1.-15.4 To-Ma PÄÄSIÄISMATKA 2021 ENTINEN ITÄ-PREUSSI PUOLASSA

1.-5.4_Paasiaismatka_2021_entinen_Ita-Preussi_Puolassa_5_pv._375__logo_uusi_2.jpg

29.3_paasiainen_promo.jpg

1.-5.4 PÄÄSIÄISMATKA 2021 ENTINEN ITÄ-PREUSSI PUOLASSA To-Ma 5 pv. 375 €.

Sis. Eckerö Line:n laivamatkat, bussimatkat suomalaisen matkanjohtajan johdolla ohjelman mukaan, 2 hotelliyötä*** buffetaamiaisella Kaunasissa ja 2 hotelliyötä*** buffetaamiaisella Olzstynissä / Allensteinissä ja maksuttoman hotellin wellness-osaston porealtaan & saunan käytön, museoiden ja nähtävyyksien sisäänpääsymaksut / opastukset. 1 hh lisä +70 €.  

LÄHDE KEVÄISEEN PUOLAAN JOSSA KEVÄT ON HUHTIKUUSSA JO PITKÄLLÄ!

Nykyisessä Puolassa entisessä Itä-Preussin Masurian kauniilla järvialueella on monia historiallisesti merkittäviä 1. ja 2. maailmansodan tapahtumapaikkoja. Hitlerin Sudenpesän lisäksi vierailemme myös Unescon maailmanperintö kohteisiin kuuluvassa entisessä Saksalaisen ritarikunnan päämajassa mahtavassa goottilaisessa Marienburgin linnassa joka kuuluu ehdottomasti kohteisiin, joka on pakko nähdä ja kokea, Stutthofin keskitysleirissä, Heiligenlinden barokkikirkossa, sekä Kaunasin keskitysleirin muistomerkillä.

Sudenpesa_2017_uusi_kartta.jpg

wolfsschanze_hitlerin_bunkkeri.jpg

WOLFSSCHANZE (suomeksi, suomeksi, saksaksi, kuvia, englanniksi).

Sudenpesä oli koodinimi, jota käytettiin Hitlerin Itä-Preussissa sijainneesta päämajasta toisen maailmansodan aikana. Päämajan jäännökset sijaitsevat nykyisen Puolan alueella lähellä Kętrzynia (saks. Rastenburg),

sudenpes2.jpg

Wolfsschanze koostui 40 bunkkerista ja 40 rakennuksesta metsäisellä alueella. Jotkut rakennukset oli peitetty erityisellä kipsilaastilla, joka näytti puunkuorelta ja naamiontiverkkojen lisäksi ruohoa, sammalta tai pensaita kasvoi kattojen päällä joten aluetta oli mahdoton havaita ilmasta. Alue oli ympäröity monimutkaisilla 10 km piikkilangoin vahvistetuilla puolustusrakennelmilla, 50-150 m leveällä miinakentällä ja kolmella turvallisuusvyöhykkeellä joita vartioi SS-Division "Leibstandarte Adolf Hitler" osastot. Alueella oli myös 2 lentokenttää ja sinne johti junanrata. Päämajan rakensi Organisaatio Todt vuonna 1940 operaatio Barbarossaa varten. Hitler saapui alueelle ensimmäistä kertaa Barbarossan aattona 21.6.1941 ja poistui sieltä viimeisen kerran 20.11.1944. Sodan aikana hän oleskeli Wolfsschanzessa yli 800 päivää. Alueellla oli 2000 sotilasta ja siviiliä. Täällä työskentelivät myös Hermann Göring, Heinrich Himmler, Martin Bormann, Wilhelm Keitel, Joseph Göbbels, Dr. Fritz Todt, Albert Speer. Myös 20.7.1944 eversti kreivi Claus von Stauffenbergin Hitleriä 22.7.1944 vastaan tekemä pommiattentaatti "Operaatio Valkyyria" tehtiin juuri Wolfsschanzessa.

