7.-12.8 Operaatio Boyen 2019 sotahistorian festivaalimatka
7.-12.8 OPERAATIO BOYEN 2019 -MILITARIAFESTIVAALI & WOLFSSCHANZE -HITLERIN SUDENPESÄ 6 pv. 375 €.
Sis: laivamatkat, bussimatkat suomalaisen matkanjohtajan johdolla ohjelman mukaan, 2 hotelliyötä buffetaamiaisella Kaunasissa, yksi illallinen sekä 3 hotelliyötä aamiaisella Rastenburgissa /Ketzrynissä sekä Hitlerin Sudenpesän*, Mauerwaldin, Masurialandin, Masurian kanavan, Festung Boyen militariafestivaalien sisäänpääsyn, Rastenburgin linnan, Rastenburgin lentokentän, Itärintaman linnoitusmuseon, Latvian sotamuseo, Kaunasin sotamuseon ja Kaunasin sotatekniikan museon sisäänpääsyt ja opastukset*. 1hh 395 €.Operaatio Boyen 2019 on monessa suhteessa ainutlaatuinen tapahtuma jossa 300 sotahistorian harrastajaa esittää todellisen 1.maailmansodan Itärintaman taistelun. Päätahtumapaikkana on Lötzenin entinen preussilainen Boyenin linnoitus. Puolan Masurian järvialue on käymisen arvoinen. Tutustu samalla alueen mielenkiintoiseeen historiaan ja monipuoliseeen saksalaiseen kulttuuriperintöön.
Nykyisessä Puolassa entisessä Itä-Preussissa Masurian kauniilla järvialueella on monia historiallisesti merkittäviä 1. ja 2. maailmansodan tapahtumapaikkoja. Näe Hitlerin Sudenpesän lisäksi mm. Mauerwaldin Saksan armeijan pääesikunnan bunkkerialue, Rastenburgin linna, Rastenburgin lentokenttä, Masurialandin militariapuisto & museo, Masurian kanava ja Itä-Preussin linnoitusmuseo, preussilainen Boyen linnoitus. Menomatkalla myös Kaunasin sotamuseo ja sotatekniikan museo, Kaunasin keskitysleirin muistomerkki lisäksi paluumatkalla tutustumme Riiassa vielä Latvian sotamuseoon. OPERAATIO BOYEN 2019 MILITARIFESTIVAALI Boyenin linnoitus on osana operaatiota Boyen 2019 tapahtumaa joka on suuri historiallinen tapahtuma, joka on omistettu ensimmäisen maailmansodan tapahtumille. Boyen-operaatio on ensisijaisesti rekonstruktio joka esittelee 1.maailmansodan Itärintaman todellisen taistelun käyttämällä Preussin ja Venäjän armeijan uniformuja, elokuvapyrotekniikkaa, kevyiden aseiden, konekiväärien ja raskaiden tykikkien jäljennöksiä sekä 1.mailmansodan aikaisten tankkien jäljennöksiä. Nelipäiväiseen tapahtumaan osallistujat voivat itse kokea linnoituksen hurman ja tutustua linnoituksen erikoisnäyttelyihin,
Rekonstroitu taistelunäytös "Taistelu linnoituksen puolesta 1914". Lauantaina klo 17.30 Boyenin linnoitus järjestää poikkeuksellisen historiallisen taistelunäytöksen, johon osallistuu lähes 300 sotahistorian harrastajaa Puolasta, Liettuasta, Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Saksasta. "Taistelu linnoituksen puolesta" näytökseen osallistuu ratsuväki, raskaat konekiväärit, tykistö. Mukana on myös action temppuja ja elokuvapyrotekniikkaa. HISTORIALLINEN SOTILASPARAATI Perjantaina klo 16.30 alkaa satamasta historiallinen paraati, joka kulkee läpi kaupungin Boyenin linnoitukselle. Paraatissa on mukana saksalaisiksi, venäläisiksi, englantilaisiksi ja ranskalaisiksi sotilaiksi pukeutuneita sotahistorian harrastajia eri maista. Mahtava tilaisuus nähdä linnoituksen museon uusia tykkejä. Kolme kuudesta tykistöosastosta, jotka tehtiin osana historiallisen panssaritehtaan kunnostamiseen liittyvää hanketta. Tykit ovat ruutikellarin yläpuolella olevilla rampeilla. Armorer's Workshopin vieressä esitellään kolme kenttätykkiä. Boyenin linnoituksessa on monia näyttelyitä, mutta suosittelemme erityisesti näitä tykkejä koska ne ovat tarkkoja kopiota alkuperäisistä. MILITARIAMYYJÄISET & MARKKINAT Torstaina sunnuntaihin on linnoituksen sisäpihalla militariamyyjäiset ja markkinat jossa on paikallisia ruokia, olutterasseja, matkamuistoja, käsitöitä ym. Tapahtuma päättyy sunnuntaina-näyttelyyn joka esittelee Puolan armeijan koulutusta ja moottorisoidun 15. Giżycka prikaatin kalustoa.
