23.-26.12 JOULUMATKA 2024 RIIKA 4 pv.

23.-26.12_Riika_Joulumatka_2023_logo.jpg

23.12_Riika_Joulumatka_2023_JOULUTORIRULLA.jpg

23.-26.12 JOULUMATKA 2023 RIIKA LA-TI 4 pv. 295 €.

Sis. laivamatkat Eckrö Line Ms. Finlandia, bussimatkat, 3 yötä Riiassa 4* hotellissa buffetaamiaisella sekä Jouluaaton buffetillallisen ja Latvian kansantieteellisen ulkoilmamuseon sisäänpääsyn. 1hh 350 €. Lapset -12 v. 275 €. Suomalainen matkanjohtaja mukana koko matkan.

Joulumatka Riikaan on täynnä ihastuttavaa ja rentouttavaa tekemistä. Vanhan Riian sydämessä historialliset rakennukset, mutkittelevat kadut ja viehättävät kahvilat saavat sinut tuntemaan kuin olisit astunut 1700-luvun postikorttiin. Kuitenkin, kun kaupunki on peitetty tomusokerin kaltaisen lumen peittoon ja koristeltu juhlakoristeilla ja tuikkivilla valoilla näytteiden ikkunoissa, se muuttuu talven ihmemaaksi.

Riian vanhakaupunki on ehdottomasti jouluajan tunnelmallisimpia paikkoja. Aluetta koristava kauniit jouluvalot ja isolla aukiolla on kaunis joulutori kojuineen. Torilla on myös suuri koristeltu joulukuusi, joka kertomusten mukaan on maailman ensimmäisiä koristeltuja joulukuusia. Tunnelmalliset joulutorit, keskiaikaiset kadut ja rakennukset, museot ja kirkot tarjoavat kokemisen arvoista nähtävää. Hotellin valmis joulupöytä ja Riian lukuisat ravintolat tarjoavat valmiin ja kiireettömän joulun. Joulupäivänä retki eläintarhaan ja Lido ravintolaan.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_mustapaidentalo_UUSILISA.jpg

Balttian suurin ja jännittävin metropoli Riika innostaa. Riiassa on paljon nähtävää! Paljon matkailukohteita, kahviloita, museoita ja arkkitehtuuria. Nauti taiteesta ja kulttuurista, kävele vanhassa kaupungissa ja kokeile paikallista ruokaa. Goottilaistyyliset katedraalit ja uskomattoman ylellinen jugendtyyli, viehättävät kahvilat ja ravintolat, jotka tarjoavat maailmanluokan ruokaa ovat vain pieni osa siitä, mikä tekee Riiasta erinomaisen vierailukohteen. Vanha Riika on arkkitehtuurin ja vanhojen aikojen mestariteos. Riian perinteiset joulumarkkinat järjestetään hurmaavassa Vanhassakaupungissa. Yksikään vierailu Riiassa Joulun aikana ei ole täydellinen ilman valokuvaa Rātslaukumsissa sijaitsevasta kaupungin pääjoulukuusesta. Majesteettisen Mustapäiden talon kehystetty koristeltu joulukuusi takaa taatusti ylellisimpiä ja ikimuistoisimpia lomakuvia. Joulun aikaan Riika muuttuu maagiseksi paikaksi. Kaupungin sydän, Riian vanhakaupunki, loistaa häikäisevillä koristeilla ja juhlavilla markkinoilla. Et voi missata upeaa arkkitehtuuria, kuten Pyhän Pietarin kirkon korkeita torneja ja upeaa tuomiokirkkoa. Kävele kaduilla ihailemaan kauniita jugendrakennuksia. Ylitä joki Ķīpsalaan nähdäksesi viehättävän puuarkkitehtuuri, joka tarjoaa ihanan kontrastin.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_domplatz.jpg

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Joulutori_1.jpg

Joulutorin päänäyttämönä on Tuomiokirkon aukio. Vanhassakaupungissa sijaitseva aukio on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi ja kauniit historialliset rakennukset luovat upean tunnelman jouluvaloin koristeltuun toriin. Historiallisen kaunis ympäristö vie sinut hetkessä postikorttimaisen kauniiseen tunnelmaan.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Joulutori_kojut_1A.jpg

Riiassa ensimmäinen koristeltu kuusi pystytettiin peräti vuonna 1476. Tunnelmaa ja perinteistä menoa voi siis kokea juuri Riiassa jouluna.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Joulutori_kojut_1B.jpg

Vanhankaupungin keskeisimmällä aukiolla sijaitseva tori on täynnä ihastuttavia kojuja, jotka ovat pullollaan käsitöitä ja latvialaisia jouluherkkuja. Riian Joulutori tarjoaa muun muassa: paikallisia jouluherkkuja, glögiä, eli karsts vinsiä, tyrnimarjamehua, latvialaisia joulumakkaroita, piparit, hunaja erilaiset käsityöt, kuten kynttilänjalat ja meripihkakorut, Joulukoristeet ja lelut.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Joulutori_kojut_1C.jpg

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Joulutori_2_halot.jpg

Myyjät tarjoavat mielellään maistiaisia ja kojut on kutsuvan kauniisti somistettu ja valaistu.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_joulutori_glogi.jpg

Ruokakojuista voi ostaa paikallisia erikoisuuksia ja glögin lisäksi voi maistella tietysti myös lämmintä Riga Black Balsamia.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Joulutori_3.jpg

Houkutteleva glögin tuoksu ja paahdettujen mantelien tuoksu, kiiltäviä piparkakkuja ja latvialaisten käsityöläisten luomuksia - Vanhan Riian joulumarkkinat ovat yksi varmimmista merkeistä, että joulu on pian täällä. Tärkeimmät kylmän sään herkut – glögi ja piparkakut, paahdetut mantelit ja herkulliset savustetut lihat & makkarat sekä tietysti jouluteet ja -kahvit ilahduttavat jokaista.

