HELATORSTAIMATKA 2024 LIETTUA KAUNAS

9.-12.5__HELATORSTAI_KAUNAS_2024_to-su_4_pv._logo.jpg

9.5_KAUNAS_2024_vanhankaupungin_tori_2_terasseja.jpg

9.-12.5 HELATORSTAI 2024 LIETTUA KAUNAS To-Su 4 pv. 310 €.

Sis . Eckerö Line laivamatkat, bussimatkat suomalaisen matkanjohtajan johdolla, 3 hotelliyötä*** buffetaamiaisellla Kaunasissa. 375 € 1hh.

Liettuan toiseksi suurimmassa, historiaa henkivässä kaupungissa upeat maisemat, omintakeinen arkkitehtuuri, monipuoliset riennot ja ainutlaatuinen opiskelijakaupungin tunnelma odottavat sinua!

Kaunasi on ehkä myös maan aidoin kaupunki. Arkkitehtuuriltaan se on merkittävä suurelta osin koskemattomien sotien välisten rakennustensa vuoksi, joille on myönnetty Euroopan kulttuuriperintömerkki. Koska Kaunasista löytyy runsaasti historiaa ja tietoa, siellä on myös paljon museoita (43 kpl,) ja gallerioita (15 kpl.). Voit tutustua kaikkeen kansanmusiikin historiasta Liettuan kuninkaallisiin, matkustaa ajassa vuoden 1929 art deco huoneistoon, ihailla nykytaidetta, oppia maailmansodista ja linnoituksista tai vierailla atomibunkkerissa.

kaunas_keskusta_kuvat.jpg

Kaunasiin matkustaessa kannattaa käydä ainakin muutamassa siellä sijaitsevassa museossa. Perusnäyttelyiden lisäksi niissä on mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyitä. Historialliset, taide-, muisto- tai muiden aihepiirien museot ovat hyvä mahdollisuus tutustua kaupungin ja alueen kulttuuriin sekä historiaan, avartaa omaa näkemystään ja viettää aikaa mielekkäästi! Tutustu rohkeasti kaupungin kulttuurikohteisiin! Näkemistä riittää taideteoksiksi muuttuneista rakennuksista gallerioihin, designpuodeista boheemeihin kahviloihin. Kaunasin kulttuurielämä on tunteikasta ja inspiroivaa. Se on hengeltään nuorekasta ja uutta, siksi jokainen taiteen rakastaja löytää oman soppensa Kaunasista.

kaunas_vanha_kaupunki.jpg

KAUNAS 415 000 as.

Liettuan toiseksi isoin kaupunki sijatsee kauniilla paikalla Nemunas ja Neris jokien yhtymäkohdasssa. Kaunasin vanha kaupunki on viehättävä sekoitus eri vuosisatojen arkkitehtuuria ja historiaa. Kirkoista kiinnostuneille löytyy yli 25 kirkkoa kuten Soboras arkkienkeli Mikaelille pyhitetty varuskuntakirkko, goottilainen Vytauksen kirkko ja Pyhän Getrudin renessanssikirkko 1400-luvun lopulta, jossa on kaksi kokoajan palavien kynttilöiden täyttämää huonetta, toinen kirkon takana sivurakennuksessa ja toinen kryptassa. Pyhän kolminaisuuden kirkko edustaa pohjois-eurooppalaista renessanssityyliä. Osia vanhasta puolustuslinnasta ympäröi vanhaa kaupunkia.

9.5_KAUNAS_2024__vanha_kaupunki_ilmakuva.jpg

VANHAKAUPUNKI

Kaunasin vanha kaupunki on kaupungin vanhin osa, joka levittäytyy jopa 144 hehtaarin alueelle. Sen rakennuksissa näkyy gotiikan, renessanssin ja barokkityylin piirteitä. Vanhakaupunki on laaja ja sokkeloinen korttelisto, jossa on paljon kaupungin kaikkein tärkeimpiä nähtävyyksiä. Niihin kuuluvat linna, kaupungintalo, useita hienoja kirkkoja ja unohtumattomia katunäkymiä. Vanhankaupungin keskusaukio on kaupungin huomattavin aukio, ja sen kaunein rakennus on kaupungintalo. Aukion laitamilla on monia hienoja rakennuksia.

25.5_Kaunas_217.jpg

Vanhakaupunki on yhdessä keskustan uuden puolen kanssa osa keskustaa (Centras), jossa asuu vain 15 000 ihmistä. Vanhakaupunki on laaja ja sokkeloinen korttelisto. Vanhankaupungin ravintolat houkuttelevat eniten turisteja ja juhlatuulella olevia paikallisia, mutta se on paikallistenkin keskuudessa suosittu paikka mennä päivisin kahville ja kävelylle. Siellä on paljon kaupungin kaikkein tärkeimpiä nähtävyyksiä, joihin kuuluvat linnake, kaupungintalo, useita hienoja kirkkoja ja unohtumattomia katunäkymiä. Kannattavaa on myös kävellä joenrannalle katsomaan Vytautas Suuren nimeä kantavaa kirkkoa, joka on kaupungin vanhin kirkko.

9.5_KAUNAS_2024_uuden_kaupungin_kavelykatu_1.jpg

VAPAUDEN BULEVARDI (LAISVĖS ALĖJA)

Kaunasin vierailuun kuuluu kävely uudemman kaupunginosan tunnetuimmalla kadulla, joka on yksi pisimmistä kävelykaduista Euroopassa. Kadun pituus on noin 1,7 km, ja se on rakennettu itä–länsisuuntaan. Vapauden bulevardilla on hyvä tilaisuus tutustua Kaunasin ainutlaatuiseen ja moninaiseen sotien välisen modernismin rakennusperinteeseen, joka heijastaa kaupungin sen ajan ajatusmaailmaa.

9.5_KAUNAS_2024_uuden_kaupungin_kavelykatu_2.jpg

Kaunas on edelleen yksi harvoja kaupunkeja maailmassa, johon on rakennettu niin paljon modernistisia ja Bauhaus-tyylisiä rakennuksia. Monet niistä ovat säilyneetkin: Liettuan posti, Kaunasin valtiollinen musiikkiteatteri, Liettuan pankki ja monia muita. Vapauden bulevardilla voi nähdä myös Vytautas Suuren muistomerkin ja sotien välisen ajan liettualaisen iskelmämusiikin uranuurtaja Daniel Dolskisin patsaan suihkulähteen luona. Kadun reunoilla on lukuisia kahviloita, baareja, ravintoloita ja kauppoja. Täällä paikalliset käyvät kävelyillä ja tapaamassa toisiaan.

9.5_KAUNAS_2024_vanhankaupungin_paakatu_2.jpg

VILNAN KATU (VILNIAUS GATVĖ)

Vilnan katu on vanhankaupungin tärkein ja kaunein katu. Se on keskiaikaien Vilnaan johtaneen tien osa. Katu on ainoastaan jalankulkijoiden käytössä. Kesäisin se täyttyy etenkin kahviloiden terasseista, ja sillä on aina eläväistä ja nykyään myös hyvin kansainvälistä tunnelmaa. Vanhan kaupungin matkamuistomyymälöissä ja gallerioissa turisteille on tarjolla meripihkaa ja pellavaa monessa muodossa sekä myös kaikkia mahdollisia käsitöitä.

9.5_KAUNAS_2024_vanhankaupungin_paakatu_1_terasseja.jpg

Vilnius gatve yhdistää kaupungin vanhan ja uuden puolen toisiinsa. Sen varrella on monia kiintoisia kauppoja, monipuolisesti erilaisia ravintoloita ja yöelämää. Myös monet sivukadut ovat tutustumisen arvoisia.

9.5_KAUNAS_2024_kaupungintalo_1.jpg

KAUPUNGINTALO

Kaunasin kaupungintalo on ainutlaatuinen rakennus, joka antaa vanhan kaupungin keskusaukiolle viimeisen silauksen. Alkuperäinen kaupungintalo ilmestyi kauppatorille, joka oli Hansaliiton aikoihin vilkas kauppapaikka ja tärkeän kauppareitin varrella. Torin merkittävin rakennus on raatihuone. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1542. Arvokas rakennus huokuu gotiikan, barokin ja varhaisklassismin henkeä, pääjulkisivun siro torni kurottelee taivaalle korkeana kuin joutsenen kaula. Muotojensa ja väriensä takia raatihuonetta kutsutaankin usein ”valkoiseksi joutseneksi”. Sen 53-metrinen torni on vanhan kaupungin korkein rakennus. Nykyinen raatihuone ei ole alkuperäinen. Aiempi tuhoutui tulipalossa ja myöhemmin se rakennettiin uudelleen.

Raatihuoneen tehtävä on eri aikoina vaihdellut: se on ollut kaupungin suurin tori- ja markkinapaikka, siellä on käyty käräjiä, se on toiminut vankilana ja tavaravarastona. Taloa rakenneltiin lisää renessanssityyliin 1600-luvulla, ja 1770-luvulla se sai kolmannen lisäyksen, jolloin siihen ilmestyi barokkipiirteitä. 1800-luvulta eteenpäin kaupungintalo alkoi jatkuvasti saada erilaisia rooleja, ja yhdessä vaiheessa se oli kirkko,  ja vasta vuonna 1869 siitä tuli kaupungintalo. Kaupungintalon kellarissa on ollut yhdeksän vahan sulatusuunia. Yhden uunin voi nähdä raatihuoneen sisäänkäynnin luona. Se on ainutlaatuinen malli 1400-luvun vahansulatusuunista. Nykyään raatihuoneella vihitään avioliittoja ja järjestetään virallisia tapahtumia.

Kaunasin kaupunginmuseo toimii myös raatihuoneella. Sinne on kerätty tietoa ja valokuvia kaupungin historiasta, tieteestä, teollisuudesta, kulttuurista, taiteesta sekä arkeologiasta. Aikuisilta 4 euron, eläkeläiset 2 €. Avoinna: ti–la klo 10–18, su 10-16i.

