4.-8.12 Kaliningrad -Königsberg

4.12_Konigsberg_2019__sotahistorian_matka_logo_uusi_2.jpg

4.-8.12 KALININGRAD VENÄJÄ -FESTUNG KÖNIGSBERG SOTAHISTORIAN MATKA 4 pv. 375 €.

Sis. meno laivamatka Viking Line XPRS: iltalaivalla Grill & Steak buffet ruokajuomineen ja yöpyminen B2-hyttissä, paluu laivamatka Eckerö Line:n Finlandialla, bussimatkat ja 3 yötä Kaliningradissa hotelli*** buffetaamiaisella, Lasch bunkkeri, Merimuseo & Foxtrot luokan sukellusvene B-413, Fort 5 Festung museo, Königsportin linna & linnoitusmuseo, Friedrichsburgin laivojen entisöimiskeskus, Kaliningradin alueen historian ja taiteen museo, Friedlandin portin kaupungin historian museo. 1hh 415 €. Matkalla on mukana suomalainen matkanjohtaja.

Kaliningrad, vanha Königsberg, on muuttunut nopeasti viime vuosikymmeninä. Ja silti se nykyaikaisuudesta huolimatta on tietoinen perinnöstään. Vanhaa Königsbergia ei enää ole, mutta monet jäljet ​​on säilytetty: etenkin Königsbergin katedraali, pörssi, mutta myös vanhan kaupungin portit ovat todisteita menneisyydestä.

Königsberg (Kaliningrad) on Königsbergin alueen (Venäjän Kaliningradin alue) pääkaupunki. Aluetta kutsuttan usein entiseksi Pohjois-Itä-Preussiksi, ja sitä kutsutaan myös meripihkan maaksi sen korkean meripihkan esiintymisen vuoksi. Kaupungin maamerkki on Königsbergin katedraali Pregel-joen varrella sijaitsevalla Kneiphofinsel (Kantinsel) -kadulla.

4.12_Konigsberg_2019__ilta_keskusta_2.jpg

Länsimaisille matkailijoille kaupunki tarjoaa joka vuosi joitain innovaatioita. Hansaplatzin (Voittoaukio) ja Vanhankaupungin (Keskiaukio) välisten modernien rakennusten lisäksi

4.12_Konigsberg_2019_stadtpanorama_1_2.jpg

Preussin perintö sisällytetään yhä enemmän kaupunkisuunnitteluun. Liity mukaan ja rakenna silta historian ja nykypäivän välille.

4.12_Konigsberg_2019_kaliningrad_1_ilmakuva_2.jpg

Kävele Königsbergin jalanjäljissä: Kneiphofin saaren Königsbergin katedraali säilyi vain raunioina Neuvostoliiton aikoina. Restauroimisen jälkeen sillä on jällee keskeinen asema kaupungissa. Katedraalin pohjoisseinällä on filosofi Immanuel Kantin hauta, myös vanhat kaupungin portit ovat vierailun arvoisia, niiden kaikkien ulkonäkö on erilainen. Laschin bunkkeri esittelee historiaa Königsbergin taistelun viimeisten päivien ajoilta.

Saksalaiset ristiretkeläiset saapuivat alueelle 1200-luvun alussa. Saksalainen ritarikunta perusti 1255 Pregel joen alajuoksulle linnoituksen ja kaupungin, jolle annettiin nimi Königsberg. Vuonna 1340 siitä tuli hansakaupunki, jonka tärkein kauppatavara oli meripihka. 1500-luvulla Saksalaisen ritarikunnan maaomaisuudestaan muodostettiin Itä-Preussin kuningaskunta, jonka pääkaupungiksi tuli Königsberg. Kaupunki sai yliopiston 1544 (Königsbergin Albertus-yliopisto).

Britannian Kuninkaallisten ilmavoimien pommitukset 29.-30.8.1944 Königsbergin historiallinen keskusta tuhoutui. Neuvostoliiton puna-armeija valtasi Königsbergin keväällä 1945, ja taisteluissa kaupunki kärsi pahoja vaurioita, esimerkiksi yliopisto ja monet kirkot tuhoutuivat. Yksi harvoista vanhan kaupungin säästyneistä kohteista oli filosofi Immanuel Kantin hautamuistomerkki. Potsdamin konferenssin päätöksellä Königsberg siirtyi muun Itä-Preussin pohjoisosan myötä Neuvostoliitolle ja edelleen Venäjän neuvostotasavaltaan.

4.12_Konigsberg_2019_kaliningrad_2_ilmakuva_2.jpg

Toisen maailmansodan jälkeen natsiaikaisesta Adolf Hitlerin aukiosta (alk. Hansa-aukio) tehtiin Voiton aukio, jolle pystytettiin kommunistijohtaja Vladimir Leninin patsas. Kaupunki nimettiin Kaliningradiksi Neuvostoliiton muodollisena valtionpäämiehenä toimineen Mihail Kalininin kuoltua 1946. Kaupunkiin jääneestä 25 000 saksalaisesta suurin osa karkotettiin 1947–1948. Pieni osa heistä hankki Neuvostoliiton kansalaisuuden ja jäi kaupunkiin. Tilalle tuotiin väkeä muualta maasta, ja muutamassa vuodessa kaupunkiin muutti eri arvioiden mukaan 60 000 tai jopa satoja tuhansia ihmisiä erityisesti Valko-Venäjän ja Venäjän alueilta. Sodan jälkeen säästyneitäkin osia tuhottiin suuressa määrin neuvostomallisen arkkitehtuurin tieltä. 1960-luvulla Königsbergin linnan jäännökset purettiin monumentaalisen Neuvostojen talon tieltä. Neuvostoajan jälkeen Leninin patsas siirrettiin pois Voiton aukiolta, jolle valmistui vuonna 2006 ortodoksinen Kristus Vapahtajan kirkko.

Voiton aukion keskellä on Voitton kolonni joka muistaa Venäjän armeijan neljästä tärkeästä voittosta - Seitsemän vuoden sota 1756-1763; voitto Napoleonista vuonna 1813; Ensimmäinen maailmansota (tai ensimmäinen suuri isänmaallinen sota) vuonna 1914 ja lopulta Königsbergin valloittaminen suuressa isänmaallisessa sodassa vuosina 1941-45 & voittoa Natsi-Saksasta.

4.12_Konigsberg_2019_stadtpanorama_2_speicher_bulevardi_2.jpg

Kalastajakylä on moderni etnografinen liike- & käsityöläiskompleksi, joka on rakennettu saksalaiseen historialliseen rakennustyyliin. Alueen rakennukset eroavat huomattavasti useimmista Kaliningradin rakennuksista arkkitehtonisella tyylillään, mikä johtuu pääasiassa puurakenteisten rakenteiden käytöstä, jotka ovat luontaisia ​​monille saksalaisille taloille 1500-luvulta lähtien. Ulkoisesti kompleksi muistuttaa viihtyisää 1700-1900 lukujen kaupunkikorttelia Kalastajakylä sai tämän nimen entisen saksalaisen kalastaja korttelin mukaan.

