12.-22.5 Atlantin valli Tanska Jyllanti sotahistorian matka 2022

12.5_Tanska_2022__Atlantinvalli_sotahistorian_matka_10_pv._logo.jpg

4.-14.6_Tanska_sotahistorian_matka_10_pv_promo_2.jpg

12.-22.5 ATLANTIN VALLI JYLLANTI TANSKA 2022 SOTAHISTORIAN MATKA 10 pv. 1095 €

Tukholma-Malmö-Kööpenhamina-Fyn-Thyborøn-Ålborg-Århus-Ribe-Saksa Flensburg-Fredrikshavn-Göteborg

1095 € Sis 2hh/ 2 hengen hytti laivalla, 1275 € 1hh/ hytti, bussimatkat ohjelman mukaan Helsingistä, laivamatkat Tku-Tukholma-Tku B-hytti ja aamiainen, Juutinrauman sillan ja Ison-Beltin siltamaksut, lauttamaksut Jyllannissa, Stena Linen laivamatka meriaamiaisella Fredrikshavn - Göteborg, yksi hotelliyö*** Malmössä illallisella & buffetaamiaisella, 7 yötä buffetaamiaisella huvilassa*** Jyllannissa sisältäen vapaan saunan sekä sisäuima-altaan & poreammeen käytön, seuraavat museot ja nähtävyydet:

Motalan moottorimuseo, Ruotsin ilmavoimien ilmailumuseo, Miliseum sotamuseo, Ruotsin sotilasajoneuvomuseo, Ruotsin tykistömuseo, Tanskan sotamuseo, Panssarimuseo East, Langelandin Kylmänsodan linnoitusmuseo, Hanstholmin linnoitusmuseo & ammusjuna-ajelu, Jyllannin merisotamuseo, Thyborønin linnoitus alue, Ålborgin sotamuseo, Ålborgin merimuseo, Tanskan ilmavoimien museo, Tanskan panssari- & tykistömuseo, Bunkkerimuseo, Tirpitz bunkkerin museokeskus, Oksbølin saksalainen hautausmaa, Ribe & tuomiokirkko, Riben viikinkikeskus, Dybbøl Banken 1864 sodan museo & Dybbølin tuulimylly, Tanskan kodinturvajoukkojen museo, mereipelastusaseman museo, Saksassa Flensburg & rommimuseo sekä Mürwikin laivastokoulu ulkoa. Suomalainen matkanjohtaja on mukana koko matkan.

Sinun ei tarvitse matkustaa maailman ympäri löytääksesi kauniita rantoja, lähde kierrokselle Jyllantiin ja upota varpaasi hienoon hiekkaan. Jyllanti muodostaa pinta-alaltaan suurimman osan Tanskasta ja muodostaa tämän matkan perustan. Koostan ​​huolimatta hieman alle puolet Tanskan väestöstä asuu Jyllannissa, minkä vuoksi Jyllanti ei tarjoa vain kulttuurisia ja historiallisia nähtävyyksiä, vaan tekee vaikutuksen myös idyllisillä luonnonmaisemillaan. Jyllanti tarjoaa elinikäisiä muistoja ja seikkailuja, joista et koskaan ole liian vanha nauttimaan.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Ruotsin_ilmailumuseo_2_2.jpg

RUOTSIN ILMAVOIMIEN ILMAILUMUSEO

Sijaitsee Malmenin lentotukikohdassa joka on Ruotsin kuninkaallisen ilmasotakoulun koti, joka käyttää SAAB 105 (SK60) -suihkukoneita. Ilmavoimien museo on teknis- ja kulttuurihistoriallinen museo, jossa on esillä useita maailmassa ainutlaatuisia sotilaslentokoneita ja muuta ilmailun yli satavuotiseen historiaan liittyvää esineistöä.

Museon näyttelyssä on täten Ruotsin ilmavoimien käyttämiä lentokoneita aina vuodesta 1910 nykyisen JAS 39 Gripeniin. Oma itsestään selvä paikkansa museossa on tietenkin kaikilla Saabin Linköpingissä kehittämillä ja valmistamilla lentokoneilla – B 17:stä JAS 39 Gripeniin. Osa näytteille asetetuista Ruotsin ilmavoimien väreihin maalatuista lentokoneista ei ole koskaan ollut Ruotsissa käytössä, vaan museo on hankkinut niitä vaihdossa. Museon esinekokoelma sisältää lentokoneita, moottoreita, muita välineitä ja univormuja.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Ruotsin_ilmailumuseo_3_2.jpg

Kaksi suurta hangaaria toimii näyttelyhalleina, joissa on suuri määrä lentokoneita ja esineitä kolmessa kerroksessa. Saksalainen kaksimoottorinen pommittaja Junkers Ju 86 (ainoa jäljellä maailmassa) ja laaja valikoima brittiläisiä, amerikkalaisia, italialaisia ​​ja ruotsalaisia ​​lentokoneita jotka esittävät Ruotsin ilmavoimien lentämien tyyppien monimuotoisuuden. Lentokoneita on Ruotsin sotilasilmailun kaikista vaiheista. Ensimmäisen maailmansodan ajan Albatros B. (Sk 1 tai Ö2) sekä Nieuportin ja Bréguetin taistelulentokoneet. Kaikki sodanjälkeisten vuosien tärkeät huoltolentokoneet ovat näytteillä, Saab J 29: n "Flying Barrel", 1950-luvun vahva hävittäjästä, nykyaikaiseen neljännen sukupolven moniriviseen hävittäjään JAS 39 Gripeniin.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Ruotsin_ilmailumuseo_4_2.jpg

Näyttelyt on jaettu seuraavin teemoihin: 1. Ilmailualan pioneereja, joka kuvaavaa Ruotsin ilmailuhistorian varhaista kehitystä vuosina 1910–1926: M 1 Nieuport IV-G, B 1 Bréguet, SK 1 Albatross, J 1 Phönix, Ö 1 Tummelisa, Thulin Typ G, L II Donnet-Lévêque, Macchi M.7 och SK 5.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Ruotsin_ilmailumuseo_7_2.jpg

2. Sotien välinen aika kuvaa Ruotsin ilmavoimien perustamista ja Ruotsin ilmailuteollisuuden varhaisen kehityksen vuosina 1926-1939: B 3 Junkers Ju 86K, B 4 Hawker Hart, S 6 Fokker CVE, SK 9 DH 60T Moth Trainer, SK 10 Tigerschwalbe, SK 14 NA-16-4M ja J 8 Gloster Gladiator.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Ruotsin_ilmailumuseo_6_2.jpg

3. Toinen maailmansota, aika kun Ruotsin ilmavoimien koko kasvoi ja ensimmäiset SAAB-koneet saatiin 1939–1945: B 17 SAAB, B 18 SAAB, B 16 Caproni, S 14 Fieseler Storch, J 9 Seversky Republic, J 11 Fiat CR 42, J 20 Reggiane 2000 Falco, J 21A SAAB, J 22 FFVS, J 26 Mustang.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Ruotsin_ilmailumuseo_8_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Ruotsin_ilmailumuseo_9_2.jpg

4. Ilmailutekniikka: SK 12 Focke Wulf Stieglitz, SK 25 Bücker Bestman, SE 104 DFS Weihe, HKP 1 Vertol 44A, HKP 2 Alouette II, JAS 39 Gripen, SAAB 210 Lill-Draken och J 21R SAAB.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Ruotsin_ilmailumuseo_5_2.jpg

5. Ruotsi kylmän sodan aikana näyttelyssä esitetään valmistelut sotatilanteen varalta vuosina 1950–1980: MiG-15, J 33 Venom, TP 47 Catalina, S 31 Spitfire, J 28A Vampire, J 29C Tunnan, J 34 Hunter, J 35D Draken, AJS 37, A 32A Lansen, SK 60A, HKP 3C3, HKP 4, HKP 9A, JAS 39B Gripen och RB 68 (robot). Museossa on ravintola ja kahvila (Calle C Restaurang & cafe) jonka viihtyisissä tiloissa voit nauttia lounaan tai juoda kahvit. Ulkoterassi on avoinna kesäisin. Myymälästä löydät hauskoja, käyttökelpoisia ja kekseliäitä lahjoja, design-tuotteita ja leluja. Voit tutustu kaikessa rauhassa ilmailukirjallisuuteen ja lennokkeihin.

12.5_Tanska_2022_ruotsi_sotamuseo_3.jpg

SOTAHISTORIALLINEN MUSEO MILISEUM

Smoolannin sotahistoriallinen keskus, joka kertoo sotilaiden ja sotilassukujen elämästä ja insinööri- ja linnoitusrykmenttien toiminnasta. Skillingaryd tunnetaan ehkä parhaiten vuosisatoja vanhasta sotilaskoulutuspaikastaan, niin sanotusta Slättenistä. Täällä koulutettiin sotilaita jo 1600-luvulla ja sotilaallinen toiminta jatkuu edelleen. Voit vierailla Lillemon 1800-luvun sotilastorpassa. 1890-luvun lopulla alueelle lisättiin ampumarata Smoolannin tykistörykmentille ja tykistöammuntakoululle.

Tällä sijaitsee sotahistorian museo - Miliseumin. Kahdessa 1890-luvulta peräisin olevassa ruokasalissa on museon perusnäyttelyt. ”Insinöörihalli” alkaa näyttelyllä, joka käsittelee Ruotsin linnoitushistoriaa. Yksi sen keskeisistä osista on Jönköpingin linnaa käsittelevä näyttely.  Pääset nauttimaan temaattisesta esityksestä insinöörirykmenttien toiminnan valikoiduista osa-alueista menneisyydessä että nykyisyydessä. ”Knekthall” (sotilassali) tarjoaa runsaan kokemuksen, joka perustuu kolmeen keskeiseen teemaan: ”Torpet” [torppa], ”Trossboden” [välinekauppa] ja ”Tältet” [teltta]. Torppa näyttää kuinka sotilas ja hänen perheensä asuivat kotonaan. Varusteliikkeessä on esillä univormut, aseet ja sotavarusteet. Teltta tarjoaa kuvauksen sotaharjoituksista taistelukentällä sekä paikallisia historiallisia kertomuksia.

Täällä seuraat sotilaiden ja heidän perheidensä kohtaloa läpi Ruotsin historian ja koet heidän ankarat elinolonsa sekä kotona sotilastorpilla että pellolla. Voit myös oppia lisää ampumaradan historiasta ja tutkia tykistön käyttämiä tykkejä ja maastoajoneuvoja. Näyttelyiden lisäksi on museokauppa. Kahvila 150 m. päässä.

12.5_Tanska_2022_tela-_ja_sotilasajoneuvomuseo_1.jpg

HÄSSLEHOLMIN SOTILASAJONEUVOMUSEO

Hässleholmin museo esittelee Hässleholmin historiaa liikenteen solmukohtana ja varuskuntakaupunkina. Tutustu vanhan varuskunta kaupungin historiaan tarkemmin Hässleholmin museossa, jota ylläpitävät neljä Hässleholmin armeijaan, palolaitokseen, teknologiaan ja kansanperinteeseen liittyvää organisaatiota.

12.5_Tanska_2022_tela-_ja_sotilasajoneuvomuseo_2.jpg

Hassleholmin sotilasajoneuvomuseo sijaitsee vanhassa tehtaassa, jonne ajoneuvomuseon ystävät ovat keränneet pääosin vanhoja sotilasajoneuvoja, jotka ovat olleet Ruotsin armeijan käytössä. Yksi englantilaisen pommikoneen potkuri näyttää tietä sisäänkäynnin ovelle. Tämä nelimoottorinen Lancaster-lentokone syöksyi maahan Helsingborgin ulkopuolella.

12.5_Tanska_2022_tela-_ja_sotilasajoneuvomuseo_3.jpg

Sotilaskokoelmiin kuuluu maan suurin ruotsalaisten tela- ja pyöräajoneuvojen näyttely. Sotilaskokoelmien lisäksi paikalla on muun muassa Palomuseo paloautoineen ja palovarusteineen sekä Kuljetusmuseo, jossa on hevosvetoisia ajoneuvoja Hovdalan linnasta.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Ruotsin_tykistomuseo_1_2.jpg

RUOTSIN TYKISTÖMUSEO

Tykistömuseo on entisen Wendesin tykistörykmentin vanhan harjoittelukentän laidalla olevan entisen maatilan rakennuksissa. Tykistömuseo esittelee ruotsalaisen tykistön kehitystä 1700-luvun puolivälistä nykypäivään. Suurin osa ruotsalaisista tykistöjärjestelmistä on valmistettu Ruotsissa. Mutta osa on saksalaisia ​​ja yksi ranskalainen. Tärkeimmät valmistajat ovat ruotsalaisia: Bofors, Ericsson ja Hägglund. Vuoteen 1920 asti saksalainen Krupp oli myös tärkeä valmistaja. Vanhemmilta ajoilta on myös Finspångin ja Stafsjön valmistamia tykkejä.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Ruotsin_tykistomuseo_2_2.jpg

Museossa on yhdeksän päänäyttelyä: tykistön ammusten kehitys, viestintä- ja tietotekniikka, vanhemmat tykit 1800-luvulta lähtien, tykit 1900-luvun alusta lähtien, tykistön univormut vuosilta 1808-1990, moottoroitu tykistö ja moottoriajoneuvot mm. Volvon 1950-1960 valmistamat sekä taisteluajoneuvot, Java, Triumph & Huskvara moottoripyörät, kylmän sodan ajan tykistöjärjestelmät sekä vaihtuva erikoisnäyttely. Museossa on noin 100 tykkkiä, haupitsia mm. 105 mm, mörssäriä, kranaatinheitintä ja niihin liittyviä viestilaitetta ja ampumatarvikkeita, noin 40 tykistöajoneuvoa, mukaan lukien muun muassa itseliikkuvat telatykit. Raskain ajoneuvo on 155 mm:n telatykki, jonka paino on 53 tonnia. Museossa on matkamuisto ja kirjakauppa.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_moottorimuseo_Ruotsi_1_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_moottorimuseo_Ruotsi_2_2.jpg

MOTALAN MOOTTORIMUSEO

Museossa on 2000 m² suuri näyttelytila, jossa on näytteillä autoja, moottoripyöriä, mopoja, skottereita, koneita ja laitteita. Painopiste on 1950- ja 1960-lukujen nostalgiassa. Ajoneuvoja on noin 250, Esso huoltoasema & huoltoasematavaraa. Tiloissa on myös Valokuvamuseo jossa on kameroita ja elokuvaprojektoreita. Luxor televisioita, levysoittimia, suuri radiokokoelma noin 300 radiota, puhelimia, kännyköitä ym.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_moottorimuseo_Ruotsi_3_2.jpg

Ajoneuvojen joukossa mm. ruotsalaisia poliisiautoja, Kar de Mumman Rolls Royce, kuningas Carl XVI Gustaf:in Puch Florida -mopo, Chrysler Imperial, ruotsalaisen urheiluauton Koenigsegg prototyyppi sekä kilpa-kuljettajan Reine Wisellin ajoneuvot ja palkinnot. Museossa on myymälä ja ravintola.

JUUTINRAUMAN SILTA

1.7.2001 käyttöön otettu silta on yhdistetty rautatie- ja maantiesilta Juutinrauman salmen yli. Silta- ja tunneliyhteys yhdistää kaksi metropolialuetta, Tanskan pääkaupungin Kööpenhaminan ja Ruotsin kolmanneksi suurimman kaupungin Malmön. Juutinrauman sillan pituus on 7845 metriä ja suurin jänneväli 490 metriä. Silta on maailman pisin yhdistetyssä rautatie- ja maantieliikenteen käytössä oleva vinoköysisilta. Sillan ylemmällä kannella kulkee nelikaistainen moottoritie E20, alemmalla kaksiraiteinen rautatie. Sillan pylonit kurottuvat 204 metrin korkeuteen. Tanskan puolelta yhteys lähtee Amagerista neljän kilometrin matkalle merenalaiseen tunneliin, joka johtaa keskellä Juutinraumaa sijaitsevalle neljän kilometrin pituiselle Peberholmin tekosaarelle.

Tunnelissa rautatie ja maantie kulkevat samassa tasossa, Peberholmista ne nousevat sillan eri tasoille. Ruotsin ja Tanskan yhdistävän silta- ja tunneliyhteyden kokonaispituus on 16 kilometriä. Silta on maksullinen. Silta on myös tuttu tanskalais-ruotsalais tv-sarjasta "Broen", "Silta".

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Pohjois-Jyllanti_1_2.jpg

TANSKA

Tanska muodostuu Jyllannista, Själlannista, Fynistä ja 400 ympäröivästä saaresta, mutta on siitä huolimatta yksi Euroopan pienimmistä valtioista. Pienestä koostaan huolimatta maan rantaviiva on erittäin pitkä, yli 7 000 kilometriä. Vielä kauan viikinkiaikojen jälkeenkin Tanska on säilynyt vahvasti merenkulkuvaltiona. Tanskassa rannikko ei ole koskaan kaukana, vaan aina noin tunnin matkan säteellä. Meren ääreltä löytyy myös usein valkoisia, hienohiekkaisia rantoja. Erityisen upeita Tanskan rannoista tekevät komeat hiekkadyynit

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Pohjois-Jyllanti_2_hiekkadyyni_2.jpg

Meri ympäröi Pohjois-Jyllantia lännestä, pohjoisesta ja idästä. Ja ilmeisesti juuri meren ansiosta täällä on aivan erityinen, kuuluisa Skagenin valo. Täältä löytyy pitkiä, hienoja hiekkarantoja, kaunis luonto, voit surfata perinteisesti tai leijalla, saat nauttia ihanasta tanskalaisesta ruuasta ja mukavasta tunnelmasta. Täällä hengität raikasta meri-ilmaa, kun mainingit huuhtovat rauhallisesti hienoa rantahiekkaa. Sinua odottaa mukava tanskalainen tunnelma ja kaunis Pohjois-Jyllanti. Täältä löytyy paljon mielenkiintoista katsottavaa ja tekemistä koko perheelle.

Keski-Jyllanti on suurin ja monipuolisin Tanska eri alueista. Maisemat vaihtelevat suojaisan itärannikon rauhallisilta rannikolta Pohjanmeren aaltojen huuhtomiin länsirannikon hiekkarantoihin. Näiden väliin jää järvien, mäkien ja metsien värittämät kauniit järvialueen maisemat. Täällä on helppo viihtyä ja täältä löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Jos olet kiinnostunut maailmanluokan taiteesta tai huippuluokan ravintoloista, suuntaa matkasi Aarhuusiin, Tanskan toiseksi suurimpaan kaupunkiseutuun.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Jyllannin_pelto_2.jpg

Etelä-Jyllannissa näkyy luonnollisesti Pohjanmeren vaikutus monin tavoin tähän alueeseen. Mutta myös etelän suunnalta on historian saatossa tullut paljon vaikutteita. Tämä on ainoa alue Tanskassa, josta on suora maayhteys Manner-Eurooppaan (68 km:n pituinen maaraja Saksan kanssa). Monin paikoin voit edelleen aistia historialliset siteet Saksaan.

