2.-10.6 HITLERIN KOTKANPESÄ Itävalta-Saksa-Tsekki sotahistoriaa 2018

2.6_Hitlerin_Kotkanpesa_matka_2018_2.jpg

2.-10.6 HITLERIN KOTKANPESÄ -ITÄVALTA-SAKSA-TSEKKI SOTAHISTORIAA & LINNOJA 9 pv.

BERCHTESGADEN - MÜNCHEN - NÜRNBERG - SALZBURG- PILSEN

975 €. Sis. FINNAIR:in lennot (sis. 23 kg matkatavaraa ruumaan) Hki-Praha-Hki ja bussikuljetukset ohjelman mukaan suomalaisen matkanjohtajan johdolla, lounaat meno- ja paluumatkalla Tsekissä, yöpymiset: 7 yötä Itävalta Viehhofen huvila**** aamiaisella & maksuttoman saunan käytön, Nürnberg 1 hotellliyö**** buffetaamiaisella. 4-5 hh huvilassa 950 €.

Sisäänpääsyt: Hohenwerfenin linna*sekä haukkaesitys* ja hissilippu, Großglocknerin alppitie* ja sen näyttelyt sekä Hohe Tauern kansallipuiston maksut, Königseen venematka, Obersalzbergin dokumentaatiokeskus & Hotel Türkheimin bunkkerit, Hitlerin Kotkanpesä, kävelyretki Berghofin paikalle*, Grasslin viinatehdas* & myymälä, Berchtesgadenin suolakaivos*, Salzburgin Itävallan armeijan sotamuseo, Festung Hohensalzburg* & hissilippu & sotamuseo, Kufsteinin linna* & hissilippu, Münchenin Deutsches Museum, Dachaun keskitysleiri*, Nürnberg: Oikeustalo, Puoluepäiväkenttä ja dokumentaatiokeskus, Pilsenin Patton museo ja Tsekin sotatekniikan museo * merkityissä opastus. Suomalainen matkanjohtaja mukana koko matkan. Kuvia kesän 2017 matkalta.

2.6_Berchtesgaden_uusi.jpg

2.6_Berchtesgaden.jpg

BERCHTESGADEN

Kylpyläkaupunki Berchtesgaden Saksan Baijerin osavaltiossa lähellä Itävallan rajaa 30 km päässä Salzburgista on rauhallinen kaupunki. Kaupunkia ympäröivät Alppien huiput, joista yksi on Saksan toiseksi korkein vuori Watzmannin (2713 metriä). Berchtesgaden on suosittu matkakohde myös Kehlsteinhausin ansiosta, joka tunnetaan paremmin nimellä Kotkanpesä.

oktoberfestmatka_suolakaivos.jpg

kaivoskierros_2011.jpg

SALZBERGWERK -"SUOLAKAIVOKSEN IHMEELLINEN MAAILMA"

Mahdollisuus vierailla Berchtesgadenin 500 vuotta vanhassa suolakaivoksessa. Ensin puet päällesi kaivosmiehen varusteet. Sitten ajat kaivosjunalla reilun kilometrin matkan vuoren sisälle suureen Kaiser-Franz-Sinkwerken luolaan niin kuin kaivosmiehet aikanaan. Luolia on viisi kerrosta jotka ovat yhteydessä toisiinsa tunnelien ja portaiden kautta. Maanalaisella reitillä (1 tunti/ +12° C) tutustut kaivoksen toiminnan historiaan ja kaivausmenetelmiin. Suolakristallit loistavat luolien seinämissä. Teet lauttamatkan maanalaisella suolajärvellä Salzseellä. Tehtaan myymälästä on mahdollisuuus ostaaa suolakiveä tai suolaa kotiin vietäväksi.

2.6_Obersalzberg_2017.jpg

OBERSALZBERG

Berchtesgadeniin kuuluva alue josta tuli 1923 Hitlerin lomapaikka. Hitlerin tultua Kansleriksi 1933 alueesta tuli suljettu Natsijohtajien suosima neuvottelu- ja lomanviettopaikkka. Hitler rakennutti Taisteluni kirjan tuotolla 1933 Berghof huvilan. Alueella oli myös Göringin, Albert Speerin ja Martin Bormanin huvilat, vierashuvila sekä SS:n kasarmi ja maanalaisia bunkkereita.

2.6_kotkanpesa_berghofin_rauniot.jpg

25.4.1945 brittien pommittaessa Obersalzbergia tuhoutuivat Hitlerin, Göringin ja Bormanin talot mutta Kehlesteinhaus säästyi. Myöhemmin talojen rauniotkin hävitettiin. Kuvassa mitä on jäljellä Hitlerin Berghofista.

oktoberfestmatka_obersalzbergin_museo.jpg

doku_obersalzberg.jpg

Dokumentation Obersazberg -dokumenttikeskus on suurimmaksi osaksi maanalaisissa bunkkereissa ja käytävissä. Keskuksen näytttely esittelee valokuvin, julistein, ääni- ja filminäyttein alueen historiaa, Kansallissosialistien hallinnon aikaa ja sen rikoksia laajemmin.

kotkanpesa_kartta.jpg

Obersazlbergin pysäköintialueelta alkaa 6,5 km pitkä Kehlstein-Hochalpenstrasse joka kiermurtee pitkin vuorien rinteitä, läpi tunnelien Kotkanpesälle. Matka erikoisbussilla tarjoaa silmiä hivelevät maisemat ja on elämys jo sinänsa.

