5.-8.12 Riika itsenäisyyspäivä vkl. 2024

5.-8.12_Riika_kaupunkiloma__Itsenaisyyspava_viikonloppu_2024_to-su_4_pv._295_.jpg

5.-8.12 ITSENÄISYYSPÄIVÄ VIIKONLOPPU 2024 RIIKA LATVIA TO-SU 4 pv. 295 €.

Sis. Eckerö Linen laivamatkat, bussimatkat suomalaisen matkanjohtajan johdolla ja 3 hotelli *** yötä Riiaan keskustassa buffetaamiaisella sekä KGB museo, Palokuntamuseo ja retki Lidoon. 1hh 385 €.

Balttian suurin ja jännittävin metropoli Riika innostaa. Riiassa on paljon nähtävää! Paljon matkailukohteita, kahviloita, museoita ja arkkitehtuuria. Nauti taiteesta ja kulttuurista, kävele vanhassa kaupungissa ja kokeile paikallista ruokaa. Goottilaistyyliset katedraalit ja uskomattoman ylellinen jugendtyyli, viehättävät kahvilat ja ravintolat, jotka tarjoavat maailmanluokan ruokaa ovat vain pieni osa siitä, mikä tekee Riiasta erinomaisen vierailukohteen. Vanha Riika on arkkitehtuurin ja vanhojen aikojen mestariteos. Kävely pitkin vanhankaupungin mukulakivikatuja on jokaiselle Riiassa vierailevalle matkustajalle kiehtova retki.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__Joulutori_3_portti.jpg

Riian perinteiset joulumarkkinat järjestetään hurmaavassa Vanhassakaupungissa.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_mustapaidentalo_UUSILISA.jpg

Yksikään vierailu Riiassa Joulun alla ei ole täydellinen ilman valokuvaa Rātslaukumsissa sijaitsevasta kaupungin pääjoulukuusesta. Majesteettisen Mustapäiden talon kehystetty koristeltu joulukuusi takaa taatusti ylellisimpiä ja ikimuistoisimpia lomakuvia. Joulun aikaan Riika muuttuu maagiseksi paikaksi. Kaupungin sydän, Riian vanhakaupunki, loistaa häikäisevillä koristeilla ja juhlavilla markkinoilla. Et voi missata upeaa arkkitehtuuria, kuten Pyhän Pietarin kirkon korkeita torneja ja upeaa tuomiokirkkoa. Kävele kaduilla ihailemaan kauniita jugendrakennuksia. Ylitä joki Ķīpsalaan nähdäksesi viehättävän puuarkkitehtuuri, joka tarjoaa ihanan kontrastin.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Joulutori_1.jpg

Joulutorin päänäyttämönä on Tuomiokirkon aukio. Vanhassakaupungissa sijaitseva aukio on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi ja kauniit historialliset rakennukset luovat upean tunnelman jouluvaloin koristeltuun toriin.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__Joulutori_6_piparipiste.jpg

Historiallisen kaunis ympäristö vie sinut hetkessä postikorttimaisen kauniiseen tunnelmaan.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Joulutori_kojut_1A.jpg

Riiassa ensimmäinen koristeltu kuusi pystytettiin peräti vuonna 1476. Tunnelmaa ja perinteistä menoa voi siis kokea Adventtina juuri Riiassa.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Joulutori_kojut_1B.jpg

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__Joulutori_1_puulelut.jpg

Vanhankaupungin keskeisimmällä aukiolla sijaitseva tori on täynnä ihastuttavia kojuja, jotka ovat pullollaan erilaisia käsitöitä kuten kynttilänjalat, lelut, joulukoristeet ja meripihkakorut. Voit ostaa joululahjoja läheisillesi - laajasta latvialaisten käsityöläisten luomusten valikoimasta löytyy jokaiseen makuun sopivin. Joulutori on avoinna päivittäin klo 9-20 välisenä aikana.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__Joulutori_5_glogi.jpg

Riian Joulutori tarjoaa muun muassa: paikallisia jouluherkkuja, glögiä, eli karsts vinsiä, tyrnimarjamehua,

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__Joulutori_4_syotavaa.jpg

latvialaisia joulumakkaroita, piparit, hunaja.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Joulutori_2_halot.jpg

Myyjät tarjoavat mielellään maistiaisia ja kojut on kutsuvan kauniisti somistettu ja valaistu.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_joulutori_glogi.jpg

Ruokakojuista voi ostaa paikallisia erikoisuuksia ja glögin lisäksi voi maistella tietysti myös lämmintä Riga Black Balsamia.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Joulutori_3.jpg

Houkutteleva glögin tuoksu ja paahdettujen mantelien tuoksu, kiiltäviä piparkakkuja ja latvialaisten käsityöläisten luomuksia - Vanhan Riian joulumarkkinat ovat yksi varmimmista merkeistä, että joulu on pian täällä.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__Joulutori_2_piparit.jpg

Tärkeimmät kylmän sään herkut – glögi ja piparkakut, paahdetut mantelit ja herkulliset savustetut lihat & makkarat sekä tietysti jouluteet ja -kahvit ilahduttavat jokaista.

riika_joulutori_2014.jpg

Joulumatka Riikaan on täynnä ihastuttavaa ja rentouttavaa tekemistä. Riian vanhakaupunki on ehdottomasti jouluajan tunnelmallisimpia paikkoja. Aluetta koristava kauniit jouluvalot ja isolla aukiolla on kaunis joulutori kojuineen. Torilla on myös suuri koristeltu joulukuusi, joka kertomusten mukaan on maailman ensimmäisiä koristeltuja joulukuusia.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Joulutorit_aukio_1.jpg

Hieman pienempi joulutori. Joulutori löytyy osoitteesta Līvu Square (Līvu laukums). 

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Joulutorit_aukio_2.jpg

Myös Esplanade –aukion Joulutorilla on joka päivä klo 10-19  perinteisesti runsaasti erilaisia joulutapahtumia.

21.12_riika_musiikki.jpg

Joulukonsertteja ja esityksiä on kaikkialla kaupungissa. Riian vanhan kaupungin joulutunnelman virittävät värikkäästi koristellut kuuset, iloinen musiikki, paahdettut mantelit, makkarat, hehkuviini, piparkakkut ja edulliset käsityöt tarjoavat iloa sekä lapsille että aikuisille. Lisäksi kaupunki on todella koristeltu ja siksi kävelyretki kauniilla kaduilla on yksi kivoimpia jouluaktiviteetteja. Jouluvaloissa ei säästellä ja usein kaupungissa järjestetään erilaisia tapahtumia jouluisten näyttelyiden osalta. Muun muassa joulukuusinäyttely on ollut perinteinen tapahtuma, jolloin ympäri kaupungin löytyy taiteilijoiden tekemiä joulukuusia.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_domplatz.jpg

Tuomiokirkon aukio on Vanhankaupungin suurin aukio. Sitä pidetään kaupungin sydämenä, koska kaikki toiminnot kohtaavat täällä, ihmisiä virtaa sisään seitsemältä kadulta kuin seitsemältä valtimolta. Vanhassakaupungissa sijaitseva aukio on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi ja kauniit historialliset rakennukset luovat upean tunnelman. Aukiolla on viimeisen 20 vuoden aikana nähty monia Latvialle merkittäviä tapahtumia. Aukiolla on merkitty kohta, jossa voit seisoa ja nähdä kaikki kolme kultaista kukkoa Vanhankaupungin kirkkojen päällä. Itse aukiota ympäröivät 1800-luvun ja 1900-luvun alun rakennukset. Historiallisen kaunis ympäristö vie sinut hetkessä postikorttimaisen kauniiseen tunnelmaan.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_vanhakaupunki_luminen2.jpg

Tuomiokirkkoaukiolta on vain lyhyt matka Liivinmaan aukiolle, joka on suosittu kohtaamispaikka. Līvu-aukio sijaitsee Zirgun, Meistarun ja Kaļķu ielan välissä. Tämä on paikka Riiassa, joka ei koskaan nuku. Līvu-aukio on Riian nuoruuden keskus.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_vanhakaupunki_luminen.jpg

Līvu-aukiota ympäröivät Suuri kilta, Pieni kilta, Kissatalo ja Riian venäläinen draamateatteri. Kesäisin aukiolla on ulkoilmakahviloita ja kauniita kukkapenkkejä, jotka on suunniteltu aaltoiksi muistuttamaan kadonnutta jokea, jonka mukaan Riika aikoinaan on nimetty.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__kleine_gilde_winter.jpg

Pieni kilta on avoinna yleisölle myös päiväsaikaan pientä sisäänpääsymaksua vastaan. Suuren killan rakennus avattiin vuonna 1857, ja siinä on elementtejä englantilaisen goottilaisen tyylin eklektiikasta ja upeasta sisustuksesta. Vuonna 1963 tapahtuneen tulipalon jälkeen se kunnostettiin kaksi vuotta myöhemmin uudella sisäänkäynnillä ja konserttisalin tarpeisiin mukautetulla sisustuksella. Siitä tuli Riian filharmonikkojen koti.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__panoraama_talvi.jpg

Riika (latv. Rīga) Latvian pääkaupunki, usein myös Pohjolan Pariisiksi tai pikku-Pariisiksi kutsuttu. Kaupunki on muodostunut Väinäjoen (Daugava) molemmille rannoille, vanhan kaupungin keskustan jäädessä sen itärannalle. Riika on Baltian maiden väkiluvultaan (743.000) suurin kaupunki.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__talvikatuja1.jpg

Riikaa sanotaan myös arkkitehtuurin helmeksi, sillä se on kaupunki, jossa voi yhtaikaa nähdä kaupungin perustamisen yhteydessä rakennettuja kirkkoja, vanhakaupungin keskiaikaisia rakennuksia, ainutlaatuisia  esimerkkejä jugend-ajan tyylinnäytteistä sekä vuosisatojen yli säilyneitä puurakennuksia ja modernistisen arkkitehtuurin mestariteoksia. Ylitä joki Ķīpsalaan nähdäksesi viehättävän puuarkkitehtuurin, joka tarjoaa ihanan kontrastin.

9.5_Riika_2024__pietarin_kirkko_5_kulmalta.jpg

Riian vanhakaupunki henkii yli 800-vuotista historiaa. Vanha kaupunki eli Vanha Riika (Vecrīga) ja sen historialliset, keskiaikaista tunnelmaa henkivät korttelit ovat kaupungin tärkein nähtävyys.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__keskiaikainen_katu_talvi2.jpg

Vanha kaupunki on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1998.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__keskiaikainen_katu_talvi.jpg

Vanhakaupunki on koko Latvian pääkaupungin sydän ja sielu. Monet kansakunnat ovat olleet mukana rakentamassa vanhastakaupungista ainutlaatuisen paikan. siellä sekoittuvat mielenkiintoisella tavalla saksalaiset, latvialaiset ja venäläiset vaikutteet. Useat kuuluisat henkilöt aina Pietarista Suuresta Richard Wagneriin ovat viihtyneet ja viettäneet aikaansa Riiassa. Upeat kirkot, arkkitehtuurin mestariteokset, kuten Mustapäiden talo, romanttiset mukulakivikadut sekä elämää tulvivat torit ja aukiot sekä monet muut kohteet kutsuvat sinut luokseen.

9.5_Riika_2024_ruotsalainen_portti_2_terassit.jpg

Vanhankaupungin vanhanaikaisesta aurasta voi nauttia kapeilla kaduilla. Täällä sijaitsevat ainutlaatuiset asuintalokokonaisuudet ja sakraalirakennukset - Riian Tuomiokirkko, jota alettiin rakentaa 1200-luvulla, goottilainen Pyhän Pietarin kirkko, Pyhän Jaakobin katedraali, jossa sijaitsee Roomalaiskatolilaisen kirkon kardinaalin istuin, Pyhän Georgin kirkko, jota kutsutaan Valkoiseksi kivilinnaksi, kaunis Vanhan Riian synagoga, Pyhän Hengen luostaripiha, Dannensternin talo, "Kolme veljeä"-asuintalokokonaisuus, Riian linna ym.

9.5_Riika_2024_vanhakaupunki_tynnyrit.jpg

Keskiajalla Riika oli valtava satama ja se oli osa Hansaliittoa, joka yhdisti Baltian ja Pohjois-Saksan kauppiaita. Hansa-kaudesta muistuttaa historiallinen Suuri ja Pieni kilta, sekä Mustapäiden talo. Näitä rakennuksia rakensivat taannoin kasvavassa kaupungissa käsityöläisten ja taiteilijoiden killat.

9.5_Riika_2024_ruotsalainen_portti.jpg

Ruotsalaisportti sijaitsee Vanhan Riian vanhimmassa osassa. Muurissa oli alun perin kahdeksan porttia, mutta vain yksi on säilynyt.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__ruutitorni_sotamuseo_2_muuri.jpg

Aivan Ruotsalaisportin vieressä Torņa iela kadulla sijaitsevat 1700-luvun kasarmit, joissa on nykyään ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__ruutitorni_sotamuseo_1_talvi.jpg

Vanhankaupungin muurin päässä seisoo liki 26 metrinen Ruutitorni, joka oli osa historiallista kaupungin linnoitusjärjestelmää. Torni on nykään osa Latvian Sotamuseota.

9.5_Riika_2024__keskiaikainen_talonakyma.jpg

Vanhankaupungin tunnelman aistii parhaiten kapeilla romanttisilla pikkukaduilla, joiden varrella kohoaa ainutlaatuisia asuintalokokonaisuuksia ja kirkkoja, Riian linna.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__vanhankaupungin_ravintolat_ilta1.jpg

Vanha Riika on arkkitehtuurin ja vanhojen aikojen mestariteos, joka on sopeutunut 2000-luvun turistivirtoihin - tänne on tehty mukavat hotellit, lukuisat ravintolat ja ajanviettopaikat. Vanhakaupunki on täynnä elämää niin päivin kuin puolilta öinkin.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024_raatihuoneen_aukio_talvi_UUSI.jpg

Tarkka-ampujien aukion laidassa seisovien Mustapäiden talon ja Raatihuoneen kullatut yksityiskohdat kiiltävät, sillä nämä kaksi komeaa rakennusta pystytettiin uudestaan kaupungin 800-vuotisjuhlien kunniaksi. Alkuperäiset rakennukset tuhoutuivat 1941. Raatitori (Rātslaukums) eli Vanhankaupugin aukio on vanha keskiaikainen kauppatori jonka ympärillä kohoavat entistetty Raatihuone, Mustapäiden talo, Schwaabien talo, Rolandin patsas ja Miehitysmuseo.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__mustapaidentalo_talvi.jpg

MUSTAPÄIDEN TALO

Julkisivun upein yksityiskohta on koristeellinen kello, joka näyttää ajan lisäksi kuukaudet, viikonpäivät ja kuun vaiheet. Raatihuoneen porraspäätyinen julkisivu on rakennettu yhteensopivaksi Mustapäiden talon kanssa. Rakennusten edessä on hiekkakiviveistos, joka esittää miekkaa pitävää Rolandia, vapaan Hansa kaupungin symbolia.

Mustapäiden talo on historiallinen rakennus vanhassa kaupungissa, Gotiikan tyylisuuntaa edustava rakennus rakennettiin alun perin vuonna 1334 Riian suurelle killalle. Mustapäiden killan, ulkomaisten kauppiaiden veljesjärjestön, käyttöön rakennus päätyi 1400-luvulla. Mustapäiden talo kuului Mustapääveljesten järjestölle, joka oli saksalaisten naimattomien kauppiaiden vaikutusvaltainen kilta. Nimi tulee mustaihoisesta Rooman legioonalaisesta Mauritiuksesta, joka kärsi marttyyrikuoleman kristittyjen puolesta. Pyhimyksen pää on kuvattu rakennuksen pääoven yläpuolella.

9.5_Riika_2024_mustapaiden_talo_kesa_4_sisa.jpg

Rakennusta voidaan kutsua Riian kauneimmaksi koristeeksi. Mustapäiden veljeskunnan suojelupyhimuksen Pyhän Mauritiuksen kuvia näkyy patsaissa, vaakunoissa ja hänen kuvansa on jopa kirjottu tuolien kankaisiin. Rakennuksen julkisivussa on jo ulkoapäin paljon katsottavaa. Julkisivussa on kello, joka näyttää ajan lisäksi kuukaudet, viikonpäivät sekä kuun eri vaiheet. Rakennus tuhoutui toisessa maailmansodassa, mutta se rakennettiin uudelleen 1990-luvun lopussa. Matkusta läpi historian, kävele Mustapäiden talon sisätiloissa ja ylellisessä juhla- ja kokoustiloissa. Mustapäiden talon historialliset kabinetit on sisustettu 1800-luvun sisustustyyliin.

