28.-31.1 Berliini 2021

28.1_Berliini_2021_viikonloppu_4_pv.__350___uusi_2.jpg

28.-31.1.2021 BERLIINI VIIKONLOPPU To-Su 4 pv. 350 €.

Sisältää: Easy Jet suorat reittilennot Hki-Berlin-Hki sis. max 10 kg käsimatkatavaraa lentolaukku tai vastaava 56 x 45 x 25 cm (mittoihin sis. pyörät & kahvat), lentokenttäkuljetukset hotelliin, lentokenttäverot ja matkustajamaksut, 3 yötä buffetaamiaisella Berliinissä hotellissa***, Berlin Story museo ja Hitler näyttely, Berliinin tekniikan museon, Classic Remise autonäyttelyn sisäänpääsyt ja kuljetukset, kaupunkikierroksen Berliinin tärkeimmille nähtävyyksille: Brandenburgin portti, Führer bunkkerin paikka, Checkpoint Charlie, Berliinin muuri, Unter der Linden, Potsdamerplatz, Alezanderplatz. Suomalaisen matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan. 1 hhh lisä +84 €.

Maailmankaupunkina mantereen keskellä, luovana ja sykkivänä kuin koskaan ennen ja magneettina miljoonille vierailijoille, avoimen, kansainvälisen ja vieraanvaraisen maan metropolina, Berliini edustaa nykyään uutta Saksaa, jollaista maailma ei ole tuntenut. Iloista, riehakasta, joskus hieman röyhkeää, suvaitsevaista ja rennon kevyttä. "Koko Berliini on pilvi": Vanha sananlasku pitää jälleen paikkansa, enemmän kuin koskaan. Euroopan luovuuden metropoli: Klassisesta kummalliseen. Hallitsijat tulivat ja menivät, mutta Berliini on jäänyt ja elää nykyään, yli 20 vuotta muurin sortumisen jälkeen, uutta, suurenmoista aikaa. Luovuuden pääkaupunki, onnela kaikkialta maailmasta tuleville taiteilijoille, in-kaupunki, muotikaupunki, design-kaupunki, musiikkikaupunki – ja paljon muuta.

28.1_Berliini_2021_panorama_ita-berliini_2.jpg

28.1_Berliini_2021_Potzdamerplatz_U_2.jpg

Vaikka kaupungin muutokset näkyvätkin selvimmin myös arkkitehtuurissa, esimerkiksi Potsdamin aukiolla, rohkeassa, tilaan turvautuvassa postmodernismin monumentissa, uutta Berliiniä kuvaavat ehkä kuitenkin parhaiten sen kreatiivinen ilmapiiri, sen luova syke, sen levoton luomisvimma. Berliini on aina ollut luova, niin preussilaisten kuninkaiden aikaan kuin "kultaisella 20-luvullakin": Teatteri, tanssi, kirjallisuus, kabaree, musiikki, taidemaalaus – jokainen taidemuoto ja taide kaikissa muodoissaan leimasivat kaupunkia vuosikymmeniä ja vuosisatoja. Entinen Preussin pääkaupunki ja Saksan nykyinen pääkaupunki uusilla kasvoilla kuhisee koko ajan ja harvalla kaupungilla on näin värikäs menneisyys.

oktoberfesmatka_berliini_2.jpg

Tuskin laskettava määrä vaikuttavia museoita, monet niistä kaupungin itäosassa, lähellä loisteliasta Unter den Linden -bulevardia, on todisteena kaupungin loistavista taide- ja kulttuurikausista. Nykyään on vielä toisin; Taidetta on kaikkialla, yli 20 000 kuvataiteilijan luomana, kosketeltavissa julkisissa tiloissa sekä trendikkäiden kaupunginosien, Kreuzbergin tai Prenzlauer Bergin lukemattomilla takapihoilla, näkyvissä tyylikkäissä gallerioissa sekä talojen seinillä ja vaihtoehtoisissa taidekeskuksissa. Berliini on kuitenkin yksi maailman jännittävimmistä ja vitaalisimmista taidekeskuksista autonomisten taidemuotojen ulkopuolellakin. Mitä haluatkaan tehdä: Berliinissä pääset omillesi. Tämä myös siinä mielessä, että Berliini on pysynyt erittäin edullisena kaupunkina. Se on niin sanotusti rehellinen kaupunki rehellisillä hinnoilla. Viimeistään silloin, kun nautit yhdellä lukemattomista nakkikojuista Berliinin kansallisruokaa, kuuluisaa currymakkaraa, havaitset sen itse: Berliini ja berliiniläiset ovat aitoja, suorasukaisia, mutkattomia. Heistä ei voi olla pitämättä – eikä takaisin voi olla tulematta!

28.1_Berliini_2021_Alex_Ita.Berliini_keskusta_2.jpg

ALEXANDERPLATZ

Alex on Berliinin itäinen keskusaukio on Saksan suurin ja merkittävä liikenteen solmukohta Berliinin keskustan Mitte-alueella. Yli 360 000 kävijällään päivässä Alex Berliinin suosituin alue. Se on turistien suosittu lähtökohta, ja lähellä on monia nähtävyyksiä, kuten Fernsehturm (TV-torni), Nikolai-kortteli ja Rotes Rathaus (punainen kaupungintalo).

28.1_Berliini_2021_Alexin_maailmankello_2.jpg

Aukiolla on Urania Weltzeituhr joka näyttää ajan ympäri maailmaa. U-Bahn linjojen, raititievaunujen S-Bahn linjojen risteyspaikka on vilkas liikenteen solmukohta. Alexanderplatz on edelleen yksi Berliinin suurimmista kaupallisista alueista, ja se tarjoaa erilaisia ostoskeskuksia kuten Alexa, tavarataloja kuten Galerie Kaufhof, C&A, Primark, Saturn ja muita suuria kauppapaikkoja. Aukion läheisyyteen rakennettiin 1960-luvulla DDR:n ylpeys Saksan korkein rakennus 368 metrinen televisiotorni jonka tarkoitus oli olla kommunistisen vallan että kaupungin symboli, Nykyään se on yksi kaupungin maamerkeistä. Torniin pääsee 203 metrin korkeudelle ihailemaan kaupunkimaisemia. Tornissa on myös pyörivä näköalaravintola.

28.1_Berliini_2021_Potzdamerplatz_S_2.jpg

POTSDAMER PLATZ

Ennen toista maailmansotaa Potsdamer Platz oli Berliinin sydän ja Euroopan vilkasliikenteisin aukio. Alueella sijaitsee yksi Berliinin keskeisistä maanalaisista rautatieasemista. Asemalta liikennöivät metrolinja U2 sekä Nord-Süd -Tunnelin linjat S1, S2 & S25. Nykyisin aukio joka yhdistää aiemmin jaetun kaupungin on uuden Berlinin tunnusmerkki. Se on täynnä rohkeaa modernia arkkitehtuuria, pilvenpiirtäjiä, yritysten pääkonttoreita, ostoskeskuksia, musikaaliteattereita, elokuvateattereita. Potsdamer Platz on antanut nimensä alkuperäiselle aukiolle ja useille viereisille kortteleille.

28.1_Berliini_2021_Potzdamerplatz_Scenter_ilta_2.jpg

Sony Center ei sitä vastoin ole kauppakeskus klassisessa mielessä. Se koostuu seitsemästä teräs- ja lasirakennuksesta ja ainutlaatuisesta kattorakenteesta. Sony-keskus ja sen elokuvateatterit, Filmhaus eli elokuva- ja televisiomuseo ja Legoland Discovery Center ovat ensisijaisesti viihdekeskus. Siellä on myös Sonyn pääkonttori Euroopassa ja hienoja ravintoloita.

28.1_Berliini_2021_Potzdamerplatz_Marlene_Dietrichin_aukio_2.jpg

Potsdamer Platzin alueen keskusta on Marlene-Dietrich-Platz. Sen ympärillä sijaitsevat musikaliteatteri Theatre am Potsdamer Platz, Bluemax (Blue Man -ryhmän teatteri), kasino, luksushotelli Grand Hyatt Berlin, samoin kuin erilaisia ravintoloita.

28.1_Berliini_2021_Potzdamerplatz_ostoskeskus_vanha_2.jpg

Potsdamer Platz Shopping Arcaden on kolmikerroksinen lasikattoinen ostoskeskus, jossa on 90 kauppaa kuudesta teemamaailmasta, tekniikasta urheiluun, muotiin, elämäntapaan ja viihteeseen. Vaikuttava arkkitehtuuri, jossa on kaksikerroksiset ja kolmikerroksiset julkisivut, antavat oivallukset uuteen ostosmaailmaan ulkopuolelta. Täysin uusittujen kohtien - ja kuuden teemamaailman keskipiste on kulinaarinen: kauppahalli, jossa on kestäviä tuotteita alueelta ja kaikkialta maailmasta. Huom! avataan uusittuna 2021.

