9.-12.5 TO-SU HELATORSTAI 2024: WOLFSSCHANZE -HITLERIN SUDENPESÄ

9.-12.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_helatorstai_4_pv._395_.jpg

10.8_MASURIA_2022_Sudenpesa_attentaatti_parakki_kopio_karttapoyta_1_uusi.jpg

10.5_helatorstai_2017_uutta.jpg

9.-12.5 HELATORSTAI 2024 WOLFSSCHANZE -HITLERIN SUDENPESÄ To-Su 4 pv. 395 €.

Sis: Eckerö Linen laivamatkat, bussimatkat suomalaisen matkanjohtajan johdolla ohjelman mukaan, 2 hotelliyötä*** buffetaamiaisella Kaunasissa ja 1 hotelliyö***  illallisella & aamiaisella Rastenburgissa / Ketzrynissä sekä Sudenpesän*, Mauerwaldin, Masurialandin, Masurian kanavan, Festung Boyen, Rastenburgin lentokentän, suomalaisten JK­274 lentäjien muistomerkki, Kaunasin keskitysleirin muistomerkki ja Latvian sotamuseon sisäänpääsyt ja opastukset *. 1hh 450 €.

Huom. myös ryhmille 12-74 henkeä haluttaessa useampi päiväisenä matkana esim. 5-7 päivää. Kysy tarjousta!

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_kierros_3_ah._b.jpg

NÄE OPERAATIO VALKYYRIAN 20.7.1944 TODELLISET TAPAHTUMAPAIKAT! KOE SUWALKIN KÄYTÄVÄ!

Nykyisessä Puolassa entisessä Itä-Preussissa Masurian kauniilla järvialueella on monia historiallisesti merkittäviä 1. ja 2. maailmansodan tapahtumapaikkoja. Näe Hitlerin Sudenpesän lisäksi mm. Mauerwaldin Saksan armeijan pääesikunnan bunkkerialue, Rastenburgin lentokenttä, Masurialandin militariapuisto & museo, Masurian kanava ja preussilainen Boyen/Lötzenin linnoitus. Menomatkalla lisäksi suomalaisten henkensä menettäneiden JK­274 Junkers-lentäjien muistomerkki, Kaunasin keskitysleirin muistomerkki, lisäksi paluumatkalla tutustumme Riiassa vielä Latvian sotamuseoon.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_kierros_2.jpg

WOLFSSCHANZE -HITLERIN SUDENPESÄ

NÄE OPERAATIO VALKYYRIAN 20.7.1944 TODELLISET TAPAHTUMAPAIKAT!

Sudenpesä oli koodinimi, jota käytettiin Hitlerin Itä-Preussissa sijainneesta päämajasta toisen maailmansodan aikana. Päämajan jäännökset sijaitsevat nykyisen Puolan alueella lähellä Kętrzynia (saks. Rastenburg). Tällä hetkellä Adolf Hitlerin entinen päämaja on museo, ja se on ollut vierailijoille avoinna vuodesta 1959. Alue on nykyään suosittu matkailukohde jossa käy vuosittain 300.0000 vierailijaa.

Sudenpesa_2017_uusi_kartta.jpg

10.8_MASURIA_2022_Sudenpesa_1_vierasbunkkeri.jpg

Sudepesää laajennettiin jatkuvasti vuosina 1941-44. Rakennustyömaalla oli koodinimi "Chemische Werke Askania". Se koostui lopulta 40 asuin-, talous- ja hallintorakennukesta, 80 bunkkerista ja noin 100 puukasarmista tai parakista. Seitsemän massiivista ja 40 kevyttä teräsbetonibunkkeria. Suurimpien bunkkerien seinät olivat jopa 6 metriä paksut ja katot 8 metriä paksut. Ne tehtiin teräsbetonista.

10.8_MASURIA_2022_Sudenpesa_parakki_infotaulu.jpg

Päämaja toimi melkein kuin omavarainen kaupunki. Sillä oli energiaverkko omilla varageneraattoreineen, lämmitys-, vesi-, viemäri- ja tietoliikenneverkko sekä jätevedenpuhdistamo. Lukuisat ilmatorjunta-asemat tarjosivat suojaa ilmahyökkäyksiä vastaan. Berliiniin ja kaikkiin rintaman sektoreihin oli jatkuva radio- ja puhelinyhteys. Päämajaan johtaen kolme sisäänkäyntiä, joita vartioivat vartijat. Alueella oli myös 2 lentokenttää ja sinne johti junanrata. Organisaatio Todt alkoi rakentamaam päämajaa vuoden 1940 loppusyksystä, operaatio Barbarossaa varten. Rakennustyöt kestivät käytännössä vuoden 1944 loppuun asti.

Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_2024_8.jpg

Autotiet tehtiin asfaltista, betonista ja mukulakivistä ja jalankulkutiet kovettuneesta hiekasta. Joidenkin bunkkerien seinät peitettiin kipsillä, johon oli sekoitettu ruohoa ja merilevää. Koko asuinalue oli huolellisesti naamioitu. Rakentamisen aikana olemassa olevia puita yritettiin säilyttää ja puuston mahdolliset häviöt peitettiin pylväisiin kinnitetyillä lehtiä jäljittelevällä neulamaisilla verkoilla.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_kierros_4_naamiointiverkko.jpg

Päämajan alue oli huolellisesti naamioitu ilmatiedusteluja vastaan, mukaan lukien: Bunkkerien ja suojien päälle asennettiin keinotekoisia puita ja pensaita, joiden päälle vedettiin tekolehdillä varustetut verkot, joiden väri vaihtui vuodenaikojen mukaan. Sisätiet ja suoraan suojille johtavat tiet valaistiin purppuranvärisillä sähkölampuilla, mikä vaikeutti tunnistamista ilmasta. Kaikki tiet ja polut oli peitetty naamiointiverkoilla. Verkot tehtiin langasta, johon oli sidottu muovinpalat, jotka jäljittelivät lehtiä ja neuloja, jotka olivat tulenkestäviä. Verkot asetettiin puista suojiin venytettyihin lankoihin ja puiden väliin. Verkot vaihdettiin usein.

sudenpes_pienoismalli.jpg

Jotkut rakennukset oli peitetty erityisellä kipsilaastilla, joka näytti puunkuorelta ja palamattomien naamiontiverkkojen lisäksi ruohoa, sammalta tai pensaita kasvoi kattojen päällä, joten alue oli mahdoton havaita ilmasta. Maakerroksella peitettyjen rakennusten katot olivat kasvaneet ruohoa ja nuoria puita. Aluetta suojelivat lisäksi järvet ja suot. Lehtimetsät tarjosivat luonnollisen naamioinnin. Naamioinnin tehokkuus tarkistettiin säännöllisesti ilmakuvauksilla.

10.8_MASURIA_2022_Sudenpesa_kivetty_polku.jpg

Alue oli ympäröity monimutkaisilla 10 km piikkilangoin vahvistetuilla puolustusrakennelmilla. Metsän rajalla oli muutaman sadan metrin välein useita metrejä 6 metriä korkeita puisia vartiotorneja piilotettuina naamiointiverkkojen alle. Kuivilla alueilla oli myös betonisia raskaskonekiväärisuojia. Sekä 50-150 m leveällä miinakentällä ja kolmella turvallisuusvyöhykkeellä joita vartioi SS-Division "Leibstandarte Adolf Hitler" osastot. Jokainen vyöhyke vaati oman kulkulupansa. Vyöhyke 1 oli tarkoitettu yksinomaan Hitlerin ja hänen lähimpien ja luotettavampien henkilöiden käyttöön. Se sijaitsi Rastenburg-Angelburg rautatien pohjoispuolella. Alue sisälsi Hitlerin ja muiden tärkeiden henkilöiden bunkkereita sekä kasinoita ja teehuoneita. Sen sisäänkäynti oli tiukasti vartioitu. Kaikki vierailijat tarkastettiin huolellisesti. Se oli koko korttelin linnoitettuin alue. Vyöhyke 2 - sijaitsee rautatien eteläpuolella, vyöhykkeellä sijaitsi ilmavoimien, laivaston, ulkoasiainministeriön, varusteluministeriön edustajien esikunta, viestintäkeskus ja huone henkilöstön yhteyshenkilöille. Tässä osassa oli koko päämajan suurin rakennelma, väestönsuoja. Vyöhyke 3 - tietä lähinnä oleva aluella oli vartio- ja ilmatorjunta-asemia.

Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_2024_15.jpg

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_SUDENPESA_A.H_arkistokuvat.jpg

Hitler saapui alueelle ensimmäistä kertaa Barbarossan aattona 21.6.1941 ja poistui sieltä viimeisen kerran 20.11.1944. Sodan aikana hän oleskeli Wolfsschanzessa yli 800 päivää. Tämän jälkeen kenraali Friedrich Hoßbachin 4. armeijan esikunta otti bunkkerit haltuunsa.

10.8_MASURIA_2022_Sudenpesa_AH_BUNKKERI_13.jpg

HITLERIN BUNKKERI

Adolf Hitlerin bunkkeri oli korttelien suurin rakennelma (60 x 36 m lisärakennuksineen, itse suojan koko oli 36 x 36 m). Bunkkerissa 8 metriä paksut teräsbetoniseinät ja tunnelijärjestelmä, jonka läpi voi paeta milloin tahansa. Nykypäiviin on säilynyt vain yksi muuri ja lisärakennusten rauniot. Toisin kuin muut pommisuojat, se ei toiminut vain suojana, vaan se oli myös Hitlerin asunto. Siellä oli hänen henkilökohtaiset huoneet (toimisto, makuuhuone, kylpyhuone, pukuhuone jne.) ja huoneet henkilökunnalle, sihteerille, vartioille jne. sekä puhelinvaihde ja lennätin. Lähellä asemaa oli rautatien sivuraide, jolle oli pysäköity Hitlerin erkoisjuna Führersonderzug "Amerika", vuodesta1943 uudella nimellä Führersonderzug "Brandenburg".

10.8_MASURIA_2022_Sudenpesa_attentaatti_parakki_kopio_uusi_museo_uniformut.jpg

Yhteensä yli 2100 upseeria, sotilasta ja siviiliä oleskeli pysyvästi Führerin päämajassa. Täällä työskentelivät myös Hermann Göring, Heinrich Himmler, Martin Bormann, Wilhelm Keitel, Joseph Göbbels, Dr. Fritz Todt, Albert Speer. Wehrmachtin komentajien lisäksi paikalla oli myös NSDAP:n korkea-arvoisia edustajia. 

10.8_MASURIA_2022_Sudenpesa_attentaatti_parakki_kopio_uusi_museorakennus.jpg

20.7.1944 ATTENTAATIN NÄYTTELY

Heinäkuun 20. päivän salaliitto oli vakavin kansallissosialistisen Saksan aikana tehty vallankaappausyritys, ja sen taustalla oli useita korkea-arvoisia upseereita ja virkamiehiä. Salaliitto huipentui attentaattiyritykseen, jossa Stauffenbergin tehtävä oli viedä kaksi yhden kilon painoista räjähdettä laukussaan Hitlerin pitämään kokoukseen Itä-Preussissa sijaitsevaan Sudenpesään. Attentaatin neuvotteluparakki on jälleenrakennettu, ja se esittelee tapahtumaa, Stauffenbergia ja salaliittolaisia laajemmin. Nähtävillä on parakin sisustus ennen pommiräjähdystä, ja karttoilla varustetun pöydän ympärillä on mallinuket, jotka kuvaavat kaikkia historiallisen kokouksen osallistujia, jotta kävijät saavat vaikutelman kuin olisivat historian silminnäkijöitä.

