JUHANNUSMATKA 25.-27.6 JUHANNUS 2021 SAARENMAA

25.-27.6_Juhannusmatka_2021_Saarenmaa_3_pv._199_._2.jpg

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_rulla.jpg

25.-27.6 JUHANNUSMATKA 2021 SAARENMAA PE-SU 3 pv.199 €.

1hh lisä + 40 €. Lapset -12 v. 150 €.

Sis. laivamatkat, Saarenmaan lauttamatkan, bussimatkat matkanjohtajan johdolla ohjelman mukaan, bussikierroksen Saarenmaan tärkeimmille nähtävyyksille Juhanuspäivänä paikallisoppaan opastamana, 2 hotelliyötä buffetaamiaisella Kuressaaressa. Museoiden ym. sis.p. maksut erikseen 3,50-5 €.

Saarenmaa_2019_juhannusjuhlat_2.jpg

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_juhannustanssit.jpg

20.6 PE JUHANNUSAATON 2019 JUHANNUSJUHLA  oli

Juhannusjuhla Juhannusaattona Kaarmassa. Oma bussi hotellilta klo 19.30. Ohjelmaa klo 20 taiteilijoiden konsertti alkaa kansantanssia, kello-piano-äänistä musikkia ja mukavia kappaleita. juhannuskokko syttyy klo 21.00. Juhannustanssit & orkesteri Vanaviisi. Buffet: myynnissä jäätelöä, grilliherkkuja, makkaraa ja kylmiä juomia. Sis. pääsy 0 € ?

Viron suurin saari Saarenmaa, jonka Georg Ots lauloi ikiajoiksi suomalaisten sydämiin, tarjoaa unohtumattomine nähtävyyksineen mitä kauneimmat puitteet lomailuun ja juhannuksen viettoon. Saarenmaan parasta antia on luonto. Saarenmaan ilmasto on leuto ja maaperä kalkkipitoinen, niinpä saaren kasvisto on ainutlaatuinen ja Suomen kasvistosta poikkeava.

22.6_saarenmaa_juhannusmatka_kuressaari_2017.jpg

KURESSAARI 17.000 as.

Viron parhaiten säilyneessä pikkukaupungin idyllisessa keskustassa on paljon upeita vanhoja rakennuksia. Kuressari on yli 600 vuotta vanha kaupunki. Se muistuttaa keskiaikaista kaupunkia vanhoine linnoineen, vallihautoineen ja mutkikkaine katuineen. Kuressaaren keskusta on säilyttänyyt ilmeensä ajoista joilloin sitä kutsuttiin "Liivinmaan pikukaupunkien helmeksi". Kauneimpia rakennuksia ovat barokkityyliset kaupungintalo ja Vaakahuone 1600 luvulta.

saarenmaa_kuressaari_keskusta_2.jpg

Kuressaare Vaakahuoneen rakentamisen idea on peräisin ruotsalaiselta magnaatilta Magnus Gabriel de la Gardielta, joka hallitsi Saarenmaata vuosina 1648–1654. Rakennuksen valmistumisvuosi - vuosi 1663 - on hakattu barokkityylisen rakennuksen voluuteilla koristetun portaikkopäädyn harjakiveen. Katonharjalla oleva sepän takoma tuuliviiri on peräisin vuodelta 1664. Hyvä tietää: vaakahuone perustettiin kauppatarvikkeiden punnitsemista varten. 1800-luvun loppuun saakka vaakahuoneessa sijaitsi kaupungin postitalo. Vuonna 1906 vaakahuoneessa oli Saarenmaan ensimmäinen yksityispuhelinverkon keskusasema. Nykyisin rakennuksessa on kahvila-pub "Vaekoda". Ravintolat ovat aivan keskustassa raatihuoneen aukion ympärillä, missä pienellä alueella on monipuolinen valikoima erilaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Tarjolla on hyvä valikoima sekä tyypillisiä paikallisia herkkuja, grilliruokia ja pitsoja. Kirkoista kauneimpia ovat luterilainen Laurentiuksen kirkko ja ortodoksinen Nikolain kirkko. Kuressaaren 1600-1800 -luvuilta oleva vanhakaupunki on restauroitu ja täynnä nähtävyyksiä. Näkemisen arvoinen on Piispanlinna. Historiallisen keskustan ympärillä on hyvin hoidettuja omakotitaloja puutarhoineen. Kaupungin vehreisiin puistoihin on mukava tutustua kävellen ja uimaranta viehättää auringon palvojia ja uimareita.

saarenmaa_kuressaari_tori.jpg

Kuressaaren keskustassa, ja Piispanlinnan pihalla on paljon erilaisia ostospaikkoja, toreista työpajoihin ja elintarvikeliikkeisiin. Parhaita ostospaikkoja on raatihuonetta vastapätä oleva Kuressaare Turg eli tori. Turistien suosimalta Kuressaaren torilta saa ostettua mm. paikallisia käsitöitä, katajaesineitä, meripihkaa, villatuotteita, hunajaa, juustoja ja kesäisin kantarelleja. 2019 oli 22.6 lauantai Klo 10 alkaen toripäivä Kuressaaren torilla. Yksi Saarenmaan vanhimpia kauppoja Kaubamaja odottaa sinua aivan Kuressaaren sydämessä. Kahdesta kerroksesta löydät kaikkea kodin tarvikkeista kosmetiikkaan. Tavaratalon ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat lisäksi puhelinmyymälä, eläinkauppa ja apteekki. Kalevin suklaaatehtaan Kuressaaren suklaakauppa tarjoaa laajan valikoiman Kalevin makeisia, käsityökaramelleja ja marsipaanikuvioita.