9.5_KAUNAS_2024_vanhankaupungin_tori_1.jpg

KAUNASIN RAATIHUONEEN TORI

Vuonna 1408 Kaunasille myönnettiin Magdeburgin oikeudet, jotka antoivat kaupungille mahdollisuuden itsehallintoon ja kaupankäyntiin. Kaupungin ytimenä oli kauppatori ja kaupungin hallinto. Tärkein kauppareitti kulki nykyisen Raatihuoneentorin läpi, sielläkin oli tori. Kauppiasperheet asettuivat tämän aukion ympärille, rakensivat sinne taloja ja perustivat kauppoja. Kun kaupunki liittyi Hansaliittoon, aukiosta tuli entistä tärkeämpi, koska se toimi kaupungin ja ympäröivän alueen kaupan keskuksena. Torilla käytiin kauppaa ja julistettiin maistraattien päätöksiä, sinne oli pystytetty myös häpeäpaalu, jossa rikollisia rangaistiin. Raatihuoneen aukion talossa numero 29 voi nähdä kolmen eri tyylikauden piirteitä; goottilaisia, renessanssisia ja klassisia. Talo on palvellut apteekkina, postina ja erilaisina kauppoina, siinä on ollut myös pieniä pajoja sekä asuintiloja.

9.5_KAUNAS_2024_jesuittaluostarikoulu.jpg

KAUNASIN PYHÄN FRANCISCO XAVIERIN JESUIITTAKIRKKO

Raatihuoneen torin eteläpuolta hallitsee barokkityylinen jesuiittakirkko, jonka toisella puolella on luostari ja toisella koulu. Varhaisbarokkityylisen, suorakulmion muotoisen ja kaksitornisen kirkon rakentaminen alkoi vuonna 1666, mutta se vihittiin käyttöön vasta vuonna 1759. Jesuiittaluostarin terassilla on näköalatasanne, jolta voi ihailla Raatihuoneentorin ja vanhan kaupungin näkymiä. Vuosina 1819-1823 kirkon vieressä olevassa koulussa opetti ja asui romantiikan ajan runoilija Adomas Mickevičius. Siitä muistuttaa koulurakennuksessa oleva muistolaatta. Nykyisin koulu toimii jesuiittojen lukiona.

9.5_KAUNAS_2024_linnake_1.jpg

KAUNASIN LINNA

Linna on yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Kaunasin linna on paikalla, jolta näkee Memel / Niemen- ja Nerisjokien yhtymäkohdan, ja se rakennettiin 1300-luvulla saksalaisten ristiretkeläisten hyökkäyksien torjumiseksi. Linna on näytellyt merkittävää roolia Liettuan historiassa ja sen hallinnasta on käyty monia taisteluita. Tämä ei ole vain yksi Liettuan ensimmäisistä kivilinnoista, vaan myös ainoa, jossa on

9.5_KAUNAS_2024_linnake_2.jpg

kaksi riviä puolustavia muureja. Goottilaisen puolustusrakennelman ympärille luotiin asutus, joka kasvoi nykyiseksi kaupungiksi. Kaunasin linna mainitaan kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1361. Kaunaksen ensimmäiset asumukset ja kauppatalot rakennettiin muurien viereen, ja asutusta linnan ympäristössä on ollut ainakin 1300-luvun puolivälistä lähtien. Vaikka linna kunnostettiin useita kertoja, se menetti merkityksensä vuonna 1408, kun Kaunasille myönnettiin Magdeburgin kaupunkioikeudet ja tuli Hansaliiton jäsen, ja silloin niin kauppiaat kuin muutkin siirtyivät muutaman sadan metrin päähän, nykyiselle vanhan kaupungin keskusaukiolle. 1500-luvulla linna toimi vankilana, ja väitetään, että siellä kuolleet vangit kummittelevat etenkin linnakkeen alla olevissa tunneleissa.

9.5_KAUNAS_2024_linnake_3.jpg

KAUNASIN LINNAN MUSEO

Näyttelyt on järjestetty linnan tornin viidelle alueelle. Ne houkuttelevat sekä historiallisia tosiasioita ja autenttisia näyttelyitä etsiviä vierailijoita. Linnan tornin ensimmäisessä kerroksessa on esitelty Kaunasin linnan tärkeimmät historialliset faktat sekä linnakuvia eri ajoilta, autenttisia ja jäljennettyjä näyttelyitä, jotka todistavat linnan puolustus- ja muista toiminnoista. Näet myös animoidun linnan piirityksen vuodelta 1362 ja linnan jälleenrakennusten 3D-visualisointeja 1400- ja 1900-luvulta. Linnan tornin toisessa kerroksessa sijaitsevassa näyttelyssä näet tyylitellyn Kaunasin linnan mallin ja kokeiltuasi joitain sen ajan rekonstruoituja asusteita pääset tuntemaan olosi vanhaksi Kaunasin asukkaaksi.

9.5_KAUNAS_2024_linnake_4_museo.jpg

Ensimmäisen kerroksen arkeologisissa lasikaapeissa on osia varsijousen ja ballistan nuolenkäristä, keihäänkärjistä, kirveestä ja keraamisten esineiden palasista, jotka löydettiin vuoden 1362 kulttuurikerroksesta, joka on Saksalaisen ritarikunnan linnan piirityksen ajalta. Tyylitellyssä linnavankilassa pääset kokeilemaan keskiaikaisia ketjuja tai napsauttamaan häpeän napaan rajoittuvaa kuvaa, jota käytettiin Länsi-Euroopassa 1500-1800-luvulla rikollisten rankaisemiseen. Linnan haamu asettuu linnan holviin – videoprojektioon liittyy vaikuttavia aseiden kolinaavia ääniä, nauhoittavia hevosia jne. Linnan tornin kolmannessa kerrokseksen lasitetusta tiilestä keramiikkafragmentti -näyttelyssä pääset tutustumaan rekonstruoiduista 1700-luvun kivitavaroista, kuten kattiloista, kulhoista ja pannuista sekä 18 lasitettua ja lasittamatonta laattapalaa, reunus- ja friisilaattapalat sekä täysin säilyneet laatat. Avoinna ti-la 10-17. Aikuiset 4 €, eläkeläiset.

9.5_KAUNAS_2024._rantapuisto_patsas.jpg

Linnan luona on lähes seitsemän metriä korkea pronssinen ”Vapaustaistelija” -patsas.

9.5_KAUNAS_2024_paavin_patsas.jpg

SANTAKOS ELI JOKIEN RISTEYKSEN PUISTO
Puistoa kutsutaan Kaunasin sydämeksi. Puistossa kävellessä voi nähdä miten Memel / Nemunas- ja Neris joet sulautuvat yhteen. Jokien risteyksen puistossa on paljon nähtävyyksiä: muinaisten pakanallisten riittien alttari, Paavin kukkula, jossa paavi Johannes Paavali II vieraili ja piti jumalan palveluksen vuonna 1993, Johannes Paavali II:n patsas, Pyhän Yrjön kirkko ja siihen kuuluva bernhardiiniluostari sekä Kaunasin linna.

9.5_KAUNAS_2024_pyhan_yrjonkirkko_1.jpg

 KRISTITTYJEN MARTTYYRI PYHÄN YRJÖN KIRKKO JA BERNHARDIINILUOSTARI

Linnan vieressä oleva kirkko ja sen yhteydessä oleva luostari on kuten valtaosa Kaunasin kirkoista roomalaiskatollinen. Vuosina 1492-1502 rakennettu Pyhän Yrjön kirkko on säilynyt goottilaisena kaikista sotien ja tulipalojen jälkeisistä jälleenrakennuksista huolimatta. Tämä myöhäisgoottilaistyylinen pyhäkkö on yksi viidestä vuosina 1495-1510 rakennetusta kirkosta, jotka kuuluvat Liettuan arkkitehtuurin kansalliseen perintöön. Pyhän Yrjön kirkko annettiin bernhardiini munkeille, jotka olivat asettuneet kaupunkiin.

9.5_KAUNAS_2024_pyhan_yrjonkirkko_2.jpg

Danzigilaisen arkkitehti Michael Enkingerin pyhät rakennukset, jotka jo aikanaan olivat kuuluisia teostensa omaperäisyydestä, ja aikalaistensa ihailemia, ovat merkittäviä tähän päivään asti. onna 1812 Napoleonin
armeija käytti kirkkoa jauhovarastonaan ja kirkko vaurioitui pahoin. Neuvostomiehityksen aikana kirkko muutettiin lääkevarastoksi. Vuonna 2005 kirkko palautettiin bernhardiinimunkeille. 1700-luvulla kirkkoa koristeltiin barokkityyliin, sen saarnastuoli, urkuparvi ja puinen lehteri sekä kahdeksan alttaria ovat siltä ajalta. Osa niistä on säilynyt tähän päivään asti. Kirkon sisätiloja hallitsevat goottilaisajalta säilyneet elementit, koristelu on barokkista. Kirkon etelälaidalla on toimiva luostari. Nyt restauroituun kirkkoon voi mennä hetkeksi käymään, ja samalla voi kierrellä kirkon ympäristössä, jossa on useita kauniita rakennuksia.

9.5_KAUNAS_2024__tuomiokirkko.jpg

KAUNASIN PYHIEN APOSTOLIEN PIETARIN JA PAAVALIN KATEDRAALI

Kaunasin tuomiokirkko Pietarin ja Paavalin basilika on ainoa goottilaistyylinen basilika ja suurin goottilainen sakraalityyppinen rakennus Liettuassa. Vaikka katedraalia alettiin rakentamaan vuonna 1413, sitä kunnostettiin useita kertoja ja se sai arkkitehtuuriltaan renessanssin, barokin, klassismin, uusgoottilaisen ja uusbarokin arkkitehtonisia piirteitä. Kirkko oli yksi Liettuan ensimmäisiä tiilirakennuksia. Tuomiokirkossa on 9

9.5_KAUNAS_2024__tuomiokirkko_2.jpg

alttaria, joista uusin on paavi Johannes Paavali II pyhäinjäännöksillä ja kuvalla. Sakastin ensimmäisen a toisen kerroksen kristalliholveilla on erityinen arvo. Ne ovat myöhäisgotiikan koristeellisia rakennelma, joiden
muuraaminen oli korkein mestaruuden todiste. Holvit ovat hyvin laajoja eurooppalaisella mittapuullakin. Siunatun Sakramentin kappeli on äärimmäisen alkuperäinen; se on kuin pieni kirkko, kirkossa ja koristaa katedraalia puisella sisustuksellaan. Papin ja runoilijan Jonas Mačiulis-Maironisin hauta on rakennuksen eteläseinässä. Tuomiokirkkoon on haudattu myös piispa Motiejus Valančius ja Liettuan ensimmäinen kardinaali Vincentas Sladkevičius. Katedraalin sisätilat kruunaavat upeat urut; kuuluisa säveltäjä ja urkuri Juozas Naujalis soitti näillä uruilla. Kirkkoon pääs sisälle tutustumaan sisälle, muulloin paitsi kirkonmenojen aikaan.

