JUHANNUSMATKA 25.-27.6 JUHANNUS 2021 SAARENMAA

25.-27.6_Juhannusmatka_2021_Saarenmaa_3_pv._199_._2.jpg

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_rulla.jpg

25.-27.6 JUHANNUSMATKA 2021 SAARENMAA PE-SU 3 pv.199 €.

1hh lisä + 40 €. Lapset -12 v. 150 €.

Sis. laivamatkat, Saarenmaan lauttamatkan, bussimatkat matkanjohtajan johdolla ohjelman mukaan, bussikierroksen Saarenmaan tärkeimmille nähtävyyksille Juhanuspäivänä paikallisoppaan opastamana, 2 hotelliyötä buffetaamiaisella Kuressaaressa. Museoiden ym. sis.p. maksut erikseen 3,50-5 €.

Saarenmaa_2019_juhannusjuhlat_2.jpg

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_juhannustanssit.jpg

20.6 PE JUHANNUSAATON 2019 JUHANNUSJUHLA  oli

Juhannusjuhla Juhannusaattona Kaarmassa. Oma bussi hotellilta klo 19.30. Ohjelmaa klo 20 taiteilijoiden konsertti alkaa kansantanssia, kello-piano-äänistä musikkia ja mukavia kappaleita. juhannuskokko syttyy klo 21.00. Juhannustanssit & orkesteri Vanaviisi. Buffet: myynnissä jäätelöä, grilliherkkuja, makkaraa ja kylmiä juomia. Sis. pääsy 0 € ?

Viron suurin saari Saarenmaa, jonka Georg Ots lauloi ikiajoiksi suomalaisten sydämiin, tarjoaa unohtumattomine nähtävyyksineen mitä kauneimmat puitteet lomailuun ja juhannuksen viettoon. Saarenmaan parasta antia on luonto. Saarenmaan ilmasto on leuto ja maaperä kalkkipitoinen, niinpä saaren kasvisto on ainutlaatuinen ja Suomen kasvistosta poikkeava.

22.6_saarenmaa_juhannusmatka_kuressaari_2017.jpg

KURESSAARI 17.000 as.

Viron parhaiten säilyneessä pikkukaupungin idyllisessa keskustassa on paljon upeita vanhoja rakennuksia. Kuressari on yli 600 vuotta vanha kaupunki. Se muistuttaa keskiaikaista kaupunkia vanhoine linnoineen, vallihautoineen ja mutkikkaine katuineen. Kuressaaren keskusta on säilyttänyyt ilmeensä ajoista joilloin sitä kutsuttiin "Liivinmaan pikukaupunkien helmeksi". Kauneimpia rakennuksia ovat barokkityyliset kaupungintalo ja

saarenmaa_kuressaari_keskusta_2.jpg

Vaakahuone 1600 -luvulta jossa on kahvila-pub "Vaekoda". Ravintolat ovat aivan keskustassa raatihuoneen aukion ympärillä, missä pienellä alueella on monipuolinen valikoima erilaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Tarjolla on hyvä valikoima sekä tyypillisiä paikallisia herkkuja, grilliruokia ja pitsoja. Kirkoista kauneimpia ovat luterilainen Laurentiuksen kirkko ja ortodoksinen Nikolain kirkko. Kuressaaren 1600-1800 -luvuilta oleva vanhakaupunki on restauroitu ja täynnä nähtävyyksiä. Näkemisen arvoinen on Piispanlinna.  Historiallisen keskustan ympärillä on hyvin hoidettuja omakotitaloja puutarhoineen. Kaupungin vehreisiin puistoihin on mukava tutustua kävellen ja uimaranta viehättää auringon palvojia ja uimareita.

saarenmaa_kuressaari_tori.jpg

Turistien suosimalta Kuressaaren torilta saa ostettua mm. paikallisia käsitöitä, katajaesineitä, meripihkaa, villatuotteita, hunajaa, juustoja ja kesäisin kantarelleja. 2019 oli 22.6 lauantai Klo 10 alkaen toripäivä Kuressaaren torilla.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_veski_tuulimyllyravintola.jpg