19.6_Juhannus_saarenmaa_leipa_2.jpg

Leipä, olut ja tuulimyllyt Saarenmaan symboleina

Makeanhapan leipä, tuulimyllyt ja kotiolut ovat Saarenmaalla perinteisiä ja vierailijoiden mielestä tämän merentakaisen maan symboleita.

Leipä.
Saarenmaa ja makeanhapan leipä kuuluvat yhteen. Oma on rakasta, tietävät mustasta leivästä pitävät saarenmaalaiset, olkoonpa leipä sitten kaupasta ostettua tai kotona omassa uunissa paistettua. Vanhoja perinteitä jatkavat maakunnan kolme suurinta pullan- ja leiväntuottajaa. Monien saarenmaalaisten mielestä se oikea saarenmaalainen leipä on Borodino-nimincn vuokaleipä, jolle on myös omistettu laatumerkki Tunnustettu Virolainen Maku.

Paras valinta on Muhun leipä - leipä, joka syntyi suunnitelmasta paistaa kotona perheelle maukasta leipää. Leipää, jonka makuominaisuudet ja terveellisyys ovat mukavasti tasapainossa - leipää, jota haluaisi syödä aina uudelleen. Hyvän Muhun leivän valmistusresepti on: ensiluokkaiset leipurit, parhaat ainesosat, jatkuva suora palaute kuluttajilta ja rakentava yhteistyö jälleenmyyjien kanssa. Leipomossa Liivan Meijeritalossa on saatavilla kuumaa leipää suoraan uunista. Liivan keskuksen ylle leviävä mukava leivän tuoksu johdattaa sinut sinne.

Olut.
Saarenmaalainen on kautta aikojen ollut suuri oluenpanija ja oluenkäyttäjä. Kotioluen (se ei ole sahtia) panemisen tapa ei ole Saarenmaalta vielä hävinnyt. Maltaista, hiivasta, humalasta ja vedestä valmistettu saarenmaalainen olut on tullut tunnetuksi tuotteeksi. Myös teollisen oluenpanemisen perinne on ollut Saarenmaalla pitkä.

saarenmaa_tuulimyllyt.jpg

Tuulimyllyt.
Vaikka jalkamyllyjä onkin Saarenmaan maisemaan jäänyt vähän, niitä pidetään yhtenä Saarenmaan symboleina.

saarenmaan_kirkkoja.jpg

SAARENMAAN KIRKOT

Saarenmaan erikoisen tunnelman luo karkean katajainen luonto, vanhat kiviaidat, hirsitalot ruokokattoineen ja säilyneet uulimyllyt. Keskiaikaiset kivikirkot ovat saaeen helmi. vierasperäisen kulttuurin muistomerkkeinä ne nousevat puiden ylitse vanhojen kihlakuntien keskuksissa. Omaleimaiset Saarenmaan kirkot herättävät huomiota myös paikallisten rakennusmateriaalien ansiosta. Kirkkojen somistukseen käytetty dolomiitti esittää harvinaisia taideteoksia. Tuntemattomaksi jääneiden mestareiden kiviveistokset luovat hartaan tunnelman.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_piispanlinna_2017.jpg

saarenmaa_linna2.jpg

PIISPANLINNA

Kuressaaren tärkein nähtävyys on Kuressaaren piispanlinna. 1200 luvun lopulla rakennettu Piispanlinna on yksi kaikkein parhaiten säilyneista keskiaikaisista linnoituksista Baltiassa.

Kaupunginpuiston kohokohta on vallihautojen ympäröimä Kuressaaren piispanlinna, joka tunnetaan kansan keskuudessa Kuressaaren linnana, on yksi Viron mielenkiintoisimmista ja parhaiten säilyneistä puolustusrakennelmista. Linnoituksesta tuli rakennusaikanaan 1300–1800-luvuilla yksi Pohjois-Euroopan huomattavimmista rakennelmista. Linnassa on historianmuseo, joka esittelee perusnäyttelyllään ja kiertävillä näyttelyillään vierailijoille tarinoita Saarenmaasta ja saarenmaalaisista kaukaa menneisyydestä ja lähihistoriasta sekä tarjoaa tekemistä lapsille ja aikuisille aarteen metsästyksestä jousiammuntaan!

