9.-16.7 Tsekki Riesengebirge vuoristo 2022

BLITZ_TOURS_15_V_LOGO_2_2.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_8_pv._695-_logo.jpg

9.-16.7 TSEKKI PATIKOINTIMATKA KRKONOSE / RIESENGEBIRGE VUORISTO  8 pv. 695 €.

Sis. FINNAIR lennot Hki-Praha-Hki, bussikuljetukset Praha-Svoboda nad Upou-Praha, Svoboda nad Upou 7 yötä aamiaisella pensionissa***, patikointiretket ja muut nähtävyydet suomalaisen matkanjohtajan johdolla ja Melnikin aluemuseon sisäänpääsyn. (Hissiliput, muiden nähtävyyksien sisäänpääsyt ja bussi- & junaliput erikseen). 1 hh lisä +75 €.

Terveellinen vuoristoilmasto, veden, ilman ja maan parantavat voimat, kauniit maisemat: Täällä voit todella hemmotella itseäsi. Vietä loma Puolan ja Tsekin rajalla Krkonose / Riesengebirge -vuoriston (korkein huippu Snezka/-Schneekoppe 1602 m.) kansallispuistossa. Alueella on yli 1000 km patikointireittejä ja yli 400 km pyöräilyreittejä. Panosta hyvään oloon ja valitse aktiiviloma. Patikoinnin, pyöräilyn, kelkkailun, keilailun, kiipeilyn, benji hyppyjen, uimisen, golfin, minigolfin, tenniksen, geokätkennän, riippuliidon ja ratsastuksen lisäksi voit tutustua lähiseudun museoihin, kirkkoihin, sotahistoriaan ja panimoravintolohin. Läheinen Janske Laznen kylpyläkaupunki tarjoaa wellnes mahdollisuudet Aquacentrumissa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_kansallispuito_1_schneekoppe.jpg

KROKONOSE / RIESENGEBIRGE

Krkonošen 425 km² kansallispuisto on yksi arvokkaimmista luonnonalueista koko Keski-Euroopassa. Tsekin korkein vuorijono Riesengebirge / Krkonose on ainutlaatuinen mosaiikki ekosysteemeistä, jotka ovat jääneet  muistuttamaan muinaisen jääkauden menneisyydestä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_kansallispuisto_lisakuva_6_niittymaja_harju.jpg

Tutustu tähän upeaan maisemaan, jossa on korkeat vuoren rinteet, tasaiset harjut, alppiniittyjä värikkäillä luonnonkukilla ja salaperäisiä nummia,

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_kansallispuito_4.jpg

joiden kaikkien yläpuolella kohoaa Tsekin korkein vuori Schneekoppe (Snezka 1602 m.). Sinua odottaa upea matka koskemattomaan maisemaan, joka on täynnä kaukaisia näkymiä, jyrkkiä nousuja sekä myös täydellisesti merkittyjä vaellusreittejä kaikkine vaikeusasteineen. Ainutlaatuisuutensa vuoksi Keski-Euroopan pohjoisimman vuorijonon keskisimmät alueet julistettiin kansallispuistoksi vuonna 1963. Tunnettuja ovat monet legendat ja sadut vuorihengestä Rübezahlista (tsekiksi Krakonos) jonka kotipaikka on Riesengebirge vuorilla.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_kansallispuisto_lisakuva_5.jpg

Missä on paras paikka tutustua Krkonošen kansallispuiston kauneuteen ja samalla nähdä sen arvokkaimmat kohteet?

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_kansallispuito_5_reitti_snezkalle.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz__patikointi_ylos_3.jpg

Ehkä Obří důlin merkittyä polkua pitkin ylös Snezkalle. Tämä reitti on vaativa, mutta upeat näkymät laajaan alppimaisemaan tekevät vaivannäöstä ehdottomasti vaivan arvoista. Palkitse itsesi vaikuttavalla näkymällä Obří důl -laakson syvyyteen ennen kuin kiipeät Tsekin korkeimmalle vuorelle, josta näet lähes puolet Böömistä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_kansallispuito_3_Tsekin_karttapiste.jpg

Haluatko kokea itse yhden Riesengebirge / Krkonoše-vuorten ainutlaatuisista nähtävyyksistä? Siirry sitten Studniční-vuorelle, jonka etelärinteeltä löydät niin sanotun Tasavallan kartan. Se on paikka, jossa keskellä vihreitä niittyjä ja kääpiömäntymetsiä lepää lumipelto. Kun laakson lumi sulaa, sen muoto muuttuu vähitellen Tšekin tasavallan kartaksi. Joskus Krkonošessa tapahtuu, että 5 metrin lumipenkki ei koskaan sula kokonaan, joten älä unohda ottaa lämpimiä vaatteita - siellä on yksi Euroopan ankarimmista ilmastoista. Kaipaatko hiljaista kävelyä pois tärkeimmistä turistikohteista? Lähde sitten Rychoryn luontopolulle. Kauniit näkymät ja koskematon luonto odottavat sinua siellä, kuten ne tekevät myös poluilla nimeltä Červenohorské rašelinistě (Punaisen vuoren turvesuo) ja Čertův důl (Paholaisen laakso). Horní Mísečkystä lähtemällä voit seurata merkittyä vaellusreittiä aina Elbe-joen lähteelle asti. Haluatko vaeltaa pitkin vuoren harjuja ja nauttia upeista näkymistä?

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Schneekoppen_cz-pl_ystavyydenpolku.jpg

18.8_harrahov__patikointi_elbehutte.jpg

Kiinnitä sitten tukevat kengät ja lähde Tšekin ja Puolan ystävyyden polulle, joka seuraa maiden välistä rajaa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_vuoristo_paakuva.jpg

Sinua odottavat Sněžné jamyn syvät rotkot, maagiset vuoristoturvesuot ja kukkivat niityt, jotka ovat täynnä kauniita vuoren luonnonkukkia.

Riesengebirge vuoriston kasvisto on erittäin monimuotoista geologisen pohjamaan, rakenteen ja monimutkaisen jääkauden jälkeisen kehityshistoriansa ansiosta. Ns. jääkauden jäännökset (eli jääkaudelta peräisin olevat kasvilajit) ansaitsevat erityistä huomiota, eli lajit, jotka ovat kehittyneet ja levinneet hyvin tietyllä ja rajoitetulla alueella ja joita ei esiinny missään muualla kuten sudeetti ja böömiläinen kellokukka.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz__kyla_lammasniitty.jpg

Jokainen, joka arvostaa kaunista luontoa, puhdasta ilmaa keuhkoissaan ja aktiivista liikkumista, tuntee olevansa paratiisissa Riesengebirge / Krkonoše-vuorilla. Mahdollisuudet retkeilyyn, ylityksiin ja nousuihin ovat yksinkertaisesti rajattomat. Valitse vain yksi monista lähtöpisteistä. Merkityt vaellus- ja pyöräilyreitit alkavat mm. Janské lázněn kylpyläkaupungista, jossa voit nousta köysiradalla Černá horan (Musta vuori) huipulle ja nauttia upeista näkymistä Krkonoše-panoraamalle. Vuoriston ylivoimainen luonnollinen vetovoima, helppo saavutettavuus ja hyvät matkailu- ja virkistysmahdollisuudet ovat näkyneet suurena kävijämääränä tälle pienelle vuoristoalueelle. Vuosittain yli 10 miljoonaa ihmistä vierailee Riesengebirge / Krkonoše-vuorten tsekkiläisen ja puolalaisen puolen alueilla.

10.8_Harrachov_2018_SCHNEEKOPPE_1.jpg

SNEZKA -SCHNEEKOPPE

Tsekin korkein vuori kohoaa Krkonose / Riesengebirge-vuorten pitkiltä harjuilta terävänä kolmisivuisena neulana. Lähde valloittamaan Tsekin vuorten kuningatarta ja yhtä Tsekin tasavallan symboleista. Palkintonasi sen 1602 metrin huipun valloittamisesta on upea näkymä Tšekin tasavaltaan ja Puolaan ja tunne, että et voi nousta korkeammalle Tsekin tasavallassa. Puolan puolen pohjoisrinteet putoavat Lomnička-joen laaksoon, eteläpuoli sitten Obří důliin.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Valkoinen_Elbe_2.jpg

Joten pue jalkaan tukevat retkeilyjalkineet, pakkaa tarvitsemasi ja lähde kohti korkeuksia! Jos pidät aktiivisuudesta, voit suunnata Schneekoppe / Snezka-vuoren huipulle merkittyjä vaellusreittejä pitkin. Matkalla sinne avautuvat upeat näkymät Riesengebirge / Krkonošen kansallispuistoon, joka ankaran ilmastonsa ja jääkauden menneisyytensä ansiosta muistuttaa silmiinpistävästi Skandinavian tuntureita.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_schneekoppe__yla-asema_2_lisakuva.jpg

Jos fyysinen kykysi on rajallinen tai jos haluat vain nauttia köysiratamatkasta, suuntaa Pec pod Sněžkouhun, jossa sijaitsee köysiradan lähtöasema. 

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Schneekoppen_hissi_matka.jpg

Kabiinihissit vie sinut joko Růžová horaan tai suoraan Schneekopen Sněžkan huipulle. Näin selviät helpoiten ja nopeiten noin 700 metriä korkeasta noususta. Sněžkasta voit tehdä kauniita patikkaretkiä esimerkiksi Luční boudaan, Výrovkaan tai Pomezní boudyyn.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Schneekoppe_kiviportaat.jpg

Patikoiden huipulle on useita erilaisia ​​polkuja. Vähemmän vaativa on Pec pod Sněžkousta Růžová horan kautta, Růžohorkyssa voit vierailla vuoristomajassa, joka on kuuluisa erinomaisesta keittiöstään. Obří dul kaivoksen kautta kulkee vaikeampi mutta kaunis polku.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_schneekoppe_kappeli_ym.jpg

Odotatko Tšekin korkeimman vuoren huipun olevan autio ja paljas? Todellisuus on päinvastainen. Täältä löytyy useita rakennuksia.Siellä on esimerkiksi avaruusalusta muistuttava sääasema, pyöreä puukappeli, joka on omistettu Pyhälle Laurentiukselle. Sněžkan vanhin rakennus on Pyhän Laurentiuksen kappeli, jonka Riesengebirge vuorten Saksan puolen pohjoisrinteiden omistaja sleesialainen aatelisherra Schaffgotsch rakensi vuosina 1655–1681.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_schneekoppe_huippu_Tsekin_posti.jpg

Sekä uusi Česká poštovna (Tsekin posti) -rakennus. Älä unohda vierailla siellä ja ilahduttaa perhettäsi lähettämällä heille postikortti, jossa on alkuperäinen postimerkki. Voit myös ostaa matkamuistoja tai nauttia kauniista näkymistä postin näköalatasanteelta.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Wiesenhutte_4_wegwieser.jpg

Kun olet nauttinut näkymistä kaukaisuuteen, lähde sieltä yhdelle monista luontopoluista löytääksesi muita Krkonose / Riesengebirge-vuorten maaseudun helmiä. Yksi suosituimmista on luontopolku, joka kulkee upeiden vuoriston turvesoiden läpi Luční boudaan, jossa voit istua mukavasti, levätä, kesällä nauttia virvokkeita

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_vuoristo_patikointi_yleislisakuva.jpg

PATIKOINTI (retkeilykartta)

Patikointi on yksi suosituimmista vapaa-ajan aktiviteeteista Riesengebirge vuoristossa. Ei ihme - täällä on lukemattomia, täydellisesti viitoitettuja vaellusreittejä! Ne kaikki johtavat maalauksellisen luonnon halki valikoiduille monumenteille, nähtävyyksille ja upeille näköalapaikoille. Patikointipolut joita on Krkonose vuorilla 600-1600 m korkeudessa 1000 km ovat metsäpolkuja tai vähintään metrin leveitä sora- tai luonnonkivipäällystettyjä, joiden jyrkät kohdat on porrastettu teräslevyin (eroosion vuoksi). Reitit on merkitty selkeästi eri väreillä (punainen, sininen, keltainen ja vihreä). Patikointiesitettä saa turisti-infosta. Kansallispuistossa vierailee vuosittain 8 miljoonaa ihmistä. Sää vuoristosssa voi vaihdella nopeasti joten sadevarusteet on tarpeen kantaa mukana repussa. Keskivuoristoilla ei vähäisen korkeutensa vuoksi ole paljon eri kasvillisuusvyöhykkeitä toisin kuin korkeammilla vuoristoilla. Vuorten laet ovat yleensä melko tasaisia. Seuraa legendaarisen Rübezahlin jalanjälkiä hyvin merkittyjä vaellusreittejä pitkin, koe karkea luonto Riesengebirge / Krkonose vuorten harjuilla ja huipuilla, nauti ainutlaatuisista näköaloista tai seuraa pieniä vuoristojokia maalauksellisissa laaksoissa. Löydät oikean reitin jokaiseen tarpeeseen.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_vuoristo_puolan_sleesianmaja_lisakuva.jpg

Vuorten huipuilla ja niiden lomassa on erilaisia vuoristomajoja ja ravintoloita. Majojen bistroista löytyy purtavaa ja kylmiä juomia piristämään väsynyttä patikoijaa. Suomalaisittain hinnat ovat vieläkin erittäin edullisia.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz__kyla_3_uusi_paakuva.jpg

PEC POD SNEZKOU

769 metrin korkeudella oleva Pec pod Sněžkou (saks. Petzer) on tärkeä  talviurheilu- ja kesämatkailukeskus Schneekoppen / Snezkan juurella. Kaupunki koostuu kahdesta historiallisesta osasta - Velká Úpa ja Pec. Kaupungissa on vain 600 vakituista asukasta, mutta se on aina täynnä turisteja, olipa kesä tai talvi. Ei ihme sillä Pec pod Sněžkou on vuorten ympäröimä. Koillisosassa on metsäinen Rosenberg / Růžová hora (1396 m), pohjoisessa Krkonošen / Riesengebirgen kolme korkeinta vuorta – Sněžka / Schneekoppe (1603 m), Studniční hora (1554 m) ja Hochwiesenberg / Luční hora (1555 m). Tällaiset olosuhteet tekevät tästä paikasta täydellisen matkailulle.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz__kyla2.jpg

Sen sijainti kansallispuiston keskustassa tekee Pec pod Snezkousta erinomaisen lähtökohdan Krkonoseen tutustumiselle kaikkina vuodenaikoina. Vuorenhuipuille pääsee kävellen, pyörällä tai köysiradalla. Matkailijat arvostavat monia urheiluaktiviteetteja, hyvinvointia ja gastronomiaa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petzer_kyla_kiertoajelu_juna1.jpg

KR-EXPRESS KIERTOAJELU PEC POD SNEZKOU

Pec pod Sněžkoun kiertoajelu kestää 90 minuuttia. Junat pysähtyvät linja-autoasemalla postin vieressä ja kuljettavat sinut paikallisen alueen läpi. Reitti kulkee Javorin ja Hnědý Vrchin laskettelurinteiden ympäri. 1000 m. korkeudessa. Zahrádkyn laskettelurinteellä on 15 minuutin tauko, josta on kauniit näkymät koko Peciin. Studniční hora, Sněžka, Obří Důl ja Růžová hora ovat kämmenelläsi. Sitten juna jatkaa Pražská boudan ohi Kolínská boudaan 1130 m merenpinnan yläpuolella.  Kolinska boudan vuoristomajalla on puolen tunnin tauko, jossa mahdollisuus virvokkeeseen. Paluumatkalla juna kääntyy oikealle Husova boudasta ja jatkaa matkaa vastakkaista rinnettä pitkin. Tänä aikana sinulla on kaunis näkymä Zahrádkyn mökkien lisäksi myös Sněžkaan ja sen ympäristöön. Smrk-rinteen poikki ja Poustevník-hotellin ympäriltä juna palaa Javoriin ja sieltä linja-autoasemalle.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petzer_kyla_kiertoajelu_juna2.jpg

Lyhyesti sanottuna - Pec pod Sněžkoun kiertoajelureitti: Ajoaika 1h 30min. Lähtöpiste linja-autoasema postin luota klo 9, 11, 13, 15, 16. Matkan aikana on kaksi taukoa yhteensä 45 min. Hinta 300 Kc / 12 €. Yhteen suuntaan Pec > Kolinska bouda 150 Kc / 6 €, tai paluu Kolinska bouda > Pec klo 9.30, 12.30, 14.30,15.30, 16.30. 100 Kc/ 4 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz__kyla_niittypatikointi.jpg

Alueella on monia vaellusreittejä, ja on vain sinun päätettävissäsi, haluatko vaeltaa ylös Sněžkan huipulle vai vain vaeltaa maaseudulla romanttisten maisemanäkymien äärellä. Sinun tulee kuitenkin ehdottomasti mennä köysiradalla suoraan Pec pod Sněžkousta Sněžkaan ja vaeltaa alas Obří důlin ohi. Voit levätä myöhemmin paikallisessa Relax Parkissa, kun lapsesi leikkivät 700 metriä pitkällä rattikelkkaradalla, kiipeilykeskuksessa tai leikkikentällä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_schneekoppe_Pec_ala-asema_2_hissi.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_schneekoppe_Pec_ala-asema.jpg

Pec pod Sněžkoun vuoristokaupungista pääset helposti köysiradalla Tšekin korkeimmalle vuorelle Sněžkalle / Schneekoppelle. Köysirata vie sinut huipulle 14 minuutissa. Nelipaikkaiset kabiinit lähtevät Pec pod Sněžkoun ala-asemalta (829 m merenpinnan yläpuolella),

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_schneekoppe_Pec_yla-asema.jpg

kulkevat Růžová horan aseman läpi (1339 m.) ja päättyvät Sněžkan ylä-asemalle (1588 m). Hissin kuljetuskapasiteetti: 250 henkilöä / tunnissa. Hissiin on usein pitkiä jonoja. Hissilippu ylös aikuinen 330 Kc / 13,20 €, eläkeläinen 300 Kc/ 12 €. Pidä lämmintä vaatetusta mukaasi myös kesällä, sillä Pecin ja Sněžkan lämpötilaero on 10 celsiusastetta.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz_kyla_nakotorni.jpg

HNEDY VRCHIN NÄKÖTORNI

Uuteen Hnědý Vrchin näkötorniin pääsee myös mukavasti kaunista reittiä kävellen.Näkötornista voit nauttia panoraamanäkymistä Javoriin, Sněžkaan ja koko Pec pod Sněžkouun ja Úpan laaksoon. Näkötorniin pääsee Pec pod Sněžkoun keskustasta vihreää turistireittiä pitkin. Voit käyttää myös Hnědý Vrchin tuolihissiä, joka vie sinut huipulle. Voit mennä alas kaunista reittiä kävellen Lesní boudan läpi alas Peciin. Kauniit näkymät ja maisemat seuraavat sinua matkan varrella.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz__nakotornin_hissi_2_uusi.jpg

Nelipaikkainen tuolihissi vie sinut Pec pod Sněžkousta suositulle Hnědý vrch -näköalapaikalle lyhyessä ajassa. Löydät tornin Hnědý vrchin tuolihissin ylä-aseman läheltä. Tornin jalka sijaitsee 1207 metrin korkeudessa. Päänäköalatasanne on 27 metriä korkeampi. Tornin koko korkeus on 30,85 metriä. Näkötornin kolmionmuotoisen puu- ja teräspylväistä koostuvan pohjan ylägalleriaan mahtuu yhtä aikaa jopa 25 henkilöä. Näkymät Tšekin korkeimmille vuorille: Luční hora, Studniční hora, Sněžka (Schneekoppe), Světlá ja Černá hora. Hyvillä sääolosuhteilla voit nähdä myös Orlické horyn (Adlergebirge) ja Jeseníkyn (Altvatergebirge) vuoret. Avoinna päivittäin klo 9.00-16.00. Hissi klo 9-18 ½ tunnin välein aikuiset 180 Kc / 7,60 €, eläkeläiset 130 Kc / 5,20 €. Näkötornissa voit vierailla ilmaiseksi. Avoinna päivittäin klo 9.00-16.00.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz_kyla_kelkkarata_2.jpg

ADRELIN RELAX PARK PEC POD SNEZKOU

Relax Park on hiljattain rakennettu liikunta- ja rentoutumiskeskus. Se sijaitsee Tšekin korkeimman vuoren Sněžkan, alapuolella, ja et voi missata sitä vieraillessasi Pec pod Sněžkoussa. Rentoutumispuistossa on nähtävyyksiä välipalabaari perheille ja aktiivisille urheilijoille. Sen toiminta on ympärivuotinen.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz_kyla_kelkkarata.jpg

Kelkkaradan kokonaispituus on 900 metriä. Hissillä pääset ylemmälle asemalle ja laskeudut 700 metrin alas itse. Joissain paikoissa olet jopa 8 metriä maanpinnan yläpuolella. Kaksipaikkaiset rattikelkat voivat saavuttaa jopa 40 km/h nopeuden. Rata on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön, sillä ajetaan missä tahansa säässä. Avoinna klo 09:00 - 20:00. Aikuiset 150 Kč / 6 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz_kyla_panimo.jpg

PECKY PANIMO

Kymmenen minuutin kävelyn päässä Sněžkaan kulkevan köysiradan ala-asemalta, Pec pod Sněžkoun vuoristokaupungin laaksossa on valmistettu Sněžka olutta vuodesta 2017 lähtien. Pec pod Sněžkoun Pecký-panimossa olutta pannaan perinteisin menetelmin, laadukkaista tšekkiläisistä aineksista ja lähdevedestä. Oluilla on nimitys Pivo Sněžka - yksi niistä viittaa myös selvästi tähän Tšekin korkeimpaan vuoreen, IV oluen kantavierre on nimittäin 16,03° Sněžkan mukaan, jonka korkeus on 1603 m. Tyylikkäässä oluthallissa istuessasi voit maistaa 4 eri laatuista ja makuista olutta ja samalla seurata panimossa tapahtuvaa oluen valmistusta. Panimoravintolassa on tarjolla oluen lisäksi avokeittiössä grillattuja erikoisuuksia, savustamo ja kotitekoista leipää.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz__Kolinska_bouda1.jpg

KOLINSKA BOUDA

Kolinska boudan vuoristomaja sijaitsee Cerna horan ja Pec pod Snezkoun välisellä vaellusreitillä rauhallisessa ympäristössä ja kauniissa kansallispuistossa 1117 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella tasaisella vuoristoniityllä. Se on ihanteellinen levähdyspaikka kaikilla vuoristovaellus- ja pyöräretkillä. Viihtyisä ravintola ystävällisellä henkilökunnalla tarjoaa hyvää ruokaa ja juomaa. Maista talon omaa erikoisolutta hanasta – Kolín 13°. Kesällä voit ruokailla suurella aurinkoisella terassilla. Keittiö tarjoaa erinomaista tšekkiläistä ruokaa, kotitekoisia keittoja, minuuttierikoisuuksia: hirvipihvi. peuragulassi, voit myös maistaa erinomaista makkaraa tai maustemakkaroita ja grillattua lihaa, jälkiruuaksi mustikkapiirakasta, omenastruudelia tai kuumia vadelmia vaniljajäätelön kera.  

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz__Kolinska_bouda3_pukit_1.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz__Kolinska_bouda4_pukit_2.jpg

Kolinska Boudan pihalla on vuohi- ja lammasaitaus ilahduttamassa turisteja.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz_vesiputous.jpg

Yksi Krkonoše-vuorten pienimmistä vesiputouksista Liščí-vesiputous sijaitsee suoraan Liščí potokin suullaTelené dolissa lähellä Pec pod Sněžkoua. Suoraan vesiputouksen alapuolella on kävelysilta, jonka kautta turistireitti kulkee Cerny dulin läpi. Vesiputous on monihaarainen, sen vasen osa on pystysuorampi (jopa 70°) kuin oikea. Päävesiputouksen ja kävelysillan alapuolella on merkittäviä vesiputouksia. Nykyään Pec pod Sněžkousta Krkonoše-harjuille (Richtrovy Boudyyn ja edelleen Výrovkaan tai Modrý tai Obří dolille) johtavat turistireitit kulkevat täällä. Punainen turistikyltti ja keltainen kävelyreitti Jelení loukyyn vievät vesiputouksen ympäri.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz__patikointi_ylos_1_hutte_laaksossa.jpg

Mahtava Obri Dul vuoristolaakso Pec pod Sněžkoun ja Sněžkan juurten välillä lumoaa sinut kauneudellaan. Kesällä on mahdollista kävellä Obří dolin laakson läpi Sněžkan huipulle. Nautit varmasti kauniista näkymistä Studniční-vuorelle, koko laaksoon ja lopulta kauniista Sněžkaan. Harvinainen Alppien kasvisto kasvaa kallioilla ja niityillä. Alue nimeltä Krakonoš Zahrada eli Rübezahlin puutarha on erityisen rikas kasvistoltaan. Kesällä voit nähdä myös Kovárnan kaivoksen, joka avattiin vuonna 2004. Jos Sněžkan marssin adrenaliini ei riitä sinulle, kokeile sitä Sněžkan maanalaisessa kaivoksessa. Kaivos on muistutus paikallisen kaivosteollisuuden menneestä loistosta.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz__patikointi_ylos_2_kappeli.jpg

Pec - Obří důl – Sněžka. Reitin kokonaispituus Pecistä Sněžkan huipulle reitin pituus on 8 km

Vaikein ja samalla kaunein nousu on sinisellä merkittyä turistireittiä Pec pod Sněžkousta Obří důlin kautta 7 km Obří sedloon ja sitten viimeinen nousu punaista reittiä 1,5 km Sněžkan huipulle. Nousu on suhteellisen jyrkkä, suosittelemme laadukkaita jalkineita, mieluiten retkeilykengät. Reitti on rakennettu pääosin suurista kivipaloista ja tie on sitäkin haastavampi.

