21.-24.11.2018 Puola entinen Länsi-Preussi Bromberg21.-24.11 PUOLA ENTINEN LÄNSI-PREUSSI BROMBERG 4 pv. Ke-La alk 299 €.Sis. Wizzairin lennot Turku-Gdansk-Turku käsimatkatkavaran kanssa (10 kg / 55 x 40 x 23 cm), 3 hotelli*** yötä Bydgoszczissa/Brombergissa buffetaamiaisella, kuljetukset Gdanskin lentokenttältä hotellin ja kohteisiin. 1hh 329 €. Seuraavien museoiden sisäänpääsyt & *merkityissä myös englannin kielinen opastus: Maavoimien museo, Nobelin ammustehdas*, Thornin linnoitus*, Tykistömuseo*. Suomalainen matkanjohtaja mukana koko matkan ajan.
BROMBERG ( puol. Bydgoszcz) Tämä 360 000 asukkaan kaupunki on nykyään Puolan kahdenneksi suurin. Vuoteen 1920 asti kaupunki kuului Saksan Länsi-Preussiin ja sen asukkaista oli 80 % saksalaisia. 1939 terrorin ja puolalaistamisen jälkeen saksankielisiä oli enää vain 10 % asukkaista. Saksan Puolaan hyökkäyksen jälkeen 3.-4. Syyskuuta 1939 puolalaiset tappoivat ainakin 1400-3000 kaupungin saksalaista siiviiliä. Tapahtuma tunnetaan "Brombergin verisunnuntaina". Brombergin Vanhakaupunki levittäytyy Brahe / Brdajoen mutkaan. Taianomaisella Myllysaarella on säilynyt mm. puuristikkorakenteisia satamamakasiineja, kuninkaan rahapajan mylly ja myllärin talo. Vanhimmat 1700-luvun lopun makasiinit muistuttavat vilkkaasta kauppavaihdosta. Keskiajasta lähtien saari oli vuosisatoja kaupungin teollinen keskus. Kaupunki kukoisti kanavan ansiosta. Brombergin / Bydgoszczin kanava yhdistää Veikselin Brahe/Brdajoen kautta Netze/Noteć jokeen, josta on edelleen yhteys Wartan kautta Oderiin ja Keski-Eurooppaan. Kanava jonka vanhin osa on vuodelta 1774, on Preussin toteuttama rakennushanke. Nykyisin kanavaa käytetään melko vähän. Keskustan vesirakennukset ja kanava ovat 1700-luvun insinöörityön näyte ja on ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi. Lemura proomu Brda-joen rannalla, on tekninen muistomerkki ja on symbolisesti erittäin tärkeä osa kaupungin historiaa.
POMMERIN PUOLAN MAAVOIMIEN MUSEO Museon perinteet ovat peräisin vuodelta 1928. Tärkein näyttely teema on Puolan armeija Pommerissa: esineitä jotka liittyvät 1800-luvun puolalaisiin kansannousuihin sekä Pommerin sotilaspiiriin. Museo esittelee Pommerin ja Kujawyn sotilashistoriaa 1918-1919 Suur-Puolan kansannoususta lähtien. Puolan ainoa maavoimien museo esittelee myös jalkaväkimiinojen ja mekaanisten joukkojen varusteita ja aseita. Museon aiheina mm. Puolan puolustusvoimat lännessä; Puolan armeija Neuvostoliitossa 1943-1945; Puolan vastarintaliike toisen maailmansodan aikana; vartiointilaitteita 1950-luvulta; 1900-luvun aseita ja revolvereja; Puolan armeija 1946-1956; Pommerin sotilasalue 1945-2005; toisen maailmansodan raskaiden sotilaiden varusteet; Pommerin sotilaspiirin sotilaita YK:n rauhanturvaoperaatioissa; ritarien huone, Napoleonin sotien aika ym. Tankkeja ja panssaroituja ajoneuvoja mm. BTR-152, BTR-60, Skot, BRDM-2, T-34/85 ja T-55A, PT-76; T-72-säiliö ja British Mk, "Katyusha", joka on asennettu ZIS-6:een. Bailey Bridge - brittiläinen taittosilta toisen maailmansodan ajalta ym. Tämä museo on perustettu entisen saksalaisen ammuslaitoksen DAG Brombergin NGL-Betrieb -kompleksiin. Tehdas oli käytössä vuosina 1939-1945, ja se on yksi suurimmista Natsi-Saksan sotilaallisista teollisuuskomplekseista Euroopassa. Yli 1000 rakennusta, 400 km maanalaisia käytäviä ja 40 km maanalainen rautatie oli rakennettu yli 23 neliön hehtaarin alueelle. Noin 30 000 - 40 000 työntekijää, joista monet olivat paikallisista keskitysleireistä. Monet maanalaisista tunneleista ja rakennuksista on yhä jäljellä. Alueen laajuudesta saa hyvän käsityksen kahden kilometrin opastetetulla kierroksella nähden eri ampumatarvikkeiden tuotantolaitoksia. Näyttelyssä saa myös tietoa Alfred Nobelista ja hänen yrityksestään. Myös näyttelyitä aluuen historiasta ja DAG Fabrik Bromberg tehtaan tuotannosta, yritystoiminnan kehittymisestä DAG Kolmannen valtakunnan aikana (1933-1945). Esillä tehdasalueen vuoden 1944 suurikokoinen ilmakartta. Kierros jatkuu näyttelyillä pakkotyöntekijöistä, räjähteistä ja sota ajan aseista.