22.6_saarenmaa_juhannusmatka_piispanlinna_vallihauta_.jpg

Konventtirakennus muodostaa pohjamuodoltaan neliön, sivun pituus 43 m. Pohjoisella sivulla on 2 tornia, vahtitorni Pikk Herman ja puolustustorni Sturvolt. Pohjoiselta kyljeltä on myös linnan sisäänkäynti. Lohkotuista dolomiittiplokeista on rakennuksen keskellä ruutumainen piha, jota ympäröi toisella ja kolmannella kerroksella holvikäytävät.

saarenmaa_museo.jpg

Nykyään linnoituksessa sijaitsee Saarenmaan museo. Perusnäyttely Saarenmaan historiasta sijaitsee yläkerran ristikäytävässä ja kahdessa suuressa salissa. Lähihistorian perusnäyttely koostuu kahdesta osasta.

kuressaaren_museo.jpg

Näyttely ”Saarenmaa 1939-49” sijaitsee Kuressaaren linnan koillissiiven kolmessa salissa. Vuonna 2011 valmistunut näyttely ”Saarenmaa 1950-94” sijaitsee linnoituksen puolustustornin neljässä kerroksessa. Saarenmaan museon luonto-osastolla saat käsityksen Saarenmaan rakenteesta, ilmastosta ja rannikosta. Lapsille tarjoaa erityisen elämyksen luonto-osaston erilaiset eläimet ja linnut. Museo on avoinna klo 10-18/ . Linnan tornissa on kahvila. Museon lisäksi Piispanlinnassa on toinenkin näyttely eli ruutikellari, joka on avoinna ke–su klo 10–18.

Piispanlinnan pihamaalla on myös kolme käsityöverstasta joissa näkee alansa mestareita työssään, halutessaan voi itsekin kokeilla omia taitojaan. Lasi- ja keramiikkapajoissa voi ihailla käsityöläisten työskentelyä. Myynnissä on käsitöitä ja muita Saarenmaalle tyypillisiä tuotteita. Saarenmaan sepät esittelevät keskiaikaisia työmenetelmiä ja valmistavat myyntiin kaikenlaisia käsitöitä. Viereiseen sammutusvesivarastoon  on perustettu vielä neljäskin työpaja, ns. kivikoda, jossa tämän alan asiantuntija Taivo Parbus valmistaa dolomiitista matkamuistoja ja antaa kiinnostuneille mahdollisuuden tutustua kivenlohkomistaitoon.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_Kuressaari_kirkko_1.jpg

Klassista tyyliä edustava yksilaivainen Kuressaaren Laurentiuksen kirkko rakennettiin nykyiselle paikalleen 1600-luvulla. Nykyinen ulkomuoto on peräisin 1830 -luvulta. Kirkon omaperäisyyttä korostavat dolomiittiset yksityiskohdat. Kirkon saarnatuoli ja alttariseinä on hakattu dolomiitista, koko salia kiertää pylväsparveke. Kirkossa näet Viron ensimmäisen Sauerin soittimen, Kuressaaren kaupungin ainoat urut. Hyvä tietää: ainutlaatuinen ristimiskivi joka on lähellä Gotlannin ns. Frölje-ryhmän kasteallas on peräisin vuonna 1944 tuhoutunesta Ansekylän keskiaikaisesta kirkosta, Kolgata alttarimaalauksen tekijänä on Carl Siegismund Walther. Tornin empiirityylisen neulakypärän inspiraationa ovat olleet Pietarin rakennukset.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_Kuressaari_kirkko_2.jpg

Keskustan ja linnan välissä oleva Pyhän Nikolain kirkko on ortodoksinen kolmilaivainen kirkkorakennus. Se edustaa arkkitehtooniselta tyylisuunnaltaan vaatimatonta myöhäisklassismia. Kirkon rakennustyöt käynnistettiin Katariina Suuren käskystä vuonna 1786, ja ne saatiin päätökseen vuonna 1790. Kirkko, sen dolomiitista valmistettu porttirakennus sekä ympäröivä muuri ovat arkkitehtuurin muistomerkkinä suojelunalaisia. Mielenkiintoinen on myös samalta ajalta peräisin oleva kolmiosainen portti. Portin pääsisäänkäynnin molemmilla puolilla olevista seinistä uloavat kaksi puolipylvästä doorilaisine kapiteeleineen. Kirkko on avoinna tutustumista varten ti–la klo 10–14 ja su klo 9.30–12.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_veski_tuulimyllyravintola.jpg

VESKI TRAHTER -TUULIMYLLYRAVINTOLA

Ruokailupaikaksi voi valita vaikkapa Kuressaaren vanhimman ravinolan, 120 vuotta vanhassa tuulimyllyssä olevan Veski-ravintolan. Kunnostetussa rakennuksessa on yritetty säilyttää hollantilaistyylisen kivituulimyllyn alkuperäiset rakenteet. Kuressaaren vanhin ravintola tarjoaa Saarenmaan ruokia ja juomia.

Paikallisten makujen ravintola, joka sijaitsee Kuressaaren ainutlaatuisessa tuulimyllyssä (nähtävyys vuodelta 1899). Ruokalistalta löydät riistaa, savukalaa, talon juomia paikallisista marjoista, talon viiniä kotiomenoista ja Veskin oman ensimmäisen oluen. Melkoinen määrä erilaisia oluita mm. paikallisilta pienpanimoilta. Kesällä on lisäksi avoinna puutarha, suuri terassi ja parvekkeet. Järjestetään tapahtumia sekä aikuisille että lapsille, esiintyjiä sekä Virosta että ulkomailta, erikoisillalliset, harrastukset, tapahtumat. Tilaa talokierros tai saaren oluiden tai snapsien maistiaiset. Veski on valittu White Guiden Viron TOP100 ravintoloiden joukkoon!