28.1_Berliini_2021_Potzdamerplatz_ostoskeskus_uusi_B_Mall.jpg

MALL OF BERLIN

Leipziger Platzin Berliinin ostoskeskus tarjoaa korkealaatuista ostamisen iloa. Lähes 300 myymälällä ja ravintolalla Mall Of Berlin on Gropiuspassagenin jälkeen Berliinin toiseksi suurin ostoskeskus. Kansainvälisten ketjujen lisäksi luksusbrändejä. Muoti- ja elämäntyylikauppojen lisäksi ostoskeskuksessa on myös Hertha BSC -myymälä ja elektroniikkaliike Saturn. Ostamisen ohessa voit pitää tauon toisessa kerroksessa sijaitseva ruokakeitaassa, joka tarjoaa laajan valikoiman kahviloita, ravintoloita ja välipalabaareja, joissa on hampurilaisia, currymakkaraa ja kansainvälisiä katuruokia. Dalí-museon lisäksi voit käydä myös Saksan vakoojamuseossa. Potsdamer Platz on aivan vieressä, ja siellä on muita ostosmahdollisuuksia sekä teattereita, elokuvateattereita ja ravintoloita

28.1_Berliini_2021_Lansi-Berliini_keskusta_2.jpg

CITY WEST

Breitscheidplatz on suuri aukio jolla historiallinen Keisari Vilhelmin muistokirkko sijaitsee. Aukio yhdessä siltä alkavan 3,5  km pitkän Kurfürstendamm-bulevardin kanssa muodostaa entisen Länsi-Berliinin ja nykyisen City West:in keskustan. Yksi kaupungin tunnetuimmista ostoskeskuksista on 1965 avattu Europa Center, joka erottuu myös sijainnistaan Länsi-Berliinin sydämessä Breitscheidplatzilla. Korkea rakennuksessa, jonka päällä on jättikokoinen pyörivä Mercedes valomainos, on noin 70 kauppaa ja ravintolaa. Legendaarinen Kaufhaus des Westens (KaDeWe) Wittenbergplatzilla, Kurfürstendamm ostoskatu ja Berliinin ZOO eläintarha ovat vain muutaman askeleen päässä tästä.

oktoberfestmatka_berliini_1.jpg

BRANDENBURGIN PORTTI

Brandenburgin portin, hiekkakivestä Preussin kuninkaan Fredrik Vilhelm II:n aikana rakennetun uusklassisen holvikaaren historia kietoutuu tiiviisti yhteen Berliinin ja Saksan historian kanssa. Berliinin pääkatu Unter den Linden, joka kulkee Berliinin ydinkeskustan läpi, päättyy Pariser Platzille 1791 rakennetulle Brandenburgin portille. Portiksi rakennettu holvikaari rakennettiin alun perin rauhan symboliksi. Tämän 26 metriä korkean ja 66 metriä leveän Brandenburgin portin esikuvana toimi Akropoliin portti Ateenassa. Vuonna 1806 Napoleon marssi voitonriemuisana Berliinin portin läpi ja vei portin huipulla olevan Johann Gottfried Schadowin 1794 veistämän patsaan voiton jumalattaren Victorian mukanaan Ranskaan sotasaaliina. Myöhemmin Victoria palautettiin takaisin. Se istuu nykyisin portin päällä hevosten vetämässä vaunussa. Sodan jälkeen toteutetussa Berliinin jaossa se jäi Itä-Berliinin puolelle, mutta aivan lähelle sen ja Länsi-Berliinin välistä rajaa. Kylmän sodan aikana portti ja sen edessä menevä Berliinin muuri edustivat kaupungin kahtiajakoa. Juuri täällä Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan piti täällä vuonna 1987 kuuluisan puheen, jossa hän lausui: Mr. Gorbatsov, purkakaa tämä muuri! Joulukuussa 1989 portti avattiin uudelleen ja portista tuli jälleen yhdentymisen symboli. Lukemattomiin kuviin ja postikortteihin ikuistettu portti on kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Kävely portin viiden mahtavan käytävän läpi kreikkalaista mytologiaa kuvaavien sankarillisten friisien keskellä on ikimuistoinen kokemus, sillä historia on täällä lähes käsin kosketeltavaa. Tutustu tietotauluihin, joissa kerrotaan portin historiasta ja kaikista asioista, joiden symboliksi portti on muodostunut viimeisen 200 vuoden aikana. Portin toisella puolella avautuu Tiergartenin puisto, joka jatkuu Länsi-Berlinin puolelle. Barandenburgin portti ja sen molemmin puolin olevat aukiot ovat jalankulkualuetta. Vaikuttavimmillaan iltavalaistuksessaan.

28.1_Berliini_2021_Brandenburginportti_P-aukio_2.jpg

PARISER PLATZ

Tämä 1,5  hehtaarin kokoinen aukio on yksi Berliinin tunnetuimmista paikoista. Ennen toista maailmansotaa se oli Berliinin hienoin aukio, jota reunustivat Yhdysvaltojen ja Ranskan suurlähetystöt, kaupungin hienoin hotelli ja Taideakatemia niin kuin nykyänkin. Brandenburgin portin lisäksi voit ihastella aukiota ympäröivien rakennusten komeaa arkkitehtuuria. Yksi upeimmista on historiallinen Hotel Adlon, joka on yksi Euroopan komeimmista hotelleista. Lähistöltä löytyy monia kuuluisia nähtävyyksiä, kuten valtiopäivätalo ja Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki sekä maanalainenbunkkeri missä Hitler teki itsemurhansa. Madame Tussauds Berlinin vahanukkemuseo sijaitsee aukion itälaidalla.

28.1_Berliini_2021__U_LINDEN_1_2.jpg

UNTER DER LINDEN

Tämä Berliinin vanhaa keskustaa halkova 1,4 km pitkä lehmusbulevardi on kaupungin historiallinen (paraati) pääkatu. Unter den Linden alkaa Brandenburgin portin edessä olevalta Pariser Platzilta, jolla sijaitsee muun muassa maailmankuulu hotelli Adlon. Osuus Pariser Platzilta Friedrichstraßelle on suurimmaksi osaksi jälleenrakennettu toisen maailmansodan jälkeen. Sen huomattavin rakennus on Stalinismin tyyliin rakennettu Venäjän suurlähetystö.

28.1_Berliini_2021__U_LINDEN_2_Bebelplatz_2.jpg

Itäpäässä lehmuskuja loppuu ja Fredrik Suuren ratsastajapatsaan jälkeen katu laajenee Bebelplatziksi. Aukion ympärillä on lukuisia huomattavia historiallisia rakennuksia, kuten Humboldt-yliopiston päärakennus, valtionooppera, yliopistoon kuuluva kirjastorakennus, entinen päävartiorakennus Neue Wache sekä Zeughaus, jossa toimii Saksan historiallinen museo. Katu loppuu idässä Spreejoen ylittävään Schloßbrückeen eli Linnasiltaan, jonka toisella puolella on jälleenrakennettu Berliinin kuninkaanlinna. Boulevard tarjoaa myös ravintoloita, kahviloita ja kauppoja.

berlinin_valtaskunnankanslian_hitler_bunkkeri.jpg

FÜHRER BUNKKERI

Näemme myös Valtakunnankanslian / Führer bunkkerin sijaintipaikan. Venäläiset eivät pnnistuneet sodan jälkeen tuhoamaan bunkkeria jossa Hitler vietti viimeiset päivänsä. Vasta 1980-luvun lopulla DDR onnistui hävittämään bunkkerin maanpäälliset osat ja rakensi sen päällee asuinalueen 1988. Tänään bunkkerin päällä on infotaulu ja parkkipaikka.

28.1_Berliini_2021_museosaari_1_teema_2.jpg

BERLIININ MUSEOT

Saksan ja Berliinin tunnettuja historiallisia tapahtumia olivat tietenkin sota ja Berliinin kahtiajako, ja useat Berliinin museot keskittyvätkin näihin aiheisiin. Kaupungista löytyy kuitenkin laaja valikoima muidenkin teemojen museoita: tiedettä, tekniikkaa, taidetta, antiikkia, musiikkia. Berliinissä on 170 museota.

Museosaari sijaitsee Berliinin keskustassa Spree joen varrella. Museum-Insel (Museosaari) on yksi maailman merkittävämpiä museokeskittymiä, jotka esittettelevät taiteen ja arkeologian aarteita. Saaren keski- ja eteläosissa on monia arkkitehtonisia aarteita, kuten Berliinin tuomiokirkko ja Marstall. Saari on saanut nimensä siitä, että sen pohjoispäässä sijaitsee viisi maailmanluokan museota. Museot rakennettiin vuosina 1824–1930. Kukin museo suunniteltiin kokoelmansa mukaisesti. Rakennukset itsessään ovat erittäin merkittäviä, koska ne kuvastavat nykyaikaisen museon kehityskaarta. Matka tälle maailmanperintökohteisiin kuuluvalle saarelle vie läpi sivilisaation taiteiden ja kulttuurien lähes 6000 vuoden ajalta. Museosaaren kokonaisuu kuulu Unescon maailmanperintöluetteloon.

28.1_Berliini_2021_museosaari_1_teema_2_halli_2.jpg

BODE MUSEUM

Bode-museo on toinen uusklassisen arkkitehtuurin ihme. Rakennus sijaitsee aivan Spreeinselin saaren pohjoiskärjessä täyttäen Spreejoen kahden haaran ja S-Bahn-radan väliin jäävän kolmionmuotoisen alueen.

