29.9-2.10 Varsova viikonloppu 2023

29.9-2.10_VARSOVA_laukkakisa_viikonloppumatka_2023_logo_2.jpg29.9-2.10 VARSOVA VIIKONLOPPU 2023 PUOLA PE-MA 4 pv.

495 € 2hh:ssa, 625 € 1hh. Sis. Ryanairin lennot Helsinki - Varsova sis. 10 kg lentolaukku (55x40x20cm) ja pieni käsimatkatkavara (40 x 20 x 25 cm) matkustamoon, lentokenttäkuljetukset, 3 hotelliyötä*** buffetaamiaisella Varsovan keskustassa. Seuraavien nähtävyyksien ja museoiden sisäänpääsyt & kuljetuksin suomalaisen matkanjohtajan johdolla: Lazienki palatsi & puisto, Metsästys- & ratsastusmuseo, Urheilumuseo, Kansallismuseo, Kulttuuripalatsin näköalatasanne, Eläintarha, 1 x illallinen, 1 x lounas. Suomalainen matkanjohtaja on mukana koko matkan.

Puolan pääkaupunki on jatkuvassa muutostilassa, häikäisten historiallisten kohteiden ja matkailunähtävyyksien määrällä ja löydät sieltä kerta kerran jälkeen aina jotain uutta. Varsovassa on suuri ja mielenkiintoinen valikoima eri museoita joissa sodan lisäksi taide, tiede ja kulttuuri ovat vahvasti esillä. Ja usko pois, kerran Varsovassa käytyäsi palaat taatusti takaisin.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_Varsova_panorama2.jpg

VARSOVA

1,785 miljoonan asukkaan Varsova on dynaamisen eurooppalaisen metropolin ruumiillistuma, jonka tavaramerkki rikkaan historian lisäksi ovat sen avarakatseiset asukkaat, Veikseljoki ja korkeatasoinen ruokakulttuuri. Varsova tuhottiin lähes kokonaan toisessa maailmansodassa. Varsovan vanhakaupunki rakennettiin tunnollisesti uudelleen, ja siitä tuli myöhemmin kansainvälisesti tunnustettu Unescon maailmanperintökohde. Goottilais- ja renessanssityylinen arkkitehtuuri seisoo rinta rinnan betonisten neuvostoajan rakennusten ja modernien lasisten pilvenpiirtäjien kanssa.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_altstadt_1.jpg

VANHAKAUPUNKI -KAUPUNGIN SYKKIVÄ SYDÄN

Varsovan uudelleen rakennettu sodassa tuhoutunut Vanhakaupunki on ehkä tunnetuin paikka kaupungista ja restauroitu uudelleen upeaan 1600- ja 1700-lukujen asuunsa. Vanhakaupunki on Puolan pääkaupungin jalokivi.

Varsovan kierros on paras aloittaa vaikuttavasta Vanhastakaupungista, jonka historia ulottuu 700 vuoden taakse. Rakennukset vaikuttavatkin ikivanhoilta, vaikka tosiasiassa tämä Varsovan kaupunginosa tuhoutui täysin toisessa maailmansodassa ja rakennettiin kokonaan uudelleen italialaistaiteilija Canaletton tarkasti kaupunkia kuvaavien vanhojen maalausten pohjalta. Rakennustyö onnistui niin täydellisesti, että Vanhakaupunki kirjattiin hyvällä syyllä Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon. Nykyisin Vanhakaupunkiin houkuttelee viehättävä, ainutlaatuinen ilmapiiri ja alkuperäiset arkkitehtoniset yksityiskohdat, jotka ovat edukseen ja luovat kiehtovan tunnelman varsinkin iltahämärän koittaessa.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_tori_altstadt.jpg

Vanhankaupungin tori on kaupungin sykkivä keskus, jonka kesäisin täyttävät ulkoilmakahvilat ja vilkas puheensorina; tori onkin yksi kaupungin suosituimmista kohteista. Varsovan symboli on vedenneito, jonka patsas kohoaa taas alkuperäisellä paikallaan keskellä toria. Varsovan vedenneito on luultavasti maailman ainut, joka kantaa miekkaa ja kilpeä. Varsovan kaupunginmuseo on vallannut torin pohjoisesta laidasta yksitoista taloa kokoelmilleen, jotka valottavat Varsovan ja sen asukkaiden uskomatonta historiaa.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_altstadt_3_linna1.jpg

Tutustu kaupunkiin kävellen ja aloita kierros Vanhastakaupungista Linnanaukiolta eli Plac Zamkowy. Aukiolla on helppo päästä sisään tunnelmaan, jossa on niin Varsovan menneisyyttä kuin nykyisyyttäkin. Siellä sijaitsee suuri osa Varsovan tärkeimmistä nähtävyyksistä, kuten Kuninkaanlinna, kuningas Sigismundin pylväs ja Varsovan vartiotorni, joka on jäänyt jäljelle kaupunkia aikoinaan ympäröineistä muureista.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_Varsova_Kuninkanlinna_sisa2.jpg

KUNINKAAN LINNA

Suuren Zamkowyn aukion laidalla Vanhassa kaupungissa sijaitseva Varsovan kuninkaallinen linna on suuri, pääosin tiilistä rakennettu linna, jonka historiaan on kirjattu kaikkea loistosta täydelliseen tuhoon. Monen muun Varsovassa sijaitsevan historiallisen rakennuksen tapaan myös kuninkaallinen linna jouduttiin rakentamaan takaisin vanhaan loistoonsa toisen maailmansodan jälkeen. Mitään muutoksia ei kuitenkaan tehty, vaan kyseessä on täsmällinen kopio osin jo 1300-luvulta peräisin olleista rakenteista. Nykyisin lähes kaikki linnan osat on otettu museokäyttöön. Loisteliaiden sisätilojen huikeinta antia ovat Puolan viimeiseksi jääneen kuninkaan Stanislaus II Poniatowskin asuintilat sekä ympäri linnaa sijoitetut taideaarteet ja kalusteet.Toinen maailmansota teki kuitenkin lopun linnasta, joka sai aluksi suoria osumia ja tuhoutui lopulta maan tasalle. Kaikkia linnan kalusteita ja sisärakenteita sota ja natsit eivät kuitenkaan onnistuneet tuhoamaan, ja osa niistä onkin sittemmin palautettu vanhoille paikoilleen sen sisällä. Puolalaiseksi linnan tunnistaa etenkin molempia julkisivuja koristavista torneista.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_Varsova_Kuninkanlinna_sisa1.jpg

Kannattaa ehdottomasti osallistua sen sisätiloja esittelevälle opastetulle kierrokselle, jolla näet kaikki kuninkaan asuintilojen upeimmat yksityiskohdat. Niihin kuuluvassa suuressa juhlasalissa on muun muassa suuri, alun perin Marcelo Bacciarellin maalaama kattomaalaus sekä upeita, kullattuja stukkokoristeita. Jälkimmäiset ovat osin alkuperäisiä. Häikäisevässä Canaletto-huoneessa on puolestaan kokoelma myös Canalettona tunnetun Bernardo Bellotton taidetta. Tauluissa on kuvattu Varsova sellaisena kuin taiteilija sen näki 1700-luvulla. Jotain maalausten tarkkuudesta kertoo se, että osaa niistä käytettiin malleina Varsovan sodanjälkeisissä jälleenrakennustöissä. Klassisen musiikin ystävien kannattaa huomioida myös linnan sisäpihalla ja suuressa juhlasalissa järjestettävät konsertit. Valtaosa niiden ohjelmasta on linnan tunnelmaan sopivaa kamarimusiikkia.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kuninkaanlinna_puutarha_LISAKUVA.jpg

Astu lopuksi kauniisti kunnostettuihin puutarhoihin: ylempi puutarha sijaitsee linnan rinteessä ja alempi puutarha sen jaloissa, jossa joki virtasi 1600-luvulla. Huolellisesti uudelleen luotu 1920- ja 1930-luvun tyyliin se ei vain täydennä asuntoa, vaan se on myös ihanteellinen paikka rentoutua. Valtava nurmikko, kukkapenkit, suihkulähteet ja useiden metrien korkeista pensaista luodut sokkelot antavat sinulle energiaa nähtävyyksien katseluun. Jos sinulla on enemmän aikaa, viivyttele vähän kauemmin nähdäksesi puutarhan viehätys valaistuksen hehkussa pimeän tultua.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_tori_altstadt_2.jpg

Vanhankaupungin aukio on Varsovan vanhin ja yksi viehättävimmistä aukioista. On mahdotonta olla rakastumatta tähän paikkaan! Ryner Starego Miasta on ollut Varsovan keskipiste 1200-luvulta lähtien. Vaikka se on yli seitsemän vuosisataa vanha, sen muoto ei ole juurikaan muuttunut. Suuntaa aukion keskellä sijaitsevalle merenneitopatsaalle joka Varsovan rakastettu symboli, ja nähnyt kaupungin sekasortoisen historian. Ihaile ympärillä nousevia renessanssityylisiä rakennuksia. Vuosien mittaan aukiolla on järjestetty markkinoita, pidetty poliittisia puheita ja jopa todistettu teloituksia, mutta nykyään aukiolla voi törmätä lähinnä ravintoloihin, kauppoihin ja turistihoukutuksiin. Varsovan historiaan keskittyvä Muzeum Warszawy, joka täyttää useammankin aukiota ympäröivän historiallisen rakennuksen. Museon kokoelmat esittelevät kaupunkiin ja sen historiaan liittyviä löydoksiä. 5. kerroksen näköalatasanteelta aukeavat näkymät aukiolle ja vanhan kaupungin kattojen ylle. Toinen nähtävyys aukiolla on Adam Mickiewiczen kirjallisuusmuseo, joka on nimetty maan tunnetuimman kirjailijan mukaan.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_puolustustori_B_1.jpg