21.12_riika_joulupukki.jpg

Voit ostaa joululahjoja läheisillesi - laajasta latvialaisten käsityöläisten luomusten valikoimasta löytyy jokaiseen makuun sopivin. Joulutori on avoinna päivittäin klo 9-20 välisenä aikana ja jouluaattona kello 9-18.

riika_joulutori_2014.jpg

Joulumatka Riikaan on täynnä ihastuttavaa ja rentouttavaa tekemistä. Riian vanhakaupunki on ehdottomasti jouluajan tunnelmallisimpia paikkoja. Aluetta koristava kauniit jouluvalot ja isolla aukiolla on kaunis joulutori kojuineen. Torilla on myös suuri koristeltu joulukuusi, joka kertomusten mukaan on maailman ensimmäisiä koristeltuja joulukuusia.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Joulutorit_aukio_1.jpg

Hieman pienempi joulutori. Joulutori löytyy osoitteesta Līvu Square (Līvu laukums). 

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Joulutorit_aukio_2.jpg

Myös Esplanade –aukion Joulutorilla on joka päivä klo 10-19  perinteisesti runsaasti erilaisia joulutapahtumia.

21.12_riika_musiikki.jpg

Joulukonsertteja ja esityksiä on kaikkialla kaupungissa. Riian vanhan kaupungin joulutunnelman virittävät värikkäästi koristellut kuuset, iloinen musiikki, paahdettut mantelit, makkarat, hehkuviini, piparkakkut ja edulliset käsityöt tarjoavat iloa sekä lapsille että aikuisille.  Lisäksi kaupunki on todella koristeltu ja siksi kävelyretki kauniilla kaduilla on yksi kivoimpia jouluaktiviteetteja. Jouluvaloissa ei säästellä ja usein kaupungissa järjestetään erilaisia tapahtumia jouluisten näyttelyiden osalta. Muun muassa joulukuusinäyttely on ollut perinteinen tapahtuma, jolloin ympäri kaupungin löytyy taiteilijoiden tekemiä joulukuusia.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_vanhakaupunki_luminen.jpg

Riika (latv. Rīga) Latvian pääkaupunki, usein myös Pohjolan Pariisiksi tai pikku-Pariisiksi kutsuttu. Kaupunki on muodostunut Daugava-joen (Väinäjoki) molemmille rannoille, vanhan kaupungin keskustan jäädessä sen itärannalle. Riika on Baltian maiden väkiluvultaan (743.000) suurin kaupunki. Latvian pääkaupunki Riika on todellinen Itämeren helmi. Riikaa sanotaan myös arkkitehtuurin helmeksi, sillä se on kaupunki, jossa voi yhtaikaa nähdä kaupungin perustamisen yhteydessä rakennettuja kirkkoja, vanhakaupungin keskiaikaisia rakennuksia, ainutlaatuisia  esimerkkejä jugend-ajan tyylinnäytteistä sekä vuosisatojen yli säilyneitä puurakennuksia ja modernistisen arkkitehtuurin mestariteoksia. 

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_vanhakaupunki_ruotsinportti.jpg

Riian vanhakaupunki henkii yli 800-vuotista historiaansa. Unesco on tunnustanut sen yhdeksi maailmanperintökohteeksi. Vanhakaupunki on koko Latvian pääkaupungin sydän ja sielu. Monet kansakunnat ovat olleet mukana rakentamassa vanhastakaupungista ainutlaatuisen paikan. siellä sekoittuvat mielenkiintoisella tavalla latvialaiset, saksalaiset ja venäläiset vaikutteet. Useat kuuluisat henkilöt aina Pietarista Suuresta Richard Wagneriin ovat viihtyneet ja viettäneet aikaansa Riiassa. Upeat kirkot, arkkitehtuurin mestariteokset, kuten Mustapäiden talo, romanttiset mukulakivikadut sekä elämää tulvivat torit ja aukiot sekä monet muut kohteet kutsuvat sinut luokseen.

riika_talvi_vanhaakaupunkia_2.jpg

Vanhankaupungin vanhanaikaisesta aurasta voi nauttia kapeilla kaduilla. Täällä sijaitsevat ainutlaatuiset asuintalokokonaisuudet ja sakraalirakennukset - Riian Tuomiokirkko, jota alettiin rakentaa 1200-luvulla, goottilainen Pyhän Pietarin kirkko, Pyhän Jaakobin katedraali, jossa sijaitsee Roomalaiskatolilaisen kirkon kardinaalin istuin, Pyhän Georgin kirkko, jota kutsutaan Valkoiseksi kivilinnaksi, kaunis Vanhan Riian synagoga, Pyhän Hengen luostaripiha, Dannensternin talo, "Kolme veljeä"-asuintalokokonaisuus, Riian linna ym.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_vanhakaupunki_talorivi_1.jpg

Keskiajalla Riika oli valtava satama ja se oli osa Hansaliittoa, joka yhdisti Baltian ja Pohjois-Saksan kauppiaita. Hansa-kaudesta muistuttaa historiallinen Suuri ja Pieni kilta, sekä Mustapäiden talo. Näitä rakennuksia rakensivat taannoin kasvavassa kaupungissa käsityöläisten ja taiteilijoiden killat.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_vanhakaupunki_luminen2.jpg

Vanha Riika on arkkitehtuurin ja vanhojen aikojen mestariteos, joka on sopeutunut 2000-luvun turistivirtoihin - tänne on tehty mukavat hotellit, lukuisat ravintolat ja ajan-viettopaikat. Vanha Riika on keskiyöllä yhtä elävä kuin päivällä.

riika_talvi_vanhaakaupunkia.jpg

Vanha kaupunki eli Vanha Riika (Vecrīga) ja sen historialliset, keskiaikaista tunnelmaa henkivät korttelit ovat kaupungin tärkein nähtävyys. Vanha kaupunki on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1998. Vanhankaupungin tunnelman aistii parhaiten kapeilla romanttisilla pikkukaduilla, joiden varrella kohoaa ainutlaatuisia asuintalokokonaisuuksia ja kirkkoja, Riian linna.

riika_tammikuu_mustap._talo_1.jpg

Hansaliiton ajoista muistuttavat Suuri kilta ja pienikilta sekä Mustapäiden talo, jotka ovat käsityöläis- ja taiteilijakiltojenrakennuttamia.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_vanhakaupunki_talorivi_ravintolat.jpg

