13.-17.4 To-Ma PÄÄSIÄISMATKA 2017 ENTINEN ITÄ-PREUSSI PUOLASSA

Blitz_Tours_10_vuotta.jpg

13.-17.4_Paasiaismatka_entinen_Ita-Preussi_Puolassa_2017.jpg

13.-17.4 To-Ma PÄÄSIÄINEN 2017 ENTINEN ITÄ-PREUSSI PUOLASSA 5 pv. 375 €.

Sis. pikalaivamatkat, bussimatkat suomalaisen matkanjohtajan johdolla ohjelman mukaan, 2 hotelliyötä buffetaamiaisella Kaunasissa ja 2 hotelliyötä buffetaamiaisella Olzstynissä / Allensteinissä sekä museoiden ja nähtävyyksien sisäänpääsymaksut / opastukset. 1 hh lisä +70 €.  

HUOMATKAA MUUTTUNUT ECKRÖ LINE  KLO 08.30 LAIVA-AIKATAULU JA LÄNSISATAMA.  EI LINDA LINE KLO 8.

Nykyisessä Puolassa entisessä Itä-Preussin Masurian kauniilla järvialueella on monia historiallisesti merkittäviä 1. ja 2. maailmansodan tapahtumapaikkoja. Hitlerin Sudenpesän lisäksi vierailemme myös Unescon maailmanperintö kohteisiin kuuluvassa entisessä Saksalaisen ritarikunnan päämajassa mahtavassa goottilaisessa Marienburgin linnassa, Stutthofin keskitysleirissä, Heiligenlinden barokkikirkossa, Latvian sotamuseossa Riiassa ja Bauskan automuseossa sekä Kaunasin keskitysleirin muistomerkillä.

wolfsschanze_hitlerin_bunkkeri.jpg

WOLFSSCHANZE (suomeksi, suomeksi, saksaksi, kuvia, englanniksi, Mannerheimin vierailun uutiskatsaus).

Sudenpesä oli koodinimi, jota käytettiin Hitlerin Itä-Preussissa sijainneesta päämajasta toisen maailmansodan aikana. Päämajan jäännökset sijaitsevat nykyisen Puolan alueella lähellä Kętrzynia (saks. Rastenburg),

sudenpes2.jpg

Wolfsschanze koostui 40 bunkkerista ja 40 rakennuksesta metsäisellä alueella.

sudenpes_pienoismalli.jpg

Jotkut rakennukset oli peitetty erityisellä kipsilaastilla, joka näytti puunkuorelta ja naamiontiverkkojen lisäksi ruohoa, sammalta tai pensaita kasvoi kattojen päällä joten aluetta oli mahdoton havaita ilmasta. Alue oli ympäröity monimutkaisilla 10 km piikkilangoin vahvistetuilla puolustusrakennelmilla, 50-150 m leveällä miinakentällä ja kolmella turvallisuusvyöhykkeellä joita vartioi SS-Division "Leibstandarte Adolf Hitler" osastot. Alueella oli myös 2 lentokenttää ja sinne johti junanrata. Päämajan rakensi Organisaatio Todt vuonna 1940 operaatio Barbarossaa varten. Hitler saapui alueelle ensimmäistä kertaa Barbarossan aattona 21.6.1941 ja poistui sieltä viimeisen kerran 20.11.1944. Sodan aikana hän oleskeli Wolfsschanzessa yli 800 päivää. Alueellla oli 2000 sotilasta ja siviiliä. Täällä työskentelivät myös Hermann Göring, Heinrich Himmler, Martin Bormann, Wilhelm Keitel, Joseph Göbbels, Dr. Fritz Todt, Albert Speer. Myös 20.7.1944 eversti kreivi Claus von Stauffenbergin Hitleriä 22.7.1944 vastaan tekemä pommiattentaatti "Operaatio Valkyyria" tehtiin juuri Wolfsschanzessa.

wolfsschanze_2013_kuvat.jpg

Wolfsschanze kärsi huomattavia vaurioita saksalaisten perääntyessään suorittamissa räjäytyksissä; Hitlerin mielestä päämaja oli liian arvokas jätettäväksi ehjänä venäläisten käsiin. Puolan armeija raivasi vuosina 1945–1956 aluetta ympäröiviltä laajoilta miinakentiltä n. 84 000 miinaa. 

wolfsschanze_ravintola.jpg

wolfsschanze_ajelu.jpg

Nykyisin siellä toimii ympäri vuoden avoinna oleva museo. Joka on suosittu matkailukohde jossa käy vuosittain 200 0000 vierailijaa ja siellä on myös salamurhayrityksen tekijöille pystytetty muistomerkki.

sudenpes_stuthofin_kz.jpg

stutthoff_pienoismalli.jpg

STUTTHOFIN KESKITYSLEIRI

Oli ensimmäinen Saksan ulkopuolelle perustettu keskitysleiri nykyisellä Puolan alueella, joka toimi myös tuhoamisleirinä kesästä syksyyn 1944. Stutthofissa oli myös noin 90 suomalaista internoitua merimiestä toisen maailmansodan loppuvaiheissa ja sinne vietiin jo jatkosodan aikana Saksaan Suomesta luovutettuja poliittisia vankeja.