9.5_KAUNAS_2024__ukkosen_jumalan_talo.jpg

UKKOSEN JUMALAN TALO
Taloa pidetään Liettuan ainoana kaupparakennuksena, joka olisi kuulunut Hansakauppiaille. Se on vanha, alkuperäinen goottilaisen arkkitehtuurin muistomerkki, joka on rakennettu 1400-luvun jälkipuolella. Rakennus on muurattu tiilistä, siinä on hyvin koristeellinen päätykolmio ja tilavia kelareita. Rakennuksen pääjulkisivu on
koristeltu suorakulmaisin, koristeellisin syvennyksin ja lasitetuista kivistä tehdyllä auringon symbolilla. Talon alkuperäistä käyttötarkoitusta ei tiedetä. Legenda kertoo rakennuksen seiniltä löytyneistä ukkosen jumalan veistoksista ja ikuisia tulia polttaneista papittarista, mutta tutkijoiden löytämä huomattavan suuruinen esinekokoelma viittaa siihen, että rakennus olisi toiminut Hansakauppiaiden kauppapaikkana. Talo on todennäköisesti rakennettu kauppatarkoituksiin. Ukkosen jumalan nimi on voitu antaa myöhemmin korostaen Kaunasin kauppiaiden riippumattomuutta. Toisaalta sillä on ehkä haluttu kunnioittaa Liettuan vanhan uskonnon, pakanallisuuden perinteitä. Talossa on myös puolalaisen runoilija Adam Mickiewicz museo. Mickiewicz oli yksi merkittävimmistä romantiikan ajan runoilijoista. Hän asui Kaunasissa.

9.5_KAUNAS_2024_gertrudin_kirkko.jpg

KAUNASIN PYHÄN GERTRUDIN KIRKKO

Kirkko on rakennettu 1400-luvun jälkipuolella. Se on yksi hienoimmista goottilaisista monumenteista Liettuassa.

9.5_KAUNAS_2024_gertrudin_kirkko_2.jpg

Pyhimäpänä Pyhän Gertrudin kirkossa pidetään krusifiksiveistosta, joka on jo pitkään tunnettu sen armostaan. Kirkon vieressä olevassa kynttiläpyhäkössä voi sytyttää kynttilän, joka palaa
seitsemän päivää. Niiden päivien aikana rukoillaan kynttilän sytyttäjän rukouksia. Näin opetetaan myötätuntoa tuntemattomia ihmisiä kohtaan.

9.5_KAUNAS_2024__kristuksen_ylosnousemuksen_kirkko_1.jpg

KRISTUKSEN YLÖSNOUSEMUKSEN KIRKKO

Baltian maiden suurin basilikatyyppinen kirkko. Monumentaalinen kirkko rakennettiin vuosina 1932–1940 Liettuan itsenäistyttyä. Vuonna 1922 syntyi ajatus rakentaa kirkko, joka symboloi kiitosta Jumalalle takaisin saadusta vapaudesta. Kaunasin kaupunki valittiin paikalle, koska Liettuan historiallinen pääkaupunki Vilna oli osa Puolaa vuosina 1920-1939. Työt oli jo saatu päätökseen sisätöiden viimeistelyä ja ulkoseinien rappausta
lukuun ottamatta, kun Liettua menetti itsenäisyytensä ja kirkko vuonna 1940 takavarikoitiin ja Neuvostomiehitys kuitenkin pysäytti rakentamisen. Rakennus takavarikoitiin ja Stalin määräyksestä sitä käytettiin vuodesta 1952 lähtien radiotehtaana. Vuonna 1990 kirkko palautettiin seurakunnalle, kirkon entisöinnin aikana sen projektiin tehtiin joitain muutoksia.

9.5_KAUNAS_2024__kristuksen_ylosnousemuksen_kirkko_3.jpg

Kirkon tila on kolmilaivaisen basilikan tyylinen. Yhteensä siihen mahtuu noin 5000 henkilöä. Arkkitehtuuri on monumentaalista ja lakonista. Kirkossa on nyt kaksi tornia: toinen on 70 metriä korkea ja alempi kohoaa pääalttarista.

9.5_KAUNAS_2024__kristuksen_ylosnousemuksen_kirkko_2.jpg

Päätornin yläkerrassa on ylimääräinen kappeli. Vierailijoilla on mahdollisuus mennä hissillä kirkon katolla olevalle näköalatasanteelle nauttimaan kaupungin panoraamanäkymistä. Kirkko seisoo Kaunasin vihreän kukkulan, Žaliakalniksen, huipulla. Ylös kirkolle pääset alhaalta kaupungista harvinaisella kulkuvälineellä, vuonna 1931 asennetulla köysiradalla. Avoinna klo 11.30-18.30. Näköalatasanne hissillä aikuiset 5 €, eläkeläiset 3 €.

9.5_KAUNAS_2024_hammasratasrata.jpg

ŽALIAKALNISIN FUNIKULAARI

Funikulaari eli kiskoköysirata on ainutlaatuinen ja käyttökelpoinen kulkuneuvo, joka toimii vetokaapelilla. Sen
alkuperäiset vaunut, puiset penkit ja asemakopit ovat säilyneet sotaa edeltävältä ajalta. Funikulaari-hissi kuljettaa vielä nykyäänkin ihmisiä kukkulalle, josta on parhaat näkymät kaupungin ylle. Žaliakalnisin funikulaarilla voi nousta kaupungin keskustasta Ylösnousemuksen kirkolle. Vetokaapelin vetämät vaunut kulkevat rautatietä muistuttavaa rataa Žaliakalnisin jyrkkää rinnettä ylös. Funikulaari on ollut
käytössä vuodesta 1931, siihen mahtuu 25 matkustajaa ja sen nopeus on 1.4 m/s. Matka kestää minuutin ja 40 sekuntia. Lippujen hinnat: 1,20 € (yhteen suuntaan), 2 € (menopaluu); Kulkee 7-12, 13-19, aina 10 minuutin välein.

9.5_KAUNAS_2024_panoraama_hissikukkulalta.jpg

VYTAUTAS SUUREN SILTA

Vytautas Suuren siltaa on kutsuttu myös ”maailman pisimmäksi sillaksi”. Memel joen ylittämiseen rannalta toiselle kului ennen jopa 13 päivää, koska Kaunas kuului Venäjän keisarikuntaan, ja Aleksotas kuului vuoteen 1807 asti Preussin kuningaskuntaan. Joen vastakkaisilla rannoilla käytettiin eri kalentereita, joiden välillä oli 13 päivän ero. Toisen maailmansodan aikana kahdesti pommitettu sillan jälleenrakensivat uudelleen vuonna 1948 saksalaiset sotavangit. Kun Memel joki on ylitetty, voikin kokeilla funikulaaria ja nousta Aleksotasin näköalatasanteelle, jolta on upea näköala Kaunasiin.

ALEKSOTASIN FUNIKULAARI JA NÄKÖALATASANNE

Kaunas on ainoa kaupunki Baltian maissa, jossa voi käyttää funikulaaria– kiskoköysiradalla kulkevaa vaunua.
Rinnettä pitkin kulkeva hissivaunu on yksi Euroopan vanhimmista hisseistä, se on toiminut vuodesta 1935. Nykyään sitä käytetään yhtä lailla kulkuneuvona kuin huvittelutarkoituksiinkin. Aleksotasin vuoristorata yhdistää kaupungin vanhan osan Aleksotasin rinteisiin. Näköalatasanteelta avautuu kaunis näkymä Kaunasin vanhaankaupunkiin. Lippujen hinnat: 1,20 € (yhteen suuntaan), 2 € (menopaluu); Kulkee 7-12, 13-19, aina 10 minuutin välein.

9.5_KAUNAS_2024_sotamuseo_rakennus_ulkoa.jpg

SOTAMUSEO

Valtavan kokoinen museo on monumentti Vytautas Suurelle, yhdelle kansan tärkeimmistä varhaishistoriallisista johtajista. Tämä rakennus osoittaa liettualaisen modernin kulttuurin kypsyyden, ja se on myös muistomerkki yhdelle keskiaikaisen Liettuan suurimmista herroista. Palatsi edustaa sotien välisen arkkitehtuurin identiteettiä elävimmin ja ilmeikkäämmin modernismin ja perinteen keskinäisen suhteen harmoniassa. Lähellä on muistoaukio, jolla on monumentteja kuuluisille henkilöille tai itsenäisyystapahtumille. Museon rakentaminen aloitettiin vuonna 1919. Samaan aikaan istutettiin pieni puutarha Liettuan itsenäisyyden puolesta kuolleiden kunniaksi. Sotamuseon yhteydestä löytyy myös ”kirjankantajien” puisto, jossa on kirjojen salakuljettajien muistomerkki ja muistoseinä – kuuluisien kirjojen salakuljettajien muistoksi.

9.5_KAUNAS_2024_sotamuseon_muistomerkit.jpg

Museon puutarhassa voi kuulla kellotapulin kellokellojen soittavan kolmekymmentäviisi erilaista konserttia ja ihailla Liettuan itsenäisyyden puolesta kuolleiden muistoksi olevia puisia ristejä (ristityöt on perinteinen liettualainen kansantaiteen ala). Ulkopuolella on päärakennuksen yhteydessä oleva kellosoittotorni sekä ulkoilmaveistospuutarha. Torni on avoinna vierailijoille syyskuun loppuun asti keskiviikkoisin klo 10-19. Museolipun ostamisen jälkeen.

kaunas_sotamuseo.jpg

Vytautas Suuren sotamuseo  on sijoitettu uusklassista tyyliä edustavaan suureen rakennukseen Kaunasissa. Museon etupihalla on useita sotilashenkilöitä kuvaavia realistisia veistoksia ja ikuinen tuli 1918–1923 Liettuan itsenäistymiseen ja vapaustaisteluun liittyneiden kaatuneiden muistoksi. Pihalla on kaksi neuvostoliittolaista 45 mm:n panssarintorjuntatykkiä ja kevyt telatykki.

9.5_KAUNAS_2024__sotamuseo_4.jpg

Museon päähallissa on kopiovaloksia 1600-luvun tykeistä, ruhtinaiden kuvia sekä Liettuan suuriruhtinaskunnan ja suuriruhtinaiden kuvia.

