27.4 Schwarzwald & Stuttgart

27.2_STUTTGART_ROMMEL_LOGO_UUSI.jpg

27.4_STUTTGART_ROMMEL_PROMO.jpg

27.-4.5 SCHWARZWALD & STUTTGART 8 pv. 1195 €.

1hh 1295 €. Sisältää: Finnairin suorat lennot Hki-München-Hki & 23 kg matkatavaraa lennolle, lentokenttäverot ja matkustajamaksut, 3 yötä Unterreichenbach Schwarzwaldissa hotellissa**** buffetaamiaisella sekä hotellin saunan & uima-allasosaston vapaan käytön ja 4 yötä Leonberg / Stuttgart hotellissa**** buffetaamiaisella. Ohjelman mukaiset bussikuljetukset ja seuraavaavat nähtävyydet /museoiden sisäänpääsyt: Flugwerft Schleissheim eli Deutsches Museumin ilmailumuseo, Rommel museo, Rommelin kuolinpaikka & hauta, Rastattin sotamuseo, Maginot linjan Schoenenbourgin linnake*& Hattenin bunkkerimuseo, MMPark -2.maailmansodan teemapuisto, Siegfried linjan museo Pirmasens & Bad Bergzabernin Länsivallin museo, Auto-& Tekniikan museo Sinsheim, Speyerin tekniikanmuseo, Mercedes Benz museo, Porsche museo, Gotlieb Daimlerin muistomerkki/museo, Sigmaringenin linnan asekokoelmat, Stuttgarter Frühlingfest -olutjuhlat. * merkityissä englanninkielinen opastus. Matkalla on mukana suomalainen matkanjohtaja. Lisämaksusta: 20 € päiväretki Hohenzollernin linnaan & opastettu kierros, Viinimuseo 3 €, Vappuaatton pöytävaraus olutjuhlille 30 € sis. ateria & ruokakuponkeja 30 € arvosta.

27.4_Stuttgart_Rommel_schwarzwald_promo_1.jpg

LÄHDE MIELENKIINTOISELLE SOTAHISTORIALLISELLE KEVÄTRETKELLE SCHWARZWALDIIN SEKÄ RANSKAN ELSASSIIN JA JUHLI VAPPUA STUTTGARTIN KEVÄT-/ OLUTJUHLILLA!

SCHWARZWALD -Käkikelloja, ilmakuivattua kinkkua, Schwarzwaldin torttua

Baden-Württembergissä Stuttgartin lounaispuolella sijaitseva Schwarzwald on Saksan toiseksi suurin, 160 kilometrin pituinen vuoristoalue. Pohjois-Schwarzwald tunnetaan henkeäsalpaavista kiemurtelevista maisemateistään. Alueen satumaiset Grimmin veljeksien Hannun ja Kertun synkät metsät ja valtavat nummialueet lumoavat kauneudessaan. Seutu on ihanteellinen paikka rentoutumiselle.

27.4_munchen_ilmailumuseo_1.jpg

27.4_munchen_ilmailumuseo_3.jpg

MÜNCHENIN ILMAILUMUSEO

Flugwerft Schleissheim on Deutsches Museumin alaosasto joka sijaitsee vanhalla 1912 rakennetulla sotilaslentokentällä. Se koostuu vanhasta lennonjohtotornista ja komentokeskuksesta sekä uusista rakennuksista joissa on näyttelyalaa 7500 m² ja yli 70 lentokonetta ja helikopteria 100 vuoden ajalta varhaisesta purjelentokoneesta Eurofighteriin. Esillä on muun muassa Hortenin veljesten ”lentävä siipi” Horten H.IV -purjelentokone 1940-luvulta, saksalaisia 1950- ja 1960-luvulla kehitettyjä VTOL-lentokoneita, Vietnamin sodan aikakauden lentokoneita ja Saksojen jälleenyhdistymisessä saatuja neuvostoliittolaisia lentokoneita. Lisäksi on erilaisia ​​laitteita sekä lentosimulaattoria. On myös lasinen lentokoneiden huoltohalli, jossa kävijät voivat ihastella lentokoneiden restaurointia.

S27.4_tuttgart_Rommel_ilmailumuseo_aula_2.jpg

Uuden näyttelyhallin ensimmäisessä osassa on nyt kaksi kaksimoottorista ilma-alusta käsittävä uusi näyttelytila, joilla oli suuri merkitys toisen maailmansodan ja sodanjälkeisen ajanjakson aikana: Heinkel He 111 ja Douglas DC-3. 1930-luvun puolivälissä kehitetyissä lentokoneissa otettiin käyttöön uusia toimintoja, jotka edustivat vuosikymmeninä lentokoneiden huippua. Molemmat ilma-alukset suunniteltiin alun perin kaupallisina ilma-aluksina, mutta saavuttivat suurimmat tuotannot sotilasversioina toisen maailmansodan aikana. Heinkel He 111 oli Saksan ilmavoimien standardipommittaja, DC-3 liittoutuneiden kuljetuskoneena. Molemmat  olivat käytössä aina 1970-luvulle asti, He 111 Espanjassa ja DC-3 (C-47) Saksan ilmavoimissa mittauskoneena radio-navigointia varten. Saksan Luftwaffe käytti näyttelytilojen keskellä olevaa kolmimoottorista Dornier Do 24 -lentovenettä toisen maailmansodan aikana pitkän matkan tiedustelukoneena, kuljetustehtävissä ja ennen kaikkea meripelastutehtävissä.

27.4_munchen_ilmailumuseo_4.jpg

27.4_muchen_ilmailumuseo.jpg

Saksalaisia II maailmansodan aikaisia koneita: LF 1 Zaunkönig, Bücker Bü 181 Bestmann, Heinkel He 111, Dornier Do 24 T-3, Fieseler Fi 156C Storch, Messerschmitt Me 109 E, Messerschmitt Me 163 B, Messerschmitt Me 262 A,ja purjekoneita Schulgleiter SG 38, Kranich II, runau Baby IIb.

27.4_Stuttgart_Rommel_ilmailumuseo_8_havittajat.jpg

Suihkuhävittäjiä kuten Eurofighter, F-104, F-4E,  F-86, Me 262, MiG-15, MiG-21, T-33, Tornado IDS, VFW 614 / ATTAS, X-31. Helikoptereita Alouette, Ka-26, Mini-500, MBB Bo 105 C, S-58, UH-1D ym.

27.4_Stuttgart_Rommel_Rommel_1.jpg

ROMMEL

Erwin Johannes Eugen Rommel (15.11.1891 Heidenheim – 14.10.1944 Ulm) oli Kolmannen Valtakunnan sotamarsalkka ja yksi arvostetuimmista toisessa maailmansodassa taistelleista sodanjohtajista. Hänet tunnettiin myös lempinimellään Erämaan kettu (Wüstenfuchs). Rommelin osuudesta heinäkuun 20. päivän salaliittoon kiistellään edelleen. Hänen leskensä lausunnon mukaan Rommel vastusti salaliittoa toteutetussa muodossa, sillä Rommelin mielestä Hitler olisi pitänyt pidättää ja tuomita oikeudenkäynnissä. Gestapo alkoi ilmeisesti varjostaa häntä, eikä hän enää liikkunut ulkona ilman pistoolia.

ROMMELIN KUOLEMA

Lokakuun 14. päivänä 1944 Hitler lähetti Rommelin luo kaksi kenraalia, Wilhelm Burgdorfin ja Ernst Maiselin, joille hän oli antanut tehtäväksi välittää Rommelille ”tarjouksensa”: Rommelin perhettä ei lähetettäisi keskitysleirille ja hänen esikuntansa jätettäisiin rauhaan, jos Rommel tekisi itsemurhan syanidilla. ”Meillä on mukanamme valmistetta, joka vaikuttaa kolmessa sekunnissa”, Burgdorf sanoi Rommelille. Rommel valitsi kuoleman ja kaliumsyanidin. Hän pyysi kenraaleilta kymmentä minuuttia aikaa, jotta hän ehtisi hyvästellä perheensä ja esikuntaupseerinsa, kapteeni Aldingerin. Hänen pyyntöönsä suostuttiin. ”Viidentoista minuutin kuluttua olen kuollut”, Rommel kertoi Lucielle. ”Führerin määräyksestä on minun valittava myrkyn ja kunniatuomioistuimen välillä. Stülpnagel, Speidel ja Hofacker ovat ilmoittaneet minun olevan osallinen heinäkuun 20. päivän murhayritykseen”. Hyvästeltyään pikaisesti vaimonsa, poikansa ja talon muun väen Rommel ja kenraalit poistuivat autolla Rommelin kotitalon pihasta. Puolen tunnin kuluttua Erwin Rommel oli kuollut. Hitler oli varmistanut, ettei Rommel selviäisi hengissä mahdollisesta pakoyrityksestä. Rommelin kotitalo oli Gestapon piirittämä ja sille oli annettu käsky ampua Rommel, mikäli hän yrittäisi paeta.