THORN (puol. Torun) Torunin vanhankaupungin ilmapiirin luo keskiaikainen goottilainen arkkitehtuuri. Lähes tuhat punatiilistä rakennusta antaa keskustalle miellyttävän, ruusunhohtoisen hehkun. Torun on yksi harvoista kaupungeista maailmassa, jossa keskiaikaiset kaupungin portit ja muurit on säilyneenä. Useiden keskiaikaisten kohteiden lisäksi kaupungissa on hyvin säilyneitä puolustusrakennelmia 1880-luvulta. Saksalaiset kauppiaat asuttivat 1100-luvulta alkaen Toruńia ja käyttivät siitä nimeä Thorn. Enemmistö kaupungin asukkaista olikin saksalaisia aina vuoteen 1920 asti. Kaupunki sijaitsi alun perin aivan Veikselin rannalla. Seuraa Euroopan historian jalanjälkiä ja ihaile Thornin keskiaikaista vanhakaupunkia, joka julistettiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 1997.
Thornin /Torunin historiallinen keskusta heijastuu vieressä virtaavasta Veikselistä. Katujen ja aukioiden paikka ei ole muuttunut keskiajasta, jolloin kaupunki oli poliittinen ja taloudellinen mahti. Kaupungin vauraus juontui Saksalaisen ritarikuntaan joka perustivat kaupungin vuonna 1233. Thorn liitty myös Hansaliittoon vuonna 1280. Sen jälkeen kaupungista tuli alueen tärkeä kauppakeskus. Torunin historiaan liittyy myös käsite Thornin rauha, joka oli Puolan ja Saksalaisen ritarikunnan välillä vuonna 1466 solmittu rauhansopimus, joka päätti Puolan kolmetoistavuotisen sodan. Unescon maailmanperintökohteen muodostavat Vanhakaupunki ja Uusikaupunki, jossa on Saksalaisen ritarikunnan linnan rauniot ovat. Vanha linnoitus näkyy säilyneissä puolustusmuurin osissa, porteissa ja torneissa. Kuuluisin on kalteva torni, josta kerrotaan useita legendoja. Vanhankaupungin keskusta on Puolan rakennustaiteellisia helmiä. Vanha kaupunki on suojellun alueen arvokkain osa. Kaupunkikuvaa hallitsee kaksi kirkkoa. Keskustan punatiiliset rakennukset edustavat goottilaistyyliä, joita löytyy kaupungista eniten koko Puolassa. Vanhan kaupungin elämä soluu historiallisten rakennusten kupeessa. Tiilistä on rakennettu myös kaupungin kuuluisimmat rakennukset kuten Raatihuone 1300-luvulta joka on yksi Euroopan kauneimmista. Goottilaista punatiilityyliä edustavat myös kirkot, esimerkiksi Pyhän Johanneksen tuomiokirkko joka on Kopernikuksen kastekirkko ja sen kirkon kello on maan toiseksi suurin sekä Pyhän Marian kirkko on goottilainen fransiskaanikirkko, jossa kerjäläismunkkien sääntöjen mukaan ei ole tornia. Kirkossa on Ruotsin kuninkaan Sigismundin sisaren Anna Vasan mausoleumi. Muita saman aikakauden edustajia ovat myös lukuisat upeat porvaristalot. Nykyaikaiselle tähtitieteelle lähtölaukauksen antanut Nikolaus Kopernikus (1473–1543) syntyi arvostettuun Thornin saksalaiseen kauppiassukuun. Hänen kaunis ja upea keskiaikainen arkkitehtooninen 1350 rakennettu goottilainen kotitalonsa on erittäin hyvin säilynyt ja sen runsaasti koristeltu julkisivu, sisustus (mukaan lukien korkea eteinen) ovat näkemisen arvoisia. Kopernikus talo on suosittu matkailukohde sekä kaupungin ylpeys. Kopernikus todisti, että maapallo pyörii auringon ympäri eikä päinvastoin. Torunin planetaariossa voi tutustua tähtitieteen saloihin ja taivaankappaleisiin.