Vanhan majakan (Sp. 50 ruplaa/ 0,75 €) 133 askelmaa nousemalla pääset 31 metrin korkeuteen ihastelemaan Pregeljoen ja Kantin saaren näkymiä. Majakasta löytyy pienoisnäyttely arkeologisista löydöistä (lähinnä aseita ja kotitalousastioita) ja toisesta kerroksesta miellyttävä pieni kahvila nimeltään ”Coffee Lounge”. Voit kävellä kävelykatuja "Yubileiny" pitkin ja käydä viihtyisissä baareissa ja ravintoloissa. Kylän maisemoituja katuja koristavat koristelut penkit ja lyhdyt sekä alkuperäiset veistokset. Kun olet kulkenut sillan yli Kalastakylästä, voit käydä Kantin saarella ja siellä sijaitsevassa katedraalissa - yhdessä kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä ja "käyntikortteina" -ja jatkaa sitten Kaliningradin keskustan tutkimista.

4.12_Konigsberg_2019_linna_2_2.jpg

Königsbergin linna (saks. Königsberger Schloss) oli kaupungin historiallinen linna. Saksalainen ritarikunta rakensi sen vuonna 1255 ja se oli 700 vuoden ajan kaupungin keskeisimpiä maamerkkejä. Useimmat linnan osat oli rakennettu 1500-luvulla tai sitä myöhemmin tehdyissä laajennuksissa. 1900-luvun alussa linna toimi museona. Lokakuussa 1941 saksalaiset veivät Katariinan palatsista Meripihkahuoneen ja kuljettivat sen 27 laatikossa Königsbergin linnaan, jonne oli valmisteltu huone Meripihkahuoneen uudelleenrakentamista varten. Toisessa maailmansodassa linna vauroitui pahoin ja paloi lähes maan tasalle Ison-Britannian ilmavoimien pommituksessa elokuussa 1944. Paksut seinät kestivät kuitenkin sekä pommituksen, Neuvostoliiton tykistön että huhtikuun 1945 kaupunkisodan, jolloin linnasta jäivät vain rauniot jäljelle. Meripihkahuone kuitenkin katosi.

4.12_Konigsberg_2019_linna_1_2.jpg

Kaliningradista haluttiin rakentaa neuvostoliittolainen mallikaupunki, joten muistutuksia saksalaisesta menneisyydestä ei saanut jäädä. Lukuisista protesteista huolimatta Leonid Brežnev määräsikin vuonna 1968 linnan rauniot purettaviksi, jotta ne eivät muistuttaisi enää "Preussin militarismista". Nykyään linnan itäpuolella, entisen vallihaudan paikalla sijaitsee Neuvostojen talo, josta suunniteltiin 1960-luvulla kaupungin keskuhallintorakennusta. Rakennustyöt kuitenkin keskeytyivät 1980-luvulla, kun rakennus alkoi vajota ympäröivään maahan. Kuninkaanlinnan perustukset eivät kestäneet tällaista monin verroin suurempaa kuormaa.

4.12_Konigsberg_2019_dom_1_2.jpg

TUOMIOKIRKKO

Kaupungin maamerkki on Königsbergin katedraali Pregel-joen varrella sijaitsevalla Kneiphofinsel (Kantinsel) -kadulla. Saksalainen Ritarikunta aloitti kirkon rakennustyöt vuonna 1333 Kneiphofin itäpuolelle, johon myöhemmin lisättiin katettu galleria. Alun perin katedraali suunniteltiin linnoitukseksi jossa itäisen seinän kolmen metrin paksuisia. Alueen omistaja, Saksalaisen Ritarikunnan suurmestari Braunschweig vastusti näitä suunnitelmia, joten pohjoisen ja eteläisen seinän paksuus väheni puoleen. Pääosa goottilaisesta katedraalista valmistui 1380.

4.12_Konigsberg_2019_dom_2_3.jpg

Königsbergin katedraalin rauniot ja siellä ollut filosofi Immanuel Kantin hauta rakennettiin myöhemmin uudelleen. Kant oli viimeinen niistä, jotka haudattiin vuonna 1804 niin kutsuttuun professorihautaan lähellä kuoron pohjoiseinää. Vuonna 1880 haudan yläpuolelle rakennettiin pieni kappeli. Filosofin 200-vuotispäivän jälkeen päätettiin asentaa uusi muistomerkki. Friedrich Larsin vuonna 1924 toteuttaman projektin yhteydessä pystytettiin avoin pylväs, jossa oli graniittinen kärkikuva.

4.12_Konigsberg_2019_dom_3_2.jpg

1900-luvun alussa katedraaliin tehtiin restaurointi, joka kesti 6 vuotta. Tuomiokirkko paloi kokonaan vuoden 1944 elokuun englantilaisten pommituksissa. Lattiat, tornit ja osa seiniä tuhoutuivat. Kirkon jälleen rakentaminen aloitettiin vuonna 1990 ja se jatkuu tähän päivään saakka.

4.12_Konigsberg_2019_dom_4_2.jpg

Nyt ortodoksiset ja protestanttiset kappelit sijaitsevat katedraalin tiloissa, ja katedraalin torniosassa on museo, jossa on näyttely Katedraali, Uudestisyntyminen raunioilta, Kneiphofin saaren historia ja Immanuel Kant ja hänen kaupunkinsa.

4.12_Konigsberg_2019_Kantin_patsas_2.jpg

IMMANUEL KANTIN MUISTOMERKKI

Alkuperäinen Königsbergissä syntyneen ja eläneen saksalaisen filosofin patsas jonka oli suunnitellut saksalainen kuvanveistäjä Christian Daniel Rauch, paljastettiin lähellä Albertin yliopiston rakennusta Kantin saarella - tuolloin nimellä Kneiphof - vuonna 1864. Königsbergin taistelun aikana huhtikuun alussa 1945 saksalaiset piilottivat patsaan. Sen sijainti oli mysteeri aina vuoteen 1990 asti, kunnes Kantin jälkeläinen kreivitär Marion Denhoff lopulta paljasti patsaan piilon sijainnin, mutta patsas oli jo löydetty ja sulatettu. Sitten vuonna 1992 kauhistunut kreivitär tilasi patsasta jäljennöksen joka päätettiin sijoittaa lähelle uutta yliopistorakennusta, joka oli vuodelta 1844.