28.1_Berliini_2021_museosaari_1_teema_3_2.jpg

Bode-museoon on sijoitettuna eurooppalaista kuvanveistotaidetta varhaiskeskiajalta 1700-luvulle esittelevä kokoelma, Berliinin museoiden veistoskokoelma ja bysanttilaisen taiteen museo, historiallisten yli miljoona esinettä sisältävä kolikoiden kokoelma (Münzkabinett) sekä joitain Gemäldegalerien kokoelmista lainattuja maalauksia. Siellä on esitteillä myös Bysantin taidetta, renessanssin veistoksia ja Donatellon kaltaisten klassisten eurooppalaisten taiteilijoiden töitä.

28.1_Berliini_2021_museosaari_5_P-museo_1_alttari_2.jpg

PERGAMON MUSEO

Arkkitehti Alfred Messelin suunnittelema Pergamon-museo houkuttelee vuosittain noin miljoona kävijää, mikä tekee siitä Berliinin suosituimman museon. Vuonna 1930 valmistunut Pergamon-museo on Saksan kuuluisin museo joka suunniteltiin muinaisen arkkitehtuurin valtavien rakennusten ja Lähi-idän islamilaisen taiteen esittelemistä varten. Uusi lasi julkisivuilla varustettu siipi näyttää Kalabscha-portin, faraon Sahuren salin ja Tell Halaf -julkisivu. Pergamon-museon kokoelmat koostuvat neljästä eri osasta. Nämä ovat klassisen antiikin ajalta olevien esineiden kokoelma, Muinaisen Lähi-idän museo, Islamilaisen taiteen museo ja numismaattinen kokoelma.

28.1_Berliini_2021_museosaari_5_P-museo_2_2.jpg

Antiikin Kreikan ja Rooman osastoa pidetään yleisesti museon näyttävimpänä. Useita monumentaalisia arkeologisia näyttelykohteita, kuten Pergamonin Zeuksen alttari, joka vaatii suuren kokonsa takia kokonaisen oman huoneen. Lisäksi osastolla on Miletoksen agoraa reunustanut kaupunginportti sekä veistoksia monista Kreikan ja Rooman kaupungeista. Eräs Attikasta löydetty, vuodelle 575 eaa. ajoittuva patsas on niin hyvin säilynyt, että jäänteitä alkuperäisestä värityksestä on edelleen näkyvissä.

28.1_Berliini_2021_museosaari_5_P-museo_3_2.jpg

Muinaisen Lähi-idän osastolla museossa on yksi maailman suurimmista muinaismuistokokoelmista Babyloniasta, Assyriasta ja Persiasta. Esineet käsittävät 6000 vuoden ajanjakson ja ovat esillä 14 eri huoneessa 2 000 neliömetrin alueella. Osaston merkittävimmät artefaktit ovat Babylonin Istarin portti ja Nebukadressar II:n valtaistuinsali. Museossa on myös nuolenpääkirjoituksella tehtyjä savidokumentteja. Islamilaisen taiteen museossa on esineitä etupäässä Lähi-idästä, Persiasta ja Egyptistä, mutta näyttelyssä tulee esille koko islamilaisen kulttuurin vaikutusalue Espanjasta Intiaan asti. Osastolla on islamilaista taidetta 700–1800-luvuilta, muun muassa keramiikkaa, tekstiilejä ja lasiesineitä. Huom! Suljettu Pergamonin alttari ja osa museosta on remontissa vuoteen 2033 asti!

28.1_Berliini_2021__museosaari_vanha_museo_1_2.jpg

ALTES MUSEUM

Kreikkalaisen temppelin tyyliin hiekkakivestä 1820-luvulla rakennettu uusklassinen kaksikerroksinen museorakennus on arkkitehti Karl Friedrich Schinkelin suunnittelema. Museossa on esillä preussilaisen kuningasperheen yksityinen taidekokoelma. Nykyisin sinne on sijoitettu osa Berliinin valtionmuseoiden antiikin esineiden kokoelmasta. Rakennuksen julkisivua hallitsee 18 joonialaisen pylvään reunustama esihalli, jonka katolle on sijoitettu 18 Preussin kotkaa. Museon keskellä on Rooman Pantheonia muistuttava suuri rotunda, jota kiertää 20 korinttilaista pylvästä ja johon on sijoitettu antikin marmoriveistoksia. Rakennuksen edessä olevaa pääportaikkoa reunustaa kaksi veistosta, Albert Wolffin Leijonasoturi (1858) ja August Kissin Taisteleva amatsoni (1842).

28.1_Berliini_2021__museosaari_vanha_museo_2_2.jpg

Astu sisään museoon ja tutustu laajaan antiikki- ja taidekokoelmaan antiikin Kreikasta ja Roomasta. Kokoelman tunnetuimpiin esineisiin kuuluvat muun muassa kreikkalainen veistos Rukoileva nuorukainen, roomalainen kopio kuuluisasta Perikleen rintakuvasta, Berliini-maalarin kuvittama amfora, skyyttien Vettersfelden kulta-aarre sekä etruskien ja minolaisten aarteita.

28.1_Berliini_2021__museosaari_uusi_museo_1_2.jpg

NEUES MUSEUM

Neues Museum (Uusi museo) sijaitsee Altes Museumin takana, ja se valmistui vuonna 1859. Sen on suunnitellut Schinkelin oppilas Friedrich August Stüler. Museo keskittyy muinaiseen Egyptiin. Museossa esitteillä olevien egyptiläistä ja esihistoriallisia kokoelmien esineiden joukossa on kuuluisa rintakuva Egyptin kuningatar Nefertitistä 1300-luvulta e.Kr. Hänen nimensä tarkoittaa ”kaunis nainen on tullut” - ja jokainen, joka näkee Nefertitin rintakuvan, varmasti lumoutuu hänestä. Nefertitin hymy, yhtä salaperäinen kuin Mona Lisa, hänen kiehtova kauneutensa ja tämän merkittävän teoksen aura tekevät Neues-museon vierailusta Berliinin matkan kohokohdan. Nähtävillä myös faarao Ekhnatonia ja Nefertitiä esittävä kotialttari. Myös kuningatar Tejen patsas on kuuluisa. Esi- ja varhaishistorian kokoelma käsittää arkeologisia löytöjä Euroopasta ja Aasiasta kivikaudelta keskiajalle

28.1_Berliini_2021_museosaari_kansallisgalleria_2.jpg

ALTE NATIONALGALERIE

Museo on osa Nationalgalerie-kokonaisuutta ja esittelee 1800-luvun taidetta. Alte Nationalgaleriessa on esillä Nationalgalerien vaikuttava uusklassismin, romantiikan, biedermeierin maalaus- ja ja veistostaidetta sekä Claude Monet'n ja muiden ranskalaisten impressionistien töitä. Siellä on nykyään suurimpia 1800-luvun maalauksien ja veistosten kokoelmia Saksassa. Kokoelma sisältää tunnettujen taiteilijoiden, kuten Caspar David Friedrich, Claude Monet, Edouard Manet, Auguste Renoir, Max Liebermann, Lovis Corinth, Adolphe Menzel, Karl Blechen ja Karl Friedrich Schinkel, teoksia. Galleriassa on myös Johann Gottfried Schadowin prinsessa veistokset Luise ja Friederike, joita pidetään kauneimpina preussilaisten taiteilijoiden veistoksina.

28.1_Berliini_2021_Berliinin_tarinamuseo_1_2.jpg

BERLIN STORY MUSEO

Tutustu Berliinin historiaan kronologisella matkalla epätavallisessa museossa, joka sijaitsee Anhalterbahnhof aseman bunkkerissa. Yksi Berliinin tarinan silmiinpistävistä seikoista on sen sijainti: ensimmäisen maailmansodan aikana rakennetussa valtavassa bunkkerissa. Sekä materiaalin betoninen luonne että maanalainen sijainti lisäävät museon ilmapiiriä. Museo on suunniteltu viemään sinut aina 800 vuoden historian matkalle Berliinin elämäään 30 eri näyttelyllä. Jotkut multimedianäytöistä sisältävät suurikokoisia valokuvia, lyhytelokuvia, veistoksia ja muita taideinstallaatioita. Seuraa opastettua historiaa läpi Frederik Suuren ajan 1700-luvulla, Saksan Valtakunnan kautta Bismarckin aikaan 1800 luvun lopulla, sitten on muun muassa 1900-luvun osio, jossa natsipuolue on polttanut kirjoja 1930-luvulla. Toinen kohtaus kertoo tarinan ns. Trümmerfrauenista - naisista, jotka siivosivat Berliinin rauniot toisen maailmansodan pommitusten jälkeen. Lopuksi Berliinin muuri ja sen kaatuminen. Jokaisella alueella on erilainen kohtaus historiasta, kuten köyhän perheen koti vuodelta 1880, jossa on alkuperäiset puulattiat, öljylamppuvalaisimet ja papujen napsautuskone. Vierailu Berliinin tarina museossa antaa kuvan siitä, mitä on tarkemmin nähtävillä monissa muissa kaupungin museoissa.

