JUHANNUSMATKA 21.-23.6 JUHANNUS 2024 SAARENMAA

21.-23.6_Juhannusmatka_2024_Saarenmaa_3_pv._logo.jpg

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_rulla.jpg

21.-23.6 JUHANNUSMATKA 2024 SAARENMAA PE-SU 3 pv. 275 €.

Sis. Eckerö Linen laivamatkat, Saarenmaan lauttamatkan, 2 hotelliyötä buffetaamiaisella Kuresaaressa 2hh:ssa, bussimatkat suomalaisen matkanjohtajan johdolla ohjelman mukaan, kuljetuksen Juhannusjuhlille, bussikierroksen Saarenmaan tärkeimmille nähtävyyksille Juhanuspäivänä paikallisoppaan opastamana: Kaali meteoriittikraatteri, Karjan kirkko, Pangan pengermät ja sisäänpääsymaksut: Kuressaaren Piispanlinna, Anglan tuulimyllymäki, Mikhlin maatilamuseo, kengurufarmi. Lisäksi näemme Padisen luostarin rauniot ym. 1hh lisä + 40 €.

Viron suurin saari Saarenmaa lumoaa hiljaisuudellaan, upealla luonnollaan, pitkillä hiekkarannoillaan ja ystävällisillä ihmisillä. Saarenmaa on aina houkutellut vieraita luonnollaan, historiallaan ja mukavilla ihmisillä. Lisää kauniita hiekkarantoja ja jännittäviä kulttuuritapahtumia ja sinulla on loistava loma valmiina.

Viron suurin saari Saarenmaa, jonka Georg Ots lauloi ikiajoiksi suomalaisten sydämiin, tarjoaa unohtumattomine nähtävyyksineen mitä kauneimmat puitteet lomailuun ja juhannuksen viettoon. Saarenmaan parasta antia on luonto. Saarenmaan ilmasto on leuto ja maaperä kalkkipitoinen, niinpä saaren kasvisto on ainutlaatuinen ja Suomen kasvistosta poikkeava.

23.6_juhannusjuhla_kuressaari_2023_1.jpg

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa_juhannusjuhlat_3_kokko.jpg

23.6 PE JUHANNUSAATTO 2023 oli KURESSAREN RANNAN JUHANNUSJUHLA

Juhannusjuhla alkoi juhannusaattona klo 19 alkaen Kuressaaren rantavirkistysalueella. Linnan ja rannan välisesä puistossa, 1,5 km päässä hotellistamme. Nauti pitkästä kesäyöstä hyvän seuran, musiikin ja tanssin merkeissä! Luvassa oli tietysti myös ruokaa ja juomaa sekä hauskoja pelejä ja kilpailuja 🙂 Juhannuskokko syttyi klo 21.00. Tapahtuma oli ilmainen!

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa_juhannusjuhlat_2_tanssit.jpg

Juhannustanssit & orkesteri. Illan aloittaa sekaryhmä Piprellid ja duo Kevin Räim & Joosep Berens. Voit pyöräyttää jalkaasi Eestiläisen-yhtyeen säestyksellä 𝗠𝗮𝗻 ♫ ♬.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa_juhannusjuhlat_4_grillikarry.jpg

Luvassa on tietysti myös ruokaa ja juomaa sekä hauskoja pelejä ja kilpailuja. Buffet: myynnissä jäätelöä, grilliherkkuja, makkaraa ja kylmiä juomia.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa_juhannusjuhlat_3_kokko2.jpg

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa_juhannusjuhlat_1.jpg

Juhannusjuhla on maksuton.

22.6_saarenmaa_juhannusmatka_kuressaari_2017.jpg

KURESSAARI 17.000 as.

Viron parhaiten säilyneessä pikkukaupungin idyllisessa keskustassa on paljon upeita vanhoja rakennuksia. Kuressari on yli 600 vuotta vanha kaupunki. Se muistuttaa keskiaikaista kaupunkia vanhoine linnoineen, vallihautoineen ja mutkikkaine katuineen.

Saarenmaa_2024_LISAKUVAT_Kuressaare_keskusta.jpg

Kuressaaren keskusta on säilyttänyyt ilmeensä ajoista joilloin sitä kutsuttiin "Liivinmaan pikukaupunkien helmeksi".

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaai_tori_4_olutvene.jpg

Kiertely Kuressaaren vanhassa kaupungissa on elämys, sillä ahkeran restauroinnin ansiosta paikka on säilyttänyt historiallisen lumonsa. Vanhan kaupungin kadut ja kolminurkkaiset aukiot ovat 17. vuosisadan loppupuolelta. Kauneimpia rakennuksia ovat barokkityyliset kaupungintalo ja Vaakahuone 1600 luvulta.

Suur Töll ja Piret veistos, joka sijaitsee SPA-hotelli Merin edessä, valmistui vuonna 2002. Sen valmisti tunnettu virolainen kuvanveistäjä Tauno Kangro. Veistos symboloi Suurta Tõllia, joka on Saarenmaan jättiläinen, ja hänen vaimoaan Piretiä. Hyvä tietää: Muinoin Sõrvemaa oli Tõllille rakas, sillä hän löysi sieltä lyhimmän reitin Ruhnuun, jossa oli hänen kaalimaansa. Ja kun Tõllin vaimo Piret alkoi tehdä tulta kattilan alle, niin Tõll asteli tämän meritien puolessa tunnissa edestakaisin ja toi kaalit Piretille, kun vesi kattilassa alkoi kiehua.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_panoraama_paiva.jpg

Kuressaare Vaakahuoneen rakentamisen idea on peräisin ruotsalaiselta magnaatilta Magnus Gabriel de la Gardielta, joka hallitsi Saarenmaata vuosina 1648–1654. Rakennuksen valmistumisvuosi - vuosi 1663 - on hakattu barokkityylisen rakennuksen voluuteilla koristetun portaikkopäädyn harjakiveen. Katonharjalla oleva sepän takoma tuuliviiri on peräisin vuodelta 1664. Hyvä tietää: vaakahuone perustettiin kauppatarvikkeiden punnitsemista varten. 1800-luvun loppuun saakka vaakahuoneessa sijaitsi kaupungin postitalo. Vuonna 1906 vaakahuoneessa oli Saarenmaan ensimmäinen yksityispuhelinverkon keskusasema. Nykyisin rakennuksessa on kahvila-pub "Vaekoda".

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaai_aukio1.jpg

Ravintolat ovat aivan keskustassa raatihuoneen aukion ympärillä, missä pienellä alueella on monipuolinen valikoima erilaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Tarjolla on hyvä valikoima sekä tyypillisiä paikallisia herkkuja, grilliruokia ja pitsoja. Kirkoista kauneimpia ovat luterilainen Laurentiuksen kirkko ja ortodoksinen Nikolain kirkko. Kuressaaren 1600-1800 -luvuilta oleva vanhakaupunki on restauroitu ja täynnä nähtävyyksiä.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_Piispanlinna__kavely_linnalle.jpg

Näkemisen arvoinen on Piispanlinna. Historiallisen keskustan ympärillä on hyvin hoidettuja omakotitaloja puutarhoineen. Kaupungin vehreisiin puistoihin on mukava tutustua kävellen ja uimaranta viehättää auringon palvojia ja uimareita. Kuressaaren keskustassa, ja Piispanlinnan pihalla on paljon erilaisia ostospaikkoja, toreista työpajoihin ja elintarvikeliikkeisiin.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaai_tori_1panoraama.jpg

Parhaita ostospaikkoja on raatihuonetta vastapätä oleva Kuressaare Turg eli tori.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaai_tori_3.jpg

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaai_tori_2.jpg

Turistien suosimalta Kuressaaren torilta saa ostettua mm. paikallisia käsitöitä, katajaesineitä, meripihkaa, villatuotteita, hunajaa, juustoja ja kesäisin kantarelleja. Menipä Saarenmaalla minne vain, paikalliset käsityöt ovat vahvasti esillä. Niitä kannattaa ostaa myös kotiinviemisiksi. Tarjolla on saippuaa, pitsitöitä, pellavatuotteita, kiviesineitä, koristeita ja astioita. Suuressa Sarapikun puodissa Kuressaaren keskustassa on myynnissä pääasiassa Saarenmaalla käsityönä ja suurella sydämellä valmistettuja tuotteita. Laajentuneessa tuotevalikoimassa on lisäksi merinovillaisia T-paitoja ja laatusukkia, ylellistä käsityötä ja lampaannahkoja Saarenmaalta. Vain luonnonmateriaalit ja sydämellä tehtyjä käsitöitä. Yksinkertainen design. Juuri näiden periaatteiden mukaan on tehty kaikki Sarapikun tuotteet. Oikeat asiat. Oikeasta villasta. Tumma leipä, sinapit ja hunaja ovat ehdottomia hankintoja. Eksoottisempia tuliaisia ovat katajasavujuusto ja katajasiirappi.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_Kaubamaja.jpg

Yksi Saarenmaan vanhimpia kauppoja Kaubamaja odottaa sinua aivan Kuressaaren sydämessä. Kahdesta kerroksesta löydät kaikkea kodin tarvikkeista kosmetiikkaan. Tavaratalon ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat lisäksi puhelinmyymälä, eläinkauppa ja apteekki. Kalev suklaaatehtaan Kuressaaren suklaakauppa tarjoaa laajan valikoiman Kalevin makeisia, käsityökaramelleja ja marsipaanikuvioita.

