Festung Kolberg 2022

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotahistorian_matka_6_pv._735__logo_uusi.jpg

2.-9.9 FESTUNG KOLBERG SOTAHISTORIAN MATKA 2022 PUOLA Pe-Pe 7 pv.

735 € sis. Ryanairin iltalennot Helsinki-Poznan 10 kg lentolaukulla ruumaan, kuljetukset Poznan - Kołobrzeg - Poznan 3 yötä buffetaamiaisella Poznan hotelli****, Kołobrzeg 4 yötä hotelli*** buffetaamiaisella 4. Seuraavien nähtävyyksien ja museoiden sisäänpääsyt & kuljetukset: Kolberg: Sotamuseo, Laivastomuseo, Kaupungin historianmuseo, Linnoitus, Torpeedovene ajelu, kaupunkikieroajelu, Sotilashautausmaa, Ilmatorjuntamuseo. Posen: Asemuseo & Poznanin armeijamuseo, Panssarimuseo, Suur-Puolan sotamuseo, Maltanka puistojuna, Saksan Keisarin linna. Sis. myös 1 x lounas Posen, 1 x kalalounas Kolberg. Suomalainen matkanjohtaja on mukana koko matkan. 900 € 1hh. VARAA HETI PAIKKOJA RAJOITETUSTI JÄLJELLÄ!

Ryanairin:in lennon hintaan sisältyy 10 kg lentolaukku ruumaan, 20 kg iso matkalaukku ruumaan maksaa ennakkoon varattuna +61 € sis. meno-paluu.

LÄHDE MIELENKIINTOISELLE SOTAHISTORIAN MATKALLE ENTISEEN PREUSSIN TAKA-POMMERIIN PUOLASSA!

Kolberg on tyylikäs satamakaupunki Pommerin länsiosassa Puolan Itämeren rannalla. Kaupungin kohokohtia ovat vaikuttava Kolbergin katedraali, rantakatu laiturilla ja Puolan asemuseo. Kołobrzegin nähtävyydet ovat monipuolisia ja loistavia kohteita.Voit rentoutua rannalla ja tehdä mielenkiintoisia nähtävyyksiä yhdessä Puolan Itämeren rannikon suosituimmista lomakohteista.

3.9_Festung_Kolberg_2022_sijanti_munde.jpg

Kolberg (puolaksi: Kolobrzeg) on ​​yksi Puolan suosituimmista merenrantakohteista. Se on Puolan suurin kylpyläkaupunki ja samalla kuuluisin merenrantakohde. Paikka sijaitsee Taka-Pommerissa noin 300 kilometrin päässä Berliinistä. 46.000 asukkaan kaupunki sijaitsee Persante-joen suulla Itämeren rannalla. Kolberg on jaettu kaupungin eri osiin: kylpyläalue, satama-alue, kaupungin keskusta ja länsiranta. Lomakeskuksen parantavien ominaisuuksien ja tilavien rantojen ansiosta Kołobrzegissa vierailee miljoonia turisteja joka vuosi.

Turistit arvostavat erityisesti kilometrien pituisia hiekkarantoja, vihreitä puistoja ja satamapromenadia. Loputtomat dyynimaisemat, majakka ja moderni rantakatu antavat paikalle vastustamattoman tunnelman.

3.9_Festung_Kolberg_2022_risteilylaivaranta_tornista.jpg

Sukella menneisyyteen ja vieraile vanhassa Kolbergin linnoituksessa tai lähde veneretkelle ja ihaile kaupunkia mereltä käsin. Kävele vanhassa kaupungissa ja päätä päivä tyylikkäässä baarissa tai tanssi läpi yön jossakin moderneista klubeista. Varsinkin kesällä on paljon paikkoja, joissa käydä juomassa. Perinteisiä kahviloita ja pubeja löytyy keskustan vanhan kauppatorin ympäriltä. Cocktaileja tai tanssi-iltaa varten sinun kannattaa suunnata rannan tasokkaiden hotellien baareihin ja klubeihin.

Kolberg kehittyi 1600-luvulle asti, jolloin se tuhoutui lähes kokonaan 30-vuotisessa sodassa. Vuosina 1361-1610 Kolberg kuului Saksan Hansaliittoon. Ensimmäinen kylpylä rakennettiin vuonna 1830. Siitä lähtien Kolberg on kehittynyt Pommerin  kauneimmaksi ja suurimmaksi kylpyläkaupungiksi. Vuonna 1945 Kolberg tuhoutui 90-prosenttisesti. Puolan ja Neuvostoliiton joukot miehittivät kaupungin, ja suurin osa saksalaisista karkotettiin. Toisen maailmansodan jälkeen Kolberg siirtyi puolalaisten haltuun.

3.9_Festung_Kolberg_2022_linnoitus_6_majakka.jpg

FESTUNG KOLBERG

Kolberg oli pitkään sotilaallisesti turvattu linnoituskaupunki. Kaupungin ympärillä oli useita sotilaallisia rakennelmia kaupungin suojelemiseksi. Festung Kolberg - moderni linnoituskaupunki, joka perustettiin 1600-luvulla laajentamalla ja modernisoimalla Kolbergin linnoituksia. Linnoitus perustettiin vuonna 1653. Se suljettiin maalinnoituksena vuonna 1872 ja merilinnoituksena vuonna 1887. Se aktivoitiin uudelleen toisen maailmansodan aikana vuosina 1944–1945. Linnoituksen perustaminen liittyi Kolbergin geostrategiseen ja taloudelliseen sijaintiin Itämeren rannalla. Varhaiskeskiajalta lähtien ihmiset ymmärsivät tarpeen varmistaa Länsi-Pommerin ja Bornholmin välissä sijaitsevan merialueen puolustaminen, valvoa laivareittejä Itämereltä Tanskan salmiin sekä Persante joen suiston ja siellä olevan suolaveden taloudellinen merkitys (Kolbergin suolatehtaat ja valmistustornit olivat olemassa vuoteen 1860 asti).

Ranskan armeijan voiton jälkeen Preussin armeijasta Jena-Auerstedtissä Brandenburg antautui Napoleon I:lle. Marraskuussa 1806 Ranskan ratsuväen yksikkö saapui Kolbergin linnoitukseen ottamaan haltuunsa kaupungin komennon. Kävi kuitenkin, että preussilainen komentaja kieltäytyi luovuttamasta Kolbergia ranskalaisille ja oli valmis puolustamaan asemaansa olosuhteista riippumatta. Hänen asenteensa sai piirityksen alkamaan vuoden 1807 alussa. Kenraali Teulién divisioona saapui Kołbergiin, jota seurasi kenraali Loisonin armeija, johon kuului puolalainen jalkaväkirykmentti eversti Sułkowskin komennolla.

3.9_Festung_Kolberg_2022_linnoitus_1.jpg

Linnoituksen puolustajat käyttivät hyväkseen ranskalaisten logistisia ongelmia odottaessaan vahvistuksia. Kolbergin ympärille rakennettiin uusia maalinnoituksia, ojia, linnoituksia sekä pieniä, mutta tehokkaita suojakatoksia ennen päätaistelun alkamista. Huhtikuun lopussa 1807 kaupunkiin saapui linnoituksen uusi komentaja, majuri Gneisenau, joka korvasi kaupunkilaisten kanssa ristiriidassa olevan eversti von Lucadoun. Taistelu alkoi toukokuussa ja kesti heinäkuun 1807 ensimmäisiin päiviin asti. Hyökkäävät ranskalaiset joukot keskittyivät hyökkäykseen kaupunkiin idästä. Kesäkuun lopussa linnoitus oli jo kaatumassa. Heinäkuun 1. päivänä alkoi pommitus, joka tuhosi kaupungin maan tasalle. Kaupungin pelasti Tilsitin rauhansopimuksen allekirjoittaminen, joka päätti vihollisuudet Ranskan, Preussin ja Venäjän välillä.

3.9_Festung_Kolberg_2022_linnoitus_7_histial.patsas.jpg

Kaupungin sankarillinen puolustaminen toi nopeasti mainetta sen komentajille. Preussin kuningaskunnassa ja myöhemmin Saksassa tämä tapahtuma, vaikka se oli vain episodi Napoleonin sodissa, siirtyi isänmaalliseen legendaan ja sitä käytettiin propagandassa monta kertaa. Taistelujen päättymispäivää 2. heinäkuuta juhlittiin Kolbergissa joka vuosi erittäin juhlallisella seremonialla. Myöhemmin kansallissosialistit ylistivät Kolbergia "voittamattomana linnoituksena". Kolberg ei ollut valloittamaton, mutta kaupungissa oli monia linnoituksia. Vuosina 1943-1944 Saksan elokuvateollisuus tuotti monumentaalisen Kolberg sotaelokuvan, jonka tehtävänä oli kohottaa Kolmannen valtakunnan kansalaisten mielialaa lopullisen tappion aattona. Kolberg oli viimeinen elokuva, joka sai tittelin "Film der Nation", joka on natsi-Saksan korkein elokuvapalkinto.

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotamuseo_11_panoraama_1945.jpg

FESTUNG KOLBERG TAISTELU 1945

Kolbergin taistelu oli toisen maailmansodan taistelu, jossa neuvostoliittolaiset ja puolalaiset joukot valtasivat Kolbergin kaupungin. Taistelu käytiin 4.–18. maaliskuuta 1945. Taistelu käytiin lähinnä katutaisteluna. Saksalaiset onnistuivat evakuoimaan meritse suurimman osan kaupunkiin piiritetyistä sotilaista ja siviileistä operaatio Hannibalissa.

Vuonna 1944 Saksan sodanjohto tajusi, että Puna-armeija hyökkäisi Kolbergiin sen sijainnin vuoksi. Kaupunki oli suuri Itämeren satama ja yksi tärkeimmistä Saksan asemista Pommerissa, sekä tärkeä linkki Pommerin ja Preussin välillä. 28. marraskuuta 1944 kaupunki muutettiin Adolf Hitlerin käskystä linnoitukseksi (Festung Kolberg). Sanatorioiden ja sairaaloiden evakuointi on alkanut. Kaikkien asepalveluskykyisten mobilisointi ja linnoitusten rakentaminen aloitettiin. Kaduille pystytettiin barrikadeja ja monet rakennukset muutettiin linnakkeiksi. Sillä välin kaupunkilaisia poistui kaupungista ja käytti kaikkia mahdollisia keinoja päästäkseen pois ennen piiritystä. Festung Kolbergin ensimmäinen komentaja oli iäkäs upseeri, kenraali Paul Hermann, mutta hänet siirrettiin sairauden vuoksi helmikuussa vähemmän vaativaan virkaan. Komennon otti eversti Gerhard Troschel. Maaliskuun 1. päivän jälkeen kaupunki oli entisen Afrika Korpsin upseerin eversti Fritz Fullrieden komennossa. Yöllä 3. maaliskuuta 1945 julistettiin piiritystila.

Maaliskuussa 1945 Kolberg - tämä 700-vuotias saksalainen satama Pommerissa - oli täynnä pakolaisia ​​Länsi- ja Itä-Preussista. Vain kaupungin ja sataman sitkeä ja uhrautuva sotilaallinen puolustus tarjosi asukkaille, pakolaisille, haavoittuneille ja sotilaille mahdollisuuden paeta meriteitse ja paeta vankeutta, karkotusta ja armottomien voittajien mielivaltaa.

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotamuseo_6_saksalaiset.jpg

Sodan loppuvaiheessa saksalaisten pääjoukot vetäytyivät hyökkäävän puna-armeijan tieltä, ja kaupunkiin jätettiin vain vähän joukkoja. Kolbergin yhteensä 3300 puolustajasta valtaosa oli Volkssturmin miehiä, joilla oli ainoina raskaina aseinaan neljä hinauskuntoista panssarivaunua ja muutama laatikollinen panssarinyrkkejä. Ainoat Wehrmachtin sotilaat olivat yksi alle tuhat miestä käsittänyt linnoituspioneerien pataljoona, jolla oli yksi kranaatinheitinjoukkue. Lisäksi laivaston hävittäjät Z34 (komentajakapteeni Hetz) ja Z43 (komentaja Lampe) antoivat joukkoja evakuoidessaan mereltä vuoron perään tulitukea kuusituumaisilla tykeillään. Vastassa oli kaksi venäläis-puolalaista jalkaväkidivisioonaa, useita panssariosastoja ja yksi ISU-152-rykmentti. Hyökkääjiä tuki 48 raskasta kenttätykistöpatteria ja lukuisa määrä kuuden tuuman kranaatinheittimiä ja Katjuša-rakettipattereita.

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotamuseo_7_saksalaiset_tavaraa.jpg

Taistelu kaupungista alkoi aamulla 4. maaliskuuta ja kesti kaksi viikkoa. Alussa Neuvostoliiton panssariyksiköt, jotka eivät olleet valmistautuneet taistelemaan linnoituksesta, torjuttiin. Maaliskuun 7. päivänä 1. Puolan armeijan yksiköt lähetettiin Kolbergiin käskynään valloittaa kaupunki. Maaliskuun 8. päivänä idästä tuleva saartorengas suljettiin. Maaliskuun 12. päivään mennessä ulompi puolustuskehä murtui kovissa taisteluissa, ja Vanhassa kaupungissa käytiin taisteluita toisen puolustuskehän ja linnoitettujen rakenteiden murtamiseksi. Maaliskuun 13. päivänä otettiin käyttöön uusia joukkoja taistelemaan Kolbergin valloittamiseksi. Hyökkäysryhmiä järjestettiin divisioonaan. Tänä aikana Suolasaari valloitettiin ja joki ylitettiin. Kaasulaitos valloitettiin ja panssaroidun junan puolustama Kolbergin rautatieasema valloitettiin rynnäköllä. Maaliskuun 17. päivänä alkoi viimeinen taistelu Fort Münden puolesta.

Neuvostoliiton joukkojen lähestyessä vuonna 1945 Saksan laivaston joukot evakuoivat operaatio Hannibalissa piiritetystä kaupungista arvokasta kalustoa, suurimman osan asukkaista ja kymmeniä tuhansia pakolaisia ympäröiviltä alueilta (noin 70.000) sekä 40.000 saksalaista sotilasta. Vain noin 2000 sotilasta oli jäljellä 17.4 suojaamaan viimeiset merikuljetukset. Volkssturm venyi kahden viikon puolustukseen ennen kuin venäläiset saivat työnnettyä heidät pois kaupungista. Aamulla 18.4 viimeiset saksalaiset yksiköt evakuoitiin meritse sataman aallonmurtajalta. Evakuointi jatkui loppuun asti: viimeisenä kaupungista lähti sen komendantti eversti Fritz Fullriede hävittäjä Z34:n laivaveneellä.

Neljätoista päivää kestäneen piirityksen ja armottoman taistelun aikana, jota käytuiin jokaisesta kaupunginosasta ja jokaisesta kadusta, pelastettiin 70.000 siviiliä. 2000 elossa olevaa Kolbergin puolustajaa saatiin vihdoin alukselle 18. maaliskuuta varhain aamulla ja kuljetettiin länteen Schwinemündeen. Jäljelle jäi täysin palanut ja tuhoutunut kaupunki.

3.9_Festung_Kolberg_2022_taistelu.jpg

Taistelujen päätyttyä iltapäivällä 18. maaliskuuta 1945 Kolbergin satamassa, Fort Münden raunioilla, järjestettiin seremonia ja pyhä messu, jota seurasi symbolinen Puolan häät meren kanssa sataman aallonmurtajalla. Puolan kansantasavallan aikana tehtiin lukuisia propagandaviittauksia Kołobrzegin taisteluiden tapahtumiin, jotka olivat Puolan armeijan suurin katutaistelu toisen maailmansodan aikana. Yli 80 % kaupungista tuhoutui rajuissa taisteluissa. Taistelu oli yksi intensiivisimmistä kaupunkisodankäynnistä, johon Puolan armeija osallistui. Puolalaisten uhrien arvioitiin olevan 1206 kuollutta ja kadonnutta ja 3 000 haavoittunutta. Monet Puolan kaupunkien kadut nimettiin tämän operaation osallistujien mukaan. Kołobrzegissa tätä tapahtumaa muistettiin useilla muistomerkeillä, useilla muistolaatoilla ja sotahautausmaalla. Vuonna 1969 tehtiin myös puolalainen sotaelokuva joka kertoo tarinan Kolbergin linnoitukselle hyökänneistä puolalaisista sotilaista.

Kun linnoitus valloitettiin 18.4.1945 ja 1. Valko-Venäjän rintaman joukot lähtivät sieltä, saksalaiset kasarmit miehitti puna-armeija ja aloitettiin kaiken kaupunkiin jääneen omaisuuden järjestelmällinen ryöstäminen. Huhtikuussa 1945 Puolan väliaikaisen hallituksen valtuuskunta saapui Kolbergiin, jonka tehtävänä oli järjestää kaupunki Puolan viranomaisten haltuun. Tähän ei kuitenkaan annettu suostumusta. Syy, miksi neuvostoviranomaiset kieltäytyivät luovuttamasta Kolbergia, olivat puna-armeijan jatkosotasuunnitelmat. Esikuntaupseerien oletuksen mukaan kaupungin oli tarkoitus olla Bornholmin maihinnousun tukikohta. Neuvostoliiton torpedoveneet lähtivät 9. toukokuuta Kolbergin satamasta, ja saapuivati Rønneen samana päivänä ja pakottivat saksalaisen varuskunnan komentajat antautumaan. Bornholmin saaren antautumisasiakirja allekirjoitettiin yöllä 9.-10. toukokuuta 1945 Kołobrzegissa ul. Spacerowa 39, jossa toimi sataman Neuvostoliiton armeijan komento.

Osa entisen linnoituksen rakennuksista oli Puolan kansanarmeijan ja myöhemmin Puolan tasavallan asevoimien hallinnassa. Se, mitä armeija ei ottanut haltuunsa, jäi siviiliviranomaisille. Monet mielenkiintoiset rakennukset tuhoutuivat peruuttamattomasti kaupungin jälleenrakentamisen aikana ja sitä seuraavina vuosina eri syistä. Huolimatta kaupungin valtavasta tuhosta vuonna 1945 ja Kolbergin sodan jälkeisistä purkutöistä, monet rakennukset, jotka olivat aiemmin Kolbergin linnoituksen osia, ovat säilyneet. Näitä ovat sekä 1600-1800-luvulta rakennetut linnoitukset, että 1900-luvulla pystytetyt sotilasrakennukset tai puolustustarkoituksiin sovelletut siviilirakennukset vuosina 1944-1945.

3.9_Festung_Kolberg_2022_linnoitus_5_majakka.jpg

FORT MÜNDE

Nykyinen majakka seisoo linnoituksen perustalla, joka rakennettiin vuosina 1770-1774 ranskalaisen mallin mukaan. Se pystytettiin Persante-joen suulle, joen oikealle rannalle, paikkaan, jossa vuodesta 1627 lähtien oli maavalli. Sotakokemukset vuosilta 1760-1761 olivat syynä linnakkeen rakentamiseen. Kävi ilmi, että olemassa olevat linnoitukset eivät kyenneet estämään vihollista valtaamasta merisatamaa. Linnoituksen oli tarkoitus puolustaa sataman sisäänkäyntiä. 1800-luvulta lähtien rakennuksen päällä oli majakka. Vuosina 1832-1836 linnoitus modernisoitiin. Vuonna 1945 se oli Kolbergin linnoituksen viimeinen saksalainen puolustuspiste, joka evakuoitiin 17.–18.4 välisenä yönä. Toisen maailmansodan jälkeen linnoituksen reduutille rakennettiin uusi tiilimajakka. Säilyneen linnoituksen ydin on kolmikerroksinen tiilireduutti, jonka kellarikerroksessa oli varasto, alakerrassa oli jalkaväen huone ja ensimmäisessä kerroksessa tykistöasema. Ulkopuolelta linnaketta ympäröi tiiliseinä.