oktoberfestmatka_kotkanpesa.jpg

KEHLSTEINHAUS -HITLERIN KOTKANPESÄ

Kehlsteinhaus on natsipuolueen 20.4.1939 Hitlerille 50-vuotislahjaksi antama ja Martin Bormannin valvonnassa rakennuttama loma-asunto Obersalzbergissa Berchtesgadenin lähellä Kehlstein vuoren huipulla 1834 m korkeudessa. Vuorelle vievä tie oli aikanaan todella vaativa rakennusprosessi, sen oli noustava parin kilometrin matka lähes pystysuoraa seinämää. 6,5 km pitkä tie onnistutiin rakentamaan kolmessatoista kuukaudessa huolimatta epäinhimillisistä olosuhteista ja vaatimuksista. Tie loppuu 124 metriä ennen huippua olevalle autojen kääntöpaikalle, viimeinen osuus kävellään 127 m käytävää vuoren uumeniin ja noustaan 124 m 41 sekunnissa vuoren sisällä kulkevalla hissillä.

hitlerin_kotkanpesa_takka.jpg

Italialaiset ja tsekkiläiset käsityöläiset ovat viimeistelleet sisustuksen ja nykyisinkin käytössä oleva takka on Mussoliinin lahjoittama.

Kotkanpesän oli tarkoitettu Hitlerin piilopaikkaksi ja paikaksi vierailevien arvohenkilöiden viihdyttämiseen. Hitler käytti sitä harvoin, sillä hän pelkäsi korkeita paikkoja ja oleskeli mielummin Berghof huvilallaan. Arvioiden mukaan hän olisi käynyt Kehlsteinhausissa vain 14 kertaa. Kotkanpesässä on nykyisin ravintola josta on hyvällä säällä upeat maisemat jopa 200 km päähän ja voi nähdä Watzman vuoren (kork. 2713 m) sekä aina Salzburgiin ja Königsee järvelle.

oktoberfestmatka_viinatehdas.jpg

LIKÖÖRI- JA VIINATEHDAS

Tutustumme vuonna 1602 perustettuun viinatehtaaseen ja sen historiaan. Videokertomus sekä humoristinen museokierros snapsimaistiaisineen kuuluvat ohjelmaan. Tehdas valmistaa 35 snapsia sekä yrtti- ja hedelmälikööriä joiden raaka-aineeet kerätäään kesäisin alppiniityiltä.

2.6_Grasslin_likooritehdas_2017.jpg

Tehtaan shopista juomatuliaiset & matkamuistot kotiin edullisesti.

2.6_konigsee_veneretki_2.jpg

KÖNIGSEE

Berchtesgadenin kansallispuiston suurimpia vetonauloja on 603 m. korkeudessa oleva 7,7 km pitkä ja leveimmillään vain 1,7 km leveä smaragdinvihreä Königsee -alppijärvi, joka on yksi Baijerin kauneimpia ja suosituimpia nähtävyyksiä ja on ehdottomasti yksi Saksan kauneimmista järvistä.

2.6_Konigsee_veneretki.jpg

Järviristely tehdään sähköveneillä. Puolesssa välissä laivamatkaa kuulemme myös kuuluisan Königseen kaiun.

2.6_Konigsee_1.jpg

2.6_Bartholoma.jpg

St. Bartholomä:än jossa on aikaa lounastaa historiallisessa majatalossa ja ihailla mahtavia maisemia olut-terassilla nauttien.

2.6_Salzburg.jpg

SALZBURG

Itävallan ja Saksan Baijerin rajamailla sijaitseva Salzburg on 150 000 asukkaan kaupunki, jolla on takanaan pitkä ja värikäs historia.

Itävallan neljänneksi suurin kaupunki Salzburg on tunnettu ennen kaikkea Mozartin syntymäkaupunkina, historiastaan, musiikista ja barokkiarkkitehtuurista. Kaupunki kuuluukin Unescon maailmanperintö kohteisiin. Salzburg on ollut merkittävä kaupunki kautta historiansa, sen arkkitehtuuri ja muut ihmeet ovat vetäneet sinne matkailijoita jo vuosisatojen ajan.

Salzburgin suosiota matkakohteena on lisännyt erityisesti The Sound of Music-elokuva, joka kuvattiin kaupungissa. Vapaata aikaa kierrellä kaupunkia omaan tahtiin ja nähdä Mozartin synnyintalo, Salzburgin Festung Hohensalzburg, suihkulähteitä, lukuisia kirkkoja ja aukioita.

2.6_Hohensalzburgin_linna_1.jpg

FESTUNG HOHENSALZBURG

Festungbergin kukkulalla 568 m. korkeudessa sijaitseva linnoitus on Salzburgin maamerkki. Se on 250 metriä leveä ja 150 metriä korkea ja näin ollen yksi Euroopan suurimmista keskiaikaisista linnoista. Linnoituksen pinta-ala on bastionit mukaan laskien yli 14000 m². Linnoitus on suurin 1000 luvulta oleva säilynyt linnoitus. Siellä vierailee vuosittain miljoona turistia.

2.6_Salzburg_Rainermuseo2.jpg

2.6_Hohensalzburg_linna_sotamuseo.jpg

Museum des K.u.k. Infanterie-Regiments Erzherzog Rainer Regiment Nr. 59

Linnoituksessa oleva sotamuseo esittelee linnoituksessa vuosina 1871-1918 ollutta Rykmentti 59:tä ja linnoituksen historiaa.