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_puolustustori_B_2.jpg

Katso myös Kanonia-kadun barbakaani ja kello, kävele pitkin vanhan kaupungin muureja ja ota valokuva Veikselistä Gnojna Góran näköalapaikalta.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_Varsova_tuomiokirkko.jpg

Hartaan katolisen kaupungin hengelliseen puoleen voi tutustua vierailemalla Pyhän Johanneksen katedraalissa. Katedraali vihittiin käyttöön alun perin 1300-luvulla, mutta sodan tuhojen jälkeen se jouduttiin rakentamaan uudelleen gotiikan ajan ulkoasuunsa. Monet Puolan historian kuninkaat ja muut merkkihenkilöt kuten Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja Henryk Sienkiewicz on haudattu sen holveihin ja hautakammioihin. Läheinen Jesuiittakirkko on pienempi mutta taidokkaasti koristeltu uskonnollinen rakennus.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_altstadt_2_kuninkaatie.jpg

KUNINKAANTIE

Varsova oli Puolan hallitsijoiden asuinpaikka vuosisatoja, mistä kertovat historialliset, rivistönä Kuninkaantien eli Trakt Królewskina tunnetun reitin varrella kohoavat rakennukset, joista monet ovat entisiä palatseja: Presidentinlinna, kulttuuri- ja taideministeriö, Taideakatemia ja Varsovan yliopisto sekä useampi kuninkaallinen asuinpalatsi. Barokkia henkivä mahtava Kuninkaanlinna oli Puolan kuninkaiden virallinen asuinpaikka 1500-luvulta alkaen. Linnassa ovat esillä kuninkaan vallan merkit ja valtaistuin sekä tunnettujen taiteilijoiden kuten Rembrandtin, Canaletton ja Matejkon maalauksia. Linnan aukiolla seisoo kuningas Sigismund III Vaasan pylväs, joka 1500-luvulla muutti Puolan pääkaupungin Krakovasta Varsovaan. Pääkaupungin vanhin ja korkein maallinen muistomerkki on erinomainen maamerkki, varsovalaisten ja matkailijoidenkin suosima kohtaamispaikka.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_12.jpg

Kuninkaantien varrella Łazienkin kuninkaallisessa puistossa on veden keskellä tekosaarella sijaitseva klassismia henkivä Vesipalatsi, jonka sisustus on yltäkylläinen. Vesipalatsissa kannattaa ehdottomasti tutustua Puolan viimeisen kuninkaan Stanisław Poniatowskin taidekokoelman maalauksiin.

varsova_bulevardi_kesa_2013_2.jpg

varsova_bulevardi_kesa_2013.jpg

Kuninkaantien varrelta löytyy upeita kirkkoja, museoita ja presidentinlinna. Kuninkaantie päättyy Juhana III Sobieskin uhkealle kesäpalatsille Wilanówissa. Heleänkeltaista barokkipalatsia ympäröivät laajat puutarhat, sen valtaiset runsaasti koristellut huoneet kauniine huonekaluineen uhkuvat entisten omistajiensa vaurautta ja kertovat, kuinka he vaalivat Wienin taistelun vuonna 1683 voittaneen Juhana III Sobieskin muistoa. Wilanówin palatsi oli yksi harvoista sodasta vaurioitta säilyneistä rakennuksista.

Varsovan oikean- eli idänpuoleinen ranta poikkesi vuosisatoja kulttuurisesti, etnisesti ja uskonnoltaan muusta kaupungista. Itäpuoli säilyi onneksi ja kuin onnen kaupalla toisen maailmansodan rytinöistä ja nykyisin sitä pidetään kaupungin autenttisimpana alueena. Pragan kaduilla kuljeskellessa kannattaa tutkailla paikkoja, joista ei odota löytävänsä mitään erityistä – sisäpihoille kätkeytyy pieniä pyhimysalttareita ja tarkkasilmäinen bongaa alueen alkuperäiset seinämaalaukset. Piipahda myös votkamuseossa, joka sijaitsee vanhassa tislaamossa uudistetun Koneser-teollisuuskiinteistön alueella. Kun ilta laskeutuu, on Saska Kępa hieno paikka nauttia modernistisen arkkitehtuurin helmistä ja hyvin ansaitusta pysähdyksestä maailmankeittiön makuja maistellen jossakin alueen lukuisista ravintoloista.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_1_jarvi.jpg

LAZIENKI PUISTON PALATSIT

Łazienki Królewskie on palatsi-puutarhakompleksi, joka on Varsovan kaunein suunniteltu alue ja yksi Euroopan kauneimmista. Se on yhtä upea vehreyden ja arkkitehtuurinsa puolesta. Łazienki Królewskie Museum on palatsi-puutarha-kompleksi, joka sisältää puiston (76 hehtaaria luontoa, aivan kaupungin keskustassa) ja lukuisia historiallisia esineitä. Puisto luotiin käyttämällä entisestään villiä kasvavaa metsää. 1700-luvulla siitä tuli Varsovan kaunein suunniteltu alue ja yksi Euroopan kauneimmista, ja se oli yhtä upea vehreydeltään ja arkkitehtuuriltaan. Tämä laaja puutarha on varsovalaisten suosikkipaikka, jossa he tekevät pitkiä kävelylenkkejä kauniin luonnon ja arkkitehtuurin keskellä, levätäkseen kaupungin hälinästä.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_2_museo_5_ulkoa.jpg

Täällä ei voi vain levätä luontoa katsellessa, vaan myös syventää tietoa valistuksen ideoista vierailemalla eurooppalaisen arkkitehtuurin helmessä.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_3b_kulma.jpg

Yksityiseksi puutarhaksi alun alkaen vuonna 1772 perustetussa puutarhassa on palatseja, patsaita, paviljonkeja, kahviloita, järviä ja jopa teatteri omalla saarellaan. Łazienkin kuninkaallinen puisto on täydellinen paikka rentoutumiseen ja ajanviettoon paikalliseen tapaan.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_2_museo_6_ulkoa_veneet.jpg

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_3.jpg

Kuninkaallinen Łazienkin Vesipalatsi oli kuningas Stanisław Augustin kesäasunto, jossa klassistinen arkkitehtuuri sekoittuu harmonisesti sen luonnolliseen ympäristöön upeine puutarhoineen. Kompleksin nimi

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_2_museo_3_kylppari.jpg

tulee puolalaisen aatelismiehen 1600-luvulla rakennetusta kylpylästä, joka rakennettiin uudelleen 1700-luvulla palatsiksi. Täällä, saaren palatsissa, kuningas isännöi kuuluisia torstai-illallisia, joihin hän kutsui tutkijoita ja runoilijoita keskustelemaan päivän kysymyksistä. Palatsi on yksi Puolan arvokkaimmista

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_2_museo_2_taulut.jpg

historiallisista rakennuksista, jossa sijaitsee kuninkaallinen kuvagalleria, jossa on kuninkaallinen

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_2_museo_4.jpg

veistosgalleria, jossa on kipsikopioita muinaisen maailman kuuluisimmista veistoista, ja yksi harvoista alkuperäisistä eurooppalaisista 1700-luvun hoviteattereista;

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_4_Myslw_palatsi_1.jpg

Myślewickin palatsi sijaitsee kaupungista johtavan tien loppupäässä. Kuningas Stanisław August Poniatowski määräsi, että sitä laajennettiin kaksikerroksisilla paviljongilla, joihin päärunkoon yhdistettiin yksikerroksisia pyöreitä kalusteita.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_4_Myslw_palatsi_2.jpg

Palatsi on säilynyt varhaisklassistisessa tyylissä, mikä tekee siitä yhden Varsovan harvoista säilyneistä esimerkeistä tästä arkkitehtuurin aikakaudesta. Rakenteen alkuperäisiä piirteitä ovat "siipien" pyöreät ääriviivat ja katon erityinen muoto, joka on suunniteltu muistuttamaan perinteisen kiinalaisen taiteen kuvioita.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_4_valkoinen_talo_1.jpg

Valkoinen talo sijaitsee kuninkaalisella Promenade -kadulla, ja se rakennettiin vuonna 1774, ja sen suunnitteli Dominik Merlini. Sisätilojen sisustivat kaksi taidemaalaria: Jan Bogumił Plersch ja Jan Ścisło. Rakennus on alkuperäinen muistomerkki kuningas Stanisławin ajalta.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_4_valkoinen_talo_2.jpg

Sen ainutlaatuiseen sisustukseen kuuluu jättimäisiä maalauksia ruokasalissa, alkuperäisiä kiinalaisia tapetteja (1700-luvun lopulta) salongissa ja toimistossa, joka on koristeltu Jan Bogumił Plerschin maalauksilla; kaikki nämä huoneet ovat säilyneet ja ovat alkuperäisiä. Myös huomionarvoinen: makuuhuoneessa on kuninkaan aito sänky.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_8_patsaita.jpg