4.12_Konigsberg_2019__Preussin_herttuan_patsas_2.jpg

HERTTUA ALBRECHT –”PREUSSIN ISÄ”

Alkuperäisen herttua Albrechtin von Preussen pronssipatsaan loi vuonna 1891 kuvanveistäjä Friedrich Reusch. Preussin herttua Albrecht oli Saksalaisen ritarikunnan viimeinen suurmestari, joka muodosti ritarikunnasta  herttuakunnan, perusti Königsbergin Albertus yliopiston ja johti uskonpuhdistusta ensimmäisenä Saksan ruhtinaana. Königsbergistä tuli luterilaisuuden vahva linnoitus. Monumentti paljastettiin vuonna 1891 saksalaisen keisariparin Wilhelm II ja Auguste Viktorian läsnä ollessa Haberturmissa. Jalustan muodostavassa kiillotetussa graniittilohkossa oli kirjoitus: Albrecht von Brandenburg viimeinen Suurmestari – ensimmäinen Preussin Herttua. Tämä muistomerkki auttoi tekemään Königsbergistä sen, mitä se oli myöhemmille aikalaisillen. Königsbergin taistelussa muistomerkki tuhoutui. Königsbergin 750-vuotisjuhla vuonna (2005) Königsbergin säätiö lahjoitti kopion Kaliningradin kaupungille. Monumentti pystytettiin vuonna 2007 katedraalin kaakkoiskulmalle.

4.12_Konigsberg_2019_bunkkeri_1_3.jpg

LASCH BUNKKERI

Lasch bunkkeri oli Saksan armeijan maanalainen komentobunkkeri. Bunkkerilaitos valmistui maaliskuussa 1939 Paradeplatz-aukiolle Königsbergin Albertus-yliopiston (nykyisin Immanuel Kantin yliopisto) viereeen. Maaliskuusta huhtikuun 9.päivään 1945 se oli jalkaväen kenraaliluutnantti Otto Laschin komentopaikkana hänen puolustaessa Königsbergin linnoitusta viimeisen mieheen. Tästä maanalaisesta komentokeskuksestä Lasch johti Itä-Preussin maakunnan pääkaupungin toivotonta puolustusta 6.-9. huhtikuuta 1945.

4.12_Konigsberg_2019_bunkkeri_5_dioraama2_2.jpg

Tämä on yksikerroksinen maanalainen betoninen pommisuoja, on 7 metriä syvällä maan alla, se on 42 metriä pitkä, 15 metriä leveä ja koostuu 21 huoneesta. 30 m pitkän maanalaisen käytävän molemmissa päissä on uloskäynnit, jotka johtavat Albertinan edessä sijaitsevalle paraatikentälle.

4.12_Konigsberg_2019_taistelukuvat_2.jpg

13.1.1945 alkoi venäläisten suurhyökkäys. Tammikuun 1945 loppuun mennessä Königsberg oli suurelta osin Neuvostoliiton joukkojen ympäröimä, maayhteys Sammaan yli Pillaun satamaan oli edelleen auki, samoin kuin käytävä 4. armeijaan joka oli  Natagenin ja Ermlandin alueilla. Ennen Königsbergin taistelua huhtikuussa 1945 kaupungissa oli vielä 130 000 siviiliä. Puna-armeijan lähestyessä Königsbergiä Gauleiter Erich Koch ei halunnut aloittaa evakuointia, jottei syntyisi paniikkia. Evakoinnin sallimisen jälkeen 22.1.1945 lähti viimeinen evakuointijuna Königsbergistä. Gauleiter Koch itse oli johtavinaan puolustusta kaupungin ulkopuolelta bunkkerista Pillaun lähellä, kunnes hän itse pakeni turvaan Tanskan.

Puna-armeija oli piirittänyt Königsbergin tammikuussa 1945. Kenraali Otto Lasch määrättiin Festung Könisgbergin komentajaksi. Hänen oli määrä puolustaa viimeiseen mieheen linnoitusta kolmella divisioonalla vihollisen 36 divisioonaa vastaan. Huhtikuun alussa saksalaisia oli 47800, vastassaan marsalkka Aleksandr Vasilevskyn ensimmäisen Baltian rintaman ja 3. Valkovenäjän rintaman neuvostojoukot 106 000 miestä ja yli 528 panssarivaunua.

4.12_Konigsberg_2019_bukkeri_taistelu_dioraama_uusi_2.jpg

Taistelu Königsbergistä kesti 6.-9.4. Lasch antautui 9.4.1945, kun venäläiset jo olivat hänen bunkkerissaan. Klo 9.00 9. huhtikuuta antautumissopimus allekirjoitettiin bunkkerissa. Hitler tuomitsi kenraalin pelkuruudesta kuolemaan ja hänen perheensä vangittiin. Myös venäläiset määräsivät hänet kuolemaan. Lasch joutui sen sijaan Neuvostoliittoon sotavankeuteen useille gulageille vuoteen 1948, jolloin hänet tuomittiin 25 vuodeksi keskitysleirille Vorkutaan. Lokakuussa 1955 hän pääsi kuitenkin palaamaan sotavankeudestaan Saksaan ja kirjoitti muistelmansa: ”So fiel Königsberg”. Otto Lasch kuoli Bonnissa 1971.

4.12_Konigsberg_2019_bunkkeri_2_3.jpg

Armeijan bunkkeri on nyt Kaliningradin historian museon historiallinen muistomerkki toisen maailmansodan ajoista. Näyttely on omistettu  6.-9. 4.1945 Königsbergin taistelulle. Yhdessä 21 bunkkerihuoneesta on kenraali Laschin huone, jossa antautumisasiakirja allekirjoitettiin. Huonessa näemme  Kenraali Lasch istuvan työhuoneessaan adjutanttinsa ja kahden punaupseerin edessä. Nähtävillä on myös Itä-Preussin valtauksesta kertovia neuvostoliittolaisia dokumenttielokuvia.

4.12_Konigsberg_2019_FESTUNG_1_PAAKUVA_2.jpg

KÖNIGSBERGIN LINNOITUS

Königsbergissä oli 1800-luvun lopulla kaksi puolustusrengasta, sisärengas, joka rakennettiin lähellä kaupunkia vuosina 1843–1859, ja ulkokehä joka rakennettiin vuosina 1872–1892. Huolimatta toisen maailmansodan tuhoista, jäljellä on vielä paljon nähtävää bastionien, porttien ja linnoitusten lisäksi.

Königsbergin linnoitukset ovat yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä, joita Kaliningradin vierailija saa nähdä. Ensinnäkin ne ovat edelleen vaikuttavia, historiallisia, arkkitehtoonisia saavutuksia jotka 1800-luvulla rakennettiin valtavilla kustannuksilla rahaa säästämättä. Moni museo on löytänyt linnoitusrakennelmista näyttelytilansa.