FESTE BOYEN (Lötzenin linnoitus) Tämä yksi Euroopan parhaiten säilyneistä 1800 luvun puolustuslinnoituksista rakennettiin Preussilaiseksi ympyrälinnoitukseksi tykkitorneineen ja vesihautoineen Lötzeniin vuosien 1847 -1855 välillä suojaamaan Itä-Preussin itärajaa. Linnoitus sijaitsi strategisesti tärkeässä paikasssa suurten järvien välisellä kannaksella. Preussilainen sotaministeri Hermann von Boyen vakuutti Preussin kuninkaan Friedrich Wilhelm IV:n rakennuttamaan tämän Masurian järvialueen ainoan linnoituksen. Tähän seitsenkulmaiseen linnoituksen johtaa neljä porttia. Linnoituksen ympärillä on kivi-ja tiiliseinä, joiden pituus on 2303 m. Sen sisä-ala on 100 hehtaaria. Linnoitusta ei ole koskaan vallattu. 1914-18 linnoitus torjui 3000 sotilaan voimin venäläisten hyökkäykset ja omalta osaltaan mahdollisti Tannenbergin taistelun voiton Saksalle 17. 8 – 2. 9 1914. Kierroksella näemme mm. Lötzenin portti (1848 - 1849), kasarmi rakennus ja käymälät (1850), ammusvarastot (1883), hätäsuojia (1887), tykistön taisteluasemat (1887), varasto ja leipomo (1853 - 54), joukkueen valmentaja talon ja asesepän työpajan (1887), maanalaiset rangaistussuojat (1893). Ensimmäisen maailmansodan jälkeen linnoitusta muutettiin ja siellä toimi mm. sairaala. 2. maailmansodan aikana Abwehrin osasto Gehlenin tiedustelukeskus sijaitsi linnoituksessa kuulustelen venäläisen kenraali Vlasovin armeijakuntaa. Venäläisten hyökkäyksen aikana tammikuussa 1945 linnoitus hylättiin ilman taistelua.
Linnoituksen museo esittelee linnoituksen historiaa ja preussilaista varuskunta elämää. WOLFSSCHANZE -HITLERIN SUDENPESÄ (suomeksi, suomeksi, saksaksi, kuvia, englanniksi, ) NÄE OPERAATIO VALKYYRIAN 20.7.1944 TODELLISET TAPAHTUMAPAIKAT! Sudenpesä oli koodinimi, jota käytettiin Hitlerin Itä-Preussissa sijainneesta päämajasta toisen maailmansodan aikana. Päämajan jäännökset sijaitsevat nykyisen Puolan alueella lähellä Kętrzynia (saks. Rastenburg).