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_9_vanha_appl.jpg

Vanha Orangeryn itäsiivessä on upea sisustus, jossa on yksi maailman harvoista aidoista esimerkeistä autenttisesta hoviteatterista:

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_9_vanha_appl_3_teatteri.jpg

se on tehty puusta ja katutasosta ja laatikoista koostuva yleisötila on täynnä koristemaalausta. Länsisiivessä oli asuintilat palvelijoille ja vierashuoneita.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_amfiteatteri_1.jpg

Amfiteatteri avattiin 7. syyskuuta 1791 John Christian Kamsetzerin suunnitelman mukaan. Se sijaitsee lammen rannalla, ja se perustuu vanhoihin rakennuksiin, jotka aikoinaan seisoivat tällä paikalla.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_amfiteatteri_2.jpg

Katsomoalue muistuttaa Herculaneumin teatteria, ja sen päällä on kuuluisien dramaattisten kirjailijoiden patsaita, kun taas näyttämö muistuttaa Forum Romanumin raunioista. Sen ainutlaatuisin piirre on yleisön erottaminen näyttämöstä vedellä.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_amfiteatteri_3_terassi.jpg

Pidämme kahvitauon Amfiteatterin bistrossa.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_14_dian_atempl.jpg

Dianan temppeli on 1822 rakennettu sen rakennus jonka suunnittelu ovat saaneet inspiraationsa muinaisista kreikkalaisista rakennuksista. Sisustus on koristeltu maalauksilla sekä hedelmä- ja kukka aiheilla.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_6_uusi_appl.jpg

Uusi Orangery on rakennettu vuonna 1860, suunnittelijat Adam Adolphe Loeve ja Józef Orłowski. Aluksi talvikuukausina täällä säilytettiin palatsin eksoottisia kasveja, mutta tällä hetkellä siellä on pysyvä puutarha ja Michelin tähden ravintola nimeltä Belvedere.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_7_chopinin_patsas.jpg

Łazienki suorittaa useita tehtäviä: se on museo, kulttuuri-, tiede- ja viihdetapahtumien paikka ja suosikki kävelypaikka. Se on myös tärkeä paikka musiikin ystäville. Jo 50 vuoden ajan maailman kuuluisimman Fryderyk Chopinin muistomerkin juurella on kesäisin lauantaisin ja sunnuntaisin pidetty ilmaisia pianokonsertteja, jotka keräävät turisteja ja musiikin ystäviä.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_5_kiinalainen_puutarha.jpg

Kuninkaallisen Łazienkin pohjoisessa, naturalistisessa osassa sijaitseva kiinalainen puutarha on suunniteltu Pekingin Prinssi Kungin kartanon olemassa olevien historiallisten mallien mukaan. Kiinalainen paviljonki, joka symboloi maskuliinista elementtiä, ja harjakattoinen kiinalainen lehtimaja, joka symboloi naisellisuutta, on yhdistetty puron yli kulkevaan kivisillaan, joka edustaa Linnunrataa. Paviljongin ja lehtimajan katot on valmistettu Kiinassa valmistetuista käsin lasitetuista tiileistä ja niiden väri on okra. Kahdeksan paviljongin sisällä esillä olevaa maalausta esittävät tarinan, joka on täynnä perinteisiä kiinalaisia teemoja. Tyypilliset lyhdyt on asennettu sisäänkäyntien lähelle, paviljongin viereen ja sillan viereen; lammen ympärille on istutettu sekä paikallista että kiinalaista alkuperää olevia kasveja.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Lazienka_puisto_10_siuhkulahdekukka.jpg

Kuninkaallisissa Łazienki -puutarhoissa voi kävellä puiden, pensaiden ja kukkien ympäröimillä poluilla ja kujilla. Keväästä myöhään syksyyn puutarhat ovat täynnä kukkia. Puiston nähtävyyksiin kuuluvat myös oravat ja riikinkukot sekä ankat ja joutsenet.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_hevos_ja_metsastysmuseo_1.jpg

METSÄSTYS- JA RATSASTUSMUSEO

Sijaitsee kuninkaallisen Łazienkin puiston tiloissa vuosina 1826–1828 rakennetussa ns. kantonistien kasarmissa Kubickin tallissa 1825–1826. Museo pyrkii edistämään kansalliseen metsästys- ja ratsastusperinteeseen liittyvää tietämystä, hevoskasvatusta Puolassa, sekä luontoon liittyviä teemoja. Museo on ainutlaatuinen paikka paitsi Puolassa, myös koko Euroopassa. Hevoskärry näyttely esittelee 1800- ja 1900-luvuilta peräisin olevia ratsastustarvikkeita. Tuohon aikaan satula- ja valjashevoset palvelivat tärkeitä tehtäviä liikenteessä, maataloudessa, poliisissa, sotilas- ja muissa palveluissa sekä hevosurheilussa, hevoskilpailuissa ja virkistystoiminnassa. Vuonna 1936 Puolassa oli lähes 4 miljoonaa hevosta ja tässä suhteessa maa sijoittui ensimmäiselle sijalle Euroopassa. Näyttelyssä on kokoelma hevosvetoisia ajoneuvoja ja valjaita: Englantilaiset, Krakovalaiset, Sleesialaiset ja Juutalaisen Coachman-tyylin vaunut, hevosten kaulapannat, vaunulyhdyt, satulat ja valjaat, hevostarvikkeet, ratsastajien-, vaunujen kuljettajien-, hevoskasvattajien tarvikkeita, ja eläinlääkintätarvikkeita, lääkärien ja seppien, hevoskasvatukseen liittyvien henkilöiden sekä hevoskilpailujen puvut, ja metsästäjien asut.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_hevos_ja_metsastysmuseo_2_aseet_1.jpg

Puolainen metsästyshuone 1800- ja 1900-luvuilta näyttely uppoutuu vanhojen kartanoiden ja palatsien tunnelmaan, jota nykyään ei ole olemassa. Se näyttää "miehen huoneen", jonne sukupolvien ajan miehet keräsivät perheen muistoesineitä, jotka liittyvät enimmäkseen metsästykseen. Näitä ovat erityisesti palkinnot: Rychcicen villisikan hampaita (1929), Nienadowan hirven sarvet (1896), punahirven pää (1907) tai hirven kämmensarvet (1938). Afrikkalaisen puhvelin massiiviset sarvet ja muut takan ympärille ryhmitetyt eksoottiset palkinnot muistuttavat 1800- ja 1900-luvun vaihteessa suosittuja suuria safareja.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_hevos_ja_metsastysmuseo_2_aseet_2.jpg

Olohuoneessa vierailijat voivat myös ihailla metsästysaseiden kokoelmaa. Useat kymmenet esineet mahdollistavat erilaisten asejärjestelmien kehityshistorian seuraamisen: 1600-luvulta peräisin olevista pyöreälukkoisista, piikivilukolla varustetut kiväärit ja 1900-luvun metsästyskiväärit. Veistetyt metsästysaseet edustavat usein suurta taiteellista arvoa muistuttaen vanhojen käsityöläisten taiteellisuudesta. Työhuoneen kalusteita on täydennetty muilla metsästystarvikkeilla ja sarjalla pieniä arjen esineitä: piippuja, kelloja, paperitavaraa, kirjoja, lasitavaraa, hopeaesineitä, posliinia. Lisäksi sisätilat on koristeltu maalauksilla. Metsästykseen lähtöjä ja paluita useissa eri muunnelmissa, suosikkihevosia, metsästäjien muotokuvia, maisemia, metsästyskoiria ja riistaeläimiä.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_hevos_ja_metsastysmuseo_3_elaimet.jpg

Näyttely esittelee metsissä eläviä lintuja ja nisäkkäitä. Villin luonnon mysteerien löytämisestä kiinnostuneet voivat tutustua yli kahdenkymmenen metsän eläimen jäljen kokoelmaan. Lintunäyttely esittelee uskomattoman määrän Puolassa esiintyviä lintulajeja, jotka on jaettu elinympäristönsä mukaan metsä-, niitty- sekä vesi- ja suolintuihin. Näyttelyn keskeisiä elementtejä ovat värikkäät, isokokoiset kartat yksittäisten linturyhmien elinympäristöistä sekä lintujen tietokonetietosanakirja kuvauksineen ja äänineen.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_hevos_ja_metsastysmuseo_3_elaimet_2.jpg

Eksoottisten eläinten näyttely esittelee yli 70 eksoottista eläintä kolmelta ilmastovyöhykkeeltä: päiväntasaajan, lauhkean tai subarktisen. Näyttely on yksi Euroopan suurimmista näyttelyistä. Ainutlaatuiset yksilöt vangittiin viideltä mantereelta. Näyttelyä täydentävät arkikäytössä olleet ja niin pitkälle matkalle välttämättömät esineet. Kosketusnäytöllä avulla vierailijat voivat kokea luonnon virtuaalisen maailman. Savannin ja trooppisten metsien äänet tuovat lähellemme planeettamme eksoottisia alueita.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_hevos_ja_metsastysmuseo_4_kutomakone.jpg

Kuninkaallisen kudontapajan näyttelyssä on esillä 1800-luvun Jacquard-kutomakoneet, koristekankaat, lävistyskone ja reijitetyt kankaat, joihin on kirjoitettu kuvioita.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_zoo_1_kartta.jpg