Saksalaist tulivat tulokseen että yksi linnoitussarja ei ollut tarpeeksi, ja rakensivat vieläkin henkeä salpaavamman linnoitusrenkaan kaupungin laitamille. Tämä varsin huomattava 12 linnoituksen ja 4 patteriston verkosto ympäröi kaupunkia 8-10 km: n päässä keskustasta ja 43 km leveydellä. Vuosien 1872 ja 1892 välillä rakennetut linnoitukset olivat tyypillisesti 360 metriä leveitä ja 180 metriä syviä, symmetrisiä kuusikulmaisia, joita ympäröi 20 metriä leveä ja 3-5 metriä syvä vallihauta ja jotka olivat etäisyydellä noin 5 km: n etäisyydellä toisistaan. Rakennnelmat vahvistettiin vielä uudelleen ja peitettiin 3-4 metrin maakerroksella. Idästä alkavat ja vastapäivään liikkuvat linnoitukset merkittiin nimellä ja numerolla, joka alkaa Fort 1 Steinistä ja kulkee Fort 12 Eulenbergin linnoitukseen ja täydennettynä neljällä patteristolla. Linnoituksissa oli tilaa 50 000 neliömetriä, yli 1200 huoneessa, jotka olivat miehistölle ja upseereille, keittiöt, ruokasalit, sairaalat ja varastotilat sekä komentoasemat ja bunkkerit. Ulkorengasta vahvistettiin edelleen vuonna 1912 kun lisättiin jalkaväen tukikohtia ja linnoitusten katot korvattiin teräsbetonilla.

4.12_Konigsberg_2019__5._linnoitus_museo_paakuva_2.jpg

4.12_Konigsberg_2019__5._linnoitus_museo_2_2.jpg

FORT 5 FRIEDRICH WILHELM

Frt №5 on ainutlaatuinen esimerkki 1800 -luvun eurooppalaisesta linnoituksesta. Se rakennettiin Ranskan ja Preussin sodan jälkeen 1870-luvulla ranskalaisten sota korvauksien avulla. Se oli osa puolustuslinjaa Königsbergin ympärillä. Vuonna 1894 se nimettiin Frierdrich Wilhelm III: n kunniaksi, joka oli Preussin kuningas vuosina 1797–1840. Linnake on pitkänomaisen kuusikulmion muotoinen. Sitä ympäröi 20-25 metriä leveä ja 3-5 metrin syvä vesivallihauta. Linnoituksen seinien sisällä on kasemaatteja ja kaponetteja.

4.12_Konigsberg_2019__5._linnoitus_museo_5_2.jpg

Ennen toista maailmansotaa aloitettiin linnoitusten modernisointi. Königsbergin taistelun aikana keväällä 1945 linnoitus №5 oli Neuvostoliiton armeijan päähyökkäyslinjalla. Sen väitettiin olevan koko Königsbergin paras linnoitus ja muodostavan voimakkaan vastarinnan. Linnoituksen taistelu kesti kolme päivää. Sinne ammuttiin valtavasti 280 mm:n tykistön ammuksia ja linnoitus tuhoutui pahoin. Varuskunta antautui 8. päivä huhtikuuta 43. armeijan joukkoille.

4.12_Konigsberg_2019__5._linnoitus_museo_4_nayttely_2.jpg

4.12_Konigsberg_2019__5._linnoitus_museo_3_nayttely_2.jpg

Näyttelyitä on kaksi. teemoina Taistelu Königsbergistä ja linnoitusarkkitehtuuri.

4.12_Konigsberg_2019__5._linnoitus_museo_muistomerkki_1_2.jpg

Uraa uurtavasta rohkeudesta taistelun aikana 15 puna-armeijan sotilaalle myönnettiin Neuvostoliiton sankarin arvonimi.

4.12_Konigsberg_2019__5._linnoitus_museo_muistomerkki_2_2.jpg

Königsbergin taistelun aikana kuolleiden kunniaksi pystytetty muistomerkki sijaitsee viereisellä alueella.

4.12_Konigsberg_2019__5._linnoitus_museo_tykit_2.jpg

Linnoituksen ulkopuolella myös on taistelun aikaisia tykkejä.

4.12_Konigsberg_2019_merimuseo_2_nayttely_2.jpg

4.12_Konigsberg_2019_merimuseo_3_nayttely_uusi_2.jpg

4.12_Konigsberg_2019_merimuseo_5_laivat_2.jpg

VALTAMERIEN MUSE0

Kattavat näyttelyt, jotka on omistettu merenkululle, meren eläimistölle, kaloillle ja koralleille, kalastukselle, valtamerten geologialle ja hydrologialle. Merenkulku Königsberg –Kaliningrad" näyttely on omistettu kaupungin merihistorialle. Vierailija voi tutkia museolaivoja Vityaz, kosmonautti Viktor Patsaev (alus oli yksi Neuvostoliiton tiedeakatemian avaruustutkimuspalvelun aluksista), sukellusvene B-413 ja majakkalaiva.

4.12_Konigsberg_2019_merimuseo_10_lentovene_2.jpg

4.12_Konigsberg_2019_merimuseo_11_miinat_2.jpg

Museosa on myös Neuvostoliiton laivaston aseita ja kalustoa.

4.12_Konigsberg_2019_merimuseo_1_akvaariot_2.jpg

Museossa pääset tutustumaan myös on ainutlaatuiseen akvaariokompleksiin  jotka sisältävät yli 130 lajia, mukaan lukien piraija, säteet, hait ja äyriäiset.

4.12_Konigsberg_2019_merimuseo_13_tutkimuslaiva_2.jpg

Historiallisen laivaston laiturin laiturilla ankkuroidaan maailman suurin tutkimusalusten museo Vityaz. Tämä on yksroottorinen kaksikerroksinen moottorilaiva. Vuonna 1939 ”Mars” -niminen jäähdytetty alus rakennettiin Bremerhavenissa. Toisen maailmansodan aikana saksalaiset käyttivät Marsia armeijan kuljetusaluksena. Se avusti myös saksalaisten siivilien evakuointia Königsbergistä ja Pillausta. Tammi-huhtikuussa 1945 se kuljetti 20 000 ihmistä turvaan. Mars oli todennäköisesti viimeinen suuri evakkoalus, joka lähti Pillausta Kööpenhaminaan. Sodan jälkeen se siirrettiin korvaukseksi Iso-Britannialle ja sitten vähemmän kuin vuosi myöhemmin Neuvostoliittoon.

4.12_Konigsberg_2019_merimuseo_12_nayttely_2.jpg

Vuosina 1946-1947 alus nimeltä "Päiväntasaaja" suoritti lastinkuljetuksia. Vuosina 1947-1949 alus suunniteltiin uudelleen Neuvostoliiton tiedeakatemian tutkimusalukseksi ja sai nykyisen nimensä "Vityaz". Alus purjehti Neuvostoliiton tiedeakatemian lipun alla 30 vuotta 1949-1979, suoritti yhteensä 65 tieteellistä matkaa. Pääset vieraileman konehuoneessa, ruumassa, radiohytissä ja muissa aluksen tiloissa.

