3.-6.12 ITSENÄISYYSPÄIVÄ 2015 RIIKA TO-SU 4 pv.

3.12_Itsenaisyyspaiva_pikkujoulumatka_Riika.jpg

riika_joulutori_2014.jpg

3.-6.12 ITSENÄISYYSPÄIVÄ 2015 RIIKA TO ilta-SU 4 pv. 189 €.

Sis. meno laivamatka Viking XPRS : menomatka iltana laivalla Joulupöytä: alkuruoat, lämpimät ruoat ja jälkiruoat sekä olut, viini, virvoitusjuomat ja kahvi/tee ja B2-hytti, paluu laivamatka Eckerö Line Finlandialla, bussimatkat ja 2 yötä Riian keskustassa buffetaamiaisella *** hotellissa. 1hh 225 €.

Tunnelmalliset joulutorit, ravintolat, keskiaikaiset kadut & rakennukset, museot ja kirkot tarjoavat kokemisen arvoista nähtävää. Tee edullisia joululahja löytöja. Pääset nauttimaan joulupöydän herkuista jo laivalla menomatkan iltana.

riika_talvi_vanhaakaupunkia_2.jpg

Riika (latv. Rīga) Latvian pääkaupunki, usein myös Pohjolan Pariisiksi tai pikku-Pariisiksi kutsuttu. Kaupunki on muodostunut Daugava-joen (Väinäjoki) molemmille rannoille, vanhan kaupungin keskustan jäädessä sen itärannalle. Riika on Baltian maiden väkiluvultaan (743.000) suurin kaupunki ja siellä sekoittuvat mielenkiintoisella tavalla latvialaiset, saksalaiset ja venäläiset vaikutteet.

riika_talvi_vanhaakaupunkia.jpg

Vanha kaupunki eli Vanha Riika (Vecrīga) ja sen historialliset, keskiaikaista tunnelmaa henkivät korttelit ovat kaupungin tärkein nähtävyys. Vanha kaupunki on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1998. Vanhankaupungin tunnelman aistii parhaiten kapeilla romanttisilla pikkukaduilla, joiden varrella kohoaa ainutlaatuisia asuintalokokonaisuuksia ja kirkkoja, Riian linna. Hansaliiton ajoista muistuttavat Suuri kilta ja pienikilta sekä Mustapäiden talo, jotka ovat käsityöläis- ja taiteilijakiltojenrakennuttamia. Vanhakaupunki on arkkitehtuurin aarreaitta joka on sopeutettu palvelemaan matkailijoiden tarpeita.

riika_talvi_vanhaakaupunkia_ilta.jpg

Monet viihtyisät hotellit, tunnelmalliset ravintolat ja vapaa-ajan viettopaikat sijaitsevat täällä. Vanhakaupunki on täynnä eläää niin päivin kuin puolilta öinkin.

riika_arkkitehtuuri.jpg

Riian art nouveau -korttelit. Riika voi nykyään kehuskella Euroopan upeimmalla art nouveau -rakennusten keskittymällä. Alberta iela, Elizabetes iela ja Strelnieku iela ovat parhaita katuja Riian art nouveau -rakennusten ihailuun. Näillä kaduilla voi talojen seinissä nähdä toinen toistaan ihmeellisempiä eläimiä, kasvoja ja naamioita.

riika_mustap.talo_ilta.jpg
Raatitori eli Vanhankaupugin aukio on vanha keskiaikainen kauppatori jonka ympärillä kohoavat entistetty Raatihuone, Mustapäiden talo, Schwaabien talo, Rolandin patsas ja Miehitysmuseo

riika_i_mustap._talo_2.jpg

Mustapäiden talo on historiallinen rakennus vanhassa kaupungissa, Gotiikan tyylisuuntaa edustava rakennus rakennettiin alun perin 1300-luvun alkupuoliskolla Riian suurelle killalle. Mustapäiden killan, ulkomaisten kauppiaiden veljesjärjestön, käyttöön rakennus päätyi 1400-luvulla.

riika_talvi_tuomiokirkko.jpg

TUOMIOKIRKKO

Riian tuomiokirkkoaukio sijaitsee vanhan kaupungin sydämessä. Aukion reunalla on kahviloita ja baareja.  Torin varrella kohoaa Riian symboli Piispa Albertin vuonna 1211 rakennuttama Tuomikirkko.  Kirkon nykyisessä ulkonäössä yhdistyvät myöhäisromantiikan, varhaisgotiikan ja barokin vaikutteet. Kirkossa on Euroopan suurimmat urut (6768 pilliä) sekä loistelias saarnastuoli ja upeat lasimaalaukset. Tässä Latvian suurimmassa kirkossa on usein myös kirkkokonsertteja.

Toinen suurikokoinen punatiilinen kirkko Riian vanhassa kaupungissa on 1200 luvulta oleva Pyhän Pietarin kirkko, jonka 123-metriä korkeaan torniin voi nousta hissillä. Tornin näköalatasanteilta on upeat näköalat yli Vanhankaupungin kattojen.

riika_ooppera.jpg

OOPPERATALO

Riian monipuolinen kulttuuritarjonta kiinnostaa, taiteen ja musiikin ystäviä. Riian ooppera on korkeatasoinen, gallerioita ja museoita on kymmeniä, jugend-arkkitehtuuri on maailmankuulua ja Vanhakaupunki on jo sinällään nähtävyys.