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_zoo_2.jpg

VARSOVAN ELÄINTARHA

Varsovan kaupungin 1928 perustettu eläintieteellinen puutarha sijaitsee aivan pääkaupungin sydämessä, ja sen pinta-ala on 40 hehtaaria. Varsovan eläintarhan kokoelmaan kuuluu yli 3500 eläintä, lähes 10.000 kalaa ja lukemattomia selkärangattomia, jotka edustavat yli 500 lajia, mukaan lukien noin 40 uhanalaista lajia.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_zoo_4_leijona.jpg

Vieraile karhujen luona, seuraa hylkeiden ja virtahepojen ruokintaa, katso kirahveja ja tarkkaile simpansseja. Käy myös terraariossa ja akvaariossa, katso erilaisia lintulajeja ja trooppisia kaloja.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_zoo_3_norsut.jpg

Ympärivuotinen Tenbo ravintola, sijaitsee elefanttirakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Ravintola on avoinna klo 10.00 alkaen. Belvederek bar sijaitsee aivan leikkikentän vieressä, aivan eläintarhan sydämessä. Täällä voit koota itse ateriaasi tuoreista raaka-aineista, jotka valmistetaan päivittäin. Varsovan eläintarha on avoinna vierailijoille vuoden jokaisena päivänä, aina klo 9.00 alkaen.

varsova_stalinin_hammas_kesa_2013.jpg

VARSOVAN KULTTUURI- & TIEDEPALATSI

Kulttuurin ja tieteen palatsi ¨Stalinin Hammas¨ Varsovan keskustassa on valtava rakennus, joka ei jätä kylmäksi. Kulttuurin ja tieteen palatsi rakennettiin vuosina 1952–1955, ja virallisesti se oli lahja Neuvostoliiton kansalta Puolalle. Todellisuudessa rakentamisesta oli päättänyt Stalin, joka halusi näyttää, kuka Puolaa jatkossa määräisi.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_Varsova_kulttuuripalatsi_uusi_1.jpg

Tehtävään valittu arkkitehti teki rakennuksesta kerrassaan valtavan. Korkeutta sille tuli peräti 237 metriä, ja yksittäisten huoneiden lukumäärä nousi yli 3000:een. Ulkoisesti rakennus edustaakin stalinistisen kauden arkkitehtuuria jylhimmillään Monia se muistuttaa liiaksi maan pitkästä kommunistikaudesta toiset taas pitävät sitä tärkeänä osana Varsovan keskustaa, ihailevat sen massiivista kokoa. Varsovassa vieraileville tämä hurja rakennus tarjoaa muun muassa hienon näköalaterassin sekä kiehtovat sisätilat täynnä marmorisia portaikkoja, koristeellisia kattokruunuja ja sosiaaliselle realismille ominaisia korkokuvia.

Katso sosialistirealistisia veistoksia, jotka on sijoitettu palatsin julkisivun koloihin. Jokainen symboloi erilaista tieteen, taiteen, teknologian tai kulttuurin alaa, esimerkiksi nuorta miestä klassisen kirjallisuuden kirjan kanssa, komsomolin jäsentä, jousiampujaa ja naista Keski-Aasiasta. Suoraan pääsisäänkäynnin puolelta löytyy kivinen kunniatribüüni, jolta Puolan kommunistisen puolueen keskuskomitean ensimmäiset sihteerit tervehtivät vapun paraatissa marssivia.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_Varsova_kulttuuripalatsi_uusi_2.jpg

Nykyisin tässä 44-kerroksisessa rakennuksessa on muun muassa toimistoja, ravintoloita, kahviloita, museoita, kirjastoja, elokuvateatteri ja uima-allas. Rakennuksen alaosasta löytyy lisäksi kaksi suurta salia: alun perin kokouspaikaksi tarkoitettu Sala Kongresova ja musiikkiesityksille suunniteltu Sala Koncertowa. Kulttuurin ja tiedepalatsin suosituin kohde on kiistatta rakennuksen 30. kerroksessa sijaitseva näköalaterassi. Se kiertää koko rakennuksen, ja tarjoaa huikeita näkymiä joka suuntaan Varsovan keskustan yli. 114 metrin korkuiselta terassilta näet helposti muun muassa vanhan kaupungin ja sitä reunustavan Veiksel joen. Terassille pääsee hissillä vain 19 sekunnissa. 30. kerroksen sisätiloissa on goottilainen sali, oma galleria ja kahvila. Kulttuurin ja tieteen palatsi on avoinna joka päivä. Rakennuksen näköalaterassi on maksullinen.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_tekniikanmuseo_1.jpg

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_tekniikanmuseo_3.jpg

TEKNIIKAN MUSEO

Laaja kokoelma, joka on omistettu kaiken teknologian historialle yhtä valtavassa Kulttuuri- ja tiedepalatsissa. Joten astu sisään ja ihmettele ihmiskäsien ja -mielten työtä. Heti sisäänkäynnin kohdalla näet autoilukuvakkeen, kuuluisan Ford T:n – ensimmäisen massatuotantoauton.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_tekniikanmuseo_4.jpg

Kohokohtia ovat kavalkadi mahdottomalta näyttäviä moottoripyöriä ja lentokoneita, huone täynnä 1800-luvun soittorasioita, historiallisia autoja, kuten vuoden 1936 Lux-Sport-limusiinin alusta,

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_tekniikanmuseo_2.jpg

ja pieni näyttely, jossa juhlitaan avaruustutkimusta.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_Varsova_tekniikan_museo_polskiautot.jpg

Liikenteen historia – meri-, maa- ja ilmateitse, joka esittelee kulkuvälineitä höyrykoneista peräkkäisiin keksintöihin: laivat, moottoripyörät, autot ja lentokoneet.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_Varsova_tekniikan_museo_mopohylly.jpg

Ihaile ainutlaatuista moottoripyörien kokoelmaa, joka ulottuu kattoon.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_Varsova_tekniikan_museo_tietokoneet.jpg

Tietokoneiden historia. Se laskee! – vie sinut vuosikymmeniä taaksepäin ensimmäisten tietokoneiden ja laskukoneiden aikaan ja opastaa niiden kehityksen läpi nykypäivään. Kun katsot upeita ja kauniisti suunniteltuja tietokoneita, huomaat kuinka nopeasti elektroniikka on kehittynyt.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_evpluutio_museo1.jpg

EVOLUUTIOMUSEO

Tässä Kulttuuri- ja tiedepalatsissa sijaitsevassa pienessä ja hieman arkaaisessa museossa näet aitoja ja erittäin hyvin säilyneitä dinosaurusten luurankoja, kivettyneet munat ja primitiivisten nisäkkäiden jäänteet. Kiinnostaako Opisthocoelicaudian koko – yksi sauropodeina tunnetuista kasvinsyöjistä dinosauruksista tai Tarbosaurus, joka on amerikkalaisen T. Rexin aasialainen sukulainen?

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_evpluutio_museo2.jpg

Miltä Silesaurus, Puolan esihistoriallisilla alueilla eläneiden varhaisimpien dinosaurusten pieni sukulainen, näytti? Jos haluat tietää, Evoluutiomuseo on sinua varten. Katso Krakovan läheltä löydetty vanhin tunnettu sammakko, kuuluisan Australopithecus "Lucy" taiteellinen rekonstruktio ja Tiktaalik-kampelaparvi useiden satojen miljoonien vuosien takaa. Jos nämä esihistorialliset eläimet eivät päättäisi ryömiä vedestä, maalla ei olisi selkärankaisia, eikä ihmisiäkään.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansannousun_muistomerkki.jpg

VARSOVAN KANSANNOUSUN MUISTOMERKKI

Varsovan kansannousun muistomerkki (pomnik Powstania Warszawskiego) on Varsovan kansannousulle omistettu muistomerkki. Vuoden 1944 Varsovan kansannousu muutti ikuisesti Puolan pääkaupungin kasvot. Vuonna 1989 paljastetun muistomerkin on suunnitellut Jacek Budyn ja kuvanveistänyt Wincenty Kućma. Se sijaitsee Krasiński-aukion eteläpuolella. Monumenttia on kuvaillaan "sodanjälkeisen Varsovan tärkeimmäksi muistomerkiksi." Se on yksi ulkomaalaisten matkailijoiden suosituimmista nähtävyyksistä.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansannousun_museo_1_pommari.jpg

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansannousun_museo_4.jpg

VARSOVAN KANSANNOUSUN MUSEO

Museo esittelee saksalaismiehittäjiä vastaan elokuussa 1944 suunnattua Varsovan kansannousua ja vaalii sen muistoa modernilla tavalla herättäen tapahtumat eloon multimedian keinoin. Museo opettaa historiaa, vaikuttaa tunteisiin, rohkaisee ja koskettaa. Kansannousun museo avattiin vuonna 2004, jolloin Varsovan taistelujen alkamisesta tuli kuluneeksi 60 vuotta.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansannousun_museo_7.jpg

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansannousun_museo_2.jpg

Museo on kunnianosoitus Puolan vastarintaliikkeen Kotiarmeijan (Armia Krajowa) suurimmalle aseelliselle toimelle toisen maailmansodan aikana.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansannousun_museo_8.jpg

Sankarillinen taistelu Saksan miehitysarmeijan musertavaa voimaa vastaan päättyi traagisesti: noin 10 000 vastarintataistelijaa ja 200 000 siviiliä sai surmansa. Saksalaisten kukistettua kansannousun verisesti sadat tuhannet varsovalaiset ajettiin evakkoon ja kaupunkia alettiin järjestelmällisesti tuhota. Varsovasta tuli rauniokaupunki, sillä miehittäjät tuhosivat rakennuskannasta 80 prosenttia.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansannousun_museo_10.jpg

Museo sijaitsee vanhassa raitiovaunujen 1900-luvun alussa käyttämässä sähkölaitoksessa Wolan alueella. Vanhassa teollisuuskiinteistössä aistii kapinaan nousseen Varsovan ilmapiirin. Kävijä saatellaan kansannousun tunnelmiin kuvan, äänen ja valojen keinoin. 