9.5_Riika_2024_mustapaiden_talo_kesa_5_sali.jpg

Historiallinen Lyypekin sali ja ylellinen Juhlasali sekä säveltäjien galleria ovat nähtävillä.  Hallin kattoon on maalattu yksi koristeellisen ja monumentaalisen maalaustyylin mestariteoksia – ”Pyhän Mauricuksen apoteoosi”.  Näe käsityöläisten ja restauroijien töitä - kristallikruunut, festivaalihallin maalatut katot, tarkat 1800-luvun kopiot tuoleista ja sohvista, aseita ja panssarisarjoja, hallitsijoiden muotokuvia kullatuissa koristeellisissa puurungoissa, värjättyjä lasimaalauksia ja mustat koristeet. Salien vieressä sijaitsevassa säveltäjägalleriassa on esillä latvialaisten ja ulkomaisten säveltäjien muotokuvat. Ne muistuttavat mustapäiden jakamasta rakkaudesta taiteeseen ja juhlasalissa soitettuun musiikkiin.

9.5_Riika_2024_mustapaiden_talo_kesa_2.jpg

Museon keskiaikaisessa alkuperäisessä kellarissa; voit nähdä Mustapäiden liittoon kuuluvat tuotteet - tupakkatölkit, hopeat,

9.5_Riika_2024_mustapaiden_talo_kesa_3_kellari.jpg

maalaukset ja keramiikkakokoelmat, haarniskoja, sodan käyntiin liittyviä aseita, tykkikin sekä hyvin taidokkaita veljeskunnan tekstiileitä. Mustapäiden veljeskunnan talon voi kiertää itsekseen noin 30 minuutissa. Saatavana on myös opastettuja kierroksia, joiden aikana saat elävämmän kuvan talon entisestä elämästä. Mustapäiden talosta löytyy myös pieni mielenkiintoinen museokauppa. Aikuiset 7 €, eläkeläiset 5 €. Museo on avoinna klo 10.00-17.00. Viereisen talon turisti-infosta saa kaupungin karttoja ja muuta tietoa.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_vanhakaupunki_talorivi_1.jpg

KOLME VELJESTÄ TALOT

Riian vanhin asuinkompleksi on peräisin 1400-luvulta. Kolmea tiiviisti toisissaan kiinni olevaa taloa on keskiajalta lähtien kutsuttu "kolmeksi veljekseksi".  Legendan mukaan saman perheen miehet rakensivat ne. Keskiajalla Mazā Pils -katu sijaitsi Riian laitamilla - siellä asuivat käsityöläiset, ja molempia Kolmen veljen rakennuksista (nro 17) käytettiin tuotantoon ja kauppaa. 17 on kaupungin vanhin maallinen kivirakennus, joka rakennettiin noin 1490 hollantilaisten renessanssitalojen piirteillä ilman turhaa koristelua - ovessa oleva kivi oli talon ainoa koristelu. Rakennuksessa oli yksi iso huone, jossa työskenneltiin, käytiin kauppaa ja vietettiin arkea. Talo saattoi aikoinaan kuulua leipurimestarille, kipsin alta löytyi maalattu kilta- tai suvun tähkävaakuna. Se on säilyttänyt historiallisen ilmeensä tähän päivään asti.

Keskimmäinen upein rakennus on rakennettu vuonna 1646. Sisäänkäynnin yläpuolella on teksti ”Soli deo gloria!”. Julkisivu tehtiin hollantilaiseen tyyliin ja kunnostettiin J.C.Brotzen piirustusten mukaan vuodelta 1785. Toisin kuin vanhemmassa talossa, hallin yläpuolella oli tilava eteinen, jossa oli suuret ikkunat, olohuoneet sijaitsivat talon takaosassa. Kolmas talo (nro 21) rakennettiin 1600-luvun jälkipuoliskolla. Jokaisessa kerroksessa oli pieni asunto. Julkisivun erityinen elementti ovat naamiot, jotka asunnon omistajien mielestä suojelevat asukkaita pahoilta hengiltä. Pienimmille tonteille liike- ja kauppataloiksi rakennetuissa taloissa asuttiin, työskenteltiin ja käytiin kauppaa. Kaikissa kolmessa talossa on puiset katot, joiden keskellä on rako, jonka kautta tavarat voitiin laskea eri kerroksiin köyden avulla. Taloryhmä Kolme veljestä kuvaa hyvin keskiaikaisen arkkitehtuurin kehitystä. Käsityön ja kaupan myötä väestön tulot kasvoivat ja Riikaan nousi yhä enemmän myöhäisgoottilaisia kivitaloja. Koska tuolloin laskettiin kiinteistövero talon julkisivun koon perusteella, talot rakennettiin mahdollisimman kapeiksi ja tiukasti toistensa viereen. Pienet ikkunat johtuvat siitä, että tuolloin Riikassa oli käytössä valon käytön vero eli mitä enemmän ja isompia ikkunoita, sitä suurempi vero. Talot tuhoutuivat toisessa maailmansodassa ja rakennettiin uudelleen 1950-luvulla. Rakennuksissa toimii nykyään Arkkitehtuurimuseo ja Valtion kulttuurimonumenttien suojelukeskus.

riika_talvi_tuomiokirkko.jpg

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_tuomiokirkko_2.jpg

TUOMIOKIRKKO

Riian tuomiokirkkoaukio sijaitsee vanhan kaupungin sydämessä. Tuomiokirkko on Riian ja Latvian arkkipiispan katedraali sekä Tuomioseurakunnan kirkko. Riian tuomiokirkko on historiallisesti ollut Liivinmaan keskeinen katedraali, kunnes Liivinmaa sortui v. 1561. Riian tuomiokirkko on keskiajan isoin ja yksi Latvian ja Itämeren vanhimpia kirkkorakennuksia. Riian tuomiokirkko (Rīgas Doms) on kaupungin hengellinen sydän. Se on lähes yhtä vanha kuin vanhakaupunki sen ympärillä. Kirkon peruskivi muurattiin vain 10 vuotta Riian perustamisen jälkeen. Riian ensimmäinen piispa Albert von Buxhövden aloitti kirkon rakentamisen vuonna 1211. Siitä lähtien kirkkoa on laajennettu ja restauroitu. Katedraalia laajennettiin rakentamalla länsiristikko ja sivukappelit sekä nostamalla kirkon keskusaluetta, jolloin siitä tuli basilika. 1500-luvun lopulla rakennettiin uusi torni, jossa oli pyramidimainen torni ja kaksi galleriaa. Tornin huipulle asennettu kukko on tällä hetkellä esillä katedraalissa. 1700-luvun lopulla rakennettiin uusi barokkityylinen torni. Tuomiokirkon torni kohoaa 90 metriin. Tuomiokirkko edustaa montaa eri tyylisuuntaa aina varhaisgoottilaisesta, romaaniseen, barokkiin ja jugendiin saakka. Pohjoinen portaali (entinen pääsisäänkäynti) on muotoilultaan vaikuttava goottilaiselta ajalta.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_tuomiokirkko_3.jpg

Kaikki eri aikakausien elementit toimivat yhtenäisenä harmonisena kokonaisuutena. 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa Riian tuomiokirkossa tehtiin kunnostustöitä, jotka johtivat kirkon nykyiseen ilmeeseen. Sisällä tuomiokirkossa on lukuisia arvokkaita taideteoksia, loistelias saarnastuoli ja 1800-luvulla ja 1900-luvulla tehtyjä upeita lasimaalauksia. Nykyään kirkon sisätilat näyttävät manieristisesti ja barokkityyliltä.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_tuomiokirkko_urut.jpg

Tuomiokirkon ylpeytenä on 1884 valmistuneet Euroopan suurimmat urut, joissa on yli 6700 pilliä. Walckerin urkujen avajaisissa soitti Franz Liszt tilaisuutta varten luodun sovituksen koraalista Nun danket alle Gott. Nämä maailman neljänneksi suurimmat ja kauneimmat urut ovat yhdet maailman arvokkaimmista soittimista. Nykyään Riian tuomiokirkko on Latvian evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispan katedraali ja yksi Riian ja koko Latvian tärkeimmistä konserttipaikoista.

9.5_Riika_2024__dom_2_hof.jpg

Tuomiokirkon yhteydessä on Tuomiokirkon piha, joka on avoinna yleisölle. Viereiseen rakennukseen on koottu esineistöä, joka kertoo Riian historian eri vaiheista. Tänne käynti tapahtuu Palasta katu numero 4:stä. Avoinna 10.00-17.00

9.5_Riika_2024__historian_ja_merenkulun_museo_1.jpg

RIIAN HISTORIAN JA MERENKULUN MUSEO

Latvian vanhin julkinen museo juontaa juurensa vuoteen 1773. Museo sijaitsee merkittävässä arkkitehtonisessa rakennuksessa Riian tuomiokirkon yhteydessä, johon kuuluu kirkko, goottilainen Ristigalleria ja museo, jonka ylpeys on entisen luostarirakennuksen 1700-luvun klassismistyylinen pylvässali.

9.5_Riika_2024__historian_ja_merenkulun_museo_2.jpg

Museon 16 näyttelysalia kertovat Riian syntymisestä ja kehityksestä yli 800 vuoden ajalta sekä merenkulusta Latvian alueella 1000-luvulta nykypäivään. Riian juuret ulottuvat 1000–1100 luvuille, vaikka Väinäjoen alajuoksun historia on vielä vanhempaa.

9.5_Riika_2024_historia_museo_lisakuva_keskiajan_aseet.jpg

Riika osana Liivinmaata esittelee 1200.–1500 luvut. Riika Puolan ja Ruotsin vallan alla (1581–1710). Riika Venäjän valtakunnassa (1710-1800-luvun puoliväli). Riika Venäjän valtakunnassa (1800-luvun puoliväli – 1918). Riika Latvian tasavallan pääkaupunki (1918–1940). Hopeakabinetti esittelee 300 Riian hopeaseppien tekemää upeaa esinettä.

9.5_Riika_2024__historian_ja_merenkulun_museo_4.jpg

Näyttelyissä voi nähdä ainutlaatuisen historiallisen perinnön, kuten muinaisia latvialaisia koristeita, työkaluja ja aseita, 1200-luvun "Riika-laivaa", Hansaliiton aikaisia painoja ja mittoja, Riian teloittajan miekka.

9.5_Riika_2024__historian_ja_merenkulun_museo_3.jpg

Latvian merenkulun historialle omistettu näyttely tarjoaa katsauksen Latvian meriliikenteeseen 1000-luvulta nykypäivään. Se vie vierailijat laivojen kehitykseen, yksimastoisesta purjelaivasta, joka kuljettaa rannikolla huomattavan määrän lastia pitkin Riianlahtea, nykyaikaiseen moottorialukseen, joka matkustaa merien ja valtamerien yli. Näyttely esittelee Latvian satamien – Riian, Ventspilsin, Liepājan ja muiden – kehitystä niiden synnystä nykypäivään, niiden jälleenrakentamista ja parannuksia, jotka tekivät niistä lopulta tärkeitä eurooppalaisia kauttakulkukeskuksia. Näyttely antaa näkemyksen laivanrakennukseen, erityisesti purjelaivojen rakentamiseen, merenkulun yhteiskunnista ja -organisaatioista, arjen rutiineista laivalla ja sen riippuvuudesta luonnon oikkuista ja maailmanpoliittisista tapahtumista.

9.5_Riika_2024_historia_museo_lisakuva_merenkulkuosasto.jpg

Esillä on noin 400 alkuperäistä näyttelyesinettä: laivojen osia ja niiden varusteita, navigointilaitteet, merikartat, laivojen liput ja standardit, merivoimien koulujen kurssikirjat ja todistukset sekä käytetyt opetusvälineet, merimiesten tavaroita, univormuja, valokuvia, eksoottisia matkamuistoja kaukaisista maista ym. Erityisen kiinnostavia ovat laivojen pienoismallit ja maketit, sekä massatuotantona että mallirakennusmestarien valmistamina.

9.5_Riika_2024__historian_ja_merenkulun_museo_5.jpg

Riian tuomiokirkon ristigalleria 1200 luvulta on merkittävä varhaisgootiikan mestariteos Baltiassa. 118 metriä pitkä kolmiosainen galleria on jaettu 29 ristikaarikaareen, ja sen kalkkikivipylväinen arkadi avautuu pihalle. Aluksi Ristigalleria yhdisti Riian tuomiokirkon, arkkipiispan katedraalin, luostariin – Dom Kapitaaliin eli pappisneuvoston toimipaikkaan, joka sijaitsi Ristigallerian itä- ja eteläsiivessä. Vuonna 1778 itäsiiven yläpuolelle rakennettiin uusi kaupunginkirjastotila – Pylvässali – entisen luostarin tilojen tilalle, mutta 1888/1889 Ristin gallerian etelä- ja länsisiiven yläpuolelle rakennettiin huoneet museon tarpeisiin ja kaupungin arkistot. Ristigalleriassa on esillä useita Riian historian ja merenkulkumuseon kokoelmia: tykkejä ja ampumatarvikkeita, hautalaattoja, kadonneiden rakennusten kivi- ja metallikoristeita ym. Tuomiokirkon eteläseinällä seisoo Riian perustajan piispa Albertin veistos. Veistos on kopio vuoden 1897 alkuperäisestä (veistäjä Karl Bernewitz, arkkitehti Wilhelm Neumann). Aikuiset 5 €, eläkeläiset 3 €. Museo on avoinna joka päivä klo 10-17.

9.5_Riika_2024__riian_linna.jpg

RIIAN LINNA

Väinäjoen rannalla Vanhan Riian keskustassa seisova Riian linna on Latvian keskeisin linnoitus. Alunperin linnan ovat perustaneet saksalaiset jotka muurasivat linnan peruskiven 15.6.1300. Riian linnasta tuli Liivinmaan ritarikunnan mestareiden asuinpaikka. Linna rakennettiin kolmikerroksiseksi suljetuksi nelisivuiseksi rakennukseksi, jossa oli sisäpiha ja tornit kulmissa. Kaksi pyöreää tornia, jotka sijaitsevat vinottain vastakkain, olivat avain paikoissa, Pyhän Hengen torni luoteessa ja Lyijytorni kaakossa, kahdessa muussa nelikulmaisessa tornissa oli portaat. Linnan pohjoispuolelle ulottui linnan piha-alue talousrakennuksineen. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsivat asuinhuoneistot, ritarikunnan mestarin huoneet, ruokasali, ritarien makuuhuoneet, linnan kappeli ja pappikapitulin kokoussali. Nykyiset rakennukset ovat peräisin lähinnä 1600-luvulta. Riian linna on tärkeä osa Latvian historiallista ja kulttuuriperintöä yhtenä Latvian suurimmista keskiaikaisista linnoista. Linna tuhoutui useita kertoja; sitä myös kunnostettiin ja laajennettiin merkittävästi. Latvian tasavallan 100-vuotisjuhlaa varten tehtyjen kunnostustöiden tuloksena Riian linna on saanut takaisin alkuperäisen loistonsa. Kaikki huoneet on entisöity historialliseen ilmeensä ja mukautettu nykyajan vaatimuksiin ja käyttötarkoitukseen. Nykyään rakennuksessa sijaitsee Latvian presidentin kanslia. Linna sijaitsee Riian Kaapelisillan kupeessa osoitteessa Pils laukums 3.

9.5_Riika_2024__pietarin_kirkko_1.jpg

PYHÄN PIETARIN KIRKKO

Toinen suurikokoinen punatiilinen kirkko Riian vanhassa kaupungissa on 1200 luvulta oleva Pyhän Pietarin kirkko, joka on yksi Baltian maiden vanhimpia ja arvokkaimpia keskiaikaisia rakennuksia. Se rakennettiin alun perin vuonna 1209, ja sitä laajennettiin 1400-luvulla. Se on suuri, kolmikäytäväinen basilika, joka on rakennettu tiiligoottilaiseen tyyliin. Goottilaisen remontin teki rostockilainen rakennusmestari Johann Rumeschottel. Kirkko toimi hansakauppiaiden ja käsityöläiskiltojen jumalanpalvelus- ja kohtauspaikkana. 

Nykyisen rakennuksen sivualueiden ulkoseinät ja osa sisäpilareista säilynyt 1200-luvulta. Kirkon historia voidaan jakaa kolmeen eri aikakauteen: kaksi liittyy goottilaiseen ja romaaniseen rakennustyyliin ja kolmas varhaiseen barokkikauteen. Kirkon keskiosa on rakennettu 1200-luvulla, joka kattaa ensimmäisen ajanjakson. Tämän ajanjakson ainoat jäännökset sijaitsevat laivan ulkoseinissä ja muutaman laivan pilarin sisäpuolella, joiden ympärille rakennettiin myöhemmin suurempia pylväitä.

9.5_Riika_2024__pietarin_kirkko_3.jpg

Toinen kunnostus tehtiin 1600-luvun lopulla, jolloin länsijulkisivu ja portaalit kunnostettiin barokkityyliin. Basilikan sisällä voi tutustua rakennuksen historiaan sekä ihastella useita alkuperäisiä sisustuselementtejä – hautoja, entisöityjä kivi- ja puisia muistolaattoja sekä vaikuttavaa jättimäistä pronssista seitsemänhaaraista kynttilänjalkaa, joka on valmistettu vuonna 1596. Samalla uudistettiin kirkon tornin huippu ja nostettiin kokonaiskorkeudeksi 64,5 metriä. Kirkon nykyinen torni valmistui vuonna 1746.