28.1_Berliini_2021_Berliinin_tarinamuseo_2_3.jpg

Samassa bunkkerissa tutustumme näyttelyyn Hitleristä: Kuinka voi tapahtua, että niin monet äänestivät Hitleriä? Kuinka hänestä tuli natsi? Kuinka hän pääsi valtaan? Kuinka antisemitismi johti keskitysleireihin ja holokaustiin? Miksi kenraalit ja sotilaat osallistuivat loppuun asti? Diktaattorin itsemurha lopetti historiallisen verisen sodan. Voit nähdä tilanteen, jossa diktaattori asui seurueensa kanssa Führerbunkkerissa sodan viimeisinä päivinä. Bunkkerin kopiossa näkyy paikka, jossa hän lopulta teki itsemurhan. Nähtävillä on alkuperäisen Führer bunkkeritilan jäljennös & pienoismalli sekä valokuvia, asiakirjoja ja elokuvia.

28.1_Berliini_2021_Tekniikanmuseo_1_2.jpg

28.1_Berliini_2021_Tekniikanmuseo_4_2.jpg

BERLIININ TEKNIIKAN MUSEO

Deutsches Technikmuseum Berlin vie sinut matkalle läpi aikojen: kävijöitä hämmästyttävät historialliset lentokoneet, laivat ja junat. Se on yksi suurimmista teknologiamuseoista Euroopassa, ja kuuluu Berliinin suosituimpien ja kuuluisimpien museoiden joukkoon. Museon sisäänkäynnin katolla on Berliinin ilmasillan ajoilta tuttu Douglas C-47 -kone. Rakennuskokonaisuus käsittää entisiä veturitalleja, kauppahalleja, kylmävarastoja, myllyjä, työpajoja ja viime vuosisadan alun panimon. Museon yhteydessä on puisto, jossa on kaksi tuulimyllyä, vesimylly, panimo ja sepän paja. Museossa on näytteillä paljon erilaisia laitteita ja tehdaskoneita, joista monet ovat edelleen toiminnassa. Museo esittelee havainnollisesti myös monenlaisia tieteellisiä kokeita. Sen kokoelmiin kuuluu melkoinen määrä kaikenlaista tekniikkaan ja teollisuuteen liittyvää, ja siellä voi oppia myös siitä minkälaisilta Euroopan ensimmäiset tehtaat näyttivät ja minkälaisia työkaluja niissä käytettiin. Näyttelyesineisiin kuuluvat saksalaisen tietokonesuunnittelun pioneerin Konrad Zusen tietokonemallit ensimmäisestä eli Z1:stä lähtien.

28.1_Berliini_2021_Tekniikanmuseo_7_2.jpg

Kamerat ovat yhtä monipuolisia kuin ihmiset, jotka painavat laukaisinta. Siksi näyttely ”Hetken kiehtovuus” keskittyy ihmisiin ja heidän muotokuviinsa. Käy läpi valokuvan 200-vuotinen historia. Näyttely ”Elävät kuvat” kertoo tarinoita elokuvatekniikan virstanpylväistä: 1800-luvun hämmästyttävistä optisista illuusioista Hollywoodin ja Berliinin elokuvastudioiden kultaisista elokuva vuosista aina kunnianhimoisten videokuvaajien aikakauteen saakka. 200 m² näyttely kirjapainotekniikan kehityksestä Johannes Gutenbergin innovaatioiden jälkeen 1500-luvun puolivälistä nykypäivään. Museo esittelee kodinkoneiden, kameroiden, television ja radioiden historian.

28.1_Berliini_2021_Tekniikanmuseo_3_2.jpg

28.1_Berliini_2021_Tekniikanmuseo_2_2.jpg

Museon kokoelmissa on myös monia hyvin suuria näyttelyesineitä, kuten yli 40 lentokonetta. Näytteillä olevien lentokoneiden joukossa on vanha kunnon "Tante Ju". Museo on kuuluisa myös lentokoneisiin liittyvistä kokoelmistaan ja tekniikasta. Avaruustekniikalle on oma osastonsa.

28.1_Berliini_2021_Tekniikanmuseo_6_2.jpg

Tekniikan museossa pääsee myös tutustumaan erilaisiin kulkuvälineisiin ja niiden kehitykseen. Siellä on myös kokoelmia erilaisista kulkuneuvoista, ja siellä voi nähdä junia 1840-luvulta alkaen sekä muita kulkuvälineitä eri aikakausilta.

28.1_Berliini_2021_Tekniikanmuseo_5_2.jpg

Näet höyryveturit ja kaiken rautatieliikenteeseen liittyvä - esimerkiksi klassiset rautatieläisten univormut. Näytteillä on vähintään 40 historiallista rautatieajoneuvoa, mukaan lukien Saksan viimeisen keisarin salonkivaunu. Museomyymälä, cafe, bistro ja ravintola.

28.1_Berliini_2021_autohalli.jpg

CLASSIC REMISE BERLIN

Kauniisti kunnostetussa entisessä raitiovaunuvarikossa sijaitseva 'Classic Remise' on 12 000 m² palvelukeskus, joka tekee kaiken moottoripyörien ja autojen suhteen, se erikoistunut klassikoihin, klassisiin autoihin ja keräilyajoneuvoihin. Rakennuksessa on nyt klassisten autojen autotallit, palvelut ja jälleenmyyjät, varaosaliikkeet, vaatteet, malliautot, tarvikkeet ja 2 ravintolaa. Vanha teollisuusarkkitehtuuri yhdessä historiallisten ja klassisten ajoneuvojen kanssa takaa ainutlaatuisen autokokemuksen tällaisessa klassisessa autokeskuksessa. Paikka täynnä hohtavia ajoneuvoja - Maseratis, Ferraris, Bentleys, Lamborghinis -, joista suurin osa meistä vain haaveilee. Tämä runsas autojen kokoelma ei oikeastaan ole museo, vaan melko vaikuttava palvelukeskus. Ja kyllä, suurin osa täällä esillä olevista ikonisista autoista on yksityisomistuksessa. Classic Remise palvelee myös moottoripyöräharrastajia omistautuneiden pyöräasiantuntijoiden kanssa.

28.1_Berliini_2021_Historian_museo_1_2.jpg

SAKSAN HISTORIAN MUSEO

Saksan historianmuseo on Unter den Linden kadun varrella vanhan asevaraston eli Zeughausin tiloissa. Tämä vuonna 1706 rakennettu barokkityylinen rakennus on yksi puistokadun vanhimmista rakennuksista. Museo kertoo tarinan Saksan 2000 vuoden historiasta aina varhaiskeskiajalta nykypäivään. 8 000 neliömetrin ja 7000 näyttelyesityksen kautta voit kartoittaa Kaarle Suuren -valloitukset, nähdä Lutherin teesit, oppia toisen maailmansodan alkamisesta ja tutustua Saksan yhdistymiseen. Perehdy Saksan historiaan tässä kiehtovassa museossa, joka esittää saksalaisen historian eri vaiheet rehellisesti ja kaunistelematta. Näyttelyn kahdessa ylimmässä kerroksessa mennään Saksan historiaan historiallisten aikakausien kautta eurooppalaisessa kontekstissa: Aluksi keskustellaan Saksan ja Euroopan rajojen muuttumisesta ja saksan kielen historiasta. Seuraavaksi mennään keskiajalta reformaation ja 30 vuoden sodan kautta Saksan Keisarikuntaan ja ensimmäiseen maailmansotaan.

28.1_Berliini_2021_Historian_museo_2_3.jpg

Pohjakerroksessa tutustutaan Weimarin tasavallan, natsien hallinnon, molempien Saksan valtioiden historiaan ja Berliinin muurin murtumiseen Saksojen yhdistymisen kanssa. Museon näyttelyt antavat kokonaiskuvan Saksan historiasta. Tarkastele esineitä, taideteoksia, asiakirjoja, valokuvia ja jokapäiväisiä esineitä, jotka tutustuttavat sinut historiaan aina esihistoriasta Saksojen yhdistymiseen. Museon elokuvateatteri esittää sekä fiktiivisiä elokuvia että dokumentteja saksaksi ja toisinaan englanniksi. Niiden teemat ovat yleensä yhtenäisiä museon väliaikaisnäyttelyiden kanssa. Tee ostoksia museomyymälässä ja istahda lopuksi kahville museon kahvilaan.

28.1_Berliini_2021_Checkpoint_Charlie_2.jpg

CHECKPOINT CHARLIE

Friedrichstrasse-kadulla sijaitseva Checkpoint Charlie on länsivaltojen antama nimitys tunnetuimmalle Itä- ja Länsi-Berliinin väliselle rajanylitysasemalle joka oli kylmän sodan symboli, nykyään se on yksi Berliinin suosituimmista nähtävyyksistä. Entisenrajanylitysasema paikalla on nykyään kopio entisestä amerikkalaisten vartijoden kopista sekä rajanylityskyltti, jossa on kuuluisat sanat "You are now leaving the American sector"- ”Sie verlassen den amerikanische Sektor”. Kopissa voi saada passinsa leimatuksi. Vieressä Mauermuseum Checkpoint Charlie esittelee niin kutsuttua "maailman paras rajaturvallisuusjärjestelmää" (itäsaksalaisen kenraalin Heinz Hoffmannin sanoin). Esillä ovat valokuvia ja niihin liittyviä asiakirjoja onnistuneista pakolaisyrityksistä Itä-Saksasta, yhdessä käytettyjen pakolaitteiden kanssa: kuumailmapalloja, pakoautoja, tuolihissit ja mini-U-vene sekä siinä onnistuneiden henkilöiden kertomuksia. Näyttely valokuvia, kirjoituksia ja esineitä, jotka esittelevät Berliinin muurin ja pakomatkoista sen olemassaolon ajan. Jaetun Berliinin historia toisen maailmansodan jälkeen sen jälleen yhdistymiseen asti.