3.9_Festung_Kolberg_2022_linnoitus_munde_lisakuva.jpg

Linnoituksen huipulla seisoo majakka, jonka ulkoseinissä on vuosiluvut: "1939-1945" ja suuri muistolaatta, jossa on kunnianosoitus Puolan armeijalle toisen maailmansodan aikana. Se seisoi alun perin linnoituksen edessä, mutta Saksan armeija räjäytti sen, koska pelättiin, että siitä tulisi helppo kohde puolan tykistölle Kolobergin taistelun aikana. Fort Ujście on avoin yleisölle. Sataman puolelta linnoituksen ympärillä on kesällä lahjatavarakojuja, osan alueesta peittää vehreä aukio, reduutin kellareihin on perustettu kahvila ja majakan luona on näköalatasanne.

3.9_Festung_Kolberg_2022_linnoitus_3.jpg

MORAST REDUUTTI

Morast Reduutti (Bagienna Redoubt) rakennettiin vuosina 1770-1774 Suolasaaren pohjoiskärjelle. Yhdessä Fort Münden kanssa se oli Kolbergin sataman ja Persanten suiston keskeinen puolustuspiste. Vuosina 1832-1836 laitos modernisoitiin. 1800 luvulla se nimettiin yhden Kolbergin vuoden 1807 puolustajan von Schillin kunniaksi Schill Reduutiksi.

3.9_Festung_Kolberg_2022_morastin_linnoitus_ilma.jpg

Rakennelma on viisikulmion muotoinen. Se koostuu maavallista, tiiliseinästä ja neljästä rakennuksesta. Vuonna 1945 saksalaiset merimiehet puolustivat reduuttia, ja se oli yksi pisimpään puolustavista linnakkeista Kolbergin taistelun aikana. Toisen maailmansodan jälkeen reduutin kaupungin puolelta erottava vallihauta täytettiin. Löydät Morast-Reduutin venesataman läheltä. Se suojeli satamaa ja suolasaarta lännen hyökkäyksiltä.

3.9_Festung_Kolberg_2022_linnoitus_2.jpg

Linnoitukset ovat melko hyvin säilyneet ja kunnostettuja. Jopa sen ympärillä oleva maamuuri on edelleen olemassa. Historiallisen linnoituksen osa toimii jatkossa kulttuuri- ja tapahtumakeskuksena. Linnoitusmuseon sivuosaston kaupungin historiaa käsittelevä näyttely odottaa vierailijoita sisällä.

3.9_Festung_Kolberg_2022_morastin_kesaravintola2_terassi.jpg

Tällä hetkellä vallin ympärillä on huvivenesatama, ja linnoitusrakennukset on muutettu ravintolaksi.

3.9_Festung_Kolberg_2022_morastin_kesaravintola.jpg

Ravintola Tawerna Reduta Morast (12:00-21:00), jolla on viihtyisä olutterassi ja pieneksi amfiteatteriksi.

3.9_Festung_Kolberg_2022_linnoitus_4.jpg

SALINEN SCHANZE

Solna Reduutti perustettiin vuosina 1832-1836. Se rakennettiin vuoden 1807 taistelusta saatujen kokemusten perusteella. Alun perin paikallaan oli pieni valli (Salinen Brückenkopf), joka suojasi linnoitusta Kołbergin valmistujatornin puolelta, jota ei ollut olemassa 1800-luvun puolivälin jälkeen. Reduutti on kaukoputken muotoinen. Se koostuu maapenkereestä, vallihausta ja kahdesta rakennuksesta. Seinissä ampumareikiä pienaseille ja tykistölle. Siinä on koristeltu tiilikatto, kiviperustus ja maalla peitetty holvi. Toinen huone, joka todennäköisesti toimii ruutivarastona, sijaitsee maapenkereessä. Vuonna 1945 sen puolustuksesta vastasi Volkssturm-yksikkö. Puolalaiset joukot valtasivat linnakken 16.04.1945. Toisen maailmansodan jälkeen Solna säilyi erittäin hyvässä kunnossa. Tällä hetkellä Puolan partioliitto käyttää sitä purjehdustukikohtana, leirintäalueena ja seikkailukohteena lapsille. Aivan Redutan vieressä on Kołobrzegin laivasto ulkoilmamuseo, jossa voit vierailla museon sotilasaluksissa: ORP Fala, ORP Władysławowo ja legendaarinen ORP Burza -hävittäjä.

3.9_Festung_Kolberg_2022_linnoitus_5_sotalaivat.jpg

KLEIST SCHANZE

Kleist Schanze (Szaniec Kleista) rakennettiin vuosina 1832-1836. Sen tehtävänä oli puolustaa Kolbergin satamaa lännestä. Se oli Heyden luolan (Heyde Schanze) vieressä, jota ei enää ole olemassa. Vuonna 1945 tätä linnoitusta miehitti raskaasti saksalainen yksikkö, joka torjui tehokkaasti Grzybówin puolelta etenevät puolalaiset joukot. Toisen maailmansodan jälkeen laitoksesta tuli osa laivaston käyttämää merisatamien kompleksia. 1950-luvulla linnoitukseen pystytettiin 19 pysyvää tykistöpatteria, joka oli Puolan armeijan käytössä 1970-luvulle asti. Tällä hetkellä linnoituksia suunnitellaan käytettävän tulevaisuudessa sotilaallisen ulkoilmamuseon tarkoituksiin.

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotamuseo_3_piha.jpg

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotamuseo_1.jpg

PUOLAN ARMEIJAN HISTORIAN MUSEO

Kaupungin keskustassa sijaitseva Puolan asemuseo on näkemisen arvoinen paikka, jossa esitellään Puolan sodankäynnin historiaa varhaisesta keskiajalta nykypäivään. Pysyvä näyttely (varhaiskeskiaika, maailmansodat, kylmä sota, nykyaika) täydentyy vaihtuvilla näyttelyillä. Kronologisesti järjestetty näyttely esittelee laajan kokoelman Puolan armeijan historiasta keskiajalta nykypäivään.

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotamuseo_13_lisakuva.jpg

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotamuseo_4_piha..jpg

Teknisessä hallissa ja ulkoalueella on esillä yli 70 sotilasajoneuvoa, lentokonetta, panssarivaunua ja tykistöä. Ulkoilmanäyttely on osa päänäyttelyä Puolan aseiden historia. Ulkopuolelta löytyy muun muassa kylmän sodan vuosien suihkukoneita ja kuuluisa venäläinen tankki T34 sekä T-34/76, raskas ”Josef Stalin” tankki IS-2. Näytteillä on saksalainen Panzerkampfwagen IV, joka on ainoa alkuperäinen ja lähes täydellinen saksalainen tankki tältä ajalta Puolan museoissa.

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotamuseo_2.jpg

Tuskin kukaan Puolassa vieraileva ulkomaalainen tietää puolalaisesta sotilasperinteestä, joka on lujasti ankkuroitu. Huippukohta oli Wienin taistelu vuonna 1683, jolloin Puolan silloinen kuningas pysäytti Ottomaanien valtakunnan etenemisen Puolan, Habsburgien, Saksin ja Baijerin joukkojen kanssa Wienin porteilla. Museonäyttelyssä kuvataan Puolan armeijan kehitystä Piast-kaudelta (Puolan hallitseva dynastia 800-luvulta) toisen maailmansodan loppuun.

Vierailijoiden huomion kiinnittää epäilemättä vaikuttava 1700- ja 1800-luvun alun tykistön ammusten kokoelma, jotka kaikki löydettiin Kolbergin läheisyydestä ja ovat peräisin kolmesta venäläisten kaupungin piirityksestä Seitsemän vuotisen sodan ajalta (1756-1763) ja Napoleonin armeijan piirityksen ajalta vuodelta 1807. Eripainoisten täysvalurautapallojen, kranaattien, pommien alkuperäisillä sytyttimellä ja ruudin lisäksi epätavallisia ja erittäin harvinaisia tykinkuulia.

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotamuseo_5_piha.jpg

Toinen kohokohta ovat esillä olevat lentokoneet, mukaan lukien Focke Wulf 190, lentävä linnoitus Boing B-17, joka syöksyi maahan Stettinin lähellä. Lisäksi on nähtävissä saksalainen "Enigma" salauslaite ja  ajoneuvoja toisen maailmansodan ajalta.

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotamuseo_8_puol_univormut_1.jpg

Museossa on Puolan laajin kokoelma puolalaisten sotilaiden univormuja ensimmäisen ja toisen maailmansodan ajalta, mukaan lukien Puolan legioonien, kenraali J. Hallerin sinisen armeijan ja Suur-Puolan armeijan univormut, sekä ainutlaatuinen kokoelma puolisotilaallisia joukkojen univormuja, Puolan joukkojen univormut Venäjällä, Puolan armeijan siniset univormut Ranskassa, Suur-Puolan kapinallisten univormut. Näytteillä on lähes kaikentyyppisten Puolan armeijan joukkojen ja palvelusten vaatteet 1943-1945; Heidän joukossaan osallistujia Pommerin ja Festug Kolbergin läpimurtotaisteluissa maaliskuussa 1945. Näet myös aseistuksen elementtejä tuolta ajalta: kranaatit, raskaita ja suurikaliiperisia konekiväärejä, panssarintorjuntakiväärejä, kiväärejä ja karabiineja, pistooleja ja revolvereita. Museossa on panoraamakuva Kolbergin kaupungin valloituksesta toisessa maailmansodassa.

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotamuseo_9_puol_univormut_2.jpg

Vitriineissä esitellään Puolan asevoimien sotilashenkilöitä lännessä sekä palveluksesta poistuneita ja veteraaniasuja: Major Henryk Naimski Lontoon komentajan esikunnalta, kenraali S. Sosabowskin 1. riippumattoman laskuvarjoprikaatin univormu, naisten apuväen asepalveluksen aliups:in asu, 10. husin luutnantti Aleksander Karpińskin veteraaniasu, 1. itsenäisen Suur-Puolan panssariprikaatin rykmentti. Museossa ovat myös 138. Special Purpose Squadronin Halifax 2 -lentokoneen jäänteet. Englannista Puolaan lennolla ollut kone joutui onnettomuuteen Norjan alueen yllä 29.-30.10.1942.