Sudenpesa_2017_uusi_Goringin_teetupa.jpg

wolfsschanze_2013_kuvat.jpg

Wolfsschanze kärsi huomattavia vaurioita saksalaisten perääntyessään suorittamissa räjäytyksissä; Hitlerin mielestä päämaja oli liian arvokas jätettäväksi ehjänä venäläisten käsiin. Puolan armeija raivasi vuosina 1945–1956 aluetta ympäröiviltä laajoilta miinakentiltä n. 84 000 miinaa. 

7.8_Lotzen_militaria_festivaali_wolfsschanze_vatsovan_kansanousu_parakki.jpg

Alueella on myös Varsovan kansannousua 1944 esittelevä näyttely.

wolfsschanze_ravintola.jpg

wolfsschanze_ajelu.jpg

Nykyisin siellä toimii ympäri vuoden avoinna oleva museo. Joka on suosittu matkailukohde jossa käy vuosittain 200 0000 vierailijaa ja siellä on myös salamurhayrityksen tekijöille pystytetty muistomerkki.

sudenpes_stuthofin_kz.jpg

stutthoff_pienoismalli.jpg

STUTTHOFIN KESKITYSLEIRI

Oli ensimmäinen Saksan ulkopuolelle perustettu keskitysleiri nykyisellä Puolan alueella, joka toimi myös tuhoamisleirinä kesästä syksyyn 1944. Viidessä vuodessa varsinainen Stutthofin leiri kasvoi pienestä 12 hehtaarin alueesta, joka oli tarkoitettu 3500 vangille, 120 hehtaarin alueeksi, jossa oli vuonna 1944 57000 vankia. Vankeja käytettiin pääasiassa pakkotyöhön. Jotkut työskentelivät leirin lähelle sijoitetuissa SS:n omistamissa yrityksissä, kuten Deutsche Ausrüstungswerkessa. Toiset työskentelivät tiilitehtailla, yksityisissä yrityksissä, maatöissä tai leirin omissa työpajoissa. Vuonna 1944 leirille perustettiin Focke-Wulfin lentokonetehdas. Vähitellen Stutthofin leirijärjestelmä käsitti laajan verkoston pakkotyöleirejä. Kaiken kaikkiaan 105 alaleiriä perustettiin Puolan pohjois- ja keskiosiin pääleirin alaisuuteen.

Pääleiri oli jaettu kahteen osaan. Stammlagerissa pidettiin puolalaisia ja juutalaisia vankeja. Sonderlagerissa vankeina oli muiden maiden kansalaisia joiden olot olivat hieman paremmat kuin Stammlagerin vangeilla oli. Stutthofissa oli myös noin 90 suomalaista internoitua merimiestä toisen maailmansodan loppuvaiheissa ja sinne vietiin jo jatkosodan aikana Saksaan Suomesta luovutettuja poliittisia vankeja.

9.4_2020_paasiainen_Ita-Preussi_Stutthof_2_uusi_2.jpg

Stutthofin keskitysleirin alaleirillä oli 90 suomalaista merimiestä, heistä 12 naispuolista, jotka saksalaiset internoivat suomalaisista laivoista Saksan satamissa Suomen katkaistua diplomaattisuhteet Saksan kanssa 2. syyskuuta 1944, Lapin sodan alettua. Erityisesti suomalaisrahtilaivojen S/S Mercator, S/S Ellen, S/S Bore VI ja S/S Wappu miehistöt joutuivat Stutthofiin.

9.4_2020_paasiainen_Ita-Preussi_Stutthof_3_uusi_2.jpg

Kaasukammion vieressä on krematorio, jossa on edelleen nähtävillä muutama polttouuni.