2.6_Salzburg_rainer_museo_2017_2.jpg

2.6_Salzburg_rainer_museo_2017_1.jpg

Museo esittelee ensimmäistä maailmansotaa Itävallan kannalta. Näyttely esittelee erityisesti Dolomiittien vuoristossa käytyjä taisteluja ja niiden rankkoja olosuhteita.

2.6_Itavalta_salzburgin_sotamuseo_1_2017.jpg

2.6_salzburgin_sotamuseo_2_2.jpg

SALZBURGIN SOTAHISTORIALLINEN MUSEO

Salzburger Wehrgeschichtiches Museum on Schwarzenbergin kasarmeilla joka on Itävallan armeijan suurin kasarmialue. Museon näyttely esittelee kaksituhatta vuotta alueen sotahistoriaa aina roomalaisten ajoista

2.6_Itavalta_salzburgin_sotamuseo_2_2017..jpg

2.6_Itavalta_salzburgin_sotamuseo_3_2017.jpg

nykypäivään: Habsburgien aika, Itävallan tasavallan ajan armeija, Itävallan Yk-joukot ym.

2.6_Itavalta_salzburgin_sotamuseo_4_2017.jpg

Lisäksi  näytteillä on univormut, laitteet, mitalit, aseita ja ammuksia eri alueilta ja aikakausilta.

2.6_Itavalta_salzburgin_sotamuseo_tankit_2017.jpg

Pihamaalla on 18 panssarivaunua, sotilasajoneuvoja, kuljetusajoneuvoja, tykkihalli ym.

2.6_Hohenwerfenin_linna.jpg

2.6_Hohenwerfenin_linna2.jpg

BURG HOHENWERFEN

Hohenwerfenin vuonna 1075 rakennettu linna tunnetaan Alistair MacLeanin romaanista tehdystä elokuvasta Kotkat kuuntelevat (Where Eagles Dare, 1968), jonka pääosissa olivat Richard Burton ja Clint Eastwood. 1940 luvulla linna oli Natsien koulutuskeskuksena ja sodan jälkeen aina vuoteen 1986 se toimi Itävallan poliisin koulutuskeskuksena.

2.6_Hohenwerfen_linna_3.jpg

Tutustumme  opastetulla kierroksella mahtavaan linnoitukseen ja sen museoon joka esittelee keskiajan elämää ja historiallisia aseita. Näemme myös Itävallan metsästyshaukkamuseon sekä  metsästyshaukkanäytöksen jossa on myös kotkia ja pöllöjä.

2.6_Itavalta_leonardo_da_vinci_nayttely.jpg

Linnassa on myös Leonardo Da Vincin keksintöjä esittelevä näyttely johon on hyvin aikaa tutustua.

2.6_Zell_am_See.jpg

ZELL AM SEE

9600 asukkaan kaupunki sijaitsee kauniin Zeller-järven rannalla upeiden maisemien ympäröimänä 2000 m korkean Schmittenhöhen juurella. Järvellä on veneristeilyjä. Kaupunki on eläväinen ja suosittu lomakohde niin kesällä kuin talvellakin. 

2.6_Grossglockner_alppitie.jpg

2.6_grossglocker_alppitie_2.jpg

GROSSGLOCKNERIN ALPPITIE

Grossglockner (3 798 m) on Itävallan Alppien korkein vuori ja matkaamme tänne Hohe Tauernin luonnonpuiston kautta. Tämä miljoonia vuosia vanha alppimaisema joka on ikuisen jään, jyrkkien kallioseinämien ja kristallinkirkkaiden vuoristolampien alue on tarkan suojelun piirisissä. Käsityksen alueen  mahtavuudesta saa parhaiten juuri Grossglogner alppitieltä. Ajaessamme tätä 1933-35 rakennettua 48 km

2.6_alppitie1.jpg

2.6_alppitie2.jpg

pitkää mutkittelevaa "Grossglockner Hochalpenstrassea" koemme upeita luontoelämyksiä ja näkymät vuorille ja jäätiköille ovat henkeäsalpaavat. Tien korkein kohta on 2571 m korkuisen Edelweißspitzen huipulla. Kaiser-Franz-Josefs-Höhen jäätikkö 2369 m on myös tältä maisemareitiltä löytyvä kohde. Sinne on rakennettu iso

2.6_alppitie3.jpg

parkkitalo, ravintola, näyttelyhalli ja näköalatasanne josta on upeat näköalat viereiselle jäätikölle.

2.6_alppitie_autonayttely.jpg

Autonäyttely 125 vuotta autoilua esittelee autoilun historiaa 30 auton voimin mm: Benz Patent Motorwagen Nr. 1 (1886), zweiter Marcuswagen (1889), Ford Model TT, VW "Bretzelfenster" (1953), Ur-Audi-Quattro, BMW Rennwagen,

2.6_grossglocker_alppitie_automuseo_2017.jpg

Porsche, Citroën, Sebastian Vettelin Formula 1 Showcar 2010. Lisäksi on näyttely joka esittelee alppitien rakentamista sekä näyttely jossa on esillä vuoriston eläimistö ja kasvillisuus.

2.6_Heiligenblut.jpg

Pysähdymme myös 1288 m. korkeudessa olevassa Itävallan kauneimmaksi kyläksi sanotussa Heiligenblutissa. Kylän idyllisessä kirkossa kerrotaan säilytettävän Jeesuksen verta.