4.12_Konigsberg_2019_merimuseo_6_uboot_1_2.jpg

4.12_Konigsberg_2019_merimuseo_8_uboot_3_2.jpg

SUKELLUSVENE B-413

Naton Foxtrot luokaksi nimeämä sukellusvene on ainutlaatuinen museolaiva. Tämä on ainoa säilynyt sukellusvene Venäjällä vuosina 1957-83 rakennetusta mallista ja yksi harvoista maailmassa, joka kuuluu ydinsukellusveneitä edeltävään aikaan.

4.12_Konigsberg_2019_merimuseo_7_uboot_2_2.jpg

Lisäksi seon säilynyt alkuperäisessä muodossa. Lujuusrunko ja ulkokotelo, päällirakenteet, kaikki pää- ja apumekanismit, varusteet ovat alkuperäiset, samat kuin sukellusvene jäi merivoimien käytöstä. Osastot on täydennetty välineillä ja laitteilla, joita käytetään sukellusveneen liikkumiseen, sukelluksessa ja pinnalla sekä aseiden hallintaan.

4.12_Konigsberg_2019_merimuseo_9_uboot_4_2.jpg

Sukellusvenemuseo"B-413"on avoinna vierailijoille museona. Sukellusveneessä on näyttely "Venäjän sukellusvenelaivaston historiasta". Käytä mahdollisuus käydä tornissa, ja katsoa kaupunkia periskoopin kautta!

4.12_Konigsberg_2019_merimuseo_4_paakuva_laiva_2.jpg

Kosmonautin Viktor Patsajevin mukaan nimetty Roscosmosin avaruusviestintäalus Kosmonautti Victor Patsaev on ollut Kaliningradin maailmanmeren museossa vuodesta 2001. Vuoteen 1994 asti aluksen päätehtäviä olivat telemetrisen datan vastaanotto ja analysointi sekä radioviestinnän tarjoaminen avaruusaluksen ja operaation ohjauskeskuksen välillä. Laivan näyttelyissä esitellään avaruustutkimuksen historiaa, merkittäviä venäläisten kosmonautteja  ja kansainvälisiä avaruusohjelmia. Sinulla on mahdollisuus nähdä elokuvanäkymiä ihmisen ensimmäisestä lennosta avaruuteen ja tutustua Neuvostoliiton legendaarisen avaruusohjelman historiaan. Kalastusalus "SRT-129" on ainoa museokalastusalus Venäjällä. S on tyypillinen kalastusalus, jota Kaliningradin kalastajat kalastavat merellä. Aluksella on vieraille avoin hytti, näyttelyssä näytetään pienempiä kalastusalusmalleja, elokuvia kalastuksesta Venäjällä ja Neuvostoliitossa. Näyttely kalastajien sankarillisesta työstä, kalatalouden synnystä ja kehityksestä Kaliningradin alueella ja koko Venäjällä.

4.12_Konigsberg_2019__friedrichsburg_museo_ulkoa_2.jpg

FRIEDRICHSBURG -HISTORIALLISTEN LAIVOJEN RESTAUROINTIKESKUS

Se sijaitsee 2011 kunnostetussa Friedrichsburgin portin linnoituksessa ja lähellä olevalla alueella, keskittyen laivanrakennuksen historiaan ja historiallisten veneiden restauroimiseen. Vierailijat voivat tutustua laivanrakennuksen historiaan. Historiallinen ja kulttuurikeskus jakautuu kahteen museokompleksiin: Friedrichsburgin porttiin ja Lodejny-telakkaan.

Konigsberg_2019_historiammuseo_modell_1_2.jpg

Konigsberg_2019_historiammuseo_modell_3_2.jpg

KALININGRADIN ALUEEN HISTORIAN JA TAITEEN MUSEO

Museo rakennuksen rakensi vuonna 1912 Berliiniläinen arkkitehti Richard Zeil, alun perin kaikenlaisiin konsertteihin ja tapahtumiin (Stadthalle). Museossa on pysyviä ja väliaikaisia ​​näyttelyitä 11 salissa: alueellisesta luonnosta, arkeologiasta, historiasta, toisesta maailmansodasta ja sodanjälkeisestä Kaliningradista.

Luontosali on  omistettu Kaliningradin alueen luonnolle. Täytettyjä eläimiä ja lintuja, mineraaleja Kaliningradin alueelta. Aulassa on useita näyttelyitä: Itämeri, Kuurinlaguuni, Kuurin metsä, Poyma-joki, suola, sekametsä.

Arkeologinen sali on omistettu varhaisimmalle aikakaudella alueen historiassa. Näyttelyyn sisältyy myöhään paleoliittinen, mesoliittinen, neoliittinen, pronssikausi ja rauta-aika. Näyttely esittelee muinaista Preussia ja alueen vanhaa viikinki asutusta. Suurin osa arkeologisesta kokoelmasta koostuu Preussin museon näyttelyesineistä, joita pidettiin kadonneina. Neuvostoliiton ja venäjän arkeologit löysivät esineet sodan jälkeen.

Konigsberg_2019_historiammuseo_modell_2_2.jpg

Kaupungin historian sali on omistettu kaupungin historialle saksalaisen ritarikunnan tulosta Preussiin, aina vuoteen 1945 saakka. Hallissa on näytteitä vanhoista aseista, huonekaluista ja taloustavaroista.

Sotahuone on omistettu toiselle maailmansodalle. Tässä on näytteillä aseita, sotilaallisista uniformuja ja muita sotaan liittyvistä esineitä. "Muistihorisontinsali on omistettu alueen sodanjälkeiselle historialle. Näyttely esittelee ensimmäisten neuvostoasukkaiden elämää ja elämäntapaa, ensimmäisen Kaliningrad-yrityksen tuotteita, mukaan lukien meripihkatuotteita, sekä jo purettuja Leninin muistomerkkejä.

4.12_Konigsberg_2019_Friedlandin_portin_museo_1_2.jpg

FRIEDLANDT PORTIN KAUPUNGIN HISTORIAN MUSEO

Kaupunginhistorian museo sijaitsee linnoitusrakenteessa, XIX vuosisadan arkkitehtonisessa muistomerkissä. Jo Friedlandin portin mukulakivitie vie ikuisesti kadonneen kaupungin menneisyyteen .

4.12_Konigsberg_2019_Friedlandin_portin_museo_3_2.jpg

Museon näyttelyt kertovat 800 vuotta kaupungin historiasta aina teutoniritarien saapumisen (1255) tapahtumista aina alueen ensimmäisten Neuvosto-maahanmuuttajien saapumiseen toisen maailmansodan jälkeen. Museossa on useita isoja Königsbergin taistelujen tapahtumia kuvaavia dioraamoja.