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_ravintolaterassi_1_Kuressaari.jpg

Kuressaaressa ravintolat ovat kätevästi aivan keskustassa, hyvin lähellä raatihuonetta, missä pienellä alueella on monipuolinen valikoima erilaisia ruokia tarjoavia ravintoloita.

Kodulinna Lokaal Kuressaaren keskustassa kutsuu sinut syömään tai juomaan, tanssimaan, pelaamaan biljardia tai viettämään aikaa ystäviesi kanssa. Ruokalista on monipuolinen ja hinnat edulliset.  Myös päivittäisiä tarjouksia. Ravintola on viihdyttänyt saarenmaalaisia ja Saarenmaan vierailijoita jo vuodesta 1997. Tanssilattialla on tanssittu tuhansia kilometrejä ja vietetty monia mukavia tunteja. Juoma- että ruokalistalta löytyy upeita makuja. Pääruokien joukkoon kuuluu liharuokia, salaatteja ja keittoja. Ravintolan terassi on hyvä pelkälle oluellekin. Avoinna pe-la 05 asti.

Viihtyisä Vaekoda Pub sijaitsee Kuressaaren keskustassa historiallisessa Vaekodassa (Tallinna 3), josta saa hyvin grillattua kalaa, pihvejä ja myös vähän erikoisempia ruokia, kuten grillattua villisikaa. Sillä kuten monilla muillakin tämän alueen ravintoloilla on terassi. Lisäksi tämä kuten monet muutkin kaupungin ravintolat, muuntuu illan hämärtyessä baariksi, jossa on yllättävän alhainen hintataso ja joka on viikonloppuisin aamuun asti auki.

Kadun toisella puolella Kuressaaren raatihuoneen vieressä pistää silmään entinen palokuntatalo torneineen. Rakennus valmistui vuonna 1911 ja letkujen kuivattamiseen tarkoitettu kivinen torni vuonna 1958. Nykyään siellä sijaitsee Pritsumaja Grill & Bar on Kuressaaren keskustassa sijaitseva viihtyisä pubi. Paikka on saanut nimensä vuonna 1868 avatusta paloasemasta. Pritsumaja Grill & Bar tarjoaa hyviä makuelämyksiä ja ystävällistä palvelua. Ruokalista koostuu erilaisista annoksista ja hyviä valintoja löytyy jokaiseen makuun. Toisessa kerroksessa voi järjestää juhlia ja muita tapahtumia yksityisemmin. Perjantai–lauantai: 11:00-04:00.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_ravintolaterassi_3_Kuressaari_ital.jpg

Ristorante La Perla on paikka makuelämyksistä nauttimiseen. Ruokalistalla ovat parhaat italialaiset ruoat pizzasta pastaan. Sekä grillikalaa ja -lihoja ja myös kasvissyöjille sopivia lämpimiä ruokia. Jälkiruokavalikoimaan kuuluvat perinteiset Affogato ja Tiramisu. Tarvittaessa italialaiset juuret omaava ravintolan omistaja panee essun eteen ja valmistaa asiakkaille herkullisia ruokia äitinsä reseptivalikoimasta. Ruoan seuraksi voi valita parhaita italialaisia viinejä. Aika kuluu nopeasti hyvässä seurassa viihtyisästi nautiskellen. La Perlaan tullaan viipymään... Mukava kesäterassi.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_ravintolaterassi_2_Kuressaari.jpg

Saaremaakera tarjoaa erinomaisen makuelämyksen todellisille herkuttelijoille. Ruokalistalta löytyy maukkaiden salaattien, rapeiden perunoiden ja makean kakun lisäksi myös kuumassa puulämmitteisessä kiviuunissa valmistettuja mehukkaita ja herkullisia pizzoja. Ruoissamme käytetään aina mahdollisimman paljon paikallisa raaka-aineita ja parhaiden kokkien neuvoja.

Viinikellari Prelude kutsuu tutustumaan kiehtovaan viinivalikoimaan ja aitoon saarenmaalaiseen ruokaan. Ruokalistalla on palat parhaasta paikallisesta kalasta (siika, ankerias, ahven, kampela, kilohaili jne.) ja lihasta (kauris, villisika, karitsa). Paikallisen ruoan lisäksi yllätämme asiakkaitamme ostereilla ja niihin sopivilla viineillä. Miellyttävä, kiireetön ilmapiiri ja rauhallinen musiikki sopivat taustaksi yhdessä vietetyille, kauniille hetkille. Kapteen Körts eli Kapteenin krouvi on ollut aitoutensa ja unohtumattomien tapahtumiensa ansiosta suosittu tapaamispaikka sekä paikallisille asukkaille että turisteille uudessa osoittessa Tallinna tn 21, Kuressaare. Meriteemainen sisustus, puhtaan nautinnon tarjoava keittiö sekä mukava oleskelu ovat juuri ne komponentit, jotka takaavat välittömän tunnelman kaikkina aikoina, ja sitä Kapteeni myös mitä suurimmalla ilolla kaikille jakaa!