Wolfsschanze koostui 40 bunkkerista ja 40 rakennuksesta metsäisellä alueella. Jotkut rakennukset oli peitetty erityisellä kipsilaastilla, joka näytti puunkuorelta ja naamiontiverkkojen lisäksi ruohoa, sammalta tai pensaita kasvoi kattojen päällä joten alue oli mahdoton havaita ilmasta. Alue oli ympäröity monimutkaisilla 10 km piikkilangoin vahvistetuilla puolustusrakennelmilla, 50-150 m leveällä miinakentällä ja kolmella turvallisuusvyöhykkeellä joita vartioi SS-Division "Leibstandarte Adolf Hitler" osastot. Alueella oli myös 2 lentokenttää ja sinne johti junanrata. Päämajan rakensi Organisaatio Todt vuonna 1940 operaatio Barbarossaa varten. Hitler saapui alueelle ensimmäistä kertaa Barbarossan aattona 21.6.1941 ja poistui sieltä viimeisen kerran 20.11.1944. Sodan aikana hän oleskeli Wolfsschanzessa yli 800 päivää. Alueellla oli 2000 sotilasta ja siviiliä. Täällä työskentelivät myös Hermann Göring, Heinrich Himmler, Martin Bormann, Wilhelm Keitel, Joseph Göbbels, Dr. Fritz Todt, Albert Speer. Myös 20.7.1944 eversti kreivi Claus von Stauffenbergin Hitleriä vastaan tekemä pommiattentaatti "Operaatio Valkyyria" tehtiin juuri Wolfsschanzessa.
Wolfsschanze kärsi huomattavia vaurioita saksalaisten perääntyessään suorittamissa räjäytyksissä; Hitlerin mielestä päämaja oli liian arvokas jätettäväksi ehjänä venäläisten käsiin. Puolan armeija raivasi vuosina 1945–1956 aluetta ympäröiviltä laajoilta miinakentiltä n. 54 000 miinaa ja nykyisin siellä toimii ympäri vuoden avoinna oleva museo. Alueella on myös Varsovan kansannousua 1944 esittelevä näyttely. Joka on suosittu matkailukohde jossa käy vuosittain 200 0000 vierailijaa ja siellä on myös salamurhayrityksen tekijöille pystytetty muistomerkki. MASURIALAND MINITYRIA & MILITARIA TEEMAPUISTO Esittelee Masurian alueen saksalaista historiaa ja Masurian nähtävyyksiä erikokoisin rakennuksin minityria muodossa. Kiinnostava sotamuseo ja militaria osasto. Merkiitävä osa Masurian historiassa on saksalaisella ritarikunnalla ja sen alueelle rakentamilla linnoilla.
Masurialandin militariamuseo esittelee erityisesti Sudenpesän aluetta ja Kolmannen Valtakunnan historiaa alueella sekä Puna-armeijan voittoa. Mahdollisuus kuvauttaa itsensä saksalaisessa tai puna-armeijan univormussa. Masurialandissa on myös sotilasajoneuvo-ajeluja (mm. BRDM-2, SKOT, UAZ 469, LUBLIN 51, T-55, Kübelwagen, Praga V3S, K750, SdKFZ 247b). Alueella on grillikioski terasseineen.
MAUERWALD (alueen kartta, museo alue, kuvia, englanniksi) Saksan maavoimien esikunnan -OKH (Oberkommando des Heeres) bunkkerialue 1500 upseerille ja sotilaalle. Mannerheim vieraili 27.6.1942 esikunnassa. Tämä on parhaiten säilyneitä bunkkerialuita sillä saksalaiset eivät räjäyttäneet sitä perääntyessään tammikuussa 1945. 250 rakennuksesta ja 40:stä tärkeimmän kenraalin ja ylemmän upseerin bunkkerista on 30 bunkkeria säilynyt nykypäiviin. Nähtävillä on mm. Stauffenbergin bunkkeri. Majoitusvyöhyke Quelle jossa oli 50 rakennusta joista suurin osa oli puisia kasarmeja ja tiilirakennuksia. Kasarmit oli rakennettu osaksi massavalmiista elementeistä. Päämaja-alue "Fritz" oli suurempi pinta-alaltaan ja siellä sijaitsi 100 rakennusta ja bunkkeria. Museo bunkkerin näyttely.
