27.8-1.9 Festung Posen linnoitusfestivaali 2020

27.8_Festung_Posen_sotahistorian_matka_6_pv._375_._logo_uusi.jpg

27.8_Festung_Posen_sotahistorian_matka_6_pv._375_._promo_2.jpg

27.8-1.9 FESTUNG POSEN LINNOITUSFESTIVAALI 2020 SOTAHISTORIAN MATKA PUOLA To-Ti 6 pv. 375 €.

375 € 2hh:ssa, 399 € 1hh Sis. Wizzairin lennot Turku-Gdansk, Varsova-Turku käsimatkatkavaran kanssa (8 kg /40 x 30 x 20 cm), kuljetukset Gdansk-Poznan-Varsova & lentokenttäkuljetukset, 4 yötä hostelissa*Posenissa, 1 hotelliyö** aamiaisella Varsovassa. Seuraavien nähtävyyksien ja museoiden sisäänpääsyt ja kuljetukset: Festung Posen: Fort V.a Bonin, Fort III, Fort VI Tiezen & taistelunäytös,  Asemuseo, Poznanin armeijamuseo, Posenin keskitysleiri, Puolan panssarimuseo, Saksan Keisarin linna, Citadel puiston sotilashautausmaat, Varsovan sotamuseo. Suomalainen matkanjohtaja on mukana koko matkan. VARAA HETI PAIKKOJA RAJOITETUSTI JÄLJELLÄ!

LÄHDE MIELENKIINTOISELLE SOTAHISTORIAN MATKALLE ENTISEEN LÄNSI-PREUSSIIN PUOLASSA & NÄE SAMALLA VARSOVA!

27.8_Festung_Posen_festival_2020_1a_linnoitus_5_lisakuva_2.jpg

Elokuun viimeinen viikonloppu on linnoitusjuhlaa Festung Poseninissa sotahistorianhistorian ystäville. 29. ja 30. elokuuta 2020 pidetään VIII Poznańin linnoituspäivät. Tapahtuman järjestäjät  koostuu museoista, instituutioista sekä linnoitusten ja historian ystävien yhdistyksistä ja järjestöistä. Poznańin linnoituspäivien aikan  voit vierailla lähes 30 paikassa ja nähtävyydessä. Kasemaatteissa ja maanalaisissa tiloissa vierailu on luonnollisesti "Poznańin linnoituspäivien" ohjelmassa, mutta linnoituksissa on paljon enemmän nähtävää. Voit maistella armeijaruokia, katsella näyttelyitä ja historiallisia taisteluja, kokeilla ampumaradalla

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_aukio_1_2.jpg

POZNAN

Entisessä Länsi-Preussissa oleva (Posen saks,) kaupunki on Warthe joen varrella Länsi-Puolassa. Se on Ison-Puolan voivodikunnan pääkaupunki ja yksi Puolan vanhimmista kaupungeista. Puolan viidenneksi suurimmassa kaupungissa asuu noin 557 000 ihmistä. Poznańista tuli jo keskiajalla yksi suurimmista ja merkittävimmistä Puolan kuningaskunnan kaupungeista.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_aukio_4_2.jpg

Pitkä historia näkyy Poznanissa eri aikakausien rakennuksina ja monumentteina. Arkkitehtuurissa erityisen vahva on saksalaissuuntaus. Poznan kuului Saksalle 1700-luvulta ensimmäisen maailmansodan loppuun jolloin 38.8 % kaupungin asukkaista oli saksalaisia. Posen on preussilaisen sotamarsalkka Paul von Hindenburgin syntymäkaupunki. Kaupunki liitettiin Puolan toisessa jaossa 1793 Preussiin, jossa se toimi Posenin provinssin pääkaupunkina jonka aikana se laajeni merkittävästi, ja oli myös vahvasti linnoitettu. Poznań palasi osaksi Puolaa maan itsenäistyessä uudelleen ensimmäisen maailmansodan lopussa 1918–1919.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_1_paakuva_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_keskusta_kesaterassi_2.jpg

Poznanin historialliset nähtävyydet sijaitsevat suurelta osin pienehkön vanhankaupungin alueella. Historiallisella Poznanilla on kaksi sydäntä: vanhankaupungin aukio Stary Rynek joka on yksi Keski-Euroopan kauneimmista ja Puolan suurimmista aukioista. sekä katedraalisaari Ostrów Tomski, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä aukiolta. Katedraalisaari on yksi Posensin kauneimmista alueista.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_saksalaiset_rakennukset_2.jpg

Keskustassa on myös saksalaisarkkitehtuurin hallitsema alue, jolla sijaitsevat monet tärkeät nähtävyydet, kuten yliopisto, ooppera, oikeustalo, pääposti ja Saksan keisarin vierailua varten 1900-luvun alussa rakennettu linna. Keskustan päänähtävyyksiin tutustuu leppoisasti kävellen päivässä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_Posenin_linnoitus_ilmakuva_1_2.jpg

FESTUNG POSEN

Poznańin linnoitus on joukko Posenin kaupungin ympärille rakennettuja linnoituksia. Kaupunkia ympäröi myöhemmin tiheä monikulmainen linnoitus. 1800-luvun kolmannella vuosineljänneksellä 9 linnoitusta joita vahvistettiin 18 bastionilla, jotka suojasivat kaupunkia. Ne rakennettiin 1800- ja 1900-luvuilla, kun kaupunki oli osa Preussia. Linnoitusjärjestelmä on laatuaan kolmanneksi suurin Euroopassa. Linnoitustyöt aloitti kenraali Carl Wilhelm Georg von Grolman, koska preussilaiset pelkäsivät Venäjän hyökkäävän Varsovan suunnalta. Kaupunki sijaitsi strategisessa paikassa lähellä Preussin ja Venäjän rajaa. Sieltä on Berliiniin 270 km ja Varsovaan 300 km.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_linnoitus_1_2.jpg

Monikulmainen linnoituksen pinta-ala oli 100 hehtaaria ja sitä ympäröi kuiva vallihauta, jonka leveys oli 6–32 metriä ja syvyys 7 metriä. Sen alueella oli kolmikerroksinen Kerwerk näkötorneilla ja tykistöterassilla. Puolustuskompleksi koostui kahdesta lukosta: Mała - Wierzbakilla ja Wielka - Warta. Tarvittaessa vesi voitiin laskea vaikeuttaen lähestymistä linnoituksiin. Linnoitusta vahvistettiin mobilisaatiosyistä ennen ensimmäisen maailmansodan puhkeamista, joka teki Posenista yhden Euroopan suurimmista sotilaallisista keskuksita, linnoituskaupungin, joka kestää erittäin pitkän piirityksenkin. Ensimmäisen maailmansodan aikana Posen oli sotatoimintojen alueen ulkopuolella. Linnoitusjärjestelmän keskeinen osa, Winiaryn linnoitus, rakennettiin 1828 - 1842. Siellä pidettiin ensimmäisen maailmansodan aikana sotavankeja.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_6_tiezen3_2.jpg

Toisessa maailmansodassa linnoituksessa oli Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken AG: n testiampumarata ja se oli saksalaisten puolustuksen keskus. Kun Neuvostoliiton puna-armeija eteni Pommeriin tammikuussa 1945 Posen julistettiin Festung Poseniksi, eli se oli linnoitus jota oli puolustettava hinnalla millä hyvänsä. Mahdollisuutta onnistuneeseen puolustukseen ei ollut, mutta Preussin vanhan linnoituksen ansiosta saksalaiset pystyivät kestämään Neuvostoliiton joukot kuukauden ajan. Gauleiter Arthur Greiser itse pakeni, mutta siviilien evakointi sallittiin vasta 20. tammikuuta. Neuvostoliiton joukot pääsi kaupungin laidoille 25. tammikuuta ja sitä seurasi yhdeksän päivän tykistökeskitys. 18. helmikuuta alkoi puna-armeijan maavoimien hyökkäys kaupunkiin apunaan joitakin puolalaisia siviilien ja Puolan armeijan yksiköitä. Yöllä 22. helmikuuta saksalainen Posenin linnoituksen komentaja  kenraalimajuri Ernst Gomell teki itsemurhan, ja seuraavana aamuna 23.2 jäljellä oleva varuskunta antautui. Taistelun jäljiltä 55% kaupungista oli tuhoutunut, mukaan lukien yli 90% Vanhastakaupungista.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_6_tiezen2_2.jpg