19.6_Juhannus_saarenmaa_leipa_2.jpg

Leipä, olut ja tuulimyllyt Saarenmaan symboleina

Makeanhapan leipä, tuulimyllyt ja kotiolut ovat Saarenmaalla perinteisiä ja vierailijoiden mielestä tämän merentakaisen maan symboleita.

Leipä.
Saarenmaa ja makeanhapan leipä kuuluvat yhteen. Oma on rakasta, tietävät mustasta leivästä pitävät saarenmaalaiset, olkoonpa leipä sitten kaupasta ostettua tai kotona omassa uunissa paistettua. Vanhoja perinteitä jatkavat maakunnan kolme suurinta pullan- ja leiväntuottajaa. Monien saarenmaalaisten mielestä se oikea saarenmaalainen leipä on Borodino-nimincn vuokaleipä, jolle on myös omistettu laatumerkki Tunnustettu Virolainen Maku.

Paras valinta on Muhun leipä - leipä, joka syntyi suunnitelmasta paistaa kotona perheelle maukasta leipää. Leipää, jonka makuominaisuudet ja terveellisyys ovat mukavasti tasapainossa - leipää, jota haluaisi syödä aina uudelleen. Hyvän Muhun leivän valmistusresepti on: ensiluokkaiset leipurit, parhaat ainesosat, jatkuva suora palaute kuluttajilta ja rakentava yhteistyö jälleenmyyjien kanssa. Leipomossa Liivan Meijeritalossa on saatavilla kuumaa leipää suoraan uunista. Liivan keskuksen ylle leviävä mukava leivän tuoksu johdattaa sinut sinne.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa_Liivakeskus_5_Muhun_olut.jpg

Olut.
Saarenmaalainen on kautta aikojen ollut suuri oluenpanija ja oluenkäyttäjä. Kotioluen (se ei ole sahtia) panemisen tapa ei ole Saarenmaalta vielä hävinnyt. Maltaista, hiivasta, humalasta ja vedestä valmistettu saarenmaalainen olut on tullut tunnetuksi tuotteeksi. Myös teollisen oluenpanemisen perinne on ollut Saarenmaalla pitkä.

saarenmaa_tuulimyllyt.jpg

Tuulimyllyt.
Vaikka jalkamyllyjä onkin Saarenmaan maisemaan jäänyt vähän, niitä pidetään yhtenä Saarenmaan symboleina.

saarenmaan_kirkkoja.jpg

SAARENMAAN KIRKOT

Saarenmaan erikoisen tunnelman luo karkean katajainen luonto, vanhat kiviaidat, hirsitalot ruokokattoineen ja säilyneet uulimyllyt. Keskiaikaiset kivikirkot ovat saaeen helmi. vierasperäisen kulttuurin muistomerkkeinä ne nousevat puiden ylitse vanhojen kihlakuntien keskuksissa. Omaleimaiset Saarenmaan kirkot herättävät huomiota myös paikallisten rakennusmateriaalien ansiosta. Kirkkojen somistukseen käytetty dolomiitti esittää harvinaisia taideteoksia. Tuntemattomaksi jääneiden mestareiden kiviveistokset luovat hartaan tunnelman.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_Piispanlinna_1_panoraama.jpg

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_linna_ilmakuva_2_lisa.jpg

PIISPANLINNA

Kuressaaren tärkein nähtävyys on Kuressaaren piispanlinna. 1200 luvun lopulla rakennettu Piispanlinna on yksi kaikkein parhaiten säilyneista keskiaikaisista linnoituksista Baltiassa.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_Piispanlinna_tykki_sisaankaynnissa.jpg

Linnan sisäänkäynnin luona voi tutustua Viron vanhimpaan taistelukunnossa olevaan tykkiin joka on valettu vuonna 1803 Ruotsin Eskilstunassa.

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_linna_ilmakuva_1_lisa.jpg

Kaupunginpuiston kohokohta on vallihautojen ympäröimä Kuressaaren piispanlinna, joka tunnetaan kansan keskuudessa Kuressaaren linnana, on yksi Viron mielenkiintoisimmista ja parhaiten säilyneistä puolustusrakennelmista.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_Piispanlinna_2_portti.jpg

Linnoituksesta tuli rakennusaikanaan 1300–1800-luvuilla yksi Pohjois-Euroopan huomattavimmista rakennelmista. Linnassa on historianmuseo, joka esittelee perusnäyttelyllään ja kiertävillä näyttelyillään vierailijoille tarinoita Saarenmaasta ja saarenmaalaisista kaukaa menneisyydestä ja lähihistoriasta sekä tarjoaa tekemistä lapsille ja aikuisille aarteen metsästyksestä jousiammuntaan! Erinomainen mahdollisuus viettää laatuaikaa lapsien tai seuralaisten kanssa Kuressaaren Piispanlinnan ympäri soutaen. Venevuokraamo Kuressaaren linnan vallihaudassa on avoinna kauniilla säällä kesäkuusta elokuuhun. 0,5h - 6€ 1h - 10€. Hintaan kuuluu pelastusliivit.

22.6_saarenmaa_juhannusmatka_piispanlinna_vallihauta_.jpg

Konventtirakennus muodostaa pohjamuodoltaan neliön, sivun pituus 43 m. Pohjoisella sivulla on 2 tornia, vahtitorni Pikk Herman ja puolustustorni Sturvolt. Pohjoiselta kyljeltä on myös linnan sisäänkäynti. Lohkotuista dolomiittiplokeista on rakennuksen keskellä ruutumainen piha, jota ympäröi toisella ja kolmannella kerroksella holvikäytävät.

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_linnan_museo_lisakuvat.jpg

Nykyään linnoituksessa sijaitsee Saarenmaan museo. Perusnäyttely Saarenmaan historiasta sijaitsee yläkerran ristikäytävässä ja kahdessa suuressa salissa. Lähihistorian perusnäyttely koostuu kahdesta osasta.

kuressaaren_museo.jpg

Näyttely ”Saarenmaa 1939-49” sijaitsee Kuressaaren linnan koillissiiven kolmessa salissa. Vuonna 2011 valmistunut näyttely ”Saarenmaa 1950-94” sijaitsee linnoituksen puolustustornin neljässä kerroksessa.

saarenmaa_museo.jpg

Saarenmaan museon luonto-osastolla saat käsityksen Saarenmaan rakenteesta, ilmastosta ja rannikosta. Lapsille tarjoaa erityisen elämyksen luonto-osaston erilaiset eläimet ja linnut. Museo on avoinna klo 10-18. Linnan tornissa on kahvila.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_Piispanlinna_museo_1.jpg

Museon lisäksi Piispanlinnassa on toinenkin näyttely eli ruutikellari, joka on avoinna ke–su klo 10–18.

saarenmaa_linna2.jpg

Kuressaaren linnan läntisen puolustustornin kellareissa on toiminut jo jonkin aikaa neljä käsityökellaria. joissa näkee alansa mestareita työssään, halutessaan voi itsekin kokeilla omia taitojaan. Myynnissä on käsitöitä ja muita Saarenmaalle tyypillisiä tuotteita. Sepänpajassa Saarenmaan sepät esittelevät keskiaikaisia työmenetelmiä ja valmistetaan sekä käyttöesineitä että matkamuistoja, haluamasi esineen voi myös tilata sepältä.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_Piispanlinna_ravintolan_terassi.jpg