2.6_Kufstein.jpg

KUFSTEIN

Lähes 20.000 asukkan kaupunki on Tirolin toiseksi suurin. Kaupungin maamerkki on linnoitus joka kohoaa kaupungin yläpuolella. Viehätttävä italialaistyylinen kävelykeskusta terasseineen, kahviloneen ja baareinen ja kaunis Römerhofgasse viinitupineen.

2.6_Kufsteinin_linna_2.jpg

KUFSTEININ LINNOITUS

Festung Kufstein on yksi Tirolin merkittävimpiä keskiaikaisia muistomerkkejä. Linnoitus sijaitse 90 m. korkealla kukkulalla kaupungin yläpuolella halliten Inn joen laaksoa. Ensimmäiset maininnat linnoituksesta ovat vuodelta 1205. Nykyään linnoitus on yksi suosituimmista kohteista Alpeilla ja tarjoten hämmästyttävän monipuolista ohjelmaa kulttuurin ja historian ystäville. Yksi linnoituksen nähtävyys on mailman suurimmat 4307 putkiset urut. Linnoituksesa on kolme museota: linnoitusmuseo, kotiseutumuseo, Valtion vankityrmä Keisarin tornissa,

2.6_Kufsteinin_linna_1_2017.jpg

2.6_Kufsteinin_linna_2_2017.jpg

Tiroler Kaiserjäger und der Tiroler Schützen museo, maanalaisia käytäviä ja yrttipuutarha. Linnoituksessa on ravintola ja viihtyisä kesäterassi.

oktoberfest__nurnberg.jpg

NÜRNBERG
Yli 500 000 asukkaan Nürnberg on Baijerin toiseksi suurin kaupunkin. Ennen toista maailmansotaa kaupunki koki Kolmannen valtakunnan loiston ja mahtipontisuuden. Kaupungista tehtiin ns. "Stadt der Reichparteitages" eli puoluepäivien kokoontumiskaupunki. Tämän takia juuri Nürnbergiin perustettiin sodanjälkeen liittoutuneiden sotatuomioistuin jossa sotarikoksista syytetyt pantiin tuomiolle.

Vanha kaupunki joka kärsi pahoja vahinkoja toisessa maailmansodasa on pyritty rakentamaan entiselleen niin että entinen keskiajan romantinen tunnelma säilyisi. Siten kaupunki on yksi parhaista esimerkeistä keskiajan ja varhaisen uuden ajan, jälleenrakennuksen ja modernin onnistuneesta integraatiosta.

oktoberfest_nurnberg_zeppelinkentta.jpg

ZEPPELIN KENTTÄ ELI REICHSPARTEIGELÄNDE (Opaskartta rakennuksista. Printattava kartta)

1933–1938 Nürnbergissä pidettiin syyskuussa NSDAP:n vuotuiset puoluepäivät, koska kaupunki muistutti natseja Saksan muinaisesta mahdista. Albert Speer suunnitteli puoluepäivien paraateja varten Zeppelinfeldin puhujakorokkeen, joka oli Pergamonin alttarin innoittama. Nykyään sitä käytetään katuradan katsomona. Speerin suunnittelemalle 24,5 hehtaarin kokouskentälle mahtui 55.000 osaanottajaa. Suurin osa Ns-ajan rakennelmista purettiin 1967.

nurnberg_doku1.jpg

DOKUMENTTIKESKUS

Ludwig ja Franz Ruff:in rakentama Colosseumia mukailevan kongressipalatsi joka jäi Kansallissosialisteilta keskeneräiseksi, pitää nykyään sisällään tiedotuskeskuksen.

21.12_nurnberg_joulu_dokucentrum.jpg

21.12_nurnberg_joulu_dokucentrum_2.jpg

Pysyvä näyttely "Lumous ja väkivalta" ja syitä, yhteyksissä ja seurauksia natsien tyranniasta.  

21.12_nurnberg_joulu_dokucentrum_3.jpg

nurnberg_doku2.jpg

Näyttelytilat esittelee lisäksi: Natsipuolueen historiaa 1918-1945.

nurnberg_doku4.jpg

 Kansallissosialistisia rakennuksia, Nürnbergin merkitystä Kolmannessa Valtakunnassa, Nürnbergin rotulait 1935 ja "Nürnbergin oikeudenkäynnin" tärkeimpiä natsijohtajia vastaan 1945-46 ym. Museon shopissa on myynnissä aiheisiin liittyvää kirjalisuutta. Aulassa on myös Museo-Cafe.

21.12_nurnberg_joulumatka_oikeus.jpg

NÜRNBERGIN OIKEUSTALO -OIKEUSSALI 660

Ennen toista maailmansotaa kaupunki koki Kolmannen valtakunnan loiston ja mahtipontisuuden. Kaupungista tehtiin ns. "Stadt der Reichparteitages" eli puoluepäivien kokoontumiskaupunki. Nürnbergin oikeustalo sijaitsee keskunta laidoilla, ja siksi se kärsi vain vähäisiä vaurioita toisessa maailmasodassa.Tämän takia juuri Nürnbergiin perustettiin sodanjälkeen liittoutuneiden sotatuomioistuin jossa sotarikoksista syytetyt pantiin tuomiolle.

Nürnbergin oikeudenkäyntisali on säilynyt alkuperäisessä asussaan ja se on yhä käytössä. Oikeustalolla on näyttely joka esittelee, asiakirjoin, filmi- ja ääninäyttein oikeudenkäyntejä ja natsien rikoksia ihmiskuntaa kohtaan.