9.4_2020_paasiainen_Ita-Preussi_Stutthof_1_uusi_2.jpg

Nykyisin Stutthofissa on keskitysleirin uhrien muistoa vaaliva keskitysleirimuseo jonka näyttely kuvin, tekstein, alueen pienoismallin ja osin uudelleen rakennettujen keskitysleirirakennusten avulla kertoo alueen synkkää tarinaa. Parakkien seinillä on karttoja joista näkee saksalaisten valloittamat alueet joilta vankeja keskitysleirille tuotiin. Esillä on lisäksi vaatteita, sänkyjä sekä sairaalatarvikkeita.

marienburgin_linna_1.jpg

30.3_paasiainen_ita-preussi_marieburg_2018_1_.jpg

MARIENBURG (saksaksi) (video)

Unescon maailmanperintö kohteisiin kuuluva Marienburg on Saksalaisen ritarikunnan entisen Itä-Preussin linnojen helmi. Paksut tiilimuurit ja linnoitusrakenteet vievät kävijän mielikuvitusmatkalle kauas vuosisatojen taakse, valkoista, mustarististä viittaa kantaneen Saksalaisen ritarikunnan aikoihin.

marienburg_2012_uusi.jpg

Tämä Nogat joen rannalla kohoava ritarikunnan entinen päälinna on suurin tiilirakenteinen linna Euroopassa ja maailman suurin tiilirakenteinen linna ylipäätänsä (21 hehtaaria).

Marienburg_3.jpg

29.3_paasiainen_marienburg_2017__muureja.jpg

Linnaa ympäröivät puolustusmuurivyöhykkeet torneineen ja portteineen ovat loistavia keskiajan puolustustekniikan mestarinäytteitä. Jo pelkästään linnan kolmen osan valtava koko mykistää. Ylälinna on rakennettu 4,5 miljoonasta tiilestä. Ylälinnassa on kapitulisali, kirkko, asuintiloja, pääkeittiö, mylly

9.4_2020_paasiainen_Ita-Preussi_Marienburg_kappeli_ulkoseina_uusi_2.jpg

sekä Autuaan Neitsyt Marian kirkko, jonka Pyhän Annan kappeliin suurmestarit haudattiin.

Marienburg_5.jpg

Marienburg_1.jpg

Keskilinnassa on suuri ruokasali, suurmestarin palatsi, Pyhän Bartolomeuksen kappeli ja vanhainkoti.

Marienburg_14.jpg

Alalinnassa on asevarasto, tallit, panimo ja Pyhän Laurentiuksen kappeli.

Marienburg_9.jpg

Linnaa ympäröivät leveät vallihaudat ja kaksinkertaiset puolustusmuurit herättivät pelkoa keskiaikaisia ritareita kohtaan, nykypäivän vierailijoissa myös syvää kunnioitusta.

marienburgin_linna_2.jpg

Entinen Suurmestarin palatsi on myöhäisen hovigotiikan huippusaavutuksia.

marienburgin_linna_asekokoelmia.jpg

Linnan museon 23 eri osastoa esittelee mm. keskiaikaisia aseita, ritarikunnan aseita, keskiajan arkkitehtuuria, meripihka-aarteita, keskiajan huonekaluja ja sisustusta. Linna on kuuluu Unescon maailman perintö kohteisiin.

Marienburgin_linna_1945_rauniot.jpg

Adolf Hitlerin aikaudella natsit käyttivät linnaa Hitler nuorten kokoontumis- ja juhlapaikkana ja kun venäläiset pitkän 7 viikon saartamisen jälkeen saivat Marienburgin kaupungin antautumaan, seurasi ankarat kostotoimenpiteet antautuneille. Linna vaurioitui pahasti piirityksessä ja jäljet on nähtävillä linnan itä puolen ulkoseinillä. Noin 80 prosenttia Marienburgin vanhastakaupungista oli tuhoutunut taistelussa. Linnan vallihaudan läheltä löytyi vuonna 2009 1800 saksalaisen siiviilin joukkohauta jotka puna-armeija oli murhannut valloitettuaan kaupungin.

Linnassa on keskiaikaista ruokaa tarjoava ravintola ja edullisempi kahvila. Kaikenlaista ritari ym. matkamuistoa on myös myynnissä. (Pääsiäispyhinä osa linnan museosaleista voi olla suljettuna).