Lasipajassa hehkuu kesäisin lasiuuni ja täällä kävijät voivat kokeilla lasinpuhallustaitoja. Keramiikkatyöpajassa valmistetaan dreijakeramiikkaa tai esineet vuollaan valmiiksi käsissä. Kolme-neljä kertaa kesän aikana suuri polttouuni lastataan täyteen aihioita, lämmitetään kuumaksi ja vuorokauden kuluttua on uusi panos valmis myytäväksi. Viereiseen sammutusvesivarastoon  on perustettu vielä neljäskin työpaja, ns. kivikoda, jossa tämän alan asiantuntija Taivo Parbus valmistaa dolomiitista matkamuistoja ja antaa kiinnostuneille mahdollisuuden tutustua kivenlohkomistaitoon.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_kaupunginpuisto_2.jpg

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_kaupunginpuisto_1.jpg

KURESSAARE KAUPUNGIN PUISTO

Rakennuksien ja puistojen rakentaminen piispanlinnan alueelle aloitettiin 1800-luvun toisella puoliskolla, jolloin Kuressaaren kaupungista tuli mutahoitojen keksimisen myötä Viron tärkeä turistikohde. Puiston rakentamisat varten muodostettiin vuonna 1861 komitea. Myös kaupungin asukkaat avustivat puiston rakentamisessa: he antoivat rahalahjoituksia, istukkaita, lainasivat hevosia ja vaunuja. Vuonna 1930 kaupunginpuistoon istutettiin harvinaisia puulajeja, jotka tilattiin Tarton yliopistosta. Kaupunginpuistossa on runsas kasvisto, täällä on noin 80 puu- ja pensaslajia. Hyvä tietää: Kaupunginpuisto on entinen hautausmaa.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_Kuressaari_kirkko_1.jpg

Klassista tyyliä edustava yksilaivainen Kuressaaren Laurentiuksen kirkko rakennettiin nykyiselle paikalleen 1600-luvulla. Nykyinen ulkomuoto on peräisin 1830 -luvulta. Kirkon omaperäisyyttä korostavat dolomiittiset yksityiskohdat. Kirkon saarnatuoli ja alttariseinä on hakattu dolomiitista, koko salia kiertää pylväsparveke. Kirkossa näet Viron ensimmäisen Sauerin soittimen, Kuressaaren kaupungin ainoat urut. Hyvä tietää: ainutlaatuinen ristimiskivi joka on lähellä Gotlannin ns. Frölje-ryhmän kasteallas on peräisin vuonna 1944 tuhoutunesta Ansekylän keskiaikaisesta kirkosta, Kolgata alttarimaalauksen tekijänä on Carl Siegismund Walther. Tornin empiirityylisen neulakypärän inspiraationa ovat olleet Pietarin rakennukset.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_Kuressaari_kirkko_2.jpg

Keskustan ja linnan välissä oleva Pyhän Nikolain kirkko on ortodoksinen kolmilaivainen kirkkorakennus. Se edustaa arkkitehtooniselta tyylisuunnaltaan vaatimatonta myöhäisklassismia. Kirkon rakennustyöt käynnistettiin Katariina Suuren käskystä vuonna 1786, ja ne saatiin päätökseen vuonna 1790. Kirkko, sen dolomiitista valmistettu porttirakennus sekä ympäröivä muuri ovat arkkitehtuurin muistomerkkinä suojelunalaisia. Mielenkiintoinen on myös samalta ajalta peräisin oleva kolmiosainen portti. Portin pääsisäänkäynnin molemmilla puolilla olevista seinistä uloavat kaksi puolipylvästä doorilaisine kapiteeleineen. Kirkko on avoinna tutustumista varten ti–la klo 10–14 ja su klo 9.30–12.

24.-26.6_Juhannusmatka_Saarenmaa_linnanpuiston_rantaa.jpg

Kuressaaren uimaranta on hiekkaranta, jonka vesi on Viron lämpimimpiä. Matalan pohjan ja nopeasti lämpiävän lahden ansiosta ranta sopii erittäin hyvin lapsiperheille. Rannassa on ulkovessat ja pukukopit. Lapsille on rakennettu leikkikenttä laitteineen, joissa on mahdollista kiipeillä, keinua ja leikkiä hiekalla - vanhempien on puolestaan helppo pitää lapsia silmällä. Virallinen rantakausi on 1.6.–31.8., jolloin rantavahdit ovat paikalla päivittäin klo 11–20. Seuraa myös lipun väriä. Vihreä – uiminen on turvallista ja veden lämpötila yli 18 °C, keltainen – vaarallista lapsille ja iäkkäille, punainen – vaarallista kaikille, veden lämpötila alle 16 °C.

Saarenmaa_2024_LISAKUVAT_tuulimyllyravintola_veski.jpg

VESKI TRAHTER -TUULIMYLLYRAVINTOLA

Ruokailupaikaksi voi valita vaikkapa Kuressaaren vanhimman ravintolan, 120 vuotta vanhassa tuulimyllyssä olevan Veski-ravintolan. Mylly toimi vuoteen 1941. Sodan jälkeen myllyä käytettiin varastona ja myllärin asuintiloja asuntona. Kuressaaren ruokailumahdollisuuksien parantamiseksi aloitettiin myllyn kunnostus kahvilaksi. Kunnostuksessa yritettiin säilyttää hollantilaistyylisen kivituulimyllyn alkuperäiset rakenteet. Heti 1974 avaamisen jälkeen kahvila Veski muuttui yhdeksi eniten vierailluista paikoista kaupungissa ja on nykyäänkin vanhin toimiva ravintola Kuressaaressa. Kuressaaren vanhin ravintola tarjoaa Saarenmaan ruokia ja juomia. Paikallisten makujen ravintola, joka sijaitsee Kuressaaren ainutlaatuisessa tuulimyllyssä (nähtävyys vuodelta 1899). Ruokalistalta löydät riistaa, savukalaa, talon juomia paikallisista marjoista, talon viiniä kotiomenoista ja Veskin oman ensimmäisen oluen. Melkoinen määrä erilaisia oluita mm. paikallisilta pienpanimoilta. Kesällä on lisäksi avoinna puutarha, suuri terassi ja parvekkeet. Järjestetään tapahtumia sekä aikuisille että lapsille, esiintyjiä sekä Virosta että ulkomailta, erikoisillalliset, harrastukset, tapahtumat. Tilaa talokierros tai saaren oluiden tai snapsien maistiaiset. Veski on valittu White Guiden Viron TOP100 ravintoloiden joukkoon!

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_ravintola_terassi.jpg

Kuressaaressa ravintolat ovat kätevästi aivan keskustassa, hyvin lähellä raatihuonetta, missä pienellä alueella on monipuolinen valikoima erilaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Kuressaaresta löytyy lukuisia loistavia ravintoloita. Halusitpa syödä perinteistä virolaista kotiruokaa tai fiinimmän annoksen, jokaiselle löytyy jotakin. Saarenmaa on kautta aikojen tunnettu savukalasta, sahdista ja mustasta leivästä. Kaikkia näitä herkkuja voi saarella nautiskella nykyäänkin. Savuavista pöntöistä lapetaan kesän kuluessa tuhansia silakoita, nokkahaukia ja kampeloita syötäväksi. Hyvällä tuurilla voit saada jopa savustettua ankeriasta. Hunajanmakea saarenmaalainen sahti on kotipihojen lisäksi löytänyt tiensä myös hienompien ravintoloiden listoille.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_ravintolaterassi_1_Kuressaari.jpg

Kodulinna Lokaal Kuressaaren keskustassa kutsuu sinut syömään tai juomaan, tanssimaan, pelaamaan biljardia tai viettämään aikaa ystäviesi kanssa. Ruokalista on monipuolinen ja hinnat edulliset.  Myös päivittäisiä tarjouksia. Ravintola on viihdyttänyt saarenmaalaisia ja Saarenmaan vierailijoita jo vuodesta 1997. Tanssilattialla on tanssittu tuhansia kilometrejä ja vietetty monia mukavia tunteja. Juoma- että ruokalistalta löytyy upeita makuja. Pääruokien joukkoon kuuluu liharuokia, salaatteja ja keittoja. Ravintolan terassi on hyvä pelkälle oluellekin. Avoinna pe-la 05 asti.