Ensimmäinen oikeudenkäynti, jossa syytettiin Saksan korkeinta johtoa, järjestettiin 20. marraskuuta 1945 – 1. lokakuuta 1946. Syytetyiksi valikoitiin lopulta 24 henkilöä, jotka edustivat Saksan poliittisen ja sotilaallisen johdon eri haaroja.

Heitä syytettiin neljästä rikoksesta: Osallistuminen salaliittoon tai yhteiseen suunnitelmaan rauhaa vastaan suuntautuvan rikoksen tekemiseksi, tietyistä sotarikoksista rauhaa vastaan sekä hyökkäyssodan suunnitteleminen ja toteuttaminen, sotarikokset, rikokset ihmisyyttä vastaan.

Oikeudenkäyntiä seurasi kaksitoista muuta oikeudenkäyntiä, joista ensimmäistä kutsutaan lääkärioikeudenkäynniksi (1947). Oikeudenkäynneissä annettiin yhteensä 177 tuomiota, joista 25 kuolemanrangaistusta, 20 elinkautista vankeusrangaistusta, 97 lyhyempää vankeusrangaistusta ja 35 vapauttavaa tuomiota.Nürnbergin oikeudenkäyntejä ja etenkin niissä langetettuja kuolemanrangaistuksia on jälkeenpäin kritisoitu kostohenkisyydestä, mihin vaikutti sodan päättymistä seurannut tunnepitoinen ilmapiiri.

oktoberfestmatka_munchen.jpg

MÜNCHEN 1.326 000 as.

Baijerin osavaltion pääkaupunki ja maan kolmanneksi suurin kaupunki on perustettu vuonna 1158. Baijerin kuningaat tekivät siitä hallintokaupunginsa. Münchenin keskeisimpiin aukioihin lukeutuu Vanhankaupungin sydämessä sijaitseva Marienplatz, jota reunustavat Münchenin uusi ja vanha raatihuone. Feldherrenhalle on rakennettu 1840 saksalaisten sotakenraalien mausolemiksi, juuri täällä Hitler yritti vuoden 1923 epäonnistunuta vallankaappaustaan.

München liittyy muutenkin läheisesti kansallissosialismin historiaan. Natsipuolue perustettiin kaupungissa, ja Adolf Hitler muutti kaupunkiin jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Münchenissä natsit epäonnistuivat Oluttupavallankaappaus yrityksessä marraskuussa 1923. Kansallissosialistien noustua valtaan Saksassa vuonna 1933 Münchenistä muodostui vahva natsikeskus. Natsit loivat ensimmäisen keskitysleirinsä Dachauhun, noin 16 km päähän kaupungista ja antoivat kaupungille lempinimen Hauptstadt der Bewegung. Kaupungissa myös sijaitsi NSDAP:n päämaja. Toisen maailmansodan pommituksissa 90 % vanhastakaupungista ja 50 % koko kaupungista tuhoutui.

oktoberfestmatka_munchen_tekniikan_museo2.jpg

oktoberfestmatka_munchen_tekniikan_museo.jpg

DEUTCSHES MUSEUM

Münchenin Deutsches Museum on maailman suurin tiede-ja teknologiamuseo. Museossa käynti saksalaisen tieteen ja tekniikan saavutusten parissa on mieleen painuva elämys. Museon kokoelmat kattavat 50 tieteen ja teknologian alaa, yli 47 000 neliömetrin alueella on 28.000 esinettä ja alue tarjoaa mahdollisuuden oppia ja kokea sen, miten tiede ja teknologia on kehittynyt aikojen kuluessa nykymuotoonsa.

Kellarikerrokseen on rakennettu kaivos käytävineen, hisseineen ja muine laitteineen. Kerrosta ylempänä on kaivos- ja metalliteollisuuden osasto sulattoineen. Myös höyrykoneet, kaikensortin mekaaniset kulkuvälineet , teollisuuskoneet ja laivanrakennusosasto. Ylemmät kerrokset esittelevät viestintää, ilmailua ja avaruusteknologiaa ym. Useita kojeita pääsee kokeilemaan nähdäkseen miten ne toimivat. Museossa on kahvila ja alakerrasta löytyy kohtuuhintainen ravintola. Deutsches Museum Shop puolestaan myy erilaisia museo-oppaita, katalogeja, museon julkaisuja, tieteen ja teknologian historian alan kirjallisuutta ja teknisiä leluja.

oktoberfestmatka_dachau1.jpg

DACHAUN KESKITYSLEIRI

Dachaun keskitysleiri oli ensimmäinen lajissaan. Leiri rakennettiin käytöstä poistuneeseen ruutitehtaaseen ja se otettiin käyttööön 21.3.1933 vain muutama viiikko Hitlerin valtaan tulon jälkeen. Leiri toimi SS:n koulutuslaitoksena ja mallina muille tuleville leireille.

oktober_dachaun_keskitysleiri.jpg

Dachaun keskitysleirille oli yhteensä yli 200 000 miesvankia 30 maasta, joiden joukossa oli mm. natsien vastustajia, juutalaisia, kommunisteja ja homoseksuaaleja. Vuodesta 1941 lähtien Dachau toimi myös tuhoamisleirinä ja siellä tiedetään murhatun noin 30 000 vankia. Amerikkalaiset joukot vapautttivat leirin 29.4.1945.