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_Kuressaari_kahvila_1.jpg

Kahvila Vanalinna on mukava pieni kahvila, jossa tuntee herkullista pullantuoksua jo varhain aamulla. Kaikki paikan päällä myytävät pullat-piirakat-kakut on valmistettu samana päivänä paikan päällä. Herkullisten leivonnaisten ja erinomaisten Lavazza kahvien lisäksi löydät laajan valikoiman lämpimiä leivonnaisia, voileipiä, erilaisia ​​salaatteja ja tuoreita smoothieita.

SAARENMAAN KIERROKSELLA NÄEMME LISÄKSI MM:

22.6_saarenmaa_juhannusmatka_panga_uusi.jpg

saarenmaa_panga.jpg

PANGAN PENGERMÄT

Pangan rantajyrkänne on Länsi-Viron ja sen saarien korkein kallioperäpaljastuma. Silurin rantakallio, joka alkaa Gotlannin saarelta Ruotsista, kulkee Itämeren halki ja nousee Saarenmaan länsirannalla taas maanpinnalle. Jyrkänteen enimmäiskorkeus on 21,3 m ja leveys on noin 2,5 km. Pangan jyrkänne nousee alastomana "muurina" suoraan rannasta. Sen korkeimmassa paikassa niemen luoteenpuoleisestä kärjestä vähän lounaaseen sijaitsee muinainen uhripaikka, jonne tuotiin merelle tarkoitettuja uhreja.
Luonnonsuojelualueelta voi nähdä upean auringonlaskun, ja siellä voi pitää piknikin, katsella lintuja, ottaa kauniita luontokuvia ja keinua kyläkeinussa. Jyrkänteellä on myös dolomiitista valmistettu aurinkokello. Piknic paikka. Myynnissä jäätelö, kahvia, makkaraa, virvokkeita, olutta, matkamuistoja ym.

22.6_saarenmaa_juhannusmatka_2017_uusi_kuva_traktorit_ja_myllyt.jpg

ANGLAN TUULIMYLLYT

Ainoa Saarenmaan oman tyylin säilyttänyt tuulimyllymäki - tuulelle avoin korkein kohta, johon rakennettiin kylän myllyt vuonna 1925. Anglan viidestä myllystä neljä on tyypillistä Saarenmaan pukkimyllyä, rakennettuja edellisen vuosisadan alussa.

saarenmaa_juhannusmatka_tuulimyllyt.jpg

Niiden keskellä seisoo vähän korkeampi hollantilainen mylly. Sen runko ei ole kivestä kuten on hollantilaiseen tapaan, vaan on kahdeksankulmainen puurakenne.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_angla_1_2018.jpg

ANGLAN PERINNEKULTTUURIKESKUS

Anglan Myllymäkikompleksin tärkeä osa on Anglan perinnekulttuurikeskus, joka avattiin kesällä 2011. Yhtenä keskuksen rakennusmateriaalina käytettiin 425 miljoonaa vuotta sitten syntyneen Jaagurahun kerrostuman kiveä, jossa on koralleja, stromatoporeja ja lonkerojalkaisia.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_angla_2_2018.jpg

Perinnekulttuurikeskuksessa voit perehtyä kansallisiin käsityötaitoihin, osallistua kansankulttuuria esitteleviin näyttelyihin ja kahvilassa maistaa Anglan ruisleipää tai Saarenmaan mainiota kotiolutta /sahtia.

226_juhannusmatka_saarenmaa__angla_alakerran_museo2.jpg

Kellarikerroksessa on sepänpaja ja muita vanhoja laitteita.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_angla_traktorit.jpg

Pihamaalla on erilaisia vahnhoja maatilan koneita, auroja, leikkuupuimureita, traktoreita ym.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_vuohet_tuulimyllymaki.jpg

Pihamaalla on myös kotieläimiä: vuohia, kanoja ja kaneja.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_kaali_meteoriitti_2017.jpg

KAALIN METEORIITTI KRAATERIT

Saarenmaan erikoinen geolooginen ilmiö. Sen säännöllinen pyöreä muoto ja tehdyt tutkimukset näyttävät, että ollaan tekemisissä meteoriitin tekemän kraaterin kanssa. Kansan suussa puhutaan lammesta pohjattomana lampena. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan viimeistään 16 m syvyydellä on kova pohja vastassa. Vedenpeilin läpimitta on keskeltä lampea 50 m. Vallin harjalta mitattuna on kraaterin ympyrän läpimitta 110 m. 30:n rautameteoriitin löytäminen v. 1937 vahvisti alkuperäisiä oletuksia. Tiedemiesten arvion mukaan meteoriitin putoaminen ja lammen syntyminen tapahtui noin 700 vuotta e.Kr. Meteorologian ja kallioperäisten kivilajien museossa (4 €) on mahdollisuus tutustua jättiläismeteoriitin putoamista koskeviin materiaaleihin, Kaalin kylän historiaan, meteoriittisirpaleisiin, tutkimusretkillä löydettyihin arkeologisiin esineisiin sekä kalkki- ja dolomiittikivien ominaisuuksiin, löytöpaikkoihin ja käyttömahdollisuuksiin ja seurata audiovisuaalista ohjelmaa jättiläismeteoriitin putoamisesta.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_kaali_ostoksia.jpg

Myynnissä on astioita, koruja, katajasta ja dolomiitista valmistettuja matkamuistoja ja neuletuotteita.  Viereistä Kaalin kyläpuodista saa ostetua, virvoitusjuomia ja jäätelöä.