Usein väitetään virheellisesti, että kokouksen piti todellakin tapahtua yhdessä alueen bunkkereista. Jos yksi kilo räjähteitä olisi räjähtänyt bunkerissa, kaikki paikalla olleet olisivat varmasti kuolleet. Heinäkuusta 1944 lähtien tiedotustilaisuudet oli pidetty parakissa, josta Stauffenberg tiesi jo osallistuttuaan tiedotustilaisuuksiin 6. ja 15. heinäkuuta 1944.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_kierros_7_7.7_parakkipommi.jpg

Kokouksen oli määrä alkaa klo 13.00, mutta sitä siirrettiin Benito Mussolinin iltapäivällä saapumisen johdosta alkavaksi puoli tuntia aikaisemmin eli klo 12.30. Stauffenberg sai kuulla kellonajan muuttuneen vasta klo 12.20, joten hänelle tuli kiire mennä virittämään pommi valmiiksi. Suunniteltu salamurhayritys uhkasi epäonnistua, koska aluksi ei näyttänyt olevan mahdollisuutta aktivoida kahden räjähteen aikasytyttimiä siihen mennessä.

Stauffenberg meni Sudenpesään yhdessä luutnantti Werner von Haeften kanssa ja pyysi päästä jonnekin siistiytymään ennen kokouksen alkamista. Siksi ennen raporttinsa antamista Hitlerille Stauffenberg teeskenteli, että hänen täytyi vaihtaa paitansa kuumana kesäpäivänä. Haeften kantoi salkussaan kahta pakkausta, jotka sisälsivät kemialliset aikasytyttimet, joista jokaisessa oli yksi kilogramma brittiläistä muoviräjähdysainetta (Plastik W).

Stauffenberg ja von Haeften alkoivat virittää kaksi kappaletta räjähteitä, joiden paino oli yhteensä kaksi kiloa. Von Haeftenin avustuksella Stauffenberg murskasi pihdeillä kynäsytyttimen pään, joka oli työnnetty ruskeaan paperiin käärittyyn 1 kilogramman painoiseen muoviräjähdysainekappaleeseen. Kynäsytytin koostui ohuesta kupariputkesta, joka sisälsi kuparikloridia, jonka kului noin kymmenen minuuttia, jotta se söisi hiljaa langan läpi pitäen lyöntitappia iskukorkista. Mutta koska kersantti Werner Vogel häiritsi heitä ja käski Stauffenbergiä kiirehtimään, hän pystyi aktivoimaan vain toisen kahdesta paketista, jotka sisälsivät yhden kilogramman räjähteitä. Sitten hän teki ratkaisevan virheen: Sen sijaan, että olisi laittanut toisen paketin salkkuun ensimmäisen kanssa ilman viritystä, hän ojensi toisen paketin Haeftenille, jolla ei ollut pääsyä kokoushuoneeseen. Tämän laiminlyönnin seurauksena räjähdyksen vaikutus pysyi rajallisena.

10.8_MASURIA_2022_Sudenpesa_attentaatti_parakki_kopio_karttapoyta_2_uusi.jpg

Stauffenberg asetti pommin salkkunsa sisään ja meni majuri Ernst John von Freyendin tietämättä neuvotteluhuoneeseen, jossa oli Hitler ja 20 upseeria. Stauffenberg sijoitti salkun kokoushuoneeseen tammisen kartapöydän alle Hitleriin päin suunnatuna, reilun metrin päähän Hitleristä. Sen jälkeen kun kemiallisen nallittimen happokapseli oli tuhoutunut, oli jäljellä vain noin 10 minuuttia, kunnes laukaisutappi laukaisisi räjähdyksen. Kuumalla säällä tosin pommi saattoi räjähtää myös ennen aikojaan. Stauffenberg kuiskasi vieressä olevalle upseerille, että hänen täytyi käydä soittamassa puhelu Berliiniin esikuntaan.

Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_2024_16_attentaatti_nuket_1.jpg

Stauffenbergin poistuttua paikalta eversti Heinz Brandt potkaisi vahingossa laukun kumoon. Brandt nosti laukun ylös, mutta siirsi sen Hitlerin jaloista sivuun tammipöydän paksun tukijalan taakse.

Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_2024_atteenttaattiparakki_25.jpg

Stauffenberg poistui ulos Sudenpesästä kello 12.40 ottaen samalla autokyydin yhdessä luutnantti von Haeftenin kanssa. Kello 12.42 pommi räjähti juuri kun Stauffenberg ja von Haeften olivat istuneet autoon. Stauffenberg käski kuljettajaa ajamaan Rastenburgin Wilhelmsdorfin lentokentälle joka sijaitsi noin kahdeksan kilometrin päässä. Klo 13.15 Stauffenberg ja Haeften lensivät suoraan Berliiniin, ja olettivat Hitlerin kuolleen.

10.8_MASURIA_2022_Sudenpesa_attentaatti_parakki_kopio_pommin_uusi.jpg

Pommi räjähti kello 12.42. Kevyesti rakennetussa neuvotteluparakissa räjähdyksen aiheuttama paineaalto pääsi poistumaan pääasiassa puulattian ja avoimien ikkunoiden kautta. Attentaatin aikana kokoushuoneessa oli yhteensä 24 henkilöä. Pikakirjoittaja Heinrich Berger, jonka jalat repeytyivät irti räjähdyksessä, ja hän kuoli samana iltapäivänä. Kahdestatoista muusta vakavasti haavoittuneesta Eversti Heinz Brandt ja Kenraali Günther Korten kuolivat vammoihinsa seuraavana päivänä, ja Kenraali Rudolf Schmundt kuoli 1. lokakuuta 1944.

Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_2024_27_LISAKUVA_a20.jpg

Loput yksitoista läsnäolijaa loukkaantuivat lievästi, mukaan lukien Hitler ja Kenraali Adolf Heusinger. Pommin räjähdyshetkellä Kenraali Heusinger esitteli Hitlerille tilannetta kaukana Neuvostoliiton pohjoisrintamalla jonka takia molemmat miehet melkein makasivat suuren karttapöydän päällä, kun räjähdys tapahtui. Pöydänjalusta ja massiivitamminen pöytälevy suojasivat Hitleriä suurelta osin räjähdyksen suorilta vaikutuksilta. Hän kärsi vain vähäisiä vammoja mustelmien, hankausten ja tärykalvojen repeytymisen muodossa. Jo kahden tunnin kuluttua räjähdyksestä hän oli vastaanottamassa Mussoliinia.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_kierros_8_attentaatti_nayttely1.jpg

Parakissa on näyttely joka esittelee Stauffenbergia ja salaliittoa laajemminkin.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_kierros_10_attentaattiparakki1.jpg

10.8_MASURIA_2022_Sudenpesa_attentaatti_muistomerkki.jpg

20.07.1944 ATTENTAATIN MUISTOMERKKI

Parakin rauniolla, jossa Stauffenbergin pommiattentaatti tapahtui 20.7.1944 on myös muistomerkki jossa on seuraava teksti: Stauffenbergille, ja kaikille niille jotka nousivat kansallissosialistista diktatuuria vastaan ja maksoivat siitä hengellänsä. 20. heinäkuuta 1992, Hitlerin salamurhan vuosipäivänä, paljastettiin muistolaatta Claus von Stauffenbergin kunniaksi. Muistolaatan paljasti Saksan liittotasavallan Puolan suurlähettiläs Dr. Franz Berteli. Myös Stauffenbergin kolme poikaa oli läsnä muistoseremoniassa.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_kierros_5_h.g_b.jpg

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024__GORINGIN_BUNKKERIN_UUSI_NAYTTELY.jpg

Pääset Herman Göringin bunkkerin sisätiloihin, joissa on nähtävillä uusi näyttely.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_kierros_6_h.g__teehaus.jpg

Herman Göringin Teehaus.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_SUDENPESA_terrorin_aika_nayttely.jpg

Uutta on myös Terrorin aika 1939-1945 -näyttely joka esittelee kansallissosialistisen ajan rikoksia.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_kierros_1.jpg

Sudenpesa_2017_uusi_Goringin_teetupa.jpg

Saksalaiset räjäyttivät rakennukset yöllä 24.–25.1.1945 puna-armeijan lähestyessä. Hitlerin mielestä päämaja oli liian arvokas jätettäväksi ehjänä venäläisten käsiin. 

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024__VIESTIKESKUS.jpg

Yksittäisten bunkkerien räjäyttämiseen uskotaan käyttäneen jopa 8 tonnia räjähteitä. Vain osa rakennuksista on säilynyt tähän päivään asti, osa paremmassa, osa huonommassa kunnossa. Kuvassa viestikeskus.

10.8_MASURIA_2022_Sudenpesa_aseparakki.jpg

10.8_MASURIA_2022_Sudenpesa_attentaatti_parakki_kopio_uusi_asemuseo_sisa2.jpg

Vuonna 2018 parakki n:ro 4 modernisoitiin ja muutettiin elokuvahuoneeksi sekä aseiden ja kranaattien näyttelysaliksi. Elokuvateatterissa esitetään 25-minuuttinen Adolf Hitlerin päämajan historiaa esittelevä elokuva "Wolfsschanze -Sudenpesä". Elokuvasta esitetään kolme kieliversiota: puola, englanti ja saksa.

10.8_MASURIA_2022_Sudenpesa_attentaatti_parakki_kopio_uusi_asemuseo_sisa.jpg

Elokuvateatterin näyttely sisältää: mm. Puolan, Saksan ja Neuvostoliiton armeijoiden 2.maailmansodassa käyttämiä aseita, käsikranaatteja, panssarintorjunta-aseita ja pistimiä.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_kierros_11_myymala.jpg

Matkamuistomyymälässä on on myynnissä paitoja, lippiksiä, mukeja ym.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_kierros_10_miinanraivaus.jpg

10.8_MASURIA_2022_Sudenpesa_miinanraivaajat.jpg

PUOLALAISTEN MIINANRAIVAAJIEN MUISTOMERKKI

Puolan armeijan pioneerit ja saksalaiset sotavangit raivasivat vuosina 1945–1956 aluetta ympäröiviltä laajoilta (noin 10,2 km pitkä, 80–200 m leveä) miinakentiltä n. 80 845 miinaa joista 2/3 oli metsäiellä alueella ja 1/3 avoimessa maastossa. Miinaeste koostui jalka- ja panssarimiinoista (1/4 kaikista). Yleisimmät miinat olivat S-tyypin miinat, Springmine S-35, Stockmine, Schutzmine, TMi-42 ja RMi-43. Miinatiheys oli erittäin korkea, jalkaväen oli käytännössä mahdotonta kulkea 100-130 metrin matkaa astumatta miinan päälle. Osa miinoista oli purkamattomia, ja lasipakkauksissa olevia miinoja ei voinut havaita ilaitteiden avulla. Tämä teki miinanraivauksesta erittäin vaarallisen, ja siinä tapahtui kuolemia ja vakavia vammoja. Näistä syistä miinakentän poistamiseen käytettiin räjähteitä. 3 puolalaista pioneeria ja 22 saksalaista sotavankia menetti henkensä miinanraivauksessa.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_kierros_9_varsovan_kansanousubunkkeri.jpg

10.8_MASURIA_2022_Sudenpesa_Varsovan_kansan_nousun_bunkkeri_1.jpg

10.8_MASURIA_2022_Sudenpesa_Varsovan_kansan_nousun_bunkkeri_2.jpg

7.8_Lotzen_militaria_festivaali_wolfsschanze_vatsovan_kansanousu_parakki.jpg

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_kierros_9_varsovan_kansanousubunkkeri2.jpg

Alueella on myös Varsovan kansan nousua 1944 esittelevä näyttely.