9.5_Riika_2024_kirkontorni_nakoala.jpg

Neuvostoaikana torniin rakennettiin hissi, jolla pääsee katsomaan näköaloja. Uuteen rakennukseen asennettiin tornikello 51 metrin korkeuteen. Se on samanlainen kuin alkuperäinen vuodelta 1746 ja soittaa latvialaisen kansanlaulun kolmen tunnin välein. Tämän 123-metriä korkean tornin näköalatasanne sijaitsee 72 metrin korkeudessa. Tornin näköalatasanteilta on upeat näköalat yli Vanhankaupungin kattojen.

9.5_Riika_2024_porssin_taidemuseo_1.jpg

RIIAN PÖRSSIN TAIDEMUSEO

Taidemuseo “Riian pörssissä” on Baltian suurin ulkomaisen taiteen kokoelma, jonka perustivat Riian pormestarit, kauppiaat ja kaupungin valtuutetut 1800-luvulla. Museossa on viisi pysyvää näyttelyä. Museo ei ole hämmästyttävä vain sisältä, vaan myös ulkopuolelta. Museo sijaitsee Riian pörssirakennuksessa, joka on kansallisesti tärkeä arkkitehtoninen monumentti. Rakennus rakennettiin vuosina 1852–1855 Venetsian renessanssin palatsien muotojen mukaisesti, jotka symboloivat vaurautta ja runsautta. Rakennuksen on suunnitellut saksalaissyntyinen arkkitehti Harald Julius von Bosse (1812-1894).

Nykyään taidemuseon kuudessa kerroksessa on moderneja näyttelytiloja, erilaisia näyttelyitä, museon matkamuisto- ja taideluettelokauppa sekä kahvila.

9.5_Riika_2024_porssin_taidemuseo_2.jpg

Museon näyttely heijastaa käsitystä 1800-luvusta 2000-luvulla, pyrkii rekonstruoimaan tuon ajan tunnelmaa hyödyntäen sitä parhainta. 4. kerroksen ylellisimmissä huoneissa on maalausgalleria, joka on klassinen näyttely länsieurooppalaisista maalauksista, jotka visuaalisesti ovat lähellä 1800-luvun käsitystä taideteosten rakenteesta ja sijoittelusta.

9.5_Riika_2024_porssin_taidemuseo_4.jpg

Venetsialaisen hallin koristeellinen sisustus sopii täydellisesti hollantilaiselle, flaamilaiselle, saksalaiselle, ranskalaiselle ja italialaiselle taiteelle. Kokoelman ylpeys on Pohjois-Eurooppalaisen koulukunnan maalaukset 1600-luvulta. Belgian taide (1900–1940). Taidemuseossa on huomattava määrä belgialaisten taiteilijoiden teoksia 1900-luvun ensimmäiseltä puoliskolta – yli 700 maalausta, grafiikkaa, veistoksia ja mitaleja sekä pitsiä, jotka on luotu 1600-luvun ja 1900-luvun alun välillä. Kokoelman taiteellinen laatu ja ainutlaatuinen luomishistoria määrittävät sen tärkeän aseman.

9.5_Riika_2024_porssin_taidemuseo_3.jpg

Läntisessä galleriassa on upea Länsi-Euroopan posliinikokoelma 1700-1900-luvulta. Galleria on tarkoitettu heijastelemaan 1800-luvun tunnelmaa, sillä silloin Riian saksalainen yhteiskunta keskittyi sisustukseen ja innokkaaseen keräilyyn. Gallerian suurimmat aarteet ovat 1700-luvun Meissenin kuninkaallisen posliinitehtaan posliinia. Muinaisen kreikkalaisen ja roomalaisen taiteen kammio sijaitsee museon kolmannessa kerroksessa ja esittelee kävijöille antiikin Kreikan keramiikkaa, antiikin Kreikan ja Rooman kolikoita sekä marmoriveistoksia Latvian kansallisen taidemuseon kokoelmasta. Roerichin maalausgalleria taiteilijan ja ajattelijan Nicholas Roerichin (1874–1947) näyttely on myös museon kolmannessa kerroksessa. Tämän huoneen rauhallisuus auttaa katsojia sukeltamaan mestarin luomiin Himalajan huipuihin hämmästyttävän puhtaalla temperapaletilla.

9.5_Riika_2024_historia_museo_lisakuva_hopeasali.jpg

Läntisen posliinigallerian vieressä sijaitseva Hopeahuone on melko pieni ja omistettu 1900-luvun alkupuolelle. Siellä on jalometallikokoelman esineitä, jotka kattavat ajanjakson 1600-luvun lopulta 1900-luvun alkuun. Ne on valmistettu Venäjän valtakunnassa, sekä Baltiassa ja muualla Euroopassa.

9.5_Riika_2024_porssin_taidemuseo_5.jpg

Itämaisen taiteen galleria sijaitsee 3. kerroksessa, ja siellä on suuri kokoelma Kaukoidän ja Lähi-idän taidetta. Museo on ylpeä Latvian suurimmasta itämaisen taiteen kokoelmasta joka on yksi Baltian maiden suurimmista. Laaja näyttely Japanin, Kiinan, Intian ja Indonesian perinteisestä taiteesta.

9.5_Riika_2024_porssin_taidemuseo_6.jpg

Muinaisen Egyptin taiteen kammio sijaitsee yhdessä entisen Riian pörssin kolmesta suuresta kassakaapista. Uusgoottilaiseen tyyliin sisustetut ovet ovat säilyttäneet alkuperäisen muotonsa, joten voimme havainnollistaa aikaa, jolloin se oli tärkeä ja hyvin vartioitu huone. Näytteillä on myös egyptiläinen muumio puisessa sarkofagissa. 1. kerroksen salit on muutettu moderneiksi kansainvälisiä näyttelyitä tarjoaviksi tiloiksi. Museo tarjoaa ääniopaspalveluita, jotka tarjoavat tarinoita 37 taideteoksesta sekä erilliset tarinat museorakennuksesta ja jokaisesta museon galleriasta. Avoinna ti-su 10:00-18:00, pe 10-20. Aikuiset 3 €, eläkeläiset 1,50 €, vaihtuvat näyttelyt +1,50 / 1 €. 

riika_ooppera.jpg

OOPPERATALO

Riian monipuolinen kulttuuritarjonta kiinnostaa, taiteen ja musiikin ystäviä. Riian ooppera on korkeatasoinen, gallerioita ja museoita on kymmeniä, jugend-arkkitehtuuri on maailmankuulua ja Vanhakaupunki on jo sinällään nähtävyys. Tämä komea rakennus, joka avasi ovensa vuonna 1863, on pietarilaisen arkkitehti Ludwig Bohnstedtin suunnittelema. Se rakennettiin alun perin Riian kaupunginteatteriksi. Pääosa rakennuksesta tuhoutui tulipalossa vuonna 1882. Jälleenrakentamissuunnitelman laati Riian kaupungin pääarkkitehti Reinhold Schmaeling Ludwig Bohnstedtin alkuperäisten suunnitelmien hengessä. Riikalaiset muistavat aina muistuttaa, että säveltäjä Richard Wagner asui Riiassa. Wagner oli kaupungissa Saksalaisen teatterin kapellimestarina vuodet 1837-39. Hän myös sävelsi oopperan “Rienzi” Riian-kaudellaan. Se oli aluksi Saksalainen teatteri, mutta vuodesta 1919 lähtien siitä tuli Latvian Kansallisooppera. Latvialaiset ovatkin ylpeitä oopperastaan. Vuonna 1922 sen taiteilijakuntaan liittyi myös Latvian ensimmäinen ammattimainen balettiseurue. Opastetuilla kiertokäynneillä pääset tutustumaan tähän 1800-luvun rakennustaiteen monumenttiin! Oppaan seurassa kierrät koko oopperatalon, saat tietoja teatterin historiasta ja tutustut sen arkipäivään ja kulissientakaiseen elämään. 11.5 lauantai klo 16  englanniksi opastettu 60 minuutin kierros. Liput netistä 5-15 €.

ESITYKSET
Gaetano Donizetti L'elisir d'amore. Opera in two acts. Liput netistä 11-50 €.

6.12 Perjantai klo 19:00Gaetano Donizetti L'elisir d'amore. Opera in two acts. Liput netistä 11-50 €.

7.12 Lauantai klo Pyotr Tchaikovsky The Nutcracker Ballet in two acts. Liput netistä 12-60 €.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__itsenaisyyden_patsas_talvi.jpg

VAPAUDENPATSAS

Lähes sata vuotta on Riian keskustassa kohonnut Vapauden muistomerkki, graniitista ja kuparista tehty taideteos, joka on pystytetty Latvian kansan itsenäisyyden ja vapauden kunniaksi. Riian yksi tunnetuimmista maamerkeistä on Latvian vapaussodan muistoksi pystytetty korkea Vapaudenpatsas, jonka kärjessä naishahmo, Milda, kannattelee kolmea tähteä. Ne symboloivat Latvian kolmea historiallista maakuntaa: Kuurinmaata (Kurzeme), Liivinmaata (Vidzeme) ja Latgalea. Patsaan jalustassa kuvataan latvialaisia laulamassa ja taistelemassa vapautensa puolesta. Muistomerkin korkeus on 42,7 m. Graniitilla ja kuparilla päällystetty patsas Riian keskustassa symbolisoi Latvian valtiollisuutta, kansan yhtenäisyyttä, itsenäisyyttä ja vapautta. Vuonna 1935 paljastetun patsaan juurella on aina kukkia - näin oli jopa neuvostomiehityksen aikana, jolloin kukituksesta saattoi ansaita menolipun Siperian työleirille. Nykyään vapaudenpatsaan juuressa seisoo kunniavartio, joka symbolisesti vahvistaa kansallisen suvereniteetin. Vahdinvaihto tapahtuu tunnin välein klo 9-18

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_vanhakaupunki_kauppatori.jpg

KAUPPATORI

Riian keskustori on yksi Riian mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä. Lähde tutustumaan Riian keskustoriin ja ihastu torin erityiseen arkkitehtuuriin ja monipuoliseen tarjontaan. Jos haluat kokea shoppailukokemuksen vailla vertaa, käy Riian keskustorilla. Se on yksi Euroopan suurimmista kauppatoreista ja markkinapaikoista.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__torihallit_talvi.jpg

Valtava alue koostuu viidestä korkeasta zeppeliinihallista, joissa aikoinaan säilytettiin suuria ilmalaivoja.

9.5_Riika_2024__kauppatori_2_juustot.jpg

Nykyisin hallit ovat täynnä ruoan ja elintarvikkeiden kauppiaita aina juustoista kalaan, savustettuun lihaan, hunajaan, tuoreisiin hedelmiin ja vihanneksiin sekä lukemattomiin erinomaisiin vuoden aikojen sesonkituoteisiin saakka. Latvia on tunnettu maukkaista juustoistaan (siers) ja erilaisista hunajalaaduistaan (medus). Paikallinen olut (alus) ja vodka (degvīns) on edullista ja 'ihme-eliksiiri' Riian musta balsami (Rīgas Melnais Balzams) ehdottomasti maistamisen arvoista. Säilötyt vihannekset ja kasvikset tarjoavat erinomaisen vitamiinien lähteen vuoden kylminä kuukausina.

9.5_Riika_2024__kauppatori_3_savukala.jpg

Riian keskustorin kauppahalleissa voi tutustua latvialaisten tapaan säilöä kurkkuja, hapankaalia ja vihanneksia. Keskustorilta löytyy kohtuuhintaisia ​​hedelmiä ja vihanneksia sekä paikallisia erikoisuuksia, kuten savustettua ankeriasta tai nieriää. Latvialainen musta leipä sisältää jotakin taianomaista, joka tekee sitä erilaisen muualla valmistettuihin leipiin verrattuna. Halleista voi ostaa mukaan vaikkapa marinoituja valkosipuleita ja tomaatteja, korealaiseen tapaan maustettuja porkkanoita, säilöttyä kaalisalaattia currymausteella ja granaattiomenaisella marinadilla. Nämä ovat vain muutamia maukkaita esimerkkejä valtavasta tarjonnasta. Suosittu vierailukohde on uudistettu gastronominen paviljonki, jossa pääsee maistelemaan monenlaisia leivonnaisia ja muita herkkuja. Perinneruokakojun vieressä myydään susheja, seuraavalla tiskillä aasialaista katuruokaa. Gastro-marketissa on kaikkiaan 20 ravintolakojua ja pari drinkkibaaria. Siellä on mahdollista myös juoda pienpanimo-oluita. Gastro-market on avoinna klo 11-22, perjantaisin ja lauantaisin se suljetaan vasta kello 01. Viikonloppuiltaisin hallilla on silloin tällöin elävää musiikkia. Keskustorin kauppahalliin ovat matkailijat tervetulleita. Siellä on ystävällinen tunnelma ja paikka on aina täynnä paikallista väkeä. Avoinna joka päivä 08:00 - 17:00.

9.5_Riika_2024__latvian_kansallistaidemuseo_1.jpg

LATVIAN KANSALLINEN TAIDEMUSEO

Vanhankaupungin kupeessa sijaitseva Latvian kansallinen taidemuseo on kokemisen arvoinen kokonaisuus sekä rakennuksena että taidemuseona. Saksalaisen arkkitehdin Wilhelm Neumannin suunnittelema taidemuseo valmistui 1905 Riian Esplanadin puiston reunalle. Muutama vuosi sitten remontoidussa museossa ovat pysyvinä näyttelyinä esillä Latvian kansalliset kuvataiteen aarteet eri aikakausilta. Niitä täydentävät vierailevat ja vaihtuvat näyttelyt. Itse museoon voi aloittaa tutustumiskierroksen viidennen kerroksen kattoterassilta tai tuloaulasta. Eri kerroksiin vievät avarat portaat yhdistyvät valoisaan lasikupoliin, näköalatasanteeseen ja läpinäkyviin käytävien seiniin. Taidemuseo tarjoaakin kävijälleen lähes loputtoman määrän elämyksiä. Käymisen arvoinen paikka, vaikka ei olisikaan suuri taiteen ystävä.

9.5_Riika_2024__latvian_kansallistaidemuseo_3.jpg

Tässä tärkeässä taidemuseossa voit viettää useita tunteja erilaisia taideteoksia katsellen ja tutkien. Laajan remontin jälkeen museo avattiin paljon nykyaikaisemmassa muodossa, mutta historiallisen rakennuksen majesteettisuus säilyttäen. Päärakennuksen pysyvä näyttely esittelee museon kokoelman rikkautta, sen muodostumishistoriaa sekä kansallisen taiteen merkittävimmät saavutukset 1700-luvun lopusta 1800-luvun loppuun. Se tarjoaa yleiskatsauksen Latvian taidehistoriaan kahden vuosisadan ajalta.

9.5_Riika_2024__latvian_kansallistaidemuseo_2.jpg

Siellä on esillä noin 500 teosta 1800- ja 1900-luvuilta, ja tunnettuihin latvialaisiin taiteilijoihin kuuluvat Aija Zarina, Kristaps Gelzis ja Ilmars Blumbergs. Latvian taide 1915–1940. Latvian modernistit Venäjällä 1920- ja 30-luvuilla. Latvian taide 1985–1991. Museossa on myymälä, josta voi ostaa matkamuistoja – postikortteja, magneetteja, kuppeja, jäljennöksiä parhaiden taiteilijoiden teoksista sekä näyttelyluetteloita, taidekirjoja, oppaita ja Riian historiallisia kirjoja. Kaupassa myydään myös maaleja, kyniä ym. Avoinna pe 10-20. la 10-17.  Aikuiset 8 €, eläkeläiset 4,50 €. Museon ensimmäisessä kerroksessa on ravintola, joka tarjoaa herkullisia aterioita ja virkistäviä juomia. Kesäkaudella ulkoterassi, jossa voit nauttia rauhallisista keskusteluista kahvikupin ääressä puistonäköalalla.

9.5_Riika_2024__MDORF_talomuseo1.jpg

MENTZENDORFIN TALOMUSEO

Mentzendorfin talo 1600-1700-luvun tunnelmallaan on ainoa museo laatuaan Baltiassa. Rakennus Riian vanhassa kaupungissa rakennettiin vuonna 1695 Baltian saksalaisen miehen taloksi. Myöhemmin siellä asuivat kauppiaat, jotka perustivat myyntitiloja pohjakerroksessa. Talon viimeinen omistaja August Mentzendorf kävi talossa kahvin ja suklaan tuontikauppaa vuoteen 1939 asti. Neljään kerroksessa olevan museon tarkoituksena on antaa kuva varakkaiden riikalaisten arjesta 1600-1900-luvuilla.

