7.-13.7 Böömin Sveitsi & Saksin Sveitsi

7.-13.7_Boomin_Sveitsi_595.-_logo_3.jpg

7.-13.7_Boomin_Sveitsi__Saksin_Sveitsi_paakuva_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_promo_3.jpg

7.-13.7 PATIKOINTIMATKA TSEKKI BÖÖMIN SVEITSI & SAKSA SAKSIN SVEITSI 7 pv. 595 €

Sis. FINNAIR:in lennot Prahaan, bussikuljetukset Praha - Dresden - Jetrichovice - Praha, 6 yötä hotelli***  buffetaamiaisella Böömin Sveitsin Jetrichovicessa, 2 1/2 h risteilyn Elbellä kakkukahvien kera ja matkanjohtajan johdolla ohjelmassa olevat retket ja patikoinnit. (bussi-, juna-, lautta- & sisäänpääsymaksut museoihin ym. erikseen). 640 € 1hh.

KOE SATUMAISET BÖÖMIN & SAKSIN SVEITSIN KANSALLISPUISTOT!

7.7_Boomin_Sveitsi_nakoala_uusi.jpg

BÖÖMIN SVEITSI & SAKSIN SVEITSI

Noin 700 km² alueella Elbesandsteingebirge hiekkakivivuoret ulottuvat Elbe joen molemmille puolille sekä Tsekin että Saksan alueelle. Tämän alueen historia alkoi miljoonia vuosia sitten, kun alue oli matala meren pohjaa. Maan noustessa esiin, veden perääntyminen loi meren pohjan hiekkakivestä uskomattomia moutoja. Syntyi hiekkakivitornit, hiekkasillat ja portit, joilla oli kummallisia muotoja. Jotkin kallioiden osat muistuttavat portteja satumaailmaan, kallioiden läpi vie kapeita teitä ikäänkuin omituisia katuja, sen takia niitä kutsutaankin kivikaupungeiksi.

Mystinen maisema, joka on täynnä mäntymetsää, majesteettisia korkeita kivitornia, kiviportteja, jyrkkiä rinteitä, kapeita rotkoja, kanjoneita, kivikaupunkeja, kalliolabyrinttejä, kristallinkirkkaita puroja - kaikki tämä ja paljon muuta odottaa sinua Böömin Sveitsin ja Saksin Sveitsin kansallispuistossa. Täällä voi nähdä harvinaiseksi muuttuneita eläinlajeja, kuten huuhkajan, saukon ja unikeon. Lisäksi pienellä alueella vallitsevat erilaiset eliöiden elinympäristöt ovat synnyttäneet ympäristön täynnä saniaiskasveja, jäkäliä ja sammalia.

Böömissä ja Saksissa molempia kansallispuistoja ympäröivät suojelualueet ja ne yhdessä kahden muun suojavyöhykkeen kattavat yhdessä Elben hiekkakiviä ympäröivän noin 700 km² suojelualueen.

7.7_Boomin_Sveitsi_Saksin_sveitsi_2_kivitornit_2.jpg

SAKSIN SVEITSI

Saksin Sveitsi (saks. Sächsische Schweiz) on hiekkakivivuoristo Saksin osavaltion kaakkoisosassa Saksassa. Se sijaitsee Elben varrella lähellä Dresdeniä ja jatkuu Tsekin puolelle Böömin Sveitsinä. Saksin Sveitsin korkein huippu on 562 metrin korkeuteen yltävä Große Zschirnstein.

1990 perustetu Saksin Sveitsin kansallispuisto (saks. Nationalpark Sächsische Schweiz) suojelee yli 93.5 km² kokoista osaa Elbe-joen luomasta Elben hiekkakivivuoristosta. Täällä pääsee löytöretkelle alueelle, jonka historia ulottuu aina liitukauteen asti. Saksissa Saksin Sveitsin kansallispuistoaluetta leimaavat kalliomuodostelmat, syvään uurtuneet laaksot, pöytävuoret sekä rotkot ja ne muodostavat ainutlaatuisen maisemareliefin. Kävijät kohtaavat omituisen liitukauden eroosiomaiseman, joka on ainoa laatuaan Keski-Euroopassa.

Koska alue muistutti 1800 luvulla kahta sveitsiläistä taiteilijaa Jura vuoristossa heidän kotimaassaan, he keksivät kutsua vuoria nimellä "Saksin Sveitsi". Böömin puoleista osaa vuoristosta kutsutaan vastaavasti Böömin Sveitsiksi. Ennen rautateiden aikakautta, taiteilijoilla oli tapana seurata tiettyä kävelyreittiä Saksin Sveitsiin suuntautuneilla luovilla matkoillansa. Alueen ainutlaatuiset maisemat, jotka avautuivat tuolta kerran jo unohduksissa olleelta reitiltä, toimivat inspiraation lähteenä taidemaalareille, ja tutkimalla heidän tauluihinsa tallentamiaan näkymiä pystyttiin jälkikäteen määrittelemään heidän kulkemansa reitti. Malerweg eli "Maalarientie" on nykyisin yksi Saksan kuvauksellisimpia ja perinteisimpiä patikointireittejä.

7.7_Boomin_Sveitsi_Saksin_sveitsi_bastei_2_2.jpg

BASTEI

Bastei on 194 metriä Elben yläpuolelle kohoava useiden mahtavien kivipaasien muodostama kalliomuodostuma. Se tarjoaa laajan näkymän Elben laaksoon ja Elben hiekkakivikallioille. Bastein komeat hiekkakivikalliot ja maisemat innoittivat aikoinaan useita taiteilijoita, ja siitä muodostuikin suosittu turistikohde. Näköalapaikoille pääsyä helpottamaan Bastein kalliolle päätettiin tehdä silta. Bastionin takana olevalla tasangolla on ollut vuodesta 1890 hotelli, jossa on ravintola.

7.7_Boomin_Sveitsi_Konigsstein_1_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_Konigsstein_2_kortti_2.jpg

KÖNIGSSTEININ LINNOITUS

Luonnonmuodostumien ohella alueen suurimpia nähtävyyksiä on Königsteinin linnoitus, yksi Euroopan suurimmista ja kauneimmista vuorilinnoituksista. Tämä 240 metrin korkuisella pöytävuorella Elben yläpuolelle kohoava paikka on legendaarinen. Pitkään sitä pidettiin turvallisimpana paikkana koko Saksissa. Poliittisesti epävakaina aikoina linnoituksen jykevät muurit tarjosivat suojapaikan valtion kassavaroille ja aarteille, ja jopa Meissenin posliinin keksijää säilytettiin linnoituksen suojissa! Sen tyrmiä alettiin kutsua "Saksin Bastiljiksi" ja niissä virui monia aikansa tunnettuja henkilöitä niinä vuosisatoina, joina linnoitus toimi valtiollisena vankilana. Rauhan aikana linnoitus oli kimaltelevien juhlien ja hienojen metsästysretkin juhlapaikkana.

7.7_Boomin_Sveitsi_Konigsstein_3_2.jpg

Valtava 10 hehtaarin linnoitus on yli 750-vuotisessa historiansa aikana ollut luostarista lähtien, valtion vankila, sotavankila, sotilassairaala ja paljon muuta. Siellä on 50 rakennusta jotka edustavat myöhäisgootikkaa, renessanssia, barokkia ja 1800-luvun rakennuksia. Linnoitus on yksi Saksan tärkeimmistä nähtävyyksistä jossa vierailee vuosittain 500.000 kävijää. Linnoituksen kierroksella mm. Varuskuntakirkko, kaivo ja vesihuolto, vankilamuseo, komendantin asunto v. 1900, komendantin puutarha, komendantin hevostalli, viinikellari, Saksin aarrekammio ym.

7.7_Boomin_Sveitsi_Konigsstein_4_museo_2.jpg

Linnoituksessa on myös sotamuseo.

7.7_Boomin_Sveitsi_Konigsstein_5_2.jpg

Linnoitukseen liitetyt useat superlatiivit kuten "Saksin ensimmäinen varuskunta kirkko", "August Väkevän jättimäinen viinitynnyri", "Saksin syvin kaivo"sekä useat näyttelyt

7.7_Boomin_Sveitsi_Konigsstein_6_NAKOALA_2_2.jpg

ja pöytävuorelta ihailtavissa oleva maalauksellinen maisema Elben hiekkavuorineen houkuttelevat vierailijoita valloittamaan valloittamattoman linnoituksen! Ylhäällä linnoituksessa on useita ravintoloita terasseineen ja matkamuistomyymälä.

7.7_Boomin_Sveitsi_PIRNA_2.jpg

PIRNA -Portti Saksin Sveitsiin

Pirnan kaupunki on kuin maalaus: sen siluetti mahtavine kirkontorneineen kohoaa Elbe-joen laakson viinitarhoista. Kaupungissa on mukulakivikatujen ja kujien varrella rinta rinnan rakkaudella kunnostettuja porvaristaloja mahtavine päätykolmioineen ja erkkereineen. Ei siis ole sattumaa, että kuuluisa italialainen maalari Bernardo Bellotto, jota kutsuttiin nimellä Canaletto, maalasi 1700-luvulla useampia näkymiä Pirnasta kuin Dresdenistä. Näkemisen arvoisia ovat Pirnan kaupungin postin etäisyyspylväs ja Canaletto talo. Kiertely keskiaikaisilla kaduilla ja kujilla on kokemuksen arvoinen.

7.7_Boomin_Sveitsi_lichtenhainin_vesiputous_2.jpg

KIRNITZSCHTAL

Jo 120 vuoden ajan romanttiseen Kirnitzschtaliin on päässyt raitiotievaunulla (4 € suunta) Kirnitzsch-joen vartta kulkevalla 8 km pituisella linjalla. Rreitti kulkee läpi hiekkakivikallioiden Bad Schandausta Lichtenhainin vesiputoukselle. Lichtenhainerin vesiputous on keinotekoinen vesiputous Kirnitzschtalissa. Se sijaitsee Kirnitzschtalbahnin päässä Gasthof "Lichtensteiner Wasserfall" luona.

7.7_Boomin_Sveitsi_bad_schandau_elbelta_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi__BAD_SCHANDAU_2.jpg

BAD SCHANDAU

Kauniilla paikalla Elben rannalla  sijaitseva kylpyläkaupunki on yksi Saksin Sveitsin kansallispuiston vanhimmista lomakohteista. Kaupungin Elben rantapromenadi, kylpylän puisto & tyypillinen keskiaikainen keskusta kutsuvat rauhalliselle kävelylle kahviloihin, ravintoloihin ja kauppoihin. Saksin Sveitsin info-piste.


7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbachin_kalliot_1_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_prebisch_patikointi_1_2.jpg

BÖÖMIN SVEITSI

Böömin Sveitsi (tsekiksi: Ceske Svycarsko) sijaitsee Tsekin osana Elbandsteingebirgeä Decnin pohjoispuolella Elben molemmin puolin. Korkein huippu on Děčínský Sněžník 722,8 m. Kansallispuistona alue on ollut vuodesta 2000.

7.7_Boomin_Sveitsi_patikointi_2_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_patikointi_3_kortti_2.jpg

PATIKOINTI

Böömin ja Saksin Sveitsien kansallispuistot on samalla luonnonsuojelualue ja virkistysalue ihmisille, jossa voit kokea suurelta osin koskematonta luontoa: vaeltaa yli 1200 km hyvin merkittyjä ja enimmäkseen hyvin rakennettuja polkuja pitkin, jotka ovat joskus myös sopivia kävelyretkiä varten. Kansallispuiston ensimmäisellä vyöhyke on erittäin suojattu alue jolla saa kulkea vain merkittyjä reittejä.

7.7_Boomin_Sveitsi_mtb_1_2.jpg

PYÖRÄILY

Saksin Sveitsin kansallispuiston läpi kulkevat pyörätiet joita on 50 km. Joillakin poluilla, jotka on nimetty pyöräilyreiteiksi ajetaan suoraan koskematomassa luonnossa. romanttisten laaksojen läpi tai avoimen maaseudun läpi, josta on kauniit näkymät. Molempien maiden suojelualueilla pyöräily on sallittua lähes kaikilla teillä ja poluilla. Se ei ole sallittua urheilu- ja luontopolkuilla tai kävelytieillä. Toisin kuin suojelualueilla, kansallispuistoissa pyöräily on sallittua vain erityisillä pyöräteillä.

7.7_Boomin_Sveitsi_mtb_2.jpg

Pyörän tulisi kuitenkin olla kohtuullisen sopiva maastokäyttöön. Pyöräilijän on valmistauduttava voimakkaisiin nousuihin, jyrkiin laskeutumisiin, pullonkauloihin ja kuoppiin. Mutta se juuri tekee pyöräilystä täällä niin erikoisen. E-bike vuokrausta ja bussilinjoja joilla on pyöräkuljetus.

7.7_Boomin_Sveitsi_kalliokiipeily_1_2.jpg

KALLIOKIIPEILY

Freeclimbingin synnyinpaikalla Saksin Sveitissä on kiipeilijöille yli 1134 hiekkakivikalliota ja 21000 kiipeilyreittiä Saksin vaikeusasteella I – XII.

Böömin Sveitsi tunnetaan kiipeilijän paratiisina. Tulkaa rehevään, vihreään metsään kokeilemaan kättäsi boulderoinnissa, kiipeilyssä ja slackingissä.

Böömin Sveitsin lähimmät kiipeilykohteet ovat pääasiassa Jetřichovicen (Dittersbach) pohjoispuolella laaksoissa ja kallioiden Jetřichovické skály (Dittersbacher Felsen) rinteillä. Alueeseen kuuluu myös yksittäisiä kiviä ja kiviryhmiä Pavlino údolí (Paulinental) (Kreibitzbachin laakso Jetřichovicesta lounaaseen) ja  Studenýn yläpuolella. Se rajoittuu pohjoiseen Tokáň, länteen Vysoká Lípa (Hohenleipa) ja lounaaseen Srbská Kamenice (Windisch Kamnitz).

Mielenkiintoisimpia torneja on kiipeilijöille Kočíčí kostel, Malé ja Velké Žluté cimbuří, Hraběnka, Hladká věž, Viléminina stěnan kartio ja monet muut. Hiekkakivi on pehmeää, joten on kiellettyä kiivetä kiveen märkänä ja sateisena säällä, jos ne eivät ole riittävän kuivia. Hiekkakivikiven rakenne tarjoaa suuren valikoiman polkuja. Kiipeily täällä on houkutteleva ainutlaatuisen ympäröivän luonnon maiseman vuoksi. Alue on osa maisemansuojelualuetta. Lähtöpisteinä ovat Děčín-Jetřichovice-Rynarticen (Jetřichovice-hostinec-asema) ja Česká Kamenice-Vysoká Lípa (Jetřichovice-ÚM-asema) bussilinjalla Jetřichovice. Jotkut tornit pääsevät parhaiten Vysoká Lípasta (Hohenleipa) Česká-kadun (bussipysäkki Vysoká Lípa-hostinec) kautta, Rynarticesta (bussi), ulkouima-altaasta (bussipysäkki Jetřichovice-koupaliště) ja Studenýsta (bussi).

7.7_Boomin_Sveitsi_kalliokiipeily_2_2.jpg

Tisan kalliot (tai Tisan seinät) tarjoavat joitakin parhaista paikoista perinteiseen kalliokiipeilyyn Böömin Sveitsissä. Tämä upeiden hiekkakivikivien upea valikoima on puiston nähtävyys. Tämä kiven linnoitus on rakennettu korkealle taivaalle, ja se on rakennettu ajan mittaan kerroksissa, jotka ovat halkeamia ja suuria halkeamia. Kivien kuluneet kasvot muistuttavat usein outoja kasvoja ja lukuja. Tule katsomaan valtavia "toadstooleja", "kilpikonnia" ja "jättiläisiä". Tisa ei ole ainoa paikka kiipeilyyn Böömin Sveitsissä. Sneznik, lähellä Saksan rajaa, tarjoaa maailmanluokan boulderointia - mahtavaa aloittelijoille. Kokeneemmat kiipeilijät voivat kokeilla onneaan Hrenskossa, jossa näkymät ovat täydellinen palkinto vaikealta noususta.

Kiipeily Böömin Sveitsissä on suosittu aktiviteetti, mutta sinun tulee käyttää rekisteröityä opasta tai olla jäsenenä UIAA: ssa. Hiekkakivi on harvinainen ja kallisarvoinen, eikä metallirakenteita, kuten kamalotteja tai lankoja, saa käyttää. Tarkista lisätietoja kansallispuiston ohjeista.

7.7_Boomin_Sveitsi_prebisch_portti_1_2.jpg

PREBISCHTOR / PRAVCICKA BRANA

Böömin puolen kansallispuiston symboli on Pravcicka brana monumentaalinen Euroopan suurin luonnon muovaama hiekkakiviportti. Tämä hiekkakivikaari on 27 metrin pituinen ja ulottuu 21 metrin korkeuteen. Kapeimmalta kohdalla se on suhteellisen ohut vain 3 metriä, joten kiipeily sen päällä on kielletty. Paikan sadunomaisuudesta kertoo jo jotain sekin että tanskalainen satusetä H.C. Andersen kirjoitti osan Lumikuningatar kirjastaan täällä. Myös Hollywood on löytänyt paikan ja kuvannut Narnian aikakirjat elokuvia täällä. Prebisch porttiin kuuluu erottamattomasti sen viereen vuonna 1881 tammisista hirsistä rakennettu alppityylinen Falkenhorst (Haukanpesä) vuoristoravintola. Pohjakerroksen tyylikäs ravintola on koristeltu alkuperäisillä maalauksilla.

7.7_Boomin_Sveitsi_prebisch_portti_2_kalliot_2.jpg

Alueen sisäänkäynnistä (75 Kc/ 3 €) johtaa hyvin hoidetut polut ja portaat johtavat yksittäisiin näköalapaikkoihin, joista voi ihailla todellista Prebischtoria tai näkymistä lähelle ja kauemmaksi Böömin ja Saksin Sveitseihin.

7.7_Boomin_Sveitsi_prebisch_porttin_polku_2.jpg

Gabrielensteigin perinteinen patikointipolku yhdistää Prebischtorin ja Mezní Loukan. Reitti kulkee Böömin Sveitsin kauneimpien alueiden läpi. Luontopolun pituus on 6 km, reitillä yhteensä 12 infotaulua. Suurin osa reitistä sijaitsee kansallispuiston ensimmäisellä vyöhykkeellä, joka on erittäin suojattu alue.

7.7_Boomin_Sveitsi_Dittersbachin_kalliot_3_uusi_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbachin_kalliot_uusi_paakuva_2.jpgDITTERSBACHER FELSEN

Ruhtinas Ferdinand Kinský nautti jo 1800-luvun alkupuoliskolla Böömin Sveitsin Dittersbachin alueen kallioiden maisemista Jetřichovicen ympärillä. Kinskyn ruhtinasperhe pyrki kehittämään 1800 luvulla tämänomistuksessaan olleen alueen matkailua mm. rakentamalla vuorille patkointireitin, jonka varrella olevat näköalapaikat ovat saaneet nimensä Ferdinandin vaimon Marian ja heidän kahden lapsensa mukaan.

27.7_Boomin_Sveitsi_marian_kalliot_1_2.jpg

27.7_Boomin_Sveitsi_marian_kalliot_2_2.jpg

MARIENFELSEN / MARIINA SKALA

Marien kallio on luultavasti tunnetuin ja suosituin retkeilypaikka Jetrichovicen kallioista. Tämä kallion huippu 428 metriä merenpinnan yläpuolella on Jetrichovicen tärkein maamerkki. Huipulle on päässyt jo 1800-luvulta lähtien portaita joissa on vain 250 askelmaa. Aikaisemmin huippu oli nimeltään Grosser Spitziger. Kivinen huippu nimettiin vuonna 1856 prinsessa Marie Anna Kinskyn mukaan. Huipulle on rakennettu pieni puinen mökki, josta on ruhtinaallisen upeat näköalat Böömin Sveitsin kansallispuiston metsäisille huipuille ja vaihteleville kalliomuodostelmille aina Lausitzitzer Gebirge vuorille ja Böömin ylängölle asti.

7.7_Boomin_Sveitsi_Dittersbachin_kalliot_2_23.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_wilhelmiina_seinama_1_2.jpg

WILHELMINA WAND / VILEMININA STENA

439 metriä korkea pohjoinen seinä on Jetrichovicen kolmesta kiviseinämästä, noin 1,5 km Jetrichovicesta koilliseen. Mustan seinän alkuperäinen nimi muuttui 1800-luvulla Kinsky ruhtinasperheen Wilhelminan kunniaksi. Näköalatasanteelta on kaunis näkymä Jetřichovicelle ja Růžovský vrchille.

7.7_Boomin_Sveitsi_rudolfsstein_3_2.jpg

RUDOLFSSTEIN / RUDOLFUV KAMEN

Rudolfin kalliot 487 metrin korkeudessa tarjoaa upeat näkymät koko Böömin Sveitsiin. Siellä on Dittersbachin vanhin näkötorni joka oli luultavasti rakennettu vuonna 1824, kun ruhtinas Rudolf Kinsky oli noussut tälle kalliolle patikoidessaan.

7.7_Boomin_Sveitsi_rudolfsstein_2_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_rudolfsstein_4_portaat_2.jpg

Myöhemmin tornia käytettiin kuivina kesinä myös metsäpalojen havainnointipaikkana. Ylös vie 170 askelman portaat. Vuonna 1992 asennettiin uusi portaikko ja kaksi vuotta sitten rakennettiin huipulle täysin uusi näkötorni.

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_balzerin_leiri_2.jpg

BALZERS LAGER / BALZEROVA LEZENI

Puoliympyrän muotoinen kallio tarjoaa patikoitsijoille luonnon muodostaman levähdyspaikan penkkeineen.

FALKENSTEIN ( FALKENSTEJN)

Falkensteinin kalliolinna mainittiin ensimmäisen kerran kirjallisesti vuonna 1395, Sinne johti aikaisemmin puuportaat. Siellä löydettiin keraamisia kappaleita 13. vuosisadan ensimmäiseltä puoliskolta, ja arvokkaimmat löytyneet esineet 1500-luvun Madonna saviveistoksen palaset. 1500-luvun puolivälissä kivilinna hylättiin. Ensimmäiset arkeologiset tutkimukset tehtiin jo vuonna 1852. Nykyään Falkenštejnin kalliolinnaan pääsy on erittäin vaikeaa, joten on parasta tyytyä ihaileman sitä vain alhalta patikkapolulta.

7.7_Boomin_Sveitsi_balzerhutte_1_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_balzerhutte_2.jpg

BALZHÜTTE / NA TOKANI

Tokani on yksi suosituimmista, romanttisista ja kauneimmista paikoista Böömin Sveitsissä. Na Tokani on joukko viehättäviä alppityylisiä rakennuksia, noin 3 km Jetrichovicesta koilliseen. Ruhtinas Kinsky rakennettu hirsimökkejä metsästäjille, ja koko alueen nimi tulee sieltä. Useampi vuoristomaja ravintoloineen ja suuri olutpuutarha ovat turistien suosimia levähdyspaikkoja..

Paras tapa päästä Tokaniin on seurata keltaista polkua Jetrichovicesta tai Marien kiven ja Vilemíninan seinän punaista polkua pitkin ja sitten keltaista turistireittiä myös Jetrichovicesta. Pyöräilijät voivat tulla myös Vysoke Lipan tai Doubicen kylän kautta.

7.7_Boomin_Sveitsi_rauniomylly_3_uusi_3.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_rauniomylly_1_2.jpg

GRUNDMÜHLE / DOLSKY MLYN

Romanttinen Dolský mlýn sijaitsee Kamenicen ja Jetřichovická Bělá -joen yhtymäkohdassa Kamnitztalissa (Kamenice), noin 3 km: n päässä Jetřichovicesta. Alkuperäisen kolmipyöräisen myllyn ja sahan rauniot ovat peräisin vuodelta 1515.

7.7_Boomin_Sveitsi_rauniomylly_2_4.jpg

Ainoastaan ​seinät on säilynyt alkuperäisestä rakennuksesta. Vesimylly oli Pohl-perheen omistuksessa aina vuodesta 1696 vuoteen 1945. Jauhoja jauhettiin vuoteen 1931 asti. Sodan jälkeen saksalainen Pohlin perhe karkoitettiin, mylly sen rakennukset takavarikoitiin ja hylättiin. Romanttiset rauniot ovat olleet kulissina monelle tsekkiläiselle satuelokuvalle. Vuonna 2007 Dolský mlýn julistettiin kulttuurimonumentiksi. 500 m päässä myllystä on  27 metriä korkea 180 vuotias kuusi.

7.7_Boomin_Sveitsi_bunkkerimuseo_2.jpg

Tsekkoslovakia ryhtyi syksyllä 1937 linnoittamaan Saksan vastaista rajaansa Sudetinmaalla. Hyvä esimerkki tästä on Jetrichovicen alue. Kävely-/ patikointimatkan päässä hotellilta löytyy aiheesta kiinnostuneille bunkkerimuseo, joka esittelee aihetta enemmänkin.

7.7_Boomin_Sveitsi__kanjoni_1_2.jpg

KAMNITZERKLAMM / KAMENICE

Maisema ei voi Böömin Sveitsissä olla romanttisempi kuin Kamenicen kanjonissa. Matkalla Elbeen pienet Kamnitzin purot kulkevat kivisen maiseman läpi ja joki syvenee nopeasti hiekkakivikallioissa. Se muodostaa joukon kanjoneita kuten Wilde Klamm (Divoka soutěska) ja Edmundsklammin (Edmundova soutěska) ennen kuin laskee Elbeen Hrenskon kohdalla.

7.7_Boomin_Sveitsi__kanjoni_4_2.jpg

EDMUNDSKLAMM / EDMUNDOVA SOUTESKA

Romanttisimman Böömin Sveitsin kokee Kamenice-joen varrella rotkossa jota ympäröi molemmin puolin 50-150 metrin korkeudella vedenpinnan yläpuolelle nouseva kivimuuri. Ensin kävelet kallioiden yli ja joidenkin tunneleiden läpi. Edmundin eli "Hiljainen" (Tischá) kanjoni on viimeinen Kamenicejoen alajuoksun kolmesta kanjonista Hřenskon itäpuolella.

7.7_Boomin_Sveitsi__kanjoni_2_3.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi__kanjoni_3_vene_2.jpg

Sen seinämät ovat joissain kohdin pystysuorat ja kohdassa, jossa kivijärkäleitä on tippunut alas kanjonin pohjalle, eteneminen onnistuu pienillä veneillä. Henkeä salpaava 960 metrin veneretki 50–150 metriin kohoavien upeiden kivimuodostelmien ja vesiputousten alapuolella kestävää 20 minuuttia, lautturin samalla tutustuttaessa meidät rotkojen eläviin ja kivettyihin asukkaisiin kuteen vartijaan ja perheeseen. Lauttaretki (80 Kc / 3,50 €).

7.7_Boomin_Sveitsi__kanjoni_terassi_2.jpg

Veneretken päätteeksi on mahdollisuus levähtää terassilla ja nautti virkistävä juoma ta välipala.

7.7_Boomin_Sveitsi_hresnko_1_3.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_hrensko_2_2.jpg

HERRNSKRETSCHEN / HRENSKO

400 asukkan Hrenskon kylä toimii porttina Böömin Sveitsiin ja sijaitsee jylhien hiekkakivivuorten juurella kohdassa, jossa Kamenicejoki virrattuaan kauniin kanjonin halki laskee Elbeen. Hrenskoa reunustavat Elben molemminpuolin korkealle kohoavat hiekkakiviseinämät, joiden välissä vallitsee ympäristön lämpötilaa alhaisempi lämpötila. Sen vuoksi seinämien välisellä alueella, joka sijaitsee 115 metriä meren pinnan yläpuolella Tšekin alimmassa kohdassa, kasvaa yleensä korkeammalla viihtyviä vuoristokasveja, mikä on hyvin erikoista sinänsä.

7.7_Boomin_Sveitsi_hrensko_turistijuna.jpg

Matkailijoita palvelee välillä Hrensko-Prebischtor-Mezna Louka myös "Turistijuna" jolla pääse ihailemaan alueen maisemia vähemmällä kävelyllä.

7.7_Boomin_Sveitsi_schonlinde_rl_2.jpg

KRASNA LIPA / SCHÖNLINDE -portti Böömin Sveitsiin

Sijaitsee Kirnitzsch-joen varrella Böömin Böömin Sveitsin ja Lausitzer Gebirge vuorten välisellä rajalla. Kaupungin maamerkki on 1700-luvun barokkityylinen Pyhän Marian Magdaleenan kirkko, jossa on monumentaalinen portaikko. Kaupungin historia ulottuu 14. vuosisadalle. 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa kaupunki oli tärkeä tekstiilituotannon ja kaupan keskus. Merkittävä muutos tapahtui alkuperäisen saksalaisen väestön karkoittamisen jälkeen 1945, jolloin asukasluku laski noin puoleen. Böömin Sveitsin kansallispuiston infopisteessä on vuorovaikutteinen näyttely "Böömin Sveitsi: Elämä, mysteeri, inspiraatiota" ja esitetääm panoraamaelokuva "Mysteerien maisema". Kaupungin puisto luotiin vuosina 1888-89 yksityisenä puistona, joka on kaupungin merkittävän pojan teollisuusmies Karl Dittrichin perheen krypta. Vuosina 2004-2006 puisto rekonstruoitiin tunnetun tsekkiläisen dendrologin Karel Hiekin johdolla. Puiston keskeinen elementti on preussilaisen kotkan repimän leijonan pronssinen patsas, joka muistuttaa Preussin ja Itävallan 1866-luvun sodan verisistä tapahtumista. Maria Magdaleenan kirkko - alkuperäinen kirkko rakennettiin vuosina 1332-1368. 1754 rakennettiin uusi kirkko. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Jakob Schwarz. Kirkon torni rakennettiin vuonna 1777. Vuonna 1816-1818 lisättiin monumentaalinen portaikko, jossa oli patsaita ja yksiosainen kiviristi, joka johtaa torilta kirkkoon. Kirkon vieressä on alkuperäisen hautausmaan jäänteitä, joissa on useita arvokkaita kuvanveistäjän Franz Pettrichin tekemiä taideteoksia. Vanhan Sudeetinmaan tunnelma tuntuu täällä joka käänteessä.

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_ymparisto.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_kyla_1_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_kyla_keskusta_uusi_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_kylan_grilliterassi_ja_kalliot_2.jpg

DITTERSBACH (tsekiksi Jetrichovice)

400 asukkaan kylä on erityisesti pyöräilijöiden, retkeilijöiden ja kiipeilijöiden suosima turistikeskus ja portti Böömin Sveitsiiin. Lähellä kylää sijaitsevat ns. Dittersbachin kalliot, Marienfels, Wilhelminenwand, Paulinengrund, Rudolfstein ja Falkensteinin kalliolinna. Näiden luonnonkauniiden paikkojen ansiosta ympäristö on ihanteellinen patikointiin sekä pyöräilyyn.

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_kyla_4_panorama_rafla_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_kyla_3_kortti_2.jpg

Kylän keskustassa on marketti, lasi-& matkamuistomyymälä, 7 ravintolaa,

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_kyla_infopiste_2.jpg

kansalispuiston infopiste/ turisti-info josta ostettu retkeilykarttoja ja bussipysäkki. Kylän laidoilta löytyy maauimala ja ratsastustallit (8 € 30 min).

7.7_Boomin_Sveitsi_dittersbach_kyla_5_kirkko_uusi_2.jpg

Näkemisen arvoinen on kylän barokkikirkko vuodelta 1752.

7.7_Boomin_Sveitsi_hotelli_4_uusipiha_3.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_hotelli_1_2.jpg

7.7_Boomin_Sveitsi_hotelli_3_ravintola_2.jpg

JETRICHOVICE HOTELLI***

Hotellin sijaitsee yhdessä Tsekin kauneimmista paikoissa, Böömin Sveitsin kansallispuiston sydämessä. Hotellia ympäröivät metsät ja upeat hiekkakivikivet. Hotellissa on 110 paikkainen tsekkiläisiä ruokia tarjoileva A la Carte ravintola ja 30 paikkainen viinibaari. Kesällä asiakkaat voivat myös rentoutua ulkoterassilla, jossa on tarjolla virvokkeita. Hissi ja ilmainen Wi-Fi-yhteys. Hotellissa on erillinen piharakennus jossa on klubitiloja ja keilahalli jossa on kaksi automaattista rataa (200 Kc/ 8 € tunti) sekä pelihuone jossa on pingispöytä. Hotellila on 25 metrinen ulkouima-allas ja lasten allas. Sauna (100 Kc/ 4 € henki tunti) ja hierontapalvelut ovat tilattavissa.

7.7_Boomin_Sveitsi_hotelli_2_huoneet_2.jpg

Yhden, kahden, kolmen ja neljän hengen huoneita. Kaikissa huoneissa on kylpyhuone suihkulla ja satelliitti-tv. Hotelli sijaitsee erittäin rauhallisella paikalla Jetrichovicen kylässä. Kylän keskustaan on 220 metriä, 250 m. säteeltä löytyy 6 ravintolaa kauppa ja bussipysäkki. Kansallispuiston patikointireitit alkavat jo 600 metrin päästä.


7.7-13.7 BÖÖMIN & SAKSIN SVEITSIT MATKAOHJELMA (alustava)

7.7 SUNNUNTAI (päivän ajo 200 km)

Klo 08.15 kokoontuminen Helsinki Vantaa lentoasemalla Terminaali 2 Finnairin Check-in automaatilla  josta jokainen saa boardin card:in / lentolippunsa. Klo 09.40 FINNAIR:in lento lähtee Prahaan. Klo 10.50 kone laskeutuu Prahan lentokentälle. Klo 11.20 bussi lähtee terminaalin ulkopuolelta kohti Saksaa ja Dresdeniä.

7.7_Boomin_Sveitsi_Dresden_2.jpg

DRESDEN

Dresden lumoaa kävijänsä jo pitkään kiehtovalla perinteiden ja modernin sekoituksella. Kävelyretkellä satumaisen kauniin keskustan halki ja saksilaisten vaaliruhtinaiden ja kuninkaiden hallintorakennusten ohi paljastuu tämän hyvästä syystä myös Elben Firenzeksi nimitetyn kaupungin ainutlaatuinen viehätys.

Vasemmalla rannalla, viehättävän joenmutkan pohjalla on Dresdenin keskusta, jota leimaavat loistavat rakennukset renessanssin, barokin ja klassisismin ajoilta. Vilkaisu vastakkaiselta rannalta tai yhdeltä Elbe-joen yli kulkevista silloista todistaa: Tämä on maailmanluokan kulttuurikaupunki.

Toisen maailmansodan vakavista tuhoista huolimatta vanhakaupunki on säilyttänyt kauneimmat kokonaisuutensa tai onnistunut palauttamaan ne takaisin.

Klo 13.30-16.30 ensin 30 minuutin kävelykierros Dresdenin historiallisessa keskustassa. Näemme Semper Oper:an, Euroopan terassin ja vaikuttavan maailman pisimmän Meissenin posliinista valmistetun mosaiikkiteoksen – Ruhtinaiden kulkueen. Kierros päätty Frauenkirchelle Martin Lutherin patsaalle. Sen jälkeen vapaata aikaa Dresdenissä. Klo 17.00-17.45 käymme ihastelemassa Bastein hiekkakivestä rakennetulta korkealta sillalta taidemaalareita innoittanutta Saksin Sveitsin huikeaa maisemaa. Klo 18.15 sisäänkirjautuminen hotelliin.

8.7 MAANANTAI

Klo 8-10 buffetaamiainen. Klo 09.00 lähdemme Kansallispuiston infopisteesen josta saamme hankkittua retkeilykarttoja ja muuta infoa. Minkä jälkeen ohjelmassa on enimmäkseen helppo, 14 km:n / 5 h patikka, joka johdattaa Dittersbachin kallioiden näköalapaikoille. Marian kalliolta näemme kaukaisuudessa siintäviä vuorijonoja, ja myös nousu Ruudolfin kivelle on näkymiensä puolesta palkitseva. Reitin varrelta löytyy myös sota-aikoina piilopaikkoina toimineita hienoja kalliomuodostelmia ja maantierosvojen muinoin tukikohtanaan käyttämän kalliolinnan.

9.7 TIISTAI

Klo 8-10 buffetaamiainen. Klo 09.00 lähtö päiväretkelle (n. 20 €) Königsteinin linnoitukseen ja Pirnaan sekä Bad Schandauhin.

10.7 KESKIVIIKKO

Klo 8-10 buffetaamiainen. Klo 09.00 lähtö Böömin Sveitsin sydämessä kulkevalle 14 kilometrin patikointireitille Helppo reitti johdattaa Euroopan suurimman kivikaaren Prebisch Tor /Pravčicka branán (80 Kc /3,50 €) luokse. Sen kainalosta löytyy idyllinen Haukanpesä ravintola. Patikoimme Mezní Loukan kylän kautta Kamenice -joen kanjonille jossa kuljetaan 900 m lautturin kyydissä ( 80 Kc /3,50 €). Patikointi jatkuu kanjonissa Hrenskoon asti josta palamme bussilla kyläämme.

11.7 TORSTAI

Klo 8-10 buffetaamiainen. Klo 9 lähtö busilla Bad Schandauhin. Historiallisella raitiovaunulla matkaamme halki metsämaisemien lounastaman Lichtenhainin vesiputokselle.

12.7 PERJANTAI

Klo 8-10 buffetaamiainen. Matkaamme julkisilla liikennevälineillä kätevästi Saksan puolelle Kurort Ratheniin. Siellä tutustumme Saksin Sveitsin kansallispuistoon mm. vierailemalla Schweizerhausissa. Halukkaat voivat patikoida omatoimisesti mm. helpon 6.3 kilometrin reitin, josta osa kulkee myös Schwedenlöcherin kanjonissa, joka sai Ruotsiin viittaavan nimensä 30-vuotisen sodan aikana Ruotsin armeijan tehtyä ryöstöretkiä tällä alueella. jatkamme läheiseen Bad Schandaun kylpyläkaupunkiin, jossa mm. tutustumme kansallispuiston infokeskukseen ja nousemme historiallisella hissillä näköalatorniin (2,80 €)

13.7 LAUANTAI (päivän ajo 170 km)

Klo 08.00-08.45 buffetaamiainen. Bussi lähtee klo 08.45 hotellilta. 

7.7_Boomin_Sveitsi_moldaun_risteily_2.jpg

ELBEN RISTEILY

Klo 10.05 teemme 40 km laivamatkan kuvan kauniin Böömin ylängön läpi mutkittelevaa Elbeä. Joen varrella näemme majesteettisen Strekovin linnan, lumoavan kanjonimaisen Borta Bohemican – Böömin portin, Dubicen kirkon ja Elben varren viininviljelyalueita. 2 ja ½ tunnin risteilyn hintaan kuuluu kahvi ja kakkupala. Klo 12.35 laivamatkamme päättyy Litomericen kaupunkiin josta bussimme vie meidät Prahan keskustaan.

praha08_touko.jpg

13.7 LA VAPAATA AIKAA PRAHASSA (klo 13.45-17.30)

Voit tutustua omatoimisesti vaikkapa mm. Prahan linnan alueesee ja Strahovin Luostarin kirjastoon (100 Kc/ 4 €) tai Luostarin panimoravintolaan. Jatkaa linnaan ja kurkistaa goottilaiseen Pyhän Vituksen katedraaliin. Käy vielä katsomassa Kultaista kujaa ja Frans Kafkan taloa. Linnalta voit laskeutua Mala Strana-kaupunginosaan samalla ihastellen Nerudova kadun renensanssi ja barokkipalatseja. Poikkea keskiaikaisessa "Seitsemän schvaabin" krouvissa jossa aikaa oluttuopille tai lounaalle. Vilkaise Pyhän Nikolauksen kirkkoon joka on Christoph ja Kilian Ingnaz Dientzenhoferien barokin mestariteos.

kaarlen_silta.jpg Jatka Prahan tunnetuimmalle nähtävyydelle, Moldaun ylittävälle 520 m. pitkälle Kaarlensillalle. Ihastelemme keväistä Moldauta ja Prahan linnan siluettia sekä jykeviä goottilaisia Vanhan kaupungin siltatorneja.

prahan_raatihuone.jpg

Jatka Kuningaantietä Prahan sydänmeen Vanhan kaupunkiin jossa näet Raatihuoneen astronomisen kellon apostoleineen. Vanhan kaupunkin aukio on historiallisten rakennusten ympäröimä ja sen keskellä on uskonpuhdistaja Jan Husin patsas. Torilta löydätte ainutlaatuisia lahjoja. Äidille kuuluja böömiläisiä graniittikoruja, isälle tsekkiläistä olutta, lapsille puuleluja, isoisälle Becherovka yrttilikööriä ja isoäidille kristallivaasin. Jatka Prahan pääkadulle Vaclavin aukiolle.

Klo 13.45-17.30 vapaata aikaa ruokailla ja tutustua omatoisesti Prahaan. Klo 17.30 bussi lähtee Prahan lentokentälle. Bussi saapuu Prahan lentokentälle klo 18. Finnairin lento lähtee klo 19:30. Kone laskeutuu Helsinkiin klo 22:35.

1.7_Finnairin_lennot.jpg

Lentoaikataulu: (Lennolla tarjoillan kahvia ja mustikkamehua maksutta).

Meno: Sunnuntai 07.07.2019 FINNAIR AY 1221 09:40 - 10:40 Helsinki - Praha

Paluu: Lauantai 13.07.2019 FINNAIR AY 1224 19:30 - 22:35 Praha - Helsinki

Sisältää: Finnairin suorat reittilennot Hki-Praha-Hki sis. max 8 kg käsimatkatavaraa & 23 kg matkaravaraa ruumaan.

7.7_bohmerwald_bussi_2.jpg

Bussissa on ilmastointi, säädettävät istuimet & turvavyöt. Bussiaikataulu on riippuvainen tietöistä ja ruuhkista. Varaa matkalle mukaan luottokortti ja Tsekin korunoita sekä euroja.

Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

MATKAVARAUS/ PAIKKATIEDUSTELU TÄSTÄ! Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen

Blitz_Tours_10_vuotta.jpg  Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Peruutusehdot

Jos peruutus tapahtuu -48 vrk 75 €, 47-28 vrk ennen matkan alkua peruutuskuluina perimme ennakkomaksun 175 €/hlö. 28 -14 vrk ennen lähtöä peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta. Tämän jälkeen peruutuskulut ovat 100 %. Toimistokuluina perintään 75 €/hlö. Huomaa että matkan maksamatta jättäminen ei ole vielä peruutus!

    czech_tourism_banner.gif