9.3_Paasiainen_2020_Ita-Preussi_saksalainen_sotilashautausmaa_uusi_2.jpg

BARTOSSEN SAKSALAINEN SOTILASHAUTAUSMAA

Vuonna 1990 kunnostettu hautausmaa "Itä-Preussin Golgata" on entisten Itä-Preussin ja Bialystokin alueella kaatuneiden sotilaiden kollektiivinen hautausmaa. Ensimmäiset 83 tänne haudattua vainajaa olivat peräisin ensimmäisen maailmansodan Masurian talvitaisteluista. Sen jälkeen tänne tuotiin noin 17.900 toisessa maailmansodassa kuollutta. Vuonna 2017 hautausmaalle siirrettiin 2974 vainajaa (entisiä sotavankeja ja siviilejä, mukaan lukien sairauksiin ja nälkään kuolleet saksalaiset naiset ja lapset) Neuvostoliiton sotavankileirin hautausmaalta Thornin kaupungista Pommerista. Toisessa maailmansodassa kuolleiden sotilashautojen lohkot on merkitty symboliryhmillä ja nimillä graniittipylväissä. 5 hehtaarin hautausmaata ympäröi luonnonkivimuuri ja polku.

kaunasin_keskitysleirin_muistomerkki.jpg

KAUNASIN IX LINNOITUS JA KAUNASIN KESKITYSLEIRIN MUISTOMERKKI

1800 luvulla Tsaarinvallan aikoihin Kaunasista tehtiin linnake lännestä tulevien hyökkäysten varalta ja kaupungin ympärille rakennettiin yhdeksän linnoitusta, jotka ensimmäisessä maailmansodassa osoittautuivat käyttökelvottomiksi vanhentuneen tykistön takia. Näistä parhaassa kunnossa on linnoitus numero 9, IX Fortas. Linnoituksesta tuli toisen maailmansodan johdosta juutalaisten joukkomurhan symboli, sillä sen myöhempi käyttötarkoitus oli Kaunasin ghetton puhdistaminen. Natsimiehityksen aikana yli 50000 henkeä teloitettiin täällä.

7.8_Lotzen_militaria_festivaali_suomal._lentajien_muistomerkki.jpg

JUNKERS JK-274 LENTÄJIEN MUISTOMERKKI

Suomen Ilmavoimat osti alkuvuodesta 1943 Saksasta 24 uudenaikaista Junkers Ju 88 A­4 ­pommikonetta. Niistä JK­274 koneen lentomatka kohti Suomea päättyi traagisesti. Se sai moottorivian Riian pohjoispuolella ja syöksyi metsään lähellä Pabazin kylää Latviassa 23.4.1943 kello 11:35. Kone syttyi palamaan ja tuhoutui täysin. Kolmehenkinen miehistö ja matkustaja saivat välittömästi surmansa.

29._3_paasiainen_allenstein_2018_uusi_raatihuone.jpg

OLSZTYN / saks. ALLENSTEIN 175.000 as. (Video saks.)

Saksalainen ritarikunta perusti kaupungin 1340 luvulla. Puna-armeijan saadessa kaupungin haltuunsa 20.1 1945 alkoi Allensteinin synkin aika, kuukausia kestäneiden raiskauksien, ryöstelyjen, joukkomurhien ja tuhopolttojen aalto joissa yli 1000 rakennusta tuhoutui. Puolalaiset ovat restauroineeet Vanhan Kaupungin taidolla.

allensteinin_keskusta1.jpg

allensteinin_keskusta2.jpg

Korkea portti on sisäänkäynti Olsztynin vanhankaupungin kävelykeskustaan. Kaupungin maamerkkejä ovat linna, Pyhän Jaakobin kirkko ja Vanhakaupungin portti. Muita nähtävyyksiä ovat mm. keskiaikaiset kaupungin muurit, ja goottilainen Vanha raatihuone.

allensteinin_linna.jpg

29.3__Allensteinin_linna.jpg

ALLENSTEININ LINNA

Ermlandin Tuomiokapitoli rakenutti 1347 Alle-joen (puolaksi Lyna) varteen linnan.