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansannousun_museo_5.jpg

Museon ytimessä on teräsmonumentti, joka kulkee rakennuksen kaikkien kerrosten läpi. Sen seiniä peittävät kunkin kansannousun päivämäärät sekä luodinjäljet, ja sen sisältä kuuluu sykkivän sydämen ääni, joka symboloi Varsovan elämää vuonna 1944.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansannousun_museo_6.jpg

Multimedianäyttely heijastelee kansannousun ilmapiiriä, esittelee 63 päivän taisteluiden sotahistorian ja siviiliväestön arjen lisäksi myös sodanjälkeistä kommunistista terroria. Kävelemällä graniittisella jalkakäytävällä tuhoutuneen pääkaupungin raunioiden keskellä kuuntelet kapinallisten tarinoita ja näet alkuperäisiä kansannousun näyttelyitä. Ymmärrät miltä viemärien läpi liikkuneista sotilaista tuntui ja näet lintuperspektiivin maan tasalle tuhotusta kaupungista elokuvassa City of Ruins.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansannousun_museo_9.jpg

Museovieraat kävelevät tuhotun kaupungin raunioissa pitkin nupukivettyjä reittejä. Koe kansannousun taistelujen alkamishetki, paina vanhoja ilmoituksia historiallisilla painokoneilla, kävele läpi maanalaisen viemärin ja katsele kansannoususta kertovia filmikronikoita elokuvateatterissa. Ainutlaatuinen paikka, joka auttaa vierailijoita ymmärtämään nykyajan Varsovaa. Museota voi lämpimästi suositella kaikille Varsovan kävijöille.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansallismuseo_1.jpg

KANSALLISMUSEO

Museossa on upea kokoelma kaikilta aikakausilta antiikista nykypäivään, sekä maalauksia että veistoksia, monet niistä raamattuaiheisia Puolan ja maailman taiteen mestariteoksia esitellään teemagallerioissa.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansallismuseo_10.jpg

Varsovan kansallismuseossa on kokoelmia antiikin taiteesta (egyptiläinen, kreikkalainen, roomalainen), puolalainen maalaus 1200-luvulta sekä galleria ulkomaista maalaustaidetta (italialainen, ranskalainen, hollantilainen, saksalainen ja venäläinen), mukaan lukien useita Adolfin Hitlerin maalauksia. Myös Hitlerin keräämä yksityinen kokoelma, jonka Yhdysvaltain viranomaiset lahjoittivat museolle sodanjälkeen on nähtävissä täällä, numismatiikkaa sekä taide- ja käsityökokoelmat.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansallismuseo_6_f2.jpg

Muinaisen ja idän kristillisen taiteen kokoelma on Puolan suurin ja tärkein lajissaan. Faras-galleriassa voit nähdä Euroopan suurimman kokoelman nubialaisia esineitä 800-1400-luvuilta, mukaan lukien ainutlaatuinen

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansallismuseo_2.jpg

kokoelma seinämaalauksia. Ne ovat peräisin Sudanin Farasin kristitystä katedraalista ja kuvaavat jumalia, arvohenkilöitä ja pyhimyksiä.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansallismuseo_3.jpg

Keskiaikaisen taiteen galleriassa on nähtävillä aitoja 1400-luvun alttaritaidetta Puolan eri alueilta, goottilaisia veistoksia ja maalauksia yksityisiin rukoustaloihin. Jos haluat ymmärtää taiteen roolia menneisyydessä, tämä on oikea paikka sinulle. Ihmisiä vetää paikalle museon kauneimpiin kuuluva veistos, saksalainen Breslausta peräisin oleva madonnaa esittävä taideteos.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansallismuseo_8_kuning.jpg

Vanhan taiteen galleriassa siirryt aikakauteen, jolloin maalaus ja kuvanveisto toimivat käsityön rinnalla.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansallismuseo_9_astiat.jpg

Maalausten ja veistosten lisäksi näet kauniisti koristeltuja huonekaluja, kankaita ja astioita sekä jopa kuningas Augustus III:n takki- ja kruunausmerkit. Puolalaisia kiinnostava näyttely on kruununjalokivien esittely.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansallismuseo_7.jpg

Museossa on myös muiden suurten eurooppalaisten taiteilijoiden, kuten Rembrandtin, Sandro Botticellin, Lucas Cranach vanhemman, Auguste Renoirin, Gustave Courbetin, Angelica Kauffmannin, Luca Giordanon, Mattia Pretin, Joos van Cleven, Jan Brueghel vanhemman, David Teniersin teoksia. Younger ja Gaspare Traversi.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansallismuseo_5_grunnw.jpg

1800-luvun taidegalleriassa nautit puolalaisten taiteilijoiden merkittävimmistä teoksista, jotka on esitetty eurooppalaisten teosten yhteydessä. Galleriassa on suuri kokoelma 1800-luvun puolalaisia historiallisia maalauksia, joista monet ovat hyvin tunnettuja puolalaisessa kulttuurissa. Ne kuvaavat elävästi erilaisia tapahtumia maan historiasta. Yksi kohokohdista on Jan Matejkon Grunwaldin taistelu. Se on suurin puolalainen maalaus, ja sen kankaalle on pinta-alaltaan lähes 40 m2 (4,26 x 9,87 m).

Puolan designgalleriassa on esillä huonekaluja, tekstiilejä ja kodinkoneita, mukaan lukien aikoinaan suosittuja televisio- ja radiomalleja.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kansallismuseo_11_moderni.jpg

Modernin ja nykytaiteen kokoelmat ovat Puolan suurimpia. Maalauksia, veistoksia, printtejä ja piirustuksia 1920- ja 1930-luvuilta, puolalaista avantgarde-elokuvaa, valokuvia, valokuvamontaaseja sekä valittuja 1980-luvun itsenäisen kulttuurin teoksia, videoita ja performansseja viimeisen neljänkymmenen vuoden ajalta 700 m2:n galleriassa.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kaupungin_museo_1.jpg

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kaupungin_museo_3.jpg

VARSOVAN KAUPUNGIN MUSEO

Mikä teki Varsovasta sen kaupungin, joka se on, eikä joku muu kaupunki? Keitä ovat ja olivat sen asukkaat? Miten he elivät ja miten he elävät nyt? Opit tämän ja paljon muuta vierailemalla "Varsovan asioita" -näyttelyssä.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Varsovan_kaupungin_museo_2.jpg

Kaupungin ainutlaatuisesta historiasta kertoo yli 7000 omaperäistä esinettä, sekä taideteoksia että arjen esineitä.Itse museossa on 11 historiallista kaupunkitaloa. Sisällä on säilynyt alkuperäinen tilaratkaisu, 1600-luvun puukatot, käytävien yksityiskohdat ja maalaukset. Tapahtumarikkaan kävelyn jälkeen katso elokuva museon elokuvateatterissa. Viidennessä kerroksessa sijaitsevassa näköalapaikassa kannattaa myös käydä katsomassa Vanhan kaupungin torille ja Vanhaankaupunkiin.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Juu_museo_1.jpg

PUOLAN JUUTALAISTEN HISTORIAN MUSEO

Juutalaiseen Varsovaan tutustuttavan matkailureitin varrella entisellä juutalaisalueella on huippumoderni Puolanjuutalaisten historian museo Polin. Museorakennus on toisen maailmansodan aikaisen juutalaisgheton alueella olevassa puistossa, missä on myös juutalaisgheton muistomerkki. Museorakennuksen suunnitteli suomalainen arkkitehti Rainer Mahlamäki. Työn nimi oli Kaislameri, joka viittaa Vanhan testamentin kertomukseen Punaisenmeren jakautumisesta. Tämä tapahtuma on kuvattuna sisään tuloaulassa. Näyttelytilojen pinta-ala on 4 500 neliömetriä, ja se sisältää yhdeksän gallerian näyttelykokonaisuuden.

Epätavallinen museo ainutlaatuisella paikalla. Tuhannen vuoden historiaa kerrotaan symbolisessa paikassa Varsovan keskustassa – sotaa edeltäneellä pääosin juutalaisten asuttamalla alueella ja sodan aikana saksalaisten getoksi muuttamassa. Museo palauttaa muiston heidän rikkaasta kulttuuristaan ja perinnöstään. Ennen kuin aloitat kierroksen, kiinnitä huomiota itse rakennukseen, joka kätkee sisäänsä monia symboleja ja merkityksiä, esimerkiksi: pääsali "leikkaa" museorakennuksen maanalaisesta kattoon, symboloiden Puolan juutalaisten historian aiheuttamaa halkeamaa. juutalaisvaino. Julkisivuja peittävillä laseilla on heprealainen sana Polin, joka tarkoittaa "Puolaa" tai "tässä lepäät".

