16.-18.8 Tartto 2024

16.-18.8_Tartto__2024_3_pv._logo.jpg

tarto_keskusta3.jpg

16.-18.8 TARTTO 2024 PE-SU 3 pv. 250 €.

Sis: Eckerö Linen laivamatkat, bussimatkat suomalaisen matkanjohtajan johdolla ohjelman mukaan, 2 yötä buffetaamiaisella  Dorpat hotellissa*** Tarton keskustassa sekä maksuttoman aamu-uinnin. Bussimatkalla poikkeamme myös Pöltsanmaan viini- ja elintarvike museossa, viinikellarissa ja Felixin tehtaanmyymälässä sekä Suomipoikien museosa. 1hh 300 €.

Pohjoisen Euroopan yhdessa vanhimmassa yliopistokaupungissa Tartossa on runsaasti museoita (esimerkiksi Viron kansallismuseo) ja sykkivä yöelämä. Saapuessasi Tarttoon sinut ottaa klassisismin raatihuoneentorilla vastaan suutelevien opiskelijoiden patsas, jonka läheltä löytyy museoita, kahviloita ja Toomemäen ympärille levittäytyvä puisto.

Tartto on hyvin tiivis kaupunki, sillä suurin osa nähtävyyksistä, ravintoloista ja yöelämästä keskittyy kahden kadun varrelle. Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki ja luovan ja tieteellisen kulttuurin keskus, joten sieltä löytyy aina kiinnostavia tapahtumia teatteriesityksistä konsertteihin ja festivaaleihin. Tartossa olet lähempänä aitoa Viroa, viihdyt varmasti. Tarton keskusta on värikäs yhdistelmä runsasta kulttuuriperintöä, moderneja fiksuja ratkaisuja, katutaidetta, useita museoita ja gallerioita, mukavia puistoja ja Emajokea. Raatihuoneentorilta on lyhyen kävelymatkan etäisyydellä Tarton yliopiston päärakennus, lumoava Toomemäki, Johanneksen kirkko, kaunis kasvitieteellinen puutarha, tiedettä täynnä oleva AHHAA ja vinoon vajonnut talo. Kävelyretken jälkeen anna keskustan tunnelman viedä mukanaan nauttien illasta viihtyisässä ravintolassa. Jos jäät Tarttoon vielä toiseksi päiväksi, vieraile myös puukaupunginosa Supilinnassa, Viron kansallismuseossa, Ylösalaisin talossa ja Aparaaditehasissa.

Bussimatkalla poikkeamme paluumatkalla myös Pöltsanmaan viini- ja elintarvike museossa, viinikellarissa sekä Felixin tehtaanmyymälässä.

tarto_keskusta_kuvat2.jpg

tarto_keskusta_suutelevat_opiskelijat.jpg

TARTTO  101 246 as.

Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki, Etelä-Viron pääkaupunki ja maan tärkein opiskelukaupunki. Kuningas Kustaa II Adolf perusti 1632 Tarton yliopiston. Tarton keskusta on rakennettu klassismin ihanteiden mukaisesti. arton raatihuoneentori on klassistiseen rakennustyyliin rakennettu puolisuunnikkaan muotoinen kaupungin keskusaukio. Nykyinen raatihuone on jo kolmas samalla paikalla. 1700-luvulla tässä sijaitsi kaupungin tärkein tori – der Grosse Markt eli Suurtori. Raatihuoneentorin kuuluisimmat nähtävyys on 1700-luvulta peräisin oleva Raatihuone, sen suihkulähde jonka keskellä on Mati Karminin veistämä patsas Suutelevat opiskelijat. Raatihuoneen tornista kuuluu joka päivä kello 12.01, 18.01 ja 21.01 kellopelisävelmiä. 18 kelloa on valmistettu Saksassa Karlsruhen kellotehtaalla ja 16 kelloa valettiin täkäläisen tornikellopelin 15-vuotisjuhliin Hollannin kuninkaallissessa valimossa. 

Raatihuoneen takaa kohoaa laaja puistoalue Toomemägi jota hallitsevat mahtipontiset Tuomiokirkon rauniot. Toomemäellä on myös lukuisia yliopiston rakennuksia kuten Tarton tähtitorni. Toomemäellä ovat myös komeat sillat eli Pirunsilta ja Enkelinsilta. Kumpuilevat vallit ovat muistona ajalta, jolloin mäellä oli virolaisten muinainen linnoitus. Kahvila-pubi Wilde Toomemäen kainalossa Vallikraavi- ja Ülikooli-kadun kulmalla on miellyttävä levähdyspaikka. Sen alakerrassa on kahvilan lisäksi kirjakauppa ja yläkerrassa pubin puolella kaupungin viilein kesäterassi. Emajoki virtaa kaupungin halki 10 kilometrin matkalla ja antaa kaupungille oman ilmeensä.

tarto_keskusta_kuvat3.jpg

Veistossuihkulähde Suutelevat opiskelijat (Suudlevad tudengid) kuuluu Tarton keskeisiin tunnuksiin. Jo vuonna 1948 samassa paikassa sijaitsi suosittu suihkulähde: sitä kiersivät hääkulkueet, ja siinä jopa kylvettiin helteisinä päivinä. Veistos Suutelevat opiskelijat valmistui vuonna 1998 (kuvanveistäjä Mati Karmin). Vuodesta 2006 lähtien suihkulähdettä ovat ympäröineet laatat, joihin on kaiverrettu Tarton ystävyyskaupunkien nimet: Bærum, Deventer, Ferrara, Fredriksberg, Hafnarfjörður, Hämeenlinna, Kaunas, Lüneburg, Pihkova, Riika, Salisbury, Tampere, Turku, Uppsala, Veszprém, Zutphen. Kukin laatta on sijoitettu asianomaisen kaupungin suuntaan ja siihen on merkitty myös kaupungin etäisyys Tartosta kilometreinä.

19.8_Tartto_2022_toriaukio_taidemuseo.jpg

Tarton Kalteva talo, jota kutsutaan myös Tarton Pisan torniksi, rakennettiin keskiaikaisen kaupunginmuurin viereen vuonna 1793. Talon joen puoli tukeutuu vanhaan kaupunginmuuriin, mutta toinen huonon kivijalan päälle. Tästä johtuu myös talon kallistuminen. Talossa on avoinna Tarton taidemuseon näyttely Viron taiteesta. Hauskoja faktoja: - Rakennusta kutsutaan myös Barclay-taloksi, koska tässä talossa on asunut ruhtinatar Barclay, joka osti rakennuksen vuonna 1819 miehensä Barclay de Tollyn kuoleman jälkeen.- Vuodesta 1879 oli talossa pitkään apteekki. 1900-luvun alussa työskenteli apteekissa Oskar Luts, tunnettu Viron kirjailija.