9.3_Paasiainen_2020_Ita-Preussi_Allensteinin_linna_kopernikus_2.jpg

Linnassa eli vuosina 1416-21 saksalainen tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikus. Linnan museon Kopernikus huoneen seinällä on nähtävissä Kopernikuksen alkuperäisiä tähtitieteellisiä piirustuksia ja laskelmia.

9.3_Paasiainen_2020_Ita-Preussi_Allensteinin_kokoelmat_2_2.jpg

Ermland-Masurian museossa esillä myös alueen historiaa, ikoneita, taidetta, koruja, astioita ja postimerkkejä ym. Linnan museo on avoinna klo 10-16, (sisäänpääsy klo 15.30 asti) sp. 12 zl / 3 € on

29.3_paasiainen_allenstein_kirkko.jpg

PYHÄN JAAKOBIN KATEDRAALI

Vanhassakaupungissa on kaupungin vanhin sakraalinen muistomerkki, jota pidetään alueen arvokkaimpana. Kirkon rakentaminen alkoi sen jälkeen, kun Allensteinin kaupunki oli saanut kaupunkioikeudet (1353), ja se valmistui vuonna 1380. Alunperin se oli rakennus, jossa oli kolme osainen runko ja torni, joiden korkeus vastasi kolmea kerrosta. 1500-luvulla torni nostettiin seitsemään kerrokseen (tällä hetkellä se on 70 metriä korkea). 1700-luvun alkupuoliskolla Kirkkoa laajennettiin kahdella kappelilla. Kirkko koki vakavimman tuhon Napoleonin sotien aikaan vuonna 1807. Kirkko säilyi vakavimmilta tuhoilta 1. & 2.maailmansodan aikana.

29._3_paasiainen_allenstein_aukio_2017.jpg

Vanhan kaupungin kävelykatujen varrella ovat baarit. pubit, ravintolat terasseineen kuten

18.4_Paasiainen_ita-preussi_whiskibaari_2.jpg

Higlander Whisky bar,

18-22.4_2019_Paasiaismatka_warka_pubi.jpg

9.-13.4_Paasiaismatka_2020_Ita-Preussi_warka_pubi_uusi_potka_2.jpg

Restaurant Malta Cafe, Karczma Jana, Staromieska, Sioux Classic, Weranda Grill, Restauracja Zamkowa, Pizzeria Diavolino, Yuko SushiVia Napoli, Pepperoni Pizza & Pasta, Kawiarna Sarp ja Warka Pub jossa mainio porsaan potka ja A-tuoppi n. 8 €, sekä kaupungin yöelämä: Eufouria Music Club, Club Novo, Club Impuls.

29.4_paasiainen_allensteinin_tsekkil._ravintola_2.jpg

Ceska Hospoda ravintola hemmoittelee tsekkiläisen oluen ystäviä. Hanassa on neljää tsekkiolutta 0,5 l 2,20 € ja pullossa vielä 20 tsekkiläista ja slovakilaista olutta 0,5 l 2,25 €. Ruokalistalta löytyy perinteisiä tsekkiläisen keittiön herkkuja kuten gulassikeitto 3,25 €, gulassi 4,75 €, porsaanleike 4,75 €, porsanpotkaa ym. Lisäksi hyvä valikoima määriläisiä viinejä.

16.4_allensteinin_manhattan_pubi.jpg

200 m päässä hotellilta on Manhattan pub jossa on karaokea ja edulliset hinnat. Esim. A-olut 0,5 L 6 ZL / 1,50 €, Hampurilaisateria ja A-tuoppi 0,5 L yht. 3,50 €.

29.3_paasiainen_heiligenlinde_1_2017.jpg

29.3_paasiainen_heiligenlinde_2_2017.jpg

HEILIGENLINDEN LUOSTARIN KIRKKO

Pienessä Heiligenlinden kylässä (puol. Swieta Lipka) Masuriassa synkkien metsien ja järvien ympäröimänä, tunnetaan aarteestaan barokkikirkkosta ja luostarista jotka rakennettiin 1600-luvun lopulta 1700-luvun alkuun. Nykyinen julkisivu on peräisin vuodelta 1730. Sisäpihan pääportti on seppien Johannes ja Christoph Schwarzin taontataidon mestarinäyte. Ristikäytävää koristaa tirolilaisen kuvanveistäjä Christoph Perwangerin 44 veistosta.