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Juu_museo_3.jpg

Lähde sitten vuosisatojen matkalle kahdeksan teemagallerian määrittämää reittiä pitkin. Antiikkiesineet, maalaukset, interaktiiviset näyttelyt, rekonstruktiot ja videoprojektiot tuovat sinut lähemmäksi tätä kiehtovaa historiaa. Löydät jälkiä ensimmäisestä juutalaisten asutuksesta keskiaikaisessa Puolassa, näet 1200-luvun kuninkaallisen säädöksen, joka takaa heille turvallisuuden sekä henkilökohtaisen ja uskonnollisen vapauden, ja opit mitä "Puolan juutalaisten kulttuurin kulta-aika".

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Juu_museo_2.jpg

Jewish Town -galleriassa näet yhden museon tärkeimmistä nähtävyyksistä – Gwoździecin ainutlaatuisen puisen synagogan rekonstruoidun kattorakenteen. Seuraavaksi kävelet sotaa edeltävän juutalaiskadun läpi, jossa kaksi kulttuuria sulautuvat yhteen, siirryt sitten Varsovan gettoon toisen maailmansodan ajalta ja lopulta löydät itsesi sodan jälkeisestä ajasta. Älä unohda nähdä museon edessä olevaa Gheton sankarit -monumenttia.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_urheilumuseo_3_rakennus.jpg

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_urheilumuseo_1.jpg

URHEILU- & MATKAILUMUSEO

Museo on yksi Euroopan vanhimmista tämäntyyppisistä museoista ja se on toiminut vuodesta 1952. Näet pysyvän näyttelyn, joka esittelee urheilun historiaa antiikin Kreikasta nykypäivään. Matkasi urheilun historian läpi alkaa Olympiasta, jossa tutustut viisiotteluun, ja muihin muinaisiin lajeihin. Sitten kuulet paroni Pierre de Coubertinin äänen, ja näet ensimmäisen modernin olympiastadionin. Urheilun historian kautta näet kuinka politiikka ja sodat vaikuttivat Puolan urheiluhenkeen. Lopuksi näet nykyiset urheilusankarit, olympiamitalit, diplomit ja palkinnot.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_urheilumuseo_2.jpg

1000 neliömetrin näyttelyalueelta löydät esimerkkejä urheilutaiteesta, teknisistä varusteista, antiikkiesineistä ja muista muistoesineistä. Useiden tuhansien näyttelyesineiden joukossa on alkuperäisiä olympiamitaleita, pokaaleja, urheilu- ja turistimerkkejä, vaatteita ja urheiluvälineitä sekä todellinen löytö: kanootti, jolla Karol Wojtyła purjehti Masurian järvillä ennen kuin hänestä tuli paavi. Museo sijaitsee modernissa olympiakeskuksen rakennuksessa. Itse rakennus on täynnä olympia-idean symboliikkaa – hissikuilu muistuttaa soihtua ja katto muistuttaa stadionin arkkitehtuuria. Ravintola Moonsfera sijaitsee 6. kerroksessa. Rakennuksen edessä on Igor Mitorajan veistos Ikaro Alato.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Puolan_vodka_museo_3_tehdas.jpg

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Puolan_vodka_museo_1.jpg

PUOLAN VODKAMUSEO

Se sijaitsee entisen Warszawska Wytwórnia Wódek Koneser -vodkatehtaan 1800-luvun rakennuksessa. Sotien välisinä vuosina siellä luotiin kuuluisien puolalaisten vodkien, kuten Wyborowa ja Luksusowa, reseptejä. Opit tunnetuimman puolalaisen alkoholin 500-vuotishistoriasta, sen tuotantoteknologian kehityksestä, siihen liittyvistä perinteistä ja tapoista. Kävele viiden interaktiivisen gallerian läpi ja opi, missä Puolassa ensimmäiset tislaamot perustettiin, kuinka paljon vodkaa maksoi, kuinka viinaa käytettiin puolalaisissa kodeissa ja mistä tällaiset vodkaan liittyvät tavat ovat peräisin.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Puolan_vodka_museo_2.jpg

Laadi oma reseptisi tinktuuraa varten ja tutustu Jan Pistoriuksen tislauslaitteistoon. Hänen keksintönsä mullisti tislauksen 1800-luvulla, mikä mahdollisti 85-prosenttisen puhtaan alkoholin saamisen kertaluonteisella prosessilla. Katso myös kokoelma alkuperäisiä pulloja eri aikakausilta, mukaan lukien täysi avamaton pullo kirsikkavodkaa J.A. Baczewski 1940-luvulta. Vierailun kruunaa maistelu Vodka Academyssa, jossa asiantuntijan valvonnassa voi verrata rukiin, vehnän ja perunan vodkojen makuja.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Puolan_vodka_museo_4_baari.jpg

Ravintola, jonka pöydät on katettu entisen tehtaan historiallisten uunien yläpuolelle, baari, jossa tarjoillaan puolalaiseen vodkaan perustuvia juomia, sekä 24h-bistro.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Chop_museo_1.jpg

FREDERIC CHOPIN MUSEO

Chopin on yksi kuuluisimmista varsovalaisista, ja matka hänen museoonsa on pakollinen jokaisella Varsova-vierailulla. Se sijaitsee historiallisessa Ostrogskin palatsissa ja on yksi Euroopan moderneimmista elämäkerrallisista museoista. Näyttelyt ja multimedianäytökset kertovat tarinan säveltäjän elämästä ja työstä. Opit kaiken Chopinin Varsovassa viettämästä lapsuudesta ja nuoruudesta sekä elämästään muuton jälkeen. Näet hänelle ja hänen kirjoittamiaan kirjeitä, piirustuksia ja omistuksia. Näet säveltäjän elinaikana tehtyjä muotokuvia, hänen käsivalunsa, kuolinnaamion ja korvaamattomia muistoesineitä: 10-vuotiaalle taiteilijalle lahjakkuuden tunnustuksena annetun kultakellon, karkkirasia, avaimenperä nimikirjaimilla, kalvosinnapin ja korvaamattoman Pleyel-pianon, jolla säveltäjä soitti elämänsä kaksi viimeistä vuotta.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_Chop_museo_2.jpg

Hänen ja George Sandin suhteelle omistetussa huoneessa kuulet lintujen laulun Nohantin kylästä, jossa pariskunta vietti kesäpäivänsä. Viimeisessä kerroksessa, joka on omistettu taiteilijan matkoille ja viimeisille päiville, näet hänen kuolin sängystään kuivattuja kukkia ja hänen lähimmän sukulaisensa tallentaman hiuskivun. Sukella taiteilijan luovaan prosessiin katsomalla hänen musiikillisia luonnoksiaan, nuottejaan ja käsikirjoituksia valmiista teoksista. Ja kaikki tämä mielenkiintoisessa interaktiivisessa muodossa. Palatsin edessä on suihkulähde, jossa on Kultainen Ankka - yhden Varsovan legendan sankaritar.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_rautatiemuseo_1.jpg

RAUTATIEMUSEO

Rautatiemuseo sijaitsee entisen Varsovan päärautatieaseman historiallisessa rakennuksessa, joka oli vuoteen 1967 asti pääkaupungin tärkein asema. Kompleksi selvisi toisesta maailmansodasta lähes vahingoittumattomana ja tekee tähän päivään asti vaikutuksen alkuperäisellä radallaan, koska se on ainoa olemassa oleva muistomerkki Varsovan ja Wienin välisen rautatiestä, joka yhdisti Venäjän imperiumin Eurooppaan.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_rautatiemuseo_2.jpg

Museossa on esillä ainutlaatuisia univormuja, rautatiemalleja, vanhoja puhelimia, yli sadan vuoden takaisia lippuja ja monia muita aarteita. Pysyvän näyttelyn lisäksi järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Pysyvä näyttely sijaitsee kolmessa näyttelyhallissa ja asemarakennuksen ulkopuolella olevassa ulkoilmamuseossa. Vaikuttavimpia ovat junat ja veturit – jotkut niistä ovat ainoita malleja maailmassa. Museon ulkoilmanäyttely koostuu 50 eri kalustosta. Suurin osa niistä on höyry-, diesel-, sähkövetureita, matkustaja- ja tavaravaunuja.

