29.10-2.11 Festung Posen

29.10-2.11_Festung_Posen_sotahistorian_matka_logo.jpg

29.10-2.11 FESTUNG POSEN SOTAHISTORIAN MATKA PUOLA 5 pv. 275 €

275 € 2hh:ssa, 325 € 1hh Sis. Wizzairin lennot Turku-Gdansk-Turku käsimatkatkavaran kanssa (8 kg /45 x 40 x 23 cm), kuljetukset hotelleihin, 3 yötä aamiaisella huoneistohotellissa*** Posenissa, 1 hotelliyö** Gdanskissa. Seuraavien nähtävyyksien ja museoiden sisäänpääsyt & *merkityissä myös englannin kielinen opastus: Festung Posen*, Asemuseo, Poznanin armeijamuseo, Posenin keskitysleiri, Saksan Keisarin linna, Citadel puiston sotilashautausmaat. Suomalainen matkanjohtaja on mukana koko matkan. VARAA HETI PAIKKOJA RAJOITETUSTI JÄLJELLÄ!

LÄHDE MIELENKIINTOISELLE SOTAHISTORIAN MATKALLE ENTISEEN LÄNSI-PREUSSIIN PUOLASSA!

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_aukio_1_2.jpg

POZNAN

Entisessä Länsi-Preussissa oleva (Posen saks,) kaupunki on Warthe joen varrella Länsi-Puolassa. Se on Ison-Puolan voivodikunnan pääkaupunki ja yksi Puolan vanhimmista kaupungeista. Puolan viidenneksi suurimmassa kaupungissa asuu noin 557 000 ihmistä. Poznańista tuli jo keskiajalla yksi suurimmista ja merkittävimmistä Puolan kuningaskunnan kaupungeista.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_aukio_4_2.jpg

Pitkä historia näkyy Poznanissa eri aikakausien rakennuksina ja monumentteina. Arkkitehtuurissa erityisen vahva on saksalaissuuntaus. Poznan kuului Saksalle 1700-luvulta ensimmäisen maailmansodan loppuun jolloin 38.8 % kaupungin asukkaista oli saksalaisia. Posen on preussilaisen sotamarsalkka Paul von Hindenburgin syntymäkaupunki. Kaupunki liitettiin Puolan toisessa jaossa 1793 Preussiin, jossa se toimi Posenin provinssin pääkaupunkina jonka aikana se laajeni merkittävästi, ja oli myös vahvasti linnoitettu. Poznań palasi osaksi Puolaa maan itsenäistyessä uudelleen ensimmäisen maailmansodan lopussa 1918–1919.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_1_paakuva_2.jpg

Poznanin historialliset nähtävyydet sijaitsevat suurelta osin pienehkön vanhankaupungin alueella. Historiallisella Poznanilla on kaksi sydäntä: vanhankaupungin aukio Stary Rynek joka on yksi Keski-Euroopan kauneimmista ja Puolan suurimmista aukioista. sekä katedraalisaari Ostrów Tomski, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä aukiolta. Katedraalisaari on yksi Posensin kauneimmista alueista.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_saksalaiset_rakennukset_2.jpg

Keskustassa on myös saksalaisarkkitehtuurin hallitsema alue, jolla sijaitsevat monet tärkeät nähtävyydet, kuten yliopisto, ooppera, oikeustalo, pääposti ja Saksan keisarin vierailua varten 1900-luvun alussa rakennettu linna. Keskustan päänähtävyyksiin tutustuu leppoisasti kävellen päivässä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_Posenin_linnoitus_ilmakuva_1_2.jpg

FESTUNG POSEN

Poznańin linnoitus on joukko Posenin kaupungin ympärille rakennettuja linnoituksia. Kaupunkia ympäröi myöhemmin tiheä monikulmainen linnoitus. 1800-luvun kolmannella vuosineljänneksellä 9 linnoitusta joita vahvistettiin 18 bastionilla, jotka suojasivat kaupunkia. Ne rakennettiin 1800- ja 1900-luvuilla, kun kaupunki oli osa Preussia. Linnoitusjärjestelmä on laatuaan kolmanneksi suurin Euroopassa. Linnoitustyöt aloitti kenraali Carl Wilhelm Georg von Grolman, koska preussilaiset pelkäsivät Venäjän hyökkäävän Varsovan suunnalta. Kaupunki sijaitsi strategisessa paikassa lähellä Preussin ja Venäjän rajaa. Sieltä on Berliiniin 270 km ja Varsovaan 300 km.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_linnoitus_1_2.jpg

Monikulmainen linnoituksen pinta-ala oli 100 hehtaaria ja sitä ympäröi kuiva vallihauta, jonka leveys oli 6–32 metriä ja syvyys 7 metriä. Sen alueella oli kolmikerroksinen Kerwerk näkötorneilla ja tykistöterassilla. Puolustuskompleksi koostui kahdesta lukosta: Mała - Wierzbakilla ja Wielka - Warta. Tarvittaessa vesi voitiin laskea vaikeuttaen lähestymistä linnoituksiin. Linnoitusta vahvistettiin mobilisaatiosyistä ennen ensimmäisen maailmansodan puhkeamista, joka teki Posenista yhden Euroopan suurimmista sotilaallisista keskuksita, linnoituskaupungin, joka kestää erittäin pitkän piirityksenkin. Ensimmäisen maailmansodan aikana Posen oli sotatoimintojen alueen ulkopuolella. Linnoitusjärjestelmän keskeinen osa, Winiaryn linnoitus, rakennettiin 1828 - 1842. Siellä pidettiin ensimmäisen maailmansodan aikana sotavankeja.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_6_tiezen3_2.jpg

