ETELÄ-TIROLIN KULTTUURIHISTORIAN KIERROS 2023 ITALIA

7-15.5_Etela-Tiroli_2023_kulttuurihistoriankierros_9_pv._logo.jpg

7.-15.5 ETELÄ-TIROLI KULTTUURIHISTORIAN KIERROS 2023 ITALIA 9 pv.

Näe Bozen / Bolzano: Ötzi-museo, Luonnonhistoriallinen museo, Kaupunginmuseo, Mussolinin Voiton merkki & BZ 18-45 museo, Bozenin tuomiokirkko & aarrekammio, Tirolin vapausliikkeen museo, Runkelsteinin linna, Rittenin tasanko, Rittenin köysirata, Ritternbahn, Mehiläisten kasvatusmuseo, Sigmund Freudin patikkapolku, maapyramiidit, Meran / Merano: Dorf Tirol, Tirolin linna, Brunnebergin linnan maatalousmuseo, Trautmansdorffin Sissin linna, puutarha ja Turismimuseo, Palais Mamming kaupungin museo, Ruhtinaanlinna, Naisten museo, Kirjoituskone museo, Rablandin pienoisrautatiemaailma, Bad Egart K.u.K museo, Brixen: Tuomiokirkko & luostari, Hofburgin piispakunnan museo, Apteekkimuseo, Caprizin juustomaailma, Lodenwelt villanäyttely, Bruneck: Tirolin kansanperinteen museo, Bruneckin linna & Reinhold Messner museo Ripa, Kastelruth: Kansallispukumuseo, Kastelruther Spatzen näyttely, Pröselsin linna, Kaltern: Tirolin Viinimuseo, Mendelbahn ja Mendelin sola, Sterzing, Trento: Alppisotilaiden museo. Sisältää kaikki yllä luetut nähtävyydet sisäänpääsyin & kuljetuksin suomalaisen matkanjohtajan johdolla.

Etela-Tiroli_perinteet.jpg

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_Kastel_r_5_kansallispuvut_miehet.jpg

Etelä-Tiroli on syvästi kiinni alueen tavoissa, perinteissä ja rikkaassa kulttuuriperinnössään. Alueen tapahtumarikas historia on jättänyt näkyviä jälkiä tälle rajaseudulle, jolle on ominaista kahden suuren eurooppalaisen kulttuurin ja kielen kohtaaminen. Alueen historiallinen perintö, mukaan lukien monet linnat, kirkot ja maamerkit eri vuosisadoilta, on hyvin hoidettu ja osoittaa alueen roolin menneisyydessä. Etelä-Tirolin löytäminen tarkoittaa sekä luonnon kauneuden että kulttuuriperinnön kokemista. Maisemalle on ominaista koskematon luonto, mutta ihmisen lisäämät historialliset rakennelmat korostavat alueen viehätysvoimaa.

Etela-Tiroli_Meran__D.Tirol_1_panoraama.jpg

Etela-Tiroli_Meran__D.Tirol_2_kylakortti.jpg

DORF TIROL

Meranon yläpuolella 590 m. sijaitseva Dorf Tirol on yksi Etelä-Tirolin historiallisesti tärkeimmistä kaupungeista joka täynnä kulttuuria ja historiaa. Viehättävä kylä sijaitsee aurinkoisella ylängöllä ja tarjoaa näkymät 6 km:n päässä sijaitsevaan Meranon kaupunkiin, ympäröivään vuoristomaisemaan ja koko Burggrafenamtiin.

Etela-Tiroli_Meran__D.Tirolin_linnat.jpg

Dorf Tirolissa ja sen ympäristössä on useita merkittäviä linnoja, linnoituksia ja kirkkoja. Näistä näkyvin on Tirolin kreivien Tirolin linna, jossa Etelä-Tirolin kulttuuri- ja maakuntahistoriallinen museo. Brunnenburg rakennettiin 1200-luvulla jäätikkökartiolle kylän ja Tirolin linnan väliin. Nykyään siellä on Etelä-Tirolin maatilamuseo.

Etela-Tiroli_Bozen__Meran_LISA_2_kulkue.jpg

Alueeseen syvälle juurtuneella kulttuurilla ja paikallisilla perinteillä on edelleen olennainen rooli asukkaiden elämässä. Samaan aikaan kehittyi nykykulttuuria tapahtumien muodossa, kuten Dorf Tirolin kulttuurikevät, jonka aikana paikalliset yhtyeet ja bändit esittelevät kansanmusiikkia vierailijoille uudessa asussa. Välimeren ilmasto, joka on samanlainen kuin kylpyläkaupungissa Meranossa, tuntuu myös täällä. Sypressit, oliivi- ja sitruunapuut viihtyvät täällä ja luovat erityisen tunnelman.

Etela-Tiroli_Meran__D.Tirol_3_kylakirkko.jpg

Dorf Tirolin seurakuntakirkko on alueen vanhin lähetyskirkko ja Pyhän Johanneksen kastekappeli, ja sitä pidettiin alun perin romaaniseen tyyliin, mutta myöhemmin sitä laajennettiin korkeagoottilaisella kuorolla. Tärkeitä yksittäisiä esineitä ovat ennen kaikkea valkoisesta marmorista valmistetut kastealtaat ja kirkon urut, joissa on paljon vanhoja puu- ja metalliputkia.

Etela-Tiroli_Meran__D.Tirol_4hautausmaa.jpg

Pyhän Pietarin seurakunta, Hl. Peter on Etelä-Tirolin vanhin seurakunta, sijaitsee Tirolin linnan länsipuolella, ja siellä on kaunis pieni kirkko. Rakennuksen perustukset ovat peräisin esiromaaniselta ajalta noin 500-luvulta ja se on yksi maan vanhimmista kirkollisista rakennuksista. Kylän pohjoisreunassa Hochmut Wanderer -köysirata vie retkeilijät Texel Groupin luonnonpuistoon ja Meraner Höhenwegiin. Kylän lukuisat ravintolat tarjoavat alppi- ja välimerellisiä ruokia.

Etela-Tiroli_Meran__D.Tirol__Tirolin_linna_1panoraama.jpg

SCHLOSS TIROL

Tirolin linna on Etelä-Tirolin historiallisesti merkittävin linna. Kompleksi kohoaa edelleen majesteettisen korkealla Meranon yläpuolella mahtavalla moreenimäellä. Sen juuret ulottuvat 1100-luvun lopulle. Vuoden 1140 tienoilla Tirolin kreivit laajensivat kompleksia asuinpaikaksi, ja siitä tuli pian koko Tirolin tärkein linna.

Etela-Tiroli_Meran__D.Tirol__Tirolin_linna_2.jpg

Etela-Tiroli_Meran__D.Tirol__Tirolin_linna_3_piha.jpg

Tirolin kreivien asuinlinna antoi Tirolin osavaltiolle nimen, jossa yhdistyvät elävästi valtion ja hallitsijoiden historian näkökohdat alusta alkaen nykypäivään.

Etela-Tiroli_Meran__D.Tirol__Tirolin_linna_5_nayttely2.jpg

Tirolin linnassa on säilytetty lukuisia historiallisia esineitä, mukaan lukien romaanisen aikakauden teoksia.

Etela-Tiroli_Meran__D.Tirol__Tirolin_linna_6_kappeli.jpg

Muita merkittäviä piirteitä ovat marmoriset oviaukot, varhaiset goottilaiset freskot, goottilainen alttari ja vanhimmat olemassa olevat tirolilaiset lasimaalaukset. Eteläpalatsi sisältää kaksi romaanista portaalia. Pyhälle Pankratiukselle omistettu linnakappeli rakennettiin kaksikerroksiseksi ja on kuuluisa goottilaisista freskoistaan. Kappelin sisäänkäynnin yläpuolella on puolestaan ​​vanhin säilynyt 1200-luvulta peräisin oleva Tirolin kotkan kuva.

Etela-Tiroli_Meran__D.Tirol__Tirolin_linna_4_nayttely1.jpg

Nykyään Tirolin linnassa toimii Etelä-Tirolin kulttuuri- ja maakuntahistoriallinen museo. Hiljattain kunnostetussa siivessä sijaitseva pysyvä näyttely koostuu eri historiallisten aikakausien esineistä arkeologisista löydöistä nykyaikaisiin teoksiin. Nähtävissä on muun muassa täysin ehjä pronssikauden sulatusuuni ja vanhin tirolilainen lasimaalaus. Kreivitär Margarethe von Tirolin oletettu häähuone, nimeltään Maultasch, on Mushausissa. Historiaa käsittelevä näyttely yli 20 eri huoneessa. Niissä opit kaiken, mitä olet aina halunnut tietää Etelä-Tirolin historiasta. Historiallinen maatilarakennus toimii erikoisnäyttelyalueena. Museokierros esittelee linnan rakennushistoriaa ja taideaarteita sekä alueen historiaa. Museokauppa tarjoaa laajan valikoiman tunnelmallisia muistoesineitä keskiajalta. Istu alas, nauti lasillinen viiniä tai cappuccinoa museon kahvilassa. Linnaan pääsee erittäin mukavaa kävelytietä pitkin. Schlossweg vie kylän keskustasta vanhan tunnelin läpi ja Dorf Tirolin maapyramidien ohi linnalle (30 minuutissa).

Etela-Tiroli_Meran__D.Tirol__Tirolin_linna_7_haukkashow.jpg

Vuodesta 1998 lähtien loukkaantuneita petolintuja on hoidettu terveiksi erityisissä lintuhuoneissa Schloss Tirolin linnan kukkulalla, kunnes ne on voitu päästää takaisin luontoon. Lentokyvyttömät eläimet löytävät pysyvän kodin keskustasta. Suotuisan rinteessä sijaitsevan sijainnin ansiosta terveet linnut voivat lentää linnamäen yli joka päivä. Harmoonisesti maisemaan sulautuvalla luontopolulla voit oppia mielenkiintoisia faktoja petolintujen elämästä. 

Lentonäytöksiä (15 €) järjestetään kahdesti päivässä klo 11.15 ja 15.15. Esityksen aikana (30-45 min. kesto riippuu säästä): Haukat, kotkat, korppikotkat, pöllöt ja hiirihaukat esittelevät lentotaitojaan ja lentävät myös lähellä katsojien päätä. Tausta kulissina ainutlaatuinen panoraamanäkymä Burggrafenamtille ja Vinschgaulle .

Etela-Tiroli_Meran__D.Tirol__Tirolin_linna_8_majatalo.jpg

Gasthaus Schloss Tirol on kivenheiton päässä Etelä-Tirolin kuuluisimman linnakompleksin alapuolelta linnakukkulalla, Burggrafenamtin aurinkoisella parvekkeella. 620 metrin korkedella Meranon yläpuolella suurella panoraamaterassilla avautuu eteesi vaikuttava panoraamanäkymä Meranon kylpyläkaupunkiin, Etschlaaksoon ja Vinschgauhun. Olitpa sitten tilavassa ruokasalissa tai vieraspuutarhan aurinkoterassilla. Perinteisten ruokien lisäksi keittiöstä löytyy myös kansainvälisiä erikoisuuksia: terveellisiä ja maukkaita, tuoreita vihanneksia ja joka päivä rapeita salaatteja sekä tuoreita perhetilan tuotteita.

Etela-Tiroli_Meran_maatalousmuseo_linna_3.jpg

BRUNNENBURGIN LINNAN ETELÄ-TIROLIN MAATALOUSMUSEO

Brunnenburgin linna seisoo jäätikkökartion päällä Dorf Tirolin ja Tirolin linnan välissä. Tämä todella ainutlaatuisen näköinen linnakompleksi on nimetty läheisen lähteen mukaan. Linnoitukset ovat peräisin vuosilta 1241-1253. Näiden linnoitusten jäännökset muodostivat myös perustan rakennuksen entisöimiselle. 1900-luvun alussa Brunnenburg kunnostettiin hyvin epätavallisella tavalla.

Etela-Tiroli_Meran_maatalousmuseo1.jpg

Nykyään Brunnenburgissa on Etelä-Tirolin maatalousmuseo, joka esittelee etnologian, kansanperinteen ja kansantaiteen aiheita. Valokuva- ja filmidokumentaation avulla se tuo vierailijan lähemmäksi maataloutta, viljan ja leivonnaisten jalostusta, voin tuotantoa ja paljon muuta. Esitetään Etelä-Tirolin maanviljelijöiden entinen elämä rankan arkielämän kanssa. Myös vanhat ammatit esitellään ja pelastetaan unohduksesta, kuten kutojan ja suutarien ammatti.

Etela-Tiroli_Meran_maatalousmuseo2_elaimet.jpg

Ainutlaatuisena piirteenä on, että Brunnenburgin retkellä voit samalla tavata vanhoja uhanalaisia kotieläinlajeja kuten Mangalitza siat, Zackel lampaat, Villnösstalin laakson mustasilmäiset lampaat sekä harvinaiset kana-, ankat- ja hanhilajit. Linna on vain 10 minuutin kävelymatkan päässä Dorf Tirolin pysäköintialueelta.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_2.jpg

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_1_paakuva.jpg

TRAUTTMANSDORFIN LINNAN KASVITIETEELINEN PUUTARHA

Trauttmansdorffin linnan puutarhat on kasvitieteellinen puutarha, joka sijaitsee 12 hehtaarin amfiteatterissa, jonka korkeusero on 100 metriä. Trauttmansdorff tarjoaa upeat näkymät eksoottisiin puutarhoihin ja henkeäsalpaavat näkymät ympäröiville vuorille ja Meranon kylpyläkaupunkiin.

Värikkäät kasvit kaikkialta maailmasta viihtyvät ja kukkivat Trauttmansdorffin yli kahdeksankymmenessä puutarhamaisemassa. Trauttmansdorffin linnan puutarha on ainutlaatuinen sekoitus kasvitieteellistä puutarhaa ja virkistyskohdetta, joka on ihanteellinen sekä lapsille että aikuisille sekä kasvitieteen asiantuntijoille ja maallikoille. Monipuoliset elämysasemat, upeat teemapuutarhat, taiteilijapaviljongit ja kiehtovat eläimet muuttavat Trauttmansdorffin linnan puutarhat värikkääksi maailmaksi, jossa vierailijat voivat nauttia erilaisista kokemuksista.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_4_kukkien_haistelu.jpg

Tiesitkö, että ruusut tuoksuvat syreeniltä, omenalta, vadelmalta ja jopa mirhalta ja neilikasta? Kyllä, ruusuissa on uskomaton valikoima tuoksuja. Trauttmansdorffin linnan puutarhassa voit nähdä ja kokea kaikkia näitä ja monia muita tuoksuja 80:ssa erilaisessa puutarhamaisemassa eripuolilta maailmaa yhteensä 12 hehtaarin alueella. Ruusujen lisäksi tuhannet hyasintit levittävät makeaa tuoksuaan keväällä. Sitruuna- ja appelsiinipuut kukkivat, ja kaikki herää eloon. Tämä jatkuu kesällä, jolloin linnan alapuolella olevat pallomaiset laventelipensaat tarjoavat välimerellistä tunnelmaa. Kesäinen Sense Gardenissa tuoksuu intensiivisesti suklaalta ja vaniljatuoksuisilta kukilta ja hopeanhohtoiset yrtit (Lobularie) ihanasti hunajalta.

Toinen asia, jota monet eivät tiedä: puutarha-alueen kukkia voidaan koskettaa. Monilla kasveilla niiden tuoksu leviää vain lehtiä hankaamalla. Joten älä ole ujo, mene vihreään! Syksyllä on myös paljon tarjottavaa nenälle: täällä kukkii makean tuoksuinen osmanthus ja eksoottisten hamppupalmujen alla syyskameliat. Yksi ainutlaatuisuus on kukkivat saviseinät – ainutlaatuiset koko maailmassa alkuperäisillä lähes pystysuorilla kukkapenkeillä.

Etela-Tiroli_Meran_puutarha_uusi_taidepisteet.jpg

Luonto ja taide kohtaavat erityisellä tavalla lukuisilla ainutlaatuisilla elämysasemilla (kymmen taiteilijapaviljonkia, upea Matteo Thunin näköalatasanne, "kasvitieteellinen alamaailma" ja "puutarha rakastuneille". 

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_2_japanilainen_puutarha.jpg

Metsäpuutarhat ovat yksi neljästä puutarhan teema-alueesta. On pienoismetsiä Amerikasta ja Aasiasta, ja niiden välissä Japanilainen puutarha. Jokainen kivi, puron kulku, kasvien järjestely ja pieni Machiai-talo on luotu japanilaisen puutarhataiteen mestarin suunnitelmien mukaan. Jos kesällä on todella kuuma, ei ole mitään parempaa kuin jäähdyttää jalkojasi viileässä purossa.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_6_beach.jpg

Missään muualla puutarhoissa ainutlaatuinen yhteys Välimeren ja Alppien välillä ei ole tehty yhtä selväksi kuin Palm Beachillä linnan yläpuolella. Täällä voit rentoutua aurinkotuoleissa eksoottisen männyn ja viuhkapalmujen alla. Laita varpaat hienoon merihiekkaan ja nauti näkymistä 3000 metriä korkeiden Texelgruppe-vuorten lumihuippuisille vuorenhuipuille.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_3_sitrukset.jpg

Sitruunaterassilla voit kokea todellisen Dolce Vitan tunnelman. Onko parempaa paikkaa uppoutua hyvän kirjan maailmaan kuin kukkivien tai hedelmiä kantavien sitruuna- ja appelsiinipuiden ympäröimä?

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_9_nakoalaparveke.jpg

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_3_nakoalaparveke.jpg

Kävellessäsi idyllisillä poluilla, sinun tulee ehdottomasti käydä "Thun'schen Guckerissa" ja katsoa ylhäältä Meranon laaksoon tai läheisiin vuorenhuippuihin näiden ylimitoitettujen kiikarien kautta.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_5_maanalainen_maailma.jpg

Kulje kasvitieteellisen maanalaisen maailman läpi. 200 metriä pitkä maanalainen polku johtataa kasvimaailman mysteerien läpi. Valonäytökset ja ääni-installaatiot johtavat luolasta luolaan. Pelottavalla tavalla opit kaikki ravintoaineista, juurista, vedestä ja maasta.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_7_cafelampi.jpg

Vesililjalampi on Trauttmansdorffin linnan puutarhan sydän. Liljalammen poikki kukkivat lumpeet ja eksoottiset lootuksenkukat lähes koko kesän. Jopa juhannuksena kynnykset kukkivat vedessä ja rivipuutarhoissa. Täällä voit nauttia herkullisesta jäätelöstä terassilla lampea ihaillen.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_8_elaimet.jpg

Trauttmansdorffin linnan eläinpuutarhat tarjoavat ylimääräistä nautintoa koko perheelle. Trauttmansdoff-eläimet ovat kokeneet puutarhan ihanaksi kodiksi: siellä on alpakoita, kaneja, riikinkukkoja, unkarilaisia racka-lampaita, vuohia, käärmeitä, arat, loriseja, kiinalaisia ankkoja ja japanilaisia karppeja. Uuden Lasitalon sisällä sijaitsevassa terraariossa voit nauttia läheisestä kohtaamisesta alkuperäiskansojen ja eksoottisten hyönteisten, hämähäkkien, sammakkoeläinten ja matelijoiden kanssa. Sisäterraariossa on aivan uusia asukkaita: afrikkalaiset härkäsammakot, egyptiläiset aavikon heinäsirkat, jättiläishämähäkit ja  sauvahyönteiset ilahduttavat kaikenikäisiä vierailijoita.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_8_sissipatsas.jpg

Epätavallisen ulkonäön ja vaikuttavan muotoilunsa ansiosta kompleksi äänestettiin Italian kauneimmaksi puutarhaksi vuonna 2005 ja 2013 se kruunattiin "Vuoden kansainväliseksi puutarhaksi" ja kuuluu siten maailman kauneimpien viheralueiden joukkoon. Puutarha onkin Etelä-Tirolin vierailukohde nro 1. Kaiken näkeminen, kokeminen ja tutkiminen yhdessä päivässä on lähes mahdotonta Trauttmansdorffin linnan puutarhassa.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_11_linna.jpg

Etela-Tiroli_Meran_puutarha_uusi_sissisali.jpg

SCHLOSS TRAUTMANSDORFF

Trauttmansdorffin linna toimi keisarinna ”Sissi” Elisabethin loma-asuntona 1800-luvulla. "Sissi-promenadi", Sisin pronssinen rintakuva ja Touriseumin Sisi-huoneet muistuttavat hänen vierailustaan.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_10_sissi_penkki.jpg

Linnan entinen omistaja paroni von Deuster rakennutti Sissin kunniaksi marmoripenkin, joka nykyään seisoo marmoriportaissa linnan edessä.

Etela-Tiroli_Meran_puutarha_uusi_kappeli.jpg

Linnan pohjoispuolella olevan uusgoottilaisen kappelin (sisäänkäynti etupihassa) rakensi kreivi Trauttmansdorff noin 1850. Vanhempi, vuonna 1412 rakennettu kappeli, joka seisoi suunnilleen samalla paikalla, tuhoutui vuonna 1777 tornin sortuessa. Tuolloin aristokratia mieluummin muutti mukavampiin kaupunkiasuntoihin ja antoi linnojensa rapistua. Myös Neuburg muuttui vähitellen raunioiksi, kunnes kreivi Trauttmansdorff osti sen vuonna 1847 ja kunnosti sen koristaen sen monilla uusilla elementeillä historistiseen tyyliin. Huomattava piirre on hänen lisäämäsä runsaasti koristeltu kappelin ovi, jonka kaiverretut paneelit ovat kuulemma peräisin 1600-luvulta.