Alueeseen voi tutustua myös kierroksella erilaisten sotilasajoneuvojen kyydissä. Historiallisia ja opetuksellisia kierroksia, korttelin toiselle turvavyöhykkeelle, jossa voit matkustaa ajassa taaksepäin, nähdä massiivisia bunkkereita ja kulkea vanhoja Saksan aikaisia kulkuteitä. Ajelujen aikana voi ottaa kuvia ja videoita.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_kiertoajelut_wsch.jpg

Ehdotettu reitti kestää noin 25 minuuttia, sisältäen bunkkereissa vierailun. Hinnat 10 € ylöspäin. Ajoneuvoina:
*PLDvK.vz.53/59 Praga “Jesterka” (enintään 25-30 aikuista kerrallaan).
*VW Kurierwagen 181 (4 henkilöä kerrallaan),*SdKfz 247 b (6-7 henkilöä kerrallaan),*BA-64 noin 5 henkilöä
*BTR-40 (13 henkilöä kerrallaan),*K750 moottoripyörä (2 henkilöä kerrallaan).

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_ravintola_1_terassi.jpg

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_ravintola_2.jpg

Entisen SS Sicherheistdienstin hotellin alakerran autotallista löytyy nykyään ravintola ja yleisö wc:t. Ulkoterassi tarjoaa mainion mahdollisuuden levähtää tutustumiskieroksen jälkeen kylmän oluen äärellä.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_ravintola_3_nayttely.jpg

Ravintolan sisällä kannattaa piipahtaa katsomassa uusi pieni näyttely, jossa on alueelta löytynyttä sodan aikaista saksalaista esineistöä. SULJETTU REMONTIN TAKIA VUONNA 2024

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_kierros_grilli_1.jpg

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_grilli_1.jpg

Grillikioski terasseineen tarjoaa "Puolan armeijan" hernekeittoa soppatykistä, grillimakkaroita, porsaanpihvejä, kahvia, kylmiä juomia ja jäätelöä. Lisäksi vastapäätä parkkipaikan laidalla on uusi kahvila-bistro terasseineen.

10.8_MASURIA_2022_Masurialand_portti.jpg

10.8_MASURIA_2022_Masurialand_portti_militaria_2.jpg

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_M-land_sotamuseo_2_uusi.jpg

masurialand_2014_3.jpg

MASURIALAND MINITYRIA & MILITARIA TEEMAPUISTO

Masurialand on paikka, joka kätkee paljon salaisuuksia ja tarjoaa yllätyksiä. Neljä erityisesti valmisteltua historiallista vyöhykettä esittelevät Ermland-Masurian aluetta keskiajalta toisen maailmansodan myrskyisiin aikoihin. Puistossa on mm. jäänteitä Adolf Hitlerin päämajan appelsiinitarhasta ja kasvimaasta. Kiinnostava sotamuseo ja militariaosasto.

masurialand.jpg

Merkittävä osa Masurian historiassa on saksalaisella ritarikunnalla ja sen alueelle rakentamilla linnoilla.

Masurialand_2024_2_ritterzimmer.jpg

Puulinnassa on keskiajan näyttelyitä, jotka ovat valmistaneet tunnetut käsityöläiset, jotka luovat uudelleen tuon ajan tunnelman.

16.4_sudenpesa_masurialand_2017_saksalainen_ritarikunta.jpg

Näet aseita, panssarikappaleita, kypäriä, kidutusvälineitä ja muita arvoesineitä. Saksalaisia ristiritareita käsittelevässä näyttelyssä voit koskettaa näyttelyesineiden jäljennöksiä. Esillä on Masurian alueen saksalaista historiaa ja Masurian nähtävyyksiä erikokoisin rakennuksin minityria muodossa. Kaksi alkuperäistä talonpoikaistaloa 1800-luvulta, pienintä yksityiskohtaa myöten, Masurian ja Ermlandin tyyliin. Tiloihin voi tutustua ja niiden päivittäiset varusteet ovat nähtävissä.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024__Masuriand_miniatyyrimaailma.jpg

Minituaarimaailmassa voit nähdä yli 30 pienoismallia alueen muistomerkeistä: kirkot, pyhiinvaelluspaikat, palatsit, linnat: Ermlandin ristiretkeläiset ja piispat, ainutlaatuinen pienoiskylä, Saksalaisen ritarikunnan pääkaupunkin Marienburg (100 m2 ), Sudenpesän alueen pienoismallin, Boyenin linnoituksen Lötzenissä sekä monia mielenkiintoisia julkisia rakennuksia.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_M-land_sotamuseo_1_uusi.jpg

Suuri Wolfsschanze Sudenpesän alueen pienoismalli.

masurialand_7.jpg

Masurialandin militariamuseo esittelee erityisesti Sudenpesän aluetta ja Kolmannen Valtakunnan historiaa alueella. Lisäksi voit ihailla useita alkuperäisiä arkiesideiden näyttelyitä toisen maailmansodan ajalta.

Masurialand_2024_23_NAYTTELY_LISAKUVAT_1.jpg

Näyttelyssä vierailijat voivat nähdä myös alkuperäisiä lääkkeitä, kuten ruiskuja, sidoksia, nesteitä, jauhetta, voiteita, lääkkeitä, sidossarjoja, kenttäleikkaussarjoja ja hygieniatarvikkeita, kuten Nivea-voiteita, Bayer-tabletteja, hajuvesiä, parranajo- ja partaveitsiä, hammastahnaa ja -jauheita, saippuaa jne. Tilapäisessä kenttäsairaalassa tupakkatuotteiden näyttely, kuten: savukkeet, piiput, pikkusikarit ja sikarit, kuivattu tupakka, käärimispapereita, tulitikkuja.

Masurialand_2024_23_NAYTTELY_LISAKUVAT_2.jpg

Asiantuntijoille on laadittu aineistoa toisen maailmansodan puolalaisten ja saksalaisten lehdistön lisäksi, sekä saksalaisia ​​karttoja toisesta maailmansodasta, kameroita, lauta- ja korttipelejä, harmonioita, radioita,

masurialand_2014_4.jpg

asiakirjoja sekä upseerin toimistotarvikkeita ja koristeita. Ehdottomasti kannattaa tutustua näyttelyn osaan "Sota keittiöstä", jossa esitellään ruokaan liittyviä kenttätarvikkeita ja sen säännöstelytapoja.

Masurialand_2024_23_NAYTTELY_LISAKUVAT_3.jpg

Näytteillä on myös alueen maastosta löytyneitä aseita ja niiden osia. Sekä jäljitelmiä.

Masurialand_2024_1_puutarha_2.jpg

HITLERIN KASVIPUUTARHA

Osana Sudenpesän neljättä vyöhykettä sijaitsi nykyisen Masurialandin alueella. Hitlerille rakennettiin myös "kasvipuutarha", jossa kasvatettiin tuoreita vihanneksia. Kolmannen valtakunnan johtaja oli kasvissyöjä - hän ei syönyt lihaa. "Kasvispuutarha" sijaitsi 400 metrin päässä suorassa linjassa Hitlerin bunkkerista, ja silminnäkijöiden mukaan natsijohtaja meni usein puutarhaan ulkoiluttamaan koiraansa Blondia.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024__H_kasvitarha.jpg

Näyttelyssä on puutarha kaivettuine näyttelyineen, polku raunioita pitkin ja puutarhan pienoismalli. Ne paljastavat aiemmin tuntemattomia asiota mielenkiintoiselta sota-ajalta.

16.4_sudenpesa_masuariland_militaria_puisto_2017_.jpg

7.8_Lotzen_militaria_festivaali_masurialand_2_puvut.jpg

Mahdollisuus kuvauttaa itsensä natsi-saksan tai puna-armeijan uniformussa.

10.8_MASURIA_2022_Masurialand_grillikioski.jpg

Alueella on baari terasseineen, josta saa grillimakkaroita, hampurilaisia, jäätelöä, kylmiä juomia ja kahvia. Lisäksi portilla on matkamuistokioski.

Masurialand_2024_23_NAYTTELY_LISAKUVAT__lentoke_lennatykset.jpg

Näe Wolfschanze ja Mauerwald ilmasta! Viereiseltä pellolta tehdään yleisölennätyksiä kevytlentokoneella.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Mauerw_3_kartta.jpg

MauerW._2024_23.jpg

MAUERWALD -OBERKOMMANDO DES HEERES
Vuosina 1940-1944 rakennettiin Mauerwaldin metsään rakennuksia ja betonisuojia neljällekymmenelle korkeimmalle kenraalille ja marsalkkalle. Saksan maavoimien esikunnan -OKH (Oberkommando des Heeres) bunkkerialue 1500 upseerille ja sotilaalle. Mauerwaldissa tämä oli päämajan koodinimi, siellä oli eri aikoina keskimäärin 1500 ihmistä, mukaan lukien useita kymmeniä kenraaleja, hyvin aseistettu vartiopataljoona (600 sotilasta) ja 60 hengen salainen poliisiyksikkö. Tämä on parhaiten säilyneitä bunkkerialuita sillä saksalaiset eivät räjäyttäneet sitä perääntyessään tammikuussa 1945. 250 rakennuksesta on ja 40 bunkkerista on 30 säilynyt nykypäiviin.

MauerW._2024_24.jpg

Nähtävillä on  mm. Stauffenbergin bunkkeri. Majoitusvyöhyke Quelle jossa oli 50 rakennusta joista suurin osa oli puisia kasarmeja ja tiilirakennuksia. Kasarmit oli rakennettu osaksi massavalmiista elementeistä. Päämaja-alue "Fritz" oli suurempi pinta-alaltaan ja siellä sijaitsi 100 rakennusta ja bunkkeria.

MauerW._2024_22.jpg

Suojabunkkerien lisäksi on säilynyt koko paikan huoltoinfrastruktuuri - muuntaja- ja kattilarakennukset, viestintähalli ja voimalaitos.

MauerW._2024_9.jpg

Mielenkiintoisimpia kohteita on: Länsirintaman tiedustelupäälikön eversti Lissin ja hänen esikuntansa valtava bunkkeri. Bunkkeri on 24,8 m pitkä, 18 m leveä ja 8,5 m korkea, seinien paksuus 7 metriä. Vuosina 1941-44 Mauerwald oli omavarainen kaupunki, jota suojeli mekanisoitu vartiopataljoona. Koko kohde oli eristetty piikkilanka-aidalla. 300 metrin välein aluetta valaisi betonipylväitä (säilynyt tähän päivään asti), joissa oli puhelimet ja lyhdyt. Neljä vartiotaloa suojeli aluetta turva- ja ilmatorjuntatykein ilmahyökkäyksiä vastaan. Bunkkerien lisäksi rakennettiin lukuisia parakkeja, joissa työskentelivät esikunnan upseerit, viestintäpalvelut, keittiöt, kasino, posti, elokuvateatteri, asuintilat, sairaala, sauna ja tallit.