Saarenmaa_2024_LISAKUVAT_vaakahuone.jpg

Viihtyisä Vaekoda Pub sijaitsee Kuressaaren keskustassa historiallisessa Vaekodassa (Tallinna 3), josta saa hyvin grillattua kalaa, pihvejä ja myös vähän erikoisempia ruokia, kuten grillattua villisikaa. Sillä kuten monilla muillakin tämän alueen ravintoloilla on terassi.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_panoraama_ilta2.jpg

Lisäksi tämä kuten monet muutkin kaupungin ravintolat, muuntuu illan hämärtyessä baariksi, jossa on yllättävän alhainen hintataso ja joka on viikonloppuisin aamuun asti auki.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaai_ravintolat_1.jpg

Kadun toisella puolella Kuressaaren raatihuoneen vieressä pistää silmään entinen palokuntatalo torneineen. Rakennus valmistui vuonna 1911 ja letkujen kuivattamiseen tarkoitettu kivinen torni vuonna 1958. Nykyään siellä sijaitsee Pritsumaja Grill & Bar on Kuressaaren keskustassa sijaitseva viihtyisä pubi. Paikka on saanut nimensä vuonna 1868 avatusta paloasemasta. Pritsumaja Grill & Bar tarjoaa hyviä makuelämyksiä ja ystävällistä palvelua. Ruokalista koostuu erilaisista annoksista ja hyviä valintoja löytyy jokaiseen makuun. Toisessa kerroksessa voi järjestää juhlia ja muita tapahtumia yksityisemmin. Perjantai–lauantai: 11:00-04:00.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_ravintolaterassi_3_Kuressaari_ital.jpg

Ristorante La Perla on paikka makuelämyksistä nauttimiseen. Ruokalistalla ovat parhaat italialaiset ruoat pizzasta pastaan. Sekä grillikalaa ja -lihoja ja myös kasvissyöjille sopivia lämpimiä ruokia. Jälkiruokavalikoimaan kuuluvat perinteiset Affogato ja Tiramisu. Tarvittaessa italialaiset juuret omaava ravintolan omistaja panee essun eteen ja valmistaa asiakkaille herkullisia ruokia äitinsä reseptivalikoimasta. Ruoan seuraksi voi valita parhaita italialaisia viinejä. Aika kuluu nopeasti hyvässä seurassa viihtyisästi nautiskellen. La Perlaan tullaan viipymään. Mukava kesäterassi.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_ravintola_Ahrensburg_1.jpg

Ravintola Arensburg sijaitsee Kuressaaren vanhankaupungin pääkadun varrella historiallisessa talossa. Ruokalista on inspiroitunut eurooppalaisesta keittiöstä. Tarjoamme seurueille viinikoulutuksia ja sokkoillallisia. Ravintola Arensburgia tunnustettiin vuoden 2013 Nautimus-gaalassa saariston viinikulttuurin kehittäjänä. Ravintola sopii erinomaisesti häiden ja muiden kutsujen pitoon, sinne voi kokoontua enintään 50 juhlavierasta. Sen yhteydessä toimii myös Sohvabaari Muusa.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_ravintola_Ahrensburg_2.jpg

Kesäisin täällä on avoinna kaupungin kaunein aurinkoterassi, jolla on suihkukaivo. Terassilla järjestetään joka viikko tunnelmallisia konsertteja.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_ravintola_vinoteekki.jpg

Holvikaarten alla sijaitseva 90-paikkainen ravintola-vinoteekki Rose tarjoaa viihtyisän ja elegantin ilmapiirin. Keskiaikainen tyyli yhdistettynä ruusuteemaan luo omaperäisen kokonaisuuden. Keittiömestari German Macharashvili on laatinut ruokalistan, jossa on makuelämyksiä kansainvälisestä keittiöstä. Ruokien valmistuksessa käytetään kuitenkin mahdollisimman paljon paikallisia saarenmaalaisia raaka-aineita. Kesällä ulkoterassilla valmistuu paikallisesta raaka-aineesta valmistetut herkut ja parhaat palat grillistä ja suoraan savustusuunista. Tarjolla on aitoa saarenmaalaista kotikaljaa.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_ravintola_kuursaal_1.jpg

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_ravintola_kuursaal_2_terassi.jpg

Lossipark-kaupunginpuiston hienoimpia rakennuksia on rannalla sijaitseva Kuurhoone-paviljonki, jonka yhteydessä on suurella terassilla varustettu kahvila-ravintola. Tämä kaunis puinen kompleksi valmistui kesällä 1889, ja sen yhteydessä toimii myös kesäteatteri. Rakennuksen edustalla olevalla lavalla on kesäisin konsertteja ja muita tapahtumia, ja talolla esitetään kesäisin elokuvia ulkosalla. Kuressaaren Kuursaalin ravintola Ku-Kuun 1900-luvun tyylinen ja kesäisen hehkeä miljöö tarjoaa lepohetken kaikille ruoasta nauttijoille. Tarjolla ranskalaishenkisiä paikallisista ruoka-aineista valmistettuja ruokia, joiden joukossa on myös suosittuja kasvisruokia.

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_puistoravintola2.jpg

Päivittäin ruokalistalla on tuoretta kalaa, jonka kokki on tuonut aamulla torilta tai kalastajilta. Makean ystävien nautinnoista huolehtii kondiittori, jonka luomuksiin voi tutustua kakkuvitriinistä.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_ravintolaterassi_2_Kuressaari.jpg

Saaremaakera tarjoaa erinomaisen makuelämyksen todellisille herkuttelijoille. Ruokalistalta löytyy maukkaiden salaattien, rapeiden perunoiden ja makean kakun lisäksi myös kuumassa puulämmitteisessä kiviuunissa valmistettuja mehukkaita ja herkullisia pizzoja. Ruoissamme käytetään aina mahdollisimman paljon paikallisa raaka-aineita ja parhaiden kokkien neuvoja.

Viinikellari Prelude kutsuu tutustumaan kiehtovaan viinivalikoimaan ja aitoon saarenmaalaiseen ruokaan. Ruokalistalla on palat parhaasta paikallisesta kalasta (siika, ankerias, ahven, kampela, kilohaili jne.) ja lihasta (kauris, villisika, karitsa). Paikallisen ruoan lisäksi yllätätetään asiakkaita ostereilla ja niihin sopivilla viineillä. Miellyttävä, kiireetön ilmapiiri ja rauhallinen musiikki sopivat taustaksi yhdessä vietetyille, kauniille hetkille.

24.-26.6_Juhannusmatka_Saarenmaa_k_kortsi.jpg

Kapteni Körts eli Kapteenin krouvi on ollut aitoutensa ja unohtumattomien tapahtumiensa ansiosta suosittu tapaamispaikka sekä paikallisille asukkaille että turisteille uudessa osoittessa Tallinna tn 21, Kuressaare. Meriteemainen sisustus, puhtaan nautinnon tarjoava keittiö sekä mukava oleskelu ovat juuri ne komponentit, jotka takaavat välittömän tunnelman kaikkina aikoina, ja sitä Kapteeni myös mitä suurimmalla ilolla kaikille jakaa!

24.-26.6_Juhannusmatka_Saarenmaa_pubi_1.jpg

John Bull Pub on keskustan ja kylpylöiden alueella sijaitseva Kuressaaren kaikkein puiston läheisin pubi. Pubin sijaintia on loistava Piisapnlinnan rannalla. John Bull on pubi, jossa on ainutlaatuinen tyyli ja makuelämyksiä sekä kauniit näkymät linnalle.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Kuressaari_ravinto_john_bullin_terassi.jpg

Ulkona kiva terassi.