Etela-Tiroli_Meran__turismimuseo_1.jpg

TOURISEUM MATKAILUMUSEO

Nykyään linnassa toimii Touriseum Etelä-Tirolin matkailumuseo jossa opit omakohtaisesti, kuinka ihmiset viettivät lomansa Meranossa 200 vuotta sitten, ja kuinka he alun perin matkustivat Meranoon! Jännittävä aikamatka elävästi lavastetuissa huoneissa kertoo alueen 200 vuoden matkailuhistoriasta sekä matkailijoiden että isäntien näkökulmasta. Eloisa skenografia, mekaanisesti liikkuvat esineet ja luonnollisen kokoiset, luonnollisen näköiset hahmot antavat museolle elämää ja sen omaa viehätystä.

Etela-Tiroli_Meran__turismimuseo_3.jpg

Näyttely sisältää monia yllätyksiä ja pysyvän näyttelyn 20 salissa esitellään kokonaisen maakunnan kehitystä maaseutuelämästä moderniksi turistialueeksi. Erittäin mielenkiintoisten näyttelyesineiden joukossa on myös todellisia erikoisuuksia, kuten täydellisesti säilyneet suklaakakun jäännökset, jonka keisarinna Sissi söi erään Meranon vierailunsa aikana. Matkailun historian museolle, ei voi olla parempaa paikkaa: Trauttmansdorffin linnassa keisarinna Sissi asui sairaan tyttärensä kanssa ja tarjosi näin alkukipinän Meranon matkailulle. Yhtäkkiä kaikki puhuivat Meranosta ilmastollisena terveyskeskuksena ja kylpylävieraita kaikkialta maailmasta alkoi matkustaa Meranoon. Kierros hyvin säilyneiden huoneiden läpi antaa käsityksen kuuluisan Keisarinnan elämään, jolle Meran on niin paljon velkaa. Museossa on aina myös erikoisnäyttelyitä.

Etela-Tiroli_Meran__turismimuseo_2.jpg

Vuoden 1900 tienoilla Frankenista kotoisin oleva linnanomistaja Friedrich von Deuster lisäsi sisääntuloaulan kattoon ja seiniin kaikkien Itävallan maiden vaakunat kunnianosoituksena Habsburgien talolle. Kannattaa tehdä miellyttävä kävelymatka Trauttmansdorffin linnan historiallisten huoneiden läpi. Keskiaikaisesta ytimestä kryptoineen uusrokokoohalliin pääset tutustumaan eri aikakausien monipuoliseen taiteeseen ja linnan tapahtumarikkaaseen historiaan, jonka entiset omistajat ovat jättäneet tänne omia hyvin henkilökohtaisia jälkiään. Unenomainen romantikko, joka etsii juuriaan; keisarinna, joka ei kestänyt elämää kotona; hänen sairas tyttärensä; Keisari etsii keisarinnaansa; vanha sotahevonen Habsburgien palveluksessa; saksalainen paroni, joka oli ihastunut Meranoon; sotaveteraaneja, jotka ryhtyivät viljelemään maata. He kaikki yöpyivät Trauttmansdorffin linnassa eri pituisia aikoja, mikä vaikutti sen asemaan historiassa aina nykypäivään asti. Uusi pysyvä näyttely linnan historiallisissa tiloissa on loistava muistomerkki näille kaikille maineikkaille asukkaille.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_13_sissihuone.jpg

Keisarinna Sissi vietti kaksi neljästä Meranon terveysmatkastaan Trauttmansdorffin linnassa. Sissi saapui 16.10.1870 päivänä ensimmäistä kertaa Meranoon ja asettautui Trauttmansdorffin linnaan ylellisesti sisustettuihin ja erityisesti häntä varten remontoituihin huoneisiinsa. Hän oli tuonut mukanaan sairaan kaksivuotiaan tyttärensä Marie Valerien. Hallitsija käytti linnassa vain muutamia huoneita, mikä oli keisarinnalle epätavallista. Siellä oli kuitenkin koko linnan kauneimmat huoneet: niistä avautui upeat näkymät Etsch laaksoon, ja niitä koristavat ylelliset kaakeliuunit, freskot ja taidokkaasti koristellut puukatot. Kahdeksan kuukauden oleskelunsa aikana keisarinna eli melko yksinäistä elämää; hän rakasti pitkiä kävelyretkiä ja vaelluksia.

Keisarinna Sissin Trauttmansdorffissa oleskelun ja hänen sairaan tyttärensä Marie Valerien nopean toipumisen ansiosta Meranon kaupunki saavutti aseman maailmankuulun terveyskeskuksena. Trauttmansdorffin linnasta tuli muodikas aristokraattien ja hyväkuntoisten kohde – ja se oli aina täynnä.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_12_sissi_mustissa.jpg

Vasta vuonna 1889, 18 vuotta ensimmäisen linnassa oleskelunsa ja puoli vuotta poikansa Rudolfin kuoleman jälkeen – Sissi antoi käskyn vuokrata linna toistamiseen. Hänen paluunsa Meranoon johtui todennäköisesti "muistoista aikaisemmista, onnellisimmista ajoista", kuten keisarinna myöhemmin kirjoitti oleskelustaan Trauttmansdorffissa. Keisarinna asui samoissa huoneissa kuin aiemmin; hän oli nyt kuitenkin syvästi surullinen nainen, jolla oli yllään perinteinen surun musta vaatetus. Vain kuuden viikon kuluttua Sissi joutui lähtemään lähestyvän myrskyn vuoksi.

Etela-Tiroli_Bozen__Meran_LISA.jpg

MERAN

Meran (Merano ital.) voi olla vain pieni kaupunki, mutta se on sitäkin tyylikkäämpi ja täynnä elämää. Sen runsas historia, värit ja tuoksut antavat suurta arvoa perinteille yhdistettynä moderniin elämäntyyliin. Nykyään Merano on kansainvälinen kaupunki, jolla on taiteellista tunnelmaa ja jota arvostetaan erityisesti monista viheralueistaan. Ja sijaitsee palmujen ja vuorenhuippujen välissä.

Etela-Tiroli_Meran__kylpyla.jpg

Passer Promenadilla oleva Kurhaus  on Meranon kaupungin symboli kylpyläkaupunkina ja yksi hienoimmista monikäyttöisistä rakennuksista Alppien eteläpuolella. Sen saleissa järjestetään säännöllisesti kulttuuri- ja sosiaalisia tapahtumia, konferensseja, näyttelyitä, juhlia ja gaaloja. Kurhaus rakennettiin 1800-luvun jälkipuoliskolla. Alkuperäinen osa vihittiin käyttöön vuonna 1874, ja se on säilynyt käytännössä muuttumattomana tähän päivään asti. Uusi siipi, joka sisälsi Wieninläisen arkkitehti Friedrich Ohmannin suunnitteleman suuren Kursaalin, vihittiin käyttöön 1914. Kurhausiin pääsee sisälle vain tapahtumien aikana.

Etela-Tiroli_Meran_kylpyla_1.jpg

THERME MERAN

Meranon kylpyläkaupungin keskustassa on erityinen paikka energian palautumiseen ja kaikkien aistien rentoutumiseen. Erittäin innovatiivinen ja taiteellisesti suunniteltu moderni kylpylärakennus tarjoaa 7650 m² kylpylämaiseman, jossa on 15 uima-allasta, 8 saunaa ja höyrysaunaa.

Etela-Tiroli_Meran_kylpyla_2_saunat.jpg

Ainoa kysymys on, mihin Therme Meranon saunaan haluaisit tutustua ensin. Yksi niistä on etelätirolilainen luomuheinäsauna, suomalainenkin sauna löytyy. Radonia sisältävä vesi on käytössä erilaisissa hoidoissa. Vesihöyryt rauhoittavat limakalvoja, vapauttavat hengitysteitä ja edistävät keuhko- ja keuhkoputkitulehdusten paranemista. Kauan aikaa sitten jo Rainer Maria Rilke, Franz Kafka, keisarinna Elisabet ja hänen seurueensa vierailivat kylpylöissä. Terveyskylpylässä kaikki pyörii kehon, mielen ja sielun harmonisen harmonian ympärillä. Hieronnat tai terapeuttiset hoidot räätälöidään yksilöllisesti kehosi ja toiveidesi mukaan.

Etela-Tiroli_Meran_kylpyla_3_ulkoaltaat.jpg

Meranon Thermenpark on todellinen luontoelämys. Välimeren palmuilla, arvokkailla vanhoilla puilla ja tietysti valtavilla lumpeilla. Valkoisten kukkien loistoa voi ihailla erityisen hyvin lummelammen poikki mutkittelevalta viehättävältä kävelysillalta. Lisäksi 30 eläintarhan lampikilpikonnaa ovat löytäneet uuden kodin Thermenpark Meranosta. Toukokuun puolestavälistä syyskuun puoleenväliin ulkouima-allas alue tarjoaa 10 allasta 52.000 m² kylpyläpuiston vehreässä keitaassa. 33 metriä pitkä urheiluallas odottaa sinua. Suuri nurmikko rentoutumis-loungeineen takaavat erityisen eksklusiivisen ulkouima-allas kokemuksen. Ja uinnin jälkeen voit pelata rantalentopalloa, käydä maanalaisessa höyrysaunassa ja vesiputouksessa tai treenata ulkoilualueella. Jos haluat tehdä jotain hyvää kehollesi etkä pelkää kylmää vettä, suosittelemme Kneipp-kurssia. Vesiterapia ulottuu neljälle pisteelle, kylmästä käsikylvystä ja tallausvedestä kylmään reisisuihkuun ja lopuksi paljain jaloin polkuun. Thermal-puisto on paljon enemmän kuin uintimaailma. Osa puistosta on vain kylpylävieraiden käytettävissä. Muita laitoksen kohokohtia ovat moderni ja hyvin varustettu kuntokeskus, innovatiivinen Spa & Vital Center ja viihtyisä bistro. Ravintola Therme Meran tarjoilee luovia ja monipuolisia herkkuja kesäisin lounasaikaan ja iltaisin. Päivälippu uima-altaat ja saunamaailma aikuisille 37 €, 3h 29 €.

Etela-Tiroli_Meran__gasse2.jpg

Meranin lumoava vanhakaupunki tarjoaa erilaisia ​​keskiajan ja Belle Époquen rakennuksia, jotka ovat edelleen käytössä - kuten Kurhaus tai Stadttheater. Kaupungin vanhimman kaupunginosan Steinachin, arkaadit ja kujat ovat erityisen tunnelmallisia. Vuosien varrella näihin historiallisiin rakennuksiin on kuitenkin lisätty uusia, moderneja rakennuksia, kuten Therme Meran.

Etela-Tiroli_Meran__Etschin_rantabulevardi.jpg

Etela-Tiroli_Meran_joki.jpg

Jos kaipaat rentoutumista, suosittelemme käyntiä terassipuutarhoissa suoraan Passerilla. Kaupungissa on 18 kilometriä kävelyreittejä ja 16 hehtaaria puistoaluetta, ja se on todellinen "puutarhakaupunki", jossa on keskieurooppalaista charmia. Tätä vaikutelmaa vahvistavat monet palmut, oleanterit, kaktukset ja värikkäät kukkapenkit kaikkialla kaupungissa, jotka viihtyvät vain leudoissa ilmastoissa.

Etela-Tiroli_Meran_sissipatsas.jpg

Keskustasta alkaa lukuisia kävelypolkuja, joita keisarinna Sissi arvosti suuresti vieraillessaan Meranossa. Hänen kunniakseen tehtiin Laaser-marmorista valmistettu patsas.

Meranon vanhimmalle osalle on edelleen tunnusomaista vaikuttavat huvilat, komeat talot ja jugend-ajan monumentit. Puutarhakaupungin monet viheralueet korostavat tätä eleganttia ulkonäköä entisestään. Neljästä portista, jotka aikoinaan veivät historiallisen keskustan kaduille, vain kolme on edelleen olemassa.

Etela-Tiroli_Meran__postisilta.jpg

Jos ylität Passerin Postbrücken yli, näet joitain kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä joen varrella: muun muassa Kurhausin, Gilfschluchtin, Zenobergin ja Pulverturmin. Sitten kävelet 1300-luvun Bozenin portin läpi.

Etela-Tiroli_Meran__gasse1.jpg

Olet jo keskellä vanhaa kaupunkia Laubengassella, joka juontaa juurensa 1700-luvulta. 400 metriä pitkä se muodostaa Etelä-Tirolin pisimmän arkaadin. Täällä keskiaikaisia ​​rakennuksia reunustavat tyylikkäitä kauppoja ja tyylikkäitä, tyypillisiä paikallisia baareja.

Etela-Tiroli_Meran_panimoravintola.jpg

Freiheitsstraßella aivan Kurhausin pääsisäänkäynnin edessä sijaitseva ravintola Forsterbräu Meran on tunnettu maamerkki sekä asukkaille että turisteille perinteisten ruokien ansiosta, joita voi nauttia lounasajasta myöhäiseen iltaan. Jokainen löytää suosikkipaikkansa Forsterbräu Meran -ravintolasta, jossa on valikoima erilaisia ​​tirolilaisia ​​saleja, halleja, olutpuutarha kastanjoiden alla ja ulkoilmaterassi. Ympäri vuoden avoinna olevalle Forsterbräu-ravintolalle on ominaista vieraanvaraisuus ja erinomainen palvelu, joka on täydellisessä harmoniassa kodikkaan tunnelman ja yksityiskohtien huomioimisen kanssa. Jopa 500 ihmistä voi syödä ja juoda samaan aikaan ja joulukuun aikana voit maistella erikoisjouluolutta. Tarjolla on kaikkiaan kahdeksan erilaista hanaolutta mm. Forst V.I.P. Pils, Forst Felsenkeller, Forst Kronen, Forst 1857, Forst Heller Bock  ja Forst 0,0%. Pääpaino on hienossa etelä-tirolilaisessa keittiössä mm. Forst-Teller: porsaanpotkaa, porsaankylkeä, Nürnbergin bratwurstia, knödelin, hapankaalin ja piparjuuren kera 19,80 €, Bauernteller pyttipannu: paahdetut perunat naudanliha-, sipuli- ja lihakastikkeella, pekonikaalisalaatin kanssa. Kevyemmän Välimeren keittiön ystävää hemmotellaan myös tarjoamalla tuoretta kalaa, salaatteja ja pastaruokia.

Etela-Tiroli_Meran_kirkko_aukio.jpg

Laubengasse yhdistää Kornplatzin, jossa markkinat aiemmin pidettiin, ja Pyhän Nikolauksen kirkkoa.

Etela-Tiroli_Meran_kirkko.jpg

1300- ja 1400-luvuilla rakennettu Pyhän Nikolauksen kirkko on yksi Tirolin vanhimmista goottilaisen arkkitehtuurin esimerkeistä. Sen kellotorni on yli 80 metriä korkea ja sitä koristaa peräti seitsemän kelloa.  Meranon vanhin kaupunginosa Steinachin alue alkaa kirkon takaa. Vaikka talot ovatkin nykyaikaisia, katujen järjestely viittaa aina tämän kaupunginosan pitkään historiaan.

Etela-Tiroli_Meran_kaupunginmuseo_palatsi1.jpg

Palais Mamming Museum sijaitsee hiljattain kunnostetussa barokkipalatsissa Piazza Duomolla ja isännöi kansalaismuseon kokoelmia. Pysyvä näyttely tarjoaa yleiskatsauksen kaupungin ja sen esikaupunkien historialliseen kehitykseen esihistoriasta moderniin taiteeseen Friedrich Wasmannin ja Leo Putzin teosten kanssa.

Etela-Tiroli_Meran_kaupunginmuseo_palatsi2.jpg

Kokoelmiin kuuluu useita eksoottisia esineitä, kuten egyptiläinen muumio, sudanilaisen asekokoelma, Peter Mitterhoferin kirjoituskone ja Napoleonin kuolin naamio.

Etela-Tiroli_Meran_ruhtinaitten_linnan_museo_1.jpg

KURFÜRSTLICHE BURG MERAN

Itävallan arkkiherttua Sigmund rakennutti pienen linnan Meranon keskustaan ​​1400-luvulla. Tuolloin hän käytti linnaa kaupungin asuinpaikkana ja myöhemmin myös keisari Maximilian I. Myöhemmin siitä tuli Tirolin ruhtinaiden hallinnollinen toimipaikka ja Burgraven verotoimisto. Nykyään linnassa toimii Ruhtinaslinnan museo.Vierailu ruhtinaslinnassa antaa todellisen katsauksen keskiajan aateliston elämään. Ammattimaisen

Etela-Tiroli_Meran_ruhtinaitten_linnan_museo_2.jpg

remontin ansiosta entiset olohuoneet, mutta myös keittiö, kylpyhuone ja asevarasto ovat säilyneet täydellisesti. Puupaneloitujen huoneiden lisäksi esillä on huonekaluja ja keittiövälineitä, soittimia ja aseita 1400- ja 1500-luvuilta

Etela-Tiroli_Meran_ruhtinaitten_linnan_museo_3.jpg

Yläkerrassa on puupaneloidut keisarilliset huoneet, olohuone ja makuuhuone goottilaisilla huonekaluilla ja kaakeliuunilla. Puupaneloitujen salien, kaakeliuunien, kammioiden ja neitsythuoneiden linna tarjoaa nykyään ensiluokkaisen katsauksen myöhäiskeskiaikaiseen elämään. Sisustus on peräisin gotiikan ja renessanssin ajalta. Lisäksi asunnossa on pieni kappeli, joka on koristeltu kauniilla 1500-luvun freskoilla. Linna ei todista vain arkkiherttua Sigmundin ja keisari Maximilianin historiaa, vaan myös tapaa, jolla historiallisia rakennuksia kunnostettiin 1800-luvulla.

Etela-Tiroli_Meran_naisten_museo.jpg

Meranon naisten museo Kornplatzilla Meranin keskustassa sijaitsee entisessä Klarissen-luostarissa. Museo esittelee pysyvässä näyttelyssään naisten historiaa 1800- ja 1900-luvuilla kulttuurihistoriallisessa kontekstissa. Meranon naisten museossa voit ihailla naisellisia ihanteita, naisten rooleja ja maailman upeimpia mekkoja. Meranon sydämessä voi ihailla Euroopan täydellisintä kokoelmaa naisten vaatteita ja asusteita vuosilta 1820-1990. Naisten museo esittelee 200 vuoden historian. Pysyvän näyttelyn "Kauneuden ihanteet, naisten ja naisten roolit ja työ" lisäksi järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Museon kokoelmasta löytyy vaatteita, asusteita ja arjen esineitä. Näyttelyn tavoitteena on tehdä näkyväksi naistodellisuuksia, jotka jäävät usein huomiotta yleisessä historiankirjoituksessa. Erikoisnäyttelyhallissa esitetään näyttelyitä, jotka syventävät historiallisia teemoja tai poimivat ajankohtaisia ​​yhteiskuntapoliittisia kysymyksiä.

Synagogassa toimii juutalainen museo. Kunst Meran on 500 m²:n näyttelytila ​​useissa tasoissa, joita yhdistää portaat ja kulkutiet. Taide- ja arkkitehtuurinäyttelyillään Kunst Meran korostaa kaupungin taiteellista tunnelmaa.

Etela-Tiroli_Bozen-Meran_pienoirautatiemaailma_kyla.jpg

PARTSCHINS

6 kilometrin päässä Texelgruppe -vuorten kansallispuiston juurella sijaitsee Partschins, Rabland ja Töll kylineen. Partschinsin maamerkki on 97 metriä korkea vesiputous, joka on Etelä-Tirolin korkein. Kylä tarjoaa viihtyisiä näkymiä, idyllisine kujineen ja maalauksellisine maatiloineen, taloineen ja pihoineen. Tunnelmallisen kylän kulttuuriperintöä täydentävät linnat ja historialliset rakennukset. Mistä kirjoituskone tuli, kuinka nopeasti junat kulkevat ja kuka oli kaunis keisarinna Sisi? Uppoudu jännittävään Partschins-museomaailmaan. Kylässä on kolme museota - kirjoituskonemuseo, joka on omistettu kirjoituskoneen keksijälle Peter Mitterhoferille, pienoisrautatiemaailma jossa on Etelä-Tirolin pienoiskoossa, keisarillinen ja kuninkaallinen museo K.u.K Bad Egart. Tavat ja perinteet ovat seudulla erittäin tärkeitä. Partschinsin orkesteri on ollut olemassa 200 vuotta ja on yksi Etelä-Tirolin parhaista

Etela-Tiroli_Bozen-Meran_pienoirautatiemaailma_kyla_kirjoituskonemuseo.jpg

KIRJOITUSKONE MUSEO

Kirjoituskonemuseo on omistettu partschinsilaiselle keksijälle Peter Mitterhoferille, joka suunnitteli ensimmäisen mekaanisen kirjoituskoneen vuonna 1864. Esillä on kirjoituskoneen kehityksen historiaa. Museossa on 460 m² näyttelytilaa neljässä tasossa. Näyttelyssä on noin 1400 konetta.