Ooppera ohjelmisto:

5.12 Lauantai klo 15 Evia Martinsone Solo Concert. Liput 10 €

Esiintyjät : Evija Martinsone , Peter Angela (obo ) , Agnese Egliņa (piano)

Erinomaisen Latvian kansallisoopperan solistin Evia Martinsone soolo konsertti on omistettu kauneimmille tunteille – rakkaudelle. Ohjelma sisältää Madara Rakkaus Kalsons sykli sopraanolle ja pianolle, Selga Mence laulu sykli Tietäen nainen Robert Schuman romansseja oboelle ja pianolle, Franz Schubertin lauluja italiaksi ja muita tunnettuja sävellyksiä.

riika_vapaudenpatsas.jpg

VAPAUDENPATSAS

Riian yksi tunnetuimmista maamerkeistä on Latvian vapaussodan muistoksi pystytetty korkea Vapaudenpatsas, jonka kärjessä naishahmo, Milda, kannattelee kolmea tähteä. Ne symboloivat Latvian kolmea historiallista maakuntaa: Kuurinmaata (Kurzeme), Liivinmaata (Vidzeme) ja Latgalea. Patsaan jalustassa kuvataan latvialaisia laulamassa ja taistelemassa vapautensa puolesta. Vuonna 1935 paljastetun patsaan juurella on aina kukkia - näin oli jopa neuvostomiehityksen aikana, jolloin kukituksesta saattoi ansaita menolipun Siperian työleirille. Patsasta vartioi päivisin kaksi sotilasta, ja vahdinvaihto tapahtuu tunnin välein klo 9-18

riika_tori.jpg

KAUPPATORI

Riian keskustorin vanhat Zeppelin hallit 1930-luvulta palvelevat nykyisin kauppahalleina ja ovat ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka. Tori on yksi suurimmista markkinoista Itä-Euroopassa. Elämää sykkivä tori onkin suosittu ostospaikka, joka tarjoaa lähes kaikkea mahdollista.

riika_joulutorin_kojut.jpg

Illan jo hämärtäessä jouluvalojen loiste, leivonnaisten ja hehkuviinin tuoksu ja esiintymislavan joululaulut luovat ainutlaatuisen tunnelman.

21.12_riika_musiikki.jpg

Joulukonsertteja ja esityksiä on kaikkialla kaupungissa. Riian vanhan kaupungin joulutunnelman virittävät värikkäästi koristellut kuuset, iloinen musiikki, paahdettut mantelit, hehkuviini, piparkakkut ja edulliset käsityöt tarjoavat iloa sekä lapsille että aikuisille.

riika_miehitysmuseo.jpg

MIEHITYSMUSEO

Daugava-joen rannalla, Raatihuoneentorin kupeessa vanhassa kaupungissa, sijaitsee Latvian miehitysmuseo. Museon laajamittainen ja pikkutarkka näyttely kertoo maan vuosien 1940-1991 miehitysjaksoista. Näyttelyssä on esillä lukuisia dokumentteja, valokuvia ja esineitä. Informaatiomäärä on valtava, jopa niin valtava, että kertakäynnillä kaikkea ei ehdi millään sisäistää. Sisäänpääsy museoon on ilmainen, mutta museon tulevaisuus riippuu kävijöiden vapaaehtoisesta lahjoituksista - budjettimatkailijankin olisi hyvä lahjoittaa edes pieni summa. Museo on päivittäin avoinna klo 11-17, paitsi maanantaisin suljettu.

riian_sotamuseo.jpg

LATVIAN SOTAMUSEO (vapaa pääsy)

Latvian historia on myös sen miehittäjien saksalaisen ritarikunnan, puolalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten historiaa. Esillä Vapaussota, Neuvostoliiton ja Saksan miehitysajat, Latvian armeija 1. maailmansodasta vuoteen 1940.

latvian_sotamuseo2.jpg

Näytteillä on Latvian alueella käytettyjä aseita 700 vuoden ajalta mm. miekkoja, musketteja ym. Tietoa latvialaisista länsimaiden armeijoissa 2. maailmansodan aikaan (mm. laajat kokoelmat saksalaisia rautaristejä ja muita kunniamerkkejä) sekä näyttely Latvian armeijasta vuoden 1991 jälkeen.

kuuri_riian_automuseo.jpg

RIIAN AUTOMUSEO (museon sivut)

Museosta löytyy mmm Stalinin auto ym. muita entisen itäblokin johtajien ajopelejä kuten Breznevin kolaroima limusiini.

riika_talvi_rautatiemuseo.jpg

MUITA MUSEOITA

Kymmesistä museoista löytyy mm. Rautatiemuseo, Palokuntamuseo, Valtion taidemuseo.

riika_zoo.jpg

RIIAN ELÄINTARHA

Riga Zoo, Meza Prospekts 1. Avoinna talvella klo 10-16. Riian eläintarhassa on noin 3000 eläintä ja 450 eri eläinlajia. Riian eläintarha  tarjoaa vierailijoille nähtäväksi - tiikereitä, karhuja, kirahveja, kenguruita  sekä Trooppisen talon näyttelyt. Eläintarha on tyypillinen itä-eurooppalainen eli eläinten oltavat ovat hyvin askeettiset, mikä voi hätkähdyttää tottumatonta.