Pilsen_Panssarikenraali_Patton_museo.jpg

PANSSARIKENRAALI PATTON MUSEO TSEKKI

Patton Memorial Pilsen on ainoa museo Tsekissä joka omistettu Yhdysvaltain armeijalle. Museo avattiin vuonna 2005 Pilsenin ja Lounais-Böömin vapautumisen 60-vuotispäivänä  ja se dokumentoi amerikkalaisten joukkojen oleskelua Tsekissä toukokuusta marraskuuhun 1945. Näyttely sisältää artikkeleita ja asiakirjoja pääosin yksityiskokoelmista, sekä laitteita ja aseita.

12.8_Lesany_1.jpg

12.8_Lesany_amerikl..jpg

TSEKIN SOTILASAJONEUVOJEN JA-TEKNIIKAN MUSEO

Museossa 10 näyttelyhallissa ja ulkotiloissa on yli 700 ajoneuvoa tankkia, tykkiä, moottoripyöriä, panssaroituja ajoneuvoja, kuorma-autoja, miehistön kuljetus ajoneuvoja, tutkia, ohjusjärjestelmiä ja muita sotateknisiä laitteita. Esinet ovat 1890 luvulta nykypäivään. Halli 1: vuodet 1918–1938. Halli 2: vuodet 1939-43. Halli 2: vuodet 1944-45. Halli 3: vuodet 1945-50. Halli 4: vuodet 1950-62. Halli 5: Ostravan panssaritaistelu huhti-toukokuu 1945. Halli 6 ilmatorjunta. Halli 7 Skodan asetehtaat 1890-1935. Halli 8 Viestintä. Halli 9 ohjusjoukot.

Esillä on liittoutuneiden II maailmansodan aikaista kalustoa:

M4A1 Sherman, M4A3 Sherman, M36 Jackson, Cromwell, Comet, T-34/7, T-34/85, IS-2, IS-3, SU-76, SU-100, ISU-152, GMC CCKW 353, Harley-Davidson WLA, Dodge WC-52, Ddge WC-54, Dodge WC-57, M3A1 Scout Car, M16 MGMC, Fordin GPW, Humber Scout Car, Bedford MWC, Universal Carrier, Morris Commercial C8 Quad, Scammell Pioneer SV2S, Austin K6, Bedford QLT, BM-13, BA-64B, GAZ-67B, Stalinetz S-65, Z-3, QF 25 pounder, Sav m / 43, Bofors 40 mm gun-

Kylmä sota: Varsovanliitto

esimerkiksi: T-54, T-55, PT-76, T-72, 2S1 Gvozdika, 2S4 Tyulpan, 2S7 Pion, 152mm SpGH DANA, ZSU-57-2, BMP-1, BMP-2, BTR-50, BTR-60, OT-64 Skot, OT-65, SHM-120 PRAM, BM-21, RM-51, RM-70, SA-4 Ganef, SA-8 Gecko, SA-9 Gaskin, sammakko-7, SS-23 Spider, SS-1c SCUD-B, SS-21 Scarab, 9P148 Konkurs, 9P19 kantoraketti, SA-5 Gammon, R-330P, KRTP-86 Tamara, GAZ-46 MAV, Praga V3S, UAZ-469, ZIL 131, Tatra 805, Tatra 813

Kylmä sota: Länsi

esimerkiksi: Centurion, Chieftain, M47 Patton, M48 Patton, M60 Patton, Merkava Mk.I, Leopard 1, Alvis Saracen, Ferret Mk.2 / 3, DAF Y 126, M561 Gama Goat, Unimog S404, DKW Munga, Dodge M37, M151 MUTT, Bv 202, VKP m / 42, PBV 30

Nykypäivä

Esimerkiksi: T-72M3CZ, HMMWV, Toyota Hilux SCV

12.8_Lesany_saksal._uusi.jpg

12.8_Lesany_saksal.2.jpg

Museoon on rakennettu saksalaisen bunkkerin jäljitelmä ja esitellään laajasti 10.3-5.5 1945 käytyä Ostravan panssaritaistelua joka oli suurin taistelu Tsekin alueella. Esillä on muutenkin hyvin saksalaista kalustoa: Panzer 35 (t), Panzer 38 (t), Panzer IV, Hetzer, Krupp Protze, HORCH 108, VW tyyppi 82 Kübelwagen, Steyer 1500, Stoewer R 200, Tempo G1200, SPA TL 37, SdKfz 2 Kettenkrad, BMW R-35, 15cm Nebelwerfer 41, LG 42, Tatra 111, Tatra 57K, Škoda 956, 88 mm FlaK, 75 mm Pak 97/38, 15o mm SFH 18.


2.6_Viehhofen_.jpg

2.6_Itavalta_viehhofen_keskustan_ravintolat.jpg

VIEHHOFEN

2000 m korkeiden vuorien ympäröimä idyllinen 600 asukkaan vuoristokylä sijaitsee 856 m korkeudessa Saalach joen laaksossa 6,5 km päässä Zell am Seestä. Bussiyhteys Zell am See:hen 15min. Kylä tarjoaa hyvät patikointi ja Mb-pyöräily mahdollisuudet. Kylän keskustassa on marketti, leipomo, juomamarketti, urheiluvälineliike, pankkiautomaatti ja 5 ravintolaa:

2.6_bier_und_speisen.jpg

Die Schmiede, Restaurant Cafe Dorfstadl, Gasthof Glemmerhof, Gasthof Oberwirt ym.

2.6_huvila_uusi_.jpg

2.6_huvila_uusi2.jpg

ITÄVALTA VIEHHOFEN HUVILA**** 7 yötä. Aamiainen.