Mauerwaldin bunkkeralueella on jäljitelmin sisustettu teemabunkkeri joka esittelee natsien wunderwaffe -ihmeaseita. Bunkerissa on myös suuri pienoismalli dioraama Kurskin taistelusta.
Onnistuneessa sukellusvene jäljitelmässä pääsee kokemaan todentuntuisin ääni- ja valotehoistein vedenalaisen taistelun tunnelmia.
RASTENBURGIN LENTOKENTTÄ Tämä historiallisesti merkittävä lentokenttä sijaitsee 4 km päässä Rastenburgista ja Wolfsschanzesta. Lentokenttä rakennettiin alun perin urheiluilmailun käyttöön 1935. Hitlerin Wolfsschanze -Sudenpesän rakentamisen aikana 1940-1941 laajennettiin lentokentän betonipintaisia kiitoratoja jotta myös Ju-52 matkustajakone ja nelimoottorinen Focke-Wulf 200 pystyisivät laskeutumaan sinne. X-muoto on näkyvissä tähän päivään asti. Alueelle rakennettin yli 200 rakennusta: bunkkereita, parakkeja, voimalaitos, rautatieasema ym. Hitlerin lentäjän Hans Bauerin mukaan Luftwaffella oli kentällä jopa 20 konetta aina valmiina Hitlerin ja päämajan korkeiden upseerien käyttöön.
Helmikuun 8. päivänä 1942 Valtakunnan rakennusorganisaation Todtin perustaja tohtori Fritz Todt kuoli onnettomuudessa kentällä hänen koneensa syöksyttyä nousun jälken selittämättömästä syystä maahan. Claus Schenk Graf von Stauffenberg käytti lentokenttää 20.7.1944 pidetyn salamurhayrityksen aikana He-111koneensa meno- että paluulennolla. Hitler lensi viimeisen lennon täältä 20.11 1944. Saksalaiset räjäyttivät 24.1. lentokonehallit ja rakennukset käytämällä 12 tonnia räjähteitä. Puna-armeijan joukot saivat lentokentän taisteluitta haltuunsa kaksi päivää myöhemmin. Neuvostoliittolaiset käyttivät kenttää vuoden 1945 aikana ja luovuttivat lentoaseman myöhemmin puolalaisille. Puolalaisilla kesti 10 vuotta löytää ja purkaa 54 000 miinaa kentän ympäristöstä.
Jo ennen 1.maailmansotaa 1911 Saksan Keisarikunnan aikana alettiin rakentamaan 11 sululla ja 111 m korkeuserolla varustettua kanavaketjua Masurian suuren järvialueen yhdistämiseksi vesireitiksi Pregel joen kautta Itämereen. 1. maailman sota keskeytti rakennustyöt mutta 3. Valtakunta jatkoi vuonna 1934 50,4 km pitkän kanava-projektin rakennustöitä aina vuoteen 1942 asti. Sodan jälken puna-armeija vei mukanaan keskeneräisestä kanavasta Venäjälle kaiken minkä irti sai. Puolan puolella kanavaa on 20 km ja 5 sulkua.
ITÄRINTAMAN LINNOITUSMUSEO Linnoitusmuseo on alueella jossa on13 bunkkeria: 5 teräsbetonista konekiväärisuojaa ja miehistöä varten 8 miehistösuojaa. Uutuutena tykistön tulenjohtotorni.
Bunkkereissa on betoni- ja teräksiset anti-palomuurit ja panssaroituja ovia.
Yksityisen keräilijä kokoelmissa on alkuperäisiä lähistöltä löytyneitä miinoja, konekiväärejä ym. mielenkiintoista katseltavaa. Näemme myös jonkun I. tai II. maailmansodanaikaisista saksalaisista sotilashautausmaista.