12.5_Tanska_2022_Koopenhaminan_sotamuseo2_tykit.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Tanskan_sotamuseo_1_2.jpg

TANSKAN SOTAMUSEO

Näyttely tarjoaa kävijöille ainutlaatuisen katsauksen Tanskan sotahistoriasta, sen noususta ja tuhosta. Asekokoelmat ovat eräitä maailman laajimmista ja yksi Euroopan suurimmista pienaseiden ja upeiden aseiden kokoelmista. Pysyvä näyttely käsittelee pääasiassa aseita, jotka liittyvät Tanskan sotahistoriaan. Kuningas Christian IV: n tilauksesta 1604 rakennettu 160 metrin pituinen tykistöhalli esittelee noin 350 historiallista tykkiä, mörssäreitä ja haupitseja sekä tykistövälineitä ja lähes 7000 käsiasetta, 8000 miekkaa 1300-luvulta viime aikoihin. Kokoelmaan kuuluu myös Vedelspangbüchse, Tanskan vanhin tunnettu ampuma-ase.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Tanskan_sotamuseo_2_2.jpg

Yksi museon kokoelmien näkyvimmistä osista on Gottorpin asekokoelma. Kokoelma koostuu suuresta määrästä haarniskoja ja aseita sekä muita sotavarusteita Gottorpian ruhtinasten arsenaalista. Siellä on lukemattomia ainutlaatuisia metsästys- ja juhlahaarniskoja sekä panssaroita kulta- ja hopeahaarniskoja.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Tanskan_sotamuseo_3_2.jpg

Museon kokoelma Venäjän Tsaarien-aikakauden upeista univormuista on myös ainutlaatuinen. Laivaston kokoelma esittelee Tanskan laivaston historiaa, kehitystä ja haasteita 1500-luvun alusta nykypäivään. Tutustu metsästysaseiden historiaan, lentokonemalleihin ja samurai-haarniskoihin, saniteettitarvikkeisiin ja julisteisiin kylmän sodan ajalta.

12.5_Tanska_2022_Koopenhaminan_sotamuseo1_uniformut.jpg

Sota on vähemmän poikkeus kuin sääntö. Tanskan historia yhteiskunnana liittyy erottamattomasti Tanskan historiaan sotilasvaltiona. Melkein jokaisella tanskalaisten sukupolvella, niin kauan kuin kuka tahansa muistaa, on ollut sotaa. Christian IV:n arsenaalissa oleva Tanskan sotamuseo kertoo 21 tanskalaisesta sodasta vuodesta 1500 nykypäivään. Tanskan ja Ruotsin sodat, Englannin sodat, vuoden 1864 sota ja toinen maailmansota ovat kaikki mukana, mutta myös uudemmat sodat, kuten Afganistanin ja Irakin sodat, samoin kuin sodat, jotka ovat melkein vailleet unohduksiin, kuten Tanskan sota Algeriaa vastaan vuonna 1769. Näyttely tarjoaa vierailijoille ainutlaatuisen yleiskatsauksen Tanskan sotahistoriasta sekä mahdollisuuden tutustua satoihin näyttelyesineisiin vuosisatojen ajoilta. Mutta on myös mahdollista nauttia monien kauniisti esillä olevien esineiden estetiikasta – ja ehkä pohtia sodan kaikkialla läsnäoloa ja vaikutusta tanskalaiseen yhteiskuntaan, koko kansan historian jokaisena ajanjaksona.

12.5_Tanska_2022_Koopenhaminan_sotamuseo3_auto_agf.jpg

600 m² Kaukainen sota näyttely näyttää Tanskan sotilasleirin Afganistanissa ja sen ympäristön mahdollisimman realistisesti. Myös lääketieteellisiä tarvikkeita, sekalaisia sotavarusteita, ajoneuvoja ja lentokoneita, metsästysaseita, vapaa-aseita, aasialaisia aseita, univormut läheltä ja kaukaa, samoin kuin kokoelma leirisänkyjä ja paljon muuta.

Tanskan sotamuseo myy kirjoja ihmisistä ja sodan historiasta uusimmista julkaisuista alan klassikoihin. Laadukkaan julkaisuvalikoimamme lisäksi voit ostaa koruja, t-paitoja, julisteita, vanhanaikaisia ​​paperitarvikkeita ja laajan valikoiman leluja – mukaan lukien varsijousia, jousia ja nuolia, asuja, lastenkirjoja ja moderneja malleja sekä historiallisia tykkejä ja sotilasajoneuvoja. "Kaukainen sota – tanskalainen sotilas Afganistanissa" -näyttelyssä on oma osastonsa myymälästä, josta voi ostaa shemagh-huiveja, naamiointi-T-paitoja, lakkia, alusvaatteita ja vöitä. Täältä löydät myös korkealaatuisia sotilaallisia lämpömukeja, rintamerkkejä ja paljon muuta.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Ita_panssarimuseo_uusi_2.jpg

PANSSARIMUSEO EAST

Tanskan suurin yksityinen kokoelma sotilasajoneuvoja & panssarivaunuja museota kylmän sodan ajan Itä-Blokin puolelta. Näytteillä on nykyään noin 60 tela-ajoneuvoa: tankkeja, kuorma-autoja, jeeppejä, univormuja, teknisiä laitteita, kuten moottoreita, radioviestintää, sekä moottoripyöriä, MI-24 taisteluhelikopteri & MI-8 kuljetushelikopteri ja 100 paikkainen Bac 1-11 lentokone joka on elokuvateatterina. Näyttely sisältää kaksi Neuvostoliiton tankkia T72 ja T-55 sekä VZOR77- ja 2S1 Gvorzdika -tyyppisiä raskaita telahaupitseja. Venäläiset panssaroidut miehistönkuljetus ajoneuvot BMP, MTLP, BTR, BRDM sekä brittiläinen panssaroidun miehistön kuljetus auton, tyyppi FV432 MK2. Museossa on myymälä.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Ita_panssarimuseo_1_2.jpg

Lisäksi on monia muita sotalaitteita, kuten KRUG-ohjusjärjestelmä tutkalla P-40 "Longtrack".

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Ita_panssarimuseo_3_2.jpg

Erillisessä näyttelyssä esitetään valikoima univormuja ja mitaleita entisistä Varsovan liiton maista, kuten Tsekkoslovakiasta, Puolasta ja DDR:stä. Painopiste on etenkin DDR:n kansan armeijassa.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Ison_Belt_silta_1_2.jpg

ISON-BELTIN SILTA

Vuonna 1998 avattu riippusilta silta Ison-Beltin salmessa ylittää 65 metrin korkeudessa merkittävän laivareitin. E20 kulkee sillan kautta. Ison-Beltin salmen keskellä on rakennustöiden yhteydessä laajennettu Sprogø-saari. Salmen itärannalta Sprogølle maantieliikenne kulkee sillalla ja rautatieliikenne kulkee kahdessa vierekkäisessä 8024 metriä pitkässä tunnelissa. Sprogølta salmen länsirannalle sekä maantie- että rautatieliikenne kulkevat samaa siltaa pitkin. Sjællandin ja Sprogøn välisen itäisen siltakokonaisuuden (6790 m) keskellä on riippusilta (2700 m) ja tämän molemmin puolin on palkkisilta. Riippusillan keskijänne on 1624 metriä, kokonaispituus noin 2700 metriä ja pylonit ovat 254 metriä korkeat. Sprogøn ja Fynin välinen läntinen silta (6611 m) on kokonaan palkkisilta.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_kylma_sota_rannikkopuolustusmuseo_1_2.jpg

LANGELANDIN LINNOITUKSEN KYLMÄN SODAN MUSEO

Langelandin linnoitus oli miehitetty laivaston alaisuudessa vuoteen 1993 saakka ollut 12 bunkkerin rannikkolinnake joka on nyt museo. Se rakennettiin vuonna 1953 tavoitteena seurata ja estää vihollislaivojen kulkua Langelands-salmen läpi sodan aikana. Tätä rakennettiin oli 4 tykkiasemaa jotka oli varustettu 150 mm: n tykeillä. Linnoitukse tykkien tarkoituksena oli pysäyttää venäläiset miinanraivaajat ja suojata siten miinankentät, jotka sodan alkaessa oli tarkoitettu sulkemaan viholliselta Suuren-Beltin salmi.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_kylma_sota_rannikkopuolustusmuseo_4_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_kylma_sota_rannikkopuolustusmuseo_3_2.jpg

Nykyään yksi tykkiasema on avoinna yleisölle. Bunkkerissa on mahdollisuus tutustua tarkemmin sekä tykkiin että osittain tämän ampumatarvikkeisiin.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_kylma_sota_rannikkopuolustusmuseo_2_2.jpg

Tulenjohtobunkkeri oli linnoituksen päähermokeskus. Täältä löydät tutkanäytön, piirtopöydän ja kartat, joissa vihollisen alusten ja lentokoneiden kulku on kirjattu, ja tästä tuli linnoituksen 150 mm: n tykkien sekä pohjoisen ja eteläisen ilmatorjunnan keskitetty tulenjohto. Lisäksi on 15 hengen miehistölle 12 makuupaikkaa. Vuodesta 1961 vuoteen 1986 Langelandin linnoitus oli Langelandin merialueen (LAM) päämaja ja vastasi siten Varsovan liiton alusten valvonnasta Länsi-Itämerellä. Bunkkeri miehitettiin ympäri vuorokauden ja näyttää kuin olisi edelleen täysin toiminnassa. Langelandin linnoituksen jopa 400 merijalkaväen sotilaan miehistö asui linnotuksen takana Holmegårdin kasarmissa. Museossa on myymälä.

12.5_Tanska_2022_Hanstholm_yo.jpg

HANSTHOLM

Hanstholm on tuoretta kalaa, tuulta hiuksissa ja elämyksiä. Siellä on paljon nähtävää koko perheelle, ja täältä saat maailmanluokan kaloja. Hanstholmin satama on yksi Tanskan suurimmista kalasatamista ja siellä järjestetään Tanskan suurin kalahuutokauppa, jossa myydään vuosittain yli 40 000 tonnia syötävää kalaa.

12.5_Tanska_2022_Hans_h_satama2.jpg

Jos olet onnekas, voit nähdä HM 349 Lingbankin makaamassa laiturilla. Lähes 50 metrin pituudellaan se on suurin Hanstholmissa sijaitseva troolari.

Toisen maailmansodan aikana saksalaiset linnoittivat aluetta voimakkaasti rannikkotykistönsä käyttöön, tavoitteenaan kontrolloida meriliikennettä Skagerrakille yhdessä Etelä-Norjan Kristiansandiin asennetun rannikkotykistöpatterin kanssa. Alueella on edelleen nähtävissä bunkkerien ja muiden linnoitusjärjestelmien jäänteitä. Koe Pohjois-Euroopan suurin toisen maailmansodan linnoituslaitos Bunkkerimuseossa.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Hanstholm_1_uusi_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Hanstholm_14_2.jpg

HANSTHOLMIN LINNOITUS

Festung Hanstholm oli suuri Natsi-Saksan toisen maailmansodan aikana rakentama rannikkolinnoitus Hanstholmiin Luoteis-Tanskassa. Linnoituksen jäännökset ovat nyt toisen maailmansodan museona,

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Hanstholm_16_3.jpg

Hanstholmin linnoitus oli tärkeimpiä ja 12.4.1940 ensimmäisinä rakennettuja osia "Atlantin vallista" ja sen päätarkoitus oli sulkea Skagerrakin sisäänkäynti yhdessä Kristiansandissa Norjan eteläosassa Vara-linnoituksen kanssa ja laajoilla miinakentillä Skagerrakissa. Linnoitus kuului Kriegsmarinelle, ja sen miehitti laivaston tykistöosasto 118. Se koostui 19 suuresta bunkkerista, jotka kaikki rakennettiin kesän 1942 ja kevään 1944 välisenä aikana osana "Atlantin vallia". Toisin kuin "Varan" patteri Norjassa, Hanstholmin linnoitus ei ollut vain yksi patteristo, vaan myös patteristojen yhdistelmä. Kaksi tutka-asemaa (mallia Würzburg-Riese ja mallia Freya) tykistön tulenjohdolle ja yöhävittäjien johto-asemaksi. Useiden tutkien lisäksi Hanstholm oli varustettu useilla kevyemmän tykistön pattereilla, keskiraskailla ja raskailla ilmatorjunta-aseilla ja oli siten osa Pohjois-Saksan ilmapuolustusjärjestelmää.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Hanstholm_10_2.jpg

Linnoituksessa oli laaja valikoima tykistöä, keskikokoisista 170 mm:n tykeistä aina neljään 380 mm:n S.K.C / 34-tykkiin, joiden paino oli 110 tonnia (koko tykkiasema paino 650 tonnia). Tykkejä suojasivat 3,5 metriä paksu teräsbetoniseinät ja katot ja useat ilmatorjuntatykit. 380 mm:n tykit olivat samanlaisia ​​kuin Bismarck-luokan taistelulaivoissa ja ne oli tarkoitettu Gneisenaulle. Sen jälkeen kun Gneisenau oli vaurioitunut, päätettiin kuitenkin olla asettamatta tykkejä alukseen, vaan ryhdyttiin käyttämään niitä linnoituksissa. Tykit pystyivät ampumaan 495 kilogramman ammuksen 55 kilometriä tai 800 kg:n ammuksen 42 kilometrin päähän. Tanskalaiset tuhosivat suurelta osin Hanstholmin linnoituksen sodan jälkeen1950 luvulla ja 2.patteri on nykyään museona.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Hanstholm_11_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Hanstholm_15_2.jpg

HANSTHOLMIN LINNOITUSMUSEO

Tutustu ainutlaatuiseen ulkomuseooon museobunkkerin ympärillä. Alue on saksalaisen 380 mm:n patterin läntinen osa ja sen pinta-ala on noin 100 000 . Sodan aikana alue oli paljaana ja maisemaa hallitsi dyynit. Myöhemmin alueelle on istutettu mäntyjä.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Hanstholm_2_2.jpg

Sinulla on myös mahdollisuus tutustua joihinkin monista alueen bunkkereista. Ota taskulamppu mukaasi! Bunkkerimuseon kioskista voi ostaa pienen alueen kartalla varustetun opaslehtisen.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Hanstholm_12_3.jpg

Museopatteria ympäröivällä alueella on osa vanhasta ammusradasta kunnostettu uudelleen. Ammusjunalla voit kulkea patterin läpi ja ohittaa yhden ison ammusbunkkerin ja yhden bunkkereista, joissa oli 380 mm:n tykki. 1 km matka kestää noin 10 minuuttia. Ammusrautatie rakennettiin, koska 380 mm:n tykeissä käytetty ammus oli liian painava, jotta sitä voitiin yksinkertaisesti kuljettaa käsikärryllä. Tämän seurauksena patteriston alueelle rakennettiin kapearaiteinen rautatie. Pienet dieselveturit kuljettivat ammuksia ja latauksia neljään tykkiasemaan kuudesta suuresta ammusbunkkerista, jotka olivat hiukan patteriston takana.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Hanstholm_3_2.jpg

Bunkkerimuseo kattaa noin 2500 . Se on yksi suurimmista bunkkereista, jonka saksalaiset rakensivat Tanskaan. Bunkkerin keskellä seisoi yksi neljästä 380 mm:n tykistä, jotka muodostivat saksalaisen Hanstholm II -nimisen rannikkopatteriston. Bunkkerissa on kolme pääosaa: a) ampumatarvikkeiden varastot, b) tykkiasema,

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Hanstholm_5_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Hanstholm_7_2.jpg

c) miehistön tilat ja tekninen osasto. Suurta tykkiä ei ole enää olemassa, mutta bunkkerin huoneiden alkuperäinen ulkonäkö on restauroitu alkuperäisillä esineillä ja varusteilla.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Hanstholm_19_ovi_2.jpg

Muissa huoneissa on näyttelyitä, jotka kertovat linnoitusten historian eri näkökulmista; Hanstholmenin pienoismalli sodan lopussa, kuvia ja elokuvia 380 mm:n patterista Kristiansandissa, näyttely Olsenband Jyllanissa elokuvasta, pienoismalli taistelulaiva Bismarckista, rautatietykkien pienoismalleja, kuvia Hanstholm ll patterin rakentamisesta ja elämästä bunkkerissa.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Hanstholm_18_museo_3.jpg

Dokumentaatiokeskus on Hanstholmin bunkkerimuseon moderni näyttelyrakennus, josta pääsee myös museon bunkkeriin. Rakennuksessa sijaitsevat kokonaan uudet näyttelyt "Vihollinen ja naapuri - Hanstholm miehitettynä" ja "Sotakone". Näyttelyiden yleinen teema on "Atlantin vallin" -linnoitusketju, jonka Hitler rakensi vuosina 1942-44 Norjan Kirkenesistä Pyreneille Espanjan rajalle asti. Atlantin valli aihe keskittyy Tanskan rannikon alueeseen ja luonnollisesti lähtökohtana on "Hanstholmin linnoitus". Täällä saksalaiset rakensivat toisen maailmansodan aikana Skandinavian vahvimman linnoituksen. Näyttely esittelee sotilaiden arkea ja aseistamista, Atlantin vallin kehitystä ja Tanskan siviiliväestön elinoloja linnoitusten varjossa. Museo-shop. Museon näyttelyrakennuksessa on myös 40 paikkainen kahvila ja ulkona on picnic-paikka eväiden syöntiä varten.

12.5_Tanska_2022_Thynin_rantatie2_RANTAA.jpg

NATIONALPARK THY

Kansallispuisto alkaa Hanstholmin majakan juurelta ja ulottuu etelään Agger Tangen niemen eteläkärkeen Limvuonon suulla ja on valtava noin 55 km pitkä ja 12 km leveä kaistale. Mereltä tuleva tuuli voi olla melko kovaa tässä Tanskan kolkassa. - Ja se on ollut vuosituhansia.  Ainutlaatuinen maisema - Tanskan suurin erämaa - koostuu melko turmeltumattomista dyyneistä, dyyninummista, kalkkikivikallioista ja yli 200 järvestä. Se on luonnon voimienn luomaa maisema: meri, tuuli, suola ja hiekka ovat muovanneet sen. Paikoin maisema näyttää autiomaalta. Hiekan kulkeutumiseen estämiseksi ja paikallisten asukkaiden ankarien elinolosuhteiden parantamiseksi alueelle on istutettu puita vuodesta 1817 lähtien, jolloin on syntynyt niin sanottuja dyyniviljelmiä. Kansallispuisto on täydellinen paikka kasveille, linnuille, eläimille ja ihmisille, jotka nauttivat suuresta tilasta, korkeasta taivaasta ja raikkaasta ilmasta. Thynin dyyninummien laajuuden löytää Euroopassa vain harvoista muista paikoista. Nimitys kansallispuistoksi takaa dyynien suojelun ja säilymisen tulevaisuudessakin. Kansallispuisto auttaa vierailijoita kokemaan upeaa luontoa vahingoittamatta haavoittuvaa maaseutua. Luonto näyttää kaikkialla merkkejä merestä, tuulesta, hiekasta ja suolasta. Näkötornit ja infopisteet retkeilyreittien lähellä antavat mahdollisuuden tarkkailla eläimiä ja lintuja, varsinkin jos tuot kiikarit mukanasi. Kansallispuistossa on laaja punahirvi- ja kaurispopulaatio. Dyyninummessa kasvaa kestäviä, vähäravinteisessa hiekassa ja kosteissa onteloissa asuvia kasveja, kuten Varismarjat, Suonmustikat, Karpalot, Kanervat, Ristulehtiset, Suomyrtti, Tyrni ja Paju. Viljelmiä hallitsevat männyt ja kuuset, jotka tulevat alun perin Keski-Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Hevoset, lampaat ja lehmät laiduntavat laajassa dyynimaisemassa.

12.5_Tanska_2022_Thinin_kalastusalustenlaskupaikka_ilmasta.jpg

STENBJERG

Stenbjerg tunnetaan rannikkokalastajien maihinnousupaikkana, jossa veneet hinattiin maihin.

12.5_Tanska_2022_Thinin_kalastusalustenlaskupaikka_2_kuvat.jpg

Stenbjerg Landingspladin talot ovat peräisin noin vuodelta 1900, jolloin kalastusmenetelmien muutokset johtivat tarpeeseen säilyttää ja huoltaa pyydysten katon alla. Työkaluvajat ovat kalastajien itsensä rakentamia, monissa tapauksissa sementtikivi on valettu paikan päällä. Talot rakennettiin yksinkertaisilla rakenteilla ja materiaaleilla, jotka kantoivat sattuman leimaa. Talot kunnostettiin perusteellisesti vuonna 2000.