9.-13.4_Paasiaismatka_2020_Ita-Preussi_Heiligenlinde_1_uusi_2.jpg

Kirkkosalin kattoa koristavat taiteilija Mathias Meyer 1722-1737 maalamat freskot. Kirkko on koristeltu barokkikirkkojen tapaan kauttaaltaan hengeä salpaavan loistokkaasti lukuisin veistoksin ja maalauksin. Urut rakensi vuosina 1719-21 Preussin kuninkaan hoviurkumestari Johann Josua Mosengel Königbergistä. Kirkko on merkittävä katolilaisten pyhiinvaelluspaikka.

kaunas_kes.jpg

KAUNAS 415 000 as.
Näe matkalla myös Kaunas ja sen vanha kaupunki goottilaisine- ja barokkirakennuksineen. Löydä viehättäviä kellariravintoloita ja nauti maistuvasta liettualaisesta oluesta terasseilla tai tunnelmallisissa oluttuvissa.

10.5_kaunas_ravintolat.jpg

liettuan_ruokakuvia.jpg

Ravintolat ja iltaelämä

Ravintoloiden hintaso on Tallinnaa ja Vilnaa edullisempi. Pääruoka keskitasoisessa ravintolassa tai bistrossa 6-9 €) ja oluttuoppi 2-3 €. Liettua on tunnettu oluistaan joita kannattaa maistella tunnelmallisissa panimoravintoloissa kuten Rambynas, Panimoravintola Avilys jossa mm. olutkeittoa ja hunajaolutta, Bravaria -panimoravintola. Kokemisen arvoisia ovat perinteiset liettualaiset ravintolat kuten Bernelių Uzeiga, Delano, Forto Dvaras, Katpėdėlė, riistaravintola Medziotojų Uzeiga tarjoaa mm. hirveä ja majavaa, Metu Laikaij, Čili Kaimas tai Carlston, Master Grill -Steak house. Kymmenissä baareissa löytyy valinnan varaa kuten Grazy House, SkliautasAmerigos- biljard & bowling, Straikas - biljardi & keilailu tai Sporto Baras. Music-klubeja  on useita kuten Amerika Pirtyje, Combo, Ex-it, Metelica, Papa Jazz, Siena, Sin, Zemyn upe.


HOTELLI KAUNASISSA

kaunas_hotel3.jpg

KAUNASISSA HOTELLI*** Buffetaamiainen yö meno- & paluumatkalla.

Hotelli sijaitsee Kaunasin keskustassa. Moderneja 2-3 hh:ita joissa sat-tv, kylpyhuone jossa on hiustenkuivaaja. V. 2008 rakennetussa hotellissa on hissi, ravintola ja näköalabaari. Vieressä on kauppakeskus jossa on Maxima market, bistro, pizzerioita ja 5 min. kävelymatkan päässä on iso Akropolis ostoskeskus.


HOTELLI OLZSTYNISSÄ / ALLENSTEINISSA

13.4_Allenstein_hotelli_2017_1.jpg

HOTELLI*** 2 yötä. Buffetaamiainen.

Hyvä sijainti rauhallisessa ympäristössä kaupungin keskustan tuntumassa. 500 m päässä on Alfa Shopping-centrum josta saa tuliaiset kotiin. Olsztyn vanhakaupunki, jossa on erilaisia pubeja ja ravintoloita, on reilun 1 km /10-15 min. kävelyn päässä hotellista. Taksi vanhaan kaupunkiin 3,50 €. Hotelli on remontoitu v. 2013. Hotellissa on hissi. Maksuton WiFi. Hotellissa on myös 24h-vastaanotto, kauneushoitola ja pesulapalvelut.