Toisessa maailmansodassa linnoituksessa oli Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken AG: n testiampumarata ja se oli saksalaisten puolustuksen keskus. Kun Neuvostoliiton puna-armeija eteni Pommeriin tammikuussa 1945 Posen julistettiin Festung Poseniksi, eli se oli linnoitus jota oli puolustettava hinnalla millä hyvänsä. Mahdollisuutta onnistuneeseen puolustukseen ei ollut, mutta Preussin vanhan linnoituksen ansiosta saksalaiset pystyivät kestämään Neuvostoliiton joukot kuukauden ajan. Gauleiter Arthur Greiser itse pakeni, mutta siviilien evakointi sallittiin vasta 20. tammikuuta. Neuvostoliiton joukot pääsi kaupungin laidoille 25. tammikuuta ja sitä seurasi yhdeksän päivän tykistökeskitys. 18. helmikuuta alkoi puna-armeijan maavoimien hyökkäys kaupunkiin apunaan joitakin puolalaisia siviilien ja Puolan armeijan yksiköitä. Yöllä 22. helmikuuta saksalainen Posenin linnoituksen komentaja  kenraalimajuri Ernst Gomell teki itsemurhan, ja seuraavana aamuna 23.2 jäljellä oleva varuskunta antautui. Taistelun jäljiltä 55% kaupungista oli tuhoutunut, mukaan lukien yli 90% Vanhastakaupungista.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_6_tiezen2_2.jpg

Toisessa maailmansodassa linnoitteet tuhoutuivat suurelta osin, mutta siellä täällä on jäljellä restauroituja osia linnoituksesta. Linnoitus toimii myös matkailukohteena ja esimerkki 1800-luvun saksalaisesta linnoitusarkkitehtuurista. Tärkeimmät linnoitusjäänteet ovat Gestapon vankilana ja keskitysleirinä toiminut Fort VII sekä Cytadela-puisto, jossa sijaitsi saksalaisten linnoituksen vahvin osa. Nykyään linnoituksessa on muun muassa kaksi museota asemuseo ja armeijamuseo, neuvostosotilaiden muistomerkkejä sekä sotilaiden hautausmaita. Fort VII taas toimii keskitysleirimuseona.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_6_tiezen1_2.jpg

FORT VI TIEZEN

Linnoitus rakennettiin 4 vuodessa ja saatin vuonna 1883 Preussin armeijan käyttöön. Se on yksi yhdeksästä tämän kaltaisesta linnoituksesta jotka muodostavat Posenin linnoituksen 18 bastionin kanssa. Fort VI jota Preussin kenraali Tiezenin mukaan kutsuttiin Tiezeniksi edustaa nykyisessä tilassaan yhtä parhaiten säilyneistä rakennuksista Euroopassa.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_6_tiezen4_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_6_tiezen5_2.jpg

Opastetulla kierros maanalaisessa ja maanpäällisessä linnoituksessa. Pysyvät näyttelyt esittelevät Posenin linnoituksen historiaa ja Preussin armeijan varustuksia. Kasarmissa voit nähdä kuinka sotilaat asuivat linnoituksessa, missä oli aseita ja ampumatarvikkeita, joita he käyttivät. Näemme myös panssaroidun tykistön tähystyskupolin. 

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_1_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_4_2.jpg

ASEMUSEO

Museo sijaitsee Preussin vuosina 1828-1842 rakentamassa entisen Weinbergfestung (Fort Winiarian) alueella. Museo on vuonna 1872 rakennettussa bunkkerissa joka toimi laboratoriona ammuksien valmistamiseksi ja myöhemmin ampumatarvikkeiden varastona.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_2_2.jpg

Alkuperäisessä säilyneessä sisustuksessa on esitelllä militariaa, asiakirjoja, valokuvia, piirrustuksia ja jäännöksiä Posenin linnoituksesta.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_12_haaarniskasali_2.jpg

Museon vanhimmat näyttelyesineet ovat peräisin 1700-luvulta.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_3_2.jpg

Suuri osa näyttelystä on omistettu helmikuun 1945 Posenin linnoituksen taistelulle. Lisäksi museossa on esillä erilaisia Puna-armeijan ja Saksan armeijan varusteita, aseita ja ammuksia, joita on löytynyt "Cytadela" -alueelta puiston rakentamisen aikana.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_6_2.jpg

Ulkoalueella on erilaisia sotilasajoneuvoa kuten Studebaker US-6 -kuorma-auto Katyusha" BM-13N ZiS-5/12, P-3A-tutka-asemalla,

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_7_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_5_3.jpg

tankkeja kuten T-34/76, IS-2, T-34/85, ISU-122, tykkejä ja haupitseja.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_9_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_8_2.jpg

Ilmailunäyttelyssä voit nähdä: IL-28 ja Su-20 pommittajat, MiG-15, MiG-21 ja Lim-5 hävittäjät, TS-11 Iskra-harjoitus- ja koulutuslentokoneet, An-2-monikäyttölentokoneet sekä SM-1 ja SM-monikäyttöhelikopterit 2.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_poznanin_armeija_museo_2.jpg

POZNANIN ARMEIJAMUSEO

Museo sijaitsee kasemaattikäytävällä, joka tunnetaan nyt nimellä "pieni lukko". Käytävä muodosti alun perin Fort Winiaryn länsipisteen. Museo tarjoaa kävijöille mahdollisuuden oppia lisää kaupungin sotahistoriasta, keskittyen erityisesti toiseen maailmansotaan ja sotien väliseen aikaan. Näyttelyssä on suuri joukko näiden aikojen esineitä, mukaan lukien erilaiset sanomalehtileikkeet, kartat, aseet, valokuvat ja univormut. Mutta myös muut aikakaudet ovat esillä ja eräät esineet kuten vanhat luodit ja armeijan säilytyslaitteet ovat peräisin vuodelta 1897.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_KZ_1_2.jpg