VESKI TRAHTER -TUULIMYLLYRAVINTOLA

Ruokailupaikaksi voi valita vaikkapa 110 vuotta vanhassa tuulimyllyssä olevan Veski-ravintolan. Kuressaaren vanhin ravintola tarjoaa Saarenmaan ruokia ja juomia. Ruokalistalta löydätte uusia paikallisia ja tuoreita makuja, ja myös vanhoja Myllyn hittejä. Kesällä on avoinna myös terassi ja Myllyn parvekkeet.

19.6_Juhannus_saarenmaa_leipa_2.jpg

Leipä, olut ja tuulimyllyt Saarenmaan symboleina

Makeanhapan leipä, tuulimyllyt ja kotiolut ovat Saarenmaalla perinteisiä ja vierailijoiden mielestä tämän merentakaisen maan symboleita.

Leipä.
Saarenmaa ja makeanhapan leipä kuuluvat yhteen. Oma on rakasta, tietävät mustasta leivästä pitävät saarenmaalaiset, olkoonpa leipä sitten kaupasta ostettua tai kotona omassa uunissa paistettua. Vanhoja perinteitä jatkavat maakunnan kolme suurinta pullan- ja leiväntuottajaa.  Monien saarenmaalaisten mielestä se oikea saarenmaalainen leipä on Borodino-nimincn vuokaleipä, jolle on myös omistettu laatumerkki Tunnustettu Virolainen Maku.

Olut.
Saarenmaalainen on kautta aikojen ollut suuri oluenpanija ja oluenkäyttäjä. Kotioluen (se ei ole sahtia) panemisen tapa ei ole Saarenmaalta vielä hävinnyt. Maltaista, hiivasta, humalasta ja vedestä valmistettu saarenmaalainen olut on tullut tunnetuksi tuotteeksi. Myös teollisen oluenpanemisen perinne on ollut Saarenmaalla pitkä.

saarenmaa_tuulimyllyt.jpg

Tuulimyllyt.
Vaikka jalkamyllyjä onkin Saarenmaan maisemaan jäänyt vähän, niitä pidetään yhtenä Saarenmaan symboleina.

saarenmaan_kirkkoja.jpg

SAARENMAAN KIRKOT

Saarenmaan erikoisen tunnelman luo karkean katajainen luonto, vanhat kiviaidat, hirsitalot ruokokattoineen ja säilyneet uulimyllyt. Keskiaikaiset kivikirkot ovat saaeen helmi. vierasperäisen kulttuurin muistomerkkeinä ne nousevat puiden ylitse vanhojen kihlakuntien keskuksissa. Omaleimaiset Saarenmaan kirkot herättävät huomiota myös paikallisten rakennusmateriaalien ansiosta. Kirkkojen somistukseen käytetty dolomiitti esittää harvinaisia taideteoksia. Tuntemattomaksi jääneiden mestareiden kiviveistokset luovat hartaan tunnelman.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_piispanlinna_2017.jpg

saarenmaa_linna2.jpg

PIISPANLINNA

Kuressaaren tärkein nähtävyys on Kuressaaren piispanlinna. 1200 luvun lopulla rakennettu Piispanlinna on yksi kaikkein parhaiten säilyneista keskiaikaisista linnoituksista Baltiassa.