GIZYCKO / saks. LÖTZEN 30.000 as. Giżycko on suurin kaupunki Masurian suurten järvien alueella. Se sijaitsee Niegocin (Löwentinsee) ja Kisajnon (Kissainsee) järvien välisellä kapeallla kankaalla jonka läpi kulkee Gizyckon kanava. Giżycko on yksi Puolan suurimmista loma-ja matkailukeskuksista ja sitä kutsutaankin "Puolan kesäpääkaupungiksi". Kaupunki tarjoaakin matkailijalle lukuisia baareja ja ravintoloita sekä urheilu-ja vapaa-ajan mahdollisuuksia. Kaupungin historia ulottuu 1340 luvulle jolloin Saksalainen Ritarikunta perusti Lötzenin linnan. Parhaat näkymät kaupunkiin ja sen ympäristöön saa kahvilaksi kunnostetusta 1900 rakennetusta vesitornista.
Ostosmahdollisuus Army-Shopissa ja antiiikkiliikkeessä jossa on paljon kaupungin alkuperäisten saksalaisten asukkaiden esineistöä myynniissä.
Mahdollisuus lounastaa Niegocin (Löwentinsee) järven viehättävillä rantaterasseilla. KAUNASIN IX LINNOITUS JA KAUNASIN KESKITYSLEIRIN MUISTOMERKKI1800 luvulla Tsaarinvallan aikoihin Kaunasista tehtiin linnake lännestä tulevien hyökkäysten varalta ja kaupungin ympärille rakennettiin yhdeksän linnoitusta, jotka ensimmäisessä maailmansodassa osoittautuivat käyttökelvottomiksi vanhentuneen tykistön takia. Näistä parhaassa kunnossa on linnoitus numero 9, IX Fortas. Linnoituksesta tuli toisen maailmansodan johdosta juutalaisten joukkomurhan symboli, sillä sen myöhempi käyttötarkoitus oli Kaunasin ghetton puhdistaminen. Natsimiehityksen aikana yli 50000 henkeä teloitettiin täällä.
Vytautas Suuren sotamuseo on sijoitettu uusklassista tyyliä edustavaan suureen rakennukseen Kaunasissa. Museon etupihalla on useita sotilashenkilöitä kuvaavia realistisia veistoksia ja ikuinen tuli 1918–1923 Liettuan itsenäistymiseen ja vapaustaisteluun liittyneiden kaatuneiden muistoksi. Pihalla on kaksi neuvostoliittolaista 45 mm:n panssarintorjuntatykkiä ja kevyt telatykki. Museon päähallissa on kopiovaloksia 1600-luvun tykeistä, ruhtinaiden kuvia sekä Liettuan suuriruhtinaskunnan ja suuriruhtinaiden kuvia. Museossa on merkittävä 1700-luvun kiväärien ja pistoolien kokoelma, johon kuuluu runsaasti musketteja. Toinen edellistä suppeampi kokoelma on ensimmäisen maailmansodan saksalaisia kranaatinheittimiä ja jalkaväkiaseita, joita oli saatu sotasaaliiksi Bermontin joukoilta, joiden mukana taistelivat myös baltiansaksalaiset Liettuan itsenäistymistä vastaan. Museossa esitellyistä siviilitapahtumista merkittävin on Atlantin ylilentoyrityksestä jäljelle jäänyt lentokoneen hylky. Onnettomuus johti kahden liettualaisen lentäjän kuolemaan. Osan näyttelystä muodostavat liettualaisten itsenäisyystaistelijoiden graniittinimitaulut. KAUNASIN VI LINNAKKEEN SOTATEKNINEN MUSEO Uusi 2019 keväällä avauttu sotamuseo. Esitelee eri kaliiperin aseita, raskaat tykistö, erilaiset ajoneuvot, teknisetlaitteet, panssaroidut ajoneuvot, tankkeja mm. T-55 ja T-72., sotilasveneet, tutkat, viestintä- ja navigointityökalut ja ilmailunnäyttelyt. Tutustumme Riiassa Latvian sotamuseoon. Latvian sotamuseo on yksi Latvian vanhimmista ja suurimmista museoista. Se perustettiin vuonna 1916 Latvian kiväärimuseona. Vuodesta 1919 museo on sijainnut 1300 luvulta olevassa ruutitornissa, joka on yksi entisistä Riian linnoitustornista. 