24.-26.6_Juhannusmatka_Saarenmaa_grillipanimoravintola.jpg

Pöide Grillhouse tarjoaa makuelämyksiä niin oluen kuin grillatun ruoan ystäville. Pöide Grillhousesta voi tilata grillatun lihan ja oluen lisäksi erilaisia ​​limonadeja ja viinejä. Lisäksi voit kokeilla kaikkia oluita Pöiden panimolta ja erikoisoluita joita on saatavilla vain Pöide Grillhousesta. Tulella kypsennetty grillattu liha, erilaiset hampurilaiset ja klassinen shashlik tarjoavat makuelämyksen. Ruokalistalta löytyy myös kalaa ja vegaaniruokaa sekä venäläistä salo-sushia, välissä marinoitua kurkkua, kaalia ja sipulia. Uudessa ruokailutilassa on 40 istumapaikkaa sisällä ja 50 terassilla.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_Kuressaari_kahvila_1.jpg

Kahvila Vanalinna on mukava pieni kahvila, jossa tuntee herkullista pullantuoksua jo varhain aamulla. Kaikki paikan päällä myytävät pullat-piirakat-kakut on valmistettu samana päivänä paikan päällä. Herkullisten leivonnaisten ja erinomaisten Lavazza kahvien lisäksi löydät laajan valikoiman lämpimiä leivonnaisia, voileipiä, erilaisia ​​salaatteja ja tuoreita smoothieita.

SAARENMAAN KIERROKSELLA NÄEMME LISÄKSI MM:

22.6_saarenmaa_juhannusmatka_panga_uusi.jpg

24.-26.6_Juhannusmatka_Saarenmaa_panga_3.jpg

PANGAN PENGERMÄT

Pangan rantajyrkänne on Länsi-Viron ja sen saarien korkein kallioperäpaljastuma. Silurin rantakallio, joka alkaa Gotlannin saarelta Ruotsista, kulkee Itämeren halki ja nousee Saarenmaan länsirannalla taas maanpinnalle. Pangan rantajyrkänne on vaikuttava näky. Jyrkänteen enimmäiskorkeus on 21,3 m ja leveys on noin 2,5 km. Pangan jyrkänne nousee alastomana "muurina" suoraan rannasta. Sen korkeimmassa paikassa niemen luoteenpuoleisestä kärjestä vähän lounaaseen sijaitsee muinainen uhripaikka, jonne tuotiin merelle tarkoitettuja uhreja. Luonnonsuojelualueelta voi nähdä upean auringonlaskun, ja siellä voi pitää piknikin, katsella lintuja, ottaa kauniita luontokuvia ja keinua kyläkeinussa. Majakka toimii nykyään näköalatornina.

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_pangan_pengerma_lisokuva.jpg

Jyrkänteellä on myös dolomiitista valmistettu aurinkokello. Piknic paikka. Myynnissä jäätelö, kahvia, makkaraa, virvokkeita, olutta, matkamuistoja ym.

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_Tuulimyllymaki_1_lisakuvat.jpg

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_Tuulimyllymaki_2_lisakuvat.jpg

ANGLAN TUULIMYLLYT

Ainoa Saarenmaan oman tyylin säilyttänyt tuulimyllymäki - tuulelle avoin korkein kohta, johon rakennettiin kylän myllyt vuonna 1925.

Saarenmaa_2024_LISAKUVAT_Angla_tuulimyllymaki.jpg

Anglan viidestä myllystä neljä on tyypillistä Saarenmaan pukkimyllyä, rakennettuja edellisen vuosisadan alussa.

saarenmaa_juhannusmatka_tuulimyllyt.jpg

Niiden keskellä seisoo vähän korkeampi hollantilainen mylly. Sen runko ei ole kivestä kuten on hollantilaiseen tapaan, vaan on kahdeksankulmainen puurakenne. Osa tuulimyllyistä on avoinna, joten myllyyn kannattaa kavuta kurkistelemaan historian havinaa.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_angla_1_2018.jpg

ANGLAN PERINNEKULTTUURIKESKUS

Anglan Myllymäkikompleksin tärkeä osa on Anglan perinnekulttuurikeskus, joka avattiin kesällä 2011. Yhtenä keskuksen rakennusmateriaalina käytettiin 425 miljoonaa vuotta sitten syntyneen Jaagurahun kerrostuman kiveä, jossa on koralleja, stromatoporeja ja lonkerojalkaisia.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_angla_2_2018.jpg

Perinnekulttuurikeskuksessa voit perehtyä kansallisiin käsityötaitoihin, osallistua kansankulttuuria esitteleviin näyttelyihin ja kahvilassa maistaa Anglan ruisleipää tai Saarenmaan mainiota kotiolutta /sahtia. Matkamuistomyymälä.

226_juhannusmatka_saarenmaa__angla_alakerran_museo2.jpg

Kellarikerroksessa on sepänpaja ja muita vanhoja laitteita.

22.6_saarenmaa_juhannusmatka_2017_uusi_kuva_traktorit_ja_myllyt.jpg

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_angla_traktorit.jpg

Pihamaalla on erilaisia vahnhoja maatilan koneita, auroja, leikkuupuimureita, traktoreita ym.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_vuohet_tuulimyllymaki.jpg

Pihamaalla on myös kotieläimiä: vuohia, kanoja ja kaneja.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_kaali_meteoriitti_2017.jpg

KAALIN METEORIITTI KRAATERIT

Saarenmaan erikoinen geolooginen ilmiö. Sen säännöllinen pyöreä muoto ja tehdyt tutkimukset näyttävät, että ollaan tekemisissä meteoriitin tekemän kraaterin kanssa. Meteoriitti hajosi kappaleiksi 5-10 kilometrin  korkeudessa ja satoi maanpinnalle paloina, joista suurin aiheutti halkaisijaltaan 110 metriä leveän, 22 metriä syvän kraatterin sekä kahdeksan pienempää kraatteria. Kansan suussa puhutaan lammesta pohjattomana lampena. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan viimeistään 16 m syvyydellä on kova pohja vastassa. Vedenpeilin läpimitta on keskeltä lampea 50 m. Vallin harjalta mitattuna on kraaterin ympyrän läpimitta 110 m. 30:n rautameteoriitin löytäminen v. 1937 vahvisti alkuperäisiä oletuksia. Tiedemiesten arvion mukaan meteoriitin putoaminen ja lammen syntyminen tapahtui noin 700 vuotta e.Kr. Maailman nuorimpien suurkraatterien joukossa Kaalin kraatteri on kahdeksannella sijalla. Noin meidän ajanlaskumme alkamisen aikaan ympäröitiin Kaalin järvi suurella kivimuurilla, jonka luota löytyneet kotieläinten luut viittaava siihen, että kyseessä oli uhripaikka. Kaalin meteoriittikraatterikenttä Saarenmaalla on Viron harvinaisin luontonähtävyys ja samalla koko Euraasian vaikuttavin kraatterikenttä.

Meteorologian ja kallioperäisten kivilajien museossa (4 €) on mahdollisuus tutustua jättiläismeteoriitin putoamista koskeviin materiaaleihin, Kaalin kylän historiaan, meteoriittisirpaleisiin, tutkimusretkillä löydettyihin arkeologisiin esineisiin sekä kalkki- ja dolomiittikivien ominaisuuksiin, löytöpaikkoihin ja käyttömahdollisuuksiin ja seurata audiovisuaalista ohjelmaa jättiläismeteoriitin putoamisesta.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_kaali_ostoksia.jpg

Myynnissä on astioita, koruja, katajasta ja dolomiitista valmistettuja matkamuistoja ja neuletuotteita.  Viereistä Kaalin kyläpuodista saa ostetua, virvoitusjuomia ja jäätelöä.