13.4_allenstein_hotelli_2_2017.jpg

Aamuisin klo 06.30-10.30 tarjolla on buffetaamiainen. Ravintolassa tarjoillaan kansainvälisiä ja puolalaisia ​​ruokia klo 23 asti. Hotellissa on myös aulabaari ja urheilubaari jossa voi nauttia drinkin tai pientä välipalaa kylmän oluen painikkeeksi. Hotellin lähellä on pizzeriota, kebab baareja ja karaoke-baari.

13.4_allenstein_hotelli_sauna_2017.jpg

Hotellin wellness-tiloihin kuuluvat kuntokeskus ja joka päivä ympäri vuorokauden käytettävissä oleva sauna & poreallas. Myös hierontoja ja kauneushoitoja on saatavilla.

13.4_allenstein_hotelli_huoneet_2017.jpg

Viihtyisissä 20 m² huoneissa on äänieristetyt ikkunat, 2 yhden hengen vuodetta tai 1 parivuode, sat-TV, ilmainen WiFi ja tilava kylpyhuone jossa on ilmaiset kosmetiikkatuottee & hiustenkuivaaja. Huoneessa on tarjolla on ilmaista kivennäisvettä ja kahvin-/vedenkeitin. Hotellissa on huonepalvelu klo 06:30 - 22:30. Ilmainen pääsy wellness-alueelle (sauna ja kuntosali).


MATKAOHJELMA PÄÄSIÄISMATKA 2021 ENTISEEN ITÄ-PREUSSIIN PUOLASSA:

1.4 Kiirastorstai 

Klo 08.00- kokoontuminen Hki Länsisatama Länsiterminaali 2. Laivaan pääsee klo 08.30 asti!. Klo 09.00 Eckerö Linen Finlandia lähtee Tallinnaan. Hytit ja aamiaisbuffet 1.kattaus klo 08.30- lisämaksusta 15 €. Klo 11.15 Eckerö line saapuu Tallinnan satamaan A-terminaaliin. N. klo 11.30- bussi lähtee Tallinnasta A-terminaalin edestä. Kahvi-/lounastauko Viro/Latvia rajalla klo 14.30. Pysähdymme 2.maailmansodan aikaisella Suomen ilmavoimien Junkers Ju 88 A­4 ­pommikoneen putoamisen muistomerkillä.

liettua_taukopaikka_ruoka.jpg

Liettuan rajan jälkeen n. klo 18 - pidämme kahvitauon. Bussi on klo 21.30 mennessä Kaunasissa hotellilla. Hotellissa mahdollisuus illalliseen.

2.4 Pitkäperjantai

Buffetaamiainen klo 06.45-. Klo 7.30 bussi lähtee ajamaan kohti Puolaa. Pysähdys Kaunasin keskitysleirin muistomerkillä. Market tauko Augustowissa.

9.-13.4_Paasiaismatka_2020_Ita-Preussi__saksalainen_sotilashautausmaa_2.jpg

Pysähdys saksalaisella sotilashautausmaalla.

masuria_nikolaiken.jpg

MIKOLAJKI / NIKOLAIKEN

Tämä kaupunki tunnetaan "Masurian Helmenä" ja sijaitsee kapealla kankaalla Mikolajskiesee ja Taltyseen välissä. Tämä 4000 asukkaan pieni kaupunki muuttuu kesäisin sykkiväksi lomakaupungiksi. Viehättävä rantapromenaadi lukuisine ravintoloineen on turistien suosiossa.

Lounastauko puoliltapäivin Nikolaikenissa. Bussi on Olzstyn / Allensteinissa klo 15.30-. Linnan museo on avoinna klo -17 asti, sp. 10 zl /2,50 €. Kaupat ja ravintolat kaupungilla ovat auki normaalisti mm. Alfa Shopping-centrum.