POSENIN KESKITYSLEIRI

Fort VII, virallisesti Konzentrationslager Posen:in toiminta alkoi 10.10.1939, jolloin ensimmäiset puolalaiset vangit tuotiin leiriin ympäröiviltä alueilta. Fort VII soveltui keskitysleiriksi sijaintinsa puolesta, se oli sivummalla kaupungista ja suurien muurien ja kasvillisuuden suojaama. Keskitysleiri muutettiin 1939 marraskuussa Gestapon vankilaksi ja ”kauttakulkuleiriksi”.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_KZ_2_uusi_2.jpg

Suurin osa leirille alkuun tuoduista vangeista oli puolalaista sivistyneistöä ja Sleesian kansannousun veteraaneja. On arvioitu, että Poznanin linnoituksessa VII jopa 400 mielenterveyspotilasta kaasutettiin hiilimonoksidilla, mukaan lukien 27 potilasta Poznanin kaupungin sairaalan mielenterveysosastolta. Heidän kohtaloksi muodostuivat ensimmäiset hiilimonoksidi kaasukammiokokeilut käyttämällä terässylintereistä johdettua hiilimonoksidikaasua (CO). Ei ole poissuljettua, että desinfiointiainetta Zyklon B käytettiin "kokeellisessa kaasutuksessa". Heinrich Himmler oli paikalla tarkastamassa tämän kaasutusmenetelmän toimintaa 12. tai 13. joulukuuta 1939.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_KZ_3_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_Kz_5_2.jpg

Fort VII:tä pidettiin erityisen ankarana keskitysleirinä ja vankien määrään nähden vartijoita oli paljon. Eri arvioiden mukaan 4500-20 000 ihmistä, lähinnä puolalaisia Poznańista ja ympäröivältä alueelta, kuoli vangittuna leirillä. Vuoden 1943 keväällä aloitettiin leirin alasajo asteittain, sillä linnoitusosa haluttiin ottaa sotateollisuuskäyttöön.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_KZ_4_2.jpg

Muistomerkki toimii museona: se on dokumentoinut Wielkopolskan alueen uhrien kärsimykset natsiterrorin aikana. Näyttelyssä on runsas kokoelma leirin kirjeenvaihtoa, piirroksia, valokuvia, vankien henkilökohtaisia ​​asiakirjoja, Saksan viranomaisten myöntämiä asiakirjoja sekä leirin arjen kulttuuriesineitä: leivästä valmistetut mitalit, lompakot, pienet sanakirjat, rukouskirjat ym.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_sotilashautuumaa_1_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_sotilashautuumaa_2_2.jpg

CITADEL PUISTON SOTILASHAUTAUSMAAT

Puiston lounaisreunan rinteessä on joukko sotilashautausmaita. Niihin kuuluu ensimmäisen maailmansodan jälkeen perustettu Kansainyhteisön hautausmaa ("Poznańin vanha varuskunnan hautausmaa"), joka sisältää enimmäkseen ensimmäisen maailmansodan aikaisten sotavankien ja toisen maailmansodan lentäjien haudat. Rinteessä on myös Puolan ja Neuvostoliiton sotilaiden hautausmaita. Englantilaisella sotilashautausmaalla on mm. Suureen pakoretkeen osallistuneiden 48 englantilaisen sotilaan viimeinen leposija. Posenin taistelussa kaatuneille saksalaisille on Saksan sankarihautausmaa (Ehrenfriedhof). Täällä on myös on venäläisten ja ranskalaisten sotavankien joukkohautoja joille on muistomerkit. Natsien ja Neuvostoliiton terrorin uhrien haudat Puolan sankarien hautausmaalla."Heroes 'Monument"on näkymä hautausmaille, seisoen portaiden yläosassa, jotka muodostavat puiston pääsisäänkäynnin. Sankareiden muistomerkin lähellä seisoo kahdeksannen armeijan komentajan Neuvostoliiton marsalkka VasiliyZvechkoin (1900-82) jonka joukot hyökkäsivät linnoitukseen vuonna 1945, kunniaksi vuonna 1982 paljastettu muistomerkki.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_1_ulkoa_2.jpg

RESIDENZSCHLOSS POSEN

Posenin kuninkaan linna, josta nyt on tullut puolaksi Poznanin keisarillinen palatsi (Zamek Cesarski w Poznaniu), rakennettiin yhdeksi viimeisimmistä tärkeimmistä palatsirakennuksista Saksan keisari Wilhelm II: n aikana. Arkkitehti Franz Schwechtenin suunnitelema linna rakennettiin vuosina 1905–1913 uusromaaniseen tyyliinsä. Nimi "kuninkaallinen asuinlinna" viittaaa Preussin kuninkaaseen. Hän oli tässä ominaisuudessa myös Posenin suurherttuakunnan ja Saksan keisari. Puolassa käytetään termiä "keisarillinen linna". Tämä ei vain korosta saksalaista taustaa (Kaiser Wilhelm II), vaan välttää myös mahdolliset sekaannukset Poznanin vanhemman (Puolan) kuninkaallisen linnan kanssa.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_2_ulkoa_2.jpg

Idea asuinpalatsista Posenissa syntyi vuonna 1902 kaupungin linnoitusten purkamisen yhteydessä. Saksan valtakunnan itäosassa oleva entinen puolalainen kaupunki oli tarkoituksena visualisoida edustamaan Saksan hallinnon läsnäoloa uudella kaupungin keskustalla. Ja niin suunniteltiin Kaiserforum, jonka piti koostua Residenzschlossista, Oopperatalosta, Postitoimistosta, Sovittelukomissiosta, Kuninkaallisesta akatemiasta, Posenin Musiikkiakatemiasta, Lunastajan evankelis-luterilaiseen kirkkosta ja Bismarckin muistomerkkistä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_3_ulkoa_2.jpg