9.5_Riika_2024__MDORF_talomuseo2.jpg

Näyttelyssä voi katsella ainutlaatuisia 1600-1700-luvun katto- ja seinämaalauksia, jotka on yhdistetty historiallisiin taloustavaroihin, jotka luovat jokaiseen huoneeseen ainutlaatuista luonnetta ja tunnelmaa. Vierailijat voivat vierailla vanhassa kauppahuoneessa, keittiössä mielenkiintoisella takka- ja tulisijalla, perhekappelissa ja monissa muissa tiloissa sekä tutustua historialliseen holvikellariin ja romanttiseen ullakkoon, jossa näyttelyt sijaitsevat.

9.5_Riika_2024__MDORF_talomuseo3_lasi.jpg

Mentzendorfin lasikokoelman tärkein osa on esillä vierailijoille. Se koostuu eri maiden taiteilijoiden lahjoista, erityisesti maailman lasitaiteen huippujen teokset ovat huomionarvoisia Ainutlaatuinen lasiteosnäyttely muodostaa yhdistävän linkin rakennuksessa 1600- ja 1700-luvuilla toimineen lasipajan välille. Lisäksi on vaihtuvia näyttelyitä. Avoinna  pe 12-19, la 10-17. Aikuiset 3 €, eläkeläiset 2 €. Vaihtuva näyttely 1,50 €.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__jugendstill_talvi.jpg

RIIAN JUGEND ARKKITEHTUURI

Riian jugend arkkitehtuuri muodostaa noin kolmanneksen kaikista Riian keskustan rakennuksista, mikä tekee Latvian pääkaupungista kaupungin, jossa on eniten jugend-arkkitehtuuria kaikkialla maailmassa. Riian hieno art nouveau- eli jugendarkkitehtuuri on kaupungin päänähtävyyksiä. Suurin osa Riian jugendtaloista on rakennettu nopean talouskasvun aikana vuosina 1904-1914. Tyyli on yleisimmin edustettuna monikerroksisissa kerrostaloissa. Kaupungilla kävellessään voikin ihailla rakennusten upeita julkisivuja, jotka ovat täynnä koristeellisia yksityiskohtia, kuten veistoksia, kohokuvioita, lasimaalauksia ja erkkereitä. Rakennukset ovat julkisivuiltaan kauniita, ja niiden ulkopuolella on pieniä yksityiskohtia, jotka kertovat paljon tuosta ajasta ja silloisesta tyylistä ja ajattelutavoista.

9.5_Riika_2024_jugendstill.jpg

Riian jugend­tyylin helmiä voi ihailla erityisesti Strelnieku iela, Elizabetesiela, Alberta iela -kaduilla ja sen lähikaduilla. Näillä kaduilla voi talojen seinissä nähdä toinen toistaan ihmeellisempiä eläimiä, kasvoja ja naamioita. Alue on jonkin matkan päässä vanhastakaupungista, niin että sinne kävelee 15–20 minuutissa, ja matkalla näkee vanhaakaupunkia ympäröivät kauniit puistoalueet. Tyylisuuntauksesta saa lisätieto turisti-infosta, ja Riiassa tehdään lukuisia jugendtyylin taloja esitteleviä opastettuja kierroksia

9.5_Riika_2024__jugendstilmuseo.jpg

RIGA ART NOVEAU KESKUS

Riika on yksi harvoista Euroopan kaupungeista, jossa jugend-arkkitehtuuria, taidetta ja design-esineitä on säilynyt runsaasti. Sitä kutsutaan jopa "jugend-metropoliksi". Riiassa on 800 jugendrakennusta, joista suurin osa sijaitsee kaupungin keskustassa - erityisesti Alberta-kadulla. Alberta ielaa sanotaan yhdeksi maailman hienoimmista art nouveau -kaduista. Sen toisessa päässä on rivissä viisi baltiansaksalaisen insinöörin arkkitehdin Mihail Eisensteinin suunnittelemaa yksityiskohtia pursuvaa rakennusta. Riian jugendkeskus sijaitsee myös tällä kadulla, kuuluisan latvialaisen arkkitehdin Konstantīns Pēkšēnsin entisessä asunnossa. Hän asui ja työskenteli täällä vuoteen 1907 asti ja suunnitteli tämän kauniin rakennuksen.

9.5_Riika_2024_jugendstill_museo6.jpg

Museossa on entisöitynä tarkalleen vuoden 1903 sisustus. Museo vie aikamatkalle jugendin & art noveau -tyylisuuntien kulta-aikaan ja herättää historian eloon. Museossa voi nähdä, miten parempi väki asui ja eli 1900-luvun alkupuolella Riiassa

9.5_Riika_2024_jugendstill_museo4.jpg

Näe - olohuone, jossa sen asukkaat toivottavat vieraat tervetulleiksi, keskustelevat oopperaesityksistä ja Pariisin uusimmasta muodista.

9.5_Riika_2024_jugendstill_museo3.jpg

Takkapesä sijaitsee asunnon esittelysiivessä, jossa voi siemailla viiniä tulen äärellä. Ruokasali on asunnon ylellisin huone. Se on paikka illalliselle ystävien kanssa ja jokapäiväisille perheen aterioille. Samaan aikaan liiketoimista keskustellaan toimistossa.

9.5_Riika_2024_jugendstill_museo2.jpg

Vilkas toiminta keittiössä ei lopu koskaan. Siinä on useita tuon ajan innovaatioita - jääkaappi, moderni liesi ja valurautainen pesuallas vesihanalla. Erilaiset kattilat, kauhat, raastimet ja paistinpannut roikkuvat kiillotetuissa messinkikoukuissa lieden yläpuolella. Vaatimaton piikahuone on keittiön vieressä. Täällä on esillä myös intiimimpiä huoneita. Siellä on suositulla ruusuaiheella koristeltu makuuhuone, hyvin varusteltu wc ja kylpyhuone, jossa emaloitu amme leijonan tassuilla - olennainen osa sen ajan moderneja asuntoja. Kaikissa huoneissa on aitoja art nouveau -esineitä. Sinut kutsutaan astumaan aikakauden henkeen pukemalla miehille ja naisille ominaisia hattuja ja ottamalla kuvia itsestäsi. Jos haluat muiston jugend-ajan vierailustasi, museo tarjoaa sinulle kuvia ja erilaisia matkamuistoja. Pääsylippu koko museon näyttelyyn 9 € eläkeläiset 5 €. Sisäänpääsylippu vain huoneisto 6 €, eläkeläiset 4 €. Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10–18. Alberta iela 12–9.

9.5_Riika_2024_rosenthalmuseo.jpg

Mainitsemisen arvoinen on myös Rozentals-museo samassa rakennuksessa 4. kerroksessa. Asunto nro 9, jossa kuuluisa taidemaalari ja eräs yksi Latvian kansallisen maalaustyylin perustajista Jānis Rozentāls ja hänen vaimonsa, suomalainen laulaja Elli Forssell asuivat vuosina 1904–1915, on muutettu museoksi. Muotokuvien, symbolisten aiheiden, maisemamaalauksien, alttaritaulujen ja mytologisten maalausten ohella hän loi Latvian kansallista tyyliä muun muassa lavastuksessa ja kuvitustaiteessa. Monipuolisena taiteilijana hän teki myös grafiikkaa, ja monumentteja.  Museossa on Rozentālsin ateljeen ja teosten ohella nähtävissä hänen olohuoneensa, lastenhuone sekä huonekaluja ja taloustavaroita. Ateljeessa on Rozentālsin maalauksia ja piirustuksia eri aikakausilta sekä useiden hänen oppilaidensa. Vuosina 1906-1908 täällä asui vuokralaisena myös suuri latvialainen kirjailija Rūdolfs Blaumanis. Blaumanis vietti siellä elämänsä viimeiset vuodet, ja näyttelyyn kuuluu hänelle omistettu huone. Näyttely tarjoaa katsauksen kirjailijan luovan työn eri puolille, mukaan lukien kirjallisuus, journalismi ja teatteri. Talo oli 1900-luvun alun latvialaisen älymystön ja taiteilijapiirien kohtauspaikka. Aikuiset 2 €. Avoinna ke-su 11-18.

Museoissa käytyään voit vierailla myös vastapäätä olevassa Art Nouveau Riga -kaupassa, jossa on paljon kaikenlaista mielenkiintoista. Viereisessä Rasols kahvilaravintolassa pääsee maistamaan neuvostoherkkuja. Rasolsin ruoka on tehty modernilla otteella. Listalla on perunasalaatin lisäksi silliruokia, lammaspelmenejä, tattirisottoa, salaatteja, jopa vegaanisia vaihtoehtoja. Viinilista on vaikuttava. Taustamusiikkia soitetaan vinyylilevyiltä.

9.5_Riika_2024__taideteollinen_museo_1.jpg

TAIDETEOLLINEN MUSEO

Koriste- ja designtaiteen museo sijaitsee Pietarinkirkon ja Bremenin musikanttien vieressä, entisessä Pyhän Yrjön kirkon rakennuksessa vuodelta 1204, joka on Riian vanhin kivirakennus. Museon perusnäyttelyssä esitellään latvialaista muotoilua 1800-luvun lopulta nykypäivään. Se sisältää seitsemän kokoelmaa koriste- ja designtaideteoksia: kokoelmia ainutlaatuisia tekstiilituotteita, huonekaluja, keramiikkaa ja posliinia, metallitaidetta sekä koristepuuta, nahkaa, lasia ja designtaidetta.

9.5_Riika_2024__taideteollinen_museo_2.jpg

Näytteillä on latvialaisen modernismin perustajien Baltarsin posliinimaalauspajan taiteilijoiden Romans Sutan, Aleksandra Beļcovan, ja Sigismunds Vidbergsin teoksia. Latvian modernismin abstraktit geometriset muodot ovat saaneet vaikutteita kubistisista, futuristisista ja art deco -liikkeistä, koristeellisista väreistä ja muodoista sekä graafisesta hienovaraisuudesta.

9.5_Riika_2024__taideteollinen_museo_3.jpg

Klassiset arvot -näyttely museon 2. kerroksessa kertoo Latvian koristeellisen taideteollisuuden tarinan 1800-luvun lopusta 1960-luvulle. Vuonna 1918 latvialaisen identiteetin etsintä johti kansantaiteen ja modernististen liikkeiden – kubismin, konstruktivismin ja art decon – paikallisiin sovelluksiin, jotka tuolloin levisivät kaikkialle Eurooppaan. Elävä esimerkki on posliinimaalauspaja Baltars (1924–1931), joka vaikutti voimakkaasti latvialaisen posliinin tulevaan kehitykseen. 1920-30-luvut toivat kansallisen isänmaallisuuden kukoistuksen, jota osoittivat taideteollisuusmestarien luova ponnistus. Erityisen ainutlaatuisia esimerkkejä ovat Ansis Cīruliksen suunnittelemat kalustesarjat, tekstiilit ja keramiikka. Jūlijs Madernieksin koristekankaiden ja huonekalujen luonnoksissa syntetisoidaan luonnon elementtejä, etnografista materiaalia ja modernistisia trendejä. Museon 1. ja 2. kerroksen pysyvät näyttelyt esittelevät yksittäisten taiteilijoiden töitä ja eri aikakausien vallitsevia taidetyylejä ja taidesuuntia. Lisäksi vaihtuvia näyttelyitä. Aikuiset 6 €, eläkeläiset 3 €. Avoinna ti-su 11:00-17:00. Pe 11-19.

9.5_Riika_2024_posliinimuseo.jpg

POSLIINIMUSEO

Posliini - niin hienostunutta, ylellistä ja hauras, mutta silti käsittämättömän erilainen inspiroituneiden taiteilijoiden käsissä. Riian posliinimuseo esittelee posliinisuunnittelun kehittämisen ja valmistuksen jännittävän maailman 1800-luvun puolivälistä 1990-luvulle sekä posliinitaiteen nykyprosesseja. Museon kokoelma koostuu lähes 8000 esineestä. Näyttely on järjestetty useisiin huoneisiin ja esittelee posliinia, joka on valmistettu Kuznetsovin tehtaalla (perustettu 1841) ja C.J.Jessenin tehtaalla (perustettu 1886) ja myöhemmin - Riian posliinitehtaalla. Molemmat - massatuotanto ja yksittäisten taiteilijoiden ja posliinimaalaajien alkuperäisteokset - ovat esillä täällä. Vanhimmat näyttelyt on tuotettu jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Suuri osa näyttelystä on omistettu 1950-1990-luvuille. Monet esillä olevat esinnet antavat yleiskuvan Riian posliinitehtaan tuotannosta ja eri taiteilijoiden panoksesta tehtaan ainutlaatuisen tyylin luomisessa.

"Punainen kulma" huone esittelee tärkeille Neuvostoliiton tapahtumille omistettuja koriste-esineitä - maljakoita, lautasia, muovia. Museo tarjoaa animaatioelokuvan "Posliini!?" tekstitykset englanti, saksa ja ruotsi. Posliinimaalaustyöpajassa jokainen voi maalata erilaisia posliiniastioita - ainutlaatuinen tilaisuus luoda omaperäinen lahja! Perjantaisin ja lauantaisin apunasi on ammattimainen posliinitaiteilija. Aikuiset 5 €, eläkeläiset 3.50 €. Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-18.

9.5_Riika_2024__taiteija_A_ja_B_museo.jpg

ROMAN SUTA & ALEKSANDRA BELCOVA MUSEO

Riian upeissa jugendtalokortteleissa sijaitseva, taiteilijoille Roman Suta ja Aleksandra Beļcova omistettu taidemuseo sijaitsee kahden taiteilijan muistohuoneistossa. Vierailijat voivat tutustua taiteilijoiden luovaan, sosiaaliseen ja perhe-elämään katselemalla taiteilijoiden muistomerkkien sisustus- ja taloustavaroita, heidän tärkeimpiä taideteoksiaan, kaikkea vesivärimaalauksista koristeltuun posliiniin, näytelmien lavasteisiin. luonnoksiaan, asiakirjoja ja perhekuvia sekä yksinkertaisesti oleskelemalla tiloissa, joissa on syntynyt monia merkittäviä taideteoksia. Aikuiset 2 €, eläkeläiset 1 €. Avoinna ti-la 11-18.

9.5_Riika_2024__muotimuseo1.jpg

9.5_Riika_2024__muotimuseo3.jpg

MUOTIMUSEO

Muotimuseo sijaitsee Vanhassa Riiassa, lähellä Mustapäiden taloa - rikkaalla historiallisella kadulla, joka on aistittavissa museon kolmessa salissa, joista vanhin on säilynyt 1300-luvulta. Muotimuseo tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tutustua ainutlaatuisiin asuihin, vaatteisiin, pukuihin ja asusteisiin tunnetun muotikeräilijän ja historioitsija Alexandre Vassiljevin kokoelmasta, ja se on yksi maailman kolmesta suurimmasta yksityisestä vaatekokoelmasta.

9.5_Riika_2024__muotimuseo2.jpg

Museo esittelee pukeutumistyylejä vuosisatojen ajalta. Museon näyttelyt vaihtuvat kuuden kuukauden välein. Museossa on myös painettua tietoa sekä ääni- ja videomateriaalia ja näyttelyitä. Lisäksi museon ainutlaatuinen pysyvä kokoelma, jossa käytetään teatteriääniä ja valaistusta, antaa vierailijalle mahdollisuuden kokea muodin tärkeimpien historiallisten aikakausien tunnelmaa. Kävijöillä on myös mahdollisuus kokeilla vannehametta ja muita ainutlaatuisia vaatteita.

9.5_Riika_2024__muotimuseo4_cafe.jpg

Muotimuseon art deco -tyylisessä kahvilassa on tarjolla teen, kahvin ja viehättävien kakkujen lisäksi myös herkullisia ja runsaita ruokia: sekä salaatteja että keittoja, pastaa, lohta ja pannukakkuja ym. Muotimuseon kirjakauppa tarjoaa parhaita, kauneimpia ja älykkäimpiä kirjoja muodista, tyylistä ja pukuhistoriasta, kirjoja muotisuunnittelijoista, sekä koruille ja asusteisiin omistettuja julkaisuja sekä muodin historiaa. Kirjojen lisäksi myös pieniä matkamuistoja ja tyylikkäitä, hyödyllisiä lahjoja: kirjanmerkeistä ja magneeteista teehen, kahviin ja tyylikkäisiin ostoskasseihin sekä muotimuseoon suunniteltuja luomupuuvillaisia ​​T-paitoja sekä supertyylikkäitä, kirkkaita sukkia. Aikuiset 7 €, eläkeläiset 5 €.  Avoinna ti-su 10-18.

9.5_Riika_2024_hattumuseo.jpg

MAAILMAN HATTUJEN MUSEO

Museon perustaja, tutkija ja matkailija Kirill Babaev, on tuonut tänne satoja ylellisimpiä hattuja, kypäriä, huiveja ja huiveja, jotka edustavat kaikkien maanosien eri etnisten ryhmien katoavia kulttuureja. Ja suurin osa niistä voidaan sekä kuvata että kokeilla! Kokoelmaan kuuluu antiikkikoruisia kruunuja ja kauhistuttavia afrikkalaisia kypäränaamioita (kaikki lumottuja), 2 metriä korkeat shamaanihatut ja hiuksista tehdyt huput, kaarnanauhat ja kultaa kiiltävä hääpäähine. Museo kutsuu sekä lapset että aikuiset jännittävimmälle matkalle maailman ympäri! Aikuiset 5 €, eläkeläiset 4 €. Avoinna to-su 12-17.