22.6_saarenmaa_juhannusmatka_piispanlinna_vallihauta_.jpg

Konventtirakennus muodostaa pohjamuodoltaan neliön, sivun pituus 43 m. Pohjoisella sivulla on 2 tornia, vahtitorni Pikk Herman ja puolustustorni Sturvolt. Pohjoiselta kyljeltä on myös linnan sisäänkäynti. Lohkotuista dolomiittiplokeista on rakennuksen keskellä ruutumainen piha, jota ympäröi toisella ja kolmannella kerroksella holvikäytävät.

saarenmaa_museo.jpg

kuressaaren_museo.jpg

Linnassa on Saarenmaan museon näyttely, joka tutustuttaa Saarenmaan ja Kuressaaren historiaan ja paikalliseen luontoon. Museo on avoinna klo 10-18/ 6 €. Linnan tornissa on kahvila. Linnanpuisto on perustettu linnan ympärille 1861. Puistossa on 80 puu- ja pensaslajia. Linnan alueella on kolme käsityöverstasta -sepän paja, lasi-ja keramiikkapaja. Näissä näkee alansa mestareita työssään, halutessaan voi kokeilla omia taitojaan.

SAARENMAAN KIERROKSELLA NÄEMME LISÄKSI MM:

22.6_saarenmaa_juhannusmatka_panga_uusi.jpg

saarenmaa_panga.jpg

PANGAN PENGERMÄT

Pengermän maksimaalinen korkeus on 21,3 m. Panga pengermä on korkein Saarenmaan ja Muhun pohjoisrannikon pengermistä. Pengermän laajuus on noin 2,5 km ja se sijaitsee Panga niemen pohjois-, luode- ja länsikyljellä. Korkein kohta on niemen luoteenpuoleisestä kärjestä vähän lounaaseen. Siellä oli muinainen uhripaikka jossa annettiin uhreja merelle. Muualla jakaantuu pengermä kahdeksi portaaksi, joista toinen jää 13 m korkeudelle mereen laskeutuvasta äyräästä vähän sisämaan puoleen

22.6_saarenmaa_juhannusmatka_2017_uusi_kuva_traktorit_ja_myllyt.jpg

ANGLAN TUULIMYLLYT

Ainoa Saarenmaan oman tyylin säilyttänyt tuulimyllymäki - tuulelle avoin korkein kohta, johon rakennettiin kylän myllyt vuonna 1925. Anglan viidestä myllystä neljä on tyypillistä Saarenmaan pukkimyllyä, rakennettuja edellisen vuosisadan alussa.

saarenmaa_juhannusmatka_tuulimyllyt.jpg

Niiden keskellä seisoo vähän korkeampi hollantilainen mylly. Sen runko ei ole kivestä kuten on hollantilaiseen tapaan, vaan on kahdeksankulmainen puurakenne.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_angla_1_2018.jpg

ANGLAN PERINNEKULTTUURIKESKUS

Anglan Myllymäkikompleksin tärkeä osa on Anglan perinnekulttuurikeskus, joka avattiin kesällä 2011. Yhtenä keskuksen rakennusmateriaalina käytettiin 425 miljoonaa vuotta sitten syntyneen Jaagurahun kerrostuman kiveä, jossa on koralleja, stromatoporeja ja lonkerojalkaisia.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_angla_2_2018.jpg

Perinnekulttuurikeskuksessa voit perehtyä kansallisiin käsityötaitoihin, osallistua kansankulttuuria esitteleviin näyttelyihin ja kahvilassa maistaa Anglan ruisleipää tai Saarenmaan mainiota kotiolutta /sahtia.

226_juhannusmatka_saarenmaa__angla_alakerran_museo2.jpg

Kellarikerroksessa on sepänpaja ja muita vanhoja laitteita.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_angla_traktorit.jpg

Pihamaalla on erilaisia vahnhoja maatilan koneita, auroja, leikkuupuimureita, traktoreita ym.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_kaali_meteoriitti_2017.jpg