25 m korkea ja halkaisijaltaan yli 14 metrinen ruutitorni oli alunperin osa keskiaikaista linnoitusjärjestelmää, johon kuului 25 muuta tornia. 1700-luvulla tornissa alettiin säilyttää ruutia, mistä sen nykyinen nimi johtuu. Aikoinaan tornissa on sijainnut myös vankila ja kidutuskammio. Latvian historia on myös sen miehittäjien saksalaisen ritarikunnan, puolalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten historiaa. Esillä Vapaussota, Neuvostoliiton ja Saksan miehitysajat, Latvian armeija 1. maailmansodasta vuoteen 1940. Itsenäisyyden saavutukset vuosina 1918 ja 1991 ovat nähtävissä museossa Näytteillä on Latvian alueella käytettyjä aseita 700 vuoden ajalta mm. miekkoja, musketteja ym. Tietoa latvialaisista länsimaiden armeijoissa 2. maailmansodan aikaan (mm. laajat kokoelmat saksalaisia rautaristejä ja muita kunniamerkkejä) sekä näyttely Latvian armeijasta vuoden 1991 jälkeen.
JUNKERS JK-274 LENTÄJIEN MUISTOMERKKI Suomen Ilmavoimat osti alkuvuodesta 1943 Saksasta 24 uudenaikaista Junkers Ju 88 A4 pommikonetta. Niistä JK274 koneen lentomatka kohti Suomea päättyi traagisesti. Se sai moottorivian Riian pohjoispuolella ja syöksyi metsään lähellä Pabazin kylää 23.4.1943 kello 11:35. Kone syttyi palamaan ja tuhoutui täysin. Kolmehenkinen miehistö ja matkustaja saivat välittömästi surmansa. KETRZYN 28.500 as. - saks. RASTENBURG Rastenburg on kaupunki, jolla on rikas ja mielenkiintoinen historia, joka alkoi yli 650 vuotta sitten. Saksalaisen ritarikunnan ritarit perustivat kaupungin 1357 Preussiin ja Liettuaan suuntautuvien ristiretkien aikana. Ritarikunnan goottilainen linna oli osa kaupungin puolustusjärjestelmää 1300-luvun loppupuolelta. Puna-armeija poltti linnan tammikuussa 1945 ja se on uudestaan rakennettu 1960 -luvulla. Linnassa on nykyisin museo jossa on esillä kokoelmat kaupungin ja alueen historiaa sekä mielenkiintoinen kokoelma Goottilaisia veistoksia ja huonekaluja 1600-1800-luvuilta. Ritarikunnan rakentama Pyhän Pietarin kirkko 1300 -luvun lopulta on myös näkemisen arvoinen. Kirkon ympärillä on puolustusmuureja ja bastioneja. Kirkko on hieno esimerkki kirkollisen puolustuksen arkkitehtuurista. Kipuamalla kirkon torniin pääsee ihailemaan Rastenburgin ja ympäristön kauniita maisemia. Keskustasta löytyy ravintoloita terasseineen ja pari pizzeriaa sekä muutama kebab paikka. Hintataso Puolassa on erittäin edullinen. Esim. Warka Pub:issa mainio porsaanpotka ranskalaisilla ja iso A-olut tuoppi 7 €. KAUNAS 415 000 as.
Näe samalla Kaunas ja sen vanha kaupunki goottilaisine- ja barokkirakennuksineen. Löydä viehättäviä kellariravintoloita ja nauti maistuvasta liettualaisesta oluesta terasseilla tai tunnelmallisissa oluttuvissa.
Ravintolat ja iltaelämä Ravintoloiden hintaso on Tallinnaa edullisempi. Pääruoka keskitasoisessa ravintolassa tai bistrossa 6-9 € ja oluttuoppi 2-3 €. Liettua on tunnettu oluistaan joita kannattaa maistella tunnelmallisissa panimoravintoloissa kuten Rambynas, Panimoravintola Avilys jossa mm. olutkeittoa ja hunajaolutta, Bravaria -panimoravintola. Kokemisen arvoisia ovat perinteiset liettualaiset ravintolat kuten Bernelių Uzeiga, Delano, Forto Dvaras, Katpėdėlė, riistaravintola Medziotojų Uzeiga tarjoaa mm. hirveä ja majavaa, Metu Laikaij, Čili Kaimas tai Carlston, Master Grill -Steak house. Kymmenissä baareissa löytyy valinnan varaa kuten Grazy House, Skliautas, Amerigos- biljard & bowling, Straikas - biljardi & keilailu tai Sporto Baras. Music-klubeja on useita kuten Amerika Pirtyje, Combo, Ex-it, Metelica, Papa Jazz, Siena, Sin, Zemyn upe. HOTELLIT
Hotelli Ketrzynissä/ Rastenburgissa:
RASTENBURGIN /(KETRZYN) HOTELLI** Aamiainen 1-, 2- ja 3 hh:ita joissa on sat-tv, kylpyhuone, osassa huoneita on myös parveke. Hotellissa on WiFi, baari, terassi ja 120 p. ravintola ja kokoustilat. Puutarhassa on grillauspaikka. Hotelli sijaitsee Ketrzynin (Rastenburgin) keskustassa. 100 m päässä on tori ja marketti. Ravintoloita 100 m päässä. KAUNASISSA HOTELLI*** Buffetaamiainen yö meno- & paluumatkalla. Hotelli sijaitsee Kaunasin keskustassa. Moderneja 2-3 hh:ita joissa sat-tv, kylpyhuone jossa on hiustenkuivaaja. V. 2008 rakennetussa hotellissa on hissi, ravintola ja näköalabaari jossa on kattoterassi. Vieressä on kauppakeskus jossa on Maxima market, bistro, pizzerioita, kebap baareja ja 5 min. kävelymatkan päässä on iso Akropolis ostoskeskus. OPERAATIO BOYEN -MILITARIAFESTIVAALI 2020 & WOLFSSCHANZE HITLERIN SUDENPESÄ ALUSTAVA MATKAOHJELMA 5.8 Keskiviikko Klo 08.00- kokoontuminen Hki Länsisatama Länsiterminaali 2. Laivaan pääsee klo 08.30 asti!. Klo 09.00 Eckerö Linen Finlandia lähtee Tallinnaan. Hytit ja aamiaisbuffet 1.kattaus klo 08.15- lisämaksusta 14 €. Klo 11.15 Eckerö line saapuu Tallinnan satamaan A-terminaaliin. N. klo 11.30- bussi lähtee Tallinnasta A-terminaalin edestä. Lounastauko n. klo 14.30 Viro-Latvia rajalla. Pysähdymme 2.maailmansodan aikaisella Suomen ilmavoimien Junkers Ju 88 A4 pommikoneen putoamisen muistomerkillä. Liettuan rajan jälkeen tauko n. klo 19.00. Bussi on noin klo 21.30. Kaunasissa. 6.8 Torstai Klo 07-09 buffetaamiainen. Klo 9 bussi lähtee hotellilta. Aamulla klo 09.15-10.15 Kaunasin sotamuseon tutustuminen ja sen jälkeen klo 10.30-11.30 sotatekninen museo. Jatkamme kohti Puolaa jossa ensin n. klo 12.45 rajalla valuutanvaihto pysähdys. Suwalkissa markettipysähdys. Ohjelmassa Iltapäivällä Itärintaman linnoitusmuseo. Pysähdys Rastenburgin linnalla voit tutustua linnan museoon & Pyhän Pietarin kirkkoon tai nauttia huurteisen linnan ravintolan terassilla. Illansuussa n. klo 18.30 majoitumme hotelliin Ketrzynissä /Rastenburgissa. Klo 19 Illallinen hotellin ravintolassa (tulinen lihakeitto, leivitetty porsaanleike ja ranskalaiset, salaatti) . 