Puolan miehityksen jälkeen saksalaiset viranomaiset saivat idean Posenin Keisarin linnan laajentamiseen edustustilaksi "Führerresidenz" Adolf Hitlerin käyttöön. Tämän oli tarkoitus ilmaista saksalaista herruutta Reichsgau Warthelandin alueella. Hitlerin pääarkkitehti Albert Speer varasi nuorelle kollegalleen Franz Böhmerille tämän tehtävän. Keväällä 1940 aloitettiin rakennuksen monimutkaiset muutostyöt, ja se oli tarkoitettu myös "Reichsstatthalter" ja Gauleiter Arthur Greiserin viralliseksi edustustiloiksi. Rakenuksen muutostöihin osallistui 600 työntekijää, mukaan lukien pakkotyöntekijät.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_4_sisa_2.jpg

Suurin osa huoneista muutettiin Kolmannen valtakunnan tyyliin. Vihdoin joulukuussa 1943 pääsi Gauleiter Greiser viralliseen "Gauleiter-edustuskerrokseensa". Loisteliaiden huoneiden sisustussuunnittelua jatkettiin kesään 1944 asti. Yksi muutoksista oli Wilhelm II:n entisen yksityisen kappelin muuttaminen Hitlerin marmorivuoratuksi työhuoneeksi. Sen pinta-ala oli noin 130 neliömetriä. Huoneen suunnittelun lähtökohtana oli yhdistelmä Münchenin Führerbaun ja Uuden valtakunnan kanslian työhuoneita. Työhuoneessa oli myös parveke, jossa oli sähkölämmitteinen lattia. Valtaistuinhuone muutettiin myös yleisöhalliksi. Linnan alle rakennettiin 375 hengen bunkkeri.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_5_ilta_ulko_2.jpg

Toisinaan väitetään, että Heinrich Himmler piti linnassa 4. ja 6. lokakuuta 1943 SS johtajille kuuluisan salaisen Posenin puheensa juutalaisten tuhoamisesta. Paikka oli kuitenkin oletettavasti Posenin kaupungintalo, jossa sijaitsee "kultainen sali", joka mainitaan usein tässä yhteydessä. Kyseisenä ajankohtana linna oli myös rakennustöiden alaisena. Sodan lopussa linna vaurioitui pahasti helmikuussa 1945 Posenin taistelun aikana, mutta sen perustuksille aiheutui vain vähän vahinkoa. Kaupungin piirityksen jälkeen se muutettiin sotilassairaalaksi, jonka sisätiloissa on arvioitu olevan jopa 2000 haavoittunutta. Kun venäläiset sotilaat miehittivät sen 2. helmikuuta, se toimi edelleen saksalaisten haavoittuneiden keräyspisteenä maaliskuuhun 1945 saakka. 1947/48 Puolan viranomaiset löysivät linnapuistosta 765 joukkohautaan haudattua saksalaisia ​​sotilasta.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_Raatihuone_1_ulkoa_2.jpg

VANHA RAATIHUONE

Vanhankaupungintorin sydän on Giovanni Battista di Quadron suunnittelema Raatihuone, joka edustaa italialaista renessanssityyliä 1500-luvulta ja on pohjoisen Keski-Euroopan kauneimpia. Näkemisen arvoinen on Suuri sali upeine kattorakenteineen. Raatihuoneen kellari on 1300-luvulta. Julkisivua koristaa kolme kaarikäytäväkerrosta ja Puolan kuninkaiden kuvat. Raatihuoneen julkisivu kuvaa houkuttelevasti kaupungin virkamiesten odotettuja ominaisuuksia. Sen pohjakoristeet korostavat hyveiden allegooria, kun taas ylemmät koristekorut edustavat antiikin sankareita. Seinissä olevat ajattomat sanonnat kirjoitettiin latinaksi. Yksi niistä kuuluu: Kaupunki on mikä se on, koska sen kansalaiset ovat mitä he ovat. Päivittäin kello 12 kellotornin pikkuluukusta putkahtaa esiin kaksi toisiaan 12 kertaa pukkaavaa mekaanista pukkia, jotka muistuttavat neuvokkaista, kaupunkia uhkaavasta tulipalosta hälyttäneistä pukeista. Viime sotaan asti kaupungintalo oli tosiasiassa kaupunginvaltuuston kokouspaikkana. Huolimatta toisen maailmansodan aikana tapahtuneista lukuisista vaurioista, kaupungintalo on edelleen säilyttänyt 1500-luvun renessanssin ilmeensä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_Raatihuone_museo2_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_Raatihuone_museo1_2.jpg

Raatihuoneen kauniissa renessanssisalissa ja goottilaisissa kellareissa on Poznańin historian museo joka esittelee kaupungin historiaa aina 900-luvulta nykyaikaan asti. Torin laidalla on Soitinmuseo, jossa on monipuolinen kokoelma eri aikakausien soittimia.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_vanhankaupungin_tori_2_2.jpg

VANHANKAUPUNGIN TORI

Vanha tori (puolal.Stary Rynek) on Poznanin aukion nimi, joka perustettiin kaupungin perustamishetkellä vuonna 1253 kauppapaikaksi. Noin kahden hehtaarin alue on Puolan kolmanneksi suurin kauppapaikka ja yksi suurimmista Euroopassa. Toiseen maailmansotaan saakka tori oli kaupungin keskus. Sodassa se  tuhoutui kokonaan. Jälleenrakennettuna onnistuneen restauroinnin ansiosta se on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_vanhankaupungin_tori_3_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_vanhankaupungin_tori_1_2.jpg

Suurin osa Vanhankaupungin torin nykyisin nähtävistä rakennuksista on pikkutarkasti sodan jälkeen uudelleenrakennettuja barokki- ja renessanssiajan rakennuksia kuten ns. Krämerhäuser ominaisilla arcadeillaan, Kaupunkinvaakahuone (1500-luvulla, kunnostettu), Pääkaartitalo 1700-luvulta, nykyään Posenin kansannousun museo 1918/19, Dzialynskin palatsi (Pałac Działyńskich) klassinen rakennus 1700-luvulta Mielzynskin palatsi (Pałac Mielżyńskich) klassinen rakennus 1700-luvulta.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_barokkikirkko_2.jpg