Reitti: Pec Pod Sněžkou (aukio, reittiviitta), täältä seuraat sinistä turistikylttiä köysiradan suuntaan Sněžkaan

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petzer_Schneekoppe_Hutte_Obri.jpg

Matkan varrella näet useita maalauksellisia vuoristomajoja kuten Mama bouda ja Pod Studniční bouda. 6 km pitkä reitti Obří dolin läpi kulkee entisen Obří boudan risteykseen. Asfalttitie johtaa Obří dolen kappelille, seisot pian tien risteyksessä olevan kauniin vuoristokappelin edessä. Kappelin takana olevalta tieltä avautuu näkymä Dolní Úpskýn vesiputoukselle hieman vasemmalle. Kappelilta polku metsän läpi nousee jyrkästi Kovárnan kaivokselle. Aivan Studniční horan rinteessä on näkymä Paholaisen harjulle ja erinomaisille luonnonkohteille - Paholaisen rotkolle ja Paholaisen puutarhaan. Polku vie eteenpäin alppimetsien rajaa pitkin, jossa näkyy kuusen ja havupuiden lippumuodot. Pian sen jälkeen, kun lähdet metsästä, oikealle puolelle ilmestyy Sněžkan vesilaitos. Matkan varrella on näkymä vastapäätä olevaan tunnetuimpaan Krkonoše luonnon puutarhaan Krakonošovaan.

Tätä reittiä pitkin noustaan ​​Obří sedlon jättiläismaiselle harjanteelle ja saavut Puolan Sleesialaisella vuoristomajalla. Seuratessasi punaista turistikylttiä, siirryt viimeiselle jyrkälle noin 20 minuutin nousulle kivipolkua pitkin Sněžkan huipulle. Reitin kokonaispituus Pecistä Sněžkan huipulle reitin pituus on 8 km


11.7 Maanantai päiväretki: PATIKOINTIA SNEZKA / SCHNEEKOPPE (kartta) -SPINDLERUV MLYN

Bussilla (bussilippu hinta 2 €) Pec Pod Snezkoun viehäyttävään 750 m. korkeudella olevaan vuoristokylään. Matkanjohtajan opastuksella Tsekin korkein huippu Snezka 1602 m. Hissilippu ylös aikuinen 330 Kc / 13,20 €, eläkeläinen 300 Kc/ 12 €.

10.8_Harrachov_2018_SCHNEEKOPPE_2.jpg

Nousemme 4 paikkaisilla kabiinihisseillä 1588 m korkeuteen Schneekoppelle / Snezkalle. Ihastellemme alhalla Böömin että Sleesian puolella avautuvia upeita maisemia 1602 m. korkeudelta. Vuoren huipulla kulkee Tselin ja Puolan raja. Molemmila puolilla on omat vuoristomajansa/bistronsa. Tsekin bistro tosin on edullisempi.

10.8_Harrachov_2018_SCHNEEKOPPE_3_kivikko.jpg

10.8_Harrachov_2018_SCHNEEKOPPE_4_kivikko_alhaalta.jpg

Huipulta lähdemme laskeutumaan Puolan puoleisia kiviportaita alas osittain jyrkkääkin reittiä. Reitti kulkee Krkonosen kansallispuiston 1. vyöhykkeen läpi, jossa on Riesengebirge vuoriston arvokkaimmat osat. Noudata vierailijoita koskevia sääntöjä! Henkilökortti/ passi vaaditaan CZ-PL rajanylitykseen!

10.8_Harrachov_2018_sleesian_vuoristomaja.jpg

Pidämme virkistäytymistauon Puolan Sleesian vuoristomajalla.

10.8_Harrachov_2018_SCHNEEKOPPE_suo.jpg

Úpské rašelinistě vuorten suurin ylänköturvealue yli 1400 metrin korkeudessa Luční boudan, Studniční horan ja Hraniční-harjanteen välissä. Sen pinta-ala on 72,8 hehtaaria. Osittain Puolan alueelle ulottuvan turvesuon paksuus on jopa 1,20 metriä. Siellä on jopa metrin syviä turvejärviä. Jatkamme Úpské rašenilištěn turvesuon läpi pitkin pitkospuita maisemia ihaillen Luční boudalle, joka on suurin, ehkä vanhin ja ehdottomasti legendaarisin Riesengebirge / Krkonoše vuoristomaja. Yli 130 vuotta sitten (1891) juhlallisesti avattu polku on yksi Riesengebirgen romanttisimmista kävelyretkistä. Vasemmalle jää näkyviin Böömin kolmanneksi ja toiseksi korkein vuori Hochwiesenberg / Luční 1555 m. ja Brunnberg / Studniční 1554 m.

10.8_Harrachov_2018_Lucni_Bouda_panoraama_1.jpg

Jatkamme 1400 metrin korkeudessa olevien vuoristoniittyjen.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_vuoriston_uhrien_muistokappeli_1.jpg

Kiinnostuneet voivat tehdä pienen lisälenkin ja käydä Vuoriston uhrien muistokappelilla.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Wiesenhutte_1.jpg

Pidämme lounastauon Tsekin korkeimalla olevassa ravintolassa, niittyjen keskellä olevassa Lucni Boudan vuoristomajassa. Luční bouda (Wiesenbaude) sijaitsee 1410 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella Luční- ja Studniční-vuorten alapuolella ja on tarjonnut suojaa ja tiloja turisteille jättimäisillä vuorilla yli 300 vuoden ajan. Sen historia juontaa juurensa 1600-luvun toiselle puoliskolle, jolloin se toimi aiemmin maatilarakennuksena ja tarjosi turvapaikkaa myös pyhiinvaeltajille. 1800-luvulta lähtien siitä on tullut suosittu paikka vuorten asukkaille, jotka osallistuivat erilaisiin juhliin ja kulttuuritapahtumiin.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Wiesenhutte_2_ravintola.jpg

Tšekin korkeimmassa ravintolassa voit nauttia erinomaisia ​​vuoristoerikoisuuksia, joita valmistetaan sinulle päivittäin rakkaudella. Erinomaista tšekkiläistä ruokaa, kotitekoisia keittoja, erikoisuuksia listalta, voit myös maistaa makkaraa tai maustemakkaroita, jälkiruoasta ei kannata jättää väliin mustikkapannukakkuja tai omenastruudelia. Ravintola on erittäin tyylikäs ja tilava, sinne mahtuu mukavasti jopa 200 henkilöä. Luční boudan panimo on Keski-Euroopan korkeimmalla oleva panimo. Täällä voit maistaa olutta nimeltä Paroháč, joka on nimetty mökin ympärillä asuvien peurojen mukaan. Voit maistaa Paroháč-olutta Luční boudassa! Pidätkö vaaleasta tai puolitummasta lagerista tai kenties vehnä- tai tummasta erikoisoluesta tai indian Pale Ale -oluesta? Oluen valmistukseen käytetään Valkoisen Elben -lähteen vettä. Pääkäyminen tapahtuu sitten panimon kellareissa avoimissa käymisastioissa 7–9 päivän ajan. Voit virkistäytyä tyylikkäässä ravintolassa, edullisemmassa buffetissa tai olut-terassilla.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Valkoinen_Elbe_3_alku.jpg

Jatkamme Bílá loukan (Valkoisen niityn) niityn kautta kohti Valkoisen Elben laaksoa. Valkoinen Elbe alkaa noin kilometrin päässä Luční boudasta, Studniční horasta (Brunnberg) pohjoiseen. Sen kehto ovat paikalliset suot.

10.8_Harrachov_2018_valkoisen_elben_vartta.jpg

Valkoinen Elbe luo matkallaan upeita luonnonmaisemia, joissa on useita koskia ja pieniä vesiputouksia.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Valkoinen_Elbe_2.jpg

Laaksoa puristavat pohjoisesta Malý Šišák ja Stříbrný hřbet ja etelästä Kozí hřbetyn jyrkät rinteet. Täällä tapaamme useita ilmiöitä, jotka tekevät Riesengebirgestä Riesengebirgen.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Valkoinen_Elbe_4.jpg

Koko polku on sinisellä merkitty vaellusreitti, joka tunnetaan nimellä Weberova cesta (alunperin saksaksi Webers Weg). 7 km pitkä reitti on yksi maan vanhimmista ja yksi vuorten  romanttisimmista kävelypoluista. Korkeusero lähtö-maali on noin 650 metriä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Valkoinen_Elbe_1_putoukset.jpg

Suunnilleen keskellä puroa Valkoiseen Elbeen laskeutuu Paholaisen oja, joka on merkittävä patotyö, joka todistaa entisaikojen käsityötaidon. Tämän teoksen ikä ulottuu paljon pidemmälle kuin yksi ihmiselämä, mutta se on silti lähes täysin valmis ja täysin toimiva. Hyvin vaatimattomilla teknisillä mahdollisuuksilla vuoristolaiset rakensivat tänne 43 poikittaista ja 194 pitkittäistä kivipatorakennelmaa. Kivet näihin tarkoituksiin saatiin enimmäkseen Červený potokin suun yläpuolella sijaitsevasta louhoksesta.

10.8_Harrachov_2018_valkoinen_elbe.jpg

Patikoimme edelleen alas Valkoisen Elben jokivartta romanttisessa vuoristolaaksossa kulkevaa jo vuonna 1891 avattua patikointireittiä pitkin nähden Valkoisen Elben vesiputouksen.

10.8_Harrachov_2018_valkoisen_elben_vuoristomaja.jpg

Pidämme tauon Bile Laben vuoristomajassa Valkoisen Elben ja Čertovy strouhyn (Paholaisen ojan) yhtymäkohdassa Valkoisen Elben laaksossa 1000m korkeudella. Vuoristomajalta alkaa Dřevařská cesta (saksaksi Schneeschub Weg) joka on keltaisella merkitty 5.5 km pitkä reitti Kozin harjujen rinteitä pitkin Spindlevuv Mlyniin. Korkeusero reitin alimman ja korkeimman kohdan välillä on noin 350 m.

10.8_Harrachov_2018__Spindler_kesa.jpg

Jatkamme joen vartta Spidleruv Mlynin / Spidlermühlen viehättävään vuoristokylään. Špindlerův Mlýn on yksi Riesengebirge / Krkonose vuorten kuuluisimmista eniten vierailluimmista virkistyskeskuksista. Se sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Pec pod Sněžkousta, Elbe-joen laaksossa Dolský-virran yhtymäkohdassa. Vapaata aikaa Spindlermühlessä. Palaamme bussilla Svoboda nad Upouhun.


9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz__pyoraily_2.jpg

PYÖRÄILY

Nykyään pyöräily on aktiivisen loman symboli. Pyöräilyreitit ovat pyöräilijöille tarkoitettuja liikennemerkeillä merkittyjä teitä. Krkonoše-vuorilta löydät useita pyöräilyreittejä - mutta on tarkoituksenmukaisempaa puhua pyöräilyreiteistä, koska pyörätiet johtavat teitä pitkin. Sitä vastoin pyöräilyreitit kulkevat usein maastossa, päällystämättömillä teillä ja poluilla. Jos pidät mäkisessä maisemassa satunnaisista nousuista ja pitkistä laskuista, unohtumattomista näkymistä ja kauniista luonnosta, Riesengebirge / Krkonese ja sen pyörätiet ovat sinua varten.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz__pyoraily_4lisa.jpg

Alueen hyvin merkityt yli 400 km pyöräilyreitit kulkevat päällystettyjä pikkuteitä, pyöräteitä ja metsäpolkuja pitkin jopa yli 1000 m korkeudessa. Turisti-infosta saa pyöräreittikartan. Monia eritasoisia reittejä ja jopa 600 m korkeuseroja. Kylässä on monia polkupyörävuokraamot joissa on erilaisia polkupyöriä (maastopyöriä,sähköpyöriä, retki- ja katupyöriä). 

18.8__harrahov_pyoraily.jpg

Pyöräreitit Pec pod Sněžkousta. Älä aja pyörällä ylämäkeen. Krkonoše kansallispuiston hallinto suosittelee yhdeksää pitkää pyöräilyreittiä alamäkeen. Voit nousta polkupyöräbussilla ja köysiradalla ja pyörällä mahdollisimman korkealle ja jatkaa sitten alamäkeä. • Jos hyödynnät uusia mahdollisuuksia pyöräilijöiden kuljettamiseen köysiradalla (Hnědý vrch - 1 200 m merenpinnan yläpuolella) Pec pod Sněžkousta, suuntaa sitten alas kohti Lesní boudaa. Vastakkainen suunta ylös Liščí horan huipulle pyöräily ei ole sallittu luonnonsuojelun vuoksi!

Pec pod Sněžkou ja sen ympäristö tarjoavat suuren määrän merkittyjä, vaihtelevasti vaativia pyöräilyreittejä. Alkukorkeusero voidaan usein helposti ylittää köysiratojen avulla. Hissit Hnědý vrchiin, Portáškyyn ja Černá Horaan Janské Lázněssa tarjoavat polkupyöräkuljetuksen. Kesäkuusta syyskuuhun on mahdollista käyttää Krkonoše-pyöräbussien säännöllisiä linjoja. Extreme-urheilun ystäville Pecissä on myös maastopyörien alamäkirata. Nousuun on mahdollista käyttää köysirataa Hnědý vrchille. KRNAP:n alueelle ja sen suojavyöhykkeelle on rakennettu pääasiassa maastopyörille soveltuva off-road-reittijärjestelmä. Se on merkitty puisilla kaiverretuilla piktogrammeilla ja sitä ylläpitää KRNAP-hallinto. Yksittäiset reitit ovat merkittyjä ja soveltuvat pääasiassa MTB- ja vaelluspyörille. Mutta ehdottomasti tarkista jarrut ennen ajoa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz__pyoraily_1.jpg

Tärkeimmät merkityt pyöräilyreitit Pec pod Sněžkoussa:

Reitti nro 21: Pec pod Sněžkou - Mökki Betyna - Bouda v Obřím dole - Bouda pod Sněžkou - Kaplička. Helppo reitti alkaa U kapličkyn parkkipaikalta (Pec pod Sněžkou), on 4 km pitkä ja kulkee sinisen turistireitin kanssa asfaltoituna. Voit myös kävellä reitin.

Reitti nro 20: Pec pod Sněžkou - Husova bouda - Pražská bouda - Kladenská bouda - Pec pod Sněžkou. Lyhyt mutta monipuolinen reitti vie sinut Riesengebirgen harjuille, josta voit palata Peciin. Reitti noin 7 km.

Reitti nro 22: Velká Úpa - Výsluní - Janovy Boudy. Reitti on 3 km pitkä ja kulkee päällystettyjä ja päällystämättömiä teitä pitkin. Janista voi jatkaa joko Růžová horaan tai toiselle puolelle Spálený Mlýniin.

Reitti nro 23: Vavřincův důl - Vlašské Boudy - U Velkých Tippeltových Bud - Krausovy Boudy. Vaativampi reitti on 7 km pitkä ja kulkee pääosin vihreän turistireitin suuntaisesti päällystetyillä ja päällystämättömillä teillä.

Janovy boudy - Mökki Růžohorky - Růžová hora. Tämä reitti liittyy reittiin nro 22 Janovy Boudyssa ja kulkee rinnakkain Růžová horaan johtavan keltaisen turistireitin kanssa. Reitti on 4,5 km pitkä ja kulkee päällystettyjä ja asfaltoituja teitä pitkin.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_cerna_hora_hissipanoraama_2.jpg

CERNA HORA 1299 m.

Ski Resort ČERNÁ HORA - PEC on ihanteellinen paikka aktiiviselle kesälomalle. Aja 3 kesätuolihissillä ja nauti näkymistä Riesengebirge vuoriston korkeimmasta näkötornista. Černá horaan pääsee Janské Lázněn ala-asemalta klo 9.00-17.00 puolen tunnin välein kulkevalla köysiradalla Cernohorsky Expressillä. Se on ainoa 8-paikkainen köysirata, joka nostaa sinut 7,5 minuutissa1260 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle, jossa voit tutustua kävely- tai pyöräilyreitteihin, laskeutua takaisin skoottereilla tai vierailla paikallisessa näkötornissa ja tutkia "Cernohorske raselinisten" suurta metsäturvealuetta ja sen luontopolkua.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_cerna_hora_yla-asema_1.jpg

Köysiradan alempi asema, joka tunnetaan nimellä Montenegron Express, sijaitsee Janské Lázněn keskustan länsipuolella 694 metrin korkeudessa, ylempi asema sijaitsee Cerna horan etelärinteen yläpuolella 1260 metrin korkeudessa. Köysiradan kuljetuskapasiteetti on 1500 henkilöä tunnissa. Černohorský Expres kulkee päivittäin klo 9.00-18.00 puolen tunnin välein. Ensimmäinen köysirata aloitti toimintansa 31. lokakuuta 1928, sen pituus oli 3174 metriä. Nykyinen köysirata otettiin normaalikäyttöön vuonna 1982, sen pituus on 2303 metriä ja käytössä on kahdeksanpaikkaiset Doppelmayer-kabiinit. Hissiliput aikuiset ylös 250 Kc/ 10 €, eläkeläiset 200 Kc/ 8 €, alas 100 Kc/ 4 €, menopaluu 300 Kc / 12 €, eläkeläiset menopaluu 250 Kc/ 10 €. Polkupyörien kuljetus hisseissä on maksutonta.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_cerna_hora_yla-asema_baari.jpg

Fordbar Černá hora on baari aurinkoisella terassilla ja aurinkotuoleineen sijaitsee Cerna horan huipulla 1260 m. merenpinnan yläpuolella. Löydät FordBarin ČERNOHORSKÝ EXPRESS -köysiradan ylä-aseman välittömästä läheisyydestä. Tarjoaa laajan valikoiman kuumia ja kylmiä juomia, Trautenberk hanaolutta, keittoa ja jälkiruokia.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_cerna_hora_nakotorni.jpg

Näkötorni Panorama - on alkuperäisen köysiradan pylväs 100 m päässä nykyisen köysiradan yläasemasta, Näköalatasanne on 21 metrin korkeudessa, jossa voit nauttia kauniista pyöreistä näkymistä maaseudulle ja jättimäisille vuorille. Avoinna klo 10.15-16.00.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_cerna_hora_yla-asema_kioskiravintola.jpg

Kiosek u Staré lanovky sijaitsee melkein Cerna horan huipulla (1274 m merenpinnan yläpuolella) 300 m. päässä ylä-asemasta. Istuminen tyylikkäässä 70 paikkaisessa Krkonoše-ravintolassa odottaa sinua. Varsinkin huonolla säällä arvostat tavernan kaakeliuunia, joka kuivattaa ja lämmittää kastuneet päällysvaatteesi. Ravintolassa tarjotaan Černá hora -panimon humalaerikoisuuksia - hunaja Kvasar A 14° olutta, mustikkaolutta ja vaaleaa Tas III 10° olutta. Nälkäsi nopeaan sammuttamiseen on talon erikoisuus paksu Soljanka keitto. Tarjolla ontietysti myös muita herkkuja, kuten kuhaa, kotitekoisia hampurilaisia ​​tai pihvikivivellä kypsyvä Černohorský -pihvi. Perinteisiä makuja etsivä turisti voi tilata myös klassisen "pannupihvin" tai makkaran.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_cerna_hora_bouda_hotelli.jpg

Černohorské bistro (Hotel Černá bouda) tarjoaa virvokkeita terassilla ja ainutlaatuisella näköalalla Riesengebirge / Krkonoše vuoristoon ja  Schneekoppelle /Sněžkalle. Talvella ulkona on lumibaari ja kesällä lasten leikkipaikka keinuineen. Se sijaitsee lähellä Cerna horan köysiradan ylempää asemaa, aivan Cerna horan huipun alapuolella (1299 m).

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_cerna_hora_riippuliito2.jpg

TANDEM RIIPPULIITO CERNA HORALLA

Kokeile opettavaa tandemlentoa Riesengebirge -vuorilla, saat ainutlaatuisen kokemuksen lennosta, jota ei häiritse moottoreiden humina ja saat ainutlaatuinen näkymät. Lentäjä esittelee sinulle kaiken lentämiseen liittyvän. Jokainen, joka haluaa maistaa, millaista on istua ilmassa ja lentää laakson yläpuolella olevien vuorten viehättävässä ympäristössä, voi epäröimättä uskoa itsensä kokeneiden ammattilentäjien käsiin. Laskeutumisalueen tapaamisen jälkeen viemme sinut Černá horan lähtöpisteeseen, josta lyhyen tiedotuksen jälkeen lähdemme noin minuutin pituiselle lennolle. Laskeutuminen tapahtuu kohtaamispaikalla, jossa saattajasi voi odottaa ja ottaa kuvia tai filmata. Koko tapahtuman pituus ja aikajakauma: alkuinfo, kuljetus 30 min, lento yksin 10 min, laskeutuminen, pakkaus, analysointi 15 min. yhteensä 1 tunti. Hintaan 2490 Kč / 100 € sisältyy: kuljetus aloittaaksesi, lento 8-15 minuuttia, välinevuokraus, kypärä, opastus. Paikka - Krkonoše-vuoret - Jánské Lázně - Černá hora. Pidempi Panoraama lento 2990 Kč / 120 € jossa lento 25-30 min.

 Tilaus - sinun tulee soittaa numeroon 776794142 http://www.aventura.cz/seznamovaci-tandemovy-let

Koe kauniita maisemia ja paljon hauskaa. 60 km skootteripolkuja, jotka kulkevat Krkonese / Riesengebirge -vuorten rinteillä. Voit käyttää yhtä kolmesta kesäköysiradasta/tuolihissistä päästäksesi huipulle ja laskeutuaksesi alamäkeen CRUSSIS-skootterilla.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_cerna_hora_vuoriskootteri.jpg

Liitä vierailullesi skootterimatka alas Černá hora -vuorelta ja pidä entistä hauskempaa yhden päivän aikana. Voit nousta Černá horan huipulle köysiradalla Janské Lázněn keskuspysäköintialueelta. Voit vuokrata skootterin Ski Resort LIVE -vuokraamosta Janské Lázněn köysirata-asemalta tai potkupotkulaudan asemalta Černá horan yläpuolella. Černá hora -tietä pitkin on 8 kilometrin alamäkeä, jossa voit nauttia sekä kauniista näkymistä että adrenaliinista. Voit palauttaa skootterin SkiResort LIVE -vuokrauksessa Tree Top Trailin parkkipaikalla. Kun olet tutustunut Trailiin, tee miellyttävä kävelymatka keskusparkkipaikalle tai käytä bussikuljetusta. Skootterien lisäksi SkiResort LIVE tarjoaa myös erinomaiset Scottin sähköiset maastopyörät, jotka vievät sinut vaivattomasti Krkonošen kauneimpiin paikkoihin. Voit nousta vuoren harjuille jollakin kolmesta SkiResort ČERNÁ HORA - PEC -köysiradasta Janské Lazněssa, Pec pod Sněžkoussa ja Velká Úpassa. 1 lasku 300 Kc / 12 € (3h), 1 lasku ja hissilippu 500 Kc / 20 € (3h), sisältää myös kypärän.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_cerna_hora_pyoraily.jpg

Tutustu Riesengebirgen kauneimpiin paikkoihin, ylitä kuusi vuorenharjua iltapäivän aikana tai katsele Sněžkaa viidestä eri kulmasta. Maastosähköpyörillä voit kokea enemmän kuin odotat. Vaivaton ja mukava pyöräily vie sinut minne tahansa. Löydä Riesengebirge vuoriston kauneimmat paikat hikoilematta turhaan. Uudet ja tehokkaat sähköpyörät QAYRON ja SCOTT vievät sinut paikkoihin, joihin tavallisilla maastopyörillä ei päästä. Sähkömoottori auttaa polkemisessa, eikä edes 70 km:n matkan pitäisi olla ongelma. Suurimpien korkeuserojen voittamiseksi suosittelemme käyttämään jotakin köysiradoistamme/tuolihissistämme pyöräsi akun käyttöiän pidentämiseksi.