9.5_Riika_2024_taidekeskus_1.jpg

ZUZEUM ARTCENTRUM

Paikka sekä rauhalliselle kahvikupilliselle että taiteesta nauttimiseen. Zuzeum​ kutsuu kaikkia kokemaan taidetta kahdessa 1100 neliömetrin näyttelyhallissa, veistospuutarhassa, kahvilassa ja kattoterassilla. Zuzeum on suhteellisen uusi taidekeskus Riiassa ja Zuzāni-kokoelman koti. Zuzeum on taiteenkeräilijöiden ja taiteen suojelijoiden Dina ja Jānis Zuzāns panos Latvian ja koko Baltian alueen taiteelliseen infrastruktuuriin.

9.5_Riika_2024_taidekeskus_2.jpg

Yli 20 000 eri genreä edustavaa taideteosta sisältävä Zuzānu-kokoelma on numeerisesti suurin latvialaisen taiteen yksityinen kokoelma maailmassa. Sen ydin on 1800-luvun lopun taide ja 1900-luvun ensimmäisen puoliskon klassinen modernismi 1950-1980, neuvostoajan taidetta sekä latvialaisten nykytaiteilijoiden teoksia. Kokoelmassa on sekä tunnettuja taiteilijoita että taiteen ulkopuolisia ja toisinajattelijoita. Kansainväliseen nykymaalaukseen, kuvanveistoon ja koristetaiteeseen perustuva kokoelma kasvaa jatkuvasti. Näyttelyt aikuiset 10 €. Ensimmäisessä kerroksessa on kahvila ja taidekirjakauppa. Zuzan-kokoelman teoksia on esillä kahvilassa. Ensimmäisessä kerroksessa vieraileminen on maksutonta.

3-6.9_Latvia_2020_hoyryjunafestivaali_Riika_rautatiemuseo_7_paakuva_2.jpg

LATVIAN RAUTATIEMUSEO RIIKA

Museon Riian näyttely sijaitsee 1800-luvun veturikorjaamoissa Pardaugavassa. Näyttelyssä esitetään univormut, liput, juna-aikataulut ja muut Latvian rautateihin liittyvät esineet. Museokokoelmassa on 47 rautatieajoneuvoa, joista on 37 veturia ja kiskoautoa, kaksi kapearaiteista veturia, lumiaura ja kiskovaunut. 

3-6.9_Latvia_2020_hoyryjunafestivaali_Riika_rautatiemuseo_3_2.jpg

Näet ulkopuolella Baltian suurimman liikkuvan kaluston kokoelman, joka sisältää kunnostettuja Neuvostoliiton diesel- ja sähkövetureita. Museon ulkoalueella voit nähdä rautatieliikenteen kaluston - veturit, vaunut ja muut Latviassa toimineet rautatielaitteet. Juuri liikkuvan kaluston ulkoilmanäyttely saa kävijät todella tuntemaan rautatien hengen. Eri aikausien veturit on pysäköity vierekkäin neljään raiteeseen, samoin kuin junavaunut ja rautateiden kunnossapitokoneet. Rautatieasemilla on mekaanisia ja sähköisiä signaaleja sekä penkki, jossa voi istua jonkin aikaa seurata rautatieaseman kiireistä elämää. Voit halutessasi käydä opastetulla kierroksella katsomassa dieselveturin hyttiä, varavaunua ja höyryveturia. Vierailijat voivat kiivetä veturin ohjaamossa tarkemmin nähdäksesi sen sisätilat ja hallintalaitteet, jotka varmistavat sen toiminnan.

3-6.9_Latvia_2020_hoyryjunafestivaali_Riika_rautatiemuseo_4_3.jpg

Museon Valkoisessa salissa näyttely "Liikkuvan kaluston historia Latviassa, 1858–1940". Näyttely "Rautatieaseman henkilöstön sisäänkäynnistä" alkaa liikkuvan kaluston varastosta ja kulkee improvisoidulle rautatielaiturille. Sieltä kävijät viedään aseman odotushuoneeseen joka on varustettu vanhoilla juna-aikatauluilla ja lipuilla, tietoa 1930-luvun lopun turistijunista, Riian rautatieasemalta ja rautatiesiltojen historiasta. Lisäksi näytteillä Latvian rautatieasemien pienoismalleja, joka sisältää tavara- ja matkustajajunien pienoismalleja. Toiseksi suurin esineryhmä on viestintä- ja merkinantolaitteet, asemien työvälineet ja työkalut sekä rautatiehenkilökunnan virkapuvut ja tunnukset. Aikuiset 5 €, eläkeläiset 3 €. Avoinna ti-la 10-17

3-6.9_Latvia_2020_hoyryjunafestivaali_Riika_automuseo_1_2.jpg

RIIAN AUTOMUSEO

Riian moottorimuseo tarjoaa Baltian isoimman ja monipuolisimman vanhojen ajoneuvojen kokoelman sekä tarinoita niistä. Se on yksi Latvian merkittävimmistä ja nykyaikaisimmista museoista. Museon näyttely on kuin tarina ainutlaatuisista ajoneuvoista, tärkeistä henkilöistä sekä automaailman merkittävistä historiallisista tapahtumista. Museo sijaitsee kolmessa kerroksessa. Esillä on niin autoja, moottoripyöriä, mopoja ja polkupyöriä.

3-6.9_Latvia_2020_hoyryjunafestivaali_Riika_automuseo_6_2.jpg

Museon näyttely alkaa autoteollisuuden alun tarinalla - kuinka ihmiskunta keksi askel askeleelta erilaisia ​​laitteita ja tekniikoita, jotka myöhemmin tekivät mahdollisuuden auton luomiseen. Kesti 5000 vuoden keksintöjen ja löytöjen matka, joka eteni pyörän keksimisestä ensimmäiseen autoon. Ensimmäisen polttomoottorin keksimisen jälkeen ensimmäisen auton rakentaminen ei ollut enää niin kaukainen näkymä. Karl Benz patentoi Benz Patent Motorwagen -yhtiön vuonna 1886, josta tuli autoteollisuuden edelläkävijä. Riian moottorimuseossa on mahdollisuus nähdä: Maailman vanhimman patentoidun Benz Patent Motorwagen -auton kopio. Latviassa valmistetut autot, polkupyörät, mopedit ja moottoripyörät. Historiallisella tavalla esitellyt ajoneuvot tekevät vierailusta Riian moottorimuseoon mielenkiintoisen, ainutlaatuisen ja todellisen löytämisen kokemuksen. Nopeus, villitys, voitot ja tappiot - esittelee moottoriurheilun jännittävän maailman mm. Auto Union V16 typ C/D, Rekordcar ARVW. Merkittävä kilpa-autojen ja ennätysautojen kokoelma.

3-6.9_Latvia_2020_hoyryjunafestivaali_Riika_automuseo_2_2.jpg

Täällä voit katsella Neuvostoliiton korkeimpien virkamiesten 1930-70-luvun autoja. Maltillisuutta saarnatessaan Neuvostoliiton valtion ja kommunistisen puolueen johtajat eivät yritä harjoittaa sitä itse - heidän autonsa ovat aina kalliita ja ainutlaatuisia. Neuvostohallituksen autojen eli Kremlin kokoelma, joka on tällä hetkellä ainoa laatuaan; Stalinin auto ja Breznevin 1980 kolaroima vuoden 1966 Rolls-Royce Silver Shadow.

3-6.9_Latvia_2020_hoyryjunafestivaali_Riika_automuseo_5_2.jpg

Ranskassa vuonna 1919 rakennetun ainutlaatuisen Renault FU -kuorma-auton loisto on hämmästyttävä, sillä siinä on kiinteät kumirenkaat, valtavat valuraudan pyörät ja 7 tonnin paino. Myös vaikuttava erikois-, kuorma- ja sotilas-ajoneuvojen kokoelma.

3-6.9_Latvia_2020_hoyryjunafestivaali_Riika_automuseo_3_2.jpg

Paloautojen joukosta erottuu Magirus M45L - Latvian teknisen historian muistomerkki - Baltian edistynein sotaa edeltävä ajoneuvo, jonka Riian kaupunki tilasi saksalaiselta C.D. Magirus A. G. Ulm-Donau vuonna 1935 palontorjuntapalveluiden tarpeisiin.

Unohtumattomia autoja, joista on tullut aikakautensa symboli. Tässä näyttelyosastossa haluamme muistuttaa useita unohtumattomia autoja 1900-luvun lopulta, joista on tullut tämän aikakauden symboleja; Nämä ovat ajoneuvoja, joita on palvottu ja kunnioitettu sukupolvien ajan niiden loistavan dynamiikan, suunnittelun ja kaupallisen menestyksen ansiosta - tai päinvastoin, niiden ansioiden puuttuminen ja jopa mukavuus. Yksi kaikkien aikojen suosituimmista ja eniten valmistetuista autoista maailmassa - Volkswagen “Kupla”, muita mm. Tatra 87, Citroën DS 19, Trabant P-50. Museokäynnin päätteeksi sinulla on mahdollisuus istua PAZ-bussissa ja tehdä hauska matka 70-luvun Kolhoosin häihin. Museon vieressä sijaitsee moottorirata jota voi seurata museoravintolan parvekkeelta. Avoinna ti-su 10-18. Aikuiset 10 €, eläkeläinen 5 €.

9.5_Riika_2024_palokuntamuseo_1.jpg

LATVIAN PALONTORJUNTA MUSEO

Latvian palokuntamuseo sijaitsee mielenkiintoisessa rakennuksessa, jossa on vanha barokkityylinen torni, jota käytettiin paloletkujen kuivaamiseen. Tämä vuonna 1912 rakennettu jugendtyylinen rakennus on arkkitehtoninen monumentti. Sen suunnitteli Riian pääarkkitehti, Baltian saksalainen Reinhold Schmaeling.

9.5_Riika_2024_palokuntamuseo_2.jpg

Palomiesten varusteet – valtavat paloautot, pumput, tikkaat, kirkkaat kypärät – saavat lasten silmät hehkumaan. Latvian palontorjuntamuseo tarjoaa paitsi kaikkien näiden esineiden ja ajoneuvojen näkemisen, myös mahdollisuuden kokeilla niitä. Museo esittelee kävijöille Latvian palontorjunnan historiaan 1800-luvun puolivälistä nykypäivään. Ensimmäisessä kerroksessa on palomiesten univormut, kypärät, työkalut, palkinnot, 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun manuaaliset ja mekaaniset pumput sekä "Chevrolet Six" -paloauto. Toisen kerroksen näyttelyt antavat mahdollisuuden seurata palontorjuntakehitystä 1940-luvulta nykypäivään ja palohälyttimiin, sammutuslaitteisiin, pukuihin ja varusteisiin. Aikuiset 1 €. Eläkeläisille museo on maksuton. Avoinna ti-la 10-17. Osoite: Hanzas iela 5

3.9_Latvia_2020_hoyryjunamatka_Latvian_sotamuseo_2_2.jpg

3.9_Latvia_2020_hoyryjunamatka_Latvian_sotamuseo_5_2.jpg

LATVIAN SOTAMUSEO

Latvian sotamuseo on yksi Latvian vanhimmista ja suurimmista museoista. Se perustettiin vuonna 1916 Latvian kiväärimuseona. Vuodesta 1919 museo on sijainnut 1300-luvulta olevassa ruutitornissa, joka on yksi entisistä Riian linnoitustornista. 25 m korkea ja halkaisijaltaan yli 14 metrinen ruutitorni oli alunperin osa keskiaikaista linnoitusjärjestelmää, johon kuului 25 muuta tornia. 1700-luvulla tornissa alettiin säilyttää ruutia, mistä sen nykyinen nimi johtuu. Aikoinaan tornissa on sijainnut myös vankila ja kidutuskammio.

3.9_Latvia_2020_hoyryjunamatka_Latvian_sotamuseo_1_2.jpg

Latvian historia on myös sen miehittäjien saksalaisen ritarikunnan, puolalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten historiaa. Esillä Vapaussota, Neuvostoliiton ja Saksan miehitysajat, Latvian armeija 1. maailmansodasta vuoteen 1940. Itsenäisyyden saavutukset vuosina 1918 ja 1991 ovat nähtävissä museossa

3.9_Latvia_2020_hoyryjunamatka_Latvian_sotamuseo_4_2.jpg

3.9_Latvia_2020_hoyryjunamatka_Latvian_sotamuseo_8_2.jpg

Näytteillä on Latvian alueella käytettyjä aseita 700 vuoden ajalta mm. miekkoja, musketteja ym.

3.9_Latvia_2020_hoyryjunamatka_Latvian_sotamuseo_6_2.jpg

3.9_Latvia_2020_hoyryjunamatka_Latvian_sotamuseo_3_mitalit_3.jpg

Tietoa latvialaisista länsimaiden armeijoissa 2. maailmansodan aikaan (mm. laajat kokoelmat saksalaisia rautaristejä ja muita kunniamerkkejä) sekä näyttely Latvian armeijasta vuoden 1991 jälkeen. Vapaa sisäänpääsy. Avoinna Ke-Su 10-17.

9.5_Riika_2024__gettomuseo_1.jpg

RIIAN GETON JA HOLOKAUSTIN MUSEO

Riian ghettomuseo sijaitsee lähellä entisen juutalaisen geton rajaa Maskavas Forštatessa (esikaupunki), historiallisessa kaupunginkorttelissa kävelymatkan päässä Riian keskustasta. Aikoinaan venäläisten kauppiaiden ja juutalaisten asuttamassa korttelissa on pieniä puutaloja, joissa on vanhoja mutta silti tyylikkäitä puukaiverruksia, kivettyjä mutkaisia katuja ja ainutlaatuinen aura. Monet ihmiset tulevat tänne nykyään etsimään paikkoja, joissa heidän esi-isänsä olivat joskus asuneet. Riian geton alue on ainutlaatuinen, sillä se on tuskin muuttunut viimeisen 60 vuoden aikana. Museorakennus on peräisin 1800-luvun toiselta puoliskolta. Ennen sotaa siellä oli varastoja ja talleja. Museon alueella maa on vuorattu Gheton kaduilta peräisin olevilla kivillä. Muistomuurilla on yli 70 000 holokaustin uhreiksi joutuneen Latvian juutalaisen nimeä ja noin 25 000 juutalaista muista Euroopan maista, jotka tuotiin Riikaan murhattavaksi.

9.5_Riika_2024__gettomuseo_2.jpg

Museossa on useita pysyviä näyttelyitä. Ne eivät kerro vain Latvian juutalaisten murhenäytelmästä toisen maailmansodan aikana, vaan myös heidän elämästään sotaa edeltävinä vuosina, heidän uskonnollisista perinteistään, heidän panoksestaan Latvian itsenäisyyden puolesta, heidän roolistaan koulutuksessa ja kulttuurissa. Museon alueella on myös useita muistomerkkejä. Aikuiset 5 €. Avoina su-pe 10-18. Lauantaina suljettu. Suuri osa museosta koostuu ulkoilmanäyttelyistä. Ole hyvä ja pukeudu sen mukaisesti. Sijaitsee kauppatorin takana Maskavas iela 14a, (sisäänkäynti Krasta Iela kadun puolelta).

Muutaman askeleen päässä Ghetto-museosta ovat vuonna 1941 poltetun Suuren synagogan rauniot ja sille omistettu muistomerkki. Vuonna 2007 muistomerkki pystytettiin paikan päälle kunnioittamaan paikallisia, jotka pelastivat juutalaisia holokaustin aikana.

9.5_Riika_2024__miehitysmuseo.jpg

MIEHITYSMUSEO

Väinäjoenjoen rannan ja Raatihuoneentorin kupeessa vanhassa kaupungissa, sijaitsee Latvian miehitysmuseo esittelee Latvian historiaa vuodesta 1940 vuoteen 1991, jolloin sekä Neuvostoliiton että natsi-Saksan miehitykset koettiin. Näyttelyssä kävijä näkee hallitusten välisiä sopimuksia ja asiakirjoja, jotka todistavat totalitaaristen hallintojen vaikutuksista Latviaan ja sen kansan elämään. Asiakirjat, valokuvat ja museoesineet kertovat tragediasta, joka tapahtui Latvian asukkaille näiden vieraiden voimien luomissa epäinhimillisissä olosuhteissa, sekä vastustuksesta miehitysvaltoja vastaan. Museossa on kauppa, josta voi ostaa kirjoja, elokuvia, postikortteja ja matkamuistoja, jotka täydentävät ja kuvaavat museon teemaa. Avoinna la-ke 10.00 - 18.00. To-pe suljettu. 5 €.