Alkaen Mitterhoferin ensimmäisistä puisista malleista vuodelta 1864, monimuotoisimpiin ja epätavallisimpiin kirjoituskonetyyppeihin eri puolilta maailmaa tietokoneaikaan. Erikoisnäyttelyssä on Enigma I, toisen maailmansodan salauskoneet: esillä on Enigma I, Nema ja Hagelin M-209. Varauskoneet, ensimmäiset sähköiset kirjoituskoneet, mm. B. Mercedes Electra ja minitietokoneet sekä Olivetti P203. Kokoelman kohokohta on vuoden 1867 Malling-Hansen-kirjoituspallo, erittäin harvinainen tuotantokirjoituskone. Kokoelman täydentää 200 lasten kirjoituskonetta.

Etela-Tiroli_Bozen-Meran_pienoirautatiemaailma_1.jpg

RABLANDIN PIENOISRAUTATIEMAAILMA

Eisenbahnwel Rabland - Etelä-Tirolissa pienoiskoossa. 1000 m²:n näyttelytilassa vierailijalle esitellään vaikuttava pienoismaisema, jossa on 800 metriä rataa, 70 liikkuvaa junaa, 400 ajoneuvoa ja 12000 hahmoa. Täällä on Etelä-Tiroli pienoiskoossa Brenner solasta Vinschgauhun mittakaavassa 1:87 (H0). Tämä yli 20.000 esineen kokoelma on yksi suurimmista yksityisistä kokoelmista Euroopassa ja myös Italian suurin digitaalinen mallirautatiejärjestelmä. Ensimmäisen kerroksen näyttely on erityisen kiehtova. Täällä Etelä-Tirolin maisema toistettiin yksityiskohtaisesti Brennerbadista Malsin kylään Vinschgaussa. Todella rakkaudella tehtyjen yksityiskohtien ansiosta tässä maailman suurimmassa Etelä-Tirolin pienoiskuvauksessa on todella paljon löydettävää.

Etela-Tiroli_Bozen-Meran_pienoirautatiemaailma_2.jpg

300 m²:n näyttelyalueella vierailijalle tarjotaan kiehtova kokonaisvaltainen näkymä. Ihaile lukuisia linnoja ja palatseja, mutta myös yksityiskohtia, kuten auto-onnettomuutta tai junamatkaa nostalgisella Rittner Bahnilla. Rautatiemaailmassa yö tulee säännöllisesti ja lukuisat valot ja erikoistehosteet luovat ainutlaatuisen tunnelman. Pohjakerrokseen on rakennettu n. 40 m²:n näyttelytilaan tyypillinen etelätirolilainen matala vuoristomaisema.

Etela-Tiroli_Meran_habsmuseo5.jpg

BAD EGART

Bad Egart Meranon lähellä on hyvin erityinen paikka, koska se on Tirolin vanhin kylpyläpaikka, jonka historia juontaa juurensa oletettavasti Rooman aikaan, jolloin lähdettä käytettiin juomiseen ja kylpylähoitoihin. Nykyään Bad Egartissa on keisarillinen ja kuninkaallinen museo, jossa on lukuisia Habsburgien aikakauden näyttelyitä, kuten keisarinna Sisin ja keisari Franz Josephin henkilökohtaisia ​​esineitä. Erikoisia ja ainutlaatuisia ovat myös viereinen ulkoilmamuseo ja kappeli sekä vesitorni ja vesinosturi, jotka edustavat viimeisiä todisteita Etelä-Tirolin höyryveturien historiasta.

Etelä-Tirolin viimeinen vesinosturi K.u.K. ajalta sijaitsee  K.u.K. Bad Egartin ulkoilmamuseossa. Vesitorni rakennettiin vuonna 1910 ja siihen asennettiin vesinosturi. 1800-luvulla vesinostureita käytettiin syöttämään höyryvetureille suuria määriä vettä. Vesinosturi on neljä metriä korkea ja koostuu yhdestä A valurautaisesta pystysuorasta vapaasti seisovasta putkesta, jossa on jugendkoristeita ja pyörivästä puomista, joka voidaan kääntää ulos sivuttain kiskon yli. Se painaa 2000 kiloa. Nosturin yläosassa on 80 senttimetriä korkea lyhty, joka oli kaasukäyttöinen. Tulevaisuudessa se pitäisi kiinnittää uudelleen siihen liittyvään vesitorniin. Vesitornin ylimmässä kerroksessa on raudasta valmistettu säiliö, johon vesi pumpattiin vieressä olevasta vesipumpusta Vesitornin ja sisäänrakennetun säiliön avulla pystyttiin säätämään tarvittava vesimäärä ja vaadittu vedenpaine. 1800-luvulla tällaisia ​​vesihuoltojärjestelmiä sijaitsi noin 25-30 kilometrin välein rautatien varrella ja lyhyemmin välein matalilla vuoristoalueilla.

Etela-Tiroli_Meran_habsmuseo1.jpg

K.u.K MUSEO

Habsburgien monarkian ystäville tarkoitettu aarreaitta, jossa on erilaisia ​​antiikkiesineitä ja mielenkiintoisia näyttelyitä. Museon kaksi ensimmäistä huonetta on omistettu vain Habsburgien historialle, ja niissä on ainutlaatuinen kokoelma alkuperäisiä esineitä keisari Frans Joosef I:n ja keisarinna Elisabethin, paremmin tunnetun Sissin hallituskausilta. Ferdinand Hyväntekeväisestä, keisari Maximilianista, arkkiherttua Franz Ferdinandista, arkkiherttua Johannista viimeiseen keisariin - Itävallan keisari Karl I. Habsburgien tarina on K.u.K. Bad Egartin museossa esillä. Siellä on harvinaisuuksia ja näyttelyitä, jonka avulla vierailijat voivat matkustaa takaisin vanhoihin hyviin keisarillisiin aikoihin.

Etela-Tiroli_Meran_habsmuseo3.jpg

Lisäksi esillä on biedermeierkeittiö, kulmakauppa ja lukuisia kansanmusiikkia soittimia ja antiikkiesineitä 60 vitriinissä.

Etela-Tiroli_Meran_habsmuseo2.jpg

Katso pieniä taidekokoelmia, jugendtaidetta, kirkkotaidetta, goottilaisia ​​työkaluja, kaiverruksia, historismia, erotiikkaa, keramiikkakokoelmia, mineraaleja ja fossiileja, mutta myös lukuisia antiikki- ja paikalliskokoelmia yli 90 antiikkivitriinissä.

Etela-Tiroli_Meran_habsmuseo4.jpg

Bad Egartin ulkoilmamuseossa voit kävellä luovan - taiteen - kulttuuripuutarhan läpi, jossa on monia mielenkiintoista nähtävää kuten kivinaamioita ja sovinnon kappeli, mökkipuutarha, etanan kasvatusta ja sekä tietoa Etelä-Tirolin maanviljelijöiden kulttuurihistoriasta.

Etela-Tiroli_Meran_habsmuseo6.jpg

Ravintola Onkel Taa. Kaikki kiitos omistajalle, ja keräilijälle Karl Platinolle, joka tunnetaan "Taa-setänä", joka rakensi museotaan yli 50 vuotta. Hänen nimeään kantaa myös viereinen historiallinen ravintola, joka pyrkii säilyttämään K.u.K:n hovikeittiön perinteen, tarjoten vaativille vieraille korkeinta laatua, luovalla menulla. Ruokien ainekset tulevat alueelta ja omasta luomuvihannes- ja yrttitarhasta. Erikoisuuksia ovat Sissin ja Franz Josephin suosikkiruoat sekä itse kasvatetut etanat, joita tarjoillaan vuodenajasta riippuen.

Etela-Tiroli_Brix_tuomiokirkko_lisa2_panoraama_stadt.jpg

BRIXEN

Brixen – kulttuurikaupunki: Kun kuljet Tirolin vanhimmassa kaupungissa, vuosisatoja vanhoissa rakennuksissa, voit kokea historian omakohtaisesti. Modernin elämän ja perinteiden yhdistelmä heijastuu paitsi arkkitehtuurissa myös paikallisten persoonallisuudessa ja elämäntavoissa. Brixenin kulttuurielämä on sekä luovaa että jännittävää. Kiehtovien vuorten ympäröimässä kaupungissa yhdistyvät keskiaikainen-barokkitunnelma ja moderni elämäntyyli, joka parhaiten näkyy sen kujilla ja vilkkaassa keskustassa.

Etela-Tiroli_Brix_kirkko_tori_1uus_parempi.jpg

Taiteella, kulttuurilla, ja historialla on tärkeä rooli Brixenin historiallisessa keskustassa. Kaupunki on yli 1000 vuotta vanha; se on Tirolin vanhin ja oli usein keisarien pysähdyspaikka heidän matkoillaan. Siitä tuli myöhemmin upea katedraalikaupunki.

Etela-Tiroli_Brix_kirkko_tori_1.jpg

Brixenin rikas historia on tehnyt siitä Etelä-Tirolin henkisen ja kulttuurisen keskuksen. Kaupungin upeat rakennukset muistuttavat sen loistokkaasta menneisyydestä ja kirkon aikoinaan tärkeästä roolista. Vanhankaupungin myöhäisbarokkiaikainen seminaarikirjasto koristeellisilla allegorisilla kattofreskoillaan on tästä erinomainen esimerkki. Neustiftin-augustiiniläisluostari – vain kymmenen minuutin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta – on myös koti rakennuksille ja taideteoksille jotka ovat peräisin keskiajalta.

Etela-Tiroli_Brix_kirkko_2.jpg

Piispojen voima näkyy demonstratiivisesti kaupungin keskustassa ainutlaatusella Domplatz-aukiolla. Täällä voit vierailla Brixenin katedraalissa ja sen upeissa sisätiloissa. Katedraali on yksi Alppien alueen tärkeimmistä kirkollisista rakennuksista. Sen juuret ulottuvat vuoteen 980 jKr. 1100-luvulla tapahtuneen suuren tulipalon vuoksi se suunniteltiin uudelleen romaaniseen tyyliin. 1700-luvulla tehtiin barokkityylinen uudistus, jonka jäljiltä katedraalin on nykyään.

Etela-Tiroli_Brix_kirkko_3.jpg

Sisällä barokkisisustus saatettiin täydellisyyteen upeilla kattomaalauksilla (esim. Paul Trogerin Karitsan palvonta). Katedraalissa on arvokas sisustus, jossa on käytetty 33 erilaista marmoria. Tehodor Benedettin valmistama korkea alttari on yksi Tirolin tärkeimmistä barokkialttareista. Lisäksi kirkko varustettiin upeilla 3335 pillisillä uruilla. Voit myös tutustua viereiseen luostariin: katso siellä ylös nähdäksesi upeita goottilaisia ​​freskoja.

Etela-Tiroli_Brix_tuomiokirkko_lisa3_luostari.jpg

Etela-Tiroli_Brix_tuomiokirkko_lisa4_luostari_freskot.jpg

Brixenin katedraalin luostari on yksi Etelä-Tirolin tärkeimmistä taidemonumenteista. Se rakennettiin esiromaanisena aikana, ja se suunniteltiin myöhemmin uudelleen romaaniseen ja goottilaiseen tyyliin. Vierekkäisten rakennusten, mukaan lukien Brixenin katedraali, Pyhän Johanneksen kappeli ja Neitsyt Marian kirkko - luostari edustaa katedraalialueen keskustaa ja on erityisen kuuluisa goottilaisista freskoistaan.

Etela-Tiroli_Brix_piispanlinna_8.jpg

HOFBURG

1200-luvun puolivälistä lähtien Hofburg toimi Brixenin hiippakunnan piispanresidenssinä. Maallistumiseen saakka vuonna 1803, piispat hallitsivat myös maallista hallintoa, joten Brixenillä oli ruhtinaallinen hovi ja asianmukainen hallinto. Hofburgin nimi tulee tästä.

Etela-Tiroli_Brix_piispanlinna_2.jpg

Renessanssiajan sisäpihallaan Hofburg on yksi Etelä-Tirolin viehättävimmistä ja tunnelmallisimmista monumenteista. Hofburgissa on tarjolla myös monia muita nähtävyyksiä, kuten runsaasti kalustettu Hofkirche, Hofratin kanslia ja Keisarin ja piispan siipi.

Etela-Tiroli_Brix_piispanlinna_4_kappeli.jpg

Hofkirche suunniteltiin yhtenäiseksi, kaksikerroksiseksi barokkisaliksi, jossa oli tasainen holvi ja hieman upotettu pyhäkkö. Sisäänrakennetun gallerian ansiosta kirkko on integroitu museokierrokseen ensimmäisessä kerroksessa. Kalustukselle ovat ominaisia ​​sivuseinien freskot ja runsas stukkokoriste, ja se huipentuu marmoriseen korkeaan alttariin. Kaspar Waldmann Innsbruckista maalasi vuonna 1708 freskot kohtauksilla Marian elämästä.

Koska kaikki hiippakunnan toimistot sijaitsivat Hofburgissa, siellä sijaitsi Hofratin huoneet maallistumiseen vuonna 1803 saakka. Näistä odotushuone ja neuvostohuone vuodelta 1606 mäntypaneeliineen, vaakunamaalauksella ja kaakeliuunilla on säilynyt alkuperäisessä kunnossaan.

Hofkirchen lisäksi niin sanotun keisarillisen siiven huoneet muodostavat Hofburgin sisustuksen taiteellisen kohokohdan. Ne rakennettiin 1700-luvun alussa prinssi-piispa Kaspar Ignaz Graf Küniglin johdolla, ja ne on sisustettu suurikokoisilla kattofreskoilla, arvokkailla stukkotöillä, venetsialaisella silkkitapetilla ja arvokkailla majolika-uunilla. Piispan siiven alkuperäisistä kalusteista on säilynyt vain vähän. Olohuoneet, joissa on historialliset huonekalut ja kaakeliuunit, antavat kuitenkin näkemyksen piispojen elävästä kulttuurista

Brixenin katedraalin aarrekammio on yksi Alppien tärkeimmistä katedraalien aarrekammioista. Keskeinen ja valtakunnallisesti tunnettu esine on Bysantin purppurasta valmistettu, noin 1000-luvulta peräisin oleva Albuin, jota kutsutaan yleisesti kotkakuvioksi sen kangaskuvion vuoksi.

Etela-Tiroli_Brix_piispanlinn.jpg

BRIXENIN HIIPPAKUNNAN MUSEO

Museo esittelee Brixenin katedraalin aarteita ja arvokkaita taideteoksia keskiajalta 1900-luvulle yli 70 näyttelyhallissa. Säännölliset erikoisnäyttelyt täydentävät monipuolista tarjontaa.

Hiippakuntamuseon suuri ja tärkeä kokoelma on keskiajan taidetta. Kokoelmassa on lukuisia romaanisia krusifikseja sekä myöhäisromaanisia ja varhaisgoottilaisia ​​madonnoja. Mestari Leonhard von Brixen oli ensimmäinen keskiaikainen taiteilija, joka esiintyi nimellisesti 1400-luvun jälkipuoliskolla. Keskiaikaisessa kokoelmassa on myös teoksia Michael ja Friedrich Pacherin piiristä sekä Hans Klockerilta. Museossa on myös merkittäviä lasimaalauksia, liturgisia välineitä, tekstiilejä ja käsikirjoituksia.

Etela-Tiroli_Brix_piispanlinna_5_taulut.jpg

Paikallisen taiteen renessanssi alkoi 1500-luvun alussa. Kaksi varhaista renessanssin mestariteosta ovat Lucas Cranachin Ecce Homon kuvaus ja Jan Gossaertin paneeli Madonna ja lapsi, noin vuodelta 1530. Tärkeimpiä säilyneitä uskonnollisia renessanssimaalauksia maassa ovat kahden kaanonin epitafit Brixenin katedraalista. Toinen merkittävä renessanssin teos on Bartlmä Dill Riemenschneiderin Kolmen Kuninkaan alttari.

Barokkitaide on toinen museon keskipiste. Runsaan barokki kokoelman alussa on Hans Schmidin pääalttari (1600) Brixenin katedraalista. 1700-luvun maalausta edustavat tunnetut mestarit, kuten Ulrich Glantschnigg, Johann Georg Dominikus Grasmair, Franz Sebald ja Michelangelo Unterberger. Erillinen huone on omistettu ehkä kuuluisimmalle tirolilaiselle barokkimaalarille Paul Trogerille.

1800-luvun alun taidetta edustavat  taiteilijat, kuten Josef Schöpf tai veljekset Johann ja Josef Renzler, jotka ovat edelleen vahvasti kiinni barokkitraditiosta muotoilun suhteen. Lisäksi täältä löytyy useita nasareenilaisten teoksia mm. Franz Hellwegerin, Johann Strasserin tai Martin Alois Stadlerin teoksia. Unterberger Collection sisältää pääasiassa genre- ja muotokuvamaalauksia sekä maisemamaalauksia tunnetuilta taiteilijoilta, kuten Friedrich Wasmannilta, Franz von Defreggeriltä ja Albin Egger Lienziltä. 1900-luvun kirkkotaide  on edustettuna Peter Fellinin, Martin Rainerin, Maria Delagon ja Karl Plattnerin teoksissa.

Etela-Tiroli_Brix_piispanlinna_6_seimet.jpg

SeimiperinteilläTirolissa on ainakin kolmensadan vuoden historia. Seimikohtaukset ulottuvat vielä pidemmälle. Suuren seimiperinteen perusti Brixenissä jo prinssipiispa Karl Franz Graf von Lodron, joka teki Franz Xaver Nisslin ja veljesten August Aloisin ja Josef Benedikt Probstin kaksi vuosittaista seimikuvaa noin vuonna 1800. Brixenin, Tirolin, Napolin ja Sisilian joulusängyt täydentävät mallistoa, mikä todistaa suunnittelun monipuolisuudesta ja taiteellisesta laadusta.

Etela-Tiroli_Brix_piispanlinna_7.jpg

Nauti lopuksi myös rennosta ilmapiiristä Hoffburgin sisäpihan puutarhassa.

Etela-Tiroli_Brix_9_apteekkimuseo.jpg

APTEEKKIMUSEO

Aivan piispankaupungin muurien ulkopuolella kannattaa vierailla viehättävällä Adlerbrückengassella sijaitsevassa apteekkimuseossa. Brixenin apteekkimuseo johtaa kaupunkilaistalon menneisyyteen, jossa on upeat seinäpaneelit, seinämaalaukset ja kaakeliuunit. Näyttelyalue on kooltaan 150 m² ja se on jaettu neljään huoneeseen. Näyttely kertoo Brixeniläisen farmaseuttiperheen 400 vuoden historian kertomana lääkehistorian monimuotoisuudesta ja mielikuvituksesta. Lääkkeiden valmistukseen liittyvät erikoisnäyttelyt, mm. tablettipuristimet, pilleriharavat tai peräpuikkomuodot tekevät esityksestä lääkehistorian aarreaitan niin maallikoille kuin asiantuntijoillekin. Esitetyt laitteet, lääkkeet, astiat ja pakkaukset ovat olleet apteekkien päivittäisestä käytöstä. Lisäksi museo luottaa myös interaktiivisuuteen. Tämä upea pieni museo on myös erittäin suositeltavaa kaikille arkkitehtuurin ja modernin taiteen ystäville.

Jo kaukaa tunnistat Brixenin katedraalin kaksoistornit ja Pyhän Mikaelin kirkon valkoisen tornin. Valkoisen tornin nykymuoto on peräisin vuodelta 1459. Sisällä on pieni mielenkiintoinen museo. Eri mallien avulla selostetaan Valkoisen tornin merkitystä kaupunki- ja seurakuntatornina, esitetään myös pienoiskellot, tornipallon sisältö ja tornikellot sekä kerrotaan tornin ja palovartijoiden tehtävät. Nykyäänkin näkyvät neljä orielia toimivat tornivartijan huoneena, joka oli käytössä 1930-luvulle asti. Ylimmässä kerroksessa on suuri katto, jossa on pöytä ja tuolit, josta on mahdollista tarkkailla ympäröivää aluetta. Tornissa on myös kuukello. 43 kellon kellosoitto soi joka päivä klo 11.00 ja houkuttelee monia turisteja sekä paikallisia. Eri kelloyhdistelmät voivat soittaa yli sata kappaletta

Etela-Tiroli_Bruneck_juustomuseo.jpg

CAPRIZIN JUUSTOMAAILMA

Caprizin interaktiivisessa 1000 m²:n elämysmaailmassa pääset tutustumaan juustonvalmistuksen maailmaan. Museo tarjoaa kattavan katsauksen vuohenkasvatuksesta ja maidontuotannosta Etelä-Tirolissa. Asiantuntijat ovat valmiina selittämään bakteeriviljelmien käyttöä ja esittelemään vierailijoille tuotantotiloja ja kypsytyshuoneita. Kierroksen aikana voi oppia muun muassa eron ulkoisen homeen, kaksoismuotin ja punaisen tahran välillä. Kierroksen jälkeen voit osallistua juustomaistajaisiin ja maistella erilaisia juustoja niiden omaleimaisen koostumuksen ja aromin kanssa, jotka vaihtelevat miedosta vahvaan ja yrttisestä mausteiseen tuliseen. Elämysmaailmaa täydentää myynti- ja bistroalue. Myymälässä voi valita erilaisten juustojen välillä, tai herkullisia viinejä, leipäerikoisuuksia ja muita herkkuja. Juustoa voi myös maistaa paikan päällä mm. maalaismainen juustofondue. Voit myös nauttia kupin cappuccinoa bistron terassilla katsellen laiduntavia vuohia.