Tarton taidemuseo on avoin ja vieraanvarainen museo, joka on täynnä jännittäviä tapaamisia sekä uudemman että vanhemman taiteen kanssa 1900- ja 2000-luvuilta. Tartmus rakentaa siltoja menneisyyden ja nykyisyyden välille ja puhuu nykyihmisen kanssa tällä hetkellä tärkeistä teemoista. Tartmus perustettiin vuonna 1940 modernin taiteen keräämiseksi, säilyttämiseksi ja esittelemiseksi. Tartmus asuu Tarton Raatihuoneentorin vinossa talossa, joka on rakennettu vuonna 1793. Soisen Emajoen rannan vuoksi talo on vajonnut 5,8 astetta vinoon. Joten se on enemmän vinossa kuin Pisan torni. Taidekokoelmat ja alan kirjasto sijaitsevat osoitteessa Rüütli 23.  

Tartto tunnetaan arkkitehtuurin historiassa klassistisena kaupunkina, juuri sen vuoksi, että suurin osa kulttuuriperinnön suojelukohteena olevan vanhankaupungin rakennuksista on rakennettu 1800-luvun klassiseen ja myöhempään uusklassiseen tyyliin. Tartossa kohtaa vain harvoin rakennuksia, jotka on rakennettu ennen 1700-luvun viimeistä neljännestä, koska kaupunki on tuhoutunut useita kertoja sekä ryöstelyn että tulipalojen vuoksi. Aika on liikkunut eteenpäin ja rakennustaidekin on muuttunut, minkä vuoksi keskustassa kävellessä voikin ihailla tyylinäytteitä keskiajasta nykyajan moderniin arkkitehtuuriin.

tarto_3.jpg

Huomattavimpia historiallisia muistomerkkejä ovat mm. keskiaikaiset kirkot Johanneksen kirkko ja Tuomiokirkko. Tuomiokirkko oli omana aikanaan jättiläismäinen mittasuhteiltaan. Se oli koko vanhan Liivinmaan suurin pyhättö. Muistomerkkejä on runsaasti mm. Gustaf Adolfin patsas ja suositun kahvila Wilden edessä on kahden kirjailijan - irlantilaisen Oscar Wilden ja virolaisen Eduard Wilden - patsaat.

Tullessasi Tarttoon, osallistut jännittävään kokeeseen, koska opiskelijakaupunki Tartossa on paljon ehdottoman koettavaa - museot, vehreys, seikkailut ja arkkitehtuuri. Täällä on konsertteja, taidetta ja raunioita, kylpylä, teatteri ja rauhallisesti kulkemaan kutsuva Emajoki risteilyineen. Tartosta löydät Aparaaditehasin luovan kaupungin, katutaidetta, kokeita tulvillaan olevan AHHAAN tiedekeskuksen ja upean Viron kansallismuseon, jossa voisi viettää vähintään puoli päivää. Ja Tarton ihanat illat! Ne vain pitää kokea! Tartossa aika ei riennä, se nauttii kaikesta mukavasti kulkien. Tee sinäkin niin! Suurin osa osa nähtävyyksistä, ravintoloista ja yöelämästä keskittyy Vanhankaupungin alueelle.

19.8_Tartto_2022_jokilaiva.jpg

JOKIRISTEILY EMAJOELLA

Kesäkaudella jokilaiva Pegasus kutsuu purjehtimaan Emajoelle, katsomaan yhdessä kaupunkia uusista näkökulmista. Lähde nauttimaan jokimatkasta Tarton läpi virtaavalla Emajoella!  Pegassus laiva lähtee Dorpat-hotellin vierestä, sinne mahtuu 75 matkustajaa ja sen säännöllinen matka-aika on noin 1,5 tuntia. Kahvilasta on mahdollista ostaa ruokaa ja juomaa laivalla. Lähdöt Dorpat hotellin edestä la ja su klo 12:00, 14:00 ja 16:00. Risteilyn kesto n. 1,5 h. Hinta 10 € aikuinen, 8 € eläkeläinen. Dorpat hotellin vieraille alennushinnat esitettäessä hotellin avainkortti: Aikuiset 8 €.

19.8_Tarto_2022_panimomuseo_1.jpg

A. LE COQ PANIMON VIERAILUKESKUS

Justus Reinhold Schramm perusti Viron Tartoon kaupungin ensimmäisen panimon vuonna 1826. Jo alkuaikoina panimo tuli tunnetuksi oluen hyvästä laadusta ja se saavutti lukuisia palkintoja olutnäyttelyissä. A. Le Coq & Co kiinnostui toiminnasta ja osti paikallisen panimon 1913, jolloin yhtiön nimeksi tuli A. Le Coq. Albert Le Coq oli alkujaan belgialainen liikemies. Panimossa vielä tänäkin päivänä panimossa tehdään maukasta olutta yli 200-vuotisia perinteitä kunnioittaen. Nykyään Olvi-konserniin kuuluva A. Le Coq on Viron suurin juomien myyjä.

Jo vuodesta 2003 toiminut olutmuseo eli A.Le Coq'i Õllemuuseum on perusteellisesti uudistettu ja avannut tämän vuoden maaliskuun lopulla ovensa elämyskeskuksena. A. Le Coq on vuonna 1898 olutpanimona toimintansa aloittanut yritys, josta on runsaan 200 vuoden sisällä kehittynyt moderni monenlaisten juomien valmistaja. Oluttehtaan historiallisessa mallastornissa on nyt avattu yksi Tarton uusimmista museoista. A Le Coq -olutmuseo sijaitsee Tartossa A. Le Coq -panimon alueella vuonna 1898 valmistuneessa mallastornissa. Museo sijaitsee kuudessa kerroksessa ja siellä on esillä yli 2000 esinettä. Vierailu Olutmaailmassa johdattaa yli 12 000 vuoden takaiseen aikaan, olutkulttuurin juurille. Näyttely kertoo maailman ja Viron panimosta, muinaisen Egyptin olutkulttuurista nykypäivään.

tarto_ale_Cog_olutmuseo.jpg

Museossa pääsee kiehtovaa ja innovatiivista polkua pitkin kulkien kokemaan aitoja elämyksiä, tuoksuja ja makuja, kuulemaan jännittäviä tarinoita ja muistelmia. Vieraat saavat uuta tietoa oluen historiasta ja oluttyypeistä, pääsevät tutustumaan monenlaisiin laitteisiin ja maailman ehkä vanhimpaan säilyneeseen olueen ja jopa kokeilemaan taitojaan olutpurkkien avaamisen nopeuskisassa. Näet niin kotitekoisia panimovälineitä kuin vanhoja teollisia panimolaitteita. Museosta ei tietenkään puutu olutkorkkeja, pulloja, kannuja ja tynnyreitä. Museon näyttelyt kertovat opiskelijoiden oluttavoista, tehtaalla on myös omaa rahaa ja mitaleja maailmannäyttelyistä.