Sähköpyörien vuokraus - SkiResort Live Janské Lázně, köysiradan Černohorský Expressin ala-aseman rakennus. Vuokra 3 h/ 1000 Kc/ 40 €, koko päivä 1500 Kc/ 60 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka__c.horapyoraily__3.jpg

Vinkkejä pyöräilyreitille: 1. Krkonese luontopolku kulkee Černan ja Světla horan mielenkiintoisimpien paikkojen läpi. Köysiradan ylä-asema on ihanteellinen lähtöpaikka. Tälle luontopolulle on sijoitettu 9 teemaattista infopistettä. Reitti kulkee Sokolskan ja Cerna Boudan ympärillä olevan köysiradan ylä-asemalta Cerna Boudan alla olevaan risteykseen - retkikyltti MTB Nr. 19A, 1B, luontopolun 1. rata alkaa täältä. Luontopolun 1. polku kulkee erittäin mielenkiintoisten paikkojen läpi Cernassa ja Svetla horassa. Luontopolun perusreitti kulkee seuraavasti: risteys Černa boudan alapuolella - Zrcadla - satula Kolínska boudan alla - Václavák - Pěticestí - Vlašské boudy - Krausovy boudy - u Modrych kamenu - Velké Pardubické boudy - risteys Černa boudan alapuolella. Luontopolun 1. polun kokonaispituus on 20 km. Pyöräilijät voivat olla luontopolulla vain klo 17.00 asti, syynä metsäeläinten hiljaisuuden turvaamiseen.

2. Cerna horasta Cernohorskan silnicen kautta Janske Lazneen. Pituus: 7,2 km.

Reitti kulkee köysiradan yläasemalta asfalttitietä pitkin Zinneckerovy Boudyyn, jyrkän käännöksen jälkeen oikealle tulee pitkä poikkipolku Cerna horan rinteen läpi, joka kääntyy sitten vasemmalle Zrcadlovkyn alapuolelle. Sitten se jatkuu taas pitkällä poikkipolulla, joka menee kansallispuiston hallintorakennuksen ohi tehden jyrkän käännöksen oikealle ja suoran vaiheen jälkeen tulet Hoffmanovy Boudylle /matkakyltille MTB Nr. 19A/. Käänny sitten vasemmalle päätielle ja tulet köysiradan ala-asemalle Janske Laznessa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka__c.horapyoraily__4.jpg

3. Černá horasta tietä "T" Janske Lazneen Pituus: 8,2 km.

Reitti kulkee Sokolskan ja Cerná Boudan ympärillä olevan köysiradan ylä-asemalta Cerna Boudan alla olevaan risteykseen / retkikyltti MTB Nr. 19A, 1B/, tästä käänny oikealle. Menet 300 m pituisen suoran vaiheen läpi ja tulet risteykseen Velke Pardubicke Boudyn yläpuolella, josta käännyt vasemmalle /matkakyltti MTB Nr. 1B/, jatkat Velke Pardubicken ja Krausovy Boudyn ympäri Modrokamenna Boudaan. Sitten jatkat matkaa MTB nro. 27, menet alas Janske Lazneen, saapuen kylään Lesni dumin takaa.

4. Cerna horasta Zrcadlovkyn kautta Janske Lazneen. Pituus: 13,6 km.

Reitti kulkee Sokolskan ja Cerna boudan ympärillä olevan köysiradan ylimmältä asemalta Cerna Boudan alla olevaan risteykseen / retkikyltti MTB Nr. 19A, 1B/, tästä käännytään vasemmalle ja jatketaan 1. Krkonese -pyöräilyluontopolkua. Kun menet alas Zrcadlasta Kolinská boudan alapuolelle, käänny vasemmalle reitti-/matkakylttiin MTB Nr. 19B/ joka kulkee Cerna horan rinteen läpi Zelezny dulin alapuolella Zrcadlovkyyn. Sitten menet Cernohorská silnicelle - tie-/matkakyltille MTB Nr. 19A/ ja menet alas kansallispuiston hallintorakennukselle, jonka jälkeen käännyt oikealle ja menet suoraan Hoffmanovy Boudyyn. Täällä käännytään vasemmalle päätielle, joka vie Janske Laznen köysiradan ala-asemalle.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_cerna_hora_suo_2.jpg

Černohorské rašelinistě on suuri 60 hehtaarin metsäturvealue jonka suurin syvyys on kaksi ja puoli metriä ja turpeen kokonaistilavuus on noin 420 000 m3. Alueella asuu paljon mielenkiintoisia eläimiä kuten peuroja.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_cerna_hora_suo_pitkospuut_2.jpg

Miellyttävä neljän kilometrin polku keskellä todellista erämaata, vain 20 minuutin päässä Černá horan köysiradan huipulta. Se on yksi harvoista paikoista Keski-Euroopassa, jossa voit vielä nähdä villieläimiä. Reitti kulkee pitkospuilla. Reitti lähtee köysiradan ylä-asemalta – punainen opastekyltti Sokolskan ja Černa boudan ympäri Václavákin yläpuolella, käänny oikealle keltaisesta opastetusta Černohorské rašelinistěn ympärillä Pěticestíin. Pěticestístä Vlašske Boudyyn. Reitti jatkuu keltaisella opasteella pättyen Velka Úpaan.

PATIKOINTI REITIT

Patikointi Střední hřeben /Keskiharjulla. Reitti kulkee Janske Laznen aukiolta Kolonaadilta katoliselle kirkkolle. Täällä voit valita  menetkö suoraan harjulle, tai voit kulkea hitaasti Rudulfovon laakson läpi  ja Terveyslaitos Vesnan ympäri. Rudolfovon laaksoa kutsutaan prinssi Rudolf Habsburgin mukaan, joka vieraili Johannisbadissa heinäkuussa 1876. Kun kiipeät Keskiharjulle, löydät paikan, josta on kaunis näköala kylpyläkaupunki Janske Lazneen ja vaikuttavalle Cerna hora vuorelle. Voit vierailla myös tunnetussa matkakohteessa nimeltä Hoffmanova bouda vuoristomajan alkuperäisen pubissa joka perustettiin jo vuonna 1889. Janske Laznen keskustaan palaat köysiradan ala-asemalta.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_cerna_hora_m_kalliot_2_uusi.jpg

Modré kameny (siniset kivet)

Modré kameny - muutama kvartsikivi Svetla-vuoren eteläosassa, joihin pääsee opastereiteiltä. Suurimmalta kalliolta avautuu kaunis näkymä maaseudulle kauniilla säällä.

Reittiä 1 seurataan köysiradalla Janské Lázněsta "Černá hora" -vuoren huipulle ja edelleen "Velké Pardubické Boudy" -mökeille. Voit kävellä sillä tai ajaa pyörällä tai skootterilla. Se on 9 km pitkä ja on hieman alas mäkeä. Suosittelemme vierailemaan "Hospůdka na Formánkách" -ravintolassa.

Reittiä 2 seurataan Janské Lázněsta "Modrokamenna bouda" vuoristomajan kautta. Se on lähes 5 km pitkä ja kävelee mäkeä ylös ja alas. Voit vierailla myös "Hospůdka na Formánkách" -ravintolassa.

1. Cerna horasta Zvonkova cestalla Janske Lazneen. Pituus: 5 km ja se on merkitty punaiseksi reitiksi.

Reitti kulkee köysiradan ylimmältä asemalta asfalttitiellä Zinneckerovy Boudyyn, kääntyy sitten vasemmalle, kulkee metsätietä pitkin Mustan vuoren kukkulan rinteessä Tesny dulin yläpuolella Janske Lazneen - hotelli Lesni dumiin.

2. Cerna horasta Cernohorska-tietä pitkin Janske Lazneen. Pituus: 6,2 km.

Reitti kulkee köysiradan yläasemalta asfalttitietä pitkin Zinneckerovy Boudyyn (punainen kiertokyltti), sitten se kaartaa oikealle, Cerna horan kukkulan puolelle, sitten se kaartaa vasemmalle Zrcadlovkyn alapuolelle. Käänny oikealle risteyksestä - keltainen opaste, suunta Hoffmanovy Boudyyn, sitten ylität päätien ja jatkat vihreällä opasteella. Tulet köysiradan ala-asemalle Janske Laznessa. Valitsemalla Hoffmanovy Boudalta keltaisen reitin pääsett sitä suoraan Svoboda nad Upouhun.

3. Cerna horasta Vaclavakin kautta Pec pod Snezkouhun. Pituus: 6,2 km.

Reitti kulkee köysiradan ylimmältä asemalta - punainen kiertokyltti Sokolskan ja Cerna Boudan ympärillä Vaclavakiin. Reitti jatkuu kukkulan rinteessä Javori potokin (Javori-puron) yläpuolella Kolinskalle ja Prazska Boudalle, sitten keltaisella ja sinisellä opastekyltillä Pec pod Snezkouhun.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_cerna_hora_suo_pitkospuut_1.jpg

4. Cerna horasta Cernohorske raselinisten ja Vlasske Boudyn ympärillä Velka Upaan. Pituus: 8,3 km.

Reitti kulkee köysiradan ylimmältä asemalta (punainen kiertokyltti) Sokolskan ja Cerna Boudan ympärillä Vaclavakin yläpuolella, kääntyy oikealle Cernohorske raselinisten ympärillä olevasta keltaisesta touring-kyltistä Peticestiin. Peticestistä Vlasske Boudyyn, täältä löydät Sosnan perheen maitotilan.

Vuoristoniityn erillisalue, jossa on useita majoja. Paikallinen maatila tarjoaa itsetehtyjä välipaloja, kuten kakkuja, raejuustoleipää ja kotitekoisia jogurtteja. Kuuluisa on paikallinen "karhunmaito", joka lämmittää säällä kuin säällä. Reitti jatkuu keltaisella opasteella Velka Upaan.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_J.BAD_kolonaadi_1.jpg

JANSKE LAZNE / JOHANNISBAD

Janske Lazne on maailmankuulu kylpyläkaupunki ja SkiResort ČERNÁ HORA-PEC on Tšekin tasavallan suurin hiihtokeskus. Janské lázně on Krkonošen kansallispuiston (Riesengebirgen) ainoa kylpyläkaupunki Tsekin puolella. Tämä rauhallinen kaupunki, jolla on epätavallinen historia, sijaitsee Čená horan (Musta vuori 1299 m) juurella. Kaupungista kulkee köysirata kukkulan huipulle. Hiihtohissien, ja muiden nähtävyyksien ansiosta Janské lázněsta on tullut urheilu- ja virkistyskeskusten huippu ja ihanteellinen lähtökohta patikoinnille tai pyöräilylle. Krkonošen (Riesengebirgen) kansallispuistossa. Janské Lázněn kaupunki sijaitsee 613–1 299 metriä merenpinnan yläpuolella. 1680 perustettu tunnettu kylpyläkaupunki son hyvä omatoimisen päiväretken kohde. Vuoristokaupunki Janské Lázně on tärkeä virkistys-, matkailu- ja urheilukeskus Krkonoše-vuorilla. Raikas vuoristoilma vaikuttaa positiivisesti säännöllistä liikuntaa harrastaviin.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_J.BAD_kolonaadi_2_suihkulahde.jpg

Jos et ole patikoinnin ystävä, voit kokeilla joitain hoitoja Jasnké lázněssa, joka on maailmankuulu kylpylä. Se tarjoaa hoito- ja rentoutumisohjelmia kaiken ikäisille. Kaupungin keskustasta löydät Janské Lázně Medical Spa Resortin vesikeskuksen ja wellness-keskuksen. Ensimmäinen kuuma lähde löydettiin jo vuonna 1006, mutta sitä käytettiin kylpyyn vasta 300 vuotta myöhemmin, ja ensimmäinen kylpylärakennus Johannisbadiin rakennettiin vasta 1600-luvun lopulla. Kylpylä saavutti maailmanlaajuista mainetta vuoden 1935 jälkeen polion onnistuneen hoidon ansiosta. Lähteitä on useita kymmeniä, kylpylän sydän on jugendtyylinen pylväikkö, jonka läheisyydessä on Krakonoš-patsas.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_J.BAD_kolonaadi_3_puistoa.jpg

Viehättävä kylpyläpuisto kolonaadeineen, polkuineen, suihkulähteineen ja kahviloineen on oiva levähdyspaikka hetkiseksi. Vietettyäsi miellyttävän rentoutumisajan kylpylässä Aqua Centerissä ja Wellness Centressä voit nauttia kupillisen erinomaista kahvia Kolonádassa, jugendtyylisessä kylpyläpylväikkössä, joka sijaitsee aukiolla ja on avoinna päivittäin. Kesäkaudella on sunnuntaisin kylpyläpuiston lavalla puhallinorkesteri. Kaikki tämä tekee Janské Lázněssa vieraillessasi unohtumattoman kokemuksen.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Johannisbad_kiertoajelu_juna1.jpg

KIERTOALELU JANSKE LAZNE

Kiertoajelujuna lähtee linja-autoasemalla pylväiköltä. Reitti vie kylpyläkaupungin keskustan läpi, Černá horalle johtavan köysiradan alemman aseman ympärille päätielle. Leseni dum hotellin kohdalla reitti nousee sitten kohti Modrokamenná boudaa. Matkan varrella on kaunis näkymä osaan Janské Lázněa ja sen ympäristöä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Johannisbad_Blausteinin_vuoristomaja2.jpg

Modrokamenná boudalla 795 m. korkeudessa pidetään 30 minuutin välipalatauko. Paikka on tunnettu talon mustikkapiiraasta. Sen jälkeen juna palaa samaa tietä, mutta se ei palaa keskustaan, vaan kohti Hoffmanin boudaa. Lähellä sitä se kääntyy metsäpolulle, ja toinen 15 minuutin tauko on Zlatá vyhlídka -näkötornilla 807 metrin korkeudessa. Sen jälkeen reitti jatkuu Rudolfin kävelyreittiä pitkin. Matkalla ohitetaan Kartanon lähde ja Pormestari Exnerin lähde, matka kulkee Vesna-kompleksin läpi ja Ala-Promenadin kautta palaa pylväikölle.

Janské lázněn kiertoajelureitti kierros kestää noin 1h 45 min. Lähtö linja-autoaseman pylväiköltä. Sisältää kaksi taukoa yhteensä 45 min: Modrokamenná bouda 795 m. (30 min tauko), ja Zlatá vyhlídkan näkötorni 807 m. (15 min tauko). Hinta 300 Kc / 12 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_J.BAD_minigolf_1.jpg

Rentoudu Kolonadessa jossa on minigolf, lasten leikkipaikka, pubi jossa on elävää musiikkia joka keskiviikko.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_J.BAD_kylpyla1.jpg

Kun haluat rentoutua, vieraile yhdessä Böömin vanhimmista kylpylöistä. Lämpöisen kivennäisveden ja vuoristoilmaston yhdistelmällä on hyödyllisiä terapeuttisia vaikutuksia. Aquacenterin kuntoutusuima-altaan veden pinta-ala on 230 m² ja syvyys 1,2-1,5 metriä, ja se on täynnä lämmintä 27° C  mineraalivettä, joka kuplii kylpylässä Janskýn ja Cernan lähteistä. Uima-altaassa on myös vesiverhot, vedenalaiset tulivuoret, vastavirta, vesiverhoja, hieronta- ja kuplasänkyjä sekä sisä- ja ulkokylpytynnyrit. Rentouttava musiikki ja värikäs vedenalainen valaistus auttavat luomaan miellyttävän tunnelman lämpöaltaassa. Asiakkaat voivat rentoutua kahdessa suomalaisessa saunassa, höyrysaunassa tai aurinkoisella ulkoterassilla, joka on varustettu moderneilla lepotuoleilla.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_J.BAD_kylpyla2.jpg

Wellness-keskuksessa on laaja valikoima hierontoja ja muita hoitoja. Kokeneet hierojat tarjoavat sinulle klassisen hieronnan 30 min 400 Kc/16 €, 60 min 700 Kc/28 €, havaijilaisen Lomi Lomi -hieronnan 30 min 500 Kc/ 20 €, 60 min 900 Kc/ 36 €, kuumakivihieronnan30 min 500 Kc/ 20 €, 60 min 900 Kc/ 36 €, aromihieronnan 30 min 470 Kc/ 18,20 €, 60 min 800 Kc/ 32 €, tai bambuhieronnan 30 min 500 Kc/ 20 €, 60 min 900 Kc/ 36 €. Käyttämällä erilaisia ​​tekniikoita, jotka mukautuvat yksilöllisiin tarpeisiisi, se rentouttaa kehon ja mielen täydellisesti, poistaa jännitystä ja rentouttaa jännittyneitä lihaksia. Hieronnat saa ostettua Aquacentren vastaanotosta. Uima-allas + saunamaailma: 1 h 190 Kc/ 7,60 €, 2h 290 Kc/11,60 €, 3h 360 Kc /15,60 €. Pelkkä uima-alla 1h 110 Kc/ 4,40 €, 2 h 190 Kc/3,60 €.               

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_J.BAD_latvapolku_1.jpg

STEZKA KRKONOSE -PUIDEN LATVAPOLKU

Puiden latvapolku, joka päättyy 45 metriä korkeaan näkötorniin, sijaitsee Janské Lázněn laitamilla. Näet mikä tekee Krkonošen luonnosta ainutlaatuisen. Tutustut paikallisiin metsiin juurista puiden latvoihin. Tulet osaksi metsäelämää ja tapaat monia eläimiä ja kasveja, joita et löydä mistään muualta. Reitti, jonka kokonaispituus on yli 1500 m, vie sinut läpi monipuolisen metsän, josta löydät paljon yllätyksiä ja uutta opittavaa. Henkeäsi salpaa näkymä 45 m korkeasta tornista, jonka ansiosta löydät käden ulottuvilla jättiläispuut, joista osa on yli 150 vuotta vanhoja. Jokaisella näkötornin metrillä siirryt myös metsän tasolta toiselle, puunrungoille ja lopuksi puiden latvoille. Vierailet myös ainutlaatuisessa oppimiskeskuksessa, joka sijaitsee puisen näkötornin maan alla ja koostuu monimutkaisesta puun juurijärjestelmästä. Jos pidät itseopiskelusta, voit käyttää useita opastauluja. Matkalla huipulle on 40 infopistettä, joista voit lukea mielenkiintoisia faktoja paikallisten metsien kasvistosta ja eläimistöstä. Näkötornin keskellä kulkee yli 80 metriä pitkä liukumäki. Voit käyttää sitä lyhentämään matkaasi takaisin alas nauttien samalla terveellisestä annoksesta adrenaliinia.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_J.BAD_latvapolku_2.jpg

Voit päättää matkan ravintolaan tai ulkoterassille, josta jokainen löytää jotain itselleen. Čerstvákista eli tuoreesta hedelmämehusta, tai virkistävästä jäätelöstä, kylmään olueen. Avoinna klo 09:30 – 19:00. Aikuiset 320 Kc / 12,80 €, eläkeläiset 250 Kc/ 10 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_J.BAD_minigolf_3_F_BAARI.jpg

Pikkupubi Hospůdka na Formankách tarjoaa pizzaa autenttisella italialaisella tyylillä tai grillierikoisuuksia kotitekoisen leivän kera. Voit myös nauttia erilaisia tuoreita salaatteja, kotitekoista mustikkapiirakkaa ja kahvia tai herkullisia kotitekoisia limonadeja.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_J.BAD_minigolf_2_F.jpg

Pubin vieressä on yhdeksänreikäinen minigolfrata ja lapsille on uusi leikkipaikka jättimäisellä trampoliinilla.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_J.BAD_lese_ravintola.jpg

Lesni Dum hotellin 80 hengen ravintola tarjoaa Janske Laznessa asiakkailleen sekä perinteistä tšekkiläistä että kansainvälistä ruokaa modernilla tavalla. Ravintolassa on myös 25 paikkainen salonki, ja kesällä voit käyttää ulkoterassia.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_janske_-_hoffmannin_vuoristoravintola.jpg

Ravintola Hoffmanova bouda on kuuluisa Krkonoše-ravintola, jonka menu keskittyy tšekkiläiseen keittiöön. 

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_J.BAD_pizzeria.jpg

Pizzerie & restaurace Sanssouci on miellyttävä ravintola Janské Lázněssa. Monipuolinen valikoima ruokia ja juomia.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_A_kalliokaupunki_1_ilmakuva.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_A_kalliokaupunki_4_kivipaasit.jpg

ADRSPACHIN KIVIKAUPUNKI

Adršpach-Teplicen luonnonsuojelualueelta löytyy tuhansittain kalliotorneja ja fantastisia kalliomuodostelmia. Adrspach on Tsekin kauneimpia kalliokivikaupunkeja. Ainutlaatuinen ja suurin (17 km2) koko Euroopassakin. 1252 hiekkakivitornia joista korkeimmat 50-105 m. Ainutlaatuinen kivi labyrintti, jossa on uskomattoman muotoisia hiekkakivimuodostelmia.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_A_kalliokaupunki_6_patikointipanoraama.jpg

Vierailu Adršpachin kalliokaupungissa on matka fantasiamaailmaan ja maagisiin kalliomuodostelmiin.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_A_kalliokaupunki_2.jpg

Alue on kuin erillinen maailma, jossa kaikki on suurta ja odottamatonta – maailma, jonka korkein kalliotorni, Rakastavaiset-niminen muodostelma, on 110 metriä. Alueen vetonauloihin kuuluvat ehdottomasti myös paikan kapein sola, joka on vain 50 senttiä leveä, ja kuvankauniin kirkas järvi, jonka rannalla on ihanaa istahtaa hetkeksi ja ihailla sadunomaista ympäristöä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_A_kalliokaupunki_7_goottilainen_portti.jpg

Ensimmäinen maininta alueen matkailusta juontaa juurensa 1700-luvulle, jolloin turistit tulivat ihailemaan kalliokaupunkia ja romanttisia piilopaikkoja. Sata vuotta myöhemmin alueella syttyi suuri tulipalo, joka kesti monta viikkoa ja jonka ansiosta kallioiden muodot tulivat paremmin näkyviin ja niiden väliin syntyi kävelyyn soveltuvia polkuja.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_A_kalliokaupunki_5_portaat.jpg

Nykyään suosittujen kalliomuodostelmien halki mutkittelee yli viisi kilometriä hyvin hoidettuja ja merkittyjä kävelyreittejä puisine jalkakäytävineen, portaineen ja tikkaineen. 3,5 km pitkä 3 tunnin ympyräreitti kalliokaupungin läpi kulkee seuraamalla vihreitä merkkejä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_A_kalliokaupunki_11_jarvi_1.jpg

Suuri vesiputous tarjoaa mahtavan näkymän, jossa vesi putoaa 16 metrin korkeudesta rotkoon. Vesiputouksen virtausnopeus on säädelty, koska pienillä järvi jossa veneillään sijaitsee välittömästi sen edessä. Jos kuitenkin huudat salaisen salasanan (Rübezahl, anna meille vettä!), pato aukeaa. Jos olet on romantikko, älä missaa kristallijärveä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_A_kalliokaupunki_10_lauttaranta.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_A_kalliokaupunki_12_jarvi_2.jpg

Pieni järvi kristallinkirkkaine vesineen syntyi tulvimalla entinen hiekkakuoppaan. Järven rantaa pitkin kulkee kaunis kävelyreitti.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_A_kalliokaupunki_12_jarvi_B_lautturi.jpg

Järvellä voi jopa lähteä klo 9-17 välillä pienelle veneristeilylle (50 Kc/ 2 €) humoristisen lauttamiehen seuraan. Hän kertoo paitsi kaikkien alueen kivien nimet, myös mitä satuolentoja ja hirviöitä järvessä asuu. Ja uskallatko pujottautua paikan kapeimman solan läpi, joka on kapeimmillaan vain 50 senttiä leveä?

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_A_kalliokaupunki_8_nakoalatasanne.jpg

Adrspachista löydät lukemattomia näköalapaikkoja, joista avautuvat kiehtovat näkymät kalliomuodostelmiin, kuten Rakastavaisiin, Pormestari ja Rva, Stephanskrone tai suuret ja pienet lakituomarit. "Unter dem Holsterberg" -opetuspolulta voit nauttia hurmaavista panoraamanäkymistä kalliokaupunkiin. Reitti alkaa pääpysäköintialueelta ja on merkitty valkoisella neliöllä, jossa on kalteva vihreä raita. Tutustumisen arvoinen on myös Starozámecký vrchin näköalapaikka, jossa Adršpachin linnan rauniot sijaitsevat. Täällä koko kalliokaupunki ulottuu edessäsi kuin lautasella.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_A_kalliokaupunki_9_Goethe.jpg

Johann Wolfgang von Goethe kävi kalliokaupungissa 31. elokuuta 1790. Suuri runoilija oli myös erittäin kiinnostunut kasvitiedistä ja geologiasta ja kiehtoi Adrspachin kalliomuodostelmia. Hänen vierailunsa muistoksi Aderspachin hallinto teki pronssista rintakuvan, joka paljastettiin juhlallisesti 10. heinäkuuta 1932. Se löytyy edelleen tänään Suuren vesiputouksen sisäänkäynniltä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_A_kalliokaupunki_3.jpg

Eikä ihme, että vaikuttava kalliolabyrintti vetää puoleensa sekä kotimaisia että ulkomaalaisia elokuvatekijöitä. Täällä kuvattiin useita tšekkiläisiä satuelokuvia sekä yhdysvaltalainen Narnian tarinat.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_A_kalliokaupunki_12_asema_2.jpg

Koko luonnonsuojelualuetta ympäröivä alue on täynnä loistavia pyöräreittejä; pyörät voi vuokrata esimerkiksi Adršpachin rautatieasemalta. Pyöriä ei kuitenkaan saa ottaa mukaan itse kalliolabyrinttiin, vaan ne on jätettävä sisäänkäynnin eteen. Patikoitsijat voivat halutessaan lähteä kiertämään kivikaupungin ympäri kiertävää 41 km pitkää patikkalenkkiä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_A_kalliokaupunki_13_ravintolat.jpg

Koko Adršpachin kalliokaupungin kiertoreitillä ei ole kioskeja tai ravintoloita, koska se on kansallinen luonnonsuojelualue. Ennen kivikaupunkiin tuloa on kesäkaudella grillikioskeja terasseineen ja kallioiden uloskäynnin jälkeen löytyy Lesni Zatisi ravintola.

Kierros kalliokaupungin läpi on noin 3,5 km pitkä. Sisäänpääsy kalliokaupunkiin aikuiset 180 Kc/ 7,60 €, eläkeläiset 130 Kc/ 5,20 €. Sisäänkäynti portti kallioille on Adršpachin kylässä, myös useita viehättäviä hirsitaloja ja Infokeskus. Miltä kuulostaa kaunis Adršpachin renessanssilinna, jossa voit vierailla kiipeilymuseossa ja voit nauttia kuuman kahvin kodikkaassa linnakahvilassa? Tai jos kaipaat pitempää oleskelua luonnossa, voit kiivetä Křížový vrch -nimisen vuoren huipulle, josta avautuvat unohtumattomat näkymät koko alueen ylle.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_1.jpg

KUKS -BÖÖMIN BAROKIN HELMI

Elben varrella on yksi Tsekin kauneimmista barokkikohteista – Kuksin kylä, joka kuului aikoinaan maan tärkeimpiin kylpyläkohteisiin. Lähde tutustumaan tarinaan paikasta, joka kukoistusaikanaan veti vertoja Böömin suurimmille kylpyläkaupungeille ja jonka arkkitehtoninen arvo hämmästyttää vierailijoita kaikkialta maailmasta tänäkin päivänä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_2.jpg

Kuks (saks. Kukus) on pieni kylä Itä-Böömissä. Vuonna 1684 kreivi Franz Anton von Sporckista tuli kaikkien paikallisten tilojen, mukaan lukien Kuksin, omistaja. Kuks tunnettiin tuolloin vain lähteistään, joilla paikalliset uskoivat olevan lääkinnällisiä ominaisuuksia. Sporck asetti erittäin kunnianhimoisen tavoitteen – tehdä Kuksista maailmankuulu kylpylä. Hänen valtavan omaisuutensa ansiosta rakentaminen voitiin alkaa välittömästi. Kylpylä oli todella upea ja kuuluisa, jopa enemmän kuin Karlsbad.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_3.jpg

Käy ”Böömin Michelangelon“ Matthias Bernhard Braunin patsaspuistossa ja viehättävän puurakenteisen kylän keskustassa. Kuksin merkittävin paikka on epäilemättä vaikuttava sairaala, jossa on italialaisen arkkitehti Giovanni Battista Alliprandin suunnitelmien mukaan vuosina 1707-1715 rakennettu Pyhän kolminaisuuden kivikirkko ja salaperäinen hautaholvi. Löydät täältä myös Tsekin farmasian museon. Et saa missään nimessä jättää väliin vierailua paikallisessa barokkiapteekissa, joka on Euroopan toiseksi vanhin. Jos pidät lasista ja modernista taiteesta, käy katsomassa Tsekin kuuluisimpiin nykyajan kuvanveistäjiin kuuluvan Bořek Šípekin pysyvää näyttelyä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_5.jpg

1700-luvun alussa kreivi Franz Anton von Sporck (1662 - 1738) rakennutti ensin kylpylärakennukset sekä linnan ja kartanon majataloineen kuvankauniiseen Elben laaksoon täällä syntyneen parantavan lähteen ansiosta. Sporckin elinaikana Kuksista tuli sosiaalinen keskus, joka kokosi aateliston, tutkijat ja taiteilijat kaikkialta Euroopasta. Kylpylän rikas kulttuurielämä ylellisten tanssiaisten, näytelmien ja metsästysten muodossa nousi legendaariseksi. Vaikka tämä maine on mennyt ajan myötä, olet vielä tänäkin päivänä hämmästynyt barokin loistosta ja kauneudesta vsen puhtaimmissa muodoissaan.

Keskeltä maisemaa, kaukana sivilisaatiosta, löydät pienen tontin, jonka kreivi Sporck aikoinaan muutti kuuluisaksi kylpyläksi. Tänään astuessasi hiljaiseen puutarhaan, et halua uskoa, että siellä oli suuria hyveiden ja paheiden juhlia. Viinivirrat virtasivat tuolloin suihkulähteistä. Nykyään avoimen taivaan alla olevien barokkiveistoksien suurin loisto ei päädy paikallisiin puutarhoihin, vaan jatkuu ympäröiviin metsiin, joissa suuriksi veistoksiksi muuttuneet kalliot edelleen säteilevät hyödyllistä energiaa, todistaen Kuksin menneestä loistosta. Myöhemmin sairaalasta tuli suosittu kohde pääasiassa paikallisen veistoksisen koristelun ansiosta. Laakson toisella puolella Kreivi Sporck rakensi sairaalan paikallisille köyhille ja sotilasveteraaneille. Alueelle rakennetiin myös Pyhän kolminaisuuden kirkko.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_4_patsasrivi.jpg

Sairaalan edessä huomiosi kiinnitetään kahdentoista ihmisen hyveen ja paheen monumentaalisiin patsaisiin. Niiden tekijä ei ole kukaan muu kuin nerokas saksalainen kuvanveistäjä Mathias Bernard Braun. Tässä on kuvattu esimerkiksi usko, rakkaus, toivo, viisaus ja oikeudenmukaisuus, mutta myös ylpeys, ahneus, ahneus, viha, laiskuus ja epätoivo.

Kuksin tärkein osa on epäilemättä sen monumentaalinen sairaala, jossa on kivikirkko Pyhän Kolminaisuuden kirkko ja sen salaperäinen krypta. Sisällä on näyttely, joka on omistettu sen perustajan elämälle ja myös lääketieteelle yleensä. Tsekin farmaseuttinen museo sijaitsee täällä tähän päivään asti. Älä missään tapauksessa saa jättää vierailematta paikallisessa barokkiapteekissa, joka on Euroopan toiseksi vanhin. Jos kuitenkin odotat vain tavallisia lääkkeitä, tulet yllättymään. Tämä tarkoittaa, että joissakin lääkesäiliöissä on jopa sellaisia juomia kuin lohikäärmeen verta, hirtettyjen miehen pään jauhetta tai suden maksaa. Jos pidät lasista ja modernista taiteesta, tutustu yhden kuuluisimman nykyajan tšekkiläisen kuvanveistäjän Bořek Šípekin pysyvään näyttelyyn.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_18_kallioveistosalue.jpg

Muistomerkki keskellä metsää – ainoa laatuaan maailmassa

Voit tehdä miellyttävän kävelyn metsässä lähellä Kuksia sijaitsevalle monumentille, joka on lajissaan maailman ainoa. Täältä löydät ainutlaatuisen kokoelman barokkiveistoksia, jotka on hakattu suoraan kallioon ja jotka kuvaavat syntymäkohtausta. Ajatuksena tämän takana oli luoda paikka mietiskelylle ja rukoukselle "epävieraanvaraiselle maaseudulle". Mathias Braunin luoma Betlehem on keskellä pyökkimetsää, minne on miellyttävä kävelyreitti Kuksista. Se koostuu veistosryhmästä, osittain kallioseinistä kaiverrettuina ja osittain lohkareista veistettyinä patsaisina. Nämä teokset ovat barokkiveistoksen hienoimpia teoksia. Alue on nimetty keskeisen kaksoisreliefin mukaan, joka edustaa syntymää ja kolmen tietäjän saapumista. Braun loi upean raamatullisten kohtausten kokonaisuuden, jota täydennettiin kohtauksilla erakkojen elämästä. Kristus-aihe näkyy Jaakobin kaivon yläpuolella, jossa Kristus istui samarialaisen naisen kanssa matkallaan pyhän maan halki (vuodelta 1728).

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_6_kirkko.jpg

KIERROS 1: HOSPITAL (peruskierros)

Peruskierroksella opit sairaalan historiasta ja rakenteellisesta kehityksestä, opit kaiken oleellisen kreivi Franz Anton von Sporckin persoonallisuudesta ja koko kompleksin alkuperäisestä tarkoituksesta - armollisten veljien veljeskunnan vieraanvaraisesta toiminnasta. Pääkierros opastaa Kuks-sairaalan sisätilojen läpi mm.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_10_barakkiapteekki.jpg

pääsairaalan osasto, Pyhän Kolminaisuuden kirkko, piha ja barokkityylinen apteekin "Granaattiomena". Kuksin laakson pienoismallissa selitetään koko ainutlaatuisen barokkikompleksin historiaa; maalaukset ja

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_12.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_7_kierros1.jpg

muut näyttelyt esittelevät sen perustajan Franz Anton von Sporckin elämää ja persoonallisuutta sekä sairaalapotilaita hoitaneen veljeskunnan historiaa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_8_kierros1_patsaat_sisalla.jpg

Lapidariumissa näet ainutlaatuisen kokoelman hyveiden ja paheiden allegorioita, kuuluisimman böömiläisen barokkiveistäjä Matthias Bernard Braunin alkuperäisiä veistoksia. Kesto 60 minuuttia. Aikuiset 190 Kc/ 7,60 €, eläkeläiset 150 Kc/ 6 €. Tämä kierros on vain opastettuna. Jos tulet ilman varausta, sinut lisätään tšekkiläiseen ryhmään ja kassa lainaa sinulle tekstiä vieraalla kielellä (englanti, saksa).

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_9_hautakierros.jpg

KIERROS 2: KREIVI VON SPORCKIN SUVUN HAUTA

Pyhän Kolminaisuuden kirkon kryptan holvialueella opit von Sporck-suvun haudattujen jäsenten tarinasta. Koet perheen kryptan poikkeuksellisen tilan ja tutustut sen arkkitehtuuriin ja kryptaan haudattujen Sporck-suvun jäsenten historiaan. Kierros on jatkoa edelliselle kierrokselle. Kesto 15 minuuttia 70 Kc / 2,80 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_11.jpg

Kuks Hospitalissa on kaksi pysyvää näyttelyä Tšekin farmasian historiasta. 

KIERROS 3: APTEEKKIEN HISTORIAN NÄYTTELY on omistettu farmasian ja muiden farmasian alojen kehitykselle. Niitä voi nähdä mm. Armoveljesten alkuperäisen Kuks-apteekin vuodelta 1743, Prahan Dittrich-apteekin kalusteet Nerudova-kadulta (1821) ja

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_19_APTEEKKIMUSEO.jpg

Berounin Uuden apteekin funktionalistiset huonekalut (1937), apteekkivaraston, jossa on näytteitä yrteistä (lohikäärmeen veri, sarsaparelijuuri), mineraaleista, eläimistä (ravut, ihmisen kallo, espanjakärpäset…) ja kemiallista alkuperää, lääketutkimusta, valvontaa, tukkumyyntiä ja valmistusta edustavat näyttelyt (mukaan lukien toimiva teollinen voidesekoitin ja tablettipuristin 1900-luvun puolivälistä), modernit standardoidut apteekkikalusteet 1900-luvun toiselta puoliskolta, mukaan lukien annostelulaatikko. Esillä on laaja kirjo lääkkeitä ja valmisteita, ei vain kasvi-, mineraali- ja kemiallisia lääkkeitä, vaan myös eläinlääkkeitä, kuten torakoita, tuhatjalkaisia tai muumioita. Laastit, reliefit, maalaukset ja apteekkipurkit lumoavat esteettisellä kauneudellaan. Vierailija voi kokea apteekkarin roolin ja yrittää valmistaa käsintehdyn tabletin. Voit ottaa kiertueen jatkona sairaalakierrokselle tai osallistua vain Tšekin lääkemuseoon. Tämä kierros on vain opastettuna tsekiksi, ja kassa lainaa sinulle tekstiä vieraalla kielellä (englanti, saksa). Aikuiset 110 Kc / 4,40 €, eläkeläiset 90 Kc/ 3,60 €. Kierroksen kesto 30 minuuttia.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_16_laakekierros.jpg

KIERROS 4: LÄÄKETUOTANNON HISTORIA -näyttely on ainoa laatuaan Tsekin tasavallassa, joka esittelee lääketuotannon kehitystä pientuotannosta apteekeissa lääkkeiden teolliseen tuotantoon tehtaissa noin 1900-luvun puolivälissä. Pienet apuvälineet (käsikäyttöiset tablettikoneet, peräpuikkopuristimet sekä suuret koneet (tablettipuristimet, päällystysrumpu, perkolaattori, kolmisylinterinen kitkarasva, ampullin täyteaine), tablettien, voiteiden, tinktuurojen, injektioiden ja muiden valmistukseen annosmuodot ovat esillä. Kierros on omatoiminen. Aikuiset 70 Kc / 2,80 €, eläkeläiset 60 Kc/ 2,40 €. Kesto 20-30 minuuttia.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_6.jpg

YRTTIKAUPPA

Yrttien ja paikallisten tuotteiden ystävät viihtyvät yrttikaupassa. Voit ostaa kuivattuja yrttiseoksia, kuivattuja hedelmiä, teetä, hedelmämehuja ja -siirappeja, simaa, tinktuuroita, hedelmätikkuja (esim. aroniasta), suklaata ja paljon muuta. Yrttikauppa löytyy sairaalan pihalta. Aukioloajat ovat samat kuin koko monumentin toiminta. Voit maksaa käteisellä tai kortilla.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_13_puutarhapenkit.jpg

Sairaalaan kuuluu myös puutarha, jossa kasvatetaan yrttejä ja lääkekasveja sekä hedelmätarha. Kesällä suosittelemme puutarhan ulkoistuinten käyttöä energian lataamiseen ja todellisen Kuks-hengen tuntemiseen.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_17_automuseo1.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_17_automuseo2.jpg

HISTORIALLISTEN AJONEUVOJEN MUSEO

Automuseo sijaitsee jugendtehtaassa viehättävän Kuksin kylän sydämessä. Historian ystäville on nähtävillä eri merkkisiä historiallisia ajoneuvoja, autotarvikkeita, Jára Cimrmanin moottoripyörän prototyyppi, moottoripyöriä, polkupyöriä, valokuvausvälinekokoelma, ompelukoneita ja monia muita nähtävyyksiä. Museossa on myös mahdollisuus nauttia virvokkeita ja pysäköinti on vierailijoille ilmaista. Aikuiset 50 Kc/ 2 €, eläkeläiset 40 Kc / 1,60 €.

BAROKKIPAINOMUSEO

310 vuoden jälkeen vastapäinen rantakylpylän (Bad-Haus) rakennus on jälleen kuin uusi ja kunnioittaa Sporckin hovikuparikaivertaja Michael Heinrich Rentziä. Museossa näet Rentzin barokkipainokoneet fyysisine näyttelyineen (kaiverrukset, kirjat). Michael Heinrich Rentz (Nürnberg 1698 - Kukus 1758), Sporckin hovikaivertaja Kuksissa, on laadultaan ja laajuudeltaan verrattavissa kuvanveistäjä Matthias Bernard Braunin asemaan tšekkiläisessä barokkiveistossa. Rakennukseen tulee myös kirjanpainamisen, käsintehdyn paperi- ja kuparilevytuotannon, sidonta- ja restaurointityöpajat, jotka tarjoavat työpajoja ja painatusta 1600-luvun kuparilevyn ja kirjapainon toimiville jäljennöksille. Aikuiset 50 Kc/ 2 €. Eläkeläiset 40 Kc/ 1,60 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_15_ravintola_2.jpg

Voit valita useista ruokailumahdollisuuksista. Kuksin sairaalan välittömässä läheisyydessä on Hospoda Na Sýpce majatalo tarjoaa perinteistä tsekkiläistä ruokaa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuksin_14_barokkiravintola.jpg

Vastakkaisella ranta-alueella on upea barokkityylinen ravintola Restaurace Baroque, jonka ruokalista koostuu kausiruoista ja suuri osa toimittajista on alueellisia maanviljelijöitä. Makuhermosi odottavat esimerkiksi kaalikeittoa, hirven gulassia, chili cin carnea, kesäkurpitsamuffinsseja maissin ja juuston kera, peuran koipia kermalla, kananrintaa tai porsaan sisäfilettä yrteillä, barokki ankan konfittia ja appelsiinikaalia tähtianiksella tai kermaperunapannukakku. Kuksin kylästä parkkipaikan läheltä löytyy myös Kioski u Fanánka ja LoriCafé. Braunin Betlemiin johtavalla luontopolulla löydät Stanovicen kylästä ravintola Šporkův mlýn.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_pato_1_ilmakuva.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_pato_2.jpg

LES KRALOVSTVI ELBEN PATO

Elbe-joen metsäisessä kapeassa kanjonimaisessa laaksossa Dvor Králové nad Labemin yläpuolella sijaitseva pato on arkkitehtonisen suunnittelunsa ansiosta yksi Tsekin tasavallan kauneimmista ja ehkä siksi se julistettiin kansalliseksi tekniseksi muistomerkiksi vuonna 1964. Koko kompleksi on rakennettu uusgoottilaiseen tyyliin. Rakennustyöt tapahtuivat vuosina 1910–1920. Pitkään rakentamisaikaan vaikutti suuresti ensimmäinen maailmansota. Pato on 218 m pitkä ja 41,1 m korkea ja se on hiekkakivestä tehty gravitaatiopato, joka on 37 m leveä padon juurelta ja 7,2 m leveä harjalta. Pato oli tuolloin Tsekkoslovakian suurin allas veden määrällä mitattuna ja pisin pato tiilipadon pituudella mitattuna.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_pato_3.jpg

Padolle ja sen ympäristölle pääsee vapaasti yleisiä teitä pitkin, padon oikealla puolella on infotaulu, joka tutustuttaa lyhyesti padon historiaan ja sen parametreihin. Les Království -näyttely on Elben jokialueen valtionyrityksen esittelypaikka. Se sijaitsee Les Království Dam -padon valvontarakennuksessa entisessä patotalossa. Näyttely on omistettu kansallisen kulttuurimonumentin Les Království -voimalaitoksen historialle ja nykyisyydelle, ja se kertoo myös valtionyrityksen Elbe River Basin toiminnasta. Vierailijat pääsevät myös rakennuksen osana olevaan näkötorniin. Avoinna 10-16 (viimeinen sisäänpääsy klo 15). Aikuiset 50 Kc/ 2 €, eläkeläiset 20 Kc / 0,80 €.


9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kostin_linna_1.jpg

KOST

Kostin linna sijaitsee maagisessa metsä- ja hiekkakivimaisemassa, jota viehätyksensä vuoksi kutsutaan oikeutetusti Böömin Paratiisiksi. Toisin kuin useimmat muut Böömin linnat, se ei sijaitse kukkulalla, vaan kahden puron välissä. Se seisoo matalalla niemekkeellä kalalammikoiden yläpuolella, joiden padot murrettiin vaara-aikoina ja muuttivat sen taitavasti vallihaudatuksi.  Linna on yksi Tsekin parhaiten säilyneistä myöhäisgoottilaisista linnoista. Linnan alkuperä juontaa juurensa 1200-luvulle. 1300-luvulla Benes Wartenberg rakennutti pitkän salin ja tornin puolustuslinnoitukseksi. Suosittu legenda kertoo, että linna sai nimekseen Kost, koska sitä ei valloitettu useammin kuin kerran, koska se oli niin kova kuin luu.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kostin_linna_1B.jpg

Useista kunnostustoimista huolimatta alkuperäinen linnan siluetti on säilynyt hyvin. Sen hallitsevia elementtejä ovat suorakaiteen muotoinen Valkoinen torni ja pienempi lieriömäinen torni nimeltä Nälkä torni. Tiloihin kuuluu alkuperäinen Kostin linna sekä renessanssinaikainen Biberstein ja Lobkowicz-torni  (lisätty myöhemmin).  Uutta vierailijoille on vuodesta 2022 alkaen Suuren Valkoisen tornin alakertaan pystytettävä moderni näyttely. Se keskittyy linnan rakennushistoriaan. Vierailijoille tarjotaan neljä erilaista opastettua kierrosta. Kierroksen aikana opit omistajista, Kinskýn perheestä tai tutustut keskiaikaiseen kidutuskammioon. Pyöveli Herman tai kreivi Octavian on oppaasi matkallasi linnan mysteerien läpi.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kostin_linna_2_kierros_1_asehuone.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kostin_linna_2_kierros_1_kappeli_keittio.jpg

Kierros 1 Linnan palatsit: Tutustu Kostin linnan omistajien kohtaloihin. Tutustu palatsin saleihin. Alakerran suuressa salissa vierailijat ovat erityisen kiinnostuneita lukuisista 1600-1800-luvuilta peräisin oleva asevaraston kokoelmasta kiväärejä, pistooleja ja muita aseita. Opi Kinskýn perheen tärkeistä jäsenistä. Osana kiertokäyntiä käyt läpi kaikki pihat, kappelin ja mustan keittiön. Kesto 60 min. Aikuinen 190 Kc/ 7,60 €. Eläkeläiset 150 Kc/ 6 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kostin_linna_2_kierros_2_kidutuskammio.jpg

Kierros 2 Keskiaikainen kidutuskammio: Palaa satoja vuosia taaksepäin linnan kidutuskammioon. Tutustu toimivaan giljotiiniin, noidan häkkiin tai peukaloruuviin ja päästä itsesi Böömin keskiaikaisen lain salaisuuksiin. Kävelet myös kaikkien pihojen, kappelin ja mustan keittiön läpi.  Kesto 60 min. Aikuinen 190 Kc/ 7,60 €. Eläkeläiset 150 Kc/ 6 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kostin_linna_lisakuva.jpg

Kierros 3 - Kierros 1:n ja 2:n yhdistelmä (140 minuuttia).

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kostin_linna_kappeli_lisakuva.jpg

Kierros 4 - Oletko linnalla vain pikavierailua varten? Kokeile lyhyttä lisäkierrostamme ja nauti vain linnan pihasta tai Pyhän Annan kappelista. 40 min. Aikuiset 120 Kc/ 4,80 €. Eläkeläiset 80 Kc/ 3,20 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kostin_linna_matkamuistomyymala.jpg

Linnan matkamuisto myymälässä on kaiken näköistä tavaraa vaikka tuliaisiksi.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kostin_linna_ravintola.jpg

Kostin linnan Ravintola U Draka sijaitsee suoraan tämän kauniin maalauksellisen linnan alapuolella, tarjoaa sinulle paljon laadukkaita virvokkeita. Voit käyttää tyylikkäästi sisustettua ravintolaa tai suurta ulkoterassia, joka toimii itsepalveluperiaatteella. Mutta jos olet todellinen herkuttelija, mene ehdottomasti pidemmälle ja vieraile kauniin ja viihtyisän puutarhan takaosan terassilla, jossa grilli ja savustamo tarjoaa sinulle todella ainutlaatuisia grilliherkkuja, joita et unohda.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_1_joelta.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_2_ilmasta_linna.jpg

MELNIK

Kun mainitaan Melnik, ensimmäisenä tulee mieleen kuuluisa Melník viini sekä Elbe ja Moldau jokien yhtymäkohta. Kaunis näkymä yhtymäkohtaan ja kauas maaseudulle joen takaa Řípiin ja aina Keski-Böömin ylängön vuorille, sijaitsee aivan linnan ja kirkon vieressä, St. Ludmilan viinitarhan yläpuolella. Näkymän alapuolella olevassa jyrkässä rinteessä kasvaa viiniköynnöksiä, joita on viljelty Mělníkin alueella 1300-luvulta lähtien, kun Keisari Kaarle IV pyysi niitä Burgundista. He, jotka seisovat hetken ja ihailevat täältä tulevaa henkeäsalpaavaa panoraamaa, muistuu varmaan mieleen kuuluisan Melnikin polkan sanat: tiedän, missä Elbe-joen ja Moldau-joen virtaukset kohtaavat Mělníkin lähellä. rinteet tuksuvat kypsyneiltä viiniköynnöksiltä. Minulla on yksi toive: anna kypsymisen olla nopeata, koska viini tuo iloa ja lasi viiniä antaa sen meille... Kaupunki sijaitsee kivikukkulalla, joka murenee (tsekkiksi "mělní") ajan myötä, ja tästä luultavasti nimi Mělník tulee.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_2_ilmasta_linna_2_lisakuva.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_6_linnan_terassi_joelle.jpg

Ei ole parempaa tapaa nauttia Mělníkin unohtumattomasta tunnelmasta kuin ihailla maisemaa kaupungin kauniista renessanssityylisestä linnasta Tšekin kahden suurimman joen Moldaun ja Elben yhtymäkohdan yläpuolella ja maistella samalla paikallista ensiluokkaista viiniä. Monet böömiläiset hallitsijat tiesivät erittäin hyvin, kuinka tarpeellista oli pitää puoliso onnellisena, ja myötäjäiskaupunkien olemassaolo on esimerkki tästä. Tällaisia ​​kaupunkeja oli yhteensä yhdeksän, ja Mělník oli yksi niistä. Keisari Kaarle IV myönsi kaupungille tämän poikkeuksellisen aseman pysyvänä asuinpaikkana.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnikin_10_linnalle.jpg

Viehättävästä kaupungin vanhasta keskustasta löytyy useita lounasravintoloita kesäterasseinen. Restaurace Na Hradbách ravintola sijaitsee alun perin linnoituksen keskiaikaisissa tiloissa 1200-luvulta. Vanha, kaunis piha murattipeitteineen ja sen terassi on erityisen viehättävä. Viihtyisä paikka nauttia paikallista ruokaa viinilasillisen kera. Němý Medvěd - Minipivovar & Beer Bar:issa voit valita panimon oman oluen tai kolmesta muusta paikallisesta panimosta. Maista heidän kehuttuja hampurilaisiaan, ja kulauta se yhdellä panimon karhuoluista. Olutterassi.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_7_kaupungintalo.jpg

Voit aloittaa Mělníkin retkesi tutustumalla ensiksi kaupungin keskusaukioon, jota ympäröivät kauniit vanhat kauniit renessanssi- ja barokkitalot värikkäine julkisivuineen. Namesti Miru aukion hallitseva elementti on historiallinen kaupungintalo barokkityylisine tornineen. Julkisivulla olevat Böömin historian persoonallisuuksien medaljongit ovat peräisin 1800-luvun lopulta. Kaupungintalon sisäänkäynnillä kaksi seinämäistä rautatankoa muistuttavat muinaisia ​​aikoja, jolloin aukiolla pidettiin markkinoita. Nämä ovat vanhoja pituusmittoja, böömiläisiä ja wieniläisiä kyynärpäitä, jotta ostajat voivat tarkistaa, etteivät kankaita myyvät kauppiaat ole huijanneet heitä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnikin_11_prahan_portti.jpg

Prahan portin goottilainen torni on vanhin säilynyt osa keskiaikaisista kaupungin linnoituksista. Nykyinen tornin rungon ulkoasu on vuodelta 1536. Kapeat raon muotoiset ikkunat ja avaimen muotoiset porsaanreiät todistavat edelleen näistä myrskyisistä ajoista. Torni toimi myös vankilana, myöhemmin tänne rakennettiin vesisäiliö, josta Pšovka-joesta pumpattu vesi jaettiin kaupungin suihkulähteille. 1960-luvulla akateeminen taidemaalari Vladimír Veselý rakensi tänne alkuperäisen taidegallerian. Prahan portti palvelee edelleen taidetta. Ve Věži -galleriassa ja -kahvilassa vierailijat voivat ihailla nuorten nykytaiteilijoiden ja tunnettujen taiteilijoiden töitä sekä ainutlaatuista kaupunkinäkymää tornin ylimmän, viidennen kerroksen ikkunoista.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_5_linnanpiha.jpg

MELNIKIN LINNA

Mělníkin linnaan, jossa aikoinaan eli kaupungin kuninkaallisen aseman vuoksi 23 Böömin kuningatarta ja prinsessaa, kannattaa varmasti tutustua myös sisältäpäin. Linnan pihalle mennään myöhäisgoottilaisen portin ja korkean käytävän kautta, jossa on ristiholvi. Portin oikealla puolella on säilynyt loput vanhempaa goottilaista muuria, luultavasti entisen tiedustelutornin sisäänkäynti, ja myöhemmin näkyvät renessanssi- ja barokkimuutokset. Vierailijat voivat vierailla linnan sisätiloissa ja viinikellareissa, ja linnan viinitila jatkaa viininviljelyksen perinnettä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_6_linnakierros_3.jpg

Voit ihailla linnan ainutlaatuisia tiloja, jotka ovat täynnä tärkeitä maalauksia tai veistoksia, ikivanhoja huonekaluja tai muita erilaisia nähtävyyksiä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_6_linnakierros_1.jpg

Nykyään täältä löytyvät linnan nykyisen omistajasuvun Lobkowiczien laajat maalaus- ja huonekalukokoelmat. Linnan Suuressa salissa voit ihailla ainutlaatuista kokoelmaa 1600-luvulta peräisin olevia vedutoja ja Euroopan maiden ja kaupunkien karttoja, jotka kuvailevat hienosti silloisten kartanpiirtäjien, graafikoiden ja painajien etevyyttä. Yhtä laadukas ja laaja kokoelma karttoja löytyy ainoastaan Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan kokoelmista. Kuuluisa Pyhälle Ludmilalle omistettu kappeli, jonka Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari Kaarle IV rakennutti vaimolleen Elisabethille, on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_6_linnakierros_2.jpg

Vierailet myös kullalla koristellussa Pyhän Venceslauksen suuressa ruokasalissa; Lastenhuonessa, jossa on leluja ja huonekaluja 1800-luvun lopulta; Kilpailija Jiří Kristiánin suuri makuuhuone; Habsburgin liittokansleri August Longinin kanslia; Vihreä sali, ritarisali ja metsästyspalkintoilla koristeltu portaikko. Näyttelyssä on myös kuuluisien mestareiden, kuten Karel Škrétan, Peter Brandlin, J. C. Lothin, P. Veronesen ja muiden maalauksia. Linnakierros 5 hengelle: 140 kc/ 5,60 € henkilö.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_8_linnankellari_1.jpg

HOLVATUT VIINIKELLARIT

Laajat, yli 1500 m2:n historialliset kellarit 1100-1300 luvuilta sijaitsevat kolmessa kerroksessa Mělníkin linnan  alla, jonka perustukset rakensi Kaarle IV. Suurin ja nykyaikaisin niistä on rakennettu 1930-luvulla linnan pihan alle. Linnakellarit on aina liitetty viinin tuotantoon. Linnan nähtävyyksiin kuuluu Lobkowicz-viinien järjestetty maistelu, joka järjestetään linnan kellareissa. Voit nähdä muun muassa alkuperäisiä puutynnyreitä kauniilla kaiverruksilla. Kierroksella tutustut myös kuuluisimpaan Mělník-viiniin, joka on täytetty alkuperäisiin pulloihin, ns. mustekyyppiin ja joka on nimetty Pyhän Venceslauksen isoäidin Pyhän Ludmilan (n. 860–921) mukaan. Ludmilaa pidetään Melnikin viiniperinteiden perustajana, hänen nimensä kantaa myös linnan viinitarhaa, jossa on viinikauppa ja kesäterassi, jolta on näkymät Elben ja Vltavan yhtymäkohtaan.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_1_joelta2.jpg

Vuonna 875 viinintuotanto laajeni Böömin ensimmäiseen viintarhaan, joka sijaitsi juuri Mělníkissä. Legenda kertoo, että Määrin prinssi Svatopuluk lähetti Böömin prinssille Bořivojoille tynnyrellisen viiniä juhlistamaan pojan Spytihněvin syntymää. Bořivojin vaimo Ludmila keksi tuolloin, että viiniä voisi alkaa tuottamaan itse ja pariskunta istuttikin ensimmäiset Mělníkin viinitarhan viiniköynnökset linnan alueelle, joita sittemmin laajennettiin ympäri kylää. Sen sijaan heidän pojan poikansa Pyhä Wenceslaus tunnettiin erittäin hyvänä viininvalmistajana, siksi tuota vuotuista syyskuista viininkorjuujuhlaa juuri vietetäänkin; mies on tituleerattu korkeimmalla tittelillä mitä maan viininvalmistaja voi saada. Melnicka (Mělník) onkin yksi pohjoisimmista viinintuottaja-alueista Euroopassa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_6_linnakierros_viinimaistajaiset_2.jpg

Chateau Mělník -viinitila omistaa yhteensä 23,43 hehtaaria viinitarhoja, joiden tuotanto on 30 000 - 40 000 pulloa vuodessa. Lobkowicz on alueen suurin viinitila. Se yksityistettiin vuonna 1992. Omistautunut viininvalmistaja tuottaa lähes yksinomaan viinejä Tšekin tasavaltaan. Ulkomaille vienti on vähäistä. Viini on kasvatettu kuudella viinitarhalla, jotka sijaitsevat Mělníkissä ja sen ympäristössä. Viinitarhoja kutsutaan nimellä Městská - Ludmila, Na Svini; Klamovka - Stepanka; Beřkovská - Josefka; Zdenčina - Cítov; Labska - Vehlovice; Turbovická. Rypäleet jalostetaan pihalla, jossa ne vain jauhetaan myllyssä ja sieltä mäski menee painovoimalla alas kellariin, pneumaattiseen puristimeen tai viinikoneisiin.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_6_linnakierros_viinimaistajaiset_1.jpg

Chateau-viininviljelyn perinteeseen kuuluu kokeneen sommelierin johdolla Mělník-viinien maistelu, joka tapahtuu vanhimmassa kellarissa, niin sanotussa "St. Wenceslasissa", vuosisatoja vanhojen puutynnyreiden ympäröimässä ympäristössä. Voit myös valita maistelun vastikään avatussa Viiniatriumissa. Vierailijat voivat maistaa kevyttä ja tuoretta Ludmilaa, joka on täytetty perinteiseen Mělník calamariin, paikallisten viinitarhojen lajikeviinejä (Lobkowicz muskottipähkinä, Pinot Gris, Vavřinec ja Modrý Portugal), jotka ovat olleet Mělníkille tyypillisiä  jo Keisari Kaarle IV:n ajoilta, Pinot Noir, joka on kasvatettu luonnonmukaisesti St. Ludmilan viinitarhassa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_8_linnankellari_2.jpg

Yksityishenkilöt voivat tilata viininmaistelun viinibaarista (hinnat viinilistan mukaan), joka tarjoaa runsaan valikoiman viinejä tai vierailla vastikään avatussa Wine Atriumissa. Linnan-putiikki on avoinna päivittäin, josta voit ostaa matkamuistoja ja viinejä täydellisestä valikoimasta. Modernista linnan kaupasta voit ostaa viiniä tyypillisissä "mustepulloissa". Viinikellariin tutustuminen omatoimisesti ilman opastusta 50 Kc/ 2 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_3_Pietari_Paavalin_kirkko_1.jpg

PYHÄN PIETARIN JA PAAVALIN KIRKKO

Melnikin Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkon massiivinen kellotorni muodostaa kaupungia hallitsevan osan Elben ja Moldaun yhtymäkohdan yläpuolella. Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko on yksi tärkeimmistä, arvokkaimmista ja vanhimmista rakennuksista paitsi kaupungissa ja seudulla myös koko Böömin alueella. Sen rakennuksessa on romaanista, goottilaista, renessanssia, barokkia ja historiallista uusromaanista tyyliä. Alkuperäinen kirkko oli romaaninen ja juontaa juurensa 1000-luvun lopulle. Käy Melnikin linnan vieressä olevassa yhdessä Böömin vanhimmista kirkoista ja sen kryptassa. Suuren pohjoisikkunan alla on säilynyt hiekkakivireliefi Böömin kuningaskunnan tunnuksesta. Kirkon hallitsevassa tornissa on barokkityylinen 60 m korkea kupoli. Tornin kellotornissa on kolme kelloa. Suurin niistä, joka on omistettu pyhille apostoleille Pietarille ja Paavalille, painaa 3100 kg.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_4_Pietari_Paavalin_kirkko_2.jpg

Kirkon sisäänpääsy 20 Kc/ 0,80 €. Yleisölle avoin kirkon goottilainen 37 m korkea näkötorni (50 Kc / 2 €) josta on upeat näköalat viinitarhoille, Elben suluille, linnaan ja kaupunkiin.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnik_4_Pietari_Paavalin_kirkko_3_luukirkko.jpg

Täällä voit nähdä yhden Tsekin suurimmista luukirkoista. Erillisen sisäänkäynnin kautta on mahdollista laskeutua kirkon kryptaan, jossa on 1500-luvulla perustettu Mělníkin ossuaari. Yli 15000 ihmisen jäännökset muistuttavat ihmiselämän ohimenevyydestä. Se valmistui kielekkeellä olevan vuosiluvun mukaan 1488. Elämän lyhytaikainen luonne tuodaan esille luista ja kalloista konstruoiduilla kuvilla – risteillä, ankkureilla ja sydämillä, eli uskon, toivon ja rakkauden symboleilla. Avoinna klo 10-16. Luukirkko aikuiset 50 Kc/ 2 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnikin_museo_1.jpg

MELNIKIN ALUEMUSEO

Mělníkin aluemuseo on kaupungin talon vieressä entisessä kapusiiniluostarissa Náměstí Míru aukiolla (nro 54). Museon julkisivun patsaat edustavat Pyhää Kolminaisuutta: Isä Jumalaa, kärsijä Kristus ja Pyhä Henki kyyhkysen muodossa. Viininviljelyyn, Mělnikin alueen historiaan ja luontoon omistettujen pysyvien näyttelyiden ja historiallisten lastenvaunujen & leikkikalujen; pienoisrautateiden lisäksi museossa on myös vaihtuvia näyttelyjä sekä mukava istahtaa museon kahvilassa. Jos astut sisään portin läpi, olet keskellä idyllistä sisäpihaa, jossa on valtava viinitynnyri. Museossa on dokumentoitu elävästi alueen pitkät viininviljelyn perinteet.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnikin_museo_2.jpg

Museon päärakennuksen pysyvä näyttely goottilaisissa kellareissa esittelee aluehistoriaa, luontoa ja viininviljelyä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnikin_museo_4_viinikellari.jpg

 Viininviljely oli yhdistetty Mělníkiin ja sen ympäristöön ainakin 1000-luvun alusta lähtien. Legendat viininviljelyn synnystä Böömissä liittyvät Mělníkiin ja sen ympäristöön. Viininviljelynäyttely on jaettu kahteen osaan ja se näyttää vain katkelman tämän alan rikkaasta historiasta. Näyttelyn ensimmäisessä osassa on pääasiassa viininvalmistuksen muistonäyttelyitä. Viininviljelynäyttelyn toinen osa sijoittuu historiallisten kellarien tunnelmaan, jotka sijaitsevat museon alla ja ovat peräisin 1300-luvun toiselta puoliskolta. Tämä osa näyttelystä on omistettu kellariviininvalmistukselle, koska viiniä todella valmistettiin ja säilytettiin tässä kellarissa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnikin_museo_3_nukenvaunut.jpg

Pysyvä historiallisten lastenvaunujen näyttely on ainutlaatuinen Tšekin tasavallassa. Nämä näyttelyt sijaitsevat yhdessä rakennuksessa, 50 m päässä museon päärakennuksesta. Se esittelee lastenvaunujen kehitystä sarjatuotannon alusta, eli 1800-luvun toisesta puoliskosta 1900-luvun 60-luvun loppuun. Näyttelyt, jotka esitellään täällä yleisölle aikakauden sisä- ja ulkotiloissa, muodostavat perushistoriallisen kehityksen rivin lastenvaunuja. Yksittäiset kaudet, jolloin vaunut vaihtuivat asiakkaiden trendikkäiden vaikutteiden ja toiveiden mukaan, on esitetty tässä kahdeksassa näyttelytilassa kronologisessa järjestyksessä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnikin_museo_5_pienoisrautatiet.jpg

Historialliset lelut 1900 – 1980 huone esittelee leikkikaluja ja pienoisrautateiden historiaa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnikin_museo_6_kahvilan_terassi.jpg

Museokierroksen lopuksi voit istahtaa sisällä miellyttävän museokahvilan ilmapiirissä tai ulkona viihtyisällä terassilla. Kahvilassa on tarjolla juomia, voileipiä, jälkiruokia ja muita makeisia. Kahvilassa on myös tarjolla jopa 50 erilaista tšekkiläistä viiniä, joita voi maistella. Vierailijat voivat nauttia viininmaistajaisista museon goottilaisissa kellareissa tai museon kahvilassa. Ne ovat enimmäkseen kuivia viinejä, ja siellä on jopa kosher-viiniä, kaikki Melnikin alueelta. Hinnat ovat miellyttäviä ja luonnollisesti on mahdollista ostaa koko pullo viiniä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnikin_kellarit_ja_kaivo.jpg

MELNIKIN MAANALAISET KELLARIT JA KAIVO

Maanalainen järjestelmä, joka rakennettiin vähitellen 1200- ja 1300-luvuilla Mělník-kukkulan hiekkakiveen sijaitsee kaupungin koko historiallisen keskustan alapuolella. Maanalaisia tiloja käytettiin myös yhteisenä kellarina, ruoka- ja tavaravarastona. Tulipalon tai sotavaaran varalta nämä alueet toimivat suojana väestölle, ja kaupunkilaiset piilottivat arvoesineensä. Tarvittaessa maanalaiset käytävät tarjosivat poistumisreitin muurien taakse, kaupunkialueen ulkopuolelle. Suuri etu oli myös suora pääsy juomavesilähteeseen, ainutlaatuiseen keskiaikaiseen kaivoon aukion alapuolella. Se oli pitkään kaupungin ainoa vesilähde ja sen mitat, erityisesti ennätysleveys 4,54 m, kiehtovat edelleen. Maanalaiset kierrokset klo 10.00, 11.00, 12.00, 12.45, 14.00, 15.00, 16.00. Opastetut kierrokset 60 Kc / 2,40 €, alkavat Turisti-infosta Namesti Miru aukiolta.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_melnikin_elben_risteily.jpg

JOKIRISTEILY MOLDAULLA JA ELBELLÄ

Tunnin kestävät kiertoajeluristeilyt suuntaavat Elbe- ja Moldau-jokien yhtymäkohtaan ja Hořínin suluille. Ajon aikana sinulle tarjoutuu panoraama joelta Mělníkin linnaan ja Pyhän Pietari ja Paavalin kirkkoon. Fidelio on 22 matkustajan jokialus, jonka pituus on 17 metriä ja sillä on aurinkokansi. Risteilyn aikana käytettävissä on wc, kannen alla oleva lounge, ja baari jossa voit virkistäytyä ihanalla kahvilla tai kylmillä juomilla. Klo 13, 14 ja 15 alkava tunnin risteily 150 Kc / 6 €. Jokilaivan lähtöpaikka on rannassa linnan alapuolella 950 m / 13 minuutin kävelymatkan päässä linnan pihalta.


9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_barbara_1_ilmakuva.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_jesuiittaacollege_patsasrivi.jpg

KUTNA HORA

Kutná Hora, (saksaksi Kuttenberg) hopeakaupunki, saa ansaitusti toisen nimen "maan aarrearkku". Tämä tarkoittaa, että sen rikkaus auttoi varmistamaan Böömin kuningaskunnan nousukauden. Nähtävyyksien ja muistomerkkien arkkitehtooninen, kulttuurinen ja historiallinen merkitys tunnustettiin vuonna 1995, jolloin kaupungin historiallinen keskusta sisällytettiin Unescon maailmanperintöluetteloon yhdessä Pyhän Barbaran katedraalin ja Neitsyt Marian taivaaseenastumisen katedraalin kanssa. Kutná Horan nähtävyydet kertovat ajoista, jolloin se oli yksi Euroopan merkittävimmistä kaupungeista. Jo mainitun goottilaisen Pyhän Barbaran katedraalin lisäksi kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluu ainutlaatuinen Corpus Christi -kappelin huone, alunperin goottilainen kaupunkipalatsi (nykyään Tsekin hopeamuseon toimipaikka, joka tarjoaa kierroksia keskiaikaisessa hopeakaivoksessa), entinen kuninkaallinen rahapaja italialainen hovi, Pyhän Jaakobin kirkko, Pyhän Johannes Nepomukin kirkko ja Neitsyt Marian kirkko, Ursuliinan luostari ja jesuiittakorkeakoulu (nykyään Tsekinsuurin moderniin taiteen galleria - GASK).

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_kaivo_ruttopylvas.jpg

Tässä pienessä kaupungissa pitkän ja tapahtumarikkaan historian henki elää joka kadulla, talossa ja kirkossa. Tämän rakennnusten loisto on konkreettinen todistus hopeisen Kutná Horan kuuluisuudesta ja rikkauksista sekä sen tekijöiden syvästä omistautumisesta.

Lähde löytömatkalle ja uppoudu Unescon monumenttien sekä hopeakaupungin ainutlaatuiseen tunnelmaan.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_barbara_2_ulkokuva.jpg

PYHÄN BARBARAN KATEDRAALI

Katedraali on omistettu Neitsyt Barbaralle, varhaiskristitylle marttyyrille, jota kutsutaan avuksi hädässä, esirukoilijana hyvän kuoleman puolesta ja kaikkien vaarallista ammattia harjoittavien, erityisesti kaivostyöläisten, suojelijaksi. Ja itse asiassa kaivostyöläiset vaikuttivat eniten keskiaikaisen kaupungin kukoistukseen sekä katedraalin rakentamiseen, jonka he omistivat pyhille suojelijalleen. Tämä ainutlaatuinen korkea- ja myöhäisgoottilainen teos symboloi sen kaivoskaupungin voimaa ja merkitystä, josta hopeamalmia aikoinaan löydettiin. Gotiikkaa edustavan viisilaivainen Pyhän Barbaran katedraalin rakentaminen aloitettiin vuonna 1368. Tämän mestariteoksen rakentaminen kesti 500 vuotta. Kaupungin kaivosmenneisyyttä ei voi kiistää täälläkään, sillä tyylikkäitä pylväitä täydentävät kappelien freskot, joissa on selvästi kaivostoimintaan ja kolikkoon liittyviä aiheita.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_barbara_4_kirkko_sisa.jpg

Pyhän Barbaran katedraali on monipuolinen galleria, jossa on erityisesti harvinaisia ​​goottilaisia ​​freskoja ja kivenleikkaustaidetta, mutta kaikki käsityöläisten sukupolvet ovat jättäneet jälkensä tänne. Päälaivaa hallitsee renessanssin saarnatuoli barokkipaneloinnilla. Oppineet ja hurskaat jesuiitat varustivat katedraalin joukolla barokkialttareita, veistoksia ja maalauksia. Avokätiset uusgoottilaisen uudistuksen lahjoittajat olivat 1900-luvun alussa asentaneet suureen osaan ikkunoista lasimaalauksia, joihin taidemaalari Franz Urban kuvasi sarjan puhtaasti kristillisiä aiheita sekä aikansa merkittäviä tapahtumia. Pyhän Barbaran katedraalin kiertokäynti: Alakerta ja katedraalin yläkerroksen sisägalleria, Corpus Christi -kappeli, Aikuiset 160 Kc/ 6,40 €, eläkeläiset 120 Kc/ 4,80 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_italial._hovi_2_piha.jpg

Kun näet Tsekin hopeamuseon, ja sen keskiaikainen hopeakaivoksen, kuninkaallisen rahapajan Vlašský dvorissa, jossa Prahan groschen on lyöty vuodesta 1300, tai Keski-Böömin aluegallerian (GASK), joka sijaitsee entisessä jesuiitta-asuntolassa Pyhän Barbaran katedraalin vieressä, koet jotain upeaa. Sinulla on jotain odotettavaa, sillä Kutná Hora on vieraanvarainen kaupunki, ja sieltä löytyy useita kahviloita ​​ja viehättäviä ravintoloita.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_italial._hovi_1_ulko.jpg

KUNINKAALINEN RAHAPAJA

Vlašský dvůr (saks. Welsche Hof) oli talouden keskus, koska täällä sijaitsi kuninkaallinen rahapaja ja se oli myös hallitsijoiden kotipaikka. Ensimmäiset böömiläiset groschenit lyötiin täällä Venceslas II:n hallituskaudella. Hän kutsu asiantuntijoita Firenzestä Kutná Horaan ja toteutti valuuttauudistuksen. Hovin kellareissa voit vierailla sekä rahapajamuseossa  ja holvikellareissa olevaan "Kutná Horan salaperäisten kasvojen paljastaminen" museoon jossa voit tutustua rikollisiin, noidiin, velhoihin, harhaoppisiin ja tuhopolttajiin, pyöveliin sekä tuomareihin.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_italial._hovi_3_piha.jpg

Italialainen hovi on palatsi joka sai nimensä italialaisten asiantuntijoiden mukaan, jotka olivat rahapajauudistuksen eturintamassa. Rahapajan pääalue koostui sisäpihan ympärillä sijaitsevista kolikonvalmistuspajoista eli pajaista sekä "Preghaus"-nimisestä lyöntikammiosta, jossa Prahan groschen lyötiin. 1300-luvun lopulla tehdyn jälleenrakennuksen jälkeen Italian hovista tuli taloudellisten tapahtumien keskus, hallitsijoiden kotipaikka ja kuninkaallinen rahapaja, jossa ensimmäiset groschenit lyötiin jo Venceslas II:n aikana, joka kutsui Kutná Horaan asiantuntijoita italialaisen Firenzen kaupungista ja aloitti valuuttauudistuksen.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_italial._hovi_museokierros_1-2.jpg

Näyttelyn, jonka alaotsikko on "Ainutlaatuinen Tsekin kuninkaiden rahapaja", päätavoitteena on kertoa mukaansatempaava tarina Kutná Horan / Kuttenbergin Italialaisenn hovin historiasta. Alun perin keskuspaja nimettiin italialaisten asiantuntijoiden mukaan. Venceslas II:n kolikkouudistuksen jälkeen. vuonna 1300 Prahan groschenia alettiin lyödä italialaisessa hovissa. Italialainen tuomioistuin oli todistamassa monia tärkeitä tapahtumia, mukaan lukien kuninkaalliset vaalit. 1400-luvun alussa siitä tuli kuningas Venceslas IV:n väliaikainen koti, joka rakennutti Italian hovin kaksikerroksiseksi palatsiksi kappelilla.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_italial._hovi_4_oikussali.jpg

Nykyään rakennus toimii kolikoiden lyönnin museona; mielenkiintoisimmat sisätilat, kuten kuninkaallinen kappeli ja yleisösali, ovat avoinna yleisölle. Näyttely interaktiivisilla elementeillä, joita arvostavat paitsi lapset, niin myös leikkisä aikuinen, on jaettu kolmeen teema-alueeseen: Kadonneen hopean mysteeri, Kuninkaallinen rahapaja ja Kuninkaanlinna elokuvahuoneineen. Kadonneen hopean mysteeri on hiljattain avatussa kellarissa, jossa vierailijat voivat kokeilla tietä kaivoskäytävän läpi ja myös tutustua Kutná Horan tarinaan valopaneeleilla.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_italial._hovi_museokierros_1.jpg

Kuninkaallinen rahapaja kätkee 160 Kutná Horan rahapajassa lyötyä kolikkoa. Ainutlaatinen esittely keskiaikaisesta kolikoiden kohokuviointitekniikasta ja hopeamalmin matkasta Prahan groshenin muotoon. Näyttely sisältää valokuvakokoelman kolikoita keskiajalta nykypäivään. Se näyttää paitsi kuuluisan Kuttenbergin groschenin valmistusprosessin ja lopulta lyönnin, myös mahdollisuudet sen käyttämiseen keskiajalla. Viimeinen huone on täynnä interaktiivisia näyttelyitä, joita voi koskettaa tai kokeilla. Lopulta saat jopa käsin leimatun Prahan groschenin.

Kolikoiden lyömisen näyttelyn lisäksi pääset vierailemaan myös ”Salaperäisten kasvojen paljastumisen museossa”, jossa tutustut tuomioistuimen kellareissa oleviin rikollisiin, noitiin, harhaoppisiin ja tuhopolttajiin sekä heidän tuomareihinsa ja teloittajiinsa, tai tavata prinsessa Libušen haamun, vesimiehen myllyssä tai Münchenin Antonin tai muita satuhahmoja.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_italial._hovi_5_kappeli.jpg

Italian hovissa voit myös tutustua entisen kuninkaallisen palatsin tiloihin. Älä unohda kuninkaallista kappelia, jossa on täysin ainutlaatuinen jugendmaalaus. Kuninkaanlinnan on opastetulla kierroksella vieraillaan yleisösalissa, Kuninkaallinen kappeli tarjoaa kauneutensa, goottilaista arkkitehtuuria sekä jugendmaalauksia ja lopuksi tutustutaan Kutna Horan / Kuttenbergin historiaan vahvasti liittyvien hallitsijoiden kammioihin.

Lippupisteestä voi ostaa laajan valikoiman matkamuistoja. Erityisesti sekä käsin että koneella kohokuvioidut kolikot, jotka ovat kopioita italialaisessa hovissa valmistettuja keskiaikaisia kolikoita (Prager groschen, parvus, thaler ja muut). Myynnissä julkaisuja italialaisesta pihasta, keramiikasta ja lasista koristeltu Kutná Hora -teemalla, turistimerkkejä ja muita keräilyesineitä. Voit nauttia herkullisesta SWAN-merkkikahvista ja juoda sitä rauhassa museon luontokeskuksessa.

Kierros 1: Kadonneen hopean mysteeri /kellari. Ilman opastusta aikuinen 60 Kc/ 2,40 €, eläkeläinen 40 Kc/ 1,60 €.

Kierros 2: Kuninkaallinen rahapaja. Ilman opastusta aikuinen 120 Kc/ 4,80 €, eläkeläinen 80 Kc/ 3,20 €.

Kierros 3: Kuninkaanlinna / Yleisösali, kappeli ja elokuvakammiot. Opastettuna aikuinen 190 Kc/ 7,60 €, eläkeläinen 150 Kc/ 6 €.

Kierros 4: Italian hovi / kierrokset 1+2+3. Aikuinen 300 Kc/ 12 €, eläkeläinen 250 Kc/ 10 €.

Paikallisten legendojen ja haamujen museo. Ilman opastusta aikuinen 100 Kc/ 4 €, eläkeläinen 70 Kc/2,80 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_luukirkko_1.jpg

SEDLECIN LUUKIRKKO

Sedlecin Kaikkien Pyhien hautausmaan keskiaikainen goottilainen kappeli on osa entistä vuonna 1142 perustettua Sedlecin kystertsiläisluostaria. Hautausmaan kirkko on kaksikerroksinen rakennus 1300-luvulta. Se on vuosisatojen ajan valvonut neljänkymmenen tuhannen ihmisen jäänteitä. Se on siis hiljainen nykyaikainen todistaja, joka muistuttaa meitä ihmisen elämän ja kuoleman ohimenevyydestä. Tule ja anna itsesi vaikuttua omituisesta sisustuksesta, joka koostuu kattokruunuista, pyramideista, risteistä ja ihmisen luista tehdyistä vaakunoista, joka kiehtoo vierailijoita kaikkialta maailmasta tähän päivään asti. Tutustu tämän kiehtovan, mystisen paikan historiaan. Ossuaari sijaitsee Kaikkien Pyhien kirkon kellarissa. Kirkko koostuu kahdesta päällekkäisestä kappelista. Alempi kätkee salaperäisen spektaakkelin, elämän ja kuoleman pelin - sanan varsinaisessa merkityksessä - varsin kiistanalaisen paikan, joka herättää sekä nöyryyttä että hämmästystä tähän päivään asti. Vuonna 1511 alkoi eräs apoteista rakennuttaa keskelle hautausmaata goottilaistyylistä Kaikkien Pyhien kappelia. Kappelin kuorin alle järjestettiin paikka haudoista kaivetuille luille (n. 10.000 vainajaa).

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_luukirkko_2.jpg

Nerokas arkkitehti Johann Blasius Santini-Aichlel rakensi luukirkon vuosina 1703–1710 barokkigoottilaiseen tyyliinsä. Ihmisluista tehdyn sisustuksen suunnittelu puolestaan ​​on kuuluisan Schwarzenbergin suvun rakennusmestarin 1870 Franz Rintin ansiota. Kaikki luut desinfioitiin ja valkaistu klooratulla kalkilla, jotta niitä voidaan sitten käyttää sisustussuunnittelussa, joka on aivan ainutlaatuinen Euroopassa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_luukirkko_3.jpg

Ossuaarissa on valtava kattokruunu, risti, maljat ja hirviöt - kaikki on tehty ihmisen luista. Huoneen vasemmalla puolella roikkuu myös kokonaan luista tehty Schwarzenbergin ruhtinassuvun vaakuna. Siinä näkyy muun muassa korppi, joka – ottomaanien kanssa käytyjen taistelujen perusteella – murskaa taistelukentällä kaatuneen ihmisen silmän. Suku omisti 1800-luvulla sekä kappelin että siihen kuuluvat alueet. Sisätilan nurkissa olevat luut on aseteltu neljäksi pyramidiksi kellon muotoon. Sisäänpääsy 160 Kc/ 6,40 €. Lippuja Sedlecin monumentteihin voi ostaa vain Sedlecin turisti-infosta tai netistä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_KIRJAPAINO.jpg

KIRJAPAINOMUSEO

Elämyksellinen kirjan painamisen 500 vuotisen historian näyttely. Voit nähdä kaikki näyttelyt läheltä, koskettaa ja kokeilla joitain niistä. Täältä löydät 180 vuotta vanhan Christian Dingler -käsipuristimen vuodelta 1840, ainutlaatuisen amerikkalaisen Intertype-ladontakoneen, useita mekaanisia puristimia sekä paino- ja kirjansidontalaitteita vuodesta 1850, 1900-luvun puoliväliin. Näet myös lähes 80 vuotta vanhoja valokuvia Kutná Horan kirjapainon toiminnasta. Näyttelyssä on saatavilla ääniopas englannin kielellä. Aikuiset 120 Kc/ 4,80 €, eläkeläiset 60 Kc/ 2,40 €. Keskustassa on lisäksi Tsekin hopeamuseo ja hopeakaivos. Suklaamuseo. Alkemistin työpajamuseon sisältä löydät alkemistin työpajan, jossa kuuluisat tutkijat etsivät viisasten kiveä ja muuttavat metallia kullaksi - ja saatat jopa löytää "todellisen Golemin".

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_vanhaboomilainen_ravintola_1.jpg

Tyylikäs vanha böömiläisravintola Dačický tarjoaa perinteisiä tsekkiläisiä ja vanhan böömiläisen keittiön ruokia, kuutta erilaista olutta ja määriläisiä viinejä. Ravintola on perinyt nimensä Mikuláš Dačickýlta Heslovista (1555 - 1626), joka on Kutná Horan kuuluisin syntyperäinen asukas, renessanssin mellakoitsija, juomari ja naisten rakastaja. Voit istua tyylikkäässä salissa, kesällä houkuttelee istuminen kauniissa puutarhassa, tai 90 paikkaisessa huvimajassa. Klassisten ruokien lisäksi tšekkiläinen ja vanha böömilainen keittiö tarjoaa myös monia yllätyksiä. Haluaisitko Savustettua hanhenrintaa päärynäsalaatin kera vai mieluummin Villisian gulassin piparkakkumyytillä? Alkemian keittiöstä voit tilata alkuperäistä herkkua - kuten Vadelmat Aurum Foliatum, aidolla lehtikullalla koristeltu jälkiruoka. Ja mistä "alkemiasta" pidät syömisen jälkeen? Valittavana on useita erilaisia ​​tisleitä kuuluisalta Rudolf Jelínek -tislaamolta.


9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_12_kirahvit_2.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_11_paakuva.jpg

SAFARIPARK DVUR KRALOVE NAD LABEM

Dvůr Králové nad Labemin eläintarha on Tsekin toiseksi suurin eläintarha ja yksi Euroopan kauneimmista. Täältä löydät Euroopan suurimman kokoelman afrikkalaisia ​​eläimiä sekä ainutlaatuisen afrikkalaisen leijonasafarin. Koe afrikkalainen safari, vieraile savannilla, tutustu sademetsään ja löydä koralliriutan salainen elämä. Ihastu afrikkalaisen safarin laajoihin niittyihin kesäretkien aikana suoraan laiduntavien seepra- ja antilooppilaumojen läpi. Yli 2300 eläintä, Euroopan suurin afrikkalaisten eläinten kokoelma, salaperäinen okapi-kirahvi, trooppiset suot, afrikkalainen savanni, vesimaailmat ja muut ainutlaatuiset näyttelyt odottavat sinua. Afrikan safarilla vierailijat ajavat autolla vapaasti liikkuvien seeprojen, antilooppien, lintujen ja kirahvien keskellä. Keski-Euroopan ainoana safaripuisto tarjoaa mahdollisuuden leijonasafareihin. Kaikkea tätä täydentää afrikkalainen kulttuuri ja taide, olipa kyseessä kesäinen afrikkalainen festivaali, näyttelyt, afrikkalaisten ruokien maistelut tai afrikkalaisten bändien konsertit.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_6_savannisafari.jpg

Eläintarhan ainutlaatuisuus piilee sen omassa eläinten esittelytavassa. Klassisten näyttelyiden lisäksi vierailijat voivat kokea todellisen safarin aivan kuten Afrikan kansallispuistoissa matkustaessaan Safari-bussilla 30 hehtaarin alueella vapaasti vaeltelevien leijonien, seeprojen ja antilooppien keskellä

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_1_norsu.jpg

Lähde kävelylle Afrikan savannille ja tapaa sen tyypillisiä eläimiä, kuten norsuja. Sisätilojen kokonaispinta-ala on 887 m2. Itse elefanttinäyttely on kooltaan 320 m2 ja se on yhdistetty ulkoaitaukseen.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_3_apinat.jpg

Tutustu afrikkalaisten kädellisten maailmaan vierailemalla niin kutsutussa Gorilla-talossa, jossa voit katsella simpansseja ja gorilla -apinoiden perheitä hyvin läheltä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_5_virtahevot.jpg

Virtahepo ja sarvikuono-talossa on mahdollisuus katsella näiden majesteettisten Afrikan sorkka- ja kavioeläinten ryhmiä ulkona. Lähde kävelemään jalankulkusafarin yli puisella korotetulla kävelysillalla Afrikan sorkka- ja kavioeläinten laajojen aitausten keskelle.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_2_sarvikuonot.jpg

Safarin toisella puolella voit tavata kahden afrikkalaisen sarvikuonon - musta ja valkoisen sarvikuonon ryhmiä. Ja ne, jotka rohkaisevat itseään, voivat ryömiä lyhyttä tunnelia pitkin sarvikuonojen aitauksen keskellä sijaitsevalle termiittikummulle ja katsella näitä majesteettisia olentoja hyvin läheltä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_12_kirahvit_1.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_10_seeprat.jpg

Toiselle puolelle avautuu upea näkymä laajalle laitumelle, jossa kirahvit kävelevät yhdessä, seeprat juovat vesikuopasta ja antiloopit rentoutuvat puiden varjossa. Yhtäkkiä löydät itsesi keskeltä Afrikan savannia.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_13_leijona.jpg

Jalankulkusafari alkaa Gorillan talon takaa ja johtaa sorkka- ja kavioeläinten aitausten poikki virtahevon järven ympäri leijonien valtakuntaan.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_6_sademetsa.jpg

Kääpiövirtahepojen talonsisustus vastaa eläinten asianmukaisia hyvinvointiolosuhteita ja edustaa trooppisen sademetsän muotoilua Afrikan kääpiövirtahepojen luonnollisessa elinympäristössä. Virtahepojen ulkoalueella on nurmikko ja pieniä lammikoita

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_16_haikaralampi.jpg

Kevät ja kesä ovat parhaita aikoja vierailla suuressa lintutarhassa, jossa on paljon maa- ja vesilintuja. Se on suuri kävelymatka alueen läpi. Tämä paikka on täydellinen rentoutumispaikka, jossa on muutama penkki ja kaunis näköala lammelle, joka on täynnä erilaisia vesilintulajeja. Lintutarha johtaa sisänäyttelyyn nimeltä Trooppiset suot, joka tarjoaa linnuille suojaa talvella. Trooppiset suot ovat avoinna vierailijoille. Nauti trooppisen koralliriutan kiehtovasta ja upeasta maailmasta ja eräistä maailman vaarallisimmista käärmeistä. Water World and Poisonous Africa -näyttelyyn. Uros nimeltä Kraken, jonka pituus on 4,5 metriä, on yksi suurimmista krokotiileista, joita voit nähdä Tšekin tasavallassa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_7_mangustit.jpg

Mangustien aitaus kuuluu Euroopan suurimpiin ja jäljittelee hyvin läheisesti näiden pienten ja hauskojen afrikkalaisten lihansyöjien luonnollista elinympäristöä. Ulkoalue jatkuu sisänäyttelyllä, joka on myös avoinna vierailijoille.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_8_afrikkalainen_kyla.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_14_kyla_3.jpg

Tiébélén kylä Safari Park Dvùr Královéssa rakennettiin vuonna 2016 ja se on kopio vastaavasta todellisesta kylästä Burkina Fasossa, joka sijaitsee Länsi-Afrikassa. Taloissa on tyypillistä Kassenan etnisen ryhmän arkkitehtuuria ja silmiinpistäviä koristeita. Joidenkin rakennusten sisätiloissa on näyttelyitä pieneläimistä, ja joissakin toisissa on kokoelmia alkuperäiskansojen afrikkalaisia esineitä. Kesäkaudella voit myös kokeilla afrikkalaisia erikoisuuksia suoraan grillistä tarjoiltuna tai maistella aitoa afrikkalaista kahvia.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_4_koulukyla.jpg

Perinteinen Etelä-Afrikkalainen kylä nimeltä Gwanda rakennettiin lasten eläintarhan alueelle vuonna 2015. Tämä edustaa täsmälleen Etelä-Afrikassa eläneiden ihmisten elämäntapaa ja kulttuuria. Löydät hylätyn kultakaivoksen aidoilla miinakärryillä ja kiskoilla tai tuulimyllyn vesisäiliöllä. Todellinen afrikkalainen koulu seisoo Gwandan kylän keskustassa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_17_kotielaimet.jpg

Tärkeä osa tätä paikkaa on pieni lapsille tarkoitettu eläintarha, joka on täynnä perinteistä afrikkalaista karjaa ja aaseja. Vierailijat pääsevät sisään  vuohien aitaukseen ja voit ruokkia aikuisia vuohia ja niiden kilejä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_9_afrikkalainen_ravintola_1.jpg

Safari Park Dvůr Králové on myös paikka, jossa voit maistella Zoon omaa olutta suoraan safaripuistossa. Safari panimo otettiin käyttöön ja avattiin yleisölle kesällä 2018. Ruokalistalta löydät viisi erilaista alkuperäisolutta White Rhino, Black Rhino, Safari Beer, Kili Beer ja African Queen Beer. Safari panimon osana on myös a la carte -ravintola. Voit maistaa afrikkalaisia erikoisuuksia ja muita ruokia. Kevät- ja kesäkaudella voit istua terassilla. Ravintola Lemur on itsepalveluravintola, joka tarjoaa kotitekoisia aterioita. Ravintolan osa on lemur näyttely. Perusmenua täydentävät salaatit ja laaja valikoima jälkiruokia.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_9_afrikkalainen_ravintola_2.jpg

Ravintola Kibo on nimetty Afrikan vuoriston, Kilimanjaron korkeimman kohdan mukaan, ja se sijaitsee puurakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Siellä pääset maistamaan pizza & pastaa ja samalla ihailemaan terassilta avautuvaa kaunista näkymää safaripuistoon. Pohjakerroksessa on snackbaari. Safaripuistossa on yli kymmenen erilaista pikaruokakojua. Ne ovat avoinna kesäkaudella.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Safaripuisto_15_safarikierros.jpg

Sisäänpääsy aikuiset 240 Kc / 8,60 €. Netistä ostettuna 200 Kc / 8 €. Eläkeläiset 160 Kc/ 5,60 €. Afrikkalainen ja leijonasafari seikkailuun voit lähteä Safaribussilla 20 min. 50 Kc / 2 € tai afrikkalaisella kuorma-autolla oppaan kanssa 50 min 80 Kc /3,25 €. Avoinna klo 9-18.