Etela-Tiroli_Bruneck_villamuseo_2_lisa.jpg

LODENWELT

Loden on kestävää lampaanvillasta valmistettua kangasta. Alun perin paimenet ja maanviljelijät pitivät sitä kylmyyden torjumiseksi, mutta se löysi pian tiensä kuninkaallisten vaatekaappiin. Pustertalin laaksossa – tarkemmin sanottuna Vintlissä, voit oppia hauskoja faktoja ja mielenkiintoisia katkelmia tästä perinteisestä kankaasta. Lodenwelt 3000 m², ja se on kokonaan omistautunut lodenin, perinteisen laatukankaan tuotantoon.

Etela-Tiroli_Bruneck_villamuseo.jpg

Lodenweltin tiloihin kuuluu interaktiivinen teemamuseo, jossa voit oppia kaiken tarpeellisen lodenin historiasta ja ikonisten loden-takkien tuotannosta. Kierroksen jälkeen voit jopa ostaa teemamuiston shopista. Lodenweltin vieressä on Oberrauch Zittin tehtaanmyymälä. Museokierroksen ja mahdollisen ostoskierroksen jälkeen voit pitää tauon Lodenwirt-ravintolassa. Jotain erityistä vierailijoille: lampaat asuvat pienessä aitauksessa ravintolan takana.

Etela-Tiroli_Bruneck_1_panoraama.jpg

BRUNECK

Bruneck yhdistää alueen upeita ominaisuuksia. Tauferer Ahrntalin laakso ja Gadertalin laakso kohtaavat vehreässä Pustertalin laaksossa, jossa Ahr laskee Rienz-jokeen. Kronplatz, kuuluisa paikallinen vuori, muodostaa Schlossbergin kanssa kulissit Bruneckin kaupungille. Täällä muodikas tunnelma kohtaa todelliset etelätirolilaiset piirteet, jotka heijastuvat arkkitehtuuriin, kulttuuriin ja vapaa-ajan toimintaan sekä paikallisten mentaliteettiin. Maamerkkejä ovat Bruneckin linna (sijaitsee metsäisellä kukkulalla) ja Rainkirchen kirkko.

Etela-Tiroli_Bruneck__2a_kavelykatu_1.jpg

Jos menet läpi yhden kaupungin vaikuttavista porteista, löydät itsesi keskellä vilkasta kaupunkia. Pitkä pääostoskatu Stadtgasse on molemmin puolin maalauksellisten talojen reunustama, joista joissakin on edelleen muinaisia freskoja; erilaiset päätyrakenteet ovat huomionarvoisia. Exklusiivisten putiikkien ja kahviloiden vieressä pienet kaupat tarjoavat paitsi paikallisia herkkuja myös monia esimerkkejä taiteellisesti tuotetusta käsityöstä, joka perustuu pitkiin perinteisiin. Bruneck on Pustertalin laakson sykkivä sydän ja elinvoimainen iloisten ihmisten kaupunki.

Etela-Tiroli_Bruneck_panimoravintola.jpg

Siellä missä viinitarhat päättyvät, humala ja mallas hallitsevat. Nykyään Rienzbräu jatkaa tätä perinnettä Bruneck-oluella, joka ei ole pelkästään suosittu paikallisena erikoisuutena, vaan on myös voittanut palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa. Koe kuinka Rienzbräu-oluet valmistetaan 3-4 kertaa viikossa ravintolan keskellä. Suurella rakkaudella, ilman kemiallisia lisäaineita ja Baijerin puhtauslain mukaan! Anna keittiön vietellä itsesi ja nauti Välimeren inspiroimista ruuista. Perinteisistä etelätirolilaisista ruuista, hienoista liha- tai kalaruoista, pizzasta maagisiin jälkiruokiin, saat kaiken, mikä tekee sinut onnelliseksi. Keskeisellä paikalla sijaitseva Rienzbräu-ravintola on lähellä kaupungin keskustaa.

Etela-Tiroli_Bruneck_2_linna_1.jpg

BRUNECKIN LINNA

Ihana iso piispanlinna 1200 luvulta sijaitsee helposti saavutettavissa olevalla kukkulalla, josta on näköala kaupunkiin ja se valvoo vanhan kaupungin rakennuksia ikään kuin sen tarvitsisi vielä suojella asukkaiden elämää ja turvallisuutta. Linnan pääsisäänkäynti on eteläinen portti, jonne päästiin aikoinaan laskusillan kautta. Kuuluisa vuorikiipeilijä Reinhold Messner avasi linnaan uuden Messner-vuoristomuseon "MMM Ripa".

Etela-Tiroli_Bruneck_3_linna_2.jpg

Bruneckin linnassa sijaitseva MMM Ripa on omistettu vuoristokansoille kaikkialta maailmasta – Aasiasta, Afrikasta, Etelä-Amerikasta ja Euroopasta, – sekä heidän kulttuurilleen, uskonnolleen ja matkailulleen. Koska vuoristokulttuuri heijastuu erityisesti vuoristolaisten arkeen, tuhansia vuosia korkealla vuoristossa selviytymisen turvannut "vuorten perintö" tuodaan lähemmäksi museokävijää.

Etela-Tiroli_Bruneck_4_linna3.jpg

Nykyaikainen alpinismi on vasta 250 vuotta vanha harrastus. Mutta ihmiset ovat asuneet vuoristoissa yli 10 000 vuotta. Ensin metsästäjinä, sitten vaeltavina paimenina ja tähän päivään asti maanviljelijöinä ja karjankasvattajina. He ovat kehittäneet omaa vuoristokulttuuriaan laakson eri kerrosten ja kesälaitumien väliin, toisin kuin kaupunkikulttuurissa, perustuen henkilökohtaiseen vastuuseen, kulutuksesta luopumiseen ja naapurustoon. Alppinisti Reinhold Messner omistaa Etelä-Tirolin Pustertalissa sijaitsevan museonsa tälle elämäntavalle.

Museokauppa tarjoaa laajan valikoiman näyttelyihin ja Reinhold Messneriin liittyviä esineitä. Postikorteista signeerattuihin kopioihin Messnerin laajasta bibliografiasta, käsinpainetuista luomupuuvillasta valmistetuista t-paidoista erityisiin lahjaideoihin Himalajalta: kuten buddhalaisia ​​rukouslippuja, suitsukepuikkoja, huovutettuja käsilaukkuja, perinteisiä koruja ja riisipaperista valmistettuja muistikirjoja.

Etela-Tiroli_Bruneck_ulkoilmamuseo_1_talo.jpg

ETELÄ-TIROLIN KANSANPERINTEENMUSEO

Etelä-Tirolin vanhin maakuntamuseo tarjoaa näkymän menneisyyteen. Museon keskus on barokkityylinen. Sternbachin perheen vuosien 1690 ja 1700 välillä rakentama Mair am Hof Residence herrassaleineen. isännöi kansanperinteen kokoelmia suositusta hartaudesta ja taiteesta. Lisäksi siellä on maatalousrakennus, jossa voit nähdä maataloustyökaluja ja ajoneuvoja.

1600-luvun lopulla rakennettu aatelisasunto "Mair am Hof" antaa mahdollisuuden seurata silmiinpistävää reittiä paikallisen aristokratian hienostuneen maailman läpi. Residenssissä sijaitsevat maaherran komeat huoneet ja museon kokoelmat. Museon pysyviin kokoelmiin kuuluu täydellinen 1800-luvun apteekki ja välineitä esimerkkeinä paikallisesta kansantaiteesta, vyö, piippu ja kantelekokoelma.

Etela-Tiroli_Bruneck_ulkoilmamuseo_2_lato.jpg

Ehdottomasti näkemisen arvoinen on myös neljän hehtaarin ulkoilma-alue. Yli 20 alkuperäistä maatilaa käsityöpajoineen, talousrakennuksineen eri Etelä-Tirolin laaksoista 1400- ja 1800-luvuilta. Talonpoikaväestön entinen elämäntapa on kuvattu erittäin vaikuttavalla ja miellyttävällä tavalla.

Etela-Tiroli_Bruneck_ulkoilmamuseo_3.jpg

Rakennusten välisillä niityillä kotieläimet ovat löytäneet kodin. Alueelta on myös upeat panoraamanäkymät Bruneckin ja sen linnaan. Etelä-Tirolin kansanperinnemuseo on yksi Euroopan kauneimmista ulkoilmamuseoista.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_Kastel_r_1_kirkkopanorama.jpg

KASTELRUTH

Dolomiittien alueen suurin lomakohde tekee vaikutuksen maalatuilla taloillaan kaupungin historiallisessa keskustassa, joka on yksi Italian kauneimmista paikoista. Kastelruthin poikkeuksellisen vaikuttava, vapaasti seisova 88 m. korkea kellotorni tervehtii vieraita kaukaa. Torni ja kirkko muodostavat yhdessä kaupungintalon ja kirkkoaukiota reunustavien kaupunkitalojen kanssa viehättävän arkkitehtonisen kokonaisuuden.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_Kastel_r_2_mitte1.jpg

Ei ole turhaa, että kaupungin historiallinen keskusta äänestettiin yhdeksi Italian kauneimmista. Näkemisen arvoisia ovat myös uusklassinen Paavalin & Pietarin seurakuntakirkko ja barokkityylinen kirkon torni.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_Kastel_r_3_mitte2.jpg

Kastelruthin historiallisessa keskustassa rakennukset Mendelhaus, Edenberg, Landhaus ja Wolfwirt inspiroivat paikallisen taiteilijan Eduard Burgaunerin maalaamilla julkisivuilla.

Etela-Tiroli_kansallispuvut_1.jpg

Jokainen turisti kokee Kastelruthissa todellista ja elävää kulttuuria: asukkaat pukeutuvat mielellään perinteisiin asuihin, juhlivat uskonnollisia kulkueita ja kirkkopäiviä. Luonto ja kulttuuri kietoutuvat tiiviisti Kastelruthiin. Täällä eletään edelleen vanhojen tapojen mukaisesti joka päivä, ihmiset ovat juurtuneet syvälle kotiseutuunsa ja uskonnollisiin perinteisiinsä.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_Kastel_r_4_kansanpukumuseo.jpg

TRACHTENMUSEUM

Etelä-Tirolin puvut ovat laajalti tunnettuja kauneudestaan. On mielenkiintoista, että melkein joka paikassa on oma kansallispukunsa. Tätä vaatetta käytetään yleensä juhlatilaisuuksissa, kuten juhlapyhinä tai kulkueessa. Kaarle Suuren aikaan yksikään maanviljelijä ei saanut käyttää kalliita vaatteita, alin luokka sai käyttää vain loden-takkia. Talonpoikien täytyi tyytyä vaatteisiin, jotka oli valmistettu materiaaleista, joita he pystyivät valmistamaan; kalliit kankaat, kuten silkki ja brokaatti, varattiin varakkaille. Vasta keisarinna Maria Theresian aikana tämä säännös kumottiin, jotta väestö voisi päästää mielikuvituksensa valloilleen ja nykypäivän monimuotoisuuden.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_Kastel_r_6_kansallispuvut_naiset.jpg

Schlernin alue on yksi suurista, historiallisesti kasvaneista perinteisten pukujen maisemista Etelä-Tirolissa ja yksi harvoista, jossa ne ovat yhä käytössä. Tässä suhteessa Kastelruthin kunta on yksi rikkaimmista monimuotoisuudessaan ja tärkeydessään. Puku kuuluu kansankulttuuriin, samoin kuin murre, laulut, tanssit, maalliset ja uskonnolliset perinteet. Puku on jotain ainutlaatuista, jotain, joka erottaa meidät muista. Luonnollisen kokoiset hahmot hyvin valaistuissa vitriinissä esittelevät erilaisia ​​perinteisiä Kastelruthin pukuja. Osa seinistä on mustia. Näin perinteisen puvun yksittäiset osat näkyvät parhaalla mahdollisella tavalla valaistuksessa. Kunnan perinteisten pukujen historiaa, kehitystä ja nykytilaa esitellään esimerkillisillä pukukokonaisuuksilla, pukuosilla ja kuvadokumenteilla, jotta saat hyvän käsityksen siitä, milloin ja miten perinteistä pukua käytettiin ja käytetään edelleen Kastelruthissa. Kansallispuvut ovat historiallinen osa perinteitä ja elävä kulttuuriomaisuus samanaikaisesti sekä kunnan arvokkainta kulttuuriperintöä. Historiallisessa Lächler-talossa sijaitsevasta pukumuseosta löydät monia historiallisia pukuja ja asusteita 1700-, 1800- ja 1900-luvuilta.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_Kastel_r_5_spatzenpatsas.jpg

Kastelruther Spatzen on Etelä-Tirolin Kastelruthista kotoisin oleva suosittu bändi, jonka levyjä on myyty tähän mennessä yli 15 miljoonaa saksankielisten alueiden perinteisestä kansanmusiikkityylistä musiikkia sisältävää levyä. Spatzen liikkeen sisäänkäynti on osoitteessa Dolomitenstraße 21. Kaikki Kastelruther Spatzenin palkinnot on ainutlaatuisessa kellarimuseossa. Kylän omien poikien muistomerkki löytyy kylän keskustasta.

Etela-Tiroli_Bozen_Prols_linna_1_panoraama.jpg

SCHLOSS PRÖSELS

Pröselsin linna sijaitsee kauniilla paikalla juuri ennen Völsiä, Pröselsin kylässä. Keskiaikainen rakennus mainittiin ensimmäisen kerran asiakirjassa vuodelta 1279, tuolloin vielä nimellä "Castrum Presile". Völsin herrat rakensivat kompleksin luultavasti noin vuonna 1200. Völsin herrat olivat Brixenin piispojen ministereitä, ja se toimi heidän päälinnanaan ja pakopaikkansa vuosisatojen ajan. Nykyisen muotonsa se sai 1500-luvulla. Tuolloin Tirolin kuvernööri ja linnankreivi Leonhard von Völs rakennutti vanhan linnan upeaksi goottilaiseksi palatsiksi. Linnan ulkoportin kaiverruksen mukaan tämä tapahtui vuonna 1517. Tuolta ajalta on myös linnan kappeli, joka on omistettu Pyhälle Annalle. Portaalin muoto ja uritettu holvi osoittavat selvästi, että kappeli on peräisin 1520-luvulta. Erityisen huomionarvoista rakennuksessa on epäilemättä rakenteellisten yksityiskohtien erinomainen ammattitaito.

Etela-Tiroli_Bozen_Prols_linna_3.jpg

Toisaalta Linnapolulla voit kokea Pröselsin linnan ulkopuolelta. Ruutitorni, vartiomainen puolustustorni, sijaitsee linnan yläpuolella ja on siihen kiinteästi yhteydessä.

Etela-Tiroli_Bozen_Prols_linna_2_kahvila.jpg

Linnan kahvila on linnan portin vieressä.

Etela-Tiroli_Bozen_Prols_linna_4_kierros.jpg

Vieraile Pröselsin linnassa ja vietä unohtumattomia hetkiä historiallisella linnan pihalla, idyllisessä linnakappelissa, kodikkaassa takkahuoneessa, upeassa ritarisalissa, kuvernööri Leonhard von Völsin asunnoissa ja asevarastossa. Leonhard laajensi vanhan linnan etelään päin olevaa palatsia koilliseen, jonka pohjakerrokseen rakennettiin pilarihuone, yksi linnan kauneimmista huoneista, jonka holvi lepää neljällä kahdeksankulmaisella hiekkakivipilarilla. Restauroinnin jälkeen siellä on esillä Franz Anton von Koflerin asekokoelma. Kokoelma sisältää pääasiassa esineitä 1800-luvulta, joista osa on peräisin Italian vapaussodista Solferinon ja Custozzan taistelukentiltä. Mutta se sisältää myös teoksia, jotka juontavat juurensa Leonhard von Völsin aikaan. Kokoelman kohokohta ja erityinen harvinaisuus on samuraitaistelijan panssari.

Etela-Tiroli_Bozen_Prols_linna_5_piha.jpg

500 vuotta sitten Pröselsin linnassa käytiin noitaoikeudenkäyntejä, jotka päättyivät noin 30 ihmisen polttotuomioon. Naisia ​​ei syytetty noituudesta, vaan kaksi miestä tapettiin oikeudenkäynneissä. Syyllisiä syytettiin alistumisesta paholaiselle. Syytteiden mukaan syytetyt olivat murhanneet omia lapsiaan, ratsastaneet luudalla ilmassa ja osallistuneet paholaisen tanssiin. Kuitenkaan tähän päivään mennessä ei ole voitu selvittää tarkasti, missä noitien roviolla poltto tapahtui. Ensimmäisen noitaoikeudenkäynnin muistoksi pystettiin vuonna 2006 Pröselsin linnaan veistos, jossa on muistolaatta. 2006 historiallinen draamanäytelmä Anna Jobstin sai ensi-iltansa Pröselsin linnan pihalla. Anna Jobstin oli ensimmäinen syytetty vuoden 1506 noitajahdissa.

Linnan ns. "puusepän talossa" on järjestetty kesäkuukausina taidenäyttelyitä vuodesta 1982 lähtien. Niinpä vuosien varrella on muodostunut laaja kokoelma maalauksia ja veistoksia, joita voi katsella osana linnakierroksia. Linnan tiloissa on myös tunnetun taiteilijan Lotte Copìn taideteoksia. Lisäksi 98 jäljellä olevaa teosta Bozenin kuuluisasta Batzenhäusl-kokoelmasta ovat esillä Völsin herran entisissä asuinhuoneistoissa. Nykyään linnan alueella järjestetään perinteisten linnakierrosten lisäksi myös lukuisia kulttuuritapahtumia. Suuri keskiaikainen ritariturnaus linnanpihalla houkuttelee väkeä paikalle touko-kesäkuussa.

Etela-Tiroli_Kaltern_1.jpg

Etela-Tiroli_Kaltern_2_aukio.jpg

KALTERN

Kaltern am See, yksi maailman kauneimmista viinikylistä ja yksi Etelä-Tirolin kauneimmista lomakohteista. Kylä vilkkaalla torilla ja lukuisat ympäröivät alueet, viinin muovaama kulttuurimaisema.

Etela-Tiroli_Kaltern_3_aukio2.jpg

Kaltern Dorfin sydän on viehättävä toriaukio: Täältä löydät lumoavan barokkisuihkulähteen Neitsyt Marian ruttopylväällä ja 1100-luvulta peräisin olevan Neitsyt Marian taivaaseenastumisen kirkkon 72,5 m korkealla goottilaisella kellotornilla, joka näkyy kaukaa. Keväästä syksyyn torilla tapahtuu aina jotain: torilla järjestetään tapahtumia ja markkinoita. Bauernmarkt maalaismarkkinat tiistaisin klo 7.30-12.30,

Etela-Tiroli_Kaltern_4.jpg

Jyrkkä polku johtaa torilta Paterbichlille ja Rottenburgerplatzille. Keskellä on suihkulähde, jossa on Heinrich von Rottenburgin patsas: Rottenburgin perhe omisti kylässä lukuisia rakennuksia ja asuntoja. Fransiskaaniluostari sijaitsee entisessä Rottenburgin linnassa. Voit myös vierailla Etelä-Tirolin viinimuseossa, Etelä-Tirolin viiniakatemiassa tai kahdessa taidegalleriassa.

Etela-Tiroli_Kaltern_viinitarhat.jpg

Leudot lämpötilat ovat erityisen hyviä Kalternin etelätirolilaisille viineille. Täällä on yhteensä 756 hehtaaria viinivitarhoja, josta valkoviiniä 399 hehtaaria ja punaviiniä 356 hehtaaria. Kalternin elämää on vuosisatojen ajan muovannut viini ja sen viljely. Upeat asunnot, vanhat kellarit ja perinteiset viininvalmistajasuvut todistavat vilkkaasta viinikulttuurista. Viinitarhat ja hedelmäpuu, lukuisat viinitilat, viinitilat ja ravintolat kutsuvat maistamaan viinejä ja paikallisia erikoisuuksia. Erilaiset viinifestivaalit, viinimuseo ja kilometrin mittainen viinipolku juhlistavat paikallista tuotetta.

Etela-Tiroli_Kaltern_viinimuseo1.jpg

ETELÄ-TIROLIN VIINIMUSEO

Viinimuseo sijaitsee aivan Kalternin keskustassa. Näyttely antaa katsauksen Etelä-Tirolin viininviljelyn kulttuurihistoriaan. Historialliset työkalut välittävät viininviljelijöiden elin- ja työympäristöä sekä paikallisia viininviljelyperinteitä - työstä viinitarhassa viinin tuotantoon ja varastointiin.  Lukuisat näyttelyt osoittavat selkeästi viinin historian ja merkityksen Etelä-Tirolin alueella: vaikuttavat viinipuristimet, juoma- ja kantoastiat, viinitynnyrit ja puristuslaitteet. Täysin varusteltu tynnyrintekijän työpaja kertoo käsityöstä, jolla oli suuri merkitys viininviljelyalueelle. Uskonnolliset kuvaukset osoittavat monia risteyksiä viinin ja uskonnon välillä. Syvä kellari oli viininviljelijän erityinen ylpeys. Viinimuseon syvä kellari on erityinen paikka, jolla on oma tunnelma.