ELÄMÄ KOMMUNISMIN ALLA MUSEO

Tällaisten paikkojen ansiosta aikamatkailu on mahdollista! Näe satoja esineitä ja koe 50-, 60-, 70- ja 80-luvun tunnelma Puolassa! Ota selvää, miten ihmisetviettivät vapaa-aikaa, missä he tapasivat ystäviä, mitä olivat "tuberkuloosivesi" ja "vaaleat patukat", miten perhe  pakautui nelihenkisen perheen pieneen autoon. Katso jokapäiväiset tavarat, tyypillinen asunto, esikoulu, kauppa ja kahvila. Plac Konstytucjin museo kuvaa arkea Puolan kansantasavallassa, jolloin etikka oli ainoa asia kauppojen hyllyillä, vessapaperia ostettiin narussa ripustettuina ja jokainen lapsi haaveili Relax-kenkäparista.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_kasvitieettilen_puutarha_1.jpg

KASVITIETEELLINEN PUUTARHA

Suhteellisen pieni, lähellä suosittua kuningaallista Łazienki -puistoa sijaitseva puutarha on upea turvapaikka niille, jotka etsivät yhteyttä luonnon kauneuteen, hengähdystaukoa kaupungin hälinästä tai kuumasta säästä. Istu penkillä yhden majesteettisen, vanhan puun alla tai tutustu tuhansien Puolasta ja monista eksoottisista maista peräisin olevien kasvilajien rikkauksiin.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_kasvitieettilen_puutarha_2.jpg

Viehättäviä kujia pitkin kävellessäsi näet lääkekasveja, koristekasveja ja viiniköynnöksiä sekä kasveja eri ympäristöistä. Vuodenajasta riippuen näet kuinka kauniisti kukkivat erilaiset kukat. Keväällä sinut hurmaa romanttinen magnolioiden katu ja kukkivien tulppaanien matto, kun taas kesä tarjoaa huimaavaa ruusutarhaa.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_kasvitieettilen_puutarha_3.jpg

Tai ehkä haluat tuntea olevasi hetken tropiikissa? Siksi on kasvihuoneita, ja niissä on jättimäisiä kaktuksia, palmuja, viikunapuita, appelsiineja, vaniljatankoja, kahvipensaita, avokadoja ja lihansyöjäkasveja. Varmista että ne ovat auki, koska ne ovat käytettävissä vain tiettyinä viikonpäivinä. Tässä miniparatiisissa unohdat, että aidan takana on vilkas katu. Puutarhan syvyydessä kohtaat myös pienen tiilikappelin, joka rakennettiin temppelin pohjalle, joka oli tarkoitus rakentaa sinne kiitokseksi Euroopan ensimmäisen perustuslain hyväksymisestä 3. toukokuuta 1791.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_ostoskeskus_1.jpg

30.7_varsova_ostoskeskus.jpg

OSTOKSET

Ostoskeskukset, putiikit, ja kirpputorit – Varsova on loistava ostospaikka. Voit viettää useita tunteja Varsovan suurimmissa ostoskeskuksissa. Sieltä löytyy suosittuja puolalaisia liikkeitä ja maailmanmerkkejä sekä putiikkeja, joissa on muotia korkeimmalla tasolla. Etsitkö ainutlaatuisia ja alkuperäisiä kokoelmia? Mene Varsovan keskustan muodikkaimmille Mokotowska, Mysia ja Szpitalnakaduille. Löydät puolalaisten suunnittelijoiden putiikkeja, designliikkeitä ja paikallisia korumerkkejä.

29.9_VARSOVA_laukkakisa_matka_2023_ostoskeskus_2.jpg

Keskusrautatieaseman vieressä Varsovan keskustan sydämessä sijaitseva Złote Tarasy ostoskeskus kompleksi sisältää 200 myymälää, tuttuja liikkeitä kuten Sephora, New Balance, Van Graaf, Reserved, Home&You. , LeCreuset, Douglas, Hugo Boss sekä H&M, Victoria's Secret, Undiz ja Etam. Siellä on myös yli 30 ravintolaa ja baaria, jotka sijaitsevat 5 tasossa, mukaan lukien Puolan ensimmäinen Hard Rock Café sekä legendaarinen Akwarium-jazzklubi.Keskeinen arkkitehtoninen näyttelyesine on 10 000 metrin lasikupoli, joka on varustettu erityisellä mekanismilla sekä suodattamaan auringonsäteitä että estämään lumen kertymistä.

Puola on erittäin edullinen ostosmaa ja Varsovasta löytyy varsin hyvät ostosapajat. Suomalaiselle edullisia ovat usein kengät CCC tai Deichman liikkeistä ja vaatteet. Outlet-myymälät ovat loistavia paikkoja tarjousten metsästäjille, joista löydät vanhemmat kokoelmat suosituimmista maailmanlaajuisista brändeistä. Vaikka ne sijaitsevat aivan keskustan ulkopuolella, pääset niihin julkisilla kulkuvälineillä alle tunnissa.

KAUPPAHALLIT

Suurimpia tämäntyyppisiä markkinoita ovat Hala Mirowskaa ympäröivät kojut ja Szembekin basaari. Kävely kauppakojuja pitkin on hyvä tilaisuus maistella puolalaisia omenalajikkeita tai suoraan tynnyristä tuttuja suolavedessä suolattuja tuotteita, kuten suolakurkkua ja hapankaalia.Vierailu kauppahallissa on todellista herkkua maun lisäksi myös silmälle. Kojut ovat täynnä värikkäitä, auringon kypsymiä hedelmiä ja vihanneksia. Markkinat ovat avoinna maanantaista lauantaihin, kun eniten ostajia saapuu paikalle. Hala Gwardii on uusi paikka Varsovan viikonlopun nähtävyyksien kartalla. Se on avoinna perjantaista sunnuntaihin klo 8-13 osoitteessa plac Żelaznej Bramy 1.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_terassi-illallinen_altstadt.jpg

RAVINTOLAT JA ILTAELÄMÄ

Varsovan ravintolatarjonta laajenee koko ajan, eikä ole ongelmia löytää kunnollinen paikka. Kaupungissa on myös runsaasti eri ravintoloita valittavaksi, sillä tarjolla on italialaisia, kansainvälisiä ja itämaisia vaihtoehtoja perinteisten puolalaisten lisäksi. Varsovan yli 1000 ravintolasta, baarista ja kahvilasta löydät käytännössä kaikkea paikallisista erikoisuuksista nykyeurooppalaiseen keittiöön ja itämaisiin makuihin. Vegaanit, gluteenittomien leivonnaisten ystävät, kahvittelijat, sushiin ihastuneet ja paikallisia makuja metsästävät – jokainen löytää jotain sopivaa. Valinnanvaraa löytyy halvoista shottibaareista, pubeista, klubeihin ja yökerhoihin. Yökerhoissa kannattaa vierailla jo siksi, että puolalaiset nuoret ovat estottomia ja taitavia tanssijoita. Vaikka menoon ei itse uskaltautuisi mukaan, voi sen seuraaminenkin olla elämys.

Puolaan eniten liitetty juoma on vodka, väkevä juoma, joka saadaan käymällä ja tislaamalla viljaa tai perunoita. Tunnettujen vodkamerkkien, kuten Chopin ja Belvedere, lisäksi Puolan rajojen ulkopuolella arvostetaan myös Żubrówka vodkaa, joka on maustettu biisoniruoholla. Toinen erittäin kestävä puolalainen erikoisuus ovat sydämelliset, aromaattiset juomat, jotka saadaan liottamalla hedelmiä, hunajaa ja/tai yrttejä vahvassa alkoholissa. Vaikka vodkaa ja sydämellistä juotavaa juodaan yleensä yksinään tai pienten välipalojen kera, viime vuosina ravintoloitsijat ovat kiinnostuneet niistä. Jotkut ovat lisänneet valikoituja jaloja juomia illallismenuihinsa. Tällaisen ehdotuksen on laajentanut vieraille Dom Wódkin Restauracja Elixir, joka tunnetaan erityisen hyvin varustetusta baaristaan.

Vierailu Varsovassa on myös hyvä tilaisuus maistella puolalaista siideriä. Puola on Euroopan suurin omenantuottaja, ja Mazowszen alue (Varsova on alueen pääkaupunki) tunnetaan laajoista hedelmätarhoistaan. Suosionsa ansiosta siideri on laajalti saatavilla vähittäiskaupoissa ja baareissa.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_Varsova_oluttupa_p_25.jpg

Vanhassakaupungissa historiallisessa talossa osoitteessa ul. Podwale 25, Pienen kapinallisen muistomerkin ja Barbakanin välissä, on ainutlaatuinen ravintola Podwale - Kompania Piwna. Porttikongin jälkeen voit valita istumapaikan hyvin hoidetusta puutarhasta, joka on ihanteellinen rauhaisa paikka pitkille kesäilloille. Jos haluat mieluummin istua ravintolan sisällä, valitse vanhempi osa, joka on sisustettu tšekkiläisten oluttupien tyyliin, tai uuteen osaan, jonka tunnelma muistuttaa tyypillisiä baijerilaisia majataloja. Puolalaisen ruoan ystävät nauttivat muun muassa bigosista (pata), sianlihasta, ankasta tai taimenesta. Erittäin suosittuja ovat keitot, jotka tarjoillaan punaisissa emaloiduissa kattiloissa. Sinun täytyy kokeilla sienikeittoa tai kwaśnicaa (hapan keitto) porsaan kylkiluiden kera. Perusruokalistan lisäksi ravintolassa on toisinaan kuukausi- tai sesonkimenu, joka sisältää parsaa tai tuoretta kalaa sisältäviä annoksia.

21.3_Breslau-Posen_meksikolainen_ravintola_p.jpg

MEXICAN RESTAURANT

Ehkä mietit, missä voit syödä jotain herkullista? Mexican Restaurant on poikkeuksellinen paikka, jossa voit maistella ainutlaatuisia meksikolaisia ​​ruokia, jotka perustuvat perinteisiin resepteihin, joita on täydennetty yli kymmenen vuoden ajan. Meksikolainen ei kuitenkaan tarkoita vain upeita ruokia kohtuuhintaan. Pienimpiin yksityiskohtiin huomioitu sisustus heijastelee täydellisesti meksikolaisen pueblon tunnelmaa. Ei siinä kaikki! Ystävällinen palvelu, elävä musiikki ja tunnelma ravintolassa saavat aina hymyn huulille. Vuosien varrella ravintolaketjusta onkin tullut matkustajiemme suosikkiravintola Puolassa.