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotamuseo_12_lisa_aseet.jpg

Erityisen arvokkaita ovat myös 1900-luvun sotatarvikkeiden kokoelmat, mukaan lukien puolalainen UR-panssarintorjuntakivääri wz.35 ja puolalaiset VIS-pistoolit. Pienaseiden ja kivääreiden kokoelma on johdatus sotilasajoneuvojen, lentokoneiden, panssaroitujen aseiden ja tykistön ja ilmatorjunnan runsaaseen esittelyyn teknologiahuoneessa ja ulkoilmanäyttelyssä. Avoinna päivittäin klo 9.00-16.00.

3.9_Festung_Kolberg_2022_laivastomuseo_2.jpg

3.9_Festung_Kolberg_2022_laivastomuseo_1.jpg

LAIVASTON ULKOILMAMUSEO

Kalasataman vieresssä on Merenkulun ulkoilmamuseo, jossa on näytteillä torpeedovene Fala ja ohjusvene Wladyslawowo sekä Burza-hävittäjän osia. Laivoissa voi vierailla, voi myös mennä sisälle ja kannelle. Vierailu laivan kannella kannattaa ja on unohtumaton kokemus. Kahdella museolaivalla pääsee vierailemaan, esillä on myös osa ORP:n Burza (eli Myrsky):n aseistusta ja joitain muita sotalaivojen näyttelyitä.

3.9_Festung_Kolberg_2022_laivastomuseo_3.jpg

3.9_Festung_Kolberg_2022_laivastomuseo_4_miinat.jpg

Esillä on monia Puolan laivaston aseita ja merenkulkutekniikan esineitä kuten merimiinamalli 1908/39. Meritykki ZU-23‒2M on 23 mm:n kaksipiippuinen tykki, joka on suunniteltu tuhoamaan ilmakohteita (kantama 2500 m) ja pintakohteita (kantama 2000 m). Sen vieressä on Neuvostoliiton valmistama BMB-1-syvyyspommin heitin, joka teki mahdolliseksi heittää syvyyspanokset tarkemmin mereen, jossa havaittu sukellusvene sijaitsi. Lisäksi kaksi höyry-kaasutorpedoa mallia 53‒39 jonka tarkoituksena oli tuhota pinta-aluksia ja sukellusveneitä. Sen kaliiperi on 533 mm ja pituus 7,5 m. 1780 kg:n kokonaispainosta pelkän räjähteen massa on 317 kg. Syyskuussa museo avoinna päivittäin klo 9.00-16.00

3.9_Festung_Kolberg_2022_ilmatorjuntamuseo_1.jpg

ILMATORJUNTAMUSEO

Ilmapuolustusmuseo sijaitsee  Puolan ilmavoimien Koszalinin koulutuskeskuksessa. Neljään saliin on koottu kokoelmia puolalaisen ilmatorjuntatykistön tekniikasta ja varusteista sen perustamisesta vuodesta 1919 nykypäivään. Näyttelyt esittelevät: Puolan ilmatorjuntatykistön luomista, laajennus-, kehitys- ja modernisointisuunnitelmia vuoteen 1939 asti, ilmavihollisen vastaisen taistelun vaikutukset syyskuussa 1939; ilmatorjuntatykistön perustaminen ja taistelupolku Puolan asevoimissa lännessä sekä Puolan 1. ja 2. armeijan ilmatorjuntatykistöyksiköiden toiminta; ilmatorjuntatykistön kehityksen historia toisen maailmansodan jälkeen ja ilmatorjuntajoukkojen kehitys nykypäivään.

3.9_Festung_Kolberg_2022_ilmatorjuntamuseo_3.jpg

Lisäksi museossa on esillä kokoelma Puolan asevoimien ilmatorjuntatykistön sotilaiden univormuja ja varusteita lännessä sekä sotilasunivormuja vuosilta 1945-90 ja muistoesineitä Upseerikoulun historiasta.

3.9_Festung_Kolberg_2022_ilmatorjuntamuseo_2.jpg

Ulkonäyttely esittelee kaikentyyppisiä toisen maailmansodan ilmatorjuntatykkejä, tykistölaskijoita, tutka-asemia ja ilmatorjuntaohjuksia, jotka oli käytössä vuoteen 1998 asti.

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotilashautausmaa_1.jpg

Kołobrzegin sotilashautausmaa on yksi Puolan suurimmista toisen maailmansodan hautausmaista, sinne on haudattu 1427 kaatunutta sotilasta.

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotilashautausmaa_2.jpg

Sisäänkäynnin luona on kaupungin taistelua kuvaava taulu, joka näyttää taktisten yhteyksien sijainnin ja toimintasuunnat. Kohteet, joiden puolesta käytiin raskaimmat taistelut, on myös merkitty tähän: Kaasutehdas, Rautatieasema, Valkoinen ja Punainen kasarmi, Kollegiokirkko, Pyhän kirkko. Jerzy ja Fort Ujście (nykyisin majakka). Kilven alaosassa on merkintä, joka kertoo kaupungin taistelujen tarkan alkamis- ja päättymispäivämäärän 4.-18.3.1945.

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotilashautausmaa_3.jpg

Seuraavana on monumentti-sarkofagi. Sen etuosassa on teksti "Puolalaiselle Kołobrzegille", ja sivuilla on reliefejä, jotka kuvaavat kohtauksia Puolan armeijan historiasta Pommerin alueella. Yläosassa, medaljoneissa, taistelukohtaukset on kuvattu paikoista, joissa kovimpia taisteluita käytiin. Kilven kruunaa 1. Puolan armeijan sotilaan kypärä ja ritarikypärä Bolesław Wrymotzkin ajoilta. Sisällä on tykistö hylsy, joissa on maaperää, jota on kerätty paikoista, joissa käytiin vaikeimmat taistelut.

3.9_Festung_Kolberg_2022_sotilashautausmaa_4.jpg

Muistomerkin takana on suuri aukio, jossa on kirkon kivistä tehty kenttäalttari. Aukiolla, alttarin edessä, pidetään kenttämessut ja kaatuneiden kokoontumiset. Puolan äidin patsas on korttelien keskiosassa. Kotiarmeijan sotilaat on haudattu toiseen erotettuun kortteliin. Hautojen yläpuolella on muistomerkki, jossa on Taistelevan Puolan symboli (ankkuri tyylitelty kirjainten P ja W muotoon), jonka päällä on kruunussa oleva kotka.

3.9_Festung_Kolberg_2022_ensihoitajan_patsas.jpg

ENSIHOITAJAN MUISTOMERKKI

Ensihoitajan muistomerkki sijaitsee kylpyläalueella osoitteessa Generala Sikorskiego. Puisto tarjoaa kauniit puitteet vuonna 1980 paljastetulle teokselle. Kohtaus on valettu pronssiin. Muistomerkki on kunnianosoitus naisille, jotka taistelivat Puolan armeijan riveissä isänmaan vapauden puolesta toisen maailmansodan aikana, erityisesti Kołobrzegin taistelussa. Siinä näkyy polvistuva tyttö, joka on pukeutunut sotilaan univormuun, olkapäällään pussi ristillä – sairaanhoitaja auttaa haavoittunutta sotilasta. Muistomerkin aiheena oli lääkäri Ewelina Nowak, joka kuoli taistelussa Kolbergista maaliskuussa 1945. Kuvanveistäjä rekonstruoi tytön kasvot kuvien perusteella.

3.9_Festung_Kolberg_2022_majakan_1kuva_uusi.jpg

MAJAKKA

Vuonna 1946 jälleen rakennettu kompakti, melkein hieman pullea punatiiline majakka sataman ja kävelykadun välissä on Kołbergin maamerkki. Majakka on 26 metriä korkea ja kantama 16 merimailia / 29,63 km Vielä tänäkin päivänä se loistaa vasemmalta oikealle illan hämärtyessä ja osoittaa tietä laivoille ja rannalla kävelijöille. Tällä aukiolla historian eri aikoina seisoneet erilaiset majakkarakenteet ovat aina olleet tärkeitä rakennuksia kaupungille. Kolbergin majakka on yksi harvoista edelleen täysin käytössä olevista majakoista Itämeren rannikolla. Huolimatta monista rannikkopaikoista, vain 17 majakkaa on edelleen toiminnassa. Monet niistä on tuhottu tai yksinkertaisesti suljettu.

Majakalle on ominaista sen linnoitettu ulkonäkö, koska se rakennettiin vanhan linnoituksen perustuksille. Majakka on avoinna vierailijoille ympäri vuoden. Nauti kaupungin näkymistä majakalla - sisällä on vaihtuvia näyttelyitä kaupungin historiasta. Kierreportaat johtavat näköalatasanteelle, josta on upeat näkymät satamaan, rantakadulle ja laiturille. Sesonkiaikana torni on avoinna vierailijoille päivittäin klo 10.00 auringonlaskuun asti. Alakerrasta löytyy taverna ja mineraalimuseo. Luonnonkivimuseo avasi äskettäin ovensa Kolbergin majakan kellarissa, jonne ei aiemmin ollut pääsyä. Museossa on Puolan suurin simpukankuori ja ainutlaatuinen mineraalikokoelma. Lasivitriinissä voit nähdä fossiilieja  sekä luonnonkivinäytteitä kaikkialta maailmasta, pääasiassa Marokosta, Venäjältä, Brasiliasta ja Madagaskarilta. Museo on avoinna vierailijoille joka päivä klo 10.00-21.00. Suositus: tutustu näyttelyyn ja kiipeä sitten majakalle. Näkymä satamaan, laiturille ja kävelykadulle on huumaava. Hinta on 10 zlotya/ 2,50 €. Pienoislaivamuseo. Kołobrzegin majakkaan on luotu toinen nähtävyys, jossa on näytteitä, jotka tunnetaan pääosin vain historiasta. Miltä esimerkiksi näytti Santa Maria, Kristopher Kolumbuksen lippulaiva? Miltä kauppalaivat näyttivät 1700-luvulta tai jopa aikaisemmin? Mikä oli heidän tarinansa? Museon tarjontaan kuuluu myös nykyaikaisia ​​laivamalleja.

3.9_Festung_Kolberg_2022_rantapromedaadi_1.jpg

Rantapromenadi alkaa majakasta ja jatkuu itään pitkin rantaa. Laituri ei ole kaukana majakasta.

3.9_Festung_Kolberg_2022_ranta_grillit.jpg

Promenade-alueilla on lukuisia kojuja, joissa myydään pikaruokaa, kalavoileipiä, vohveleita, jäätelöä ja paljon muuta.

3.9_Festung_Kolberg_2022_ranta_1.jpg

Kolobrzegin rannan sydän on laituri. Auringon, rauhan ja hiljaisuuden sekä erityisen ilmaston ystävät löytävät etsimänsä Kolobrzegin alueelta. Koko rantakaistale sijaitsee luonnonsuojeluvyöhykkeellä. Rannan leveys on jopa 100 m, se tarjoaa runsaasti tilaa kaikille rannalla vierailijoille ja on ihanteellinen auringonottoon ja pitkiin kävelyretkiin. Nudistiranta on käytettävissä Grzybowossa lyhyen kävelymatkan jälkeen länteen rantaa pitkin. Kolobrzegin ranta on 11 km pitkä, ja se on yksi Puolan parhaista, turvallisimmista ja infrastruktuuriltaan parhaiten kehittyneistä rannoista. Ranta on yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä, jonka takia turistit tulevat Kolbergiin/Kołobrzegiin. Ranta on ilmainen, mutta myös puhdas ja vartioitu.

3.9_Festung_Kolberg_2022_ranta_4_laituri.jpg

Puolan pisin teräsbetonirakenne ja toiseksi pisin laituri on 220 metriä pitkä ja 9 metriä leveä. Laituri on noin 4,5 m merenpinnan yläpuolella. Alkuperäinen T-muotoinen puusilta rakennettiin vuonna 1881 ja oli 100 metriä pitkä. Laiturin päässä on kahvila. Laituri on yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä.

3.9_Festung_Kolberg_2022_laiturikahvila.jpg

Trio Molo Cafe sijaitsee laiturin päässä ja tarjoaa unohtumattomia näkymiä. Suosittelemme kahvilaa kaikille hyvän maun ja kauniiden maisemien ystäville!

3.9_Festung_Kolberg_2022_KIVIBAARI.jpg

Kamienny Szaniec on jälleen kehittynyt suosituksi rantamatkailupaikaksi. Löydät sen aivan rannalta: siellä on ravintola ja bistro, jolla on suuri olutterassi. Turistit pitävät kovasti aivan rannan tuntumassa sijaitsevasta Kamienny Szaniecsta.

3.9_Festung_Kolberg_2022_risteilylaivat_1.jpg

3.9_Festung_Kolberg_2022_risteilylaivat_42.jpg

Merten sudet pääsevät nauttimaan erilaisista turisti- ja kalastusristeilyistä.

3.9_Festung_Kolberg_2022_risteilylaivat_3.jpg

3.9_Festung_Kolberg_2022_risteilylaivat_2.jpg

Laivaksi voi valita kuulun viikinkiveneen.

3.9_Festung_Kolberg_2022_risteilylaivat_5_piraatti.jpg

Merirosvolaivan tai Kristofer Kolumbuksen Santa Mariaksi tyyliteltyn aluksen.

3.9_Festung_Kolberg_2022_torpeedovene_ajelu_1.jpg

3.9_Festung_Kolberg_2022_torpeedovene_ajelu_2.jpg

Voit lähteä risteilylle aidolla torpedoveneellä. Risteily tarjoaa mahdollisuuden katsastaa lähes kaikki veneen tilat ja kokenut miehistö kertoo mielenkiintoisia tarinoita nyt asepalveluksesta palautetusta aluksesta.

3.9_Festung_Kolberg_2022_torpeedovene_ajelu_3.jpg

Ulkoilmamerimuseossa (Skansen Morski) on esillä ORP Fala, Kołobrzegin rajavartiolaitokselle kuulunut alus, joka suojeli merirajaa. Jos tulet kalastusristeilyltä tyhjin käsin, voit ostaa tuoretta kalaa satamasta suoraan kalastusveneestä.

3.9_Festung_Kolberg_2022_ranta_2.jpg

Meren avioliiton muistomerkki on puolalaisen kuvanveistäjä ja arkkitehti Viktor Tolkinin luoma taideteos, jolla on korkea symbolinen arvo. Se seisoo kaupungin rantakadulla, metsän reunalla puiden varjossa. Muistomerkki on tarkoitettu muistoksi siitä, että Puola pääsi takaisin merelle Kołobrzegin valloittamisen jälkeen vuonna 1945, ja se kuvastaa Puolan yhteyttä Itämereen. Vuonna 1963 luodulla muistomerkillä muistetaan Kolbergin ympärillä käytyjä taisteluita ja kaupungin valtaamista Neuvostoliiton ja myöhemmin Puolan joukkojen toimesta. Puolan joukkojen avioliiton meren kanssa sanotaan tapahtuneen symbolisesti tässä vaiheessa. Tästä syystä obeliskissa on merkintä "Vannon, ettemme jätä sinua, koska sinä, meri, olet puolalainen ikuisesti".

3.9_Festung_Kolberg_2022_satama_2_marina2.jpg

SATAMA

Kolbergin satama perustettiin Persanten joen suulle heti kaupungin perustamisen jälkeen vuonna 1255. Vuonna 1361 Kolberg liittyi hansakaupunkiin. Tänä aikana kaupunki ja kaupungin satama kehittyivät nopeasti. Satamarakennukset ja kalastajamajat ovat keskittyneet sataman ympärille. Kołobrzegin satama on jaettu melko pieneen kauppasatamaan, kalasatamaan, venesatamaan, sotasatamaan ja matkustajasatamaan. Länsipuolella on kalastus-, sotasatama ja venesatama, joka on yhdistetty itäalueeseen ponttonisillalla. Kauppasatama on Puolan kuudenneksi suurin kauppasatama ja sillä on suuri alueellinen merkitys. Majakkaa vastapäätä ovat armeijan ja rajavartioston laivat Maikuhlella sekä meripelastajat. Lisänähtävyys ovat laivaston satama-altaaseen ankkuroidut sotilasalukset. Laivoilla voi vierailla pyhäpäivinä ja meripäivinä. Retkiveneet lähtevät matkustajalaiturilta majakan edestä.

3.9_Festung_Kolberg_2022_satama_1_marina.jpg

SUOLASAARI

Suolasaari on Kołobrzegin kaupunginosa, jota ympäröi vesi. Kaupungin länsiosassa. Suolasaaren päälle on nyt rakennettu venesatama ja silta. Sitä reunustaa Persante -joki ja kanava - ja satama-allas. Marina Solna sijaitsee Suolasaaren luoteisosassa. Solnan saari, jossa venesatama sijaitsee myös ravintola, joka on paikka täynnä merimiehiä kaikkialta maailmasta ja turisteja, jotka ovat Kolbergissa kesävieraina

3.9_Festung_Kolberg_2022_kalasatama.jpg

KALATORI

Nykyään kalastuksella on edelleen tärkeä rooli kaupungille: yli puolet Puolan Itämeren kalastuksesta tapahtuu Kolbergin (Kołobrzeg) satamasta. Ei ihme, että näet monia kalastusveneitä. Ne sijaitsevat sataman takaosassa länsiosassa. Kalatori sijaitsee satama-alueella, josta voi ostaa tuoreimman kalan viimeisestä saaliista. Lisänähtävyys on kalastajan ja Kalastajan muistomerkki. Siellä, satama-alueella, myös jalostetaan kalaa. Ja pakattu. Ja voit ostaa sen tuoreena täältä (mieluiten aikaisin aamulla!). Siellä on kojuja, kauppoja ja kalaravintoloita. Kalasatamasta löydät viihtyisän Alforno-ravintolan, jossa tarjoillaan italialaisia ​​ja kreikkalaisia ​​erikoisuuksia (suositus: Pizza Frutti di mare). Suosittelemme kalasataman pieniä kalaravintoloita, jotka ovat snackbaarluonteisia.

3.9_Festung_Kolberg_2022_vanhakaupunki_3.jpg

UUSI VANHA KAUPUNKI

Kolobrzegin vanhakaupunki on esimerkki Kolbergin taistelussa maaliskuussa 1945 lähes kokonaan tuhoutuneen kaupunginosan onnistuneesta elvyttämisestä.

Kołobrzegin keskusta on Uusi vanhakaupunki (Nowa Starówka). Kun katsoo arkkitehtuuria, saatat olla hieman yllättynyt: rakennukset ovat pieniä, usein sisustettuja, monipuolisia ja maalaismaisia, mutta näyttävät nykyaikaisemmilta kuin "vanhoissa kaupungeissa". Mutta ne eivät myöskään näytä homogeenisilta, kuten monissa hiljattain rakennetuissa kaupungeissa. 1960-luvun loppuun saakka vanhan keskiaikaisen kaupungin keskustan paikalla ei ollut juuri mitään, paitsi katedraalin rauniot, 1400-luvulta peräisin oleva ruutitorni ja edellä mainittu uusgoottilainen kaupungintalo vuodelta 1832. Sodassa tuhoutuneen vanhan kaupungin päälle rakennettiin pieniä taloja ja keskiaikainen katuverkosto säilytettiin. Kolbergin keskustaan ​​rakennettiin tuolloin monipuolinen arkkitehtuuri: harkittu sekoitus eri tyylejä, värejä ja rakennuskorkeuksia. Väljempänä, leveämpiä katuja kuin ennen. Uudet talot muistuttaa menneitä aikoja, mutta ne eivät ole kopio vanhoista rakennuksista. Nämä ovat uusia rakennuksia, jotka sopivat vanhojen rakennusten tyyliin. Vain katedraali kunnostettiin kokonaan. Vanhakaupunki on mielenkiintoinen ja näkemisen arvoinen.

3.9_Festung_Kolberg_2022_vanhakaupunki_1_raatihuoneentori.jpg

Uusi vanha kaupunki ulottuu vanhan kaupungintalon ympärille. Sieltä kaikkiin suuntiin. Sen ytimessä on uusi vanha kaupunki entisen kaupunginmuurin rajoissa. Nykyään kaupungintalon etupiha on Kolobrzegin keskus, aivan kuten puoli vuosituhatta sitten. Kaikki tapaavat täällä, joko kahville jossain lukuisista kahviloista tai juttelemaan ulkoilmassa.

3.9_Festung_Kolberg_2022_vanhakaupunki_4.jpg

Esimerkiksi ul. Dubois kulkee pitkin vanhaa kaupungin muuria. Vanhan kaupungintalon lisäksi löydät uudesta vanhasta myös katedraalin, monet puistot, sotamuseon, kaupunginmuseon ja joitain historiallisia rakennuksia, kuten ruutitorni, vesitorni, patriisitalo ja ritariakatemia.

3.9_Festung_Kolberg_2022_vanhakaupunki_tori.jpg

Siellä on laaja valikoima kauppoja, ravintoloita ja vapaa-ajan aktiviteetteja. Erityisen houkuttelevia ovat ul. Dubois, ul. Gierczak, ja ul. Gieldowa -kadut Siellä vierailet upeissa kahviloissa, ravintoloissa, bistroissa ja pubeissa.

3.9_Festung_Kolberg_2022_vanhakaupunki_1_raatihuone_2.jpg

VANHA KAUPUNGIN TALO

Kołobrzegin kaupungintalossa käytiin rajuja taisteluita Kolbergin taistelun aikana vuonna 1945. Kranaatin iskuja ja luodinreiät ovat edelleen selvästi näkyvissä rakennuksessa. Ihmeen kaupalla kaupungintalo selviytyi taistelusta kaupungista melko hyvässä kunnossa. Nyt se esittelee itsensä loistavasti Kolbergin linnoituksen kunnostettujen rakennusten läheisyydessä. Kolbergin uusgoottilaisen kaupungintalon rakensi Ernst Friedrich Zwinger (Kölnin tuomiokirkon rakentaja) arkkitehti Karl Friedrich Schinkelin suunnitelman mukaan vuosina 1829-1832. Se korvasi vuonna 1807 Napoleonin joukkojen piirittämän kaupungin tuhoaman raatihuoneen.  Teräväkärkiset ikkunat ja pienet kulmatornit rakennus muistuttaa vuonna 1807 tuhoutunutta keskiaikaista raatihuonetta. Uusgoottilainen punatiilinen rakennus muistuttaa jopa keskiaikaista linnaa. Rakennuksen avoimella sisäpihalla sijaitsi Friedrich Wilhelm III:n patsas toiseen maailmansotaan asti. Vuonna 1945 rakennus oli osa kaupungin puolustuspisteitä. Sodasta selvinneessä rakennuksessa toimii useita julkisia laitoksia, taidegalleria ja musiikkiklubi. Koillissiiven kellariin oli integroitu Schinkelin vanhan keskiaikaisen raatihuoneen arkkitehtonisia yksityiskohtia.

Kolbergin kaupungintalon kellarissa on poikkeuksellinen näyttely "Kolberger Heimat" - kotiseutumuseo "Patria Colbergienisis". Museosta löytyy monia aikaisempien aikojen Kolbergin näyttelyitä. Museo on pieni, mutta rakkaudella tehty. Viidessä huoneessa on kaupungin mielenkiintoiseen menneisyyteen liittyvien nähtävyyksien lisäksi tietoa Kolbergin linnoitukseen historiasta ja kaupungin piirityksestä. Avoinna joka päivä klo 10.00-17.00. 15 zlotya / 3,75 €.

3.9_Festung_Kolberg_2022_tuomiokirkko_1.jpg

TUOMIOKIRKKO

Kolbergin katedraali on yksi Kolbergin kauneimmista nähtävyyksistä. Pian Otto von Bambergin Kolbergin toisen kristinuskon kännyttämisen jälkeen aloitettiin viisilaivaisen goottilaisen salikirkon rakentaminen 1300-luvulla. Ensimmäinen jumalanpalvelus järjestettiin kirkon valmistumisen jälkeen vuonna 1321. Upea goottilaistyylinen rakennus, jossa on useita laivoja, on muokannut kaupungin panoraamaa siitä lähtien. Kirkko oli jopa merkitty navigoinnin maamerkiksi vanhoihin merikarttoihin. Kevään 1945 taisteluissa Pyhän Marian katedraali vaurioitui pahoin. Kirkon sisätilat paloivat kokonaan ja myös ulkomuuraus kärsi siitä.

3.9_Festung_Kolberg_2022_tuomiokirkko_2.jpg

Nyt Kolbergin tuomiokirkko kuitenkin loistaa uudessa loistossaan. Paavi Johannes Paavali II:n vierailun aikana vuonna 1986 upea kirkko nostettiin jopa Marian basilikan arvoon. Nykyään voit nähdä kirkossa valtuutettujen kuorokojuja vuodelta 1420, goottilaisen kattokruunun vuodelta 1327 eteläkäytävällä ja pronssisen kastealtaan vuodelta 1355, jota pitelee neljä leijonaa ja jota koristavat 26 kohtausta Kristuksen elämästä.

3.9_Festung_Kolberg_2022_tuomiokirkko_3_lisakuvat.jpg

Vuonna 1945 Kolbergin pastori Paul Hinz pelasti tärkeän Schlieffen-kruunun, Michael von Augsburgin luoman kattokruunun, jonka Schlieffen-kauppiasperhe lahjoitti vuonna 1525. Goottilainen tiilikirkko silmiinpistävällä 74 m korkealla tornillaan ja kolmella tornilla näkyy jo kaukaa ja sitä käytettiin navigointimerkkinä jo 1400-luvulla. Kirkon tornin 40 metriä korkeudessa olevalta tasanteelta voit nauttia upeista näkymistä maanantaista perjantaihin klo 10-13.30 ja 14-16.30. Näköalatasanteelle pääsee hissillä tai kiemurtelevia portaita kiipeämällä. Sisäänpääsy: 8 zlotya / 2 € (hissillä).

3.9_Festung_Kolberg_2022_kaupunginmuseo_2_rakennus.jpg

3.9_Festung_Kolberg_2022_kaupunginmuseo_4_nayttely.jpg

BRAUNSCHWEIGIN PALATSI -KAUPUNGINMUSEO

Museo sijaitse Braunschweig-suvun 1800-luvulla rakentamassa palatsissa, ja esittelee muun muassa kaupungin historiaa: Kolberg asutuksena, joka palveli suolalähteiden hyödyntämistä, Kolberg linnoituksena ja Kolberg terveyskylpylänä - tässä museossa tutustut Kolbergin kaupungin myrskyisään ja monipuoliseen historiaan. Näyttely esittelee kronologisesti kaupungin tuhannen vuoden historiaa varhaisesta keskiajasta 1900-luvun puoliväliin.

3.9_Festung_Kolberg_2022_kaupunginmuseo.jpg

Asukkaiden käsityötoimintaan liittyvät arkeologiset löydöt, linnan pienoismalli, suolatehdas ja keskiaikainen vuokratalo sekä maalatut panoraamanäkymät kaupunkiin ja satamaan tuovat vierailijan noiden kaukaisten aikojen tunnelmaan. Sitten tutustumme elämään kaupungissa - linnoituksessa, jossa on runsas kokoelma tuolta ajalta valmistettuja tinatuotteita, ja päätämme matkamme merenrantakylpylään.

3.9_Festung_Kolberg_2022_kaupunginmuseo_3_nayttely.jpg

Näyttelyä täydentää multimediaesitys, joka esittelee Kolbergia 1800- ja 1900-luvun vaihteesta sotaa edeltäneiden postikorttien ja arkistovalokuvien pohjalta. Näyttely sisältää elokuvia ja näyttelyitä saksaksi. Näyttely "Metrologiset kokoelmat" on erikoiskokoelma vanhoja mittaustyökaluja, yksi harvoista tällä alalla Puolassa. Siinä esitetyt mitat ovat esillä neljässä huoneessa rakennuksen pohjakerroksessa. Parhaillaan esitetään myös uima-asujen ja uimaperinteen historiaa.

3.9_Festung_Kolberg_2022_meripihkamuseo.jpg

MERPIHKAMUSEO

Meripihka on ainutlaatuinen mineraali, jolla on monia epätavallisia ominaisuuksia - arvostettu koruteollisuudessa, stukkotyössä ja lääketieteessä. Meripihka - "pohjoisen kulta" on seurannut Itämeren maiden asukkaita vuosisatojen ajan. Se on halun kohde, jolla on monia salaisuuksia. Haluatko oppia lisää sen historiasta, nähdä ainutlaatuisia näytteitä ja tutustua perinteisiin käsittelymenetelmiin? Vieraile sitten meripihkamuseossa! Meripihkamuseossa on myymälä, jossa on matkamuistoja, koruja, kosmetiikkaa ja muita meripihkatuotteita. Avoinna klo 09-19. Aikuiset 25 zl/ 6,25 €,  eläkeläiset 20 zl/ 5 €.

3.9_Festung_Kolberg_2022_vanhakabinetti.jpg

VAHAKABINETTI

Haluatko valokuvan Rambon, Marlin Monroen tai ehkä Donald Trumpin kanssa? Vahakabinetti (Muzeum Figur Woskowych) tarjoaa sinulle mahdollisuuden tavata suosikkijulkkiksesi ja ottaa selfie heidän kanssaan. Museossa on hauskaa koko perheelle! Täältä löydät vahahahmoja monista tärkeistä historiallisista ja nykyajan henkilöistä sekä satunäyttelyn nuorimmille. Museo sijaitsee aivan laiturin vieressä. Löydät sen ilman ongelmia! Avoinna joka päivä 10.00-18.30. Lippujen hinnat: normaali lippu -18 zlotya/ 4,50 € alennettu lippu - 15 zlotya/ 3,75 €.

3.9_Festung_Kolberg_2022_pyoveli_ravintola.jpg

Ravintola Domek Kata on kauniisti sisustettu ravintola ns. Pyövelintalossa (ul. Ratuszowa 1) uudessa vanhassa kaupungissa. Se on kodikas, hieman hienompi, ja laaja ruokalistaa tarjoaa hyvän ruoan lisäksi myös herkullisia kakkuja. Ensimmäisen kerroksen kalusteet ovat hyvin erilaisia ​​kuin toisessa: alakerrassa vierailijoita odottaa kahvilatyyli, yläkerran kalusteet ovat vähemmän filigraanisia. Siellä on myös ulkoterassi. Ravintola on saksalaisryhmien suosiossa.

3.9_Festung_Kolberg_2022_panimoravintola.jpg

Panimoravintola Colberg on täydellinen paikka kaikille meripihkaoluiden ja erinomaisten ruokien ystäville. Ravintola sijaitsee historiallisessa vesitornissa ja tarjoaa vierailleen erityisen makuelämyksen. Ruokalistaa hallitsevat sienet, aromaattiset keitot ja herkulliset liharuoat. Kirsikkana kakun päällä on perinteisesti pantu paikallinen Colberg-olut. Täydellinen paikka herkulliselle illalliselle, tai illanviettoon ystävien kanssa.

Kolbergilla on myös paljon tarjottavaa kulinaarisesti. Klassisen puolalaisen keittiön lisäksi tarjolla on tietysti lukuisia kalaravintoloita, grilliravintoloita, pizzerioita ja joitain erittäin suositeltavia aasialaisia. Gastronominen tarjonta on erittäin monipuolinen ja uusia ravintoloita tulee joka vuosi. "7 Swiatow" -ravintola, jossa tarjoillaan klassisia puolalaisia ​​Pierog i&B igos-ruokia maalaismaisessa tunnelmassa. Lepirozek - niille, jotka haluavat maistaa kotitekoista pierogia eivätkä ole kovin vaativia tunnelman suhteen Eksoottinen keittiö: hiljattain avattu Thai Orchid "vanhassa" Hosso-galleriassa on erittäin suosittu. Intialainen ravintola Namaste voi kilpailla Berliinin Kreuzbergin parhaiden intialaisten ravintoloiden kanssa - ehdottomasti suositeltavaa. "Rewinski" - Kalaravintola Promenadilla kulttiluonteella. Hotelli & Ravintola "Taaaka Ryba" - nauti turskasta tai piikkikampelasta epätavallisessa tunnelmassa. Rautatieaseman läheltä löydät parhaan kalapalabaarin Pirania. Hyvää pizzaa on saatavilla "U Majusassa" (välipalabaarissa) Kołobrzegin satamassa tai "Pizzeria Margheritassa" ul. Zdrojowassa. Grillhouse "Wichlacz" - yksi Kołobrzegin parhaista ravintoloista. Erinomaisia ​​viinejä, upeat grilli- ja kalaruoat ja upea tunnelma kauniilla terassilla kesällä. Maalaismaisessa "Masarniassa" tarjoillaan kaupungin paras hampurilainen.


29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_aukio_1_2.jpg

POZNAN

Entisessä Länsi-Preussissa oleva (Posen saks,) kaupunki on Warthe joen varrella Länsi-Puolassa. Se on Ison-Puolan voivodikunnan pääkaupunki ja yksi Puolan vanhimmista kaupungeista. Puolan viidenneksi suurimmassa kaupungissa asuu noin 557 000 ihmistä. Posenista tuli jo keskiajalla yksi suurimmista ja merkittävimmistä Puolan kuningaskunnan kaupungeista. Kaupunkia pidetään yhtenä maan kauneimmista kaupungeista, jossa on välimerellinen tunnelma sen renessanssi- ja barokkiarkkitehtuurinsa ansiosta. Erityisesti vanhakaupunki ja Warthe joen varrella oleva katedraalisaari ovat näkemisen arvoisia.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_aukio_4_2.jpg

Poznan on yksi Puolan historiallisesti tärkeimmistä kaupungeista. Pitkä historia näkyy Poznanissa eri aikakausien rakennuksina ja monumentteina. Vuonna 1253 saksalaiset uudisasukkaat asettuivat Warthe joen vasemmalle rannalle - katedraalin ja herttuanlinnan väliin - ja antoivat Magdeburgin kaupunkioikeudet. Tämä asutus sijaitsi tarkalleen nykyisen vanhankaupungin paikalla. Seuraavien viiden vuosisadan aikana, Preussin liittoon asti, Posenin paikalla oli muodollisesti kaksi erillistä kaupunkia: toista hallitsivat piispat katedraalisaarella ja toista porvaristo kaupungin muurien sisällä. 21 hehtaarin alueella oleva tori sijaitsi keskeisellä paikalla, jonne myöhemmin rakennettiin myös kaupungintalo.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_linnakukkula1.jpg

1300-luvun loppuun mennessä kuninkaanlinna oli rakennettu Przemyslin vuorelle ja koko vanha kaupunki oli suojamuurein ympäröimä. Seuraavien vuosisatojen aikana rakennettiin lukuisia rakennuksia, ja kaupunki oli tärkeiden historiallisten tapahtumien paikka.

Arkkitehtuurissa erityisen vahva on saksalaissuuntaus. Posen kuului Saksalle 1700-luvulta ensimmäisen maailmansodan loppuun jolloin 38.8 % kaupungin asukkaista oli saksalaisia. Posen on preussilaisen sotamarsalkka Paul von Hindenburgin syntymäkaupunki. Kaupunki liitettiin Puolan toisessa jaossa 1793 Preussiin, jossa se toimi Posenin provinssin pääkaupunkina jonka aikana se laajeni merkittävästi, ja oli myös vahvasti linnoitettu. Keskustan länsiosaan syntyi edustava rakennus- ja kaupunkisuunnittelukokonaisuus, joista merkittävin on epäilemättä keisarillinen linna ja puutarha. Poznań tuli osaksi Puolaa maan itsenäistyessä uudelleen ensimmäisen maailmansodan lopussa 1918–1919.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_1_paakuva_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_keskusta_kesaterassi_2.jpg

Poznanin historialliset nähtävyydet sijaitsevat suurelta osin pienehkön vanhankaupungin alueella. Historiallisella Poznanilla on kaksi sydäntä: vanhankaupungin aukio Stary Rynek joka on yksi Keski-Euroopan kauneimmista ja Puolan suurimmista aukioista, sekä katedraalisaari Ostrów Tomski, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä aukiolta. Katedraalisaari on yksi Posensin kauneimmista alueista.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_saksalaiset_rakennukset_2.jpg

Keskustassa on myös saksalaisarkkitehtuurin hallitsema alue, jolla sijaitsevat monet tärkeät nähtävyydet, kuten yliopisto, ooppera, oikeustalo, pääposti ja Saksan keisarin vierailua varten 1900-luvun alussa rakennettu linna. Keskustan päänähtävyyksiin tutustuu leppoisasti kävellen päivässä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_1_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_4_2.jpg

FESTUNG POSEN

Poznańin linnoitus on joukko Posenin kaupungin ympärille rakennettuja linnoituksia. Kaupunkia ympäröi myöhemmin tiheä monikulmainen linnoitus. 1800-luvun kolmannella vuosineljänneksellä 9 linnoitusta joita vahvistettiin 18 bastionilla, jotka suojasivat kaupunkia. Ne rakennettiin 1800- ja 1900-luvuilla, kun kaupunki oli osa Preussia. Linnoitusjärjestelmä on laatuaan kolmanneksi suurin Euroopassa. Linnoitustyöt aloitti kenraali Carl Wilhelm Georg von Grolman, koska preussilaiset pelkäsivät Venäjän hyökkäävän Varsovan suunnalta. Kaupunki sijaitsi strategisessa paikassa lähellä Preussin ja Venäjän rajaa. Sieltä on Berliiniin 270 km ja Varsovaan 300 km.

ASEMUSEO

Museo sijaitsee Preussin vuosina 1828-1842 rakentamassa entisen Weinbergfestung (Fort Winiarian) alueella. Museo on vuonna 1872 rakennettussa bunkkerissa joka toimi laboratoriona ammuksien valmistamiseksi ja myöhemmin ampumatarvikkeiden varastona.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_2_2.jpg

Alkuperäisessä säilyneessä sisustuksessa on esitelllä militariaa, asiakirjoja, valokuvia, piirrustuksia ja jäännöksiä Posenin linnoituksesta.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_12_haaarniskasali_2.jpg

Museon vanhimmat näyttelyesineet ovat peräisin 1700-luvulta.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_3_2.jpg

Suuri osa näyttelystä on omistettu helmikuun 1945 Posenin linnoituksen taistelulle.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_armeijamuseo_1_2.jpg

Lisäksi museossa on esillä erilaisia Puna-armeijan ja Saksan armeijan varusteita, aseita ja ammuksia, joita on löytynyt "Cytadela" -alueelta puiston rakentamisen aikana.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_6_2.jpg

Ulkoalueella on erilaisia sotilasajoneuvoa kuten Studebaker US-6 -kuorma-auto Katyusha" BM-13N ZiS-5/12, P-3A-tutka-asemalla,

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_7_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_5_3.jpg

tankkeja kuten T-34/76, IS-2, T-34/85, ISU-122, tykkejä ja haupitseja.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_9_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_asemuseo_8_2.jpg

Ilmailunäyttelyssä voit nähdä: IL-28 ja Su-20 pommittajat, MiG-15, MiG-21 ja Lim-5 hävittäjät, TS-11 Iskra-harjoitus- ja koulutuslentokoneet, An-2-monikäyttölentokoneet sekä SM-1 ja SM-monikäyttöhelikopterit 2.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_poznanin_armeija_museo_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_posenin_sotamuseo_1_2.jpg