Etela-Tiroli_Kaltern_viinimuseo2.jpg

Museon omassa viinitarhassa on Pergln, Etelä-Tirolille tyypilliset viiniköynnökset. Siellä kasvaa erilaisia ​​rypälelajikkeita, enimmäkseen sellaisia, joita nykyään viljellään tuskin tai ei ollenkaan, mukaan lukien Fraueler, Weiße Erdbeertraube, Blatterle ja Gschlafene. Syksyllä vierailijat voivat poimia ja maistaa viiniköynnösten marjoja. Viinitarhasta on panoraamanäkymät Mitterbergille, Leuchtenburgin linnalle ja järvelle. Viinejä voi myös maistaa Etelä-Tirolin viinimuseossa (9 € sis. kolmen viinin maistelu Etelä-Tirolin rypälelajikkeet Lagrein, Vernatsch ja Gewürztraminer). Viinimuseossa on pieni museokauppa. Se on aivan sisäänkäynnin kohdalla. Pienten matkamuistoesineiden, kuten avaimenperän tai postikorttien, lisäksi löydät muutamia erikoistuotteita. MyymälässÄ on pieni valikoima viinejä, jotka on valmistettu vanhoista Etelä-Tirolin rypälelajikkeista. Lisäksi löydät shopista poikkileikkauksen viinikirjallisuudesta: lähdeteoksista, kuten Brockhaus Weinistä, hieman kevyempään ruokaan, kuten Wein ABC tai viininjuojien etiketistä viinitrillereihin.

Etela-Tiroli_Kaltern_viinibaari_1.jpg

Etela-Tiroli_Kaltern_viinibaari_2.jpg

Drescherkeller Kalternin keskustassa. Maalaismainen ja viihtyisä viinibaari. Voit nauttia todella hyvää välipalaa ja paikallisia viinejä alkuperäisissä 1500-luvulta säilyneissä holveissa tai oleanterien, palmujen ja sypressien välissä vaikuttavalla sisäpihalla. Ravintolat, viinitilat ja perinteiset majatalot tarjoavat erikoisuuksia oikean viinin kera, joista Kaltern ovat kuuluisia, kuten Kalterersee Auslese tai Gewürztraminer. Olipa kyseessä tyypillisiä italialaisia ​​ruokia, kuten herkullinen pizza tai pasta, tai runsas etelätirolilainen kotiruoka, kuten knöödelit kaikissa muunnelmissa.

Etela-Tiroli_Kaltern_hammasratasjuna.jpg

MENDELBAHN

Mendelbahn hammasratasjunalla radalla Kalternista (510 m.) Mendel Passille (1363 m.) kulkeminen on erityinen kokemus. Jopa 64 %:n kaltevuuden ansiosta matka vuorenrinteelle vie sinut huimaavaan korkeuteen vain 12 minuutissa. Kun rata avattiin vuonna 1903, tätä hämmästyttävää teknistä mestariteosta pidettiin paitsi Itävallan ensimmäisenä sähkököysiratana, myös Euroopan jyrkimpänä. Mendelbahn hammasradan rakensi 1903 sveitsiläinen insinööri Emil Strub. Laakson ja vuoristoaseman välillä reitti ylittää 854 metrin korkeuseron 2,4 km:n matkalla. Sitä pidetään edelleen erinomaisena teknisenä mestariteoksena. Matka modernilla köysiradalla, jossa on lasipanoraamakatto, on unohtumaton kokemus. Nykyään köysirata tarjoaa 30–35 edestakaista vuoroa päivittäin, keskimäärin 20 minuutin välein Kalternista ja Mendel Passista.

Etela-Tiroli_Kaltern_hammasratasjuna_2_ylhaalla.jpg

Mendel Pass yhdistää Etelä-Tirolissa sijaitsevan Überetschin ja Italian Nonstalin, ja se on suosittu retkikohde ja kylpyläkaupunki. Mendelin sola on vuoristosola Nonsberg-vuoriryhmässä. Mendel Pass on pitkään ollut kieliraja saksankielisen ja italiankielisen Tirolin välillä. Kesällä se tarjoaa tervetulleita pakopaikan laakson kuumasta ilmasta ja mahdollisuuden hengittää ihanan raikasta vuoristoilmaa korkealla Etelä-Tirolin Unterlandin yläpuolella.

Etela-Tiroli_Kaltern_hammasratasjuna_3_ylhaalla_dorf.jpg

Mendel on pitkään ollut monien kuuluisien henkilöiden kesälomakohde. Köysiradan tunnetuimpia vieraita ovat keisari Franz Josef, keisarinna Sissi, Karl May tunnettu saksalaisten lastenkirjojen kirjoittaja, ja kolme paavia (Johannes XXIII, Paavali VI ja Johannes Paavali I), sekä Mahatma Gandhi. Voit kävelllä paikkaan, jossa jo arkkiherttua Franz Ferdinand katseli näköaloja alas laaksoon.

Etela-Tiroli_Kaltern_hammasratasjuna_4_ylhaalla_panoraama.jpg

Hämmentävien mäntymetsien ympäröimä Mendel sola tarjoaa henkeä salpaavat näkymät Etelä-Tirolin Unterlandille, Kalterer See -järvelle ja Dolomiiteille sekä Brentan, Ortles- ja Passirie-Alppien huipuille lännessä. Se on myös lähtökohta erilaisille vaikeusasteisille kävelyille ja vaelluksille Roenille, Termenon paikalliselle vuorelle tai kohti Penegalin ja Gantkofelin vuoria.

Etela-Tiroli_Trient_1_toriaukio.jpg

TRENTO

Kauniiden vuoriensa keskellä sijaitseva Trentino-Alto Adigen 117.000 asukkaan pääkaupunki. Trento ylpeilee tuhatvuotisella historialla, ja on kyennyt säilyttämään muinaisen loistonsa ajan myötä. Museoita ja kulttuurikohteita sisältävä Trento on viehättävä alppikaupunki, jossa taide ja kulttuuri kohtaavat kauniit maisemat ja koskemattoman luonnon. Sen museoihin kuuluvat Renzo Pianon suunnittelema Trenton tiedemuseo, Buonconsiglio-linna, maanalainen arkeologinen Space Sas, joka on muinainen roomalainen Tridentumin kaupunki, Basilica Paleocristiana, joka sijaitsee San Vigilion katedraalin pohjakerroksessa, ja hiippakunnan museo. Tridentino, Civic Gallery of Trento - Mart, Galleries of Piedicastello, Aviation Museum Gianni Caproni ja monet muut.

Etela-Tiroli_Trient_2_neptunuspatsas.jpg

Kun tulet Trentoon ensimmäistä kertaa, sinun kannattaa ensin saavuttaa Piazza Duomo (asemalta kävellen kestää kymmenen minuuttia). Täällä voit pysähtyä Neptunuksen suihkulähteen alla ottamaan kuvan vaikuttavasta Trenton tuomiokirkosta, jossa vuoret taustalla. Vasemmalla puolella on Castellationin seinät ja korkea Torre Civica -palatsi Palazzo Pretorio, jossa sijaitsee Trenton hiippakunnan museo. 

Etela-Tiroli_Trient_3_feskotalot.jpg

Nyt voit kävellä suihkulähteen ympärillä ihailla Cazuffi Rellan kodeissa olevia kauniita renessanssin freskoja, jotka keskittyvät oikeuden ja onnen teemoihin.

Etela-Tiroli_Trient_4_kahvila.jpg

Kun olet siemannut kahvin jossakin baarissa, josta on näkymät aukiolle, voit päättää, käytkö Duomossa vai

Etela-Tiroli_Trient_6_freskokatu.jpg

käveletkö Via Belenzania pitkin ihailemaan Palazzo Alberti Colicon, Palazzo Thunin ja Palazzo Geremian freskoja.

Etela-Tiroli_Trient_5_linna.jpg

Toinen pysähdyspaikka Trentossa on välttämättä Castello del Buonconsiglio, tyylikäs ja vahvasti linnoitettu linna, joka on kymmenen minuutin kävelymatkan päässä piazzalta. Linna oli vuosisatojen ajan Trenton prinssipiispojen koti, ja nykyään siellä on lukuisia taide- ja arkeologisia kokoelmia sekä nykyajan näyttelyitä. Älä unohda vierailla Torre dell'Aquilassa: tornin seinät kuvaavat kuukausien kiertokulkua, arvokasta todistusta goottilaisesta taiteesta. Matka taiteen ja historian sekä tieteen ja arkkitehtuurin välillä.

Etela-Tiroli_Trient_luonnonhistorian_museo_1.jpg

Itse asiassa seuraava pysäkki vie sinut innovatiiviselle Le Alberen alueelle, joka on noin 12 minuutin kävelymatkan päässä historiallisesta keskustasta. Täällä, vuorten ympäröimällä vehreällä niityllä, sijaitsee Muse, kuuluisa luonnontieteiden museo, jonka on suunnitellut tähtiarkkitehti Renzo Piano. Ulkopuolelta voit ihailla vaikuttavaa arkkitehtuuriteosta, jonka profiili toistaa ympäröiviä vuoria. 19 000 m² näyttelyssä jaettuna kuuteen kerrokseen, on paljon nähtävää: näyttely on rakennettu vuoreksi ja kertoo alhaalta ylös Dolomiittien muodostumisesta, luonnon monimuotoisuudesta, Alppien ensimmäiset ihmisasutukset ja elävien olentojen ilmaantuminen Alppien suurimman dinosaurusnäyttelyn perusteella.

Etela-Tiroli_Trient_luonnonhistorian_museo_2.jpg

Sisällä tulet yllättymään hallien pystysuorasta korkeudesta, joka kattaa museon kaikki kerrokset yhdistävän "Big Vodin".Tässä tilassa täytetyt eläimet kelluvat riippuvilla tasoilla: majesteettisesta valaan luurangosta metsän eläimiin ja korkealla vuoristossa eläviin lintuihin. Aikuiset 11 €, eläkeläiset 9 €.

Etela-Tiroli_Trient_ilmailumuseo2_lisakuva.jpg

Etela-Tiroli_Trient_ilmailumuseo.jpg

Aivan historiallisen keskustan ulkopuolella suosittelemme vierailemaan Gallerie di Piedicastelossa ja Gianni Capronin ilmailumuseossa jossa on valikoima historiallisia lentokoneita, jotka tunnetaan yhtenä harvinaisimmista ja kiehtovimmista kaikkialla maailmassa. Lisäksi on lukuisia moottoreita, kuumailmapalloja, potkureita. Aikuiset 4,50 €, eläkeläiset 3 €.

Etela-Tiroli_Trient_6_sotamuseo_1.jpg

ALPPISOTILAIDEN KANSALLISEN HISTORIAN MUSEO

Museo Nazionale Storico degli Alpini on sotamuseo joka sijaitsee Doss Trenton 300 metriä korkealla kukkulalla, joka kohoaa Trenton kaupungin yläpuolelle ja jota muinaiset väestöt asuttivat jo neoliittikaudella. Rooman aikakaudella ja myöhemmin se toimi sotilaallisena linnoituksena Val d'Adige -laaksossa asuville ihmisille. Osittain metsäinen, osittain puistomainen vuori tarjoaa kauniit näkymät kaupunkiin ja Adigen laaksoon. Vehreyden ympäröimä kävelymatka vie sinut kaupungin keskustasta tähän museoon. Modernin rakennuksen sisäänkäynnille johtavat näkyvät portaat.

Etela-Tiroli_Trient_6_sotamuseo_4.jpg

Näyttelyssä on muistoesineitä, aseita, valokuvia ja asiakirjoja, jotka liittyvät Italian Alppijoukkojen historiaan sen perustamisesta nykypäivään. Se on Italian armeijan sotamuseo joka on osa monumentaalista kompleksia lähellä Cesare Battistille omistettua mausoleumia. Se dokumentoi Italian vuoristojoukkojen historiaa. Näitä ovat Alpini vuoristojalkaväkenä sekä muut vuoriin erikoistuneet joukot, kuten vuoristotykistö, vuoristopioneerit tai "Monte Cervinon" alppilaskuvarjojoukot.

Etela-Tiroli_Trient_6_sotamuseo_2.jpg

Ensimmäistä näyttelysalia hallitsee Paolo Caccia Dominionin "Kapteenin testamentti"; siinä tutustumme varusteiden, univormujen kehitykseen ja Alpinien historiaan. Vierailu jatkuu kohti Sotilaallisen kunnian kultamitaleiden pyhäkköä, jossa voit kuunnella yksittäisten mitalien myöntämisen motiiveja. Suuri "Alpino in motion" -näyttelyaluella on haudoista Alpinin kulkuneuvoihin, jossa keskeinen päähenkilö on muuli, alppien erottamaton ystävä, joka on jäljennetty mittakaavassa 1:1.

Etela-Tiroli_Trient_6_sotamuseo_5.jpg

Esillä on suuri kokoelma yksittäisiä aseita, joista jotkut ovat harvinaisia, sekä kranaatit, konekiväärit ja kuuluisa 105/14-haupitsi, jossa on joitain teknisiä ampumatyökaluja; Museon ulkoalueella on tykkejä ja haupitseja. "Alppiteemat" -alue ja kertoo kansallisen alppiyhdistyksen tarinan, jonka ansiosta uusi museo oli mahdollista luoda.

Etela-Tiroli_Trient_6_sotamuseo_3.jpg

Erityistä on jäljennös 1960-luvulta peräisin olevasta telttavuodesta sekä alppiravintoa koskeva teema ja sotilaiden ruokkimiseen omistettu näyttely. Seuraava alue on omistettu merentakaisille tehtäville, joissa Alpinit näkivät Afrikassa erilaisissa historiallisissa yhteyksissä. Viimeinen osa on omistettu "rauhanturva- ja rauhanturvaoperaatioille", joihin Italian armeija ja Alpini-joukkot ovat osallistuneet viime vuosisadan lopusta lähtien.

Etela-Tiroli_Bozen__Wplatz_lisa.jpg

BOZEN

Bozen (Bolzano ital.) kehittyi keskiajalla - nykyään se on kaupunki Etelä-Tirolissa, jossa italialainen ja saksalainen kulttuuri sekoittuu erityisen intensiivisesti. Kaupunki on pohjoisen ja etelän kohtauspaikka, jossa tyypilliset italialaiset ja saksalaisluonteiset piirteet yhdistyvät toisiinsa. Voit tuntea kontrastit kulkemalla Laubengasse pitkin kohti Waltherplatz aukiota, jonka ympäristö vaihtelee sekä arkkitehtuuriltaan että tunnelmaltaan itävaltalaisesta välimerelliseen. Tämä luo kiehtovan ja poikkeuksellisen kulttuurisen sekoituksen, joka heijastuu ihmisten kielessä, liikennemerkeissä, gastronomiassa ja tietysti kaupungin historiallisissa ja taiteellisissa nähtävyyksissä. Barokki, rokokoo, uusgoottilaisuus, uusromaaninen ja lukuisat jugendtia muistuttavat muodot ovat vain muutamia arkkitehtonisia tyylejä, joita löytyy kaikkialta kaupungista. Lisäksi fasismin aikainen voimakas vaikutus, jonka näkyvin symboli on epäilemättä Voiton muistomerkki, tekee Bozenista paikan, jonka joka kulma näyttää erilaiselta. Vastakohtien sekoitus kuvaa Bozenia ja sen ympäristöä, maiseman vaihtuessa joka kolkassa.

Bolzano ei ole vain Etelä-Tirolin pääkaupunki. Keskeisen sijaintinsa ansiosta karujen, mahtavien Dolomiittien ja mäkisten viinitarhojen välissä kaupunki tarjoaa jännittävän kontrastin katujen hälinän ja luonnon rauhallisuuden välillä. Kahden eri puolensa - toinen pohjoiseurooppalainen ja toinen välimerellisempi - ansiosta Bozen kiehtoo vieraita kaikkialta maailmasta.

Kaupunki osaa hämmästyttää jopa paljon matkustanutta vierailijaa. Bozenissa on paljon nähtävää, koettavaa, maisteltavaa... Bozen yllättää sinut!

Bozen heijastaa taidehistoriallisissa ja kulttuurisissa aarteissaan selvästi taipumusta kohtaamisiin ja kulttuurivaihtoon. Giotton koulun maalaukset ovat rivissä goottilaisten teosten vieressä, kun taas vanhan ja uudemman kaupungin välinen kontrasti kiinnittää välittömästi huomiota arkkitehtuurissa. Talfer-joen kulku merkitsee rajaa.

Jokainen kaupungissa vieraileva huomaa nopeasti ne lukuisat erikoisuudet, jotka syntyvät Keski-Euroopan ja Välimeren alueen kohtaamisesta. Löydä Bozenin taidehistorialliset ja kulttuuriset aarteet: kirkot, monumentit, historialliset kadut, kujat ja aukiot, museot ja linnat.

Etelä-Tiroli ja Bozen kertoo menneisyydestään ja nykyisyydestään aina eri tavoin - monin identiteetin ja monin arkkitehtonisia tyylein, se on matkakohde, josta voi nauttia kaikilla aisteilla tuoksujen, makujen ja melodioiden ansiosta. Esimerkki tästä on herkullinen paikallinen keittiö - makujen ja aitojen tuotteiden kokonaisuus. Esimerkkinä on musiikki kansantansseineen – kokonaisuus joka muodostuu tavoista, puvuista ja väreistä. Alue, jonka tavat ja perinteet ovat täydellisesti sekoittuneet moderniin elämään.

Etela-Tiroli_Bozen_kornaukio.jpg

Bozen on yksi Alppien alueen suurimmista kaupunkikeskuksista ja kaksikulttuurisen luonteensa vuoksi sitä pidetään tärkeänä kohtauspaikkana saksan ja italiankielisten kulttuuri- ja talousalueiden välillä. Yli 107.000 asukkaan Bozen on Etelä-Tirolin suurin kaupunki. Mussoliinin 1920 luvun fasismin aikana alkaneen kaupungin italialaistamisen seurauksena, vain kaupunkia ympäröivällä Etelä-Tirolin alueella saksa on enemmistökielenä.

Etela-Tiroli_Bozen_maissiaukio2.jpg

Etelä-Tirolin provinssin pääkaupunki odottaa vaikuttavia taide- ja kulttuuriaarteita. Historiallinen vanhakaupunki ja erityisesti kaupungin tärkein katu Laubengasse muotoutuivat vuosisatojen ajan Italian ja Saksan väliseksi kauppapaikaksi. Nykyään ne muodostavat kaupungin eloisan ja modernin keskuksen, jossa perinne ja nykyaika yhdistyvät harmonisesti. Shoppailu Etelä-Tirolissa on kokemus. Italialainen muoti, erikoisherkkuja, innovatiivisia ideoita, välimerellistä tunnelmaa yhdistettynä etelätirolilaiseen maanläheisyyteen - tämä vuorovaikutus on ainutlaatuinen.

Etela-Tiroli_Bozen_panoraamakavely.jpg

Voit myös kokea kaupungin historian erittäin autenttisella tavalla vierailemalla monissa linnoissa tai kävelemällä Gries-Quireinin alueella. Pohjoisessa, aivan vanhankaupungin takana, on vuonna 1237 rakennettu Runkelsteinin linna, jossa on näkemisen arvoinen fresko. Kaupungin eteläosassa sijaitsee majesteettinen Sigmundskronin linna, jossa sijaitsee MMM Messner Mountain Museum Firmian - Reinhold Messnerin perustamien vuoristomuseoiden sydän. Etelä-Tirolin arkeologinen museo, jossa voi ihailla kuuluisaa jäätikkömuumiota Ötziä, ja Museion, modernin ja nykytaiteen museo, ovat myös erittäin näkemisen arvoisia.

Bozenin kaupunkikuva itsessään todistaa kuitenkin historiasta ja kulttuurista. Kaupungin arkkitehtuuri sisältää muistoja fasismista, mikä näkyy erityisen selvästi voiton muistomerkissä. Tämän ajanjakson jälkiä löytyy myös Semirurali-talosta, ainoasta talosta, joka on jäljellä 1930-luvun lopulla syntyneeltä työväenalueelta. Jos haluat nähdä kaupungin ylhäältä, pääset Ritteniin ja Kohlerniin köysiradalla muutamassa minuutissa ja Jenesieniin bussilla. Vai haluatko uppoutua kokonaan luontoon kulttuurinähtävyyksien jälkeen? Tee sitten kävelyretkiä Talfer-, Guntschna- tai Oswald-promenadeja pitkin.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen.jpg

Bozenin vanha kaupunki on hyvin säilynyt kaupungin sydän. Historiallinen keskusta on kapeista kaduista ja historiallisista rakennuksista koostuva taideteos, jossa perinne ja nykyaika yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla. Osavaltion pääkaupungin viehättävä vanhakaupunki on vaikuttava pienten katujen ja aukioiden verkosto, jota elävöittävät tyypilliset kaupat, ravintolat ja baarit.