28.1_Berliini_2021_Gestapon_museo_2.jpg

TOPOGRAPHIE DES TERROS

Terrorian topografia on ulkona ja sisätiloissa sijaitseva dokumentaatiokeskus aiemman Prinz-Albrecht-Strassen rakennuksissa, joissa natsihallinnon aikana vuosina 1933-1945 oli SS Reichin pääturvallisuusvirasto, Sicherheitspolizei, SD, Einsatzgruppen ja Gestapon päämaja. Rakennukset tuhoutuivat pahoin liittoutuneiden pommituksissa vuoden 1945 alkupuolella ja rauniot purettiin sodan jälkeen. Raja USA:n ja Neuvostoliiton miehitysvyöhykkeiden välillä Berliinissä kulki Prinz-Albrecht-Strassea pitkin, joten kadusta tuli pian linnoitettu raja ja Berliinin muuri kulki kadun eteläpuolella 1961-1989. Terrorin topografian vieressä on Berliinin muurin pisin olemassa oleva osa. Gestapon päämajan kellari, jossa monia poliittisia vankeja kidutettiin ja teloitettiin, löydettiin ja kaivettiin. Sitten alue muutettiin ulkoilmamuistomerkiksi ja museoksi, joka kuvaa yksityiskohtaisesti natsien sorron historiaa. Näyttely on maksuton.

28.1_Berliini_2021_vakoilumuseo_1_2.jpg

SAKSAN VAKOILUMUSEO

Saksan vakoilumuseo näyttää interaktiivisessa multimedianäyttelyssä vakoilun ja salaisten palvelujen historian maailmanlaajuisesti. Museossa tutkitaan vakoilutapoja ja viestintää historian aikana, mukaan lukien muinaisen egyptiläisen tekstit. Erityistä huomiota on kiinnitetty vakoilutoimintaan Berliinissä kylmän sodan aikana. Berliini oli keskeinen vakoojien vaihdossa kylmän sodan aikana.

28.1_Berliini_2021_vakoilumuseo_2_2.jpg

3000 neliömetrin näyttelytila esittelee yli 300 esinettä. Näyttelyssä teemoina mm. vakoiluvälineet, kuuntelulaitteet, salaiset palvelut ja seksuaalinen viettely, eläimet joita käytetään vakoojina, harvinaiset CIA-kamerat, Glienicken silta (vakoojavaihto) ja James Bond 007 elokuvien rekvisiitta. Kokoelma koostuu pääosin alkuperäisistä esineistä ja sitä täydentävät jäljennökset. Näyttelyiden esittelyä tukevat installaatiot. Suurin osa näyttelyistä voidaan kokea kosketusnäytöillä 360 °: ssa, ja monissa näyttelyesineissä käytetään läpinäkyviä LCD-näyttöjä, joista saa tietoa. Museossa on kauppa, kahvila ja elokuvateatteri.

28.1_Berliini_2021_Zoo_1_2.jpg

LÄNSI-BERLIININ ELÄINTARHA ZOO

Yksi Berliinin näkyvimmistä maamerkeistä on Länsi-Berliinin eläintarha Zoo joka Saksan vanhin eläintarha. Se on yksi maailman suurimmista eläintarhoista ja käsittää 33 hehtaaria kaupungin keskustassa sijaitsevasta vaikuttavasta Tiergartenin puistosta.Eläintarha on eläinmäärältään mitattuna maailman suurin. Eläintarhaan kannattaa mennä sisään elefanttiporttista joka jo vie eläintarhan hienostuneeseen tunnelmaan ja arkkitehtuuriin, ja on Berliinin valokuvatuimpia rakennuksia.

28.1_Berliini_2021_Zoo_5_2.jpg

  Eläintarhavierailun kohokohta on ehdottomasti isopandojen Meng Meng ja Jiao Qing näkeminen. Eläintarha on nykyisin yksi Euroopan parhaimmista eläintarhoista, jossa elää lähes 20 000 eläintä yli 1200 eri lajista.

28.1_Berliini_2021_Zoo_2_2.jpg

Eläimet asuvat alueilla, jotka on rakennettu muistuttamaan niiden luontaista elinympäristöä, kuten afrikkalaista savannia ja australialaista erämaata. Eläintarhassa näet muun muassa jättiläispandoja,

28.1_Berliini_2021_Zoo_3_2.jpg

ruskeakarhuja, jääkarhuja, pingviinejä, elefantteja, leijonia, mangusteja, susia ja virtahepoja.

28.1_Berliini_2021_Zoo_6.jpg

Eläintarhasta löytyy kymmenen erilaista eläintaloa, ja niihin kuuluvat esimerkiksi sarvikuonojen ja petoeläinten talot. Koska eläimiä on erityisen paljon, mahtuu mukaan useita harvinaisiakin lajeja. Tällaisia ovat mm. okapi ja vesisika. Eläintarhassa on myös lintuhuone, jonka läpi voi kävellä. Zoon pääravintolassa on tarjolla perinteisiä saksalaisia annoksia ja kansainvälisiä ruokalajeja.

28.1_Berliini_2021_Zoo_4_akvario_2.jpg

Eläintarhan vieressä on Aquarium Berlin. Akvaariossa on 250 vesitankkissa on 13 000 eläintä: trooppisia ja paikallisia kalalajeja, krokotiileja, haita ja hyönteisiä. Erikoisten kalojen, piraijojen ja haiden lisäksi näkemisen arvoisia ovat merihevoset, meduusat, krokotiilit sekä liskot, sammakkoeläimet, käärmeet ja hämähäkit.

28.1_Berliini_2021_olympiastadioni_2.jpg

BERLIININ OLYMPIASTADION

Olympiastadion on 1.-16.8.1936 Berliinin olympialaisia varten valmistunut jalkapallo- ja yleisurheilustadion. Vaikkakin stadionin arkkitehti Werner March valittiin jo ennen kansallissosialistien valtaannousua, vaikutti Adolf Hitler suuresti sen suunnitteluun. Selkeillä geometrisilla perusmuodoillaan stadion perustuu muinaisiin antiikin urheilupaikkoin. Lopulta valmistui vahvasti antiikin arkkitehtuurista vaikutteita saanut suurstadion jopa 110 000 katsojaa varten suuremman olympiakompleksin osaksi. Vuoden 2006 uudistusten jälkeen stadionille mahtuu jalkapallo-otteluun 74 220 katsojaa. Historiallinen polku olympiapaikalla, jossa on 45 infotaulua saksaksi ja englanniksi, kertovat entisen "Reichin urheilukentän" alkuperästä ja historiasta. Ja historiallisista taideteoksista kansallissosialismin varhaisilta ajoilta. Jokainen voi tutkia stadionia omalla tavallaan. Lukuisat taulut tarjoavat tietoa olympiapuiston sivustosta. Kaikille, jotka haluavat katsoa pelaajien kabinetteja tai VIP-alueita, on 60 minuutin kiertue stadionin historiaan. Oppaalla on varmasti mukanaan sisäpiiritietoja, jotka myös hämmästyttävät jalkapallon asiantuntijoita. Voit myös kiivetä Olympiapuiston kellotorniin. Ylhäältä on laaja näkymä kaupunkiin, olympiastadionille, Maifeldille ja Waldbühnelle.

berliinin_muurimuseo.jpg

BERLIININ MUURIN MUISTOMUSEO

Esittelee näyttelyn "Berliini 13.elokuuta 1961": valokuvia, pienoismalleja ja ulkona 1,4 km muuria sekä kommunismin tyrannian uhrien muistomerkin.

oktoberfest_berliinin_neuvostoh..jpg

TREPTOWIN PUNA-ARMEIJAN MUISTOMERKKI

Muistomerkki on pystytetty Berliiinin valtauksessa kaatuneiden 80.000 puna-armeijan sotilaan muistoksi. Heistä 5000 on haudattu tähän puna-armeijan suurimpaan sotilashautausmaahan Saksassa. Muistomerkki rakennettiin 1947-49 monumentaaliseen Stalinistiseen tyyliin. Hautakiviä ja monumentteja koristavat kuvat Suuren isänmaallisen sodan kulusta. Vaikuttavin patsas on mausoleumin katolla oleva 12 m korkea ja 70 tonnia painava pronssinen puna-armeijan sotilas joka on lyönyt fasismin ja kannattelee käsivarsilla pelastamaansa saksalaista pikkkutyttöä. Mausoulemin sisällä on mosaiikkitaideteos joka kuvaa Neuvostoliiton rauhantahtoa ja kommunismin ylivertaisuutta.

28.1_Berliini_2021_liittoutuneiden_museo_2_2.jpg

LIITTOUTUNEIDEN MUSEO

Kävely Dahlemin alueen läpi vie sinut entiseen Outpost-elokuvateatteriin, jossa amerikkalaiset sotilaat nauttivat aikaisemmin elokuvista. Entisessä amerikkalaisesten sodanjälkeisessä Berliinin sektorissa on Allierten-museo (Allied Museum), joka kunnioittaa sotilaita, jotka olivat Berliinissä vuodesta 1945 aina heidän lopulliseen lähtöönsä vuoteen 1994.