KAALIN METEORIITTI KRAATERIT

Saarenmaan erikoinen geolooginen ilmiö. Sen säännöllinen pyöreä muoto ja tehdyt tutkimukset näyttävät, että ollaan tekemisissä meteoriitin tekemän kraaterin kanssa. Kansan suussa puhutaan lammesta pohjattomana lampena. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan viimeistään 16 m syvyydellä on kova pohja vastassa. Vedenpeilin läpimitta on keskeltä lampea 50 m. Vallin harjalta mitattuna on kraaterin ympyrän läpimitta 110 m. 30:n rautameteoriitin löytäminen v. 1937 vahvisti alkuperäisiä oletuksia. Tiedemiesten arvion mukaan meteoriitin putoaminen ja lammen syntyminen tapahtui noin 700 vuotta e.Kr. Meteorologian ja kallioperäisten kivilajien museossa (3 €) on mahdollisuus tutustua jättiläismeteoriitin putoamista koskeviin materiaaleihin, Kaalin kylän historiaan, meteoriittisirpaleisiin, tutkimusretkillä löydettyihin arkeologisiin esineisiin sekä kalkki- ja dolomiittikivien ominaisuuksiin, löytöpaikkoihin ja käyttömahdollisuuksiin ja seurata audiovisuaalista ohjelmaa jättiläismeteoriitin putoamisesta.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_kaali_ostoksia.jpg

Myynnissä on astioita, koruja, käsitöitä ym. matkamuistoja.

22.6_juhannusmatka_kaali_trahter_.jpg

Vieressä on Kaali Trahter krouvi jossa tarjoilijat on puettu Saarenmaan kansallispukuun. Krouvista saa erinomaista Saarenmaan kotiolutta / sahtia.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_miklin_maatilamuseo_1.jpg

MIHKLIN MAATILAMUSEO

Saarenmaan länsirannikolla sijaitsee yksi Viron erikoisimmista museoista - Mihklin maatilamuseo. Mihkli on tyypillinen länsisaarenmaalainen maatila, joka tarjoaa paljon nähtävää myös arkkitehtonisesti. Rakennuksiltaan Mihkli on tyypillinen Länsi-Saarenmaan talo, joka tarjoaa kiinnostavaa etupäässä monipuolisten rakennustensa ansiosta. Asuintalo ja apurakennukset on sijoitettu kehään keskipihan ympäri, joista osa on erotettu hirsiaidalla ympäröidyksi kukkapuutarhaksi. Kaikkialla talon ympäristössä kohoavat aarnipuut, josta aikaisemmin leikattiin lampaille talveksi kerppuja.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_mikli_2.jpg

Museon perustamiseksi ei tarvittu paljonkaan keräystyötä, täydellisen rakennuskompleksin lisäksi paikalla oli säilynyt myös monipuolinen käyttöesineiden kokoelma, joka oli lähes kokonaan tilan asukkaiden kahden vuosisadan aikana valmistama. Mihklin tila on Vikin kylän vanhimpia tiloja. Tilalla on nähtävissä myös sauna, tuulimylly, navetta ja aittoja ym.

22.6_saarenmaa_juhannusmatka_karjan_kirkko_1.jpg

22.6_saarenmaa_juhannus_matka_karjan_kirkko_2.jpg

KARJAN KIRKKO

Karjan kirkko on rakennettu 1300-luvun alkupuolella. Kirkko on säilyttänyt melkein muuttumattomana alkuperäisen muotonsa. Kirkko on yksilaivainen ja siinä ei ole kellotornia. Kirkon alttarin yläpuolella on säilynyt rakennusaikaiset pakanalliset maagiset kattomaalaukset. Kirkon muotoilussa huomaat varhais- ja korkeagoottilaistyylisiä elementtejä, jotka on yhdistetty moniin romanialaisiin piirteisiin. Hyvä tietää: Karjan kirkossa on runsaammin kiviveistoksia kuin missään muussa maalaiskirkossa Pohjois-Euroopassa. Kirkon holvit ovat kaksi kertaa korkeammat kuin kirkon seinät. Karjan kirkko on Saarenmaan pienin kirkko.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_kokuvan_kyla.jpg

saarenmaa_koguva_museo.jpg

KOGUVAN KYLÄ
Viron kaikkein parhaiten säilynyt kyläyhteisö. Kylän kaikki talot ovat arkitehtuurisina muistoina suojeluksen alla. Rakennukset ovat pääasiassa 19. vuosisadan alusta. Vanhimmat talot ovat 18 vuosisadalta. Ne sijaitsevat kylän keskiosassa. Hyvän yleiskuvan Muhun talojen arkitehtuurista antaa Koguvan museon keskustassa oleva Toom.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_koguvan_satama.jpg

KOGUVAN SATAMA

Poikkeamme ihastelemassa myös idyllistä Koguvan satamaa jossa pidämme kahvitauon.