Rommelin saksalaisten keskuudessa nauttiman suuren kunnioituksen takia Hitler järjesti hänelle täysimittaiset sotilashautajaiset. Rommelin todellinen kuolinsyy salattiin ja Rommelin ruumis polttohaudattiin. Rommelin hauta sijaitsee Herrlingenissä Ulmin lähellä.

ROMMEL MUSEO

Vuonna 1989 avattiin Ulmin lähellä Blausteinissa Villa Lindenhofin tiloissa Rommel-museo. Museo on omistettu Erwin Rommelille, jonka perhe asui rakennuksessa Pohjois-Afrikan, Italian ja Normandian Atlantin vallin rakentamisen ja taisteluiden aikana. Museossa on esillä valokuvakokoelmat, kartat ja taistelusuunnitelmia eri taistelukentille, kirjallisia dokumentteja, hiekanäytteitä El Alameinista ja Tobrukista, päiväkirjoja ym. Näemme ulkoa myös Rommelin Haus Friendenthal asunnon.

27.4_Stuttgart_Rommel_rastatt_sotamuseo_1.jpg

RASTATTIN SOTAHISTORIAN MUSEO

Rastattin Residenzschloss:in eteläsiivessä oleva museo on yksi Euroopan merkittävimmistä sotamuseoista. Museon näyttelyiden painopiste on Lounais-Saksan 1500- ja 1918-lukujen välisellä sotahistorialla.

27.4_Stuttgart_Rommel_rastatt_sotamuseo_2.jpg

Se esittelee 30-vuotisen sodan vuoden ja lukuisat ristiriidat Ranskan kanssa, jotka tapahtuivat Rastattin kongressin ja Napoleon aikana. Muita aiheita ovat "Türkenlouisin" ja Ottomaanien sodat, Württembergin ja Badenin suuriruhtinaskunnan armeijat, Badenin kivääritehtaan 1800 luvun asetuotanto sekä ensimmäinen maailmansota.

27.4_Stuttgart_Rommel_rastatt_sotamuseo_3.jpg

Nähtävillä on myös 4 x 3,6 m. suuri pienoismalli joka esittää Rastattin linnoitusta vuonna 1860 ja suuri 6000 tinasotilaan diorama. Laajat kokoelmat teräaseita, arvomerkkejä ja sotilasmusiikin soittimia 1700-1800 luvuilta. Museoshop & linnan puistosta löytyy ravintola terasseineen.

27.4_elsass_schoneburg_maginot.jpg

MAGINOT LINJA

Maginot-linja oli Ranskan ensimmäisen maailmansodan jälkeen rakentama puolustuslinja Elsass-Lothringenin alueella. Linjan tarkoitus oli pysäyttää mahdolliset hyökkäykset Saksan taholta. Linja koostui sadoista kukkuloiden alle rakennetuista linnoituksista ja bunkkereista, jotka oli yhdistetty toisiinsa maanalaisella rautatieverkostolla. Tunneleiden pituus yhteensä oli yli sata kilometriä. Bunkkereiden sisällä oli tykkiasemia, asevarastoja ja sotilaiden asuintiloja. Niiden aseistukseen kuului kahdeksan tykkiä ja kaksikymmentä konekivääriä. Voimakkaimmat kohdat kestivät jopa raskasta tykistötulta.

27.4._elsass_schoneburg_1.jpg

27.4_elsass_schoneburg_kaytava.jpg

SCHOENENBOURGIN LINNAKE

Schoenenbourgin linnake on Maginot-linjan suurin alkuperäisasussa oleva museolinnoitus. Linnakkeen miehistön vahvuus oli oli 20 upseeria, 70 aliupseeria ja 500 sotilasta. Se oli Pohjois-Elsassin linnoituksista eniten taistelu alue. Syyskuun 1939 ja kesäkuun 1940 välisenä aikana se ampui 17177 ammusta. Tuona aikana sinne ammuttiin 56 kpl 420 mm: n ammusta, 33 kpl 280 mm: ammusta, 160 lentopommia ja 3000 150 mm & 105 mm ammusta. Linnakkeen miehistö antaui vasta kuusi päivää Ranskan antautumisen jälkeen. Vetäytyessään maaliskuussa 1945 saksalainen 245. jalkaväki-divisioona aiheutti räjäytyksillään suurta vahinkoa linnoitukselle.

27.4_elsass_schoneburg_4.jpg

27.4_elsass_schoneburg_2.jpg

Opastetulla 2 tunnin/ 2,5 km kierroksella näkee mm. ammusvarastot, raskaat tykkitornit, sisään vedettävät tykistön tornit, kasematteja, maanalaiset käytävät, komentokeskuksen, majoitustilat, keittiöa ja sairaalan, ammusvarastot ja ammusjunan & kapearaiteisen sähköistetyn rautatien, voimalaitoksen ym.

27.4_elsass_schoneburg_6.jpg

Maginot linjan historiaa, aseistusta ja armeijan elämää linnakkessa kertovat näyttelyt.

27.4_Stuttgart_Elsass_bunkkkerimuseo_1_.jpg

HATTENIN BUNKKERIMUSEO

Hagenaun suuren metsän reunalla Hattenin kylän laidalla on 19 bunkkerin alue jonka suurin kasemateilla varustettu bunkkeri sijaitsee kilometrin Maginot-linjan takana. Etelään avautuva 60 metrin pitkä ikkunaton julkisivu sisältää kaksi panssaroitua ovea ja neljä konekivääriä, rakennuksen edessä on kaivanto, joka toisaalta vaikeuttaa hyökkäystä bunkkeriin. Oven kummassakin päässä on silmukka-aukko ja kouru käsikranaattien heittämistä varten, jotka on tarkoitettu lähipuolustusta varten. Bunkkerissa oli antenni radioyhteydelle.

27.4_stuttgart_elass_bunkkerimuseo_4_keittio.jpg

27.4_Stuttgart_Elsass_bunkkermuseo_3.jpg

Bunkkerissa oli 240 vuodepaikkaa 28 huoneessa, jotka on entisöity näyttelytiloiksi joissa on kattava kokoelma puolustuslaitteita ja materiaalia vuodesta 1939- tähän päivään, kokoelma pienoismalleja & karttoja Maginot linjan rakentamisesta, sali yksinomaan amerikkalaista materiaalia ​​ja sali saksalaista materiaalia vuosilta 1939-1945. Alkuperäisasuiset majoitustilat, keittiö ja sairaala. Näyttely Hatten-Rittershoffenin taistelusta joka oli osa Saksan 1.-25.1.1945 käynnistämää Nordwind-operaatiota, Saksan ja Yhdysvaltain alueella käymästä yhdestä Ranskan verisimmistä panssaritaisteluista. Taistelun aikana 85 % Hattenin ja Rittershoffen kylistä tuhoutui. Näyttely elsassisilaista jotka taistelivat itärintamalla bolsevismia vastaan ja joutuivat Neuvostoliiton sotavankileireille.

27.4_elsass_hattenin_kokoelmat_1.jpg

27.4_elsass_hattenin_dioraamat.jpg

Hattenin taistelu (tammikuu 1945) on rekonstruoitu käyttäen alkuperäisiä toisen maailmansodan aikaisia amerikkalaisia ja saksalaisia esineitä.

27.4_elsass_hatten_itablokki_2_.jpg

Ulkona bunkkerin ympärillä on sotilastarvikkeita vuodesta 1939 lähtien nykypäiviin asti. Ranskalaisia: kuljetusajoneuvoja, panssaroituja autoja, DUKW (kaksipuoleinen ajoneuvo) ym. Amerikkalaisella sektorilla on tykkejä ja halftracks. Neuvostoliiton ja Itä-Saksan kylmän sodan aikaista välineistöä, sääasema, MIG 21 suihkukone, helikoptereita ja ajokuntoinen T34 panssarivaunu. Lisää laitteita näkee varastoalueella johon pääsee myös tutustumaan. Museossa on pieni elokuvateatteri, jossa esitetään toisen maailmansodan aikaisia katsauksia.

27.4_Stuttgart_elsassin_sotapuisto_1.jpg

MMPark – II.MAAILMANSODAN TEEMAPUISTO

Yksi Euroopan suurimmista sotamuseoista jonka yli 7000 m²: n näyttelyalue sisältää ainutlaatuiset laajat kokoelmat esineitä toisen maailmansodan ajalta. Asekokoelmien vitriineissä on yli 500 kivääriä, pistoolia, konekiväärejä ja konepistooleja Ranskasta, Saksasta, Bulgariasta, Usa:sta, Isosta-Britanniasta ja Neuvostoliitosta. Museossa on runsaat 500 alkuperäistä univormua: Ranskasta (ennen vuotta 1940 ja 1941-1945), Saksasta, Bulgariasta ja liittoutuneilta. Sotilaallisten univormujen lisäksi myös puolisotilaalliset asut (urheilu, nuorisoryhmät jne.)

27.4_stuttgart_elsassin_sotapuisto_2.jpg

Pohjakerroksessa on kaksi suurta näyttelyhallia, joissa on 120 saksalaisten ja liittoutuneiden ajoneuvoa: panssaroidut ajoneuvot ja tankit mm. saksalaiset Schützenpanzerwagen Sd.Kfz. 251, Unic P107, Jagdpanzer 38 (t), Hotchkiss H-39f, Springer Sd.Kfz. 304, amerikkalaiset M26 Pershing, Destroyer M10, englantilaiset Comet, Churchill,Valentine V, kuorma-autot, kevyet ajoneuvot ja moottoripyörät, henkilökohtaiset tavarat, lentokoneet, 20 metrinen Kriegsmarinen lentoveneen kopio, saksalaisen sukellusveneen kopio ja paljon muuta. Yläkerrassa on aseita ja uniformuja sekä Sussex-suunnitelmalle omistettu näyttelyalue joka on kunnioituksena Vapaan Ranskan salaiselle palvelulle. Museossa on pieni elokuvateatteri, jossa esitetään toisen maailmansodan aikaisia katsauksia. Alakerrassa on militaria-shop ja ravintola.

27.4_stuttgart_pirna_museo_8_pienoismalli.jpg

WESTWALL -SIEGFRIED LINJA

Länsivalli rakennettiin Ranskan Maginot-linjaa vastapäätä Saksan puolelle 1930-luvulla suojaamaan Saksan länsirajaa. Tämä puolustuslinja oli yli 630 km ja sisälsi yli 18 000 bunkkeriä, tunneleita ja panssariesteitä aina Hollannin rajalta Sveitsin rajalle asti. Se oli suunniteltu vuonna 1936. Rakennustyö oli Kolmannnen Valtakunnan suurin rakennusprojekti jota rakensi 283.000 Organisaatio Todtin miestä vuosina 1938-1940. Syyskuusta 1944 maaliskuuhun 1945 Siegfried linja oli liittoutuneiden hyökkäyksien kohteena.

27.4_stuttgart_pirna_2_mpyora.jpg

27.4_stuttgart_pirma_4_miehistotilat.jpg

PIRMASENSIN SIEGFRIED-LINJAN MUSEO

Pirmasensin Siegfried-linjan museo sijaitsee entisessä maanalaisessa valtavan kokokoisessa vuosina 1938 alkaen rakennetussa Gerstfeldhöhe-linnoituksessa. Suunnitelmissa oli rakentaa yhteensä 14 kilometriä luolastoja (mm. konehuoneita, sotilassairaalaa, 800 miehen miehistötilat, kapeakaistaisia rautatieasemia, ammusvarastoja). Suunnitelmissa oli rakentaa maanalainen kapearaiteinen junan rata kuljettamaan sotilaita ja ammustarvikkeita viiden kilometrin päähän lähellä Ranskan rajaa suunnitelluista taisteluasemista. Rakennustyöt pysäytettiin sotatilanteen takia kesällä 1940 ja ne jatkuivat vasta vuonna 1944 vain vähäisessä määrin. Kahdessa maanalaisessa tasossa on valmiiksi saatuna 9000 m luolastoja ja 4 000 m käytäviä. Linnoitus on yksi harvoista hyvin säilyneistä Länsivallin kohteista. Gerstfeldhöhe-tunnelijärjestelmää käytettiin sodan jälkeen 1990-luvun alkupuolelle asti Yhdysvaltain armeijan varmuusvarastoina.

27.4_stuttgart_pirma_7_kaytava.jpg

Kilometrin pituisella 90 min. opastetulla kierroksella maanalaisissa käytävissä (8 °C) näkee vaikuttavan määrän alkuperäisiä sotatarvikkeita, joista suurin osa on peräisin yksityisiltä keräilijöiltä. Käytävien seinissä voi nähdä amerikkalaisten sotilaiden alkuperäisiä kommentteja.

27.4_stuttgart_pirma_3_rakennystyot.jpg

Näyttelyssä on kokoelma pienoismalleja & karttoja Siegfried linjan rakentamisesta.

27.4_stuttgart_pirma_5_mallinuket_1.jpg

27.4_stuttgart_pirma_6_aseet_2.jpg

Aseita, ammuksia, suuria kuorma-autoja, raskaita moottoripyöriä ja VW Kübelwagen ym.

27.4_Stuttgart_Rommel_WESTWALLMUSEO.jpg

WESTWALL MUSEO

Bad Bergzabernin Länsivallin -museo sijoituu kahteen entiseen tykistön Regelbau 516a bunkkeriin. Bunkkereiden näyttely kertoo tarinaa Versaillesin sopimuksesta tähän päivään asti. Ensimmäinen bunkkeri on restauroitu ja varusteltu alkuperäiseen vuoden 1940 asuun. Toinen bunkkeri esittele linnoitustöiden kehitystä Euroopassa Länsivallin rakentamiseen asti. Siellä on myös näyttely alueen siviiliväestön elämää ennen sotaa ja sodan lopussa sekä natsien aikakauden säännöstöjä ja propagandaa.

27.4_Stuttgart_Rommel_sinsheim_1.jpg

27.4_Stuttgart_Rommel_sinsheim_5_concorde.jpg

AUTO & TEKNIIKANMUSEO SINSHEIM 

Museossa on näyttelytilaa 30 000 m² sisätiloissa ja 50 000 m² ulkona. Näytteillä on yli 3000 esinettä, muun muassa Air Francen entinen Concorde, neuvostoliittolainen Tupolev Tu-144 ja 50 muuta lentokonetta. Laaja militariaosasto. Alueella on IMAX-elokuvateatteri, ravintola, kahvila ja matkamuistomyymälä.

27.4_Stuttgart_Rommel_sinsheim_2_jenkkiautot.jpg

27.4_Stuttgart_Rommel_SINSHEIM_9_.jpg

Museossa on myös 300 autoa kuten American Dream Cars osasto, Bugatti, Ferrari & Lamborghini urheiluatoja,

27.4_Stuttgart_Rommel_sinsheim_4_formula_f1.jpg

27.4_Stuttgart_Rommel_SINSHEIM_9_RAKETTIAUTO.jpg

ja Euroopan suurimmat Formula-1 kokoelmat, maailman nopein rakettiauto The Blue Flame, maatalouskoneita mm. 150 traktoria, 200 moottoripyörää, 27 veturia ja muita liikennevälineitä.

27.4_Stuttgart_Rommel_sinsheim_8_sotaosasto.jpg

27.4_Stuttgart_Rommel_sinsheim_7_sotaoasto_5.jpg

Suuri militaria-osasto jossa laajat kokoelmat sodan aikaista panssarikalustoa mm. V Panther, tykistöä,

27.4_Stuttgart_Rommel_sinsheim_6_sotaosasto_1.jpg

Aavikkosodan Afrika korps osasto, kuorma-autoja, traktoreita ja muita sotilasajoneuvoja.

27.4_Stuttgart_Rommel_sinsheim_7_sotaosasto_4.jpg

27.4_Stuttgart_Rommel_sinsheim_7_sotaosasto_2.jpg

Lentokoneita mm: Messerschmitt ME 109, Heinkel He-111, Junkers Ju-87, Junkers Ju-88, Junkers Ju 52/3m.

27.4_Stuttgart_Rommel_speyer_1.jpg

27.4_Stuttgart_Rommel_speyer_2.jpg

SPEYERIN TEKNIIKAN MUSEO

Museossa on 25 000 m² sisätilat ja 100 000 m² ulkoalue. Euroopan suurimman avaruusnäyttelyn lisäksi 60 lentokonetta & helikopteria, venäläinen avaruussukkula, 150 klassisia vintageautoa, moottoripyöriä, Euroopan suurin kokoelma historiallisia paloautoja, valtavia höyryvetureita ja muita kulkuvälineitä. mekaanisia soittimia. Alueella on ravintola, bistro, olutterassi, kahvila ja matkamuistomyymälä.

27.4_Stuttgart_Rommel_speyer_5_avaruus.jpg

9000 m² avaruushallissa esittelee Mercury, Gemini & Apollo-ohjelmat ja Wenrher von Braunin merkitystä ohjelmille ja sen jälkeisiä miehitettyjä avaruuslentoja, Neuvostoliiton ja Venäjän avaruussukkula Buran, Sojui-laskeutumiskapseli, 1:1 kopio Juri Gagarin raketista, 1: 10 kopio kansainvälisestä ISS avaruusasemasta,  kuukivi, kopio kuumönkijästä, saksalaisia astronautteja, aitoja avaruuspukuja ja muita varusteita.

27.4_Stuttgart_Rommel_speyer_4.jpg

Auto-osastolla mm: oldtimer-autoja Rolls Royceista vanhoihin paloautoihin, traktoreita ja moottoripyöriä.

27.4_Stuttgart_Rommel_speyer_3.jpg

Ilmailuosastolla pääsee Antonov An-22 kuljetuskoneen lastiruumaan tai Lufhansan Boeing 747 -jumbojetin siivelle josta saa hyvän yleiskuvan koko museoalueen laajuudesta. Toisen maailmansodan aikaisia koneita mm. Dassault Mercure 100, Messerschmitt Bf 109 G-4, Junkers Ju 52/3m, Vickers Viscount V814. Muita koneita Vickers Viscount 814 matkustajakone, Transall C 160 ym.

27.4_Stuttgart_Rommel_speyer_8.jpg

Laivaosastolla on mm Saksan laivaston sukellusvene U 9, yhden miehen torpedo G7e, pienoisukellusvene Seehund.

27.4_Stuttgart_Rommel_wilhelmsbau_.jpg

Wilhelmsbau osastoa kutsutaan myös nimellä "aarrearkku". Siellä kävijä tutustuu Saksan menneisyyteen, erityisesti kahden viime vuosisadan ajalta. Näyttelyt ovat esillä kolmessa kerroksessa. Kohokohta on sotahistorian näyttely. Erilaisten univormujen, arvomerkkien, mitalien ja kypärien lisäksi kokoelmassa on erilaisia pistooleja, kiväärejä ja lukuisia muita historiallisia aseita ensimmäisestä maailmansodasta asti. Metsästyshuone esiteelee metsästysaseita. Lisäksi nukkenäyttely, lelut, muodin historia ja tarvikkeet, viime vuosisatojen saksalaisia arkipäivän esineitä, kellokokoelma, ja mekaanisten soittimien kokoelma jossa on 100 toimivaa soittopeliä.

27.4_Stuttgart_Rommel_hohenzollernin_linna_1.jpg

HOHENZOLLERNIN LINNA

Hohenzollernin linna on Baden-Württembergin osavaltion linnojen helmi. Se onkin yksi Euroopan kauneimmista ja eniten vierailluista linnoista. Sitä pidetään Hohenzollern-suvun kotipaikkana. Suku nousi valtaan keskiajalla ja hallitsi Preussia ja Brandenburgia ensimmäisen maailmansodan loppuun asti. Linna rakennettiin alun perin 1000-luvun alussa. Se kuitenkin tuhottiin täysin 10 kuukautta kestäneen piirityksen jälkeen vuonna 1423. Sen tilalle rakennettiin vuosina 1454-1461 suurempi ja jykevämpi linna. 1700-luvun loppupuoliskolla linnan kuitenkin annettiin rapistua ja tuhoutua. Kolmannen linnan, joka on edelleen pystyssä, rakennutti vuosina 1846-1867 Preussin kuningas Fredrik Vilhelm IV. Linna suunniteltiin englantilaisvaikutteiseen uusgoottilaiseen tyyliin. Vaikutteita otettiin myös Loiren alueen linnoista.

27.4_Stuttgart_Rommel_hohenzollernin_linna_2_keisarit.jpg

27.4_Stuttgart_hohenzolernin_linna_4_sisalta.jpg

Koska linna rakennettiin pääosin suvun muistomerkiksi, kukaan suvun jäsenistä ei siinä asunut, ennen kuin vuonna 1945 kruununprinssi Wilhelm otti sen kodikseen. Kruununprinssi ja hänen puolisonsa Cecilie on myös haudattu linnaan. Jo keisari Vilhelm II ihastui upeisiin 850 korkeudesta linnalta avautuviin Schwäbische Albin vuoriston maisemiin. Aarrekammiossa on nähtävillä mm. Preussin kuninkaallinen kruunu, lukuisia muistoesineitä Frederik Suurelta kuten nuuskarasia joka pelasti Fredik Suuren hengen, Preussin kuningatar Luiselta ja muilta Saksan historian merkkihenkilöiltä, jotka ovat olleet läheisessä yhteydessä Hohenzollernin sukuun.

27.4_Stuttgart_Rommel_hohenzllernin_linna_4_piha.jpg

Lounas mahdollisuus Café Restaurant Burg Hohenzollernista joka on tunnettu hovikonditoriansa leivonaisista tai aikaa huurteiselle Hohenzollernien preussilaiselle oluelle linnanpihan biergartenissa maisemia ihastellen. Matkamuisto myymälä.

27.4_Stuttgart_Rommel_sigmaringenin_linna_1.jpg

SIGMARINGENIN LINNA

Kallion kielekkeellä Tonavan yläpuolelle kohoavan Sigmaringenin linnan (Schloss Sigmaringen) historia ulottuu 1000-luvulle. Kolmikymmenvuotisen sodan aikana vuonna 1632 linnaa hallitsivat lyhyen aikaa ruotsalaiset. Linna on suojelukohde ja se tunnetaan paitsi mahtailevista saleistaan myös Euroopan suurimmasta asekokoelmastaan. Vuosina 1756–1763 rakennettiin barokkikirkko Stadtpfarrkirche St. Johann. Vuosina 1576–1850 Sigmaringen oli Hohenzollern-Sigmaringen -ruhtinaskunnan pääkaupunki ja Hohenzollern-Sigmaringenin ruhtinaan asuinpaikka. Vuonna 1850 Sigmaringenin alueesta tuli osa Preussiin kuulunutta Hohenzollernin provinssia. 1944 Normandian maihinnousun jälkeen Philippe Pétain, Pierre Laval ja muut Ranskan Vichyn hallituksen jäsenet evakoitiin Saksaan ja he oleskelivat Sigmaringenissa lokakuusta 1944 huhtikuuhun 1945. Myös ranskalaiset kirjailijat Louis-Ferdinand Céline ja Lucien Rebatet pelkäsivät hengessä puolesta kirjoitettuaan poliittisia ja juutalaisvastaisia kirjoituksia ja pakenivat yhdessä Vichyn hallituksen kanssa Sigmaringenille. Célinen romaani "D'un château à l'autre", (vuodelta 1957) kuvaa sodan päättymistä ja ranskan armeijan joukkojen Sigmaringenin valloituista 22. huhtikuuta 1945.

LINNAN ASEKOKOELMAT

Linnan 3000 aseen kokoelma on yksi Euroopan suurimmista yksityisistä asekokoelmista. Kokoelma esittelee aseiden  historiaa ja kehitystä 1300-luvulta 1900-luvulle. Niistä ainutlaatuisimpia ja arvokkaimpia ovat 1400-luvun saksalaiset aseet. Lisäksi on 90 haarniskaa ja kypärää 1400-1600 luvuilta. Vaikuttava kokoelma aseita ei rajoitu pelkästään eurooppalaisiin aseisiin, sillä näytteillä myös persialaisia aseita ja japanilaisia samurain taisteluvarusteita.

27.4_Stuttgart_1.jpg

STUTTGART

Kansanjuhlien, automuseoiden ja Wilhelminan, sykkivän iltaelämän ja fantastisten näyttelyiden välissä: Stuttgart on täynnä jännittäviä vastakohtia. Yhden Saksan suurimman viininviljelyalueen keskellä Baden-Württembergin pääkaupunki lumoaa ihastuttavalla sijainnillaan, kauniilla aukioillaan, mahtavilla linnoillaan ja mitä erilaisimpien arkkitehtonisten tyylien rakennuksillaan.

Neckarjoen varrella sijaitseva Stuttgart Saksan kuudenneksi suurin kaupunki. Kaupungin historia ulottuu yli tuhannen vuoden taakse. 600 000 asukkaan Stuttgart tunnetaan viiniviljelmistään sekä Mercedes-Benzin ja Porschen kotipaikkana. Kaupunkia ympäröivät metsät ja laaksot sekä keskustasta alkavat viiniviljelmät tekevät kaupunkikuvasta kodikkaan ja luonnonläheisen. Stuttgart on ilmastoltaan varsin lämmin, sillä laaksossa sijaitsevaa kaupunkia ympäröivät kukkulaiset metsäalueet Schwarzwald, Schwabenin Jura, Schurwald sekä Schwäbisch-Fränkische Wald suojaavat koko Stuttgartin ympäristöä tuulilta. Etelä-Saksassa maaliskuussa alkava kevät on jo pitkällä huhtikuun lopussa.  

27.4_Stuttgart_2.jpg

Neue Schloss ja Altes Schloss -linnat sijaitsevat Schlossplatz–pääaukion laidalla. Harvassa kaupungissa linnoitus hallitsee keskeisesti keskikaupungin kuvaa kuin Stuttgartin keskustan Neue Schloss -linna. Württembergin herttua rakennutti 1700-luvun lopussa tämän Saksan viimeisen suuren barokkisen Versaillesin tyylisen hallintolinnan.

27.4_stuttgart_schiller_aukio.jpg

27.4_stuttgart_4_alte_kanzlei_.jpg

SCHILLERPLATZ

Vanhan kaupungin 1500-luvulta peräisin olevaan mukulakivi aukio on kuuluisa linnastaan, kirkostaan, museostaan ja kukkamarkkinoistaan.  Aloita aukioon tutustuminen tarkastelemalla aukion keskellä olevaa Württembergin kuuluisimpiin kuuluvan pojan, saksalaisen runoilijan, filosofin ja historioitsijan Friedrich von Schillerin kunniaksi 1839 pystytettyä muistomerkkiä. Käy samalla sen laidoilla sijaitsevissa ikivanhoissa rakennuksissa, kuten linnassa, kirkossa ja goottilaistyylisessä rakennuksessa. Rakennukset ovat uudelleenrakennettuja sillä 60 % Stuttgartista rakennuksista tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa. Entisessä 1500-luvun Alte Kanzlei virastorakennuksessa toimii nykyään mainio ravintola joka on tunnettu paikallisen keittiön herkkuistaan. Näkemisen arvoinen aukio on myös Karlsplatz arkkitehtuuriin ja rentoon ilmapiirin puolesta.

274_Stuttgart_3_rautatieasema.jpg

STUTTGARTIN PÄÄRAUTATIEASEMA

1927 valmistunut asema on tunnettu 12-kerroksisesta tornistaan jonka näköalatasanteelle päsee ihastelemaan maisemia. Asemarakennus kärsi toisessa maailmansodassa mittavia vahinkoja liittoutuneiden pommituksissa.

27.4_stuttgartt_4_kavelykeskusta.jpg

OSTOKSET

Shoppailijan kannattaa suunnata Päärautatieaseman kulmilta alkavalle yli kilomertin pituiselle Königstrassen ostoskadulle ja Königsbau Passagen ‑ostoskeskukseen. Kadun varrelta löytyy suuria saksalaisia tavarataloja kuten Karlstad, Kaufhof, C &A, edullisia kenkäkauppoja kuten Deichman ja CCC, luksusputiikkeja, erikoismyymälöitä, edullisia ravintoloita sekä kahviloita. Calwer Strasselta löytyvät elegantit pikku putiikit ja lukemattomat ravintolat ulkoterasseineen. Iltaisin tarjoavat Theodor Heuss Straße ja Hans im Glück -suihkulähdettä ympäröivä aukio baareja joka makuun.

27.4_stuttgart_maakuntamuseo_1.jpg

ALTES SCHLOSS

Württembergin osavaltiomuseon näyttelyt sijaitsevat 900-luvulta peräisin olevan vanhan linnan saleissa, kamareissa, torneissa ja käytävillä. Esillä on tuhansia esineitä, joiden avulla voit tutustua paikallishistoriaan kivikaudesta, keltteihin, roomalaisiin, kristin uskon saapumiseen, kansainvaellusten aikaan, keskiaikaan, renessanssiin, barokkiin ja 1800-luvun Württembergin herttukunnan aikaan aina 1900-luvun ensimmäisiin vuosikymmeniin asti. Näyttelyt on ryhmitelty: arkeologia, taide ja kulttuurihistoria sekä kansanperinne. Klassisen antiikin esineitä, lasia, käsitöitä, kolikoita, kelloja, tieteellisiä instrumentteja, tekstiilejä ja 1500-1900 lukujen soittimia.

27.4_maakuntamuseo_4.jpg

Museossa kivikautisia työkaluja ja aseita, jotka ovat yli 50 000 vuotta vanhoja. Museo tarjoaa yleiskatsauksen Lounais-Saksasta roomalaisten ajanjaksolta 100 – 400 luvuilta. Näyttely valaisee laajasti eri elämän aloja Rooman valtakunnan raja-alueella. Näyttelyt käsittelevät arkipäivää, armeijaa, liike-elämää, käsitöitä ja käsityötaitoja sekä uskontoa ja myös germaanien hyökkäyksiä ja roomalaisten asteittaista vetäytymistä Reinin oikean puoleisen rannan alueelta. Württembergin alueelta löydettyjä roomalaisia esineitä, joiden joukossa on koruja, mosaiikkeja ja roomalaisen sotilaan seremonialliseen univormuun kuuluva kasvosuojus. Linnan tynnyrikattoisessa kellarissa voit ihailla myöhäisroomalaisen ja bysanttilaisen ajan antiikkisia lasiesineitä.

27.4_stuttgartt_maakuntamuseo_2.jpg

Taidetta eri vuosisadoilta mm. Württembergin aatelisten muotokuvia, 1700-luvun eurooppalaisia gobeliineja ja satoja vuosia vanhoja kelloja. Esillä on myös vuodelta 1493 peräisin oleva karttapallo. Museon kohokohta on Württembergin kruununjalokivet. Mittaamattoman arvokkaiden luomusten joukossa on timanttinen diadeemi ja Württembergin viimeisen herttuan Frederik I:n kruunu vuodelta 1806 joka on koristeltu smaragdeilla, timanteilla ja helmillä.

27.4_stuttgart_zoo_1.jpg

27.4_stuttgart_zoo_3.jpg

WILHELMA ELÄIN- & KASVITIETEELLINEN PUUTARHA

Vietä päivä yhdessä Euroopan kauneimmista eläin- ja kasvitieteellisistä puutarhoista joka yli 11500 eläimellään on yksi lajirikkaimmista eläintarhoista maailmassa. Ihaile eri puolilta maailmaa tuotuja värikkäitä kasveja ja katselemalla villieläimiä lähietäisyydeltä. Wilhelman eläintarha kattaa 28 hehtaarin laajuisen puistoalueen, joka suunniteltiin 1800-luvulla kuningas Vilhelm I:n kesäasunnoksi. Monet sen näyttelyistä sijaitsevat upeissa maurilaistyylisissä kylpylärakennuksissa.

27.4_stuttgart_zoo_2.jpg

Eläintarhassa on edustettuna yli 1200 eläinlajia jotka elävät aitauksissa, jotka jäljittelevät niiden luonnollista elinympäristöä. Tarhassa voit ihailla muun muassa Afrikan norsuja, gorilloja, virtahepoja, hämähäkkiapinoita, jääkarhuja ja Himalajan vuohia. Ihastele akvaario maailmaa ja sen korallien värikylläisyyttä. Astu lintutaloon  ja jatka sitten matkaasi hyönteisosastolle ihailemaan perhosia, fossiileja ja lintuhämähäkkejä. Tauon paikan voit valita eläintarhan kolmesta ravintolasta terasseineen. 350 paikkaisessa pääravintolassa on 850 paikkainen terassi.

27.4_stuttgart_zoo_4.jpg

Kasvitieteellisessä puutarhassa on 7500 kasvilajia kaikilta maailman ilmastovyöhykkeiltä. Voit ihailla elegantteja orkideoita, kävellä Pohjois-Amerikan mammuttipuumetsän tai Etelä-Amerikan sademetsän läpi, nähdä maurilainen puutarhan, Magnolia-lehdon ja lilja lammmen. Kiertele erilaisten kaktusten, saniaisten, mehikasvien ja trooppisten hedelmäpuiden lomassa. Avoinna 08.15-18.30. Sisäänpäsy 16 €.

         

MERCEDES-BENZ JA PORSCHE

Stuttgart on koko maailman autoteollisuuden syntysija. Sekä Karl Benz että Gottlieb Daimler rakentelivat samoihin aikoihin 1800-luvun loppupuolella vallankumouksellisia kokeilujaan ilman hevosia liikkuvasta vaunusta. Wilhelm Maybach ja Gottlieb Daimler rakensivat Stuttgartissa maailman ensimmäisen moottoripyörän ja nelipyöräisen auton. He perustivat kaupunkiin Daimler-Motoren-Gesellschaft –yhtiön, joka käynnisti kaupungissa autoteollisuuden, ja sen jälkeen Stuttgartissa on valmistettu maineikkaita automerkkejä, kuten Mercedes-Benz, Porsche ja Maybach. Lisäksi Ferdinand Porsche suunnitteli kaupungissa Kupla-Volkkarin prototyypin.

Nykyisin yksin Mercedes työllistää Stuttgartin seudulla noin 40 000 henkilöä. Stuttgartissa sijaitsee myös Porschen päämaja ja sekä Porschella että Mercedes-Benzillä on kaupungissa omat museonsa, joissa esitellään yritysten ja koko autoteollisuuden historiaa.

27.4_Stuttgart_Rommel__mersumuseo_1.jpg

27.4_Stuttgart_Rommel_mersumuseo_5.jpg

MERCEDES-BENZ MUSEO

Mercedes-Benz-museo on moottoriajoneuvomuseo ja osa Stuttgartissa olevaa Mercedes-Benz-maailmaa. Sekä arkkitehtuurillaan että näyttelyllään vaikuttava Mercedes-Benz Museum on kaupunkin ykkösnähtävyys. Museo esittelee kiinnostavalla ja havainnollisella tavalla paitsi autoteollisuuden historiaa vuodesta 1886 lähtien, myös autoiluun liittyneitä ilmiöitä.

Mercedes-Benzin museon tulo-aula kohoaa yli 40 metrin korkeuteen. Futuristisen rakennuksen julkisivu ja sisääntulo tekevät vaikutuksen kulkijaan, ja niin tekee myös itse näyttely. Pre-show-hissit vievät kävijän korkeasta atriumimaisesta aulasta ylimpään kerrokseen, mistä kiertokäynti etenee ensimmäisestä autosta ja vuodesta 1886 eteenpäin.

27.4_Stuttgart_Rommel_mersumuseo_4.jpg

Voit ihailla Benz Patentwagenia ja muita yli sadan vuoden takaisia autoja. Autojen historiasta kertovat merkkipaalut on sijoitettu tarkkaan aikajärjestykseen kahdeksaan kerrokseen joissa auton historia etenee kronologisesti. Museovieras pääsee ihailemaan menneiden vuosien henkilöauto- ja hyötyajoneuvoklassikoita; kosketusetäisyydelle on pysäköity muiden muassa Mercedes-Benzin s-luokan ja Actros-mallien kantaisät.

27.4_Stuttgart_Rommel_mersumuseo_6.jpg

Tyylikkäiden henkilöautojen rinnalla on tyylikäs kokoelma hyötyajoneuvojen kehitystyöstä ja historiasta kertovia paketti-, kuorma- ja linja-autoja. Esillä on myös julkisuuden henkilöiden omistamia Mersuja, kuten prinsessa Dianan viininpunainen Mercedes ja Paavi Johannes Paavali II:n “paavimobiiliksi” kutsuttu mittatilausauto.

27.4_Stuttgart_Rommel_mersumuseo_2.jpg

Tarjolla on kahdeksan salia. Viiteen ulos avautuvaan yksikerroksiseen kokoelmahuoneeseen on järjestetty näyttelyosiot teemojen mukaan mm. turvatekniikan kehityksen esittely tai erikoisautoja. Näyttelyssä esitellään brändin ja yhtiön kaikki aikakaudet aina henkilöajoneuvojen historian alusta hamaan tulevaisuuteen. Esillä on Mercedes-kilpa-autot viime vuosisadan alusta uusimpaan Formula 1:een. Atriumista pääsee näyttelyyn, museokauppaan ja maisematason alla olevaan ravintolaan.

27.4_Stuttgart_Rommel_daimler_muistomerkki.jpg

GOTTLIEB DAIMLERIN MUISTOMERKKI

Daimlerin huvilan takapihan kasvihuoneessa syntyi suuria asioita 135 vuotta sitten. Täällä kaksi 1800-luvun auto-alan pioneeria Gottlieb Daimler ja hänen insinöörikumppaninsa Wilhelm Maybach keksivät maailman mullistaneen bensiini käyttöisen nelitahtimoottorin vuonna 1883. Se oli nykyisten bensiinimoottoreiden edeltäjä. Heidän suunnitelmissaan oli luoda yleismaailmallinen moottori, jota voitaisiin käyttää maalla, vedessä ja ilmassa kulkevien ajoneuvojen moottori. Esillä on Daimlerin ja Maybachin piirustuksia, joitakin Daimlerin työkaluja ja moottoreiden asennustöissä käyttetty työpenkki. Näe luonnollisen kokoinen kopio niin sanotusta kaappikellomoottorista, joka patentoitiin vuonna 1885. Se oli paranneltu versio heidän ensimmäisestä moottoristaan. Näe myös kopio mallia maailman ensimmäisestä autosta, jossa oli kaappikelloksi kutsuttu moottori. Esillä on myös maailman ensimmäinen moottoripyörä. Kiinnitä huomiota sen metallilla päällystettyihin puisiin renkaisiin. Daimler ja Maybach rakensivat myös moottorinsa maailman ensimmäiseen moottoriveneeseen, jota kutsuttiin Neckariksi. Myös sen mallikappale on esilllä.

27.4_Stuttgart_Rommel_porschemuseo_1.jpg

PORSCHE MUSEO

Stuttgartissa sijaitseva Porsche-Museum on Porschen valmistamiin ajoneuvoihin keskittynyt museo. Se jää toiseksi Mercedekselle vain kokonsa osalta. Esillä olevat yli 80 kilpa- ja urheiluautoa tarjoavat kattavan katsauksen tämän arvostetun auton valmistajan historiaan. Näe 718 F2 vuodelta 1960, erilaisia 911-versioita, yli tuhannen hevosvoiman kilpailuautoja, James Deanin onnettomuusautona tunnettu 550 Spyder.

27.4_Stuttgart_Rommel_porschemuseo_3.jpg

Esillä on myös Ferdinand Porschen suunnittelemia autoja (mm. kuplavolkkari) sekä hänen ensimmäinen jo 1898 suunnittelema autonsa - sähköauto Egger-Lohner C.2 Phaeton.

27.4_Stuttgart_Rommel_porschemusep_4.jpg

Museon näyttelyt on järjestetty aihealueittain yhtiön automallien inspiraatioina toimineiden konseptien esittelemiseksi. Niihin kuuluvat kevyt rakenne, aerodynaamisuus ja erittäin tehokkaat moottorit.

27.4_Stuttgart_Rommel_porsche_museo_2.jpg

Porschen kilpa-autoilla on saavutettu yli 28 000 voittoa eri puolilla maailmaa järjestetyissä kilpailuissa. Ihaile suurta palkintokaappia, jossa on esillä osa palkintokannuista ja muista palkinnoista. Tutustu kilpa-autojen teknologiaan esillä olevien Formula 1 ‑kilpailuissa mukana olleiden ajoneuvojen avulla.

Perehdy Porschen autojen toimintaan näkemällä kuinka yhtiön mekaanikot huoltavat klassisia kilpa- ja urheiluautoja. Museon aulassa on suuri ikkuna, josta voit katsella työpajaan, jossa autoja huolletaan ja korjataan.

27.4_Stuttgart_Rommel_viinimuseo_1.jpg

VIINIMUSEO

Württemberg on yksi Saksan kolmestatoista viininviljelyalueesta ja se on punaviinierikoisuuksien kotiseutu. Kumpuileva Württembergin maaseutu sijaitsee Badenin liepeillä Frankenista etelään. Stuttgart ja Heilbronn ovat alueen viinikeskuksia, mutta useimmat viinitarhat sijaitsevat hajallaan Neckarin jokilaakson peltojen ja metsien keskellä. Punaviinit ovat hallitsevia. Ne vaihtelevat kirpeästä ja keveästä Trollingerista – svaabien ”kansallisjuomasta”, värikkäämpiin, tukevampiin ja täyteläisempiin viineihin, esimerkiksi Schwarzrieslingiin (Pinot Meunier) ja Lembergeriin. Riesling on ylivoimaisesti tärkein valkoviinirypäle. Toisella sijalla on Kerner risteytys, jolla on paljon yhtäläisyyksiä Rieslingin kanssa.

Stuttgartin viininviljelymuseo sijaitsee idyllisessä Stuttgart-Uhlbachin viininviljelykylässä entisessä historiallisessa viinipuristustalossa ("Alte Kelter"). Näyttely tarjoaa vierailijoille monen aistillisen kokemuksen, myös mahdollisuuden maistella joitakin alueella tuotettuja viinejä.

Museo esittelee historiallisin esinein viininviljelyn historiaa alueella roomalaisten ajoista nykypäivään. Jopa museo on itsessään viinikulttuurihistoriaa: sen rakennus on perinteinen puuristikko arkkitehtuurin rakennus jossa toimi viininpuristamo. Kiehtova näyttely jakautuu kahteentoista aihealueeseen ja sisältää myös lähes 2000-vuotiaita viinitynnyreitä, viinilaseja sekä kuparityöpajan, historialliset viinipuristimet ja valtavat puiset viinitynnyrit. Esillä on myös paikallisen maaperän olosuhteet ja ilmasto-olosuhteet sekä niiden vaikutukset viinintuotantoon. Esillä on myös muun maailman viininviljelyalueet. Pysyvä näyttely taiteilija Eugen Häfelen (1922-2008) viiniaiheisia maalauksia ja puutöitä. Museon omassa viinikaupassa asiakkaat voivat maistaa Neckari alueen & Stuttgartin viininviljelijöiden viinejä. Viinikellari on avoinna yleisölle ja siellä voi vierailla museosta riippumatta. Museon ravintola on mukava paikka levähtää viinilasilliselle museokierroksen päätteeksi.

27.4_Stuttgart_olutjuhlat_2.jpg

27.4_Stuttgart_olutjuhlat_1.jpg

STUTTGARTER FRÜHLINGFEST 2019 -KEVÄTJUHLAT

Euroopan suurimmilla kevätjuhlilla käy huhti-toukokuun vaihteessa 1,6 miljoona kävijää. Alueen kolmessa isossa olutteltassa on yhteensä 15.000 paikkkaa, lisäksi on 20 vuoristobaarista koostuva Alppikylä, pienempiä oluttelttoja, lukuisia terasseja ja pystygrillejä jotka tarjoavat ruokaa ja juomaa. Pääset maistamaan alueen panimoiden vahvoja juhlaoluita 1 litran tuopeisssa 6,5-7 % alc. sekä Baden-Würtenbergin & Schwarzwaldin herkkuja. Hintaso on edullisempi kuin Münchenin Oktoberfesteillä. Cannstatter Wasen kenttä on yhtä huvipuistoa jossa oluttelttojen lisäksi on satoja huvittelulaitteita, vuoristoratoja, karusellejä ja myyntikojua.

27.4_Stuttgart_Rommel_teltta_1_ulkoa_uusi.jpg

27.4_Stuttgart_oluteltta_1_sisa_2.jpg

Jokaisella teltalla on oma erityinen tunnelmansa. 5800 paikkainen Grandls Hofbräu Festzelt tarjoaa viihdyttävää yhdessä oloa, livemusiikkia, hyvää ruokaa ja Stuttgart Hofbräu olutta. 4000 paikkainen Göckelesmaier on viihtyisä ja tyylikäs, tarjoten täydellisesti perinteitä, Dinkelacker olutta, iloa ja juhlaa.

27.2_Stuttgart_Rommel_olutjuhlat_alppikyla.jpg

800 paikkaisen Almhüttendorf -Alppikylän 20 erilaista ravintolaa erilaisine juomineen ja terasseineen tarjoavat alppimaista tunnelmaa, musiikkia & tirolilaisia keittiön erikoisuuksia.

3500 paikkainen Wasenwirt tarjoaa party musiikkia, Stuttgart Hofbräu olutta ja lukuisia keittiön herkullisia erikoisuuksia & klassikoita, kuten rapeaksi grillattua kanaa ja porsaanpotkaa sekä paikallisia erikoisuuksia, kuten linssejä, joissa on spaetzle tai sulanut ravioli, paahdettuja sipulia ja perunasalaattin kera.

27.4_Stuttgart_Rommel_Leonberg_12.jpg

LEONBERG

Nykyään Suttgartiin kuluva Leonberg on perustettu vuonna 1248. Sen tunnelmallinen vanhakaupunki on mielenkiintoinen yhdistelmä ristikkotaloja ja mukulakivikatuja. Keskustassa on kymmeniä historiallisia rakennuksia, osittain puisia maamerkkejä, kahviloita, gallerioita ja kauniita puistoja. Vanhakaupunki on pienikokoinen, joten siihen on helppo tutustua. Marktplatz eli tori ja sen kaivo vuodelta 1566 on historiallisen Vanhankaupungin sydän.

27.4_Stuttgart_leonberg_tori_2.jpg

Torin laidoilla on Altes Rathaus (Vanha Raatihuone) vuodelta 1480, joka hyvä esimerkki kaupungin ristikkotalo rakennustyylistä ja Keplerhaus joka on tunnetun matemaatikko ja tähtitieteilijä Johannes Keplerin lapsuuden koti 1570-luvulta. Kaupungin pitkään historiaan voi tutustua entisessä Keplerin koulussa jossa nykyään on Kaupungin museo (avoinna Ke-To 14-17, vapaa pääsy). Museo esittelee kaupungin historian lisäksi kolmessa kerroksessa mm. Johannes Keplerin elämää, Leonbergin koiran historiaa ja porvarien arkiesineitä. Kaupungin entisaikojen vauraus on näkyvissä myös Stadtkirche kirkossa.

27.4_Stuttgart_Rommel_Leonberg_2_puutarha.jpg

LEONBERGIN LINNAN POMERANSSIPUUTARHA

Württembergin ruhtinassuku asui 1560-1565 rakennetussa linnassa aina vuoteen 1742. Linnan pihapiiri on peräisin myöhäisrenessanssi ajalta vuodelta 1609, ja siinä on värikkäitä ruohomaisia ​​reunuksia, jotka sisältävät monenlaisia ​​kasveja. Vierailijat voivat kävellä kukasta kukkiin nauttien puutarhan tuoksuista ja värikkäästä tunnelmasta. Puutarhassa kasvaa renenessanssin ajan tasapainoinen sekoitus aromaattisia lajikkeita, yrttejä ja lääkekasveja. Puutarha on avoinna klo 8-22 ja se on maksuton.

27.4_Stuttgart_Rommel_leonberg_3_ravintolat.jpg

Muista tutustua myös kaupungin ruoka- ja juomakulttuuriin. Paikallisiin herkkuihin kuuluvat tuhdit liharuoat ja ehkä tunnetuimpana yksittäisenä ruokalajina raviolin kaltainen täytetty pasta Maultaschet, eli liha- tai kasvistäytteiset nyytit, jotka valmistetaan tyypillisesti keitoksi tai pannulla paahtaen. Leonbergin vanhasta kaupungista löytyy kymmenkunta ravintolaa.


HOTELLIT

27.7_Stuttgart_Rommel_1_hotelli_1.jpg

SCHWARZWALD VUORISTOHOTELLI****. 3 yötä. Buffetaamiainen.

Hyvätasoinen 4 tähden hotelli rauhallisella paikalla Unterreichenbachin kylässä Schwartzwaldin sydämessä. Vuonna 1961 rakennetussa ja viimeksi 2018 osittain remontoidussa hotellissa on hissi. Hotellin reception on avoinna 06.30-21.00. Hotellissa on saatavilla huonepalvelu klo 07.00-24.00, pesulapalvelu, tallelokeoita, matkamuisto-/lahjamyymälä. Aurinkoterassi ja puutarha.

27.4_Stuttgart_Rommel_1_hotelli_3_lobby.jpg

Rentoudu hotellin mukavassa aulassa, jossa on takka, kirjasto ja lukunurkka.

27.4_Stuttgart_Rommel_1_hotelli_5_speisesaale.jpg

Voit nautti Schwarzwaldin alueen keittiön erikoisuuksia, kala- & riistaruokia tai kansainvälisen keittiön erikoisuuksia hotellin kolmessa erilaisessa ruokailutilassa: Mönchstube, Schwarzwaldstube ja Kaminstube tai ravintolan terassilla.

27.4_Stuttgart_Rommel_1_hotel_2_terassi.jpg

Aamiaisbuffet tarjoillan talvipuutarhassa ja sen voi nauttia halutessaan myös aurinkoisella terassilla.

27.4_Stuttgart_Rommel_1_hotelli_4_baari.jpg

Voit myös maistella korkealaatuisia Baden-Württembergin alueen viinejä avoimessa baarissa. Hotellin baari ja vinothek on avoinna klo 18.00 - 24.00.

27.4_Stuttgart_Rommel_1_hotelli_7_sauna.jpg

Uima-allas & wellness-osasto

Sukella hotellin +28 C asteiseen (14 x 8 m) uima-altaaseen, voit rentoutua bio-saunassa, suomalaisessa saunassa ja turkkilaisessa höyrysaunassa, pulahtaa kylmävesialtaaseen tai hemmottele itseäsi erilaisilla maksullisilla kosmetiikkapalveluilla ja wellness-hoidoilla. Fitness-/spa-tiloissa on pukukaapit. Maksuton uima-altaan, saunojen sekä kuntosalin käyttö.

27.4_Stuttgart_Rommel_1_hotelli_6_huoneet.jpg

Moderneissa maalaistyyliin sisustetuissa vaalean sävyisissä tilavissa 23 m² huoneissa on parveke parvekekalusteinen, taulu-tv, minibaari, WiFi, tallelokero ja suuri työpöytä. Kylpyhuoneessa on hiustenkuivaaja, kylpytuotteita, kylpytakki & tohvelit. Huoneet siivotaan päivittäin

27.4_Stuttgart_Rommel_2_hotel_1.jpg

LEONBERG /STUTTGART HOTELLI****4 yötä. Buffetaamiainen.

Vuonna 1984 rakennetussa ja viimeksi 2017 osittain remontoidussa hotellissa on 13 kerrosta ja hissi. Hotellin reception on avoinna 24 h. Hotellissa on saatavilla huonepalvelu klo 7-22, pesulapalvelu, tallelokeroita, internetnurkka, pankkiautomaatti, matkamuisto-/lahjamyymälä. Hotellissa on sauna. Hotelli sijaitsee Leonbergissa. Hotellin vieressä on Leo Shopping-center (09:30 - 20:00, suljettu 1.5) jossa on Karstad tavaratalo, Saturn, Edeka marketti, Deichman ym. ja aasialaisia ravintoloita ja Mcdonalds. Leonbergin vanhaan kaupunkiin on 10 minuutin kävelymatka. 14 minuutin kävelymatkan päässä olevalta rautatieasemalta junamatka Suttgartin keskustaan kestää 20 min.

27.4_Stuttgart_Rommel_2_hotel_2.jpg

Hotellissa on à la carte ravintola (12.00 – 22.00), baari jossa pikku purtavaa (11.00 – 23.00) ja terassi.

27.4_Stuttgart_Rommel_2_hotelli_3_aamiainen.jpg

Runsas buffetaamiainen klo 06.30-10.00. Vappupåivänä 06.30-10.30.

27-4_Stuttgart_Rommel_2_hotelli_huoneet.jpg

Tilavissa 22 m² huoneissa on taulu-tv, minibaari, kapselikahvinkeitin, WiFi ja kylpyhuone jossa on hiustenkuivaaja ja ilmaisia kylpytuotteita.


