31.7-7.8 Böömin Sveitsi & Saksin Sveitsi 2024

31.7-7.8_Boomin-_ja_Saksin_Sveitsi_2024_8_pv._995_.jpg

7.-13.7_Boomin_Sveitsi__Saksin_Sveitsi_paakuva_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_promo_3.jpg

31.7-7.8 TSEKKI BÖÖMIN SVEITSI & SAKSA SAKSIN SVEITSI 8 pv. 995 €

Sis. FINNAIR:in lennot Prahaan, 8 kg käsimatkatavaran ja 23 kg laukun ruumaan, bussikuljetukset Praha - Dresden - Jetrichovice - Praha, 7 yötä hotelli*** puolihoidolla Böömin Sveitsin Jetrichovicessa, 3 h 1/2 risteilyn Elbellä, suomalaisen matkanjohtajan johdolla ohjelmassa olevat retket ja patikoinnit kuten Festung Hohenstein, sisältäen bussi-, juna-, lauttakuljetukset & sisäänpääsymaksut museoihin / nähtävyyksiin. +95 € 1hh.

KOE SATUMAISET BÖÖMIN & SAKSIN SVEITSIN KANSALLISPUISTOT!

7.7_Boomin_Sveitsi_nakoala_uusi.jpg

BÖÖMIN SVEITSI & SAKSIN SVEITSI

Noin 700 km² alueella Elbsandsteingebirge hiekkakivivuoret ulottuvat Elbe joen molemmille puolille sekä Tsekin että Saksan alueelle. Tämän alueen historia alkoi miljoonia vuosia sitten, kun alue oli matala meren pohjaa. Maan noustessa esiin, veden perääntyminen loi meren pohjan hiekkakivestä uskomattomia moutoja. Syntyi hiekkakivitornit, hiekkasillat ja portit, joilla oli kummallisia muotoja. Jotkin kallioiden osat muistuttavat portteja satumaailmaan, kallioiden läpi vie kapeita teitä ikäänkuin omituisia katuja, sen takia niitä kutsutaankin kivikaupungeiksi.

Elben hiekkakivivuoria pidetään yhtenä Euroopan upeimmista retkeilyalueista, joiden maisemien monimuotoisuus pienellä alueella on ainutlaatuinen. Sinun ei tarvitse olla kunnianhimoinen retkeilijä tehdäksesi tämän, sillä erinomainen reittiverkosto kutsuu sinut kaikenpituisille ja -tasoisille retkille Saksin-Böömin Sveitsin halki. Sinua odottaa ainutlaatuiset maisemat ja unohtumattomat luontoelämykset!

Mystinen maisema, joka on täynnä mäntymetsää, majesteettisia korkeita kivitornia, kiviportteja, jyrkkiä rinteitä, kapeita rotkoja, kanjoneita, kivikaupunkeja, kalliolabyrinttejä, kristallinkirkkaita puroja - kaikki tämä ja paljon muuta odottaa sinua Böömin Sveitsin ja Saksin Sveitsin kansallispuistossa. Täällä voi nähdä harvinaiseksi muuttuneita eläinlajeja, kuten huuhkajan, saukon ja unikeon. Lisäksi pienellä alueella vallitsevat erilaiset eliöiden elinympäristöt ovat synnyttäneet ympäristön täynnä saniaiskasveja, jäkäliä ja sammalia.

Böömissä ja Saksissa molempia kansallispuistoja ympäröivät suojelualueet ja ne yhdessä kahden muun suojavyöhykkeen kattavat yhdessä Elben hiekkakiviä ympäröivän noin 700 km² suojelualueen. Saksin-ja Böömin Sveitsillä on myös perinteitä, käsitöitä, gastronomiaa ja erityisiä alueellisia tuotteita, jotka yhdessä muodostavat tämän kauniin maailmankolkan ainutlaatuisuuden, ja samalla ne edistävät paikallisen talouden kehitystä ja kestävää matkailua.

7.7_Boomin_Sveitsi_Saksin_sveitsi_2_kivitornit_2.jpg

SAKSIN SVEITSI

Saksin Sveitsi (saks. Sächsische Schweiz) on hiekkakivivuoristo Saksin osavaltion kaakkoisosassa Saksassa. Se sijaitsee Elben varrella lähellä Dresdeniä ja jatkuu Tsekin puolelle Böömin Sveitsinä. Saksin Sveitsin korkein huippu on 562 metrin korkeuteen yltävä Große Zschirnstein. Elbe on taiteilija, joka antoi kerran Elben hiekkakivivuorille niiden muodon. Miljoonien vuosien aikana he ja niiden sivujoet loivat liitakauden sedimenteistä Saksi-Böömin Sveitsin kauniin kivimaiseman ja romanttiset rotkot ja laaksot.

1990 perustetu Saksin Sveitsin kansallispuisto (saks. Nationalpark Sächsische Schweiz) suojelee yli 93.5 km² kokoista osaa Elbe-joen luomasta Elben hiekkakivivuoristosta. Täällä pääsee löytöretkelle alueelle, jonka historia ulottuu aina liitukauteen asti. Saksissa Saksin Sveitsin kansallispuistoaluetta leimaavat kalliomuodostelmat, syvään uurtuneet laaksot, pöytävuoret sekä rotkot ja ne muodostavat ainutlaatuisen maisemareliefin. Kävijät kohtaavat omituisen liitukauden eroosiomaiseman, joka on ainoa laatuaan Keski-Euroopassa.

Koska alue muistutti 1800 luvulla kahta sveitsiläistä taiteilijaa Jura vuoristossa heidän kotimaassaan, he keksivät kutsua vuoria nimellä "Saksin Sveitsi". Böömin puoleista osaa vuoristosta kutsutaan vastaavasti Böömin Sveitsiksi. Ennen rautateiden aikakautta, taiteilijoilla oli tapana seurata tiettyä kävelyreittiä Saksin Sveitsiin suuntautuneilla luovilla matkoillansa.

Alueen ainutlaatuiset maisemat, jotka avautuivat tuolta kerran jo unohduksissa olleelta reitiltä, toimivat inspiraation lähteenä taidemaalareille, ja tutkimalla heidän tauluihinsa tallentamiaan näkymiä pystyttiin jälkikäteen määrittelemään heidän kulkemansa reitti. Malerweg eli "Maalarientie" on nykyisin yksi Saksan kuvauksellisimpia ja perinteisimpiä patikointireittejä.

7.7_Boomin_Sveitsi_Saksin_sveitsi_bastei_2_2.jpg

BASTEI

Bastei on 194 metriä Elben yläpuolelle kohoava useiden mahtavien kivipaasien muodostama kalliomuodostuma. Se tarjoaa laajan näkymän Elben laaksoon ja Elben hiekkakivikallioille. Bastein komeat hiekkakivikalliot ja maisemat innoittivat aikoinaan useita taiteilijoita, ja siitä muodostuikin suosittu turistikohde.

Näköalapaikoille pääsyä helpottamaan Bastein kalliolle päätettiin tehdä 76 metriä pitkä silta, joka onkin Euroopan ensimmäinen puhtaasti matkailuun käytetty silta. Vuonna 1851 rakennettu silta tarjoaa laajat näkymät Elben laaksoon ja Elben hiekkakivivuorille. Bastein kallion takana olevalla tasangolla on ollut vuodesta 1890 hotelli, jossa on ravintola.

7.7_Boomin_Sveitsi_Konigsstein_1_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_Konigsstein_2_kortti_2.jpg

KÖNIGSSTEININ LINNOITUS

Luonnonmuodostumien ohella alueen suurimpia nähtävyyksiä on Königsteinin linnoitus, yksi Euroopan suurimmista ja kauneimmista vuorilinnoituksista. Tämä 240 metrin korkuisella pöytävuorella Elben yläpuolelle kohoava paikka on legendaarinen. Pitkään sitä pidettiin turvallisimpana paikkana koko Saksissa. Poliittisesti epävakaina aikoina linnoituksen jykevät muurit tarjosivat suojapaikan valtion kassavaroille ja aarteille, ja jopa Meissenin posliinin keksijää säilytettiin linnoituksen suojissa! Sen tyrmiä alettiin kutsua "Saksin Bastiljiksi" ja niissä virui monia aikansa tunnettuja henkilöitä niinä vuosisatoina, joina linnoitus toimi valtiollisena vankilana.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_SAKSI_K_lisakuva_1.jpg

Rauhan aikana linnoitus oli kimaltelevien juhlien ja hienojen metsästysretkin juhlapaikkana.

7.7_Boomin_Sveitsi_Konigsstein_3_2.jpg

Valtava 10 hehtaarin linnoitus on yli 750-vuotisessa historiansa aikana ollut luostarista lähtien, valtion vankila, sotavankila, sotilassairaala ja paljon muuta. Siellä on 50 rakennusta jotka edustavat myöhäisgootikkaa, renessanssia, barokkia ja 1800-luvun rakennuksia. Linnoitus on yksi Saksan tärkeimmistä nähtävyyksistä jossa vierailee vuosittain 500.000 kävijää. Linnoituksen kierroksella mm. Varuskuntakirkko, kaivo ja vesihuolto, vankilamuseo, komendantin asunto v. 1900, komendantin puutarha, komendantin hevostalli, viinikellari, Saksin aarrekammio ym. Tutustu ainutlaatuiseen arkkitehtoniseen kokonaisuuteen, jossa on yli 50 maanpäällistä ja maanalaista linnoitusta yli neljältä vuosisadalta 9,5 hehtaarin kallioisella tasangolla! Näitä ovat kasarmit, kasematit, asevarastot, vartiotornit, "huvipalatsi", kirkko, hienostuneet puolustukset, komeat tykit, kukkivat puutarhat ja upeat näkymät.

7.7_Boomin_Sveitsi_Konigsstein_4_museo_2.jpg

Asevarasto rakennettiin vuonna 1594 kaikenlaisten sotatarvikkeiden säilyttämiseen - paitsi ruudin. Pohjakerroksessa ristiholvit lepäävät mahtavilla pylväillä. Historiallisia aseita oli esillä täällä jo 1600- ja 1700-luvuilla. Ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana Vanha asevarastossa oli sotavankeina olevia upseereita.

Renessanssirakennuksen vanha asevaraston näyttelyt esittelevät: Vuoristolinnoituksen lähi- ja pitkän kantaman puolustus. Tykistö: historia, tekniikka, tämäntyyppiset aseet erityisesti Königsteinissa. Näyttelyn kohokohdat: Vaikuttavat tykit ja kranaatit, joista suurin osa kuului aikoinaan Königsteinin aseistukseen. Lähipuolustusaseet: kiväärit, pistimet, ruutipullot.

7.7_Boomin_Sveitsi_Konigsstein_5_2.jpg

Linnoitukseen liitetyt useat superlatiivit kuten "Saksin ensimmäinen varuskunta kirkko",

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_SAKSI_K_lisakuva_2_jattitynnyri.jpg

"August Väkevän jättimäinen viinitynnyri", "Saksin syvin kaivo"sekä useat näyttelyt

7.7_Boomin_Sveitsi_Konigsstein_6_NAKOALA_2_2.jpg

ja pöytävuorelta ihailtavissa oleva maalauksellinen maisema Elben hiekkavuorineen houkuttelevat vierailijoita valloittamaan valloittamattoman linnoituksen! Ylhäällä linnoituksessa on useita ravintoloita terasseineen ja matkamuistomyymälä.

7.7_Boomin_Sveitsi_PIRNA_2.jpg

PIRNA -Portti Saksin Sveitsiin

Romanttinen Pirnan kaupunki sijaitsee Elben laakson viehättävässä maisemassa Dresdenin ja Elben hiekkakivivuorten välissä. Kaupunki on kuin maalaus: sen siluetti mahtavine kirkontorneineen kohoaa Elbe-joen laakson viinitarhoista. Historiallisessa vanhassakaupungissa on lukuisine suihkulähteineen ,mukulakivikatujen ja kujien varrella rinta rinnan rakkaudella kunnostettuja porvaristaloja mahtavine päätykolmioineen ja erkkereineen.

Ei siis ole sattumaa, että kuuluisa italialainen maalari Bernardo Bellotto, jota kutsuttiin nimellä Canaletto, maalasi 1700-luvulla useampia näkymiä Pirnasta kuin Dresdenistä. Näkemisen arvoisia ovat Pirnan kaupungin postin etäisyyspylväs ja Canaletto talo. Kiertely keskiaikaisilla kaduilla ja kujilla on kokemuksen arvoinen.

7.7_Boomin_Sveitsi_lichtenhainin_vesiputous_2.jpg

KIRNITZSCHTAL

Jo 120 vuoden ajan romanttiseen Kirnitzschtaliin on päässyt raitiotievaunulla Kirnitzsch-joen vartta kulkevalla 8 km pituisella linjalla. Reitti kulkee läpi hiekkakivikallioiden Bad Schandausta Lichtenhainin vesiputoukselle. Lichtenhainerin vesiputous on keinotekoinen vesiputous Kirnitzschtalissa. Se sijaitsee Kirnitzschtalbahnin päässä Gasthof "Lichtensteiner Wasserfall" luona. Kirnitzcchtal on yksi Elben hiekkakivivuorten kauneimmista laaksoista ja yksi monipuolisimmista retkeilyalueista.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024__saksa_sulku_2.jpg

OBERE SCHLEUSE

Kirnitzsch-joki muodostaa rajajoen Tšekin tasavallan kanssa lähellä Hinterhermsdorfia. Kirnitzschklamm kulkee Saksin Sveitsin kansallispuiston ydinalueen läpi, jossa on myös historiallinen pato Obere Schleuse, joka juontaa juurensa 1500-luvulle ja varastoi vettä yli 700 metrin pituudelta. Se oli alun perin puun uittoon tarkoitettu koskenlaskulaitos.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024__saksa_sulku_1.jpg

Veneasemalla on tarjolla välipaloja ja matkamuistomyyntiä. Veneretki villin romanttisessa Kirnitzschklammissa on yksi Saksin Sveitsin suosituimmista retkikohteista. Kansallispuiston ydinalueella voit nauttia ainutlaatuisesta spektaakkelista, joka on innostunut tuhansia vieraita joka vuosi vuodesta 1879 lähtien.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024__saksa_sulku_3.jpg

Kun veneet liukuvat lähes äänettömästi kirkkaan veden yli ja auringonvalo vain epäröivästi tunkeutuu puiden latvojen läpi, voit päästää mielikuvituksesi valloilleen jyrkissä kalliomuodostelmissa: rannoilla voi löytää vuorenhenkiä, krokotiileja, sammakoita ja lampaita. Rikkijäkälät peittävät kallion pinnat antaen niille lähes kultaisen hehkun. Näet harvinaisia kasveja, jotka viihtyvät vain kansallispuistossa. Jopa keskikesän lämpötiloissa täältä löydät aina miellyttävän viileän ilmaston. Lautturi viihdyttää sinua tarinoilla, jotka hämmästyttävät ja hymyilyttävät matkalla, joka kestää noin 20 minuuttia. Matkan aika kuulet myös faktoja sulusta sekä kasvi- ja eläimistöstä.

7.7_Boomin_Sveitsi_bad_schandau_elbelta_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi__BAD_SCHANDAU_2.jpg

BAD SCHANDAU

Kauniilla paikalla Elben rannalla  sijaitseva kylpyläkaupunki on yksi Saksin Sveitsin kansallispuiston vanhimmista lomakohteista. Kaupungin Elben rantapromenadi, kylpylän puisto & tyypillinen keskiaikainen keskusta kutsuvat rauhalliselle kävelylle kahviloihin, ravintoloihin ja kauppoihin. Saksin Sveitsin info-piste.

7.7_Boomin_Sveitsi_Dresden_2.jpg

DRESDEN

Dresden lumoaa kävijänsä jo pitkään kiehtovalla perinteiden ja modernin sekoituksella. Kävelyretkellä satumaisen kauniin keskustan halki ja saksilaisten vaaliruhtinaiden ja kuninkaiden hallintorakennusten ohi paljastuu tämän hyvästä syystä myös Elben Firenzeksi nimitetyn kaupungin ainutlaatuinen viehätys.

31.7_Boomin_Sveitsi_LISAKUVA__12_dresden.jpg

Vasemmalla rannalla, viehättävän joenmutkan pohjalla on Dresdenin keskusta, jota leimaavat loistavat rakennukset renessanssin, barokin ja klassisismin ajoilta. Vilkaisu vastakkaiselta rannalta tai yhdeltä Elbe-joen yli kulkevista silloista todistaa: Tämä on maailmanluokan kulttuurikaupunki. Toisen maailmansodan vakavista tuhoista huolimatta vanhakaupunki on säilyttänyt kauneimmat kokonaisuutensa tai onnistunut palauttamaan ne takaisin.

31.7_Boomin_Sveitsi_LISAKUVA__3_moisaikki_dresden.jpg

Näemme Semper Oper:an, Euroopan terassin ja vaikuttavan maailman pisimmän Meissenin posliinista valmistetun mosaiikkiteoksenRuhtinaiden kulkueen. Kierros päättyy Frauenkirchelle Martin Lutherin patsaalle.


7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbachin_kalliot_1_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_prebisch_patikointi_1_2.jpg

BÖÖMIN SVEITSI

Böömin Sveitsi (tsekiksi: Ceske Svycarsko. Saksaksi Böhmische Schweitz) sijaitsee Tsekin osana Elbsandsteingebirgeä Decinin pohjoispuolella Elben molemmin puolin. Korkein huippu on Děčínský Sněžník 722,8 m. Kansallispuistona Tšekin tasavallan neljäs ja nuorin kansallispuisto on ollut vuodesta 2000. Sen tarkoituksena on säilyttää tämän ainutlaatuisen maiseman biologinen rikkaus tuleville sukupolville.

Onnistumisia onkin jo näkyvissä: Böömin Sveitsille niin tyypillisiä hopeakuusia löytyy jälleen. Myös muuttohaukat ovat palanneet ja Atlantin lohet ovat palanneet Kamenice joen vesille. Ole todistajana geologisille menneisyyden aikakausille, nauttien eläväisestä, luonnollisesta ja terveestä nykyisyydestä.

7.7_Boomin_Sveitsi_patikointi_2_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_patikointi_3_kortti_2.jpg

PATIKOINTI

Böömin ja Saksin Sveitsien kansallispuistot on samalla luonnonsuojelualue ja virkistysalue ihmisille, jossa voit kokea suurelta osin koskematonta luontoa: vaeltaa yli 1200 km hyvin merkittyjä ja enimmäkseen hyvin rakennettuja polkuja pitkin, jotka ovat joskus myös sopivia kävelyretkiä varten. Kansallispuiston ensimmäisellä vyöhyke on erittäin suojattu alue jolla saa kulkea vain merkittyjä reittejä.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_D_PYORAILY.jpg

PYÖRÄILY

Saksin Sveitsin kansallispuiston läpi kulkevat pyörätiet joita on 50 km. Joillakin poluilla, jotka on nimetty pyöräilyreiteiksi ajetaan suoraan koskematomassa luonnossa. romanttisten laaksojen läpi tai avoimen maaseudun läpi, josta on kauniit näkymät. 

7.7_Boomin_Sveitsi_mtb_1_2.jpg

Molempien maiden suojelualueilla pyöräily on sallittua lähes kaikilla teillä ja poluilla. Se ei ole sallittua urheilu- ja luontopolkuilla tai kävelytieillä. Toisin kuin suojelualueilla, kansallispuistoissa pyöräily on sallittua vain erityisillä pyöräteillä.

7.7_Boomin_Sveitsi_mtb_2.jpg

Pyörän tulisi kuitenkin olla kohtuullisen sopiva maastokäyttöön. Pyöräilijän on valmistauduttava voimakkaisiin nousuihin, jyrkiin laskeutumisiin, pullonkauloihin ja kuoppiin. Mutta se juuri tekee pyöräilystä täällä niin erikoisen. E-bike vuokrausta ja bussilinjoja joilla on pyöräkuljetus.

7.7_Boomin_Sveitsi_kalliokiipeily_1_2.jpg

KALLIOKIIPEILY

Freeclimbingin synnyinpaikalla Saksin Sveitsissä on kiipeilijöille yli 1134 hiekkakivikalliota ja 21000 kiipeilyreittiä Saksin vaikeusasteella I – XII.

Böömin Sveitsi tunnetaan kiipeilijän paratiisina. Tulkaa rehevään, vihreään metsään kokeilemaan kättäsi boulderoinnissa, kiipeilyssä ja slackingissä.

Böömin Sveitsin lähimmät kiipeilykohteet ovat pääasiassa Jetřichovicen (Dittersbach) pohjoispuolella laaksoissa ja kallioiden Jetřichovické skály (Dittersbacher Felsen) rinteillä. Alueeseen kuuluu myös yksittäisiä kiviä ja kiviryhmiä Pavlino údolí (Paulinental) (Kreibitzbachin laakso Jetřichovicesta lounaaseen) ja  Studenýn yläpuolella. Se rajoittuu pohjoiseen Tokáň, länteen Vysoká Lípa (Hohenleipa) ja lounaaseen Srbská Kamenice (Windisch Kamnitz).

Mielenkiintoisimpia torneja on kiipeilijöille Kočíčí kostel, Malé ja Velké Žluté cimbuří, Hraběnka, Hladká věž, Viléminina stěnan kartio ja monet muut. Hiekkakivi on pehmeää, joten on kiellettyä kiivetä kiveen märkänä ja sateisena säällä, jos ne eivät ole riittävän kuivia. Hiekkakivikiven rakenne tarjoaa suuren valikoiman polkuja. Kiipeily täällä on houkutteleva ainutlaatuisen ympäröivän luonnon maiseman vuoksi. Alue on osa maisemansuojelualuetta.

Lähtöpisteinä ovat Děčín-Jetřichovice-Rynarticen (Jetřichovice-hostinec-asema) ja Česká Kamenice-Vysoká Lípa (Jetřichovice-ÚM-asema) bussilinjalla Jetřichovice. Jotkut tornit pääsevät parhaiten Vysoká Lípasta (Hohenleipa) Česká-kadun (bussipysäkki Vysoká Lípa-hostinec) kautta, Rynarticesta (bussi), ulkouima-altaasta (bussipysäkki Jetřichovice-koupaliště) ja Studenýsta (bussi).