MauerW._2024_30_bunkkerit_sisakuvat.jpg

Suojat koostuvat tyypistä riippuen kahdesta tai viidestä huoneesta, ne on varustettu kahdella tai neljällä sisäpuolelta lukitulla ampuma-aukolla. Niissä on ilmanvaihtojärjestelmät, ilmansuodattimet, sähkö- ja puhelinasennukset, keskuslämmitys ja wc. Niissä oli hyvä valaistus ja tyylikäs sisustus. Molemmat sisäänkäynti käytävät varustettiin vahvistetuilla ja kaasutiiviillä ovilla. Ulkoseinien peittäminen betonilla kovetetulla meriruoholla ja erityisillä sammaleilla teki ilmasta havaitsemisen niin vaikeaksi, että ne sulautuvat vielä nykyäänkin, seitsemänkymmenen vuoden jälkeen, metsän taustaan. Mauersee järvi toimitti vettä pumppaamolle ja vedenkäsittelylaitokselle. Sähkövirta syötettiin verkosta muuntajaasemille. Generaattoriasemille sijoitetut dieselgeneraattorit mahdollistivat oman tehon vian sattuessa. Kattilahuoneet lämmittivät rakennuksia.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Mauerw_7.jpg

Operaatio Barbarossan alkaessa Mauerwaldiin saapuivat maajoukkojen komentajat – kenttämarsalkka Walter Brauchitsch ja komentajakenraali Franz Halder neljänkymmenen korkea arvoisimman Wehrmachtin kenraalin kanssa. Täällä työskentelivät myös sotilastiedustelun päälliköt, muun muassa länsiarmeijoiden vakoilussa mukana ollut kenraali Liss ja kenraali Gehlen. Täällä tapasivat ensimmäistä kertaa kenraali Erwin Rommel ja kuuluisa strategi kenraali Erich Mansteinin. Elokuussa 1941 Hitler ja Mussolini vierailivat Mauerwaldissa. Päämajassa oli Suomen, Unkarin ja Japanin sotilasasiamiehiä ja marsalkka Mannerheimin vieraili Sudenpesässä käydessään myös 27.6.1942 Mauerwaldissa.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Mauerw_6.jpg

Mielenkiintoisin alue vierailla on kuitenkin Quellen vyöhyke, jossa on pommisuojia ja  kenraali Wagnerin huvilan perustukset, kooltaan 20 m x 8 m. Takan jäännökset ja terassi Mauersee järven on rannalla säilynyt. Huvilalla kokoontuivat Hitlerin salamurhayritystä valmistelevat salaliittolaiset. Maiuerwaldin tiloissa johti eversti Claus Stauffenberg  kesäkuusta 1941 helmikuuhun 1943 valmisteluja Hitlerin vallan kaatamiseksi. Metsän hiljaisuudessa hän kävi salaisia ​​keskusteluja ja värväsi muita salaliittolaisia. Täällä säilytettiin salamurhassa käytettyjä räjähteitä ja salaiset vallankaappausasiakirjoja. Yhtenä salaliittolaisista kapt. Hans von Herwarth muisteli: "Keväällä 1944 kapt. Kuhn ja luutnantti Hagen kaivoivat kuopan Mauerwaldin-metsään, lähellä Organisaatio-osaston kasarmia, ja hautasivat räjähteitä ja hieman kauempana luottamuksellisia asiakirjoja, jotka sisälsivät Hitlerin salamurhapäivän käskyjä. Poliisi löysi haudatun räjähteen pian sen jälkeen koirien kanssa. Peläten pidätystä, luutnantti von Hagen ylitti rintaman ja luovutti itsensä Neuvostoliiton käsiin. Kuljetettuna Moskovaan ja vastatiedustelutyöntekijöiden kuulustelemana hän paljasti paikan, johon jäljellä olevat materiaalit oli kätketty. Puna-armeijan vastatiedustelu-upseerit löysivät haudatut asiakirjat 17. helmikuuta 1945 - ne luokiteltiin myöhemmin Neuvostoliitossa ja Venäjällä salaisiksi 1990-luvun loppuun asti.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Mauerw_2_lisa.jpg

MAUERWALD MUSEO

Yli 1000 m² näyttelyitä. Lisäksi kiipeämällä alueen korkeimpaan 38 metriä korkeaa näkötorniin, voit paitsi katsella koko aluetta lintuperspektiivistä, myös ihailla Mauer-järven panoraamaa.

10.5_mauerwaldin_wurwaffe_2.jpg

WUNDERWAFFE NÄYTTELY

Mauerwaldin bunkkeralueella on jäljitelmin sisustettu teemabunkkeri joka esittelee natsien wunderwaffe -ihmeaseita. Die Glocke eli kello. Kuten jotkut tutkijat osoittavat, sen piti olla koneen prototyyppi, jota käytettäisiin ohjaamaan magneettikenttää, painovoimaa ja ajassa matkustamista. Kellossa, jonka parissa Hitlerin nimeämät tutkijat työskentelivät, oli kaksi elohopeaa muistuttavaa Xerum 525 -ainetta sisältävää säiliötä, joka oli yli 2,7 metriä leveä ja 4,5 metriä korkea.

10.5_mauerwaldin_wurderwaffe_nayttely.jpg

V2 - maailman ensimmäinen toimiva ballistinen tykistöraketti, jonka saksalaiset tiedemiehet ja insinöörit kehittivät toisen maailmansodan aikana Wernher von Braunin johdolla. Horten Ho 229. Hävittäjälentokone, joka oli jatkoa lentävän siiven konseptille. Sen siipi oli 40 % tehokkaampi kuin sodan aikaan tavallisessa hävittäjäkoneessa. Tämä oli myös ensimmäinen stealth-teknologialla kehitetty lentokone. Haunebu III. Levyn muotoinen lentokone, joka oli Kolmannen valtakunnan ihmease. Malli johon se perustui, kerrottiin olleen käytössä 1930-luvulta lähtien sodan loppuun, eli vuoteen 1945. Haunebu ovat lentokone, jossa on painovoiman esto.

10.5_mauerwaldin_u-boot_1.jpg

10.5_maurwaldin_uboot_2.jpg

Reitti sisältää kierroksen vedenalaiseen sukellusveneen kopioon (25 m pitkä). Onnistuneessa sukellusvene jäljitelmässä pääsee kokemaan todentuntuisin ääni- ja valotehoistein vedenalaisen taistelun tunnelmia.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Mauerw_1_lisa.jpg

 Stalingradin taistelun (16 m²) pienoismalli dioraama.

10.5_mauerwald_hitler_tiger.jpg

Kurskin taistelu (24 m²) pienoismalli dioraama.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Mauerw_4_meripihkahuone.jpg

BERNSTEINZIMMER -MERIPIHKAHUONE

Meripihkahuone oli Preussin kuningas Fredrik Vilhelm I:n vuonna 1716 Venäjän tsaarille Pietari Suurelle antama lahja. Se oli 11,5 x 10,5 m. huone, jonka seinät ja useat kalusteet oli koristeltu tuhansilla meripihkaupotuksilla sekä kultauksella. Se pystytettiin lopulta vuonna 1755 italialaisilla kivimosaiikeilla täydennettynä Katariina Suuren palatsiin Tsarskoje Seloon lähelle Pietaria. Toisen maailmansodan aikana syksyllä 1941 palatsin vallanneet saksalaiset ryöstivät meripihkahuoneen, ja tiettävästi siirsivät sen

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Mauerw_5_gauleiter_koch.jpg

Königsbergin linnaan Itä-Preussiin. 9. huhtikuuta 1945. Puna-armeija valloitti Königsbergin linnoituksen, mutta meripihka-aarretta ei koskaan löydetty. Sodan lopussa huone katosi. Puolassa elinkautisvankeudessa istunut Itä-Preussin Gauleiter Erich Koch kävi sodan jälkeen 1960-luvulla Mauewaldissa kertomassa Puolan salaiselle palvelule ja KGB:lle sepittämiään tarinoita alueelle kätketystä meripihkahuoneesta. Venäjällä kadonneesta meripihkahuoneesta on tullut kaikkien saksalaisten sodassa ryöstämien kalleuksien ja taideaarteiden symboli. Meripihkahuoneen etsintä jatkuu tähän päivään asti. Sen arvo on tällä hetkellä 0,5 miljardia dollaria. Vuosina 2016-2017 Mauerwald tuli kuuluisaksi, kun sieltä etsittiin meripihkahuonetta. Nyt voit vierailla Mauerwaldin meripihkahuone kopion 60 m² näyttelytilassa. Jäljennöksen valmisti suurella tarkkuudella tunnettu taidestudio, joka on erikoistunut kadonneiden maailman taideteosten rekonstruoimiseen.

MASURIAN_KANAVA_2024_1.jpg

MASURIAN KANAVA

Monumentaalinen, synkkä, salaperäinen, mutta myös kiehtova. Kolmannen valtakunnan mahtavuuden jäännös Euroopassa on myös symboli Masurian kanavaan liittyvästä mysteeristä. Keskeneräinen valtava

MASURIAN_KANAVA_2024_7.jpg

sulku on konkreettinen rakennus, jossa on jälkiä Kolmannen valtakunnan symboliikasta herättää edelleen pelkoa ja mysteeritunnelmaa.

MASURIAN_KANAVA_2024_sivu_lisa_2.jpg

Fürstenaussa sijaitseva ylempi sulku on 46 metriä pitkä, 7,5 metriä leveä ja 17 metriä syvä. Siitä valmistui noin 30 % (joidenkin tietojen mukaan jopa 70 %). Sulun etuseinässä näkyy syvennys, johon oli tarkoitus sijoittaa saksalaisen kotkan symboli.

Jo ennen 1.maailmansotaa vuonna 1911 Saksan Keisarikunnan aikana alettiin rakentamaan 11 sululla ja 111 m. korkeuserolla varustettua kanavaketjua Masurian suuren järvialueen yhdistämiseksi vesireitiksi Pregel joen kautta Itämereen. 1. maailmansota keskeytti rakennustyöt, mutta vuonna 1934 3. Valtakunta jatkoi 50,4 km pitkän kanava-projektin rakennustöitä salaisena aina vuoteen 1942 asti. Sodan jälken puna-armeija vei mukanaan keskeneräisestä kanavasta Venäjälle kaiken minkä irti sai. Puolan puolella kanavaa on 20 km ja 5 sulkua.

1-6.8_Masuria_airshow_Wolfsschanze_matka__rastenburgin_lentokentta.jpg

10.5_rastenburgin_lentokentta_2017.jpg

RASTENBURGIN LENTOKENTTÄ

Tämä historiallisesti merkittävä lentokenttä sijaitsee 4 km päässä Rastenburgista ja Wolfsschanzesta. Lentokenttä rakennettiin alun perin urheiluilmailun käyttöön 1935. Hitlerin Wolfsschanze -Sudenpesän rakentamisen aikana 1940-1941 laajennettiin lentokentän betonipintaisia kiitoratoja jotta myös Ju-52 matkustajakone ja nelimoottorinen Focke-Wulf 200 pystyisivät laskeutumaan sinne. X-muoto on näkyvissä tähän päivään asti. Alueelle rakennettin yli 200 rakennusta: bunkkereita, parakkeja, voimalaitos, rautatieasema ym.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_SUDENPESA_A.H_arkistokuvat_2_flughafen.jpg

Hitlerin lentäjän Hans Bauerin mukaan kentällä oli jopa 20 konetta aina valmiina Hitlerin ja päämajan korkeiden upseerien käyttöön. Helmikuun 8. päivänä 1942 Valtakunnan rakennusorganisaation Todtin perustaja tohtori Fritz Todt kuoli onnettomuudessa kentällä hänen koneensa syöksyttyä nousun jälken selittämättömästä syystä maahan. Claus Schenk Graf von Stauffenberg käytti lentokenttää 20.7.1944 tehdyn salamurhayrityksen aikana He-111 koneensa laskeutuessa aamullapäivällä klo 10.10, että paluulennolla lähtiessän klo 13.15 Berliiniin uskoen Hitlerin olevan kuollut.

Hitler lensi viimeisen lennon täältä 20.11.1944. Saksalaiset räjäyttivät 24.1.1945. lentokonehallit ja rakennukset käytämällä 12 tonnia räjähteitä. Puna-armeijan joukot saivat lentokentän taisteluitta haltuunsa kaksi päivää myöhemmin. Neuvostoliittolaiset käyttivät kenttää vuoden 1945 aikana, ja luovuttivat lentoaseman myöhemmin puolalaisille. Puolalaisilla kesti 10 vuotta löytää ja purkaa 54 000 miinaa kentän ympäristöstä.

10.8_MASURIA_2022_Lotzen_linnoituksen_1_sisaanmeno.jpg

1-6.8_Masuria_airshow_Wolfsschanze_matka__Boyen_2018__3_portti.jpg

7.8_Lotzen_militaria_festivali_portti_terassi.jpg

FESTE BOYEN (Lötzenin linnoitus)

Tämä yksi Euroopan parhaiten säilyneistä 1800 luvun puolustuslinnoituksista rakennettiin Preussilaiseksi ympyrälinnoitukseksi tykkitorneineen ja vesihautoineen Lötzeniin vuosien 1847 -1855 välillä suojaamaan Itä-Preussin itärajaa. Linnoitus sijaitsi strategisesti tärkeässä paikasssa suurten järvien välisellä kannaksella. Preussilainen sotaministeri Hermann von Boyen vakuutti Preussin kuninkaan Friedrich Wilhelm IV:n rakennuttamaan tämän Masurian järvialueen ainoan linnoituksen.

10.8_MASURIA_2022_Lotzen_linnoituksen_sisapiha_2_uusi.jpg

boyen_linnoituksen_kartta.jpg

Tähän seitsenkulmaiseen linnoituksen johtaa neljä porttia. Linnoituksen ympärillä on kivi-ja tiiliseinä, joiden pituus on 2303 m. Muurien kulmat muodostavat pieniä, maalla peitettyjä suojapaikkoja sotilaille. Sen sisä-ala on 100 hehtaaria. Linnoitus on täydellisesti säilynyt esimerkki preussilaisesta puolustusrakennelmasta. Linnoitusta ei ole koskaan vallattu. 1914-18 linnoitus torjui 3000 sotilaan voimin venäläisten hyökkäykset ja omalta osaltaan mahdollisti Tannenbergin taistelun voiton Saksalle 17. 8 – 2. 9 1914.

1-6.8_Masuria_airshow_Wolfsschanze_matka__Boyen_2018_1.jpg

1-6.8_Masuria_airshow_Wolfsschanze_matka__Boyen_2018_2.jpg

Kierroksella näemme mm. Lötzenin portti (1848 - 1849), kasarmi rakennus ja käymälät (1850), ammusvarastot (1883), hätäsuojia (1887), tykistön taisteluasemat (1887), varasto ja leipomo (1853 - 54),

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_LOTZEN_festivaali_linnoitus_1_sairaala.jpg

varuskunnan sairaalan, joukkueen valmentaja talon ja asesepän työpajan (1887), maanalaiset rangaistussuojat (1893).

10.5_lotzenin_linnoitus_2017_uusi.jpg

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen linnoitusta muutettiin ja siellä toimi mm. sairaala. 2. maailmansodan aikana Abwehrin osasto Gehlenin tiedustelukeskus sijaitsi linnoituksessa kuulustelen venäläisen kenraali Vlasovin armeijakuntaa. Venäläisten hyökkäyksen aikana tammikuussa 1945 linnoitus hylättiin ilman taistelua. Boyenin linnoitus on yksi parhaiten säilyneistä 1800-luvun puolustusrakenteista Puolassa.

7.8_Lotzen_militaria_festivaali_museo.jpg

Linnoituksen museo esittelee linnoituksen historiaa ja preussilaista varuskunta elämää.

10.8_MASURIA_2022_Lotzen_nayttely_aseita3.jpg

GALLERIA KOSZAROWIECISSA nro 1 - sisältää: ison pienoismallin Boyenin linnoituksesta, sotilashuoneen ja venäläisen ja preussilaisen sotilaan univormut ensimmäisen maailmansodan ajalta, näyttelyn - Lötzenin historiaa, aluehallin, käsityönäyttelyn ja Solidaarisuussalin.

10.8_MASURIA_2022_Lotzen_nayttely_aseita2.jpg

10.8_MASURIA_2022_Lotzen_nayttely_aseita.jpg

Ruutivarastossa on asenäyttely: mustaruuti-aseita, metsästysaseita ja ammuksia sekä 1900-luvun ampuma-aseita: Mosin- ja Mauser-kiväärit, PPSh-konepistooli, pistimet ja sotatarvikkeiden osia aikakaudelta sekä dioraamat. Suurin nähtävyys on 12 kanuunan piiritystykit vuodelta 1871.

10.8_MASURIA_2022_Lotzen_nayttely_uniformut_1.jpg

Lisäksi ensimmäisessä huoneessa esitetään elokuva lavastuksia ja Bogusław Wołoszańskin elokuva Boyenin linnoituksesta.

10.8_MASURIA_2022_Lotzen_linnoitus_talli.jpg

Talli rakennuksen pohjakerroksessa on pysyvä näyttely, jossa voit nähdä monia mielenkiintoisia näyttelyitä, osia  puukärryistä, valjaista, satuloista, metsästyshevosajoneuvosta entisestä Itä-Preussista, vaunuista jossa on alkuperäinen 1800-luvun ripustus Ignaz Schustalan valmistuksesta, sveitsiläinen kenttäkeittiö 1900-luvun alusta, sotilasauto sotien väliseltä ajalta. Taustalla valokuvanäyttely Lötzenistä vuonna 1915. Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa vaihtuvia näyttelyitä: historiaa ja taidetta.

10.8_MASURIA_2022_Lotzen_linnoitus_tykit.jpg

Sepän työpajan edessä olevalla aukiolla voi ihailla kolmea tykin kopiota.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_LOTZEN_festivaali_sepanpaja.jpg

10.8_MASURIA_2022_Lotzen_linnoitus_sepan_paja.jpg

Sepän pajan rakennuksen historialliseen toimintaan liittyvä pysyvä näyttely esittelee sepän varusteita. Vaihtuvia näyttelyitä on esillä muualla rakennuksessa.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_LOTZEN_festivaali_linnoitus_ravintola2.jpg

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_LOTZEN_festivaali_linnoitus_ravintola1.jpg

TAWERNA BOYEN on ravintola, joka sijaitsee Giżyckan portin kaponierissa. Tässä mielenkiintoisesti sisustetussa ravintolassa voit nauttia herkullisen pizzan viettää, hengähdystauon aromaattisen kahvin kanssa tai nauttia kylmän huurteisen terassilla.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_LOTZEN_pioneerikasarmit.jpg

Matkalla Boyenin linnoitukseen kuljemme entisen saksalaisen kasarmialueen ohi. Niin kuin siellä Saksan aikaan oli pioneereja, on siellä nyt Puolan armeijan pioneeripataljoona.

11.8_Masuria_2023_Wolfsschanze_Sudenpesa_LOTZEN_sotilashautausmaa.jpg

Samoin näemme 1.maailmansodan aikaisen sotilashautusmaan johon on haudattu piirityksessä kaatuneita saksalaisia ja muutama venäläinenkin.

10.8_MASURIA_2022_Lotzen_jarvi.jpg

GIZYCKO / saks. LÖTZEN

30.000 as. Giżycko on suurin kaupunki Masurian suurten järvien alueella. Se sijaitsee Niegocin (Löwentinsee) ja Kisajnon (Kissainsee) järvien välisellä kapeallla kankaalla jonka läpi kulkee Gizyckon kanava. Giżycko on yksi Puolan suurimmista loma-ja matkailukeskuksista ja sitä kutsutaankin "Puolan kesäpääkaupungiksi" viehättävän sijaintinsa ansiosta.

masuria_ltzenin_rantaa.jpg

Kaupunki tarjoaakin matkailijalle lukuisia baareja ja ravintoloita sekä urheilu-ja vapaa-ajan mahdollisuuksia. Kaupungin historia ulottuu 1340 luvulle jolloin Saksalainen Ritarikunta perusti Lötzenin linnan. Parhaat näkymät kaupunkiin ja sen ympäristöön saa kahvilaksi kunnostetusta 1900 rakennetusta vesitornista.

10.8_MASURIA_2022_Lotzen_kanavan_kaantosilta_ja_linna2.jpg

LÖTZENIN KÄÄNTÖSILTA

Kääntyvä silta kanavan yli. Yhteys Mauerseen ja Spirdingseen välillä tehtiin mahdolliseksi vuonna 1772. Euroopassa on vain kaksi tämäntyyppistä siltaa, jotka ovat edelleen toiminnassa. Ensimmäisen kaksiosaisen sillan romahtamisen jälkeen vuonna 1859 rakennettiin nykyinen kääntösilta. Giżyckon kääntösilta, jonka toimintaa ja mekanismia voimme ihailla, on rakennettu 1800-luvun lopulla.Se sijaitsee 2 km pitkällä kanavalla, joka yhdistää Niegocinin ja Kisajnon järvet. Historiallisen kääntösillan lisäksi kanavalla on neljä muuta siltaa, mutta ne ovat uudempia. Teutonilaisen linnan läheisyydessä sijaitsevan sillan, joka on nykyään hotelli, valmisti Beuchelt & Co. Sillan jänneväli on puuvaippainen teräsrakenne, joka on 20 metriä pitkä, 8 metriä leveä ja painaa lähes 100 tonnia. Jännite on asennettu pyörivään mekanismiin, joka sijaitsee sillan länsipuolella. Pyörä- ja hammaspyöräjärjestelmä tarkoittaa, että jänteen nosto ja sen kierto 90 astetta etelään suoritetaan vain yhden henkilön toimesta. Nykyään se on eräänlainen show, joka houkuttelee turisteja. Historia ei kuitenkaan ollut armollinen sillalle. Tammikuussa 1945 vetäytyneet saksalaiset joukot tuhosivat sillan. Nykyään se on eräänlainen Giżyckon postikortti.

10.8_MASURIA_2022_Lotzen_kanavan_kaantosilta_ja_linna.jpg

Turistit ja asukkaat eivät voi ohittaa välinpitämättömästi, kun vesiurheilijoiden risteys avataan. Koko prosessi taltioituu valokuviin ja videoihin. Se kestää alle 5 minuuttia, mukaan lukien liikenteen sulkeminen kadulla ja sisääntuloesteiden laskeminen. 100 tonnin jättiläisen kelaaminen kestää vain minuutin. Tiettyinä aikoina, aikataulun mukaan, silta on avoinna purjehtijoille tai jalankulkijoille ja autoille. Voit purjehtia ympäri vuoden Niegocinista Kisajnoon tai päinvastoin Giżyckan saaren läntistä kanavaa eli Niegocińskin kanavaa pitkin.

Yksi Giżyckon ja Masurian suurien järvien arvokkaimmista ja kiinnostavimmista monumenteista on Saksalaisen ritarikunnan noin vuonna 1341 rakentama keskiaikainen linna. Se on huolellisen kunnostuksen jälkeen nykyään osana hotelli Brunoa.

10.5_sudenpesa_lotzenin_lounas.jpg

Mahdollisuus lounastaa Niegocin (Löwentinsee) järven ravintoliden viehättävillä rantaterasseilla.

10.8_MASURIA_2022_Lotzen_ravintola_1_suosikki.jpg

Ravintola "Tawerna Siwa Czapla". Jos etsit paikkaa, jossa on ainutlaatuinen tunnelma ja erinomainen keittiö, olet varmasti tullut oikeaan paikkaan. Sijaitsee kauniissa, vuonna 1928 rakennetussa puisessa arkadoidussa rakennuksessa. Tavernan sisustus on suunniteltu säilyttämään mahdollisimman paljon menneisyyden tunnelmaa. Alkuperäinen katto ja lattia, puiset rakennuselementit, pehmeä valaistus ja kaksi takkaa luovat oikean tunnelman. Kahteen saliin mahtuu pöytiin noin 50 henkilöä. Ravintola on ilmastoitu. Terassi joka sijaitsee kanavan ja huvisataman vieressä. Tilavalla terassilla ja lasitetulla verannalla (lämmitetty kylminä päivinä) vieraat voivat maistaa masurialaisia ​​herkkuja, mutta myös katsella ohikulkevia jahteja.Ruokalista perustuu paikallisiin tuotteisiin: Puolalainen keittiö kansainvälisen keittiön elementeillä, Masurian järvien kalat, Piska- ja Borecka-metsien sienet ja metsän hedelmät, mehukkaalla Masurian ruoholla laiduntavien eläinten liha, maatilan juusto, yrtit ja maataloustuotteet paikallisilta pelloilta. Suosittelemme erityisesti Itä-Preussin keittiötä.

10.8_MASURIA_2022_Lotzen_ravintola_p_orto.jpg

Ravintola Porto sijaitsee aivan keskustassa kanavan varrella. Ravintola on jaettu suureksi terassiksi, josta voi ihailla alueen viehätysvoimaa sekä suureen, tilavaan saliin. Ruokalistalla on perinteisten ruokien lisäksi myös tälle alueelle tyypillisiä tuoreesta masurialaisesta kalasta valmistettuja ruokia. Ruokalistalta löytyy siika, kuha, ahven, lahna, suutari, hauki, ankerias. Vieraat päättävät itse kalamäärän lautaselle, sillä kalaa tarjotaan asiakkaan määrittelemän painon mukaan. Ruokalistalla on myös erittäin maukkaita liharuokia, salaatteja, pannuja, nyyttejä, ja pannukakkuja. Myös herkullisia jälkiruokia! Porto-ravintola on yhdistelmä alkuperäistä makua, eleganssia ja erittäin edullisia hintoja.

10.8_MASURIA_2022_Lotzen_ravintola_paprika.jpg

"Papryka"-ravintola Giżyckossa sijaitsee kauniilla paikalla kanavan vieressä. Ravintolan terassilla virkistävää juomaa nauttiessa voi samalla seurata yhden Euroopan vanhimman keinusillan avaus- ja sulkemisrituaalia. Vain muutaman kymmenen metrin päässä on Saksalaisen ritarikunnan linna 1200- ja 1300-luvun vaihteesta. Ravintolassa tarjoillaan ruokia eri puolilta maailmaa, kuten Masurian kalaa, erilaisia ​​grilliruokia, välimerellisiä salaatteja ja pizzaa suoraan uunista. Viehättävässä puutarhassa, josta on kaunis panoraama sillalle ja saksalaiselle linnalle, on mukava nauttia hyvä kahvi tai virkistävä juoma.

rintamamuseo.jpg

bunkkeri_natsit.jpg

ITÄRINTAMAN LINNOITUSMUSEO (Helatorstain matkalla alustavasti vain ulkopuolelta & alue)

Entisessa toisen maailmansodan aikaisiin bunkkerissa, esitellen Itä-Preussin linnoituslinjojen myrskyisää historiaa. Bunkkeritilat olivat osa Ostpreussen Schutzstellung -linjaa eli Itä-Preussin puolustusasemaa, joka kulki entisen Preussin rajaa pitkin, ja olivat osa Masurian raja-asemaa (Masurische Grenzstellung), joka ulottui  Rospuda-joen länsirannalla Deutscheneckessä. Koko museo alue koostuu viidestä passiivisuojasta ja Bneu A -luokan tiloista, joiden teräsbetoniset ulkoseinät olivat jopa 3,5 metriä paksuja. Näiden linnoitusten ydin on kaksikerroksinen suoja, jossa on säilynyt panssaroitu 20P7-tyypin raskaan konekiväärikupoli. Linnoitukser rakensivat Wehrmachtin insinööriyksiköt ja Todt-järjestö.

7.8_Lotzen_militaria_festivaali_bunkkerimuseo_2_ulkoa.jpg

Linnoitusmuseo on alueella jossa. 13 bunkkeria: 5 teräsbetonista konekiväärisuojaa ja miehistö varten 8 miehistösuojaa. Bunkkerin ympärille luotiin uudelleen panssari- ja jalkatorjuntaesteitä ja lohkoja. Näet myös palan kupolista tämän entisen saksalaisen puolustuslinjan toisesta suojista. Siellä on myös tykistön tulenjohtotorni, joka näkötornina mahdollistaa Nadrospudz-vuorten kauniiden maisemien tarkkailun.

itrintaman_linnoitusmuseo2.jpg

Bunkkereissa on betoni- ja teräksiset anti-palomuurit ja panssaroituja ovia. Bunkkerin sisällä näet mm. sen varusteet, ampumareikien elementit, sotilassängyt. Yksittäiset huoneet on kuvattu toimintojensa mukaan suojien käyttöajalta toisen maailmansodan ajalta.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_BUNKKERKAAPIN_MUSEO1.jpg

 Entisessä miehistöhuoneessa on näytteillä: kokoelma aseita, sotilasvarusteita sekä univormujen esittely. Taistelukupoliin johtavat portaat on asennettuna.

3.9_Latvia_2020_hoyryjunamatka_Latvian_sotamuseo_2_2.jpg

3.9_Latvia_2020_hoyryjunamatka_Latvian_sotamuseo_5_2.jpg

LATVIAN SOTAMUSEO

Paluumatkalla tutustumme Riiassa Latvian sotamuseoon. Latvian sotamuseo on yksi Latvian vanhimmista ja suurimmista museoista. Se perustettiin vuonna 1916 Latvian kiväärimuseona. Vuodesta 1919 museo on sijainnut 1400 luvulta olevassa ruutitornissa, joka on yksi entisistä Riian linnoitustornista.

RIIKA_SOTAMUSEO_2024_4.jpg

Näyttely 900.-1500-luku – sisältää Latvian historian vanhimman ajanjakson. Aseita Kuurinmaalta ja Semigalliasta, 1400-luvun tykkikamera, 1500-luvun kivääri pyörän lukitusmekanismilla, kartat, soturinuket,

RIIKA_SOTAMUSEO_2024_7.jpg

linnojen ja ja kaupunkien pienoismalleja ja paljon muuta.

RIIKA_SOTAMUSEO_2024_3.jpg

Yhdessä Ruutitornin salissa on näyttely "Latvia ja latvialaiset sotilaat 1600-1700-luvulta". Näyttely kertoo tarinan Latvian historiasta 1600-1700-luvuilla. Tänä aikana Itämeren rannikkovaltiot jatkoivat taisteluaan Itämeren alueen herruudesta. Sota Latvian alueella oli tuona aikana lähes jatkuvaa. Niistä tuhoisimpia olivat Puolan-Liettuan-Ruotsin sota (1600-1629) ja Suuri Pohjansota (1700-1721). Puolan ja Ruotsin sotien aikana suurimman osan Puolan Liivinmaan herttuakunnasta valloitti Ruotsin valtakunta. Suuren Pohjan sodan (1700-1721) aikana Venäjä valloitti ruotsalaisen Vidzemen. 1700-luvun jälkipuoliskolla Venäjän laajentuminen Baltian alueella jatkui. Näyttelyssä vierailijat voivat katsella erilaisia tämän aikakauden aseita, musketteja, miekkoja ja tykkejä. Ruutitornin seinät ja äskettäin avattu käytävä, malli Koknesen linnan linnoituksista, muinaiset kaiverrukset ja linnoitussuunnitelmat antavat vierailijalle käsityksen näiden rakennusten historiallisesta merkityksestä. Näyttelyn tekijät ovat luoneet visuaalisen sommitelman, joka sisältää Ruotsin armeijan Turaidan pataljoonassa palvelevan latvialaisen miliisisotilaan mallinuken. Näyttelyn runsas informatiivinen materiaali antavat musevieraaale mahdollisuuden saada uusia näkemyksiä Latvian kiehtovasta ja dramaattisesta historiasta 1600- ja 1700-luvuilla.

RIIKA_SOTAMUSEO_2024_55_tsaarin_armeija.jpg

Näyttely "Latvialaiset varusmiehet 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa" sisältää seuraavat osat: rekrytointijärjestelmän käyttöönotto Latvian alueella vuonna 1793; sotilaalliset uudistukset Venäjän valtakunnassa 1860-1870-luvuilla; latvialaisten nuorten pyrkimykset saada ilmainen sotilaskoulutus 1800-luvun jälkipuoliskolla ja Latvian upseerikunnan muodostuminen. Näyttely kuvaa myös latvialaisten sotilaiden ja upseerien osallistumista Venäjän valtakunnan sotiin ja valloituksiin. Kaikkiaan tässä näyttelyssä on esillä yli

RIIKA_SOTAMUSEO_2024_38.jpg

160 erilaista esinettä: aseita, univormuja, asiakirjoja, karttoja ja aikakauden sotilaspalkintoja. Näyttelyä täydentävät upeat seinämaalaukset, jotka kuvaavat aikakauden sotilasunivormuja. Lopuksi museovierailla on mahdollisuus pitää käsissään aitoa 1800-luvun lopun taistelukivääriä.

RIIKA_SOTAMUSEO_2024_54.jpg

Latvia ja ensimmäinen maailmansota näyttely koostuu kahdesta eri teemaosiosta. Ensimmäinen osa on omistettu ensimmäisen maailmansodan tapahtumille Euroopassa ja Latviassa, kun taas toinen osa – vuoden 1917 poliittisille ja sotilaallisille muutoksille ja niiden seurauksille. Näyttelyn keskiosa on omistettu Latvian

RIIKA_SOTAMUSEO_2024_31.jpg

kivääriyksiköille, heidän taisteluilleen ja arjelle juoksuhaudoissa. Näyttelyssä on esillä 95 asetta ja ammuksia,

RIIKA_SOTAMUSEO_2024_61_MS..jpg

11 julistetta, 42 postikorttia, 384 esinettä, 131 asiakirjaa ja 568 valokuvaa – yhteensä 1 231 esinettä.

RIIKA_SOTAMUSEO_2024_8.jpg

Latvian tasavallan julistaminen ja vapaustaistelut vuosina 1918-20 – kuvaa maan muodostumista, Latvian väliaikaishallituksen eri armeijayksiköiden muodostumista sekä taisteluita bolshevikkeja, Saksan joukkoja ja Bermontin armeijaa vastaan.

RIIKA_SOTAMUSEO_2024_58.jpg

Latvian puolustus 1920-40 esittelee Latvian turvallisuusjärjestelmän vapaustaistelujen ja rauhansopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Neuvosto-Venäjän kanssa. Näyttely heijastaa Latvian armeijan kehitystä ja rakennetta, sotilaiden arkea ja koulutusta, sotilaskoulutuksen mahdollisuuksia sekä eri sotilaallisten yhteiskunnallisten järjestöjen toimintaa aina Latvian neuvostomiehitykseen kesäkuussa 1940 asti.

RIIKA_SOTAMUSEO_2024_56_latvian_armeija.jpg

Tässä näyttelyssä kävijät pääsevät tutustumaan Latvian armeijan univormuihin ja -aseisiin, Latvian valtion sotilas- ja siviilipalkintoihin, Latvian laivaston ensimmäisen lippulaivan "Virsaitis" laivakelloon, Latvian armeijan yksiköiden rintamerkkikokoelmaan, Latvian laivaston sukellusveneiden pienoismalleihin ja paljon muuta.

3.9_Latvia_2020_hoyryjunamatka_Latvian_sotamuseo_1_2.jpg

Latvian historia on myös sen miehittäjien saksalaisen ritarikunnan, puolalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten historiaa.

RIIKA_SOTAMUSEO_2024_44.jpg

Esillä Vapaussota, Neuvostoliiton ja Saksan miehitysajat, Latvian armeija 1. maailmansodasta vuoteen 1940. Itsenäisyyden saavutukset vuosina 1918 ja 1991 ovat nähtävissä museossa

3.9_Latvia_2020_hoyryjunamatka_Latvian_sotamuseo_4_2.jpg

3.9_Latvia_2020_hoyryjunamatka_Latvian_sotamuseo_8_2.jpg

Näytteillä on Latvian alueella käytettyjä aseita 700 vuoden ajalta mm. miekkoja, musketteja ym.

3.9_Latvia_2020_hoyryjunamatka_Latvian_sotamuseo_6_2.jpg

3.9_Latvia_2020_hoyryjunamatka_Latvian_sotamuseo_3_mitalit_3.jpg

Tietoa latvialaisista länsimaiden armeijoissa 2. maailmansodan aikaan (mm. laajat kokoelmat saksalaisia rautaristejä ja muita kunniamerkkejä). Latvia neuvostomiehityksen aikana. Kolmas herääminen. 1945-91  kuvaa miehitysaikaa ja polkua itsenäisyyden palauttamiseen.

RIIKA_SOTAMUSEO_2024_60.jpg

Sekä näyttely Latvian armeijasta vuoden 1991 jälkeen. Museo-shoppi.

7.8_Lotzen_militaria_festivaali_suomal._lentajien_muistomerkki.jpg

JUNKERS JK-274 LENTÄJIEN MUISTOMERKKI

Suomen Ilmavoimat osti alkuvuodesta 1943 Saksasta 24 uudenaikaista Junkers Ju 88 A­4 ­pommikonetta. Niistä JK­274 koneen lentomatka kohti Suomea päättyi traagisesti. Se sai moottorivian Riian pohjoispuolella ja syöksyi metsään lähellä Pabazin kylää 23.4.1943 kello 11:35. Kone syttyi palamaan ja tuhoutui täysin. Kolmehenkinen miehistö ja matkustaja saivat välittömästi surmansa.

9.5_KAUNAS_2024_9_linnake_2.jpg

KAUNASIN IX LINNOITUS JA KAUNASIN KESKITYSLEIRIN MUISTOMERKKI

1800 luvulla Tsaarinvallan aikoihin Kaunasista tehtiin linnake lännestä tulevien hyökkäysten varalta ja kaupungin ympärille rakennettiin yhdeksän linnoitusta, jotka ensimmäisessä maailmansodassa osoittautuivat käyttökelvottomiksi vanhentuneen tykistön takia. Näistä parhaassa kunnossa on linnoitus numero 9, IX Fortas. Linnoituksesta tuli toisen maailmansodan johdosta juutalaisten joukkomurhan symboli, sillä sen myöhempi käyttötarkoitus oli Kaunasin ghetton puhdistaminen. Natsimiehityksen aikana yli 50.000 henkeä teloitettiin täällä. Yhdeksäs linnoitus on yksi Kaunasin puolustuslinnoituksista ja valtion suojelema historiallinen ja arkkitehtoninen muistomerkki.

9.5_KAUNAS_2024_9_linnake_1_muistomerkki.jpg

Yhdeksännen linnoituksen muistomerkki on liettualaisen kuvanveistäjä Alfonsas Vincentas Ambraziūnasin suunnittelema 32 metriä korkea kolmen veistoksen muistomerkki, joka paljastettiin vuonna 1984. Se on muistomerkki yhdeksännen linnoituksen, natsien juutalaisten teloituspaikasta. Linnoituksessa tehtyjen joukkomurhien uhrien joukkohautauspaikka on nurmikenttä, jota leimaa yksinkertainen mutta rehellisesti muotoiltu useilla kielillä kirjoitettu muistomerkki. Siinä lukee: "Tämä on paikka, jossa natsit ja heidän avustajansa tappoivat noin 45 000 juutalaista Liettuasta ja muista Euroopan maista.

10.8_MASURIA_2022_Rastenburgin_keskusta_1.jpg

rastenburgin_keskustaa.jpg

KETRZYN  - saks. RASTENBURG

Ketrzyn on 28 000 asukkaan kaupunki Masurian suurten järvien alueella, ja siellä on useita historiallisia nähtävyyksiä ja muita jälkiä sen saksalaisesta menneisyydestä. Kaupunki on käymisen arvoinen jo sen itsensä vuoksi. Yli 200 000 ihmistä vierailee Ketrzynissä vuosittain tutkien useita keskiaikaisia ​​kirkkoja ja muita mielenkiintoisia historiallisia rakennuksia, mukaan lukien kaupungintalo ja linnoitusten jäänteet. Rastenburg on kaupunki, jolla on rikas ja mielenkiintoinen historia, joka alkoi yli 650 vuotta sitten. Saksalaisen ritarikunnan ritarit perustivat kaupungin 1357 Preussiin ja Liettuaan suuntautuvien ristiretkien aikana.

10.8_MASURIA_2022_Rastenburgin_keskusta_3_panoraama.jpg

Tammikuussa 1945 Puna-armeija valtasi ja tuhosi Rastenburgin. Valitettavasti vanhaa kaupunkia ei ole koskaan palautettu täysin entiselleen.

rastenburgin_linna.jpg

10.8_MASURIA_2022_Rastenburgin_linna_uusi.jpg

RASTENBURGIN LINNA

Linna rakennettiin vuosina 1360 - 1374 Saksalaisen ritarikunnan syyttäjän toimipaikaksi. Alun perin sillä oli kolme siipeä, ja sen sisäpihalla oli neliöaukio. Pohjoissiivessä oli ruokasali, kirkko ja ritarikunnan syyttäjän talo. Linnan lähelle rakennettiin keittiö, panimo, mylly, leipomo, talli, ruokavarasto, asevarasto, ruutivarasto, kappeli ja vankila. Linna oli osa kaupungin puolustusjärjestelmää - se liitettiin kaupungin muureihin 13 tornilla ja 2 portilla sekä Pyhän Yrjön kirkko. 1,5 m paksuilla muureilla varustettu temppeli oli puolustuskirkko, joka rakennettiin vuonsina 1359 -1370.

Guberjoen yläpuolella kukkulalla sijaitseva goottilaisen rakennuksen piti puolustaa tätä Saksan valtion osaa liettualaisten sotilaallisia hyökkäyksiä vastaan, ja samalla se oli tärkeä vaihe Saksalaisen ritarikunnan ristiretkillä Liettuaan. Linnassa oli syyttäjä, joka hoiti hallinnollisia, oikeudellisia ja sotilaallisia tehtäviä. Linna rakennettiin neliömäiselle pohjapiirrokselle ja sen seinät linnoitettu kolmella bastionilla ja kaupungin puolelta tuli sisäänkäyntiportti, josta on säilynyt sirpaleita tähän päivään asti. Historia ei kohdellut linnaa suotuisasti, se rakennettiin uudelleen monta kertaa. Puna-armeija poltti linnan tammikuussa 1945, ja se rakennettiin uudelleen vasta vuosina 1962-1967 alkuperäistä, goottilaista muotoa noudattaen. Tämä ainutlaatuinen rakennus on parhaiten säilynyt tämän tyyppinen uskonnollinen rakennus Ermland ja Masuriassa.

1-6.6_Masuria_airshow_Wolfsschanze_rastenburgin_linna_sis.jpg

Pysyviä näyttelyitä ovat mm. vanhaa taidetta Itä-Preussin palatseista, kartanoista ja kirkoista sekä linnan, kaupungin ja sen asukkaiden historiaan liittyviä kokoelmia. Uutuus, joka houkuttelee turisteja, on multimediahuone, jossa on malli Rastenburgin historiallisista rakennuksista ja visualisointeja 3D-tekniikalla. Huoneessa on kosketusnäytöt, jotka täydentävät muun muassa esitystä paikalliseen arkkitehtuuriin, käsityöhön ja teollisuuteen liittyvää tietoa sekä merkittävistä asukkaista. Toisaalta "Konika Mazurski" -galleriassa voit nähdä ja ostaa paikallisia puolalaisia taidekäsitöitä. Aukioloajat: Tiistaista sunnuntaihin 11.00-16.00.

1-6.8_Masuria_airshow_Wolfsschanze_matka__rastenburgin_kirkko.jpg

Saksalaisen ritarikunnan linnoitettuksi kirkoksi vuosina 1359-1370 rakentama Pyhän Pietarin kirkko 1300 -luvun lopulta on myös näkemisen arvoinen. Kirkon ympärillä on puolustusmuureja ja bastioneja. Kirkko on hieno esimerkki kirkollisen puolustuksen arkkitehtuurista. Kirkko pystytettiin samaan aikaan linnan kanssa ja liitettiin kaupungin linnoitusjärjestelmään. Se on yksi harvoista Puolan monumenteista, jossa yhdistyvät pyhät ja puolustavat toiminnot.

9.-12.5_HELATORSTAI_2024__Sudenpesa_Rastenburg_kirkko_sisakuva.jpg

Aluksi se oli yksilaivainen rakennus, ja 1300- ja 1400-luvun vaihteessa kirkko rakennettiin perusteellisesti kolmilaivaiseksi temppeliksi. Kiistaton nähtävyys on Danzigista kotoisin olevan mestari Matzin valmistama kristalliholvi vuodelta 1515. Basilikassa on myös monia muita arvokkaita monumentteja, mukaan lukien saarnatuoli vuodelta 1594 ja urut vuodelta 1721. jonka on tehnyt urkurakentaja Johan Mosengel Königsbergistä. Mielenkiintoinen seikka temppelistä on kaksi yksittäistä vankilasellia, jotka sijaitsevat länsitornin pohjakerroksessa. Niihin liittyvästä vangista on legenda. Kipuamalla kirkon torniin pääsee ihailemaan Rastenburgin ja ympäristön kauniita maisemia.

10.8_MASURIA_2022_Rastenburgin_keskusta_2.jpg

Paikallisissa ravintoloissa voit nauttia perinteisiä riista- ja kalaruokia sekä paikallisia ruokia. Myös pika- ja kotiruoan ystävät löytävät jotain itselleen. Keskustasta löytyy ravintoloita terasseineen ja pari pizzeriaa sekä muutama kebap paikka. Hintataso Puolassa on yhä edullinen.

kaunas_kes.jpg

KAUNAS 415 000 as. 
Näe samalla Kaunas ja sen vanha kaupunki goottilaisine- ja barokkirakennuksineen. Löydä viehättäviä kellariravintoloita ja nauti maistuvasta liettualaisesta oluesta terasseilla tai tunnelmallisissa oluttuvissa.

liettuan_ruokakuvia.jpg

Ravintolat ja iltaelämä

Ravintoloiden hintaso Kaunasissa on Tallinnaa ja Vilnaa edullisempi. Liettua on tunnettu oluistaan joita kannattaa maistella tunnelmallisissa panimoravintoloissa kuten Rambynas, Panimoravintola Avilys jossa mm. olutkeittoa ja hunajaolutta, Bravaria -panimoravintola. Kokemisen arvoisia ovat perinteiset liettualaiset ravintolat kuten Bernelių Uzeiga, Delano, Forto Dvaras, Katpėdėlė, riistaravintola Medziotojų Uzeiga tarjoaa mm. hirveä ja majavaa, Metu Laikaij, Čili Kaimas tai Carlston, Master Grill -Steak house. Kymmenissä baareissa löytyy valinnan varaa kuten Grazy House, SkliautasAmerigos- biljard & bowling, Straikas - biljardi & keilailu tai Sporto Baras. Music-klubeja on useita kuten Amerika Pirtyje, Combo, Ex-it, Metelica, Papa Jazz, Siena, Sin, Zemyn upe

9.5_KAUNAS_2024_lahipubi_hog.jpg

Hogans pub on mukava paikka aivan Akropoliksen ostoskeskuksen ulkopuolella 650 m. päässä hotellistamme. Siellä hyvä ruoka, rento ilmapiiri ja hauskanpito kietoutuvat yhteen. Rauhallinen terassi. Pub ruokaa mm. Hot Dogs, Hampurilaisia, BBQ-kylkiluut ranskalaisten perunoiden ja salaatin kera, Paistettu kala ranskalaisten perunoiden kanssa. Tarjolla on laaja valikoima hanaoluita ja muita juomia. Viikonloppuisin usein live musiikkia. Avoinna klo -01 asti.


9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Kaunas_hotelli_IB_1.jpg

KAUNASISSA HOTELLI*** Buffetaamiainen, 2 yötä

Hotellissa sijaitsee Kaunasin keskustassa. Kaunasin modernit ja historialliset nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä. Hotelli sijaitsee lähellä vanhaa kaupunkia, jossa Kaunasin linna ja muut kaupungin maamerkit odottavat tutustumista. Hotellissa on 24h-vastaanotto. Tarjolla on silitys- ja kuivapesupalvelu. Hotellin vieressä on pizzeria, kebap ravintola, kahviloita ja kauppakeskus, jossa on Rimi market (avoinna klo -22 asti). Iso Akropolis-ostoskeskus ravintoloineen on 600 metrin päässä ja Laisvės alėja kävelykatu on 850 metrin päässä. Vanhakaupunki on kävellen 25 minuutin / 1,7 km:n päässä, ja sinne pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä tai taksilla 10 €.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Kaunas_hotelli_IB_2_baari.jpg

Hotellin 76 paikkaisessa ravintolassa tarjoillaan kansainvälisiä ruokia. Ravintola valmistaa herkullisia ruokia, maukkaita pastoja grillatusta kalasta ja lihasta, joka on keitetty erilaisissa kastikkeissa. Snack-menu on saatavilla 16 paikkaisessa baarissa ympäri vuorokauden. Terassi.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Kaunas_hotelli_IB_3_aamiainen.jpg

Buffetaamiainen tarjoillaan aamuisin ravintolassa klo 6.30-10.00.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Kaunas_hotelli_IB_4_huoneet.jpg

Ilmastoidut modernit 11-14 m² huoneet on sisustettu tyylikkäästi lämpimin värein. Kaksi erillistä vuodetta tai parivuode. Kaikissa huoneissa on kovapuulattia, taulu-tv, työpöytä ja vaatekaappi. Kylpyhuoneessa on suihku ja hiustenkuivaaja.


Hotelli Ketrzynissä/ Rastenburgissa:

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Rastenburgin_hotelli_A1.jpg
RASTENBURG / KETRZYN: HOTELLI*** 1 yö. Illallinen & aamiainen
Hotellissa on baari, terassi ja 120 paikkainen ravintola ja kokoustilat. Biljardipöytä ja pingis. Maksuton wifi julkisissa tiloissa. Hotelli sijaitsee 15 min kävelymatkan päässä Ketrzynin (Rastenburgin) keskustasta ja linnalta. Elintarvikemarketti ja puoti 400 m. Bensa-aseman 24h-shoppi 200 m. 
9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Rastenburgin_hotelli_A2.jpg

Virkistysalue, jossa on katos sekä nuotio- ja grillauspaikka, jota vieraat voivat käyttää vapaasti illanviettoon. Läheisestä marketista tai bensa-aseman shopista saa ostettua juomia ja makkaraa iltapalaksi.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Rastenburgin_hotelli_A3.jpg

Viihtyisiä 1-, 2- ja 3 hengen huoneita, joissa on sat-tv kylpyhuone, osassa huoneita on myös parveke.

9.-12.5 MATKAOHJELMA HELATORSTAIN 2024 HITLERIN SUDENPESÄ MATKA
9.5 Helatorstai

Klo 08.00- kokoontuminen Hki Länsisatama Länsiterminaali 2. Laivaan pääsee klo 08.20 asti!. Klo 09.00 Eckerö Linen Finlandia lähtee Tallinnaan. Aamiaisbuffet 1.kattaus klo 08.15- lisämaksusta 17 €. Klo 11.15 Eckerö line saapuu Tallinnan satamaan A-terminaaliin. N. klo 11.30- bussi lähtee Tallinnasta A-terminaalin edestä.
9.5_Riika_2024_bussimatkan_taukobistro_rajalla.jpg

Taukopaikkamme 120 paikkainen Via Ikla bistro sijaitsee Viron ja Latvian rajalla, entisen Iklan raja-aseman tiloissa. Saat nopean välipalan tai runsaamman lounaan, miellyttävän aromaattisen kahvin tai virkistävän kylmän juoman. Ruokalistasta löydät yksinkertaisia ​​ja maukkaita ruokia jokaiseen makuun – keittoja (Gulassi 4 €, Seljanka 4,50 €), pihvejä (Jauhelihapihvi ranskalaisilla 6,50 €, Schnitzeli ranskalaisilla 7,50 €), jälkiruokia. Nopean välipalan ystäville löytyy hampurilaisia (3,50 €), hot dogeja, ja voileipiä. Kaupasta löydät mitä reissulla tarvitsee mm. erilaisia ​​välttämättömiä tavaroita, laajan valikoiman virvoitusjuomia, alkoholijuomia sekä välipaloja. Tietysti löytyy jäätelöä ja erilaisia ​​makeisia herkkusuille

Kahvi- /lounastauko n. klo 14.30 Viro-Latvia rajalla. Pysähdymme 2.maailmansodan aikaisella Suomen ilmavoimien Junkers Ju 88 A­4 ­pommikoneen putoamisen muistomerkillä.
9.5_KAUNAS_2024_uusi_karhuravintola.jpg
Heti kohta Liettuan rajan jälkeen n. klo 19.30 kahvilatauko: tilavat wc;t, suolaista, ja makeaa, kylmiä juomia, ruoat tulee nopeasti, terassialue. Bussi on illalla noin klo 22 Kaunasissa jossa vietämme hotelliyön.
9.5_KAUNAS_2024_9_linnake_3.jpg
10.5 Perjantai

Buffetaamiainen klo 06.30-. Klo 07.30 bussi lähtee hotellilta. Pysähdymme Kaunasin 9. linnakkeen ja keskitysleirin muistomerkin luona. Jatkamme Suwakin käytävää kohti Puolaa jossa ensin markettipysähdys Suwalkissa eväiden ostoa varten Kaufland marketissa. Seuraavaksi aamupäivällä Itärintaman linnoitusmuseon alue ulkoapäin. Puolen päivän jälkeen tutustumme Lötzenissä / Gizyckossa preussilaiseen Boyenin linnoitukseen.

rastenburgin_lent.kent..jpg

Poikkeamme mahdollisuuksien mukaan Rastenburgin Wilhelmsdorfin lentokentällä, mistä Stauffenberg pakeni lentäen Berliiniin 20.7.1944. Kahvi/olutauko pysähdys Rastenburgin linnalla. Illansuussa n. klo 18 mennessä majoitumme hotelliin Ketrzynissä /Rastenburgissa. Hotellin ravintolassa klo 18.30 matkan hintaan kuuluva illallinen: alkukeitto & lämmin ruoka.

11.5 Lauantai

Aamiainen klo 8-. Klo 09.00 bussi lähtee hotellilta.

wolsschanzen_kierros_2013.jpg

Klo 09.30 opastettu kierros Wolfsschanze -Sudenpesän alueella saksaksi joka suomennetaan. Puolalaisen sotahistoroitsijan opastama kierros auttaa sinua ymmärtämään paikkaa paremmin ja saamaan ainutlaatuista ja mielenkiintoista tietoa historiasta, rakennelmista ja Sudenpesässä tehdyistä päätöksistä. Vapaata aikaa matkamuitojen ostamiseen, kahviin tai olueeseen tai kevyeen kenttälounaaseen.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024__Masuriand_mlitari__sudenpesan_pienoismalli.jpg

Sen jälkeen Masurialand Militaria puisto, jossa myös baari terasseineen on avoinna, Mauewaldin alueen museo & Wunderwaffe näyttely ja Masurian kanava.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024__ita-preussin_tiet.jpg

Vanhat Itä-Preussin saksalaiset tiet ovat kapeita, lehmusten reunustamia ja kulkevat mutkitellen maasto mukaillen. Ajamme osin alkuperäisiä saksalaisia mukulakiviteitä.

Lounastauko iltapäivällä Lötzenissä / Gizyckossa rannan terasseilla. Palaamme Suwalkin käytävän kautta takaisn Kaunasiin. Bussi on illalla n. klo 21 Kaunasissa jossa on hotelliyöpyminen.

12.5 Sunnuntai

Buffetaamiainen klo 06.30- jonka jälkeen klo 07.15 lähdemme ajamaan kohti Tallinnaa. Paluumatkalla pysähdymme puoliltapäivin vielä Riiassa Latvian sotamuseossa. Tai vapaata aikaa Riiassa.

3-6.9_Latvia_2020_hoyryjunafestivaali_Lido_Riika_2020_2.jpg

Riiassa pidämme omakustanteisen lounas Lido ravintolassa, jossa jokainen voi valita mieleisensä aterian.

7.8_Lotzen_militaria_festivaali_latvia_viinamarketti.jpg

Iltapäivällä ostyspysähdys Latvian/Eesti rajalla edullisille alkoholi-ostoksille. Noin klo 17.45 bussi saapuu Tallinnaan A-terminaaliin. Laivaan mentävä klo 18.10 mennessä. Klo 18.30 Eckerö Linen Finlandia lähtee Helsinkiin. Laivalla lisämaksusta hytit ja buffetpöytä kattaus klo 18.15- / ennakkoon ostetuna 34 € aik. Klo 21.00 Eckerö Line saapuu Helsinkiin Länsisatamaan.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_mairon_bussi.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastointi, wc, jääkaappi, DVD/tv. Bussimatkalla on mm. kahvitauko & ruokatauko. Varaa matkalle Euroja ja Puolan zloteja. Matkustajilla on oltava passi tai henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

MATKAVARAUKSET & TIEDUSTELUT TÄSTÄ!

E-mail: info@blitztours.fi / Puh.varaukset: 044-3034003 

Eckeroline_bussiyhteys_satamaan.jpg

Turusta ja Tampereelta on suora bussiyhteys jokaiselle m/s Finlandian lähdölle, Vainion liikenne Turussa ja Paunu Tampereella tuovat matkustajat mukavasti satamaan ja laivan paluun jälkeen satamasta takaisin kotimatkalle.

16.-18.8_Valga_sotahistorian_festivaalimatka_2024_Viro_3_pv._logo.jpg

16.-18.8 VIRO VALGA 2024 KANSAINVÄLINEN SOTAHISTORIAN FESTIVAALI MATKA pe-su 3 pv. 265 €. LUE LISÄÄ!

7.-9.9_Tanska_militarifestivaallimatka_2024__4_pv._logo.jpg

5.-9.9 MILITARY DAYS 2024 SOTAHISTORIAN FESTIVAALIMATKA TANSKA / RUOTSI To-Ma 4 pv. 525 € henk. Bussi reittiä: Imatra - Lappeenranta - Kouvola - Lahti - Helsinki - Salo Abc -Turku satama mp. LUE LISÄÄ!

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttaja- ja Kilpailuviraston vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

www.valmismatka.fi.jpg