Etela-Tiroli_Bozen_gasse_5_L.jpg

LAUBENGASSE

Vanhankaupungin tärkein katu, joka kulkee sen läpi idästä länteen, kaupungintalon aukiolta hedelmätorille. Keskiajan sydän ja myös nykypäivän kaupallinen keskus. Arkadeissa on lukuisia kauppoja, joista osa on perinteisiä, osa moderneja ja hienostuneita. Julkisivut ovat arkkitehtonisesti värikäs kokoelma monimuotoisimpien tyylien elementtejä: erkkeri-ikkunoita, stukkokoristeita, kaikenlaisia ​​koristeita, pääasiassa pastellisävyistä maalausta, eri korkeita pylväikköjä, kaupparakennuksen upea parveke. Huomionarvoinen on vanha raatihuone, joka on nykyään kunnanarkiston kotipaikka, teräväkärkineen ja kauniin freskokoristeineen.

Etela-Tiroli_Bozen_gasse_6_uusi.jpg

Mielenkiintoisia kapeat käytävät rinnakkaisille kaduille. Ne välittävät vaikuttavasti kapeiden ja epätavallisen syvien arkaadeilla varustettujen asuinrakennusten rakenteen ja mitat liikkeineen, varastotiloineen, kellareineen, työpajoineen ja omituisine taloihin. Vieraile kahdessa vanhassa apteekissa "Madonna" ja "Schwarzer Adler" (entistä pidetään pienenä öljyjen, esanssien, tinktuuroiden ja teen museona) sekä Südtiroler Werkstättenin myymälässä.

Etela-Tiroli_Bozen_paaaukio_W_1.jpg

Waltherplatz on Bozenin pääaukio. Se on jalankulkijoille tarkoitettu aukio, jota reunustavat ravintolat ja kahvilat, ja jonka keskellä kohoaa saksalaiselle runoilijalle Walther von der Vogelweidelle (1170-1230)  omistettu uusromaaninen monumentti. Aukion takana kohoavat Etelä-Tirolin vihreät vuoret sekä Bozenin katedraalin torninhuippu. Rentoudu aukion laidalla olevassa kahvilassa ja nauti alueen leppoisasta tunnelmasta. Siellä järjestetään ympäri vuoden monia perinteisiä tapahtumia, kuten kukkamarkkinat ja joulumarkkinat. Aukio tunnetaan symbolina etelätirolilaiselle identiteetille, joka poikkeaa italialaisesta ja trentolaisesta. Aukio toteutettiin vuonna 1808 Baijerin vallan alaisuudessa, ja se nimettiin alun perin Baijerin kuninkaan Maximilianuksen mukaan. Maailmansotien välillä aukio oli jonkin aikaa omistettu Italian kuningas Vittorio Emanuele III:lle.

Etela-Tiroli_Bozen_paaaukio_2_w.jpg

Keskellä on runoilija Walther von der Vogelweiden muistomerkki, jonka vinschgaulainen Heinrich Natter pystytti vuonna 1889. Tämä marmorinen muistomerkki kuvaa runoilijaa, joka seisoo korokkeella leijonaveistosten yläpuolella.

Etela-Tiroli_Bozen_2023_hedelmatori.jpg

OBSTMARKT

Hedelmätori on yksi tunnelmallisimmista ja vilkkaimmista paikoista vanhassa kaupungissa värikkäiden hedelmä- ja vihannesmarkkinoiden sekä kaarevan muotonsa ansiosta. Se on avoinna ympäri vuoden paitsi sunnuntaisin: keväällä on värikkäitä kukkia, kesällä rapeita salaatteja ja tuoreita hedelmiä, syksyllä paahdetaan herkullisia kastanjoita ja talvella se on oikea paikka pysähtyä ja nauttia kuumasta glögistä.  Hedelmätorilla on pitkä historia: Goethe puhui tästä Viktualienmarktista jo Italian-matkallaan vuonna 1786. Historiallinen Torgglhaus on torin kulmalla.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_3.jpg

Laubengassen kulmassa on Neptunus-suihkulähde. Simpukoilla koristeltu pronssinen patsas tunnetaan myös nimellä "Gabelwirt" sen muodon vuoksi. Sen suunnitteli vuonna 1745 Georg Mayr Völsistä. Se valittiin Italian 100 kauneimman kaupunkiveistoksen joukkoon.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_2.jpg

Kadun kulmassa vastapäätä muistuttaa laatta entisestä "Sonnenwirt"-majatalosta, jossa yöpyivät 1783-1790 muun muassa Johann Wolfgang Goethe, keisari Josef II sekä saksalainen filosofi ja runoilija Johann Gottfried Herder. Italialaisten fasistien hyökkäys 24.41921 kansallispukuisia messuparaatissa olevia etelätirolilaisia vastaan huipentui väkivaltaan hedelmämarkkinoilla ja johti Bozenin verisunnuntaihin.

Etela-Tiroli_Bozen_gasse_4_Dr.jpg

Dr.-Joseph-Streiter-Gasse kantaa runoilijan, oikeustutkijan ja Bozenin pormestarin nimeä 1800-luvun jälkipuoliskolla ja sen sijainti Laubengassen rinnalla vastaa entisen keskiaikaisen kaupungin pohjoista vallihautaa. Sisäänkäynti kadulle on yksi vanhan kaupungin viehättävimmistä kulmista, varsinkin kesällä. Entisen kalamarkkinoiden marmoripenkeillä on nyt alkuperäinen katupubi. Ainutlaatuista tunnelmaa luovat myös viereiset kaupat ja baarit. Kaksi terävää kaarta antavat kujalle keskiaikaisen luonteen.

Etela-Tiroli_Bozen_raatihuoneen_aukio.jpg

RATHAUSPLATZ

Laubengassen päässä sijaitsevalla kaupungintalon aukiolla on etelässä komea 1907 rakennettu Raatihuoneen rakennus (uusbarokkityylinen ja näkemisen arvoisia freskoja valtuustosalissa 2. kerroksessa), idässä Amonnhaus (julkisivu) rokokoo-stukkokoristeilla) ja muita freskoilla koristeltuja rakennuksia. 2.10.1922 kaupungintalo oli myös Bozenin marssin kohtauspaikka, kun italialaiset fasistit pakottivat väkivaltaisesti vaaleilla valitun pormestarin Julius Perathonerin ja etelätirolilaisen kaupunginvaltuuston eroamaan. Vuonna 2012 kaupungin hallinto muisteli tapahtumia asentamalla muistolaatan. Toisen maailmansodan aikana useat aukion rakennukset kärsivät pahoin ilmapommituksien aikana (1943-1945), ja ne rakennettiin uudelleen vuoden 1945 jälkeen.

Etela-Tiroli_Bozen_paaaukio_dom_1.jpg

BOZENIN TUOMIOKIRKKO

Bozenin katedraali on Bozen-Brixenin hiippakunnan katedraali. Ainutlaatuinen yhdistelmä roomaanista ja goottilaista arkkitehtuuria tekee Bolzanon katedraalista yhden kiehtovimmista nähtävyyksistä kaupungin keskiaikaisessa keskustassa. Kirkolla on hätkähdyttävä katto kultaisista ja vihreistä laatoista sekä tornissa filigraanikoristeet. Marian taivaaseen astumisen tuomikirkossa on varhaiskristillisen basilikan jäänteet 500-600 luvulta, jälkiä korkeasta keskiajasta ja romaanisesta tyylistä (1180). Noin sata vuotta myöhemmin aloitettiin uuden vaikuttavan rakennuksen rakennustyömaa (valmistui noin 1420). Goottilainen kirkkorakennus on synteesi langobardien ja schwaabien ammattitaitoisten työntekijöiden työstä. Kirkon torni kohoaa 65 metrin korkeuteen harjakivineen hiekkakivitorneineen. Sen rakensi schwaabilainen arkkitehti Hans Lutz von Schussenried vuosina 1501–1519. Katsele katedraalin korkeaa tornia ja ihastele sen kauniita pilareita ja koristeita.

Etela-Tiroli_Bozen_paaaukio_dom_2.jpg

Astu sisään kirkkoon koristeellisesta Leitacher Törlin portista, joka avautuu aukiolle. Portti on koristeltu kuvilla, joissa viinitilan työntekijät ovat pukeutuneet perinteisiin Bozenilaisiin asuihin. Astu sisään ja tutustu kirkon tilavaan kolmilaivaiseen sisätilaan ihastellen katedraalin kaunista holvikattoa. Freskot esittävät pyhiinvaeltajaa, ristillä riippuvaa Kristusta ja monia muita raamatullisia tapahtumia. Ihaile koristeellista myöhäisgoottilaista saarnastuolia, jonka reliefit esittävät kristillisen kirkon 4 isää: Pyhä Augustinus, Pyhä Hieronymus, Pyhä Gregorius Suuri ja Pyhä Ambroseus. Kirkossa on näkemisen arvoisia myös ristiinnaulitsemisen fresko, romaaninen leijonaportaali ja barokkityylinen armonkappeli.

Bozenin katedraalin aarrekammio Domshatzkammer sisältää yhden Tirolin alueen laajimmista barokkikirkkokokoelmista. Se esittelee kirkon keskiaikaisten ja barokkityylisten esineiden kokoelman. Kokoelman komeimpia esineitä ovat puhtaat kulta- ja hopeapatsaat 1700-luvulta, ylelliset seremoniakaavut ja renessanssinaikaiset raamatut. Tutustu kaupungin historiaan ja katedraalin merkitykseen tässä kiehtovassa näyttelyssä. Bozenin katedraali kohoaa aivan Waltherplatz aukion vieressä ja on avoinna maanantaista lauantaihin klo 10-12 ja 14-17. Dom Schatzkammer puolestaan ​​on avoinna tiistaista lauantaihin klo 10-12.

HISTORIAA & KULTTUURIA

Bozenin historia, kulttuuri ja perinteet ovat vuosien mittaan muokanneet sen, mikä on tyypillistä kaupungille nykyään: vilkas, monikielinen ja aina liikkeellä oleva. Bozen perustettiin todennäköisesti vuonna 15 eaa. roomalaiseksi sotilasasemaksi nimellä "Pons Drusi". Seuraavina vuosisatoina sinne hyökkäsivät länsi-gootit, itä-gootit, hunnit, langobardit, saraseenit, normannit ja unkarilaiset aina Tirolin kreiviin 1200-luvulla.

1100-luvulla rakennettu Laubengasse oli Bozenin ensimmäinen katu ja on edelleen kauppakaupungin sydän. Kaupungin muurien ulkopuolella oli varhaiskristillinen kirkko, josta tuli myöhemmin nykyinen katedraali. Vuonna 1363 piirikunta luovutettiin Habsburgeille, jotka hallitsivat vuoteen 1806 saakka, jolloin Tirolista tuli osa Baijerin kuningaskuntaa, joka liittyi sitten Napoleonin Ranskaan. Vuonna 1814 Tiroli palasi Itävallalle ja vuonna 1919 Tirolin eteläosa eli Etelä-Tiroli liitettiin Italiaan Saint Germainin sopimuksella.

Fasistinen italialaistaminen sisälsi uuden kaupunkisuunnitelman, joka vuodesta 1935 lähtien muutti radikaalisti Bozenin ulkonäköä laajentamalla sitä etelään uusille "Semiruralin" alueille ja teollisuusalueelle, jossa aiemmin oli vain viini- ja hedelmätarhoja.

Etela-Tiroli_Bozen_jaamiesmuseo1.jpg

ETELÄ-TIROLIN ARGEOLOGIAN MUSEO

Tässä museossa pääset näkemään yhden maailman tunnetuimmista muumioista ja tutustut sen historiaan. Museo on omistettu kokonaan jäämies Ötzille, joka on yksi maailman vanhimmista muumioista. Ötzin jäätynyt ruumis on yli 5300 vuotta vanha, ja se löydettiin Alpeilta Schnalstalin jäätiköltä vaatteineen ja varusteineen vuonna 1991. Kolmessa kerroksessa sijaitsevassa museossa on esillä muun muassa Ötzin viereltä löytyneitä vaatteita ja aseita. Monipuoliset varusteet ja vaatteet on kunnostettu huolella ja saavat yleisön ihmettelemään kivikauden ihmisten taitoja. Pohjakerroksessa esitellään sitä, miten Ötzin löytämistä käsiteltiin mediassa.

Ensimmäisessä kerroksessa on esillä Ötzin esineistöä, kuten vuohennahkaiset säärystimet, karhunnahkainen hattu, ruohosta ja peurannahasta valmistetut jalkineet, nahkainen lannevaate, tikari, nuolenkärkiä ja kuparikirves. Esineet antavat meille lisätietoa siitä, millaista kuparikauden elämä oli. Tässä kerroksessa pääset näkemään myös Ötzin omin silmin. Voit tarkastella muumioitunutta ruumista jäähdytetyn kammion ikkunan läpi. Ruumista säilytetään -6 asteen lämpötilassa tarkoin säädellyssä ilmankosteudessa. Olosuhteet vastaavat Schnalstalin jäätikön olosuhteita, jolta Ötzi löydettiin. Ötzin ruumis on muumioitunut luonnollisesti, toisin kuin ihmisen käsittelemät Egyptin muumiot. Toisessa kerroksessa esitellään muumiota koskevaa tutkimusta 25 vuoden ajalta. Esillä on tietoa Ötzin elintavoista, terveydentilasta ja mahdollisesta kuolinsyystä. Museon ylimmässä kerroksessa on vaihtuvia arkeologisia näyttelyitä. Avoinna ti-su klo 10.00 – 18.00.

Etela-Tiroli_Bozen_kaupunginmuseo.jpg

STADTMUSEUM

Etelä-Tirolin vanhimmassa museossa on arvokas kokoelma arkeologisia löytöjä, todisteita keskiaikaisesta, goottilaisesta ja barokin taiteesta sekä perinteisiä pukuja 1800-luvulta ja esineitä tirolilaisesta kansankulttuurista. Bozenin kaupunginmuseo esittelee osan kokoelmistaan ​​kuudessa huoneessa ensimmäisessä kerroksessa ja tornissa. Esillä on noin 200 teosta (800.-1900-luvuilla): stukkotöitä, freskon fragmentteja, puualttareita ja patsaita, öljymaalauksia, kultasepän töitä, uuneja ja kiuaslaattoja, perinteisiä pukuja, grafiikkaa.

Etela-Tiroli_Bozen_luonnonhistorianmuseo.jpg

LUONNONHISTORIAN MUSEO

Etelä-Tirolin luonnonhistoriallinen museo esittelee Etelä-Tirolin maiseman ja luonnon historiaa keisari Maximilian I:n entisessä toimistorakennuksessa, jonka kokonaispinta-ala on noin 1000 m². Näyttely on matka ajassa. Pysyvä näyttely esittelee Etelä-Tirolin maisemien alkuperää ja nykyistä ilmettä, jota havainnollistetaan valituilla esimerkeillä. Mallit, dioraamat, ja multimedia-asemat tarjoavat näkemyksiä Etelä-Tirolin geologisesta historiasta, elinympäristöjen muodostumisesta ja kehityksestä näyttelyitä. Erikoisuutena on 9000 litran koralliriutta-akvaario ja suuri Nautilus-akvaario, jotka edustavat nykyistä Etelä-Tirolin aluetta Alppien muodostuessa Tethysiin (kuten Dolomiittien kalkkikiviriutat). Erikoisnäyttelyt keskittyvät geologiaan, kasvistoon ja eläimistöön sekä paikallisten ja kansainvälisten luontokuvaajien valokuviin.

Etela-Tiroli_Bozen_voiton_muistomerkki_3_1.jpg

VOITON MUISTOMERKKI

Tutustu Mussolinin fasistiseen hallintoon vaikuttavalla ja symmetrisellä Bolzanon voiton monumentilla, joka muistuttaa Italian synkästä lähihistoriasta. Voiton monumentti on vaikuttava rakennelma, joka pystytettiin juhlistamaan Etelä-Tirolin liittämistä Italiaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Totalitaarisen diktaattorin Benito Mussolinin määräyksestä 1926-28 pystytetty rakennelma on malliesimerkki Italian fasistisesta arkkitehtuurista.

Etela-Tiroli_Bozen_voiton_muistomerkki_2.jpg

Useiden vuosien ajan monumentti oli aidattuna, kunnes se avattiin uudelleen yleisölle vuonna 2014. Katsele monumentin vaikuttavia pylväitä ja suoria kulmia, jotka ovat tyypillisiä fasistiselle arkkitehtuurille. Monumentti on tehty Bergamon alueelta saadusta Zandobbion marmorista. Rakennelman julkisivulla oleva latinankielinen kirjoitus tarkoittaa: ”Tänne isänmaan rajalle pystytettiin maamerkki. Tästä hetkestä lähtien opetimme muille kielen, lain ja kulttuurin.” Kirjoituksen yläpuolelle on kaiverrettu enkeliä esittävä kohokuva.

Etela-Tiroli_Bozen_voiton_muistomerkki_1.jpg

Monumentin sisällä oleva BZ ‘18-’45-museon näyttely tutustuttaa lähemmin Etelä-Tirolin italialaistamiseen, aikana jolloin saksan kieli ja kulttuuri olivat alueella pannassa. Museo tutustuttaa sinut alueen italialaistamisyrityksiin sekä eriävien poliittisten mielipiteiden ja eri kielten luomiin vastakkainasetteluihin Opit lisää monumentin historiasta, joka alkoi rakennelman virallisella käyttöön vihkimisellä vuonna 1928. Kaari toimii edelleen alueen saksalaisten ja italialaisten ryhmien erottajana.

Bozenin kunnan edustajat paljastivat 2005 muistomerkin edessä kyltit väestön kärsimysten ja fasistien silloisten rikosten muistoksi. Italian oikeistopuolueiden voimakkaan vastustuksen vuoksi ne pystyttiin kuitenkin pystyttämään vain noin 50 metrin päähän muistomerkistä. Neljässä paneelissa on seuraava teksti kolmella kansallisella kielellä italiaksi, saksaksi, ladiniksi ja englanniksi: "Bozenin kaupunki” - Fasistinen hallinto pystytti tämän muistomerkin juhlistamaan Italian voittoa ensimmäisessä maailmansodassa. Tämä toi mukanaan Tirolin jakautumisen ja tämän maan väestön erottamisen isänmaastaan Itävallasta. Bozenin kaupunki tuomitsee vapaasti ja demokraattisesti menneisyyden riidat ja syrjinnän sekä kaikenlaisen nationalismin ja sitoutuu edistämään rauhan ja rinnakkaiselon kulttuuria eurooppalaisessa hengessä - 2004.

Kaupungin viranomaiset halusivat muuttaa ”Voitonaukion” nimen ”Rauhanaukioksi”, mutta alueen italiankielisten asukkaiden enemmistö äänesti kiistanalaisen alkuperäisnimen säilyttämisen puolesta. Lauantaisin voit tutustua paikalla järjestettävien viikoittaisten markkinoiden tarjontaan. Voiton monumentti sijaitsee kaupungin historiallisen keskustan länsipuolella.

Etela-Tiroli_Bozen_tirolin_vapautusmuseo.jpg

 ETELÄ-TIROLIN VAPAUSLIIKKEEN MUSEO

Näyttelyn tarkoituksena on tarjota selkeä näkemys Etelä-Tirolin tilanteesta 1960-luvulla ja sen historiaan vuodesta 1918 lähtien. Nämä "Etelä-Tirolin konfliktin" kohokohdan vuodet tarjoavat monia näkökulmia, ja siksi kiinnostus tuon ajan tapahtumia kohtaan on herättävä.

"Etelä-Tirolin konflikti" juontaa juurensa Italian Etelä-Tirolin miehittämisestä ensimmäisen maailmansodan jälkeen marraskuussa 1918, ja fasististen vallankaappausten yhteydessä Italiassa vuonna 1922. Benito Mussolinin johtaman fasistisen hallituksen toimet Etelä-Tirolin italialaistamiseksi ja "enemmistölle" (muuttaa Itävaltalaisen väestön enemmistöä italialaiseksi) valtion tukeman italialaisten massamaahanmuuton vuoksi etelästä ja Hitlerin ja Mussolinin välillä neuvotellusta "vaihtoehdosta" joka johti saksankielisen Etelä-Tirolin väestön äärimmäisiin vaikeuksiin.

Vielä 1950-luvun lopulla - kauan toisen maailmansodan jälkeen - Italia jatkoi "enemmistöpolitiikkaa" ja jatkoi tietoisesti tuhansien eteläitalialaisten sijoittamista Etelä-Tiroliin. Lisäksi saksalaisilla ja ladiinilaisilla etelätirolilaisilla oli edelleen mitättömät mahdollisuudet päästä julkisiin virkoihin kuten postin tai rautateiden palvelukseen ja saada sosiaalialinen kunnan asunto. Kaikki tämä johti vuonna 1957 suureen mielenosoitukseen Sigmundskronin linnassa lähellä Bozenia, "Sigmundskronin mielenosoitukseen" ja vastarintajärjestön Befreiungsausschuß Südtirol" (BAS) perustamiseen.

Näyttely antaa hyvän kuvan Etelä-Tirolin tilanteesta 1960-luvulla. Se osoittaa vaikuttavasti, miksi tuliyö ja muut hyökkäykset 1960-luvun loppuun asti tapahtuivat, miten vastarintaryhmät etenivät ja miten valtio reagoi. Ennen kaikkea näyttely kertoo myös Etelä-Tirolin poliittisen tilanteen parantamiseen liittyvistä suurista uhrauksista. Nämä "Etelä-Tirolin konfliktin" kohtalon vuodet ovat niin monimutkaisia, että pääpaino on herättää kiinnostus tuon ajan tapahtumiin - jotka olivat välttämättömiä Etelä-Tirolin vapauden tielle. Siksi painopiste on ihmisissä, jotka olivat valmiita tekemään "uhrauksen vapauden puolesta", " Befreiungsausschuß Südtirol" (BAS) aktivisteissa ja kannattajissa.