21.3_Breslau-Posen_Puolan_suosituin_ravintolaketju_Sp.jpg

Sphinx tarjoilee itämaista ja kansainvälistä ruokaa. Se on Puolan suurin ja suosituin, rento & ystävällinen ravintolaketju. Nykyään ravintoloita on 100 ympäri Puolaa. Niitä on ostoskeskuksissa, kaupunkien pääkaduilla ja suosituissa matkailukohteissa. Sfinksin erikoisuus on tunnettu Shoarma ®; Ravintolaketjun laajasta valikoimasta löytyy kuitenkin myös erilaisia ​​lihalajikkeita, herkullisia ja erittäin suosittuja pihvejä sekä kala- ja kasvisruokia. Listalta löytyy myös pizzaa, pastaa, salaatteja, alkupaloja ja jälkiruokia. Perinteinen sisustus, alkuperäisistä kurpitsoista tehdyt lamput ja erityinen tunnelma ovat Sphinxin tunnusomaisia ​​elementtejä. Alkuperäiset reseptit, maukkaat tuoreista tuotteista tehdyt ruoat, ammattitaitoinen tarjoilijapalvelu ja poikkeuksellinen tunnelma – kaikki nämä asiat tekevät Sphinxistä suositun paikan rentoutua ja tavata kaveriporukkaa tai ystäviä.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_kebap_paikka.jpg

Varsova hemmottelee myös pikaruoan ystäviä kohtuullisilla hinnoilla. Kebap ranskalaisilla ja cola 5 €.

18.11_Posen_60v__kahvila.jpg

Kahviloita on lähes joka kadun kulmassa. Hinnat ovat kohtuullisia esim. kahvi ja munkki 3 €, kahvi ja kakkupala 5-7 €.


4.4_VARSOVA_messumatka_2023_hotelli_1.jpg

VARSOVASSA HOTELLI***

Rauhallinen sijainti keskustassa lähellä kaupungin suurimpia nähtävyyksiä (Kuninkaallinen reitti, Vanhakaupunki) on etuna sekä turisti- että liikematkalla. Hotellissa on 24 h vastaanotto, huonepalvelu, valuutanvaihto, pankkiautomaatti, parturikampaamo pesulapalvelu, kuntosali, lisämaksullinen SPA & Wellness-osasto, biljardi, kasino. Lukuisat musiikkiklubit, pubit, ravintolat ja kahvilat löytyvät kävelyetäisyydeltä (Mazowiecka-katu, Jasna-katu). Lähistöllä on shoppailumahdollisuuksia.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_hotelli_2_baari.jpg

Hotellin aulassa, vastaanoton vieressä, on Cafe lobbybar, jossa asiakkaat voivat nauttia laajasta valikoimasta alkoholipitoisia ja alkoholittomia juomia, kahvia, teetä ja kevyitä välipaloja. Hotellin baari on ihanteellinen paikka aromaattiseen kahviin, lasilliseen viiniä ja täydellinen paikka rentoutumiseen pitkän päivän jälkeen. Happy-Hour iltapäivisin klo 16-18 2 juomaa 1 hinnalla tarjouksia. Kahvilassa on 40 paikkaa ja rauhallinen sisäpihan kesäterassi.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_hotelli_4_aamiais_ravintola.jpg

Hotellin ravintolaan mahtuu 200 henkilöä ja se tarjoaa hotelliasiakkaille runsaan buffetaamiaisen arkisin klo 06:30 - 10:30. Löydät alueellisia herkkuja ja terveellisiä tuotteita, joista voit koota itsellesi terveellisen, ravitsevan ja maukkaan aterian hyvän aloituksen päivälle. Monipuolinen aamiaisbuffet tarjoaa laajan valikoiman erilaisia leipiä ja sämpylöitä, mehuja, kahvi-/tee erikoisuuksia, muroja, maissihiutaleita, leikkeleitä ja juustoja, hilloja ja paljon muuta.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_hotelli_3_ravintola.jpg

Lisäksi hotellissa on myös vanhaan puolalaiseen tyyliin sisustettu majatalo, joka tarjoaa perinteiseen puolalaiseen keittiön ruokia. "KARCZMA"-ravintola on korkealaatuista puolalaista ruokaa, joka tarjoillaan lämpimäksi, perinteiseksi majataloksi tyyliteltyssä tilassa, joka on sijainnut Varsovan Śródmieścien alueella jo vuosikymmenen ajan! Tunnelmaa täydentävät seinämaalaukset, jotka luovat ainutlaatuisen tunnelman. A'la carte -menun lisäksi kutsumme sinut myös arkisin päivän lounaaksi tarjoiltuna klo 12.00-16.00. Majatalo on jaettu 6 saliin, joihin mahtuu yhteensä 110 vierasta. Jokaisessa salissa on ainutlaatuinen luonne, alkuperäinen sisustus ja alueellinen sisustus.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_hotelli_5_huoneet.jpg

Kaikissa 14 m² kahden hengen huoneissa on kaksi erillistä vuodetta, teen ja kahvin valmistusvälineet, kivennäisvesi, puhelin ja LCD-TV. Kylpyhuoneet on varustettu hiustenkuivaajalla ja pyyhkeillä. Ilmainen WiFi. Huonetyypistä riippuen voit valita kylpyhuoneen, jossa on kylpyamme tai suihku. Yhden hengen huoneen koko 11 m². Kaikissa huoneissa on kirjoituspöytä ja vaatekaappi.


VARSOVAN VIIKONLOPPU PE-MA MATKA 2023 OHJELMA

29.9 PERJANTAI

Klo 07.45 kokoontuminen Helsingin lentoasemalla lähtöaulassa Ryanairin lähtöselvityksen luona. Klo 09.15 Ryanairin lento FR 9317 Varsovaan lähtee. Kone laskeutuu Varsovan Modlin lentokentälle klo 10.00. Klo 10.30 lähtee kuljetus Varsovan keskustaan. Klo 11.30 jätämme matkatavarat hotelliin säilytykseen. Klo 11.45-12.30 matkaan kuuluva lounas. Klo 13-16 tutustumme matkanjohtajan johdolla Łazienki palatsin puutarha-alueeseen. Päivän kohokohta on käynti palatsissa ja puistossa, joka on kuulu laajoista viheralueistaan ja upeasta saarella sijaitsevasta Vesipalatsistaan. Tutustumme myös Metsästys- ja ratsastusmuseon näyttelyihin. Näemme myös appelsiinitarhan, amfiteatterin, hoviteatterin, Myślewickin palatsin ja lukuisia puiston veistoksia. Klo 17-20 Varsovan Kansallismuseo.

30.9 LAUANTAI

Klo 07-11.00 buffetaamiainen. Klo 10.15 lähtö hotellilta matkanjohtajan johdolla Urheilumuseoon, jonka jälkeen kävelykierros Vanhassa kaupungissa. Iltapäivällä nousemme vielä Kulttuuripalatsin 30. kerroksen näköalatasanteelle ja ihailemme Varsovan yli avautuvia näköaloja. Klo 19 lähtö hotellin lähellä olevaan meksikolaiseen ravintolaan jossa on matkaan kuuluva illallinen.

1.10 SUNNUNTAI

Klo 07-11.00 buffetaamiainen. Omatoimista ohjelmaa.

2.10 MAANANTAI

Klo 06.30-10.00 buffetaamiainen. Klo 10 huoneiden luovutus. Matkatavarat saa jätettyä hotellin säilytykseen. Klo 10.15-13.30 Varsovan eläintarha. Klo 15.45. kuljetus hotellilta Varsovan Modlinin lentokentälle. Klo 18.50 Ryanairin lento FR 9318 lähtee Helsinkiin. Kone laskeutuu klo 21.35 Helsingin lentoasemalle.

4.4_VARSOVA_messumatka_2023_Varsovan_M._lentokentta.jpg

Varsovan Modlinin lentoasema sijaitsee sijaitsee 40 kilometrin (tunnin ajomatka) päässä Varsovan keskustasta. Lentokentällä on pankkiautomaatteja, kahviloita, ravintola, alkoholi- ja tuliaismyymälä

21.3_Breslau-Posen_lentokone.jpg

MENO: 29.09 PERJANTAI 09:15 Helsinki Ryanairin lento FR 9317 (1h 45m · Operated by Buzz) 10:00 Warsaw Modlin

PALUU: 02.10 MAANANTAI 18:50 Warsaw Modlin Ryanairin lento FR 9318 (1h 45m · Operated by Buzz) 21:35 Helsinki 

Ryanairin lentolippuun kuuluu 10 kg lentolaukku (55x40x20cm) ja pieni käsimatkatkavara (40 x 20 x 25 cm) matkustamoon. (+40 € lisämaksulla 20 kg laukku ruumaan)

Ryanair on tarkka laukkujen mitoista ja lentoyhtiöllä on oikeus laittaa liian iso matkatavara ruumaan ja matkustajan on maksettava vaadittava lisämaksu. Tämä on lentoyhtiön sääntö, eikä matkanjärjestäjä ole vastuussa näistä mahdollisista asiakkaille tulevista maksuista.

Matkustajilla on oltava passi tai EU-henkilöllisyystodistus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä!  E-mail: info@blitztours.fi Puh.varaukset: 044-3034003

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kilpailu- ja Kuluttajaviraston vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.