7.7_Boomin_Sveitsi_kalliokiipeily_2_2.jpg

Tisan kalliot (tai Tisan seinät) tarjoavat joitakin parhaista paikoista perinteiseen kalliokiipeilyyn Böömin Sveitsissä. Tämä upeiden hiekkakivikivien upea valikoima on puiston nähtävyys. Tämä kiven linnoitus on rakennettu korkealle taivaalle, ja se on rakennettu ajan mittaan kerroksissa, jotka ovat halkeamia ja suuria halkeamia. Kivien kuluneet kasvot muistuttavat usein outoja kasvoja ja lukuja. Tule katsomaan valtavia "toadstooleja", "kilpikonnia" ja "jättiläisiä". Tisa ei ole ainoa paikka kiipeilyyn Böömin Sveitsissä. Sneznik, lähellä Saksan rajaa, tarjoaa maailmanluokan boulderointia - mahtavaa aloittelijoille. Kokeneemmat kiipeilijät voivat kokeilla onneaan Hrenskossa, jossa näkymät ovat täydellinen palkinto vaikealta noususta.

Kiipeily Böömin Sveitsissä on suosittu aktiviteetti, mutta sinun tulee käyttää rekisteröityä opasta tai olla jäsenenä UIAA: ssa. Hiekkakivi on harvinainen ja kallisarvoinen, eikä metallirakenteita, kuten kamalotteja tai lankoja, saa käyttää. Tarkista lisätietoja kansallispuiston ohjeista.

7.7_Boomin_Sveitsi_prebisch_portti_1_2.jpg

PREBISCHTOR / PRAVCICKA BRANA

Böömin puolen kansallispuiston symboli on Pravcicka brana monumentaalinen Euroopan suurin luonnon muovaama hiekkakiviportti. Se on portti maailmaan, jossa on romanttisia jokia, vaikuttavia kalliokaupunkeja, unenomaisia ​​laaksoja ja viehättäviä kyliä. Tämä 415 metrin korkeudella oleva hiekkakivikaari on 27 metrin pituinen ja ulottuu 21 metrin korkeuteen. Aukon korkeus on 16 m. Kapeimmalta kohdalla se on suhteellisen ohut vain 3 metriä, joten kiipeily sen päällä on kielletty.

Prebischtor on Böömin Sveitsin jalokivi ja arvokas ehdokas maailman ihmeiden listalle. Paikan sadunomaisuudesta kertoo jo jotain sekin että tanskalainen satusetä H.C. Andersen kirjoitti osan Lumikuningatar kirjastaan täällä. Myös Hollywood on löytänyt paikan ja kuvannut Indian Jones ja Narnian aikakirjat elokuvia täällä.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_P_kallioportin_ravintola.jpg

31.7_Boomin_Sveitsi_2024_haukanpesa_ravintola_2_lisakuva.jpg

Prebisch porttiin kuuluu erottamattomasti sen viereen vuonna 1881 tammisista hirsistä rakennettu alppityylinen Falkenhorst (Haukanpesä) vuoristoravintola. Pohjakerroksen tyylikäs ravintola on koristeltu alkuperäisillä maalauksilla. Ulkokioskin terassikin on hyvä paikka ihailla maisemaa.

7.7_Boomin_Sveitsi_prebisch_portti_2_kalliot_2.jpg

Alueen sisäänkäynnistä johtaa hyvin hoidetut polut ja portaat johtavat yksittäisiin näköalapaikkoihin, joista voi ihailla todellista Prebischtoria tai näkymistä lähelle ja kauemmaksi Böömin ja Saksin Sveitseihin.

7.7_Boomin_Sveitsi_prebisch_porttin_polku_2.jpg

Mukava 1892 rakennettu Gabrielensteigin perinteinen patikointipolku yhdistää Prebischtorin ja Mezní Loukan. Reitti kulkee Böömin Sveitsin kauneimpien alueiden läpi. Luontopolun pituus on 6 km, reitillä yhteensä 12 infotaulua. Suurin osa reitistä kulkee mutkitellen kansallispuiston ensimmäisellä vyöhykkeellä, joka on erittäin suojattu alue.

7.7_Boomin_Sveitsi_Dittersbachin_kalliot_3_uusi_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbachin_kalliot_uusi_paakuva_2.jpg

DITTERSBACHER FELSEN / JETRICHOVICE STENY

Alue tunnetaan yhtenä Tsekin kauneimmista alueista. Voit nähdä hiekkakivikalliokaupunkeja, muureja, erillisiä kalliotorneja ja näköalapaikkoja. Alueella on myös runsaasti erilaisia ​​luonnonkauniita kalliomuodostelmia. Sadun omainenvaellus vehreiden, lumottujen metsien halki johtaa Dittersbachin kallioille.  Näköalapaikkoja on kolme runollisilla nimillä Marienfelsen (428 m.), Wilhelminenwand (442 m.) ja Rudolfstein (484 m.).

Ruhtinas Ferdinand Kinský nautti jo 1800-luvun alkupuoliskolla Böömin Sveitsin Dittersbachin alueen kallioiden maisemista Jetřichovicen ympärillä. Kinskyn ruhtinasperhe pyrki kehittämään 1800 luvulla tämänomistuksessaan olleen alueen matkailua mm. rakentamalla vuorille patkointireitin, jonka varrella olevat näköalapaikat ovat saaneet nimensä Ferdinandin vaimon Marian ja heidän kahden lapsensa mukaan.

31.7_Boomin_Sveitsi_LISAKUVA__1_Dittersbachin_kalliot.jpg

Halusitpa sitten kävellä rauhassa helppoja polkuja tai haastavampaa patikointia, löydät varmasti etsimäsi Jetřichovicesta! Kierros vaihtelevilla poluilla ja poluilla viehättävässä maisemassa Dittersbachissa Böömin Sveitsissä lähellä Jetřichovicea tekee vaikutuksen henkeäsalpaavilla hiekkakivikallioilla sekä kauniilla niityillä ja sadun omaisilla metsillä. Jos menet tälle suositulle Böömin Sveitsin alueelle, löydät luonnon todellisen taian.

27.7_Boomin_Sveitsi_marian_kalliot_1_2.jpg

27.7_Boomin_Sveitsi_marian_kalliot_2_2.jpg

MARIENFELSEN / MARIINA SKALA

Koko Böömin Sveitsissä tuskin on upeampaa ja silmiinpistävämpää näköalaa kuin Marienfelsen (Mariina skála). Marien kallio on luultavasti tunnetuin ja suosituin retkeilypaikka Jetrichovicen kallioista. Näkymät ovat huikeat sekä täältä että sen välittömässä läheisyydessä olevilta näköalapaikoilta, Wilhelminenwandilta ja Rudolfsteinilta.Tämä kallion huippu 428 metriä merenpinnan yläpuolella on Jetrichovicen tärkein maamerkki.

Huipulle on päässyt jo 1800-luvulta lähtien portaita joissa on vain 250 askelmaa. Aikaisemmin huippu oli nimeltään Grosser Spitziger. Kivinen huippu nimettiin vuonna 1856 prinsessa Marie Anna Kinskyn mukaan. Kiipeämisen viimeinen osa kulkee erilaisten kallioiden välisten käytävien kautta kivi- ja puuportaiden yli, joissa on kaiteet. Huipulle on rakennettu pieni puinen mökki, josta on ruhtinaallisen upeat näköalat Böömin Sveitsin kansallispuiston metsäisille huipuille ja vaihteleville kalliomuodostelmille aina Lausitzitzer Gebirge vuorille ja Böömin ylängölle asti.

Huvimaja on yksi Tsekin Sveitsin symboleista. Jetřichovicesta punaista kylttiä seuraava patikointimatka kestää noin tunnin ja paluu samaa reittiä puolituntia.

7.7_Boomin_Sveitsi_Dittersbachin_kalliot_2_23.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_wilhelmiina_seinama_1_2.jpg

WILHELMINA WAND / VILEMININA STENA

439 metriä korkea pohjoinen seinä on Jetrichovicen kolmesta kiviseinämästä, noin 1,5 km Jetrichovicesta koilliseen ja on tämän kivisen alueen kolmesta kalliosta pohjoisin. Se ole varsinainen huippu, vaan tyypillinen hiekkakiviriutta, mutta lupaa myös upeat näkymät. Mustan seinän alkuperäinen nimi muuttui 1800-luvulla Kinsky ruhtinasperheen Wilhelminan kunniaksi. Näköalatasanteelta on kaunis näkymä Jetřichovicelle ja Růžovský vrchille.

7.7_Boomin_Sveitsi_rudolfsstein_3_2.jpg

RUDOLFSSTEIN / RUDOLFUV KAMEN

Rudolfin kalliot 487 metrin korkeudessa tarjoaa upeat näkymät koko Böömin Sveitsiin. Siellä on Dittersbachin vanhin näkötorni joka oli luultavasti rakennettu vuonna 1824, kun ruhtinas Rudolf Kinsky oli noussut tälle kalliolle patikoidessaan. Myöhemmin tornia käytettiin kuivina kesinä myös metsäpalojen havainnointipaikkana.

7.7_Boomin_Sveitsi_rudolfsstein_2_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_rudolfsstein_4_portaat_2.jpg

Äskettäin näköalapaikkaa on taas kunnostettu, ja sieltä on upeat näkymät kalliokaupunkiin ja ympäröivään alueeseen.Ylös vie 170 askelman portaat. Pääsy jyrkkiin osiin tapahtuu tikkaiden ja joidenkin metallikiinnikkeiden kautta. Kaikilla, jotka ovat kohtuullisen varmajalkaisia ​​ja fyysisesti kunnossa, ei ole ongelmia. Vuonna 1992 asennettiin uusi portaikko ja 7 vuotta sitten rakennettiin huipulle täysin uusi näkötorni.

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_balzerin_leiri_2.jpg

BALZERS LAGER / BALZEROVA LEZENI

Puoliympyrän muotoinen kallio tarjoaa patikoitsijoille luonnon muodostaman levähdyspaikan penkkeineen.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_D_kylan_Falkensteinin_kalliolinna.jpg

FALKENSTEIN (FALKENSTEJN)

Falkensteinin kalliolinna mainittiin ensimmäisen kerran kirjallisesti vuonna 1395, Sinne johti aikaisemmin puuportaat. Siellä löydettiin keraamisia kappaleita 13. vuosisadan ensimmäiseltä puoliskolta, ja arvokkaimmat löytyneet esineet 1500-luvun Madonna saviveistoksen palaset. 1500-luvun puolivälissä kivilinna hylättiin. Falkensteinin linna sijaitsee Jetřichovicen kylästä pohjoiseen romanttisella paikalla. Kalliolinnan torsosta avautuu kauniit näkymät Saksin Sveitsiin. Kallion huipulla kaiverretut valtavan kammion, kappelin kivivialttarilla jäänteet sekä kaivo ovat säilyneet tähän päivään asti. Linnan maanpäälliset osat olivat puuta, joten niistä ei ole säilynyt mitään tähän päivään mennessä. Kulkutie ylös johtaa kallioiden välisen raon kautta.

Paras tapa päästä Falkenštejniin on Jetřichovicesta seuraamalla keltaista turistireittiä. Sinun on kiivettävä useita jyrkkiä portaita ja tikkaita matkan varrella. Kulkutie on hyvin merkitty ja turvattu. Kalliolinnan huipulle 303 m. on rakennettu näköalatasanne, josta avautuu näkymä ympäristöön ja erityisesti hallitsevaan Rabensteiniin / Havraní skálaan.

7.7_Boomin_Sveitsi_balzerhutte_1_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_balzerhutte_2.jpg

BALZHÜTTE / NA TOKANI

Tokani on yksi suosituimmista, romanttisista ja kauneimmista paikoista Böömin Sveitsissä. Na Tokani on joukko viehättäviä alppityylisiä rakennuksia, noin 3 km Jetrichovicesta koilliseen. Ruhtinas Kinsky rakennettu hirsimökkejä metsästäjille, ja koko alueen nimi tulee sieltä. Useampi vuoristomaja ravintoloineen ja suuri olutpuutarha ovat turistien suosimia levähdyspaikkoja..

Paras tapa päästä Tokaniin on seurata keltaista polkua Jetrichovicesta tai Marien kiven ja Vilemíninan seinän punaista polkua pitkin ja sitten keltaista turistireittiä myös Jetrichovicesta. Pyöräilijät voivat tulla myös Vysoke Lipan tai Doubicen kylän kautta.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_D_pikku_prebisch_portti.jpg

PIENI PREBISCH PORTTI

Pieni Pravčická brána on luonnollinen kalliokaari, joka, kuten Prebisch portti /Pravčická brána, syntyi selektiivisen sään ja penkkimäisen resoluution lohkohiekkakivien eroosion seurauksena. Toisin kuin sen iso sisar, voit kuitenkin kävellä sen kaarisillan yläpuolella, jossa metallista näköalaa on muokattu. Malá Pravčická Brána (390 m merenpinnan yläpuolella) on luonnollinen hiekkakivimuodostelma, joka sijaitsee 2 km Vysoké Lípasta pohjoiseen. Sen ulkonäkö muistuttaa läheistä Prebisch / Pravčickan porttia, mutta se on paljon pienempi kooltaan. Korkeus on 2,3 metriä, leveys 3,3 metriä ja pituus 1,5 metriä.

Matkalla tänne vievää punaista turistikylttiä pitkin voit vierailla monilla näköalapaikoilla, kuten Mariinan näköalapaikalla, Vilemínin näköalapaikalla tai Rudolfin kivellä. Paras reitti Pikku Pravčickan portille on Jetřichovicesta Mezní Loukan suuntaan. Läheltä löytyy myös vaikuttava kallionäköalapaikka Schauensteinin / Šaunštejnin linna jäänteineen.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_D_pikku_sauenkalliot.jpg

SCHAUENSTEIN / SAUNSTEJN

Alle kilometri pohjoiseen Vysoká Lípan kylästä voit nähdä erottuvan hiekkakivikallion, jossa aikoinaan sijaitsi Šaunštejnin kalliolinna. Schattensteinin kalliolinna on todennäköisesti peräisin 1300-luvun lopulta. Sen tarkoituksena oli suojella vanhaa Böhmerstrassea, tärkeää kauppareittiä Böömin ja Saksin välillä. Lopulta kalliolinnasta tuli turvapaikka erilaisille rosvo- ja karkurijoukoille. Siksi sitä kutsuttiin rosvojen linnaksi. Sitä kutsutaan linnaksi, mutta se ei ole ollut täällä pitkään aikaan.

Nykyään entisestä linnakompleksista on jäljellä vain jäänteitä. Pohjoisosassa voit huomata kallion syvennyksen, jossa aikoinaan sijaitsi päätorni. Nykyään se on vain pieni huone, jossa on kannun muotoinen istuin, joka todennäköisesti toimi säiliönä tai vankilana, mahdollisesti varastotilana. Hieman syvemmällä kallioseinän puolella on luola, jossa ennen oli talli tai portti.

Sen sijaan kallioiden päälle on rakennettu rautaisten kulkuteiden ja tasanteiden järjestelmä, jolta on henkeäsalpaavan lumoavat näkymät Vysoké Lípan laakson viehättävään ympäristöön, Böömin Sveitsin osaan jossa on näkyvin Rosenbergin / Růžovský vrch basalttimassa. Polku linnaan ei todellakaan ole helppo, linnan raunioihin pääsee jyrkkiä portaita pitkin kapean kallion halkeaman läpi. Yksittäisten kivien huiput on yhdistetty terässilloilla. Vaikeusaste: helppo + vahvat hermot linnaan kiipeämiseen. Korkeuserot: 95 m / 190 m. Jos siltä tuntuu, voit lisätä vaelluksen läheiseen Pikku Pravčickán portin näköalapaikkaan.

7.7_Boomin_Sveitsi_rauniomylly_3_uusi_3.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_rauniomylly_1_2.jpg

GRUNDMÜHLE / DOLSKY MLYN

Romanttinen Dolský mlýn sijaitsee  Kamnitzen / Kamenicen ja Jetřichovická Bělá -joen yhtymäkohdassa Kamnitztalissa (Kamenice), noin 3 km:n päässä Jetřichovicesta. Alkuperäisen kolmipyöräisen myllyn ja sahan rauniot ovat peräisin vuodelta 1515.

7.7_Boomin_Sveitsi_rauniomylly_2_4.jpg

Ainoastaan ​seinät on säilynyt alkuperäisestä rakennuksesta. Vesimylly oli Pohl-perheen omistuksessa aina vuodesta 1696 vuoteen 1945. Jauhoja jauhettiin vuoteen 1931 asti. Sodan jälkeen saksalainen Pohlin perhe karkoitettiin, mylly sen rakennukset takavarikoitiin ja hylättiin. Romanttiset rauniot ovat olleet kulissina monelle tsekkiläiselle satuelokuvalle. Vuonna 2007 Dolský mlýn julistettiin kulttuurimonumentiksi. 500 m päässä myllystä on 27 metriä korkea ja ympärysmitaltaan 3 m. oleva 180 vuotias kuusi.

7.7_Boomin_Sveitsi_bunkkerimuseo_2.jpg

Tsekkoslovakia ryhtyi syksyllä 1937 linnoittamaan Saksan vastaista rajaansa Sudetinmaalla. Hyvä esimerkki tästä on Jetrichovicen alue. Kävely-/ patikointimatkan päässä hotellilta löytyy aiheesta kiinnostuneille bunkkerimuseo, joka esittelee aihetta enemmänkin.

7.7_Boomin_Sveitsi__kanjoni_1_2.jpg

KAMNITZERKLAMM / KAMENICE

Maisema ei voisi Böömin Sveitsissä olla romanttisempi kuin Kamenicen kanjonissa. Matkalla Elbeen pienet Kamnitzin purot kulkevat kivisen maiseman läpi ja joki syvenee nopeasti hiekkakivikallioissa. Se muodostaa joukon kanjoneita kuten Wilde Klamm (Divoka soutěska) ja Edmundsklammin (Edmundova soutěska) ennen kuin laskee Elbeen Hrenskon kohdalla.

7.7_Boomin_Sveitsi__kanjoni_4_2.jpg

EDMUNDSKLAMM / EDMUNDOVA SOUTESKA

Romanttisimman Böömin Sveitsin kokee Kamenice-joen varrella rotkossa jota ympäröi molemmin puolin 50-150 metrin korkeudella vedenpinnan yläpuolelle nouseva kivimuuri. Ensin kävelet kallioiden yli ja joidenkin tunneleiden läpi. Edmundin eli "Hiljainen" (Tischá) kanjoni on viimeinen Kamenicejoen alajuoksun kolmesta kanjonista Hřenskon itäpuolella.

7.7_Boomin_Sveitsi__kanjoni_2_3.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi__kanjoni_3_vene_2.jpg

Sen seinämät ovat joissain kohdin pystysuorat ja kohdassa, jossa kivijärkäleitä on tippunut alas kanjonin pohjalle, eteneminen onnistuu pienillä veneillä. Henkeä salpaava 960 metrin veneretki 50–150 metriin kohoavien upeiden kivimuodostelmien ja vesiputousten alapuolella kestävää 20 minuuttia, lautturin samalla tutustuttaessa meidät rotkojen eläviin ja kivettyihin asukkaisiin kuteen vartijaan ja perheeseen.

7.7_Boomin_Sveitsi__kanjoni_terassi_2.jpg

Veneretken päätteeksi on mahdollisuus levähtää terassilla ja nautti virkistävä juoma tai välipala.

7.7_Boomin_Sveitsi_hresnko_1_3.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_hrensko_2_2.jpg

HERRNSKRETSCHEN / HRENSKO

400 asukkan Hrenskon kylä Kamnitzt laaksossa toimii porttina Böömin Sveitsiin ja sijaitsee jylhien hiekkakivivuorten juurella kohdassa, jossa Kamnitz / Kamenice joki virrattuaan kauniin kanjonin halki laskee Elbeen. Hrenskoa reunustavat Elben molemminpuolin korkealle kohoavat hiekkakiviseinämät, joiden välissä vallitsee ympäristön lämpötilaa alhaisempi lämpötila. Sen vuoksi seinämien välisellä alueella, joka sijaitsee 115 metriä meren pinnan yläpuolella Tšekin alimmassa kohdassa, kasvaa yleensä korkeammalla viihtyviä vuoristokasveja, mikä on hyvin erikoista sinänsä.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_hernhretschen_raitti.jpg

Matkailu on kehittynyt Herrnskretschenissä 1875 -luvulta lähtien. Lukuisia ravintoloita, hotelleja ja majataloja rakennettiin. Paikka on nykyisin lähtökohta kaikille, jotka haluavat lähteä vaellukselle "Prebischtor" -luontopolulle, vierailla Kamnitzklammilla tai kiivetä kallioille.

7.7_Boomin_Sveitsi_hrensko_turistijuna.jpg

Matkailijoita palvelee välillä Hrensko-Prebischtor-Mezna Louka myös "Turistijuna" jolla pääse ihailemaan alueen maisemia vähemmällä kävelyllä.

7.7_Boomin_Sveitsi_schonlinde_rl_2.jpg

KRASNA LIPA / SCHÖNLINDE -portti Böömin Sveitsiin

Sijaitsee Kirnitzsch-joen varrella Böömin Böömin Sveitsin ja Lausitzer Gebirge vuorten välisellä rajalla. Kaupungin maamerkki on 1700-luvun barokkityylinen Pyhän Marian Magdaleenan kirkko, jossa on monumentaalinen portaikko. Kaupungin historia ulottuu 14. vuosisadalle. 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa kaupunki oli tärkeä tekstiilituotannon ja kaupan keskus. Merkittävä muutos tapahtui alkuperäisen saksalaisen väestön karkoittamisen jälkeen 1945, jolloin asukasluku laski noin puoleen. Böömin Sveitsin kansallispuiston infopisteessä on vuorovaikutteinen näyttely "Böömin Sveitsi: Elämä, mysteeri, inspiraatiota" ja esitetään panoraamaelokuva "Mysteerien maisema".

Kaupungin puisto luotiin vuosina 1888-89 yksityisenä puistona, joka on kaupungin merkittävän pojan teollisuusmies Karl Dittrichin perheen krypta. Vuosina 2004-2006 puisto rekonstruoitiin tunnetun tsekkiläisen dendrologin Karel Hiekin johdolla. Puiston keskeinen elementti on preussilaisen kotkan repimän leijonan pronssinen patsas, joka muistuttaa Preussin ja Itävallan 1866-luvun sodan verisistä tapahtumista. Maria Magdaleenan kirkko - alkuperäinen kirkko rakennettiin vuosina 1332-1368. 1754 rakennettiin uusi kirkko. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Jakob Schwarz. Kirkon torni rakennettiin vuonna 1777. Vuonna 1816-1818 lisättiin monumentaalinen portaikko, jossa oli patsaita ja yksiosainen kiviristi, joka johtaa torilta kirkkoon. Kirkon vieressä on alkuperäisen hautausmaan jäänteitä, joissa on useita arvokkaita kuvanveistäjän Franz Pettrichin tekemiä taideteoksia. Vanhan Sudeetinmaan tunnelma tuntuu täällä joka käänteessä.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_boomin_schonelinden_panimoravintola.jpg

PIVOVARY FALKENSTEJN

Falkensteinin panimon myötä kaupungin oluen panemisen traditio heräsi henkiin vuosikymmenien jälkeen. Alueen olutpanimoiden historiaan voit tutustua tarkemmin Falkensteinin panimon salissa, jossa on esillä aihetta käsittelevä pysyvä näyttely. Panimo sijaitsee aivan torin ääressä entisessä majatalossa. Täällä oluen valmistuksessa käytetään laadukkaita raaka-aineita, todistettuja reseptejä, ja on sanomattakin selvää, että perinteisiä teknisiä menettelytapoja noudatetaan. Panimo pitää olutta tuottaessaan erittäin tärkeänä yksittäisten oluttyyppien makujen oikeaa yhteensovittamista, minkä vuoksi perusvalikoima on rajoitettu kahdesta kolmeen lageriin, joita täydennetään ajoittain erityisoluilla. 11° Helles Lagerbier, 13° American pale ale, 14° Dunkles Lagerbier, 16° Svatá Koza (Bockbier), 11° Kanár.

Perinteiset böömiläiset lagerit valmistetaan pohjakäymisellä keitto-kaksimäskiprosessilla kattiloissa, olut käy tynnyreissä ja kypsytetään jäähdytettynä varastosäiliöissä kuukauden ajan. Olut on suodattamatonta ja pysyy pastöroimattomana. Mallas tulee perheyritykseltä, joka valmistaa sitä perinteisellä tavalla pääasiassa käsin. Panimo käyttää Žatecin alueelta peräisin olevaa humalaa, käytetään paikallisesta vettä (Böömin Sveitsin puhtaan ympäristön ja alhaisen kovuuden ansiosta vesi soveltuu erinomaisesti oluen valmistukseen ilman lisäkäsittelyä). Humalana käytetään Žatecin puolivarhaista punaista lajiketta.

Paikallista olutta voi maistella 45-paikkaisessa panimoravintolassa vanhan kaupunkitalon savuttomassa ja tyylikkäässä ympäristössä. Ravintolassa tarjoillaan Falkenstein-olutta hanasta, ja tarjolla on myös valikoima ruokia, jotka sopivat erittäin hyvin oluen kanssa. Lounasaikaan on tarjolla päivittäinen menu. Kesäkuukausina torilla on 50 paikkainen olutterassi.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Kamnitz__stadt_1.jpg

CESKA KAMENICE / BÖHMISCH KAMNITZ -upeiden aarteiden kaupunki

Jos teet retken läheiseen 1200 luvulla perustettuun Česká Kameniceen, jota ympäröivät Lausitzin vuorten, Böömin Sveitsin ja Böömin keskusvuorten viehättävät metsäiset rinteet. Huomaat pian, että olet kaupungissa kapeine katuineen ja vanhoineen taloineen, joka on täynnä ainutlaatuisia arkkitehtonisia monumentteja, kauniin luonnon ympäröimänä - katselemalla kiviä ja metsäisiä kukkuloita. Täältä löydät palan historiaa, taidetta ja luonnon kauneutta.

Böömin Sveitsin parhaiten säilyneessä historiallisessa keskustassa on lähes 40 kulttuurimuistomerkiksi julistettua kohdetta. Arvokkaimpia rakennuksia ovat gootti- ja renessanssityyliin rakennettu Pyhän Jaakobin kirkko, Neitsyt Marian syntymän pyhiinvaelluskappeli myöhäisbarokinkaudelta, protestanttinen kirkko, kaupungintalo, Saalhausenin palatsi, Kreiscaritas-rakennus, entinen säästöpankki (nykyisin kunnan galleria).

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Kamnitz__stadt_2.jpg

Muistomerkkialueen ydin on kauppatori Náměstí Míru, jossa on yhdeksänkulmainen renessanssisuihkulähde ja barokkityylinen Maria Immaculata -patsas. Kaupungissa on säilynyt useita merkittäviä taloja, joista osa on peräisin 1500-luvulta, mutta joista suurin osa rakennettiin uudelleen 1800-luvulla. Nämä talot olivat enimmäkseen kiveä, joissakin oli puiset päädyt. Keskiaikaisia ​​rakennuksia täydentävät suuret, ristikkorakenteiset, pääosin barokkityylit ja mansardikattoiset käsityöläisten talot, joiden tiilipuoliskoa koristavat hiekkakivestä tehdyt ovi- ja ikkunatolpat. Joillakin kaduilla voi nähdä myös nuorempia klassismin aikakauden taloja.

Kaupungin laitamilla on säilynyt tyypillisiä kansanomaisia lauta- ja ristikkorakenteisia taloja ympäröivine rakenteineen; huomionarvoisia ovat myös paikallisten tehtailijoiden vanhat jugendhuvilat kaupungin koillisosassa.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Kamnitz_kirkko1.jpg

PYHÄN JAAKOBIN KIRKKO

Torin vieressä on toinen kaupungin nähtävyyksistä 1500 luvulta oleva Jaakobin kirkko, joka on rakennettu gootti- ja renessanssityyliin. Ensimmäiset maininnat kirkosta ovat vuodelta 1352. Kirkon vanhin osa sisältää läntisen portaalin jäänteet 1300-luvulta. Vihollisjoukot tuhosivat kirkon vuonna 1444, mutta se kunnostettiin myöhemmin. Upeimman remontin teki Peter Patzenhauer myöhäisgoottilaiseen tyyliin vuosina 1603-1605.

Näiltä vuosilta on peräisin nykyinen kolmikäytävälaiva. Ennen vuotta 1910 laivan itäosaan rakennettiin kiviseinämiä sokeilla pelihalliin ja enkelinpäillä, joiden kaiteisiin meisseniläinen kivenhakkaaja Valtin Wollde maalasi alueen ritarisukujen vaakunat. Kuoro, jonka alaosa on koristeltu renessanssityylisillä

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Kamnitz_kirkko2.jpg

reliefeillä ja barokkityylinen yläosa on rakennettu ristiin ja tähtiholviin. Poikkiholvatussa sisääntuloaulassa on alkuperäinen goottilainen portaali kulmapilarilla. Kirkon molemmille puolille kiinnitetyt barokki sakristit ovat peräisin 1700-luvulta.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Kamnitz_kirkko3.jpg

Sisustus on suurelta osin peräisin 1700-luvulta. 1700-luvun lopun klassistinen pylväsalttari on koristeltu apostolien Pietarin ja Paavalin patsailla sekä alttaritaululla Pyhän pään mestauksesta. Samalla ajalta ovat

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Kamnitz_kirkko4.jpg

peräisin myös saarnatuoli ja kaksi klassista Jeesuksen Sydämen ja Neitsyt Marian sivualttaria. Huomionarvoinen on myös barokkityylinen kaiverrettu kasteallas 1700-luvun toiselta neljännekseltä. Kirkossa on merkittäviä seinämaalauksia vuodelta 1605, joissa on raamatullisia kohtauksia.

Kauniit ovat myös myöhäisgoottilaiset Jeesuksen Sydämen ja Marian Sydämen värilliset ikkunat. Kirkon sisäseiniin on sijoitettu myös Wartenberg-suvun hautakivet, joista suurin osa on peräisin 1500- ja 1600-luvuilta.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Kamnitz_kirkko5.jpg

Nuori tsekkiläinen säveltäjä Antonín Dvořák, joka viipyi kaupungissa vuoden 1856-57 täydentämässä saksan kielen taitoaan, nautti urkujen soittamisesta Pyhän Jaakobin kirkossa. Kirkon lounaiskulmassa on rakennusmestari Seiffertin vuosina 1552-1555 rakentama 46 m korkea neliötorni gallerioineen. Alun perin se oli osa kaupungin linnoituksia vartiotornina ja vasta kun kirkko rakennettiin uudelleen vuonna 1605, se liitettiin kirkkoon kellotornina. Kirkossa käymisen lisäksi voit kiivetä torniin, jossa koko historiallinen upea keskusta ja kaunis ympäristö ovat jalkojesi juurella.

Katetussa maanpäällisessä käytävässä on näyttely kaupungin historiasta. Kesä aikana voit vierailla kirkossa opastetuilla kierroksilla. Maanantai-sunnuntai klo 10.00-12, 13-17.00. Lisätietoja saat torilla sijaitsevasta matkailuneuvonnasta.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Kamnitz__luostari_1.jpg

NEITSYT MARIAN SYNTYMÄN PYHIINVAELLUSKAPPELI

Olisi todella synti käydä Česká Kamenicessa vierailematta kaupungin arkkitehtonisessa helmessä - Neitsyt Marian syntymän pyhiinvaelluskappelissa. Kaupungin pohjoisosassa on Neitsyt Marian syntymälle omistettu barokkityylinen pyhiinvaelluskappeli, joka upeine patsaisineen ja kuvineen on yksi lähialueen kauneimmista arkkitehtonisista monumenteista. Pyhiinvaelluspaikan alkuperä on verhottu runsaisiin legendoihin ja Jumalanäidin ihmeisiin.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Kamnitz__luostari_3.jpg

1736-1739 valmistui nelisiipinen luostari, jossa oli neljä kulmakappelia, torni sisäänkäynnin yläpuolella ja neljä käytävää, jotka johtavat keskeisellä paikalla sijaitsevaan kappeliin. Sisäänkäynnin tornissa kellotapuli ja sipulikatto on vuodelta 1749, mutta koko luostari valmistui vuonna 1763. Pääalttarilla, joka on vuodelta 1746, on kullattu puinen pyhiinvaelluspatsas Neitsyt Mariasta ja Jeesus-lapsesta vuodelta 1680.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Kamnitz__luostari_2.jpg

Pyöreän keskuskappelin kruunaa massiivinen kupoli, jonka tukipylväitä koristavat pyhimysten kivipatsaat, kupolin sisäosaa koristavat kauniit freskot Pyhän Ferdinand Brunettin elämästä. Koristeltuna Neitsyt Marialla ja Apokalypsilla. Kappelin keskellä on Josef Kleinin rokokoomainen korkea alttari vuodelta 1746, jossa on kullattu Neitsyt Marian patsas vuodelta 1680. Patsas pystytettiin tänne 1739, ja sillä sanottiin olevan parantavat voimat, minkä vuoksi tuhannet pyhiinvaeltajat vierailivat siellä vuosittain.

Huomionarvoiset ovat myös maalatut lasi-ikkunat ja barokkityylinen saarnatuoli 1700-luvun toiselta puoliskolta. Luostarissa on myös rokokookauden puisia pyhimysten patsaita. Luostarissa on rekonstruoitu ruttovaunu 1700-luvun ensimmäisen puoliskon ruttovuosilta. Kappelin lähellä on Preidlin hauta, ainoa jäännös entisestä kaupungin hautausmaalta. Pyhiinvaelluskappeliin pääsee kauden aikana osana opastettuja kierroksia päivittäin heinä- ja elokuussa klo 10.00-12:30, 13:30-16.00.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_boomin_kamnitzin_panimoravintola.jpg

PIVOVAR KOTOUC

Pivovar Kotouč on perhepanimo, joka jatkaa vuonna 1640 perustetun alkuperäisen kartanopanimo Kinskin perinnettä. Olut valmistetetaan historiallisessa, vuonna 1739 rakennetussa barokkipanimorakennuksessa.

Olut on elävää, pastöroimatonta ja suodattamatonta. Ainutlaatuisen tekniikan ja valitun panimo- ja käymismenetelmän ansiosta olut on niin kirkasta, sitä tuskin tiedää että sitä ei suodateta. Se säilyttää kuitenkin edelleen suodattamattoman ja pastöroimattoman oluen ominaisuudet. Suurin osa oluista on pohjafermentoituja, humallettuja Žatec-humalalla, valmistettu enimmäkseen yksimallasmenetelmällä humn maltaasta (alkuperäinen mallastekniikka). Gradaatio pidetään aina ylärajassa (esim. 11,9° 11 % ). Oluet valmistetaan suoraan annetulle tasolle, ne eivät ole laimennettuja ja hiilihapotettuja, kuten useimpien suurten panimoiden käytäntö on.

Voit maistella: Kamenický ZLAŤÁK 11° vaaleaa, Kamenická PODKOVA 12° vaalea lager, Kamenický RYTÍŘ 12° tumma lager, Kamenický POKLAD 13° puolitumma vahva lager, Kamenická KAPLE 14°, vaaleahunajainen vahva olut – lager, Kamenický GRANÁT 18° vahva granaatinvärinen olut, PUNAINEN IPA. Panimokierros perjantai - lauantai (klo 13.00 - 16.00). 1 henkilö sis. oluen maistelu 150 Kc. Vähimmäismäärä yhdelle retkelle on 6 henkilöä. Kierros tulee varata etukäteen.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Kamnitz__museorata_1.jpg

SENOVKA KAMENICKYN MUSEORAUTATIE

Kamenický lättähattu tai nostalginen moottorijuna vie sinut Česká Kamenicesta pitkin romanttista aluetta Zámecký vrchin rinteen alla, jossa on linnan rauniot Kamenický Šenovin lasia valmistavaan kaupunkiin. Kamenický Šenov ja sen ympäristö tarjoavat monia houkuttelevia matkailukohteita. Voit vierailla Lasimuseossa tai kävellä legendaariseen Manská skálaan, jossa on kuvattu satuelokuva Ylpeä prinsessa.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Kamnitz__museorata_2.jpg

Linja on noin 5 km / 13 minuuttia pitkä ja sijaitsee Böömin Sveitsin ja Lausitzin vuorten rajalla, ja haarautuu Česká Kamenicen rautatieasemalta. Liikenne Česká Kamenicen ja Kamenický Šenovin välillä kulkee kesällä säännöllisesti päivittäin. Juna sai lempinimen Kamenický motoráček. Junassa on 55 istumapaikkaa tai 68 paikkaa. Pääteasemalla on pieni rautatiemuseo ja buffetti tavaravaunussa myy kahvia & virvokkeita.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Kamnitz__lasimuseo.jpg

KAMENICKY SENOVIN LASIMUSEO

Museon pysyvä näyttely kattaa kaiverretun ja leikatun lasin kehityksen 1600-luvulta nykypäivään. Osa näyttelystä on omistettu paikalliselle lasin valmistus koululle – Euroopan vanhimmalle koulukunnalle ja J. & L. Lobmeyr-yritykselle. Näyttely sisältää kokoelman historiallisia kristallikruunuja ja kerrosvalaisimia. Alueen tuotantoperinne ulottuu vuoteen 1724. Lisäksi vaihtuvia ​​näyttelyitä historiasta ja nykyaikaisesta lasitaiteesta. Museon tiloissa on kauppa, josta kävijät voivat ostaa matkamuistoja ja julkaisuja. Tiistaista sunnuntaihin klo 10.00-17.00 . (Näyttelyn rakentaminen kesken heinäkuussa, joten emme käy museossa tällä matkalla).

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Tetschen_kaupunkipanoraama_linna_1.jpg

ZAMEK DECIN  / BURG TETSCHEN

Tetschenin linna, joka sijaitsee kalliolla Elben ja Polzen jokien yhtymäkohdan yläpuolella, on yksi Pohjois-Böömin tärkeimmistä historiallisista monumenteista. Linnan historia juontaa juurensa luultavasti 1000-luvun lopulle. Linnan nykymuoto on Thun-Hohensteinin kreiviperheen jäljiltä vuosilta 1628–1932. Linnan uudeksi hallitsevaksi piirteeksi rakennettiin 1802 joen puoleiselle puolelle kapea kellotorni. Linna sai siten barokkiklassisen muodon, jossa se on säilynyt tähän päivään asti. Linna on toiminut vuosisatojen ajan

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Tetschen__linna_2a.jpg

Böömin ruhtinaiden tukikohtana, sotilaslinnoituksena ja joidenkin tärkeiden aatelissukujen asuinpaikkana, ja sen vierailijoiden joukossa on monia kuuluisia henkilöitä, sekä eurooppalaisia ​​hallitsijoita että tunnettuja taiteilijoita. Esimerkiksi Fryderyk Chopin sävelsi täällä valssinsa A-duuri, niin sanotun Tetschner-valssin. Vierailijat voivat ihailla entisen linnanomistajan asuntoja, monumentaalisia barokkitalleja, nauttia kauniista kaupunkinäkymistä tai ihastua viehättävään ruusutarhaan (remontissa 2024).

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Tetschen__linna_2.jpg

Kierroksen aikana palaat Thun-Hohensteinin perheen barokki aikaan. Suku näytteli yhtä tärkeimmistä rooleista Böömin historiassa Itävallan monarkiassa. Heidä merkityksensä ja rikkautensa mahdollistivat kutsua aikansa merkittävimmät arkkitehdit ja kuvanveistäjät luomaan taideteoksensa Böömin Sveitsiin. Kävellen kaupungin kaduilla ja linnan tiloissa opit kaupungin ja linnan vuorovaikutuksesta.

31.7_Boomin_Sveitsi_LISAKUVA__4_Tetschen_linna_puisto.jpg

Palatsikompleksissa voit ihailla upeaa barokkityylistä hevostallia, ruusutarhaa, johon istutettiin 2000 ruusutyyppiä, palatsikirkon taiteellista barokkikoristetta tai teepaviljonkia eteläisissä puutarhoissa.

Ota yksi helpoista opastetuista kierroksista ja opi alueen tärkeimmän linnan historiasta. Todista historian muodostumista keisari Franz Josef I:n henkilökohtaisen läsnäolon kautta linnassa, koe Fryderyk Chopinin nerous tai löydä keisarillisen poliitikon prinssi Franz Thun-Hohensteinin aliarvioitu merkitys.

31.7_Boomin_Sveitsi_LISAKUVA__6_Tetschen_linna_ruokasali.jpg

Esillä on myös valikoima historiallisia aseita entisessä asevarastossa sekä barokkimaalauksia ja -veistoksia, posliinia, keramiikkaa, kelloja ja huonekaluja. Pohjakerroksessa on pysyvä näyttely linnan historiasta ja Thun-Hohnsteinin suvusta, linnan herroista 1600-luvun puolivälistä vuoteen 1932 asti. Ullakolla on näyttely "Tetschenin kellosepät" joka esittelee historialisia kelloja. Barokkitalleilla on näyttely "Historialliset vaunut ja moottoripyörät".

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Tetschen__linna_4_kierros_1.jpg

Kierros 1. Tetschenin linnan kultaiset ajat. Kesto 60 min. Kävele linnan läpi sen kukoistusaikana ja loistossaan, kuten säveltäjä Fryderyk Chopin, keisari Franz Josef I ja monet muut tekivät ennen sinua. Vieraile linnaherran työhuoneessa ja makuuhuoneessa, talviruokasalissa, naisten ja miesten salongeissa, linnan maalausgalleriassa ja linnan Pyhän Yrjön kappelissa.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Tetschen__linna_3_kierros_2.jpg

Kierros 2. Vierailu prinssi Franzin luona. Kesto 60 min. Vieraile Itävallanentisen pääministerin ja Böömin kuningaskunnan kuvernöörin, Thun-Hohensteinin prinssi Franzin asunnossa. Kutsumme sinut hänen yksityishuoneisiinsa. Näet myös lastenhuoneet, kulmahuoneen, kesäruokasalin säilyneillä seinämaalauksilla ja tornikabinetin, josta voit nauttia kauniista näkymistä kaupunkiin ja Elbelle.

31.7_Boomin_Sveitsi_LISAKUVA__5_Tetschen_linna_piha.jpg

Linnan sisäpihalla on kreikkalainen ravintola terasseineen. Linnan kahvila Café Freska on freskoilla koristellussa teehuoneessa eteläisessä puutarhassa, missä voit istua terassilla ja nautia kahvin aivan suihkulähteen vieressä.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Tetschen_elaintarha_1.jpg

DECIN ELÄINTARHA

Děčínin eläintarhassa on noin 450 eläintä yli 150 lajista. Kuuden hehtaarin eläintarha on yksi pienimmistä, mutta metsäympäristön ansiosta myös yksi Tšekin tasavallan kauneimmista eläintarhoista. Osa alueesta on omistettu Böömi-Saksi-Sveitsin eläimistölle, jossa asuu muun muassa petolintuja, käärmeitä, villisikoja ja susia. Erityisen lähelle villisikoja pääsee aitauksen yli olevalla sillalla.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Tetschen_elaintarha_2_kartta.jpg

Täältä löydät Kamtšatkan karhujen aitauksen, lintujen talon, kissaeläimiä, sorkka- ja kavioeläimiä ja monia muita eläimiä. Siellä on myös suosittu minieläintarha, jossa voit silittää ja ruokkia eläimiä. Lintujen ystävät viihtyvät myös Děčínin eläintarhassa - Indonesian pienet ja kirkkaanväriset laululinnut lentävät vapaasti pään yläpuolella Lintutalossa. He eivät ole ainoita tämän paviljongin asukkaita, he jakavat sen harvinaisten suurten kakadujen tai ryppyjen sarvinokkien kanssa. Eläintarhan viereisellä alueella on tarjolla virvokkeita.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Tetschen_elaintarha_3.jpg

Paratiisisaaret -näyttely on eläintarhan erillinen näyttely, jonka vierailijat voivat löytää noin 700 metrin päässä eläintarhasta Děčínin keskustasta (Teplická 19). Eläintarhan lippu takaa pääsyn Paratiisisaarille (voimassa vain lipun ostopäivänä). Se tarjoaa epätavallisen näkemyksen valituista maailman alueista ja eläin- ja kasvilajeista.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Tetschen_elaintarha_4.jpg

Yksi suurimmista nähtävyyksistä on suuri meriakvaario. Pohjakerros on tyylitelty vanhan laivan muotoon ja tutustuttaa vierailijat elämään koralliriutalla. 6 000 litran meriakvaario on ainutlaatuinen.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Tetschen_elaintarha_6.jpg

Ensimmäinen kerros vie joihinkin Tyynenmeren länsiosan saaristoihin sekä mangroverannikolle, jossa on eläimiä, kuten köynnöksiä, vihreitä leguaaneja ja kauniita kilpikonnia.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Tetschen_elaintarha_5.jpg

Toinen kerros esittelee Kaakkois-Aasian saaria sekä trooppisen metsän eläimistöä. Eläimet: Weberin agama, kissan agama, Anaman-kilpikonna ja tiikeripython. Vierailijat löytävät myös näyttelyn yöllisestä kädellislajista - pienestä Ottlonista. Kolmas kerros edustaa Karibiaa ja puoliaavikko ympäristöä. Täällä voit nähdä harvinaisia ​​ja uhanalaisia ​​leguaaneja. Mutta myös gekot, kuubalaiset boat, ja kameleontit näyttävät kauneutensa. Maanantai-sunnuntai 09.00-19.00.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Tetschen__aluemus.2.jpg

DECININ MUSEO

Thun-Hohensteinin aatelissuvun entisessä klassistisessa metsästysmajassa sijaitseva museo esittelee alueen rikasta historiaa. Kaupunki niityllä -näyttely esittelee kaupungin historiaa. Voit nähdä keskiaikaisia ​​keramiikan sirpaleita, luurangon jäänteitä, pieniä metalliesineitä ja paljon muuta.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_Tetschen__aluemus.1.jpg

Lintumaailma Děčínissä näyttely esittelee alueen kuuluisimpia ja vähemmän tunnettuja lintulajeja. Sisältäen myös linnunlauluja. Näkemisen arvoinen on "Gootiikan veistokset Děčínin alueella", joka sisältää ainutlaatuisen kokoelman tämän aikakauden teoksia. "Kävely Děčínin läpi" näyttelyssä tutustut kaupungin tärkeisiin paikkoihin. Yli 30 laivamallia esittelee laivanrakennuksen kehitystä "Elben laivaliikenteen kehitys" -näyttelyssä. Opit jokiliikenteen kulun historian Tšekin tasavallassa. Näyttely on omistettu laivaliikenteen kehittymiselle ja laajentumiselle vuosisatojen aikana, Elben purjehduskelpoisuudesta sekä luonnosta vedessä ja sen ympäristössä. Näyttelyssä on myös sukelluspuku 1900-luvun alusta. Museon pihalla kutsuvat vierailemaan lapidarium ja arboretum.

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_ymparisto.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_kyla_1_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_kyla_keskusta_uusi_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_kylan_grilliterassi_ja_kalliot_2.jpg

DITTERSBACH (tsekiksi Jetrichovice)

400 asukkaan kylä maalaukselllisine ristikkotaloineen kauniissa hiekkakivimaisemassa on erityisesti pyöräilijöiden, retkeilijöiden ja kiipeilijöiden suosima turistikeskus ja portti Böömin Sveitsiiin. Lähellä kylää sijaitsevat ns. Dittersbachin kalliot, Marienfels, Wilhelminenwand, Paulinengrund, Rudolfstein ja Falkensteinin kalliolinna. Näiden luonnonkauniiden paikkojen ansiosta ympäristö laajoine hyvin merkittyine retkeilyreitteineen on ihanteellinen patikointiin sekä pyöräilyyn. Jetřichovicesta voit mennä esimerkiksi Dolskýn myllyn romanttisille raunioille Kamenice-joen kanjonissa tai kalliokaupunkeihin Na Tokáni -metsästysmajalle. Sieltä on alle kilometri kuuluisalle Uzké schodylle. Kylän länsipuolella löydät Šauenštejnin kalliolinnan ja Pikku Pravčickán portin jäänteet. Luonnonystäville matka Pavlínin laakson läpi pitkin Chřibská Kamenicea Jetřichovicen ja Studenýn välillä on myös kokemus.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_D_kylan_ristikkotalot.jpg

Jetřichovice, Rynartice, Všemily ja Vysoká Lípa sijaitsevat Böömin Sveitsin kauneimmissa osissa. Täällä on löydettävissä vanhoja maalaistaloja, jotka ovat kyyristyneet hiekkakivikallioiden alla tai aurinkoisilla rinteillä, ja niistä on yllättävät näkymät maalauksellisiin rotkojen, kallioiden ja metsäisten basalttikukkuloiden maisemiin, joista näkyy Rosenbergin kartio (Růžovský vrch), Pohjois-Böömin symboli. Puurakenteisia taloja löytyy kaikilta alueilta. Ristikkotalot, joita löytyy lähes joka kylästä, ovat muodostuneet koko alueen symboliksi. Erityisen vaikuttavia ovat talot Vysoká Lípan kylässä, joka on suojeltu muistomerkki.

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_kyla_4_panorama_rafla_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_kyla_3_kortti_2.jpg

Kylän keskustassa on elintarvikemarketti, lasi- & matkamuistomyymälä.

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_kyla_5_kirkko_uusi_2.jpg

Pyhän Nepomukin barokkikirkko vuodelta 1752 on hiljattain kunnostettu entisten kylän saksalaisten asukkaiden lahjoitusten ansiosta. Siinä on kello vuodelta 1506, joka on omistettu Pyhälle Annalle. Kunnostettu alkuperäinen hautausmaa sijaitsee kirkon vieressä. Kirkon yläpuolella olevilta niityiltä on näkymä Dittersbachin kallioille.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_D_kylan_kaapiokallio.jpg

Zwergenfelsen kääpiökivi (Trpasličí skála) – Rynarticesta Jetřichoviceen kulkevan tien varrella oleva kalliomassa, johon kuvanveistäjä Ernest Vater kaiversi reliefejä ja patsaita Lumikki- ja kääpiöistä vuonna 1833. Helppo nousu rinteeseen, jossa Lumikki ja seitsemän kääpiötä on kaiverrettu kallioon. Vaikka kääpiöt ovatkin lähellä toisiaan ja värikkäitä, ne ilmestyvät aina silloin, kun sitä vähiten odottaa. Löydät varmasti ne kaikki, mutta se vie jonkin aikaa.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_D_kylan_1_ravintola.jpg

Kylän seitsemästä ravintolasta suosituin on ravintola Praha terasseineen. Se tarjoaa mutkatonta perinteistä böömiläistä ruokaa kuten gulassia, porsaanleikkeitä ja lähiseudun oluita edulliseen hintaan. Lisäksi kylässä on kaksi grillikioskia terasseineen.

31.7_Boomin_Sveitsi_2024_ditters_praha_NAYTTELY.jpg

Praha ravintolan yläkerrassa voit vierrailla uudessa näyttelyssä Jetřichovicen / Dittersbachin historiasta. Näyttely esittelee alueen historiaa, vanhoja rakennuksia pienoismallein, luontoa, legendoja ja kylän historiaan vaikuttaneita henkilöitä.

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_kyla_infopiste_2.jpg

Kansalispuiston infopiste/ turisti-info josta ostettu retkeilykarttoja ja bussipysäkki. Kylän laidoilta löytyy maauimala ja ratsastustallit (15 € 30 min).

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_D_kalliokappeli.jpg

PYHÄN INGNATIUKSEN KALLIOKAPPELI

Pyhän Ignatiuksen kalliokappeli (Skalní kaple) sijaitsee lähellä Všemilyn kylää Jetřichovicessa. Se on yksi Böömin Sveitsin merkittävimmistä pyhistä monumenteista. Ainutlaatuinen kappeli kaiverrettiin kokonaan vapaasti seisovasta hiekkakivestä, joka muistuttaa leipää. Ulkopuolelta näkyy vain pieni risti ja kaksi ikkunaa. Sisällä vain ylhäältä tunkeutuva kosteus muistuttaa, että kappeli oli kaiverrettu paljaasta kalliosta. Kappelin sisällä on Pyhän Ignatiuksen kuva. Yllättäen kappeli on säilynyt tähän päivään asti. Senkin jälkeen, kun kylän alkuperäinen saksalainen väestö karkotettiin toisen maailmansodan jälkeen. Yhdessä ympäröivien ristikkorakenteisten talojen kanssa kappeli muodostaa Pohjois-Böömin kansanarkkitehtuurin merkittävän kokonaisuuden. Välittömästi sen edessä on vanha Schemelin koulutalo, joka on silmiinpistävä kokonsa ja katolla olevan pienen kellotornin ansiosta.


7.7_Boomin_Sveitsi_hotelli_4_uusipiha_3.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_hotelli_1_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_hotelli_3_ravintola_2.jpg

JETRICHOVICE: HOTELLI*** 7 yötä puolihoito

Hotelli sijaitsee yhdessä Tsekin kauneimmista paikoissa, Böömin Sveitsin kansallispuiston sydämessä. Hotellia ympäröivät metsät ja upeat hiekkakivikaliot. Hotellissa on 110 paikkainen perinteisiä tsekkiläisiä ruokia tarjoileva A la Carte ravintola, jossa myös buffetaamiainen ja illallinen tarjoillaan. Lisäksi 30 paikkainen viinibaari.

31.7_Boomin_Sveitsi_LISAKUVA__1_hotellin_terassi.jpg

Kesällä asiakkaat voivat myös rentoutua ulkoterassilla, jossa on tarjolla virvokkeita. Hissi ja ilmainen Wi-Fi-yhteys. Hotellissa on erillinen piharakennus, jossa on klubitiloja ja keilahalli, jossa on kaksi automaattista rataa (250 Kc/ 11 € tunti) sekä pelihuone, jossa on maksuton pingispöytä. Hotellilla on 25 metrinen ulkouima-allas ja lasten allas. Sauna (150 Kc/ 6,5 € henki tunti) ja hierontapalvelut ovat tilattavissa.

7.7_Boomin_Sveitsi_hotelli_2_huoneet_2.jpg

Yhden, kahden, kolmen ja neljän hengen huoneita. Kaikissa huoneissa on kylpyhuone suihkulla, ja tv. Hotelli sijaitsee erittäin rauhallisella paikalla Jetrichovicen kylässä. Kylän keskustaan on 220 metriä, 250 m. säteeltä löytyy 6 ravintolaa, kauppa ja bussipysäkki. Kansallispuiston patikointireitit alkavat jo 600 metrin päästä.


31.7-7.8 BÖÖMIN & SAKSIN SVEITSIT 2024 MATKAOHJELMA (alustava)

31.7 KESKIVIIKKO (päivän ajomatka 200 km)

Klo 08.00 kokoontuminen Helsinki Vantaa lentoasemalla Finnairin Check-in automaatilla, josta jokainen saa boardin card:in / lentolippunsa. Klo 9.40 FINNAIR:in lento lähtee Prahaan. Klo 10.50 kone laskeutuu Prahan lentokentälle. Klo 11.15 bussi lähtee terminaalin ulkopuolelta kohti Saksaa ja Dresdeniä.

Klo 13.30-16.00 ensin 30 minuutin kävelykierros Dresdenin historiallisessa keskustassa. Näemme Semper Oper:an, Euroopan terassin ja vaikuttavan maailman pisimmän Meissenin posliinista valmistetun mosaiikkiteoksenRuhtinaiden kulkueen. Kierros päättyy Frauenkirchelle Martin Lutherin patsaalle. Sen jälkeen omatoimista vapaata aikaa Dresdenissä klo 16.00 asti. Klo 16.45-17.30 käymme ihastelemassa Bastein hiekkakivestä rakennetulta korkealta sillalta taidemaalareitakin innoittanutta Saksin Sveitsin huikeaa maisemaa. Klo 18.30 sisäänkirjautuminen hotelliin. Klo 18.30- hotellin ravintolassa puolihoitoillallinen; keitto, pääruoka.

1.8 TORSTAI

Klo 7-9 buffetaamiainen. Klo 09.00 lähdemme Kansallispuiston infopisteesen josta saamme hankkittua retkeilykarttoja ja muuta infoa. Minkä jälkeen ohjelmassa on enimmäkseen helppo ja osin keskitasoa, 14 km:n / 5 h patikka, (korkeusero: 366 m) joka johdattaa Dittersbachin kallioiden näköalapaikoille. Marian kalliolta näemme kaukaisuudessa siintäviä vuorijonoja, ja myös nousu Rudolfin kivelle on näkymiensä puolesta palkitseva. Wilhelminan seinämä. Reitin varrelta löytyy myös sota-aikoina piilopaikkoina toimineita hienoja kalliomuodostelmia ja maantierosvojen muinoin tukikohtanaan käyttämän kalliolinnan. Klo 18 -20 puolihoitoillallinen; keitto, pääruoka.

2.8 PERJANTAI

Klo 7-9 buffetaamiainen. Klo 08.30 lähtö päiväretkelle Saksan puolelle Königsteinin linnoitukseen, josta patikoimme alas 30 minuutin matkan. Pirnan kaupunkissa näemme sen historiallisen keskustan. Palaamme Bad Schandaun ja Hrenskon kautta hotelliin klo 19.15. Klo 18-20 puolihoitoillallinen; keitto, pääruoka.

3.8 LAUANTAI

Klo 7-9 buffetaamiainen. Klo 08.30 lähtö Böömin Sveitsin sydämessä kulkevalle 14 kilometrin patikointireitille. Helppo reitti johdattaa Euroopan suurimman kivikaaren Prebisch Tor /Pravčicka branán luokse. Sen kainalosta löytyy idyllinen Haukanpesä ravintola. Patikoimme Mezní Loukan kylän kautta Kamenice -joen kanjonille, jossa kuljetaan 900 m. veneellä lautturin kyydissä. Patikointi jatkuu kanjonissa Hrenskoon asti josta palamme bussilla kyläämme. Klo 18-20 puolihoitoillallinen; keitto, pääruoka.

4.8 SUNNUNTAI

Klo 7-9 buffetaamiainen. Klo 08.30 lähtö bussilla Bad Schandauhin. Matkaamme halki metsämaisemien Lichtenhainin vesiputokselle, jota ihastellen pidämme kahvitauon. Jatkamme bussilla Saksin Sveitsin kansallispuiston sydämmessä sijaitsevaan Hinterhermsdorfin kylään.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024__saksa_sulku_lounasmajatalo.jpg

Pidämme omakustanteisen lounastauon Buchenberg majatalossa. Patikoimme (3,2 km / 0,45 min.) aluksi tasaista metsätietä yhdelle Saksin-Sveitsin suosituimmista retkikohteista Saksan ja Tsekin rajalla sijaitsevalla Kirnitzsch-joen Obere Schleuse sululle.

31.7_Boomin_Sveitsi_LISAKUVA__7_obereschleuse.jpg

Teemme 20 minuutin venematkan, jonka aikana lautturi kertoo mielenkiintoisia faktoja sulusta sekä kasvi- ja eläimistöstä. Veneretki päättyy Untere Schlesen sulun padolle, josta jatkamme patikoiden (11,4 km / 3,5 h) Hermannseckin (noin 20 m pitkä ja vain noin 50 cm leveä kalliorako, johon on kiinnitetty rautaportaat) kautta

31.7_Boomin_Sveitsi_LISAKUVA__8_rajapatikointi.jpg

takaisin Tsekin puolelle. Saksan ja Tsekin rajalta kuljemme polkua joka oli vuosisatojen ajan tärkeä kauppareitti Böömin ja Saksin välillä.

31.7_Boomin_Sveitsi_LISAKUVA__8_rajapatikointi_2.jpg

Heti Tsekin rajan jälkeen pidämme ruokatauon omien eväiden merkeissä.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024__saksa_sulku_boomin_puolen_nahtavyyksia.jpg

Vysoké Lípasta Zadní Jetřichoviceen johtaa 11 infopisteen luontopolku, jota kuljemme osin palatessamme. Polulla turistit tuodaan lähemmäksi ihmisten useiden vuosituhansien aikana jättämiä jälkiä - esihistoriallisia asutuksia, metsäkäsityöläisten työpaikkoja, entisestä asutuksesta ja satuelokuvan Ylpeä prinsessa kuvaamisesta. Reitin varrella infotaulujen lisäksi löydät myös hienoja eri teemoisia veistoksia - tapaat poroja, joilla oli täällä kivikaudella muuttoreitti, ja samalla aikakaudelta muistuttava esihistoriallinen mies on myös muistoksi muinaisesta. Eläinveistoksen joukossa tapaat myös villisikoja, majavia tai kaksi karhua, jotka olivat myös Ylpeän prinsessa elokuvassa. Näemme historiallisen kauppareitin varrelle myös vuodelta 1740 olevan Viimeisen tuomion kappelin kuusien keskellä Česká silnicen Jetřichovicen haarassa lähellä Pohovcen vaellusreittien risteystä. Klo 18-20 hotelissa puolihoitoillallinen; keitto, pääruoka.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_D_myllyn_patikointi_1.jpg

5.8 MAANANTAI

Klo 7-9 buffetaamiainen.  Klo 08.30 lähtä. patikointiretki Grundmühlelle, Dolský mlýn sijaitsee  Kamnitzen / Kamenicen ja Jetřichovická Bělá -joen yhtymäkohdassa Kamnitztalissa.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_D_myllyn_patikointi_3.jpg

12,2 km / 4 km helppo ympyräpatikointi.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_D_myllyn_patikointi_4.jpg

Grundmühlen ylävirran lähellä ylitämme entisen Itävalta-Unkarin vanhimman teräsbetonisillan.

24.7_Boomin_Sveitsi_2024_D_kyla_patikointi_alku_m.jpg

Jatkamme mukavaa 3 km pitkää metsäpolkua Jetrichoviceen.

Iltapäivällä klo 13-18 lisämaksullinen 5 tunnin retki / 25 €: Deciniin barokki linnaan, jossa tehdään tunnin linnakierros ja katsellaan linnan näyttelyitä ja tutustutaan Decinin eläintarhaan ja sen Paratisisaaret näyttelyyn. Lisäksi tutustumme Decinin museoon,

Klo 18 puolihoitoillallinen; keitto, pääruoka.

6.8 TIISTAI

Klo 7-9 buffetaamiainen. Aamupäivällä vapaata ohjelmaa tai lisämaksullinen (15 €) retki Böhmische Kamnintziin / Ceska Kamniceen. Näemme historiallinen keskustan. Pyhän Jaakobin kirkkoon tutustuminen. Kierros Neitsyt Marian syntymän pyhiinvaelluskappelissa. Junamatka museojunalla Kamenický Šenoviviin jossa rautatiemuseoon tutustuminen. Ceska Kaminicen Pivovar Kotouc panimoravintola.

Klo 18 puolihoitoillallinen hotellissa; keitto, pääruoka.

7.8 KESKIVIIKKO (päivän ajomatka 170 km)

Klo 07.00-07.40 buffetaamiainen. Bussi lähtee klo 07.45 hotellilta.

7.7_Boomin_Sveitsi_moldaun_risteily_2.jpg

ELBEN RISTEILY

Klo 09.05 teemme 40 km / 3 ja ½ tunnin laivamatkan kuvan kauniin Böömin ylängön läpi mutkittelevaa Elbeä. Joen varrella näemme majesteettisen Strekovin linnan, lumoavan kanjonimaisen Borta Bohemican – Böömin portin, Dubicen kirkon ja Elben varren viininviljelyalueita. Risteilyn aikana matkustajien käytettävissä on laivabaari ja lounasaikaan lämpimiä aterioita tarjoava ravintola. Klo 12.40 laivamatka päättyy Litomericen kaupunkiin, josta bussimme vie meidät Prahan keskustaan.

praha08_touko.jpg

7.8 VAPAATA AIKAA PRAHASSA (klo 13.45-17.00)

Voit tutustua omatoimisesti vaikkapa mm. Prahan linnan alueesee ja Strahovin Luostarin kirjastoon (150 Kc/ 6 €) tai Luostarin panimoravintolaan. Jatkaa linnaan ja kurkistaa goottilaiseen Pyhän Vituksen katedraaliin. Käy vielä katsomassa Kultaista kujaa ja Frans Kafkan taloa. Linnalta voit laskeutua Mala Strana-kaupunginosaan samalla ihastellen Nerudova kadun renensanssi ja barokkipalatseja. Poikkea keskiaikaisessa "Seitsemän schvaabin" krouvissa jossa aikaa oluttuopille tai lounaalle. Vilkaise Pyhän Nikolauksen kirkkoon joka on Christoph ja Kilian Ingnaz Dientzenhoferien barokin mestariteos.

31.7_Boomin_Sveitsi_LISAKUVA__9_Kaarlen_silta.jpg

Jatka Prahan tunnetuimmalle nähtävyydelle, Moldaun ylittävälle 520 m. pitkälle Kaarlensillalle.

kaarlen_silta.jpg

Ihastelemme Moldauta ja Prahan linnan siluettia sekä jykeviä goottilaisia Vanhan kaupungin siltatorneja.

prahan_raatihuone.jpg

Jatka Kuningaantietä Prahan sydänmeen Vanhan kaupunkiin jossa näet Raatihuoneen astronomisen kellon apostoleineen.

31.7_Boomin_Sveitsi_LISAKUVA__10_praha.jpg

Vanhan kaupunkin aukio on historiallisten rakennusten ympäröimä ja sen keskellä on uskonpuhdistaja Jan Husin patsas. Torilta löydätte ainutlaatuisia lahjoja. Äidille kuuluja böömiläisiä graniittikoruja, isälle tsekkiläistä olutta, lapsille puuleluja, isoisälle Becherovka yrttilikööriä ja isoäidille kristallivaasin. Jatka Prahan pääkadulle Vaclavin aukiolle.

31.7_Boomin_Sveitsi_LISAKUVA__11_praha.jpg

Klo 13.45-17.00 vapaata aikaa ruokailla, ja tutustua omatoisesti Prahaan. Klo 17.00 bussi lähtee Prahan lentokentälle. Bussi saapuu Prahan lentokentälle klo 17.30. Finnairin lento lähtee klo 19:30. Kone laskeutuu Helsinkiin klo 22:35.

1.7_Finnairin_lennot.jpg

Lentoaikataulu: (Lennolla tarjoillaan mustikkamehua maksutta).

Meno: KESKIVIIKKO 31.07.2024 FINNAIR AY 1221 09:40 - 10:50 Helsinki - Praha

Paluu: KESKIVIIKKO 07.08.2024 FINNAIR AY 1224 19:30 - 22:35 Praha - Helsinki

Sisältää: Finnairin suorat reittilennot Hki-Praha-Hki, sis. max. 8 kg käsimatkatavaraa & 23 kg matkaravaraa ruumaan.

7.7_bohmerwald_bussi_2.jpg

Bussissa on ilmastointi, säädettävät istuimet & turvavyöt. Bussiaikataulu on riippuvainen tietöistä ja ruuhkista. Varaa matkalle mukaan luottokortti ja Tsekin korunoita sekä euroja.

Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

MATKAVARAUS/ PAIKKATIEDUSTELU TÄSTÄ!  Puh.varaukset: 044-3034003. E-mail: info@blitztours.fi

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kilpailu- ja Kuluttajaviraston vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen

  Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Peruutusehdot

Jos peruutus tapahtuu -48 vrk 75 €, 47-28 vrk ennen matkan alkua peruutuskuluina perimme ennakkomaksun 195 €/hlö. 28 -14 vrk ennen lähtöä peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta. Tämän jälkeen peruutuskulut ovat 100 %. Toimistokuluina perintään 75 €/hlö. Huomaa että matkan maksamatta jättäminen ei ole vielä peruutus!

    czech_tourism_banner.gif