3.4 Lauantai

9.3_Paasiainen_2020_Ita-Preussi_Marienburg_kassa_uusi_2.jpg

Klo 06.30-11.00 buffetaamiainen. Klo 07.45 bussi lähtee kohti Malborkia jossa tutustuminen Marienburgin goottilaiseen linnaan (klo 10-11.30 opastettu kierros englanniksi). Klo 11.30-12.45 lounas aikaa /vapaata aikaa ostoksille Malborkissa. Sen jälkeeen ajamme kohti Stutthofia jossa tustuminen keskitysleiriin omatoimisesti (60 min). Marketti/välipalatauko. Noin klo 17.30 olemme takaisin hotellilla Allensteinissa. Tai voit vaihtoehtoisesti viettää päivän omatoimisesti Olzstynissä sillä esim linnan museo on avoinna klo 10-16, sis.p. klo 15.50 asti 12 zl /3 € , kaupat, ostoskeskus ja ravintolat ovat auki aivan normaalisti. Hotellin ravintola on avoinna klo 12-22 & baari klo 12-23.

4.4 Sunnuntai 1. Pääsiäispäivä

Klo 08- buffetaamiainen. Klo 9 lähtö Olzstynistä / Allensteinista.

9.-13.4_Paasiaismatka_2020_Ita-Preussi_Heiligenlinde_2_uusi_2.jpg

Matkalla kohti Sudenpesää on pysähdys Heiligenlinden luostarin barokkikirkolla joka tunnetaan kirkkoarkkitehtuurin helmenä.

wolsschanzen_kierros_2013.jpg

Klo 11.30-13 puolalaisen historioitsijan opastama kierros (saksaksi joka suomennetaan) Wolfsschanze -Hitlerin Sudenpesän alueella. Vapaata aikaa kahville tai matkamuistojen ostamiselle.

rastenburgin_lent.kent..jpgPoikkeamme mahdollisuuksien mukaan Luftwaffen entisellä Rastenburgin -Wilhelmsdorfin lentokentällä, mistä Stauffenberg pakeni lentäen Berliiniin 20.7.1944. Iltapäivällä klo 14.45 lounastauko & markettitauko Puolassa. Bussi on Kaunasissa klo 19.

5.4 Maanantai 2. Pääsiäispäivä

Buffetaamiainen klo 07.00- jonka jälkeen klo 07.30 lähdemme ajamaan kohti Riikaa.

ruokapaikka_lido_riika.jpg

16.4_PAASIAINEN_LIDO_2018.jpg

Puolilta päivin pidämme Riiassa ruokatauon Lido ravintolassa joka on pääsiäiskoristeltu, eläviä pääsiäistipuja ja kaneja.

7.8_Lotzen_militaria_festivaali_latvia_viinamarketti.jpg

Iltapäivällä ostyspysähdys Latvian-Eesti rajalla edullisille alkoholi-ostoksille. N. klo 17.45 bussi saapuu Tallinnaan A-terminaaliin. Laivaan mentävä klo 18.10 mennessä. Klo 18.30 Eckerö Linen Finlandia lähtee Helsinkiin. Laivalla lisämaksusta hytit ja Buffetpöytä kattaus klo 18.30- /-ennakkoon ostetuna 30 € aik. Klo 21.00 Eckerö Line saapuu Helsinkiin Länsisatamaan.

29.3_paasiainen_kalevin_bussi.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastointi, wc, jääkaappi, DVD/tv. Taukoja on vähintäin 3 tunnin välein. Varaa matkalle euroja ja Puolan zloteja. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus. Turusta ja Tampereelta Expressbussilla suoraan Helsingin Länsisatamaan ja takaisin!

Matkavaraukset ja tiedustelut tästäE-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003 

Blitz_Tours_10_vuotta.jpg

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen. 

Eckeroline_bussiyhteys_satamaan.jpg

Turusta ja Tampereelta on suora bussiyhteys jokaiselle m/s Finlandian lähdölle, Vainion liikenne Turussa ja Paunu Tampereella tuovat matkustajat mukavasti satamaan ja laivan paluun jälkeen satamasta takaisin kotimatkalle. UUTTA ONNIBUSSILLA Helsingin satamiin mm. F24, F40 ja F44 Oulusta, Jyväskylästä, Lahdesta.

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

www.valmismatka.fi.jpg

eckeroline_logo.gif