27.4-4.5 SCHWARZWALD & STUTTGART (alustava) MATKAOHJELMA

27.4 LAUANTAI (Päivän ajomatka 310 km)

Klo 08.00 kokoontuminen Helsinki Vantaa lentoasemalla Terminaali 2 Finnairin Check-in automaatilla /lähtöselvitystiskillä josta jokainen saa boardin card:in / lentolippunsa. Klo 09.15 FINNAIR:in lento lähtee Müncheniin. Klo 10.50 kone laskeutuu Münchenin lentokentälle. Klo 11.30 bussi lähtee terminaalin ulkopuolelta kohti Schwarzwaldia. Puoliltapäivin tutustumme klo 12-13.30 Deutsches Museum Flugwerft Schleißheim ilmailumuseoon. Museossa on kahvilassa välipala mahdollisuus. Iltapäivällä Ulmin lähellä Blausteinissa näemme Rommel museon, Rommelin kuolinpaikan muistomerkkin ja Rommelin haudan. Kahvila pysähdys. Noin klo 18.15 bussin on perillä Unterreichenbach Schwarzwaldissa jossa on vietämme kolme hotelliyötä. Klo 19.00 buffet-illallinen 17 € hotellin ravintolassa. Hotellin sauna ja sisä-uima-allas vapaasti käytettävissä klo 21 asti.

28.4 SUNNUNTAI (Päivän ajomatka 260 km)

Klo 07.30- 11.00 Buffetaamiainen. Maksuton uima-allas klo 07-21. Maksuton sauna tilattavissa klo 15- alkaen. Bussi lähtee klo 10. Klo 11-12 Rastattin sotamuseo. Museon ravintolassa lounasmahdollisuus. Sen jälkeen ajamme Ranskan Elassis puolelle ja tutustumme Hattenin Maginot linjan sotamuseoon. Klo 14-16  englanniksi opastettu 2 tunnin kierros Maginot linjan Schoenenbourgin linnoituksessa. Iltapäivällä vielä suuri MMPark 2. maailmansodan militaria puisto. Museon ravintolassa lounas mahdollisuus. Klo 19 lädemme takaisin Saksan puolelle. Ajamme Schwarzwaldin läpi pääosin kaunista maisemareittiä. Hotellilla olemme klo 21 aikoihin.

29.4 MAANANTAI (Päivän ajomatka 203 km)

Klo 06.30- 10.00 Buffetaamiainen. Maksuton uima-allas & sauna klo 07-22. Klo 09 bussi lähtee hotellilta. Klo 11.00-13.30 Speyerin tekniikan museo. Museon ravintolassa lounasmahdollisuus. Klo 14.15-17.45 Sinnsheimin Auto- & Tekniikanmuseo. Museon ravintolassa lounasmahdollisuus. Bussi on takaisn hotelilla klo 19.15.

30.4 TIISTAI VAPPUAATTO (Päivän ajomatka 319 km)

Klo 06.30- 09 Buffetaamiainen. Maksuton uima-allas & sauna klo 07-09. Klo 09.00 bussi lähtee kohti Siegfried linjaa. Ensin tutustumme klo 10.30 Bad Bergzabern Westwall museoon. Sen jälkeen Pirmasensin lähellä Westwallmuseum Gerstfeldhöhe 90 minuutin englanniksi opastetu kierros. Lounastauko. Bussi on klo 16 Leonbergissa / Stuttgart jossa vietämme 4 hotelliyötä. Klo 17 bussi vie vapun viettoon Cannstatter Frühlingfest -Stuttgartin kevät/olutjuhlille. Pöytävaraus klo 17 alkaen 3500 paikkaisen Wasenwirt olutteltan parvelle josta on hyvä näköala koko telttaan ja lavalle. Klo 17- alkaen 60 € sis. ruoka ja juomakuponkeja 58 € arvosta. Bussi lähtee kuskin syötyä n. klo 18.30- hotellille. Muille paluu myöhemmin illalla omatoimisesti tai matkanjohtajan johdolla takseilla 20 km takaisin hotellille.

1.5 KESKIVIIKKO VAPPUPÄIVÄ

Klo 06.30- 10.30 Buffetaamiainen. TULOSSA LISÄMAKSULLINEN HÖYRYJUNARETKI & JOKIRISTEILY NECKAR JOELLA. Tai omatoimista tutustumista Leonbergiin, Stuttgartiin tai olutjuhlille.

2.5 TORSTAI (Päivän ajomatka 52 km)

Klo 06.30- 10.00 Buffetaamiainen. Klo 09 bussi lähtee hotellilta. Ohjelmassa Porsche museo, Mercedes Benz museo (ravintoloissa välipala mahdollisuus) ja Gottlieb-Daimler muistomerkki. Kierros on ohi klo 14- ja bussi vie halukkat keskustaan ja hotelliin. Vapaata aikaa omatoimisesti nähtävyyksille, ostoksille tai tai olutjuhlille.

3.5 PERJANTAI (Päivän ajomatka 207 km)

Klo 06.30- 10.00 Buffetaamiainen. Klo 09 bussi lähtee hotellilta. Lisämaksullinen 1/2 päiväretki 20 € :Hohenzollernien linnaa. Klo 10-13 pendoliinobussilla ylös linnalle jossa on opastettu 45 min kierros. Vapaata aikaa matkamuistoille ja lounalle linnan ravintolassa tai linnanpihan biergartenissa maisemia ihastellen. Palaamme eri reittiä Stuttgartiin jossa haluikkailla on mahdollisuus tutustua Viinimuseon 3 € ja sen Vinothekiin. Museon ravintolan terassilla tauon paikka. Bussi vie  klo 16- aikoihin keskustan kautta hotellille. Bussi on hotellilla noin klo 16.45. Keskustan jääville vapaata aikaa omatoimisesti nähtävyyksille, ostoksille tai tai olutjuhlille.

4.5 LAUANTAI (Päivän ajomatka 338 km)

Klo 06.30- 10.00 Buffetaamiainen. Klo 10 huoneiden luovutus. Klo 10 bussi lähtee hotellilta ajaen Hohenzollern maisemareittiä kohti Tonavan varrella olevaa Sigmaringen linnaa. Klo 11.45-13.15 tutustuminen Sigmaringen linnan asekokoelmiin. Kahvitauko. Klo 13.15 bussi lähteekohti Münchenin lentokenttää. Ajamme aluksi Tonavan varren Barokkitietä maisemia ihastellen. Matkalla on lounastauko. Klo 17.00 bussi saapuu Münchenin lentokentälle. Finnairin lento lähtee klo 18:50. Kone laskeutuu Helsinkiin klo 22:15.

1.7_Finnairin_lennot.jpg

Lentoaikataulu: (Lennolla tarjoillaan kahvia ja mustikkamehua maksutta).

Meno: Lauantai 27.04.2019 FINNAIR AY 1401 09:15 - 10:50 Helsinki - München

Paluu: Lauantai 04.05.2019 FINNAIR AY 1406 18:50 - 22:15 München - Helsinki

1195 €. Sisältää: Finnairin suorat lennot Hki-München-Hki & 23 kg matkatavaraa lennolle, lentokenttäverot ja matkustajamaksut, 3 yötä Unterreichenbach Schwarzwald hotelli**** buffetaamiaisella sekä hotellin saunan & uima-allasosaston vapaan käytön ja 4 yötä Leonberg / Stuttgart hotelli**** buffetaamiaisella. Ohjelman mukaiset bussikuljetukset ja seuraavaavat nähtävyydet /museoiden sisäänpääsyt: Flugwerft Schleissheim eli Deutsches Museumin ilmailumuseo, Rommel museo, Rommelin kuolinpaikka & hauta, Rastattin sotamuseo, Maginot linjan Schoenenbourgin linnake*& Hattenin bunkkerimuseo, MMPark -2.maailmansodan teemapuisto, Siegfried linjan museo Pirmasens & Bad Bergzabernin Länsivallin museo, Auto-& Tekniikan museo Sinsheim, Speyerin tekniikanmuseo, Mercedes Benz museo, Porsche museo, Gotlieb Daimöerin muistomerkki/museo, Stuttgarter Frühlingfest -olutjuhlat, Sigmaringenin linnan asekokoelmat. *merkityissä englanninkielinen opastus. Matkalla on mukana suomalainen matkanjohtaja. Lisämaksusta: 20 € päiväretki Hohenzollernin linnaan & opastettu kierros, Viinimuseo 3 €, Vappuaatton pöytävaraus olutjuhlille 60 € sis. ateria & ruokakuponkeja 58 € arvosta.

12.8_Tsekki_bussi.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet & turvavyöt. Bussiaikataulu on riippuvainen tietöistä, ruuhkista ja taukojen venymisistä. Varaa matkalle euroja / luottokortti. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä! E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

Blitz_Tours_10_vuotta.jpg

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Peruutusehdot

Jos peruutus tapahtuu -48 vrk 75 €, 47-28 vrk ennen matkan alkua peruutuskuluina perimme ennakkomaksun 175 €/hlö. 28 -14 vrk ennen lähtöä peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta. Tämän jälkeen peruutuskulut ovat 100 %. Toimistokuluina perintään 75 €/hlö. Huomaa että matkan maksamatta jättäminen ei ole vielä peruutus!