Etela-Tiroli_Bozen_R-steinin_linna_1.jpg

SCHLOSS RUNKELSTEIN

Värikäs kuvamaailma ja majesteettinen sijainti Sarntalin laakson yläpuolella ovat tehneet keskiaikaisesta linnasta yhden Etelä-Tirolin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Se rakennettiin vuonna 1237 ja siellä on edelleen lukuisia freskoja, joiden ansiosta oli mahdollista oppia tuon ajan elämäntyylistä ja tavoista. Sen lukuisat freskot kertovat huoneesta huoneeseen kohtauksia arjesta, urheilusta ja hoviharrastuksista, jotka olivat tyypillisiä 1300-luvulle. Linnan sijainti kalliokärjellä hallitsi kaupungista Sarntalille johtavaa tietä.

Etela-Tiroli_Bozen_R-steinin_linna_2.jpg

Kierros linnassa alkaa "Rakastajien huoneella", jossa voi ihailla mäntäturnauksen kohtausta. Raskailla puisilla nuijilla aseistetut ritarit harrastavat tätä vaarallista lajia, jonka tarkoituksena ei kuitenkaan ollut vahingoittaa tai edes tappaa vastustajaa, vaan pikemminkin nuorten naisten huvitteleminen. Huoneen nimi tulee parilta pariskunnalta, jotka on kuvattu juuri turnauskohtauksen alapuolella.

Etela-Tiroli_Bozen_R-steinin_linna_3.jpg

"Turnajaissali" on kolmannessa kerroksessa ja näyttää turnajaiset. Katsoja voi seurata tämän aikakauden jalouden leikkimistä pallon kanssa metsässä. Hoikat hahmot, joilla on istuva kaapu, edustavat täydellisesti goottilaista muotia. Oikealla seinällä naiset ja ritarit nauttivat tyylikkäästä tanssista ylellisiä mekkojaan esitellen. Vaakunahuoneessa on kuvattu aatelisten perheiden vanhoja vaakunoita. Valitettavasti tämä huone ei ole yhtä hyvin säilynyt kuin muut freskojensa vuoksi, jotka on tehty secco-maalaustekniikalla eli kuivalle rappaukselle.

Etela-Tiroli_Bozen_R-steinin_linna_4.jpg

Parhaiten säilynyt huone on "Kylpyhuone", jonka freskot ovat peräisin 1300- ja 1400-luvun vaihteesta. Sen katossa on edelleen säilytetty alkuperäistä aikakauden puuta, joka on maalattu siniseksi keltaisilla tähdillä. Täällä vot ihailla peuroilla ja kotkilla koristeltujen kankaiden kuvia sekä pitkää arkadoitua galleriaa ja Vintler-suvun vaakunaa. Vielä nykyäänkään kukaan ei tiedä varmasti, mitä tarkoitusta kylpylä palveli. Tuoreet tutkimukset viittaavat linnan toimistoon. "Mezzanine" puolestaan ​​oli muinainen ritarisali, jossa romaanisen kaariikkunan jälkiä on edelleen näkyvissä. Sen yläpuolella on vasta äskettäin löydetty fresko, joka on päivätty vuodelle 1390.

Etela-Tiroli_Bozen_R-steinin_linna_5.jpg

Yksi tärkeimmistä huoneista on varmasti "Tristanin ja Isolden huone", joka kertoo yhdestä keskiajan kauneimmista rakkaustarinoista. Kohtauksia ei näytetä yksittäin, vaan ne rakentuvat jatkuvasti ja vain muutama maisemaelementti näkyy yhden kuvan ja seuraavan välillä.

"Garelzimmer " on sisustettu kohtauksilla romaanista "Garel vom blühenden Tal". Vuonna 1230 luodun teoksen tekijää kutsuttiin "Pleieriksi". Valitettavasti muuri romahti vuonna 1868 vahingoittaen vakavasti freskoja. "Kesätalo" rakennettiin vuosina 1390-1393 ja se oli Vintler-suvun kesäasunto. Sen erityinen arkkitehtoninen muoto löytyy harvoin myöhäiskeskiajan linnoista, kun taas se on melko yleinen kaupunkilinnoissa. Erityisen tärkeitä ovat kaiteen yläpuolella olevat "kolmikot", jotka edustavat kolmen historiallisen henkilön ryhmiä. Alun perin vain kaksikerroksisen "linnakappelin" yläosa suunniteltiin uudelleen asuinalueeksi vasta 1300-luvulla. Valitettavasti 1700-1800-luvuilla sitä käytettiin varastotilana ja sen freskot vaurioituivat pahoin. Vielä nykyäänkin voidaan ihailla länsimuurilla olevia Pyhän Katariina Aleksandrialaisen kuvauksia. Nauti kulinaarisista herkuista keskiaikaisessa tavernassa tai kesällä terassilla! Avoinna tiistai - sunnuntai klo 10-17.

Etela-Tiroli_Bozen_koysirata_ylos_panoraama_kaupunki.jpg

Etela-Tiroli_Bozen_koysirata_1.jpg

RITTNER KÖYSIRATA & RITTNERBAHN

4560 metriä pitkä Rittner köysirata vie korkealle tasangolle jopa 35 matkustajaa 4 minuutin välein vain 12 minuutissa. Korkeuseroa 950 m. Pääset ihailemaan Bozenin kaupungin upeaa panoraamaa ylhäältä. Laakson ala-asema sijaitsee Bozenissa osoitteessa Rittner Straße 12, ja sinne pääsee kävellen rautatieasemalta noin 10 minuutissa.

Etela-Tiroli_Bozen_koysirata_2.jpg

Etela-Tiroli_Bozen_koysirata_ylhaalla_maapyramiidit_1.jpg

RITTENIN TASANKO

Rittenin korkea tasango noin 16 km:n päässä Bozenin kaupungista ja 1000 metriä merenpinnan yläpuolella. Eisack- ja Talfer-jokien välissä. Talvisin leudon ilmastonsa ja kesällä raikkautensa Ritten on ollut kesälomailijoiden kohde 1900-luvun alusta lähtien, jolloin rakennettiin rautatie, jonka ansiosta monet silloiset lomailijat saivat viettää lomansa Rittenillä. Retkiparatiisina alue tarjoaa lukuisia helposti saavutettavia vaellusreittejä tasaisilla ja vuoristoisilla alueilla. Koko maisema, joka samalla osaa hämmästyttää kokeneimmatkin retkeilijät, houkuttelee kaikkien huomion tämän luonnollisen parvekkeen ansiosta, jolta on näkymät yhdelle Dolomiittien, tärkeän luonnonperinnön, kauneinmista panoraamista. Tärkeimpiä luonnonnähtävyyksiä ovat Rittner-maapyramidit: ainutlaatuiset geologiset muodostumat, joiden päällä lepäävät kivikappaleet ja jotka muodostuivat säävaikutusten, kuten veden ja tuulen, aiheuttaman eroosion jälkeen. Tämä ilmiö on yksi kiehtovimmista esimerkeistä luonnon hitaasta ja progressiivisesta kehityksestä. Voit nähdä ensimmäisen osan maapyramideista, kun saavut korkealle tasangolle modernilla Rittner-köysiradalla joka kuljettaa matkustajat suoraan huipulle noin 12 minuutissa. Silmillemme esitetty maisema siirtyy vähitellen pois Bolzanon kaupungista ja johdattaa meidät koko korkean tasangon vihreään maailmaan.

Materiaali, josta maapyramidit ovat syntyneet, on noin 25 000 vuotta vanhaa. Maapyramidit koostuvat kartiomaisista savikasoista ja niiden päällä olevista lohkareista ja muodostavat usein outoja maisemamuotoja. Ne voivat syntyä maaperässä myöhäisen jääkauden moreenisavesta, joka on jäänyt tänne Rittenille Eisacktalin pääjäätikköstä ja joistakin paikallisista sivujäätiköistä. Nämä maaperät ovat kuivuessaan kivikovia, kun taas sateella ne pehmenevät massaksi ja liukuvat pois muodostaen 10–15 metriä korkeita kallioita. Jatkuvat sateet huuhtoavat nämä rinteet pois, mutta kun kivet makasivat pehmeämmässä maamateriaalissa, näiden kivien alla oleva savi on suojassa sateelta ja koska sää kuluttaa edelleen ympäröivää materiaalia, majesteettiset maapyramidit kasvavat ulos maasta. Ei myöskään ole mahdollista määrittää tarkasti, kuinka vanha maapyramidi on tai voi tulla. Varmaa on kuitenkin se, että suurimmat ja kauneimmat pyramidit voivat muodostua jopa tuhansien vuosien aikana. Maapyramidi on ohi hyvin nopeasti, kun huippukivi putoaa pyramidin huipulta: Näin materiaali altistuu sateelle ilman suojaa ja pylväs pienenee jokaisen sateen myötä. Ja vaikka yksi maapyramidi katoaa tämän prosessin seurauksena, seuraavaa luodaan jo ylemmäs rinnettä.

Etela-Tiroli_Bozen_Rittenin_junanrata_2.jpg

Voit jatkaa historiallisella kaperaiteisella Rittnerbahnilla, joka lähtee vuoristoaseman välittömästä läheisyydestä. Rittner Bahn on sveitsiläiseen malliin perustuva sähkökäyttöinen vuoristorautatie, joka valmistui 1907 Belle Epoquen aikaan, jolloin haluttiin avata vuoret varakkaille turisteille. Vuosikymmenten aikana tämän rautatien rakentaminen on kuitenkin osoittautunut onnenpotkuksi myös Rittnerin asukkaille itselleen. Kapearaiteinen rautatie, joka on nykyään viimeinen laatuaan koko Etelä-Tirolissa, yhdistää nykyään Oberbozenin, Wolfsgrubenin, Lichtensternin ja Klobensteinin kylät toisiinsa. Jotkut vuorot ajat Maria Himmelfahrtiin asti, jossa on historiallisia ja nykyaikaisempia kiskovaunuja.

Etela-Tiroli_Bozen_Rittenin_junanrata_1.jpg

Ajomatka on ehdottomasti sen arvoinen, jo pelkästään 6,6 km reitiltä avautuvien henkeäsalpaavien Dolomiittien näkymien vuoksi. Asemilta on myös lukuisia vaellusreittejä unohtumattomille retkille maaseudulle!

Etela-Tiroli_Bozen_Rittenin_ylabozen.jpg

Oberbozen sijaitsee perinteisten kesälomakohteiden solmukohdassa 1221 metriä merenpinnan yläpuolella ja tekee vaikutuksen vehreällä kyläkeskuksellaan ja lähialueen lukemattomilla retkikohteilla. 1200-luvun lopulta peräisin oleva St. Georgs- und Jakobs-Kirche on näkemisen arvoinen. Täällä voi ihailla kauniita seinämaalauksia, kuten Kristus tuomarina evankelistan symboleilla. Kylässä on elintarvike kauppa, ravintola ja kahvila. Kylän keskustassa sijaitsevalta köysirata-asemalta polku nro 23 johtaa maapyramideille aivan Oberbozenin alapuolella.

Etela-Tiroli_Bozen_Rittenin_junanrata_3_maisemat.jpg

Klobenstein on 1154 metriä merenpinnan yläpuolella, ja se on Rittenin kunnan keskus. Keskustasta, jossa on Pyhän Antoniuksen kirkko, kauppoja, kahviloita ja matkailutoimiston infotoimisto, ei ole kaukana kauneimmista Rittner-kävelykaduista ja retkeilyreiteistä. Klobensteinissa sijaitsee myös Ritten Arena laajalla urheiluvalikoimallaan ja historiallisen Rittnerin kapearaiteisen rautatien päätepiste. Ehkä se johtuu kesälomaperinteestä, ehkä vuosisatojen matkailukokemuksesta, että Ritten on pysynyt pienenä ostoskokemuksena. Täällä on tarjolla kaikki päivittäiset tuotteet, Etelä-Tirolin tuotteet, italialaiset ja kansainväliset merkkituotteet sekä tyypillisiä paikallisia tuotteita. Ja siisteissä pienissä erikoisliikkeissä, viikkomarkkinoilla ja tietysti perinteisillä maanviljelijämarkkinoilla.

Täällä, koskemattoman luonnonmaiseman sydämessä, aktiiviset lomailijat voivat todella päästää höyryä maastopyörällä tai kävellen. Erityisen suosittu vaellus on seuraava: Klobensteinista maapyramideille ja edelleen pieneen Maria Saalin pyhiinvaelluskirkkoon, nousemalla polkua vanhaan kylpyläkaupunkiin "Bad Siess" ja sitten takaisin Klobensteiniin laajoja mänty- ja lehtikuusimetsiä kulkevia polkuja pitkin.

Jo Sigmund Freud arvosti  tämän alueen kauneutta ja kirjoitti kuuluisan teoksensa "Totem und Tabu" täällä korkealla tasangolla. Hänen mukaansa on nimetty 7,3 km pitkä patikointireitti, joka vie noin 1,5-2 tuntia Oberbozenista Lichtensternin kautta Klobensteiniin - tai päinvastoin. Varsinkin kesällä, kun lämpötila Bozenin laaksossa kohoaa merkittävästi, ilma täällä Rittnerin korkealla tasangolla on miellyttävän raikas. Yksittäisiä, osittain vanhoja ja kauniita taloja reunustavat polkua ja luonto näyttää itsensä kaikessa yltäkylläisyydessään kypsien seljanmarjojen, vadelmien ja aprikoosien kanssa. Reitin yksittäiset 13 penkkiä kutsuvat sinut tauolle - mukaan lukien panoraamanäkymät Dolomiiteille. Schlern ja Rosengarten ovat edessämme, voimme erottaa Santnerspitzen, Euringerspitzen ja Rosengartenspitzen huiput.

Etela-Tiroli_Bozen_mehilaismuseo_1_talo.jpg

Etela-Tiroli_Bozen_mehilaismuseo_5_nayttelysali2.jpg

MEHILÄISHOIDON MUSEO

Plattner Hof on 600 vuotta vanha maatila Wolfsgrubenissa. Tila mainittiin ensimmäisen kerran vuonna 1406. Se on harvinainen maatila, jossa yhdistyvät asuintilat ja navettaosa. Plattnerhofin tilalla luonnonystävät voivat kokea kaiken mehiläisiin ja hunajaan liittyvän.

Etela-Tiroli_Bozen_mehilaismuseo_4_nayttelysali.jpg

Mehiläishoidon historiaa ja kehitystä esitellään idyllisessä ympäristössä vanhoilla esineillä, kuten mehiläispesillä, hunajapuristimilla ja vahapuristimilla. Talon navettaosassa voit oppia kaiken mehiläisistä ja hunajan tuotannosta Etelä-Tirolin mehiläishoidon suurimman kokoelman pohjalta.

Etela-Tiroli_Bozen_mehilaismuseo_2_puutarha.jpg

Ulkoalueella, jossa on upea mökkipuutarha, oppipolku historiallisine mehiläishoitoineen ja kiinnostavine tietoineen, joka selittää maailmaa mehiläisten näkökulmasta vie sinut maalaukselliselle Ambrosius-kukkulalle, joka on aivan erityinen näköalapaikka pienelle tauon pitämiselle.

Etela-Tiroli_Bozen_mehilaismuseo_3_sisastube.jpg

Ulkoalueen lisäksi sisällä odottavat Plattner Hofin historialliset huoneet käytävällä, ruokailuhuoneella, savukeittiöllä ja viihtyisällä tuvalla.

Etela-Tiroli_Bozen_mehilaismuseo_6_shoppi.jpg

Retken päättää käynti myymälässä: luomuhunaja, hillot, siitepöly tai mehiläisvahasaippuat ovat hyviä matkamuistoja. Yhdessä Oberbozenin alapuolella sijaitsevan Katzenbachin laakson maapyramidien kanssa tämä on kohde, jota sinun ei pidä missata!

Etela-Tiroli_Bozen_viini_2.jpg

BOZENIN VIINIT

Provinssin pääkaupunki ja viininviljely liittyvät läheisesti toisiinsa: hedelmälliset viinitarhat ulottuvat kaupungin keskustaan ​​ja viihtyvät upeasti Bozenin altaan ympärillä olevilla aurinkoisilla rinteillä ja kukkuloilla. Viiniä on aina viljelty ja myyty tällä alueella. Sen alkuperäiset lajikkeet, eli kaksi talon viiniä, ovat tehneet Bozenista kansainvälisesti tunnetuksi: herkän hedelmäinen St. Magdalener sekä tumma ja samettinen Lagrein.

Etela-Tiroli_Bozen_viini_4_ulkomaistelu.jpg

Lagrein on itse asiassa yksi tärkeimmistä Alto Adigen alkuperäisistä rypälelajikkeista jota viljellään vain Etelä-Tirolissa, ja sille on ominaista voimakas ja tumma rubiininpunainen väri. Hedelmäinen metsämarjoilla ja kypsillä kirsikoilla, kukkainen orvokkeilla, voimakas maku hieman happamilla vivahteilla, Lagrein sopii riistaruokien, tumman lihan ja kovan juuston kanssa. Suositeltu sijainti on hiekalla, soralla ja Bozner-porfyyrillä, syvällä, lämpimissä paikoissa jopa 300 m merenpinnan yläpuolella. Tunnettuja viinitiloja Bozenein Ortsteil Griesin alueella mm. Abtei Muri-Gries, Glögglhof, Perlhof jne. Viintilojen opastettuja kierroksia 15-20 € henkilö.

Etela-Tiroli_Bozen_viini_1.jpg

St. Magdalenera sitä vastoin kasvatetaan perinteisesti Bozenin pohjoispuolella olevilla auringonpaisteilla kukkuloilla. Tämä yhdessä pienen Lagreinin osuuden kanssa, joka yhdistyy harmonisesti Vernatsch-rypäleen kanssa, antaa viinille intensiivisen ja täyteläisen maun. Tälle viinille on ominaista kirkas väri rubiininpunaisesta granaatti/tumma purppuraan ja hedelmäinen aromi. Kevyt, harmoninen ja jäsennelty maku sopii erityisen hyvin kevyen antipastin, punaisen lihan ja tuorejuuston kanssa.

Kuten vanha sanonta kuuluu, "Venetsia kelluu veden päällä ja Bolzano viinin päällä". Jalo pisara säilytetään monien perinteisten Bozenin viinitilojen tynnyreissä. Lukuisat nähtävyydet ovat todisteena tästä viiniperinteestä.

Etela-Tiroli_Bozen_viini_3_maistelu.jpg

Monipuoliset viinit vaativat paljon vaivaa. 5000 viininviljelijäperheen työn ansiosta historiallisilla tiloilla, nykyaikaisten viinitilojen ja johdonmukaisesti kestävän laatufilosofian ansiosta Etelä-Tirolin vuoristoviinit, valkoiset ja punaiset, ovat nousseet maailman haluttujen alkuperäviinien sarjaan. Hedelmäinen Pinot Blanc, hedelmäinen Vernatsch tai raikas, raikas Sauvignon: Minkä viinin haluaisit? Italian viinioppaassa etelätirolilaiset viinit ovat edelleen huippua.

Etela-Tiroli_Bozen_ruokaerikoisuudet.jpg

Kuten muillakin alueilla, Bolzano erottuu kulinaarisesti, viinin ja gastronomian osalta. Välimeren keittiön valikoima kohtaa todellisen tirolilaisen perinteen kokkareruokillaan, Schlutzernilla, hirvigulassilla tai savustettu kaalilla, myös jokien tai lampien makean veden kalat. Parsa Bozen-kastikkeella: parsat keitetään voin ja mahdollisesti myös valkoviinin kanssa. Bozen-kastike valmistetaan kovaksi keitetyistä ja hienonnetuista munankeltuaisista ja valmistetaan etikasta ja sinapista.

Ei vierailua Etelä-Tiroliin ilman, että olet maistanut tyypillisiä jälkiruokia: Strudel, Kaiserschmarren, suklaakakku, rahkajuusto tai kermakakut ja rullat. Speck ja tuoreet hedelmät ovat aina olleet osa etelätirolilaista ruokavaliota. Kastanjasydämet keksi vuonna 1948 silloin 14-vuotias kondiittorin oppipoika Ivo Moschén Bozenista. Se on kastanjasoseesta, sokerista, kermasta ja tummasta kastanjasta valmistettu makeinen. Nykyään ne ovat syksyn klassikoita ja niitä myydään monissa konditorialiikkeissä. Bolzanossa on paljon ravintoloita ja majataloja perheyrityksistä Michelin-tähden ravintoloihin.

Etela-Tiroli_Bozen_gourmetkauppa.jpg

Hemmottelukeidas osavaltion pääkaupungin kiireisessä sydämessä. Vain muutaman askeleen päässä Waltherplatzista sijaitseva Pur Südtirol Genussmarkt on ihanteellisella paikalla pienelle maistajakierrokselle tai pitääksesi leppoisaa taukoa kävellessäsi kaupungissa. Vahvistavia ja kulinaarisia herkkuja on tarjolla bistrossa kausisalaattien, runsaiden avoperunoiden tai runsaan etelätirolilaisen välipalan muodossa, pekonin, hienoimman etelätirolilaisen kinkun ja viinin kera. Jälkimmäisestä huolehditaan aina, kiitos ainutlaatuisen viinikellarin, jossa on laaja valikoima klassikoita ja harvinaisuuksia. Valikoimasta löydät etelätirolilaisia ​​klassikoita, kuten Muri Griesin Lagreinin, Schreckbichlin "Pfeffererin" tai Terlanin viinitilan "Winklin". Viinien selailua hämärässä ilmapiirissä, mikä voisi olla mukavampaa. Bozenin gourmet torin kellarista löydät myös paikallisen pastan ja leivän valmistajan Pastalpinan. Tule käymään, täällä pastamestari Alexander näyttää taitonsa ja antaa mielellään katsoa työskentelyänsä olkapäänsä yli. Liikkeessä on myös käsitöitä ja kauniita lahjaesineitä Etelä-Tirolista.

Etela-Tiroli_Bozen_olutravintola_3_panimo1.jpg

Vierailu Wirtshaus-Brauerei Hopfen & Co. panimoravintolassa on pakollinen jokaiselle kaupungissa vierailevalle. Aiemmin kaupunginmuurin kulmatorni vanhoineen vankityrmineen on nykyään museotyylinen ravintola, jossa tuoretta ja maukasta "Bozner-olutta" valmistetaan ja säilytetään keskiaikaisessa kellarissa. Olut tarjoillaan tunnelmallisessa kolmikerroksisessa Stuben ravintolassa. Tämä on kulinaaristen nautintojen paikka herkullisilla paikallisilla ruoilla ja huolellisesti valituilla etelätirolilaisilla tuotteilla, kuten pekonilla, makkaralla ja juustolla. Knödelit, spaetzle ja nyytit valmistetaan käsin omassa keittiössä. Olutpuutarhan tunnelmaa, kotiruokaa ja välimerellisiä herkkuja.

Etela-Tiroli_Bozen_olutravintola_1.jpg

Paulaner Bierstube sijaitsee yhdessä Bozenin vanhankaupungin vanhimmista rakennuksista 1200-luvulta, ja sen keskeisen sijainnin ansiosta sinne pääsee sekä "Lauben"-ostoskadulta että Silbergasselta. Kolmessa tilavassa ruokasalissa on kauniit holvikatot ja mukavat puukalusteet, ja niihin mahtuu 150 vierasta. Lämpimänä vuodenaikana asiakkaiden käytettävissä on myös ulkona oleva olutterassi, joka muistuttaa Münchenin olutpuutarhoja ainutlaatuisine pöytineen ja tuoleineen. Paulaner "BIERSTUBE":n gastronominen konsepti on päivittäinen harmonian etsiminen baijerilaisten ravintoloiden tyylin ja perinteen sekä italialaisen keittiön laadun välillä. Paletti vaihtelee "Paulaner-klassikoista", paikallisista oluthalliruoista, kuten bratwurst, talon knöödelit, porsaanpotka ja grillattut liha-annokset tarjoiltuna kuparisissa paistinpannuissa, yksinkertaisiin välimerellisiin ruokiin, kuten pastaan, vihanneksiin, kalaan ja tietysti herkullisiin pizzoihin, kahdessa versiossa: klassinen pyöreä pizza ja metrin pituinen pizza eleganteilla puulaudoilla tarjoiltuna.

Etela-Tiroli_Bozen_olutravintola_2.jpg

Franziskaner Stube on perinteinen majatalo Bozenin vanhassakaupungissa. Sijainti  tuskin voisi olla keskeisempi ja samalla historiallisempi: Kulmassa Streitergasse, Obstmarkt ja Franziskanergasse kohtaavat, hemmotellaan asiakasta paikallisilla erikoisuuksilla ja hienolla valikoimalla ensiluokkaisia ​​viinejä. Voit odottaa miellyttävää, vieraanvaraista tunnelmaa ja monipuolista ruokaa kolmessa salissa ja historiallisessa kellarissa. Maku on painopiste. Aito etelätirolilainen tunnelma, puhdas bozenilainen ruokakulttuuri välimerellisillä herkuilla.

Etela-Tiroli_Bozen_olutravintola_4_panimo2.jpg

Batzenhäuslia suositellaan niille jotka matkustavat Bozeniin etsimään uusia oluita. Tämä maalaismainen majatalo, jolla on pitkätyli 600 vuotiset perinteet, on toiminut olutpanimona vuodesta 2012. Stadtbrauhaus luotiin entisestä taiteilijoiden kohtaamispaikasta. Tukevien etelätirolilaisten ruokien lisäksi vieraat voivat nauttia täällä kotitekoisia oluita Batzen Dunkelista, Batzen Weisseen ja Batzen Helliin sekä kausi- ja erikoisoluita. Maanläheistä etelätirolilaista ruokaa on saatavilla kohtuulliseen hintaan. Makkaroita, hipsterihampurilaisia tai erilaisia ​​pastaruokia. Annokset ovat suuria ja ne tulevat kauniisti esiteltyinä kauniiden sipulikuvioisten astioiden päällä.


HOTELLIVAIHTOEHDOT BOZENISSA

Etela-Tiroli_Bozen__hotelli_3_tahtee.jpg

HOTELLI***

Sijaitsee aivan Bolzanon keskustassa, Walther Platz, jalankulkualue ja juna-/linja-autoasema ovat aivan kulman takana muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Elintarvikekauppa 160 m. Ravintoloita löytyy ihan hotellin naapurista. Hotelli tarjoaa mannermaisen aamiaisen ja huonepalvelun. Moderneissa ja viihtyisissä 20 m² kahden hengen ja  14 m² yhden hengen huoneissa on ilmastointi, suihku ja wc, satelliitti-TV, puhelin, internetyhteys, tallelokero ja minibaari.

1425 € 2hh:ssa, 1595 € 1hh. Sis. Ryanairin lennot Helsinki - Milano/Bergamon sis. 10 kg lentolaukku (55x40x20cm) ja pieni käsimatkatavara (40 x 20 x 25 cm) matkustamoon, lentokenttäkuljetukset, 8 hotelliyötä*** aamiaisella Bozenin keskustassa. Sisältää matkaohjelmaan kuuluvat nähtävyydet kuljetuksineen.


Etela-Tiroli_Bozen__hotelli_4_tahtee1.jpg

HOTELLI****

Hotelli on täydellinen sekoitus vanhan maailman charmia ja modernia designia. Hotelli sijaitsee lähellä Bolzanon asemaa. Vuodelta 1898 peräisin olevassa hotellissa on kaunis puutarha, jossa on uima-allas. Jokaisessa huoneessa on ilmainen wifi, ja hotellilta on näkymät ympäröiville kukkuloille ja viinitiloille. Aloita päiväsi runsaalla aamiaisella hotellin patiolla. Hotellissa on baari ja lounge-tila. Elegantti salonki on peräisin 1920-luvulta, jolloin se toimi lukuhuoneena. Puupaneloidussa baarissa on talonpoikaistyylisempi ilmapiiri. Nauti perinteisestä, alueelle tyypillisestä ruuasta hotellin ravintolassa. Hotelli sijaitsee ihanteellisella paikalla, ja siellä voit nauttia kaikesta, mitä Bolzanolla on tarjota. Keskustaan Walther Platzille 700 metriä.

Etela-Tiroli_Bozen__hotelli_4_tahtee2.jpg

Jos haluat majoittua vähän paremmin Bolzanossa oleskelusi aikana, valitse deluxe-huone parvekkeella. Huoneet ovat uusia ja hiljaisia, näkymä on hotellin puutarhaan ja Bolzanon kukkuloiden ylemmissä kerroksissa ja ruusutarha on epäsuorasti näkyvissä. Huoneet ovat tilavia, viihtyisiä ja hyvin varusteltuja mm. taulut-tv, wifi, ilmastointi, äänieristetyt ikkunat ja minibaari. Puulattiat ja modernit tammikalusteet tuovat lämpöä. Täällä voit nukkua king-size-joustinpatjassa, ja huoneessa on myös vuodesohva.

Hinta 1695 € 2hh:ssa. Sis. Ryanairin lennot Helsinki - Milano-Bergamon sis. 10 kg lentolaukku (55x40x20cm) ja pieni käsimatkatavara (40 x 20 x 25 cm) matkustamoon, lentokenttäkuljetukset, 8 yötä hotellissa*** buffetaamiaisella Bozenin keskustassa. Sisältää matkaohjelmaan kuuluvat nähtävyydet kuljetuksineen.


Etela-Tiroli_Bozen__7_hengen_huoneisto_1.jpg

Tyylikkäästi suunnitellut  huoneistot joissa on paljon valoa, paljon valkoista, paljon puuta, kauniit puulattiat, vanhat puukatot - ja paljon tilaa. Sijainti Bolzanon keskustan jalankulkualueen Kornplatzilla. Vieressä on runsaasti kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Majoituspaikalta on 100 metriä Walther Platz -aukiolle. Bolzanon katedraali on 2 minuutin kävelymatkan päässä majoituspaikasta ja rautatieasema vain 500 metrin päässä. Elintarvikeliikkeitä on useita 200 m säteellä.

Etela-Tiroli_Bozen__7_hengen_huoneisto_2_keittio.jpg

HUONEISTO A (7 hengelle)

Viiden makuuhuoneen 170 m² huoneistossa on täysin varusteltu keittotila, ruokailutila jossa on tv, ja parveke.

Etela-Tiroli_Bozen__7_hengen_huoneisto_3_pohja.jpg

Huoneistossa on kaksi kylpyhuonetta joissa on wc:t, toisessa on kylpyamme, ja toisessa suihku ja hiustenkuivaaja. Käytettävissä on WiFi. Pyykinpesukone ja pyykinkuivaaja.

Etela-Tiroli_Bozen__7_hengen_huoneisto_4.jpg

Huone 1. on tilava 30 m² huone kahdelle, jossa on parisänky, oleskelunurkkassa on vuodesohva ja oma tv.

Etela-Tiroli_Bozen__7_hengen_huoneisto_6.jpg

Huone 2. on kahdehengen huone parivuoteella. Huone 3. on yhden hengen huone.

Etela-Tiroli_Bozen__7_hengen_huoneisto_5.jpg

4.Huoneet; perähuone 4a kahdelle parivuoteella, ja etunmainen huone 4b yhdelle hengelle.

Hinta 995 € 2hh:ssa, 1055 € 1hh. Sis. Ryanairin lennot Helsinki - Milano-Bergamon sis. 10 kg lentolaukku (55x40x20cm) ja pieni käsimatkatavara (40 x 20 x 25 cm) matkustamoon, lentokenttäkuljetukset, 8 yötä huoneistossa*** buffetaamiaisella. Sisältää matkaohjelmaan kuuluvat nähtävyydet kuljetuksineen.


Etela-Tiroli_Bozen__2-3_hengen_huoneisto_1.jpg

HUONEISTO B

80 m² huoneistossa 2 tai 3 hengelle on eteinen, täysin varusteltu keittiö, ruokailutila, olohuone jossa on tv ja

Etela-Tiroli_Bozen__2-3_hengen_huoneisto_2.jpg

nukkumistila. Huoneistossa on kylpyhuone jossa on kylpyamme ja hiustenkuivaaja. Erillinen wc. Käytettävissä on WiFi. Aamiainen tarjoillaan viereisessä omistajan majatalossa. Vastapäätä löytyy kahvila-konditoria. Spar ja Coop marketit 200 m. päässä.

1450 € 2hh:ssa, 1295 € henk jos 3 henkilöä. Sis. Ryanairin lennot Helsinki - Milano/Bergamon sis. 10 kg lentolaukku (55x40x20cm) ja pieni käsimatkatavara (40 x 20 x 25 cm) matkustamoon, lentokenttäkuljetukset, 8 yötä huoneistossa*** aamiaisella Bozenin keskustassa.

Etela-Tiroli_Bozen_majatalon_ravintola.jpg

Bozenin vanhankaupungin sydämessä Mustergassella yli 70 vuoden ajan toiminut "Gasthaus Fink" on ensisijaisesti omistettu etelätirolilaiselle keittiölle ja "klassikoille" sekä sesongin tuotteille. Toukokuussa on parsa-aterioiden aika. Voit nauttia ateriasi viihtyisässä ruokasalissa, tai vieraspuutarhassa: mm. kotitekoinen Schlutzkrapfen ruskealla voilla ja parmesanjuustolla, pinaattiknöödelit kerman ja kinkun kera, talon makkaraa, mehukasta naudan gulassia ja etelätirolilaisia pekoniknöödeleitä, välipalalautasia tai "Gröstl pekonikaalisalaatti" - se yksinkertaisesti maistuu aidolta "Finkissä" " ja annoskoot ovat anteliaita. Arkipäivän lounas 10 € sisältää pastaa tai canederliä (knöödeliä) salaatin ja juoman kera. Kohtelias palvelu ja passeli hinta takaavat, että saat hyvät muistot vierailuistasi. Huoneisto B: aamiainen tarjoillan aamuisin täällä klo 8-10.


Etela-Tiroli_Bozen__studio_kahdelle.jpg

STUDIO KAHDELLE

2 hengen 35 m² studiossa on taulu-tv, oma kylpyhuone ja täysin varustettu keittiö, jossa on jääkaappi. Keittonurkassa on myös uuni, liesi ja vedenkeitin. Sijainti katutasossa. Aamiainen omatoimisesti tai viereissä leipomokahvilassa. Sijainti Bolzanon keskustan jalankulkualueen läheisydessä. Lähellä on runsaasti kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Elintarvikeliike 200 m. päässä.

VARATTU € 2hh:ssa, Sis. Ryanairin lennot Helsinki - Milano/Bergamon sis. 10 kg lentolaukku (55x40x20cm) ja pieni käsimatkatavara (40 x 20 x 25 cm) matkustamoon, lentokenttäkuljetukset, 8 yötä***  Bozenin keskustassa. Aamiainen omatoimisesti. Sisältää matkaohjelmaan kuuluvat nähtävyydet kuljetuksineen.


MATKAOHJELMA ETELÄ-TIROLIN KULTTUURIHISTORIALLINEN KIERROS 2023

Ohjelmaan tulee vielä lisäyksiä: konserttteja, tirolilais-iltoja ja festivaaleja kunhan tapahtumat selviävät huhtikuun lopussa!

7.5 SUNNUNTAI

Klo 08.30 kokoontuminen Helsingin lentoasemalla lähtöaulassa Ryanairin lähtöselvityksen luona. Klo 10.15 Ryanairin lento Milano-Bergamon lähtee. Kone laskeutuu Milano-Bergamon lentokentälle klo 12.25. Ennen bussimme lähtöä lounas-/ eväsostotauko läheisessä isossa Orion ostoskeskuksessa. Kuljetus Bozeniin / Bolzanoon. Bussissa on wc. Sisään kirjoittautuminen hotelliin Bolzanon keskustassa klo 19.30 aikoihin.

8.5 MAANANTAI

Aamiaisen jälkeen klo 09 lähdemme kävellen Rittenin hissin hissin ala-asemalle. Nousemme 12 minuutissa ylös Rittenin tasangolle 1000 metrin korkeuteen Ober-Bozenin kylään, josta jatkamme Ritternbahnin junalla 6 km. Käymme välillä tutustumassa radan varrella olevaan Mehiläisten kasvatusmuseoon. Jatkamme junalla Klobensteiniin jossa pidämme lounastaukoa. Patikoimme maisemia ihaillen Sigmund Freudin 7,3 km pitkää patikkapolkua (joka vie noin 1,5-2 tuntia] takaisen Ober-Bozeniin nähden matkan varrella maapyramiideja. Iltapäivällä ohjelmassa on Pröselsin linnaan tutustuminen. Sen jälkeen jatkamme vielä Kastelruthiin, jossa näemme kansallispukumuseon sekä Kastelruther Spatzen näyttelyn.

9.5 TIISTAI

Aamiaisen jälkeen klo 09 lähdemme kävellen: Ötzi-museo, Luonnon historiallinen museo, Kaupungin museo, Mussolinin Voiton merkki & BZ 18-45 museo, Tirolin vapausliikkeen museo, bussilla Runkelsteinin linnaan.

10.5 KESKIVIIKKO

Aamiaisen jälkeen klo 08.30 lähdemme Meranoon, jossa klo 10 -18 ensin Dorf Tirol, Tirolin linna, Brunnebergin linnan maatalousmuseo. Iltapäivällä Meranon keskustassa Palais Mamming kaupungin museo, Ruhtinaanlinna, Naisten museo.

11.5 TORSTAI

Aamiaisen jälkeen klo 08.30 lähdemme Kalterniin, jossa nousemme hammasratasjunalla Mendelpassiin 1363 metrin korkeuteen. Käymme näköalatasanteella ihastelemassa silmiemme alle avautuvaa maisemaa, jota jo keisarinna Sissikin kävi ihastelemassa samalta paikalta. Palaamme alas Kalternin kylään jossa tutustumme Tirolin viinimuseossa viininvalmistuksen historiaan. Vapaata aikaa lounastaa Kalternissa. Iltapäivällä tutustumme Bozenin tuomiokirkkoon ja sen aarrekammioon.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_1_panoraama.jpg

12.5 PERJANTAI

Aamiaisen jälkeen klo 08.30 lähdemme Meranon lähelle maalaukseliseen Partschinsiin jossa tutustumme ensin Kirjoituskone museoon, jatkamme Rablandiin jossa näemme Pienoisrautatie maailman. Sen jälkeen Bad Egartissa K.u.K Habsburg museo, ja Onkel Taa ravintola. Iltapäivällä Meranossa Trautmansdorffin Sissin linna, puutarha ja Turismimuseo. Vapaata aikaa Meranossa käydä vaikkapa kylpylässä.

13.5 LAUANTAI

Aamiaisen jälkeen klo 08.30 lähdemme Bruneckiin jossa ensin tutustumme klo 10 Tirolin kansanperinteen museoon ja sen jälkeen Bruneckin linnaan ja Meissnerin Ripa näyttelyyn, Caprizin juustomaailma & myymälä sekä Lodenwelt villanäyttely ja myymälä. Iltapäivällä Brixenissä näemme tuomikirkon ja luostarin, Hoffburgin piispakunnan museon ja apteekkimuseon. Jatkamme vielä Sterzingin kaupunkiin jonka kauniisen keskustaan tutustumme. Sterzingissä aikaa illalliselle. Palaamme noin klo 20.30 Bozeniin.

14.5 SUNNUNTAI

Aamiaisen jälkeen klo 08.30 lähdemme tunnin matkan päässä olevaan Trenton kaupunkiin. Ensin tutustumme Italian Alppisotilaiden museoon. Sitten käymme ihastelemassa tuomiokirkkoa ja tuomiokirkkoaukiota. Vapaata aikaa lounastaa ja ihastella omatoimisesti Trentoa ja sen nähtävyyksiä.

15.5 MAANANTAI

Aikaisen aamiaisen jälkeen luovutamme huoneet klo 06.50. Klo 07.00 lähtee kuljetus (bussissa on wc) Milano-Bergamonin kentälle, jonne bussi saapuu noin klo 11.15. Hyvää aikaa vielä lounastaa ja tehdä tuliaisostoksia lentokenttää vastapäätä olevassa isossa Oriocenter ostoskeskuksessa.

Etela-Tiroli_Bozen__Bergamon_lentokentta_ostoskeskus.jpg

Orio al Serion kansainvälisen lentokentän edustalta löytyy Oriocenter yksi Italian suurimmista ostoskeskuksista. Yli 200 myymälää kahdessa kerroksessa, löydät kaiken etsimäsi tästä ostoskeskuksesta. Voit viettää koko päivän ikkunaostoksilla tai kävelemällä lukuisten ruokapaikkojen, kuten jäätelöbaarien, herkkukauppojen ja kahviloiden, läpi.

Etela-Tiroli_Bozen__Bergamon_lentokentta.jpg

Klo 16 kokoontuminen Ryanairin lähtöselvityksen luona. Milano-Bergamon lentokentällä on pankkiautomaatteja, kahviloita, ravintoila, alkoholi- ja tuliaismyymälöitä. Klo 17.55 Ryanairin lento Helsinkiin lähtee. Kone laskeutuu klo 21.55 Helsinki-Vantaan lentokentälle.

21.3_Breslau-Posen_lentokone.jpg

MENO: 07.05 SUNNUNTAI

10:15 Helsinki Duration 3h10m - FR 3393 Operated by Malta Air - 12:25 Milan-Bergamon

PALUU: 15.05 MAANANTAI

17:55 Milan-Bergamo Duration 3h - FR 3392 Operated by Malta Air - 21:55 Helsinki 

Ryanairin lentolippuun kuuluu 10 kg lentolaukku (55x40x20cm) matkustamoon sekä pieni käsimatkatkavara (40 x 20 x 25 cm) matkustamoon.

Ryanair on tarkka laukkujen mitoista sekä painosta ja lentoyhtiöllä on oikeus laittaa liian iso matkatavara ruumaan ja matkustajan on maksettava vaadittava lisämaksu. Tämä on lentoyhtiön sääntö, eikä matkanjärjestäjä ole vastuussa näistä mahdollisista asiakkaille tulevista maksuista.

Matkustajilla on oltava passi tai EU-henkilöllisyystodistus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä!  E-mail: info@blitztours.fi Puh.varaukset: 044-3034003

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.