28.1_Berliini_2021_liittoutuneiden_museo_1_2.jpg

Tässä museossa on näytteillä alkuperäisiä asiakirjoja, kokoelma Berliinin karttoja suunnitelluilla sektoreilla, kuvia Puna-armeijan joukoista jotka marssivat Berliiniin, virkapuvut, ensimmäiset sodanjälkeiset Berliinin sanomalehdet, denazifikaatiodokumentit, CARE-paketit ja osia brittiläis-amerikkalaisesta vakoojatunnelista joka oli suunniteltu kuuntelemaan Neuvostoliiton puhelinlinjoja. Esillä mm."Kylmän Sodan aika", Berliinin saarto, Berliinin muuri ym.Ulkonäyttelyn suurempia nähtävyyksiä on rusinapommittaja Hastings TG 503. Voit nähdä brittiläisen liikennelentokoneen sisäpuolen ja ranskalaisen armeijan junavaunun ruokasalin. Kävele osaan Berliinin muuria ja ensimmäiseen Checkpoint Charlien -tarkastuspisteeseen.

28.1_Berliini_2021_Luftwaffen_ilmailumuseo_1_2.jpg

28.1_Berliini_2021_Luftwaffen_ilmailumuseo_4_2.jpg

BERLININ SOTAHISTORIALLINEN ILMAILUMUSEO GATOW

Sijaitsee Berliinin laidollla Gatowin entiselllä Luftwaffen ja myöhemmin Royal Air Forcen käytössä aina vuoteen 1994 olleella lentokentälllä. Museo keskittyy sotilasilmailun historiaan Saksassa vuodesta 1884 nykypäivään.

28.1_Berliini_2021_Luftwaffen_ilmailumuseo_2_2.jpg

Täältä saat erinomaisen kuvan siitä, kuinka lentokoneet ja helikopterit ovat kehittyneet vuosikymmenien aikana.Muita näyttelyesineitä ovat armeijan kuorma-autot, virkapuvut ja univormut mm. sotamarsalkka Herman Göringin univormu ja henkilökohtaiset varusteet, pommit, käsiaseita, ilmatorjuntaohjuksia ym. Museo esittelee myös toisen maailmansodan aikaisia Luftwaffen sekä liittoutuneiden ilmaoperaatioita sekä myöhäisempää R.A.F. toimintaa kentällä ja Berliinin ilmasiltaa.

28.1_Berliini_2021_Luftwaffen_ilmailumuseo_3_2.jpg

Sotilashistorian museon ulkotiloissa keskitytään kylmän sodan aikaisten sotilasajoneuvojen temaattiseen esittelyyn. Museo omistaa yhden maailman suurimmista Bundeswehrin ja Itä-Saksan armeijan (NVA) lentokoneiden, helikoptereiden, ilma-alusten, ohjusjärjestelmien, tutkajärjestelmien ja maalaitteiden kokoelmista. Näyttelykohteet vaihtelevat koulukoneista hävittäjiin, hävittäjäpommittajiin ja tiedustelulentokoneisiin, kuljetuskoneisiin ja torjuntahelikoptereihin asti. Lisäksi löytyy useita lentokoneita muista Naton ja Varsovan liiton jäsenmaista. Lisäksi merivoimien ja armeijan käyttämät lentokoneet ovat staattisella näytöllä. Myös maa-pinta-ohjukset esitetään.  Erityinen näyttely on "Würzburg Riese" (Würzburgin jättiläinen) tutkajärjestelmästä toisen maailmansodan ajalta.

28.1_Berliini_2021_Luftwaffen_ilmailumuseo_5.jpg

Pitkillä kiitoteillä kuljet ensin lentokoneiden, helikopterien ja ilmapuolustusjärjestelmien ohi - vasta kun seisotte näiden voimakkaiden laitteiden edessä, saat todella tietää niiden valtavista mitoista. Mm. Lockheed T33, Republic F84 Thunderchief, ja RF84 Thunderflash, Mig 15 ja Mig 17, Mig 23, F86 Sabre, Fiat F91, Haker Hunter, Hawker Sea Hawk, F104 Starfighter, F4 Phantom, Il 28, Mig 21F, ja Mig 21Bis, Suhoi 22, EE Ligtning, Dassault Mirage III, Dassault Super Mystere, EE Canberra. Ulkoalueen (esineet vuodelta 1955 lähtien) lisäksi voit katsella näyttelyä myös tornitalossa ja kahdessa hangaarissa.

28.1_Berliini_Charlottenburgin_linna_1_2.jpg

CHARLOTTENBURGIN LINNA

Charlottenburgin linna (saks. Schloss Charlottenburg) on Saksan pääkaupungin Berliinin jäljellä olevista linnoista suurin ja ainoa Preussin kuninkaiden hovilinna Berliinissä. Linnan edustalla on Andreas Schlüterin veistämä suuren vaaliruhtinaan eli Fredrik Vilhelmin ratsastajapatsas. Tämän Berliinin suurimman barokkilinnan rakennutti 1600-luvun lopulla Fredrik I:n vaimonsa Sophie Charlotten kesäasunnoksi italialaiseen barokkityyliin arkkitehti Arnold Neringin suunnitelmien mukaan. Linna on upea esimerkki aikansa barokki- ja rokokooarkkitehtuurista. Toisen maailmansodan jäljiltä linna ja puutarha on nyt entisöity täsmälleen entiseen asuunsa. Pääportin yläpuolella seisovat patsaat esittävät keskellä kaksintaistelua olevia miekkailijoita. Linnan ulkoasua hallitsee keskellä oleva torni. Sen sivuilla olevat siipirakennukset muodostavat rakennuksen edustalle kunniapihan. Linnan tämä osa on somistettu monin kuninkuuteen viittaavin symbolein. Lisäksi 48 metriä korkeaa kupolikattoa koristaa kultainen Fortuna jumalattaren patsas, jonka toivottiin tuovan onnea Hohenzollern kuningassuvulle. Barokkipuutarha on linnan takana, ja sitä reunustaa lampi. Charlottenburgia rajaa myös Spreejoki.

28.1_Berliini_Charlottenburgin_linna_3_2.jpg

Koe Charlottenburgin linnan kuninkaallisten aikojen loisto ja ihaile linnan taidetta. Sisällä voit tutustua linnan moniin eri saleihin, kuten rokokoo-juhlasali, joka tunnetaan nimellä Goldene Galerie sekä holvikaarikaton ja koristeellisten tapettien koristamaan vastaanottosaliin.

28.1_Berliini_Charlottenburgin_linna_5_2.jpg

Vierailijat voivat nähdä vanhan palatsin, jossa on barokkityylisiä huoneita, kuninkaallisia huoneistoja, kiinalaisten ja japanilaisten posliinikokoelmien.

28.1_Berliini_Charlottenburgin_linna_4_2.jpg

Uudessa siivessä voit vierailla olohuoneissa ja kultaisessa galleriassa. Sisällä 1700-luvun ranskalaisten maalauksien kokoelma on suurin laatuaan Ranskan ulkopuolella.

28.1_Berliini_Charlottenburgin_linna_2_posliini_2.jpg

Posliinisalissa on esillä itämaista keramiikkaa ja kiehtova kokoelma hienointa sinistä ja valkoista posliinia, joka koristaa koko huoneen. Kuuntele äänioppaan (sis. sisäänpääsymaksuun) opastusta samalla, kun kiertelet uuden siiven Preussin kuningaalisten ylellisissä yksityisasunnoissa. Hopeaholvi sisältää melko upeat kulta-, hopea-, lasi- ja posliiniset astiat, jotka on asetettu levitetyille pöydille. Noin 100 pöytäastiastoa on säilynyt vahingoittumattomana, mikä on elävä muistutus hovin ruokailun upeudesta.

28.1_Berliini_Charlottenburgin_linna_6_2.jpg

Preussin kruunukorujen jäljellä olevien kappaleiden vaikuttava näyttely, täydellisinä keisarillisilla tunnusmerkeillä, sekä henkilökohtaiset aarteet, kuten Frederik Suuren keräämät  hienot nuuskarasiat ja huonekalut ovat myös näkemisen arvoisia. Uusi siipi toimii myös taidemuseona.