9.5_Riika_2024__kulmatalo_sellimuseo_1.jpg

9.5_Riika_2024__kulmatalo_sellimuseo_2.jpg

KGB MUSEO -KULMATALO

Miehitysmuseon Kulmatalo museo-osasto tarjoaa laajemmalle yleisölle mahdollisuuden tutustua entiseen KGB:n eli "chekan" päämajaan Riiassa näyttelyllä laitoksen toiminnasta Latviassa ja kierroksen rakennuksessa. KGB:n rakennuksesta tuli totalitaarisen hallinnon kirkkain symboli Latvian viiden vuosikymmenen neuvostomiehityksen aikana; se on edelleen voimakas muistutus viime vuosisadasta - laajamittaisten sotien, joukkotuhon ja kansanmurhan ajasta. Nyt on oikea hetki muuttaa Kulmatalon kohtaloa ja avata sen ovet vierailijoille oppiakseen rakennuksen seinien näkemistä elämistä ja kokemuksista, tunnustaen, ymmärtäen ja elvyttäen niitä.

9.5_Riika_2024__kulmatalo_sellimuseo_3.jpg

Vierailijat pääsevät näkemään vankilan sellit, vankityrmät, kävelyalueet, kuulustelun hissin ja toimiston työtilat. Museo on muistomerkki niille, jotka kärsivät näiden muurien sisällä. Näyttelyyn on vapaa pääsy joka päivä 10:30-17:30.

9.5_Riika_2024_kansanrintaman_museo.jpg

KANSANRINTAMAN MUSEO

Kansanrintaman museo on nykyaikainen historiallinen arkisto, jossa on erityisiä asiakirjoja ja näyttelyesineitä, jotka heijastavat Latvian kansan vapaustaistelua 1900-luvun lopulla, joka tunnetaan ikuisesti kolmantena heräämisenä tai laulavana vallankumouksena. Museon sisustus on muotoiltu 1980- ja 1990-lukujen tyyliin muistuttaen aikoja, jolloin museon huoneet toimivat Kansanrintaman päämajana. Näyttely on esillä kolmessa kerroksessa, ja se liittyy visuaalisesti museon sisustukseen ja erityisiin sisustuselementteihin tyylillisesti integroituvaan Ausekliks-symboliin. Nykyaikaisen muotoilun ja teknologian ansiosta vierailijat voivat paitsi oppia uutta tietoa, myös kokea uudelleen näyttelyssä heijastuvia tunteita.  TI-la 10:00-17:00. Vapaa pääsy.

9.5_Riika_2024__anatomian_museo_rakennus.jpg

9.5_Riika_2024_anatomian_museo.jpg

ANATOMIANMUSEO

Riian Stradiņšin yliopiston (RSU) anatomiamuseo on epätavallinen museo - historiallinen kokoelma nykyaikaisella lähestymistavalla. Se on paikka oppia ihmiskehon monimuotoisuudesta. Se on paikka, jossa voit nähdä sen, mitä yleensä vain kirurgit tai anatomit näkevät. Kokoelma luotiin 1900-luvun alkupuolella, mutta se on ollut yleisön saatavilla vuodesta 2020 lähtien. Näyttely koostuvat aidoista luurangoista, alkioista, luista, ruumiinosista ja elimistä, joihin liittyy multimediakuvaus. Museo kertoo lääketieteen historiasta suhteessa aikansa yhteiskuntaan. Sen arvoista ja tavoista. Museon näyttely on kooltaan 300 m² ja se on kahdessa kerroksessa.

Museon ensimmäisessä kerroksessa voi tutustua ihmisen elimiin ja niiden anatomiaan sekä tutustua museon kallokokoelmaan. Museon maanalaisessa kerroksessa on kokoelmia synnynnäisistä epämuodostumista sekä museon avoin kokoelma. Yksittäinen näyttelykierros kestää noin tunnin. Museon maanalaisessa kerroksessa olevat embryologian ja teratologian kokoelmat saattavat järkyttää herkkiä vierailijoita. Harkitse, haluatko vierailla kellarissa sijaitsevissa näyttelyn osissa! Aikuiset 5 €, eläkeläiset 3,50 €. Avoinna pe-la 11-18.

9.5_Riika_2024_laaketieteenmuseo_1.jpg

PAULS STRANDINSIN LÄÄKETIETEEN HISTORIAN MUSEO

Vierailu lääketieteen historialliseen museoon on matka lääketieteen ja museon historiaan - museon näyttelyt, esinekuvaukset ja rakennuksen sisustus heijastavat sen eri vaiheita ja antavat vierailijalle mahdollisuuden tutustua lääketieteen historiaan antiikista keskiajan kautta aina 1900-luvun puoliväliin asti. 

Tällä hetkellä esillä ovat keskiajan, renessanssin, modernin ja Latvian 1900-luvun lääketieteen pysyvät näyttelyt sekä avaruusbiologian ja lääketieteen pysyvä näyttely.

9.5_Riika_2024_laaketieteenmuseo_2.jpg

Museon päänäyttely kertoo lääketieteen kehityksestä. Vierailijat voivat nähdä keskiaikaisen luostarisairaalan ja apteekin, nähdä professori Stradiņšin suunnitteleman keskiaikaisen kaupungin ja oppia yleisimmistä sairauksista ja niiden hoidosta tuolloin. Näkymät ruton runtelemista taloista, kuvaukset julmista rangaistuksista ja selostukset jalkojen amputaatioista ilman nukutusta ovat vain osa siitä, mikä odottaa vierailijoita yhdessä museon pysyvän näyttelyn suosituimmista osista - keskiaikaisesta kaupungista.

Lääketieteen ammattimaisuutta ja tieteellisiä läpimurtoja 1800-luvulla kuvaavat erilaiset instrumentit ja laitteet sekä persoonallisuudet. Hammaslääkärituolikokoelma auttaa vierailijoita kuvittelemaan, miltä tuntui hoitaa hammasongelmansa menneisyydessä.

9.5_Riika_2024_laaketieteenmuseo_3.jpg

Museo on erityisen ylpeä mikrobiologin ja Nobel-palkinnon voittajan Ilja Mechnikovin esinekokoelmastaan. Mutta ihmisillä ei ole roolia tieteen kehityksessä, vaan myös eläimillä. Yksi museon vaikuttavimmista näyttelyistä on Neuvostoliittolaisen lääkäri Demihovin - "kaksipäisen koiran" -siirtokokeen tulos. Museossa on myös ainutlaatuinen kosmisen biologian ja lääketieteen näyttely, joka tutkii ihmisen kokemuksia avaruudessa. Näyttely on mielenkiintoinen, opettavainen ja jopa hätkähdyttävä. Aikuiset 2,50 €, eläkeläiset 1,50 €. Avoinna ke-su 11-17.

9.5_Riika_2024_luonnonhistorian_museo1.jpg

9.5_Riika_2024_luonnonhistorian_museo4.jpg

LATVIAN LUONNONHISTORIAN MUSEO

Luonto kaupungin sydämessä - tule tutustumaan! Näin sinua kutsuu Latvian kansallinen luonnonmuseo, joka on todellinen keidas keskellä sivilisaatiota, pääkaupungin Riian keskustassa. Tekemistä ja näkemistä riittää:  Ihmisen evoluutio, ratsastetut eläimet ja linnut eri puolilta maailmaa, kokoelmat hyönteisiä, kasveja ja mineraaleja, matka maan historiaan, tulivuorenpurkauksen virkistys, taivaan tutkimukset, useita näyttelyitä, moderneja ja interaktiivisia näyttelyitä, tietokilpailuja ja tarinoita – museokäynti, joka jää lämmöllä niin pienille kuin aikuisillekin kävijöille mieleen!

9.5_Riika_2024_luonnonhistorian_museo2.jpg

Näyttelyssä on esillä lähes kaikki Latviassa esiintyvät lintulajit (292 lajia yhteensä noin 360:sta). Näyttely "Latvian nisäkkäät" esittelee suurimman osan Latviassa löydetyistä nisäkkäistä – yhteensä 83 taksidermiasta (49 lajia). Latvian luonto näyttely esittelee kävijöille Latvian kasveja ja sieniä sekä Latvialle tyypillisiä luontotyyppejä.

9.5_Riika_2024_luonnonhistorian_museo3.jpg

Maailman eläimet näyttelyssä on eläimiä kaikilta maailman alueilta tai eläinmaantieteellisiltä alueilta: Etiopiasta, Indomalajalta, Neotrooppisesta, Australiasta ja Holarktisista. Elämä mereressä on tarina maailman valtamerten ja merien ekologisista vyöhykkeistä ja niissä asuvista eläimistä: nisäkkäistä, selkärangattomista, kaloista ja linnuista. Esillä on eteläisen pallonpuoliskon merissä ja Etelämantereen ympäristössä eläviä eläimiä (valaat, pingviinit, vaeltava albatrossi) sekä korallilajeja, joita tavataan yli +20 ˚C vesiltä. Tarkastellaan lähemmin meren eri ekosysteemien ja siellä elävien eläinten monimuotoisuutta ja eroja. Avoinna pe 10-17, la 11-17. Aikuiset 3,50 €, eläkeläiset 2,50 €, vaihtuvat näyttely +2 €.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_elaintarha_1.jpg

23.12_Riika_Joulumatka_2023_elaintarha_3.jpg

RIIAN ELÄINTARHA

Riiassa on Baltian vanhin eläintarha, joka on perustettu jo vuonna 1912. Sitä pidetään myös yhtenä Euroopan kauneimmista eläintarhoista. Siellä on noin 4000 eläintä, jotka edustavat lähes viittäsataa eri lajia. Ķisezers-järven rannalla sijaitseva alue sisältää valtavan määrän erilaisia nisäkkäitä, lintuja ja matelijoita. Riian eläintarha tarjoaa vierailijoille nähtäväksi - tiikereitä, karhuja, kirahveja, kenguruita.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_elaintarha_2.jpg

Varsinkin lapset rakastavat käydä eläintarhassa, jonka trooppinen talo pitää sinut lämpimänä ympäri vuoden. Eläintarhassa käyntiin voi kätevästi liittää kävelyretken vieressä sijaitsevaan Mežaparksin perinnepuutarhaan ja lähiöön. Avoinna 10-17. Aikuiset 15 €, opiskelijat & eläkeläinen 69 v 10 €, lapset 8 €.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__talvipuisto_1.jpg

KRONVALDA PUISTO

Kaiken kaikkiaan kaupungissa on lähes kaksikymmentä erikokoista puistoa ja puutarhaa - jokaisella on oma luonteensa ja persoonallisuutensa. Tässä osiossa niistä suosituin. Vanhankaupungin ja keskustan uuden puolen välillä, keskiajalla paikalla olleen vallihaudan tilalle on kohonnut puistojen ja kanavan hallitsema alue. Puistoalue on kokonaisuudessaan laaja, siihen kuuluu useita puistoja. Kronvalda on puistoista suurin ja pohjoisimpana. Sitä Reunustava Elizabetes, Kr. Valdemāra-kadut, Kronvalda- ja Kalpaka-bulevardit. Kaupungin kanava jakaa puiston kahteen osaan.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__talvipuisto_2.jpg

Vērmanes on Riian toiseksi vanhin julkinen puisto; lukuisilla penkeillä on aina ihmisiä. Puistoalue sijaitsee lähellä kaupungin kanaalia, jota myötäilee niin sanottu vihreä vyö, puistojen ja puutarhojen muodostama virkistävä vyöhyke. Puutarhapuistossa on erilaisia veistoksia - upea neljän vuodenajan suihkulähde, majesteettiset kivileijonat ja muistomerkkejä kansallisille merkkihenkilöille. Kun olet kävellyt puistossa, voit rentoutua viihtyisässä teehuoneessa, ravintolassa tai yökerhossa, joka sijaitsee historiallisessa rakennuksessa Tērbatas- ja Merķeļa-kadun kulmassa. Bastionin kukkulan puisto on yksi Riian keskustan romanttisimmista paikoista kapeine polkuineen, puiden varjostamine kujineen, kivipuutarhoineen ja vesiputouksineen. Puisto sijaitsee aivan Vapauden muistomerkin vieressä. Polut kulkevat mäen ympäri eri tasoilla, keinotekoisia vesiputouksia, useita veistoksia ja penkkejä lepäämiseen. Ankkoja ja joutsenia varten kanavan rantaan on pystytetty erityinen joutsentalo.

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__ortodoksikirkko_talvi.jpg

ESPLANADE PUISTO

Keskeisellä paikalla sijaitseva puisto on kooltaan 8,75 hehtaaria, ja sitä ympäröivät Elizabetes-, Kalpaka-, Krišjāņa Valdemāra- ja Brīvības-kadut. Puistossa sijaitsevat Kristuksen syntymän ortodoksinen katedraali, Latvian kansallinen taidemuseo, Latvian taideakatemia ja kansallisten merkkihenkilöiden muistomerkkejä.

9.5_Riika_2024_ortodoksikirkko.jpg

RIIAN KRISTUKSEN SYNTYMÄN KATEDRAALI

Tuomiokirkko on Riian suurin ortodoksinen kirkko, joka on entisöity ja siitä on tullut jälleen pyhä rakennus, jossa ortodoksisia jumalanpalveluksia pidetään säännöllisesti. Tuomiokirkko vihittiin käyttöön vuonna 1884. Uusbysanttilaistyylinen rakennus oli tuon ajan kallein rakennus Riiassa, sen sisustus oli erittäin ylellinen ja taiteellisesti korkeatasoinen. Katedraali tunnettiin erinomaisesta muinaisten ikonien kokoelmastaan, bysanttilaistyylisistä freskoista, joissa on antiikin kristillisiä koristeita, sekä kolmesta Pietarin taideakatemian kirkkaimpien pedagogien ja kuuluisan venäläisen taidemaalari Vasili Vereshchaginin maalaamasta ikonostaasista. Katedraalin keskeinen ikonostaasi koostuu 33 ikonista, jotka on maalattu Andrei Rublevin ja Kreikan Theophanesin koulujen perinteen mukaisesti.

9.5_Riika_2024_kasvitieellinen_puutarha_1.jpg

KASVITIETEELLINEN PUUTARHA

Latvian yliopiston kasvitieteellinen puutarha sijaitsee joen toisella puolella, Pardaugavassa, vain 10 minuutin ajomatkan päässä Riian keskustasta. Puutarha on perustettu vuonna 1922. Yli 15 hehtaarin alueella vierailijat voivat tutustua kasvihuoneisiin ja ulkokokoelmiin, joissa on noin 6 000 erilaista kasvia. Se on yksi Riian rakastetuimmista virkistystiloista - voit kävellä hitaasti puutarhan kompaktilla, mutta tietoisesti kyllästetyllä alueella, tutustua kasveihin kaikkialta maailmasta, vierailla kasvihuoneessa, azalea talossa tai trooppisessa talossa, tai vain nauttia rehevästä luonnosta keskellä kaupunkia. Olitpa puutarhanhoidon ystävä, kasvitieteellinen asiantuntija tai haluat vain viettää aikaa kauniissa ja miellyttävässä ympäristössä, täältä löydät aina jotain mielenkiintoista. Puutarhan kokoelma on laaja ja huolellisesti valittu - se sisältää suojeltuja tai lääkinnälliseen hoitoon käytettäviä kasveja sekä kokoelman Latvian myrkyllisiä kasveja. Suurin osa

9.5_Riika_2024_kasvitieellinen_puutarha_2.jpg

arboretumin puista ja pensaista on harvinaisia Latvian kasvistolle; esimerkiksi noitapähkinäpuu, setri, pähkinäpuu, mulperipuu, ruusu, korkkipuu ja syötävä kastanjapuu. Puutarhassa on runsas kokoelma monivuotisia kasveja, daalioita ja muita koristekasveja. Erikoiskokoelma tarjoaa näkemyksen suokasvien sekä erilaisten sammaleiden ja jäkäläien maailmaan. Kasvitalossa on erilaisia trooppisia ja subtrooppisia kasveja sekä erilaisia jälkiruokakasveja, mukaan lukien kaktukset.  Kun päivät kirkastuvat ja lämpenevät, Trooppinen perhostalo on valmis vastaanottamaan vieraita. Lisäksi mahdollisuus nähdä trooppisia kasveja ja kokea viidakon ilmasto. Perhostalo sisältyy peruslipun hintaan. Perhostalon aukioloajat: 10.00 - 16.00. Opastettuja kierroksia puutarhaan, taimia ja sisäkasveja ostettavaksi.  Aikuiset 5 €, eläkeläiset 3,50 €. Avoinna touko-elokuussa päivittäin 10.00–21.00. Joulukuussa 10-16, aikuiset 3,50 €, eläkeläiset 2,50 €. Ota Riian keskustasta julkisilla kulkuvälineillä Pardaugavaan (jää pois "Dzirciema iela" tai "Botāniskais dārzs") bussilla: 4, 4z, 21, 30, 37, 38, 39, 41, 46, 54, raitiovaunulla: 1, 4, johdinautolla: 9, 25, minibussilla: 237, 238, 241, 244, 263, 270.