Vanhakaupunki on arkkitehtuurin aarreaitta joka on sopeutettu palvelemaan matkailijoiden tarpeita.

riika_talvi_vanhaakaupunkia_ilta.jpg

Monet viihtyisät hotellit, tunnelmalliset ravintolat ja vapaa-ajan viettopaikat sijaitsevat täällä. Vanhakaupunki on täynnä elämää niin päivin kuin puolilta öinkin.

riika_arkkitehtuuri.jpg

Riika koki todellisen kulta-aikansa runsaat sata vuotta sitten, kun 1900-luvun alkupuolella jugend- eli art nouveau - arkkitehtuuri tuli Euroopassa muotiin. Riiassa onkin yksi rikkaimmista jugendtyylin kokonaisuuksista maailmassa. Kaupungissa on yli 800 hämmästyttävää jugendkohdetta. Alberta iela, Elizabetes iela ja Strelnieku iela ovat parhaita katuja Riian art nouveau -rakennusten ihailuun. Näillä kaduilla voi talojen seinissä nähdä toinen toistaan ihmeellisempiä eläimiä, kasvoja ja naamioita. Merkittävin art nouveau -keskittymä on Alberta iela -kadulla, joka pääosin rakentuu aikakauden merkittävän arkkitehdin, Mihail Eisensteinin, luovuuden ympärille.

riika_mustap.talo_ilta.jpg
Raatitori eli Vanhankaupugin aukio on vanha keskiaikainen kauppatori jonka ympärillä kohoavat entistetty Raatihuone, Mustapäiden talo, Schwaabien talo, Rolandin patsas ja Miehitysmuseo.

riika_i_mustap._talo_2.jpg

Mustapäiden talo on historiallinen rakennus vanhassa kaupungissa, Gotiikan tyylisuuntaa edustava rakennus rakennettiin alun perin vuonna 1334 Riian suurelle killalle. Mustapäiden killan, ulkomaisten kauppiaiden veljesjärjestön, käyttöön rakennus päätyi 1400-luvulla. Rakennusta voidaan kutsua Riian kauneimmaksi koristeeksi. Mustapäiden veljeskunnan suojelupyhimuksen Pyhän Mauritiuksen kuvia näkyy patsaissa, vaakunoissa ja hänen kuvansa on jopa kirjottu tuolien kankaisiin. Rakennuksen julkisivussa on jo ulkoapäin paljon katsottavaa. Julkisivussa on kello, joka näyttää ajan lisäksi kuukaudet, viikonpäivät sekä kuun eri vaiheet.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_vanhakaupunki_mustapaidentalo_sisa.jpg

Matkusta läpi histori, kävele Mustapäiden talon sisätiloissa ja ylellisessä juhla- ja kokoustiloissa. Katso käsityöläisten ja restauroijien töitä - kristallikruunut, festivaalihallin maalatut katot, tarkat 1800-luvun kopiot tuoleista ja sohvista, aseita ja panssarisarjoja, hallitsijoiden muotokuvia kullatuissa koristeellisissa puurungoissa, värjättyjä lasimaalauksia ja mustat koristeet. Museon keskiaikaisessa kellarissa; voit nähdä Mustapäiden liittoon kuuluvat tuotteet - tupakkatölkit, hopeat, maalaukset ja keramiikkakokoelmat, haarniskoja, sodan käyntiin liittyviä aseita, tykkikin sekä hyvin taidokkaita veljeskunnan tekstiileitä. Mustapäiden veljeskunnan talon voi kiertää itsekseen noin 30 minuutissa.Mustapäiden talosta löytyy myös pieni mielenkiintoinen museokauppa. Museo on avoinna joulunpyhinäkin. 24.12. - näyttely avoinna klo 10.00-15.00, 25.12. -näyttely on avoinna klo 10.00-17.00.

riika_talvi_tuomiokirkko.jpg

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_tuomiokirkko_2.jpg

TUOMIOKIRKKO

Riian tuomiokirkkoaukio sijaitsee vanhan kaupungin sydämessä. Tuomiokirkko on Riian ja Latvian arkkipiispan katedraali sekä Tuomioseurakunnan kirkko. Riian tuomiokirkko on historiallisesti ollut Liivinmaan keskeinen katedraali, kunnes Liivinmaa sortui v. 1561. Riian tuomiokirkko on keskiajan isoin ja yksi Latvian ja Itämeren vanhimpia kirkkorakennuksia. Riian tuomiokirkko (Rīgas Doms) on kaupungin hengellinen sydän. Se on lähes yhtä vanha kuin vanhakaupunki sen ympärillä. Riian ensimmäinen piispa Albert von Buxhövden aloitti kirkon rakentamisen vuonna 1211. Siitä lähtien kirkkoa on laajennettu ja restauroitu. Tuomiokirkko edustaa montaa

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_tuomiokirkko_3.jpg

eri tyylisuuntaa aina varhaisgoottilaisesta, romaaniseen, barokkiin ja jugendiin saakka. Kaikki eri aikakausien elementit toimivat yhtenäisenä harmonisena kokonaisuutena. Sisällä tuomiokirkossa on lukuisia arvokkaita taideteoksia, loistelias saarnastuoli ja upeat lasimaalaukset.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_tuomiokirkko_urut.jpg

Tuomiokirkon ylpeytenä on 1884 valmistuneet Euroopan suurimmat urut, joissa on yli 6700 pilliä. Urkuja pidetään yhtenä maailman arvokkaimmista soittimista. Tässä Latvian suurimmassa kirkossa on usein myös kirkkokonsertteja: Maanantaina 25.12 klo 15.00 Concerto Piccolo Urkumusiikkia ~ 20 min. Tuomiokirkon uruilla Aigars Reinis. Lipun hinta 10 €

Viereiseen museorakennukseen on koottu esineistöä, joka kertoo Riian historian eri vaiheista.

Toinen suurikokoinen punatiilinen kirkko Riian vanhassa kaupungissa on 1200 luvulta oleva Pyhän Pietarin kirkko, jonka 123-metriä korkeaan torniin voi nousta hissillä. Tornin näköalatasanteilta on upeat näköalat yli Vanhankaupungin kattojen.

riika_ooppera.jpg

OOPPERATALO

Riian monipuolinen kulttuuritarjonta kiinnostaa, taiteen ja musiikin ystäviä. Riian ooppera on korkeatasoinen, gallerioita ja museoita on kymmeniä, jugend-arkkitehtuuri on maailmankuulua ja Vanhakaupunki on jo sinällään nähtävyys. Tämä komea rakennus, joka avasi ovensa vuonna 1863, on pietarilaisen arkkitehti Ludwig Bohnstedtin suunnittelema. Se rakennettiin alun perin Riian kaupunginteatteriksi. Pääosa rakennuksesta tuhoutui tulipalossa vuonna 1882. Jälleenrakentamissuunnitelman laati Riian kaupungin pääarkkitehti Reinhold Schmaeling Ludwig Bohnstedtin alkuperäisten suunnitelmien hengessä. Latvialaisen oopperaseurueen käyttöön talo tuli vuonna 1919. Vuonna 1922 sen taiteilijakuntaan liittyi myös Latvian ensimmäinen ammattimainen balettiseurue. Ooppera ohjelmisto: 23.12 Lauantai klo 18 Tsaikovskin Pähkinänsärkijä on jo loppuunmyyty.

riika_vapaudenpatsas.jpg

VAPAUDENPATSAS

Lähes sata vuotta on Riian keskustassa kohonnut Vapauden muistomerkki, graniitista ja kuparista tehty taideteos, joka on pystytetty Latvian kansan itsenäisyyden ja vapauden kunniaksi. Riian yksi tunnetuimmista maamerkeistä on Latvian vapaussodan muistoksi pystytetty korkea Vapaudenpatsas, jonka kärjessä naishahmo, Milda, kannattelee kolmea tähteä. Ne symboloivat Latvian kolmea historiallista maakuntaa: Kuurinmaata (Kurzeme), Liivinmaata (Vidzeme) ja Latgalea. Patsaan jalustassa kuvataan latvialaisia laulamassa ja taistelemassa vapautensa puolesta. Muistomerkin korkeus on 42,7 m. Graniitilla ja kuparilla päällystetty patsas Riian keskustassa symbolisoi Latvian valtiollisuutta, kansan yhtenäisyyttä, itsenäisyyttä ja vapautta. Vuonna 1935 paljastetun patsaan juurella on aina kukkia - näin oli jopa neuvostomiehityksen aikana, jolloin kukituksesta saattoi ansaita menolipun Siperian työleirille. Nykyään vapaudenpatsaan juuressa seisoo kunniavartio, joka symbolisesti vahvistaa kansallisen suvereniteetin. Vahdinvaihto tapahtuu tunnin välein klo 9-18

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_vanhakaupunki_kauppatori.jpg

KAUPPATORI

Jos haluat kokea shoppailukokemuksen vailla vertaa, käy Riian keskustorilla. Se on yksi Euroopan suurimmista kauppatoreista ja markkinapaikoista. Valtava alue koostuu viidestä korkeasta zeppeliinihallista, joissa aikoinaan säilytettiin suuria ilmalaivoja. Nykyisin hallit ovat täynnä ruoan ja elintarvikkeiden kauppiaita aina juustoista kalaan, savustettuun lihaan, hunajaan, tuoreisiin hedelmiin ja vihanneksiin sekä lukemattomiin erinomaisiin vuoden aikojen sesonkituoteisiin saakka. Säilötyt vihannekset ja kasvikset tarjoavat erinomaisen vitamiinien lähteen vuoden kylminä kuukausina. Riian keskustorin kauppahalleissa voi tutustua latvialaisten tapaan säilöä kurkkuja, hapankaalia ja vihanneksia. Latvialainen musta leipä sisältää jotakin taianomaista,

riika_tori.jpg

joka tekee sitä erilaisen muualla valmistettuihin leipiin verrattuna. Halleista voi ostaa mukaan vaikkapa marinoituja valkosipuleita ja tomaatteja, korealaiseen tapaan maustettuja porkkanoita, säilöttyä kaalisalaattia currymausteella ja granaattiomenaisella marinadilla. Nämä ovat vain muutamia maukkaita esimerkkejä valtavasta tarjonnasta. Keskustorin kauppahalliin ovat matkailijat tervetulleita. Siellä on ystävällinen tunnelma ja paikka on aina täynnä paikallista väkeä.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_Riian_balsami.jpg

Riian musta balsami – Riga Black Balsam

Riian erikoisuus on Latvian kansallisviina: musta balsami on vodkaan pohjautuva, yrttientäyteinen likööri, jolla on sanottu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Useimmat latvialaiset ovat huijanneet ulkomaisia ystäviään ja tuttaviaan ainakin kerran tarjoilemalla terävän napanderin tuhtia Riika-balsamia. Varo – se menee helposti jalkoihin! Vahva yrttipohjainen juoma on parhaimmillaan, kun se nautitaan osana kuumaa juomaa. Kaksi suosittua sekoitusta ovat kuuma mustaherukkamehu balsamilla sekä kahvi balsamilla ja kermavaahdolla. Jos haluat ottaa juomasi sellaisenaan, kokeile Riga Black Balsamin mustaherukka- tai kermalikööriversioita.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_ravintolakeskus_L2.jpg

23.12_Riika_Joulumatka_2023_ravintolakeskus_L1.jpg

Lido vapaa-ajankeskus Joulumaailmoineen, joululauluineen ja musikkiesityksineen, joulumyyjäisineen, luistinratoinen ja jouluherkkuinen on avoinna myös Joulun pyhinä. Retki Lidoon Joulupäivänä omalla bussilla.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_elaintarha_1.jpg

23.12_Riika_Joulumatka_2023_elaintarha_3.jpg

RIIAN ELÄINTARHA

Riiassa on Baltian vanhin eläintarha, joka on perustettu jo vuonna 1912. Sitä pidetään myös yhtenä Euroopan kauneimmista eläintarhoista. Siellä on noin 4000 eläintä, jotka edustavat lähes viittäsataa eri lajia. Ķisezers-järven rannalla sijaitseva alue sisältää valtavan määrän erilaisia nisäkkäitä, lintuja ja matelijoita.

riika_zoo.jpg

Riian eläintarha tarjoaa vierailijoille nähtäväksi - tiikereitä, karhuja, kirahveja, kenguruita.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_elaintarha_2.jpg

Varsinkin lapset rakastavat käydä eläintarhassa, jonka trooppinen talo pitää sinut lämpimänä ympäri vuoden. Eläintarhassa käyntiin voi kätevästi liittää kävelyretken vieressä sijaitsevaan Mežaparksin perinnepuutarhaan ja lähiöön. Talvella avoinna 10-17. Aikuiset 15 €, opiskelijat & eläkeläinen 69 v 10 €, lapset 8 €.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_ulkoilmamuseo_1.jpg

LATVIAN KANSANTIETEELLINEN ULKOILMAMUSEO

Aivan kaupungin laidalla sijaitseva kansantieteellinen ulkoilmamuseo on itse asiassa luontaisen rehevä Jugla-järven rantapuisto, johon on koottu vanhoja maanviljelijöiden, kalastajien ja käsityöläisten rakennuksia kaikkialta Latviasta. Voit astua ajassa taaksepäin vierailemalla talonpoikien kodeissa, työpajoissa, tuulimyllyissä ja monissa muissa kansanperinteen kannalta arvokkaissa rakennuksissa. Yksi museon aarteista on koristeellinen Usman kirkko.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_ulkoilmamuseo_2.jpg

Ulkoilmamuseossa on mahdollista lähteä kiireettömälle kävelylle tai hiihtämään, kokeilla muinaislatvialaisten maanviljelijöiden tai kalastajien elämää, löytää taannoin käytettyjä saunoja, osallistua juhlintaan tai tehdä omia koruja! Latvian etnografinen ulkoilmamuseo on yksi Euroopan vanhimpia ja isoimpia ulkoilmamuseoita. Museon alueelle on viety, asennettu ja kunnostettu 118 vanhaa rakennusta kaikista Latvian historiallisista maakunnista – Kurzemesta, Vidzemesta, Zemgalesta ja Latgalesta 1600-luvun loppupuolelta 1930-luvun toiselle puolelle.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_ulkoilmamuseo_3.jpg

Museon alueelle on tehty latvialaisten maanviljelijöiden, käsityöläisten ja kalastajien maatiloja. Kaikissa niissä on nähtävillä pysyvä näyttely - aikaa, kuntia ja isäntien toimintaa kuvaavia arki- ja työesineitä sekä sisustusta. Vierailijat voivat tutustua Kurzemessa asuvien liiviläisten kalastajien ja Latgalen vanhauskoisten maatiloihin. Ulkoilmamuseon pinta-ala on 87,66 ha.

riika_joulusirkus_2014.jpg

CIRCUS RIGA

Joulun ajan esitykset selviää marraskuussa.

riika_latvia_ruoka.jpg

Riiasta löytyvät myös Latvian parhaat ruokailuelämykset. Ruokalistaa määrittävät sesongin mukaiset ja kotoperäiset ainekset sekä maan eurooppalaisten naapureiden vaikutteet. Riian ruokalista on paikallisten ja kansainvälisten makujen yhdistelmien muodostama ja siinä panostetaan hyvin kausituotteisiin ja kotimaisiin latvialaisiin tuotteisiin. Riian ravintoloissa ja kahviloissa voi maistaa sekä latvialaiselle keittiölle ominaisia, perinteisten reseptien mukaan valmistettuja ​​ruokia, että myöskin makuyhdistelmiltään hämmästyttäviä paikallisten kokkien luomia herkkuja. Latviassa on todella rikas ruokakulttuuri. Ehdottomasti kokeilemisen arvoisia ovat runsaat nyytit, savustettu kala ja borssikeitto. Pikkelssi ja hapankaali ovat paikallisia perustuotteita, ja harmaat herneet ovat paljon maukkaampia kuin miltä ne kuulostavat – niitä tarjoillaan lisukkeena tai pikkunaposteltavana. Paikallinen perustuote on ruisleipä, jota löytyy monilla eri resepteillä valmistettuna sekä suolaisena että makeana. Latvialla on oma versionsa valkosipulileivästä, joka perinteisesti nautitaan kylmän olutlasillisen kera. Pitkän rannikkonsa ansiosta latvialaisilta ruokalistoilta löytyy paljon erilaisia kalaruokia. Hauska herkkusuumatka on luvassa!

Helpoin tapa tutustua Latvialaiseen ruokaan on Lido-teemaravintola ketju. Ravintoloissa on itsepalvelu, eli asiakas voi itse valita ja yhdistellä buffet-pöydässä olevia ruokia ja maksaa ostokset kassalle. Ravintolat ovat sisutettu vanhanajan perinteiseen latvialaiseen tyyliin ja ovat jo itsessään näkemisen arvoisia paikkoja. Erilaisten ja erimaalaisten ravintoliden kirjo Riiassa on valtava on mm. suomalainen ravintola Karjala Grill Bar & Coffee. Ravintoloissa on erilaisia jouluruokailuja, mutta paikkavaraus pyhiksi on hyvä tehdä etukäteen.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_olutkellari_1.jpg

Folkklubs ALA Pargrabs on ainutlaatuinen paikka Vanhassa Riiassa! Aidoin latvialainen olutkellari modernilla otteella. Paikka, jossa voit kokea kulttuuria, musiikkia, herkullista ruokaa ja nauttia keskusteluista hyvässä seurassa. Latvialainen kansanmusiikki ja maailmanmusiikki, perinteinen ja moderni latvialainen keittiö, latvialaiset tanssi-illat sekä latvialaisen ja maailman kansanmusiikin konsertit kohtaavat täällä! Erikoisen tunnelman luo oleminen historiallisissa tiloissa - ikivanhoissa kellareissa, joissa vanhojen holvien välissä käydään viihtyisiä keskusteluja olutlasillisen ääressä ja tanssitaan musiikin säestyksellä. Tarjolla on yksi laajimmista latvialaisten hanaoluiden valikoimista - voit maistella yli 30 paikallista hanaolutta - perinteisistä avokäymisistä, maalaistyylisistä oluista, raikkaisiin latvialaisiin lagereihin, porteriin ja tummiin oluisiin.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_olutkellari_2.jpg

Laskeudu tämän valtavan tilan syvyyksiin löytääksesi suuren valikoiman edullisia paikallisia oluita ja väkeviä alkoholijuomia sekä perinteistä ruokaa ja esiintyviä folkbändejä, jotka saavat sinut taatusti liikkumaan. Vaikka paikka opiskelijoiden suosikki, se on suosittu myös kaikkien keskiaikaisten tiiliholvikatottien alla hyvää ruokaa, juomaa ja musiikkia arvostavien keskuudessa. Ruokalistalla paitsi perinteisiä myös moderneja latvialaisia ​​ruokia mm: Olutlautanen valkosipulin paahtoleipää, savustettu liha, juusto ja vihannekset 7.50 €, Juusto-olutlautanen, jossa on kolmenlaisia ​​latvialaisia ​​juustoja, luumu-adjika-kastiketta, kotitekoista suolakurkkua, pippurikurkkua ja valkosipulipaahtoleipää 7 €, Viinilautanen 2 hengelle kolmentyyppisillä latvialaisilla juustoilla, suolattua porsaanlihaa, paahdettua punajuurileipää, tuoreita marjoja, kurkkukurkkuja, oliiveja, juustoa, paahdettuja hasselpähkinöitä 14 €, Folk klub olutsalaatti lajiteltuja vihanneksia, itsemarinoituja herkkusieniä, marinoituja kurkkuja, kotitekoista juustoa, savustettua porsaanrintaa, punajuurikrutonkeja ja valkosipulikastiketta 6.80 €, Sieni- ja vuohenjuustokori, ohut lehtitaikinakori paistetuilla sienillä ja vuohenjuustolla täytettynä, rucolasalaatti ja tumma olutmallasetikkakeite 6.80 €, Grillattuja porsaankylkeä olutmarinadissa, suolakurkkusalaatin ja Folk Klub -grillikastikkeen kera 8.50 €, Päivän keitto smetanan ja leivän kanssa 4.50 €, Kanafileerulla savuspekoniin kääritty ja täytetty savustettu juusto, pinaatti, tilli-piparjuuripesto ja hasselpähkinöitä, tarjoillaan peruna-hernesoseen ja kesäkurpitsikaviaarin kanssa 14.50 €, Dundagh Royal Stroganoff sienten ja kolmentyyppisen lihan kera, peruna-sinappi perunamuusia, karamellisoitua porkkanaa ja palsternakkaa 13.50 €, Päivän kokonainen paistettu kala, tarjoillaan paistettujen juureksien ja karamellisoitu valkosipuli-kermakastike 15.50 €, Nautaa haudutettu Valmiermuižan tummassa oluessa 6 tuntia, tarjoillaan selleri-kukkakaalisoseen, värikkään kausisalaatin ja luuytimen kera 14.50 €, Porsaan sisäfileetä, hunajakuorrutuksessa, kylmäsavupekoniin käärittynä, rucolaa, punajuuri- ja vuohenjuustosalaattia, punajuurikermaa, bataattimuusia ja kasvislastuja 14.50 €, 1 kg porsaan potkaa hitaasti haudutettuna sinappi-hunajakuorrutuksessa, tarjoiltuna kaali muhennoksella  ja paistetuilla perunoilla 16.50 €, Kanafileekyljys Folk Clubin makuun sienellä, karamellisoidulla sipulilla, kurkku- ja vuohenjuustokorkkeja, perunamuusin ja ruskea sipulikastikkeen kanssa 13.50 €, Paistettua lohifile kauden värikkään kasvissoseen, paistettujen kirsikkatomaattien ja nuoren pinaatin kanssa 14.50 €, Klassiset lihapullat paistettujen perunoiden, haudutetun kaalin ja kermaisen vaaleanpunainen sipuli-tomaattikastikken ja smetanan kanssa 13.50 €. Elävää musiikkia soi vähintään viitenä iltana viikossa! Pöytävaraus on tarpeen varsinkin viikonloppuisin.

21.12_riika_ostoskeskus.jpg

OSTOKSET

Riika Joulun aikaan ei myöskään tarkoita täydellistä hiljentymistä, vaan kaupat ovat auki joulunpyhinäkin – toki hieman eri aikataululla kuin normaalista. Voit siis löytää itsesi tekemästä ostoksia tai nauttimasta kahvista vanhankaupungin pienissä kahviloissa joulupäivänä. Meripihkakoruja ja erilaisia laadukkaita keramiikka-, puu-, nahka-, villa- ja pellavatuotteita myydään kaikkialla vanhassa kaupungissa. Riiassa on monia omaperäisiä pikkuputiikkeja ja toisaalta huippumuotia ja merkkivaateketjuja, jotka eivät ole vieläkään rantautuneet Suomeen. Latvia on tunnettu maukkaista juustoistaan (siers) ja erilaisista hunajalaaduistaan (medus). Paikallinen olut (alus) ja vodka (degvīns) on edullista ja 'ihme-eliksiiri' Riian musta balsami (Rīgas Melnais Balzams) ehdottomasti maistamisen arvoista. Latvia on myös tunnettu erinomaisesta Laima-suklaastaan sekä Emihls Gustafs Chocolaten suklaaherkuista. Tuliaisiksi kannattaa hankkia myös luontaistuotteita ja -valmisteita tai vaikka Stendersin käsin tehtyjä saippuoita ja kylpytuotteita kauniissa lahjapakkauksissa. Keskustan Ostoskeskuksia: Origo, Galleria RigaGalerija Centrs.


23.12_Riika_Joulumatka_2023_hotelli_1.jpg

HOTELLI****

Hotelli sijaitsee rauhallisella paikalla kuvauksellisen Voitonpuiston vieressä 1,7 km:n kävelymatkan päässä Riian vanhasta kaupungista. Hotellin vieressä on raitiotievaunupysäkki, josta raitiovaunu (linjat 1-2-5, lippu 1,5 €) vie kaupungin historialliseen keskustaan ​​ja kaupungin suosituimpiin kohteisiin vain 7 minuutissa. Ravintola Street Pizza 250 m, Ravintola Ciemakukulis 300 m.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_hotelli_2_wellness.jpg

Hotellissa on spa-osasto, kuntosali, ilmainen WiFi. Wellness-alue on paikka saada takaisin harmonia sielun ja kehon välille ja päästä eroon arjen kiireistä ja rentoutua. Mukavuudeksesi hotelli tarjoaa saunan, höyrysaunan ja porealtaan. Muista ottaa mukaan uimapuku ja uima-allastossut. Wellness-alue on käytettävissä päivittäin klo 17.00-22.00 ja se on varattava etukäteen vastaanotosta. Wellness-alueen sisäänpääsyn hinta: 12 € hlö / tunti, 20 € hlö / 2 tuntia. Voit treenata kuntokeskuksessa ja kokeilla erilaisia hierontahoitoja. Paikan päällä on myös kauneussalonki. Hotellin 24h-vastaanotossa on saatavilla concierge- ja huonepalvelu. Hotellin matkamuistomyymälästä löytyy perustuotteita, jotka olet ehkä unohtanut kotiin, sekä latvialaisia matkamuistoja ja ainutlaatuisia lahjoja koko perheelle.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_hotelli_4_ravintola.jpg

Pohjakerroksessa oleva ravintola tarjoaa klo 12-23 perinteisiä italialaisia ruokia, kuten pizzaa, pastaa, keittoja, alkupaloja, salaatteja sekä pihvejä, kalaruokia, hampurilaisia ja pubiruokaa.

Klo 18 Jouluaaton buffetillallinen hotellin ravintolassa:

Tervetuliasjuoma:

Glögi

Alkusalaatti:

Kiinankaali salaatti vihanneksilla ja yrteillä

Keitto:

Kermainen Kurpitsakeitto

Salaattibaari:

Tomaatit, kurkut, paprikat, korealaiset porkkanat, maissi, salaatinlehdet, oliivit, suolakurkut,

marinoituja sieniä, fetakijuustoa, oliiviöljyä, balsamicoa ja kotitekoisia kastikkeita

Leipä ja voi, vesi sitruunalla

Pääateria:

Uunissa paistettu kummeliturskafilee tuplakermakastikkeella

Naudanliha "palapaistia"

Keitetyt perunat

Riisiä vihannesten kanssa

Jälkiruoka:

Sesongin hedelmävalikoima

Mansikka-kermavaahtokakku

Kahvi, tee

23.12_Riika_Joulumatka_2023_hotelli_5_aamiaisbuffet.jpg

Buffetaamiainen tarjoillaan pyhisin klo 07:00 - 11:00.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_hotelli_3_baari.jpg

Hotellin aulabaari on klo 12-23 täydellinen paikka istua mukavaa iltaa hyvän ruoan ja juoman parissa.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_hotelli_6_huone.jpg

Kaikissa valoisissa ja ilmastoiduissa 18 m² huoneissa on puiset kalusteet, parivuode tai kaksi erillistä vuodetta. Jokaisessa huoneessa on tallelokero, minibaari, vedenkeitin, työskentelytila ja taulu-tv kaapelikanavilla. Huoneissa on kylpyhuone, jossa on kylpyamme tai suihku ja hiustenkuivaaja. Saatavilla on myös huoneita, joissa on allergikoille soveltuvat lattiat. Silitysvälineet ovat saatavilla pyynnöstä.


JOULUMATKA 2023 RIIKA 23.-26.12 LA-TI MATKAOHJELMA. 

23.12 Lauantai

Klo 08.00- kokoontuminen Hki Länsisatama Länsiterminaali 2. Laivaan pääsee klo 08.30 asti! Klo 09.00 Eckerö Linen Finlandia lähtee Tallinnaan. Aamiaisbuffet 1. kattaus klo 08.30- lisämaksusta 17 €. 2. kattaus klo 10. Klo 11.15 Eckerö line saapuu Tallinnan satamaan A-terminaaliin. Klo 11.30- bussi lähtee Tallinnan satamasta kohti Latviaa. Kahvitauko Viro/Latvia rajalla klo 14.30. Klo 17- bussi on Riiassa hotellilla & check-in. Hotellin sauna ja Wellnes osasto varattavissa. Klo 18 matkanjohtajan johdolla Riian Joulutorille joka on avoinna klo 22 asti. Ratikalla 1,50 € suunta. Tai 3 pv. 8 €.

Klo  18:00 Pyhän Pietarin kirkko Konsertti "Riian joululauluja Pietarin kirkossa" Uppoudu Pietarinkirkon juhla- ja adventtitunnelmaan, nauti juhlatunnelmasta ja juhli tuttujen ja perinteisten sekä uusien joululaulujen parissa. Sisäänpääsy maksuton, vapaaehtoinen lahjoitus ovella. Vahvistettu. Sv.Petera, Reformācijas laukums 1.

Klo 20.00 TRIANAS PARK Joulukonsertti ODOTAN TALVEA Riiassa. Vanha St. Gertruden kirkko, Vecā Sv. Ģertrūdes baznīca Ģertrūdes 8. Triānas Parks -ryhmä julkistaa joulukuun konserttisarjan "Odotan talvea". Se on yksi hiljaisimmista yhtyeen esittämistä konserttisarjoista ja erityinen, koska konsertit järjestetään kirkoissa. Ohjelma on mukautettu joulukuun harkinta-aikaan, konsertit tulevat olemaan erityisen hiljaisia, mukana ovat Riian Dome Choir Schoolin opiskelijat, täydentäen näin konserttiohjelmaa kuoroelementeillä. Vahvistettu. Liput netistä  15-20-25-30 €.

Klo 21.00 AVE MARIA Joulukonsertti kynttilänvalossa. Osoite: Riian Pyhän Paavalin evankelis-luterilainen kirkko, Sv. Pavila A. Deglava-katu 1. Upeaan joulukonsertti, urkumusiikkia ja upeaa laulua. Latvian oopperateatterin solistit - Jūlija Vasiļjeva (sopraano) ja Ilona Bagele (mezzosopraano) - urkumusiikin säestyksellä (säestäjänä Ilona Birijelea) esittävät tunnetuimpia lauluversioita rukouksesta Ave Maria, enkelin tervehdys. Ainutlaatuinen tunnelma, sadat kynttilät ja vievät sinut pois arjen huolista ja murheista. Tilaisuuden kieli: latvia. Tapahtuman kesto: ~1.15h Sisäänpääsy tapahtumaan: alkaen 20:15. Liput netistä 14-16 €. Vahvistettu.

24.12 Sunnuntai Jouluaatto

Klo 7-11 buffetaamiainen. Klo 12 Tuomiokirkko Meinadra kapelli: luterilainen Joulujumalanpalvelus latviaksi.  Klo 10 matkanjohtajan johdolla Kauppatorille ja kauppahalleille. Omatoimista ohjelmaa aamupäivällä on avoinna esim. Kauppatori, Joulutorit ja kaupat avoinna n. klo 13 asti. Mustapäiden talon näyttely on avoinna klo 10.00-15.00. Vanhan kaupungin Joulutorilla on ohjelmaa konsertteja ym. joulupyhinä.

Klo 16 Tuomikirkko / Kapitelsaal saksankielinen luterilainen Joulujumalanpalvelus.

Klo 18 Jouluaaton buffetillallinen hotellin ravintolassa:

Tervetuliasjuoma:

Glögi

Alkusalaatti:

Kiinankaali salaatti vihanneksilla ja yrteillä

Keitto:

Kermainen Kurpitsakeitto

Salaattibaari:

Tomaatit, kurkut, paprikat, korealaiset porkkanat, maissi, salaatinlehdet, oliivit, suolakurkut,

marinoituja sieniä, fetakijuustoa, oliiviöljyä, balsamicoa ja kotitekoisia kastikkeita

Leipä ja voi, vesi sitruunalla

Pääateria:

Uunissa paistettu kummeliturskafilee tuplakermakastikkeella

Naudanliha "palapaistia"

Keitetyt perunat

Riisiä vihannesten kanssa

Jälkiruoka:

Sesongin hedelmävalikoima

Mansikka-kermavaahtokakku

Kahvi, tee

25.12 Maanantai 1. Joulupäivä

Klo 7-11 buffetaamiainen. Klo 10.30-15.00 lisäretki omalla bussilla Riian Eläintarhaan ja Lido keskukseen. Aikuiset 20 €, opiskelijat & eläkeläinen 69 v. täyttänyt 15 €, lapset 12 €.

23.12_Riika_Joulumatka_2023_ravintolakeskus_L3.jpg

Sen jälkeen Lido ravintola- ja vapaa-ajankeskus Joulumaailmoineen, joululauluineen ja musikkiesityksineen, joulumyyjäisineen, luistinratoinen ja jouluherkkuinen. Omakustanteinen Joululounas mahdollisuus Lidossa. Bussi tuo takaisin omaan hotelliin ja jättää matkalla Tuomikirkon klo 15 urkukonsettiin menijät. Tai omatoimista ohjelmaa: Mustapäiden talon näyttely on avoinna klo 10.00-17.00. Aikaisemmin ollut  mm.

Klo 8 Tuomiokirkko: luterilainen Joulujumalanpalvelus latviaksi.

Klo 13 Jesuskirche, Elijas iela 18: saksankielinen luterilainen Joulukirkko

25.12 Tuomiokirkko klo 15.00 Concerto Piccolo Urkumusiikkia ~ 20 min. Tuomiokirkon urkuilla Aigars Reinis. Lipun hinta 10 €. Osta lippu netistä! Vahvistettu.

25.12 klo 19.00 Tuomiokirkko Konsertti - Joulukellot Vuoden upein aika on mahdotonta kuvitella ilman kellojen ääntä! Niillä myös Riian tuomiokirkko ilahduttaa kuulijoitaan - kelloyhtye Primus ja urkuri Aigars Reinis esittämänä! Konserttiohjelma: J.S.Bach, L.Vierne, A.Piazzolla, joulumusiikkia. Vahvistettu. Liput 10-15-20 €. Rīgas Doms, Herdera laukums 6. Osta liput netistä! Vahvistettu.

25.12 klo 19.00 VEF Kultūras pilīs Ropažu iela 2  "La Belle Epoque" eli kaunis aika, loiston aika - se on aikaa, jolloin eläminen on parasta, jolloin haluaa elää - se on musiikkia ja tämä on musiikin aikaa. Ja musiikki on täällä, ja olemme siinä kaikki yhdessä juhlimassa uutta vuotta Operettiteatterin konserteissa! Tämä ihanan värikäs ohjelma inspiroi, ilahduttaa, rauhoittaa ja parantaa. Konsertissa kuullaan kauneinta operetti- ja oopperamusiikkia, Napolilais-lauluja ja elokuvamusiikkia. Liput 20-25-30-35 €. Liput netistä! Vahvistettu.

26.12 Tiistai Tapaninpäivä. 2. joulupäivä

Klo 7-10 buffetaamiainen. Huoneiden luovutus. Klo 10 bussi lähtee hotellilta kohti Tallinnaa. Klo 10.20-11.30 Latvian kansantieteellinen ulkoilmamuseo.

7.8_Lotzen_militaria_festivaali_latvia_viinamarketti.jpg

Ostyspysähdys Latvian/Eesti rajalla edullisille alkoholi-ostoksille. Klo 14 Kahvi- /lounastauko rajalla Iklan kanttiiniissa. N. klo 17.45 mennessä bussi saapuu Tallinnaan A-terminaaliin. Laivaan on mentävä klo 18.10 mennessä. Klo 18.30 Eckerö Linen Finlandia lähtee Helsinkiin. Laivalla lisämaksusta hytit, tai Buffetpöytä kattaus klo 18.15- / ennakkoon ostettuna 35 € aik. Klo 21.00 Eckerö Line saapuu Helsinkiin Länsisatamaan.

23.-26.12_Riika_Joulumatka_2023_korvaavabussi.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastoint. Bussimatkalla on kahvi-/lounastauko. Varaa matkalle mukaan Euroja. Matkustajilla on oltava passi tai henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Eckeroline_bussiyhteys_satamaan.jpg

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä!  E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kilpailu- ja Kuluttajaviraston vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.