9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Trautenau_aukio_1._2_haupt.jpg

TRUTNOV (saks. Trautenau)

1260 luvulla perustettu 30.000 asukkaan kaupunki Upa joen laaksossa Krkonose/Riesengebirge-vuoriston juurella on täynnä luonnon kauneutta ja historiallisia nähtävyyksiä. Trutnovin keskusta on kaupungin suojeltu muistomerkkialue. Ensimmäinen kirjallinen maininta siitä on vuodelta 1260. Vanhankaupungin keskusta on suojeltu historiallisena muistomerkkialueena. Erään legendan mukaan kaupungin perusti Trautenbergin herra ja toisen mukaan ritari Traut, joka voitti paikalla asustaneen lohikäärmeen.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Trautenau_aukio_1.jpg

Näkemisen arvoinen 98 m x 82 m Krakonos/ Rübezahl aukio. Aukiota hallitsee Krakonoš-suihkulähde, joka on peräisin viime 1800 lopusta ja kuvaa vuorten hallitsijaa epätyypillisesti nykypäivän näkökulmasta. Trautenaulla on ollut kaupungintalo 1500-luvun lopusta lähtien. Kuitenkin vuonna 1861, kuten useimmat aukion talot, se nielaisi tulipalon, joten alkuperäinen renessanssirakennus jouduttiin rakentamaan uudelleen, tällä kertaa uusgoottilaisen tyylin mukaan, Franz Schmoranzin suunnitelman mukaan. Lisäksi siihen lisättiin hoikka torni. Lohikäärmefestivaalin aikana, toukokuun alussa, raatihuoneen torniin ripustetaan juhlallisesti veistos lohikäärmeestä, kaupungin symbolista, muistuttamaan Trutnovin kaupungin myyttistä alkua. Se   roikkuu vanhan raatihuoneen tornista joka vuosi keväästä syksyyn. Kaupungin turisti-info sijaitsee rakennuksessa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Trautenau_aukio_3_Rubezahl_patsas.jpg

Vuodesta 1892 lähtien Krakonoš-suihkulähde, joka rakennettiin entisen lohikäärmekaivon paikalle, kuten lohikäärmettä sisältävää suihkulähdettä kutsuttiin, on hallinnut Trutnov-aukiota. Rübezahl / Krakonoš-suihkulähteen on suunnitellut professori Franz von Poenninger,  ja se koostuu graniittisäiliöstä, hiekkakiviytimestä ja metallista, yli kaksi metriä pitkästä, klassisesti suunnittelemasta Vuorten herran veistoksesta. Tämän suihkulähteen päähenkilö on omistettu Trautenaun kaupungille Itävallan Riesengebirge yhdistyksen toimesta.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Trautenau_4_ruttopylvas.jpg

Aukion merkittävä piirre on myös Ruttopylväs, jossa on epätavallinen kirjoitus kolmella kielellä. Aukiolla on myös barokkityylinen Pyhän kolminaisuuden pylväs vuodelta 1704.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Trautenau_aukio_2_Franz_Josefin_patsas.jpg

Habsburgien monarkian aikoja muistelee aukiolla myös kaksimetrinen Itävallan Keisari Josef II:n patsas. Edistyksellinen monarkki, Maria Teresan poika, joka hallitsi vuosina 1780–1790, vieraili Trautenaun alueella useita kertoja, ensin vuonna 1766 Preussia vastaan ​​pidetyn sotien jälkeen, toisen kerran nälänhädän jälkeen vuonna 1771, ja kolmannen kerran vuonna 1779 Perunasota nälänhädän jälkeen. Patsas on kooltaan 2,2 metriä, painaa noin 300 kiloa ja se on valettu alkuperäisestä pronssipatsaasta, joka seisoi aukiolla vuosina 1866-1923. Josef II oli erittäin suosittu 1800-luvulla. Hänen muistomerkkinsä ilmestyivät pääasiassa Böömin ja Määrin saksalaisen väestön kaupunkeihin. Nykyinen patsas palasi alkuperäiselle paikalleen vuonna 2009. Aukion ympärillä on raatihuone, barokki- ja renessanssiajan porvarisrakennuksia. Pääosin 1800-luvulta peräisin olevat talot muistuttavat kaupungin kuuluisasta teollisuushistoriasta.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Trautenau_kirkot.jpg

Trutnovin arvokkaimmat rakennukset ovat kolme kirkkoa. Marian syntymäkirkko on uusklassinen rakennus, jossa on myöhäisen barokin elementtejä vuosilta 1756–1782. Pyhän Venceslauksen kirkko Horní Staré Městossa. Neogoottilainen vuosina 1897–1903 rakennettu pyhien Pietarin ja Paavalin kirkko sijaitsee Poříčíssa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Trautenau_lohikaarmegalleria.jpg

GALERIE DRAKA TRUTNOV

Koe muinaisten myyttien maaginen tunnelma. Ainutlaatuinen galleria, joka on omistettu Trautenaun kaupungin perustamislegendasta peräisin olevalle olennolle lohikäärmeelle, vetää vierailijan muinaisten myyttien maagiseen ilmapiiriin epäperinteisellä tavalla. Lohikäärme esitetään näyttelyssä monikerroksisena ja vaikeasti hahmotettavana symbolina. Vierailija löytää muun muassa "kevyemmän sävelen" Trutnovin lohikäärmeen tappamisesta mekaanisen teatterin kautta, sekä ääni- tai visuaalisia tehosteita lohikäärmeteemalla. Galleriassa on myös pieni sali erilaisia ​​taidetyöpajoja, keskusteluja, luentoja, kirjailijalukemia ja kamarimusiikkiesityksiä varten. Tässä tilassa aikasilmukoissa esitetään myös lyhytelokuvia Trutnovin lohikäärmejuhlista ja muista Euroopan lohikäärmekaupungeista. Avoinna ti-su klo 10-17. Arkisin klo 12-14 tauko. 40 Kc / 1,60 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Trautenau_taidegalleria.jpg

GALERIE MESTA TRUTNOV

Trutnovin kaupungingalleria on alueellinen instituutio, joka keskittyy järjestämään näyttelyitä kaupunkiin ja sen ympäristöön suhteissaan oleville taiteilijoille ja esittelee ajoittain myös kansallisesti ja ylikansallisesti merkittävien nykytaiteilijoiden töitä. Avoinna ti-pe 09-16.30, la-su 09.30-16.60. Näyttely 30 Kc / 1,20 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Trautenaun_kasityomuseo.jpg

KUTOMO- JA KÄSITYÖMUSEO

Kudontamuseo on ei-perinteinen museo, jossa on perinteisiä käsitöitä Trutnovissa. Museonäyttelyllä varustetusta Kutomosta löydät monien nykypäivän lähes unohdettujen käsityöpajojen varusteet. Voit viettää täällä tunnin tai jopa koko päivän. Kokeile kehruukudontaa, pellavan ja villan käsittelyä, keramiikkaa, saippuaa, kynttiläpaperia, tekstiili- ja lasimaalausta taidepajassa. Museo keskittyy perinteiseen Krkonoše käsityöhön kutomiseen. Museokierros tehdään oppaan johdolla, joka tutustuttaa pellavan ja villan valmistukseen, kehräämiseen, kutomiseen, mutta myös kutojien kotitalouksien arkeen. Kaikkein tärkeintä on kudonta, josta opit kaiken ja kokeilet myös kaikkea itse aikakauden välineillä. Hämmästyt, kuinka kehräyspyörällä voi kehrätä villasta ohutta lankaa. Museon omistaja on Hradec Králové -alueen villan ja pellavan kudonta-, kehräys- ja käsittelyalan perinteisen käsityötuotannon vuoden 2019 mestari. Avoinna tiistai-lauantai klo 10-15. 90 Kc / 3,60 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Trautenau_kulttuuritalo.jpg

UFFO KULTUURIKESKUS

Uusi kulttuurikeskus Uffo palvelee sekä paikallisia että Trutnovissa vierailijoita. Rakennus mahdollistaa erilaisia ​​tapahtumavaihtoehtoja - teatterilavasta konserttijärjestelyyn, joka tarjoaa tilaa jopa 700 kävijälle. Uffon monitoimitalossa on myös maan modernein teatteri. Uffo-nimi kunnioittaa Trutnovin kotoisin olevaa Uffo Hornia, joka työskenteli kulttuurin ja politiikan parissa 1800-luvulla. Täällä voit myös istua paikallisessa Uffo kahvilassa. Uffon keskuksen edustalla olevaa aluetta koristavat Michal Gabrielin seitsemän pronssisen patsaan sarja. Keskus sai merkittävän palkinnon lokakuussa 2011. Yhdessä neljän muun toteutuksen kanssa siitä tuli Tsekin tasavallan Vuoden rakennus 2011.

Matkoilla ja kävelyillä näkee nälkää. Älä siis epäröi ja suuntaa johonkin lukemattomista ravintoloista, pubeista ja tavernoista, joissa on monipuolinen menu. Jos haluat vain jotain pienempää, niin sitä tarjoavat monet viihtyisät bistrot, kahvilat ja konditoriat. Kaupunkista löytyy myös viihtyisiä kahviloita ja kellariravintoloita kuten linnan 800 vuotta vanhassa kellarissa sijaitseva Vinarna Pod Hradem ja Raatihuoneen kellarin grilliravintola.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Trautenau_panimo.jpg

KRAKONOS PANIMO

Vuonna 1582 perustettu Krakonoš-panimo Trutnovin keskustassa valmistaa Rübezahl/Krakonos vuorihengen mukaan nimettyjä oluita klassisella pohjakäymis tekniikalla, pastöroimatonta, mikrobisuodatettua. Se käyttää oluen valmistukseen oman kaivon vettä, joka on 80 metriä syvä. Viime vuosina oluen vesihuoltoa, jäähdytystä ja suodatusta on modernisoitu. Tällä hetkellä Krakonoš-panimo valmistaa viittä erilaista olutta, joiden kokonaismäärä on yli 100 000 hehtolitraa vuodessa: Krakonos 10 vaale alc. 3,9 %, Krakonos 11 vaalea alc. 4,3 %, Krakonos 12 vaalea lager alc. 5,1 %, Krakonos 10 tumma alc. 3,8 % sekä vehnäolutta. Parempaa tummaa olutta saa hakea. Jouluna ja pääsiäisenä markkinoita rikastuttaa vahva erikoiskevyt olut Krakonoš 14. Vuonna 1974 tuleva presidentti Václav Havel työskenteli panimolla. Hänen oleskelunsa inspiroi häntä kirjoittamaan näytelmän Yleisö, jonka juoni tapahtuu Trutnovin panimossa. Panimon myymälä, joka on avoinna klo 10:30 - 17:00 sijaitsee panimon vieressä, noin 100 metriä panimon pääsisäänkäynnistä postiin päin. Kaupasta voit ostaa täydellisen valikoiman pullotettuja Krakonoš oluita, mukaan lukien täydellisen valikoiman olutlaseja, t-paitoja, lippiksiä ym.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Trautenau_panimoravintola.jpg

KRAKONOS PANIMORAVINTOLA

Panimoravintola terasseineen tarjoaa 25 Kc / 1 € ison oluen lisäksi kohtuu hintaisia perinteisiä böömiläisen keittiön herkkuja kuten Gulassikeitto 35 Kc / 1,40 €, 120g Panimon gulassi knöödeleillä 139 Kc/5,60 €, 200 g Porsaankyljys olutmarinadissa 184 Kc/ 7,67 €, Panimon marinoituja paahdettua porsaan kylkeä 222Kc/ 9,25 €,  800 g Paistettua porsaan potkaa 338 Kc/ 14,08 €, 200 g Porsaan kaslerpihvi valkosipuli-chilimarinadissa 188 Kc/7,83 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Trautenau_ykkosravintola.jpg

Jos olet hyvän keittiön ja laadukkaan oluen ystävä ja haluat lumoutua miellyttävästä ja epätavallisesta ilmapiiristä, vieraile Jednička-ravintolassa Trutnovissa. Yksi Trutnovin vierailluimmista ravintoloista on Restaurace Jednička jalankulkualueella lähellä Krakonoš-aukiota kaupungin keskustassa. Se sijaitsee historiallisen rakennuksen pohjakerroksessa. Sen historia juontaa juurensa viime vuosisadan alkuun ja kuului erottamattomasti Hotel Hamburgiin, joka oli portti kaupungin keskustaan. Ravintolan sisustus tarjoaa monimutkaisilla ratkaisuillaan valinnanvaraa sen mukaan, mitä vain haluat. Jos menet vasemmalle kellariin tullessasi, jos menet oikealle, tulet ravintolaan, jossa on erillinen savuton alue. Kokit valmistavat sinulle kansainvälisiä annoksia mm. 200 g Härän pihvi viskikastikkella ja ranskalaiset perunat 295 Kc/ 12 €200 g Naudanpihvi medaljongit osterisienillä voin ja kermaisen yrttikastikkeen kera ja kroketti perunat 344 Kc / 13,90 €, sekä perinteisiä tšekkiläisiä ruokia mm. Pilseniläinen gulassi knöödeleillä 149 Kc/ 6 €, Purotaimen kuminalla paistettujen talvikasvisperunoiden ja grillatun sitruunan kera 179 Kc / 6,80 €. Toisen osan tyylikäs 60-paikkainen ravintola tarjoaa perinteistä tšekkiläistä ruokaa, mukaan lukien laajemman valikoiman edullisia lounasaterioita keskipäivällä. Pubissa on 40 istumapaikkaa, ja se tarjoaa istumapaikkoja todistetun tšekkiläisen olutklassikon - Pilsner Urquell & Velkopopovický Kozel sekä paikallisen Krakonoš-oluen (0.5 IV tuoppi 26 Kc /1) kera voit nauttia perinteisiä olutherkkuja - marinoitua camembertia, utepencia tai italialaisia. Toisen osan tyylikäs 60-paikkainen ravintola tarjoaa perinteistä tšekkiläistä ruokaa, mukaan lukien laajemman valikoiman valmiita aterioita keskipäivällä., voit nauttia perinteisiä olutherkkuja - marinoitua camembertia, lämpimän tulisen Paholaisen leivän 119 Kc / 4,80 € tai Pekonilevitteen punasipulilla ja paahdetulla leivällä 99 Kc / 4 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Trautenaun_museo_1.jpg

TRUTNOVIN ALUEMUSEO

Alueen paikallishistorian Podkrkonoší-museon rakennus sijaitsee kaupungin keskustassa Trutnovin linnassa Školní-kadulla, Neitsyt Marian syntymäkirkon vieressä. Museon näyttely on hyvin monipuolinen. Museo tarjoaa sekä vakionäyttelyt että lyhytaikaisia ​​näyttelyitä erilaisista aiheista kaupungin ja sen ympäristön elämästä ja historiasta. Näyttelyn ytimen muodostavat huonekalut, sekä erilaiset kudonta- ja kehräystyökalut museon kokoelmista. Museon pohjakerroksessa on alkuperäinen Itävallan Keisari Josef II:n patsas, jonka kopio on nähtävissä Rübezahl / Krakonoš-aukiolla. Museon käytävät on koristeltu historiallisilla Trautenaun monumenttien muistolaatoilla.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Trautenaun_museo_2.jpg

Trautenaun taistelu 27.6.1866 näyttely muistelee yhtä Trutnovin alueen merkittävistä historiallisista tapahtumista Preussin ja Itävallan 1866 välisestä sodasta. Esillä on monia ainutlaatuisia aseita, varusteita, monia maalauksia ja muita historiallisia asiakirjoja, jotka liittyvät tämän sodan ainoaan Itävallan voittaneeseen taisteluun. Sotilaallisen osakokoelman tärkein osat eli tuliaseet (kiväärit, pistoolit, tykistöammukset), teräsaseet (sapelit, pistimet) sekä sotivien osapuolten varusteet. Muita tärkeitä esineitä ovat esimerkiksi teloittajan miekka 1600-luvun alusta, Lancnecht-miekka kolmikymmenvuotista sotaa edeltäneeltä ajalta tai kypäräsarja 30-luvulta.

Klassistinen rakennus, jossa nykyään toimii Podkrkonoší-museo, rakennettiin 1800-luvun puolivälissä goottilaisen linnan perustuksille, rakennettiin uudelleen renessanssilinnaksi 1500-luvulla, jota käytettiin myöhemmin myös suolatehtaana tai kouluna. Ainoastaan ​​goottilainen kellari, jossa toimii ravintola "Pod hradem", on säilynyt nykypäivään. Se muistuttaa myös kätevää sijaintiaan kallioisella niemekkeellä Upa-joen yläpuolella. Linna ei ollut ollenkaan suuri eikä sen koko luultavasti ylittänyt nykypäivän museon pinta-alaa, mutta siitä tuli aikanaan tärkeä kaupungin linnoitusten puolustussolmu. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 9-12 ja klo 13-17. Aikuiset 60 Kc / 2,40 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Trautenaun_taistelun_muistomerkit.jpg

PREUSSI-ITÄVALTA TRAUTENAUN TAISTELUN 27.6.1866 MUISTOMERKKI

Šibenikin kukkulalla lähellä Trutnovia löydät 17 metriä korkean obeliskin muotoisen muistomerkin, joka muistelee Preussi-Itävalta sodan Trautenaun taistelua 27. kesäkuuta 1866, jossa Itävallan X. armeijajoukon sotilaat voittivat kenraali Ludvík Gablenzin (1814–1874) johdolla. Se oli tuolloin ainoa Itävallan voitto vuoden 1866 sodassa pohjoisella taistelukentällä. Monumentissa luetellaan kaikkien kaatuneiden itävaltalaisten upseerien nimet ja kunkin yksikön kaatuneiden sotilaiden lukumäärät. Trautenaun voitto tuli kalliiksi: Itävallan lähes 5000 sotilaan menetykset olivat neljä kertaa suuremmat kuin preussilaisten. Kenraali Gablenz päätti vapaaehtoisesti elämänsä Zürichissä tammikuussa 1874. Syyskuussa 1905 hänen jäännöksensä kuljetettiin Zürichin hautausmaalta Trutnoviin ja sijoitettiin muistomerkin kryptaan.

Sotahistoriasta kiinnostuneet voivat kulkea Preussin ja Itävallan taisteluiden jalanjäljissä Trutnovin lähellä. Luontopolun Trutnov-osuuden esittelypaneeli sijaitsee Krakonoš-aukiolla. Kahdentoista infotaulun polku kulkee metsäpuiston läpi ja tutustuttaa sinut yksityiskohtiin suoraan vuoden 1866 taisteluissa. Tämä paikallinen osa, joka käsittelee Trutnovin taistelua 27. kesäkuuta, on osa pitkän matkan pyöräilyreittiä, joka kulkee Puolan rajalta Trutnovin kautta Dvůr Králové nad Labemiin ja edelleen Preussin ratkaisevan taistelun taistelukentälle. Paikallinen osa johtaa Krakonoš-aukiolta Šibeník-kukkulan yli, jossa on kenraali Gablenzin muistomerkki, Pyhän Nikolauksen kappelille ja on alle kolme kilometriä pitkä. Polku kulkee erittäin miellyttävän maiseman läpi päällystettyä metsäpolkua pitkin metsän reunaa pitkin, täällä voi todella viihtyä. Tulet useisiin näkökulmiin, joista näet henkeäsalpaavat näkymät Riesengebirge vuoristoon. Maastossa reitti on merkitty suuntanuolilla sotilassymboliikalla - ristissä sapelit vuosiluvulla. Jokaista tietopaneelia täydentää kuva yksittäisistä taisteluiden vaiheista, henkilökuvista, sotilaspukukuvauksista, verenhimoisen taistelun kulusta ja vastaavista tärkeistä viesteistä, joita jokainen innokas sotahistorian ystävä arvostaa. Tätä osaa seuraa yhdentoista kilometrin pituinen pyöräilyreitti, joka kulkee muiden tärkeiden taistelupaikkojen läpi ja avaa joitakin vähemmän tunnettuja monumentteja lähellä Starý Rokytníkin ja Bojištěn luoteisosaa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_rajalinnoitus_1_ilmapanoraama.jpg

STACHELBERGIN LINNOITUS

Riesengebirgen juurella Trutnovin ja Žacléřin välissä, Babista luoteeseen sijaitseva Stachelbergin linnoitus on yksi Tšekin tasavallan suurimmista rajalinnoituksista. Se rakennettiin 12 bunkkerin kompleksiksi vuosina 1937–1938 Tšekkoslovakian linnoitukseksi. Rakennusprosessi kuitenkin pysähtyi Münchenin sopimuksen vuoksi vuonna 1938.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_rajalinnoitus_4_rakentaminen.jpg

Linnoitusta ei siis ole koskaan saatu valmiiksi. Stachelbergin linnoitus rakennettiin suojaksi Labavské sedlolle (Satdleback), joka on Krkonošen ja Vraní horyn välinen maaportti. Linnoitus ei kuitenkaan ole koskaan valmistunut ja sitä käytetään nykyään armeijamuseona. Vierailijat voivat nähdä sen koko maanalaisen kasarmin.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_rajalinnoitus_2.jpg

Stachelbergin tykistölinnoitus on valmistellut vierailijoilleen uuden näyttelyn alkuperäisessä ammusten varastohallissa. 3,5 kilometrin pituinen maanalaisten käytävien verkkosto kulkee 25-60 metriä maanpinnan alapuolella. Valmiissa linnoituksessa oli tarkoitus olla tilat kaikkiaan 800 miehistön jäsenelle - kasarmi, linnoituksen päämaja, ammus- ja materiaalivarastot, voimalaitos jne. Kierroksen aikana näet näyttelyn, jossa on suuri määrä malleja maanpäällisessä osassa linnoituksesta. Kierros sisältää myös aseistetun tykkitornin museon välittömässä läheisyydessä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_rajalinnoitus_6_tunneliraketaminen_2.jpg

Suuressa bunkkerissa (T-S 73) pala Tsekkoslovakian historiaa alkaa avautua ympärilläsi. Tsekkoslovakia Hitlerin Saksan ympäröimänä ja sitä vasten rajalinnoitusten linjat kohoavat kartalla. Huoneiden seinillä tiedot linnoituksista vuorottelevat kevään ja kesän 1938 dramaattisten tapahtumien kanssa aina armeijan mobilisointiin syyskuussa. Sitten Münchenin katastrofi. Näyttely kuljettaa sinut ulkomaille, toisen tsekki vastarintamme sotilasyksiköihin. Kuljet heidän mukanaan dramaattisten tapahtumien läpi Ranskan ja Englannin ilmataistelun kautta itärintaman tsekkiläisiin armeijajoukkoin ja Slovakian kansalliseen kapinaan. Kaikki laadukkaiden kuvien, paneelien, videoprojektioiden ja yli satojen sotatarvikemallien kautta. Viimeinen sali on symbolisesti omistettu Stachelbergille - valmiin linnoituksen valtavalle pienoismallille. Tarina Tsekkoslovakian linnoituksista on kenties osuva osoitus siitä, että linnoituksen rooli ei suinkaan ollut ohi vuoden 1938 Münchenin sopimuksen myötä. Erityisesti kevyet bunkkerit olivat taisteluvalmiudessa kauan toisen maailmansodan jälkeen, lähes 1900-luvun lopulle asti.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_rajalinnoitus_8_rappuset.jpg

Maanalaiset 50-60 minuutin kierrokset suuressa bunkkerissa 150 Kc/ 6 €. Huomioi alhainen maanalainen lämpötila (+9 °C) ja 186 askelmaa rappusia. Avoinna klo 10:00 – 17:00. Stachelbergin linnoitus on 10 km:n päässä Trutnovista.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_rajalinnoitus_7_lisakierros.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_rajalinnoitus_7_lisakierros_2.jpg

Linnoituksen alueella voi vierailla useissa pienemmissä kohteissa ja kenttälinnoituksissa. Sisäänpääsymaksu  on vapaaehtoinen. Jokaisen kohteen kesto noin 10 minuuttia.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_rajalinnoitus_3_picnic.jpg

Grillikioski terasseineen tarjoaa virvokkeita paikan päällä. Istu alas ja nauti herkullista keittoa, olutta, hot dogia ja paljon muuta.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_rajalinnoitus_5_nakotorni.jpg

Maksuton Eliškan näkötorni Stachelbergilla tarjoaa mahtavat näkymät hyvällä säällä. Voit tehdä myös varsinaisen bunkkeripatikoinnin seuraten rajan linnoituslaitteita.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_F_kaupunki1.jpg

SVOBODA NAD UPOU

Rýchorskýn harjanteen rinteillä 516 m. korkeudessa sijaitseva vuoristokaupunki on lähtökohta retkille Riesengebirge / Krkonose vuorten itäosaan. Svoboda nad Úpouta ympäröivällä alueella on useita kilometrejä pyöräily- ja vaellusreittejä. Svoboda nad Upousta tulee yhä suositumpi virkistyskeskus sijainninsa ja kehityksensä ansiosta. Näkemisen arvoisia ovat kaupungin Pyhän Nepomukin kirkko ja Neitsyt Marian veistos, St. Florian ja St. Antonina patsas torilla. Kävele Mochomurkan kukkulalle, nouse Janske Lazneen köysiradalla Cerna hora vuoren huipulle tai Rychoryn harjulle, jossa sijaitsee suojeltu pyökkimetsä. Sinne pääset Via Piette luntopolkua. Svoboda nad Upou on kaupunki, jolla on pitkät perinteet ja sen ympäristössä on monia nähtävyyksiä erityisesti lapsiperheille – ratsastusta, kalastusta, keilailua, pyöräilyreitit sekä maastopyörä- ja skootterilainaus. Koko Svoboda nad Upoun alue tarjoaa monia patikointi- ja pyöräilyreittejä, jotka tuovat sinulle unohtumattomia kokemuksia.

9.7_Riesengebirge_Freih_hampurilaisbaari.jpg

R-Burger & Adventure Minigolf

Tule nauttimaan hieno hampurilainen, kahvia tai vain istumaan oluen kanssa. Osa burgeriravintolaa on katettu seikkailuminigolf, joka ei ole pelkästään lapsille.  Kaikki voivat pelata minigolfia. Se on yksi harvoista koko perheen urheilulajeista. Nauti yhteisestä ajasta ja tule pelaamaan 8-reikäistä sisäminigolfia Krkonoše-luontotyyliin. Minigolfkierros 100 Kc/ 4 €. Bistron filosofia on tehdä hampurilaisia ​​parhaansa mukaan ensiluokkaisista ​​raaka-aineista, naudanliha on oikein kypsytettyä Angus-rotua, itse valmistetutt majoneesit, kastikkeet ja sekoitukset. Rento ilmapiiri, tyylikkäät istuimet, savuton ympäristö. Paikallisen perhepanimon Hendrych hanaolutta Vrchlabísta. Sijaitsee päätien varrella Rýchorkan vapaa-ajankeskuksesssa Svoboda nad Úpoussa. Avoinna 11:00 - 21:30. Pe-la 22.30 asti.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_S_satumaailma.jpg

RIESENGEBIRGEN SATUMAAILMA

Svoboda nad Úpoun turisti-infossa voit vierailla näyttelyssä "Do Krakonošova", joka on Krkonoše-haltioiden ja satuhahmojen näyttely. Näet esimerkiksi vesimiehen Úpa-joesta, haltioita, Pecin kaivosten helvettejä, Černý Důlin ahvenia, mutta myös vuorten herran Rübezahlin / Krakonoksen. Voit myös vierailla Trautenbergin huoneessa. Siellä on myös lasten leikkihuone ja kahvila. Avoinna 09:00 - 17:00. Aikuiset 60 Kc / 2,40 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka__S_pizzapaikka_1.jpg

Italialainen pizzakokki Angelo paistaa erinomaista pizzaa Turisti-infon ja R Burger -ravintolan vieressä olevassa Pizza Pointissa. Avoinna ke-ma 11-21. Ti suljettu.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_ravintola_Skimba.jpg

SKI-hotellin 70 paikkainen ravintola tarjoaa paikallisia ja tšekkiläisiä erikoisuuksia. Voit nauttia vanhasta böömiläisestä kaalikeitosta, perinteisestä gulassista tai erinomaisesta paistettua ankasta. Listalla: Kanatagliatella 7 €, Spagetti Aglio 4,80 €, Kana Gnocchi ja pekonia 7,60 €,200 g Vasikanpihvi pavuilla pekonin päällä, ranskalaiset 260 Kc/ 10,40 €, Porsaan sisäfile paahdetulla parsakaalilla, perunat 215 Kc/ 8,60 €, Lohipihvi voissa paistettuna, sitruunaperunat kermalla 210 Kc/8,40 €, Broilerin pihvi tomaateilla ja basilikalla, krokettiperunat 199 Kc/ 8 €, Kanasalaatti 130 Kc/ 5,20 €, Tonnikalasalaatti 120 Kc/ 4,80 €, Fetajuustosalaatti 85 Kc/ 3,40 Kc.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka__S_ravintoloita_kyla.jpg

Muita lähiravintoloita mm. Restaurace U Jakuba mm. maukas lounasmenu 95 Kc/ 3,90 € ja Krakonoš olut 21 Kc/ 0,85 €), Restaurace Sokolovna mm. grillattu ja paistettua purotaimenta, gulassia knöödeleillä 119 Kc / 4,80 €, grillattua makkaraa 99 Kc / 4 € ym. U Hrocha pizza & hamburger pikaruokapaikka. Hospoda club tarjoaa kylmiä pikkupurtavia kylmän oluen seuraksi. Lisäksi lähistöllä on pari kahvilaa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_S_bussi_ja_juna-asema.jpg

SVOBODA NAD UPOUN BUSSI- & JUNA-ASEMA

Hyvät bussiyhteydet omatoimiseen liikkumiseen mm. Janske Lazne (3 km/ 7 min), Pec pod Snezkou (13 km /17 min), Trutnov (11 km/ 15 min). Juna Trutnov 15 min 27 Kc/ 1,05 €, Juna Hradec Kralov (1h 35 min 131 Kc/ 5,25 €). Bussi- & juna-asema on 500 metrin päässä hotellistamme.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_janske_-_svob_patikointi_sieni.jpg

Muchomůrka on paikka, jossa on sienen muotoinen huvimaja Janské Lázněn ja Svoboda nad Úpoun välissä. Näköalapaikka oli olemassa jo 1800-luvun lopulla, jolloin sitä kutsuttiin Prinsessan hiljaisuudeksi.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_S_kotielainpuisto_3.jpg

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_S_kotielainpuisto_2.jpg

Kauniissa Krkonoše-ympäristössä Svoboda nad Úpoun ja Janske Laznen välissä sijaitsee maalaistalo Farmapark Muchomůrka, jossa lapset voivat nauttia luonnollisista pelielementeistä, olkipaalien linnasta, keinuista, kroketista, takka makkaran paistamiseen, puuta, ruohoa, puita, eläimiä ja paljon muuta. Lapsilla on myös mahdollisuus kokeilla poniratsastusta.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_S_maauimala.jpg

RETROPARK SEJFY

Mladé Bukyn metsäuima-allas on ihanteellinen paikka rentoutumiseen kesällä. Sejfyn metsäuima-allaskompleksi sijaitsee 1 km Mladé Bukysta pohjoiseen. 50 m x 25 m uima-altaan luonnollinen luonne luo miellyttävän ympäristön rentoutumiseen ja tarjoaa samalla riittävästi tilaa urheiluun. Alueella on laaja mahdollisuus urheilulajeja: savikenttä, nurmikenttä, rantalentopallokenttä, softball-kenttä, minigolf, 2 x pingispöytää jne. Kaikkeen urheiluun lainataan myös urheiluvälineitä (palloja, palloja), mailat, mailat jne.). Aurinkoinen rinteessä paikkoja varjossa, aurinkotuolit & penkit, pukukopit, suihkut ym. Ravintola ja 60 paikkainen kesäterassi uima-altaalla. Avoinna klo 10:00 – 20.00. 100 Kc / 4 €.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_ratsastus.jpg

RATSASTUS

TJ Krakonošin alue Svoboda nad Úpoussa tarjoaa ratsastusta: 350 Kc /14 € 45 min, 250 Kc /10 € 30 min, 1600 Kc / 64 € 5 tuntia, 3200 Kc /140 € 10 tuntia. Sopii aloittelijoille sekä kokeneille ratsastajille. Alue on täynnä niittyjä ja sileitä metsäisiä merkittyjä turistipolkuja, jotka ovat avoinna hevoskäyttöön. Henkeäsalpaavat näkymät Černá- ja Světlá vuorille hevosen selässä.  Areál Mladé Buky tarjoaa vapaa-ajan ratsastusta luonnossa aloittelijoille ja edistyneille.

golfia_tsekiss.jpg

GOLF

Yksi vaikuttavimmista näkymistä Krkonoše-vuorille on Mladé Buky -golfklubin erinomaisista viheriöistä. Pelaa 18-reikäisellä kentällä tai harjoittele swingiäsi 6-reikäisellä golfkentällä, jossa on harjoitusviheriöitä ja harjoituskenttä. Sijaitsee 3 km päässä.


9.7_Riesengebirge_2022_hotelli_1_ulkoa.jpg

PENSION*** 7 yötä aamiaisella

Hotelli sijaitsee Svoboda nad Úpoun kaupungin keskustan vanhimmassa rakennuksessa, joka on seisonut Úpa-joen varrella vuodesta 1608. Entisajan alkuperäisiä renessanssin holveja ja kivikehyksiä on säilynyt pohjakerroksen ravintolassa. Polkupyöränvuokraus 20 m etäisyydellä. Bussipysäkki 130 m, bussi- ja juna-asema 500 m. Elintarvikekauppoja (avoinna klo 06-20) 50-200 m päässä. Kahviloita, viinitupa, pikaruokapaikka ja ravintoloita 50-200 m. päässä. JIP-market (avoinna 8-18)750 m. Bensa-aseman shoppi 350 m. päässä. Valuutan vaihto mahdollisuus viereisessä Turisti-infossa, sekä kadun toisella puolella olevassa pankissa.

9.7_Riesengebirge_2022_hotelli_2_ravintola.jpg

Savuton ravintola tarjoaa useita erilaisia paikallisia Krkakones panimon oluita ja runsaan valikoiman Krkonosen vuoristo alueen erikoisuuksia. Tarjolla on myös valikoituja ruokia tsekkiläisestä ja kansainvälisestä keittiöstä mm. Kasvissalaatti fetajuustolla 70 Kc / 2,80 €, Perunaletut juustolla 60 Kc/ 2,40 €, Lämmin Krokonosska toast 2,20 €, Valkosipulikeitto, juustolla ja kinkulla 45 Kc/ 1,90 €, Kreikkalainen salaatti 85 Kc/3,75 €, Gulassi knöödeleillä 130 Kc / 5,20, Kanapihvi maustevoilla 155 Kc/6,20 €, Kanaleike 130 Kc/ 5,20 €, Leivitetty porsaanleike 130 Kc/ 5,20 €, Porsaanpihvi 159 Kc/ 6,20 €, Voissa paistettu purotaimen 179 Kc / 7,20 €, lisukeperunat 40 Kc/ 1,60 €, Letut jäätelöllä ja kermavaahdolla 90 Kc / 3,60 €. Edulliset lounasmenut päivittäin alkaen 100 Kc/ 4 €. Laaja valikoima "pieniä"aterioita ja lasi kylmää olutta tai viiniä voi virkistää patikoinnin jälkeen. Voit viettää mukavia hetkiä iltapäiväkahvin, omenastrudelin tai jäätelökahvin kera kesäterassilla. Savuttomassa ravintolassa on myös kaksi erillistä 15- ja 25-paikkaista kabinettia. Ravintola tarjoilee asiakkailleen aamiaisen klo 8-9.

9.7_Riesengebirge_2022_hotelli_6_keilahalli.jpg

Keilahalli, pubi jossa on biljardi, darts ja terassi sijaitsee viereisessä rakennuksessa. Keilailu klo 15-23 280 Kc/ 11,20 € rata tunti. Ennakkotilauksesta ryhmille grilli-ilta katetussa ulkogrillissä. Osa huoneista sijaitsee lisärakennuksessa, kadun toisella puolella päärakennuksesta, keilahallin yläpuolella ja niihin voi kuulua melua alkuillasta klo -23 asti.

9.7_Riesengebirge_2022_hotelli_7_sauna_ja_poreallas.jpg

Lisärakennuksessa 100 m. päässä on pieni rentoutumiskeskus, jossa on lisämaksusta - sauna, poreallas, kuntopyörä ja hieronta. Autotallissa olevan polkupyörävaraston käytön lisäksi pension Pension tarjoaa yksityiskohtaista tietoa päiväretkikohteiksi ja lähellä on erityinen pyöräilybussin pysäkki.

9.7_Riesengebirge_2022_hotelli_3_huoneet_uusi.jpg

19 viihtyisää yhden, kahden ja neljän hengen huonetta ja kahden makuuhuoneen huoneisto. Huoneiden kokonaiskapasiteetti on 40 vuodepaikkaa. Kaikissa huoneissa on oma kylpyhuone suihkulla, satelliitti-TV, jääkaappi, ja maksuton WiFi.

9.7_Riesengebirge_2022_hotelli_3_huoneet.jpg

Osa huoneista sijaitsee kadun toisella puolella keilahallin yläpuolella ja niihin voi kuulua melua alkuillasta.

9.7_Riesengebirge_2022_hotelli_5_huoneet_1hh.jpg

Yhden hengen huoneet joissa on tv, jääkaappi ja kylpyhuone sijaitsevat kadun toisella puolella keilahallin yläpuolella ja niihin voi kuulua melua alkuillasta.


MATKAOHJELMA 2022

9.7 LAUANTAI (päivän bussimatka 271 km)

Klo 07.30 kokoontuminen Helsinki Vantaa lentoasemalla lähtöaulassa Finnairin Check-in automaatilla (tarkempi paikka ilmoitetaan)  josta jokainen saa boardin card:in / lentolippunsa. Klo 09.40 FINNAIR:in lento lähtee Prahaan. Klo 10.50 kone laskeutuu Prahan lentokentälle. Klo 11.30 bussi lähtee terminaalin ulkopuolelta kohti Riesengebirge / Krkonese vuoristoa. Klo 12.30-14.30 Elben viinitarhojen keskellä olevaan Melnikin kaupunkiin tutustuminen sisältäen kierroksen kaupunkin museossa ja sen viininviljely näyttelyssä. Mahdollisuus paikallisten viinien maisteluun museon kahvilassa. Vapaata aika kaupungilla tai voit matkanjohtajan johdolla lähteä Pyhän Paavalin & Pietarin kirkolle 20 Kc/ 0,80 €, kirkon näköalatorni, 50 Kc / 2 €, luukirkko 50 Kc/ 2 €. Voit pitää kahvitauon Melnikin linnan näköalaterassilla viinitarhoja ja Elbeä ihaillen. Kiinnostuneille mahdollisuus osallistua Melnikin linnakierrokselle 140 kc/ 5,60 €, tai tutustua linnan viinikellareihin 50 CKc/ 2 €. Tai voit osallistua klo Klo 13 alkavalle tunnin Elben ja Moldaun jokiristeilylle. Klo 14.30 bussi lähtee Melnikistä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kostin_linna_1B._ohjelma.jpg

Klo 15.40-17.30 Kostin goottilainen linna Böömin Paratiisin maagisessa metsä- ja hiekkakivimaisemassa. Voit tutustua linnaan valitsemallasi 60 min kierroksella. Aikuinen 190 Kc/ 7,60 €. Eläkeläiset 150 Kc/ 6 €. Lounas mahdollisuus tyylikkäästi sisustetussa linnan ravintolassa tai sen suurella ulkoterassilla grilliherkkujen parissa. Klo 17.30 bussi lähtee. Klo 18.45 bussi on perillä pensionilla Svopada nad Upoussa.

10.7 SUNNUNTAI (päivän kevyt patikointi n. 20 km)

Klo 8-9 aamiainen. Klo 9 lähtö bussilla > 09.30 Pec pod Snezkoun vuoristokylään Schneekoppen / Snezkan 1602 m. juurella. Kevyttä patikointia (4,9 km / 1 tunti) kylää ihaillen Hnědý Vrchin näkötornille, joka on maksuton. Näkymät Tšekin korkeimmille vuorille: Luční hora, Studniční hora, Sněžka (Schneekoppe), Světlá ja Černá hora. Voit halutessasi nousta nelipaikkainen tuolihissillä Hnědý vrch -näköalapaikalle aikuiset 180 Kc / 7,60 €, eläkeläiset 130 Kc / 5,20 € niin patikointia hissin ala- asemalle on vain 1,6 km / 20 min. Jatkamme kevyttä patikointia (4 km/ 53 min.) Lesni Boudan vuoristomajan kautta Kolinska Boudan vuoristomajalle joka on ihanteellinen levähdyspaikka 1117 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella tasaisella vuoristoniityllä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz__Kolinska_bouda2_patikointiohjelma.jpg

Noin klo 12 kahvi- / omakustanteinen lounastauko Kolinska Boudalla. Jatkamme (2 km/ 30 min.) kukkulan rinteessä Javori potokin (Javori-puron) yläpuolella Cerna Bouda hotellille jossa pidämme tauon. Reitti jatkuu (5 km/ 1h 15 min.) Modré kamenyn kallioden kautta Modrokamenna bouda vuoristomajalle jossa pidämme tauon.

janske_lazne_johannisbad.jpg

Patikointi (2,8 km/ 35 min) jatkuu alas Janske Lazneen / Johannisbadiin. Viehättävä kylpyläpuisto kolonaadeineen, polkuineen, suihkulähteineen ja kahviloineen on oiva levähdyspaikka hetkiseksi (45 minuutin tauko).

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_S_kotielainpuisto_4.jpg

Jatkamme patikoiden (3,2 km/ 40 min) farmapark Muchomůrkan kautta Svoboda nad Upouhin. Pensionilla olemme takaisin klo 17 mennessä.

11.7 MAANANTAI (päivän patikointi 20 km, tai 12 km kevyempi)

Klo 8-9 aamiainen. Kokoontuminen klo 08.50. Passi mukaan! Klo 8:56 bussi Svoboda n.Úpou,,nám. >9:16 Pec p.Sněžkou.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Petz_kyla_1.jpg

Pec Pod Snezkoun viehättävään 750 m. korkeudella olevaan vuoristokylään. Matkanjohtajan opastuksella Tsekin korkein huippu Schneekoppe / Snezka 1602 m. Nousemme 4 paikkaisella kabiinihissillä 1588 m korkeuteen Schneekoppelle / Snezkalle. Hissilippu aikuinen 330 Kc/ 13,20 €, eläkeläiset 300 Kc/ 12 €.

10.8_Harrachov_2018_SCHNEEKOPPE__huippu_panorama_2.jpg

Tai voit patikoida 8 km pitkän reittin Obří dolin läpi Schneekoppelle / Snezkalle. Huipulta lähdemme laskeutumaan Puolan puoleisia kiviportaita alas osittain jyrkkääkin reittiä.

10.8_Harrachov_2018_panorama_2_2.jpg

Pidämme virkistäytymistauon Puolan Sleesian vuoristomajalla.

10.8_Harrachov_2018_panorama_2.jpg

Jatkamme pitkospuita pitkin Úpské rašenilištěn turvesuon läpi, luontoa ja maisemia ihaillen. Läpi yli 1400 metrin korkeudessa olevien vuoristoniittyjen.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_vuoriston_uhrien_kappeli_1_panorama.jpg

Kiinnostuneet voivat tehdä pienen lenkin Vuoriston uhrien muistokappelille ja sitten tulla Lucni Boudalle.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Wiesenhutte_3.jpg

Jatkamme maisemia ihaillen niittyjen keskellä 1410 m. korkeudessa olevalle Luční boudalle, joka on legendaarisin Riesengebirge / Krkonoše vuoristomaja. Pidämme omakustanteisen lounastauon Tsekin korkeimmalla olevassa ravintolassa. Jatkamme Bílá loukan (Valkoisen niityn) niityn kautta kohti Valkoisen Elben laaksoa. Polku Lucni boudalta on sinisellä merkitty vaellusreitti, joka tunnetaan nimellä Weberova cesta. 7 km pitkä reitti on yksi maan vanhimmista ja yksi vuorten romanttisimmista kävelypoluista.

10.8_Harrachov_2018_panorama_3.jpg

Patikoimme edelleen alas Valkoisen Elben jokivartta romanttisessa vuoristolaaksossa nähden Valkoisen Elben vesiputouksen. Pidämme tauon Bile Laben vuoristomajassa. Jatkamme joen vartta Spidleruv Mlynin / Spidlermühlen viehättävään vuoristokylään. Špindlerův Mlýn on yksi Riesengebirge / Krkonese vuorten kuuluisimmista ja eniten vierailluimmista virkistyskeskuksista. Vapaata aikaa lounastaa ja tutustua kylään. Klo 16.50 lähtö linja-autoasemalta bussilla. Olemme klo 18.40 takaisin pensionilla Svoboda nad Upoussa.

12.7 Tiistai

Klo 8-9 aamiainen. Klo 09.10 lähtö pensionilta. Juna Trutnoviin Klo 09.40-11.25 vapaata aikaa Trutnovissa.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_A_kalliokaupunki_14_asema.jpg

Klo 11.25 Juna Trutnovista Adrspachiin. Klo 12.15- 15.45 Adrspach Tsekin kauneimpia kalliokivikaupunkeja. Matka fantasiamaailmaan ja maagisiin kalliomuodostelmiin 3,5 km pitkä 3 tunnin ympyräreitti kalliokaupungin läpi kulkee seuraamalla vihreitä merkkejä. Sisäänpääsy kalliokaupunkiin aikuiset 180 Kc/ 7,60 €, eläkeläiset 130 Kc/ 5,20 €. Pieni veneristeily (50 Kc/ 2 €). Klo 15.44 junalla Trutnoviin 16.34. Matkanjohtajan johdolla Krakonos panimoravintola ja panimon shopissa käynti.

Trutnovin linja-autoasemalta lähtee busseja > Svoboda nad Upou klo 16:58, 17:15, 17:47, 18:47, 18:58, 19:15, 19:55, 21:37, 22:30. Juna Trutnov 17:43 – 17:57 Svoboda nad Upou,  18:20 – 18:35 ja 20:20– 20:35.

13.7 KESKIVIIKKO

Klo 8-9 aamiainen. Vapaa päivä omatoimiselle patikoinnille tai pyöräilylle tai nähtävyyksille. Klo 09.45 kokoontuminen Klo 09.50 bussi (hinta n. 2 € suunta?) päiväretkelle Dvur nad Kralovem Safari puistoon. Klo 11.10- 15.00 Safari puisto. Sisäänpääsy aikuiset 240 Kc / 8,60 €.Eläkeläiset 160 Kc/ 5,60 €. Afrikkalainen ja leijonasafari seikkailuun voit lähteä Safaribussilla 20 min. 50 Kc / 2 € tai afrikkalaisella kuorma-autolla oppaan kanssa 50 min 80 Kc /3,25 €. Lounasmahdollisuus afrikkalaisessa ravintolassa. Omatoimista aikaa Dvur nad Kralovem. Takaisin Svoboda nad Upoussa olemme klo 19.09 tai klo  20.09.

14.7 TORSTAI

Klo 8-9 aamiainen. Kokoontuminen klo 08.45. Bussi klo 08.50 Janske Lazneen. Kävelemme Cerna Horan hissin ala-asemalle ja nousemme Cerna Horalle 1299 m. Hissiliput aikuiset ylös 250 Kc/ 10 €, eläkeläiset 200 Kc/ 8 €. Patikointi reitti kulkee köysiradan ylimmältä asemalta (punainen kiertokyltti) Sokolskan ja Cerna Boudan ympärillä Vaclavakin yläpuolella, kääntyy oikealle Cernohorske raselinisten suoalueelle jossa kuljetaan pitkoispuita pitkin keltaisesta reittiä seuraten Peticestiin. Peticestistä Vlasske Boudyyn ja Velka Upaan tai Aichelburgin kautta Horni Marsoviin tai Krausovy Bouydyn kautta takaisin Janske Lazneen ja Svoboda nad Upuhin

15.7 TORSTAI

Klo 8-9 aamiainen. Omatoimista patikointia, pyöräilyä tai Trutnovin nähtävyyksiä ym. (Saattaa tulla ohjelmaa)

16.7 LAUANTAI (päivän bussimatka 289 km)

Klo 8-9 aamiainen. Huoneiden luovutus. Klo 09.00 bussi lähtee pensionilta.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_pato_4_ohjelmakuva.jpg

Klo 09.30-09.50 Elbe-joen metsäisessä kapeassa kanjonimaisessa laaksossa on yksi Tsekin kauneimmista padoista. Klo 09.50 bussi lähtee. Klo 10.10-11.50 Elben varrella eräs Tsekin kauneimmista barokkikohteista – Kuksin kylä. Voit valita mieleisesi kierroksen barokkisairaalassa, tutusta apteekkimuseoon tai lääkkeiden valmistuksen historiaan. Kylän automuseo (aikuiset 50 Kc/ 2 €, eläkeläiset 40 Kc /1,60 €), tai barokkipainomuseo ovat myös näkemisen arvoisia vaihtoehtoja. Tai voit vain tutustua sairaalan barokkipuutarhaan ja lounastaa jossain kylän ravintoloista. Klo 11.50 bussi lähtee. Klo 13.05-13.30 Sedlecin Kaikkien Pyhien hautausmaan keskiaikainen goottilainen kappeli ja luukirkko 160 Kc/ 6,40 € tai kahvitauko viereisessä majatalossa. Klo 13.40-16.00 Omatoimista vapaa aikaa Kutna Horassa. Tai Klo 13.40-14.45 Kuninkaallisen rahapajan italialaisen hovin näyttelyistä (2,40-7 €) jokainen voi valita mieleisensä.

9.7_Riesengebirge_2022_patikointimatka_Kuttenberg_barbara_3_ulkopanoraama.jpg

Jatkamme kävellen. Klo 14.55-15.15 myöhäisgoottilainen Pyhän Barbaran katedraali (6,40 €, eläkeläiset 4,80 €). Vapaata aikaa lounastaa Kutna Horan keskustassa. Klo 16.00 bussi lähtee Prahan lentokentälle. Bussi saapuu Prahan lentokentälle klo 17.25. Finnairin lento lähtee klo 19:30. Kone laskeutuu Helsinkiin klo 22:35.

1.7_Finnairin_lennot.jpg

Lentoaikataulu:

Meno: Lauantai 09.07.2022 FINNAIR AY  09:40-10:50 Helsinki - Praha

Paluu: Lauantai 16.07.2022 FINNAIR AY 19:30-22:35 Praha – Helsinki

Sisältää: Finnairin suorat reittilennot Hki-PRAHA-Hki sis. max 8 kg käsimatkatavaraa & 23 kg matkatavaraa ruumaan. (Lennolla tarjoillaan mustikkamehua maksutta).

12.8_Tsekki_bussi.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet & turvavyöt ja ilmastointi. Bussiaikataulu on riippuvainen tietöistä, ruuhkista ja taukojen venymisistä. Varaa matkalle mukaan Tsekin korunoja & euroja/luottokortti.

Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus, sekä matkavakuutus.

MATKAVARAUS/ PAIKKATIEDUSTELU TÄSTÄ! Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

BLITZ_TOURS_15_V_LOGO_2_2.jpg

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Peruutusehdot mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

Jos peruutus tapahtuu  60-35 vrk ennen matkan alkua peruutuskuluina perimme ennakkomaksun 175 € / hlö. 34 -21 vrk ennen lähtöä peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta. 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta. 7 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta.  Huomaa että matkan maksamatta jättäminen ei ole vielä peruutus, peruutus on tehtävä sähköpostitse!