9.5_Riika_2024_PUUTALOKORTTELI.jpg

KALNCIEMAN PUUTALOKORTTELI

Ainutlaatuinen 1800-luvun puutalokortteli on nyt kunnostettu Pārdaugavan kaupungin osassa. Kalnciema-kortteli on valoisa ja vilkas paikka Riiassa Daugava-joen vasemmalla rannalla, vehreällä ja värikkäällä Pārdaugavan alueella. Yleisölle on avoinna seitsemän remontoitua rakennusta, jotka ympäröivät pihaa pienellä hedelmätarhalla. Kaikki rakennukset on kunnostettu perinteisillä materiaaleilla ja tekniikoilla, modernit mukavuudet rakennettu ja mukautettu vastaamaan nykyajan elämäntavan tarpeita. Kalnciema-kortteli on laajentanut puuarkkitehtuuriperinnön käsitettä ja näkymiä tuomalla rakennuksiin nykyaikaisuutta ja tuomalla ne julkisesti nähtäville. Rakennukset kutsuvat nauttimaan latvialaisesta ja eurooppalaisesta designista, messuista, taidenäyttelyistä ja työpajoista sisäpihoilla. Korttelin erikoisuutena ovat vanhat LADA-autot vievät sinut menneisyyteen.

Siellä järjestetään säännöllisesti tapahtumia, taidenäyttelyitä, näytelmiä ja ulkoilmakonsertteja. Kunnostettujen puurakennusten kortteliin kuuluu puuarkkitehtuurikeskus, Viinikauppa ja kahvila, joka tarjoaa viinejä Italian Marchen pienistä viinitarhoista, taidegalleria ja designsalonki. Aukiolta löytyy myös ravintola sekä viinikauppa ja -kahvila. Täällä voit kokeilla perinteistä latvialaista ruokaa aivan uudella tavalla – joko mausteet tai tarjoilu ovat erilaisia.

Kalnciema-kortteli on erityisen kuuluisa ympärivuotidsista viikkomarkkinoistaan, lauantaisin klo 10-16 paikalliset maanviljelijät ja käsityöläiset ovat tuoneet monipuolisia tuotteitaan Kalncieman kortteliin. Ääniopas tutustuttaa Kalnciema-korttelissa vierailevan puuarkkitehtuuriin puolen tunnin ajan itsenäisesti englanniksi ohjaten. Ääniopas on saatavilla Kalnciema Quarter Wine Shop & Cafessa maanantaista lauantaihin klo 10-21.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_ulkoilmamuseo_1.jpg

LATVIAN KANSANTIETEELLINEN ULKOILMAMUSEO

Aivan kaupungin laidalla sijaitseva kansantieteellinen ulkoilmamuseo on itse asiassa luontaisen rehevä Jugla-järven rantapuisto, johon on koottu vanhoja maanviljelijöiden, kalastajien ja käsityöläisten rakennuksia kaikkialta Latviasta. Voit astua ajassa taaksepäin vierailemalla talonpoikien kodeissa, työpajoissa, tuulimyllyissä ja monissa muissa kansanperinteen kannalta arvokkaissa rakennuksissa. Yksi museon aarteista on koristeellinen Usman kirkko.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_ulkoilmamuseo_2.jpg

Ulkoilmamuseossa on mahdollista lähteä kiireettömälle kävelylle tai hiihtämään, kokeilla muinaislatvialaisten maanviljelijöiden tai kalastajien elämää, löytää taannoin käytettyjä saunoja, osallistua juhlintaan tai tehdä omia koruja! Latvian etnografinen ulkoilmamuseo on yksi Euroopan vanhimpia ja isoimpia ulkoilmamuseoita. Museon alueelle on viety, asennettu ja kunnostettu 118 vanhaa rakennusta kaikista Latvian historiallisista maakunnista – Kurzemesta, Vidzemesta, Zemgalesta ja Latgalesta 1600-luvun loppupuolelta 1930-luvun toiselle puolelle.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_ulkoilmamuseo_3.jpg

Museon alueelle on tehty latvialaisten maanviljelijöiden, käsityöläisten ja kalastajien maatiloja. Kaikissa niissä on nähtävillä pysyvä näyttely - aikaa, kuntia ja isäntien toimintaa kuvaavia arki- ja työesineitä sekä sisustusta. Vierailijat voivat tutustua Kurzemessa asuvien liiviläisten kalastajien ja Latgalen vanhauskoisten maatiloihin. Ulkoilmamuseon pinta-ala on 87,66 ha.

9.5_Riika_2024__kiertoajelu_bussi.jpg

KIERTOAJELUT

Riga Sightseeing Servicen Hop on-Hop Grand Tour kulkee 800-vuotiaan kaupungin katuja pitkin kaupungin kolmen kaupunginosan läpi. Ensin mennään Pardaugavalle Väinäjoen vasemmalle rannalle, josta on näkymät keskiaikaisen kaupungin muinaisille katedraaleille kultaisilla kukoilla. Seuraavaksi mennään keskustaan. Tämä on paikka, jossa suurin osa kaupungin nähtävyyksistä sijaitsee. Kuljet Boulevard Ringiä pitkin, näet kuuluisan vapauden monumentin, oopperatalon, ruutitornin, katedraalin ja paljon muuta. Sitten kierros kulkee Riian arkkitehtuuriosan läpi – eri maiden suurlähetystöjen alueen ja modernin arkkitehtuurin alueen, jossa näet kansallisromantiikan ja koristeellisen jugendtyylisen julkisivut. Reiteillä on 11 pää- ja noin 16 lisäpysäkkiä. Kaikilla kierroksilla on kuulokkeilla kuultavissa suomenkielinen opastus audioguidella. Grand Tour kesto  60-70 min / reitti 15km/ koko päivän lippu 23 €. Eli bussista voi jäädä pois nähtävyyksille ja jatkaa myöhäisemmällä bussilla eteenpäin. Lähin kiertoajelupysäkki on aivan hotellia vastapäätä 100 m. päässä Rautatieaseman aukiolla.

9.5_Riika_2024_suklaamuseo.jpg

LAIMA SUKLAA MUSEO

Museossa pääset maistamaan Laima-suklaata parhaimmillaan ja kurkistaa upean suklaanvalmistusprosessin kulissien taakse. Laima-suklaata voi nauttia kaikilla aisteilla - sen voi nähdä, maistaa, kuulla ja tuntea… Miten? Se selviää vierailemalla museossa! Museo kutsuu vierailijaa: maistele kuumaa suklaata ja ota selvää, miten suklaa valmistetaan; katso suklaan ainesosat ja selvitä erot suklaatyyppien välillä; ota selvää vähän tunnetuista faktoista ja nauti matkasta suklaan maailman ympäri; katso suklaapakkauksia edelliseltä vuosisadalta; kosketa kaakaoseinää ja selvitä, kuinka monta vuotta kaakaopuu kasvaa; tapaamaan legendaarisen Laima-kellon luona; tutustua museon vanhimpiin näyttelyihin ja katsella vanhaa kaakaopapumyllyä; selvitä mistä maista Laima tuotteita voi ostaa. Aikuiset 7€, eläkeläiset 5 €. Avoinna ke-su 10-18.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_balsami.jpg

Riian musta balsami – Riga Black Balsam

Riian erikoisuus on Latvian kansallisviina: musta balsami on vodkaan pohjautuva, yrttientäyteinen likööri, jolla on sanottu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Balsami on valmistettu samalla reseptillä 24 eri yrtistä jo 250 vuoden ajan. Useimmat latvialaiset ovat huijanneet ulkomaisia ystäviään ja tuttaviaan ainakin kerran tarjoilemalla terävän napanderin tuhtia Riika-balsamia. Varo – se menee helposti jalkoihin! Vahva yrttipohjainen juoma on parhaimmillaan, kun se nautitaan osana kuumaa juomaa. Kaksi suosittua sekoitusta ovat kuuma mustaherukkamehu balsamilla sekä kahvi balsamilla ja kermavaahdolla. Jos haluat ottaa juomasi sellaisenaan, kokeile Riga Black Balsamin mustaherukka- tai kermalikööriversioita.

9.5_Riika_2024__ruoka_1.jpg

Riiasta löytyvät myös Latvian parhaat ruokailuelämykset. Riika on erinomainen kohde herkkusuita varten, sillä kaupungin kadut ovat täynnä toinen toistaan viihtyisämpiä ravintoloita, joista jokainen löytää varmasti omaan tyyliinsä mieluisan. Riian keittiö saa vaikutteita saksalaisesta, puolalaisesta ja venäläisestä keittiöstä. Ruokalistaa määrittävät sesongin mukaiset ja kotoperäiset ainekset sekä maan eurooppalaisten naapureiden vaikutteet. Riian ruokalista on paikallisten ja kansainvälisten makujen yhdistelmien muodostama ja siinä panostetaan hyvin kausituotteisiin ja kotimaisiin latvialaisiin tuotteisiin. Riian ravintoloissa ja kahviloissa voi maistaa sekä latvialaiselle keittiölle ominaisia, perinteisten reseptien mukaan valmistettuja ​​ruokia, että myöskin makuyhdistelmiltään hämmästyttäviä paikallisten kokkien luomia herkkuja. Latviassa on todella rikas ruokakulttuuri.

9.5_Riika_2024__ruoka_2.jpg

Ehdottomasti kokeilemisen arvoisia ovat runsaat nyytit, eli hiiva-, lehti- tai nuudelitaikinasta valmistettuja täytettyjä nyyttejä täytettynä sianlihalla, kaaliila ja perunoiilla sekä savustettu kala ja borssikeitto. Pikkelssi ja hapankaali ovat paikallisia perustuotteita, ja harmaat herneet ovat paljon maukkaampia kuin miltä ne kuulostavat – niitä tarjoillaan lisukkeena tai pikkunaposteltavana. Paikallinen perustuote on ruisleipä, jota löytyy monilla eri resepteillä valmistettuna sekä suolaisena että makeana. Latvialla on oma versionsa valkosipulileivästä, joka perinteisesti nautitaan kylmän olutlasillisen kera. Pitkän rannikkonsa ansiosta latvialaisilta ruokalistoilta löytyy paljon erilaisia kalaruokia. Hauska herkkusuumatka on luvassa!

5.12_Riika_kaupunkiloma__to-su__2024__vanhankaupungin_ravintolat_ilta2.jpg

Viihtyisiä kahviloita tai hienoja ravintoloita löytyy keskustan joka kulmasta. Riiassa ravintoloita on eniten vanhassakaupungissa. Keskustan uudella puolella on eniten ravintoloita kortteleissa, jotka ovat lähimpinä vanhaakaupunkia ja rautatieasemaa. Keskustorin liepeillä on mielenkiintoisia ruokapaikkoja ja erilaisia ruokailumahdollisuuksia. Ruokalistat koostuvat paikallisen ja kansainvälisen keittiön makuyhdistelmistä, joissa korostuvat sesongin ja paikallisesti saatavilla olevat tuotteet. Olipa kyseessä ravintola, jossa on valkoiset pöytäliinat tai paikka jossa nauttia kahvia ja vegaanista leipää, on selvää, että Riiassa tykätään syödä ja nauttia ruoasta. Erilaisten ja erimaalaisten ravintoloiden kirjo Riiassa on valtava.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_ravintolakeskus_L2.jpg

23.12_Riika_Joulumatka_2023_ravintolakeskus_L1.jpg

Lido vapaa-ajankeskus Joulumaailmoineen, joululauluineen ja musikkiesityksineen, joulumyyjäisineen, luistinratoinen ja jouluherkkuinen on näkemisen arvoinen paikka. Retki Lidoon lauantaina 7.12 omalla bussilla.

Helpoin tapa tutustua Latvialaiseen ruokaan on Lido-teemaravintola ketju. Ravintoloissa on itsepalvelu, eli asiakas voi itse valita ja yhdistellä buffet-pöydässä olevia ruokia ja maksaa ostokset kassalle. Ravintolat ovat sisutettu vanhanajan perinteiseen latvialaiseen tyyliin ja ovat jo itsessään näkemisen arvoisia paikkoja.

9.5_Riika_2024__lido_vanhakaupunki.jpg

Turistien keskuudessa suosituin on vanhankaupungin Lido, eli Alus sēta, joka tosin on melko ahdas ja kiireinen paikka syödä erinomaisia ruokia. Paras Lido on hotellilta 550 m / 10 minuutin kävelyn päässä Elizabetes-kadulla oleva Lido ravintola (Elizabetes iela 62). Lähin Lido löytyy Origo kauppakeskuksessa.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_olutkellari_1.jpg

Folkklubs ALA Pargrabs on ainutlaatuinen paikka Vanhassa Riiassa! Aidoin latvialainen olutkellari modernilla otteella. Paikka, jossa voit kokea kulttuuria, musiikkia, herkullista ruokaa ja nauttia keskusteluista hyvässä seurassa. Latvialainen kansanmusiikki ja maailmanmusiikki, perinteinen ja moderni latvialainen keittiö, latvialaiset tanssi-illat sekä latvialaisen ja maailman kansanmusiikin konsertit kohtaavat täällä! Erikoisen tunnelman luo oleminen historiallisissa tiloissa - ikivanhoissa kellareissa, joissa vanhojen holvien välissä käydään viihtyisiä keskusteluja olutlasillisen ääressä ja tanssitaan musiikin säestyksellä. Tarjolla on yksi laajimmista latvialaisten hanaoluiden valikoimista - voit maistella yli 30 paikallista hanaolutta - perinteisistä avokäymisistä, maalaistyylisistä oluista, raikkaisiin latvialaisiin lagereihin, porteriin ja tummiin oluisiin.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_olutkellari_2.jpg

Laskeudu tämän valtavan tilan syvyyksiin löytääksesi suuren valikoiman edullisia paikallisia oluita ja väkeviä alkoholijuomia sekä perinteistä ruokaa ja esiintyviä folkbändejä, jotka saavat sinut taatusti liikkumaan. Vaikka paikka opiskelijoiden suosikki, se on suosittu myös kaikkien keskiaikaisten tiiliholvikatottien alla hyvää ruokaa, juomaa ja musiikkia arvostavien keskuudessa. Ruokalistalla paitsi perinteisiä myös moderneja latvialaisia ​​ruokia mm: Olutlautanen valkosipulin paahtoleipää, savustettu liha, juusto ja vihannekset 7.50 €, Juusto-olutlautanen, jossa on kolmenlaisia ​​latvialaisia ​​juustoja, luumu-adjika-kastiketta, kotitekoista suolakurkkua, pippurikurkkua ja valkosipulipaahtoleipää 7 €, Viinilautanen 2 hengelle kolmentyyppisillä latvialaisilla juustoilla, suolattua porsaanlihaa, paahdettua punajuurileipää, tuoreita marjoja, kurkkukurkkuja, oliiveja, juustoa, paahdettuja hasselpähkinöitä 14 €, Folk klub olutsalaatti lajiteltuja vihanneksia, itsemarinoituja herkkusieniä, marinoituja kurkkuja, kotitekoista juustoa, savustettua porsaanrintaa, punajuurikrutonkeja ja valkosipulikastiketta 6.80 €, Sieni- ja vuohenjuustokori, ohut lehtitaikinakori paistetuilla sienillä ja vuohenjuustolla täytettynä, rucolasalaatti ja tumma olutmallasetikkakeite 6.80 €, Grillattuja porsaankylkeä olutmarinadissa, suolakurkkusalaatin ja Folk Klub -grillikastikkeen kera 8.50 €, Päivän keitto smetanan ja leivän kanssa 4.50 €, Kanafileerulla savuspekoniin kääritty ja täytetty savustettu juusto, pinaatti, tilli-piparjuuripesto ja hasselpähkinöitä, tarjoillaan peruna-hernesoseen ja kesäkurpitsikaviaarin kanssa 14.50 €, Dundagh Royal Stroganoff sienten ja kolmentyyppisen lihan kera, peruna-sinappi perunamuusia, karamellisoitua porkkanaa ja palsternakkaa 13.50 €, Päivän kokonainen paistettu kala, tarjoillaan paistettujen juureksien ja karamellisoitu valkosipuli-kermakastike 15.50 €, Nautaa haudutettu Valmiermuižan tummassa oluessa 6 tuntia, tarjoillaan selleri-kukkakaalisoseen, värikkään kausisalaatin ja luuytimen kera 14.50 €, Porsaan sisäfileetä, hunajakuorrutuksessa, kylmäsavupekoniin käärittynä, rucolaa, punajuuri- ja vuohenjuustosalaattia, punajuurikermaa, bataattimuusia ja kasvislastuja 14.50 €, 1 kg porsaan potkaa hitaasti haudutettuna sinappi-hunajakuorrutuksessa, tarjoiltuna kaali muhennoksella  ja paistetuilla perunoilla 16.50 €, Kanafileekyljys Folk Clubin makuun sienellä, karamellisoidulla sipulilla, kurkku- ja vuohenjuustokorkkeja, perunamuusin ja ruskea sipulikastikkeen kanssa 13.50 €, Paistettua lohifile kauden värikkään kasvissoseen, paistettujen kirsikkatomaattien ja nuoren pinaatin kanssa 14.50 €, Klassiset lihapullat paistettujen perunoiden, haudutetun kaalin ja kermaisen vaaleanpunainen sipuli-tomaattikastikken ja smetanan kanssa 13.50 €. Elävää musiikkia soi vähintään viitenä iltana viikossa! Pöytävaraus on tarpeen varsinkin viikonloppuisin.