4.12_Konigsberg_2019_Friedlandin_portin_museo_2_3.jpg

Näyttelyn teemoina mm. Linnoitettu kaupunki, puutarhakaupunki. Pääset tekemään virtuaali kävelymatka vanhan Königsbergin katujen läpi: mahdollisuus nähdä, millainen kaupunki oli vuosina 1895–1910, katsoa kauppojen ikkunoihin. Königsbergin kaupungin elämä 1700-luvun alusta 1930-luvun loppuun.

4.12_Konigsberg_2019__Konigstor_museo_ulkoa_2_2.jpg

KÖNIG PORTIN MUSEO -GRAND EMBASSY

Näyttelyt linnoituskaupungin synnystä ja kehityksestä. Ensimmäisessä kerroksessa on Königsbergin linnan historialle omistettu näyttely. Königsbergin linnoituskaupunki näyttely linnoitusten ja porttien historiasta, historiallisista henkilöistä - ns. Königsbergin isistä. Vanhat valokuvat ja kaiverrukset, avaimet, lukot, ovenkahvat, lyhdyt ja sotaa edeltäneen König-portin malli. Seremonia salin näyttelyssä kerrotaan historiallisista yhteyksistä alueen ja useiden länsi- ja itämaiden välillä, merkittävien ihmisten vierailuista, Pietari I: n suurlähetystön historiasta ym.

4.12_Konigsberg_2019_saksalainen_hautausmaa_2.jpg

GRANZER ALLEE -SAKSALAINEN HAUTAUSMAA

Hautausmaalle on haudattu noin 4000-5000 elokuun 1944 pommitusten siviiliuhria ja tuntematon määrä ulkomaisia ​​sotavankeja, kuten belgialaisia, ranskalaisia ​​ja puolalaisia. Vuoden 2012 loppuun mennessä kaupungista ja sen lähialueilta on kerätty yli 11700 vainajaa hautausmaalle.

4.12_Konigsberg_2019_sankarikapteeni_patsas_rus_2.jpg

NEUVOSTO MUISTOMERKIT

Näemme Neuvostolaivaston sankarikapteenin Aleksander Ivanovich Marineskon muistomerkin. Marinesko  komentama sukellusvene S-13 upotti 30.1.1945 saksalaisen Itä-Preussista evakoitavia siviilejä kuljettavan sairaalalaiva Wilhelm Gustloff:in. Gustloffin uppoaminen on edelleen historian suurin merionnettomuus, laivan mukana hukkui yli 9000 ihmistä. Marineskon on ilmoitettu olevan menestynein Neuvostoliiton sukellusveneiden komentaja toisessa maailmansodassa, mutta tunnustus tuli myöhään hänen kuolemansa jälkeen. Hänelle annettiin Neuvostoliiton korkein palkinto - Neuvostoliiton sankari vuonna 1990.

4.12_Konigsberg_2019__panssarimuistomerkki_2.jpg

Neuvostoliiton sotilaallisista laitteista kiinnostuneille on muutaman minuutin matkan päässä tästä T-34-tankkimuistomerkki, joka paljastettiin vuonna 1980 niiden 528 panssariryhmän kunniaksi, joilla oli niin tärkeä rooli Königsbergin valloittamisessa 1945. T-34: n vaikuttava aseet, monipuolisuus ja huippuluokan kalteva panssari tekivät siitä toisen maailmansodan Puna-armeijan ensisijaisen panssarivaunun ja siitä tuli Puna-armeijan selkäranka. Sodan loppuun mennessä oli yli puolet Neuvostoliiton panssarivaunuista T-34 tankkeja  ja tuona aikana valmistetut 57 000 yksikköä tekivät siitä kaikkien aikojen toiseksi eniten valmistetun tankin. 6. – 9. Huhtikuuta 1945 Neuvostoliiton panssarivaunujen sotilaat osoittivat ennennäkemätöntä sankaruutta. Tämä T-34-tankki oli suora osallistui kaupungin taisteluihin. Se on asetettu jalustalle Kaliningradin panssarisankarien kunniaksi. "

4.12_Konigsberg_2019_1ms_patsas_rus_2.jpg

ENSIMMÄISEN MAAILMANSODAN SANKARIEN MUISTOMERKKI 

Kaliningradin alue on maan ainoa alue, jolla taistelut tapahtuivat vuosina 1914-1918. Siksi Kaliningradista tuli ensimmäinen kaupunki, jonne pystytettiin ensimmäisen maailmansodan muistomerkin Venäjän sotilashistorian seuran aloitteesta. Veistoksen veisti Salavat Shcherbakov. Monumentti on tehty pronssista ja koostuu kolmesta viiden metrin korkeudesta hahmosta - upseeri, sotilas ja sotilas-viljelijä. Kirjailijan ajatuksen mukaan nämä kolmen kartanon edustajat ilmentävät Venäjän kansan yhtenäisyyttä sodassa. Yhdentoista metrin korkeuden jalustan julkisivulla on veistos, joka kuvaa armollista siskoa, joka nojaa haavoittuneeseen sotilaaseen, ja kirjoitus "Kiitollinen Venäjä, ensimmäisen maailmansodan sankari". Teoksen kokonaispaino oli 8 tonnia.

4.12_Konigsberg_2019_torpeedovene_2.jpg

Itämeren laivaston muistomerkki

Tämä dramaattinen muistomerkki jossa on 18 metrin pituinen ”Komsomolets” -torpedovene, joka ajoi korkealla aallonharjalla, pystytettiin vuonna 1978. Se on tuhansien Neuvostoliiton Itämeren laivaston merimiesten kunniaksi, jotka osallistuivat Itä-Preussin hyökkäykseen. Muistoseinän epiteetissä lukee: '1945: Kotimaa muistaa. Noin 200 'Komsomolets'-torpedovenettä rakennetin vuosina 1940-1950. Voimakkaasti aseistetut ja jopa 48 solmun (86 km/h) nopeudella kulkevat veneet tekivät monia menestyneitä hyökkäyksiä saksalaisia ​​aluksia vastaan. Kaupungissa on uudemmankin ajan Neuvostoliiton ja Venäjän armeijaa ylistäviä muistomerkkejä.

4.12_Konigsberg_2019_bunkkeri_meripihkamuseo_1_2.jpg

MERIPIHKAMUSEO

Se sijaitsee kaupungin keskustassa 15 minuutin kävelymatkan päässä hotelliltamme järven rannalla. Königsbergin hyökkäyksen aikana huhtikuussa 1945 Dohna-torni oli yksi puolustuspisteistä ja kaupungin viimeinen vastarintapesäke joka antautui 10.4.1945. Museo sijaitsee osassa kunnostettua preussilaista linnoitusta, jonka alun perin rakensi Karl Friedrich Emil zu Dohna-Schlobitten. Noin 1000 m² museon 28 näyttelyhallia sijaitsevat Dohnaturmin kolmessa kerroksessa. Nykyään se on yksi Kaliningradin tunnetuimmista turistikohteista paitsi kauneuden ja historiansa vuoksi myös siitä syystä, että se on Venäjän ainoa merpihka-museo. Museo esittelee meripihkan alkuperää ja sen ominaisuuksia.