Torun on kuuluisa myös herkullisista piparkakuista joiden tuoksu leijuu vanhan kaupungin kujilla ja aukioilla. Piparien historia on jäljitetty 1200-luvulle saakka. Kannattaa pistäytyä piparkakkumuseossa, jossa voi leipoa omansa. TORUNIN TYKISTÖMUSEO Historiallisessa rakennuksessa oleva tykistö museon näyttely esittelee Puolan armeijan historiallisia univormuja, aseita ja tykistöä nykypäiviin asti. Koko näyttely osoittaa, että Torun oli ja on Puolan tykistöhenkilöstön keskeinen koulutuskeskus. Esillä on tykistö, tykistön ammukset, lyhyt katsaus ohjuksien historialliseen kehitykseen, moderneja rypäleammuksia, panssarintorjunta-ohjukset ja tykistön tulenjohdon välineet. Arvokkaimmat näyttely-esineet ovat kuitenkin tykkejä: 120 mm kanuuna 1878/09/31 ja 105 mm tykki vm. -29. Nämä ovat tykkejä joita Puolan armeija käytti vuonna 1939. Puolan tappion jälkeen ne saksalaisten sotasaaliina saatiin Suomeen, ja ne osoittivat tehokkuutensa Jatkosodassa. Vuonna 2013 tykit palasivat Puolaan. Ulkonäyttelyssä on tykistö- ja ohjuslaitteita, joita on harvalla sotamuseolla sekä rakettilaitteisto. FESTUNG THORN -TORUNIN LINNOITUS Preussilainen linnoitus rakennettiin vuosina 1872-1894 Länsi-Preussin Thorn:iin (Torun, nykyään Puolassa), se oli yksi Keski- ja Itä-Euroopan suurimmista linnoituksista. Linnoituskompleksi oli kaupungin ympäröimä linnoitusketju jonka tarkoituksena oli puolustaa Preussin itärajaa Venäjää vastaan. Preussin hallitus aloitti linnoituksen rakentamisen vuonna 1872, käyttäen aluksi työvoimana ranskalais-preussilaisen sodan aikana ranskalaisia sotavangeja. Tavoitteena oli rakentaa Thornin ympärille linnoitusketju. Vuosina 1877-1884 rakennettiin linnoitukset II ja XI, joita seurasivat linnoitukset IV, V, VII, XV, XIII ja IX. Jatkuva kehitys tykistö- ja piiritystekniikoissa, teki joitain rakennussuunnitelmia linnoitukselle vanhentuneeksi jo ennen kuin se valmistui. Tästä syystä tärkeimpien tykistön merkitystä vähennettiin jalkaväen hyväksi; jotkut tykistön linnoitukset uudistettiin jalkaväkivalleiksi ja rakennettiin pienempiä linnoituksia. Ajan myötä rakennettavien laitteiden määrä kasvoi. Vuosina 1888-1893 lisättiin linnoitukset III, VI, VIII, X, XII ja XIV. Viimeinen rakennettava oli Fort I, joka oli teknisesti edistyksellinen. 32 vuoden kuluessa rakennettiin noin 200 linnoitusta. Thornin linnoituskompleksia modernisoitiin viimeisen kerran vuonna 1914 juuri ennen ensimmäisen maailmansodan alkua. Tästä investoinnista huolimatta venäläiset joukot eivät ole koskaan piirrittäneet eikä linnoituksella ollut merkittävää osaa ensimmäiseen maailmansodan taisteluissa. Toisen maailmansodan aikana saksalaiset käyttivät joitain linnoituksia sotavankileireinä, jotka tunnetaan nimellä Stalag XX-A.