Tässä perinteisen itävaltalaiseen tyylin sisustetussa 300 m² huvilassa on olohuone/ruokailutila, täysin varusteltu keittiö: sähköhella, jääkaappi/pakastin, mikroaaltouuni, kahvinkeitin, astiat, astianpesukone ym. Terassi jossa terassikalusteet. Maksuton WiFi. Alakerrassa on lisäksi kaksi 2 hengen makuuhuonetta joissa on lavuaari ja Tv. Käytävällä on kylpyhuone/wc sekä vielä erillinen wc.

2.6_Itavalta_alakerta_5hh.jpg

Kellarikerroksessa on baari-oleskelutila jossa on pöytäfutis, sat-tv ja stereot. Makuuhuone jossa on tv, käsienpesuallas ja 5 erillistä vuodetta. Sauna ja pesutilat. Wc on kerrosta ylempänä.

2.6_huvila2.jpg

2.6_huvila4.jpg

Yläkerrassa on viisi 2 hengen makuuhuonetta joissa on tv, lavuaari ja kolmella huonella on parveke. Käytävän molemmista päistä löytyy kaksi kylpyhuonetta/wc:tä. Huvila sijaitsee kylän keskustassa. 100 m säteellä on 5 ravintolaa, marketti, juomamarketti, leipomo ja bussipysäkki josta 15 min. bussilla Zell am Seehen.

21.12_nurnberg_joulu_hotelli_1.jpg

NÜRNBERG HOTELLI**** 1. yö buffetaamiainen

Hyvätasoinen 4 tähden hotelli on Nürnbergin keskustassa vain 100 m kävelymatkan päässä kaupungin päärautatieasemalta. Vanhaan kaupunkiin on 10 minuutin kävelymatka. Vuonna 1900 rakennetussa ja viimeksi 2016 osittain remontoidussa hotellissa on hissi. Hotellin repection on avoinna 24 h ja siellä on tallelokeroita, lippu- & retkipalvelu. Hotellin Loungessa on maksuton internet-nurkkaus. Hotellissa on saatavilla huonepalvelu klo 06.30-24.00, pesulapalvelu, matkamuisto-/lahjamyymälä. Hotellin julkisissa tiloissa on ilmastointi. Hotellissa on myös terassi.

21.12_nurnberg_joulu_hotelli_2.jpg

Hotellin ravintolassa on tarjolla valikoima sekä Frankenin alueen että kansainvälisen keittiön erikoisuuksia. Ravintola tarjoilee klo 06:30-10:30 buffetaamiaisen. Hotellissa on myös 30 paikkainen drinkki-baari. Hotellin asiaille on maksuton sisäuima-allas (8 x 4,5 m), suomalainen sauna, infrapunasauna, höyrysuihku. Dreamwater-loungen (17min á € 6) ainutlaatuinen vesisänky tarjoaa miellyttävän ja rentouttavan hieronnan painesuihkun avulla asiakkaita kastelematta. Maksuton kuntosali.

21.12_nurnberg_joulu_hotelli_huoneet_1.jpg

Käytännöllisesti kalustettu 18 m² huone, jossa on taulu-tv satelliittikanavilla, minibaari, äänieristys ikkunoissa ja kylpyhuone, jossa on suihku tai kylpyamme, hiustenkuivaaja, kylpytakit ja ilmaisia kylpytuotteita. Huoneessa on myös WiFi.


MATKAOHJELMA

2.6 Lauantai (päivän ajo 485 km)

Klo 08.30 kokoontuminen Helsinki Vantaa lentoasemalla Terminaali 2 Finnairin Check-in automaatilla /lähtöselvitystiskillä josta jokainen saa boardin card:in / lentolippunsa. Klo 09.40 FINNAIR:in lento lähtee Prahaan. Klo 10.50 kone laskeutuu Prahan lentokentälle. Klo 11.30 bussi lähtee terminaalin ulkopuolelta kohti Itävaltaa. Matkalla tutustumme Tsekin Sotatekniseen museoon jossa myös grilliterassi. Iltapäivällä lounas Tsekissä. Marketti pysähdys. Bussi on klo 21 mennessä Itävallassa Viehhofenin huvilalla.

3.6 Sunnuntai (päivän ajo 133 km)

Klo 08-10 aamiainen. Klo 10 bussi lähtee kohti Hohenwerfenin "Kotkat Kuuntelevat "elokuvan linnaa. Klo 11.15-14.15 nousemme linnaan köysihissillä, opastettu kierros, metsästyshaukka esitys ja Leodardo Da Vinchin -Salainen maailma näyttely. Linnassa on myös keskiaikaiset markkinat ja ritaritaistelunäytöksiä. Lounasmahdollisuus. Tauko Bischofshofenissa. Klo 15.15-16 Kaprunin automuseo. Klo 16.15-18 vapaata aikaa Zell am Seen kaupunkiin tutustumiseen. Olemme takaisin huvilalla klo 18.15.

4.6 Maanantai (päivän ajo 185 km)

Klo 08-09 buffetaamiainen. Klo 9 bussi lähtee Berchtesgadenin jossa mm. opastettu kierros Suolakaivoksessa (kierros /110 min). Obersalzberg ja Hitlerin Kotkanpesällä käynti, Dokumentaatiokeskus, Berghofin rauniot ja kierros Hotel Turkheimin maanalaisissa bunkkereissa. Lopuksi vierailemme Grasslin viinatehtaan myymälässä. Marketissa käynti. Bussi on takaisin huvilalla klo 20.30 aikoihin.