19.6_Juhannus_saarenmaa_koguva_shoppi_2.jpg

Koguvassa on myös Cafe-galleria jossa on myynnissä käsintehtyjä koruja ja käsitöitä. Kulman takana on shoppi josta saa saarenmaalaisia elintarvikkeita kuten, sinappia, hunajaa, hilloja, olutta, limonadeja ym.

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_strutsifarmi.jpg

MUHUN STRUTSITILA

Laasun maatilan isäntäpariskunta aloitti strutsien kasvatuksen vuonna 1999. Strutsien lisäksi tilalla kasvatetaan emuja, joilla on samanlainen hyvä punainen liha ja arvokas rasva, jota käytetään kosmetiikkatuotteiden valmistuksessa ja ruoanlaitossa. Tilalla asuu myös seeproja ja punajättikenguruja, kenguruita, alpakoita ja poneja, jotka ovat lemmikkieläimiä. Kesällä pihalla toimii kahvila, jossa tarjotaan paikallisista raaka-aineista valmistettuja herkkuja. Sp. 3, 50 €.


Juhannusmatka_2016_Saarenmaa.jpg

HOTELLI** Buffetaamiainen

1-2-3hh huoneissa on kaapeli-tv, jääkaappi, oma kylpyhuone, vaatekaappi, kirjoituspöytä. Hotelli sijaitsee Kuressaaren keskustassa rauhaisalla sivukadulla. Legendaariselle Piispanlinnalle ja rantaan on 1,5 km. Kaikkien hotellin asiakkaiden käytössä on langaton verkkoyhteys. Hotellissa on ravintola. Kellarikerroksessa sijaitsee myös asiakassauna; 1-5 ihmistä: 1 tunti 13 €, seuraavat tunnit 6,50 €. 6-10 ihmistä: 1 tunti 20 €, seuraavat tunnit 10 €. Saunan yhteydessä tilava oleskelutila jonne mahdollisuus tilata pientä syötävää


25.-27.6 JUHANNUSMATKA 2021 SAARENMAA / ALUSTAVA MATKAOHJELMA

25.6 Perjantai - Suomen Juhannusaatto 

Klo 08.00- kokoontuminen Hki Länsisatama Länsiterminaali 2. Laivaan pääsee klo 08.30 asti!. Klo 09.00 Eckerö Linen Finlandia lähtee Tallinnaan. Hytit ja aamiaisbuffet 1.kattaus klo 08.30- lisämaksusta 15 €. Klo 11.15 Eckerö line saapuu Tallinnan satamaan A-terminaaliin. N. klo 11.30- bussi lähtee Tallinnasta A-terminaalin edestä. Käymme Tallinnasta lähdettäessä marketissa eväsostoksilla.

22.6_Saarenmaanlautta_2017_1.jpg

22.6_Saarenmaanlautta_2.jpg

22.6_saarenmaanlautta__2017_3.jpg

Klo 14.40 lautta Saarenmaalle. Laivamatka Saarenmaalle kestää 30 min. Laivalla on aurinkokansi, lepotuoliosasto, bistro ja shoppi. Bussi on Kuressaaressa n. klo 16.30. 2019 oli Klo 19 Grand Rose SPA Hotel terassilla elävää musikkia: Greete Paaskivi

Saarenmaa_2019_juhannusjuhlat_2.jpg

PE JUHANNUSAATON 2019 JUHANNUSJUHLA  oli

Juhannusjuhla Juhannusaattona Kaarmassa. Oma bussi hotellilta klo 19.30. Ohjelmaa klo 20 taiteilijoiden konsertti alkaa kansantanssia, kello-piano-äänistä musikkia ja mukavia kappaleita. juhannuskokko syttyy klo 21.00. Juhannustanssit & orkesteri Vanaviisi. Buffet: myynnissä grilliherkkuja, makkaraa ja kylmiä juomia. Sis. pääsy 0 € ?

26.6 Lauantai - Suomen Juhannuspäivä

Buffetaamiainen. Klo 10- 17 bussikierros Saarenmaan nähtävyyksille paikallisoppaan opastamana: (6 €), Kaalin meteoriittikraatterit ja liuskekivimuseo (2 €), kahvitauko Kaali Trahter ravintolassa.

Muuta ohjelmaa oli 2019: Klo 10 alkaen toripäivä Kuressaaren torilla. Klo 12 Kuressaaren lentokenttä. Olerex EMV rallikrossis 2019 – 3. etappi (liput 15 €.)

22.6_juhannusmatka_saarenmaa_angla__2018__kuva.jpg

Pangan pengermät, Anglan tuulimyllyt 3,50 €. 

juhannus_saaremaa_forellli_lounas.jpg Lounastaukolla mahdollisuus nauttia loimulohiateria n. 12 € (2018). Sen jälkeen iltapäivällä vielä Mikhlin talomuseo (1,50 €)

27.6 Sunnuntai

Buffetaamiainen. Lähtö hotellilta klo 09.30. Saarenmaalla poikkeamme vielä katsomassa Viron parhaiten säilynyttä kyläkokonaisuutta Koguvassa (2,60 €) ja Muhun strutsifarmia (3,50 €, aik., 2,50 € eläkel.) jossa on myös emuja, kenguroita ym. Klo 12.55 lautta mantereelle. Laivamatka kestää 30 min. Paluumatkalla poikkeamme vielä Padisen luostarin raunioilla & Padisen kartanolla kahvitauko, lounastauko Keilassa.  Bussi saapuu klo 17.45 Tallinnan satamaan A-terminaaliin. Laivaan mentävä klo 18.10 mennessä. Klo 18.30 Eckerö Linen Finlandia lähtee Helsinkiin. Laivalla lisämaksusta hytit ja Buffetpöytä kattaus klo 18.30- /ennakkoon ostetuna 30 €. Klo 21.00 Eckerö Line saapuu Helsinkiin Länsisatamaan.

Bussi_Saarenmaa_1.jpg

24.6_Juhannus_Ulon_isobussi.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastointi, wc, jääkaappi, DVD/tv. Varaa matkalle euroja. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Eckeroline_bussiyhteys_satamaan.jpg

Turusta ja Tampereelta on suora bussiyhteys jokaiselle m/s Finlandian lähdölle, samoin Lahdesta, Kotkasta ja Kouvolasta. Savonlinja tuo matkustajia mukavasti Länsisatamaan joka päivä Lahdesta, Kouvolasta sekä Kotkasta Loviisan ja Porvoon kautta. Kotimatkalle pääset yhtä lailla kätevästi Savonlinjan kuljettamana sen jälkeen, kun m/s Finlandia on saapunut satamaan. Vainion liikenne Turussa ja Paunu Tampereella tuovat matkustajat mukavasti satamaan ja laivan paluun jälkeen satamasta takaisin kotiin. UUTTA ONNIBUSSILLA Helsingin satamiin mm. F24, F40 ja F44 Oulusta, Jyväskylästä, Lahdesta.

JUHANNUSMATKAN MATKAVARAUS/ PAIKKATIEDUSTELU TÄSTÄ!

E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Blitz_Tours_10_vuotta.jpg   

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

www.valmismatka.fi.jpg