9.5_KAUNAS_2024__sotamuseo_2.jpg

Näyttely Liettuan esihistoriallisen sodankäynnin kehityksestä, mm. muinaisista ajoista, kun ensimmäiset asukkaat ilmestyivät Liettuaan, valtion luomiseen saakka (yhdestoista vuosituhannella eKr. 1300-luvun ensimmäiseen puoliskoon). Esillä on kivikaudella käytettyjä metsästystyökaluja ja -aseita sekä todellisia aseita, jotka ilmestyivät pronssikauden alussa: kiviset taistelukirveet, erilaiset piikivi-nuolet ja keihäänkärjet. Rautakauden sodankäyntiä havainnollistaa keihäät, taisteluveitset, miekat, kasvosuojukset, kypärät ja vaatetustarvikkeet sekä ratsastajalle että hevoselle.

10.5_kaunas_sotamuseo_2.jpg

Modernin sodankäynnin näyttely Suuressa salissa koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen jakso alkaa Liettuan miehityksestä ja liittämisestä vuonna 1940. Toisessa osassa esitetään Liettuan asevoimien palautuminen Liettuan reformiliikkeestä, sen vihreät nauhat ja maanpuolustusministeriön ensimmäiset vapaaehtoiset. Näyttely "Natsi- ja neuvostovastainen vastarinta Liettuassa 1941-1956" on omistettu kesäkuun 1941 kansannousulle ja taisteluille Liettuan itsenäisyyden palauttamiseksi, Liettuan paikallisjoukoille ja aseellisen vastarinnan ajalle 1944-1953.

10.5_kaunas_sotamuseo_1.jpg

Vytautas kappelin näyttely pyrkii luomaan uudelleen 1800-luvun lopun kansallisen hengen. Kappelin keskeisellä paikalla on suuriruhtinas Vytautasin veistos, jonka on luonut yksi kuuluisimmista liettualaisista kuvanveistäjistä Vincas Grybas. Galleriassa on 30 muotokuvaa alkaen Liettuan kuninkaasta Mindaugasista, ja sitä täydentää muotokuva Puolan viimeisestä kuninkaan ja Liettuan suurherttua Stanislaw August Poniatowskista.

Asenäyttely esittelee aseistuksen historiaa maailmassa. Näyttelyiden runsaus ja monimuotoisuus kuvaa aseiden kehitystä 1500-luvulta 1900-luvulle. Näyttelyssä on myös aseita kaikista Euroopan osista ja kaukaisimmista maista (Japanista, Malesiasta, Pohjois-Afrikasta, Intiasta, Iranista, Turkista, Kaukasukselta jne.). Museossa on merkittävä 1700-luvun kiväärien ja pistoolien kokoelma, johon kuuluu runsaasti musketteja.

9.5_KAUNAS_2024__sotamuseo_3.jpg

Toinen edellistä suppeampi kokoelma on ensimmäisen maailmansodan saksalaisia kranaatinheittimiä ja jalkaväkiaseita, joita oli saatu sotasaaliiksi Bermontin joukoilta, joiden mukana taistelivat myös baltiansaksalaiset Liettuan itsenäistymistä vastaan. Museossa esitellyistä siviilitapahtumista merkittävin on Atlantin ylilentoyrityksestä jäljelle jäänyt lentokoneen hylky. Onnettomuus johti kahden liettualaisen lentäjän kuolemaan. Osan näyttelystä muodostavat liettualaisten itsenäisyystaistelijoiden graniittinimitaulut.

Rauhanajan sotahistoriaa esitellään näyttelyssä "Liettuan armeija 1920-1940". Painopiste on persoonallisuuksissa, aseissa, univormuissa (maavoimien, merivoimien ja sotilasilmailun rekonstruoiduilla univormuilla) ja niiden elementeissä, palkinnoissa ja rutiinipalvelun yksityiskohdissa.

Kansannousun hallissa vierailijat saavat tietoa yrityksistä palauttaa Liettiuan valtiollinen asema 1700-luvun lopusta 1800-luvulle. Ensimmäinen kansannousu ulkomaalaisten vaikutusvaltaa vastaan tapahtui vuonna 1794. Kapinaa korostavat pääasiassa useat dioraamat, joissa esitellään maan univormuja. Liettuan suurruhtinaskunnan armeijan ja kapinallisten (Vilnan kansalliskaarti) viimeiset sotilaat ja uudelleenrakentavat aseet Aamunkoiton portilla, jossa käytiin rajuja taisteluita vuonna 1794. Taistelujen historiaa esitellään näyttelyissä „Liettua sota 1812" ja "Liettuan kapinat 1831 ja 1863–1864". Näillä näyttelyillä on runsaasti tämän ajanjakson aseita, varusteita, yhtenäisiä rekonstruktioita ja maalauksia.

9.5_KAUNAS_2024_9_linnake_2.jpg

KAUNASIN IX LINNOITUS JA KAUNASIN KESKITYSLEIRIN MUISTOMERKKI

Vuonna 1879 Venäjän tsaari Aleksanteri II hyväksyi sotilasjohdon ehdotuksen linnoituksen rakentamisesta Kaunasiin. Koko Kaunas piti muuttaa linnoitukseksi lännestä tulevien hyökkäysten varalta ja kaupungin ympärille rakennettiin yhdeksän linnoitusta, jotka ensimmäisessä maailmansodassa osoittautuivat käyttökelvottomiksi vanhentuneen tykistön takia. Esimerkiksi pelkästään vuoteen 1891 saakka linnoituksen alueelle rakennettiin 195 tiili- ja 253 puista sotilasrakennusta;

Näistä parhaassa kunnossa on linnoitus numero 9, IX Fortas. Linnoituksesta tuli toisen maailmansodan johdosta juutalaisten joukkomurhan symboli, sillä sen myöhempi käyttötarkoitus oli Kaunasin ghetton puhdistaminen. Natsimiehityksen aikana yli 50.000 henkeä teloitettiin täällä. Yhdeksäs linnoitus on yksi Kaunasin puolustuslinnoituksista ja valtion suojelema historiallinen ja arkkitehtoninen muistomerkki. Kaunasin yhdeksännen linnakkeen 50 hehtaarin muistomerkkikompleksi sisältää: Miehitysnäyttely, Yhdeksäs linnoitus, Joukkomurhapaikka, Natsismin Uhrien Muistomerkki.

9.5_KAUNAS_2024_9_linnake_1_muistomerkki.jpg

Yhdeksännen linnoituksen muistomerkki on liettualaisen kuvanveistäjä Alfonsas Vincentas Ambraziūnasin suunnittelema 32 metriä korkea kolmen veistoksen muistomerkki, joka paljastettiin vuonna 1984. Se on muistomerkki yhdeksännen linnoituksen, natsien juutalaisten teloituspaikasta. Linnoituksessa tehtyjen joukkomurhien uhrien joukkohautauspaikka on nurmikenttä, jota leimaa yksinkertainen mutta rehellisesti muotoiltu useilla kielillä kirjoitettu muistomerkki. Siinä lukee: "Tämä on paikka, jossa natsit ja heidän avustajansa tappoivat noin 45 000 juutalaista Liettuasta ja muista Euroopan maista.

9.5_KAUNAS_2024_9_linnake_9.jpg

Neuvostomiehityksen aikana 1940–1941 NKVD käytti linnoitusta vankilana ja Gulageille pakkotyöhön kuljetettavien vankien väliasemana. Kun natsi-Saksa miehitti Liettuan, linnoitusta käytettiin juutalaisten, vangittujen neuvostoliittolaisten ja muiden epätoivottujen ainesten teloituspaikkana

9.5_KAUNAS_2024_9_linnake_4_kaytava.jpg

Lisäksi Kaunasiin tuotiin natsien miehityksen aikana juutalaisia jopa Ranskasta, Itävallasta ja Saksasta ja teloitettiin yhdeksännessä linnakkeessa. Vuonna 1943 saksalaiset perustivat erityisiä juutalaisia joukkohautoja kaivamaan joukkohautoja ja polttamaan jäljellä olevat ruumiit. Yksi 64 hengen ryhmä onnistui pakenemaan linnoituksesta Jouluaattona 1944. Kun venäläiset lähestyvät 1944 Kaunasta saksalaiset likvidoivat gheton ja sen, mikä oli siihen mennessä tullut tunnetuksi "Kuoleman linnakkeeksi". Vangit hajautettiin muille leireille. Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitto käytti yhdeksättä linnaketta useiden vuosien ajan vankilana.

9.5_KAUNAS_2024_9_linnake_5_museo_aseet.jpg

9. LINNAKKEEN MUSEO

Yhdeksännen linnoituksen kasarmin ja yhden puolustavan linnoitusosan (semi-caponier) näyttelyissä vierailijat tutustuvat yhdeksännen linnoituksen historian lisäksi myös Kaunasin linnoituksen muiden esineiden rakentamiseen ja niiden modernisointiin. Linnoituksessa käytettyjä taisteluvälinemalleja voi nähdä, niiden tarkkoja jäljennöksiä kosketella ja nähdä, miltä Kaunasin linnoituksen puolustajat näyttivät 1900-luvun alussa. Vierailijat voivat kävellä pitkin maanalaisia gallerioita, liittyä yhdeksännen linnoituksen puolustaviin linnoituksiin ja tuntea, mitä linnoituksen puolustajat tunsivat kuultuaan tärykalvoja puhkoneen ammuksen kuorenpurkauksen äänen. Näyttelyssä kiinnitetään eniten huomiota Liettuan alueella tapahtuneeseen sotilaalliseen toimintaan: esillä on ainutlaatuisia valokuvia tuolta ajalta sekä aitoja Venäjän ja Saksan armeijan varusteita ja taloustavaroita, palkintoja, aseistusta ja tykistön ammusten kokoelma. Tykkisuojassa vierailijat voivat tutustua ensimmäisen ja toisen maailmansodan aseisiin ja eri sotatapahtumien ajalta peräisin oleviin autenttisiin esineisiin.

9.5_KAUNAS_2024_9_linnake_6_sellit.jpg

Sotien välisenä aikana Kaunasin kovan työn vankilan osasto perustettiin yhdeksänteen linnakkeeseen vuonna 1924 rikollisille ja poliittisille vangeille. Näinä päivinä vierailijoilla on mahdollisuus kokea sen ajan henki vieraillessaan kunnostetussa vankien sellissä ja tutustua vankien elämänoloihin.

9.5_KAUNAS_2024_9_linnake_7_selli.jpg

Vuonna 1941-44 natsimiehitys ja holokausti muutti Liettuan neuvostomiehityksen. Yhdeksäs linnoitus muutettiin joukkomurhapaikaksi, erityisesti juutalaisten ihmisten joukkomurhapaikaksi. Tämän ajan näyttelyissä voi tutustua vankeusolosuhteisiin rekonstruoidussa sellissä, nähdä linnoituksen muureille jääneet viimeiset kirjoitukset ennen kuolemaa ja tutustua kuuluisten liettualaisten julkisten toimijoiden traagisiin kohtaloihin, joiden elämä päättyi. yhdeksännessä linnakkeessa. Näyttely esittelee myös yksityiskohtia legendaarisesta 64 vangin pakosta yhdeksännestä linnoituksesta. Myös muita natsikauden aiheita esitellään: natsien ensimmäiset askeleet Liettuassa ja joukkomurhien alku, elämä Kaunasin getossa.

