinvalmistuksen, saha- ja kaivotoiminnan historiasta.

7.7_Bohmerwald_cafe_1.jpg

7.7_Bohmerwald_cafe_2.jpg

RAVINTOLAT JA BAARIT

Kylässsä on useita kahviloita, pizzeriota, music-baareja, oluttupia ja ravintoloita terasseineen. Hintataso ravintoloissa Tsekissä on erittäin edullinen, esim. oluttuoppi maksaa n. 1-2 €, kahvi 1,50 €, viinipullo 7-15 €, gulassikeito 2 €, porsaanleike 4-6 €, kanasalatti 4,50 €, jäätelömalja 2,50-3,50 €. Lounas aikaan keiton ja pääruoan saa 3,80 €. Keskustassa on myös Bowling Turner & Calcio Bar keilailun ja biljardin ystäville.

7.7_Bohmerwald_kylan_panimoravntola_1.jpg

7.7_Bohmerwald_kylan_panimoravntola_2.jpg

PANIMORAVINTOLA

Kylän laidalla panimoravintola kesäterasseinen.  Belvedere panimo on vuodesta 2007 valmistanut palkittuja suodattamattomia ja pastoroimarttomia oluitaan 11 BELVEDER, puolitumma 12 BELGRAD, valeea 12 ŠVEJK, tumma 13 GRADL ja vaalea hunajainen 13 PAŠERÁK. Ravintolassa sopii oluen kanssa ateriaksi vaikkapa Panimomestarin gulassi.

7.7_Bohmerwald_Klattau_1.jpg

KLATTAU / KLATOVY

Tunnettu Länsi-Böömiin 23.000 asukkaan kaupunki, joka sanotaan myös "Portiksi Böhmerwaldiin”. Kaupunki on tunnettu rikkaasta historiastaan ja se tarjoaa vierailijoille lukemattomia nähtävyyksiä: 1700-luvun katakombit muumioineen, Musta torni, Kaupungin muurit sekä Kaupungintalo ja Valkoisen yksisarvinen apteekki vuodelta 1776, joka barokin sisustuksensa ansiosta on UNESCO:n suojeltavien muistomerkkien listalla.

karlstein.jpg

KARLSTEININ LINNA

Karlstein on Tsekin merkittävin linna ja yksi Böömin kuningaskunnan symboleista. Linnan rakennutti vuonna 1348 Pyhän Saksalais-roomalaisen keisarikunnan Keisari Kaarle IV. Linnasta tuli säilytyspaikka harvinaisille pyhäinjäännöksille sekä Böömin kuningaskunnan ja koko keisarikunnan kruununjalokiville. Viehättävässa kylässä voi tehdä hyviä matkamuisto-ostoksia tai lounastaa mukavissa ravintoloissa.

2.6_zvikovin__linna_1.jpg

ZVIKOVIN LINNA (saks. Klingenberg)

1200 luvun alussa Moldau ja Otava jokien risteykseen jyrkälle niemekkeelle rakennettu linna on yksi merkittävimpiä goottilaisia rakennuksia Böömissä.

2.6_zvikovin_linna_2.jpg

Omatoimisella kiertokäynnillä linnassa näemme: kuninkaallisen palatsin, kuninkaallisia makuuhuoneita, palvelijoiden huone, ruokasali, ritarisali, tanssiais-sali, kruunajais-sali, ja Pyhän Václavin kappelin jonka seinät on koristeltu 1400 luvun ranskalaisilla maalauksilla.

2.6_Zvikovin_panimoravintola.jpg

ZVIKOVIN PANIMORAVINTOLA

Vaalii linnan historiallisen panimon perinteitä upealla paikalla 500 m pääsä linnasta. Panimon ravintolassa ja viihtyisällä kesäterasilla pääset panimomestarin gulassin kanssa maistamaan panimon erikoisoluita joita on 10 hanassa mm. vehnäoluita.

2.6_Orlikin_linna_1.jpg

orlikin_linna_3.jpg

ORLIKIN LINNA

Alkujan varhaisgoottilainen 1200 luvulla rakennettu linna seisoo jylhällä kalliokielekkeellä Orlikin (Moldau joen) patojärven rannalla kuin kotkanpesä mitä linnan nimikin tsekiksi tarkoittaa. Linnan uusgoottilainen ulkonäkö on 1800 luvulta. Linnalla on 143 hehtaarin englantilaistyylinen puisto.

2.6_orlikin_linna_2.jpg

Opastetulla 50 min. kierroksella näemme mm: Sinisen salin, Metsästys salin, Ruokasalin, goottilaisen kappelin, 18.000 kirjan kirjaston.

2.6_orlikin_linna_4.jpg

Harva linna voi ylpeillä 300 historiallisen metsästyskiväärin kokoelmistaan joista näemme osan.


7.7_Bohmerwald_hotelli_ulkoa.jpg

7.7_Bohmerwald_hotelli_aula.jpg

ZELEZNA RUDA VUORISTOPENSION*** Buffetaamiainen

Tyypillinen 80-luvulla rakennettu vuoristopension sijaitsee erittäin rauhallisella paikalla lähellä Zelezna Rudan keskustaa. Pensionissa on tv-/oleskeluhuone, käytettävissä on vieraskeittiö, pelihuone jossa on pingis & pöytäfutis. Reception on avoinna klo 08-22. Pesulapalvelut. Maksullinen tenniskenttä. Maksullinen uima.allas 900 m päässä. Uimaranta 1,5 km päässä. Kylän keskustaan on 500 metriä, kauppa ja lähimmät ravintolat ovat 350 m päässä. Bussi- & rautatieasemalle on 700 m.

7.7_Bohmerwald_hotelli_huoneet.jpg

1-3 hh:sa on tv, ilmainen Wifi, pöytä ja tuolit, vaatekaappi ja oma kylpyhuone.

7.7_Bohmerwald_hotelli_ravintola.jpg

Pensionissa on ravintola ja terassi vuoristomaisemilla. Buffetaamiaisella mm; salamia & kinkkua, maksapasteijaa, juustoja, sulatejuustoa, jogurttia, nutelaa, hedelmiä, kurkkua, tomaattia, puuroa. hiutaleet, useita erilaisia leipiä, mehua, teetä ja kahvia, maitoa, leivonnaisia, hunajaa, hilloa.

7.7_bohmerwald_2_pension.jpg

ZELEZNA RUDA 2. PENSION*** Aamiainen  +50 €.

Vasta remontoitu pension sijaitsee rauhallisella paikalla 300 m. päässä Zelezna Rudan keskustasta. Pensionissa on ravintola, baari ja terassi, käytettävissä on vieraskeittiö jossa on uuni, mikroaaltouuni, astiat ym. Aurikoterassi lepotuoleineen ulkouima-allas, Spa-tila/rentoutumisalue, sauna. Saatavilla hierontoja. Maksullinen ulkogrilli. Polkupyörävuokrausta 150 CZK / 6 € päivä. Pingis & sulkapallovälineet. Kauppa ja lähimmät ravintolat ovat 250 m päässä. Bussi- & rautatieasemalle on 700 m. Pension sijaitsee 150 m. päässä pääporukan pensionista.

7.7_bohmerwald_2_pension_2_UUSI.jpg

1-2 hh:ssa on laattalattia, työpöytä, tv, ilmainen Wifi, osassa tallelokero ja oma kylpyhuone jossa suihku tai kylpyamme. Hiustenkuivaaja ja silitysrauta on saatavilla maksua vastaan.


07.-14.7 MATKAOHJELMA BÖHMERWALD & BAYRISCHE WALD 2018

7.7 Lauantai (päivän ajo 170 km)

Klo 08.30 kokoontuminen Helsinki Vantaa lentoasemalla Terminaali 2 Finnairin Check-in automaatilla  josta jokainen saa boardin card:in / lentolippunsa. Klo 09.40 FINNAIR:in lento lähtee Prahaan. Klo 10.50 kone laskeutuu Prahan lentokentälle. Klo 11.20 bussi lähtee terminaalin ulkopuolelta kohti Böhmerwadia. Klo 12 tulemme Karlsteinin linnalle jossa on klo 12.40-13.40 englanniksi opastettu kierros 14,20 €. Bussi on klo 16 Zelezna Rudassa jossa majoitus pensionissa 7 yötä. Klo 17 lähdemme junalla Saksan Baijerin puolelle Bayerische Eisensteinin Ilves -kyläjuhlaan joka jatkuu aina klo 22 asti, monipuolinen ohjelma jossa on höyryjuna-ajeluja, vanhojen autojen paraati, baijerilaisia- & böömiläisiä herkkuja, musiikki ja tanssi viihdyttävät juhlilla kävijöitä. (Klo 20.10 höyrynalla takaisin).

8.7 Sunnuntai

Klo 08.00-10.00 buffetaamiainen. Kiinnostuneille klo 10-17 Bayerische Eisensteinin Baijerilais-Böömiläinen sunnuntai kyläjuhla, myyjäisineen, kirpputoreineen, musikantteineen ja tarjolla on baijerilais-böömiläisen keittiön erikoisuuksia. Lähtö klo 10.10 pensionilta. (Klo 10.31, 12.31, 14.31 höyryjuna). Samalla tututstumme Aseman näyttelyihin ja rautatiemuseeon. (Höyryjuna takaisin klo 11.20 & 13.20)

9.7 Maanantai

Klo 08.00-10.00 buffetaamiainen. Klo 09.30 lähtö patikoimaan: ensin junalla Spicakin asemalle ja 2750 m pitkällä tuolihissillä Pancirin 1214 m. huipulle. Ihastelemme maisemia Pancirin vuonna 1923 rakennetusta vuoristomajan näkötornista ja pidämme kahvitauon. Pancirilta lähdemme patikoimaan (6 km) alas Zelezna Rudaan matkalla pysähtyen maistamaan oluet tai syömään lounaan kylän panimoravintolasa. Takaisin pensionilla oleme n. klo 14 mennessä.

10.7 Tiistai

Klo 08.00-10.00 buffetaamiainen. Klo 09-16 päiväretki Bayerische Waldiin Saksan puolelle. Ensin lähdemme junalla Bayerische Eisensteinin ja bussilla Grosse Arberin ala-asemalle. Nousemme gondoli-hissillä 10 € ylös 1456 m. korkealle Grosse Arberille. Teemme tunnin/ 2km kierroksen näkö-ala polulla jonka varrella on info-tauluja vuoren kasvistosta ja eläimistösta ja näemme vuonna 1956 rakennetun Pyhän Bartholomenin kappelin, Richard-Wagner-Kopf, huipun ja tutka-aseman tornit. Ihastelemme upeita maisema, hyvällä säällä nähden jopa Alpeille asti. Laskedumme 5 km patikoiden alas Grosse Arber See järvelle. Voit kiertää 2 km polun järven ympäri, vuokrata polkuveneen 30 minuutiksi. Lopuksi pidämme lounastauon järven vuoristoravintolassa. Palaamme bussilla ja junalla takain Zelezna Rudaan.

11.7 Keskiviikko

Klo 08.00-10.00 buffetaamiainen. Klo 08.30-17 Päiväpatikointi 18,8 km / 6 h Grosse Osserille: junalla Spicakin asemale, nousemme tuolihissillä 7 € Spicakile 1202 m ihastelemme maisemia Špičákin uudesta näköalatornista Jezerní Hora (1,343m). Patikoimme yhdelle Böhmerwaldin kauneimmista järvistä 1008 metrin korkeudessa olevalle Cerne Jezerolle Mustalle järvelle. Pidämme järvellä tauon. Jatkamme patikointia ohi 13 m korkeiden vesiputouksien nousten Tsekin ja Saksan rajalla 1293 metrissä olevalle Grosse Osser vuorelle. Baijerin puolella jo vuodesta 1897 rakennetussa vuoristomajassa pidämme lounastauon. Patikoimme eri reittiä takaisin ja lopuksi tulemme junalla Zelezna Rudaan.

12.7 Torstai

Klo 08.00-10.00 buffetaamiainen. TULOSSA OHJEMAA!

13.7 Perjantai

Klo 08.00-10.00 buffetaamiainen. Päiväretki klo 09-16 junalla Klatovyn kaupunkiin jonka  nähtävyyksiä: 1700-luvun katakombit muumioineen, Musta torni, Kaupungin muurit sekä Kaupungintalo ja Valkoisen yksisarvinen apteekki vuodelta 1776. (Retken hinta sisäänpääsyinen n. 10 €)

14.7 Lauantai (päivän ajo 170 km)

Klo 08.00-09.30 buffetaamiainen. Bussi lähtee klo 09.30 pensionilta. Klo 11.30-12.30 omatoiminen (teksti englanti/saksa) kierros Zvikovin linnassa 45 min / 3 €. Klo 12.15-13.10 Panimoravintolassa lounaksi vaikkapa Panimomestarin gulassia. Klo 13.45 laivamatka patojärvellä Orlikin linnaan 45 min/ 10 €. Klo 14.45-15.45 englanniksi opastettu kierros 10 € Orlikin linnassa. Klo 15.30-16.30 vapaata aikaa matkamuistojen ostolle, linnan puistoon tutustumiseen tai kahvitauolle linnan ravintolassa. Bussi saapuu Prahan lentokentälle klo 18. Finnairin lento lähtee klo 19:30. Kone laskeutuu Helsinkiin klo 22:35.

1.7_Finnairin_lennot.jpg

Lentoaikataulu: (Lennolla tarjoillan kahvia ja mustikkamehua maksutta).

Meno: Lauantai 07.07.2018 FINNAIR AY 1221 09:40 - 10:40 Helsinki - Praha

Paluu: Lauantai 14.07.2018 FINNAIR AY 1224 19:30 - 22:35 Praha - Helsinki

Sisältää: Finnairin suorat reittilennot Hki-Praha-Hki sis. max 8 kg käsimatkatavaraa & 23 kg matkaravaraa ruumaan.

7.7_bohmerwald_bussi_2.jpg

Bussissa on ilmastointi, säädettävät istuimet & turvavyöt. Bussiaikataulu on riippuvainen tietöistä ja ruuhkista. Varaa matkalle mukaan luottokortti ja Tsekin korunoita/ euroja.

Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

MATKAVARAUS/ PAIKKATIEDUSTELU TÄSTÄ! Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen

Blitz_Tours_10_vuotta.jpg  Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Peruutusehdot

Jos peruutus tapahtuu -48 vrk 75 €, 47-28 vrk ennen matkan alkua peruutuskuluina perimme ennakkomaksun 175 €/hlö. 28 -14 vrk ennen lähtöä peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta. Tämän jälkeen peruutuskulut ovat 100 %.
Peruutukset sairaustapauksissa: matkustajalla on oikeus peruuttaa matka ja saada takaisin matkasta maksettu hinta vähennettynä toimistokuluilla sekä todellisilla aiheutuneilla kuluilla (esim. lentoyhtiön ennakkomaksu). Toimistokuluina perintään 75 €/hlö. Huomaa että matkan maksamatta jättäminen ei ole vielä peruutus!

    czech_tourism_banner.gif