22.6_juhannusmatka_kaali_trahter_.jpg

Vastapäätä löytyy Kaali Trahter krouvi, jossa tarjoilijat on puettu Saarenmaan kansallispukuun. Krouvista saa erinomaista Saarenmaan kotiolutta / sahtia.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_miklin_maatilamuseo_1.jpg

MIHKLIN MAATILAMUSEO

Saarenmaan länsirannikolla sijaitsee yksi Viron erikoisimmista museoista - Mihklin maatilamuseo. Mihkli on tyypillinen länsisaarenmaalainen maatila, joka tarjoaa paljon nähtävää myös arkkitehtonisesti. Rakennuksiltaan Mihkli on tyypillinen Länsi-Saarenmaan talo, joka tarjoaa kiinnostavaa etupäässä monipuolisten rakennustensa ansiosta. Asuintalo ja apurakennukset on sijoitettu kehään keskipihan ympäri, joista osa on erotettu hirsiaidalla ympäröidyksi kukkapuutarhaksi. Kaikkialla talon ympäristössä kohoavat aarnipuut, josta aikaisemmin leikattiin lampaille talveksi kerppuja.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_mikli_2.jpg

Museon perustamiseksi ei tarvittu paljonkaan keräystyötä, täydellisen rakennuskompleksin lisäksi paikalla oli säilynyt myös monipuolinen käyttöesineiden kokoelma, joka oli lähes kokonaan tilan asukkaiden kahden vuosisadan aikana valmistama. Mihklin tila on Vikin kylän vanhimpia tiloja. Tilalla on nähtävissä myös sauna, tuulimylly, navetta ja aittoja ym. Virkistysalueellamme on kyläkeinu, tuulimylly, saaren sauna, piknikalue ja talonpojan puisto. Avoinna on museokauppa, josta saa sekä kahvia että jäätelöä!  

22.6_saarenmaa_juhannusmatka_karjan_kirkko_1.jpg

22.6_saarenmaa_juhannus_matka_karjan_kirkko_2.jpg

KARJAN KIRKKO

Karjan kirkko on rakennettu 1300-luvun alkupuolella. Kirkko on säilyttänyt melkein muuttumattomana alkuperäisen muotonsa. Kirkko on yksilaivainen ja siinä ei ole kellotornia. Kirkon alttarin yläpuolella on säilynyt rakennusaikaiset pakanalliset maagiset kattomaalaukset. Kirkon muotoilussa huomaat varhais- ja korkeagoottilaistyylisiä elementtejä, jotka on yhdistetty moniin romanialaisiin piirteisiin. Hyvä tietää: Karjan kirkossa on runsaammin kiviveistoksia kuin missään muussa maalaiskirkossa Pohjois-Euroopassa. Kirkon holvit ovat kaksi kertaa korkeammat kuin kirkon seinät. Karjan kirkko on Saarenmaan pienin kirkko.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_Kuressaari_kirkko_3_kk.jpg

KIHELKONNAN PYHÄN MIKAELIN KIRKKO

Kirkko on rakennettu 1200-luvun toisella puoliskolla. Alkuperäisessä kirkossa ei ollut tornia, joka rakennettiin myöhemmin 1800-luvun lopussa. Kirkossa tekevät vaikutuksen korkeat kupolin muotoiset kiviholvit koristeellisine lakikivineen. Kirkon holvimaalauksia 1200-luvulta on säilynyt. Kihelkonnan kirkon alttariseinä ja saarnastuoli kuuluvat Viron vanhimpiin. Renessanssityylinen alttaritaulu on vuodelta 1591 ja saarnatuoli vuodelta 1604. Mestari Johann Andreas Stein rakensi vuonna 1805 kirkon 14 rekisteriset urut. Nämä urut ovat Viron vanhimmat. Kirkosta etelään näet erillään seisovan kellotornin – kampaniilin, jota käytettiin aluksi myös majakkana. Kirkosta erillinen kellotorni rakennettiin vuonna 1638. Kellotorni on ainutlaatuinen koko Baltiassa, sillä se on vanhin kirkosta erillään säilynyt kellotorni.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_kokuvan_kyla.jpg

KOGUVAN KYLÄ
Viron kaikkein parhaiten säilynyt kyläyhteisö. Kylän kaikki talot ovat arkitehtuurisina muistoina suojeluksen alla. Rakennukset ovat pääasiassa 19. vuosisadan alusta. Vanhimmat talot ovat 18 vuosisadalta. Ne sijaitsevat kylän keskiosassa. Koguva on ikivanha ja kuuluisa kalastajakylä ja satama on ollut kylässä jo pitkään. Kirjailija Juhan Smuul on kotoisin Koguvan kylästä, ja nykyään hänen syntymätilansa on Muhun museo. Sulev Nõmmikin kulttielokuvat "Tässä me olemme" ja "Miehet eivät itke" on kuvattu Koguvan kylässä ja sen ympäristössä. Kokovan vanhoja kyläteitä pitkin kävellessä näkyy selvästi säilynyt talonpoika-arkkitehtuuri.

saarenmaa_koguva_museo.jpg

MUHUN MUSEO

Hyvän yleiskuvan Muhun talojen arkitehtuurista antaa Koguvan museon keskustassa oleva Toom. Koguvan kylä Muhun saaren länsirannikolla on eräs Viron maatila-arkkitehtuurin huomattavimmista kohteista. Tällä omaperäisessä maastossa sijaitsevalla kylällä on jokseenkin poikkeuksellinen historia. Täällä asui vapaita talonpoikia, jotka eivät koskaan olleet orjina. Mitä on nähtävissä: maatila-arkkitehtuuria, Muhun kansallispukuja, vanha kyläkoulu, erilaisia näyttelyjä Muhun historiasta, lisäksi taidenäyttelyitä ja museomyymälä. Museo avattiin kirjailija Juhan Smuulin synnyinkodissa Tooman tilalla vuonna 1973. Museo on kylässä neljällä tilalla, liput ja kyläkartan saat Tooman tilalta.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_koguvan_satama.jpg

KOGUVAN SATAMA

Poikkeamme Koguvan sataman pienessä kahvilassa ja historiaan voi tutustua satamarakennuksessa sijaitsevassa kalastusmuseossa.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_kalastusmuseo.jpg

Koguvan sataman rysävajassa on Viron ainoa kalastusmuseo. Museossa saa hyvän yleiskatsauksen paikalliseen merenkulkuhistoriaan. Kaikki museoesineet ovat peräisin Koguvan kylän maatiloista, valtaosa niistä Tõnisen maatilasta –talonisäntä nimittäin kieltäytyi liittymästä kolhoosiin ja piti varastohuoneidensa ovet lukittuina, jotta hänen omaisuutta kolhoosiin ei raahattaisi. Rysävajan ainutlaatuisessa interiöörissä on mahdollista nauttia myös satamakahvilan ruoista ja juomista. Satamaravintola Noodakuur:in ruokalistalla on paikallisten kalastajien pyydystä tuoreesta kalasta tai rannikon niityillä kasvatetusta naudan- ja lampaista valmistettuja ruokia.

19.6_Juhannus_saarenmaa_koguva_shoppi_2.jpg

Koguvassa on myös Cafe-galleria jossa on myynnissä käsintehtyjä koruja ja käsitöitä. Kulman takana on shoppi josta saa saarenmaalaisia elintarvikkeita kuten, sinappia, hunajaa, hilloja, olutta, limonadeja ym.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_strutsifarmi.jpg

MUHUN STRUTSITILA

Muhun saarella, pohjolan katajien keskellä, jännittävä eläinpuistossa on harvinainen mahdollisuus nähdä kolmea lentokyvytöntä lintua viidestä olemassa olevasta: strutsia, emua ja nandua. Voit ruokkia maailman suurinta lintua eli strutsia kädestäsi. Laasun maatilan isäntäpariskunta aloitti strutsien kasvatuksen vuonna 1999. Strutsien lisäksi tilalla kasvatetaan emuja, joilla on samanlainen hyvä punainen liha ja arvokas rasva, jota käytetään kosmetiikkatuotteiden valmistuksessa ja ruoanlaitossa. Tilalla asuu myös seeproja ja punajättikenguruja, kenguruita, alpakoita, kaneja ja poneja, jotka ovat lemmikkieläimiä. Opastettu kierros vie noin 30 minuuttia, jonka kuluessa: emäntä esittelee strutseja, emuja, kenguruita, poneja, alpakan sekä seepran, voit ruokkia strutseja kädestäsi erikoisherkulla, näyttää oikean strutsimunan, joka painaa 1,6 kg. Farmilla saa ottaa valokuvia sekä filmata. Farmin kaupasta voi ostaa sulkia, munia, lihaa ja strutsinnahkaisia tuotteita. Myynnissä on myös strutsin öljystä valmistettuja kosmetiikkatuotteita.


Juhannusmatka_2016_Saarenmaa.jpg

HOTELLI** Buffetaamiainen

1-2-3hh huoneissa on kaapeli-tv, jääkaappi, oma kylpyhuone, vaatekaappi, kirjoituspöytä. Hotelli sijaitsee Kuressaaren keskustassa rauhaisalla sivukadulla. Legendaariselle Piispanlinnalle ja rantaan on 1,5 km. Kaikkien hotellin asiakkaiden käytössä on langaton verkkoyhteys. Hotellissa on ravintola. Kellarikerroksessa sijaitsee myös asiakassauna; 1-5 ihmistä: 1 tunti 13 €, seuraavat tunnit 6,50 €. 6-10 ihmistä: 1 tunti 20 €, seuraavat tunnit 10 €. Saunan yhteydessä tilava oleskelutila jonne mahdollisuus tilata pientä syötävää


25.-27.6 JUHANNUSMATKA 2021 SAARENMAA / ALUSTAVA MATKAOHJELMA

25.6 Perjantai - Suomen Juhannusaatto 

Klo 08.00- kokoontuminen Hki Länsisatama Länsiterminaali 2. Laivaan pääsee klo 08.30 asti!. Klo 09.00 Eckerö Linen Finlandia lähtee Tallinnaan. Hytit ja aamiaisbuffet 1.kattaus klo 08.30- lisämaksusta 17 €. Klo 11.15 Eckerö line saapuu Tallinnan satamaan A-terminaaliin. N. klo 11.30- bussi lähtee Tallinnasta A-terminaalin edestä. Käymme Tallinnasta lähdettäessä marketissa eväsostoksilla.

22.6_Saarenmaanlautta_2017_1.jpg

22.6_Saarenmaanlautta_2.jpg

22.6_saarenmaanlautta__2017_3.jpg

Klo 14.40 lautta Saarenmaalle. Laivamatka Saarenmaalle kestää 30 min. Laivalla on aurinkokansi, lepotuoliosasto, bistro ja shoppi.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_Liiva.jpg

Muhun saarella pysähdymme Liivakeskuksessa jossa on Muhun leipomo, käsityö- ja matkamuistomyymälä, ravintola ja marketti. Bussi on Kuressaaressa n. klo 16.30-. 2019 oli Klo 19 Grand Rose SPA Hotel terassilla elävää musikkia: Greete Paaskivi

Saarenmaa_2019_juhannusjuhlat_2.jpg

PE JUHANNUSAATON 2019 JUHANNUSJUHLA  oli

Juhannusjuhla Juhannusaattona Kaarmassa. Oma bussi hotellilta klo 19.30. Ohjelmaa klo 20 taiteilijoiden konsertti alkaa kansantanssia, kello-piano-äänistä musikkia ja mukavia kappaleita. juhannuskokko syttyy klo 21.00. Juhannustanssit & orkesteri Vanaviisi. Buffet: myynnissä grilliherkkuja, makkaraa ja kylmiä juomia. Sis. pääsy 0 € ?

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_kengurustop.jpg

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_Pidulan_lampi.jpg

26.6 Lauantai - Suomen Juhannuspäivä

Buffetaamiainen. Klo 10- 17 bussikierros Saarenmaan nähtävyyksille paikallisoppaan opastamana: (6 €), Kaalin meteoriittikraatterit ja liuskekivimuseo (2 €), kahvitauko Kaali Trahter ravintolassa.

Muuta ohjelmaa oli 2019: Klo 10 alkaen toripäivä Kuressaaren torilla. Klo 12 Kuressaaren lentokenttä. Olerex EMV rallikrossis 2019 – 3. etappi (liput 15 €.)

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_angla__2018__kuva.jpg

Pangan pengermät, Anglan tuulimyllyt 3,50 €.

24.6_Juhannus_Saarenmaa_2022_Pidulan_lampi2.jpg

juhannus_saaremaa_forellli_lounas.jpg Lounastaukolla mahdollisuus nauttia loimulohiateria n. 12 € (2018). Sen jälkeen iltapäivällä vielä Mikhlin talomuseo (1,50 €)

27.6 Sunnuntai

Buffetaamiainen. Lähtö hotellilta klo 09.30. Saarenmaalla poikkeamme vielä katsomassa Viron parhaiten säilynyttä kyläkokonaisuutta Koguvassa (2,60 €) ja Muhun strutsifarmia (3,50 €, aik., 2,50 € eläkel.) jossa on myös emuja, kenguroita ym. Klo 12.55 lautta mantereelle. Laivamatka kestää 30 min. Paluumatkalla poikkeamme vielä Padisen luostarin raunioilla & Padisen kartanolla kahvitauko, lounastauko Keilassa.  Bussi saapuu klo 17.45 Tallinnan satamaan A-terminaaliin. Laivaan mentävä klo 18.10 mennessä. Klo 18.30 Eckerö Linen Finlandia lähtee Helsinkiin. Laivalla lisämaksusta hytit ja Buffetpöytä kattaus klo 18.30- /ennakkoon ostetuna 30 €. Klo 21.00 Eckerö Line saapuu Helsinkiin Länsisatamaan.

Bussi_Saarenmaa_1.jpg

24.6_Juhannus_Ulon_isobussi.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastointi, wc, jääkaappi, DVD/tv. Varaa matkalle euroja. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Eckeroline_bussiyhteys_satamaan.jpg

Turusta ja Tampereelta on suora bussiyhteys jokaiselle m/s Finlandian lähdölle, samoin Lahdesta, Kotkasta ja Kouvolasta. Savonlinja tuo matkustajia mukavasti Länsisatamaan joka päivä Lahdesta, Kouvolasta sekä Kotkasta Loviisan ja Porvoon kautta. Kotimatkalle pääset yhtä lailla kätevästi Savonlinjan kuljettamana sen jälkeen, kun m/s Finlandia on saapunut satamaan. Vainion liikenne Turussa ja Paunu Tampereella tuovat matkustajat mukavasti satamaan ja laivan paluun jälkeen satamasta takaisin kotiin. UUTTA ONNIBUSSILLA Helsingin satamiin mm. F24, F40 ja F44 Oulusta, Jyväskylästä, Lahdesta.

JUHANNUSMATKAN MATKAVARAUS/ PAIKKATIEDUSTELU TÄSTÄ!

E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Blitz_Tours_10_vuotta.jpg   

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

www.valmismatka.fi.jpg