19.8_Tarto_2022_panimomuseo_2_shoppi.jpg

Matkalla keriytyy auki A. Le Coqin yli 200 vuotta vanha, arvokas historia yhdessä olutkaupunki Tarton. Olutmaailma on avattu tiistaista perjantaihin klo 11–18 ja lauantaisin klo 11–17. Museossa on myös lahjatavarakauppa, josta löytyy lähes 200 erilaista matkamuistolahjaa, mm. Olutlasit ja oluet sekä vaatteet ja kulutustavarat A. Le Coqin symbolilla. Opastetut kierrokset (viroksi, tai englanniksi) kestävät kaksi tuntia. Kierros sisältää tuotanto- ja museovierailun ja päättyy A. Le Coqin tuotteiden maisteluun museopubissa. Yksityishenkilöiden opastetut kierrokset ovat torstaisin klo 14 ja lauantaisin klo 10, 12 ja 14. Ennakkoilmoittautumista ei vaadita. 10 € kierros maksetaan lahjatavaramyymässä käteisellä tai kortilla. Olutmuseoon pääsee Laulupeo-bulevardin tehtaan pääportilta (Tähtverepuiston puoleinen portti).

tarto_museot.jpg

MUSEOT

Tartossa on 20 museota joista suurin osa on kävelykeskustassa, monet ovat kansallisesti merkittäviä kuten Viron kansallismuseo jossa on "Viro, Maa, kansa kulttuuri" -näyttely ja lisäksi esitellään suomalais-ugrilaisiakansoja ja kulttuuria. Tarton kaupunginmuseo, KGB:n sellit, Tarton leikkikalumuseossa on nukkeja, leluja, lastenkirjoa ym.. 1800-luvun kaupunkilaismuseossa voi tutustua  biedermeiertyylisesti sisustetussa porvaristalossa 1830-luvun arkipäivään. Viron kirjallisuusmuseo. Tarton yliopiston eläintieteellinenmuseo on Balttian suurin ja vanhin eläintieteellinen museo sekä  yliopiston geolooginen museo. Tarton yliopiston historiallinen museo esittelee yliopiston historiaa vuodesta 1632 lähtien ja  mm. näkälatasanteet keskiaikaisen tuomikirkon torneissa sekä lääketieteen historian näyttely vanhassa anatomian laitoksessa. Viron urheilumuseo ja Viron postimuseo sekä Tarton yliopiston taidemuseo jossa on Kreikan antiikin Kreikan parhaimpien kuvanveistäjien kipsijäljennöset Pompej tyylisessä ympäristössä. Ilmailumuseo sijaitsee kaupungin ulkopuolella entisessä Neuvostoliittolaisessa lentotukikohdassa.

19.8_Tarto_2022_kansallismuseo_1.jpg

VIRON KANSALLISMUSEO

Eesti Rahva Muuseum, ERM on Tartossa sijaitseva museo, jonka kokoelmissa on esineitä, piirroksia ja muuta aineistoa virolaisen ja suomalais-ugrilaisten kulttuurien aloilta. Viron kansallismuseossa on kaksi pysyvää näyttelyä. Suurin osa näyttelytilasta on omistettu Kohtaamisia-näyttelylle, joka esittelee Viron historiaa nykypäivästä aikaan 11 000 eaa. Näyttely kertoo tavallisista virolaisista ihmisistä, jotka ovat eläneet maassa eri aikoina.

19.8_Tarto_2022_kansallismuseo_5.jpg

Näyttely esittelee näiden ihmisten arkitoimia ja kotielämää, pärjäämistä luonto- ja kaupunkiympäristössä, mutta myös selviytymistä yhteiskunnan normeista, vaihtuneista vallanpitäjistä ja suurista maailmanhistoriallisista tapahtumista. Näyttelyssä esitellään paikallisten kieltä, kansanperinnettä ja taitoja.

19.8_Tarto_2022_kansallismuseo_3.jpg

Toinen pysyvä näyttely Uralin kaiku keskittyy suomalais-ugrilaisten kansojen perinteisen asuinympäristön, käyttöesineiden ja erityisen maailmankuvan tulkitsemiseen naisen ja miehen vastakkaisten mutta samalla myös harmonisten näkökulmien kautta. Näyttelyssä voi tutustua noin kymmenennekseen suomalais-ugrilaisesta esineistöstä, syventyä selityksiin, tutkia erilaisia karttoja, pelata pelejä, nauttia suomalais-ugrilaisten kansojen tarinoihin perustuvista animaatioista ja katsoa videopätkiä näiden kansojen nykyelämästä. Viron kansallismuseossa ei ole koskaan aikaisemmin järjestetty näin suurta suomalais-ugrilaista näyttelyä.

19.8_Tarto_2022_kansallismuseo_2.jpg

Näyttelyn keskipisteinä ovat suomalais-ugrilaisten asuinpaikat ympäristöineen (komilainen pirtti, udmurtialainen aitta, karjalainen sauna, saamelainen kota, hantilainen metsäleiri) sekä erilaiset rituaalit (täysi-ikäiseksi tuleminen, häät, esivanhempien muistaminen).

19.8_Tarto_2022_kansallismuseo_4.jpg

Lisäksi voi nähdä suomalais-ugrilaisia vaatteita, käyttöesineitä ja työkaluja. Arvokkain osa suomalais-ugrilaisista esineistä on kerätty kansallismuseoon sata vuotta sitten, jotkut näyttelyesineet ovat peräisin jopa 1800-luvun alusta. Suomalais-ugrilaisen kulttuurin muinainen henki on näyttelyssä punottu yllättävästä muotoilukielestä, tilasuunnittelun futuristisesta, mutta samalla kulttuurisensitiivisestä ratkaisusta sekä intohimoisesta estetiikasta. Kansallismuseon suomalais-ugrilaiset kokoelmat ovatkin tällä hetkellä yksi merkittävimpiä katoavien suomalais-ugrilaisten kansojen tietolähteitä. Pysyvien näyttelyiden lisäksi on vuosittain vaihtuvia näyttelyitä. Vieraita odottavat sekä ravintola että museokauppa suurella valikoimallaan. Museon ravintola Pööripäev tarjoaa modernia virolaiskeittiötä kiinnittäen huomiota nykyajan makujen lisäksi virolaiseen raaka-aineeseen, kauneuteen ja palvelun laatuun. A' la carte -listan lisäksi ravintola tarjoaa myös päivän tarjouksia kello 12:00–15:00. Tyyliltään vapaa, mukava ja kulttuuria pursuava kahvila Prööriöö täydentää ERM:n ravintolan ruokalistaa tuoreilla leipomo- ja konditoriatuotteilla. ERM:n ulkoalueet kutsuvat lepäämään ja pitämään piknikin. Raadin järven rannalla on romanttinen rotunda ja lasikattoinen tislaamo. Keskiviikko–sunnuntai: 10:00 - 18:00. Aikuiset 14 €. Eläkeläinen 10 €.

Kaupungin keskustasta pääsee museoon parhaiten Roosi-katua pitkin. Sen lopussa alkaa Muuseumi-katu ja siellä sijaitsee rakennuksen A-sisäänkäynti (tietopiste +372 736 3051). Bussilla: kaupungin ydinkeskuksesta Tasku-keskuksen vierestä Soola-bussipysäkiltä ja torirakennuksen vierestä Vabaduse-bussipysäkiltä lähtee bussi nro 7, joka pysähtyy museorakennuksen vieressä.

VIRON KANSALLISMUSEON GALLERIA

Viron kansallismuseon galleria on noin 400 neliömetrin kokoinen kahdesta tilasta koostuva näyttelyalue, joka sijaitsee B-sisäänpääsyn ja kahvilan välittömässä läheisyydessä. Myös kahvila Pööriöössä voi aina katsella jotain pientä näyttelyä.