12.5_Tanska_2022_Thinin_kalastusalustenlaskupaikka_3_meripelastusasema.jpg

Suojeltu pelastustalo on rakennettu vuonna 1931. Pelastustalossa on näyttely Stenbjergin historiasta, erityisesti pelastuspalvelusta. Muun muassa. Näyttelyssä on pelastusvene vuodelta 1892. Yhdessä Stenbjerg Landingspladsin kalastajatalossa on Thyn kansallispuiston tietokeskus. Talo on avoinna suuren osan vuodesta ja voit ostaa kupin kahvia ja muita juomia.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Jutlandt_1_engl_laivasto_3.jpg

SKAGERRAKIN MERITAISTELU

Skagerrakin taistelu oli ensimmäisen maailmansodan laajin meritaistelu. Se oli myös sodan ainoa taistelu, jossa käytettiin taistelulaivoja täysimittaiseen sodankäyntiin toisiaan vastaan. Taistelu käytiin Pohjanmerellä Skagerrakin salmen suulla Jyllannin länsipuolella yhden vuorokauden aikana alkaen 31. toukokuuta 1916. Siihen osallistuivat Saksan avomerilaivasto (Hochseeflotte, 99 alusta: 16 taistelulaivaa, 5 taisteluristeilijää, 6 vanhentunutta taistelulaivaa (linjalaivaa), 11 kevyttä risteilijää, 61 torpedovenettä) amiraali Reinhard Scheerin johdolla ja Britannian taistelulaivasto (Grand Fleet, 151 alusta: 28 taistelulaivaa, 9 taisteluristeilijää, 8 raskasta risteilijää, 26 kevyttä risteilijää, 78 hävittäjää) laivastoamiraali Sir John Jellicoen johdolla. Taistelun taustalla oli saksalaisten suunnitelma, jolla yritettiin houkutella brittiläinen taisteluristeilijäosasto Saksan laivaston sukellusveneiden ja päävoimien tuhottavaksi. Seurauksena kuitenkin oli Grand Fleetin ja Hochseeflotten päävoimien yhteenotto.

Molemmat osapuolet väittivät voittaneensa taistelun. Britit menettivät selvästi enemmän laivoja ja miehiä, mutta saksalaisten harhautussuunnitelma epäonnistui. Taistelu päättyi saksalaisten perääntymiseen brittien ylivoiman tieltä. Taistelu myös osoitti, että Saksan laivasto ei kykenisi karkaamaan brittien sulkemalta Pohjanmereltä Pohjois-Atlantille, joten strategisessa mielessä taistelua on usein päädytty pitämään brittien voittona.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Jutlandt_2_saksa_laivasto_2.jpg

Saksassa Skagerrakin taistelua juhlittiin voittona, koska kolme brittien taisteluristeilijää, kolme risteilijää sekä kahdeksan hävittäjää upposivat saksalaisten menettäessä vain yhden vanhentuneen taistelulaivan, yhden taisteluristeilijän, neljä kevyttä risteilijää ja viisi hävittäjää.

Taistelua juhlittiin voittona myös Britanniassa, jossa järjestettiin suuret valtakunnalliset juhlallisuudet. Jo 2. kesäkuuta Britannian laivasto ilmoitti olevansa taas toimintavalmis Skagerrakin taistelusta huolimatta. Alustappioistaan huolimatta Britannian laivasto oli yhä iskukykyinen ja se pystyi varmistamaan Saksan avomerilaivaston pysymisen eristyksissä kotisatamissaan. Brittien toimintaa taistelun aikana tosin pidettiin huonona, vaikka Jellicoe olikin vähällä aiheuttaa Scheerille suuria tappioita.

12.5_Tanska_2022_Thybro_mesrisotamuseo_lentokoneet_lisakuva.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Jyllannin_merisotamuseo_3_paakuva_2.jpg

JYLLANNIN MERISOTAMUSEO

Jyllannin merisotamuseo ei kerro vain tarinaa Skagerrakin taistelusta, vaan myös lähes neljä vuotta kestäneestä sodasta, jota käytiin merenpinnan ylä- ja alapuolella. Miehet taistelivat ja kuolivat Pohjanmeren kylmissä aalloissa, ja todellisuudessa sota olisi ehkä päättynyt täällä. Joka hallitsisi Englantiin suuntautuvia meriteitä, se myös voittaa sodan ja Pohjanmerellä oli näin ollen tärkeä rooli. Museon pysyvässä näyttelyssä kerrotaan dramaattisia tarinoita meritaistelusta tapahtuman alkuperäisillä esineillä.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Jyllannin_merisotamuseo_10_taulu_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Jyllannin_merisotamuseo_7_tykit_2.jpg

Museossa on myös esineitä saksalaisesta U-veneestä U-20, joka oli kuuluisa roolistaan ​​Lusitanian uppoamisessa. U-20 ajoi miinakenttään lähellä Tanskan rannikkoa ja U-20: n torni on nyt esillä merisotamuseossa.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Jyllannin_merisotamuseo_5_keisarillinen_laivasto_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Jyllannin_merisotamuseo_11_u_boot_2.jpg

Museo näyttelyissä on teemoina 1. Maailmansodan ajalta: Ison-Britannian ja Saksan sukellusveneet, Skagerrakin taistelu,

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Jyllannin_merisotamuseo_6_helgolandin_taistelu_2.jpg

Helgolandin taistelu, Doggerbankin taistelu,

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Jyllannin_merisotamuseo_4_ilmasota_2.jpg

Ilmasota Pohjanmeren yllä, RMS Lusitania ja U-20 -näyttely, Merimiinanäyttely, Torpedonäyttely.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Jyllannin_merisotamuseo_8_sukeltajat_2.jpg

Lisäksi meriarkeologia, Merisodan historiaa, Merisota toisen maailmansodan aikana, Laivojen hylyt ja raportit yksittäisistä upotuksista ja Merenkulun tarinoita yleensä.

12.5_Tanska_2022_Thybro_mesrisotamuseo_shoppi.jpg

Museon myymälästä löydät valikoiman Skagerragin taisteluun, mereen ja merenkulkuun liittyviä kirjoja ja matkamuistoja.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Jyllannin_merisotamuseo_9_muistomerkki_2.jpg

Museon yhteyteen on vieressä olevalle dyynille pystytetty Skagerrakin taistelun muistopuisto. Tämän muistopuiston tarkoituksena on tuoda uhrit esiin ja muistaa taistelussa kuolleita. Tämä on yksi suurimmista sotamuistomerkeistä, joka sijaitsee Jyllannin länsirannikolla lähellä sitä paikkaa, missä taistelu tapahtui. Muistomerkki koostuu 26 graniittilohkosta, joilla muistetaan kutakin taisteluun uppoutunutta alusta ja yhdestä muiden alusten uhreista. 300 valkoista patsasta kuoleille merimiehille. Rahoitusta kerätään paraikaa 8645 patsaan saamiseksi, yksi jokaiselle merimiehelle. Muistomerkki avattiin taistelun 100 vuotispäivänä.

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_Thyborn_linnoitus_2.jpg

Thyborønissa sijaitsee Thyborønin linnoitus, joka yksi suurimmista, jonka saksalaiset rakensivat toisen maailmansodan aikana. Limfjordin sisäänkäynnin puolustamiseksi rakennettiin ranikkopatteristo joka koostui neljästä 105 mm:n tykistä, joiden miehistö oli sijoitettu puiseen kasarmiin. Bunkkeritilojen rakentaminen aloitettiin vuoden 1942 lopulla. Seuraavina vuosina rakennettiin 66 suurta ja 40 pienempää bunkkeri- ja tykkipaikkaa. Tykit olivat vuonna 1913 valmistettuja ranskalaisia sotasaalistykkejä, joiden kantavuus oli noin 12 km. Suurin osa näiden pattereiden bunkkereista on rakennettu rannalle tai rannan takana oleviin dyyniin,  josta niitä löytyy edelleen. Saksalaiset yrittivät naamioda bunkkereita vihollisilta, kuten Thyborønissa, missä  tanskalainen arkkitehti Poul Morell Nielsen naamioi ne lomakodeiksi. Vuonna 1942 Saksan ilmavoimat perustivat "Lama" -nimisen radioaseman luoteeseen Thyborønista. Suuren komentobunkkerin (L487) ympärille oli kolme bunkkeriä valonheittimille (L411A ja L411) ja kuusi 37 mm:n ilmatorjuntabunkkeria (L409, L409A ja L410). Sodan aikana Thyborønin sataman puolustusta laajennettiin jatkuvasti ja täydennettiin lähinnä jalkaväken taisteluasemilla (R666, R622, R655 ja R668). Nämä bunkkerit ovat hajallaan satamateollisuusrakennusten välissä. Nykyään bunkkerit upposivat vähitellen mereen tai hiekkaan. Jotkut niistä ovat kuitenkin edelleen olemassa ja ovat hajallaan lähellä rantaa - pysyvinä muistomerkkeinä.
Tutustu bunkkereihin kävelyllä meren rannalla. Joihinkin voit kiivetä ja tutustua sisältäpuolelta.

12.5_Tanska_2022_Thyrob_satama2.jpg

THYBORON

Thyborøn on Länsi-Jyllannin kaupunki, joka sijaitsee Limfjordin suulla Pohjanmeren rannalla. Kaupunki on syntynyt sataman pohjoispuolelle Harboøre Tangessa Thyborønin kanavan varteen.

12.5_Tanska_2022_Thyroborin_satama_1.jpg

Satama on rakennettu vuosina 1915-1918, ja se on yksi Tanskan suurimmista kalasatamista. Satamassa on Venäjän Keisarillisen laivaston fregaatti Aleksandr Nevskyn (rakennettu 1863) ankkuri. Fregaatti kaatui 25. syyskuuta 1868 Harboøre Tangen rannallla. Ankkuri löydettiin vuonna 1958 ja se on viiden metrin mittainen ja painaa viidettä tonnia.

Thyborøn on kalastajakylä, jolla on ylpeä historia. Täällä saat todellisen käsityksen Länsi-Jyllandista. Thyborøn sijaitsee keskeisellä paikalla länsirannikolla. 2000 asukkaan kalastajakylän luona voimakas Pohjanmeri kohtaa rauhallisen Limfjordin. Groyne 59:stä avautuu näkymä Pohjanmeren villeille ja karuille aallolle. Hieman kääntymällä näet Thyborøn-kanavan, koko Jyllannin halki kulkevan Limfjordin vuonon suun. Thyborønissa voit kokea karua luontoa läheltä, sekä veden päällä ja museot kertovat historiasta. Täällä voit rentoutua ja käydä kävelyllä valkoisen rannan dyynejä pitkin tai istua laiturilla ja seurata jatkuvaa elämää satamassa. Kalastus on ollut kaupunkin elinkeino satojen vuosien ajan, ja se on edelleen Thyborønin elinehto, -yhdessä Tanskan suurimmista kalasatamista. Satama on kaupungin sydän, ja monet kauppa- ja jalostusyritykset tarjoavat vilkasta toimintaa joka päivä, ympäri vuoden. Jos haluat oppia lisää ja nähdä meressä esiintyviä kaloja, kannattaa käydä JyllandsAkvarietissa.

Thyborønin keskusta sijaitsee satamassa ja täältä löydät useita ostosmahdollisuuksia ja ravintoloita.  Thyborønin satamassa on suuri ankkuri. Se on peräisin venäläisestä fregatti Alexander Nevskystä, joka ajoi karille Harboøren merilevään vuonna 1868. Jos haluat tietää lisää karillejäämisestä ja pelastusoperaatiosta, voit katsoa näyttelyn Rannikkokeskuksessa. Jos olet enemmän kiinnostunut merenkulun historiasta, voit vierailla Merisotamuseossa, joka kertoo tarinan merisodasta Pohjanmerellä.

12.5_Tanska_2022_Thyroborin_kalahalli.jpg

Vanhoissa punaisissa taloissa sataman vieressä on ollut kaupungin kalahuutokauppa vuosikymmeniä.

12.5_Tanska_2022_Thybro_meren_antimet.jpg

Tässä nostalgisessa ympäristössä voit silti ostaa tuoretta kalaa kotiin vietäväksi tai istua laiturilla ja nauttia satamanäkymästä kylmän oluen ja kalaburgerin kera - tai lasillisen valkoviiniä ja sitruunapohjaa katkarapujen tai muiden herkkujen kera. Thyborønin ravintoloissa ateriat tarjoillaan ilolla ja autenttisessa ympäristössä. Laatu on ainesosissa. Ja vieraat tulevat tänne syömään kalaa kaukaa, koska kala ei voisi olla tuoreempaa ja se heijastuu myös makuun.

12.5_Tanska_2022_Thyroborin_kalahalli2_aterioita_2.jpg

Thyborønin sataman laiturilla voit nauttia Kalahallissa herkullisen kalamenun, josta on upeat näkymät keinuviin veneisiin ja sataman väkijoukkoon. Vieraile 1. kerroksen Fiskehallenin ravintolassa, josta on kaunis näköala Thyborønin satamaan tai nauti ruoasta ulkona ravintolan edessä olevalla aukiolla - suoraan laiturin varrella. Listalta löytyy monia erilaisia, jännittäviä kalaruokia sekä joitakin liharuokia – kaikki ystävälliseen hintaan. Muun muassa punakampelaa, kielikampelaa ja seitiä Pohjanmereltä. Kesäisin samassa rakennuksessa sijaitsevassa Havneknejpenissä on elävää musiikkia ja kalabuffet.

12.5_Tanska_2022_Thybro_meripelastusasema_2.jpg

MERIPELASTUSMUSEO

Flyvholmin meripelastusasema perustettiin vuonna 1847 yhtenäiensimmäisistä Tanskassa. Sille oli hyvä tarve "Iron Coastilla", kuten Jyllannin länsirannikkoa luotsikirjoissa kutsuttiin. Vaatimaton rakennus, jonka vihreäksi maalatussa portissa on Dannebrog-liput, sijaitsee aivan Langerhusen ja Vristin välisen meripadon sisällä. Pelastusasema ei enää ole toiminnassa, mutta rakennuksen sisällä näkyy iso soutupelastusvene pitkineen airoineen. Vene oli viimeksi käytössä harjoituksen aikana vuonna 1968. Flyvholmin pelastusaseman miehistö auttoi pelastamaan yli 700 ihmistä hukkumiselta, usein oman henkensä vaarantamalla.

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_aarhus_1_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_aarhus_3.jpg

ÅHLBORG

Akvaviitistään tunnettu Tanskan neljänneksi suurin kaupunki Åalborg sijaitsee Limvuonon rannalla. Se tunnettiin jo 1000-luvulla. Gammeltorv on Aalborgin vanhin julkinen aukio, joka on peräisin 1200-luvulta. Nimen Gammeltorv (”vanha tori”) aukio sai vuonna 1604, kun lähistöllä avattiin Nytorv (”uusi tori”). Vuoteen 1588 asti aukiolla järjestettiin kaupungin tuomioistuimen oikeudenkäyntejä, joissa hirtettiin ja mestattiin tuomittuja. Nykyisin aukio on rauhallinen paikka, jossa järjestetään tapahtumia ja vietetään vapaa-aikaa. Arkkitehtuurin ja historian harrastajille aukiolla on tarjolla joitakin merkittäviä rakennuksia.

12.5_Tanska_2022_Alborgin_tuomiokirkko.jpg

BUDOLFIN KATEDRAALI

Käy sisään aukion eteläpuolella sijaitsevaan vaikuttavaan Budolfiin katedraaliin, jossa voit tarkastella sen monia historiallisia aarteita ja nauttia hiljaisuudesta. Aalborgin katedraali on saanut nimensä Pyhänä Budolfina tunnetulta englantilaiselta apotilta, joka oli viljelijöiden ja merimiesten suojeluspyhimys. Aalborgin nykyinen katedraali rakennettiin goottilaiseen tyyliin 1500-luvun puolivälissä uskonpuhdistuksen jälkeen. Katedraalin torni on todellinen katseidenvangitsija. Tumma barokkityylinen torni ja sen tuuliviiri rakennettiin 1700-luvun lopussa, ja se on tornin perustan kanssa mitattuna 63,5 metriä korkea. Kellot ja kukot symboloivat kristinuskon sarastusta.

Käy sisään porraskatoksen kautta ja ihastele ylhäällä olevia 1500-luvun goottilaisia seinämaalauksia, joissa näkyvät kuvattuina evankelistojen symbolit: enkeli, leijona, härkä ja kotka. Huomaa sakastin sisäänkäynnin yläpuolella oleva laivan malli vuodelta 1450. Taideharrastajat osaavat arvostaa vuonna 1692 rakennettua saarnatuolia. Alttaritaulu on peräisin samalta ajalta. Huomaa myös kymmentä käskyä kuvaavat patsaat, marmorinen kastemalja ja Kristuksen kärsimyksiä kuvaavat freskot. Rokokootyylisissä uruissa on 43 äänikertaa, jotka mahdollistavat 8 000 ääniyhdistelmää. Voit kuunnella kirkonkellojen eri melodioita ennen tasatunnein. Katedraalin 48 kellosta painavin painaa yli 1125 kiloa. Katedraalissa käynti on maksutonta.

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_aarhus_2_2.jpg

Aukion koilliskulman lähellä sijaitsee yli 250 vuotta vanha rokokootyylinen kaupungintalo Aalborg Rådhus. Huomaa pääsisäänkäynnin alkuperäiset kaasulamput, Tanskan vaakuna ja kuningas Fredrik V:n rintakuva.

Kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä. Myös kävelykaduiksi muutetut ostoskadut Bispensgade ja Gravensgade ovat alle viiden minuutin kävelymatkan päässä. Näillä molemmilla kaduilla on laadukkaita muotiliikkeitä ja outlet-myymälöitä, joten täällä ollessasi voit tehdä ostoksia.

12.5_Tanska_2022_Alborgin_luostarin_raunio.jpg

FRANSISKAANILUOSTARI

Astu ajassa taaksepäin laskeutumalla yhden Aalborgin vilkkaimman kadun alle ja tutustu keskiaikaiseen fransiskaaniseen luostariin. Gråbrødre Klosterin fransiskaaniluostari on historiallinen alue, joka sijaitsee Algaden, yhden Aalborgin tärkeimmän kauppakadun, alla. Museossa pääsee vierailemaan laittamalla muutaman kruunun automaattiin, joka avaa katutasolla olevan lasisen hissin. Hissi laskeutuu noin 3 metriä maan alle, vieden keskiajalle. Interaktiivinen museo tarjoaa mahdollisuuden nähdä luostarin rauniot lähietäisyydeltä sekä vanhoja työkaluja ja kaivauksissa paljastuneita luurankoja. Näet hyvin säilyneen luostarin kellarin ja näe fransiskaaniluostarin pienoismalli, jossa se on kuvattu sellaisena kuin se oli vuosina 1240–1530. Uskonpuhdistuksen aikaan luostari purettiin ja muutettiin asunnoiksi. 1800-luvun lopulla osa luostarin rakennuksista restauroitiin ja siihen lisättiin rakennuksia. Sen jälkeen tätä rakennuskokonaisuutta on jatkuvasti paranneltu. Tutustu hautaan, jossa on noin vuonna 1300 eläneen 35 vuotta vanhan naisen luuranko. Näyttelyt esitelevät alueen historiaa mm. markkinapaikkana vuosien 900–1050 välillä. Voit myös työkaluja ja kampoja viikinkiajalta. Yhdistä vierailuusi myös Aalborgin historiallinen museo saadaksesi lisää tietoa kaupungin historiasta. Hinta 50 Dkr sis. hissillinen ihmisiä 250 kg asti.