22.6_juhannusmatka_kaali_trahter_.jpg

Vastapäätä löytyy Kaali Trahter krouvi, jossa tarjoilijat on puettu Saarenmaan kansallispukuun. Krouvista saa erinomaista Saarenmaan kotiolutta. Kaalin krouvi sijaitsee 150 metrin etäisyydellä kuuluisasta meteoriittikraatterista. Kesäisin tarjotaan krouvissa ateriaa päivittäin. Tarjolla on Saarenmaalle ominaisia aitoja makuelämyksiä ja maukkaita juomia. Pihasta voit ostaa palasen Saarenmaata. Vanhoilla vankkureilla myydään tuoksuvasta katajasta ja Saarenmaan kauneimmasta dolomiitista valmistettuja käsityötuotteita.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_miklin_maatilamuseo_1.jpg

MIHKLIN MAATILAMUSEO

Salaiselle Saarenmaalle peitetty perinnekulttuurin helmi odottaa löytämistä! Yksi Viron erikoisimmista museoista - yhden perheen kahdeksan sukupolven aikana muodostunut kokonainen Länsi-Saarenmaan tilakompleksi ja runsas käyttöesineistö, jonka ovat suurimmalta osalta valmistaneet tai jota ovat käyttäneet juuri tämän tilan asukkaat. Mihkli on tyypillinen länsisaarenmaalainen maatila, joka tarjoaa paljon nähtävää myös arkkitehtonisesti. Rakennuksiltaan Mihkli on tyypillinen Länsi-Saarenmaan talo, joka tarjoaa kiinnostavaa etupäässä monipuolisten rakennustensa ansiosta.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__opastettukierros_Mikhlin_maatilamuseo_1.jpg

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__opastettukierros_Mikhlin_maatilamuseo_2.jpg

Asuintalo ja apurakennukset on sijoitettu kehään keskipihan ympäri, joista osa on erotettu hirsiaidalla ympäröidyksi kukkapuutarhaksi. Kaikkialla talon ympäristössä kohoavat aarnipuut, josta aikaisemmin leikattiin lampaille talveksi kerppuja.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_mikli_2.jpg

Museon perustamiseksi ei tarvittu paljonkaan keräystyötä, täydellisen rakennuskompleksin lisäksi paikalla oli säilynyt myös monipuolinen käyttöesineiden kokoelma, joka oli lähes kokonaan tilan asukkaiden kahden vuosisadan aikana valmistama.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__opastettukierros_Mikhlin_maatilamuseo_3.jpg

Mihklin tila on Vikin kylän vanhimpia tiloja. Tilalla on nähtävissä myös sauna, tuulimylly, navetta ja aittoja ym. Virkistysalueellamme on kyläkeinu, tuulimylly, saaren sauna, piknikalue ja talonpojan puisto. Avoinna on museokauppa, josta saa sekä kahvia että jäätelöä!

22.6_saarenmaa_juhannusmatka_karjan_kirkko_1.jpg

22.6_saarenmaa_juhannus_matka_karjan_kirkko_2.jpg

KARJAN KIRKKO

Karjan kirkko on rakennettu 1300-luvun alkupuolella. Kirkko on säilyttänyt melkein muuttumattomana alkuperäisen muotonsa. Kirkko on yksilaivainen ja siinä ei ole kellotornia. Kirkon alttarin yläpuolella on säilynyt rakennusaikaiset pakanalliset maagiset kattomaalaukset. Kirkon muotoilussa huomaat varhais- ja korkeagoottilaistyylisiä elementtejä, jotka on yhdistetty moniin romanialaisiin piirteisiin. Hyvä tietää: Karjan kirkossa on runsaammin kiviveistoksia kuin missään muussa maalaiskirkossa Pohjois-Euroopassa. Kirkon holvit ovat kaksi kertaa korkeammat kuin kirkon seinät. Karjan kirkko on Saarenmaan pienin kirkko.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_Kuressaari_kirkko_3_kk.jpg

KIHELKONNAN PYHÄN MIKAELIN KIRKKO

Kirkko on rakennettu 1200-luvun toisella puoliskolla. Alkuperäisessä kirkossa ei ollut tornia, joka rakennettiin myöhemmin 1800-luvun lopussa. Kirkossa tekevät vaikutuksen korkeat kupolin muotoiset kiviholvit koristeellisine lakikivineen. Kirkon holvimaalauksia 1200-luvulta on säilynyt. Kihelkonnan kirkon alttariseinä ja saarnastuoli kuuluvat Viron vanhimpiin. Renessanssityylinen alttaritaulu on vuodelta 1591 ja saarnatuoli vuodelta 1604.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__opastettukierros_Kihelkunnun_kirkko.jpg

Mestari Johann Andreas Stein rakensi vuonna 1805 kirkon 14 rekisteriset urut. Nämä urut ovat Viron vanhimmat. Kirkosta etelään näet erillään seisovan kellotornin – kampaniilin, jota käytettiin aluksi myös majakkana. Kirkosta erillinen kellotorni rakennettiin vuonna 1638. Kellotorni on ainutlaatuinen koko Baltiassa, sillä se on vanhin kirkosta erillään säilynyt kellotorni.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_kokuvan_kyla.jpg

KOGUVAN KYLÄ
Viron kaikkein parhaiten säilynyt kyläyhteisö. Kylän kaikki talot ovat arkitehtuurisina muistoina suojeluksen alla. Rakennukset ovat pääasiassa 19. vuosisadan alusta. Vanhimmat talot ovat 18 vuosisadalta. Ne sijaitsevat kylän keskiosassa. Koguva on ikivanha ja kuuluisa kalastajakylä ja satama on ollut kylässä jo pitkään. Kirjailija Juhan Smuul on kotoisin Koguvan kylästä, ja nykyään hänen syntymätilansa on Muhun museo. Sulev Nõmmikin kulttielokuvat "Tässä me olemme" ja "Miehet eivät itke" on kuvattu Koguvan kylässä ja sen ympäristössä.

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_K_kylan_lisakuvat2.jpg

Kokovan vanhoja kyläteitä pitkin kävellessä näkyy selvästi säilynyt talonpoika-arkkitehtuuri.

saarenmaa_koguva_museo.jpg

MUHUN MUSEO

Hyvän yleiskuvan Muhun talojen arkitehtuurista antaa Koguvan museon keskustassa oleva Toom. Koguvan kylä Muhun saaren länsirannikolla on eräs Viron maatila-arkkitehtuurin huomattavimmista kohteista. Tällä omaperäisessä maastossa sijaitsevalla kylällä on jokseenkin poikkeuksellinen historia. Täällä asui vapaita talonpoikia, jotka eivät koskaan olleet orjina. Nähtävissä: maatila-arkkitehtuuria, Muhun kansallispukuja,

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_K_kylan_lisakuvat_kylakoulu2.jpg

vanha kyläkoulu, erilaisia näyttelyjä Muhun historiasta, lisäksi taidenäyttelyitä ja museomyymälä. Museo avattiin kirjailija Juhan Smuulin synnyinkodissa Tooman tilalla vuonna 1973. Museo on kylässä neljällä tilalla, liput 4 € aikuiset, & 3 € eläkeläiset ja kyläkartan saat Tooman tilalta.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_kalastusmuseo.jpg

KOGUVAN SATAMA

Poikkeamme Koguvan sataman pienessä kahvilassa ja historiaan voi tutustua satamarakennuksessa sijaitsevassa kalastusmuseossa. Koguvan sataman rysävajassa on Viron ainoa kalastusmuseo. Museossa saa hyvän yleiskatsauksen paikalliseen merenkulkuhistoriaan. Kaikki museoesineet ovat peräisin Koguvan kylän maatiloista, valtaosa niistä Tõnisen maatilasta –talonisäntä nimittäin kieltäytyi liittymästä kolhoosiin ja piti varastohuoneidensa ovet lukittuina, jotta hänen omaisuutta ei raahattaisi kolhoosiin. Rysävajan ainutlaatuisessa interiöörissä on mahdollista nauttia myös satamakahvilan ruoista ja juomista. Satamaravintola Noodakuur:in ruokalistalla on paikallisten kalastajien pyydystä tuoreesta kalasta tai rannikon niityillä kasvatetusta naudan- ja lampaista valmistettuja ruokia.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Muhu_Kogeva_galeria.jpg

19.6_Juhannus_saarenmaa_koguva_shoppi_2.jpg

Koguvassa on myös Cafe-galleria jossa on myynnissä käsintehtyjä koruja ja käsitöitä. Kulman takana on shoppi josta saa saarenmaalaisia elintarvikkeita kuten, sinappia, hunajaa, hilloja, olutta, limonadeja ym.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Muhun_strutsifarmi_3.jpg

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_strutsifarmi.jpg

MUHUN STRUTSITILA

Muhun saarella, pohjolan katajien keskellä, jännittävä eläinpuistossa on harvinainen mahdollisuus nähdä kolmea lentokyvytöntä lintua viidestä olemassa olevasta: strutsi, emu ja nandu. Voit ruokkia maailman suurinta lintua eli strutsia kädestäsi. Laasun maatilan isäntäpariskunta aloitti strutsien kasvatuksen vuonna 1999. Strutsien lisäksi tilalla kasvatetaan emuja, joilla on samanlainen hyvä punainen liha ja arvokas rasva, jota käytetään kosmetiikkatuotteiden valmistuksessa ja ruoanlaitossa.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Muhun_strutsifarmi_2.jpg

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa__Muhun_strutsifarmi_1.jpg

Tilalla asuu myös seeproja ja punajättikenguruja, kenguruita, alpakoita, kaneja ja poneja, jotka ovat lemmikkieläimiä.

Opastetulla 30 minuuttin kierroksella emäntä esittelee strutseja, emuja, kenguruita, poneja, alpakan sekä seepran. Voit ruokkia strutseja kädestäsi erikoisherkulla. Emäntä näyttää oikean strutsimunan, joka painaa 1,6 kg. Farmilla saa ottaa valokuvia sekä filmata.

Saarenmaa_2024_LISAKUVAT_strutsifarmi_1_shoppi.jpg

Farmin kaupasta voi ostaa sulkia, munia, lihaa ja strutsinnahkaisia tuotteita. Myynnissä on myös strutsin öljystä valmistettuja kosmetiikkatuotteita.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa_Liivakeskus_3.jpg

Pysähdymme menomatkalla Muhun saarella Liivakeskuksessa jossa on Muhun leipomo, käsityö- ja matkamuistomyymälä, ravintola ja marketti. Etkö tiedä, mitä ostaa Muhusta kotiin viemiseksi tai ystäville? Paras valinta on Muhun leipä - leipä, joka syntyi suunnitelmasta paistaa kotona perheelle maukasta leipää. Leipää, jonka makuominaisuudet ja terveellisyys ovat mukavasti tasapainossa - leipää, jota haluaisi syödä aina uudelleen. Hyvän Muhun leivän valmistusresepti on: ensiluokkaiset leipurit, parhaat ainesosat, jatkuva suora palaute kuluttajilta ja rakentava yhteistyö jälleenmyyjien kanssa. Leipomossa Liivan Meijeritalossa on saatavilla kuumaa leipää suoraan uunista. Liivan keskuksen ylle leviävä mukava leivän tuoksu johdattaa sinut leipomon myymälään ja kahvilaan.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa_Liivakeskus_kalakauppa.jpg

Kalakauppa josta saa ostetua savustettua kalaa.

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_2022_luostarin_rauniot_2.jpg

PADISE

Luonnonkauniilla paikkalla maaseudulla on muinainen linnanmäki, historiallinen ritarikunnan luostari ja lähes täysin peruskorjattu Padisen kartano.

Paadisen luostari (vir. Padise klooster) oli Länsi-Virossa, Paadisen kylässä sijainnut sisterssiläisluostari. Luostari toimi parisataa vuotta 1300-luvulta 1500-luvulle. Luostarirakennuksista on jäljellä hyvin säilyneet rauniot. Paikalla on sijainnut linnoitus 600–800-luvuilla. Luostariajan jälkeen paikka palveli Venäjän ja Ruotsin linnoituksena sekä asuinkäytössä. Riian lähellä sijainnut Dünamünden sisterssiläisluostari sai vuonna 1220 Paadisen tienoilta maa-alueita korvauksena avusta kristinuskon levittämisessä alueella. Ensimmäisenä rakennuksena paikalle pystytettiin mahdollisesti kivinen kappeli, ja osa luostarin munkeista siirtyi sinne huolehtimaan paikallisesta uskonelämästä. Munkit muuttivat Paadiseen vuonna 1310 ja aloittivat uuden luostarin rakentamisen vuonna 1317. Luostari hankki 1300-luvulla maaomaisuutta Suomesta ainakin Sipoossa, Porvoossa ja Pernajassa. Luostari myi omaisuutensa Suomesta pois 1400-luvun alussa. Ruotsin kuningas Maunu Eerikinpoika lahjoitti 15. toukokuuta 1351 Tallinnan hiippakuntaan kuuluneelle luostarille Porvoon kirkon pappien nimittämisoikeuden sekä oikeuden Ahvenkosken ja Vantaanjoen lohenkalastuksiin. Kalastuksen harjoittaminen kuitenkin vaikeutui. Luostarin valtaoikeudet alueella siirrettiin vuonna 1428 Turun piispanistuimelle.

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_2022_luostarin_rauniot_3.jpg

Parhaimmillaan luostari oli vuoden 1400 tienoilla. Luostari selvisi myös 1500-luvun alkupuolen uskonpuhdistuksesta. 1500-luvun puolivälissä munkit ajettiin luostarista pois ja päärakennuksesta tehtiin linnoitus. 1500- ja 1600-luvuilla luostari kärsi ruotsalaisten ja venäläisten taisteluissa. Kuningas Kustaa II Adolf lahjoitti entisen luostarin alueista suuren osan vuonna 1622 Rammin suvulle. He muuttivat sinne asumaan ja remontoivat sisätiloja muistuttamaan barokkityyliä. Rammit asuivat luostarissa vuoteen 1766, jolloin rakennukset paloivat salamaniskun aiheuttamassa tulipalossa. Luostarirakennusten materiaalia käytettiin läheisen Paadisen kartanon rakentamiseen. Nyt luostari on laajojen kunnostusten jälkeen jälleen avoinna vierailijoille: Aikuiset 6 €, eläkeläiset 4 €.

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_2022_luostarin_kartano1.jpg

Padisen kartano on kunnostettu alkuperäisten omistajiensa von Rammien valvonnassa ja rakennuksessa on avattu viihtyisä hotelli ja upeita makuelämyksiä tarjoava a la carte -ravintola kesäteraseineen. Keskiajalla ympäröivät alueet kuuluivat Padisen luostarille. Luostarille kuuluva kartano on mainittu ensimmäisen kerran vuonna 1319. Luostari lakkasi olemasta vuonna 1559 ja sen maa siirtyi Ruotsin valtiolle vuonna 1561. Kustaa II Adolf lahjoitti kartanon vuonna 1622 Riian pormestari Thomas von Rammille, jonka jälkeläiset omistivat kartanon vuoteen 1919 sekä vuosina 1998-2020.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_P_luostari_kahvila.jpg

Padise Kastellin kesäkahvila on tullut suosituksi elämyspaikaksi, joka eroaa jännittävän sisustussuunnitelmansa, viihtyisän tunnelmansa, puhtaan ja rehellisen ruokansa ja ystävällisen palvelunsa ansiosta. Kahvilan omistajiksi on kaksi Padiselta kotoisin olevaa ystävätärtä, joista yksi on kokki ja toisen intohimona on cocktailmaailma. Kahvilassa vieraillessa voi olla melko varma, että emännät ovat myös itse intomielin töissä. (Kartanon ravintola ja kesäkahvila ovat avoinna ellei ole yksitystilaisuuksia esim. häitä).

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_vesimyllyravintola2.jpg

HÜÜRU MYLLYRAVINTOLA

Hüürun myllyn kievarissa voit tutustua Väänä joen varrella olevaan satoja vuosia vanhaan myllyyn ja sen laitteisiin, kalastaa taimenia, täyttää vatsansa maukkailla, suurilla ja edullisilla ruoka-annoksilla ja maistella herkullisia juomia. Samalla voit istahtaa terassilla ja nauttia vanhan myllyn muureista ja joen solinasta.

Saarenmaa_2024_LISAKUVAT_lounapaikka_terassi.jpg

Vesimylly on ollut paikallaan ainakin jo vuosina 1540-1550. Voidaan siis sanoa, että Hüürun vesimylly on historiallisesti sen paikan sydän ja keskus, jonka ympärille muu elämä on keskittynyt. Sen, joka viljelee peltoa ja kasvattaa viljaa, täytyy jauhaa vilja. Ei tiedetä tarkasti, milloin virolaiset oppivat tekemään tämän vesipyörän avulla, mutta virolaisten vesimyllyjen tutkija Anto Juske sanoo, että ammatti on opittu viikingeiltä. Nyt Hüürun vesimylly on herännyt henkiin ja se on jälleen tämän paikan sydän, paikka, jossa arvokas historia liittyy nykypäivään. Voit pysähtyä viettämään mukavaa aikaa kauniissa paikassa ja sen historiallisessa ympäristössä.


24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_hotelli_1_uusi.jpg

HOTELLI

Hotelli sijaitsee Kuressaaren keskustassa rauhaisalla sivukadulla 400 m. / 5 minuutin kävelymatkan päässä pääkadusta ja 1 km päässä Piispan linnasta. Kaikkien hotellin asiakkaiden käytössä on maksuton wifi ja virkistäviä juomia tarjoaa hotellin vastaanoton yhteydessä sijaitseva lobby bar, jolla on myös terassi. 24h-vastaanotossa on tallelokero ja sieltä saa kylmiä juomia ym. Neljäkerroksisessa rakennuksessa on hissi. Kellarikerroksessa sijaitsevassa käytännöllisessä ravintolassa on aamuisin katettuna klo 7.30 – 10.00 herkullinen aamiainen. Kellarikerroksessa sijaitsee myös asiakassauna, joka on tilattavissa lisämaksusta.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_hotelli_2_uusi.jpg

Kaikki huoneet ovat tilaavia, kodikkaita ja käytännöllisiä. Niistä löytyvät kaikki nykyaikaiset varusteet ja mukavuudet. Tilavassa 2 hengen 16 m² huoneessa on parivuode tai kaksi erillistä vuodetta, kolmen hengen 18 m² huoneessa sekä 12 m² yhden hengen huoneessa on oma kylpyhuone, vaatekaappi, kirjoituspöytä, taulu-tv, ilmainen Wi-Fi ja jääkaappi.


21.-23.6 JUHANNUSMATKA 2024 SAARENMAA / ALUSTAVA MATKAOHJELMA

21.6 Perjantai - Suomen Juhannusaatto 

Klo 08.00- kokoontuminen Hki Länsisatama Länsiterminaali 2. Laivaan pääsee klo 08.30 asti!. Klo 09.00 Eckerö Linen Finlandia lähtee Tallinnaan. Aamiaisbuffet 1.kattaus klo 08.30- lisämaksusta +17 € henkilö. Klo 11.15 Eckerö line saapuu Tallinnan satamaan A-terminaaliin. N. klo 11.30- bussi lähtee parkkipaikalta Tallinnasta A-terminaalin edestä.

Saarenmaa_2024_LISAKUVAT_markettipysahdys.jpg

Pidämme eväsostostauon Tallinnan laidalla Marketissa. Aulasta löytyy myös apteekki ja tilavat wc-tilat.

22.6_Saarenmaanlautta_2017_1.jpg

22.6_Saarenmaanlautta_2.jpg

22.6_saarenmaanlautta__2017_3.jpg

Noin klo 13.50 bussi saapuu Virtsun satamaan Klo 14.05 lautta Saarenmaalle. Laivamatka Saarenmaalle kestää 30 min. Laivalla on aurinkokansi, lepotuoliosasto, baari, bistro ja kioski. Klo 14.32 laiva saapuu Kuivastuun Muhun saarelle josta tie Kuressaareen alkaa.

Juhanusmatka_2023_Saarenmaa_Liivakeskus_ruokacafekoju.jpg

Muhun saarella pysähdymme Liivakeskuksessa jossa on kahvila -terassi, Muhun leipomo, käsityö- ja matkamuistomyymälä, ravintola ja marketti. Leipomossa Liivan Meijeritalossa on saatavilla kuumaa leipää suoraan uunista. Liivan keskuksen ylle leviävä mukava leivän tuoksu johdattaa Sinut leipomon myymälään ja kahvilaan. Bussi on Kuressaaressa n. klo 16.30-.

23.6_juhannusjuhla_kuressaari_2023_1.jpg

22.6 PE JUHANNUSAATTO oli 2023 KURESSAREN RANNAN JUHANNUSJUHLA

Juhannusjuhla on juhannusaattona klo 19 alkaen Kuressaaren rantavirkistysalueella. Linnan ja rannan välisesä puistossa, 1,5 km päässä hotellistamme. Nauti pitkästä kesäyöstä hyvän seuran, musiikin ja tanssin merkeissä! Luvassa on tietysti myös ruokaa ja juomaa sekä hauskoja pelejä ja kilpailuja 🙂.Juhannustanssit & orkesteri. Illan aloittaa sekaryhmä Piprellid ja duo Kevin Räim & Joosep Berens. Voit pyöräyttää jalkaasi Eestiläisen-yhtyeen säestyksellä 𝗠𝗮𝗻 ♫ ♬. Juhannuskokko syttyy klo 21.00. Tapahtuma on ilmainen!

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_Pidulan_lampi.jpg

23.6 Lauantai - Suomen Juhannuspäivä

Buffetaamiainen. Kesälauantaisin Kuressaaren kauniilla keskusaukiolla esiintyvät klo 12-16 kansantanssijat, kansanmuusikot ja muut taideryhmät Saarenmaan ja Saarenmaan eri alueilta tarjoten iloa ja elämystä. Klo 10-17 bussikierros Saarenmaan nähtävyyksille paikallisoppaan opastamana: Kuressaaren Piispanlinna,

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_Kaalin_kraatteri_lisakuva.jpg

Kaalin meteoriittikraatterit ja lisämaksusta liuskekivimuseo (4 €), kahvitauko Kaali Trahter ravintolassa. Kaalin puodista saa ostettua jäätelö, vesipullon tai evästä retkelle.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_angla__2018__kuva.jpg

Karjan kirkko, Anglan tuulimyllyllymäki ja sen perinnekeskuksen näyttelyt. Kahvila josta saa pientä suolaista tai makeaa.

24.-26.6_Juhannusmatka_Saarenmaa_panga_merelta.jpg

24.-26.6_Juhannusmatka_Saarenmaa_panga_2.jpg

Käymme ihastelemassa Pangan pengermää. Paikalla on myös grillikioski mistä saa hampurilaisia, makkaraa, jäätelö, kahvia ja kylmiä juomia. Matkamuistomyyntiä.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_Pidulan_lampi2.jpg

juhannus_saaremaa_forellli_lounas.jpg Lounastaukolla mahdollisuus nauttia loimulohiateria n. 16 € (2023).Pysähdymme Odalätsin lähteillä ja ajamme Kihelkonnan kirkon luota. Sen jälkeen iltapäivällä vielä kiinnostuneille Mikhlin talomuseo. Klo 17-17.30 olemme takaisin hotellilla Kuresaaressa.

Saarenmaa_2024_LISAKUVAT_strutsifarmi_2_ponit.jpg

25.6 Sunnuntai

Buffetaamiainen. Lähtö hotellilta klo 09.30. Saarenmaalla käymme katsomassa vielä Muhun strutsifarmia jossa emäntä esittelee myös emuja, kenguroita, strutseja ym. Farmilla on myös myymälä. Muhun saarella näemme Koguvassa Viron parhaiten säilyneen kyläkokonaisuuden (museo 4 €),

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_koguvan_satama.jpg

Koguvan sataman ravintolassa kahvitauko. Klo 13.30 Kuivastusta lautta mantereelle Virtsuun. Laivamatka kestää 27 min.

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_2022_luostarin_rauniot_1.jpg

Paluumatkalla Tallinnaan vietämme vielä 25 minuutin pysähdyksen Padisen luostarin raunioilla ja Padisen kartanolla.

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_2022_luostarin_kartano2.jpg

Kartanon terassilla kahvitauko (ellei yksityistilaisuuksia) tai Padisen Kastellin kesäkahvilassa.

24.6_Saarenmaa_juhannusmatka_vesimyllyravintola1.jpg

Lounastauko Hürun historiallisen myllyn kievarissa klo 16.15. Bussi saapuu klo 17.45 Tallinnan satamaan A-terminaaliin. Laivaan mentävä klo 18.10 mennessä. Klo 18.30 Eckerö Linen Finlandia lähtee Helsinkiin. Laivalla lisämaksusta Buffetpöytä kattaus klo 18.30- /ennakkoon ostettuna 34 €. Klo 21.00 Eckerö Line saapuu Helsinkiin Länsisatamaan.

23.12_ulon_iso_bussi.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastointi, wc, DVD/tv. Varaa matkalle euroja. Matkustajilla on oltava passi tai henkilöllisyystodistus, sekä matkavakuutus.

Eckeroline_bussiyhteys_satamaan.jpg

UUTTA ONNIBUSSILLA Helsingin satamiin mm. F24, F40 ja F44 Oulusta, Jyväskylästä, Lahdesta.

JUHANNUSMATKAN MATKAVARAUS/ PAIKKATIEDUSTELU TÄSTÄ!

E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kil­pai­lu- ja ku­lut­ta­ja­vi­ras­ton valmismatkarekisterin vakuusrahaston jäsen.

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

www.valmismatka.fi.jpg