Galleriassa on rakennuksen avaamisesta alkaen ollut esillä useita taidenäyttelyitä, joilla on kansallismuseolle ominaisesti hieman laajempi pinta - normaalin kuvataiteen lisäksi esitellään usein myös taideteollisuutta, muoti- ja etnografista kuvataidetta. Jokainen näyttely on itsenäinen, mutta liittyy silti jossain määrin kansallismuseon perusnäyttelyyn tai johonkin suureen väliaikaiseen näyttelyyn. Keskiviikko–sunnuntai: 10:00 - 18:00. Aikuiset 5 €. Eläkeläinen 3 €.

19.8_Tarto_2022_leikkikalumuseo1.jpg

TARTON LELUMUSEO

Tarton lelumuseo (Tartu Mänguasjamuuseum) on Baltian maiden suurin lelumuseo. Tarton vanhassa kaupungissa sijaitseva lelumuseo vie aikuiset takaisin lapsuuden valoisiin päiviin ja tarjoaa lapsille paljon jännittävää katsottavaa ja puuhattavaa. Perusnäyttelyssä on esillä leluja, joilla täkäläiset lapset ovat leikkineet kautta aikojen. Se esittelee yli 5000 lelua laajasta kokoelmastaan, ja siellä on useita interaktiivisia leluja vierailijoiden testattavaksi. Lisäksi näytteillä on taidenukkeja, maailman eri kansojen matkamuistonukkeja sekä perinteisiä suomalais-ugrilaisia leluja. Avoinna on myös leikki- ja askarteluhuone. Piharakennuksessa on esillä viimeisen 50 vuoden aikana valmistettuja elokuvanukkeja virolaisita animaatioelokuvista, rekvisiittaa ja animaatioelokuvien luonnoksia ja siellä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Lelumuseoon kuuluu teatteritalo Teatri Kodu, jossa on teatterisali, nukkemuseo ja lasten studio. Lelumuseo sijaitsee Tarton vanhassa kaupungissa, aivan Johanneksen kirkon välittömässä läheisyydessä. Museon perusnäyttely ja leikkihuone sijaitsevat osoitteessa Lutsu 8. Lelumuseoon kuuluu teatteritalo Teatri Kodu osoitteessa Lutsu 2, jossa on teatterisali, nukkemuseo ja lasten studio. Keskiviikko–sunnuntai: 11:00 - 18:00. Aikuiset 8 €. Eläkeläiset & opiskelijat 6 €.

19.8_Tarto_2022_urheilumuseo1.jpg

VIRON URHEILU- JA OLYMPIAMUSEO

Uudistunut Viron urheilu- ja olympiamuseo tarjoaa tietoa ja toimintaa kaikenikäisille urheilun ystäville. Pysyväisnäyttely "Eesti spordi lugu" ("Viron urheilun tarina") esittelee rehellisesti ja näyttävästi Viron urheiluhistorian mielenkiintoisimpia hetkiä – suurista voitoista katkeriin tappioihin, huippusaavutuksista doping-draamoihin.

19.8_Tarto_2022_urheilumuseo_2.jpg

Näyttävässä Viron urheilun kuuluisuksien salissa ovat saaneet paikansa virolaiset urheilulegendat. Museo tarjoaa myös mielenkiitoista toimintaa. Vierailijoille tarjotaan esimerkiksi rallisimulaattoria, VR-muotoisia urheiluareenoja ja urheilutähtiä, interaktiivista koripallokenttää, retrohuonetta, urheiluselostusnurkkausta ja historiallista voimistelusalia. Keskiviikko–sunnuntai: 10:00 - 18:00. Aikuiset 9 €. Eläkeläiset & opiskelijat 6 €.

9.8_Tarto_2022_sellimuseo_1.jpg

KGB MUSEO

KGB:n sellimuseo sijaitsee Riiamäellä "harmaassa talossa", jossa 1940-50 -luvuilla sijaitsi NKVD/KGB. Vierailijoille on avoinna rakennuksen kellarikerros, jossa sijaitsivat pidätettyjen sellit. Osat selleistä, karsserit ja kellarin käytäväosa on kunnostettu niiden entisaikaiseen muotoon. Muissa entisissä selleissä on näyttely,

9.8_Tarto_2022_sellimuseo_2.jpg

joka antaa yleiskuvan Viron sodanjälkeisestä vapaustaistelusta ja kommunistikomennon rikoksista. Näyttelyssä voi nähdä muun muassa Siperian vankileireiltä mukana tuotuja valokuvia ja esineitä, samoin materiaalia metsäveljien ja salaisten vastarintajärjestöjen historiasta. Tiistai–lauantai: 11:00 - 17:00. Aikuiset 5 €, eläkeläiset 2 €.

tarton_kasvitieteellinen_puutarha.jpg

KASVITIETEELLINEN PUUTARHA

Tarton yliopiston kasvitieteellinen puutarha on Itä-Euroopan vanhimpia. Sitä kaunistavat lukuisat patsaat. Puutarhassa on esillä yli 6000 kasvilajia, etenkin monia Virossa harvinaisia kasveja mm. palmuhuone, kaktusosasto, vuoristo-osasto ja ruusutarha ovat näkemisen arvoisia.

19.8_Tarto_2022_jaakausimuseo1.jpg

JÄÄAIKAKESKUS

Sijaitsee Tarton maakunnassa Saadjärven rannalla, aivan Vooremaan ytimessä, joka tunnetaan jääkaudesta ja Kalevipojan tarinoista. Jääaikakeskus on koko perheelle tarkoitettu teemapuisto – paikka, jossa yhdessä rakennuksessa saa kuvan koko maailmankaikkeuden historiasta ja tulevaisuudesta viihdyttävällä tavalla. Jääaikakeskus on ainutlaatuinen vierailukeskus koko Baltiassa – paikan päällä voi nähdä esihistoriallisia eläimiä oikeassa koossa ja sen, miten maailman ja Viron luonto ovat muodostuneet.

19.8_Tarto_2022_jaakausimuseo2.jpg

Jääkausikeskuksen näyttely tarjoaa vierailijoille katsauksen jääkauden aiheutumisen syistä ja vaikutuksesta maapallolle, Virolle ja Vooremaalle, esittelee Viron luonnon ja ihmisasutuksen kehitystarinan viimeisimmän jääkauden jälkeen sekä ilmastonmuutosten syitä ja niiden tutkimista. Ensimmäisessä kerroksessa tutustutaan jääkausiin ja tuolloin eläviin eläimiin, mukaan lukien villamammutti. Vierailijat voivat tutustua luonnollisen kokoisiin esihistoriallisiin eläimiin ja kokea elämyksellisen katsauksen maailman ja Viron luonnon kehittymiseen vuosituhansien aikana. Opit myös kuinka ihmiset sopeutuivat jääkausien aikana. Toisessa kerroksessa tutkitaan jääkausien vaikutusta Viron maisemiin, myös niiden jälkiä kansantarinoissa. Täällä vierailija tutustuu Viron luonnon ja asutuksen historiaan viimeisen jääkauden jälkeen. Kolmannen kerroksen hypoteeseja tulevaisuudesta - tuleeko uusi jääkausi? Osallistuvatko ihmiset siihen ilmastonmuutoksen vaikutusten kautta? Mikä on osallistujan ekologinen jalanjälki? Tapaavat myös luonnollisen kokoisen Tallinnan eläintarhassa eläneen jääkarhun Franzin joka on nyt täytetty.