Pyhän Stanislauksen jesuiittakirkko (Fara) on yksi Puolan mahtavimmista barokkikirkoista, rakennettu vuosina 1651–1732. Kolmilaivainen kirkko on koristettu runsain veistoksin, stukkokoristein ja maalauksin. Alttari on Pompeo Ferrarin käsialaa. Urkukonsertteja. Viereinen vuonna 1732 valmistunut jesuiittakollegio on nykyisin kaupungintalo, jossa vuonna 1828 konsertoi Frédéric Chopin ja syksyllä 1806 asui Napoleon Bonaparte. Poznań oli yksi tärkeimmistä jesuiittojen keskuksista Puolassa. Kukkulalla entisessä Iso-Puolan ruhtinaiden linnassa on Koristetaiteen museo ja rinteellä barokkityylinen fransiskaanikirkko.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_tuomiokirkkosaari_2.jpg

Poznań syntyi Ostrow Tumskille eli Katedraalisaarelle, jonne 900-luvulla perustettiin puolustuslinnake. Piastien hallitsijasukuun kuulunut Puolan ensimmäinen hallitsija Mieszko I otti kasteen Kirkkosaarella vuonna 966. Samalla koko kansa kääntyi kristinuskoon sen läntisessä muodossa. Saaren siluettia hallitsee vuonna 968 perustettu, mutta toistuvia tuhoja kärsinyt Pietarin ja Paavalin katedraali. Arvokkaimmat, tuholta säästyneet 12 kappelia ovat kuorin vieressä. Bysanttilaistyylisessä Kultaisessa kappelissa on Puolan kahden ensimmäisen hallitsijan, Mieszko I:n ja hänen poikansa Boleslav Urhean sarkofagit. Kappelissa on myös saksalaisen kuvanveistäjän Christian Rauchin 1800-luvulla veistämät patsaat heistä. Kellarikryptassa on esillä kaivauksissa löytyneitä esiromaanisen ja romaanisen kirkon jäänteitä. Esillä myös jäänteitä 900-luvun kastemaljasta, josta Mieszko I mahdollisesti sai kasteen. Saari on säilyttänyt kirkollisen luonteensa.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_posenin_zoo_2.jpg

POZNANIN ELÄINTARHA

Puolan toiseksi suurin, valtava 116 hehtaarin uusi eläintarha avattiin yleisölle vuonna 1974 entisen 1800 luvun linnoituksen alueelle. Eläimiä pidetään täällä luonnollisissa olosuhteissa. Jotta voimme nähdä noin 140 lajia ja 2000 eläintä, on tätä tarkoitusta varten tarjolla 3 nähtävyyspolkua. Vuonna 2009 luotiin moderni elefanttirakennus. Vuonna 2013 ruskea karhu muutti eläintarhaan. Uusi eläintarha on kuuluisa petolinnuista ja pöllöistään.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_ilta_1_2.jpg

Poznanin yöelämä on vilkasta opiskelijoiden ansiosta. Yöelämä on keskittynyt vanhankaupungin alueelle.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_ilta_2_ravintolat_2.jpg

Etenkin Wrocławska-kadulta löytyy paljon valinnanvaraa halvoista shottibaareista, pubeista, klubeihin ja yökerhoihin. Yökerhoissa kannattaa vierailla jo siksi, että puolalaiset nuoret ovat estottomia ja taitavia tanssijoita. Vaikka menoon ei itse uskaltautuisi mukaan, voi sen seuraaminenkin olla elämys.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_colomb_pubi_2.jpg

FORT COLOMB

Vanhaan preussilaiseen linnoitusrakennelmaan restauroitu baari. Yli viisi metriä maan alapuolella sijaitsevat tiiliset kasemaatit antavat mahdollisuuden tuntea linnoituksen ilmapiirin. Baarissa on valikoima monen tyyppisiä suosittuja lagereita ja vehnäolutta. Kesäisin ksi kaupungin parhaista terasseista. Ulica Powstanców Wielkopolskich.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_ostokset_1_2.jpg

Puola on erittäin edullinen ostosmaa ja Poznanista löytyy varsin hyvät ostosapajat esimerkiksi vanhankaupungin torilta, Wolnosci-kadulta, Święty Marcin -kadulta. Kaupungin lukuisista kauppakeskuksista pakollinen nähtävyys on ydinkeskustan Vanha panimo Stary Browar ostoskeskus, joka sijaitsee entisen Hugger olutpanimon tiloissa ja tarjoaa erityislaatuiset puitteet shoppailuun. Keskus valittiin vuonna 2005 maailman parhaaksi keskikokoiseksi ostokeskukseksi. Se ei ole vain ostoskeskus, vaan yhdistelmä myymälöitä ja taidegallerioita. Yli 200 myymälää, yli tusina ravintolaa ja kahvilaa, teatteri, konserttisali, näyttelyalueet, 3 musiikki-clubia ja historiallinen puisto. Kupiec Poznański on moderni ostoskeskus aivan Poznańin sydämessä Suomalaiselle edullisia ovat usein kengät CCC tai Deichman liikkeistä ja vaatteet.


29.10_Posen_sotahistorian_matka_huoneisto_1_2.jpg

POZNAN / POSEN HUONEISTOHOTELLI*** 3 yötä, aamiainen.

Modernit huoneistot sijaitsevat 200 metrin päässä Keisarin linnasta ja 500 metrin päässä Poznańin kansallismuseosta. Huoneistohotelli tarjoaa majoitusta mannermaisella aamiaisella, ilmaisella langattomalla internetyhteydellä ja oleskelualueella. Vanhankaupungin tori eli keskusta on100 metrin päässä. Talon alakerrassa on pubi ja elintarvikepuoti. Kahviloita, baareja ja ravintoloita on jo 100 m säteellä enemmänkin.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_huoneisto_2_2.jpg

16-19 m² 2hh:ssa on parkettilattiat, ja niissä on täysin varustettu keittiö, jossa jääkaappi, ruokailutila, taulutelevisio smart-toiminnolla +ilmainen NETFLIX, ilmainen WiFi ja oma kylpyhuone suihkulla ja hiustenkuivaajalla. Huoneessa on myös keittotaso ja vedenkeitin.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_huoneisto_3_2.jpg

31-34 m² kahden huoneen huoneistoissa on Makuuhuone 1: 2 yhden hengen vuodetta. Olohuone: 1 vuodesohva. Huoneistoissa on parkettilattiat, ja niissä on täysin varustettu keittiö, jossa on keittotaso, vedenkeitin, jääkaappi, ruokailutila, taulutelevisio smart-toiminnolla +ilmainen NETFLIX, ilmainen WiFi ja oma kylpyhuone suihkulla ja hiustenkuivaajalla.


26.6_Pommeri_2018_Danzig_1.jpg

GDANSK / DANZIG

Fahrenheitin, Heveliuksen, Günter Grassin & Lech Walesan Danzig/Gdansk on vapauden kaupunki, sillä Solidaarisuus-liike sai sieltä alkunsa. Gdansk on ollut useiden Euroopan historiaa muovanneiden merkittävien tapahtumien näyttämö. Vapauden henki on läsnä kaikkialla: Vanhankaupungin talojen arkkitehtuurissa, kauniissa hiekkarannoissa ja korkeuksiin kohoavissa telakkanostureissa. Gdanskissa viehättää sen moderni, yleismaailmallinen elämäntapa ja vuosisataisten perinteiden ilmapiiri. Vanhan Danzigin ilmapiirin voi parhaiten aistia, kun kävelee Vanhassa kaupungissa Kultaisen portin ja Vihreän portin väliin jäävää Pitkää katua (Langestrasse/ Dluga) kohti Pitkätoria (Dluga Targ). Kaupungin symboleita ovat ilman muuta vanhan sataman keskiaikainen nosturi ja kaupungin ylle kohoava massiivinen punatiilinen Pyhän Marian Basilika.

26.6_Pommeri_2018_Danzig_2.jpg

Danzigin arvokkaimmat rakennukset ja historialliset muistomerkit ovat ns. Kuninkaantien varrella Długa eli Pitkäkadulla ja Długi Targilla eli Pitkätorilla. Danzigin vanhin kaupunginosa on nimeltään Pääkaupunki, Główne Miasto joka onkin Hansa kaupungien helmi. 1300-luvun raatihuoneessa on kaupunginmuseo. Raatihuone on kuuluisa carillonista – 1200-luvun soittimen kopiosta. Raatihuoneen tornista on hyvä näköala kaupungille. Artusin hovissa kokoontuivat keskiajalla kaupungin mahtikauppiaat neuvonpitoon. Dlugi Targilla oleva Neptunuksen suihkulähde on Danzigin symboli. Kun pujahtaa Vihreästä portista pitkälle rantakadulle pääsee vanhan sataman alueelle joka museoineen ja laivoineen kuuluu kaupungin kiinnostavimpiin alueisiin.

26.6_Pommeri_2018_Danzig_nosturi.jpg

Mottlau joen (puol. Motława) rannalla on tummanpuhuva, keskiaikaisen Euroopan suurin satamanosturi jonka avulla käsiteltiin lasteja kuin laivojen mastojakin. Nosturi toimi myös kaupungin epävirallisena porttina.

26.6_Pommeri_2018_mariankirkko.jpg

Mariacka-katu on yksi Gdanskin hienoimmista kaduista, ja täällä jos missä pääsee keskiaikaisen Danzigin tunnelmaan. Kadun varrella on vanhoja asuintaloja, joiden alakerroista löytyy kivoja putiikkeja ja kahviloita. Goottilainen Mariankirkko on Euroopan suurin punatiilikirkko, johon mahtuu 25 000 ihmistä. Sen rakentaminen kesti lähes 160 vuotta 1300–1400-luvuilla. Kirkkossa on 31 erillistä kappelia, 37 ikkunaa ja yli 300 hautakiveä. Kirkon näköalatornista on hyvä näköala. Danzig on entinen hansakaupunki ja sen nykyisen ulkoasun ovat luoneetkin pääasiassa rikkaat saksalaiset ja hollantilaiset kauppiassuvut. Danzigin vanhassa satamassa ja vanhassakaupungissa värikkäät hansatalot sekoittuvat koristeellisiin punatiilisiin kirkkoihin, portteihin ja muihin vanhoihin rakennuksiin. Kaupungissa on säilynyt hyvin vanhan Hansakaupungin henki. Silmiä hivelevät kapeat ja korkeat kivitalot reunustavat ennen niin vilkkaan kaupankäynnin näyttämöina olleita katuja. Sodan lopussa 90 % kaupungista oli tuhoutunut. Puna-armeija miehitti kaupungin 30. maaliskuuta 1945. Kaupungin väestöstä 90 % oli joko kuollut tai paennut. Tuhoutunut kaunis vanhakaupunki peruskorjattiin lähes täysin nykyiseen asuunsa.

26.6_Pommeri_2018_Danzig_kaupungin_historian_museo_2.jpg

26.6_Pommeri_2018_Danzig_kaupungin_historian_museo_4.jpg

26.6_Pommeri_2018_Danzig_kaupungin_historian_museo_3.jpg

1200 -luvulla rakennetussa Raatihuoneessa olevassa historiallisessa museossa voi tutustua Danzigin menneiden vuosisatojen elämään.

26.6_Pommeri_2018_Danzig_kaupungin_historian_museo_1.jpg

Lukuisin maalauksin, laivojen pienoismallein, puupanelein, haarniskoin koristellussa Arttusin hovissa kannattaa käydä katsomassa Euroopan suurinta renessanssi kaakeliuunia ja museona toimivassa Uphagenin talossa näkee miten Danzigin rikkaat kauppiaat asuivat ennen vanhaan.

26.6_Pommeri_2018_Danzig_Soldek_merimuseo.jpg

MERENKULKUMUSEO

Museossa on toimipisteitä kummallakin puolella Mottlau/Motlawa jokea. Niihin on sekä yhteislippuja sekä lippu vain johonkin pisteesen. Yhteislipulla  lipulla pääsee museon rannassa olevaan museolaivaan, sekä joen toisella puolella olevaan nosturiin. Joen yli museon osasta toiseen pääsee parhaiten Motława-lautalla, joka kulkee vartin välein klo 10–16.05. Museon lipulla joen ylittää myös ilmaiseksi.

Merenkulkumuseon päärakennus sijaitsee Sołdek-laivan takana. Soldek oli sodan jälkeen ensimmäinen puolalaisen Gdanskin Leninin telakan rakentamama laiva. Pääset tutustumaan Sołdek-höyrylaivaan ja siihen, miten höyrylaiva toimi ja miten merimiehet työnskentelivät, söivät ja nukkuivat.

21.8_HEL_D-Day_merimuseo_paakuva_2.jpg

Tämä kolmessa entisessä vilja-aitassa oleva merenkulkumuseo kertoo Puolan laivaston historiasta, siellä on vanhoja kanuunoita, meriaiheisia öljyvärimaalauksia ja paljon muuta merenkulkuun liittyvää aineistoa sekä erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Stary Żuraw -nostokurki on merenkulkumuseon osista näkyvimpiä.

21.8_gdansk_merimuseo_1_laiva_2.jpg

Museon näyttely oli erittäin mielenkiintoinen ja hyvin rakennettu. Sen vieressä on uudehko merenkulkukeskus, joka sijaitsee uudessa nelikerroksisessa rakennuksessa on eri puolilta maailmaa olevien veneiden näyttely.

21.8_gdansk_merimuseo_9_puolalaivasto_hist_3.jpg

Nämä vanhat vilja-aitat esittelevät Danzigin pitkää ja vaiheikasta historiaa, ja mukana on myös merenkulun historiaa ja tietoa Gdańskin telakkojen toiminnasta.

21.8_HEL_D-Day_Puolan_posti_1.jpg

PUOLAN POSTIN MUSEON RAKENNUS

Puolan postin museo on sijoitettu vaikuttavaan monikerroksiseen rakennukseen, joka on rakennettu 1900-luvun alkupuoliskolla neoromaniiseen tyyliin. Kun Versaillesin sopimus tuli voimaan vuonna 1920 alkoi myös Puolan postilaitoksen toiminta Danzigissa Saksan postin rinnalla. Tammikuun 5. päivänä 1925 perustettiin Puolan postilaitoksen Posti- ja lennätintoimisto nro 3 (myöhem. nro 1). Museo kertoo Puolan postitoimistojen ja Puolan kansalaisten historiasta Danzigissa vuosina 1920-1939 aina tapahtumiin 1. syyskuuta 1939 klo 04.45 kun saksalaiset hyökkäsivät posti- ja telegrafien toimistoon nro 1. Puolan postilaitoksen työntekijät kuitenkin tekivät vastarintaa 15 tuntia aseinaan lähinnä pistoolit, konekiväärit ja käsikranaatit. Postin työntekijät antautuivat ja heidät teloitettiin.

Näyttelyssä on postitoimiston puolustukseen ja sen puolustajiin liittyviä kuvia ja esineitä. Vierailija näkee jäljennöksen saksalaisten 3. heinäkuuta 1939 valmistelemasta hyökkäyssuunnitelmasta sekä yhden kaupungin kymmenestä vuonna 1925 pystytetystä puolalaisesta postilaatikosta. Myös postin päällikön rekonstruoitu toimisto ja siellä sijaitsevat Hughes-lennätin ovat nähtävillä.

21.8_HEL_D-Day_Puolan_posti_2_muistomerkki.jpg

Rakennuksen edessä on Puolan Postin puolustajien voimallinen muistomerkki. Se kuvaa haavoittunutta postimiestä joka rikkoutuneen postiläheyksensä yllä ojentaa kiväärinsä Nikelle Voiton Jumalattarelle.

 

26.6_Pommeri_2018__2.ms_museo_1_stuka.jpg

26.6_Pommeri_2018__2.ms_museo_6.jpg

GDANSKIN TOISEN MAILMANSODAN MUSEO

Museon tunnistaa korkeasta tornista. Julkisivu on osittain lasia. Rakennus kohoaa yli 40 metrin korkeuteen. Museo esittelee kokonaisvaltaisesti 20. vuosisadan suurimman tuhon kulkua ja luonnetta. Pääpaino on yksittäisten henkilöiden, ryhmien ja kansojen kohtaloissa, siviilien ja sotilaiden jokapäiväisessä elämässä sekä miehitysaikaisessa terrorissa. Museon pinta-ala on yli 5 000 neliömetriä. Sen pysyvä näyttely on pinta-

26.6_Pommeri_2018__2.ms_museo_3_tankki.jpg

alaltaan yksi maailman historian museoiden suurimpia. Uusimpia tekniikoita hyödyntäen toisesta maailmansodasta kerrotaan suurvaltapolitiikan näkökulmasta ja ennen kaikkea tavallisten ihmiskohtaloiden avulla.

21.8_gdansk_sotamuseo_panorama2.jpg

26.6_Pommeri_2018__2.ms_museo_4_hitler.jpg

Museossa on omat osastonsa totalitääristen järjestelmien esittelyille: Stalin, Mussoliini ja Führer kultille. Museo esittele kiinnostavasti esiintuodulla tavalla ensimmäisen maailmansodan jälkeistä Euroopan historiaa ja tiestä kohti uutta sotaa.

26.6_Pommeri_2018__2.ms_museo_2_sotilaat.jpg

26.6_Pommeri_2018__2.ms_museo_5_talvisota.jpg

Esillä on hyvin Danzigin tapahtumat, Molotov–Ribbentrop sopimus, Suomen Talvisota, Katyn, Varsovan kansannousu, keskitysleirit, 2.maailmansodan merkittävimmät taistelut, Taistelu Berliinistä, Hiroshima ym. Sekä vuoden 1945 jälkeisestä Euroopan kahtia jako ja Kylmän sodan aika aika aina Berliinin muuriin murtumiseen ja Itä-Euroopan sosialismista vapautumiseen asti.

26.6_Pommeri_2018_Danzigin_hotelli_1.jpg

GDANSK HOTELLI ** 1 yö

Hotellissa on ravintola (12-22.30), baari ja terassi. Aulan modernissa ja tilavassa oleskelutilassa on mukavat sohvat ja nettinurkkaus. 24h-vastaanotossa on saatavilla tallelokeroita. Hotellissa on hissi. Maksullinen pesulapalvelu. Hotelli sijaitsee Gdanskin keskustassa aivan vanhankaupungin ulkopuolella ja vain lyhyen 10 minuutin kävelymatkan päässä Pyhän Marian kirkosta, Neptunuksen suihkulähteestä ja tärkeimmistä nähtävyyksitä. 100 metrin säteellä hotellista on ravintoloita, army-shop, iso ostoskeskus pikaruokapaikkoineen.

26.6_Pommeri_2018_Danzigin_hotelli_2.jpg

16 m² kahden hengen huoneet on saatavilla parivuoteela tai vuoteet erikseen, huoneessa on ilmastointi ja taulu-tv. Lisämukavuuksiin kuuluu ilmainen WiF, sekä ilmaiset kylpyhuoneen ilmaiset kylpytuotteet ja hiustenkuivaaja.


29.10-2.11 MATKAOHJELMA:

29.10 TIISTAI

(Klo 08.40 lisämaksullinen bussikuljetus Helsingistä Turkuun.) Klo 11.45 kokoontuminen Turun lentoasemalla. Klo 13.15 Wizzair:in lento Gdanskiin lähtee. Kone laskeutuu Gdanskin Lech Walesan lentokentälle klo 13.40. Klo 14.15 lähtee kuljetus hotellille, välipalamahdollisuus. Klo 20- sisäänkirjoittautuminen hotelliin. Illalla yhteinen illanvietto Posenin Vanhankaupugin ravintolassa.

30.10 KESKIVIIKKO

Klo 08-10 aamiainen. Klo 10 matkanjohtajan johdolla Citadel puistoon jossa tutustumme Poznanin armeija museoon, Asemuseoon, Posenin keskitysleiriin. Iltapäivä vapaata ohjelmaa.

31.10 TORSTAI

Klo 08-10 aamiainen. Klo 10 matkanjohtajan johdolla lähtö Festung Posenin opastetulle linnoituskierrokselle. Iltapäivä vapaata ohjelmaa.

1.11 Perjantai

Klo 08-08.45 aamiainen. Klo 08.45 lähdemme hotellilta. Klo 13.00 saapuminen Gdanskin hotellille. Vapaata aikaa Gdanskin nähtävyyksille esim. Toisen maailmansodan museo 24zl / 6 €, Puolan Postin museo tai Merimuseo. Yhteinen omakustanteinen illallinen.

2.11 Lauantai

Herätys klo 04.00. Klo 04.30 kuljetus lähtee Gdanskin lentokentälle. Klo 04.50 saapuminen Gdanskin lentokentälle. Lentokentällä ja lentokoneessa aamiaismahdollisuus lisämaksusta. Wizzair:in lento W6 1751 lähtee Turkuun klo 06.40. Kone laskeutuu Turkuun klo 09.10. Aamiaismahdollisuus Turussa. Klo 10.50 lisämaksullinen bussi Helsinkiin. Bussi on Helsingissä klo 13.00.

26.6_Pommeri_2018_wizzairin_lentokone.jpg

Wizzair:in lennon hintaan sisältyy vain reppu tai pieni laukku (40x30x20 cm sisältäen kahvat & pyörät) matkustamoon, 23 kg iso matkalaukku ruumaan maksaa ennakkoon varattuna 76 € meno-paluu.

Wizzair on tarkka laukkujen mitoista ja lentoyhtiöllä on oikeus laittaa liian iso matkatavara ruumaan ja matkustajan on maksettava vaadittava lisämaksu. Lentoyhtiö pidättää myös oikeuden laittaa matkustamossa kuljetettavaksi tarkoitetut matkatavarat ruumaan mikäli lento on täynnä ja kaikki käsimatkatavarat eivät mahdu matkustamoon. Tällöin lentoyhtiö perii maksun matkustajalta lentolentokentällä. Tämä on lentoyhtiön sääntö, eikä matkanjärjestäjä ole vastuussa näistä mahdollisista asiakkaille tulevista maksuista.

Lentoaikataulu: Meno Wizzair W6 1752

Turku - Terminal 1 (TKU) Gdansk - Terminal 2 (GDN)
TI 29/10/2019 13:15 29/10/2019 13:40

 Lentoaikataulu: Paluu Wizzair W6 1751

Gdansk - Terminal 2 (GDN) Turku - Terminal 1 (TKU)
02/11/2019 06:40 LA 02/11/2019 09:10

Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä!  E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

     Blitz_Tours_10_vuotta.jpg

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.