5.6 Tiistai (päivän ajo 130 km)

Klo 08-09.30 aamiainen. Klo 9.30 lähdemme 48 km pitkälle mutkittelevalle "Grossglockner Hochalpenstrasse" -alppitielle jossa koemme upeita unohtumattomia luontoelämyksiä ja näkymät vuorille & jäätiköille ovat henkeäsalpaavat. Näyttelyt  Kansallispuiston eläimistö ja kasvisto, Autonäyttely ym. lounastauko ja Heiligenblutin kylä ja idyllinen kirkko. Marketissa käynti. Tauko Zell am Seessä. Bussi on illansuussa klo 18 takaisin huvilalla.

6.6 Keskiviikko (päivän ajo 180 km)

Klo 08-09 aamiainen. Klo 9 bussi lähtee Salzburgiin jossa ohjelmassa on aamupäivälllä klo 10.30-12.00 Itävallan armeijan sotamuseo. Kävellään Tuomiokirkon edustalle, Mirabell-aukiolle ja vanhaan kaupunkiin.   Iltapäivällä Hohensalzburgin linnoitus sekä Rainer rykmentin sotamuseo ja marionettimuseo. Vapaata aikaa kaupungilla klo 17 asti. Marketissa käynti. Bussi on takaisin huvilalla klo 19.

7.6 Torstai (päivän ajo 178 km)

Klo 08-09 buffetaamiainen. Klo 09 bussi lähtee kohti Kufsteinia. Menomatkalla ajamme Wilde Kaiser vuoriston kauniin laakson kylien läpi. Klo 11-15 tutustumme Kufsteinin linnoitukseen 90 min ja vapaata aikaa kaupungilla. Paluumatkalla kahvitauko. Marketti pysähdys. Olemme takaisin huvilalla n. klo 18 mennessä.

8.6 Perjantai (päivän ajo 130 km)

2.6_Schonau.jpg

Klo 08-09 buffetaamiainen. Klo 9 bussi lähtee kohti Schönauta. Ensin järviristely sähköveneellä Königseellä St. Bartholomä: än jossa on aikaa lounastaa historiallisessa majatalossa ja ihailla mahtavia maisemia. Puolesssa välissä laivamatkaa kuulemme myös kuuluisan Königseen kaiun. Tutustumme Berchtesgadenin 1930-40 lukujen arkkitehtuuriin ja lopuksi oluttauko Hofbräuhausissa. Vapaata aikaa Berchtesgadenissa. Bussi on takaisin huvilalla klo 19.

9.6 Lauantai (päivän ajo 370 km)

Klo 07.00-08.00 buffetaamiainen. Klo 08.00 lähdemme huvilalta. Ajamme Münchenin keskustaan ja näemme mm. Feldherrenhallen. Klo 11.-14.00 tutustumme Deutsches Museum -tekniikan museoon tai vapaata aikaa kaupungilla. Klo 15 opastettu 2 h tunnin kierros Dauchaun keskitysleirissä. Klo 18.30 bussi on Nürbergissä missä on hotelliyö. Hotellin sauna ja uima-allas ovat vapaasti käytettävissä. Vapaa aikaa kaupungilla.

10.6 Sunnuntai (päivän ajo 300 km)

Klo 06.30-09.45 buffetaamiainen. Bussi lähtee klo 09.45 hotellilta:klo 10-10.30  Nürnbergin oikeudenkäyntisali, klo 10.45-13.00 entinen puoluepäiväkenttä ja dokumenttikeskus. Iltapäivällä  Pilsenissä Panssarikenraali Patton museo. Lounas Tsekissä. Bussi saapuu Prahan lentokentälle klo 18. Finnairin lento lähtee klo 19:30. Kone laskeutuu Helsinkiin klo 22:35.

1.7_Finnairin_lennot.jpg

Lentoaikataulu: (Lennolla tarjoillan kahvia ja mustikkamehua maksutta).

Meno: Lauantai 02.06.2018 FINNAIR AY 1221 09:40 - 10:40 Helsinki - Praha

Paluu: Sunnuntai 10.06.2018 FINNAIR AY 1224 19:30 - 22:35 Praha - Helsinki

Sisältää: Finnairin suorat reittilennot Hki-Praha-Hki sis. max 8 kg käsimatkatavaraa & 23 kg matkaravaraa ruumaan.

12.8_Tsekki_bussi.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet & turvavyöt. Bussiaikataulu on riippuvainen tietöistä, ruuhkista ja taukojen venymisistä. Varaa matkalle mukaan euroja/luottokortti ja Tsekin korunoja .

Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

MATKAVARAUS/ PAIKKATIEDUSTELU TÄSTÄ! Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen

Blitz_Tours_10_vuotta.jpg  Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Peruutusehdot

Jos peruutus tapahtuu -48 vrk 75 €, 47-28 vrk ennen matkan alkua peruutuskuluina perimme ennakkomaksun 175 €/hlö. 28 -14 vrk ennen lähtöä peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta. Tämän jälkeen peruutuskulut ovat 100 %.
Peruutukset sairaustapauksissa: matkustajalla on oikeus peruuttaa matka ja saada takaisin matkasta maksettu hinta vähennettynä toimistokuluilla sekä todellisilla aiheutuneilla kuluilla (esim. lentoyhtiön ennakkomaksu). Toimistokuluina perintään 75 €/hlö. Huomaa että matkan maksamatta jättäminen ei ole vielä peruutus!