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_aarhus_4_2.jpg

Jomfru Ane Gade (”Neitsyt Annen katu”) on Aalborgin vanhin 1500 luvulta oleva katu. Kävelykaduksi muutettu katu on vain 150 metriä pitkä, mutta se on yksi Tanskan suurimmista baarien ja ravintoloiden keskittymistä. Vieraile jossakin monista puoliksi puusta rakennetuista taloista, jotka reunustavat katua. Nämä ennen kauppoina ja asuntoina toimineet talot ovat nykyisin suosittuja paikkoja syödä ja juoda. Valinnanvaraa on urheilubaareista ja bistroista konserttipaikkoihin ja kahviloihin, jotka tarjoilevat tyypillistä tanskalaista ruokaa. Maista marinoituja sillejä tai tanskalaisia smørrebrødejä. Kesäpäivänä voit rentoutua ulkona terasseilla, jossa ravintolat tarjoilevat edullisia buffetlounaita.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Alborgin_sotamuseo_1_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Alborgin_sotamuseo_3_2.jpg

ÅLBORGIN SOTAMUSEO

Maanpuolustus- ja varuskuntamuseossa opit Tanskan asevoimien historiasta ja Aalborgin merkityksestä varuskuntakaupunkina. Museo sijaitsee entisessä saksalaisten 1940 perustan lentovene tukikohta Seefliegerhorst Ålborg hangaareissa. Museon 20 näyttelyssä on teemoina mm. Tanskan kuninkaallinen armeija, Tanskan kuninkaalliset ilmavoimat, Kodinturvajoukot, Poliisi ja Tanskan hätätilanteiden hallintavirasto ja niiden toimintaa toisen maailmansodan ajoista ja  nykypäivään.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Alborgin_sotamuseo_2_2.jpg

Ensimmäisenä kannattaa vierailla miehitystä ja vastarintaa vuosina 1940–45 esittelevässä näyttelyssä. Lue lisää vuosista, jolloin Saksa miehitti Euroopan maita, ja näe univormut, joita sotilaat käyttivät Tanskan miehityksen alkaessa 9. huhtikuuta 1940. Tutki Saksan armeijan asemakarttoja ja Ison-Britannian Special Operations Executive ‑erikoisjoukkojen varusteita, joita joukot käyttivät vapauttaessaan Tanskan vuonna 1945. Valokuvat kertovat Aalborgin tarinan varuskuntakaupunkina vuodesta 1779 alkaen. Tutustu taistelukenttiin, joilla kuningattaren henkeä suojeleva rykmentti taisteli. Näe 11:stä alasammutun brittiläisen lentokoneen joukosta pelastettu lentokoneen moottori, konekiväärit ja laskuvarjot näyttelyssä, joka kertoo tästä tuhoon tuomitusta laivueesta. Lentovene tukikohdan alkuperäisessä komentobunkkerissa ovat näyttelyt kolmesta saksalaisesta ilma-aluksesta Ålborgissa toisen maailmansodan aikana ja saksalaisten pakolaisten elämäst leireillä sodan päättymisen jälkeen.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Alborgin_sotamuseo_4_2.jpg

Näyttelyt tarjoavat mahdollisuuden päästä lähelle erilaisia ​​hävittäjälentokoneita ja poliisimoottoripyöriä, jotka ovat olleet tärkeä osa Tanskan puolustusta. Vastaanotossa on myytävänä juomia, ja voit myös tuoda mukanasi eväät ja nauttia lounaasta puistossa F-84-hävittäjän vieressä. Myymälässä myydään jäätelöä, kylmiä ja kuumia juomia, matkamuistoja, koottavia sarjoja ja valmiita malleja sekä kirjoja. Löydät myös laajan valikoiman käytettyjä sotilasvarusteita. Myynnissä on myös kirjoja, jotka käsittelevät: miehitysaikaa 1940-1945, sotilasajoneuvoja, englantilaisten lentokoneiden alasampumista vuonna 1940 Pohjois-Jyllannin yllä ja paljon muuta.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Alborgin_laivastomuseo_1_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Alborgin_laivastomuseo_2_2.jpg

ÅLBORGIN MERIMUSEO

Yksi Pohjois-Euroopan suurimmista merimuseoista 15.000 m2 ja sijaitsee ihanteellisessa meriympäristössä Limfjord vuonon varrella lähellä Aalborgin satamaa ja Aalborgin telakoita. Museo esittelee Tanskan siviili- ja sotamerenkulkua etenkin 1800-1900 luvulta sekä Ålborgin telakkateollisuutta. Museon tärkein nähtävyys on Tanskan laivaston 1964-1989 käyttämä Delfin-luokan sukellusvene Springeren. Nykyään sukellusvene on kuitenkin vain yksi museon 11 näyttelystä, jolla on kattava kokoelma meritehosteita ja useita interaktiivisia näyttelyitä.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Alborgin_laivastomuseo_4_2.jpg

Museossa on kattava kokoelma laivamalleja (600), univormuja ja monia muita mielenkiintoisia esineitä. Näe pienoismalli RMS Titanicista, jonka tarinan me kaikki tiedämme, samoin kuin RMS Carpathia, joka oli ensimmäinen alus, joka saapui tapahtumapaikalle, johon Titanic upposi ja auttoi siksi lukemattomia pelastusveneiden selviytyjiä. Näyttelyssä on esillä myös aikansa suurin purjelaiva, tanskalainen koululaiva København, joka kadosi jäljettömiin vuonna 1928.

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_aarhus_merimuseo_u-boott_uusi_2.jpg

Kokemus on vierailu Delfin-luokan Springerenissä- viimeisimmässä Tanskassa rakennetusta sukellusveneessä, joka näyttää edelleen siltä, kun Tanskan merivoimat käyttivät sitä. Katsokaa sen periskoopin läpi ja katso Limfjorden vuonon ja Aalborgin kauniita ympäristöjä.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Alborgin_laivastomuseo_3_2.jpg

Springerenin takana voit kiivetä Søbjørneniin - aikansa nopeimpaan moottoritorpedoveneen! Katso venehallin sisäpuolelle ja näe hyvin säilyneet Tanskan kuninkaallisten veneet. Lisäksi voit nähdä Ålborgin pienoiskoossa. Täällä voit nähdä Aalborgin vanhojen talojen kokoelman, joka on vuodelta 1870 mittakaavassa 1:10. Springeren - Maritime Centerissä voit kokea ainutlaatuisen elämämyksen! Museon myymälästä löydät valikoiman mereen ja merenkulkuun liittyviä matkamuistoja. Mahdollista nauttia omia eväitä niin sisällä kuin ulkona.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_Tanskan_ilmailumuseo_1_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_Tanskan_ilmailumuseo_3_2.jpg

TANSKAN ILMAILUMUSEO

Pääpaino on Tanskan lentämisen ja lentokoneiden tuotannon historiassa, sekä siviili- että sotilasilmailussa. Kolmessa suuressa salissa, yhteensä 7600m2 näyttely sisältää purjelentokoneita, hävittäjälentokoneita ja helikoptereita. Monet ovat edelleen lentokelpoisia

Museo on osa Tanskan ilmavoimien museota ja siellä Tanskan kuninkaallisten ilmavoimien kokoelma käsittäen heidän huomattavan kokoelman lentokoneita ja varusteita, joita on käytetty Tanskassa ensimmäisen Tanskan sotilaslentokoneen osalta vuodesta 1911 viime aikojen F-16-suihkukoneisiin.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_Tanskan_ilmailumuseo_2_2.jpg

Esillä on lähes 70  lentokoneen kokoelma vuodesta 1911 vuoteen 2000 mm: De Havilland D.H.82A Tiger Moth, Supermarine Spitfire L.F.Mk.IXc, Gloster Meteor Mk. 8, North American F-100F Super Sabre, Lockheed CF-104 Starfighter, Saab F-35 Draken, Douglas C-47 Dakota  Consolidated, General Dynamics F-16A/B. Tanskan ensimmäinen pelastushelikopteri Sikorsky S-55 vuodelta 1956.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_Tanskan_ilmailumuseo_4_2.jpg

Valikoima lentoasuja, katapultti-istuimia, lennonjohtolaitteita, lentokoneiden moottoreita - mäntämoottoreista suihkumoottoreihin -, erilaisia potkureita jne. Kaikissa näyttelyn lentokoneissa on kyltti, jossa on tiedot kyseisestä lentokoneesta. Täältä voit lukea kuvauksen lentokoneen historiasta ja teknisistä yksityiskohdista, kuten matkanopeuden, huippukorkeuden, kantaman ja moottorin kuvauksen. Kaikki tiedot ovat saatavilla myös saksaksi ja englanniksi. Museon kioskista voi ostaa kirjoja ja lehtiä, matkamuistoja ja tavaroita, koottavia rakennussarjoja ym. Voit nauttia kupin kahvia hienon kakkupalan kera museokahvilassa. Ulkona on picnik-paikka omien eväiden syömiseen.

12.5_Tanska_2022_Tirpitz_majakka_1.jpg

BLÅVANDSHUK -TANSKAN LÄNTISIN KOHTA

Koe kaunis Blåvandshukin majakka ja upea ympäröivä kylä ja luonto. Tanskan läntisimmässä kohdassa on Blåvandshukin majakka, joka on ohjannut merenkulkijoita Horns Reefin ympäri vuodesta 1900 lähtien. Majakasta ja ympäröiviltä dyyniltä on upeat näkymät Pohjanmerelle. Blåvandia ympäröivä maisema on suurelta osin Pohjanmeren voimien muovaama. 39 metriä korkea majakka varoittaa laivaliikenteestä kohti vedenalaista Hornsin riutta, joka ulottuu 40 kilometriä merelle länteen. Tätä vettä pelättiin aiemmin merimiesten keskuudessa, koska monet haaksirikot tapahtuivat ennen majakan rakentamista vuonna 1900.

12.5_Tanska_2022_Tirpitz_majakka_3_tutkatorni.jpg

39 metriä korkeasta tornista pääsee ihailemaan 170 askelman jälkeen panoraamanäkymästä, ja kirkkaalla säällä voi ihailla muun muassa merituulipuistoja, jotka sijaitsevat 14 ja 30 kilometrin päässä rannikosta. Majakan vieressä sijaitsevassa majakanvartijan asunnossa on nykyään matkailutietoa sekä näyttely tuulimyllypuistosta. Majakan lipunmyynti myy myös jäätelöä ja virvokkeita. Ulkona on picnik-alue.

12.5_Tanska_2022_Tirpitz_majakka_4_tutkatorni.jpg

Toisen maailmansodan aikana Blåvands Huk oli tärkeä saksalaisten rannikoiden valvonnalle ja puolustukselle. Keskellä kuvassa on V174-tyyppinen tutkabunkkeri ,jonka päälle oli alun perin asennettu 11 tonnin Würzburg-Riese parabolinen tutka-antenni. Sitä operoi saksalainen Kriegsmarine toisen maailmansodan aikana. Blåvandin majakan pohjoispuolella sijaitsevat suuret bunkkerit ovat kiinteitä muistomerkkejä sodan ajalta, kuten Tirpitz-asema Blåvands Hukista itään. Blåvands Hukista kaakkoon on Skallingenin niemimaa, joka oli suuri miinakenttä, jonka tarkoituksena oli estää liittoutuneiden maihinnousu toisen maailmansodan aikana. Se luotiin Atlantin muurin yhteyteen. Vasta 2012 saatiin vihdoin viimeiset miinat pois täältä, joten koko alue on nyt avoinna yleisölle.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_uusi_Tirpitz_1_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_TIRPITZ_MUSEO_1_2.jpg

TIRPITZ BUNKKERIN MUSEO

Esbjergin sataman suojaksi rakennettiin 1944 noin 50 bunkkeria. Osa niistä oli todella monumentaalisia, kuten Tirpitz-bunkkeri, jonka suojana ovat 3,5 metriä paksut betoniseinät. Rakennustyöt alkoi heinäkuussa 1944, ja tykkiaseman oli tarkoitus olla valmis syyskuuhun 1945 mennessä. Saksan antautuessa toukokuussa 1945 ennen Tirpitzin valmistumista ei suuria ei tykkejä koskaan ehditty asentaa. Sodan jälkeen liittoutuneet räjäyttivät suurimman osan alueen bunkkereista, mutta tärkein päälinnoitus säilytettiin.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_uusi_Tirpitz_5_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_uusi_Tirpitz_6_2.jpg

Saapuessaan pysäköintialueelle kävijät näkevät ensiksi vanhan alkuperäisen bunkkerin. Sen takana on dyynin sisään kätkeytyvä maanalainen moderni näyttelytila, joka on kirjaimellisesti veistetty hiekkaan. Pysäköintialueelta johtaa myös tunneli bunkkeriin ja museoon. Tirpitzin neljässä galleriassa on esillä pysyviä ja tilapäisiä näyttelyitä.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_uusi_Tirpitz_2_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_TIRPITZ_MUSEO_2_2.jpg

Betoninen armeija näyttely esittelee Atlantin vallin historiaa Saksan rakentamaa jättiläismäistä Euroopan rannikon puolustusjärjestelmää, jonka osa Tirpitz bunkkerikin oli. Pysyvä näyttely 'Betoninenarmeija' keskittyy kuuden ihmisen kohtaloon toisen maailmansodan aikana: lähtökohtana ovat kolme tanskalaista ja kolme saksalaista henkilökohtaista tarinaa.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_uusi_Tirpitz_4_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_uusi_Tirpitz_3_2.jpg

Maanalainen tunneli, joka yhdistää uuden rakennuksen vanhaan bunkkeriin, on myös osa näyttelyä. Matka kulkee Puolan saksalaisesta miehityksestä vuonna 1939 läpi koko Atlantin rannikon suunnitellun linnoituksen Blåvandin suureen rakennushankkeeseen. Ennen kuin ylität kynnyksen uusitusta betoniarkkitehtuurista vanhaan ja keskeneräiseen bunkkerirakenteeseen, saat lyhyen johdannon bunkkerin suunnitellusta toiminnasta, joka sodan päättymisen vuoksi ei ehtinyt toteutua.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_uusi_Tirpitz_8_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_TIRPITZ_MUSEO_4_3.jpg

Länsirannikon kulta näyttely on Tanskan suurin meripihkanäyttely ja Länsi-Euroopan vaikuttavin näyttely meripihkasta, pohjoisen kullasta. Näyttelyn alussa koet muinaisen meripihkametsän ilmapiirin 40 miljoona vuotta sitten, ajassa jolloin ihmistä ei vielä ollut. Jatka löytöretkeä ja anna meripihkan taian yllättää ja hämmästyttää sinua yhä uudelleen.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_uusi_Tirpitz_7_2.jpg

Länsirannikon tarinoita näyttely on 14 yllättävää, dramaattista, mielenkiintoista, mukaansatempaavaa ja hyytävää tarinaa Tanskan länsirannikon historiasta yli 20 000 vuoden ajalta. Vanha pelastusvene odottaa viedäkseen sinut henkeä salpaavalle matkalle eri aikojen läpi – mutta varo! Oletko varma, että palaat turvallisesti kotiin tältä mullistavalta aikamatkalta?

Uusi erikoisnäyttely Viimeinen mammutti - Ensimmäinen ihminen vie koko perheen viihdyttävälle, opettavaiselle matkalle takaisin jääkauden loppuun. S on kiehtova kertomus metsästäjistä lämpimissä, pehmeissä vuodissa terävien piikiviaseiden kanssa, massiivisista mammuteista, miekkahampaisista tiikereistä, jääkauden pilkkuhyeenoista, karhuista, villasarvikuonoista ja ihmisten selviytymistaistelusta. Jääkauden tyttö Ayla seuraa sinut laajalle, tuulen pyytämälle ruohoiselle tundralle ja noin 14 000 vuotta ajassa taaksepäin. Aikoinaan Tanska näytti hyvin erilaiselta. Suuri osa maasta oli jään peitossa, eikä Pohjanmerta ollut edes olemassa. Voisit itse asiassa kävellä Englantiin asti valtavan aron halki, jossa asuu villamammutteja ja valtavia porolaumoja. Asiat lämpenivät. Jää katosi jättäen karun maiseman, jossa oli runsaasti kukkia ja ryntäävät joet ilman korkeita puita varjostamaan näkymää. Tämä oli maa, jonka ensimmäiset ihmiset tapasivat viimeisen jääkauden lopussa.

Tirpitzin ravintola tarjoilee loistavia, perheystävällisiä ruokia kohtuulliseen hintaan. Lämpimällä säällä voit nauttia kahvista ja kakusta kauniilla sisäpihalla. Hemmottele itseäsi vierailemalla Tirpitzin museokaupassa ostamalla kodinsisustustkoristeita, upea kirja toisesta maailmansodasta tai kaunis meripihkakoru matkamuistoksi merenrantalomasi. Ulkona bunkkerin vieressä olevia ulkopöytä-penkkisarjoja voi vapaasti käyttää piknikillä omien eväiden syömiseen.

12.5_Tanska_2022_Tanskan_panssari_ja_tykistomuseo_1.jpg

PANSSARI JA TYKISTÖMUSEO

Uusi Tanskan panssari- ja tykistömuseo on yli kaksi kertaa suurempi kuin ennen, ja siinä on kaikkea pieninoismalleista univormuihin ja itseliikkuvista haupitsoista ja Leopard-panssarivaunuihin.

Tanskan suurin sotilaspanssaroitujen ajoneuvojen kokoelma, jossa on esimerkkejä kaikista Tanskan armeijassa vuodesta 1945 lähtien käytetyistä tankeista. Hallissa on joukko panssarivaunuja, joita on käytetty Tanskan armeijassa sen jälkeen, kun Tanska liittyi Natoon vuonna 1949. Täällä on amerikkalainen Sherman-panssarivaunu, joka palveli länsirintamalla toisessa maailmansodassa ja vuodesta 1950 lähtien. myös Tanskassa. Sen tilalle tuli brittiläinen Centurion-panssarivaunu, joka oli monta vuotta armeijan tehokkain panssarivaunu, kunnes se korvattiin saksalaisilla Leopard-pankeilla. Hallissa on myös esimerkki kuuluisasta "valkoisesta Leopardista", joka osallistui kokoukseen Tuzlan lähellä Bosnia-Hertsegovinassa - niin sanotusta "Operation Bully Bankista". Armeijan pyörillä varustetut ajoneuvot näyttelyssä voit kiivetä panssaroituun miehistönvaunuun ja saada käsityksen siitä, kuinka vähän tilaa sotilailla on.