Toisessa maailmansodassa linnoitteet tuhoutuivat suurelta osin, mutta siellä täällä on jäljellä restauroituja osia linnoituksesta. Linnoitus toimii myös matkailukohteena ja esimerkki 1800-luvun saksalaisesta linnoitusarkkitehtuurista. Tärkeimmät linnoitusjäänteet ovat Gestapon vankilana ja keskitysleirinä toiminut Fort VII sekä Cytadela-puisto, jossa sijaitsi saksalaisten linnoituksen vahvin osa. Nykyään linnoituksessa on muun muassa kaksi museota asemuseo ja armeijamuseo, neuvostosotilaiden muistomerkkejä sekä sotilaiden hautausmaita. Fort VII taas toimii keskitysleirimuseona.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_6_tiezen1_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_6_tiezen4_2.jpg

FORT VI TIEZEN

Linnoitus rakennettiin 4 vuodessa ja saatin vuonna 1883 Preussin armeijan käyttöön. Se on yksi yhdeksästä tämän kaltaisesta linnoituksesta jotka muodostavat Posenin linnoituksen 18 bastionin kanssa. Fort VI jota Preussin kenraali Tiezenin mukaan kutsuttiin Tiezeniksi edustaa nykyisessä tilassaan yhtä parhaiten säilyneistä linnoitusrakennuksista Euroopassa.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_6_tiezen5_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_linnoitus__kierroskokoelmat_2_2.jpg

Opastetulla kierros maanalaisessa ja maanpäällisessä linnoituksessa. Pysyvät näyttelyt esittelevät Posenin linnoituksen historiaa ja Preussin armeijan varustuksia.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_linnoitus__kierroskokoelmat_1_2.jpg

Kasarmissa voit nähdä kuinka sotilaat asuivat linnoituksessa, missä oli aseita ja ampumatarvikkeita, joita he käyttivät. Näemme myös panssaroidun tykistön tähystyskupolin. 

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_linnoitus__1_teltta_2.jpg

FORT VI TIEZEN FESTIVAALIOHJELMAA

Opastetut linnoituskierrokset: lauantaina 29. ja sunnuntaina 25. elokuuta klo 11.00–17.00 joka tasatunti. Kierroksen kesto noin 1,5 tuntia. Puoli kilometriä maanalaista tunnelia, matkan varrella lukuisia näyttelyitä ja muita nähtävyyksiä, jotka ovat nähtävinä vain linnoituspäivinä.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_linnoitus_jenkkijeepit_2.jpg

Näyttelyt:Yhdysvaltain armeijan varustuksia ja  amerikkalaisia sotilaita Powidzin yksiköstä & amerikkalaiset autot Przeźmierówin sotilasajoneuvojen museosta.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_aseet_lisakuva_2_2.jpg

Historiallisten aseidenäyttely, Preussin armeijan postikortit. Kuinka ihmiset elivät sodan aikana (uusi huone).

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_aseet_lisakuva_sairaala_2.jpg

Kenttäsairaala, näyttely linnoitukset ympäri maailmaa, arkistokuvat ensimmäisestä maailmansodasta ym.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_aseet_lisakuva_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_linnoitus__taistelunaytos_1_2.jpg

Historiallisten tapahtumien esitykset: Preussin ajat, Kościańska-partiovaranto. Toinen maailmansota, GRH Ad Honores, GRH Warta.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_linnoitus_1920_taistelunaytos_1_2.jpg

TAISTELUNÄYTÖS

Teollisuusalue VI-linnoituksen vieressä klo 10:00-18:00: Suur-Puolan armeijan ja bolsevikiarmeijan välisten taistelujen lavastus vuonna 1920. Esitys yleisön osallistumisella. Suur-Puolan kansannousun 100. vuosipäivä ja ensi vuonna 100 vuotta Vislan alueella tehdyn ihmeen 100-vuotispäivää, siirrymme juuri siihen aikaan ja tuohon aikakauteen. Suur-Puolan armeijan ja Neuvostoliiton bolsevikiarmeijan välisten taistelujen lavastettu esitys. Ja osallistut siihen, odotamme läsnäoloasi ja aktiivista osallistumistasi. Aikakauden puvut ovat tervetulleita. Tulee paljon paukutuksia ja laukauksia, koska joka vuosi ammutaan MG08:lla ja tykeillä, joita kaikkia käytettiin vuosina 1919-1920.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_linnoitus__3_ruokaterassi_2.jpg

Gastronomia tarjoaa: kenttäkeittiöstä hernekeittoa, perunaherkkuja, makkaraa, hampurilaisia, jäätelöä, kahvi, vohvelit, käsityöoluita & virvokkeita ym.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_6_linnoitus__2_militariamyynti_2.jpg

Militariamyyjäiset matkamuistoineen, sotakirjallisuutta, koulutuspelejä, pienoismalleja ym. Ammuntaa:  laser-ammunta simulaattori, ilmakivääreillä ammuntaa, tarkka ammunta siluetteja.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_1a_linnoitus_1_2.jpg

FORT 1A LA BOYEN

Fort Ia rakennettiin vuosina 1887–1890 yhdestä kuudesta uudentyyppisestä keskilinnoituksesta, joka oli puolisuunnikkaan muotoinen. Fort Ia tehtävänä oli tukea tärkeimpien naapuri linnoitusten (linnoitus 1 ja linnoitus 2) välisen tasangon puolustusta. Monia ominaisuuksia, jotka ovat näkemisen arvoisia; melkein alkuperäinen asu, osittain toimiva kunnostettu viemärijärjestelmä, historialliset maaelementit koko säilyneellä linnoituksen tontilla. Linnoituspäivien aikana on mahdollista tutustua sen osiin oppaan avulla. Nähtävyyksiin tutustuminen kierroksilla: klo 10:45, 11:15, 12:45, 13:15, 14:45, 15:15, 16:45, 17:15, 18:00.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_1a_linnoitus_3_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_1a_linnoitus_2_2.jpg

Päivien ohjelmassa  myös: sotien välisen Poznańin varuskunnan yksiköitä (ratsuväki, jalkaväki, tykistö, panssaroidut aseet. On mahdollista verrata silloista aseistusta ja nykyaikaiseen Puolan armeijan varusteisiin, ja jopa suorittaa lyhyt "sotilaskoulutus".

27.8_Festung_Posen_festival_2020_1a_linnoitus_4_2.jpg

Ajoneuvonäyttely pysäköintialueella (klo 12.00, 14.00, 16.00, Warownan ja Gołężycka kadujen nurkassa). Ampumarata (erityyppiset ja kaliiperit) ja kenttäkeittiö.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_3_linnoitus_1_2.jpg

III: LINNOITUS

Fort III (Graf Kirchbach) rakennettiin vuosina 1877-1881. On yksi 9 tärkeimmästä linnoituksesta. Hyvin säilynyt kasarmi rakennuksen julkisivu. Linnoitusta ympäröi kuiva, 850 m pitkä, 5,5 m syvä ja 9 m leveä vallihauta. Vuosina 1887–1890 maanalaisten rakenteiden seinät ja katot vahvistettiin ja sivuille rakennettiin tykistöpatterit ammus suojineen. Vuonna 1892 asennettiin kaksi WT90-tyyppin teräksistä pyörivää jalkaväen tarkkailukupolia, ja 1900-luvun ensimmäisinä vuosina tykistön tulenjohtokupoli WTNeu. Kopio linnoituksen suurimmasta tykistä jonka kantavuus oli jopa 7700 metriä. Pienempiä modernisointeja toteutettiin ensimmäisen maailmansodan puhkeamiseen saakka. Toisen maailmansodan aikana linnoitusta käytettiin Focke-Wulf-lentokonetehtaan työpajoina ja varastoina.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_3_linnoitus_2_2.jpg

Opastettukierros sisältää sekä linnoituksen maanalaisen että maanpäällisen osan. Pysyvät näyttelyt esittelevät Poznańin linnoituksen historiaa, jäljennöksiä Poznańin linnoituksen alkuperäisistä suunnitelmista ja malli monikulmaisista linnoituksista, Preussin armeijan tarvikkeita. Kasarmisssa voit nähdä kuinka sotilaat asuivat linnoituksessa, missä tykit sijaitsivat ja mitä ammuksia käytettiin.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_3_linnoitus_3_2.jpg

Opastettuja kierroksia (kokoontumispiste ZOO-portin edessä) klo 11:00, 12:30, 14:00, 15:30, 17:00. Opas odottaa ryhmää eläintarhan pääportin edessä 10 min. Hän vie kierroksen jälkeen myös takaisin eläintarhan portille.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_5a_linnoitus_1_2.jpg

FORT V.a BONIN

On yksi 18 tykistölinnakkeesta, jotka muodostavat Posenin linnoituksen, ja on myös yksi uuden tyyppisistä 6 linnoituksesta. Rakennustöiden aikana se sai nimensä Bonin. Sitä ympäröi kuiva, yli 500 metriä pitkä, 5,5 metriä syvä ja 9 metriä leveä vallihauta. Linnoituksen keskiosassa on piha (Maidan) jonka läheisyydessä on linnoituksen tärkeimpiä kasarmeja. Kasarmin yläpuolella, pihan ympärillä, oli 5 tykistöpatteria, joissa oli tykkejä, jotka oli tarkoitettu 90 mm kaliiperin tykeille. Vuonna 1914 linnoitusta nykyaikaistettiin.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_5a_linnoitus_2_2.jpg

Opastettuja tunnin kierroksia klo 10:30-17: 00 (puolen tunnin välein). Oppaat jotka on pukeutuneet 1800-luvun preussilaiseen uniformuun vastaavat sotilasalan peruskoulutuksen järjestämisestä, jonka ansiosta uudet rekrytoituneet saavat ensimmäisen sotilasarvonsa! Suosittelemme, että puet mukavat jalkineet, ota kameran mukaan ja varaudu unohtumattomaan kokemukseen! Linnoituksessa vierailun lisäksi vierailijoille on tarjolla muita nähtävyyksiä: liikkuva Escape-huone, lasersammutusrata, ulkopeli (yhdistettynä linnoituksen VI nähtävyyksiin) ja nälkäisiä odottaa armeijan hernekeitto ym.!

27.8_Festung_Posen_festival_2020_2_linnoitus_1_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_2_linnoitus_2_2.jpg

FORT IIa THÜMEN

Rakennettiin vuosina 1887–1890 linnoituksen toisessa rakennusvaiheessa. Rakennuskustannukset olivat noin miljoona valtakunnan markkaa. Linnoitus nimettiin Thümeniksi Heinrich Thümenin kunniaksi. Kierrokset klo 10:00-16:00 kun on kerääntynyt 20 hengen ryhmä. Myynnissä juotavaa ja purtavaa.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_7a_linnoitus_2_2.jpg

FORT VIIa

Fort VIIa -alueelle perustettiin vuosina 1888 -1896 "Koliber" -voimien viestikeskus. Sen esittelyä linnoituspäivinä lauantaina klo 13:00, 15:00, 17:00 & sunnuntaina klo 10:00, 12:00, 15:00 ! Ohjelmassa: opastettuja kierroksia historiallisissa virkapukuissa, dioraamat ja historialliset näyttelyt, historialliset ajoneuvot (mukaan lukien Fort TR15 vuodesta 1915!), ratsastusta, laseramuntaa - Counter Strike live, armeija hernekeittoa kenttäkeittiöstä ym.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_4_linnoitus_2.jpg

FORT IVa

Toisen maailmansodan jälkeen rakennus räjäytettiin osittain ja purettiin. Siitä huolimatta se on parhaassa teknisessä kunnossa sodan jälkeen vaurioituneissa linnoituksissa Vierailijoita odottavat 1800-luvun linnoituksen jäännökset, Poznańin linnoituksen varustelu ensimmäisen maailmansodan aikana, Puolan armeijan rakentama konekivääri-suoja, linnoitus elokuussa 1939 - toisen maailmansodan aattona, sekä vuoden 1945 taistelu linnoituksessa ja taistelun jäljet. Opastetut kierrokset 11:15, 12:30, 13:45, 15:00, 16:15 Bobruiskin 1918/1919 ja Suur-Puolan taisteluihin 1939 liittyen. Myynnissä virvokkeita ja laardileipiä  (leipä + porsaan rasvaa ja suolakurkkua).

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_1_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_4_2.jpg

ASEMUSEO

Museo sijaitsee Preussin vuosina 1828-1842 rakentamassa entisen Weinbergfestung (Fort Winiarian) alueella. Museo on vuonna 1872 rakennettussa bunkkerissa joka toimi laboratoriona ammuksien valmistamiseksi ja myöhemmin ampumatarvikkeiden varastona.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_2_2.jpg

Alkuperäisessä säilyneessä sisustuksessa on esitelllä militariaa, asiakirjoja, valokuvia, piirrustuksia ja jäännöksiä Posenin linnoituksesta.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_12_haaarniskasali_2.jpg

Museon vanhimmat näyttelyesineet ovat peräisin 1700-luvulta.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_3_2.jpg

Suuri osa näyttelystä on omistettu helmikuun 1945 Posenin linnoituksen taistelulle.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_armeijamuseo_1_2.jpg

Lisäksi museossa on esillä erilaisia Puna-armeijan ja Saksan armeijan varusteita, aseita ja ammuksia, joita on löytynyt "Cytadela" -alueelta puiston rakentamisen aikana.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_6_2.jpg

Ulkoalueella on erilaisia sotilasajoneuvoa kuten Studebaker US-6 -kuorma-auto Katyusha" BM-13N ZiS-5/12, P-3A-tutka-asemalla,

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_7_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_5_3.jpg

tankkeja kuten T-34/76, IS-2, T-34/85, ISU-122, tykkejä ja haupitseja.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_9_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_8_2.jpg

Ilmailunäyttelyssä voit nähdä: IL-28 ja Su-20 pommittajat, MiG-15, MiG-21 ja Lim-5 hävittäjät, TS-11 Iskra-harjoitus- ja koulutuslentokoneet, An-2-monikäyttölentokoneet sekä SM-1 ja SM-monikäyttöhelikopterit 2.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_poznanin_armeija_museo_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_posenin_sotamuseo_1_2.jpg

POZNANIN ARMEIJAMUSEO

Museo sijaitsee kasemaattikäytävällä, joka tunnetaan nyt nimellä "pieni lukko". Käytävä muodosti alun perin Fort Winiaryn länsipisteen. Museo tarjoaa kävijöille mahdollisuuden oppia lisää kaupungin sotahistoriasta, keskittyen erityisesti toiseen maailmansotaan ja sotien väliseen aikaan.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_posenin_sotamuseo_2_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_posenin_sotamuseo_3_2.jpg

Näyttelyssä on suuri joukko näiden aikojen esineitä, mukaan lukien erilaiset sanomalehtileikkeet, kartat, aseet, valokuvat ja univormut. Mutta myös muut aikakaudet ovat esillä ja eräät esineet kuten vanhat luodit ja armeijan säilytyslaitteet ovat peräisin vuodelta 1897.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_KZ_1_2.jpg

POSENIN KESKITYSLEIRI

Fort VII, virallisesti Konzentrationslager Posen:in toiminta alkoi 10.10.1939, jolloin ensimmäiset puolalaiset vangit tuotiin leiriin ympäröiviltä alueilta. Fort VII soveltui keskitysleiriksi sijaintinsa puolesta, se oli sivummalla kaupungista ja suurien muurien ja kasvillisuuden suojaama. Keskitysleiri muutettiin 1939 marraskuussa Gestapon vankilaksi ja ”kauttakulkuleiriksi”.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_KZ_2_uusi_2.jpg

Suurin osa leirille alkuun tuoduista vangeista oli puolalaista sivistyneistöä ja Sleesian kansannousun veteraaneja. On arvioitu, että Poznanin linnoituksessa VII jopa 400 mielenterveyspotilasta kaasutettiin hiilimonoksidilla, mukaan lukien 27 potilasta Poznanin kaupungin sairaalan mielenterveysosastolta. Heidän kohtaloksi muodostuivat ensimmäiset hiilimonoksidi kaasukammiokokeilut käyttämällä terässylintereistä johdettua hiilimonoksidikaasua (CO). Ei ole poissuljettua, että desinfiointiainetta Zyklon B käytettiin "kokeellisessa kaasutuksessa". Heinrich Himmler oli paikalla tarkastamassa tämän kaasutusmenetelmän toimintaa 12. tai 13. joulukuuta 1939.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_KZ_3_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_Kz_5_2.jpg

Fort VII:tä pidettiin erityisen ankarana keskitysleirinä ja vankien määrään nähden vartijoita oli paljon. Eri arvioiden mukaan 4500-20 000 ihmistä, lähinnä puolalaisia Poznańista ja ympäröivältä alueelta, kuoli vangittuna leirillä. Vuoden 1943 keväällä aloitettiin leirin alasajo asteittain, sillä linnoitusosa haluttiin ottaa sotateollisuuskäyttöön.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_KZ_4_2.jpg

Muistomerkki toimii museona: se on dokumentoinut Wielkopolskan alueen uhrien kärsimykset natsiterrorin aikana. Näyttelyssä on runsas kokoelma leirin kirjeenvaihtoa, piirroksia, valokuvia, vankien henkilökohtaisia ​​asiakirjoja, Saksan viranomaisten myöntämiä asiakirjoja sekä leirin arjen kulttuuriesineitä: leivästä valmistetut mitalit, lompakot, pienet sanakirjat, rukouskirjat ym.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_sotilashautuumaa_1_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_sotilashautuumaa_2_2.jpg

CITADEL PUISTON SOTILASHAUTAUSMAAT

Puiston lounaisreunan rinteessä on joukko sotilashautausmaita. Niihin kuuluu ensimmäisen maailmansodan jälkeen perustettu Kansainyhteisön hautausmaa ("Poznańin vanha varuskunnan hautausmaa"), joka sisältää enimmäkseen ensimmäisen maailmansodan aikaisten sotavankien ja toisen maailmansodan lentäjien haudat. Rinteessä on myös Puolan ja Neuvostoliiton sotilaiden hautausmaita. Englantilaisella sotilashautausmaalla on mm. Suureen pakoretkeen osallistuneiden 48 englantilaisen sotilaan viimeinen leposija. Posenin taistelussa kaatuneille saksalaisille on Saksan sankarihautausmaa (Ehrenfriedhof). Täällä on myös on venäläisten ja ranskalaisten sotavankien joukkohautoja joille on muistomerkit. Natsien ja Neuvostoliiton terrorin uhrien haudat Puolan sankarien hautausmaalla."Heroes 'Monument"on näkymä hautausmaille, seisoen portaiden yläosassa, jotka muodostavat puiston pääsisäänkäynnin. Sankareiden muistomerkin lähellä seisoo kahdeksannen armeijan komentajan Neuvostoliiton marsalkka VasiliyZvechkoin (1900-82) jonka joukot hyökkäsivät linnoitukseen vuonna 1945, kunniaksi vuonna 1982 paljastettu muistomerkki.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_1_2.jpg

POZNANIN PANSSARIMUSEO

Museossa on Puolan suurin panssaroitujen taisteluajoneuvojen kokoelma, jossa on noin 60 ajoneuvoa ensimmäisen maailmansodan, sotien välisen, toisen maailmansodan ja kylmän sodan ajalta. Museossa on tankkeja, telatykkejä ja rakettitykistöä, panssaroituja tiedusteluajoneuvoja, panssaroituja autoja ja miehistönkuljetusajoneuvoja, tykistötraktoreita ja hinausautoja, hinattavaa tykistöä. Museossa on myös jalkaväen rautatievaunu joka oli Poznańczyk-panssaroidussa junassa.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_6_2.jpg

Suurin osa laitteista on Neuvostoliitossa valmistettu, ja niitä käytettiin toisen maailmansodan aikana Puolan armeijan panssariyksiköiden varustuksena vuodesta 1943 lähtien.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_5_2.jpg

Myös panssarintorjunta aseistusta ja muita ajoneuvoja kuten ZIL-111D -limusiini ym. Jokaisessa panssaroidussa ajoneuvossa on alkuperäisiä varusteita ja aseita.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_4_2.jpg

Tankit mm. Vickers E, T-70, T-34/76, T-34/85s, T-54, T-55, IS-2, IS-3, PT-76, Sherman Firefly,  M36 Jackson, M48A5 & M60A1 Patton, M48A5 & M60A1 Patton.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_2_2.jpg

Telatykkejä ja rakettitykistöä mm. Jagdpanzer 38(t) Hetzer, Sturmgeschütz IV, SU-76, SU-100, ISU-122, ISU-152, ASU-85, 2S1 Goździk, 2S7 Pion, M10 Achilles, 9K52 Luna-M – t. Panssaroidut autot ja miehistön kuljetusvaunut mm. Austin Putilov kopio, Daimler Dingo, M4A1 Half-Track, BTR-152, BTR-60, BRDM-2, FUG, OT-64 SKOT, OT-62 TOPAS.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_3_2.jpg

Tykistötraktorit ja hinausautot mm. Sd.Kfz. 6, MTS-306 - puolalaisen tykistötraktorin prototyyppi joka ei päässyt sarjatuotantoon, WPT-34. M88 hinausauto. Hinattava tykistö mm. Z on-2, Z on-3, M-30 77 mm FK 96 n.A.,105 mm cm leFH 18.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Greiserin_pommisuoja_2.jpg

GAULEITER ARTHUR GREISERIN HUVILAN BUNKKERI

Posenin provinssissa Saksan keisarikunnassa syntynyt Arthur Greiser (22.1.1897–14.7.1946) oli saksalainen natsipoliitikko. Hän oppi puolan kielen jo lapsuudessaan ja nuoruudessaan ja puhui sitä sujuvasti. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Greiserin kotiseudun jouduttua Puolalle, hän vihasi puolalaisia. Greiser oli Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen varhainen jäsen. Hän liittyi kansallissosialistiseen puolueeseen ja Sturmabteilungiin 1.11.1929 sekä SS:ään 30.6.1931. Hän sai palveluksistaan puolueen kultaisen ansiomerkin. Hän oli senaatin presidentti ja Danzigin vapaakaupungin varapäämies vuosina 1935–1939. Hänestä tuli 21.10.1939 Gauleiter ja 26.10.1939 lähtien Reichsgau Posenin valtakunnanjohtaja, joka nimettiin uudelleen Warthegauksi 29.1.1940. SS:ssä hänet ylennettiin 30.1.1942 SS Obergruppenführer -luokkaan. Hänet tunnettiin kuumapäisenä poliitikkona. Arthur Greiser oli myös "Saksalaisen Volkssturmin johtaja Gau Warthelandissa 25. syyskuusta 1944. Kun Puna-armeija aloitti suurhyökkäyksensä 12. tammikuuta 1945, siviiliväestöllä ei ollut evakuointisuunnitelmia. 20. tammikuuta 1945 illalla Greiser pakeni ”linnoitukseksi” julistetusta Festung Posenista Frankfurt an der Oderiin ja jätti linnoituksen miehistön ja kaupungin asukkaat puolustamaan Posenia. Sodan jälkeen hän antautui 17.5.1945 liittoutuneille Baijerin Alpeilla, josta hänet siirrettiin Puolaan vastaamaan sotarikossyytteisiin. Hänen oikeudenkäynti tapahtui Puolan korkeimmassa oikeudessa Poznanissa 21. kesäkuuta 1946. Greiseria syytettiin rikoksista Puolan kansa vastaan, sadoista tuhansista joukkomurhista, puolalaisten karkottamisesta pakkotyöhön "vanhaan valtakuntaan", osallisuudesta Puolan kansan ja valtioon ryöstämiseen sekä rauhan vastaisiin rikoksiin. Hänet tuomittiin 9.7.1946 kuolemaan ja hirtettiin Puolan viimeisessä julkisessa teloituksessa 21.7.1946.

Berwińskiego-katu 5 huvila rakennettiin 1900-luvun alussa rikkaalle saksalaiselle lakimiehelle Paul Ueckerille. Vuoteen 1942 asti Greiser asui ja työskenteli huvilassa. Talon pohjakerroksessa oli Greiserin oleskelu- ja ruokasali. Ensimmäinen kerros oli gauleiterin perheelle. Pieni teräspalkeilla vahvistettu väestönsuoja rakennettiin huvilan alle vuonna 1941 sen jälkeen kun brittiläinen RAF-pommittaja vahingossa pommitti Posenia. Suojaan mahtuu 5–7 henkilöä. Alkuperäiset rakenteet ovat säilyneet, muun muassa kaasutiivis ikkunaovi ja panssaroitu ovi, joka johtaa varauloskäynnille. Nähtävillä on varustus: lamput, alkuperäinen saksalainen kypärä, koneen pistoolin jäljennös, pussit, reppu, takki sekä Greiserin valokuva kehystettynä, alkuperäinen sanomalehti 26. lokakuulta 1944 jossa on Greiserin kirjoitus.  Opastetut kierrokset klo 9.00–17.00. Kierros kestää noin 15 minuuttia. Bunkkeri on hyvin pieni. Sinne mahtuu 5 henkilöä. Katoksen portaat ovat erittäin mutkittelevia ja alas meneminen vaatii fyysistä kuntoa.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_saksalainen_siviilipommisuoja_1._2.jpg

KOSCIELNA KATU 28 VÄESTÖNSUOJA

Väestönsuoja on rakennettu 1942 Koscielna kadun saksalaisille asukkaille. Pommisuoja on kunnostettu perusteellisesti ja siinä on monipuolinen näyttely. Opastettu kierros klo 11:00-18:00.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_saksalainen_siviilipommisuoja_2_2.jpg

Näyttely toisen maailmansodan univormuista ja sotilaallisista esineistä, kenttäkeittiö kuumana, matkamuistoja ja army-tavaraa myynnissä.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Wilson_puiston_saksalainen_siviilipommisuoja_2.jpg

WILSON PUISTON VÄESTÖNSUOJAT

Wilson-puistossa on kolme vuonna 1944 rakennettua pommisuojaa saksalaisille, jotka asuivat tuolloin ylellisissä kerrostaloissa Matejki-kadulla. Yksi kahdesta vierailijoiden nähtävissä olevista väestönsuojasta sijaitsee ul. Matejki 18 ja sillä on kaksi sisäänkäyntiä ja yksi varauloskäynti. Se koostuu sarjasta kapeita ja käämiytyviä huoneita, joiden kokonaispituus on 110 metriä. Kohde löydettiin vasta vuonna 1998 Wilson Parkin ja Palmutalon kunnostuksen yhteydessä. Jos tapahtuman aikana tai sitä edeltävänä päivänä on voimakkaita sateita, järjestäjät pidättävät oikeuden peruuttaa esittelyn. Opastetut kierrokset klo 11.00–16.00.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Solacki_puiston_saksalainen_siviilipommisuoja_1_2.jpg

SOLACKI PUISTON VÄESTÖNSUOJA

Pommisuoja rakennettiin vuosina 1942-43. Sen oli tarkoitus palvella lähellä olevien rakennusten saksalaisia ​​asukkaita. Opastetut kierrokset 10:00-18:00.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Solacki_puiston_saksalainen_siviilipommisuoja_2_2.jpg

Näyttely toisesta maailmansodasta ja vapaudesta taistelleiden sankarien muistonäyttely, esittelyssä sotatarvikkeita ja matkamuistoja toisesta maailmansodasta, näyttely Puolan uniformut vuosisadan vaihteessa, 1900 luvun puolalaisten joukkojen uniformut, soppatykki & hernekeittoa.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_saksalainen_siviilipommisuoja_2kerros_1_uusi_2.jpg

VÄESTÖNSUOJA (Jeżyckie Centrum Kultury)

Kolmikerroksinen 1800- luvun rakennus, jota käytettiin preussilaisen Grenadier rykmentin varastona/ruutivarastona. Rakennuksessa on kaksi tasoa syviä kellareita, joiden pinta-ala on yli 450 m2, toisen tason kellarien pinta-ala on yli 300 m2, ne koostuvat 4 korkeasta huoneesta, jotka ovat säilyttäneet ainutlaatuisen 1800-luvun arkkitehtuurin. Toisen maailmansodan aikana maanalaiset tilat rakennettiin uudelleen ja muutettiin 224 henkilön väestönsuojaksi. Sisäänpääsy ajat: klo 10–17.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_saksalainen_siviilipommisuoja_2kerros_2_2.jpg

Klo 16 Esitelmä Puolan ilmavoimat - vähän uutta historiaa. Aseiden ja armeijan esineiden näyttely 1800-luvulta lähtien kirjailijan näyttely "Puolan ilmavoimat".

27.8_Festung_Posen_festival_2020_saksalainen_siviilipommisuoja_2kerros_3_ammunta_uusi_2.jpg

Ampumarata ja ampumakilpailu, pelastuspalvelupukujen esittely, miekkailuesitykset, opastetut kierrokset, hernekeittoa.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_kaupungintalon_atomipommisuoja_2.jpg

POZNANIN KAUPUNGINTALON ATOMIPOMMISUOJA

Poznańin kaupungin viranomaisten väestönsuoja on ainutlaatuinen paikka, joka oli suunniteltu 1950-luvulla ydinsodan varalle. Sen oli tarkoitus toimia kunnan yksiköiden komentopaikkana ilmahyökkäyksen uhan sattuessa. Sitä mukautettiin myös ydinaseiden mahdollisuuteen liittyviin riskeihin. Kohde on erikoinen aikakapseli - siellä voi nähdä käytännöllisesti katsoen ehjänä olevan sisätilan, joka sisältää komentohuoneen, sisäisen viestintäkeskuksen, suodatin- ja akkutilat sekä komento- ja oleskeluhuoneet. Suojavierailu antaa sinun tuntea Puolan kansantasavallan vuosien ainutlaatuisen ilmapiirin, ja toisaalta se esittelee vierailijalle asumisen erityispiirteitä ahtaassa maanalaisessa bunkkerissa, jossa yksityinen henkilökohtainen tila on pidetty minimissään. Pääsy klo 10.00-16.00 (viimeinen sisäänpääsy klo 15.30).

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_1_ulkoa_2.jpg

RESIDENZSCHLOSS POSEN

Posenin kuninkaan linna, josta nyt on tullut puolaksi Poznanin keisarillinen palatsi (Zamek Cesarski w Poznaniu), rakennettiin yhdeksi viimeisimmistä tärkeimmistä palatsirakennuksista Saksan keisari Wilhelm II: n aikana. Arkkitehti Franz Schwechtenin suunnitelema linna rakennettiin vuosina 1905–1913 uusromaaniseen tyyliinsä. Nimi "kuninkaallinen asuinlinna" viittaaa Preussin kuninkaaseen. Hän oli tässä ominaisuudessa myös Posenin suurherttuakunnan ja Saksan keisari. Puolassa käytetään termiä "keisarillinen linna". Tämä ei vain korosta saksalaista taustaa (Kaiser Wilhelm II), vaan välttää myös mahdolliset sekaannukset Poznanin vanhemman (Puolan) kuninkaallisen linnan kanssa.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_2_ulkoa_2.jpg

Idea asuinpalatsista Posenissa syntyi vuonna 1902 kaupungin linnoitusten purkamisen yhteydessä. Saksan valtakunnan itäosassa oleva entinen puolalainen kaupunki oli tarkoituksena visualisoida edustamaan Saksan hallinnon läsnäoloa uudella kaupungin keskustalla. Ja niin suunniteltiin Kaiserforum, jonka piti koostua Residenzschlossista, Oopperatalosta, Postitoimistosta, Sovittelukomissiosta, Kuninkaallisesta akatemiasta, Posenin Musiikkiakatemiasta, Lunastajan evankelis-luterilaiseen kirkkosta ja Bismarckin muistomerkkistä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_3_ulkoa_2.jpg

Puolan miehityksen jälkeen saksalaiset viranomaiset saivat idean Posenin Keisarin linnan laajentamiseen edustustilaksi "Führerresidenz" Adolf Hitlerin käyttöön. Tämän oli tarkoitus ilmaista saksalaista herruutta Reichsgau Warthelandin alueella. Hitlerin pääarkkitehti Albert Speer varasi nuorelle kollegalleen Franz Böhmerille tämän tehtävän. Keväällä 1940 aloitettiin rakennuksen monimutkaiset muutostyöt, ja se oli tarkoitettu myös "Reichsstatthalter" ja Gauleiter Arthur Greiserin viralliseksi edustustiloiksi. Rakenuksen muutostöihin osallistui 600 työntekijää, mukaan lukien pakkotyöntekijät.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_4_sisa_2.jpg

Suurin osa huoneista muutettiin Kolmannen valtakunnan tyyliin. Vihdoin joulukuussa 1943 pääsi Gauleiter Greiser viralliseen "Gauleiter-edustuskerrokseensa". Loisteliaiden huoneiden sisustussuunnittelua jatkettiin kesään 1944 asti. Yksi muutoksista oli Wilhelm II:n entisen yksityisen kappelin muuttaminen Hitlerin marmorivuoratuksi työhuoneeksi. Sen pinta-ala oli noin 130 neliömetriä. Huoneen suunnittelun lähtökohtana oli yhdistelmä Münchenin Führerbaun ja Uuden valtakunnan kanslian työhuoneita. Työhuoneessa oli myös parveke, jossa oli sähkölämmitteinen lattia. Valtaistuinhuone muutettiin myös yleisöhalliksi. Linnan alle rakennettiin 375 hengen bunkkeri.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_5_ilta_ulko_2.jpg

Toisinaan väitetään, että Heinrich Himmler piti linnassa 4. ja 6. lokakuuta 1943 SS johtajille kuuluisan salaisen Posenin puheensa juutalaisten tuhoamisesta. Paikka oli kuitenkin oletettavasti Posenin kaupungintalo, jossa sijaitsee "kultainen sali", joka mainitaan usein tässä yhteydessä. Kyseisenä ajankohtana linna oli myös rakennustöiden alaisena. Sodan lopussa linna vaurioitui pahasti helmikuussa 1945 Posenin taistelun aikana, mutta sen perustuksille aiheutui vain vähän vahinkoa. Kaupungin piirityksen jälkeen se muutettiin sotilassairaalaksi, jonka sisätiloissa on arvioitu olevan jopa 2000 haavoittunutta. Kun venäläiset sotilaat miehittivät sen 2. helmikuuta, se toimi edelleen saksalaisten haavoittuneiden keräyspisteenä maaliskuuhun 1945 saakka. 1947/48 Puolan viranomaiset löysivät linnapuistosta 765 joukkohautaan haudattua saksalaisia ​​sotilasta.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_Raatihuone_1_ulkoa_2.jpg

VANHA RAATIHUONE

Vanhankaupungintorin sydän on Giovanni Battista di Quadron suunnittelema Raatihuone, joka edustaa italialaista renessanssityyliä 1500-luvulta ja on pohjoisen Keski-Euroopan kauneimpia. Näkemisen arvoinen on Suuri sali upeine kattorakenteineen. Raatihuoneen kellari on 1300-luvulta. Julkisivua koristaa kolme kaarikäytäväkerrosta ja Puolan kuninkaiden kuvat. Raatihuoneen julkisivu kuvaa houkuttelevasti kaupungin virkamiesten odotettuja ominaisuuksia. Sen pohjakoristeet korostavat hyveiden allegooria, kun taas ylemmät koristekorut edustavat antiikin sankareita. Seinissä olevat ajattomat sanonnat kirjoitettiin latinaksi. Yksi niistä kuuluu: Kaupunki on mikä se on, koska sen kansalaiset ovat mitä he ovat. Päivittäin kello 12 kellotornin pikkuluukusta putkahtaa esiin kaksi toisiaan 12 kertaa pukkaavaa mekaanista pukkia, jotka muistuttavat neuvokkaista, kaupunkia uhkaavasta tulipalosta hälyttäneistä pukeista. Viime sotaan asti kaupungintalo oli tosiasiassa kaupunginvaltuuston kokouspaikkana. Huolimatta toisen maailmansodan aikana tapahtuneista lukuisista vaurioista, kaupungintalo on edelleen säilyttänyt 1500-luvun renessanssin ilmeensä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_Raatihuone_museo2_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_Raatihuone_museo1_2.jpg

Raatihuoneen kauniissa renessanssisalissa ja goottilaisissa kellareissa on Poznańin historian museo joka esittelee kaupungin historiaa aina 900-luvulta nykyaikaan asti. Torin laidalla on Soitinmuseo, jossa on monipuolinen kokoelma eri aikakausien soittimia.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_vanhankaupungin_tori_2_2.jpg

VANHANKAUPUNGIN TORI

Vanha tori (puolal.Stary Rynek) on Poznanin aukion nimi, joka perustettiin kaupungin perustamishetkellä vuonna 1253 kauppapaikaksi. Noin kahden hehtaarin alue on Puolan kolmanneksi suurin kauppapaikka ja yksi suurimmista Euroopassa. Toiseen maailmansotaan saakka tori oli kaupungin keskus. Sodassa se  tuhoutui kokonaan. Jälleenrakennettuna onnistuneen restauroinnin ansiosta se on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_vanhankaupungin_tori_3_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_vanhankaupungin_tori_1_2.jpg

Suurin osa Vanhankaupungin torin nykyisin nähtävistä rakennuksista on pikkutarkasti sodan jälkeen uudelleenrakennettuja barokki- ja renessanssiajan rakennuksia kuten ns. Krämerhäuser ominaisilla arcadeillaan, Kaupunkinvaakahuone (1500-luvulla, kunnostettu), Pääkaartitalo 1700-luvulta, nykyään Posenin kansannousun museo 1918/19, Dzialynskin palatsi (Pałac Działyńskich) klassinen rakennus 1700-luvulta Mielzynskin palatsi (Pałac Mielżyńskich) klassinen rakennus 1700-luvulta.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_barokkikirkko_2.jpg

Pyhän Stanislauksen jesuiittakirkko (Fara) on yksi Puolan mahtavimmista barokkikirkoista, rakennettu vuosina 1651–1732. Kolmilaivainen kirkko on koristettu runsain veistoksin, stukkokoristein ja maalauksin. Alttari on Pompeo Ferrarin käsialaa. Urkukonsertteja. Viereinen vuonna 1732 valmistunut jesuiittakollegio on nykyisin kaupungintalo, jossa vuonna 1828 konsertoi Frédéric Chopin ja syksyllä 1806 asui Napoleon Bonaparte. Poznań oli yksi tärkeimmistä jesuiittojen keskuksista Puolassa. Kukkulalla entisessä Iso-Puolan ruhtinaiden linnassa on Koristetaiteen museo ja rinteellä barokkityylinen fransiskaanikirkko.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_tuomiokirkkosaari_2.jpg

Poznań syntyi Ostrow Tumskille eli Katedraalisaarelle, jonne 900-luvulla perustettiin puolustuslinnake. Piastien hallitsijasukuun kuulunut Puolan ensimmäinen hallitsija Mieszko I otti kasteen Kirkkosaarella vuonna 966. Samalla koko kansa kääntyi kristinuskoon sen läntisessä muodossa. Saaren siluettia hallitsee vuonna 968 perustettu, mutta toistuvia tuhoja kärsinyt Pietarin ja Paavalin katedraali. Arvokkaimmat, tuholta säästyneet 12 kappelia ovat kuorin vieressä. Bysanttilaistyylisessä Kultaisessa kappelissa on Puolan kahden ensimmäisen hallitsijan, Mieszko I:n ja hänen poikansa Boleslav Urhean sarkofagit. Kappelissa on myös saksalaisen kuvanveistäjän Christian Rauchin 1800-luvulla veistämät patsaat heistä. Kellarikryptassa on esillä kaivauksissa löytyneitä esiromaanisen ja romaanisen kirkon jäänteitä. Esillä myös jäänteitä 900-luvun kastemaljasta, josta Mieszko I mahdollisesti sai kasteen. Saari on säilyttänyt kirkollisen luonteensa.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_posenin_zoo_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_zoo_portti_2.jpg

POZNANIN ELÄINTARHA

Puolan toiseksi suurin, valtava 116 hehtaarin uusi eläintarha avattiin yleisölle vuonna 1974 entisen 1800 luvun linnoituksen alueelle. Eläimiä pidetään täällä luonnollisissa olosuhteissa. Jotta voimme nähdä noin 140 lajia ja 2000 eläintä, on tätä tarkoitusta varten tarjolla 3 nähtävyyspolkua. Vuonna 2009 luotiin moderni elefanttirakennus. Vuonna 2013 ruskeakarhu muutti eläintarhaan. Uusi eläintarha on kuuluisa petolinnuista ja pöllöistään. Sisäänpääsy 23 zl/ 5,75 € aikuinen. Eläintarhasta löytyy ravintola.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_puistorata_2.jpg

MALTANKAN PUISTORATA

Maltan järven pohjoisrantaa pitkin kulkee 3,8 km pitkä "Maltanka" 600-mm kapearaiteisen puistorautatien reitti, jolla pääsee uuteen eläintarhaan. Juna kulkee päivittäin huhtikuun lopusta syyskuun loppuun. Vaunuja vetää muun muassa Borsigin vuonna 1925 Berliinissä valmistama höyryveturi. Viehättävä reitti johtaa lähtöasemalta: "Maltanka, pysäkkien: Pty ja  Balbinka, kautta Zwierzyniec, joka sijaitsee lähellä Eläintarhan pääsisäänkäyntiä . Junamatkalla voit ihailla viehättävää Maltanka järveä jossa on Poznanin suurin suihkulähde. Maltanka asemalla on tyylikäs ravintola joka rakennettu vanhan rautatie arkkitehtuuriin, perinteiseen puurakenteiseen tyyliin.  Juna kulkee arkisin Maltankalta tunnin välein klo 10.00-18.45, la-su 1/2 tunnin välein 10-18. Eläintarhalta 10.30-18.30. klo Liput 7,70 zl / 1,85 €.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_tori_ilta_panimoravintola_2.jpg

Poznanin yöelämä on vilkasta opiskelijoiden ansiosta. Yöelämä on keskittynyt vanhankaupungin alueelle.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_ilta_2_ravintolat_2.jpg

Etenkin Wrocławska-kadulta löytyy paljon valinnanvaraa halvoista shottibaareista, pubeista, klubeihin ja yökerhoihin. Yökerhoissa kannattaa vierailla jo siksi, että puolalaiset nuoret ovat estottomia ja taitavia tanssijoita. Vaikka menoon ei itse uskaltautuisi mukaan, voi sen seuraaminenkin olla elämys.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_colomb_pubi_2.jpg

FORT COLOMB

Vanhaan preussilaiseen linnoitusrakennelmaan restauroitu baari. Yli viisi metriä maan alapuolella sijaitsevat tiiliset kasemaatit antavat mahdollisuuden tuntea linnoituksen ilmapiirin. Baarissa on valikoima monen tyyppisiä suosittuja lagereita ja vehnäolutta. Kesäisin ksi kaupungin parhaista terasseista. Ulica Powstanców Wielkopolskich.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_ostokset_1_2.jpg

Puola on erittäin edullinen ostosmaa ja Poznanista löytyy varsin hyvät ostosapajat esimerkiksi vanhankaupungin torilta, Wolnosci-kadulta, Święty Marcin -kadulta. Kaupungin lukuisista kauppakeskuksista pakollinen nähtävyys on ydinkeskustan Vanha panimo Stary Browar ostoskeskus, joka sijaitsee entisen Hugger olutpanimon tiloissa ja tarjoaa erityislaatuiset puitteet shoppailuun. Keskus valittiin vuonna 2005 maailman parhaaksi keskikokoiseksi ostokeskukseksi. Se ei ole vain ostoskeskus, vaan yhdistelmä myymälöitä ja taidegallerioita. Yli 200 myymälää, yli tusina ravintolaa ja kahvilaa, teatteri, konserttisali, näyttelyalueet, 3 musiikki-clubia ja historiallinen puisto. Kupiec Poznański on moderni ostoskeskus aivan Poznańin sydämessä Suomalaiselle edullisia ovat usein kengät CCC tai Deichman liikkeistä ja vaatteet.

varsova_vanhakaupunki_kes_-08.jpg

VARSOVA 1,8 milj. asukasta

Varsovan uudelleen rakennettu sodassa tuhoutunut Vanhakaupunki on ehkä tunnetuin paikka kaupungista ja restauroitu uudelleen upeaan 1600- ja 1700-lukujen asuunsa.

varsova_vanhakaupunki_kes.jpg

Sen sydän on tori (Rynek Starego Miasta) jonka laidoilla on viehättäviä porvaristaloja ravintoloineen. Vanhasta kaupungista löytyy myös Barbakan-puolustustorni, Pyhän Johanneksen goottilainen tuomikirkko. Mahtava Kuninkaanlinna on rakennettu barokkityyliin 1600-luvulla ja se on puolaisen restaurointitaidon huippuja. Linnan mielenkiintoisimpia nähtävyyksistä on ns. Canaletton sali jossa italialaisen taidemaalarin Canaletton (1722-1780) Varsovaa esittäviä maalauksia. Linnasssa on usein myös klassisen musiikin konsertteja.

varsova_bulevardi_kesa_2013_2.jpg

varsova_bulevardi_kesa_2013.jpg

Vanhankaupungin aukiolta on promenaadi Lazienskin puistoon, jonka varrelta löytyy upeita kirkkoja, museoita ja presidentinlinna.

varsova_stalinin_hammas_kesa_2013.jpg

Kulttuuripalatsi eli kansanomaisesti "Stalinin hammas" on tutustumisen arvoinen. Sen näköala-tasanteelta on huimat näkymät.

16.7_varsovan_kansan_nousunmuseo_1_2017.jpg

16.7_varsovan_kansan_nousunmuseo_2_2017.jpg

VARSOVAN KANSANNOUSUN MUSEO

2004 avattu Varsovan kansannousun museo on yksi Varsovan suosituimpia käyntikohteita. Museo kertoo saksalaismiehittäjiä vastaan suunnatusta kansannoususta, joka puhkesi elokuussa 1944. Saksalaisten kukistettua kansannousun verisesti sadat tuhannet varsovalaiset ajettiin evakkoon ja kaupunkia alettiin järjestelmällisesti tuhota.

auschwitz_varsovan_museo1.jpg

Multimediaesitys ja ja museo asein, lentokonein ym. tutustuttavat kävijän kansannousun vaiheisiin, voi kulkea viemärissä jollaisia pitkin kansannousun taistelijat pakenivat saksalaisia, voi katsoa elokuvanäytteitä tapahtumista ja juoda korvikekahvia 1940-luvun tyyliin sisustetusssa kahvilassa. 

30.7_Varsovan_sotamuse_2_2017.jpg

aucshwitz_varsova_sotatek.museo.jpg

VARSOVAN SOTAMUSEO

Puolan suurin sota-aiheinen museo esittelee 1000 vuotta Puolan armeijan historiaa. Museon pihalla on kymmeniä tykkejä, tankkeja ja lentokoneita Puolasta, Neuvostoliitosta sekä Länsi-Euroopasta. 

16.7_varsovan_sotamuseo_2.jpg

auschwitz_varsovan_sotamuseo.jpg

Pysyvät näyttelyt: "Puolan asevoimat keskiajalla", "Puolan armeija renessanssin aikaan", "Vanhan Puolan armeija: 1576-1648", "Puolan armeijan 1700- luvun jälkipuoliskolla", "Puolan armeija Saksin aikaan","Puolan armeijan valistuksen aikaan", "Puolan kuningaskunnan armeija  ja marraskuun 1831 kansannousu",

16.7_varsovan_sotamuseo_4.jpg

"Tiet itsenäisyyteen: 1914-45 ", "Puolan armeija: 1921-39",

16.7_varsovan_sotamuseo_3.jpg

16.7_varsovan_sotamuseo_1.jpg

"Puolan puolustus 1939", "Miehitetyn maan asellinentaistelu: 1939-47", "Puolan armeijan idässä: 1943-45", "Puolan armeija YK:n rauhanturvaoperaatioissa". Näytteillä on erityisen vahvasti esillä turkkilaisten 1600 luvun itämaisia-aseita ja haarniskoja, Napoleonin sotien aika sekä Toinen maailmansota.

30.7_Auschwitz_sotatekniikanmuseo_1.jpg

30.7_Auschwitz_sotatekiikanmuseo_2.jpg

PUOLAN ARMEIJAN SOTILASTEKNIIKAN MUSEO

Esittelee mm. "Puolalaiset panssarivaunut 1918-1945 - yli 200 museoitua panssariajoneuvoa. Puolan armeijan lentokoneet 1917-2000 - yli 300 esinettä alkaen Puolan sotilasilmailusta vuosina 1917-20, Puolan ilmavoimat ja puolustusota vuonna 1939, puolaiset lentäjät Länsirintamalla 1939-45, Itärintamalla 1943-45, Ilmavoimat vuodesta 1945 ja tänään. Ilmavoimien ja ilmatorjunnan laitteita - ohjus aseita, anti-, ilma-, tutka-ja viestintävälineet.

30.7_Auschwitz_sotatekniikanmuseo_3.jpg

Museon pihalla on tankkeja, tykkejä, ajoneuvoja, lentokoneita, ilmatorjuntaohjuksia, tutka-asemia, ym.

varsovan_gestapo_museo.jpg

VARSOVA MARTYYRIEN MUSEO eli GESTAPON VARSOVAN PÄÄMAJAN KELLARIN SELLIOSASTOT

Museo esittelee Gestapon sellejä, Molotov-Tribbentrop sopimusta, Saksan ja Neuvostoliiton hyökkäystä Puolaan.

varsova_rautatiemuseo.jpg

Varsovan hotellia vastapäätä on.Rautatiemuseo jossa kiinnostuneet voivat käydä helposti omatoimisesti.

vasrova_ostoskeskus_kesa_2013.jpg

30.7_varsova_ostoskeskus.jpg

OSTOKSET

Warszawa Centralna -päärautatieaseman kulmilla oleva Złote tarasy kauppa- ja viihdekeskus on Varsovan keskustan suurin. Siellä on yli 200 kauppaa ja 20 ravintolaa ja baaria kuten uusi Hard Rock Café sekä legendaarinen Akwarium-jazzklubi.

ASE & METSÄSTYSTARVIKELIIKKEITÄ VARSOVASSA Tulossa lisää linkkejä!

MK Shuster avoinna klo 10-18. ai. Washington 38/40 03-910 Warszawa. Nettisivu.  Jedność Łowiecka avoinna klo 9-17. Nettisivu. "BUOS" avoinna 8-16. Korkowa 167. Nettisivu.

krakova_ateriat.jpg

RAVINTOLAT JA ILTAELÄMÄ

Jazzin ystäviä hemmoittelee myös Tygmont-jazz klubi. Oluen ystäville löytyy vanhasta kaupungista baijerilainen olutravintola, BierhalleBrowarmia Królewska-panimoravintola. Egyptiläinen ravintola Sphinx on kokeilemisen arvoinen. Reiluja perinteisiä puolaisia annoksia tarjoaa mm. viihtyisä Folk Gospoda.


27.8_Festung_Posen_festival_2020_hostet_Posen_2.jpg

POZNAN / POSEN HOSTELLI 4 yötä, aamukahvi

Moderni hostelli sijaitsevat 200 metrin päässä Keisarin linnasta ja 500 metrin päässä Poznanin kansallismuseosta. Vanhankaupungin tori eli keskusta on100 metrin päässä. Hostellissa on 24 h vastaanotto. Keittiö, oleskelutila jossa on tv ja pelihuone. Yksinkertaisia ​​kirkkain värein sisustettuja 15 m² huoneita omalla kylpyhuoneella ja ilmaisella Wi-Fi:llä. 50 m päässä on 3 kahvilaa, pubi ja elintarvikepuoti. Kahviloita, baareja ja ravintoloita on jo 100 m säteellä enemmänkin. Sisältää aamukahvin jonka saa ottaa vapaasti keittiöstä 24 h.  Aamiainen omatoimisesti lähikahvilassa tai evästä kaupasta keittiön jääkaappiin.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_hotelli_Varsova_2.jpg

VARSOVA HOTELLI* 1 yö aamiaisella

10 minuutin kävelymatkan päässä Varsovan päärautatieasemalta ja Zlote Tarasy -ostoskeskuksesta. Hotelissa on 24 h vastaanotto, hissi, välipala- & juoma-automaatteja, internetnurkka, pankkiautomaatti, matkamuistomyymälä ja matkatavarasäilytys. Yksinkertaisesti sisustetuissa valoisissa 12 m² huoneissa on 2 yhden hengen vuodetta, satelliitti-tv ja oma kylpyhuone jossa on suihku. Wi-Fi on käytettävissä ilmaiseksi. Ratikkapysäkki on hotellin edessä 100 m päässä. 300 m päässä on kebab-baareja, marketti ja elintarvikekioskeja. 50 m päässä on edullinen Bistro-Pub olutterasseineen. 400 m päässä on pihviravintola. Rautatiemuseo on kadun toisella puolella joten kiinnostuneet pääsevät sinne hyvin omatoimisesti.


27.8-1.9  FESTUNG POSEN SOTAHISTORIAN FESTIVAALI ALUSTAVA MATKAOHJELMA: Lauantain ja sunnuntain linnoitusfestivaali ohjelma tarkentuu myöhemmin, mahdollisesti ohjelma supistuu ja saattaa tulla koronarajoituksia esim. pienempiin bunkkereihin ei päästetä sisään!

27.8 TORSTAI

(Klo 08.40 lisämaksullinen kuljetus Helsingistä Turkuun.) Klo 11.45 kokoontuminen Turun lentoasemalla. Klo 12.55 Wizzair:in lento Gdanskiin lähtee. Kone laskeutuu Gdanskin Lech Walesan lentokentälle klo 13.20. Klo 13.45 lähtee kuljetus hotellille, matkalla lounasmahdollisuus. Klo 20- sisäänkirjoittautuminen hotelliin. Illalla yhteinen illanvietto Posenin Vanhankaupugin meksikolaisessa ravintolassa.

28.08 PERJANTAI

Klo 08-10 aamukahvi hostelissa, omakustanteinen aamiainen lähi kahvilassa.  Klo 10-14 matkanjohtajan johdolla Puolan panssarimuseoon. Iltapäivällä Posenin Preussin kuninkaan linna. Vapaata ohjelmaa.

29.08 LAUANTAI

Klo 08-10 aamukahvi hostelissa, omakustanteinen aamiainen lähi kahvilassa. Klo 09.45 matkanjohtajan johdolla lähtö Festung Posenin opastetulle linnoituskierrokselle, Citadel puisto ja sotilashautausmaat ja Poznanin armeija museoon & Asemuseoon, Posenin keskitysleiri, FORT VIIa, FORT IIa THÜMEN.

30.08 SUNNUNTAI

Klo 08-09.45 aamukahvi hostelissa, omakustanteinen aamiainen lähi kahvilassa. Klo 09.45 lähtö. Gauleir Greislerin bunkkeri, FORT V.a BONIN, Fort III (Graf Kirchbach), saksalaisia väestönsuojia, FORT 1A LA BOYEN.

31.8 MAANANTAI

Aamukahvi hostelissa. Klo 07.45 lähdemme hotellilta. Matkalla aamiaismahdollisuus. Klo 11.40 saapuminen Varsovan hotellille. Matkatavarat säilytkseen. Klo 12-14 Varsovan sotamuseo. Vapaata aikaa Varsovan nähtävyyksille.

1.9 TIISTAI

Klo 03.45 herätys. Aamiaispussi receptionista mukaan. Klo 04 lähtö hotellilta Varsovan lentokentälle. Klo 04.30 saapuminen Varsovan lentokentälle. Wizzair:in lento W6 1531 lähtee Turkuun klo 05.45. Kone laskeutuu Turkuun klo 08.40.

26.6_Pommeri_2018_wizzairin_lentokone.jpg

Wizzair:in lennon hintaan sisältyy vain reppu tai pieni laukku (40x30x20 cm sisältäen kahvat & pyörät) matkustamoon, 23 kg iso matkalaukku ruumaan maksaa ennakkoon varattuna +76 € meno-paluu.

Wizzair on tarkka laukkujen mitoista ja lentoyhtiöllä on oikeus laittaa liian iso matkatavara ruumaan ja matkustajan on maksettava vaadittava lisämaksu. Lentoyhtiö pidättää myös oikeuden laittaa matkustamossa kuljetettavaksi tarkoitetut matkatavarat ruumaan mikäli lento on täynnä ja kaikki käsimatkatavarat eivät mahdu matkustamoon. Tällöin lentoyhtiö perii maksun matkustajalta lentolentokentällä. Tämä on lentoyhtiön sääntö, eikä matkanjärjestäjä ole vastuussa näistä mahdollisista asiakkaille tulevista maksuista.

Lentoaikataulu: Meno Wizzair W6 1752

Turku - Terminal 1 (TKU) Gdansk - Terminal 2 (GDN)
T0RSTAI 27/08/2020 12:55
27/08/2020 13:20

Lentoaikataulu: Paluu Wizzair 1531

VARSOVA  Turku - Terminal 1 (TKU)
TIISTAI 01/09/2020 05:45 TIISTAI 01/09/2020 08:40

Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä!  E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

   

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.