7.8 Perjantai Klo 8-9 aamiainen. Klo 9 bussi lähtee hotellilta. Opastettu (puolalainen sotahistorioitsija) kierros Wolfsschanze -Sudenpesän alueella saksaksi joka suomennetaan. Alueella on ravintola. Sen jälkeen Masurialand Militaria puisto jossa grillikioski on avoinna, Mauewaldin bunkkerialue & wunderwaffe -ihmeasenäyttely ja Masurian kanava. Mahdollisuus tutustua myös Himlerin SS:n bunkkeri alueeseen. Omakustanteinen lounastauko Lötzenissä/ Gizyckossa järven / kanaalin varren kesäterasseilla. Klo 16.30 alkaa satamasta historiallinen paraati, joka kulkee läpi kaupungin Boyenin linnoitukselle. Paraatissa on mukana saksalaisisiksi venäläisiksi englantilantilaisiksi ja ranskalaisiksi sotilaiksi pukeutuneita sotahistorian harrastajia eri maista. Bussi on illansuussa takaisin hotellilla Rastenburgissa. 8.8 Lauantai Klo 08.-10 aamiainen. Klo 10 bussi lähtee hotellilta Rastenburgin linnalle johon tutustumme. Sen jälkee ajamme utustumme Rastenburgin lentokenttään ja jatkamme Operaatio Boyen militariafestivaaleille. Tutustumme ensin Boyenin linnoitukseen. Vapaata aikaa. linnoituksen sisäpihalla militaria myyjäiset ja markkinat. Klo 17.30 taistelunäytös "Taistelu linnoituksen puolesta 1914". Klo 20.00 konsertti. Klo 21 ilotulitus. Bussi lähtee sen jälkeen hotellille 9.8 Sunnutai Klo 9-10 aamiainen. Klo 09.30 bussi lähtee hotellilta. Tutustumme aamupäivällä vielä Puolan armeijan kalusto näyttelyyn. Sen jälkeen lähdemme Gizyckosta. Lounastauko ja vielä markettipysähdys Suwalkissa. Kaunasin 9.linnoitus ja keskitysleirin muistomerkki. Bussi on klo 19.30 Kaunasin hotellilla joten ehtii vielä hyvin illalliselle Kaunasissa. 10.8 Maanantai Klo 06.30-07.15 buffetaamiainen jonka jälkeen klo 07.15 lähdemme ajamaan kohti Tallinnaa. Paluumatkalla
Riiassa pidämme ruokatauon Lido ravintolassa jonka kolmesta ravintolamaailmasta jokainen voi valita mieleisensä. Tustustumme Latvian sotamuseoon. Tai vapaata aikaa tunti Riian keskustassa.
Iltapäivällä ostospysähdys Latvian/Eesti rajalla edullisille alkoholi-ostoksille. Noin klo 17.45 bussi saapuu Tallinnaan A-terminaaliin. Laivaan mentävä klo 18.10 mennessä. Klo 18.30 Eckerö Linen Finlandia lähtee Helsinkiin. Laivalla lisämaksusta hytit ja Buffetpöytä kattaus klo 18.15- / ennakkoon ostettuna 30 € aik. Klo 21.00 Eckerö Line saapuu Helsinkiin Länsisatamaan. Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastointi, DVD/tv. Bussimatkalla on mm. kahvitauko & ruokatauko. Varaa matkalle Euroja ja Puolan zloteja. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus. MATKAVARAUKSET & TIEDUSTELUT TÄSTÄ!E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003 Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen. |