9.5_KAUNAS_2024_9_linnake_8_museo.jpg

Ensimmäinen neuvostomiehitys (1940-1941). Neuvostomiehityksen alkaessa vuonna 1940 pääosin poliittisia vankeja pidettiin vangittuna yhdeksännessä linnakkeessa, ennen kuin heidät karkoitettiin kaukaisiin paikkoihin Neuvostoliitossa. Näyttely esittelee vierailijoille yhdeksännessä linnakkeessa vangittuja tuon ajan kuuluisia liettualaisia sekä muiden kansojen syytösasiat, asiakirjat, valokuvat vankeuspaikoista, neuvostovankiloissa kirjoitetut kirjeet ja muut henkilökohtaiset tavarat. Toinen neuvostomiehitys (1944-1990). Neuvostoliiton palattua 1944 syksyllä Liettuan asukkaisiin kohdistuneet sortotoimet jatkuivat. Kaunasin yhdeksännen linnakkeen museon miehitysnäyttelyssä tutustutaan Liettuan neuvostoterroriin ja asukkaiden massiivisiin karkotuksiin Siperiaan. Näyttelyssä on karkotusohjeita, karkotuspaikkoja, valokuvia Siperian leireiltä ja poliittisten vankien henkilökohtaisia tavaroita. Erityistä huomiota kiinnitetään liettualaisiin upseereihin, jotka neuvostoviranomaiset vangitsivat Norilskin leireillä. Näyttelyssä on valokuvia, henkilökohtaisia tavaroita ja univormuja.

Koko Neuvostoliiton aikana tapahtui hallinnon vastarintaa, joka ilmeni ensin aseellisena partisanisotana ja jatkui myöhemmin passiivisella vastarinnalla. Neuvostohallinon vastustamisen historiaa esittelevät Miehitysnäyttelyn osat, jotka on omistettu Liettuan vapaustaistelijoiden liiton (LLKS) toimintaan Liettuassa ja Siperian leireillä, sekä itsensä julkisesti polttanut Romas Kalanta.

1.8_air_show_kaunas_ilmailumuseo_1.jpg

1.8_air_show_kaunas_ilmailumuseo_2.jpg

LIETTUAN ILMAILUMUSEO

Suurin osa kokoelmasta on omistettu Liettuan ilmailun historialle. Vierailijat voivat tutustua lentokoneiden moottoreiden, lentokoneiden, lentokoneiden, lentäjän univormujen ja merkkien kokoelmaan. Museossa vieraillessasi pääset näkemään näyttelyesineiden lisäksi myös lentokoneen tai helikopterin ohjaamossa istumisen tunteen, katsot elokuvia ilmailusta, testaat lentäjätaitojasi lentosimulaattorilla.

1.8_air_show_kaunas_ilmailumuseo_3.jpg

Kokoelma sisältää noin 40 lentokonetta, eri lentokoneiden malleja, purjelentokoneita ja helikoptereita eri ajoilta mm. kotitekoinen helikopteri. Esillä on Liettuassa käytössä olevia urheilulentokoneita, Liettuan ja Puolan ilmavoimien lentokoneita, ilmavoimien helikoptereita ja rajavartiolaitoksen helikoptereita.  Suurikokoiset lentokoneet ja Pelastuslaitoksen kalusto ovat esillä 2 hehtaarin avoimella pellolla.

Suosituin näyttely on vuoden 1933 transatlanttisen lentokoneen "Lituanica" täysikokoinen kopio, jonka tunnettu liettualainen lentäjä V. Kensgaila suunnitteli ja rakensi vuonna 1982 historiallista elokuvaa "Lento Atlantin yli". Museo esittelee ylpeänä Liettuassa rakennettujen tai käytettyjen purjelentokoneiden ja purjelentokoneiden kokoelmaa. Suuri osa kokoelmasta on liettualaisen rakentajan B. Oškinisin valmistamia purjelentokoneita. Kahdella museon purjelentokoneella on lentokelpoisuustodistus ja niitä voidaan esitellä ilmassa. Yhdessä Kaunasin palo- ja pelastuslaitoksen kanssa museo esittelee myös Liettuan palontorjuntaan liittyviä esineitä. Avoinna ma-la 10-16. Aikuiset 2 €, eläkeläiset 1 €.

9.5_KAUNAS_2024_apteekkimuseo.jpg

LIETTUAN LÄÄKETEEN JA FARMASIAN HISTORIA MUSEO

Liettuan lääketieteen ja farmasian historian museo on yksi Baltian maiden ainutlaatuisimmista museoista. Museon perustaja on Kaunasin lääketieteellinen yliopisto. Museon kokoelma koostuu liettualaisten lääkäreiden ja apteekkien henkilökohtaisista tavaroista, lääkinnällisistä laitteista, asiakirjoista, sairaala- ja apteekkitarvikkeista.

apteekki_ja_lketiedemuseo.jpg

Museossa on mahdollisuus tutustua apteekkiosaston näyttelyyn, reseptihuoneeseen (toimistoon), coctoriaan (jossa valmistettiin infuusiota ja keittämistä), materiaalihuoneeseen (jossa säilytettiin materiaalivarastoja), laboratorioon, kellarissa on mielenkiintoisia näyttelyitä. Näyttely esittelee liettualaista lääketiedettä 1918-1940, Kaunasin lääketieteellisen yliopiston historiaa. Silmälääkäri V. Janulaitytė-Alseikienėn (1883–1971), hammaslääkäri S. Prapuolenytė-Čerkeliūniėnan (1892–1979) toimistot ja lääkäri S. Laurinavičiusen (1892–1978) röntgenhuone on entisöity.

9.5_KAUNAS_2024_pirumuseo.jpg

PAHOLAISMUSEO

Se on maailman ainutlaatuisin ja ainoa paholaisten museo. Kuuluisa liettualainen taidemaalari professori Antanas Žmuidzinavičius (1876–1966) alkoi koota tätä nykyään laajasti maailmassa tunnettua kokoelmaa. Museossa on yli 3 000 paholaisen kokoelma: kuvataiteen ja taideteoksia, matkamuistoja ja naamioita ei vain Liettuasta, vaan noin 70 maasta: Armeniasta, Jakutiasta, Meksikosta, Kuubasta, Ukrainasta, Japanista ja monista muista maista. Avoinna ti-su 11-17. Aikuiset 8 €, eläkeläiset 4 €.

9.5_KAUNAS_2024_urheilumuseo.jpg

URHEILUMUSEO

Näyttely esittelee Liettuan urheilun historiaa sen alusta nykypäivään, tärkeimmät urheilulajit. Suurin osa näyttelystä on omistettu Liettuan suosituimmalle urheilulajille - koripallo. Näyttelyssä 1986. Žalgiris koripallojoukkue voitti Jones Cupin, pelaajien Paulausko M. ja A. Sabonis henkilökohtaiset tavarat. Muista myös muut näyttelyt: jalkapallo, käsipallo, nyrkkeily, uinti ja soutu. Avoinna ti-su 10-17. Aikuiset 1 €, eläkeläiset 0,50 €.

9.5_KAUNAS_2024_mkc_taidemuseo.jpg

KANSALLINEN MIKALOJUS KONSTANTINAS ČIURLIONISIN TAIDEMUSEO

Aivan sotamuseon takana sijaitsee kaupungin merkittävin taidemuseo. M. K. Čiurlionis on maailmanlaajuista tunnustusta saanut liettualainen taidemaalari ja säveltäjä, joka eli vuosina 1875–1911. Hänen luova kautensa kesti vain hieman yli vuosikymmenen, mutta sinä aikana hän onnistui säveltämään yli 400 musiikkiteosta ja maalaamaan yli 300 maalausta. Hänen luomistyössä yhdistyy uusromantiikka, symboliikka ja Art nouveaun taiteelliset ideat. Museon kokoelma koostuu Liettuan tunnetuimman säveltäjä-kuvataiteilija M. K. Čiurlionisin töistä, liettualaisesta kansantaiteesta, Liettuan taideelämän arkiston aarteista, vuosien 1400-1900 liettualaisesta kuvataiteesta ja taideteollisuudesta, ulkomaisesta kuvataiteesta ja taideteollisuudesta, antiikin maailman taiteesta sekä rahakokoelmista. Museon yhteydessä, saman rakennuksen toisella puolella, sijaitsee myös sotamuseo.

9.5_KAUNAS_2024_kuvataidegalleria.jpg

KAUNASIN KUVATAIDEGALLERIA

Vuonna 1979 perustetussa galleriassa järjestetään liettualaisten ja ulkomaalaisten taiteilijoiden näyttelyitä, sekä erilaisia taideprojekteja. Galleriassa on näytteillä suuri osa professori Algimantas Miškinisin kaupungille lahjoittamastataide- ja ikonografiakokoelmasta. Gallerian pääaulaa koristaa mielenkiintoinen installaatio nimeltä ”Musta aukko”, jonka tunnettu japanilainen taiteilija lahjoitti Jurgis Mačiūnisille, Kaunasissa syntyneelle avantgarde-liikkeen edelläkävijälle.

9.5_KAUNAS_2024_mz_taidegalleria.jpg

MYKOLAS ŽILINSKASIN TAIDEGALLERIA

Galleria on nimetty merkittävän taidekeräilijä Mykolas Žilinskasin mukaan. Hän rikastuttanut monia Liettuan taidekokoelmia omilla kokoelmillaan. Gallerian taidekokoelmaan  kuuluvat muinaisen Egyptin taide, 1600–1900-lukujen eurooppalainen soveltava taide, 1600–1700-lukujen italialainen maalaustaide, 1800-luvun jälkipuoliskon ja 1900-luvun alun länsieurooppalainen maalaustaide sekä 1900-luvun alkupuolen Baltian maiden maalaus- ja veistostaide. Gallerian pihalla on Petras Mazūrasin kuuluisa veistos ”Ihminen”, joka kuvaa alastonta ihmistä. Eri juhlapäivinä ihmispatsas ”puetaan”, esimerkiksi talven kylmyyttä vastaan.

9.5_KAUNAS_2024_soitimuseo.jpg

KAUNASIN KAUPUNGIN MUSEON KANSANMUUSIIKIN NÄYTTELY

Liettuan ensimmäinen ja ainoa kansanmusiikkikulttuurille omistettu museo. Se sisältää yli 7000 näytettä liettualaisista ja kansainvälisistä soittimista, äänitallenteisiin, valokuviin, kirjeisiin ja julisteisiin. Interaktiivisessa ja modernissa näyttelyssä pääset oppimaan kankleiden (kordofonin) valmistusta, laulamaan sutartinę (liettualainen moniosainen laulu), soittamaan soittimia tai kuuntelemaan kansanmusiikkia nykybändien esittämänä. Avoinna ti-pe 10-18, la 10-17. Aikuiset 4 €, eläkeläiset 2 €.

9.5_KAUNAS_2024_musikaaliteatteri.jpg

KAUNASIN VALTIOLLINEN MUSIIKKITEATTERI JA KAUPUNGIN PUUTARHA

Liettuan ammatillinen teatteritaide on syntynyt tässä teatterissa. Tämä Liettuan toiseksi suurin ammattiteatteri on repertuaariteatteri. Ohjelmistossa on peräti 30 erilaista esitystä, kuten oopperoita, operetteja, musikaaleja, musikaalisia revyyt, konsertteja, tanssiesityksiä ja lastenesityksiä. Suurelta osin se keskittynyt klassiseen musiikkiin: suurin osa esityksistä on klassisia perinteisiä musiikkilavagenren teoksia. Lisäksi maailmankuulujen musikaalien ohjelmistoa kuten (Elton Johnin ja Tim Ricen ”Aida”, Frank Wildhornin musikaali ”The Count of Monte Cristo” ja musikaali ”Carmen”). Teatterillamme on runsas ja joustava taiteellinen henkilökunta: täysi sinfoniaorkesteri, rytminen bändi, balettiryhmä, kuoro, yli 30 solistilaulajaa, jotka esittävät kaikkia eri genrejä – oopperoita, operetteja, musikaaleja, rock-oopperoita, heavy metalia ja pop-oopperoita.

Esitykset 10.5 perjantai klo 18.00 ja 11.5 lauantai klo 18.00 Jekyll & Hyde musikaali. Osta liput netistä 20-30 €.

Musiikkiteatterin vieressä on kaupungin puutarha, joka on koristeltu Liettuan säveltäjien, taiteilijoiden ja
laulajien rintakuvaveistoksilla. Vapauden bulevardin vieressä olevassa puistossa on Romas Kalantan patsas.
Hän poltti itsensä tällä paikalla vuonna 1972 protestoidessaan Neuvostomiehitystä vastaan. Tämä johti mielenosoituksiin kaupungissa, ihmiset alkoivat vaatia Liettuan vapautta. Muistomerkki paljastettiin vuonna 2002 kun tapahtumasta tuli kuluneeksi 30 vuotta.

9.5_KAUNAS_2024_mikaelin_kirkko_1.jpg

ARKKIENKELI MIKAELIN KIRKKO

Laisvės Alėjan kadun itäpäässä sijaitseva uusbysanttilaistyylinen rakennus suunniteltiin erityisesti aukion keskustaa varten. Vuonna 1895 Venäjän tsaari Aleksanteri III määräsi ortodoksisen katedraalin rakentamisen Kaunasin linnoitusvaruskunnalle edustavaksi rakennukseksi, joka ilmaisee ylellisyyttä ja virallista asemaa. Soborin ovat suunnitelleet venäläiset arkkitehdit ja sisustaneet pietarilaiset taiteilijat. Vuonna 1919 se muutettiin katoliseksi arkkienkeli Mikaelin varuskuntakirkoksi. Vuonna 1965 kirkosta tuli lasimaalaus ja veistosgalleria.

9.5_KAUNAS_2024_mikaelin_kirkko_2.jpg

Arkkienkeli Mikaelin katolinen kirkko toimii nyt jälleen yhtenä kaupungin merkittävimmistä kirkoista, ja kerran poistetut ristit on nostettu jälleen korkealle. Kirkkomusiikkikonsertteja ja näyttelyitä on jatkuvasti esillä.

9.5_KAUNAS_2024_moskeija.jpg

KAUNASIN MOSKEIJA

Kaunasin moskeija on Liettuan ainoa tiilimoskeija. Pienikokoisessa ja intiimissä moskeijassa yhdistyvät historialliset muodot ja itämaiset kuviot, jotka korostavat rakennuksen tarkoitusta. Rakennuksen siluetti muodostuu moskeijoille tyypillisistä arkkitehtonisista elementeistä – elliptisestä kupolista ja korkeasta ylös päin kapenevasta nelikulmaisesta minareettitornista. Kaunasin moskeijaan on vain yksi sisäänkäynti. Siinä on kaksi kerrosta: ylemmässä kerroksessa on tilava parvi naisille, pohjakerroksessa rukoilevat miehet. Pieni moskeija sijaitsee Linja-autoaseman viereisen puiston luoteiskulmassa. Tämä puisto oli aiemmin hautausmaa.

9.5_KAUNAS_2024__luonnonhistoriallinen_museo_1.jpg

9.5_KAUNAS_2024__luonnonhistoriallinen_museo_3.jpg

KAUNASIN ELÄINTIETEELLINEN MUSEO

Museon näyttely on järjestetty 3 kerrokseen 6 salissa, 34 dioraamaa ja 46 bioryhmää. Osteologisessa salissa on esillä luurankoja ja paleontologista materiaalia. Klassinen näyttely on täydennetty interaktiivisilla tietopäätteillä. 

9.5_KAUNAS_2024__luonnonhistoriallinen_museo_2.jpg

Interaktiiviset terminaalit kannustavat matkustamaan virtuaalisesti, kokemaan elävää luontoa, kuulemaan lintujen ääniä ja oppimaan Liettuan ja maailman luonnonsuojelusta. Sijaitsee keskustan kävelykadun varrella. Avoinna ti.su 10-18. Aikuiset 3 €, eläkeläiset 2 €.

9.5_KAUNAS_2024_elaintarha_2.jpg

9.5_KAUNAS_2024_elaintarha_1.jpg

KAUNASIN ELÄINTARHA

Eläintarhan pinta-ala on 16 hehtaaria ja siihen kuuluu myös Ąžuolynas-puistoalue. Se on Liettuan ainoa eläintarha, nimeltäänkin Liettuan eläintarha. 1938 perustettu ja 2023 uusitussa eläintarhassa on 3000 eläintä, jotka edustavat lähes 200 lajia eri puolilta maailmaa. Pienimmistä hyönteisistä korkeimpiin kirahveihin.

9.5_KAUNAS_2024_elaintarha_3.jpg

Muun muassa gepardeja, valkoisia sarvikuonoja, ja Rothschildin kirahvi. Tutustu ihmeelliseen, mutta tuntemattomaan eläinten maailmaan. Liettuan metsien asukkaista - ilveksistä eksoottisiin ja nopeasti katoaviin kirahveihin savannilla Afrikassa. Petollisista leijonista, selkärangattomiin perhosiin, joita löytyy vain Etelä-Amerikan sademetsistä.

9.5_KAUNAS_2024_elaintarha_4.jpg

Eläintarhassa voit tutustua maailman eläimistön monimuotoisuuteen, uhanalaisten lajien sekä Liettuan kasviston ja eläimistön monimuotoisuuteen. Eläintarhan kasvihuoneet on avoinna ympäri vuoden arkisin klo 9.30 lähtien, ja viikonloppuisin klo 12-, ja myös ne kannattaa nähdä. Avoinna klo 10-20. Liput 10 €, eläkeläiset 5 €.

9.5_KAUNAS_2024_kasvitieteelinen_puutarha_1.jpg

KASVITIETEELLINEN PUUTARHA

Tämä ainutlaatuinen puistojen, lampien, pienten siltojen ja upean rauhallisen luonnon keidas tarjoaa vierailijoille ikimuistoisen esityksen yrteistä ja koristekasveista. Kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Aukštoji Fredan historiallisen kartanon alueella. Yliopiston kasvitieteellinen puutarha on jo yli 100 vuoden ajan kutsunut kävijöitä tutustumaan runsaisiin kasvikokoelmiin, Liettuan suurimpaan viherhuoneeseen ja ruusutarhaan. Kasvinäyttelyt ja puisto mielenkiintoisella lampijärjestelmällä, joka muodostuu entisen kartanon  omistajan nimikirjaimista J ja G. Puiston ruusutarhassa on yli 1500 lajiketta mm. vanhoja tilakulttuuria heijastavia ruusuja, ohdakekokoelma ja niiden hybridejä.

9.5_KAUNAS_2024_kasvitieteelinen_puutarha_2.jpg

Vierailijoita houkuttelee myös entisöity romanttinen puinen pergola. Kasvitieteelliseen puutarhaan on pääsymaksu 3 € niiltä, jotka haluavat nähdä vain puutarhan, 5 € niiltä, jotka haluavat mennä myös kasvihuoneisiin, ja se on avoinna klo 9–20. Puutarhaan kulkee keskustasta bussilinjat 20, 35 ja 35A. Jää pois pysäkillä nimeltään ”Botanikos Sodas”.

9.5_KAUNAS_2024_luostari.jpg

PAŽAISLISIN LUOSTARIKOKONAISUUS – PYHÄ NEITSYT MARIAN ELISABETIN LUONA VIERAILEMISEN KIRKKO JA
CAMALDOLI-LUOSTARI

Luostari on Euroopan parhaiten säilyneitä barokin kirkkorakennuksia. Se sijaitsee Kauno Marios-tekojärven niemessä 11 km päässä Kaunasin keskustasta. Luostarikokonaisuus on yksi kauneimmista barokkiarkkitehtuurin helmistä Liettuassa. Se on rakennettu 1600-luvulla Camaldoli-luostaria varten Firenzen mestareiden valvonnassa (Michelangelo Palloni, Joan Merli, Pietro Perti). Luostarin kauneus tunnettiin Euroopassa, ja siellä vieraili Ruotsin kuningas Kaarle XII sekä Venäjän keisarit Aleksanteri I ja Nikolai I.

Luostarikompleksin rakennuksissa on noin 140 erikokoista freskoa. Voit nähdä luostarissa kuuluisan maalauksen "Reilun rakkauden äiti", jonka paavi Aleksanteri VII lahjoitti Pažaisliksen kirkon perustajalle vuonna 1661. Luostarin eteläiseen työpajaan on avattu Pažaislisin luostarikokonaisuuden pyhä museo, ja sen vieressä sijaitsee ainutlaatuinen vierailukeskus ”Monte Pacis”, jossa voi maistella perinteisiä luostariaterioita nykyaikaisin lisäyksin.