2.4_stutthoff_2015.jpg

Nykyisin paikalla on keskitysleirin uhrien muistoa vaaliva museo.

sudenpes_stuthofin_kz2.jpg

Stutthofin keskitysleirillä oli 90 suomalaista merimiestä, heistä 12 naispuolista, jotka saksalaiset internoivat suomalaisista laivoista Saksan satamissa Suomen katkaistua diplomaattisuhteet Saksan kanssa 2. syyskuuta 1944, minkä jälkeen alkoi Lapin sota. Erityisesti suomalaisrahtilaivojen S/S Mercator, S/S Ellen, S/S Bore VI ja S/S Wappu miehistöt joutuivat Stutthofiin.

marienburgin_linna_1.jpg

MARIENBURG (saksaksi) (video)

Unescon maailmanperintö kohteisiin kuuluva Marienburg on Saksalaisen ritarikunnan entisen Itä-Preussin linnojen helmi.

marienburg_2012_uusi.jpg

Tämä ritarikunnan entinen päälinna on suurin tiilirakenteinen linna Euroopassa ja maailman suurin tiilirakenteinen linna ylipäätänsä (21 hehtaaria). Linnaa ympäröivät puolustusmuurivyöhykeet torneineen ja portteineen ovat loistavia keskiajan puolustustekniikan mestarinäytteitä.

marienburgin_linna_2.jpg

Entinen Suurmestarin palatsi on myöhäisen hovigotiikan huippusaavutuksia.

marienburgin_linna_asekokoelmia.jpg

Linnan museon 23 eri osastoa esittelee mm. keskiaikaisia aseita, ritarikunnan aseita, keskiajan arkkitehtuuria, meripihka-aarteita, keskiajan huonekaluja ja sisustusta. Linna on kuuluu Unescon maailman perintö kohteisiin.

Adolf Hitlerin aikaudella natsit käyttivät linnaa Hitler nuorten kokoontumis- ja juhlapaikkana ja kun venäläiset pitkän saartamisen jälkeen saivat Marienburgin kaupungin antautumaan, seurasi ankarat kostotoimenpiteet antautuneille. Linna vaurioitui pahasti piirityksessä ja jäljet on nähtävillä linnan itä puolen ulkoseinillä. Linnan vallihaudan läheltä löytyi vuonna 2009 1800 saksalaisen siiviilin joukkohauta

Linnassa on keskiaikaista ruokaa tarjoava ravintola ja edullisempi kahvila. Kaikenlaista ritari ym. matkamuistoa on myös myynnissä. (Pääsiäispyhinä osa linnan museosaleista voi olla suljettuna)

kaunasin_keskitysleirin_muistomerkki.jpg

KAUNASIN IX LINNOITUS JA KAUNASIN KESKITYSLEIRIN MUISTOMERKKI

1800 luvulla Tsaarinvallan aikoihin Kaunasista tehtiin linnake lännestä tulevien hyökkäysten varalta ja kaupungin ympärille rakennettiin yhdeksän linnoitusta, jotka ensimmäisessä maailmansodassa osoittautuivat käyttökelvottomiksi vanhentuneen tykistön takia. Näistä parhaassa kunnossa on linnoitus numero 9, IX Fortas. Linnoituksesta tuli toisen maailmansodan johdosta juutalaisten joukkomurhan symboli, sillä sen myöhempi käyttötarkoitus oli Kaunasin ghetton puhdistaminen. Natsimiehityksen aikana yli 50000 henkeä teloitettiin täällä.

allensteinin_keskusta1.jpg

OLSZTYN / saks. ALLENSTEIN 175.000 as. (Video saks.)

Saksalainen ritarikunta perusti kaupungin 1340 luvulla. Puna-armeijan saadessa kaupungin haltuunsa 20.1 1945 alkoi Allensteinin synkin aika, kuukausia kestäneiden raiskauksien, ryöstelyjen, joukkomurhien ja tuhopolttojen aalto joissa yli 1000 rakennusta tuhoutui. Puolalaiset ovat restauroineeet Vanhan Kaupungin taidolla.

Kaupungin maamerkkejä ovat linna, Pyhän Jaakobin kirkko ja Vanhakaupungin portti. Muita nähtävyyksiä ovat mm. keskiaikaiset kaupungin muurit, goottilainen Vanha raatihuone ja Ermland -Masurian museo.  

allensteinin_keskusta2.jpg

Vanhan kaupungin kävelykatujen varrella ovat baarit kuten Higlander Whisky bar, pubit, ravintolat terasseineen kuten  Restaurant Malta Cafe, Karczma Jana, Staromieska, Sioux Classic, Weranda Grill, Restauracja Zamkowa, Pizzeria Diavolino, Yuko SushiVia Napoli, Pepperoni Pizza & Pasta, Kawiarna Sarp ja kaupungin yöelämä: Eufouria Music Club, Club Novo, Club Impuls.

allensteinin_linna.jpg

ALLENSTEININ LINNA

Ermlandin Tuomiokapitoli rakenutti 1347 Alle-joen (puolaksi Lyna) varteen linnan. Linnassa eli vuosina 1416-21 Nikolaus Kopernikus. Kopernikus huoneen seinällä on nähtävissä Kopernikuksen alkuperäisiä tähtitieteellisiä piirustuksia ja laskelmia. Linnan museossa avoinna klo 9-17, sp. 10 zl /2,50 € on esillä myös alueen historiaa, ikoneita, taidetta, koruja, astioita ja postimerkkejä ym.

riian_sotamuseo.jpg

LATVIAN SOTAMUSEO

Latvian historia on myös sen miehittäjien saksalaisen ritarikunnan, puolalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten historiaa. Esillä Vapaussota, Neuvostoliiton ja Saksan miehitysajat, Latvian armeija 1. maailmansodasta vuoteen 1940.

latvian_sotamuseo2.jpg

Näytteillä on Latvian alueella käytettyjä aseita 700 vuoden ajalta mm. miekkoja, musketteja ym. Tietoa latvialaisista länsimaiden armeijoissa 2. maailmansodan aikaan (mm. laajat kokoelmat saksalaisia rautaristejä ja muita kunniamerkkejä) sekä näyttely Latvian armeijasta vuoden 1991 jälkeen. ( JÄÄ POIS OHJELMASTA 2017 MUUTTUNEEN LAIVA-AIKATAULUN TAKIA)

kaunas_kes.jpg

KAUNAS 415 000 as.
Näe matkalla myös Kaunas ja sen vanha kaupunki goottilaisine- ja barokkirakennuksineen. Löydä viehättäviä kellariravintoloita ja nauti maistuvasta liettualaisesta oluesta terasseilla tai tunnelmallisissa oluttuvissa.

liettua_pub.jpg

liettuan_ruokakuvia.jpg

Ravintolat ja iltaelämä

Ravintoloiden hintaso on Tallinnaa ja Vilnaa edullisempi. Pääruoka keskitasoisessa ravintolassa tai bistrossa 5-7 €) ja oluttuoppi 1,5-2,50 €. Liettua on tunnettu oluistaan joita kannattaa maistella tunnelmallisissa panimoravintoloissa kuten Rambynas, Panimoravintola Avilys jossa mm. olutkeittoa ja hunajaolutta, Bravaria -panimoravintola. Kokemisen arvoisia ovat perinteiset liettualaiset ravintolat kuten Bernelių Uzeiga, Delano, Forto Dvaras, Katpėdėlė, riistaravintola Medziotojų Uzeiga tarjoaa mm. hirveä ja majavaa, Metu Laikaij, Čili Kaimas tai Carlston, Master Grill -Steak house. Kymmenissä baareissa löytyy valinnan varaa kuten Grazy House, SkliautasAmerigos- biljard & bowling, Straikas - biljardi & keilailu tai Sporto Baras. Music-klubeja  on useita kuten Amerika Pirtyje, Combo, Ex-it, Metelica, Papa Jazz, Siena, Sin, Zemyn upe.


HOTELLI KAUNASISSA

13.4_Kaunaas_hotelli_1.jpg

13.4_kaunas_hotelli_2.jpg

KAUNAS HOTELLI** Buffetaamiainen

Sijaitsee keskustassa aivan kaupungin suosituimman kävelykadun, Laisvės alėjan, varrella. Kaunaksen kansallinen draamateatteri sijaitsee 300 metrin päässä, ja Vanhaan kaupungiin on 500 m. Aamuisin tarjoillaan buffetaamiainen. Asiakkaat saavat alennusta samassa talossa sijaitsevassa bistrossa.

Moderneja tilavia 19 m² 2-3 hh:ita joissa on ilmastointi, äänieristys ikkunoissa, ilmainen Wi-Fi, minibaari sat-tv, kylpyhuone. V. 2011 rakennetussa hotellissa on hissi ja reception on auki 24 h. Hotellin vieressä on elintarvike-kioski.

13.4_kaunas_hotelli_viereinen_ravintola.jpg

Rocknrolla bar & kitchen hotellin vieressä terasseineen tarjoaa, salatteja, hampurilaisia, pihvejä, ribsejä ym. Lisää ravintoloitan kävelykadulla enemmänkin.

HOTELLI OLZSTYNISSÄ / ALLENSTEINISSA

13.4_Allenstein_hotelli_2017_1.jpg

HOTELLI*** Buffetaamiainen

Hyvä sijainti rauhallisessa ympäristössä kaupungin keskustan tuntumassa. 500 m päässä on Alfa Shopping-centrum josta saa tuliaiset kotiin. Olsztyn vanhakaupunki, jossa on erilaisia pubeja ja ravintoloita, on reilun 1 km 7 10-15 min. kävelyn päässä hotellista. Hotelli on remontoitu v. 2013. Hotellissa on hissi. Maksuton WiFi. Hotellissa on myös 24h-vastaanotto, kauneushoitola ja pesulapalvelut.

13.4_allenstein_hotelli_2_2017.jpg

Aamuisin klo 06.30-10.30 tarjolla on buffetaamiainen. Ravintolassa tarjoillaan kansainvälisiä ja puolalaisia ​​ruokia klo 23 asti. Hotellissa on myös aulabaari ja urheilubaari jossa voi nauttia drinkin tai pientä välipalaa kylmän oluen painikkeeksi.

13.4_allenstein_hotelli_sauna_2017.jpg

Hotellivieraat voivat käyttää maksutta hotellin wellness-tiloja. Niihin kuuluvat kuntokeskus ja joka päivä ympäri vuorokauden käytettävissä oleva sauna & poreallas. Myös hierontoja ja kauneushoitoja on saatavilla.

13.4_allenstein_hotelli_huoneet_2017.jpg

Viihtyisissä 20 m² huoneissa on äänieristetyt ikkunat, 2 yhden hengen vuodetta tai 1 parivuode, sat-TV, ilmainen WiFi ja tilava kylpyhuone jossa on ilmaiset kosmetiikkatuottee & hiustenkuivaaja. Huoneessa on tarjolla on ilmaista kivennäisvettä ja kahvin-/vedenkeitin. Hotellissa on huonepalvelu klo 06:30 - 22:30. Ilmainen pääsy wellness-alueelle (sauna ja kuntosali).


MATKAOHJELMA PÄÄSIÄISMATKA 2017 ENTISEEN ITÄ-PREUSSIIN PUOLASSA:

13.4 Kiirastorstai  HUOMAA MUUTTUNUT LAIVA JA SATAMA!

Klo 7.45- kokoontuminen Hki Länsisatama. Laivaan pääsee klo 8.10 asti!. Klo 8.30 Eckerö Linen Finlandia lähtee Tallinnaan. Hytit ja aamiaisbuffet (2.kattaus klo 09.30) lisämaksusta 14 €. Klo 11 Eckerö line saapuu Tallinnan satamaan A-terminaaliin. N. klo 11.30- bussi lähtee Tallinnasta A-terminaalin edestä. Kahvitauko Viro/Latvia rajalla klo 14.30. Tauko Liettuassa n. klo 18. Bussi on klo 21.20 Kaunasissa

liettua_taukopaikka_ruoka.jpgLiettuan rajan jälkeen n. klo 17 - pidämme kahvitauon. Vieressä on mini-zoo jossa on mm. karhuja. Bussi on klo 20 mennessä Kaunasissa hotellilla.

14.4 Pitkäperjantai

Buffetaamiainen klo 6.30-. Klo 7.30 bussi lähtee ajamaan kohti Puolaa. Pysähdys Kaunasin keskitysleirin muistomerkillä. Market tauko Augustowissa.

kuuri_saksl._sot.haut..jpg

Pysähdys saksalaisella sotilashautausmaalla.

masuria_nikolaiken.jpg

MIKOLAJKI / NIKOLAIKEN

Tämä kaupunki tunnetaan "Masurian Helmenä" ja sijaitsee kapealla kankaalla Mikolajskiesee ja Taltyseen välissä. Tämä 4000 asukkaan pieni kaupunki muuttuu kesäisin sykkiväksi lomakaupungiksi. Viehättävä rantapromenaadi lukuisine ravintoloineen on turistien suosiossa.

Kahvitauko puoliltapäivin Nikolaikenissa. Bussi on Olzstyn / Allensteinissa klo 15.30-. Linnan museo on avoinna klo -17 asti, sp. 10 zl /2,50 €. Kaupat ja ravintolat kaupungilla ovat auki normaalisti mm. Alfa Shopping-centrum.

15.4 Lauantai

Klo 06.30-10.30 buffetaamiainen. Klo 7.45 bussi lähtee kohti Malborkia jossa klo 10-13 tutustuminen Marienburgin goottilaiseen linnaan (opastettukierros englanniksi). Sen jälkeeen ajamme kohti Stutthofia jossa keskitysleiriin tutustuminen omatoimisesti (60 min). Marketti & lounastauko. Noin klo 17.30 olemme takaisin hotellilla Allensteinissa. Tai voit vaihtoehtoisesti viettää päivän omatoimisesti Olzstynissä sillä esim linnan museo on avoinna klo 9-17, sp. 10 zl /2,50 € , kaupat, ostoskeskus ja ravintolat ovat auki aivan normaalisti.

16.4 Sunnuntai 1. Pääsiäispäivä

Klo 06.30- buffetaamiainen. Klo 9 lähtö Olzstynistä / Allensteinista.

heiligenlinden_kirkko.jpg

Matkalla kohti Sudenpesää on pysähdys Heiligenlinden luostarin barokkikirkolla joka tunnetaan kirkkoarkkitehtuurin helmenä. (video)

wolsschanzen_kierros_2013.jpg

Klo 11.30- puolalaisen historioitsijan opastama kierros Wolfsschanze -Hitlerin Sudenpesän alueella (saksa/suomi ja osalle ryhmää englanniksi).

rastenburgin_lent.kent..jpgPoikkeamme mahdollisuuksien mukaan Luftwaffen entisellä Rastenburgin -Wilhelmsdorfin lentokentällä, mistä Stauffenberg pakeni lentäen Berliiniin 20.7.1944. Markettitauko Puolassa. Bussi on Kaunasissa klo 19. Hotellin ravintola on auki. Illallinen sen varanneille.

17.4 Maanantai 2. Pääsiäispäivä

Buffetaamiainen klo 6.30- jonka jälkeen klo 7 lähdemme ajamaan kohti Riikaa.

2.4_bauskan_automuseo.jpg

(Aamupäivällä klo 10 tutustumme Bauskan automuseon kokoelmiin: autoja, traktoreita, mopoja & polkupyöriä.) AUTOMUSEO JÄÄ POIS 2017 muuttunen paluu laiva-aiukataulun takia.

ruokapaikka_lido_riika.jpg

Puolilta päivin pidämme Riiassa ruokatauon Lido ravintolassa. Iltapäivällä ostyspysähdys Latvian- Eesti rajalla edullisille alkoholi-ostoksille. N. klo 17.45 bussi saapuu Tallinnaan A-terminaaliin. Laivaan mentävä klo 18.10 mennessä. Klo 18.45 Eckerö Linen Finlandia lähtee Helsinkiin. Laivalla lisämaksusta hytit ja Buffetpöytä kattaus klo 18.30 / ennakkoon ostetuna 26 € aik. Klo 21.15 Eckerö Line saapuu Helsinkiin Länsisatamaan.

kalevin_bussit.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastointi, wc, jääkaappi, DVD/tv. Taukoja on vähintäin 3 tunnin välein. Varaa matkalle euroja ja Puolan zloteja. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus. Turusta ja Tampereelta Expressbussilla suoraan Helsingin Länsisatamaan ja takaisin!

Matkavaraukset ja tiedustelut tästäE-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003 

Blitz_Tours_10_vuotta.jpg

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.  Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

www.valmismatka.fi.jpg

eckeroline_logo.gif

PÄÄSIÄISEN SÄÄENNUSTE OLZSTYN

KAUNAS 7 VRK. SÄÄENNUSTE!  SUDENPESÄN 7 PÄIVÄN SÄÄENNUSTE!      

KATSO UUTISKATSAUS MANNERHEIMIN VIERAILUSTA WOLFSSCHANZESSA!

                                                      LINKKI ELOKUVAN OPERAATIO VALKYRIE SIVULLE!