12.5_Tanska_2022_Tanskan_panssari_ja_tykistomuseo_2.jpg

Tanskan suurin kokoelma armeijan panssaroituja ajoneuvoja M113, Mowag Eagle-I M/95, Centurion Mk. II ja useita muita esineitä, joita käytettiin Tanskan puolustuksessa vuodesta 1945 nykypäivään kuten Sherman M4A3E4, M10 Achilles, M24 ”Chaffee”, Centurion, M41, Leopard 1 & 2, paitsi uusinta Leopard 2A5. Tankkien lisäksi museossa on myös erilaisia historiallisia aseita kuten TMG M/50, MG 42, MP M/49, M1/DK:GV-M/50 ja univormuja.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_uusi_Tykistomuseo_DK_2.jpg

Tykistönäyttely kuvaa tykistön historiaa keskiajalta nykypäivään. Tykit & muut tykistön varusteet, univormut ja panssaroidut ajoneuvot ovat esillä. Varden tykistömuseossa voit kokea tykistön ja siten myös aseiden historian. Näyttelyn painopiste on "kylmän sodan"ajan tykeissä. Ne vaihtelevat pienestä liikkuvasta 105 mm: n tykistä, itseliikkuvan haupitsiin M109 päällä ja 203 mm:n haupitsiin, joka on Tanskan tykistön raskain ase. Näyttelyssä esitetään myös suuri amerikkalainen MGR I Honest John -raketti, joka oli osa Tanskan tykistöä vuodesta 1960. Tykistömuseossa on sekä ajoneuvoja että kylmän sodan ajan aseita. Näyttelyssä näet, kuinka Tanskan tykistö toimi Berliinin muurin kaatumiseen saakka. Museon ulkopuolella on vanhempi Nike-Hercules raketti. Museossa on pieni museokauppa, jossa on laaja valikoima kirjoja ja asekopioita.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_bunkkerimuseo_1_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_bunkkerimuseo_4_2.jpg

BUNKKERIMUSEO

Museo sijaitsee Regelbau 622 -tyyppisessä bunkkerissa, joka oli alun perin osa entistä saksalaista sotilaslentokenttää Esbjergissä. Bunkkeri rakennettiin kesällä 1943 ja palveli vahtibunkkerina Richthofen-nimiselle lentokentän osalle. Bunkkeri on kuin niin kuin se Luftwaffen lähdön jälkeen lentokentältä vuonna 1945, täydellisenä kaikilla panssaroiduilla ovilla, kalusteilla ja ilmanpuhdistusjärjestelmillä. Bunkkerissa on edelleen alkuperäisiä seinäpiirroksia sekä saksalaisia ​​sananlaskuja useilla bunkkerin seinillä.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_bunkkerimuseo_3_2.jpg

Bunkkeri 75665, joka on bunkkerin virallinen saksalainen nimi, on tarkoitettu 20 miehelle, vrt. Regelbau. Ulkoseinien paksuus on 3 metriä ja teräsbetonikaton paksuus on kaksi metriä, ja bunkkerin väliseinät ovat 1 metriä paksut. Bunkkerin pituus on 12,60 m, leveys 11,50 m ja korkeus 5,10 m. Bunkkeri on valettu 11. kesäkuuta 1943, on valettu koko 928 M3 rautabetonista ja noin. 33 tonnia rautaa. Organisaatio Todt (OT) luovutti sen asevoimille 24. elokuuta 1943. Bunkkerin rakentamisen toteuttivat tanskalaiset urakoitsijat ja tanskalaiset työntekijät. Bunkkeri oli osana (Stützpunktgruppe Flugplatz Esbjerg. Tälläisiä bunkkereita oli 12 lentokentän alueella. Koko Tanskassa on noin 500 Regelbau 622 bunkkeria.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_bunkkerimuseo_2_2.jpg

Museo on Esbjergin armeijan lentokentän saksalaisen päävartion pienennetty kopio. Bunkkerin yksi huone, jota koristavat useat eri maalaukset oli vartijaryhmän majoitustilana. Bunkkerin toista huonetta on käytetty elintarvikkeiden tarvikkeiden varastona keskikokoiselle keittiölle ja ruokalalle.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_saksalainen_hautausmaa_2.jpg

OKSBOLIN SAKSALAINEN HAUTAUSMAA

Hautausmaa, johon on haudattu 1796 ihmistä, perustettiin helmikuussa 1945. Sinne on haudattu 121 sotilasta ja 1 675 Saksan itäosien pakolaista, jotka kuolivat toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen Oksbølin pakolaisleirillä. Oksbølissa oli yli neljän vuoden ajan Tanskan suurin pakolaisleiri jossa oli enimmillään 36 000 ihmistä, joista suurin oli saapunut Itämeren alueelta Tanskaan. Huolimatta tanskalaisten suurista pyrkimyksistä tarjota pakolaisille oikeudenmukaista apua, monet etenkin lapset ja vanhukset kuolivat pakomatkan seurauksiin. Hautausmaata ympäröi kivimuuri. Sisäänkäynnissä on hautausmaan pronssinen kartta kivipöydällä. Pääpolun päässä on kolme metriä korkea pronssiristi. Haudat on merkitty kivisiin hautaristeihin. Ristien edessä ja takana on lueteltu kahden kuolleen nimet. Hauta-alueelle on istutettu kanervia.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_1864_museo_1_sota2_2.jpg

TOINEN SAKSA-TANSKA SOTA 1864

Sota alkoi saksalaisvaltioiden hyökkäyksellä Tanskaa vastaan. Taustalla oli pitkään jatkunut rajakiista Schleswig-Holsteinin alueesta. Sota päättyi saksalaisten voittoon kestettyään noin viisi kuukautta. Tanska joutui luovuttamaan Preussille ja Itävallalle Schleswig-Holsteinin. Preussi valtasi koko alueen Itävallalta vain kahta vuotta myöhemmin vuonna 1866, ja Schleswig-Holsteinista tuli osa Saksan keisarikuntaa. Tanska joutui sodassa taipumaan vihollisen ylivoiman edessä. Se sai osakseen ulkomaista sympatiaa, mutta vain vähän oikeaa apua. Ruotsi julistautui neutraaliksi, vaikkakin Ruotsista tuli vapaaehtoisia Tanskan avuksi. Sotaan osallistui myös norjalaisia, suomalaisia ja islantilaisia vapaaehtoisia.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_1864_museo_1_sota_2.jpg

Sodassa tapahtunut tanskalaisten perääntyminen Schleswigissä sijaitsevalta Dannevirken linnoitukselta aiheutti tanskalaisten keskuudessa suurta paheksuntaa. Kyseessä oli symbolinen tappio, sillä isänmaalliset tanskalaiset pitivät Dannevirken linnoitusta voittamattomana ja sen varusteluun oli käytetty runsaasti varoja. Todellisuudessa linnoitus oli sodan aikana keskeneräinen, vähäisesti miehitetty ja osa sen rakenteista oli jäänyt veden valtaan tai jäätynyt. Tanskan armeija siirtyi pohjoisemmaksi, Flensburgin lähellä sijaitsevaan ja helposti puolustettavaan Dybbølin (saks. Dieppel) linnoitukseen, jonka sitkeä vastarinta nostatti tanskalaisten kansallistunnetta. Urheasta puolustautumisesta huolimatta Saksa voitti sodan.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_1864_museo_2_museopaakuva_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_1864_museo_3_2.jpg

DYBBOEL BANKEN 1864 SODAN MUSEO

Dybbøl Banken historian keskus on museo ja historianpuisto joka esittelee Saksan ja Tanskan vuoden 1864 sodan alkamisen syyt, sodan kulun ja vaikutukset ja erityisesti sen ratkaisevan taistelun, jossa Preussin joukot ottivat 18. huhtikuuta 1864 Düppeler Schanzenin, joka oli Prussian puolesta sodan ja Itävallan päätöksen mukainen. Vuoden 1864 tappiota pidetään yhtenä Tanskan viimeaikaisen historian tärkeimmistä tapahtumista, ja se muodostaa edelleen Tanskan kansan omakuvaa ja heidän suhteitaan Saksaan ja Eurooppaan. Näyttely sisältää myös kaksi elokuvaa sodan alkuhistoriasta ja 18. huhtikuuta 1864 pidetystä taistelusta,

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_1864_museo_5_2.jpg

sekä ulkokompleksin, jossa on uskollinen kopio yhdestä Tanskan puolustuksena olleesta linnoituksesta.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_1864_museo_7_2.jpg

Pidä kaikki aistisi auki siirryttäessä alueelle, jolla paukahtelevien tykkien ääni sekoittuu haavoittuneiden sotilaiden huutoihin.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_1864_museo_6_3.jpg

Tutustu historiallisesti oikeisiin tykkiasemiin, juoksuhautoihin, ammusvarastoihin ja näe kasarmi rintaman takana olevassa sotilasleirissä, jossa väsyneet nuoret miehet lepäävät veristen taistelujen välissä. Kuulet myös tanskalaisen laulun `Dengang jeg drog afstedŽ (Kun menin sotaan).

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_1864_museo_4_2.jpg

Näyttelyt esittelevät 1864 sodan siihen osallistuneiden ihmisten kautta. Vanhojen kirjeiden ja päiväkirjojen avulla voidaan näyttää, millaisia nämä ihmiset olivat ja kuinka he elivät sodan aikana. Myös museon työntekijät ovat alkuperäisissä 1864 sodan ajan univormuissa.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_1864_museo_8_muistomerkit_2.jpg

Museon läheisyydessä on useita muita nähtävyyksiä, joilla on historiallinen yhteys Saksan ja Tanskan 1864 sotaan. Näihin kuuluvat Sonderburgin linna, Dybbølin mylly, jonka tuhoutumisesta tuli taistelun symboli, erilaisia ​​monumentteja, tanskalaisten ja preussilaisten, suomalaisten, norjalaisten ja islantilaisten sotaan vapaaehtoisina osallistuneiden hautoja sekä muistomerkki Louis Appialle ja Charles van de Veldelle, jotka toimivat sodan aikana puolueettomina tarkkailijoina ja joista tuli historian ensimmäisiä Punaisen Ristin edustajia.

12.5_Tanska_2022_Ribe_aukio.jpg

RIBE TANSKAN VANHIN KAUPUNKI

Ribestä löydät laajan ja värikkään valikoiman erilaisia ​​museoita ja nähtävyyksiä sekä arkkitehtonisia jalokiviä, kuten katedraalin ja kauniin keskiaikaisen keskustan. Ribe on yksi harvoista Tanskan kaupungeista, jossa on edelleen kauniisti säilynyt keskiaikainen keskusta ja kaunis katedraali. Keskiaikaisen keskustan ilmapiiriä ei voida kuvata sanoin. Sinun on koettava se. Mukulakivikatuja, hyvin säilyneitä entisöityjä ristikkoranteisia taloja (500) ja muistolaattoja, kukin kuvailee omaa osaansa ylpeästä historiasta, joka juontaa noin vuoteen 710. Sieltä alkoi kauppa Pohjolan ja Euroopan välillä, myöhemmin tapahtui kristinuskon leviäminen ja Ribe pystyi pitämään kukoistuksensa keskiaikaan saakka.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_ribe_kaupunki_etela_jyllanti_2.jpg

Tanska tunnetaan viikingeistään. Ribestä he matkasivat puisilla aluksilla Eurooppaan käymään kauppaa - ja levittämään kauhua ryöstöretkillään. Dramaattinen menneisyys on näkyvissä monissa paikoissa.

12.5_Tanska_2022_Ribe_tuomikoirkko_lisakuva_1.jpg

Vuonna 860 kaupungista oli tullut niin merkittävä, että Tanskan kuningas antoi "Pohjolan apostoli" Ansgarille luvan saarnata siellä kristinuskoa ja perustaa kirkko. Riben tuomiokirkko rakennettiin samalle paikalle. Riben katedraali näkyy kaukaa tasaisessa maisemassa. Romaaninen Neitsyt Marian kirkko on Tanskan vanhin ja parhaiten säilynyt katedraali, rakennettu vuosina 1150–1250. Riben katedraali on Tanskan vanhin katedraali.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_Riben_tuomiokirkko_2.jpg

Varaa riittävästi aikaa vierailla Riben katedraalissa. Tornista on näkymä Waddenzeen kansallispuistoon, joka on Unescon maailmanperintökohde, ja voit nähdä myös sen arkkitehtonisen helmen, Waddenzeen keskuksen.

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_Ribe_uusi_katukuva_2.jpg

Pienempiä kirkkoja, kerjäläismunkkiluostari ja linnoitus rakennettiin pian tämän jälkeen ja kaupunki levisi eräänlaiseksi kaksoiskaupungiksi joen molemmin puolin. Kahden muodostuneen kaupunginosan väliin rakennettiin eräs maan suurimpia keskiaikaisia tulvapatojärjestelmiä, jonka päällä pääkatu, "Dammen", sijaitsee edelleen. Keskiajalla Ribe eli kulta-aikaansa Tanskan ainoana Pohjanmeren satamakaupunkina ja tärkeänä kirkon ja valtionhallinnon keskuspaikkana

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_Riben_keskusta_1_2.jpg

Nykyään kaupunki säteilee rauhaa ja hiljaisuutta - jalankulkijoiden vyöhykkeellä, taidemuseoissa, luostarissa ja vanhoissa tavernoissa. Vain vesimyllyjen nurina, kellojen ääni ja yövartijoiden yölaulu murtuvat hiljaisuuden kautta.

12.5_Tanska_2022_Ribe_terassit.jpg

Riben ravintolat tarjoavat runsaan ja monipuolisen valikoiman ruokailuelämyksiä. Nauti kesäisestä säästä yhdessä monista ravintoloista, joista on näkymät vanhan kaupungin keskustaan. Valitse viihtyisistä sisäpihan puutarhoista tai kesäterasseista. Nauti kevyestä lounaasta ja virkistävästä juomasta rauhallisessa joen rantakahvilassa. Ravintola Sælhunden asiakkaat voivat istua ulkona joen rannalla tai viehättävällä sisäpihalla. Viihtyisä ravintola 400 vuotta vanhassa suojellussa rakennuksessa. Sijaitsee kuvankauniilla Skibbroenilla ja näkymät vanhalle purjelaivalle Johanne Danille. Hyvää ruokaa, monia kalaruokia, mukaan lukien paikallinen "bakskuld", kaikki kohtuulliseen hintaan. Ravintola Den Gamle Arrestin keittiö tarjoaa maukkaita ruokia, joista voit nauttia viihtyisällä takapihallamme tai ravintolassa. Ravintola Kolvig by Skovmose sijaitsee yhdessä Riben kauneimmista paikoista aivan Riben vesivirran varrella, kauniissa, vanhassa Kolviggaardissa. Ravintola Dagmar & Vægterkælderen tarjoaa gastronomiaa ja hemmottelua Tanskan vanhimmassa hotellissa. Porsborgs Gastro Bar on olut-, viini- ja kahvilabaari ainutlaatuisessa ympäristössä vanhoissa ja hyvin säilyneissä tiloissa 1500-luvulta.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_ribe_viikinki_2_2.jpg

RIBEN VIIKINKIKESKUS

Vuonna 700 jKr. viikingit perustivat markkinapaikan, josta on kehittynyt nykyhetken Ribe 1300-vuotisen historiansa aikana. Riben viikingi museo - selittää kuinka kaikki alkoi vuonna 700 ja näyttää kehityksen 1800-luvulle saakka. Ribe VikingeCenter - ulkoilmamuseo on uudistanut Riben viikingiajan ja herättänyt sen elämään. Täällä voit kokea menneisyyden kaikilla aisteillasi. Ota matka 1300 vuotta taaksepäin aikaan vuosille 710-980 kun viikingit hallitsivat Ripaa (Ribe). Ribe VikingeCenterissä historia on elossa ja olet osa sitä!4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_ribe_viikinki_1_2.jpg

Ribe VikingeCenter on perintökeskus, joka esittelee varhaisimman Ripan aitoja jälleen rakennettuja rakennuksia. Ole kasvokkain sepän, talon ladyn, thrallin (orjan), hopeasepän, soturin, haukkametsästäjän, puusepän, ​​maanviljelijän ja kaikkien hänen tilaansa kuuluvien eläinten kanssa.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_Riben_viikinkikyla_talot_2.jpg

Vieraile käsityöläisten kanssa vuoden 710 kauppatorilla ja siirry kävelylle Ripan vuoden 750 satamaan, jossa kauppiaiden veneet on kiinnitetty. Olet tervetullut astumaan viikinkitalojen sisälle, kuten esimerkiksi kauniiseen Tinghus-saliin. Kauniisti sisustettu Ansgarin puukirkko vuodelta 860 seisoo vastakkaisella joen rannalla. Varmista, että näet tämän kauniisti sisustetun puukirkon. Hviding maatila vuodelta 980 tarjoaa erinomaisen kuvan viikinkikauden maataloudesta, kun taas soturit ja jousimiehet löytyvät harjoittelemasta ympyrä muurin leiriltä vuodelta 980.

Aukioloaikoina järjestetään aktiviteetteja ja esityksiä joka päivä, jolloin voit kokeilla jousiammuntaa, leipoa leipää, osallistua soturikoulutukseen, oppia viikinkien pelejä ja paljon muuta. Anna mielikuvituksen vapautua ja liity mukaan.

12.5_Tanska_2022_viipuri1uusi.jpg

VIBORG

Viikinkien 700-luvulla perustama Viborg on yksi Tanskan vanhimmista kaupungeista. Viborg oli keskiajalla poliittisesti ja uskonnollisesti erittäin merkittävä kaupunki sen vuoksi, että se sijaitsee keskellä Tanskaa. Viborg on Tanskan vanha pääkaupunki, ja kaupunki tarjoaa paljon jännittäviä mahdollisuuksia ja samalla paljon historiaa. Viborg tarkoittaa "pyhä vuori". Kaupungissa on paljon ainutlaatuisia nähtävyyksiä, museoita ja elämyksiä.

12.5_Tanska_2022_viipuri4.jpg

Valloittavassa Viborgin kaupungissa on historiallisia viikinkijäänteitä ja keskiaikaista arkkitehtuuria. Keskiaikaiset rauniot, viikinkien perintö ja luonnonpuistot tekevät Viborgista kiehtovan matkakohteen. Viborgin keskusta on kaunis ja viehättävä.

12.5_Tanska_2022_viipuri2_kirkko_sisalta.jpg

Viborgin katedraali kahdella tornilla on kaupungin symboli. Kirkko perustettiin 1100-luvulla, mutta useiden tulipalojen jälkeen, viimeisimmän vuonna 1726, tältä ajalta on jäljellä vain krypta. Loput katedraalista on rakennettu uudelleen useita kertoja. Nykyinen rakennus on peräisin vuodelta 1876, ja se on koristeltu vuosina 1901-1913 Joakim Skovgaardin vaikuttavilla freskoilla, jotka kertovat tarinoita Raamatusta seinillä ja kaarilla. Tuomiokirkko on avoinna vierailijoille. Tuomiokirkko: 10 Dkr / 1,48 € Torni: 10 Dkr/ 1,48 €.

12.5_Tanska_2022_Arhus12.jpg

ÅRHUS

Kaupungissa yhdistyy elegantti kosmopoliittinen tunnelma ja ”latinalaiskortteleiden” lumous. Den Gamle By -ulkoilmamuseon, ARoS-taidemuseon tai Tivoli Frihedenin huvipuiston kaltaiset nähtävyydet kannattaa käydä katsomassa.

Aarhus oli virallisesti Århus vuoteen 2010 asti, jolloin nimi muutettiin paremmin kansainväliseen käyttöön sopivaksi. Tanskan toiseksi suurin kaupunki on yksi Pohjoismaiden vanhimmista: viikingit perustivat Aarhusin merenrannalle Jyllannin itärannikolle jo vuonna 770. Se kukoisti keskiajalla, ja oli jo 1300-luvulla yksi Tanskan suurimmista kaupungeista. Koe hienoja elämyksiä Aarhusissa. Tutustu matkalla kaupungin ja Jyllannin alueen historiaan jossakin Aarhusin monista museoista. Kaupungissa on monia maailmanluokan gallerioita ja museoita. Aarhus on täydellinen kohde jossa voit tutustua Jyllannin rikkaaseen historiaan ja kulttuuriin.

Århusin kaupungintalo - vaikka Århusin kaupungintalo on yli 75 vuotta vanha, se on edelleen moderni, funktionaalinen rakennus. Arne Jacobsenin rakentama ja norjalaisella marmorilla verhoiltu se edustaa tanskalaista muotoilua ja arkkitehtuuria parhaimmillaan, ja monet pitävät sitä Århusin ja tanskalaisen arkkitehtuurin suurena symbolina.

12.5_Tanska_2022_Arhus_suihkulahde.jpg

Kävele Havnepladsenin ohi, josta löydät Endless Connection -suihkulähteen. Hyppää sisään ja ulos kaksi metriä korkeista vesiseinistä, jotka nousevat ja häviävät uudelleen muuttuvina aikoina - ja katso, voitko välttää kastumista. Katso Århusin satama vesiseinien läpi. Suihkulähde on sekä kaunis nähtävyys ihailtavaksi turvalliselta etäisyydeltä että myös kokemus itse suihkulähteen keskeltä katsottuna, jossa voi seistä turvallisesti ja nähdä sataman vesiseinien läpi. Suuren suihkulähteen on suunnitellut tanskalainen taiteilija Jeppe Hein. Siinä on vaihtuvia kuvioita, jotka ovat saaneet vaikutteita Århusin tähtitaivaalta.

12.5_Tanska_2022_Arhus2.jpg

Aarhusin ”sydän” on ydinkeskusta, jonka läpi virtaa kapea Aarhus-joki. Joen varrella Åboulevardilla on ravintoloita terasseineen. Ydinkeskustan halki kulkee 850 metriä pitkä ostoskatu Strøget, jonka varrella sijaitsevasta Salling-tavaratalosta löytää kaiken mahdollisen saman katon alta. Tavaratalon ruokaosasto on sekin käymisen arvoinen – täältä löytyvät tanskalaiset herkut tuliaisiksi.

12.5_Tanska_2022_Arhus_latinalaiskortteri.jpg

Heti Aarhus-joen vastarannalla ovat Latinalaiset korttelit, Latinerkvarteret, jotka ovat saaneet nimensä alueella sijaitsevasta yliopistosta. Alue on Aarhusin vanhinta ja tunnelmallisinta. Mukulakivikatujen varrella on värikkäitä taloja 1600–1800-luvuilta. Latinalaiskortteli on Århusin vanhin ja yksi viehättävimmistä kortteista. Se kasvoi 1300-luvun lopulla sen jälkeen, kun kaupungille oli annettu lupa purkaa vanhat viikinkilinnoitukset. Kaduilla on historiallisia nimiä, kuten Klostergade (luostarikatu), Volden (valli) ja Borggade (linnakatu) – ja korttelin keskellä sijaitsee Pustervig Torv -aukio pienenä ja kodikkaana keitaana, joka sopii täydellisesti tauolle. Latinalaisen korttelin löydät katedraalin vierestä Århusin keskustassa. Latinalaiskorttelissa vallitsee eloisa tunnelma. Kahvilat ovat täynnä ihmisiä, kadut ovat kapeita ja mukulakivisiä, mikä kaikki tarjoaa täydelliset puitteet alueen pienille, tyylikkäille kaupoille, jotka myyvät yksittäisiä tavaroita.Viehättävä ostoskatu on 1500-luvulta peräisin oleva Graven. Ellei kaupungin vanhimmalla alueella vallitsisi omaleimainen skandinaavinen tunnelma (ja tanskalainen sää), luulisi olevansa Etelä-Euroopassa. Kun on aika lepuuttaa jalkojasi ja juoda kuppi kahvi. Latinalaiskorttelissa on valikoima viihtyisiä kahviloita. Nauti rentouttavista hetkistä viihtyisissä kahviloissa ja kiertele kaupungilla, mistä löytyy kaikkea! Aarhusista löydät helposti viinibaareja, gourmetpizzaa, burgeripaikkoja ja tietysti klassisia smörrebröd annoksia ja punaisia makkaroita. Päätä päivä syömällä yhdessä kaupungin monista jännittävistä ravintoloista.

12.5_Tanska_2022_Arhusin_vanhakyla_1A_paakuva.jpg

DEN GAMLE BY -elävää historiaa

Aarhusin keskustan länsipuolella sijaitsevassa ulkoilmamuseossa aika on seisahtunut ja vierailijat voivat tutustua siihen, millaista elämä oli Tanskassa menneinä aikoina. Den Gamle By ‑museo rakentuu jälleenrakennetun historiallisen tanskalaisen kauppiaskaupungin ympärille. Museossa on 75 alkuperäistä rakennusta yli 20 eri kaupungista eri puolilta Tanskaa.

12.5_Tanska_2022_Arhusin_vanhakyla_3.jpg

Museon rakennusten avulla luotiin kuvitteellinen kaupunki, jossa ihmiset voivat kokea perinteisen tanskalaisen kaupungin tavat ja kulttuurin. Kuljeskele kaupungin kaduilla, joilla museon henkilökunta esiintyy kaupungin asukkaina. Vanhassakaupungissa tapaat 1800-luvun lopun kansanmielisesti pukeutuneita ihmisiä. Pysähdy tekemään tuttavuutta sepän, leipurin tai paikallisen kauppiaan kanssa.

12.5_Tanska_2022_Arhusin_vanhakyla_1B_paakuva2.jpg

Voit tavata pukeutuneita, työskenteleviä ja käyttäytyviä ihmisiä kuten ennen vanhaan. He valmistavat ruokaa, pilkkovat puuta, ompelevat ja neulaavat tai palvelevat asiakkaita kaupoissa. Kuten missä tahansa 1800-luvun kauppakaupungissa, vanhassakaupungissa on oma panimo. Panimo on valmistanut olutta valikoituina viikonloppuisin ja pyhäpäivinä ja tarjonnut maistajaisia ​​Vanhankaupungin historiallisessa panimossa. Nauti tuoppi olutkellarissa ja nauti kupillinen kahvia kakun kera teepuutarhassa. Festivaaliaukiolla koko perhe voi kilpailla puujalustalla, pelata keilaa tai pitää hauskaa keinuveneissä ja karusellissa.

12.5_Tanska_2022_Arhusin_vanhakyla_4_katu.jpg

Näe tyypillinen tanskalainen ympäristö, joka inspiroi Hans Christian Andersenia rakastettujen lastensatujensa kirjoittamisessa. Käy edesmenneen kirkkoherran lesken luona Eilshou Almshousesissa ja kuuntele hänen tarinaansa siitä, kun nuori Hans Christian Andersen tuli oppimaan runoutta ja kulttuuria.

Vieraile kaupungin taloissa ja tutustu eri aikakausien makuuhuoneisiin ja keittiöihin. Käy sen jälkeen postitoimistossa, koulussa ja teatterissa. Rakennukset ovat peräisin 1550–1800-luvulta, ja ne heijastavat kiehtovia eroja, joita muodostui kaupunkielämän kehittyessä. Talojen sisällä on nähtävissä eri aikakausien sisustusta, huonekasveja ja vaatteita ennen 1900-lukua.

Rentoudu oluen äärellä olutkellarissa tai istahda jossakin kaupungin viidestä historiallisesta puistosta. Museon uusimmat osat ovat vuoden 1927 kortteli ja vuoden 1974 alue.

12.5_Tanska_2022_Arhusin_vanhakyla_1_historian_nayttely.jpg

Aarhus Story on maanalainen aikamatka läpi 1200 vuoden historian jossa saat yleiskatsauksen historiasta ja myös ymmärrystä erityispiirteistä, jotka ovat tehneet Århusista nykyisen kaupungin.  Århusin tarina näyttää kaupungin kronologisen kehityksen - viikinkiajan asutuksen, keskiaikaisen kauppakaupungin, jolloin Aarhus laajeni ja räjäytti puitteet teollistumisen aikana ja huipentui viimeisten 60 vuoden kasvuun kaikilla alueilla. Aarhus Story kertoo tarinan monin tavoin. Tarkoista malleista valittuihin tärkeimpiin esineisiin elokuvatehosteista ääniin ja tuoksuihin, kaiverruksista valokuviin, elokuviin ja interaktiivisiin peleihin.

12.5_Tanska_2022_Arhusin_vanhakyla_30_luvun_kauppa.jpg

Vuoden 1927 kaupunkikuvasta on tullut moderni katujen varsilla olevilla autoilla, jalkakäytävällä, sähkökatuvalaisimilla, puhelinpylväillä ja maalatuilla seinämainoksilla. Tämä alue osoittaa, kuinka teollistuminen oli alkanut vaikuttaa tavallisten tanskalaisten elämään sähköllä, sähkökatuvaloilla, puhelinjohdoilla, polkupyörätelineiden ja bensapumpuilla. Moottoriajoneuvoista tuli yleisempi osa katukuvaa jättäen taakseen hevoskärryt. Tässä Den Gamle By:n kaupunginkorttelissa sijaitsee rautakauppa, kirjakauppa, Schous Sæbehus -ketjukauppa, posti, puhelinkeskus ja useita asuntoja ennen kuin Tanska joutui 1930-luvun taantumaan. Lähikuvaa tanskalaisten suosikkiautoista 1920-luvulla Jos pidät autoista tai olet kiinnostunut niistä, Den Gamle Byn kaupunginosa vuodelta 1927 tarjoaa sinulle herkkua aidossa autokaupassa ja -korjaamossa "Automobilforretning Carl Christensen". Täältä löydät upeita vanhoja autoja, esittelytilan, varaosaliikkeen sekä moottoriremontteja ja polkupyöräkorjauksia suorittavat korjaamot. Tämä on loistava tilaisuus päästä lähikuvaan tanskalaisen autoilun lapsenkengistä ja oppia lisää monista sen ajan kiehtovista ajoneuvoista.

12.5_Tanska_2022_Arhusin_vanhakyla_70_luvun_kortteli.jpg

1970-luvun kaupunginosassa voit poiketa kampaamossa, leipomossa ,gynekologin klinikalla, ja Havnegade-kadun päässä sijaitsee historiallinen Århusin jazzbaari Bent J, jossa on toisinaan lavalla elävää musiikkia. Pääset myös hippipariskunnan ullakkoasunnolla, jos hipit ovat kotona. Takapihalle on pysäköity Volkswagen Kupla ja putkimiehen Citroën. Ja voit myös mennä sisälle mopopajaan ja partiolaisten kokoushuoneeseen.

12.5_Tanska_2022_Arhusin_vanhakyla_70_luvun_radiotv_kauppa.jpg

Poulin radio- ja tv-myymälässä näet 70-luvun kotistereoita, tv-vastaanottimia, lp-levyjä ym.

12.5_Tanska_2022_Arhusin_vanhakyla_70_luvun_kauppa.jpg

Rahbekin Minimarket jäljittelee ruokakauppaa vuodelta 1974. Täältä voit ostaa tanskalaisia makeisia ja vastajauhettua kahvia pääsiäisestä uuteen vuoteen.

12.5_Tanska_2022_Arhusin_vanhakyla_70_luvun_asunto.jpg

Kaupungin taloissa asuu erilaisia ​​ihmisiä, mukaan lukien ydinperhe, hippipariskunta, vanhapiika ja sokea mies. Jokainen asunto on luotu uudelleen oikeiden ihmisten tarinoista ja valokuvista. Asuntojen sisällä näet kuinka eri kodin tyylit muuttuivat 1970-luvun aikana - varallisuus, sisustus, vaatetus ja ruokakulttuuri. Täällä voit koskea tavaroita ja vaatteita sekä katsoa laatikoiden ja kaappien sisälle saadaksesi aidon kokemuksen siitä, millaista se oli. Huomaa ero asuntojen olohuoneiden, keittiöiden ja makuuhuoneiden välillä ja katso kuinka elämäntavat muuttuivat aseman, yhteiskunnan ja perheen koon mukaan. Tanska oli varakas yhteiskunta vuosien tasaisen talouskasvun jälkeen.

12.5_Tanska_2022_Arhusin_vanhakyla_juliste_kellomuseo.jpg

Den Gamle Byn alueen sisällä pääset ilmaiseksi muihin jännittäviin ja upeisiin museoihin ja näyttelyihiin: Tanskan julistemuseo, Leikkikalumuseo, Tekstiilimuseo ja Koristetaiteen galleria.Tanskan kellomuseo, hopeaesittely, keramiikkanäyttely ja Tekstiilimuseo, useiden pienempien näyttelyiden lisäksi. Itse kaupungin lisäksi nämä näyttelyt muodostavat museon keskipisteen ja sisältävät joitain Kööpenhaminan ulkopuolella olevista suurimmista historiallisten esineiden kokoelmista. Säännöllisten näyttelyiden lisäksi museossa on vuosittain useita erityisiä teemanäyttelyitä.

Tanskan kellomuseossa on täysin varustettu kelloseppäliike, jossa on työpajoja tornikellosepille ja tavallisille kellosepäille. Museossa on laaja kokoelma tanskalaisia ja ulkomaisia kelloja ja kelloja, ja se näyttää kehityksen aurinkokelloista ja tiimalaseista mekaanisiin kelloihin. Vanhimmissa 1500-luvun kelloissa oli vain yksi osoitin vuorokauden tunnin näyttämiseen, mutta myöhemmät ja kehittyneemmät kellot näyttivät aikaa sekunnin murto-osina ja planeettojen sijainnin. Hopeanäyttely esittelee 1600-luvun hopeateollisuuden suunnittelun ja valmistuksen kehitystä barokista funktionalismiin. Kokoelmaan kuuluu 310 sepän teoksia 44 eri Tanskan kaupungista.

12.5_Tanska_2022_Arhusin_vanhakyla_lelumuseo.jpg

Leikkikalumuseo sijaitsee suuressa Næstvedin varastossa ja sisältä noin 6000 lelua 1800-luvulta 1960-luvulle. Pohjakerroksessa on esillä useimmat poikien lelut, mukaan lukien saksalaiset Märklin-autot ja Bing-junat, Lehmannin mekaaniset lelut, tanskalaiset Tekno-lelut ja hieman epätavallinen piirre - tanskalaisten vankiloiden vankien valmistamat puulelut. Ensimmäinen kerros keskittyy lelujen pedagogiseen käyttöön. 1700-luvulla lapsuus tunnistettiin yhä enemmän erityiseksi ajanjaksoksi ihmisen elämässä,ja filosofit, lääkärit ja opettajat pitivät lapsuutta yhä enemmän tärkeänä ajanjaksona, jolloin vanhemmat voivat vaikuttaa lapseen positiivisiin suuntiin. Tätä varten leluista tuli tärkeä työkalu. Uskottiin, että antamalla lapselle tietyn lelun häntä voitaisiin ohjata tiettyyn suuntaan myöhemmässä elämässä, eli saada tytöt hyviksi kotiäidiksi ja valmistaa pojat aktiiviseen, sosiaaliseen elämään, joka liittyy 1800- ja 1900-luvun kaupalliseen elämään.

12.5_Tanska_2022_Arhusin_vanhakyla_70_luvun_muoti.jpg

Tekstiilimuseo on pohjimmiltaan hajautunut koko kaupunkiin. Näyttelyt pyrkivät kertomaan tarinan tekstiilien käytöstä kodissa eli verhojen ja sohvatyynyjen käyttöönotosta. 1800-luvun aikana puhkesi taipumus piilottaa huonekaluja tekstiilien taakse. Pyyhkeet piilotettiin kirjailtujen liinavaatteiden taakse ja liesi brodeeroidun tekstiiliverkon taakse ja 1890-luvulla keskimääräinen koti muistutti laatikkoa, joka oli liiaksi vuorattu värillisillä verhoilla, verhoilla ja liinavaatteilla. 1920-luvun funktionalismi oli kapinaa tätä suuntausta vastaan.

12.5_Tanska_2022_Arhusin_vanhakyla_pormestarin_talo.jpg

Pormestarin talo esittelee sisustustrendejä 250 vuoden ajalta.

12.5_Tanska_2022_Arhusin_vanhakyla_puutarha_1.jpg

Museossa on viisi puutarhaa, jotka edustavat eri ajanjaksoja 1600-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuun aina yksinkertaisista harrastuspuutarhoista kaupalliseen käyttöön tarkoitettuihin viherkasveihin.

Apteekkipuutarha c. 1750 on 300 m2. ja se on rakennettu pienen talon ympärille 1750-luvulta. Puutarha on suunniteltu barokkityyliin, jossa on 91 neliötä, joista jokainen sisältää yhden tyyppisen kukkivan kasvin, joita kaikkia on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin 1750-luvun puolivälissä, mukaan lukien kananpuu, piikkiomena, misteli, humala, belladonna, sinivikot ja anis. Bernstoffin kauppapuutarha joka kasvattaa kukkia, kasveja ja mausteita myytäväksi paikallisille kaupungin markkinoille. Bernstorffin palatsin suuressa kasvihuoneessa on kesäisin näyttely "Isoäitien kasveja". Pelargoniumien kokoelma on erityisen suuri ja sisältää 20-30 eri lajia. Rouva Wahlstrømin puutarha vuodelta 1920 on pieni puutarha ja osa Lemvig-taloa, joka on kunnostettu Vanhassakaupungissa vuonna 1982. Talossa oli alun perin asunut yksinäinen nainen, joka työskenteli talossa ja työskenteli viereisessä kaupassa. 700 m2:n puutarha on säilynyt alkuperäisen näköisenä ja on suurelta osin nurmikkoa, jossa on pieni nurkka, jossa kasvatetaan yrttejä, salaatteja jne. Puutarhaa kehystävät kuusama, laventeli, vanhat ruusulajit, tavallinen syreeni, liljat, kesäkukat ja hedelmäpuut.

Vuoden 1864 asuintalon puutarhassa on toimiva keittiöpuutarha ja tyypillinen 1800-luvun puolivälin yläluokkien virkistyskäyttöön tarkoitettu puutarha. Puutarhan keskiosa muodostuu suuresta pyöreästä osasta, jossa on torne, larkspur, dianthus ja punainen valeriaana sekä lukuisia muita tälle ajalle tyypillisiä kasveja ja kukkia. Keittiöpuutarha on erotettu virkistyspuutarhasta ja sisältää tyypillisiä vihanneksia ja yrttejä monien vähemmän tunnettujen, nykyään harvoin käytettyjen kasvien lisäksi. Vuoden 1647 renessanssipuutarha on osa pormestarin taloa, joka perustettiin ja luotiin Hans Rasmussen Blockin vuonna 1647 Horticultura Danica -kirjan pohjalta. Se on pieni puutarha, jonka koko on 6 x 7 metriä ja jota ympäröi punaiseksi maalattu aita, jossa on tulppaaneja, käärmeitä. pää ja unohtajat vahvaan renessanssityyliin orkestroituina.

Koko pikkukaupunkiin levinnyt kuusi kauppaa, mukaan lukien kirjakauppa, posti ja leipomo, lisää illuusiota ja todellisen kaupungin tunnelmaa. Lisäksi viisi ruokapaikkaa ja kahvilaa tarjoavat vierailijoille ruokaa ja juomaa sekä pienoisnäyttelyitä, jotka esittelevät myöhempien aikojen työmenetelmiä.

12.5_Tanska_2022_Arhusin_vanhakyla_pormestarin_aukio_ravintola.jpg

Ravintola Gæstgivergårdenissa voit kokeilla perinteisten tanskalaisten reseptien mukaan valmistettuja ruokia ja kakkuja. Voit ostaa ​​voileipiä tai kevyen lounaan, joka perustuu perinteiseen tanskalaiseen keittiöön. 1970-luvun naapurustosta löydät Café Bonnichin josta voit ostaa tanskalaisia ​​leivonnaisia ​​sekä vastakeitetyn kupin kahvia ja teetä, joita voit nauttia alun perin 1970-luvun alussa sisustetussa kahvilassa. Leipomo Algadessa voit ostaa herkullisia kakkuja ja leipiä, jotka on valmistettu historiallisista resepteistä. Piknik-alueille saa tuoda omia ruokia ja juomia. Piknik-alueita on useita sekä ulkona että sisällä. Madkassen - The Lunch Box - on sisäpiknik-alue, jossa on pöytiä ja tuoleja. Sisäänpääsy 150 Dkr / 22 €. Vieressä on Århusin kasvitieteellinen puutarha jonne on ilmainen sisäänpääsy.

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_huvipuisto_1_2.jpg

TIVOLI FRIHEDEN

Århusin etelälaidalla 1903 avattussa Tivoli Friheden huvipuistossa on 4 vuoristorataa ja 40 muuta laitetta. Se ei ole pelkästään härvelien ystävien paikka vaan buffet ravintoloineen ja pizzerioineen myös herkullisten ruokien kohde. Kaiken kaikkiaan ei ole ihme, että Århusilaiset rakastavat viettää aikaansa Tivoli Frihedenissä. Metsän keskellä olevalla viehättävällä puistolla on todella jotain tarjottavaa jokaiselle.  Lisäksi löytyy piknic-alue minkä grilleissä voi paistaa omia makkaroita ja yödä omia eväitä. Huvipuiston alueelle on vapaa pääsy.

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_huvipuisto_2_2.jpg

Puiston herkullisissa ravintoloissa tarjotaan ruokia ja välipaloja jokaiseen makuun. Vieraat voivat nauttivat itsepalvelu grillistä ja piknik-alueista, joita voidaan käyttää ilmaiseksi. Lisäksi puistossa järjestetään konsertteja, teatteriesityksiä ja paljon muuta.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_olut_2.jpg

TANSKALAINEN OLUT

Oluen ystävät voivat herkutella tällä matkalla useiden pienpanimoiden ja Jyllannin eri kaupunkien panimoravintoloiden erikoisoluiden lisäksi tietysti maan suurimman panimon Carlsbergin tuotteilla.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_hodari_2.jpg

TANSKALAINEN RUOKA

Tanskasta löytyy monen mielestä maailman parhaat voileivät. Aito tanskalainen smørrebrød on koettava ainakin kerran Tanskan-matkan aikana. Sanotaan, että paikalliset nauttivat leipiä niin aamiaiseksi, lounaaksi kuin illalliseksikin, ja nälän yllättäessä ne maistuvat myös aterioiden välissä. Smørrebrød on avoin vaalea tai tumma leipä, joka täytetään runsaskätisesti mitä moninaisimmin täyttein. Leivältä löytyy usein esimerkiksi silliä, kananmunaa, maksapasteijaa, lohta, katkarapuja ja erilaisia leikkeleitä. Leipiä tilataan tyypillisesti muutamaa eri laatua, ja ne huuhdotaan alas lasillisella olutta ja maistuupa monelle herkuttelijalle myös pieni snapsikin.

Kalapullaa on tyypillinen tanskalainen ruokalaji, jota syödään yleensä lounaaksi sekä kylmänä että lämpimänä. Kalapullat voidaan valmistaa turskasta tai muusta vaaleasta kalasta ja syödään remouladekastikkeen kanssa sekä ruisleivän kanssa. Tanskalaisen keittiön pääraaka-aineita ovat erilaiset kerma- ja homejuustot, sianliha, riista sekä herkulliset meren antimet. Paikalliset erikoisuudet, kuten punainen makkara tai nakkisämpylät joita myydään siellä täällä olevissa punaisissa pølse-kioskeissa ja erinomaiset liharuoat täyttävät nälkäisimmänkin matkailijan vatsan.

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_Flensburg_1_satama_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_Flensburg_9_terassi_2.jpg

FLENSBURG

Tämä 89.000 asukkaan satamakaupunki kaupunki on Schleswig-Holsteinin kolmanneksi suurin kaupunki. Flensburg on yksi harvoista Saksan kaupungeista, joita ei tuhottu toisen maailmansodan aikana. Tämä tarkoittaa, että suuri määrä kaupungin historiallisia rakennuksia eri ajanjaksoilta on edelleen pystyssä. Historiallinen "vanha kaupunki", tyypillistä pohjois-saksalaista ja tanskalaista arkkitehtuuria, todistaen Flensburgin 700 vuotta vanhaa historiaa.

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_Flensburg_2_2.jpg

Lukuisat nähtävyydet tekevät Flensburgista suositun turistikohteen monille saksalaisille ja ulkomaisille vierailijoille. Tämä omaperäisen arkkitehtuurin omaavan kaupungin vanha kaupunki on nähtävyys josta Flensburg tunnetaan kaukana Saksan rajojen ulkopuolellakin.

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_Flensburg_8_merimuseo_ulkoa_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_Flensburg_laivamuseo_2.jpg

Merenkulun historiasta kiinnostuneille löytyy historiallisesta keskustasta Flensburgin merimuseo (6 €), kalastajamuseo ja museotelakka Museumswerft Flensburg (1 €). Flensburgin merimuseo kertoo kaupungin merihistoriasta tarinoineen satamasta ja kauppiaiden taloista, aluksista ja niiden omistajista, koneistajista ja kapteeneista sekä heidän arjestaan ​​aluksella. Ne ovat tarinoita kaukaa sekä paikallisilta rannikoilta.

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_Flensburg_7_satama_laivamuseo_2.jpg

Merimuseon edessä on perinteisten huvialusten, klassisten jahtien ja historiallisen Flensburgin sataman höyrylaivien laivasto. Merimuseo ja Rum & Zucker Mile alkavat merimuseossa. Merimuseon kellarissa on Rommimuseo jonne on vapaa sisäänpääsy. Lyhyesti: Flensburgin merihistoria elää täällä satamassa!

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_Flensburg_ostoskeskusta_2.jpg

Rote Strassen ja Pohjoisportin välissä on yksi monipuolisimmista ostoskaduista koko Pohjois-Saksassa. Tämä yli kilometrin pituinen ostoskatu, jossa on noin 500 kauppaa, sijaitsee aivan kaupungin sydämessä ja houkuttelee tuhansia kävijöitä Flensburgiin joka kesä. Rote Straße on Flensburgin keskustan viehättävä ostos kävelykatu, jonka varrella on vanhoja taloja, joissa on pieniä omaperäisiä putiikkeja sekä kahviloita, vanhoja ravintoloita ja viihtyisiä pubeja. Kadulla on myös kapeita kujia ja tunnelmallisia sisäpihoja. Kadulta löyty mm. Rommimuseo jonne vapaa sisäänpääsy Braaschin rommikauppa, jossa myydään kuuluisaa rommia. Hyviä ostosmahdollisuuksia tarjoaa myös keskustan suurin ostoskeskus Flensburger Galerie, Holm & Holm pasage, Grosse Strasse ja Südermark.

4.6_Tanska_2020_sotahistorianmatka_Flensburk_laivastokoulu_2.jpg

DÖNITZIN FLENSBURGIN HALLITUS

Toisen maailmansodan loppuvaiheessa Hitlerin tehtyä itsemurhan ja neuvostojoukkojen vallattua Berliinin, Saksan hallitus siirtyi 3.5.1945 suuramiraali Karl Dönitzin johdolla Flensburgiin. Hallitus toimi vuonna 1910 perustetussa Mürwikin laivastokoulussa, jonka tiloihin oli sodan viimeisinä päivinä paennut tuhansia Saksan armeijan ja hallinnon edustajia. Siellä päätettiin myös Saksan antautumisesta 7. toukokuuta 1945. Liittoutuneet pidättivät Flensburgin hallituksen 23. toukokuuta, ja Dönitz pidätettiin. Häntä syytettiin myöhemmin sotarikoksista ja hyökkäyssodan suunnittelusta Nürnbergin oikeudenkäynnissä.

Dönitzin hallitus (tunnetaan myös nimellä Flensburgin hallitus) oli Saksan valtakunnan ja natsi-Saksan viimeinen hallitus, joka toimi Adolf Hitlerin ja Joseph Goebbelsin itsemurhien jälkeen suuramiraali Karl Dönitzin johdolla 1.–23. toukokuuta 1945. Koska suurin osa Saksasta oli jo tuolloin liittoutuneiden armeijoiden hallussa, Dönitzin hallinto ja päämaja toimivat Flensburgin kaupungissa Schleswig-Holsteinissa lähellä Tanskan rajaa.

Hitler oli hieman ennen itsemurhaansa 30. huhtikuuta 1945 nimennyt poliittisessa testamentissaan Saksan tulevan hallituksen jäsenet. Uuden Führerin sijaan hän nimitti suuramiraali Dönitzin valtakunnanpresidentiksi ja propagandaministeri Goebbelsin valtakunnankansleriksi. Puna-armeijan saartamaan Berliiniin jäänyt Goebbels teki kuitenkin myös itsemurhan jo seuraavana päivänä, jolloin Dönitz joutui kokoamaan hallituksen ilman häntä ja pyysi valtiovarainministeri Lutz Schwerin von Krosigkia ryhtymään kansleriksi. Tämä kieltäytyi aluksi, mutta suostui 2. toukokuuta ottamaan vastaan nimikkeen ”johtava ministeri” (Leitender Minister). Schwerin von Krosigk toimi samalla myös ulkoministerinä. Dönitzin hallitus tajusi sodan jatkamisen olevan pian mahdotonta ja pyrki lähinnä varmistamaan, että mahdollisimman suuri osa Saksan armeijan joukoista pääsisi antautumaan ennemmin länsiliittoutuneille kuin puna-armeijalle. Dönitzin valtuutuksella Saksa antautui lopulta ehdoitta ja allekirjoitti aseleposopimuksen länsiliittoutuneiden kanssa kenraali Dwight Eisenhowerin päämajassa Reimsissa 7. toukokuuta ja neuvostoliittolaisten kanssa marsalkka Georgi Žukovin päämajassa Berliinissä seuraavana päivänä. Antautumisen jälkeen Dönitzin hallitus toivoi voivansa jatkaa Saksan väliaikaisena hallituksena, mutta liittoutuneet eivät tunnustaneet sitä. Liittoutuneet hajottivat lopulta hallituksen ja pidättivät sen jäsenet 23. toukokuuta. Saksalle ei tämän jälkeen jäänyt lainkaan omaa hallitusta ja 5. kesäkuuta allekirjoitetulla julistuksella ilmoitettiin liittoutuneiden miehityshallinnon hallitsevan vastaisuudessa Saksaa rajoittamattomin valtuuksin.

2.5_Tanska_2022_ruotsi_malmo_adolfin_tori2_2.jpg

MALMÖ

Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki Malmö sijaitsee Ruotsin lounaisrannikolla. Ruotsalaiset itse käyttävät siitä myös nimitystä puistojen kaupunki. Tanskan kuninkaan 1200-luvulla perustama Malmö liitettiin Ruotsiin vasta vuonna 1658. Upea vanhakaupunki on täynnä vanhan maailman charmia.

12.5_Tanska_2022_ruotsi_malmo_lillatori_3_4.jpg

Vanhankaupungin (Gamla Staden) mukulakivikatuja pitkin kävelemällä saat makua menneiden vuosien elämästä, nauttien monista hauskoista gallerioista, trendikkäistä putiikeista tai tyylikkäistä kahviloista, jotka reunustavat kapeita katuja. Sen alueella on mukava katsella nähtävyyksiä, voit käydä syömässä, shoppailla ja viettää iltaa. Vanhakaupunki on saari kaupungin sydämessä, ja se jakautuu kahteen osaan: lännessä sijaitsevaan Gamla Västerin alueeseen, joka on täynnä historiallisia rakennuksia, ja itäiseen kaupunginosaan, joka elvytettiin 1960-luvulla. Vanhakaupungin huomionarvoisimmat osat ovat aukioita.

12.5_Tanska_2022_ruotsi_malmo_adolfin_tori1_2.jpg

Kun kuljet maalauksellisilla kaduilla, päädyt väistämättä Stortorgetille Malmön vanhimmalle ja suurimmalle aukiolle kuninkaanpatsaineen, jota ympäröi kaunis 1500-luvun arkkitehtuuri. Siellä sijaitsee myös 1500-luvulta peräisin oleva raatihuone. Stortorget on edelleen toiminnan keskus, ja se on hyvä paikka suuntautua tutustuessasi tähän eloisaan naapurustoon. Aukiolta lähtevä Södergatan on kaupungin parhaita merkkivaatteiden shoppailukatuja.

Södergatan johtaa Gustav Adolfs torg -aukiolle, joka on suurin ja vilkkain kolmesta vanhankaupungin aukiosta. Torin pohjoisreunaa koristavat valkoisiksi kalkitut ranskalaisrenessanssityyliset kaupunkitalot, joista paikalliset käyttävätkin nimitystä Riviera. Monissa niistä löytyy ravintoloita ja kahviloita. Aukion läpi kulkee kaksi kilometriä pitkä kävely- ja ostoskatu Södra Förstadsgatan Triangelnin kauppakeskukseen.

12.5_Tanska_2022_ruotsi_malmo_lillatori_1_4.jpg

Stortorgetista lounaaseen sijaitsee Lilla Torg Tudor-tyylisine julkisivuineen, viehättävine ravintoloineen, baareineen ja kahviloineen – se onkin ollut paikallisten suosikki tapaamispaikka yli 500 vuoden ajan. Rakennukset ovat pääosin 1600-1800-luvuilta. Torin ympäristöstä löytyy kaupungin vilkkain yöelämä ja on usein ilmaiskonsertteja.


12.5_Tanska_2022_F_kyla_panorama.jpg

FUR

Keskellä Jyllantia Limjordin vuonossa sijaitseva Fur valittiin vuonna 2010 Tanskan kauneimmaksi saareksi, eikä se ole sattumaa, Fur on ainutlaatuinen paikka. Fur – kaunis, vihreä, aktiivinen ja lumoava saari, tunnetaan parhaiten savimuodostelmistaan ​​ja oluestaan, mutta saarella on paljon muutakin tarjottavaa. Vain 4 minuutin lauttamatka Limfjordin yli niin ollaan Fur saarella jossa sinua odottaa upea luonto ja monet ulkoilumahdollisuudet. Saarella pääset kurkistamaan Tanskan menneisyyteen kirkkaiden laituri- ja tuhkakerrosten läpi tai katsomalla rannalla olevia fossiileja. Tämä pieni Limfjord vuonon 757 asukkaan saari tarjoaa paljon elämyksiä. Fur tarjoaa viehättävän saaritunnelman, panimon, useita nähtävyyksiä.

Viikinkiajalta peräisin olevat kylät ovat kehittyneet lähes yhtenäiseksi pitkänomaiseksi asutukseksi pääteiden varrella. Saaren länsiosalla on ominaista hajallaan sijaitsevat maatilat 1800-luvulta. Saaren suurin kylä on 557 asukkaan Nederby. Etelässä saari on matala ja hedelmällinen, pohjoisessa on korkeampia kanervien peittämiä kukkuloita ja kallioita sekä rautahiekkakiveä.

Voit helposti viettää muutaman päivän tutustuen moniin gallerioihin, maatilakauppoihin, käsityöputiikkeihin ja maistella paikallisia herkkuja tai meren antimia. Tai voit vain rentoutua ja nauttia mukavasta aktiivisesta saaritunnelmasta ja kauniista maisemista. Kauniin luonnon lisäksi saarella on myös useita ruokapaikkoja ja hyvät ostosmahdollisuudet. Täällä voit tutustua ainutlaatuiseen maisemaan, jossa on kivikallioita, hautausmaita, asutuksia, metsiä ja kauniita rannikoita.

12.5_Tanska_2022_Fur_Limvuono_1.jpg

Limfjordin alue on sinulle, joka rakastat mukavia satamakaupunkeja, kaunista luontoa ja lapsiystävällisiä rantoja. Limfjordin varrelta löydät raitista ilmaa, laajoja nummimaisemia ja rikkaan luonnon. Loma  Limvuonon rannalla tarjoaa hyviä elämyksiä niille, jotka etsivät hiljaista ympäristöä, kulttuurielämyksiä ja kaunista luontoa. Limfjordin vuonolla on suuri merkitys alueelle, sillä se tarjoaa laajan valikoiman aktiviteetteja kuten kävelyretkille rannalla, ja vuono on ihanteellinen uimiseen.

12.5_Tanska_2022_F_hiekkarantaa.jpg

Furilla lähin ranta ei ole koskaan kaukana. Rannat ovat enimmäkseen hiekkarantoja, mutta koska kaikki rannat ovat kivisiä ja täynnä simpukankuoria, on hyvä ottaa mukaan sopivat jalkineet, kun lähdet veteen. Täällä on loistavat mahdollisuudet kerätä jännittäviä kiviä ja simpukoita. Furista löytyy useita hyviä rantoja. Vesi on kirkasta ja puhdasta ja syvenee vain hitaasti. Kaukaa koillisessa Færker Odden hiekkadyyni ulottuu Limfjordiin. Furin tällä puolella rannikko koostuu pääosin hiekasta, kun taas saaren vastakkaisella puolella se on hiekkaa ja kiveä. Hyvällä onnella näet myös vuonossa uiskentelevia hylkeitä.

12.5_Tanska_2022_F_kirkko1.jpg

Furin kirkko sijaitsee kauniilla paikalla Stenøren ja Nederbyn välisellä kalliolla, josta on näkymät Limfjordin sinisille vesille. Kirkkoa kutsutaan nimellä Fuur Kirke. Hautausmaalla on muistomerkki merellä päivänsä päättäneille merimiehille. Saaren merellinen menneisyys näkyy myös kirkon sisällä. Se on rakennettu 1100 -luvun alussa osittain graniittilohkoista ja osittain punaisesta kivestä - paikallisesta hiekkakivestä. Kirkon vanhimmat osat, apsidi, kanslia ja pohjoisseinän itäosa, on rakennettu Furin kuuluisasta punakivestä.

12.5_Tanska_2022_F_lauttarannan_palvelut.jpg

Turisti-infosta löydät tietoa Furista ja muusta Skiven-alueesta. Myynnissä on matkamuistoja ja erilaisia ​​laadukkaita tuotteita: käsintehtyjä siveltimiä, puuvillaisia ​​astiapyyhkeitä, julisteita, Fur Bryghus -juomia, Fur saippuaa, Fur -maustesuolaa ja paljon muuta. Varsinaisen turisti-informaation lisäksi Furista löydät myös valikoiman paikallisia tuotteita. Täällä vieraille on tarjolla myös ainutlaatuinen valikoima paikallisia makuja, kuten merilevätuotteita, paikallisia väkeviä herkkuja, suolaa, pestoa, öljyä, hunajaa paikallisilta tuottajilta. Lisäksi saaren savenvalajien valmistamia hyvin erikoisia keraamisia hahmoja. Voit myös vuokrata polkupyöriä Turistinfosta. Infosta saa myös saaren pyöräily- ja patikointikarttoja. Elintarvikkeita ja aamiaissämpylöitä voi ostaa vastapäisestä Dagli Brugsenin ruokakaupasta (avoinna päivittäin 07.30-20.00). Viereisessä puistossa on minigolfrata.

12.5_Tanska_2022_F_satama_palvelut_2_grilli.jpg

Furs Lystbådehavnin kaunis venesatama sijaitsee saaren etelärannalla aivan lauttaterminaalin vieressä. Satama on täynnä toimintaa; lautta saapuu viidentoista minuutin välein ja kalastusalukset pyytävät ostereita, simpukoita ja hummeria. Kuulostaa herkulliselta? Kutter Emma myy hummeria ja ostereita paikan päällä, ja lauantaisin ja pyhäpäivinä voi ostaa tuoretta kalaa sataman kalakärryistä. Satamassa grillikioski Fur Havnekiosk Skuret on avoinna 24h tarjoten kylmiä juomia, jäätelöä, makkaroita, hampurilaisia ym.

12.5_Tanska_2022_F_lauttarannan_krouvi.jpg

Ympäri saarta ja sataman lähellä on monia muita erinomaisia ​​ruokapaikkoja. Fur Færgekro on saaren ruokapaikka, josta on näkymät satamaan ja vuonoon ja jossa voi nauttia hyvän aterian ulkona terassilla tai sisällä. Ruokalistalla on aina tuoretta kalaa muiden hyvien a'la carte -ruokien ohella mm. Wienerschnitzel, Entre cote, simpukoita, isossa pannussa paistettua punakampelaa ja kummeliturskaa. Tietysti tarjolla on myös Fur Bryghus panimon oluita. Aukeaa klo 11:00. Keittiö avoinna klo -20:00 asti.

