JUHANNUS 2017 SAARENMAA
23.-25.6_Juhannus_Saarenmaa_2017_.jpg

saarenmaa_promo1.jpg

23.6_juhannusjuhla.jpg

23.-25.6.2017 PE-SU 3 pv. JUHANNUSMATKA SAARENMAA 199,-

1hh lisä + 40 €. Lapset -12 v. 150 €.

Sis. pikalaivamatkat, Saarenmaan lautan, bussimatkat matkanjohtajan johdolla ohjelman mukaan, bussikierroksen Saarenmaan tärkeimmille nähtävyyksille Juhanuspäivänä paikallisoppaan opastamana, 2 hotelliyötä buffetaamiaisella Kuressaaressa. Museoiden ym. sis.p. maksut erikseen.

Kuressaaren rannan Juhannusjuhla juhannusaattona klo 19 alkaen, ohjelmaa klo 20 naisryhmä Rinnakas, juhannuskokko syttyy klo 21.30. Juhannustanssit orkesteri Hands Three H3. Vapaa pääsy. Buffet.

Viron suurin saari Saarenmaa, jonka Georg Ots lauloi ikiajoiksi suomalaisten sydämiin, tarjoaa unohtumattomine nähtävyyksineen mitä kauneimmat puitteet lomailuun ja juhannuksen viettoon. Saarenmaan parasta antia on luonto. Saarenmaan ilmasto on leuto ja maaperä kalkkipitoinen, niinpä saaren kasvisto on ainutlaatuinen ja Suomen kasvistosta poikkeava.

saarenmaa_kuressaari_keskusta_2.jpg

KURESSAARI 17.000 as.

Viron parhaiten säilyneessä pikkukaupungin idyllisessa keskustassa on paljon upeita vanhoja rakennuksia. Kuressari on yli 600 vuotta vanha kaupunki. Se muistuttaa keskiaikaista kaupunkia vanhoine linnoineen, vallihautoineen ja mutkikkaine katuineen. Kuressaaren keskusta on säilyttänyyt ilmeensä ajoista joilloin sitä kutsuttiin "Liivinmaan pikukaupunkien helmeksi".  Kauneimpia rakennuksia ovat barokkityyliset kaupungintalo ja vaakahuone 1600 -luvulta jossa on kahvila-pub "Vaekoda". Kirkoista kauneimpia ovat luterilainen Laurentiuksen kirkko ja ortodoksinen Nikolain kirkko. Kuressaaren 1600-1800 -luvuilta oleva vanhakaupunki on restauroitu ja täynnä nähtävyyksiä. Näkemisen arvoinen on Piispanlinna.  Historiallisen keskustan ympärillä on hyvin hoidettuja omakotitaloja puutarhoineen. Kaupungin vehreisiin puistoihin on mukava tutustua kävellen ja uimaranta viehättää auringon palvojia ja uimareita. Ruokailupaikaksi voi valita vaikkapa 110 vuotisessa tuulimyllyssä olevan Veski-ravintolan.

saarenmaa_kuressaari_tori.jpg

Turistien suosimalta Kuressaaren torilta saa ostettua mm. paikallisia käsitöitä, katajaesineitä, meripihkaa, villatuotteita, hunajaa, juustoja ja kesäisin kantarelleja.

Leipä, olut ja tuulimyllyt Saarenmaan symboleina

Makeanhapan leipä, tuulimyllyt ja kotiolut ovat Saarenmaalla perinteisiä ja vierailijoiden mielestä tämän merentakaisen maan symboleita.

Leipä.
Saarenmaa ja makeanhapan leipä kuuluvat yhteen. Oma on rakasta, tietävät mustasta leivästä pitävät saarenmaalaiset, olkoonpa leipä sitten kaupasta ostettua tai kotona omassa uunissa paistettua. Vanhoja perinteitä jatkavat maakunnan kolme suurinta pullan- ja leiväntuottajaa.  Monien saarenmaalaisten mielestä se oikea saarenmaalainen leipä on Borodino-nimincn vuokaleipä, jolle on myös omistettu laatumerkki Tunnustettu Virolainen Maku.

Olut.
Saarenmaalainen on kautta aikojen ollut suuri oluenpanija ja oluenkäyttäjä. Kotioluen (se ei ole sahtia) panemisen tapa ei ole Saarenmaalta vielä hävinnyt. Maltaista, hiivasta, humalasta ja vedestä valmistettu saarenmaalainen olut on tullut tunnetuksi tuotteeksi. Myös teollisen oluenpanemisen perinne on ollut Saarenmaalla pitkä.