19.8_Tarto_2022_jaakausimuseo3.jpg

Jännittävä vapaa-ajanviettopaikka Tartumaalla – löytämisen riemua riittää kaikenikäisille. Aik. 10 €, Eläke. 7 € Jääkausikeskuksesta voi ostaa ainutlaatuisia jääkausiaiheisia matkamuistoja ja esineitä, esimerkiksi mukeja, pelejä yms. Jääaikakeskuksen ensimmäisessä kerroksessa sinua odottaa perheystävällinen kahvila Jääkaru maalauksellisella näköalallaan! Kahvila Jääkaru sai nimensä Jääaikakeskuksen toiseksi suurimman eläimen - jääkarhu Franzin - mukaan. Kahvilassa on tarjolla lounasbuffet ja a'la carte -ruokalista. Kahvila Jääkaru on sisustettu jäisesti – aivan kuten jääkarhut aina lämpenevässä ilmastossamme haluaisivat elää. Kahvila sisustuksessa on käytetty Urmas Tartesen valokuvia Viron talvisesta luonnosta. Kesäisin on avoinna myös kahvilan ulkoterassi, josta on näköala Saadjärvelle.

19.8_Tarto_2022__sotamuseo_s_pojat1.jpg

SUOMEN POIKIEN MUSEO

Suomen poikien museo (Soomepoiste tuba-muuseum) antaa kuvan Suomen armeijassa palvelleiden virolaisten miesten taisteluhistoriasta Suomessa ja Virossa toisen maailmansodan aikana. Pääosa Suomen pojista palveli Suomessa JR200:ssa, mutta erittäin merkityksellistä oli heidän panoksensa myös Suomen laivastolle. Tervetuloa tutustumaan Jõgevan ja Tarton maakunnan taistelupaikkoja esittelevään pienoismalliin sekä Suomen-poikien univormuihin, varusteisiin, aseisiin, kunniamerkkeihin, henkilökohtaisiin esineisiin ja valokuviin! Museossa voi tutustua myös sotilaiden korsuun.

19.8_Tartto_2022_ostoskeskus.jpg

OSTOKSET

Tasku on Tarton keskustassa sijaitseva ostoskeskus, jossa on Etelä-Viron paras muotivalikoima. Keskuksessa sijaitsevat myös elokuvateatteri Cinamon, Dorpatin konferenssikeskus sekä yli 50 vaatteita, jalkineita ja lisävarusteita tarjoavaa myymälää ja suuri kirjakauppa. Tyhjän vatsan täyttämiseen on runsaasti eri vaihtoehtoja: Cookbook, Da Vinci Pasta & Pizza, Ränduri Pubi, Yakuza Sushi Bar, amerikkalainen ravintola BabyBack Ribs & BBQ, aasialaisen ruokalistan tarjoava Chopsticks, meksikolaisia ruokia tarjoava Burro, viihtyisä aulakahvila Caffeine ja nopeaa virkistystä tarjoavat Boost Juice Bar ja Coffee In. Vieraile muodin mekassa Tarton keskustassa!

Antoniuksen killan käsityöläisten pajoista ja työhuoneista saa ostettua virolaisten mestarien ja käsityötaitajien  valmistamia taide-esineitä sekä käsitöitä. Kauppakeskukset: Lõunakeskus, EedenAnnelinnakeskus, Zeppelin ja tavaratalo Vana Kaubamaja. Kaupungin laidalla olevaan Lõunakeskukseen liikennöi ilmainen bussi keskustasta useita kertoja päivässä. Mikä parasta Tartossa hintatasokin on edullisempi kuin Tallinnassa.

19.8_Tartto_2022_tori.jpg

TARTON KAUPPAHALLI & TORI

Tarton ulkotori sijaitsee ulkoilmassa Emajoen rannalla keskustassa. Kauden edetessä ilmestyvät ensimmäisenä uudet virolaiset perunat, kurkut, tomaatit, mansikat, kirsikat ja imeläkirsikat. Paikalliset kauppiaat tuovat torille parhaat suolakurkut ja hapankaali. Toriportin vieressä on pyörillä oleva kalatiski, josta löytyy kaikkea, mitä Emajoki, Peipsi ja Võrtsjärvi tarjoavat. Tarton ulkotorilla on jopa oma "Pikku-Intia", jossa myydään ympärivuotisesti kaikenlaisia vaatteita ja käyttötavaroita. Värikkyys ja mahdollisuus tinkiä hinnasta saavat aikaan tunteen kuin olisit jollain etelän torilla. Tule torille!T

Emajoen rannalla sijaitsee myös antiikin temppeliä muistuttava Tarton kauppahalli. Äskettäin 80-vuotispäivänsä kunniaksi kunnostettu ja modernisoitu sisätori kuuluu epäilemättä kaupungin symboleihin niin historiansa, ulkomuotonsa, kuin myös kaupankäynnin puolesta. Tarton kauppahalli on myös jännittävä arkkitehtoninen kohde, jossa voi nähdä rakennuksen alkuaikojen arkkitehtuuria yhdistettynä moderniin tyyliin. Sieltä voi ostaa monenlaisten lihatuotteiden, vihannesten ja hedelmien lisäksi esimerkiksi luomumehuja ja käsityöolutta – puhtaita ja kotimaisia makuja sekä lähiruokaa suoraan viljelijöiltä tai valmistajilta. Ostosten tekemisen lisäksi vierailijat voivat viettää aikaa kahvilassa, ostaa sushia mukaan, nauttia makuelämyksistä esittelykeittiössä tai vierailla vaikkapa rakennuksen kellarissa sijaitsevassa Emajoen panimossa. Monipuolinen valikoima alueen maanviljelijöiden tuotteita löytyy myös kauppahallin lähellä sijaitsevalta torilta ja Etelä-Viron suurimman kauppakeskuksen Lõunakeskuksen maalaistorilta.

BAARIT & RAVINTOLAT

Opiskelijaystävällisten hintojen lisäksi kaupungissa on monta paikkaa, jossa helposti tutustuu paikallisiin ihmisiin ja meininkeihin. Baareista suurin osa löytyy raatihuoneen torilta alkavalta Rüütli kadulta.Myös opiskelijoiden lempikahvilat löytyy samalta kadulta. Küütri- ja Ülikooli-kaduilta löytyy lisää baareja ja ravintoloita. Aamiainen (tarjotaan onneksi koko päivän ajan) kannattaa ehdottomasti syödä Krempel-kahvilassa ja erikoiskahvit tilata Sädestä. Leivoksistaan tunnettu, legendaarinen Werner on myös monen opiskelijan lempipaikka.

16.-18.8_Tartto__2024__saksalainen_ravintola_1.jpg

Ravintola München on saksalaistyylinen oluttupa ja ravintola Tarton keskustassa, Tarton yliopiston välittömässä läheisyydessä. Sijaitsee aivan kaupungin sydämessä rauhallisella kadulla, jossa on todella mukavaa nautiskella olosta ystävien tai perheen kanssa. 40 paikkainen ravintolasali, 18 paikkainen Bierstube, 18 paikkainen Münchner Stube, 20 paikkainen Bayrische Kaminstube. 40 paikkainen Biergarten on omistettu yhdelle Baijerin vanhimmista oluentuottajista Weihenstephanerille.

16.-18.8_Tartto__2024__saksalainen_ravintola_2_ruoka.jpg

Ruokalista koostuu pääosin perinteisistä saksalaisista ja baijerilaisista ruoista. Annokset ovat tietysti isoja ja runsaita, kuten saksalaiselle keittiölle kuuluu. Ateriat jättävät asiakkaille saman tunteen, jonka koet ollessasi Baijerissa. Baijerilainen ruoka on yksinkertaista ja kodikasta, ja juuri siksi sitä rakastetaan. Leivitetyt porsaanleikkeet, paistetut makkarat, porsaankylki ja porsaan potka odottavat sinua. Tarjolla on myös kevyempiä ruokia ja makeita elämyksiä.  Tietenkin parhaat valikoimat oluita Baijerista ja muualta Saksasta. Valikoimasta löytyy vaaleita ja tummia lager-tyyppisiä oluita, eikä oikea baijerilainen ravintola pärjää ilman erityisen kunniassa olevia vehnäoluita. Sekä Weihenstephaner, joka on talon olut, että Kuchlbauer tunnetaan erinomaisista vehnäoluistaan. Viihtyisä tunnelma, verrattoman herkulliset ruoat ja ystävällinen palvelu. Perjantai–lauantai: 12:00 - 00:00.

19.8_Tartto_2022_olutkellari_3_ulkoa.jpg

Aivan Tarton Toomemäen alarinteessä on kiinnostava Püssirohukelder (Ruutikellari). Nimi juontaa juurensa ravintolan sijainnista: se sijaitsee 1700-luvun ruutikellarissa, joka rakennettiin vuosina 1768–1778 Venäjän Katariina II:n käskystä aikaisemman linnoituksen paikalle hyödyntäen luonnonlaaksoa ja jo olemassa olevaa paksut tiiliseinät lisäävät turvallisuutta. Ruutikellari rakennettiin piispanlinnaa esilinnoituksesta erottaneeseen vallihautaan vuonna 1767. Tiiliskivet saatiin keskiaikaisen Mariankirkon raunioista sekä piispanlinnan muureista. Tarton ruutikellari on ainutlaatuinen korkean kattonsa vuoksi. Rakennus toimi ruutikellarina vuoteen 1809 asti, jolloin se muutettiin olutvarastoksi. Nykyisin se toimii ravintolana.

19.8_Tartto_2022_olutkellari_2.jpg

19.8_Tartto_2022_olutkellari_1.jpg

Püssirohukelder eli Ruutikellari on ainutlaatuinen olutravintola aivan Tarton keskustassa, jolla on virolais-saksalainen ruokalista ja 300-vuotinen historia. Jännittävä sisäarkkitehtuuri vie sinut ajassa taaksepäin, kauas arkipäivän rutiinista. Ruutikellarin ruokalista on yhtä ainutlaatuinen kuin itse paikka. Paikan päällä voi maistaa patentoitua "Püssirohu Punane" -olutta ja keittoja, joita muualla ei tarjota.  Ravintolassa on 300 istumapaikkaa, mutta siitä huolimatta tarjolla on myös mahdollisuus järjestää yksityisempiä tapahtumia. Katariina II:n kunniaksi nimettyyn Katariinan huoneeseen mahtuu 25 henkeä ja Schrammin kammioon 30 henkeä pitkän pöydän ääreen. Makuelämysten lisäksi tarjolla on myös viihdettä useina päivinä viikossa. Elävä musiikki, hyvä seura ja herkullinen ruoka ovat avainsanoja täällä.

19.8_Tarto_2022_ravintolat_1.jpg

Tarton vanhankaupungin keskustassa sijaitsevassa ravintola Kampuksessa odottavat Sinua ruokailupaikat Peakoka nurk, Uulitsa Tänavagurmee, Kauss Poke sekä viihtyisä baari, jonka laajasta juomavalikoimasta jokainen löytää oman lempijuomansa. Valikoima on todella laaja, koska Uulits tarjoaa teille suosittua ja laadukasta katuruokaa: fish'n'chips, baot, pizzat ja grillivoileivät. Kauss Poke tarjoaa elämyksiä sekä kasviruoan että lihan ystäville. Valikoimaa monipuolistavat lämpimät kulhoruoat. Kauss Poken ruokalistaan voit tutustua tässä. Peakoka nurk (Keittiömestarin nurkkaus) yllättää erittäin eksklusiivisilla ja leikkisillä ruokaelämyksillä.

9.8_Tarto_2022_ravintolat_2.jpg

Ravintola Antonius lumoaa asiakkaansa jo ensihetkestä. Ravintola ihastuttaa ruusuteemaisella kattomaalauksellaan, iltavaloa taittavalla lasiatriumillaan sekä ainutlaatuisia, moderneja virolaisia designelementtejä historiaan sitovalla sisutuksellaan. Ravintola Antonius on useasti valittu Viron parhaisiin ravintoloihin ja tunnustettu myös White Guide 2021 -ravintolaoppaassa erittäin hyvätasoiseksi ravintolaksi. Ruokalistalla on ensisijalla ruoan valmistaminen laadukkaista raaka-aineista ja tiheä yhteistyö kotimaisten tuottajien kanssa. Ruokavalikoimaa täydentää esiluokkainen ja jännittävä vanhan maailman viinivalikoima.

Trikster Tihane on kahvila-ravintola, joka sijaitsee Aparaaditehasin rakennuksessa Tartossa. Tarjoaa asiakkaille päivittäin juuri valmistettuja ruokia. Valikoimassa on keittoja, salaatteja, kana-, kala- ja naudanliharuokia. Ruokalistalla on myös maukkaita ruokia kasvisruoasta pitäville. Kokit valmistavat paikan päällä myös erittäin maukasta leipää, jota iloiset tarjoilijat tarjoilevat sinulle ruoan lisukkeeksi. Koko perheen ravintola, jossa lapsille on tekemistä sekä ravintolassa sisällä että Aparaaditehasin piha-alueella.

16.-18.8_Tartto__2024_pahojen_poikien_pubi.jpg

Pahad Poisid pub:ista löytyy aina jotain kivaa: viihtyisä ilmapiiri, erinomainen ruokapuoli ja hyvä palvelu sekä mukava porukka. Huhu kertoo myös seitsemästä tv-ruudusta, joiden välityksellä voi nauttia urheilu- ja musiikkiohjelmista tietenkin yhdessä kuohuvan oluen ja terävien paukkujen kera. Hanasta  A`le Coq Premium (4,7%), Saku Originaal (4,6%), Kronenbourg 1664 Blanc (5,0%),Grimbergen Double Ambree (6,5%), Guinness, (4,2%), Pilsner Urquell (4,4%), Leffe Blonde, (6,6%),Estrella Damm (4,6%), Lindemans Kriek (3.5%). Pullo-oluita mm. Saku Karl Friedrich, (5,0%), Saku Hele, (5,2%),  A´Le Coq Special, (5,2%), A´Le Coq Imperial Gold, (4,8%), Budweiser Budvar Lager, (5%), Warsteiner Premium Pilsner, (4,8%), Paulaner Münchener Hell, (4,9 ), Valmermuiža Hele, (5,2%), Staropramen, (5%), Saku Dublin, (4,2%), Saku Tume, (6,7%), Tõmmu Hiid, (4,7%), Budweiser Dark, (4,7%),Valmiermuiža Tume, (5,8%), Vulin Session IPA, (4,6%),Mosaiik Vienna IPA, (6,9%). Vehnäoluita: Hoegaarden, (4,9%), Paulaner Hefe Weissbier, (5,5%), Ayinger Bräuweisse, (5,1%) ,König Weissbier, (5,5%). Trappisti oluita: Chimay Blue Label, (9%), Chimay Gold, (4,8%). IPA: Sitting Bulldog IPA, (6,4%), Sheperd Neame Indian Pale Ale, (6,1%). Ale tyypin oluita: Abbot Ale, (5,0%), Saku Manchester (4,5%),Tripel Karmeliet, (8,4%), Duvel, (8,5%),Spitfire Ale, (4,5%), Filou (8.5%), lisäksi Paulaner Salvator, (7,9%), ym. Avoinna pe-la 11-01.

16.-18.8_Tartto__2024_hansaravintola.jpg

Aito hansatyylinen 106 paikkainen Hansa Tall krouvi tarjoaa virolaistyyppisiä ruokia. Erilaisten liharuokien lisäksi on tarjolla myös suuri valikoima erilaista kalaa (ankerias, ahven, kampela, silli ja kuha). Ruokalistalla on myös virolaisia metsän antimia kuten vahvero ja puolukat. Makean ystäville valikoimassa on nostalginen lumipallokeitto ja hapanmaitoletut. Kesällä on mahdollisuus nauttia mukavasta olosta Hansa-pihaterassilla, jossa on suihkulähde.

16.-18.8_Tartto__2024_tanssipaikka.jpg

Ravintola-pubi Tartu Aleksander on viihtyisästi sisustettu, kaksiparvekkeinen baijerilaistyylinen juhla- ja tanssimekka Ravintolassa on suuri takka ja se tarjoaa miellyttävää asiakaspalvelua ja maukkaita ruokia. Perjantaisin ja lauantai iltaisin yleisöä viihdyttää klo 22.30 alkaen orkesteri ja elävää tanssimusiikkia aikuiseen makuun: sisäänpääsy 20.00-22.00: 12 €, klo 22: 15 €. Aleksandrin vierailijoiden pukeutuminen on oltava siisti - miesten shortsit, urheiluvaatteet, varvastossut jne. eivät ole oikeita vaatteita, joilla pääsisi sisään.


PALUUMATKALLA NÄET LISÄKSI:

3-6.9_Latvia_2020_hoyryjunafestivaali_Poltsanmaan_linna_viini_2_linnan_piha_2.jpg

16.-18.8_Tartto__2024__poltsanmaan_linna_2.jpg

PÖLTSAMAAN LINNA

Raunioitunut keskiaikainen kivinen ritarilinna, jonka saksalainen ritarikunta rakensi joen rannalle vuonna 1272. Põltsamaan linna. Vuosina 1570–1578 linnassa asui Liivinmaan kuningas Magnus. Woldemar Johann von Lauw rakensi monta kertaa ryöstetystä linnasta 1700-luvulla upean rokokoopalatsin. Linna ja tykkitorniin rakennettu kirkko paloivat sodassa v.1941. Sodan jälkeen jälleenrakennetun Ev.lut. Põltsamaan Nikolauksen kirkkon alttari, saarnatuoli, valaisimet ja tornikellot (XIX) ovat peräisin Tarton yliopiston lakkautetusta kirkosta.

16.-18.8_Tartto__2024__poltsanmaan_linna_1.jpg

Põltsamaan linnassa on Põltsamaan museo, viini- ja elintarvikemuseo,

16.8_TARTTO_POLTSANMAAN_LINNA_KASITYOSHOPIT.jpg

Põltsamaan linnanpihalla odottavat vierailua myös käsityö- ja taideliikkeet, Keski-Viron taidegalleria pART (sp. 1 €), savipaja.

16.8_TARTTO_POLTSANMAAN_LINNA__SHOP.jpg

Matkailuneuvonnan matkamuistomyymälässä on laaja valikoima Põltsamaa-aiheisia matkamuistoja myynnissä!

3-6.9_Latvia_2020_hoyryjunafestivaali_Poltsanmaan_linna_3_museo_2.jpg

PÖLTSANMAAN MUSEO

Põltsamaan museo sijaitsee Põltsamaan ritarilinnan ikivanhojen muurien välissä. Põltsamaan museossa esitellään linnoituksen, kaupungin ja koko pitäjän kuuluisaa menneisyyttä. Näytteillä on mm. sinivalkoista Põltsamaa posliinia 1700 luvulta. Mielenkiintoista tietää: Põltsamaan linnassa oli Liivin sodan aikana Liivinmaan kuninkaan residenssi. 1700-luvulla rokokootyylinen linna oli kukoistava kulttuuri- ja teollisuuskeskus.

3-6.9_Latvia_2020_hoyryjunafestivaali_Poltsanmaan_linna_viini_1_2.jpg

PÖLTSANMAAN VIINIKELLARI JA ELINTARVIKEMUSEO

Põltsamaan viinikellarista on tullut matkailumagneetti. Voit maistaa kaikkia valikoimaan kuuluvia viinejä ja ostaa niitä mukaasi. Põltsamaan viinikellari tarjoaa aidosta mehusta käyttämällä valmistettuja marja- ja hedelmäviinejä, joista toiset ovat nuoria ja raikkaita, toiset taas pitkään kypsyneitä ja arvokkaita. Hyvä tietää: Kaikki raaka-aineet ovat peräisin virolaisista puutarhoista. Põltsamaa on Viron vanhin hedelmä- ja marjaviinien tuottaja. Viininvalmistus alkoi vuonna 1920, ja ensimmäisen tasavallan lopulla nämä juomat olivat tunnettuja ja arvostettuja sekä kotimaassa että ulkomailla. Põltsamaa tarjoaa luonnollisia hedelmä- ja marjaviinejä, joista osa on tuoreita ja reippaita, kun taas toiset ovat vähitellen kypsyneitä ja arvokkaita. Viinit valmistetaan perinteisesti hedelmätarhojen parhaista raaka-aineista. Valikoimissa ovat niin makeat kuin kuivatkin viinit sekä siiderit ja kuohuviinit. Suosituimpiin tuotteita ovat mustikoista ja karviaisista valmistetut viinit. Niitä voi ostaa myös kotiin viemiseksi Viinikellarissa on mahdollista maistaa kaikkia Põltsamaa-viinejä. Viinikellari tarjoaa kolmen ja viiden viinin maistajaispaketteja paikallisen juuston kera. Maistaminen: 3 viiniä: 5 € tai 5 viiniä: 7 €. Pöltsanmaan museoon kuuluu myös ruokamuseo joka sijaitsee Põltsamaan linnakompleksin museorakennuksen toisessa kerroksessa joka tarjoaa yleiskuvan Põltsamaan elintarviketeollisuuden historiasta, ETK Põltsamaa Tehastan varhaisvaiheista 1920-luvulta, jolloin valmistettiin kahvia, perunatärkkelystä ja viiniä, Neuvostoliiton aikoihin, jolloin valmistettiin mm. putkiravintoa neuvostoliiton kosmonauteille, sekä kuvan nykypäivän elintarviketeollisuuteen. Museo on maksuton.

16.-18.8_Tartto__2024__shoppi.jpg

ORGLAN / FELIXIN TEHTAAN MYYMÄLÄ

Käymme myös Felixin Põltsamaan-tehtaan myymälässä joka on Viron ainoa myymälä, jonka valikoimasta löydät kaikki Felixin tuotteet (kastikkeet, kurkut, mehut, Pöltsanmaa kangee sinapin, shipsit jne.), Lisäksi kaupasta voi löytää myös perinteisiä Kalev-makeisia. Useita alennustarjouksia eri Põltsamaa-, Felix- ja Kalev-tuotteille.


19.8_Tarto_2022__hotelli_1.jpg

TARTTO HOTELLI DORPAT*** 2 yötä, buffetaamiainen ja aamu-uinti

Nykyaikainen sisustus, ammattitaitoinen palvelu ja kätevä sijainti tekevät Dorpatista houkuttelevan kohteen sekä läheltä että kaukaa tuleville vieraille. Kolmen tähden superior-hotelli Dorpat sijaitsee Tarton keskustassa Emajoen liikekorttelissa. Useista huoneista avautuu näkymä kaupunkiin ja Emajoelle, mikä saa Tarton painumaan unohtumattomasti mieleen. Vanhakaupunki on 600 metrin päässä hotellista. Tarton kauppatori on 100 metrin päässä ja kaupungin suurin ostoskeskus Tasku on vain 50 metrin päässä.

19.8_Tarto_2022__hotelli_2.jpg

Hotellin ravintola josta on näköala Emajoelle, tarjoaa aina virolaisen ja kansainvälisen keittiön parhaat palat. Ravintola kuuluu Tarton parhaimmistoon, ja se on saanut paljon tunnustusta useina peräkkäisinä vuosina. Dorpat á la carte To-La 12:00-22:00, Su 12:00-18:00. Buffet-aamiainen: La-Su 7:00-11:00. Lobby-bar: To-La 12:00-23:00, Su 12:00-18:00. Hotellin vieraat voivat nauttia jokapäiväisesti rikkaasta buffet-aamupalasta ja tuoreet leivonnaiset ovat aina saatavilla viihtyisässä aulabaarissa. Viihtyisässä aulabaarissa on aina tarjolla maukasta kahvia ja tuoreita konditoriatuotteita. Kesäisin asiakkaiden käytössä on myös ulkokahvila terasseineen. Asiakkaiden käytettävissä on ympäri vuorokauden auki oleva kuntokeskus. Asiakkaat voivat hemmotella itseään paikan päällä olevilla kylpyläpalveluilla. Herb Span palveluihin kuuluvat syväkudoshieronta, urheiluhieronta, kasvohoidot ja vartalon kuorinnat. Kylpylässä on tarjolla muun muassa aromaterapiahoidot. Hierontapalvelut ja kylpylähoidot tulee varata etukäteen. Vastaanotto avoinna ympäri vuorokauden. Hotellissa on hissi. Tavarasäilytys vastaanoton vieressä.

19.8_Tarto_2022__hotelli_3.jpg

Hotellin 22 m² huoneissa on perinteinen sisustus, vaaleat seinät ja puuhuonekalut, kuten työpöytä, 42 tuumainen taulutelevisio, josta voit katsella kaapelikanavia, ilmastointi sekä ilmainen WiFi ja tallelokero. Omassa lattialämmitteisessä kylpyhuoneessa on suihku ja hiustenkuivaaja. Sisustukseltaan vaaleat nykyaikaiset standard-huoneet sijaitsevat viidessä eri kerroksessa. Kolmannessa kerroksessa sijaitsevat allergikoille tarkoitetut huoneet, joissa on lattiapäällysteenä aito parketti. Standard-huoneista avautuu näkymä kaupunkiin tai Tasku-ostoskeskuksen suuntaan. Ilmainen aamu-uinti AURA Vesipuistossa. Buffet-aamiainen klo 7:00-11:00.


MATKAOHJELMA 16.-18.8 TARTTO 2024

16.8 Perjantai

Klo 08.00- kokoontuminen Hki Länsisatama Länsiterminaali 2. Laivaan pääsee klo 08.30 asti!. Klo 09.00 Eckerö Linen Finlandia lähtee Tallinnaan. Hytit ja aamiaisbuffet 1.kattaus klo 08.30- lisämaksusta 17 €. Klo 11.15 Eckerö line saapuu Tallinnan satamaan A-terminaaliin. Klo 11.30- bussi lähtee Tallinnan satamasta kohti Tarttoa. Kahvila pysähdys. Noin klo 14-15 Jogevaan kauppalan keskustassa tauko / tutustuminen. Klo 15.30-16.15 Suomen poikien museo. Klo 16.45- bussi on Tartossa. Hotelliin kirjautuminen.

17.8 Lauantai

Buffet-aamiainen: 7:00-11:00. Ilmainen aamu-uinti AURA Vesipuistossa. Omatoimista Tarttoon tutustumista.

18.8 Sunnuntai

Buffet-aamiainen: 7:00-11:00. Ilmainen aamu-uinti AURA Vesipuistossa. Klo 11 huoneen luovutus. Klo 11.00 bussi lähtee hotellilta kohti Tallinnaa. Matkalla klo 12-13 Pöltsänmaan linnan viini- ja elintarvikemuseo, viinikellari ja Felix tehtaanmyymälä. Iltapäivällä Tallinnan laidalla voit lounastaa, tai tutustua klo 15.45- vielä Viron sotamuseoon (6 €) ja sen kalustohalliin N. klo 17.45 mennessä bussi saapuu Tallinnaan A-terminaaliin. Laivaan on mentävä klo 18.10 mennessä. Klo 18.30 Eckerö Linen Finlandia lähtee Helsinkiin. Laivalla lisämaksusta hytit ja buffetpöytä kattaus klo 18.30- / ennakkoon ostetuna 34 € aik. Klo 21.00 Eckerö Line saapuu Helsinkiin Länsisatamaan.

23.12_ulon_iso_bussi.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastointi, wc. Varaa matkalle mukaan euroja / luottokortti. Matkustajilla on oltava passi tai henkilöllisyystodistus, sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä! E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kilpailu- ja Kuluttajaviraston vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

Eckeroline_bussiyhteys_satamaan.jpg