Riga Beer District on alue, jossa jokaisen itseään kunnioittavan oluen ystävän kannattaa käydä ainakin kerran. 2,5 km:n reittillä löytyvät gastropubit ja panimopubit, joissa voit nauttia yli 200 latvialaisesta käsityöolutlajikkeesta! Latvia on maa, jossa olutta on arvostettu vuosisatojen ajan ja jossa etsitään jatkuvasti uusia makuja. Pubeja, joissa on erilaisia ihmisiä, vastakohtanaan paikallisia jotka kaikki jakavat rakkauden todellisten mestareiden valmistamaan laadukkaaseen olueseen sekä ainutlaatuisiin pubeihin. Kymmenen pubia, kymmenen erilaista tarinaa ja elämystä – oluen ystäville on mahdollisuus vierailla erikseen tai erityisesti suunnitelluilla olutkierroksilla innostuneen oppaan seurassa. Nautitaan latvialaisia käsityöoluita herkullisten välipalojen kera. Pienten pubien työntekijät kertovat myös mielellään, miten käsityöolut valmistetaan.

9.5_Riika_2024_OLUTHUONE.jpg

Valmiermuizas olutlähetystö gastropubi & olutmyymälä. Valmiermuiža alus on yksi Latvian tunnetuimmista olutmerkeistä ja se on erittäin suosittu. Perinteisten reseptien mukaan valmistettua olutta, uusia ja kokeellisia käsityömakuja sekä yksi Valmiermuižan suosituimmista merkeistä – Kokmuižas-olut –  kaikkia on saatavilla. Jos hieno olut on sydäntäsi lähellä, suosittelemme lämpimästi vierailua Valmiermuižan olutlähetystöön. Valmiermuiža on kasvanut pienestä kartanopanimosta Latvian pohjoisosassa yhdeksi maan tunnetuimmista panimoista. Valmiermuižan Olutlähetystö on perustettu entisen yhden Baltian suurimmimman panimon Stritzky Brewery tiloihin.

9.5_Riika_2024_OLUTHUONE_2.jpg

Olutmyymälästä voit ostaa parasta Latviassa valmistettua olutta ja muita herkkuja mukaan. Myymälässä on universumin suurin valikoima latvialaisia käsityöoluita, kaikkiaan 182 eri merkkiä löytyy pullossa. Craft panimon gastropubi jossa 22 hanaolutta, 182 pullo-oulutta ja kauppa, jossa on 100 makua paikallista olutta. Osoite: Aristīda Briāna katu 9a.

9.5_Riika_2024_vanhakaupunki_rokkibaari_2.jpg

Mr & Ms BEER tarjoaa hienoja pienpanimo-oluita, mahtavaa rock-musiikkia & Steampunk tunnelmaa! Jopa 8 paikallista olutta hanassa, 70 pullossa! 1 Maza Miesnieku katu, Vanha Riika, aivan Kolmen veljen talojen vieressä.

9.5_Riika_2024__karjala_baari.jpg

Vuonna 2012 perustettu Karjala on Latvian ainoa suomalainen baari. Ruokalistalla on laaja valikoima eurooppalaisia ​​ruokia sekä perinteisiä suomalaisia, huolella valituista tuotteista valmistettuja ruokia. Baarin mukavassa ilmapiirissä voit nauttia herkullisesta ja runsaasta ruoasta - aamiaisen, brunssin, liikelounaan, lounaan tai illallisen. Tarjolla on myös suomalaisia ​​ruokia: perinteistä suomalaista muhennospataa, ohutta naudanpihviä persiljavoilla, suomalaisia ​​naudanlihapullia. Baarin erikoisuus on hiiligrillattu liha ja lohi. Ruoka valmistetaan ja tarjoillaan samalla tavalla kuin Suomessakin. Laaja valikoiman latvialaisia ​​ja suomalaisia ​​oluita sekä muita alkoholijuomia. Terassi on avoinna kesäkaudella. Perjantaisin ja lauantai iltaisin latvialainen karaoke-emäntä viihdyttää asiakkaita laulamalla sujuvasti suomenkielisiä klassikkokappaleita.

21.12_riika_ostoskeskus.jpg

OSTOKSET

Riippumatta maustasi tai budjetistasi - olipa kyseessä kauniita design-tuotteita tai rakkaudella luotuja käsitöitä - Riiasta löydät varmasti jotain, joka saa sydämesi lyömään nopeammin. Mene aamutunneilla vilkkaille markkinoille, vieraile moderneissa ostoskeskuksissa ja tutustu pieniin, mutta hyvin ainutlaatuisiin Latviassa valmistettujen tuotteiden liikkeisiin kokeaksesi kaikki pääkaupungin tarjoama ostos viehätys. Keskustan parhaat ostoskadut ovat Terbatas iela, Elizabetes iela ja niiden lähikorttelit.

Meripihkakoruja ja erilaisia laadukkaita keramiikka-, puu-, nahka-, villa- ja pellavatuotteita myydään kaikkialla vanhassa kaupungissa. Riiassa on monia omaperäisiä pikkuputiikkeja ja toisaalta huippumuotia ja merkkivaateketjuja, jotka eivät ole vieläkään rantautuneet Suomeen. Riiassa on paljon tyylikkäitä design- ja käsityökauppoja, jotka ovat nähtävyyksiä jo sinänsä. Erityisen edullisia ostoksia voi tehdä tehtaanmyymälöissä. Hobbywoolissa Riian vanhassa kaupungissa myydään käsinkudottuja lapasia, sukkia, myssyjä, villapaitoja. Sena klets -liikkeessä kannattaa käydä ihailemassa latvialaisia perinneasuja. Vanhassa kaupungissa oleva kauppa on kuin pienimuotoinen kansatieteellinen museo.

Latvia on myös tunnettu erinomaisesta Laima-suklaastaan sekä Emihls Gustafs Chocolaten suklaaherkuista. Tuliaisiksi kannattaa hankkia myös luontaistuotteita ja -valmisteita tai vaikka Stendersin käsin tehtyjä saippuoita ja kylpytuotteita kauniissa lahjapakkauksissa. Keskustan ostoskeskuksia: Origo, Galleria RigaGalerija Centrs.

9.5_Riika_2024__muinaiskorukauppa_ja_museo.jpg

BALTIAN MUINAISTEN KORUJEN MUSEO

Miten baltit koristelivat itsensä 800 vuotta sitten ja aikaisemmin? Mitä korut voivat kertoa Riian kaupunkia edeltävästä ajasta? Kuka teki helmimäisen liivikaulakorun, latgalilaisen rintakorun? Oliko neitolla yllään Kuurin viikingin tänne tuoma koristeellinen gotlantilainen kaulakoru? Millaisia tapahtumia nämä muinaiset suomalaiset, preussilaiset ja venäläiset koristeet kokivat? Museo ei anna suoria vastauksia näihin kysymyksiin, vaan antaa jokaisen tuntea ja kuvitella tämän kaukaisen menneisyyden. Entisinä aikoina koruja käytettiin paitsi vaatteiden kiinnittämiseen ja koristeluun, myös koruja osoitti omistajan sosiaalinen asema ja etninen kuuluvuus. Muinaiset balttilaiset osasivat tehdä kauniita, ylellisiä, hienostuneita ja harmonisia koruja. Museo koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä on koristeita ja niiden jäljennöksiä, kun taas toisessa - galleria/myymälä, josta voi ostaa erityisen voimakkaita ja harmonisia koruja, jotka on valmistettu ikivanhojen mallien mukaan. Jalokivikauppiaat haluavat jakaa innostuksensa upeista 200-1100-luvun koruista. Sisäänpääsymaksua ei ole.  Avoinna ma-la 10:00 - 19:00. Osoite: Grēcinieku iela 11/2.

9.5_Riika_2024__ostosgalleria_1.jpg

Aivan Riian sydämessä Vanhassakaupungissa sijaitsevasta Baltian ensimmäisestä lasikattoisesta Galerija Centrs kauppagalleriasta ainutlaatuisella arkkitehtuurillaan on tullut erottamaton osa vanhaa Riikaa, kuten kirkon tornit, läheinen oopperatalo tai muut vanhan kaupungin rakennukset. Galerija Centrs on vuodesta 1938 ollut paikka nauttia eleganssista ja muodin viehätysvoimasta. Oletko ennen käynyt ostoskeskuksessa, jonka läpi virtaa joki? Rīdzene-joki muodostaa ”Galerija Centrsin” keskiakselin sen ympärillä on pääkaupungin alku. Moderni neljän kerroksinen kauppakeskus tarjoaa laadukkaat ostosmahdollisuudet tunnetuissa muotibrändeissä. Kauppakeskuksessa on yhteensä 120 liikettä mm. Rimi-valintamyymälä, kahviloita ja ravintoloita sekä useita muita palvelun tarjoajia.

9.5_Riika_2024__ostosgalleria_2_ravintolamaailma.jpg

Neljännen kerroksen Burzma ruokamaailman 10 ravintolassa ja 2 baarissa voit nauttia ruuan ja juoman yhdistelmästä, aidosta ja eloisasta tunnelmasta, jännittävästä sisustuksesta, olla ihmisten keskellä ja kokea terassin henkeäsalpaavan unohtumattomat näkymät Riian vanhan kaupungin kattojen yli. BURZMĀ tarjoaa kaupungin parasta katuruokaa. Voit valita meksikolaista ruokaa L-Tacosta, georgialaista ruokaa Hačapurista ja aasialaista ruokaa Gingeristä. Lisäksi Boom Cafe tarjoaa bistro-aterioita, puulämmitteiset pizzat valmistaa Vīnkalni, nyytit ja pannukakut ovat saatavilla Zeestistä, kun taas DERBRUDER huolehtii hienosta sushista ja Holy Sip tarjoaa virkistäviä cocktaileja ja välipaloja. Viikonloppuisin myös rauhallinen viikonloppumenu ja brunssi ystävien kanssa jaettavaksi.

9.5_Riika_2024_assan_ostari_0.jpg

ORIGO SHOPPING-CENTRUM

Hyvät ostosmahdollisuudet, aterioita jokaiseen makuun ja monipuoliset päivittäiset palvelut löytyvät kätevästi "Origosta". Tämä ostoskeskus on aivan hotellia vastapäätä Riian päärautatieasemalle. Liikekeskus ja laajennettu rakennus "Origo" voittivat Riian arkkitehtuuri 2021 -palkinnon. Täältä löydät tunnetut tuotemerkit, kuten Reserved, Lindex, Monton, Sinsay, Cropp, House, Sportland, NS King, Skechers, Costa Coffee, Douglas, Euronics, suuren Rimi Hypermarket joka on avoinna 07-24. Ravintoloita mm. Lido, Vapiano, Chili Pizza, Hesburger, KFC, aasialainen ravintola Can Bei, sekä kahviloita & konditorioita.


9.5_Riika_2024_hotelli_1.jpg

RIIKA: HOTELLI*** 3 yötä buffetaamiainen.

Hotelli sijaitsee Riian ydinkeskustassa, 100 metrin päässä vastapäistä Origo kauppakeskusta ja rautatieasemaa. Hotellin upea sijainti tarjoaa upean mahdollisuuden nauttia kävelyetäisyydellä sijaitsevan Riian vanhan kaupungin nähtävyyksistä. Hotellilta on 500 metrin / 10 minuutin kävely Riian vanhaan kaupunkiin ja Latvian kansallisoopperalle tai kauppatorille. 1895-rakennettu upea rakennus on ollut hotellina vuodesta 2016. Palveluihin kuuluu 24h-vastaanotto. Vastaanotossa on maksutomia tallelokeroita. Välipala- & juoma-automaatit. Kuivapesulapalvelut, kirjasto. hissi. 100 m päästä löytyy McDonalds ja Hesburger.

9.5_Riika_2024_hotelli_2.jpg

Hotellissa on 70 paikkainen ravintola ja 30 paikkainen baari. Sisäpihalla on rauhallinen terassi.

9.5_Riika_2024_hotelli_3_aamiainen.jpg

Buffetaamiainen tarjoillaan klo 7–11.

9.5_Riika_2024_hotelli_4_huoneet.jpg

Värikkäissä moderneissa 16 m² standard huoneissa on kaksi erillistä vuodetta tai yksi parivuode, joka takaa miellyttävät ja rauhalliset yöunet. Yhden hengen huoneet ovat noin 13 m². Huoneessa on ilmastointi, pimennysverhot, äänieristys, ilmainen nopea WIFI, Full HD Smart LED-TV, jossa on useita kanavia, joista valita. Kylpyhuoneessa on suihku, hiustenkuivaaja, wc ja kylpytuotteita.


5.-8.12 MATKAOHJELMA ITSENÄISYYSPÄIVÄ 2024 VIIKONLOPPU RIIKA

5.12 Torstai

Klo 08.00- kokoontuminen Hki Länsisatama Länsiterminaali 2. Laivaan pääsee klo 08.30 asti!. Klo 09.00 Eckerö Linen Finlandia lähtee Tallinnaan. Aamiaisbuffet 1.kattaus klo 08.15- lisämaksusta 17 €. Klo 11.15 Eckerö line saapuu Tallinnan satamaan A-terminaaliin. N. klo 11.30- bussi lähtee Tallinnasta A-terminaalin edestä.

9.5_Riika_2024_bussimatkan_taukobistro_rajalla.jpg
Taukopaikkamme 120 paikkainen Via Ikla bistro sijaitsee Viron ja Latvian rajalla, entisen Iklan raja-aseman tiloissa. Saat nopean välipalan tai runsaamman lounaan, miellyttävän aromaattisen kahvin tai virkistävän kylmän juoman. Ruokalistasta löydät yksinkertaisia ​​ja maukkaita ruokia jokaiseen makuun – keittoja (Gulassi 4 €, Seljanka 4,50 €), pihvejä (Jauhelihapihvi ranskalaisilla 6,50 €, Schnitzeli ranskalaisilla 7,50 €), jälkiruokia. Nopean välipalan ystäville löytyy hampurilaisia (3,50 €), hot dogeja, ja voileipiä. Kaupasta löydät mitä reissulla tarvitsee mm. erilaisia ​​välttämättömiä tavaroita, laajan valikoiman virvoitusjuomia, alkoholijuomia sekä välipaloja. Tietysti löytyy jäätelöä ja erilaisia ​​makeisia herkkusuille.

Kahvi- /lounastauko n. klo 14.30 Viro-Latvia rajalla.  Bussi on Riiassa hotellilla klo 17.00. Sisäänkirjoittautuminen hotelliin.

6.12 Perjantai Itsenäisyyspäivä

Buffetaamiainen tarjoillaan klo 7–11. Omatoimista tutustumista Riian nähtävyyksiin. 

7.12 Lauantai

Buffetaamiainen tarjoillaan klo 7–11. Omatoimista tutustumista Riian nähtävyyksiin. Tai klo 10-13.30 oma bussi vie tutustumaan KGB-museoon, ja Palokunta museoon.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_ravintolakeskus_L3.jpg

Sen jälkeen Lido ravintola- ja vapaa-ajankeskus Joulumaailmoineen, joululauluineen ja musikkiesityksineen, joulumyyjäisineen, luistinratoinen ja jouluherkkuinen. Omakustanteinen lounas mahdollisuus Lidossa, jossa jokainen voi valita mieleisensä aterian. Bussi on takaisin hotellilla noin klo 13.30.

8.12 Sunnuntai

Buffetaamiainen tarjoillaan klo 7–11. Klo 11 bussi lähtee hotellilta Tallinnaan.

7.8_Lotzen_militaria_festivaali_latvia_viinamarketti.jpg

Iltapäivällä ostospysähdys Latvian/Eesti rajalla edullisille alkoholi-ostoksille ja kahvitauko. Lounastauko Pärnun lähellä. Noin klo 17.45 bussi saapuu Tallinnaan A-terminaaliin. Laivaan on mentävä klo 18.10 mennessä. Klo 18.30 Eckerö Linen Finlandia lähtee Helsinkiin. Laivalla lisämaksusta hytit ja buffetpöytä kattaus klo 18.15- / ennakkoon ostetuna 34 € aik. Klo 21.00 Eckerö Line saapuu Helsinkiin Länsisatamaan.

23.-26.12_Riika_Joulumatka_2023_ulon_uusibussi.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastointi, DVD/tv. Bussimatkalla on mm. kahvitauko & ruokatauko. Varaa matkalle Euroja. Matkustajilla on oltava passi tai henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä

E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003     

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kilpailu- ja Kuluttajaviraston vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.