4.12_Konigsberg_2019_bunkkeri_meripihkamuseo_2_2.jpg

Museossa on muinaisen "meripihkan metsän" dioraamoja. Näytteillä on maailman toiseksi suurin 1,2 metrinen palasta oleva meripihkamaljakko ja mm. 3000 meripihkan sulkeumaa. Yksi kuuluisimmista orgaanisista sulkemisista on pieni lisko. Esillä on myös 1700- ja 1800-luvun meripihkataidetta.

4.12_Konigsberg_2019_elaintarha_2.jpg

ZOO KALININGRAD

Jo 1896 avattu Königsbergin eläintarha oli aikoinaan Euroopan parhaaksi mainittu eläintarha. Toisen maailmansodan myrskyistä selvisi vain neljä sen eläintä mäyrä, laama, aasi ja virtahepo. Vakavasti loukkaantuneen virtahevon pelasti Venäjän armeijan ensihoitaja. Nykyään 16,5 hehtaarin eläitarhassa on 3500 eläintä edustaen 350 eläinlajia mm. lumileopardeja, seeproja, leijonia, kenguruja, karhuja ja valkopäisiä korppikotkia. Kaliningradin eläintarhassa on myös arboretum, ja eläintarhan nähtävyydet eivät ole pelkästään eläimiä, vaan myös harvinaisia ​​kasveja. Eläintarhassa voit nähdä eläinveistoksia: hirven pronssipatsaan, Arthur Steinerin kivi-orangutanan patsaan ja muut. Eläintarhan sisäänkäynti on koristeltu eri eläimien veistoksilla. Lisäksi eläintarhassa on useita sotaa edeltäviä rakennuksia ja suihkulähde.

4.12_Konigsberg_2019_baijerilainen_ravintola_2.jpg

Joissain ravintoloissa löytää saksalaisia, erityisesti perinteisen Königsbergin saksalaisen keittiön annoksia. Toisissa ravintoloissa ruoat taas heijastavat entisen Neuvostoliiton eri alueiden keittiöitä kuten Gruusia, Armenia, Uzbekistan ja niitä voidaankin pitää tyypillisinä nyky Kaliningradin ruokina. Olut on yhä suositumpi Kaliningradissa, ja tunnetuimpia paikallisia panimoita ovat Ponart, Altstadt ja Safrat & Bordos. Ravintoloissa on usein myös liettualaisia Svyturys-tuotteita ja puolalaisia oluita. Monissa ravintoloissa tarjoillaan myös tunnettuja saksalaisia ja tsekkiläisiä olutmerkkejä sian korvien tai Brezelien kera.

Baijerilaisen Zötler ravintolan tarjoilijat tarjoilevat baijerilaista Zötler olutta, bratwurstia  ja savustettua sian korvaa jättimäisille oluttynnyripöydille. Königsberger Klopse on alkuperäinen saksalainen erikoisuus, lihapullat jotka on valmistettu perinteisesti hienoksi jauhetusta vasikanlihasta ja tarjoillaan keitettyjen perunoiden kanssa. Reduit jos olet kiinnostunut Königsbergin linnoitusten saksalaisesta historiasta tai jos vain pidät saksalaisesta ruoasta ja oluesta niin tämä on oikea paikka sinulle. Linnoitusten sisimmän renkaan muureissa olevat kauniit holvit on muutettu kaksikerroksiseksi saksalaiseksi ravintolaksi. Alakerrassa tarjotaan ravintolan oman panimon olutta ja yläkerta on sivistyneemmille ruokailijoille.

4.12_Konigsberg_2019__tsekkilravintola_2.jpg

Viihtyisästi himmeästi valaistu, tummalla puulla sisustettu U Gasheka on Kaliningradin oma tsekkiläinen sotamies Svejk ravintola. Ruokalista hemmottelee tsekkityylisen keittiön ystäviä mm. Pilsenin gulassilla ja Krusovice oluella.

4.12_Konigsberg_2019__kalaravintola_2.jpg

Jos käyt Meripihkamuseossa niin viereisen vuonna 1706 rakennetun Rossgartenin portin sisäpuolelta löytyy tämä täydellinen pysähdyspaikka, Sunstone joka on itse asiassa aika hyvä ja kohtuuhintainen ravintola. Ravintolassa on ripaus keskiaikaista tunnelmaa ja se on sisustettu komeilla vanhoilla huonekaluilla. Lämpöa ja tunnelmaa luo myös takka. Ruokalista sisältää erityisesti kalaruokia kuten perinteistä Kaliningradin herkkua savuankeriasta. Hyvä tapa aloittaa on tilata maistuva Tsaarin kalakeitto, jossa on lohta, sampea ja perunoita, ennen kuin valitset vielä yhden kattavan liha- ja kalaruokan listalta. Toki englannin ja saksan kieliseltä ruokalistalta löytyy myös Königsbergin lihapullia ja muita liha-aterioitakin.

4.12_Konigsberg_2019__Tilsit_1_2.jpg

TILSIT

Liettuasta Venälle Sovetskiin tullessa ajamme rajan yli Memel joensodan jälkeen ositain uudellen rakennettua Kuningatar Luisen siltaa pitkin. Matkamme jatkuu entisen Preussilaisen Tilsitin kaupungin saksalaisen jugend tyylisen keskustan läpi.

13.6_Palanga_ristikukkula2.jpg

RISTIKUKKULA

Menomatkalla näemme Liettuassa myös Ristikukkulan joka syntyi spontaanisti 1800-luvun alussa kun tsaarinaikainen hallitus ei sallinut perheiden kunnioittaa kapinassa kuolleita. Siitä asti jokainen on voinut kantaa oman ristinsä kukkulalle. 1900-luvun alussa Ristikukkula oli jo tunnettu nähtävyys. Lukuisat pyhiinvaeltajat vierailivat kukkulalla ja lisäksi siitä tuli suosittu messu- ja hartauspaikka. Neuvostohallitus piti ristejä ja kukkulaa vihamielisenä ja tuhoisana symbolina. Vaikka neuvostovalta yritti lanata ristikukkulaa maan tasalle puskutraktoreilla, se ei siinä onnistunut. Ihmisten pystyttämiä ristejä oli yksinkertaisesti liikaa, vieri vieressä, pienemmät roikkumassa isommista.


4.12_Konigsberg_2019_hotelli_1_2.jpg

KALININGRADISSA HOTELLI*** Buffetaamiainen.

Hotel sijaitsee hyvällä paikalla Kaliningradin kauniin järven äärellä. Hotellin on aulabaarissa voit nauttia drinkin ja pihviravintola tarjoaa ranskalaisen ja italialaisen keittiön herkkuja. Myös hotellin kahvila on oiva rentoutumispaikka. Hotellissa on hissi, huonepalvelu. Lähtiessäsi ulos voit kysyä neuvoja hotellin retki- ja lippupisteestä. Matkamuistomyymälä/lahjatavarakauppa. Hotelli tarjoaa monia palveluita, kuten ympäri vuorokauden auki olevan kuntokeskuksen, ilmaisen internetyhteyden ja hauskan yökerhon. Buffetaamiainen on päivittäin klo 7.00– 11.00. Hotellin vieressä on pankkiautomaatti, elintarvikekauppa, karaokebaari ja muita baareja. Bussipysäkki josta busseja (lippu 0,30 €) keskustaan 50 m. päässä. Venäjän valtion Immanuel Kant -yliopisto, Rossgartenin porttti ja Dohna-torni upeine meripihkamuseoineen ovat alle 15 min. kävelymatkan päässä.

4.12_Konigsberg_2019_hotelli_2_2.jpg

Tyylikkäässä ja viihtyisässä 2hh 17 m² huoneessa on 2 yhden hengen vuodetta, taulu-tv, jääkaappi, tallelokero, ilmainen Wi-Fi, kylpyhuonesssa on suihku, hiustenkuivaja ja ilmaisia kylpytuotteita.


ITSENÄISYYSPÄIVÄ KALININGRAD 4.-8.12.2019 MATKAOHJELMA.

4.12 Keskiviikko

Klo 19.45 kokoontuminen Hki Katajanokan Viking Linen terminaali. Klo 20.30 Viking XPRS lähtee Tallinnaan. Laivalla klo 20.30 Grill & Steak buffet: Kolme erilaista lihavaihtoehtoa• Paistettua makkaraa  ja lihapullia• Kastikkeita ja maustevoi• Perunavaihtoehtoja  ja salaatteja• Lämpimiä kasviksia• Kasvis- ja kalavaihtoehtoja• Jäätelöä sekä päivän jälkiruoka. Hintaan sisältyy ruokajuomat: olut, viini, virvoitusjuomat. Yöpyminen B2-hytissä.

5.12 Torstai (päivän ajo 700 km)
Klo 06.00 maihin meno Tallinnan satama A-terminaaliin. N. klo 06.15 bussi lähtee Tallinnasta A-terminaalin edestä. Aamiaistauko Viro/Latvia rajalla klo 9.15. Matkalla pysähdymme Liettuassa ihastelemassa Ristikukkulaa. Ajamme Liettuasta Memel joen yli Kuningatar Luisen siltaa pitkin Venäjän puolen entiseen Itä-Preussin Tilsitiin. Bussi on klo 17- Kaliningradissa jossa on kolme hotelliyötä.

6.12 Perjantai Itsenäisyyspäivä

Klo 07.00-11.00 buffetaamiainen. Klo 09.30 bussi lähtee hotellilta Kenraali Laschin bunkkeri, Fort 5 linnoitusmuseo, Königsportin linna & linnoitusmuseo, Friedlandin portin kaupungin historian museo. Saksalainen hautausmaa. Päivän aikana näemme myös entiset Amalienau-, Maraunenhof- ja Hufen-kaupunginosat. Iltapäivällä kiinnostuneille vielä eläintarha. Yhteinen omakustanteinen ravintola-ilta baijerilaisessa ravintola Zötlerissä lähellä Hansaplatzia nauttien saksalaisia ​​ruokia ja olutta Allgäusta.

7.12 Lauantai

Klo 07.00-11.00 buffetaamiainen. Klo 09.30 bussi lähtee hotellilta: Merimuseo & Foxtrot luokan sukellusvene B-413, Friedrichsburgin laivojen entisöimiskeskus, Kaliningradin alueen historian ja taiteen museo. Käymme Kalastajakorttelissa, Tuomiokirkkosaarella Immanuel Kantin muistomerkillä ja katedraalilla.

8.12 Sunnuntai 

Klo 06.00-buffetaamiainen. Klo 06.30 bussi lähtee hotellilta kohti Tallinnaa.

ruokapaikka_lido_riika.jpg

LIDO_RUOKA.jpg

Omakustanteinen lounastauko puoliltapäivin Lido ravintolassa Riiassa.

7.8_Lotzen_militaria_festivaali_latvia_viinamarketti.jpg

Ostostauko Latvia-Viro rajalla edullisessa alkoholi-marketissa. Klo 17.50 bussi saapuu Tallinnaan A-terminaaliin. Laivaan mentävä klo 18.10 mennessä. Klo 18.30 Eckerö Linen Finlandia lähtee Helsinkiin. Laivalla lisämaksusta hytit ja Joulubuffetpöytä 30 €. Klo 21.00 Eckerö Linen Finlandia saapuu Helsingin Länsisatamaan.

4.12_Konigsberg_2019_busi_2.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastointi, DVD/tv. Bussimatkalla on mm. kahvitauko sekä wc-pysähdyksiä tarvittaessa. Varaa matkalle mukaan Venäjän ruplia ja Euroja. 

Passi ja viisumi: Passin on oltava voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Venäjälle. 1.7.2019 lähtien on ollut mahdollista hankkia maksuton viisumi e-viisumina netistä Kaliningradin alueen vierailua varten. Ohjeita ja lisätietoja englannin kielellä: http://electronic-visa.kdmid.ru/klgd_home_en.html

Voit täyttää sähköisen viisumin hakemuslomamakkeen aikaisintaan 20 päivää ennen matkaa eli 16.11 alkaen ja viimeistään 4 päivää ennen suunniteltua saapumista Venäjän federaatioon. Sähköinen viisumi myönnetään 4 kalenteripäivän sisällä hakemisesta. Ei tarvita kutsuja tai vahvistuksia. Täytä vain hakulomake verkkosivustolla. Sinun ei tarvitse maksaa mitään e-viisumin saamiseksi.
Passi on oltava voimassa vähintään 6 kuukautta sähköisen viisumin hakemispäivästä. Passissasi on oltava vapaata tilaa rajanylitysleimoille. Venäjän federaatioon e-viisumeilla saapuneiden ulkomaalaisilta vaaditaan sairausvakuutus, joka on voimassa Venäjän federaation alueella koko oleskelun ajan.
E-viisumia ei tarvitse hakea Kaliningradin alueelle jos sinun passillasi on jo voimassa oleva Venäjän viisumi.

Jos haet e-viisumin, tarvitset lisäksi matkavakuutustodistuksen jonka saat vakuutusyhtiöltäsi. Sen on oltava matkalla mukana muiden asiakirjojen kanssa! Pelkkä matkavakuutus kortti ei riitä!

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä!  E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe