HELATORSTAIMATKA 2020 LIETTUA KAUNAS

21.5_Helatorstai_Kaunas_2020_logo.jpg

21.-24.5 HELATORSTAI 2020 LIETTUA KAUNAS To-Su 4 pv. Hinta: 229 €.

(+60 € 1 hh lisä). 175 € lapset -17 v.  Sis . Eckerö Line laivamatkat, bussimatkat & 3 hotelliyötä*** buffetaamiaisellla Kaunasissa.

Löydä Kaunas ja sen vanha kaupunki goottilaisine- ja barokkirakennuksineen. Kymmenistä museoista kuten Pirumuseosta löytyy kiintoisaa katsottavaa. Hintataso Liettuassa on Suomea edullisempi. Etenkin halvat ravintolahinnat ja tuhti ruoka houkuttavat maistelemaan paikallisherkkuja. Löydä viehättäviä kellariravintoloita ja nauti maistuvasta liettualaisesta oluesta terasseilla tai tunnelmallisissa oluttuvissa. Tee edullisia käsityö- ja meripihkaostoksia kotiin tuliaiseksi.

kaunas1.jpg

KAUNAS 415 000 as.

Liettuan toiseksi isoin kaupunki sijatsee kauniilla paikalla Nemunas ja Neris jokien yhtymäkohdasssa. Kaunasin vanha kaupunki on viehättävä sekoitus eri vuosisatojen arkkitehtuuria ja historiaa. Kirkoista kiinnostuneille löytyy yli 25 kirkkoa kuten Soboras arkkienkeli Mikaelille pyhitetty varuskuntakirkko, goottilainen Vytauksen kirkko ja Pyhän Getrudin renessanssikirkko 1400-luvun lopulta jossa on kaksi kokoajan palavien kynttilöiden täyttämää huonetta, toinen kirkon takana sivurakennuksessa ja toinen kryptassa. Pyhän kolminaisuuden kirkko edustaa pohjois-eurooppalaista renessanssityyliä. Osia vanhasta puolustuslinnasta ympäröi vanhaa kaupunkia.

13.4_Kaunas_vanhan_kaupungin_aukio.jpg

Näkemisen arvoisia ovat kaupunkin raatihuone jota kutsutaan myös "Valkoiseksi joutseneksi".

kaunas_kes_keskusta.jpg

Merkittävä rakennus on myös Ukkosenjumalan vanha Hansakauppiaitten talo 1400-luvulta.

kaunas_vanha_kaupunki.jpg 25.5_Kaunas_217.jpg

Vanhassa kaupungissa on mukava kävellä. Siellä on myös lukuisia pikku shoppeja, viehätäviä ravintoloita ja kahviloita.

kaunas_kes_pkatu.jpg

Kaupungin kaunein kävelykatu on Vilnius gatve yhdistää kaupungin vanhan ja uuden puolen toisiinsa.

kaunas_keskusta_kuvat.jpg

1,7 km pitkällä Laisves alejalla kaupungin uuden puolen pääkadulla on puolestaan paljon kauppoja, ravintoloita ja kahviloita.

liettua_matkamuistoja.jpg

Vanhan kaupungin matkamuistomyymälöissä ja gallerioissa turisteille on tarjolla meripihkaa ja pellavaa monessa muodossa sekä myös kaikkia mahdollisia käsitöitä. Kaunasissa on shoppailijoille useita isoja ostoskeskuksia kuten Akropolis, Mega, Molas, Urmas, Iki. Matkamuistomyymälöitä esim. Savex, meripihkakoruja Amberline.

10.5_kaunasin_linna_2018.jpg

KAUNASIN LINNA

Kaunasin Linna on yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. 1200-luvulla alunperin rakennettu linna on näytellyt merkittävää roolia Liettuan historiassa ja sen hallinnasta on käyty monia taisteluita. Linna on Liettuan vanhin kivilinna ja siten merkittävä rakennus koko maan mittakaavassa. Nykyään linnan tiloissa toimii museo, jossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä. Kaunasin linna sijaitsee vanhankaupungin kupeessa, lähellä Nemunas- ja Nerisjokien yhtymäkohtaa. Linnan yhteydessä on suuri vehreä puisto, joka levittäytyy jokien rannoille.

KAUNASIN MUSEOT & NÄHTÄVÄÄ

Kaunasissa on noin 30 museota kuten mm. Pirumuseo jossa on 3000 perkeleen kuvatusta, Kivi ja Korumuseo, Keramiikka- ja posliinimuseo

kaunas_elaintieetellinen_museo.jpg

EläintieteellinenmuseoNukketeatteri museo, Posti ja telemuseo, Urheilumuseo, Ilmailumuseo, Kansanmusiikin ja soittimien museot.

apteekki_ja_lketiedemuseo.jpg

Lääketiede ja apteekkimuseo, Opetus ja koulumuseoSotamuseo sekä Kaunasin yhdeksännen linnakkeen museo. Nähtävää taiteen ystäville tarjoavat yli 11 galleriaa kuten M.K Ciurlionisisin taidegalleria, Eglės Galerija, Kauno Langas, Meno Namai, Meno Parkas. Kaunasin tekojärven lähellä sijaitsee vaikuttava Pazaislisin luostari. Rakennus on myöhäisbarokin helmi.

10.5_kaunas_sotamuseo_1.jpg

kaunas_sotamuseo.jpg

SOTAMUSEO

Vytautas Suuren sotamuseo  on sijoitettu uusklassista tyyliä edustavaan suureen rakennukseen Kaunasissa. Museon etupihalla on useita sotilashenkilöitä kuvaavia realistisia veistoksia ja ikuinen tuli 1918–1923 Liettuan itsenäistymiseen ja vapaustaisteluun liittyneiden kaatuneiden muistoksi. Pihalla on kaksi neuvostoliittolaista 45 mm:n panssarintorjuntatykkiä ja kevyt telatykki. Museon päähallissa on kopiovaloksia 1600-luvun tykeistä, ruhtinaiden kuvia sekä Liettuan suuriruhtinaskunnan ja suuriruhtinaiden kuvia.

10.5_kaunas_sotamuseo_2.jpg

Museossa on merkittävä 1700-luvun kiväärien ja pistoolien kokoelma, johon kuuluu runsaasti musketteja. Toinen edellistä suppeampi kokoelma on ensimmäisen maailmansodan saksalaisia kranaatinheittimiä ja jalkaväkiaseita, joita oli saatu sotasaaliiksi Bermontin joukoilta, joiden mukana taistelivat myös baltiansaksalaiset Liettuan itsenäistymistä vastaan. Museossa esitellyistä siviilitapahtumista merkittävin on Atlantin ylilentoyrityksestä jäljelle jäänyt lentokoneen hylky. Onnettomuus johti kahden liettualaisen lentäjän kuolemaan. Osan näyttelystä muodostavat liettualaisten itsenäisyystaistelijoiden graniittinimitaulut.

1.8_air_show_kaunas_ilmailumuseo_1.jpg

1.8_air_show_kaunas_ilmailumuseo_2.jpg

LIETTUAN ILMAILUMUSEO

Suurin osa kokoelmasta on omistettu Liettuan ilmailun historialle.Se sisältää noin 40 lentokonetta, eri lentokoneiden malleja, purjelentokoneita ja helikoptereita eri ajoilta mm. kotitekoinen helikopteri. Ilmailumuseon yhteydessä on myös palokuntamuseo.

kaunasin_keskitysleirin_muistomerkki.jpg

KAUNASIN IX LINNOITUS JA KAUNASIN KESKITYSLEIRIN MUISTOMERKKI & MUSEO

1800 luvulla Tsaarinvallan aikoihin Kaunasista tehtiin linnake lännestä tulevien hyökkäysten varalta ja kaupungin ympärille rakennettiin yhdeksän linnoitusta, jotka ensimmäisessä maailmansodassa osoittautuivat käyttökelvottomiksi vanhentuneen tykistön takia. Näistä parhaassa kunnossa on linnoitus numero 9, IX Fortas. Linnoituksesta tuli toisen maailmansodan johdosta juutalaisten joukkomurhan symboli, sillä sen myöhempi käyttötarkoitus oli Kaunasin ghetton puhdistaminen. Natsimiehityksen aikana yli 50.000 henkeä teloitettiin täällä. Linkki Kaunasin yhdeksännen linnakkeen museo.

kaunas_kes_elintarha.jpg Myöskin maan ainoa eläintarha (5 €) jossa on 250 eläinlajia ja kasvitieteellinen puutarha löytyvät kaupungista. Kaunasissa pääsee matkustamaan myös kahdella 1930-luvulla rakennetulla köysiradalla.

10.5_kaunas_ravintolat.jpg

liettuan_ruokakuvia.jpg

Ravintolat ja iltaelämä  (Lue Kulttuurimatkailijan Kaunas blogi)

Ravintoloiden hintaso on Tallinnaa ja Vilnaa edullisempi. Pääruoka keskitasoisessa ravintolassa tai bistrossa 6-10 € ja oluttuoppi 1,50-2,50 €. Liettua on tunnettu oluistaan joita kannattaa maistella tunnelmallisissa panimoravintoloissa kuten Rambynas, Panimoravintola Avilys jossa mm. olutkeittoa ja hunajaolutta, Bravaria -panimoravintola. Kokemisen arvoisia ovat perinteiset liettualaiset ravintolat kuten Bernelių Uzeiga, Delano, Forto Dvaras, Katpėdėlė, riistaravintola Medziotojų Uzeiga tarjoaa mm. hirveä ja majavaa, Metu Laikaij, Čili Kaimas tai Carlston, Master Grill -Steak house. Ainakin kerran kannataa maistaa cepelinai-peruna taikinaa joka on täynnä jauhelihaa, juustoa tai sieniä. Muita perinneruokia on bulviniai blynai - raastettu peruna pannukakkuja ja kylmä sokerijuurikkaan keitto tarjoillaan keitetyillä perunoilla. 

kaunas_yelm.jpg

Kymmenissä baareissa löytyy valinnan varaa kuten Grazy House, SkliautasAmerigos- biljard & bowling, Straikas - biljardi & keilailu tai Sporto Baras. Music-klubeja  on useita kuten Amerika Pirtyje, Combo, Ex-it, Metelica, Papa Jazz, Siena, Sin, Zemyn upe. Kaunasissa voi todellakin bailata aamuun asti.

akropolis_shopping-centrum.jpg5 minuutin kävelymatkan päässsä hotellilta on Akropolis ostos- ja  viihdekeskus. Siellä on 60 liikettä, 24 kahvilaa, ravintolaa ja baaria, yökerho, casino, luistinrata, keilahalli, elokuvateattereita ym.


HOTELLI KAUNASISSA

kaunas_hotel3.jpg

HOTELLI*** KAUNASISSA

Hotelli sijaitsee Kaunasin keskustassa. Moderneja 2-3 hh:ita joissa sat-tv, kylpyhuone jossa on hiustenkuivaaja. V. 2008 rakennetussa hotellissa on hissi, ravintola ja näköalabaari. Vieressä on kauppakeskus, kahviloita ja pizzerioita. Vastaapäätä on linja-autoasema ja rautatieasemallekin on 300 m. joten pääset helposti tekemään päiväretken Vilnaan. 5 min., kävelymatkan päässä on iso Akropolis ostoskeskus kauppoineen ja ravintoloineen.


MATKAOHJELMA

21.5 Helatorstai

Klo 08.00- kokoontuminen Hki Länsisatama Länsiterminaali 2. Laivaan pääsee klo 08.30 asti!. Klo 09.00 Eckerö Linen Finlandia lähtee Tallinnaan. Hytit ja aamiaisbuffet 1.kattaus klo 08.30- lisämaksusta 15 €. Klo 11.15 Eckerö line saapuu Tallinnan satamaan A-terminaaliin. N. klo 11.30- bussi lähtee Tallinnasta A-terminaalin edestä. Käymme Tallinnan ulkopuolella Viron Vapaustaistelujen museossa. Kahvitauko n. klo 15 Viro-Latvia rajalla.

liettua_taukopaikka_ruoka.jpg

Liettuan rajan jälkeen n. klo 19 pidämme tauon.  Bussi on noin klo 22.30 mennessä Kaunasissa.

22.5 Perjantai

Buffetaamiainen klo 7-10. Omatoimista ohjelmaa.

23.5 Lauantai

Buffetaamiainen klo 7.30-10. 30. Omatoimista ohjelmaa. Ooppera klo 18.30 ?

24.5 Sunnuntai

Buffetaamiainen klo 06.30 jonka jälkeen klo 07.00 lähdemme ajamaan kohti Tallinnaa. Riaan keskustassa puoliltapäivin vapaata aikaa tunti tai mahdollisuus käydä Latvian sotamuseossa.

ruokapaikka_lido_riika.jpg

Riiassa pidämme ruokatauon Lido ravintolassa jonka kolmesta ravintolamaailmasta jokainen voi valita mieleisensä. Latvia/ Viro rajalla pysähdys edullisille alkoholiostoksille. Noin klo 17.45 bussi saapuu Tallinnan satamaan. Klo 18.30 Eckerö Linen Finlandia lähtee Helsinkiin. Klo 21.00 Eckerö Linen Ms Finlandia saapuu Helsingin Länsisatamaan.

29.3_paasiainen_kalevin_bussi.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, wc, ilmastointi, jääkaappi, DVD/tv. Bussimatkalla on mm. kahvitauko & ruokatauko. Varaa matkalle Euroja. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä

E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003     

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.