28.1_Berliini_Charlottenburgin_linna_8_puisto_2.jpg

Tutustumisen arvoinen on myös linnan 32 hehtaarin suuruinen puutarha, jonka inspiraationa käytettiin Ranskassa sijaitsevan Versaillesin palatsin puutarhoja. Puiston helmiä ovat kolme huomattavaa rakennusta: Belvedere (vuodelta 1788) toimii posliinimuseona, jossa on suuri kokoelma Königliche Porzellanmanufakturin (KPM) tuotteita 1700–1800-luvuilta. Italialaistyylinen kesähuvila Schinkel-paviljonki sisustuksineen kuvastaa arkkitehti Karl Friedrich Schinkelin antiikkivaikutteista tyyliä. Linnapuutarhan uusi paviljonki lumoaa klassisella eleganssilla ja romanttisten maalauksien kokoelmalla. Lisäksi tässä rakennuksessa on esillä Berliini-aiheisia 1800-luvun maalauksia

28.1_Berliini_Charlottenburgin_linna_7_Luisen_hautakappeli_2.jpg

33-vuotiaana vuonna 1810 kuollut kuningatar Luise nousi Napoleonin sotien aikana isänmaallisen palvonnan kohteeksi, ja Luisen klassista temppeliä muistuttava mausoleumi (1815) tehtiin hänen kunniakseen. Kuvanveistäjän Christian Daniel Rauchin veistämä vaikuttava Louise-veistos koristelee kuningatar Louisen sarkofagiaan. Mausoleumia on myöhemmin laajennettu, jotta myös myöhempiä kuninkaallisia voitiin haudata sinne. Nauti virvokkeita linnan vieressä sijaitsevassa Kleine Orangerien tunnelmallisesa kahvilasa. Charlottenburgin linnaa vastapäätä sijaitsee useita taiteen ystävää kiinnostavia korkeatasoisia taidegallerioita ja museoita: Bröhan-Museum, Museum Berggruen, Sammlung Scharf-Gerstenberg, Museum Charlottenburg-Wilmersdorf Villa Oppenheimissa, Keramik-Museum Berlin, Gipsformerei der Staatlichen Museen Berlin. Charlottenburgin linna sijaitsee noin 15 minuutin kävelymatkan päässä hotelliltamme.

berliinin_vahakabinetti.jpg

MADAME TUSSAUDS BERLIN VAHAKABINETTI

Madame Tussaudsin Berliinin vahanukkemuseo sijaitsee aivan Berliinin sydämessä, Brandenburgin portin kulmilla Unter der Lindenillä. Paitsi historiallisia kuuluisuuksia kuten Hitler, Albert Einstein, Joseph Beuys tai John F. Kennedy, siellä on myös hallitsijoita, elokuvatähtiä, urheilijoita ja politiikan sekä historian kuuluisuuksia, kuten Barack Obama, Cristiano Ronaldo, Heidi Klum, Lady Gaga, The Beatles, Rihanna tai Justin Bieber. Hahmoja ei voida ainoastaan valokuvata, vaan myös koskettaa.

28.1_Berliini_2021_elokuva-__tv_museo_3.jpg

DEUTSCHE KINEMATHEK -BERLIININ ELOKUVA- &  TELEVISIO MUSEO

Sony Centerissä Potsdamer Platzilla muutaman minuutin päässä Marlene Dietrich Platzilta on vuonna 2000 avattu museo, joka on yksi kuudesta elokuvamuseosta Saksassa. Berliinin elokuva- ja televisiomuseon pysyvässä näyttelyssä esitellään näytteitä koko Saksan elokuva- ja televisiohistoriasta. Näyttelyyn kuuluvat julisteet, valokuvat, elokuvapuvut, arkkitehtoniset luonnokset ja rekvisiitta. Pysyvä näyttely “Elokuva” tarjoaa askel askeleelta elokuvateatterin virstanpylväät ja liikkuvan kuvan ja yhteiskunnan vuorovaikutuksen. 13 osastoa, joissa on yli 1 000 näyttelyesitystä elokuvaskripteistä pukuihin ja rekvisiittaan; kuvaavat elokuvien tekemisen historiallista ja teknistä kehitystä hiljaisesta ajasta digitaaliajan erikoistehosteisiin sekä elokuviensa kanssa historiaa tehneiden ohjaajien uraa. Kohokohtia ovat klassiset saksalaiset ekspressionistiset mestariteokset, kuten Dr. Caligarin kabinetti ja Fritz Langin "Metropolis". Muita saavutettuja virstanpylväitä ovat Weimarin tasavallan ajan kulttuuribuumi vuosina 1918-1933, kulttuurin muutos ideologiseksi propagandaksi natsikauden aikana mestariteoksilla, kuten Leni Riefenstahlin "Olympia" ja ”Tahdon riemuvoitto” ja saksalaisten elokuvantekijöiden maastamuutto Hollywoodiin vuoden 1933 jälkeen. Erityisosasto on omistettu Saksan suurimmalle diivalle - Marlene Dietrichille - näyttelyssä on useita hänen henkilökohtaisia ​​esineitään ja muistoesineitä. Osastot myös tieteiselokuville ja animaatioelokuvalle. Museokauppa ensimmäisessä kerroksessa lipunmyyntipisteen vieressä. Torstaisin klo 16:00 - 20:00 vapaa pääsy muulloin 8 €.

28.1_Berliini_2021_KaDeWe_2.jpg

KaDeWe

1907 avattu Kaufhaus des Westens (paremmin tunnettu lyhenteeltään KaDeWe) on tavaratalo Berliinissä. Tavaratalo on osa Karstadt- tavarataloketjua. Se on Manner-Euroopan suurin tavaratalo ja Euroopan toiseksi suurin heti Lontoon Harrodsin jälkeen. Sen pinta-ala on yli 60 000 neliömetriä, ja siellä on ostettavana yli 380 000 erilaista tuotetta. Joka päivä siellä käy lähes 50 000 asiakasta. Todellinen nähtävyys on kuudennen kerroksen ylellinen Gourmet herkkuosasto, jossa on myynnissä 35 000 elintarviketuotetta kaikkialta maailmasta mm. 1200 makkaraa, 3400 viinimerkkiä, 1300 juustolajia ja satoja herkullisia leivoksia. Useita herkuttelu nurkkauksia joissa annokset valmistetaan asiakaakkaan toiveiden mukaan. Kahviloita, coctail ja shamppanja baareja ja ravintoloita. Tavaratalo sijaitsee Tauentzienstraßella Kurfürstendammin läheisyydessä, ja se on yksi Berliinin suosituimmista nähtävyyksistä.

28.1_Berliini_2021_kirpputorit_2.jpg

BERLIININ VIIKONLOPUN KIRPPUTOREJA

Berliini tunnetaan kirpputorikaupunkina, jonka kirpputorit ja antiikkimarkkinat kutsuvat kiertelemään, katselemaan viikonloppuisin. Voit tehdä löytöjä antikvaarisista kirjoista, käsitöistä, laukkuista ja vaatteista tekniikkaan, musiikkiin ja lamppuihin. Berliinin vanhin kirpputori Strasse des 17. Juni, Charlottenburg. S-Bahn: Tiergarten La-su 10-17, Arena Eichenstr. 4, Treptow. S-Bahn: Treptower Park, U1: Schlesisches Tor (La-Su klo 10-16), Am Bode Museum Kupfergraben 1, Mitte. S-Bahn: Oranienburger Strasse, U6, S-Bahn: Friedrichstrasse  (La-su klo 11-17), Fehrbelliner Platz 1, Wilmersdorf. U3, U7: Fehrbelliner Platz (La-su klo 10-16), Rathaus Schöneberg John-F.-Kennedy-Platz 1, Schöneberg. U4: Rathaus Schöneberg, U4, U7: Bayerischer Platz (La-su klo 8-16), Perinteikäs Arkonaplatzin kirpputori Arkonaplatz 1, Mitte. U8: Bernauer Straße (Su klo 10-16), Mauerpark Bernauer Str. 63-64, Mitte. U2: Eberswalder Strasse, U8: Bernauer Strasse (Su klo 09-16), Ost-Bahnhof Erich-Steinfurth-Str. 1, FriedrichshainS-Bahn Ostbahnhof (Su 09-15)

28.1_Berliini_2021_hotellin_kavelkatu_1_2.jpg

WILHELMSDORFER STRASSE

Erittäin suosittu ostoskatu 2 km pitkä Wilmersdorfer Strasse ulottuu Otto-Suhr-Alleelta Konrad Adenauer Platzille Charlottenburgin alueella. Suurimmaksi osaksi se on kävelykatua, jonka varrella on lukuisia kauppoja ja tavarataloja. Kadun pohjoiselle osalle on ominaista kerrostalot, joissa on pieniä putiikkeja ja aasialaisia ravintoloita. Täältä löydät muun muassa vanhan berliiniläisravintolan vuodelta 1892 sekä Märklinin pienoisrautatieliikkeen ja Army Depot army-shopin.

28.1_Berliini_2021_hotellin_kavelkatu_2_2.jpg

Hotelliamme vastapäätä on kaupungin kuuluisin kala & lihaherkkukauppa Rogacki bistroineen. Kaupungin erikoisylpeys on Berliinissä alkunsa saanut currywurst, joka nimensä mukaisesti on currylla maustettu versio perinteisestä makkarasta. Currywurstia myyviä grillejä löytyy jo melkein hotelliamme vastapäätä. Wilmersdorfer Arcaden ostoskeskuksessa on 60 muotiliikettä ja myymälää kuten Müller, 6 kahvilaa ja pikaruokapaikkaa kuten McDonalds. Jalankulkuvyöhykkeellä on Kik halpahalli, Euro kauppa,  Lidl ja HiT-Ulrich marketit, viisikerroksinen Galeria Karstadt-tavaratalo jonka ylimmästä kerroksesta löytyy Le Buffet ravintola, Woolworth halpahalli sekä C&A vaatetavaratalo. Kenkäkaupoissa löytyy edulliset CCC, Deichmann ja Leiser, samoin Hugendubel-kirjakauppa. Myös Rossmann sekä Dm -drogerie ovat kadun varrella. Tätä seuraa Kant-keskus, jossa Media Markt -elektroniikkaliike sijaitsee Peek & Cloppenburg -vaatetavaratalon ja TK Maxx Outlet tavaratalon vieressä. Kävelykadun varrella on kymmenittäin leipomoita ja kahviloita, kebap- & pizzapaikkojapikaruokapaikkoja kuten Burger King ja ravintoloita. S-Bahn-sillan eteläpuolella on Hindemithplatz ja St. Georgin suihkulähde risteyksessä Mommsenstrassen kanssa. Aukion ulkopuolella Wilmersdorfer Strassen länsipuolella ovat seksikaupat, kun taas ravintolat ja muotiliikkeet vuorottelevat itäpuolella. Katu päättyy Adenauerplatzille, Kurfürstendammin välittömään läheisyyteen.

28.1_Berliini_2021_altberliner_ravintola_2.jpg

Jos etsit vanhan Berliinin jälkiä ja haluavat hengittää todellista Berliinin ilmaa, sinun tulee käydä yhdessä tämän kaupungin vanhimmista pubiravintoloista: "Wilhelm Hoeck 1892"  joka sijaitsee vain 120 m päässä hotellistamme. Saksalaiset ja kansainväliset elokuvatähdet, kuten Manfred Krug, Bud Spencer ja Tom Hanks ovat olleet paikan vieraina. Alkuperäisenä pubin puolella on säilynyt tunnelmallinin puu- & peilisisustus ja viisi hanaolutta vie kävijän takaisin vanhan hyvän aikaan. Älä unohda laittaa muutamaa kolikkoa juke-boxiin ja kuunnella 70-luvun poppia ja saksalaisia Schlagereita. Ravintolapuoli tarjoaa aitoja Berliinin ruokia. Perinteisten ruokien joukkoon Berliinissä kuuluvat myös liharuoat, kuten maksa tai sianpotka, joita tarjoillaan yleensä hapankaalin kera. Jos et pysty valitsemaan tarjolla olevien ruokien välillä, voit nauttia ruokalistalta Berliner Happenilla (saksankielisellä tapauksella). Mini-Eisbeinistä Kassleriin vegaaniseen linssisalaattiin jokaiselle makunsa mukaan. Ruokalistalla mm. Wienerschnitzel perunoilla 13,90 €, Berliiniläinen Currywurst makkara ranskalaisilla 7,90 €, Gulassikeitto 4,80 €, Königsbergin lihapullat, keitetyt perunat ja punajuurta 10,30 €. Vaihtuva lounaspöytä maanantaista perjantaihin.

28.1_Berliini_2021_altberliner_ravintola_2_w_2.jpg

Wendel on 100-vuotinen kulmapubi jossa asiakkaat voivat nauttia tyypillisestä, perinteisestä aidosta berliiniläisestä vanhasta tunnelmassa ja hyvästä keittiöstä. Ravintola olikin saksalaisen näyttelijä Curt Jürgensin suosikkipaikkoja. Hanasta löytyy 12 olutta Berliner Pilseneristä böömiläiseen Pilsneriin ja baijerilaisiin vehnäoluisiin. Ruokalistalta löytyy mm. ensiluokkainen verimakkara paistetulla perunalla 9,40 € ja porsaanpotka hapankaalin ja herneiden kera, Tiroler Gröstl pyttipannu 8,70 €. Kaikki ovat tervetulleita, kuuluisuuksista kanta-asiakkaisiin. Pöytävarausta suositellaan. Sijaitsee 500 m päässä hotelistamme.


28.1_Berliini_2021_hotelli_L_1_aula_2.jpg

BERLIINISSÄ HOTELLI*** Buffetaamiainen

Hotelli sijaitsee Länsi-Berliinin Charlottenburgin kaupunginosassa. Nuorekas ja tyylikäs muotoilu, modernit ja raikkaat värit, keskeinen sijainti ja hyvät liikenneyhteydet tekevät 3 tähden hotellista ihanteellisen lähtöpisteen kaupunkilomalle. Vain 100 metrin päässä on Bismarckstraße metroasema, jolta on suora yhteys Bahnhof Zoolle, Potsdamer Platz ja Alexanderplatz-aukioille. Deutsche Oper metroasema on 300 m päässä. Berlin-Charlottenburgin S-Bahn asema reilun 10 minuutin kävelymatkan päässä. Hotelli on 350 m. päässä Wilmersdorferstraßen kävelykatu osuudelta houkuttelevilla ostosmahdollisuuksilla. Hotellin vieressä oleva Pennymarket avoinna klo 07-22. Hotellin välittömässä läheisyydessä on kymmeniä ravintoloita, pikaruokapaikkoja, kahviloita ja baareja. Vastaanotto on avoinna 24 h. Lippu- & retkipalvelu, kemiallinen pesu, matkatavarasäilytys. Hotellissa on 3 hissiä. Hotellissa on polkupyörävuokrausta.

28.1_Berliini_2021_hotelli_L_2_ravintola_2.jpg

Aamiaishuoneessa tarjoillaan joka aamu klo 6.30–10.30 runsas buffetaamiainen. Asiakkaat voivat myös nauttia juomia ja välipaloja klo 18:00-01:00 hotellin baariloungessa jossa on tyylikäs moderni sisustus.

28.1_Berliini_2021_hotelli_L_3_huone_2.jpg

Tilavia 18-22 m² ilmastoituja äänieristettyjä huoneita, joissa on tallelokero, ilmainen pullovesi, 40-tuumainen taulu-tv, kuumien juomien valmistusvälineet, työpöytä. Oma kylpyhuone, jossa on ilmaisia kylpytuotteita & hiustenkuivaaja. Siivous päivittäin. Ilmainen WiFi on saatavilla koko hotellissa.


MATKAOHJELMA BERLIINI 28.-31.1 2021

28.01. Torstai

Klo 09.30 Helsinki-Vantaa lentoasema terminaali 1 kokoontuminen. Klo 10.55 Easy Jet lento EJU5732 lähtee Berliiniin. Klo 12.10 kone laskeutuu Berlin-Brandenburgin kentälle. Klo 12.45 kuljetus hotellille. Klo 13.45 kirjautuminen hotelliin tai matkatavaroiden jättö säilytykseen. majoitumme hyvätasoiseen keskustahotelliin kolmeksi yöksi. Klo 14 lähtö hotellilta ja omatoiminen lounas hotellin lähistöllä. Noin klo 15.-17 tutustumine Berlin Storyn bunkkermuseoon ja sen näytelyihin. Sen jälkeen kierros Brandenburgin portilla, Führer bunkkerin paikalla,  ym.

29.01 Perjantai

Klo klo 6.30–10.30 runsas buffetaamiainen. Klo 10.30 lähtö hotellilta. Klo 11.00-13.30 mahdollisuus tutustua Berliinin Zoo eläintarhaan 16 €. Tai voi omatoimisesti viettää aikaa Länsi-Berliinin keskustassa tutustuen Keisari Wilhelmin muistokirkkon ja Europacenteriin . Omatoimista aikaa nauttia Berliinin lukuisista nähtävyyksistä, museoista, kulttuurista ja ostosmahdollisuuksista.

30.01 Lauantai

Klo klo 6.30–10.30 runsas buffetaamiainen. Aamupäivä vapaata ohjelmaa. Klo 14 lähtö hotellilta Berliinin tekniikan museoon ja Classic Remise autonäyttelyyn. Iltapäivän aikana näemme myös Check-point Charlien, Alexanderplatzin ja Potsdamerplatzin.

31.01 Sunnuntai

Klo 06.00 aamiaispussi receptionista mukaan ja bussikuljetus lentoasemalle. Saavumme klo 07.15 Berlin-Brandenburgin lentokentällä. Klo 08.30 Easy Jetin lento EJU5733. Kone laskeutuu Helsinki-Vantaalle klo 11.40.

STETTIN_JOULU_2019__eaysyjet_lentokone.JPG

LENTOINFO

Meno: Torstai 28.01.2021 EASY JET EJU5732 10:55 - 12:10 Helsinki - Berliini

Paluu: Sunnuntai 31.01.2021 EASY JET  EJU5733 08:30 - 11:40 Berliini - Helsinki

Sisältää: Easy Jet suorat reittilennot Hki-Berlin-Hki sis. max 10 kg käsimatkatavaraa lentolaukku tai vastaava 56 x 45 x 25 cm (mittoihin sis. pyörät & kahvat), lentokenttäkuljetukset hotelliin, lentokenttäverot ja matkustajamaksut, 3 yötä buffetaamiaisella Berliinissä hotellissa***. Suomalaisen matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan.

Huomaa! iso matkalaukku ruumaan lisämaksusta 15 kg/ 56,50 € tai 23 kg +64 €.

Varaa matkalle euroja / luottokortti. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä! E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

Peruutusehdot

Jos peruutus tapahtuu -48 vrk 75 €, 47-28 vrk ennen matkan alkua peruutuskuluina perimme ennakkomaksun 175 €/hlö. 28 -14 vrk ennen lähtöä peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta. Tämän jälkeen peruutuskulut ovat 100 %. Toimistokuluina perintään 75 €/hlö. Huomaa että matkan maksamatta jättäminen ei ole vielä peruutus!