Tuulimyllyt.
Vaikka jalkamyllyjä onkin Saarenmaan maisemaan jäänyt vähän, niitä pidetään yhtenä Saarenmaan symboleina.

saarenmaa_linna2.jpg

PIISPANLINNA

Kuressaaren tärkein nähtävyys on Kuressaaren piispanlinna. 1200 luvun lopulla rakennettu Piispanlinna on yksi kaikkein parhaiten säilynyneista keskiaikaisista linnoituituksista Baltiassa. Konventtirakennus muodostaa pohjamuodoltaan neliön, sivun pituus 43 m. Pohjoisella sivulla on 2 tornia, vahtitorni Pikk Herman ja puolustustorni Sturvolt. Pohjoiselta kyljeltä on myös linnan sisäänkäynti. Lohkotuista dolomiittiplokeista on rakennuksen keskellä ruutumainen piha, jota ympäröi toisella ja kolmannella kerroksella holvikäytävät.

saarenmaa_museo.jpg

kuressaaren_museo.jpg

Linnassa on Saarenmaan museon näyttely, joka tutustuttaa Saarenmaan ja Kuressaaren historiaan ja paikalliseen luontoon. Museo on avoinna klo 10-18/ 5 €. Linnan tornissa on kahvila. Linnanpuisto on perustettu linnan ympärille 1861. Puistossa on 80 puu- ja pensaslajia. Linnan alueella on kolme käsityöverstasta -sepän paja, lasi-ja keramiikkapaja. Näissä näkee alansa mestareita työssään, halutessaan voi kokeilla omia taitojaan.

SAARENMAAN KIERROKSELLA NÄEMME MM:

saarenmaa_panga.jpg

PANGAN PENGERMÄT

Pengermän maksimaalinen korkeus on 21,3 m. Panga pengermä on korkein Saarenmaan ja Muhun pohjoisrannikon pengermistä. Pengermän laajuus on noin 2,5 km ja se sijaitsee Panga niemen pohjois-, luode- ja länsikyljellä. Korkein kohta on niemen luoteenpuoleisestä kärjestä vähän lounaaseen. Siellä oli muinainen uhripaikka jossa annettiin uhreja merelle. Muualla jakaantuu pengermä kahdeksi portaaksi, joista toinen jää 13 m korkeudelle mereen laskeutuvasta äyräästä vähän sisämaan puoleen

saarenmaa_tuulimyllyt.jpg

ANGLAN TUULIMYLLYT

Ainoa Saarenmaan oman tyylin säilyttänyt tuulimyllymäki - tuulelle avoin korkein kohta, johon rakennettiin kylän myllyt vuonna 1925. Anglan viidestä myllystä neljä on tyypillistä Saarenmaan pukkimyllyä, rakennettuja edellisen vuosisadan alussa.

saarenmaa_juhannusmatka_tuulimyllyt.jpg

Niiden keskellä seisoo vähän korkeampi hollantilainen mylly. Sen runko ei ole kivestä kuten on hollantilaiseen tapaan, vaan on kahdeksankulmainen puurakenne.

saarenmaa_kaali_meteoritti.jpg

KAALIN METEORIITTI KRAATERIT

Saarenmaan erikoinen geolooginen ilmiö. Sen säännöllinen pyöreä muoto ja tehdyt tutkimukset näyttävät, että ollaan tekemisissä meteoriitin tekemän kraaterin kanssa. Kansan suussa puhutaan lammesta pohjattomana lampena. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan viimeistään 16 m syvyydellä on kova pohja vastassa. Vedenpeilin läpimitta on keskeltä lampea 50 m. Vallin harjalta mitattuna on kraaterin ympyrän läpimitta 110 m. 30:n rautameteoriitin löytäminen v. 1937 vahvisti alkuperäisiä oletuksia. Tiedemiesten arvion mukaan meteoriitin putoaminen ja lammen syntyminen tapahtui noin 700 vuotta e.Kr. Meteorologian ja kallioperäisten kivilajien museossa (2 €) on mahdollisuus tutustua jättiläismeteoriitin putoamista koskeviin materiaaleihin, Kaalin kylän historiaan, meteoriittisirpaleisiin, tutkimusretkillä löydettyihin arkeologisiin esineisiin sekä kalkki- ja dolomiittikivien ominaisuuksiin, löytöpaikkoihin ja käyttömahdollisuuksiin ja seurata audiovisuaalista ohjelmaa jättiläismeteoriitin putoamisesta. Vieressä on Kaali Trahter krouvi jossa tarjoilijat on puettu Saarenmaan kansallispukuun.

saarenmaan_kirkkoja.jpg

SAARENMAAN KIRKOT

Saarenmaan erikoisen tunnelman luo karkean katajainen luonto, vanhat kiviaidat, hirsitalot ruokokattoineen ja säilyneet uulimyllyt. Keskiaikaiset kivikirkot ovat saaeen helmi. vierasperäisen kulttuurin muistomerkkeinä ne nousevat puiden ylitse vanhojen kihlakuntien keskuksissa. Omaleimaiset Saarenmaan kirkot herättävät huomiota myös paikallisten rakennusmateriaalien ansiosta. Kirkkojen somistukseen käytetty dolomiitti esittää harvinaisia taideteoksia. Tuntemattomaksi jääneiden mestareiden kiviveistokset luovat hartaan tunnelman.

saarenmaa_koguva_museo.jpg

KOGUVAN KYLÄ
Viron kaikkein parhaiten säilynyt kyläyhteisö. Kylän kaikki talot ovat arkitehtuurisina muistoina suojeluksen alla. Rakennukset ovat pääasiassa 19. vuosisadan alusta. Vanhimmat talot ovat 18 vuosisadalta. Ne sijaitsevat kylän keskiosassa. Hyvän yleiskuvan Muhun talojen arkitehtuurista antaa Koguvan museon keskustassa oleva Toom

saarenmaa_strutsitila.jpg

MUHUN STRUTSITILA

Laasun maatilan isäntäpariskunta aloitti strutsien kasvatuksen vuonna 1999. Strutsien lisäksi tilalla kasvatetaan emuja, joilla on samanlainen hyvä punainen liha ja arvokas rasva, jota käytetään kosmetiikkatuotteiden valmistuksessa ja ruoanlaitossa.

Tilalla asuu myös seeproja ja punajättikenguruj,  kenguruita, alpakoita ja poneja, jotka ovat lemmikkieläimiä. Kesällä pihalla toimii kahvila, jossa tarjotaan paikallisista raaka-aineista valmistettuja herkkuja. Sp. 3, 50 €.


Juhannusmatka_2016_Saarenmaa.jpg

HOTELLI** Buffetaamiainen

1-2-3hh huoneissa on kaapeli-tv, jääkaappi, oma kylpyhuone, vaatekaappi, kirjoituspöytä. Hotelli sijaitsee Kuressaaren keskustassa rauhaisalla sivukadulla. Legendaariselle Piispanlinnalle ja rantaan on 1,5 km. Kaikkien hotellin asiakkaiden käytössä on langaton verkkoyhteys. Hotellissa on ravintola. Kellarikerroksessa sijaitsee myös asiakassauna; 1-5 ihmistä: 1 tunti 13 €, seuraavat tunnit 6,50 €. 6-10 ihmistä: 1 tunti 20 €, seuraavat tunnit 10 €. Saunan yhteydessä tilava oleskelutila jonne mahdollisuus tilata pientä syötävää


23.-25.6.2017 JUHANNUSMATKA SAARENMAA / ALUSTAVA MATKAOHJELMA

23.6 Perjantai - Suomen Juhannusaatto

Klo 09.30 kokoontuminen Hki/ Eteläsatama Makasiiniterminaali, matkanjohtaja jakaa laivaliput. Klo 10 Linda Linen pika-alus lähtee Tallinnaan. Klo 11.40 katamariini saapuu Tallinnan satamaan. Klo 12 bussi lähtee Tallinnan satamasta. Käymme Tallinnasta lähdettäessä marketissa eväsostoksilla. Klo 14.55 lautta Saarenmaalle.

saarenmaan_lautta.jpg

Laivamatka Saarenmaalle kestää 30 min. Laivalla on ravintola ja shoppi. Pysähdys Kaalin meteoriittikraatterit ja liuskekivimuseo (2 €), kahvitauko Kaali Trahter ravintolassa. Bussi on Kuressaaressa n. klo 18.

Kuressaaren rannan Juhannusjuhla klo 19 alkaen, ohjelmaa klo 20 naisryhmä Rinnakas, juhannuskokko syttyy klo 21.30. Juhannustanssit orkesteri Hands Three H3. Vapaa pääsy. Buffet.

24.6 Lauantai - Suomen Juhannuspäivä

Buffetaamiainen. Klo 10-17 bussikierros Saarenmaan nähtävyyksille paikallisoppaan opastamana: Piispanlinna (5 €), Mikhlin talomuseo (1,50 €) lounastaukolla mahdollisuus nauttia loimulohiateria n. 16 € (2014), Pangan pengermät, Anglan tuulimyllyt.

25.6 Sunnuntai

Buffetaamiainen. Lähtö hotellilta klo 09.30. Saarenmaalla poikkeamme vielä katsomassa Viron parhaiten säilynyttä kyläkokonaisuutta Koguvassa (2,60 €) ja Muhun strutsifarmia (3,50 €, aik., 2,50 € eläkel.) jossa on myös emuja, kenguroita ym. Klo 14.05 lautta mantereelle. Laivamatka kestää 30 min. Automuseo 2 €.

keilan_putoukset.jpg

Paluumatkalla poikkeamme vielä Padisen luostarin raunioilla & Padisen kartanolla kahvitauko, lounastauko Keilassa, käymme Keilan vesiputouksilla ja ajamme Rannamoisan kautta takaisin Tallinnaan jossa on vielä marketti pysähdys. Bussi saapuu klo 18.20 Tallinnan satamaan Linnahalli terminaaliin. Klo 19 Linda Linen pika-alus lähtee Helsinkiin. Klo 20.40 pika-alus saapuu Helsinkiin Eteläsataman Makasiiniterminaaliin.

Bussi_Saarenmaa_1.jpg

24.6_Juhannus_Ulon_isobussi.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastointi, wc, jääkaappi, DVD/tv. Varaa matkalle euroja. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

MATKAVARAUS/ PAIKKATIEDUSTELU TÄSTÄ!

E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Blitz_Tours_10_vuotta.jpgLoydat_meidat_myos_facebookista.jpe   

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

www.valmismatka.fi.jpg

 KURESSAAREN 10 PV. SÄÄ ENNUSTE!

 

lindaline_banneri.jpg