LINNOITUKSEN MUSEO Aintlaatuinen paikka historian ystäville 1. mailmansodan ja toisen maailmansodan ajalta. Museon ainutlaatuiset näyttelyt esittelee myös puolalainen bunkkerin 1960-luvulta ja neuvostoliittolaisen 80-luvun bunkkerin. Toinen mielenkiintoinen nähtävyys on ns ŻBOT, raudoitettu betonipolttoasema ja DWSWDAGin Dresdenin BWS-suoja, joka on yksi toisen maailmansodan aikana valmistetuista suojista. Lisäksi museossa on esine, nimeltään Rokossowszczakiem, DS-vahvistettu betonipolttoasema. Yksi näyttelyistä esittelee myös linnoituksen elämää sekä Stalag XX A: n ja XX C: n sotavankileirien historiaa ja liittoutuneiden & venäläisten sotavankien elämää leireillä. MAJOITUS
BROMBERG (Bydgoszcz) HOTELLI*** 3 vötä buffetaamiainen Hotelli sijaitsee Bydgoszczin keskustassa 400 metrin päässä Päärautatieasemalta. Hotellin ravintolassa tarjoillaan puolalaisia, eurooppalaisia ja kansainvälisiä ruokia. Aamuisin tarjoillaan monipuolinen buffetaamiainen. Hotellissa oleskelusi aikana voit vierailla hotellin baarissa ja rentoutua saunassa, solariumissa ja hieronnassa. Viihtyisissä 14 m² huoneissa on satelliitti-tv ja työpöytä, oma kylpyhuone, jossa on suihkukaappi tai kylpyamme ja hiustenkuivaaja. Huoneissa on ilmainen Wi-Fi. Hotellisa on 24 h vastaanotto, tallelokeroita, hissi, pankkiautomaatti & pesulapalvelu. Hotelli sijaitsee 2 km:n päässä Bydgoszczin vanhastakaupungista. 200 m säteellä on ratikkapysäkki, Biedronka market, kaksi ravintolaa, bistro sekä pizzeria ja kebab baari. 21.-24.11 MATKAOHJELMA: 21.11 Keskiviikko (Klo 10.40 lisämaksullinen bussikuljetus Helsingistä Turkuun.) Klo 13.45 kokoontuminen Turun lentoasemalla. Klo 15.05 Wizzair:in lento Gdanskiin lähtee. Kone laskeutuu Gdanskin Lech Walesan lentokentälle klo 15.30. Klo 16 kuljetus Bydgoszcziin/ Brombergiin hotellille. Klo 19 sisäänkirjoittautuminen hotelliin. Illalla yhteinen illanvietto/ J.P:n syntymäpäiväjuhlat Brombergin keskustan ravintolassa. 22.11 Torstai Klo 07-10 buffetaamiainen. Klo 10 lähdemme hotellilta Nobelin ammustehtaan museoon jossa on englannksi opastettu kieros. Sen jälkeen tutustumme Maavoimien museoon. Iltapäivä klo 15 lähtien vapaata aikaa nähtävyyksille. Illalla Warzelnie Piwa -panimoravintola. 23.11 Perjantai Klo 07-10 buffetaamiainen. Klo 10 lähdemme hotellilta Päiväretkelle Toruniin / Thorniin jossa ensin opastetu kierros Thornin linnoituksessa. Iltäpäivällä tutustumme Tykistömuseoon. Vapaata aikaa tutustua Thornin keskiaikaiseen Vanhaan kaupunkiin. Illalla olemme klo 20 aikoihin takaisin hotellilla. 24.11 Lauantai Klo 07-07.20 buffetaamiainen. Klo 07.30 kuljetus lähtee Gdanskin lentokentälle. Klo 10.15 saapuminen Gdanskin lentokentälle. Wizzair:in lento W6 1751 lähtee Turkuun klo 12.00. Kone laskeutuu Turkuun klo 14.30. Lounasmahdollisuus Turussa. Klo 16.20 lisämaksullinen bussi Helsinkiin. Bussi on Helsingissä klo 18.40. Wizzair:in lennon hintaan sisältyy vain lentolaukku matkustamoon (10 kg / 55 x 40 x 23 cm), matkalaukku ruumaan maksaa 40€/suunta/hlö (20 kg) eli 80 € meno-paluu. Wizzair on tarkka laukkujen mitoista ja lentoyhtiöllä on oikeus laittaa liian iso matkatavara ruumaan ja matkustajan on maksettava vaadittava lisämaksu. Lentoyhtiö pidättää myös oikeuden laittaa matkustamossa kuljetettavaksi tarkoitetut matkatavarat ruumaan mikäli lento on täynnä ja kaikki käsimatkatavarat eivät mahdu matkustamoon. Tällöin lentoyhtiö perii maksun matkustajalta lentolentokentällä. Tämä on lentoyhtiön sääntö, eikä matkanjärjestäjä ole vastuussa näistä mahdollisista asiakkaille tulevista maksuista. Lentoaikataulu: Meno Wizzair W6 1752
Lentoaikataulu: Paluu Wizzair W6 1751
Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus. Matkavaraukset ja tiedustelut tästä! E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003 Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen. |