9.5_KAUNAS_2024__ulkoilmamuseo_1.jpg

9.5_KAUNAS_2024__ulkoilmamuseo_2.jpg

LIETTUAN ETNOGRAFINEN ULKOILMAMUSEO

Kaunasin ulkoilmamuseo on yksi Euroopan suurimmista etnografisista ulkoilmamuseoista, joka sijaitsee 195 hehtaarin alueella Kaunasin laguunin rannoilla Rumšiškėsissä. Liettuan kansatieteellisessä ulkoilma-
museossa on esillä 1600–1900-lukujen maaseudun, pikkukaupunkien ja kartanoiden rakennuksia. 174 hehtaarin alueelle on koottu tyypillisiä asuintaloja ja ulkorakennuksia koko maan alueelta.

Museon näyttelyt esittelevät Liettuan etnografisia alueita eli Dzūkia (Dainava), Aukštaitija (Ylämaa), Suvalkija (Sudovia), Žemaitija (Samogitia) ) ja Vähä-Liettua, kuten ne olivat1700-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuoliskolla. Koko Liettua on nähtävillä yhdessä paikassa!

9.5_KAUNAS_2024__ulkoilmamuseo_6.jpg

Rakennukset on sijoitettu historiallisin perustein pientila- ja kyläkokonaisuuksiksi alueelle ominainen arkkitehtuuri ja viheralueet huomioiden. Rakennukset kertovat eri aikakausien ja sosiaalikerrostumien rakennuksille tyypillisistä tyylipiirteistä, ulkoasusta, rakentamistavasta ja koristeellisista elementeistä. Tyypillisimmät kylä- ja maatilatyypit ovat esillä museossa. Kutakin aluetta edustavat talot seisovat luonnollisessa ympäristössään ja niissä on kunkin aikakauden sisä- ja ulkopuoli.

9.5_KAUNAS_2024__ulkoilmamuseo_5.jpg

9.5_KAUNAS_2024__ulkoilmamuseo_3.jpg

Rakennusten sisällä on esillä kodinkone-, askartelu-, kauppa-, maatalouskoneita ja etnobotaniaa.

9.5_KAUNAS_2024__ulkoilmamuseo_4.jpg

Museo alueen keskipiste on kaupunki, jossa on eri aikakausille tyypillisiä rakennuksia eri puolilta Liettuaa. Kaupungissa on kaikki välttämättömät kaupunkielementit: luonnonkivipäällysteinen tori, kirkko, majatalo sekä keramiikka-, kudonta-, meripihka- ja puukäsityötä tekevien käsityöläisten ja kauppiaiden taloja.

1700-luvulta peräisin oleva Aristavėlės kartano, joka on säilyttänyt tyypillisen aatelisasunnon ilmeen, sijaitsee museon luoteisalueella (Ylämaan kylän ulkopuolella). Pako- ja vastarintaliike -näyttely on kunnianosoitus Liettuan historian traagiselle ajanjaksolle. Näyttely koostuu kuoppatalosta (jurta), karkotettujen kuljettamiseen käytetystä junavaunusta, piilopaikasta (bunkkerista) ja muistomerkeistä. Maanantai-sunnuntai klo 10-18. Aikuiset 4 €, eläkeläiset 2 €. Minibussi linja-autoasemalta 30 min. / 3-4 €, taxi 30 min. 26 km /15-20 € suunta.

9.5_KAUNAS_2024_vanhankaupungin_tori_5_iltaelama.jpg

Parhaita paikkoja illanvietolle on vanhassakaupungissa, jossa pääaukio ja pääkatu (Vilniaus gatvė) ovat molemmat alueita, joilla on myöhään avoinna olevia baareja. Kaunaksesta löytyy yli puolenyön avoinna olevia baareja etenkin vanhastakaupungista. Vanhankaupungin keskusaukio (Rotušės aikštė) on paikka, jossa kannattaa ainakin kerran matkan aikana ruokailla. Sen ravintoloiden joukossa on monenmoisia, ja kesäkauden aikana aukion Vilniaus-kadun puoleinen pää täyttyy terasseista. Vanhankaupungin pääkatu (Vilniaus gatvė) ei ole yksi kaupungin parhaista ravintolakaduista, mutta sen varrella on melkoinen määrä kahviloita, ja baareja. Sillä on lukuisia houkuttelevia terasseja, ja osa paikoista tarjoaa ruokaa. Kaunasin

liettuan_ruokakuvia.jpg

ravintolat tarjoavat erityisen hyvin liettualaisia ruokia, mutta kuten muuallakin italialaiset ruoat, hampurilaiset ja aasialaiset ruoat ovat suosittuja. Ruokien hinnat ovat monessa paikassa huokeita, mutta vanhassa kaupungissa joutuu ateriastaan maksamaan lähes Suomen hintoja.

9.5_KAUNAS_2024_ruoka.jpg

Erinomaisten perinneruokien maistelu kuuluu olennaisena osana matkailuun. Ainakin kerran kannataa maistaa cepelinai-peruna taikinaa joka on täynnä jauhelihaa, juustoa tai sieniä. Muita perinneruokia on bulviniai blynai - raastettu peruna pannukakkuja. Ne sopivat sekä pää- että jälkiruoiksi, sillä ne voivat olla suolaisia tai makeita, ja ne ovat myös hyvä välipala. Erilaiset keitot ovat suosittuja ja niitä on tapana ottaa ainakin alkuruoaksi. Kylmä sokerijuurikkaskeitto tarjoillaan keitetyillä perunoilla. Vaaleanpunainen perinteinen kylmä borssikeitto, joka tarjoillaan keitettyjen perunoiden kanssa on eritysen suosittu kesäaikana. Hyviä kesäisiä pikkuruokia ovat silli ja perunat, jotka Baltiassa tarjotaan vähän erilailla kuin mihin me Suomessa olemme tottuneet. Tumma leipä on liettualaisen keittiön ylpeys. Leipää on aina arvostettu ja sitä on pidetty pyhänä. Jo kauan sitten liettualaiset yhdistivät leivän taikuuteen ja taikauskoon.

10.5_kaunas_ravintolat.jpg

Perinteinen liettualainen ravintolaketju Berneliu Uzeiga toimii Kaunasissa neljässä eri osoitteessa. Parhaimmat näistä ovat vanhan kaupungin ja keskustan perinteisiin puutaloihin tehdyt ravintolat, toiset ravintolat ovat Akropolisissa sekä Panemunessa. Annokset ovat riittäviä ja usein melko raskaista. Tarjolla on myös eksoottisempaa ruokaa sekä kasvisruokaa. Uzeiga, eli krouvi, on myös hyvä paikka tulla pelkästään oluelle kattavan snack-listan takia.

9.5_KAUNAS_2024._ravintola_1_riista.jpg

Ravintola "Medžiotojų užeiga"  vanhan kaupungin torin laidalla on Kaunasin vanhin ja aidoin riistaravintola vuodesta 1965. Jos etsit ravintolaa, johon voit tulla tärkeiden vieraidesi kanssa, jossa sinulle tarjotaan korkealaatuista ruokaa ja erinomaista palvelua, niin "Hunters Inn" -ravintolan tulee olla valintasi! Ruokalistalta löytyy mm. villisikaa, hirveä, kaurista. Viihtyisä sisustus, jossa on suuri antiikkitakka, erilliset kabinetit ja tietysti rakennuksen ainutlaatuinen historia, kaikki tämä houkuttelee vieraita Liettuasta ja ulkomailta."

9.5_KAUNAS_2024._ravintola_2_panimo.jpg

Monilla ravintoloilla on juomamenu, mutta valmistavatko monet itse juomansa? Ravintola – olutpanimo AVILYS, joka sijaitsee Kaunasin vanhassa kaupungissa, 1700-luvun kellareissa, kutsuu: Nauti ravintolan kellarin panimossa valmistetusta oluesta. Avilys valmistaa elävää, suodattamatonta, pastöroimatonta olutta. Tuotemerkkinä on liettualaista hunajaa sisältävä olut. Talon erikoisuuksia: kuumia juustomunkkeja, olutkeittoa humalavoilla, savustettua porsaan kylkeä ilman luuta, hunaja-olutjäätelöä. Avilys-brändin matkamuistoja myynnissä: olutlasit, liettualaista hunajaa Avilysin mehiläistarhasta, käsintehtyjä suklaatryffeleitä hunajaoluen kera ja lahjakortteja juhlaillalliselle, olutkierrokselle. Vietä hauskaa aikaa ystäviesi kanssa viihtyisässä ympäristössä ja nauti ravintolan monivuotisesta kokemuksesta ja eksklusiivisuudesta.

13.4_kaunas_hotelli_viereinen_ravintola.jpg

Rocknrolla bar & kitchen terasseineen tarjoaa Laisves Aleja kävelykadulla salatteja, hampurilaisia, pihvejä, ribsejä ym. Jos Kaunaksessa haluaa jotakin muuta kuin liettualaisia tai italialaisia ruokia, on pääbulevardin varrella gruusialainen ravintola Mtevani. Sieltä saa tyypillisiä georgialaisia ruokia kohtuuhinnoin, ja esimerkiksi georgialaiset lihanyytit nimeltään khinkali ovat suosittuja.

9.5_KAUNAS_2024._ravintola_2_pihvipubi.jpg

Ensimmäinen Grill London -ravintola avattiin Kaunasissa yli 10 vuotta sitten. Asiakkaita ilahduttavat ainutlaatuinen menukonsepti, edulliset hinnat, moitteettoman makuiset ruoat ja aito sisustus, joka muistuttaa 1800-luvun Lontoon rautatieasema-arkkitehtuuria, ja heijastelee Grill London -konseptia. Valitse 23 hiilellä grillatusta tuoreesta liha-, äyriäis- tai kasvipohjaisista lämpimistä ruoasta, yhdistä ne valitsemiisi lämpimiin ja kasvislisäkkeisiin sekä kotitekoisiin kastikkeisiin. Valikoimasta löydät myös erilaisia grillattuja alkupaloja, hampurilaisia, keittoja, salaatteja ja jälkiruokia. London Grill ravintolat löydät Akropolis ostoskeskiksesta ja Laisves Aleja kävelykadulta.

9.5_KAUNAS_2024_lahipubi_hog.jpg

Hogans pub on mukava paikka aivan Akropoliksen ostoskeskuksen ulkopuolella 650 m. päässä hotellistamme. Siellä hyvä ruoka, rento ilmapiiri ja hauskanpito kietoutuvat yhteen. Rauhallinen terassi. Pub ruokaa mm. Hot Dogs, Hampurilaisia, BBQ-kylkiluut ranskalaisten perunoiden ja salaatin kera, Paistettu kala ranskalaisten perunoiden kanssa. Tarjolla on laaja valikoima hanaoluita ja muita juomia. Viikonloppuisin usein live musiikkia. Avoinna klo -01 asti. Melko lähellä on kunnon ravintola, jo 1960-luvulta lähtien toiminnassa ollut paikallinen instituutio, Saslykine Zaliuke. Se on pääasiallisesti georgialainen ravintola, josta saa myös yleiskaukasialaisia saslikkeja, kebabeja ja muita vastaavia ruokia.

9.5_KAUNAS_2024_ostoskeskus_A.jpg

AKROPOLIS OSTOSKESKUS

Kaunasin sydämessä sijaitseva SC AKROPOLIS on nykyaikainen ostoskeskus, joka tarjoaa viimeisimmät muotitrendit ja jännittäviä innovaatioita. Yli 220 myymälästä (avoinna 10-21): suosittuja maailmankuuluja brändejä ovat Zara, Massimo Dutti, Tommy Hilfiger, Weekend MaxMara, Mohito, New Yorker, Camel Activ, Ecco, Deichmann, Swarowski, Takko,  ja paljon muuta. 30 kahvilasta, pizzeriasta, pikaruokapaikasta, ravintolasta (10-22), palvelusta ja viihdepaikasta löytyy jokaiselle jotakin. Siellä on ruokakauppoja kuten Maxima XXX-supermarket (8-22) ja viinimyymälä. Vapaa-ajan ja ravintola-alueen pinta-ala on 10 000 neliömetriä. SC AKROPOLIS Kaunasin erottaa sen ainutlaatuinen arkkitehtuuri, joka yhdistää useita historiallisia rakennuksia samaan kokonaisuuteen. Ostoskeskus sijaitse vain 700 m / 10 minuutin kävelymatkan päässä hotellista.

9.5_KAUNAS_2024_ostoskeskus_U_kauppahallit.jpg

URMAS KAUPPAHALLIT

Keskustan ulkopuolella oleva valtava alue kauppahalleja ja alkuperäisiä toreja, joilla on omat perinteet. Kauppahallit tarjovat kaiken tarvittavan  6 rakennuksessa olevissa 2000 myymälässä. Ensimmäiset rakennukset ovat täynnä vaatteita, taaimmaisessa on kauppahalli ja muita elintarvikeliikkeitä. Päätuotteet: ruoka, vaatteet, jalkineet, lasten tuotteet, kosmetiikka, vapaa-ajan- ja puutarhan tuotteet, huonekalut, rakennustarvikkeet, kodinkoneet, kirjat, hammasharjasta turkkiin, huonekaluihin, kattiloista, hääpukuihin ja tuoreeseen lihaan. Urmasin kauimmaisissa rakennuksissa sijaitsee vasta uusittu tuoretavaratori, joka on mitä loistavin kauppahalli.

Erityisesti suositeltavia liikkeita alueella ovat lukuisat käsityötarvikeliikkeet, eläintarvikeliikkeet, useat makeisliikkeet, sekä tietenkin lihatuotteita myyvät liikkeet. Liettuassa tehdään erittäin hyviä savustettuja lihatuotteita.Vierailijoiden ei tarvitse tuhlata paljon aikaa tarvitsemiensa tavaroiden etsimiseen, koska tavarat ovat esillä pienikokoisessa lasissa putiikeissa. Näytteillä on myös 7-vaunuinen antiikkimatkustajajuna höyryvetureineen, vaikuttava kokoelma 1900- luvun alun traktoreita, linja-autoja sekä kokoelma 1800-luvun höyrykoneita. Alueella on 16 kahvilaa, pikaruokapaikkaa ja ravintolaa. Avoinna arkisin klo 09.00-18.00, la 9.00-17.00, su 9.00-15.00. Kätevä tapa päästä URMASin kauppahalleille kaupungin keskustasta on johdinautolla nro 15 tai 16.
HOTELLI KAUNASISSA:

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Kaunas_hotelli_IB_1.jpg

KAUNASISSA HOTELLI*** Buffetaamiainen, 2 yötä

Hotellissa sijaitsee Kaunasin keskustassa. Kaunasin modernit ja historialliset nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä. Hotelli sijaitsee lähellä vanhaa kaupunkia, jossa Kaunasin linna ja muut kaupungin maamerkit odottavat tutustumista. Hotellissa on 24h-vastaanotto. Tarjolla on silitys- ja kuivapesupalvelu. Hotellin lähellä on parikin italialaista ravintolaa, joista Mamma Pizza on yksi kaupungin pidetyimpiä pizzerioita sekä kebap ravintola, kahviloita ja Rimi market. Iso Akropolis-ostoskeskus ravintoloineen on 600 metrin päässä ja Laisvės alėja kävelykatu on 850 metrin päässä. Vanhakaupunki on kävellen 25 minuutin / 1,7 km:n päässä, ja sinne pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä tai taksilla 10 €.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Kaunas_hotelli_IB_2_baari.jpg

Hotellin 76 paikkaisessa ravintolassa tarjoillaan kansainvälisiä ruokia. Ravintola valmistaa herkullisia ruokia, maukkaita pastoja grillatusta kalasta ja lihasta, joka on keitetty erilaisissa kastikkeissa. Snack-menu on saatavilla 16 paikkaisessa baarissa ympäri vuorokauden. Terassi.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Kaunas_hotelli_IB_3_aamiainen.jpg

Buffetaamiainen tarjoillaan aamuisin ravintolassa klo 6.30-10.00.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_Kaunas_hotelli_IB_4_huoneet.jpg

Ilmastoidut modernit 11-14 m² huoneet on sisustettu tyylikkäästi lämpimin värein. Kaksi erillistä vuodetta tai parivuode. Kaikissa huoneissa on kovapuulattia, taulu-tv, työpöytä ja vaatekaappi. Kylpyhuoneessa on suihku ja hiustenkuivaaja.


9.-12.5 MATKAOHJELMA HELATORSTAIN 2024 KAUNASIN MATKA

9.5 Helatorstai

Klo 08.00- kokoontuminen Hki Länsisatama Länsiterminaali 2. Laivaan pääsee klo 08.30 asti!. Klo 09.00 Eckerö Linen Finlandia lähtee Tallinnaan. Aamiaisbuffet 1.kattaus klo 08.30- lisämaksusta 17 €. Klo 11.15 Eckerö line saapuu Tallinnan satamaan A-terminaaliin. N. klo 11.30- bussi lähtee Tallinnasta A-terminaalin edestä.

9.5_Riika_2024_bussimatkan_taukobistro_rajalla.jpg

Taukopaikkamme 120 paikkainen Via Ikla bistro sijaitsee Viron ja Latvian rajalla, entisen Iklan raja-aseman tiloissa. Saat nopean välipalan tai runsaamman lounaan, miellyttävän aromaattisen kahvin tai virkistävän kylmän juoman. Ruokalistasta löydät yksinkertaisia ​​ja maukkaita ruokia jokaiseen makuun – keittoja (Gulassi 4 €, Seljanka 4,50 €), pihvejä (Jauhelihapihvi ranskalaisilla 6,50 €, Schnitzeli ranskalaisilla 7,50 €), jälkiruokia. Nopean välipalan ystäville löytyy hampurilaisia (3,50 €), hot dogeja, ja voileipiä. Kaupasta löydät mitä reissulla tarvitsee mm. erilaisia ​​välttämättömiä tavaroita, laajan valikoiman virvoitusjuomia, alkoholijuomia sekä välipaloja. Tietysti löytyy jäätelöä ja erilaisia ​​makeisia herkkusuille.

Kahvi- /lounastauko n. klo 14.30 Viro-Latvia rajalla. Pysähdymme 2.maailmansodan aikaisella Suomen ilmavoimien Junkers Ju 88 A­4 ­pommikoneen putoamisen muistomerkillä.

9.5_KAUNAS_2024_uusi_karhuravintola.jpg

Heti kohta Liettuan rajan jälkeen n. klo 19.30 kahvilatauko: tilavat wc;t, suolaista, ja makeaa, kylmiä juomia, ruoat tulee nopeasti, terassialue. Bussi on illalla klo 22 mennessä Kaunasissa jossa 3 hotelliyötä.

10.5 Perjantai

Buffetaamiainen tarjoillaan klo 06.30-10. Omatoimista ohjelmaa. Musiikkiteatterissa klo 18.00 Jekyll & Hyde musikaali. Osta liput netistä 20-30 €.

11.5 Lauantai

Buffetaamiainen tarjoillaan klo 6.30-10. 30. Omatoimista ohjelmaa. Musiikkiteatterissa klo 18.00 Jekyll & Hyde musikaali. Osta liput netistä 20-30 €.

12.5 Sunnuntai

Buffetaamiainen klo 06.30 jonka jälkeen klo 07.00 lähdemme ajamaan kohti Tallinnaa. Puoliltapäivin vapaata aikaa tunti Riian keskustassa tai mahdollisuus käydä Latvian sotamuseossa joka on maksuton.

3-6.9_Latvia_2020_hoyryjunafestivaali_Lido_Riika_2020_2.jpg

Riiassa pidämme omakustanteisen lounastauon Lido ravintolassa, jossa jokainen voi valita mieleisensä aterian.

7.8_Lotzen_militaria_festivaali_latvia_viinamarketti.jpg

Iltapäivällä ostyspysähdys Latvian/Eesti rajalla edullisille alkoholi-ostoksille. Noin klo 17.45 bussi saapuu Tallinnaan A-terminaaliin. Laivaan mentävä klo 18.10 mennessä. Klo 18.30 Eckerö Linen Finlandia lähtee Helsinkiin. Laivalla lisämaksusta hytit ja buffetpöytä kattaus klo 18.15- / ennakkoon ostetuna 34 € aik. Klo 21.00 Eckerö Line saapuu Helsinkiin Länsisatamaan.

9.5_Wolfsschanze_Hitlerin_Sudenpesa_matka_2024_mairon_bussi.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, wc, ilmastointi, jääkaappi, DVD/tv. Bussimatkalla on mm. kahvitauko & ruokatauko. Varaa matkalle Euroja. Matkustajilla on oltava passi tai henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä

E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003     

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kilpailu- ja Kuluttajaviraston vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.