12.5_Tanska_2022_Furin_panimo.jpg

FUR BRYGHUS PANIMO

Vuodesta 2004 lähtien Fur saarella on ollut oma pieni panimo, joka löytyy pohjoisrannikon metsäiseltä alueelta. Fur Bryghus jon pienpanimo ja ravintola saman katon alla.  Fur Bryghus -panimo sijaitsee Furin läntisimmän pisteen, Lille Knudshovedin lähellä, jossa upean luontoretken jälkeen voit rentoutua hyvän oluen ääressä. Sijainti luonnonkauniilla Furilla - sekä kunnioittava ja intohimoinen lähestymistapa oluenpanoon - on tehnyt Fur Bryghusin tuotteista tunnettuja ja tunnustettuja kaikkialla Tanskassa. 0lut valmistetaan valikoiduista raaka-aineista, ja Furin pohjavesi on täysin ainutlaatuinen oluenpanoon, sillä vuoden mittaisella matkalla se suodattuu saaren hiekkakerrosten ja vulkaanisen tuhkan läpi. Ravintolan ensimmäisessä kerroksessa on panoraamanäkymät panimolle. Siellä valmistetaan ja tarjoillaan yli kymmenen erilaista olutta, mikä houkuttelee sekä paikallisia että ulkomaalaisia ​​etenkin lämpiminä kesäpäivinä. Halutessasi voit osallistua opastetulle panimokierrokselle tai vain nauttia omasta olutta ja hyvää ruokaa panimon omassa ravintolassa (kesäisin myös terassilla). Panimoravintola tarjoilee sesongin menuun perustuvia ruokia, kevyistä lounasruoista 3 ruokalajin menuihin. Voit nauttia ruoan ja oluen lisäksi terassimaisemista Knudeklintin luonnonkauniille niemenkärjelle.


12.5_Tanska_2022_ruotsi_malmo_hotelli_1_2.jpg

MALMÖ HOTELLI***+ sis. illallinen ja aamiainen

Suosittu hotelli sijaitsee kahden korttelin päässä kävelykadulta keskellä Malmön kaupunkielämää. Nauti rentoutuneesta ilmapiiristä vain kivenheiton kävelymatkan päässä Malmön liikkeistä, ravintoloista sekä nähtävyyksistä. Hotelli sijaitsee Gamla Västerin kaupunginosassa. Täältä, kaupungin vanhimmalta ja viehättävimmältä alueelta, löytyvät Malmön parhaat designliikkeet ja taidegalleriat. Malmön suurimmat nähtävyydet, kuten Västra Hamnen sekä Lilla Torg, ovat myöskin lähettyvillä. Jokaisessa hotellihuoneessa ja yhteisissä tiloissa on maksuton, langaton internet-yhteys. Istahda alas minne haluat ja surffaile niin pitkään kuin haluat! Saat ilmaisen internet-yhteyden tunnukset ympäri vuorokauden auki olevasta vastaanotosta. Lahjatavarakauppa, pesulapalvelut, jääpala-automaatti, lukunurkkaus aulassa. Sauna on käytettävissä ilman lisämaksua. Hotellissa on myös ravintola, baari ja kuntosali. Tilaa hotellin aulabaarista olut, lasi viiniä tai pientä purtavaa ruokalistalta.

12.5_Tanska_2022_ruotsi_malmo_hotelli_2_2.jpg

Tekipä mielesi mitä tahansa, löydät varmasti jotain hyvää syötävää yöpymisen hintaan klo 18.00-21.00 kuuluvasta illallisbuffetista! Voit nautti maukkaasta keitosta, salaatista sekä lämpimästä ruoasta. Aamulla klo 07.00-09.00 pääset nauttimaan herkullisesta buffetaamiaisesta, joka sisältää suuren valikoiman ekologisia vaihtoehtoja. kananmunat, Fairtrade-merkityt banaanit, appelsiinimehu, hedelmät, murot ja runsaasti erilaisia leikkeleitä – valitse omat suosikkisi.

12.5_Tanska_2022_ruotsi_malmo_hotelli_3_2.jpg

Kahden hengen huone on kooltaan noin 10-12 m². Se on kalustettu joko kahdella 90 cm leveällä vuoteella, 140 cm leveällä parivuoteella tai kingsize-vuoteella, kirjoituspöydällä ja tuolilla, TV:llä sekä kylpyhuoneella, jossa on joko suihku tai kylpyamme ja WC. 1 hengen huone on noin m² kokoinen ja kalustettu 90 cm leveällä vuoteella, kirjoituspöydällä ja tuolilla, TV:llä sekä kylpyhuoneella, jossa on joko suihku tai kylpyamme ja WC. Kaikki huoneet ovat remontoituja. Hotellihuoneissa on suuri huonekorkeus ja paljaat, kauniit rakenteet. llmainen WiFi.


4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_huvila_1_ulkoa_2.jpg

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_huvila_3_2.jpg

MAJOITUS JYLLANISSA HUVILA*** Sis. Buffetaamiainen ja uima-altaan & saunan vapaa käyttö.

1986 rakennettu huvila sijaitsee aidatulla 1500 tontilla jossa on oma puutarha. Kaunis ranta sijaitsee vain kivenheiton päässä huvilasta ja kutsuu kävelylle. 50 metrin päässä merenrannassa on uima- ja kalastus mahdollisuus. Kauppa ja kyläkrouvi ovat 500 m. päässä. Leipomo-kahvila 600 m. Grilli-pubi 600 m. päässä. Huvilalla on ulkogrilli, puutarhakalusteet avoin ja katettu terassi sekä iso terassiparveke. Tiilestä rakennetussa 585 tilavassa talossa on olohuone jossa on kamina, baari, WiFi, sat-taulu-Tv stereot ja CD-soitiin. Kylän keskustassa on turisti-infossa polkupyörien vuokrausta.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_huvila_2_2.jpg

Katetulta terassilta avautuu merinäköala. Lisäksi on ruokailutila.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_huvila_4_keittio_2.jpg

Täysin varustellussa keittiössä on liesi, liesituuletin, mikroaaltouuni, astianpesukone, jääkaappi & pakastin. Myös pesukone ja kuivausrumpu ovat huvilan asukkaiden käytettävissä.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_huvila_5_uima-allas_2.jpg

SPA-OSASTO

Talossa on 19 sisäuima-allas, 2 hengen poreallas, sauna ja pesutilat. Vieraille löytyy lisäksi 3 kylpyhuonetta joissa on lattialämmitys.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_huvila_6_huoneet_2.jpg

Talossa on 10 avaraa kahden hengen makuuhuonetta joista osalla on suora terassiparvekeelle pääsy. 3 kylpyhuonetta ja sauna-osaston pesutila ovat asukkaiden käytettävissä


MATKAOHJELMA 2022 TANSKA

12.5 Torstai (Päivän ajo 169 km)

Klo 17.15 Helsinki Postitalon edessä oleva retkibussipysäkki josta bussi lähtee kohti Turkua. Lähdemme Helsingistä klo 17.20. Kahvitauko Abc- huoltoasemalla.Turussa ajamme Turun linnan ohi matkalla satamaan. Klo 19.45 bussi saapuu Turun satamaan. Turku Viging Line terminaali klo 20 laivalippujen jako ja laivaan nousu.

12.5_Tanska_2022_Vikingin_uusi_laiva_mp._2.jpg

Klo 20.55 Viking Linen uusi M/S Glory lähtee kohti Tukholmaa. Laivalla yöpyminen 5-8. kannen B-standardi 9,4 m² sisähyteissä 1-4 hengelle joissa on tv, hiustenkuivain. Illallisbuffet 33 € ennakkoon varattuna. Ihastelemme kaunista Turun saaristoa laivan kulkiessa sen läpi.

13.5 Perjantai (Päivän ajo 682 km)

Klo 05.30-06.45 nautimme meriaamiaisen joka kuuluu matkan hintaan. Klo 06.50 laiva saapuu Tukholmaan. Maihin meno. Klo 07 bussi lähtee kohti Etelä-Ruotsia.

12.5_Tanska_2022_Vattern_museon_rantaa.jpg

Klo 10-11 Vätternin rannalla Motalan moottorimuseo jossa on myymälä & ravintola. Ihaillen seuraavaksi Vätternin upeita maisemia jatkamme Smålandiin. Klo13-13.45 Miliseum sotamuseo. Lounastauko. klo 16-17  Hässeholmin sotilas-ajoneuvomuseo. Klo 17.30-18.30 Ruotsin tykistömuseo.

12.5_Tanska_2022_Skanen_tieta.jpg

Jatkamme Skåneen. Klo 19.45 bussi on hotellilla Malmon keskustassa. Klo 19.45.-21.00 illallisbuffet hotellin ravintolassa. Hotellin sauna on käytettävissä ilman lisämaksua.

14.5 Lauantai (Päivän ajo 591 km)

Klo 07.00-09.00 buffetaamiainen. Klo 09.00 bussi lähtee hotellilta. Noin klo 09.15-09.45 ylitämme Juutinrauman 16 km pitkän sillan & tunnelin ja saavumme Tanskaan. Kööpenhaminassa Klo 10.00-11.30 Tanskan sota museo. Sjællandin saarella vielä klo 12.45-14.10 Panzer museum East

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Ison_Belt_silta_2_2.jpg

Ylitämme Ison-Beltin 6790 m sillan ja tulemme Fynille Tanskan toiseksi suurimmalle saarelle, josta ajamme

12.5_Tanska_2022_Langelandin_silta.jpg

Svendborg Sundin siltaa (Svendborgsundbroen), joka ylittää Svendborgin salmen Fynissä sijaitsevan Svendborgin kaupungin ja Tåsingen saarella sijaitsevan Vindebyn välillä. Se on Langelandin saarelle johtavan tien varrella. Silta on 1220 metriä pitkä, pisin jänneväli on 90 metriä ja suurin etäisyys mereen on 33 metrin korkeudessa. Saavumme pitkän omaiselle Langelandin saarelle ihaillen samalla heinikkoisia dyynejä ja saaren upeita hiekkarantoja.  Klo 16.00-17.00 Langelandin linnoituksen kylmän sodan museo.

12.5_Tanska_2022_Vaha-Beltin_silta.jpg

Jatkamme Fynin kumpuilevien maisemien ja kauniiden rantojen kautta kohti Jyllantia ylittäen uuden Vähä-Beltin sillan. Vähä-Belt (tansk. Lillebælt) on Jyllannin niemimaan ja Fynin saaren välissä sijaitseva salmi. Se on noin 50 kilometriä pitkä, leveimmältä kohdaltaan 26 kilometriä ja kapeimmalta kohdaltaan 700 metriä leveä. Salmen ylittää kaksi siltaa, vuonna 1935 valmistunut 1178 m pitkä Vanha silta ja vuonna 1970 valmistunut 1760 m pitkä Uusi silta.

Lounas pysähdys. Marketti ostospysähdys. Noin klo 21.30 saavumme Limvuonon Fur saarella olevalla huvilalle jonne majoittaudumme seuraaviksi 7 yöksi. Makkara & perunasalaatti iltapala mahdollisuus. Iltaisin on mahdollisuus käydä uimassa huvilan sisäuima-altaassa tai rentoutua porealtaassa ja saunassa.

15.5 Sunnuntai  (päivän ajo 233 km)

Aamuisin on aamu-uinti mahdollisuus huvilan sisä-uima-altaassa. Klo 08.00-09.00 buffetaamiainen. Klo 09.00 lähtö bussilla. Saavumme Tanskan suurimpaan kalastussatamaan Hanstholmiin. Satama kasvoi 1960- ja 1970-luvuilla pienen kalastajakylän ympärille. Tänä päivänä valtaosa Pohjanmeren kalasta tuodaan Hanstholmiin. Klo 10.30-12.00 Hanstholmin bunkkerimuseon alueeseen tutustuminen.

12.5_Tanska_2022_Thynin_rantatie1_nummet.jpg

Hanstholmin jälkeen suuntaamme etelään kohti Thyn kansallispuistoa ja ajamme 65 km Länsi-Jyllannin rantatieksi kutsuttua maisemareittiä Thyn kansallispuiston alueella ihastellen Jyllannin Pohjanmeren rannikon hiekkadyyni maisemia. Pysähdymme ihastelemaan maalauksellisia taloja, joita kalastajat rakensivat Stenbjergiin noin vuonna 1900. Vilkaisemme meripelastusasema museon näyttelyn

12.5_Tanska_2022_Thyroborin_aggerin_lautta.jpg

Ylitämme lautalla Limvuonon suun Aggerista Thyborøniin. Hyvällä onnella näemme vuonon rannoilla letkottelevia hylkeitä. Thyborønissa tutustumme klo klo 14-16 Jyllannin merisotamuseoon ja Thyborønin linnoituksen bunkkerialueeseen. Lounasaikaa.

12.5_Tanska_2022_Thybro_meripelastusasema_1.jpg

Pysähdys meripeastusasema museossa. Tutustumme Tanskan kodinturvajoukkojen museoon. Paluumatkalla huvilalle teemme markettipysähdyksen. Klo 19.30 bussi on huvilalla. Illallismahdollisuus.

16.5 Maanantai (päivän ajo 583 km)

Klo 06.30-07.30 buffetaamiainen. Klo 07.30 lähtö huvilalta.

12.5_Tanska_2022_1864_museoalue_ilmasta_3.jpg

Klo 12.00-13.30 Historiecenter Dybbøl Banke Saksa-Tanska 1864 sodan museo ja Dybbølin myllyn näyttely. Klo 14.15-14.35 Saksan Flensburgissa Dönitzin hallituksen Marinenschule Mürvik. Vapaata lounas- ja ostosaikaa Flensbugissa. Markettipysähdys Saksassa. Klo 20.00- bussi on takaisin huvilalla. Illallismahdollisuus.

17.5 Tiistai (päivän ajo 378 km)

Klo 08.00-09.00 buffetaamiainen. Klo 09.00 lähtö bussilla. Klo 11.15-13 Ålborgin varuskunta-/sotamuseo ja klo 13.05-14.00 Merimuseo. Klo 14.10-15.30 Ålborgin keskusta vapaata aikaa. Markettipysähdys. Klo 18.15 bussi takaisin huvilalla. Illallismahdollisuus.

18.5 Keskiviikko (päivän ajo 380 km)

Klo 07.00-08.00 buffetaamiainen. Klo 08.00 lähtö bussilla. Klo 10.15-11.15 Tanskan ilmavoimien ilmailumuseo, shoppi & kahvila. Klo 12.30-14.00 Tanskan Panssarivaunu & tykistömuseo, shoppi ja kahvila. Oksbølin saksalainen hautausmaa.

12.5_Tanska_2022_Tirpitz_majakka_2.jpg

Blåvandshukin niemi ja majakka. Klo 14.30-16.30 lounastauko ja Tirpitz museobunkkeri. Marketti pysähdys. Klo 19.30- bussi on huvilalla. Illallismahdollisuus.

19.5 Torstai (Päivän ajo 400 km)

Klo 07.00-08.00 buffetaamiainen. Klo 08.00 lähtö bussilla. Klo 11.00-12.00 Ribe Viikinkikeskus. Klo 12.05-13.45 Ribe keskustassa Tuomiokirkko, lounas- ja vapaata aikaa. Bunkkerimuseo. Marketti pysähdys. Klo 19.00 bussi on huvilalla. Illallismahdollisuus.

20.5 Perjantai (Päivän ajo 250 km) ALUSTAVA PÄIVÄN OHJELMA

Klo 08.00-09.00 buffetaamiainen. Klo 09.00 lähtö bussilla. Aamupäivällä klo 10.30-11.30 pysähdymme ensin Viborgissa, jossa käymme katsomassa historiallista keskustaa ja tuomiokirkkoa. Kahden järven tuntumassa oleva Viborg on yksi Tanskan vanhimpia kaupunkeja. Klo 12.30-14.00 Gamle Byen elävän historian ulkoilmamuseo Århussissa (22 €). Klo 14.00-15.15 Vapaata aikaa Århusin keskustasa. Markettipysähdys. Klo 17.30 bussi on huvilalla. Mahdollisuus lähteä maistelemaan Fur Bryghus panimorantolan oluita. Illallismahdollisuus.

21.5 Lauantai (Päivän ajo 636 km)

Klo 04.00 herätys. Aamukahvi. Bussin pakkaaminen. Klo 04.15 bussi lähtee huvilalta. Klo 07.15 bussi saapuu Frederikshavnin satamaa. Laivaan ajo. Klo 08.00 Stena Linen Stena Jutlandica lähtee kohti Ruotsin Göteborgia.

4.6_Tanska_2020_sotahistorian_matka_Stena_Line_Tanskanlautta_2.jpg

Stena Linen Stena Jutlandicalla on erinomaiset palvelut, jotka pitävät sinut toimeliaana matkan aikana Ruotsin ja Tanskan välillä, mukaan lukien valikoima baareja, ravintoloita. Matkan hintaan tarjoiltava buffetaamiainen nautitaan klo 08.00-09.15 laivan Food City ravintolassa. C-View baari-kahvilassa voit rentoutua ja nauttia tuoreesta kahvista sekä valikoimasta keksejä, kun taas Cape Horn tarjoaa kahvia ja yksinkertaista ruokaa ja voit katsella isoa TV-ruutua samalla kun nautit kylmästä juomastasi. Matkan aikana voit shoppailla sydämesi kyllyydestä Stena Shopissa. Täältä löydät aitoja löytöjä ja erilaisia tuotemerkkejä, laatuviineistä uusimpiin hajuvesiin. Lyhyen 3 tunnin matka-ajan vuoksi Stena Jutlandicalla ei ole saatavilla hyttejä mutta lepotuolipaikka on varattavissa 22 €.

Klo 11.30 Stena Jutlandica saapuu Göteborgiin. Lähdemme ajamaan kohti Tukholmaa. Matkalla ohitamme Vättern järven, ihaillen sen upeita maisemia. Klo 15.00-16.30 Ruotsin ilmavoimien ilmailumuseo jossa on museo-shop ja ravintola terasseineen. Klo 19.00 bussi saapuu Tukholmaan Viking Linen terminaalille. Klo 20.00 Viking Line M/S Glory lähtee kohti Turkua. Laivalla yöpyminen 5-8. kannen B-standardi 9,4 m² sisähyteissä 1-4 hengelle joissa on tv, hiustenkuivain. Meri-illallinen seisovapöytä juomineen lisämaksusta 35 €.

22.5 Sunnuntai (Päivän ajo 169 km)

Klo 06.00-07.30 laivalla meriaamiainen joka kuuluu matkan hintaan. Klo 07.35 Vikin Linen saapuu Turkuun. Bussi ajaa Turun keskustan kautta Helsinkiin. Matkalla kahvitauko. Bussi on Helsingin keskustassa n. klo 10.30 mennessä.

Bussimatkailu on vaivatonta, sinun tehtäväsi on rentoutua ja nauttia vaihtuvista maisemista. Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastointi, DVD/tv. Bussimatkalla on mm. kahvitauko sekä wc-pysähdyksiä tarvittaessa. Varaa matkalle mukaan Tanskan & Ruotsin kruunuja sekä Euroja. 

Matkalle tarvittan passi tai henkilöllisyyskortti, Covid rokotustodistus ja matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä!  E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Tälle matkalle minimiosallistujamäärä on 15 henkilöä. Mikäli osallistujia on tätä vähemmän, pidätämme oikeuden peruuttaa matka. Tälläisessä tapauksessa peruutus tehdään yleensä viimeistään 4-6 viikkoa ennen matkan lähtöpäivää.

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe