22.8-29.8 Festung Posen linnoitusfestivaali 2022

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_matka_8_pv_475__logo.jpg

27.8_Festung_Posen_sotahistorian_matka_6_pv._375_._promo_2.jpg

22.-29.8 FESTUNG POSEN LINNOITUSFESTIVAALI 2022 SOTAHISTORIAN MATKA PUOLA Ma-Ma 8 pv. 475 €.

475 Sis. Ryanairin lennot Helsinki-Poznan pienen käsimatkatavaran kanssa (40 x 20 x 25 cm), lentokenttäkuljetukset, 7 yötä aamiaisella hostel** Poznanissa +1 x tervetuliaisillallinen. Seuraavien nähtävyyksien ja museoiden sisäänpääsyt & kuljetukset: Festung Posen: Fort V.a Bonin, Fort III, Fort VI Tiezen & taistelunäytös, Asemuseo, Poznanin armeijamuseo, Suurpuolan sotamuseo, Posenin keskitysleiri, Puolan panssarimuseo, Saksan Keisarin linna, Citadel puiston sotilashautausmaat, Poznanin kansannousun 1956 museo, Enigmakeskus, höyrypuistojuna & eläintarha. Suomalainen matkanjohtaja on mukana koko matkan. 565 € 1hh. (säästömajoitus 425 € 2hh:ssa, 525 € 1hh kylpyhuone käytävällä). VARAA HETI PAIKKOJA RAJOITETUSTI JÄLJELLÄ!

Ryanairin:in lennon hintaan sisältyy vain reppu tai pieni laukku (40x20x25 cm sisältäen kahvat & pyörät) matkustamoon, 10 kg lentolaukku ruumaan +23€, 2 0 kg iso matkalaukku ruumaan maksaa ennakkoon varattuna +41 € sis. meno-paluu.

LÄHDE MIELENKIINTOISELLE SOTAHISTORIAN MATKALLE ENTISEEN LÄNSI-PREUSSIIN PUOLASSA!

27.8_Festung_Posen_festival_2020_1a_linnoitus_5_lisakuva_2.jpg

Elokuun viimeinen viikonloppu on linnoitusjuhlaa Festung Poseninissa sotahistorianhistorian ystäville. 27. ja 28. elokuuta 2022 pidetään IX Poznańin linnoituspäivät. Tapahtuman järjestäjät koostuvat museoista, instituutioista sekä linnoitusten ja historian ystävien yhdistyksistä ja järjestöistä. Poznańin linnoituspäivien aikan voit vierailla lähes 30 paikassa ja nähtävyydessä. Kasemaatteissa ja maanalaisissa tiloissa vierailu on luonnollisesti "Poznańin linnoituspäivien" ohjelmassa, mutta linnoituksissa on paljon enemmän nähtävää. Voit maistella armeijaruokia, katsella näyttelyitä ja historiallisia taisteluja, kokeilla taitojasi ampumaradalla.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_aukio_1_2.jpg

POZNAN

Entisessä Länsi-Preussissa oleva (Posen saks,) kaupunki on Warthe joen varrella Länsi-Puolassa. Se on Ison-Puolan voivodikunnan pääkaupunki ja yksi Puolan vanhimmista kaupungeista. Puolan viidenneksi suurimmassa kaupungissa asuu noin 557 000 ihmistä. Posenista tuli jo keskiajalla yksi suurimmista ja merkittävimmistä Puolan kuningaskunnan kaupungeista. Kaupunkia pidetään yhtenä maan kauneimmista kaupungeista, jossa on välimerellinen tunnelma sen renessanssi- ja barokkiarkkitehtuurinsa ansiosta. Erityisesti vanhakaupunki ja Warthe joen varrella oleva katedraalisaari ovat näkemisen arvoisia.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_aukio_4_2.jpg

Poznan on yksi Puolan historiallisesti tärkeimmistä kaupungeista. Pitkä historia näkyy Poznanissa eri aikakausien rakennuksina ja monumentteina. Vuonna 1253 saksalaiset uudisasukkaat asettuivat Warthe joen vasemmalle rannalle - katedraalin ja herttuanlinnan väliin - ja antoivat Magdeburgin kaupunkioikeudet. Tämä asutus sijaitsi tarkalleen nykyisen vanhankaupungin paikalla. Seuraavien viiden vuosisadan aikana, Preussin liittoon asti, Posenin paikalla oli muodollisesti kaksi erillistä kaupunkia: toista hallitsivat piispat katedraalisaarella ja toista porvaristo kaupungin muurien sisällä. 21 hehtaarin alueella oleva tori sijaitsi keskeisellä paikalla, jonne myöhemmin rakennettiin myös kaupungintalo.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_linnakukkula1.jpg

1300-luvun loppuun mennessä kuninkaanlinna oli rakennettu Przemyslin vuorelle ja koko vanha kaupunki oli suojamuurein ympäröimä. Seuraavien vuosisatojen aikana rakennettiin lukuisia rakennuksia, ja kaupunki oli tärkeiden historiallisten tapahtumien paikka.

Arkkitehtuurissa erityisen vahva on saksalaissuuntaus. Posen kuului Saksalle 1700-luvulta ensimmäisen maailmansodan loppuun jolloin 38.8 % kaupungin asukkaista oli saksalaisia. Posen on preussilaisen sotamarsalkka Paul von Hindenburgin syntymäkaupunki. Kaupunki liitettiin Puolan toisessa jaossa 1793 Preussiin, jossa se toimi Posenin provinssin pääkaupunkina jonka aikana se laajeni merkittävästi, ja oli myös vahvasti linnoitettu. Keskustan länsiosaan syntyi edustava rakennus- ja kaupunkisuunnittelukokonaisuus, joista merkittävin on epäilemättä keisarillinen linna ja puutarha. Poznań tuli osaksi Puolaa maan itsenäistyessä uudelleen ensimmäisen maailmansodan lopussa 1918–1919.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_1_paakuva_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_keskusta_kesaterassi_2.jpg

Poznanin historialliset nähtävyydet sijaitsevat suurelta osin pienehkön vanhankaupungin alueella. Historiallisella Poznanilla on kaksi sydäntä: vanhankaupungin aukio Stary Rynek joka on yksi Keski-Euroopan kauneimmista ja Puolan suurimmista aukioista, sekä katedraalisaari Ostrów Tomski, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä aukiolta. Katedraalisaari on yksi Posensin kauneimmista alueista.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_saksalaiset_rakennukset_2.jpg

Keskustassa on myös saksalaisarkkitehtuurin hallitsema alue, jolla sijaitsevat monet tärkeät nähtävyydet, kuten yliopisto, ooppera, oikeustalo, pääposti ja Saksan keisarin vierailua varten 1900-luvun alussa rakennettu linna. Keskustan päänähtävyyksiin tutustuu leppoisasti kävellen päivässä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_Posenin_linnoitus_ilmakuva_1_2.jpg

FESTUNG POSEN

Poznańin linnoitus on joukko Posenin kaupungin ympärille rakennettuja linnoituksia. Kaupunkia ympäröi myöhemmin tiheä monikulmainen linnoitus. 1800-luvun kolmannella vuosineljänneksellä 9 linnoitusta joita vahvistettiin 18 bastionilla, jotka suojasivat kaupunkia. Ne rakennettiin 1800- ja 1900-luvuilla, kun kaupunki oli osa Preussia. Linnoitusjärjestelmä on laatuaan kolmanneksi suurin Euroopassa. Linnoitustyöt aloitti kenraali Carl Wilhelm Georg von Grolman, koska preussilaiset pelkäsivät Venäjän hyökkäävän Varsovan suunnalta. Kaupunki sijaitsi strategisessa paikassa lähellä Preussin ja Venäjän rajaa. Sieltä on Berliiniin 270 km ja Varsovaan 300 km.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_linnoitus_1_2.jpg

Monikulmainen linnoituksen pinta-ala oli 100 hehtaaria ja sitä ympäröi kuiva vallihauta, jonka leveys oli 6–32 metriä ja syvyys 7 metriä. Sen alueella oli kolmikerroksinen Kerwerk näkötorneilla ja tykistöterassilla. Puolustuskompleksi koostui kahdesta lukosta: Mała - Wierzbakilla ja Wielka - Warta. Tarvittaessa vesi voitiin laskea vaikeuttaen lähestymistä linnoituksiin. Linnoitusta vahvistettiin mobilisaatiosyistä ennen ensimmäisen maailmansodan puhkeamista, joka teki Posenista yhden Euroopan suurimmista sotilaallisista keskuksista, linnoituskaupungin, joka kestää erittäin pitkän piirityksenkin. Ensimmäisen maailmansodan aikana Posen oli sotatoimintojen alueen ulkopuolella. Linnoitusjärjestelmän keskeinen osa, Winiaryn linnoitus, rakennettiin 1828 - 1842. Siellä pidettiin ensimmäisen maailmansodan aikana sotavankeja.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_6_tiezen3_2.jpg

Toisessa maailmansodassa linnoituksessa oli Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken AG: n testiampumarata ja se oli saksalaisten puolustuksen keskus. Kun Neuvostoliiton puna-armeija eteni Pommeriin tammikuussa 1945 Posen julistettiin Festung Poseniksi, eli se oli linnoitus jota oli puolustettava hinnalla millä hyvänsä. Mahdollisuutta onnistuneeseen puolustukseen ei ollut, mutta Preussin vanhan linnoituksen ansiosta saksalaiset pystyivät kestämään Neuvostoliiton joukot kuukauden ajan. Gauleiter Arthur Greiser itse pakeni, mutta siviilien evakointi sallittiin vasta 20. tammikuuta. Neuvostoliiton joukot pääsi kaupungin laidoille 25. tammikuuta ja sitä seurasi yhdeksän päivän tykistökeskitys. 18. helmikuuta alkoi puna-armeijan maavoimien hyökkäys kaupunkiin apunaan joitakin puolalaisia siviilien ja Puolan armeijan yksiköitä. Yöllä 22. helmikuuta saksalainen Posenin linnoituksen komentaja kenraalimajuri Ernst Gomell teki itsemurhan, ja seuraavana aamuna 23.2 jäljellä oleva varuskunta antautui. Taistelun jäljiltä 55% kaupungista oli tuhoutunut, mukaan lukien yli 90% Vanhastakaupungista.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_6_tiezen2_2.jpg

Toisessa maailmansodassa linnoitteet tuhoutuivat suurelta osin, mutta siellä täällä on jäljellä restauroituja osia linnoituksesta. Linnoitus toimii myös matkailukohteena ja esimerkki 1800-luvun saksalaisesta linnoitusarkkitehtuurista. Tärkeimmät linnoitusjäänteet ovat Gestapon vankilana ja keskitysleirinä toiminut Fort VII sekä Cytadela-puisto, jossa sijaitsi saksalaisten linnoituksen vahvin osa. Nykyään linnoituksessa on muun muassa kaksi museota asemuseo ja armeijamuseo, neuvostosotilaiden muistomerkkejä sekä sotilaiden hautausmaita. Fort VII taas toimii keskitysleirimuseona.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_6_tiezen1_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_6_tiezen4_2.jpg

FORT VI TIEZEN

Linnoitus rakennettiin 4 vuodessa ja saatin vuonna 1883 Preussin armeijan käyttöön. Se on yksi yhdeksästä tämän kaltaisesta linnoituksesta jotka muodostavat Posenin linnoituksen 18 bastionin kanssa. Fort VI jota Preussin kenraali Tiezenin mukaan kutsuttiin Tiezeniksi edustaa nykyisessä tilassaan yhtä parhaiten säilyneistä linnoitusrakennuksista Euroopassa.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_6_tiezen5_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_linnoitus__kierroskokoelmat_2_2.jpg

Opastetulla kierros maanalaisessa ja maanpäällisessä linnoituksessa. Pysyvät näyttelyt esittelevät Posenin linnoituksen historiaa ja Preussin armeijan varustuksia.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_linnoitus__kierroskokoelmat_1_2.jpg

Kasarmissa voit nähdä kuinka sotilaat asuivat linnoituksessa, missä oli aseita ja ampumatarvikkeita, joita he käyttivät. Näemme myös panssaroidun tykistön tähystyskupolin. 

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_linnoitus__1_teltta_2.jpg

FORT VI TIEZEN FESTIVAALIOHJELMAA

Opastetut linnoituskierrokset: lauantaina 27. ja sunnuntaina 28. elokuuta klo 11.00–17.00 joka tasatunti. Kierroksen kesto noin 1,5 tuntia. Puoli kilometriä maanalaista tunnelia, matkan varrella lukuisia näyttelyitä ja muita nähtävyyksiä, jotka ovat nähtävinä vain linnoituspäivinä.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_linnoitus_jenkkijeepit_2.jpg

Näyttelyt:Yhdysvaltain armeijan varustuksia ja amerikkalaisia sotilaita Powidzin yksiköstä & amerikkalaiset autot Przeźmierówin sotilasajoneuvojen museosta.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_aseet_lisakuva_2_2.jpg

Historiallisten aseidenäyttely, Preussin armeijan postikortit. Kuinka ihmiset elivät sodan aikana (uusi huone).

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_aseet_lisakuva_sairaala_2.jpg

Kenttäsairaala, näyttely linnoitukset ympäri maailmaa, arkistokuvat ensimmäisestä maailmansodasta ym.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_aseet_lisakuva_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_linnoitus__taistelunaytos_1_2.jpg

Historiallisten tapahtumien esitykset: Preussin ajat, Kościańska-partiovaranto. Toinen maailmansota, GRH Ad Honores, GRH Warta.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_linnoitus_1920_taistelunaytos_1_2.jpg

TAISTELUNÄYTÖS

Teollisuusalue VI-linnoituksen vieressä klo 10:00-18:00: Suur-Puolan armeijan ja bolsevikiarmeijan välisten taistelujen lavastus vuonna 1920. Esitys yleisön osallistumisella. Suur-Puolan kansannousun 100. vuosipäivä ja ensi vuonna 100 vuotta Vislan alueella tehdyn ihmeen 100-vuotispäivää, siirrymme juuri siihen aikaan ja tuohon aikakauteen. Suur-Puolan armeijan ja Neuvostoliiton bolsevikiarmeijan välisten taistelujen lavastettu esitys. Tulossa on paukutuksia ja laukauksia, koska joka vuosi ammutaan MG08:lla ja tykeillä, joita kaikkia käytettiin vuosina 1919-1920.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_linnoitus__3_ruokaterassi_2.jpg

Gastronomia tarjoaa: kenttäkeittiöstä hernekeittoa, perunaherkkuja, makkaraa, hampurilaisia, jäätelöä, kahvi, vohvelit, käsityöoluita & virvokkeita ym.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_linnoitus__2_militariamyynti_2.jpg

Militariamyyjäiset matkamuistoineen, sotakirjallisuutta, koulutuspelejä, pienoismalleja ym. Ammuntaa:  laser-ammunta simulaattori, ilmakivääreillä ammuntaa, tarkka ammunta siluetteja.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_1a_linnoitus_1_2.jpg

FORT 1A LA BOYEN

Fort Ia rakennettiin vuosina 1887–1890 yhdestä kuudesta uudentyyppisestä keskilinnoituksesta, joka oli puolisuunnikkaan muotoinen. Fort Ia tehtävänä oli tukea tärkeimpien naapuri linnoitusten (linnoitus 1 ja linnoitus 2) välisen tasangon puolustusta. Monia ominaisuuksia, jotka ovat näkemisen arvoisia; melkein alkuperäinen asu, osittain toimiva kunnostettu viemärijärjestelmä, historialliset maaelementit koko säilyneellä linnoituksen tontilla. Linnoituspäivien aikana on mahdollista tutustua sen osiin oppaan avulla. Nähtävyyksiin tutustuminen kierroksilla: klo 10:45, 11:15, 12:45, 13:15, 14:45, 15:15, 16:45, 17:15, 18:00.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_1a_linnoitus_3_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_1a_linnoitus_2_2.jpg

Päivien ohjelmassa myös: sotien välisen Poznańin varuskunnan yksiköitä (ratsuväki, jalkaväki, tykistö, panssaroidut aseet. On mahdollista verrata silloista aseistusta ja nykyaikaiseen Puolan armeijan varusteisiin, ja jopa suorittaa lyhyt "sotilaskoulutus".

27.8_Festung_Posen_festival_2020_1a_linnoitus_4_2.jpg

Ajoneuvonäyttely pysäköintialueella (klo 12.00, 14.00, 16.00, Warownan ja Gołężycka katujen nurkka). Ampumarata (erityyppiset ja kaliiperit) ja kenttäkeittiö.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_3_linnoitus_1_2.jpg

III: LINNOITUS

Fort III (Graf Kirchbach) rakennettiin vuosina 1877-1881. On yksi 9 tärkeimmästä linnoituksesta. Hyvin säilynyt kasarmi rakennuksen julkisivu. Linnoitusta ympäröi kuiva, 850 m pitkä, 5,5 m syvä ja 9 m leveä vallihauta. Vuosina 1887–1890 maanalaisten rakenteiden seinät ja katot vahvistettiin ja sivuille rakennettiin tykistöpatterit ammus suojineen. Vuonna 1892 asennettiin kaksi WT90-tyyppin teräksistä pyörivää jalkaväen tarkkailukupolia, ja 1900-luvun ensimmäisinä vuosina tykistön tulenjohtokupoli WTNeu. Kopio linnoituksen suurimmasta tykistä jonka kantavuus oli jopa 7700 metriä. Pienempiä modernisointeja toteutettiin ensimmäisen maailmansodan puhkeamiseen saakka. Toisen maailmansodan aikana linnoitusta käytettiin Focke-Wulf-lentokonetehtaan työpajoina ja varastoina.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_3_linnoitus_2_2.jpg

Opastettukierros sisältää sekä linnoituksen maanalaisen että maanpäällisen osan. Pysyvät näyttelyt esittelevät Posenin linnoituksen historiaa, jäljennöksiä Posenin linnoituksen alkuperäisistä suunnitelmista ja malli monikulmaisista linnoituksista, Preussin armeijan tarvikkeita. Kasarmisssa voit nähdä kuinka sotilaat asuivat linnoituksessa, missä tykit sijaitsivat ja mitä ammuksia käytettiin.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_3_linnoitus_3_2.jpg

Opastettuja kierroksia (kokoontumispiste ZOO-portin edessä) klo 11:00, 12:30, 14:00, 15:30, 17:00. Opas odottaa ryhmää eläintarhan pääportin edessä 10 min. Hän vie kierroksen jälkeen myös takaisin eläintarhan portille.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_5a_linnoitus_1_2.jpg

FORT V.a BONIN

On yksi 18 tykistölinnakkeesta, jotka muodostavat Posenin linnoituksen, ja on myös yksi uuden tyyppisistä 6 linnoituksesta. Rakennustöiden aikana se sai nimensä Bonin. Sitä ympäröi kuiva, yli 500 metriä pitkä, 5,5 metriä syvä ja 9 metriä leveä vallihauta. Linnoituksen keskiosassa on piha (Maidan) jonka läheisyydessä on linnoituksen tärkeimpiä kasarmeja. Kasarmin yläpuolella, pihan ympärillä, oli 5 tykistöpatteria, joissa oli tykkejä, jotka oli tarkoitettu 90 mm kaliiperin tykeille. Vuonna 1914 linnoitusta nykyaikaistettiin.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_5a_linnoitus_2_2.jpg

Opastettuja tunnin kierroksia klo 10:30-17:00 (puolen tunnin välein). Oppaat jotka on pukeutuneet 1800-luvun preussilaiseen uniformuun vastaavat sotilasalan peruskoulutuksen järjestämisestä, jonka ansiosta uudet rekrytoituneet saavat ensimmäisen sotilasarvonsa! Suosittelemme, että puet mukavat jalkineet, ota kameran mukaan ja varaudu unohtumattomaan kokemukseen! Linnoituksessa vierailun lisäksi vierailijoille on tarjolla muita nähtävyyksiä: liikkuva Escape-huone, lasersammutusrata, ulkopeli (yhdistettynä linnoituksen VI nähtävyyksiin) ja nälkäisiä odottaa armeijan hernekeitto ym.!

27.8_Festung_Posen_festival_2020_2_linnoitus_1_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_2_linnoitus_2_2.jpg

FORT IIa THÜMEN

Rakennettiin vuosina 1887–1890 linnoituksen toisessa rakennusvaiheessa. Rakennuskustannukset olivat noin miljoona valtakunnan markkaa. Linnoitus nimettiin Thümeniksi Heinrich Thümenin kunniaksi. Kierrokset klo 10:00-16:00 kun on kerääntynyt 20 hengen ryhmä. Myynnissä juotavaa ja purtavaa.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_7a_linnoitus_2_2.jpg

FORT VIIa

Fort VIIa -alueelle perustettiin vuosina 1888 -1896 "Koliber" -voimien viestikeskus. Sen esittelyä linnoituspäivinä lauantaina klo 13:00, 15:00, 17:00 & sunnuntaina klo 10:00, 12:00, 15:00! Ohjelmassa: opastettuja kierroksia historiallisissa virkapukuissa, dioraamat ja historialliset näyttelyt, historialliset ajoneuvot (mukaan lukien Fort TR15 vuodesta 1915!), ratsastusta, laseramuntaa - Counter Strike live, armeija hernekeittoa kenttäkeittiöstä ym.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_4_linnoitus_2.jpg

FORT IVa

Toisen maailmansodan jälkeen rakennus räjäytettiin osittain ja purettiin. Siitä huolimatta se on parhaassa teknisessä kunnossa sodan jälkeen vaurioituneissa linnoituksissa Vierailijoita odottavat 1800-luvun linnoituksen jäännökset, Poznańin linnoituksen varustelu ensimmäisen maailmansodan aikana, Puolan armeijan rakentama konekivääri-suoja, linnoitus elokuussa 1939 - toisen maailmansodan aattona, sekä vuoden 1945 taistelu linnoituksessa ja taistelun jäljet. Opastetut kierrokset 11:15, 12:30, 13:45, 15:00, 16:15 Bobruiskin 1918/1919 ja Suur-Puolan taisteluihin 1939 liittyen. Myynnissä virvokkeita ja laardileipiä  (leipä + porsaan rasvaa ja suolakurkkua).

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_1_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_4_2.jpg

ASEMUSEO

Museo sijaitsee Preussin vuosina 1828-1842 rakentamassa entisen Weinbergfestung (Fort Winiarian) alueella. Museo on vuonna 1872 rakennettussa bunkkerissa joka toimi laboratoriona ammuksien valmistamiseksi ja myöhemmin ampumatarvikkeiden varastona.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_2_2.jpg

Alkuperäisessä säilyneessä sisustuksessa on esitelllä militariaa, asiakirjoja, valokuvia, piirrustuksia ja jäännöksiä Posenin linnoituksesta.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_12_haaarniskasali_2.jpg

Museon vanhimmat näyttelyesineet ovat peräisin 1700-luvulta.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_3_2.jpg

Suuri osa näyttelystä on omistettu helmikuun 1945 Posenin linnoituksen taistelulle.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_armeijamuseo_1_2.jpg

Lisäksi museossa on esillä erilaisia Puna-armeijan ja Saksan armeijan varusteita, aseita ja ammuksia, joita on löytynyt "Cytadela" -alueelta puiston rakentamisen aikana.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_6_2.jpg

Ulkoalueella on erilaisia sotilasajoneuvoa kuten Studebaker US-6 -kuorma-auto Katyusha" BM-13N ZiS-5/12, P-3A-tutka-asemalla,

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_7_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_5_3.jpg

tankkeja kuten T-34/76, IS-2, T-34/85, ISU-122, tykkejä ja haupitseja.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_9_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_8_2.jpg

Ilmailunäyttelyssä voit nähdä: IL-28 ja Su-20 pommittajat, MiG-15, MiG-21 ja Lim-5 hävittäjät, TS-11 Iskra-harjoitus- ja koulutuslentokoneet, An-2-monikäyttölentokoneet sekä SM-1 ja SM-monikäyttöhelikopterit 2.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_poznanin_armeija_museo_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_posenin_sotamuseo_1_2.jpg

POZNANIN ARMEIJAMUSEO

Museo sijaitsee kasemaattikäytävällä, joka tunnetaan nyt nimellä "pieni lukko". Käytävä muodosti alun perin Weinbergfestung:in länsipisteen. Museo tarjoaa kävijöille mahdollisuuden oppia lisää kaupungin sotahistoriasta, keskittyen erityisesti toiseen maailmansotaan ja sotien väliseen aikaan.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_posenin_sotamuseo_2_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_posenin_sotamuseo_3_2.jpg

Näyttelyssä on suuri joukko näiden aikojen esineitä, mukaan lukien erilaiset sanomalehtileikkeet, kartat, aseet, valokuvat ja univormut. Mutta myös muut aikakaudet ovat esillä ja eräät esineet kuten vanhat luodit ja armeijan säilytyslaitteet ovat peräisin vuodelta 1897.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_KZ_1_2.jpg

POSENIN KESKITYSLEIRI

Fort VII, virallisesti Konzentrationslager Posen:in toiminta alkoi 10.10.1939, jolloin ensimmäiset puolalaiset vangit tuotiin leiriin ympäröiviltä alueilta. Fort VII soveltui keskitysleiriksi sijaintinsa puolesta, se oli sivummalla kaupungista ja suurien muurien ja kasvillisuuden suojaama. Keskitysleiri muutettiin 1939 marraskuussa Gestapon vankilaksi ja ”kauttakulkuleiriksi”.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_KZ_2_uusi_2.jpg

Suurin osa leirille alkuun tuoduista vangeista oli puolalaista sivistyneistöä ja Sleesian kansannousun veteraaneja. On arvioitu, että Poznanin linnoituksessa VII jopa 400 mielenterveyspotilasta kaasutettiin hiilimonoksidilla, mukaan lukien 27 potilasta Poznanin kaupungin sairaalan mielenterveysosastolta. Heidän kohtaloksi muodostuivat ensimmäiset hiilimonoksidi kaasukammiokokeilut käyttämällä terässylintereistä johdettua hiilimonoksidikaasua (CO). Ei ole poissuljettua, että desinfiointiainetta Zyklon B käytettiin "kokeellisessa kaasutuksessa". Heinrich Himmler oli paikalla tarkastamassa tämän kaasutusmenetelmän toimintaa 12. tai 13. joulukuuta 1939.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_KZ_3_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_Kz_5_2.jpg

Fort VII:tä pidettiin erityisen ankarana keskitysleirinä ja vankien määrään nähden vartijoita oli paljon. Eri arvioiden mukaan 4500-20 000 ihmistä, lähinnä puolalaisia Poznańista ja ympäröivältä alueelta, kuoli vangittuna leirillä. Vuoden 1943 keväällä aloitettiin leirin alasajo asteittain, sillä linnoitusosa haluttiin ottaa sotateollisuuskäyttöön.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_KZ_4_2.jpg

Muistomerkki toimii museona: se on dokumentoinut Wielkopolskan alueen uhrien kärsimykset natsiterrorin aikana. Näyttelyssä on runsas kokoelma leirin kirjeenvaihtoa, piirroksia, valokuvia, vankien henkilökohtaisia ​​asiakirjoja, Saksan viranomaisten myöntämiä asiakirjoja sekä leirin arjen kulttuuriesineitä: leivästä valmistetut mitalit, lompakot, pienet sanakirjat, rukouskirjat ym.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_sotilashautuumaa_1_2.jpg

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_citadell_puisto_engl.sot.hautausmaa.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_sotilashautuumaa_2_2.jpg

CITADEL PUISTON SOTILASHAUTAUSMAAT

Puiston lounaisreunan rinteessä on joukko sotilashautausmaita. Niihin kuuluu ensimmäisen maailmansodan jälkeen perustettu Kansainyhteisön hautausmaa ("Poznańin vanha varuskunnan hautausmaa"), joka sisältää enimmäkseen ensimmäisen maailmansodan aikaisten sotavankien ja toisen maailmansodan lentäjien haudat. Rinteessä on myös Puolan ja Neuvostoliiton sotilaiden hautausmaita. Englantilaisella sotilashautausmaalla on mm. Suureen pakoretkeen osallistuneiden 48 englantilaisen sotilaan viimeinen leposija. Posenin taistelussa kaatuneille saksalaisille on Saksan sankarihautausmaa (Ehrenfriedhof). Täällä on myös on venäläisten ja ranskalaisten sotavankien joukkohautoja joille on muistomerkit. Natsien ja Neuvostoliiton terrorin uhrien haudat Puolan sankarien hautausmaalla."Heroes 'Monument"on näkymä hautausmaille, seisoen portaiden yläosassa, jotka muodostavat puiston pääsisäänkäynnin. Sankareiden muistomerkin lähellä seisoo kahdeksannen armeijan komentajan Neuvostoliiton marsalkka Vasiliy Zvechkoin (1900-82) jonka joukot hyökkäsivät linnoitukseen vuonna 1945, kunniaksi vuonna 1982 paljastettu muistomerkki.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_1_2.jpg

POZNANIN PANSSARIMUSEO

Museossa on Puolan suurin panssaroitujen taisteluajoneuvojen kokoelma, jossa on noin 60 ajoneuvoa ensimmäisen maailmansodan, sotien välisen, toisen maailmansodan ja kylmän sodan ajalta. Museossa on tankkeja, telatykkejä ja rakettitykistöä, panssaroituja tiedusteluajoneuvoja, panssaroituja autoja ja miehistönkuljetusajoneuvoja, tykistötraktoreita ja hinausautoja, hinattavaa tykistöä. Museossa on myös jalkaväen rautatievaunu joka oli Poznańczyk-panssaroidussa junassa.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_6_2.jpg

Suurin osa laitteista on Neuvostoliitossa valmistettu, ja niitä käytettiin toisen maailmansodan aikana Puolan armeijan panssariyksiköiden varustuksena vuodesta 1943 lähtien.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_5_2.jpg

Myös panssarintorjunta aseistusta ja muita ajoneuvoja kuten ZIL-111D -limusiini ym. Jokaisessa panssaroidussa ajoneuvossa on alkuperäisiä varusteita ja aseita.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_4_2.jpg

Tankit mm. Vickers E, T-70, T-34/76, T-34/85s, T-54, T-55, IS-2, IS-3, PT-76, Sherman Firefly,  M36 Jackson, M48A5 & M60A1 Patton, M48A5 & M60A1 Patton.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_2_2.jpg

Telatykkejä ja rakettitykistöä mm. Jagdpanzer 38(t) Hetzer, Sturmgeschütz IV, SU-76, SU-100, ISU-122, ISU-152, ASU-85, 2S1 Goździk, 2S7 Pion, M10 Achilles, 9K52 Luna-M – t. Panssaroidut autot ja miehistön kuljetusvaunut mm. Austin Putilov kopio, Daimler Dingo, M4A1 Half-Track, BTR-152, BTR-60, BRDM-2, FUG, OT-64 SKOT, OT-62 TOPAS.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_3_2.jpg

Tykistötraktorit ja hinausautot mm. Sd.Kfz. 6, MTS-306 - puolalaisen tykistötraktorin prototyyppi joka ei päässyt sarjatuotantoon, WPT-34. M88 hinausauto. Hinattava tykistö mm. Z on-2, Z on-3, M-30 77 mm FK 96 n.A.,105 mm cm leFH 18.

21.3_Breslau-Posen_torin_sotamuseo_2__uusi.jpg

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_suurpuolan_sotamuseo_1.jpg

WIELKO-POLSKAN SOTAMUSEO

Suur-Puolan sotamuseo sijaitsee sodan jälkeen rakennetuissa paviljongeissa, jotka sijaitsevat Vanhankaupungin torin eteläosassa. Sodan tuhon jälkeen tyhjästä uudelleen rakennetut kokoelmat on koottu kolmeen pääosastoon: aseosastolle, virkapukujen ja sotilaskylttien osastolle sekä historiallisen dokumentaation osastolle.

21.3_Breslau-Posen_torin_sotamuseo_3__uusi.jpg

Nykyinen aseiden ja aseiden kokoelma havainnollistaa niiden kehitystä Puolassa 1000-luvulta nykypäivään, lukuun ottamatta raskasta kalustoa. Näyttely esittelee lähes kaikentyyppisiä yksittäisiä tuliaseita.

21.3_Breslau-Posen_torin_sotamuseo_4_kuva.jpg

Vanhimmat elementit ovat päähineet ja univormut 1700-luvulta sekä lakit Varsovan herttuakunnan aikakaudelta. Ainoa säilynyt esine ennen sotaa esillä on fragmentti panoraama "Bitwa pod Piramami" vuodelta 1901.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_suurpuolan_sotamuseo_2.jpg

Museon keräämät valokuvat sisältävät pääasiassa Puolan toisen tasavallan Puolan armeijan dokumentaatiota. Kokoelmaan kuuluu myös sotilaiden palveluksessa tai sotien ja vankeuden aikana valmistamia muistoesineitä sekä taistelutaidetta grafiikan, maalauksen, piirustuksen ja veistosten muodossa. Pääosin Puolan armeijan historiaan rajoittuva museo sisältää myös naapurimaiden armeijoihin liittyviä esineitä osioiden ajalta. Avoinna klo 10-17.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Greiserin_pommisuoja_2.jpg

GAULEITER ARTHUR GREISERIN HUVILAN BUNKKERI

Posenin provinssissa Saksan keisarikunnassa syntynyt Arthur Greiser (22.1.1897–14.7.1946) oli saksalainen natsipoliitikko. Hän oppi puolan kielen jo lapsuudessaan ja nuoruudessaan ja puhui sitä sujuvasti. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Greiserin kotiseudun jouduttua Puolalle, hän vihasi puolalaisia. Greiser oli Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen varhainen jäsen. Hän liittyi kansallissosialistiseen puolueeseen ja Sturmabteilungiin 1.11.1929 sekä SS:ään 30.6.1931. Hän sai palveluksistaan puolueen kultaisen ansiomerkin. Hän oli senaatin presidentti ja Danzigin vapaakaupungin varapäämies vuosina 1935–1939. Hänestä tuli 21.10.1939 Gauleiter ja 26.10.1939 lähtien Reichsgau Posenin valtakunnanjohtaja, joka nimettiin uudelleen Warthegauksi 29.1.1940. SS:ssä hänet ylennettiin 30.1.1942 SS Obergruppenführer -luokkaan. Hänet tunnettiin kuumapäisenä poliitikkona. Arthur Greiser oli myös "Saksalaisen Volkssturmin johtaja Gau Warthelandissa 25. syyskuusta 1944. Kun Puna-armeija aloitti suurhyökkäyksensä 12. tammikuuta 1945, siviiliväestöllä ei ollut evakuointisuunnitelmia. 20. tammikuuta 1945 illalla Greiser pakeni ”linnoitukseksi” julistetusta Festung Posenista Frankfurt an der Oderiin ja jätti linnoituksen miehistön ja kaupungin asukkaat puolustamaan Posenia. Sodan jälkeen hän antautui 17.5.1945 liittoutuneille Baijerin Alpeilla, josta hänet siirrettiin Puolaan vastaamaan sotarikossyytteisiin. Hänen oikeudenkäynti tapahtui Puolan korkeimmassa oikeudessa Poznanissa 21. kesäkuuta 1946. Greiseria syytettiin rikoksista Puolan kansa vastaan, sadoista tuhansista joukkomurhista, puolalaisten karkottamisesta pakkotyöhön "vanhaan valtakuntaan", osallisuudesta Puolan kansan ja valtioon ryöstämiseen sekä rauhan vastaisiin rikoksiin. Hänet tuomittiin 9.7.1946 kuolemaan ja hirtettiin Puolan viimeisessä julkisessa teloituksessa 21.7.1946.

Berwińskiego-katu 5 huvila rakennettiin 1900-luvun alussa rikkaalle saksalaiselle lakimiehelle Paul Ueckerille. Vuoteen 1942 asti Greiser asui ja työskenteli huvilassa. Talon pohjakerroksessa oli Greiserin oleskelu- ja ruokasali. Ensimmäinen kerros oli gauleiterin perheelle. Pieni teräspalkeilla vahvistettu väestönsuoja rakennettiin huvilan alle vuonna 1941 sen jälkeen kun brittiläinen RAF-pommittaja vahingossa pommitti Posenia. Suojaan mahtuu 5–7 henkilöä. Alkuperäiset rakenteet ovat säilyneet, muun muassa kaasutiivis ikkunaovi ja panssaroitu ovi, joka johtaa varauloskäynnille. Nähtävillä on varustus: lamput, alkuperäinen saksalainen kypärä, koneen pistoolin jäljennös, pussit, reppu, takki sekä Greiserin valokuva kehystettynä, alkuperäinen sanomalehti 26. lokakuulta 1944 jossa on Greiserin kirjoitus.  Opastetut kierrokset klo 9.00–17.00. Kierros kestää noin 15 minuuttia. Bunkkeri on hyvin pieni. Sinne mahtuu 5 henkilöä. Katoksen portaat ovat erittäin mutkittelevia ja alas meneminen vaatii fyysistä kuntoa.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_saksalainen_siviilipommisuoja_1._2.jpg

KOSCIELNA KATU 28 VÄESTÖNSUOJA

Väestönsuoja on rakennettu 1942 Koscielna kadun saksalaisille asukkaille. Pommisuoja on kunnostettu perusteellisesti ja siinä on monipuolinen näyttely. Opastettu kierros klo 11:00-18:00.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_saksalainen_siviilipommisuoja_2_2.jpg

Näyttely toisen maailmansodan univormuista ja sotilaallisista esineistä, kenttäkeittiö kuumana, matkamuistoja ja army-tavaraa myynnissä.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Wilson_puiston_saksalainen_siviilipommisuoja_2.jpg

WILSON PUISTON VÄESTÖNSUOJAT

Wilson-puistossa on kolme vuonna 1944 rakennettua pommisuojaa saksalaisille, jotka asuivat tuolloin ylellisissä kerrostaloissa Matejki-kadulla. Yksi kahdesta vierailijoiden nähtävissä olevista väestönsuojasta sijaitsee ul. Matejki 18 ja sillä on kaksi sisäänkäyntiä ja yksi varauloskäynti. Se koostuu sarjasta kapeita ja käämiytyviä huoneita, joiden kokonaispituus on 110 metriä. Kohde löydettiin vasta vuonna 1998 Wilson Parkin ja Palmutalon kunnostuksen yhteydessä. Jos tapahtuman aikana tai sitä edeltävänä päivänä on voimakkaita sateita, järjestäjät pidättävät oikeuden peruuttaa esittelyn. Opastetut kierrokset klo 11.00–16.00.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Solacki_puiston_saksalainen_siviilipommisuoja_1_2.jpg

SOLACKI PUISTON VÄESTÖNSUOJA

Pommisuoja rakennettiin vuosina 1942-43. Sen oli tarkoitus palvella lähellä olevien rakennusten saksalaisia ​​asukkaita. Opastetut kierrokset 10:00-18:00.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Solacki_puiston_saksalainen_siviilipommisuoja_2_2.jpg

Näyttely toisesta maailmansodasta ja vapaudesta taistelleiden sankarien muistonäyttely, esittelyssä sotatarvikkeita ja matkamuistoja toisesta maailmansodasta, näyttely Puolan uniformut vuosisadan vaihteessa, 1900 luvun puolalaisten joukkojen uniformut, soppatykki & hernekeittoa.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_saksalainen_siviilipommisuoja_2kerros_1_uusi_2.jpg

VÄESTÖNSUOJA (Jeżyckie Centrum Kultury)

Kolmikerroksinen 1800- luvun rakennus, jota käytettiin preussilaisen Grenadier rykmentin varastona/ruutivarastona. Rakennuksessa on kaksi tasoa syviä kellareita, joiden pinta-ala on yli 450 m2, toisen tason kellarien pinta-ala on yli 300 m2, ne koostuvat 4 korkeasta huoneesta, jotka ovat säilyttäneet ainutlaatuisen 1800-luvun arkkitehtuurin. Toisen maailmansodan aikana maanalaiset tilat rakennettiin uudelleen ja muutettiin 224 henkilön väestönsuojaksi. Sisäänpääsy ajat: klo 10–17.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_saksalainen_siviilipommisuoja_2kerros_2_2.jpg

Klo 16 Esitelmä Puolan ilmavoimat - vähän uutta historiaa. Aseiden ja armeijan esineiden näyttely 1800-luvulta lähtien kirjailijan näyttely "Puolan ilmavoimat".

27.8_Festung_Posen_festival_2020_saksalainen_siviilipommisuoja_2kerros_3_ammunta_uusi_2.jpg

Ampumarata ja ampumakilpailu, pelastuspalvelupukujen esittely, miekkailuesitykset, opastetut kierrokset, hernekeittoa.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_kaupungintalon_atomipommisuoja_2.jpg

POZNANIN KAUPUNGINTALON ATOMIPOMMISUOJA

Poznańin kaupungin viranomaisten väestönsuoja on ainutlaatuinen paikka, joka oli suunniteltu 1950-luvulla ydinsodan varalle. Sen oli tarkoitus toimia kunnan yksiköiden komentopaikkana ilmahyökkäyksen uhan sattuessa. Sitä mukautettiin myös ydinaseiden mahdollisuuteen liittyviin riskeihin. Kohde on erikoinen aikakapseli - siellä voi nähdä käytännöllisesti katsoen ehjänä olevan sisätilan, joka sisältää komentohuoneen, sisäisen viestintäkeskuksen, suodatin- ja akkutilat sekä komento- ja oleskeluhuoneet. Suojavierailu antaa sinun tuntea Puolan kansantasavallan vuosien ainutlaatuisen ilmapiirin, ja toisaalta se esittelee vierailijalle asumisen erityispiirteitä ahtaassa maanalaisessa bunkkerissa, jossa yksityinen henkilökohtainen tila on pidetty minimissään. Pääsy klo 10.00-16.00 (viimeinen sisäänpääsy klo 15.30).

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_1_ulkoa_2.jpg

RESIDENZSCHLOSS POSEN

Posenin kuninkaan linna, josta nyt on tullut puolaksi Poznanin keisarillinen palatsi (Zamek Cesarski w Poznaniu), rakennettiin yhdeksi viimeisimmistä tärkeimmistä palatsirakennuksista Saksan keisari Wilhelm II: n aikana. Arkkitehti Franz Schwechtenin suunnitelema linna rakennettiin vuosina 1905–1913 uusromaaniseen tyyliinsä. Nimi "kuninkaallinen asuinlinna" viittaaa Preussin kuninkaaseen. Hän oli tässä ominaisuudessa myös Posenin suurherttuakunnan ja Saksan keisari. Puolassa käytetään termiä "keisarillinen linna". Tämä ei vain korosta saksalaista taustaa (Kaiser Wilhelm II), vaan välttää myös mahdolliset sekaannukset Poznanin vanhemman (Puolan) kuninkaallisen linnan kanssa. Keisari Wilhelm II yöpyi täällä kahdesti: ensimmäisen kerran vuonna 1910 residenssin avajaisissa, toisen kerran vuonna 1913.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_2_ulkoa_2.jpg

Idea asuinpalatsista Posenissa syntyi vuonna 1902 kaupungin linnoitusten purkamisen yhteydessä. Saksan valtakunnan itäosassa oleva entinen puolalainen kaupunki oli tarkoituksena visualisoida edustamaan Saksan hallinnon läsnäoloa uudella kaupungin keskustalla. Ja niin suunniteltiin Kaiserforum, jonka piti koostua Residenzschlossista, Oopperatalosta, Postitoimistosta, Sovittelukomissiosta, Kuninkaallisesta akatemiasta, Posenin Musiikkiakatemiasta, Lunastajan evankelis-luterilaiseen kirkkosta ja Bismarckin muistomerkkistä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_3_ulkoa_2.jpg

Puolan miehityksen jälkeen saksalaiset viranomaiset saivat idean Posenin Keisarin linnan laajentamiseen edustustilaksi "Führerresidenz" Adolf Hitlerin käyttöön. Tämän oli tarkoitus ilmaista saksalaista herruutta Reichsgau Warthelandin alueella. Hitlerin pääarkkitehti Albert Speer varasi nuorelle kollegalleen Franz Böhmerille tämän tehtävän.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_Saksan_Keisarin_linnan_nayttely_3_kaytava.jpg

Keväällä 1940 aloitettiin rakennuksen monimutkaiset muutostyöt, ja se oli tarkoitettu myös "Reichsstatthalter" ja Gauleiter Arthur Greiserin viralliseksi edustustiloiksi. Rakenuksen muutostöihin osallistui 600 työntekijää, mukaan lukien pakkotyöntekijät.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_4_sisa_2.jpg

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_Saksan_Keisarin_linnan_nayttely_2_g_huone.jpg

Suurin osa huoneista muutettiin Kolmannen valtakunnan tyyliin. Vihdoin joulukuussa 1943 pääsi Gauleiter Greiser viralliseen "Gauleiter-edustuskerrokseensa". Loisteliaiden huoneiden sisustussuunnittelua jatkettiin kesään 1944 asti. Yksi muutoksista oli Wilhelm II:n entisen yksityisen kappelin muuttaminen Hitlerin marmorivuoratuksi työhuoneeksi. Sen pinta-ala oli noin 130 neliömetriä. Huoneen suunnittelun lähtökohtana oli yhdistelmä Münchenin Führerbaun ja Uuden valtakunnan kanslian työhuoneita. Työhuoneessa oli myös parveke, jossa oli sähkölämmitteinen lattia. Valtaistuinhuone muutettiin myös yleisöhalliksi. Linnan alle rakennettiin 375 hengen bunkkeri.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_5_ilta_ulko_2.jpg

Toisinaan väitetään, että Heinrich Himmler piti linnassa 4. ja 6. lokakuuta 1943 SS johtajille kuuluisan salaisen Posenin puheensa juutalaisten tuhoamisesta. Paikka oli kuitenkin oletettavasti Posenin kaupungintalo, jossa sijaitsee "kultainen sali", joka mainitaan usein tässä yhteydessä. Kyseisenä ajankohtana linna oli myös rakennustöiden alaisena. Sodan lopussa linna vaurioitui pahasti helmikuussa 1945 Posenin taistelun aikana, mutta sen perustuksille aiheutui vain vähän vahinkoa. Kaupungin piirityksen jälkeen se muutettiin sotilassairaalaksi, jonka sisätiloissa on arvioitu olevan jopa 2000 haavoittunutta. Kun venäläiset sotilaat miehittivät sen 2. helmikuuta, se toimi edelleen saksalaisten haavoittuneiden keräyspisteenä maaliskuuhun 1945 saakka. 1947/48 Puolan viranomaiset löysivät linnapuistosta 765 joukkohautaan haudattua saksalaisia ​​sotilasta.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_Raatihuone_1_ulkoa_2.jpg

VANHA RAATIHUONE

Vanhankaupungintorin sydän on Giovanni Battista di Quadron suunnittelema Raatihuone, joka edustaa italialaista renessanssityyliä 1500-luvulta ja on pohjoisen Keski-Euroopan kauneimpia. Näkemisen arvoinen on Suuri sali upeine kattorakenteineen. Raatihuoneen kellari on 1300-luvulta. Julkisivua koristaa kolme kaarikäytäväkerrosta ja Puolan kuninkaiden kuvat. Raatihuoneen julkisivu kuvaa houkuttelevasti kaupungin virkamiesten odotettuja ominaisuuksia. Sen pohjakoristeet korostavat hyveiden allegooria, kun taas ylemmät koristekorut edustavat antiikin sankareita. Seinissä olevat ajattomat sanonnat kirjoitettiin latinaksi. Yksi niistä kuuluu: Kaupunki on mikä se on, koska sen kansalaiset ovat mitä he ovat. Päivittäin kello 12 kellotornin pikkuluukusta putkahtaa esiin kaksi toisiaan 12 kertaa pukkaavaa mekaanista pukkia, jotka muistuttavat neuvokkaista, kaupunkia uhkaavasta tulipalosta hälyttäneistä pukeista. Viime sotaan asti kaupungintalo oli tosiasiassa kaupunginvaltuuston kokouspaikkana. Huolimatta toisen maailmansodan aikana tapahtuneista lukuisista vaurioista, kaupungintalo on edelleen säilyttänyt 1500-luvun renessanssin ilmeensä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_Raatihuone_museo2_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_Raatihuone_museo1_2.jpg

Raatihuoneen kauniissa renessanssisalissa ja goottilaisissa kellareissa on Poznańin historian museo joka esittelee kaupungin historiaa aina 900-luvulta nykyaikaan asti. Torin laidalla on Soitinmuseo, jossa on monipuolinen kokoelma eri aikakausien soittimia.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_vanhankaupungin_tori_2_2.jpg

VANHANKAUPUNGIN TORI

Vanha tori (puolal.Stary Rynek) on Poznanin aukion nimi, joka perustettiin kaupungin perustamishetkellä vuonna 1253 kauppapaikaksi. Noin kahden hehtaarin alue on Puolan kolmanneksi suurin kauppapaikka ja yksi suurimmista Euroopassa. Toiseen maailmansotaan saakka tori oli kaupungin keskus. Sodassa se tuhoutui kokonaan. Jälleenrakennettuna onnistuneen restauroinnin ansiosta tori on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_vanhankaupungin_tori_3_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_vanhankaupungin_tori_1_2.jpg

Suurin osa Vanhankaupungin torin nykyisin nähtävistä rakennuksista on pikkutarkasti sodan jälkeen uudelleenrakennettuja barokki- ja renessanssiajan rakennuksia kuten ns. Krämerhäuser ominaisilla arcadeillaan, Kaupunkinvaakahuone (1500-luvulla, kunnostettu), Pääkaartitalo 1700-luvulta, nykyään Posenin kansannousun museo 1918/19, Dzialynskin palatsi (Pałac Działyńskich) klassinen rakennus 1700-luvulta Mielzynskin palatsi (Pałac Mielżyńskich) klassinen rakennus 1700-luvulta.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_barokkikirkko_2.jpg

Pyhän Stanislauksen jesuiittakirkko (Fara) on yksi Puolan mahtavimmista barokkikirkoista, rakennettu vuosina 1651–1732. Kolmilaivainen kirkko on koristettu runsain veistoksin, stukkokoristein ja maalauksin. Alttari on Pompeo Ferrarin käsialaa. Urkukonsertteja. Viereinen tessiniläisen Giovanni Catenazzi sunnittelema vuonna 1732 valmistunut jesuiittakollegio on nykyisin kaupungintalo, jossa vuonna 1828 konsertoi Frédéric Chopin ja syksyllä 1806 asui Napoleon Bonaparte. Poznań oli yksi tärkeimmistä jesuiittojen keskuksista Puolassa. Preussin aikoina talossa asui Posenin suurherttuakunnan kuninkaallinen kuvernööri ja toimi Posenin maakunnan hallitus. Kukkulalla entisessä Iso-Puolan ruhtinaiden linnassa on Koristetaiteen museo ja rinteellä barokkityylinen fransiskaanikirkko.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_tuomiokirkkosaari_2.jpg

Poznań syntyi Ostrow Tumskille eli Katedraalisaarelle, jonne 900-luvulla perustettiin puolustuslinnake. Piastien hallitsijasukuun kuulunut Puolan ensimmäinen hallitsija Mieszko I otti kasteen Kirkkosaarella vuonna 966. Samalla koko kansa kääntyi kristinuskoon sen läntisessä muodossa. Saaren siluettia hallitsee vuonna 968 perustettu, mutta toistuvia tuhoja kärsinyt Pietarin ja Paavalin katedraali. Arvokkaimmat, tuholta säästyneet 12 kappelia ovat kuorin vieressä. Bysanttilaistyylisessä Kultaisessa kappelissa on Puolan kahden ensimmäisen hallitsijan, Mieszko I:n ja hänen poikansa Boleslav Urhean sarkofagit. Kappelissa on myös saksalaisen kuvanveistäjän Christian Rauchin 1800-luvulla veistämät patsaat heistä. Kellarikryptassa on esillä kaivauksissa löytyneitä esiromaanisen ja romaanisen kirkon jäänteitä. Esillä myös jäänteitä 900-luvun kastemaljasta, josta Mieszko I mahdollisesti sai kasteen. Saari on säilyttänyt kirkollisen luonteensa.

21.3_Breslau-Posen_enigmakeskus.jpg

ENIGMA KESKUS

Enigma-keskus johdattaa salakirjoituksen maailmaan. Näyttely kertoo tarinan siitä, miten saksalaisten toisessa maailmansodassa käyttämän Enigma-salakirjoituslaitteen koodi onnistuttiin murtamaan. Entä miten viestejä on kautta aikojen salattu? Salaisuus ja seikkailu siis samassa paketissa! Älynystyröitään pääsee puolestaan harjaannuttamaan innovatiivisessa multimedian keinoin toteutetussa näyttelyssä. Näyttely on kuin jännittävä kertomus tapahtumista, jotka muuttivat toisen maailmansodan kulun ja loivat pohjaa nykymaailman digitaaliseen murrokseen.

Engima-keskuksessa on kolme osiota. Ensimmäisessä esitellään salakirjoituksen historiaa kautta vuosisatojen. Vierailijat tutustuvat suosituimpiin salausmenetelmiin ja pääsevät kokeilemaan esimerkiksi Caesar-salakirjoitusta ja kehittyneempiä salaustekniikoita. Keskuksessa voit osallistua myös salakirjoituskurssille, jollaiselle puolalaiset kryptologit osallistuivat 1930-luvulla osana Poznańin yliopistossa järjestettyä salaista opetusta. Näyttelyn toisessa osiossa kerrotaan, miten Poznańin yliopiston matemaatikot Marian Rejewski, Henryk Zygalski ja Jerzy Różycki onnistuivat murtamaan Enigman koodin. Näyttely esittelee puolaisten saavutukset ja laitteet, jotka he kehittivät Enigman koodin murtamiseksi mukaan luettuina salauksen purkamiseen tarkoitetun syklometrin, Rejewskin sähkömekaanisen Bomba-laitteen ja Zygalskn kehittämät reikälevyt. Näyttelyssä kerrotaan myös miten ranskalaiset, brittiläiset ja yhdysvaltalaiset asiantuntijat jatkoivat Enigman salakirjoituksen purkamista. Näyttelyn kolmas osio kertoo toisen maailmansodan jälkeen alkaneesta ja edelleen jatkuvasta tietokoneiden vallankumouksesta, joka perustuu kryptologien kovaan työhön. Avoinna klo 9-18.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_Poznanin_kansannousun_museo_1.jpg

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_Poznanin_kansannousun_museo_4.jpg

POZNANIN KESÄKUUN 1956 KANSANNOUSUN MUSEO

Kesäkuussa 1956 Poznańin työläiset ryhtyivät kansannousuun kommunistihallintoa vastaan, erityisesti korkeampien palkkojen ja parempien työ- ja elinolojen vuoksi. Tämä kuitenkin tukahdutettiin sotilaallisesti (samanlainen kuin kansannousu 17. kesäkuuta 1953 DDR:ssä ja Unkarissa vuonna 1956), ja ainakin 57 ihmistä kuoli. Poznańin työläisten kapina kesäkuussa 1956 käynnisti Puolassa prosessin joka elokuun 1980 tapahtumien jälkeen johti vuoden 1989 pyöreän pöydän kokoukseen ja sen seurauksena vapaaseen ja demokraattiseen Puolaan.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_Poznanin_kansannousun_museo_3.jpg

Museon perusnäyttely esittelee 28.6.1956 tapahtumia - kapinan syitä ja tapahtumien kulkua (mielenosoitus, aseelliset taistelut, kaupungin rauhoittaminen armeijan toimesta ja lopuksi osallistujien oikeudenkäynnit). Näyttelyssä on lukuisia valokuvia, joista suurin osa on otettu piilokameroilla turvallisuustoimiston työntekijöiden toimesta, sekä valokuvia ja asiakirjoja Poznańin kesäkuun osallistujista sekä muistoja surmatuista.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_Poznanin_kansannousun_museo_2_ratikka.jpg

Näyttelytila ​​on jaettu temaattisesti kolmeen osaan. Ensimmäisessä huoneessa on julisteita, jotka on luotu puolalaisessa taiteessa 1950-luvun alkupuoliskolla voimassa olleen sosialistisen realistisen opin mukaisesti. taistelusta vihollista vastaan, tarpeesta rakentaa maa uudelleen sodan tuholta, he vaativat sosiaalisten ja taloudellisten suunnitelmien toteuttamista, työtä sosialistisen valtion hyväksi. Toisessa huoneessa on elokuvajulisteita. Niin kutsuttu Puolalainen julistekoulu, jonka edustajat loivat mm elokuvien julisteet, joissa ei ole poliittisen ja agitaatiojulisteen ideologista puolta. Viimeinen huone on ns sulatushuone. Siellä on Alfred Lenican maalauksia 1950-luvulta, eli teoreettisia sosialistisen realismin voimassaoloajalta.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_Poznanin_kansannousun_museo_5.jpg

Kaikissa gallerian sisustuksissa on esillä 1950-, 1960- ja 1970-lukujen huonekaluja, jotka ovat esimerkkejä 1950-luvulta kehittyneestä puolalaisesta muotoilusta ja antavat galleriatiloihin puolalaisten kommunistikauden asuntojen luonnetta.

21.3_Breslau-Posen_arkeologian_museo_1_posen.jpg

ARKEOLOGINEN MUSEO

Puolan ainoa todellinen obeliski muinaisesta Egyptistä, työkaluja, joita nykyisen Poznanin alueen ensimmäiset asukkaat käyttivät useita tuhansia vuosia sitten, kasvojen muotoiset hautauurnat - nämä ovat joitain epätavallisia nähtävyyksiä, joita voi nähdä vuosilta 1545-1549 rakennetussa Gorkan palatsissa olevassa Poznanin arkeologisessa museossa. Tämä on yksi Puolan vanhimmista, suurimmista ja aktiivisimmista museoista. Pihalla, joka on hiljattain päällystetty lasikatolla, on 3,2 metriä korkea egyptiläinen obeliski noin vuodelta 1200 eaa.

21.3_Breslau-Posen_arkeologian_museo_2_posen.jpg

Viisi pysyvää näyttelyä: Wielkopolskan esihistoria, Puolan synty, Kuolema ja elämä muinaisessa Egyptissä, Sudanin arkeologia ja Pohjois-Afrikan kalliotaide.

21.3_Breslau-Posen_arkeologian_museo_3_posen.jpg

Nämä näyttelyt on varustettu multimedialla. Jotkut näyttelyistä ovat vuorovaikutteisia, ja vierailijat voivat kokeilla taitojaan kivitaideriitin luomisessa, omaksua kaivauksen parissa työskentelevien arkeologien rooleja tai kokeilla todellista keskiaikaista ritarin ketjupostia. Arkeologinen museo on yksi Puolan vanhimmista; Se jatkaa vuonna 1857 perustetun Puolalaisen ja slaavilaisen Antiikkimuseon perinnettä. Museo on avoinna: Ma-to 09-16, pe-la 10-17, su 12-18. Sp. 10zł/ 2,50 €. Museokauppa tarjoaa laajan valikoiman arkeologiaan temaattisesti liittyviä julkaisuja, sekä Poznańin historiaan liittyviä teoksia.

PERUNAMUSEO

Poznanin seudulla perunaa sanotaan pyraksi eli potuksi. Peruna on kiinnostava, maailman neljänneksi suosituin vihannes. Se löydettiin Eurooppaan Etelä-Amerikasta. Perunan historia 1500-luvulta ruokapöydillemme saapumiseen asti on pitkä, tapahtumarikas ja kiehtova. Puolassa peruna omaksuttiin isommassa mittakaavassa ensin Wielkopolskassa. Siksi on vaikea kuvitella Poznania ilman sen symbolille perunalle omistettua museota. Museo on moderni ja siihen tutustutaan huumorin pilke silmäkulmassa. Museossa on interaktiivisia osioita, joissa kävijä pääsee itse setvimään perunan saloja. Museovieraat pääsevät eksoottiseen Peruun yhdessä sen valloittajan Francisco Pizarron kanssa, tutustuvat inkavaltioon, käyvät kuningas Jan III Sobieskin hovissa, osallistuvat perunannostoon ja oppivat, kuinka koloradokuoriaista vastaan taistellaan. Museo-oppaiden vanhat asut viimeistelevät ilmapiirin, ilmassa leijailee paahdetun perunan tuoksu ja aiheeseen sopiva musiikki soi taustalla Jokainen kävijä pääsee myös osallistumaan työpajoihin, joissa voi valmistaa ja paistaa oman pottunsa. Poznanin kokonaan perunalla omistettu museo on ainoa laatuaan Puolassa. Tervetuloa tutustumaan perunamuseoon! Museo20 zł / 5 €.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_kansallismuseo_1.jpg

POZNANIN KANSALLISMUSEO

Poznańin kansallismuseo on yli 150 vuotta vanha. Se on yksi Puolan vanhimmista, suurimmista ja tärkeimmistä museoista. 1900-luvun alussa rakennetussa maalausten ja veistosten galleriassa on pääasiassa länsieurooppalaisia ​​teoksia Hollannista, 1500- ja 1600-luvun Flanderista, 1400-1700-luvun Italiasta ja Saksasta sekä ainoa espanjalaisen taiteen kokoelma Puolassa mukaan lukien teoksia taiteilijoilta. Poznańin kokoelmaan kuuluu myös arvokkaita ranskalaisten maalareiden teoksia. Museossa on myös erinomaisia ​​puolalaisia ​​maalareita, kuten Jacek Malczewski, Stanisław Wyspiański ja Jan Matejko.

Pohjakerroksessa on keskiaikaisen taiteen pysyviä näyttelyitä, erinomaisia ​​veistoksia ja maalauksia 1100-1500-luvuilta. Alakerrassa on Muinainen taidegalleria, jossa on ainutlaatuinen kokoelma Rooman keisarillisia muotokuvia puolalaisissa kokoelmissa, alakerrassa Keskiaikainen taidegalleria - kokoelman vanhimmat näyttelyt ovat myöhäisromaanisia muistomerkkejä. arkkitehtoninen kiviveistos Strzelnon Norbertiiniluostarista Kujawyssa noin vuodelta 1200 ja Puolan taiteen galleria XVI - XVIII, jossa on ainutlaatuinen kokoelma arkkumuotokuvia.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_kansallismuseo_2.jpg

Ensimmäisessä kerroksessa on kokoelmia Länsi-Euroopan taidetta - hollantilaista maalausta Quentin Massysin, ja Joos van Cleven maalauksia, flaamilaisia ​​ja hollantilaisia ​​maalauksia Jan van Goyenin, Salomon Ruysdaelin tai italialaisen Willem Clesz Hedan teoksilla Sofonisbyn maalauksilla. Anguissola Bronzin, Bellini, Strozzi, Saksan ensimmäinen puoli vuosisata - Arnold Böcklinin, Johann Overbeckin kankaat ja Puolan ainoa espanjalaisen maalauksen kokoelma, jonka helmiä ovat Zurbaranin, Riberyn ja Velazquezin mestariteokset. Poznańin kokoelmaan kuuluu myös useita erittäin arvokkaita ranskalaisten mestareiden teoksia, joista ainoa Claude Monet'n maalaus Puolassa on Ranta Pourvillessä.

Uudessa siivessä on Puolan taidegallerian teoksia valistuksen ajoilta romantiikan, realismin, ekspressionismin, impressionismin,  ja symbolismin taiteen kautta - mukaan lukien Puolan suurin Jacek Malczewskin maalauskokoelma, maalaus, mm. Chełmoński, Podkowiński, Pankiewicz, Gierymski, Boznańska, Laszczkan, Szymanowskin, Dunikowskin veistokset, École de Paris -piirin taiteilijat, koloristit Kantorin, Nowosielskin, Szapocznikowin nykytaiteeseen ja teoksia kahden viime vuosikymmenen ajalta.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_linnakukkula_2_taiteollisuusmuseo_1.jpg

TAIDETEOLLISUUSMUSEO

Taideteollisuusmuseo on Poznańin kansallismuseon haara. Se sijaitsee Przemysł-kukkulalla Poznańin sydämessä. 43 metriä korkeasta linnan tornista avautuu ainutlaatuinen näkymä kaupunkiin ja sen ympäristöön. Raczyńskin ja Przemysłan linnan yhdistetyissä rakennuksissa, lähes 1500 m²:n alueella, esitellään uusi pysyvä, kokonaan taideteollisuudelle omistettu näyttely - ainoa tällainen paikka Puolassa.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_linnakukkula_4_taiteollisuusmuseo_4.jpg

Noin 2000 esinettä on esillä 18 tilassa 4 kerroksessa - esineitä, jotka ovat olleet ihmisen käytössä keskiajalta nykypäivään ja jotka palvelivat häntä eri olosuhteissa. Esineiden joukosta löytyy huonekaluja, keramiikkaa, lasia ja metallia, aseita, koruja, kankaita, pukuja ja asusteita. Museo esittelee taideteollisuutta keskiajalta nykyaikaan.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_linnakukkula_3_taiteollisuusmuseo_3.jpg

Kokoelma on esillä tavalla, joka helpottaa ihmisten tarpeiden, toiveiden ja kiinnostuksen kohteiden tuntemista ja ymmärtämistä, samalla kun esitellään menneiden ajanjaksojen aineellista, henkistä ja henkistä elämää. Museon sijaintipaikan kuninkaallisen menneisyyden muiston säilyttämiseksi pohjakerrokseen on sijoitettu Przemysl II:ta ja linnan historiaa käsittelevä näyttely.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_soitinmuseo.jpg

SOITINMUSEO

Soitinmuseo on ainoa laatuaan Puolassa ja yksi harvoista Euroopassa. Se luotiin vuonna 1945 suoraan Alter Marktille, ja siinä on noin 2000 näyttelyn kokoelma eri puolilta maailmaa. Pysyvässä näyttelyssä on kokoelma puolalaisten ja italialaisten soitinvalmistajien kielisoittimia, suuri määrä pysty- ja flyygelejä sekä valikoima puu- ja vaskisoittimia. Osa näyttelystä on omistettu puolalaisille kansansoittimille, loput Afrikasta, Australiasta ja Oseaniasta, Aasiasta ja Euroopasta tuleville soittimille. Yksi arvokkaimmista ja samalla vanhimmista soittimista on yksi neljästä säilyneestä kelttiläisestä karnyksista 2. tai 1. vuosisadalta eKr. ja Lusatian kulttuurista noin 3 tuhatta vuotta vanha soitin. Museossa on Keski- ja Länsi-Euroopan ainoa tiibetiläisten soittimien kokoelma. Se sisältää teleskooppitrumpetteja, symbaaleja, oboja ja symbaaleja. Pohjakerroksessa on erittäin pitkät perinteet mekaaniset instrumentit. Ensimmäisessä kerroksessa, goottilaisessa salissa, voit ihailla Puolan ainoaa säilynyttä kahdella rivillä varustettua cembaloa 1700-luvulta. Puolalaisten soittimien osasto sisältää kaikki kahdeksan säkkipillimuotoa ja on Puolan suurin kokoelma niitä. Museossa on esillä myös Oscar-palkinto, jonka Jan Kaczmarek sai elokuvasta When Dreams Learn to Fly.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_posenin_zoo_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_zoo_portti_2.jpg

POZNANIN ELÄINTARHA

Puolan toiseksi suurin, valtava 116 hehtaarin uusi eläintarha avattiin yleisölle vuonna 1974 entisen 1800 luvun linnoituksen alueelle. Eläimiä pidetään täällä luonnollisissa olosuhteissa. Jotta voimme nähdä noin 140 lajia ja 2000 eläintä, on tätä tarkoitusta varten tarjolla 3 nähtävyyspolkua. Vuonna 2009 luotiin moderni elefanttirakennus. Vuonna 2013 ruskeakarhu muutti eläintarhaan. Uusi eläintarha on kuuluisa petolinnuista ja pöllöistään. Eläintarhasta löytyy ravintola.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_puistorata_2.jpg

MALTANKAN PUISTORATA

Maltan järven pohjoisrantaa pitkin kulkee 3,8 km pitkä "Maltanka" 600-mm kapearaiteisen puistorautatien reitti, jolla pääsee uuteen eläintarhaan. Juna kulkee päivittäin huhtikuun lopusta syyskuun loppuun. Vaunuja vetää muun muassa Borsigin vuonna 1925 Berliinissä valmistama höyryveturi. Viehättävä reitti johtaa lähtöasemalta: "Maltanka, pysäkkien: Pty ja  Balbinka, kautta Zwierzyniec, joka sijaitsee lähellä Eläintarhan pääsisäänkäyntiä. Junamatkalla voit ihailla viehättävää Maltanka järveä jossa on Poznanin suurin suihkulähde. Maltanka asemalla on tyylikäs ravintola joka rakennettu vanhan rautatiearkkitehtuuriin, perinteiseen puurakenteiseen tyyliin. Juna kulkee arkisin Maltankalta tunnin välein klo 10.00-18.45, la-su 1/2 tunnin välein 10-18. Eläintarhalta 10.30-18.30.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_Maltan_asemaravintola.jpg

Maltanka asemaravintolan olutpuutarha on mukava paikka lounastaa. Listalla on mm. herkullista grillikylkeä, porsaanleikkeitä ja porsaan pihvejä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_ilta_1_2.jpg

Poznanin yöelämä on vilkasta opiskelijoiden ansiosta. Yöelämä on keskittynyt vanhankaupungin alueelle.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_tori_ilta_panimoravintola_2.jpg

Poznanin yli 500 ravintolasta, baarista ja kahvilasta löydät käytännössä kaikkea paikallisista erikoisuuksista nykyeurooppalaiseen keittiöön ja itämaisiin makuihin. Vegaanit, gluteenittomien leivonnaisten ystävät, kahvittelijat, sushiin ihastuneet ja paikallisia makuja metsästävät – jokainen löytää jotain sopivaa.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_ilta_2_ravintolat_2.jpg

Etenkin Wrocławska-kadulta löytyy paljon valinnanvaraa halvoista shottibaareista, pubeista, klubeihin ja yökerhoihin. Yökerhoissa kannattaa vierailla jo siksi, että puolalaiset nuoret ovat estottomia ja taitavia tanssijoita. Vaikka menoon ei itse uskaltautuisi mukaan, voi sen seuraaminenkin olla elämys.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_Kolumbus_pubi.jpg

Columbus pub & restaurant terasseineen Rynek toriaukion kulmassa tarjoaa herkullisia schnitzeleitä ja hyvän valikoiman puolalaisia oluita.

21.3_Breslau-Posen_meksikolainen_ravintola_p.jpg

MEXICAN RESTAURANT

Ehkä mietit, missä voit syödä jotain herkullista? Mexican Restaurant on poikkeuksellinen paikka, jossa voit maistella ainutlaatuisia meksikolaisia ​​ruokia, jotka perustuvat perinteisiin resepteihin, joita on täydennetty yli kymmenen vuoden ajan. Meksikolainen ei kuitenkaan tarkoita vain upeita ruokia kohtuuhintaan. Pienimpiin yksityiskohtiin huomioitu sisustus heijastelee täydellisesti meksikolaisen pueblon tunnelmaa. Ei siinä kaikki! Ystävällinen palvelu, elävä musiikki ja tunnelma ravintolassa saavat aina hymyn huulille. Vuosien varrella paikasta onkin tullut matkustajiemme suosikkiravintola Poznanissa.

21.3_Breslau-Posen_Puolan_kana_ravintolaketju.jpg

Chłopskie Jadło ravintolaketju tarjoilee tuoreista raaka-aineista valmistettuja puolalaisia ​​"kotikeittiön" ruokia. Puolassa on 10 Chłopskie Jadło -ravintolaa. Niitä löytyy enimmäkseen kaupunkien keskustoista ja suosituista ostoskeskuksista. Chłopskie Jadłon sisustus suunniteltiin alun perin näyttämään talonpoikastaloilta, joissa paikkaa koristavat uunit ja puupenkit. Nykyään lämpimät ja kodikkaat sisätilat on säilytetty modernilla kansantyylillä niin, että se tuo mieleen vanhan puolalaisen kodin. Ravintoloiden sisustuksen johtoaiheena on kana ja kansanmusiikkia nykyaikaisesti yhdistettynä. Ravintolan ominainen sisustus ja rento idyllinen tunnelma yhdessä palvelevat herkuttelua pienemmissä ja suuremmissa ryhmissä. Ja kaikki tämä alkuperäisen kansanmusiikin siivittämänä. Chłopskie Jadło -ravintolan menu sisältää parhaita puolalaisia ​​herkkuja, jotka on valmistettu alkuperäisten reseptien mukaan. Ruokalistalta löytyy välipaloja, keittoja, mehukkaita lihoja, kotitekoisia marinadeja, jälkiruokia sekä erilaisia ​​rouheita ja pannukakkuja. Klo 12-14 välillä edullinen päivittäin vaihtuva lounas.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_olutpysakki_baari.jpg

Piwna Stopa pub hostellimme vieressä olevalla sisäpihalla on harrastajien luoma paikka harrastajille. Tarjolla on yli 200 erilaista pullo olutta ja 16 hanaolutta paikan päällä. Aperitiiviksi tarjolla tšekkiläisistä olutkellareista ja pubeista tunnettua hermeliiniä - kuukauden ikäistä sinihomejuustoa sipulilla ja paprikalla. Suurempaan nälänhätään suosittelellan alkuperäisiä hot dogeja hirvenlihalla tai pulled pork sandwichillä. Kesäisin vehreä ja tunnelmallinen puutarha, jossa on grillipaikka ja leveät penkit, jotka sopivat isomman ryhmän tapaamisiin. Puutarhalavalla vierailee usein esiintyjiä rockin, bluesin ja jazzin rajalta, soittaen intiimejä konsertteja ja ilahduttaen yleisöä miellyttävillä soundeilla.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_rokkitalli_baari.jpg

Rock Garaz baari löytyy samalta hostelimme viereiseltä sisäpihalta. Hyvä valikoima erimaalaisia oluita edulliseen hintaan. Sisäpihalla kesäterassi. Pientä suolaista naposteltavaa oluen seuraksi kuten tapaksia, toasteja ja laardileipää.

21.3_Breslau-Posen_Tiinanbaari.jpg

Thonet olutkellari, joka on avoinna klo 18-02 tarjoaa erikoisoluita kohtuuhinnalla n. 7-10 zl / 1,60-2,40 € ja matkustajillamme onkin ollut tapana kokoontua sinne illan viimeisen oluen ääreen.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_colomb_pubi_2.jpg

FORT COLOMB

Vanhaan preussilaiseen linnoitusrakennelmaan restauroitu baari. Yli viisi metriä maan alapuolella sijaitsevat tiiliset kasemaatit antavat mahdollisuuden tuntea linnoituksen ilmapiirin. Baarissa on valikoima monen tyyppisiä suosittuja lagereita ja vehnäolutta. Kesäisin ksi kaupungin parhaista terasseista. Ulica Powstanców Wielkopolskich.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_kebap_paikka.jpg

Poznan hemmottelee myös pikaruoan ystäviä kohtuullisilla hinnoilla. Kebap ranskalaisilla ja cola 3,75 €.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_ostokset_1_2.jpg

Puola on erittäin edullinen ostosmaa ja Poznanista löytyy varsin hyvät ostosapajat esimerkiksi vanhankaupungin torilta, Wolnosci-kadulta, Święty Marcin -kadulta. Polwiejskaa kävellessäsi löydät muodikkaita vaatteita ja hienoja kenkäkauppoja sekä pikaruokapaikkoja. Polwiejskan toisessa päässä on Stary Browar ja toisessa Kupiec Poznanski, molemmat modernit ostoskeskukset, joissa on kaikentyyppisiä kauppoja. Kaupungin lukuisista kauppakeskuksista pakollinen nähtävyys on ydinkeskustan Vanha panimo Stary Browar ostoskeskus, joka sijaitsee entisen Hugger olutpanimon tiloissa ja tarjoaa erityislaatuiset puitteet shoppailuun. Keskus valittiin vuonna 2005 maailman parhaaksi keskikokoiseksi ostokeskukseksi. Se ei ole vain ostoskeskus, vaan yhdistelmä myymälöitä ja taidegallerioita. Yli 200 myymälää, yli tusina ravintolaa ja kahvilaa, teatteri, konserttisali, näyttelyalueet, 3 musiikki-clubia ja historiallinen puisto. Kupiec Poznański on moderni ostoskeskus aivan Poznańin sydämessä. Suomalaiselle edullisia ovat usein kengät CCC tai Deichman liikkeistä ja vaatteet.


21.3_Breslau-Posen_hostelli_1.jpg

POZNAN / POSEN HOSTELLI** 7 yötä, aamiainen

Moderni hostelli sijaitsee ihanteellisella paikalla Poznanin Vanhan kaupungin alueella, 200 metrin päässä Vanhan kaupungin aukiosta, 700 metrin päässä Pyhän Stanislaus piispan kirkosta ja 800 metrin päässä Puolan kuninkaanlinnasta. Majoituspaikan palveluihin kuuluu 24h-vastaanotto, pesulapalvelut, hissi, jaettu keittiö jossa on tarjolla maksutonta kahvia sekä ilmainen WiFi kaikissa tiloissa. Majoituspaikassa on iltaviihdettä ja yhteinen oleskelutila tikkatauluineen ja biljardipöytineen. Kaikissa huoneissa on taulu-tv. Mannermainen aamiainen tarjoillaan joka aamu kellarikerroksen aamiaishuonessa. Ravintoloita, pubeja löytyy jo 20 m. päästä ja elintarvikepuoteja 150 m päässä. Ratikkapysäkki 200 m päässä.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_hostelli_1_huone_1hh.jpg

Yksinkertaisia ​​kirkkain värein sisustettuja 16 m² kahden hengen huoneita joissa on parivuode tai kaksi erillistä vuodetta, taulu-tv ja oma kylpyhuone. Aamiainen klo 9-10. Myös huone yhdelle, leveällä vuoteella tv:llä ja omalla kylpyhuoneella.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_hostelli_2_huone_2hh.jpg

Yksinkertaisia ​​kirkkain värein sisustettuja 10 m² kahden hengen huoneita joissa on kaksi erillistä vuodetta, taulu-tv, vaatekaappi, tuoli ja yöpöytä. Kylpyhuone on käytävällä. Aamiainen klo 9-10. (säästömajoitus 435 € 2hh:ssa, 525 € 1hh kylpyhuone käytävällä).


22.-29.8  FESTUNG POSEN SOTAHISTORIAN FESTIVAALI 2022 ALUSTAVA MATKAOHJELMA:

Lauantain ja sunnuntain Linnoitusfestivaalin ohjelma tarkentuu elokuussa!

22.8 MAANANTAI

Klo 21.30 kokoontuminen Helsingin lentoasemalla lähtöaulassa. Klo 23.35 Ryanairin lento FR 9316 Poznaniin lähtee. Kone laskeutuu Poznanin lentokentälle klo 00.25. Klo 00.45 lähtee kuljetus hotellille. Klo 01.15 sisään kirjoittautuminen hotelliin. Mahdollista lähteä vielä oluelle torin laidan baareihin.

23.8 TIISTAI

Klo 9-10 aamiainen. Klo 09.30- matkanjohtajan johdolla (klo 10-11.30) Posenin keskitysleiri ja Klo 12-14 Puolan panssarimuseo. Lounastauon jälkeen iltapäivällä ( klo 16-17) Vanhankaupungin torin keskellä Wielko-Polskan Sotamuseo. Illalla klo 19 yhteinen illanvietto (illallinen ja ruokajuoma kuuluu matka hintaan) Poznanin Vanhan kaupungissa meksikolaisessa ravintolassa.

24.8. KESKIVIIKKO

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_Saksan_Keisarin_linnan_nayttely_1.jpg

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_Saksan_Keisarin_linnan_kahvila.jpg

Klo 09-10 aamiainen. Klo 10 Matkanjohtajan johdolla Posenin Preussin kuninkaan linna jonka historiasta kertovaan näyttelyyn tutustumme, ja pidämme kahvitauon linnan kahvilassa. Samalla tutustumme  linnan kellarissa olevaan Poznanin kansan nousun 1956 museon näyttelyyn ja kadun toisella puolella olevaan Enigma keskuksen näyttelyyn. Käymme huurteisella oluella linnankellarin pubissa.

25.8 TORSTAI

Klo 09-10 aamiainen. Matkanjohtajan johdolla Maltankan höyrypuistojunalla Eläintarhaan. Lounastauko Maltankan aseman gruusialaisen ravintolan olutpuutarhassa.

26.08 PERJANTAI

Klo 9-10 aamiainen. Klo 10-12 matkanjohtajan johdolla Citadel puisto: sotilashautausmaat, Asemuseo. Lounastauon jälkeen vielä klo 13.00-13.30 Poznanin armeijamuseo.

27.08 LAUANTAI

Klo 9-10 aamiainen. Klo 09.45 matkanjohtajan johdolla lähtö Festung Posenin linnoitusfestivaaleille FORT VIIa, FORT IIa THÜMEN. Lauantain ja sunnuntain linnoitusfestivaali ohjelma tarkentuu elokuussa!

28.08 SUNNUNTAI

Klo 9-10 aamiainen. Klo 09.45 lähtö Festung Posenin linnoitusfestivaaleille Gauleir Greislerin bunkkeri, FORT V.a BONIN, Fort III (Graf Kirchbach), saksalaisia väestönsuojia, FORT 1A LA BOYEN.

29.9 MAANANTAI

Klo 9-10 aamiainen. Huoneiden luovutus klo 10. Matkatavarat saa jätetettyä hostellin alakerran matkatavasäilytys huoneeseen. Klo-16 vapaata ohjelmaa. Omakustanteinen lounas yhdessä ennen lentokentälle lähtöä. Klo 17.30 kuljetus Poznanin lentokentälle.

21.3_Breslau-Posen_Puolan_lentokentta.jpg

Poznan-Ławican kansainvälinen lentoasema sijaitsee vain 7 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentokentällä on turisti-info, valuutanvaihto, pankkiautomaatteja, kahviloita, ravintoloita, alkoholi- ja tuliaismyymälä. Klo 20.20 Ryanairin lento FR 9315 lähtee Helsinkiin. Kone laskeutuu klo 23.10 Helsingin lentoasemalle.

21.3_Breslau-Posen_lentokone.jpg

MENO MAANANTAI 22.8 23:35 Helsinki kesto 1h 50m · Operated by Buzz > 00:25 Poznan Flight no. FR 9316

PALUU MAANANTAI 29.8 20:20 Poznan kesto 1h 50m · Operated by Buzz > 23:10 Helsinki Flight no. FR 9315

Ryanairin:in lennon hintaan sisältyy vain reppu tai pieni laukku (40x20x25 cm sisältäen kahvat & pyörät) matkustamoon, 10 kg lentolaukku ruumaan +23 €, 20 kg iso matkalaukku ruumaan maksaa ennakkoon varattuna +41 € meno-paluu.

Ryanair on tarkka laukkujen mitoista ja lentoyhtiöllä on oikeus laittaa liian iso matkatavara ruumaan ja matkustajan on maksettava vaadittava lisämaksu. Tämä on lentoyhtiön sääntö, eikä matkanjärjestäjä ole vastuussa näistä mahdollisista asiakkaille tulevista maksuista. Matlkustajalla on oltava passi tai henkilöllisyystodistus ja matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä!  E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.