POZNANIN ARMEIJAMUSEO

Museo sijaitsee kasemaattikäytävällä, joka tunnetaan nyt nimellä "pieni lukko". Käytävä muodosti alun perin Weinbergfestung:in länsipisteen. Museo tarjoaa kävijöille mahdollisuuden oppia lisää kaupungin sotahistoriasta, keskittyen erityisesti toiseen maailmansotaan ja sotien väliseen aikaan.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_posenin_sotamuseo_2_2.jpg

27.8_Festung_Posen_festival_2020_posenin_sotamuseo_3_2.jpg

Näyttelyssä on suuri joukko näiden aikojen esineitä, mukaan lukien erilaiset sanomalehtileikkeet, kartat, aseet, valokuvat ja univormut. Mutta myös muut aikakaudet ovat esillä ja eräät esineet kuten vanhat luodit ja armeijan säilytyslaitteet ovat peräisin vuodelta 1897.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_sotilashautuumaa_1_2.jpg

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_citadell_puisto_engl.sot.hautausmaa.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_sotilashautuumaa_2_2.jpg

CITADEL PUISTON SOTILASHAUTAUSMAAT

Puiston lounaisreunan rinteessä on joukko sotilashautausmaita. Niihin kuuluu ensimmäisen maailmansodan jälkeen perustettu Kansainyhteisön hautausmaa ("Poznańin vanha varuskunnan hautausmaa"), joka sisältää enimmäkseen ensimmäisen maailmansodan aikaisten sotavankien ja toisen maailmansodan lentäjien haudat. Rinteessä on myös Puolan ja Neuvostoliiton sotilaiden hautausmaita. Englantilaisella sotilashautausmaalla on mm. Suureen pakoretkeen osallistuneiden 48 englantilaisen sotilaan viimeinen leposija. Posenin taistelussa kaatuneille saksalaisille on Saksan sankarihautausmaa (Ehrenfriedhof). Täällä on myös on venäläisten ja ranskalaisten sotavankien joukkohautoja joille on muistomerkit. Natsien ja Neuvostoliiton terrorin uhrien haudat Puolan sankarien hautausmaalla."Heroes 'Monument"on näkymä hautausmaille, seisoen portaiden yläosassa, jotka muodostavat puiston pääsisäänkäynnin. Sankareiden muistomerkin lähellä seisoo kahdeksannen armeijan komentajan Neuvostoliiton marsalkka Vasiliy Zvechkoin (1900-82) jonka joukot hyökkäsivät linnoitukseen vuonna 1945, kunniaksi vuonna 1982 paljastettu muistomerkki.

21.3_Breslau-Posen_torin_sotamuseo_2__uusi.jpg

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_suurpuolan_sotamuseo_1.jpg

WIELKO-POLSKAN SOTAMUSEO

Suur-Puolan sotamuseo sijaitsee sodan jälkeen rakennetuissa paviljongeissa, jotka sijaitsevat Vanhankaupungin torin eteläosassa. Sodan tuhon jälkeen tyhjästä uudelleen rakennetut kokoelmat on koottu kolmeen pääosastoon: aseosastolle, virkapukujen ja sotilaskylttien osastolle sekä historiallisen dokumentaation osastolle.

21.3_Breslau-Posen_torin_sotamuseo_3__uusi.jpg

Nykyinen aseiden ja aseiden kokoelma havainnollistaa niiden kehitystä Puolassa 1000-luvulta nykypäivään, lukuun ottamatta raskasta kalustoa. Näyttely esittelee lähes kaikentyyppisiä yksittäisiä tuliaseita.

21.3_Breslau-Posen_torin_sotamuseo_4_kuva.jpg

Vanhimmat elementit ovat päähineet ja univormut 1700-luvulta sekä lakit Varsovan herttuakunnan aikakaudelta. Ainoa säilynyt esine ennen sotaa esillä on fragmentti panoraama "Bitwa pod Piramami" vuodelta 1901.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_suurpuolan_sotamuseo_2.jpg

Museon keräämät valokuvat sisältävät pääasiassa Puolan toisen tasavallan Puolan armeijan dokumentaatiota. Kokoelmaan kuuluu myös sotilaiden palveluksessa tai sotien ja vankeuden aikana valmistamia muistoesineitä sekä taistelutaidetta grafiikan, maalauksen, piirustuksen ja veistosten muodossa. Pääosin Puolan armeijan historiaan rajoittuva museo sisältää myös naapurimaiden armeijoihin liittyviä esineitä osioiden ajalta. Avoinna klo 10-17.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_1_2.jpg

POZNANIN PANSSARIMUSEO

Museossa on Puolan suurin panssaroitujen taisteluajoneuvojen kokoelma, jossa on noin 60 ajoneuvoa ensimmäisen maailmansodan, sotien välisen, toisen maailmansodan ja kylmän sodan ajalta. Museossa on tankkeja, telatykkejä ja rakettitykistöä, panssaroituja tiedusteluajoneuvoja, panssaroituja autoja ja miehistönkuljetusajoneuvoja, tykistötraktoreita ja hinausautoja, hinattavaa tykistöä. Museossa on myös jalkaväen rautatievaunu joka oli Poznańczyk-panssaroidussa junassa.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_6_2.jpg

Suurin osa laitteista on Neuvostoliitossa valmistettu, ja niitä käytettiin toisen maailmansodan aikana Puolan armeijan panssariyksiköiden varustuksena vuodesta 1943 lähtien.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_5_2.jpg

Myös panssarintorjunta aseistusta ja muita ajoneuvoja kuten ZIL-111D -limusiini ym. Jokaisessa panssaroidussa ajoneuvossa on alkuperäisiä varusteita ja aseita.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_4_2.jpg

Tankit mm. Vickers E, T-70, T-34/76, T-34/85s, T-54, T-55, IS-2, IS-3, PT-76, Sherman Firefly,  M36 Jackson, M48A5 & M60A1 Patton, M48A5 & M60A1 Patton.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_2_2.jpg

Telatykkejä ja rakettitykistöä mm. Jagdpanzer 38(t) Hetzer, Sturmgeschütz IV, SU-76, SU-100, ISU-122, ISU-152, ASU-85, 2S1 Goździk, 2S7 Pion, M10 Achilles, 9K52 Luna-M – t. Panssaroidut autot ja miehistön kuljetusvaunut mm. Austin Putilov kopio, Daimler Dingo, M4A1 Half-Track, BTR-152, BTR-60, BRDM-2, FUG, OT-64 SKOT, OT-62 TOPAS.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_Puolan_panssarimuseo_3_2.jpg

Tykistötraktorit ja hinausautot mm. Sd.Kfz. 6, MTS-306 - puolalaisen tykistötraktorin prototyyppi joka ei päässyt sarjatuotantoon, WPT-34. M88 hinausauto. Hinattava tykistö mm. Z on-2, Z on-3, M-30 77 mm FK 96 n.A.,105 mm cm leFH 18.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_1_ulkoa_2.jpg

RESIDENZSCHLOSS POSEN

Posenin kuninkaan linna, josta nyt on tullut puolaksi Poznanin keisarillinen palatsi (Zamek Cesarski w Poznaniu), rakennettiin yhdeksi viimeisimmistä tärkeimmistä palatsirakennuksista Saksan keisari Wilhelm II: n aikana. Arkkitehti Franz Schwechtenin suunnitelema linna rakennettiin vuosina 1905–1913 uusromaaniseen tyyliinsä. Nimi "kuninkaallinen asuinlinna" viittaaa Preussin kuninkaaseen. Hän oli tässä ominaisuudessa myös Posenin suurherttuakunnan ja Saksan keisari. Puolassa käytetään termiä "keisarillinen linna". Tämä ei vain korosta saksalaista taustaa (Kaiser Wilhelm II), vaan välttää myös mahdolliset sekaannukset Poznanin vanhemman (Puolan) kuninkaallisen linnan kanssa. Keisari Wilhelm II yöpyi täällä kahdesti: ensimmäisen kerran vuonna 1910 residenssin avajaisissa, toisen kerran vuonna 1913.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_2_ulkoa_2.jpg

Idea asuinpalatsista Posenissa syntyi vuonna 1902 kaupungin linnoitusten purkamisen yhteydessä. Saksan valtakunnan itäosassa oleva entinen puolalainen kaupunki oli tarkoituksena visualisoida edustamaan Saksan hallinnon läsnäoloa uudella kaupungin keskustalla. Ja niin suunniteltiin Kaiserforum, jonka piti koostua Residenzschlossista, Oopperatalosta, Postitoimistosta, Sovittelukomissiosta, Kuninkaallisesta akatemiasta, Posenin Musiikkiakatemiasta, Lunastajan evankelis-luterilaiseen kirkkosta ja Bismarckin muistomerkkistä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_3_ulkoa_2.jpg

Puolan miehityksen jälkeen saksalaiset viranomaiset saivat idean Posenin Keisarin linnan laajentamiseen edustustilaksi "Führerresidenz" Adolf Hitlerin käyttöön. Tämän oli tarkoitus ilmaista saksalaista herruutta Reichsgau Warthelandin alueella. Hitlerin pääarkkitehti Albert Speer varasi nuorelle kollegalleen Franz Böhmerille tämän tehtävän.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_Saksan_Keisarin_linnan_nayttely_3_kaytava.jpg

Keväällä 1940 aloitettiin rakennuksen monimutkaiset muutostyöt, ja se oli tarkoitettu myös "Reichsstatthalter" ja Gauleiter Arthur Greiserin viralliseksi edustustiloiksi. Rakenuksen muutostöihin osallistui 600 työntekijää, mukaan lukien pakkotyöntekijät.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_4_sisa_2.jpg

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_Saksan_Keisarin_linnan_nayttely_2_g_huone.jpg

Suurin osa huoneista muutettiin Kolmannen valtakunnan tyyliin. Vihdoin joulukuussa 1943 pääsi Gauleiter Greiser viralliseen "Gauleiter-edustuskerrokseensa". Loisteliaiden huoneiden sisustussuunnittelua jatkettiin kesään 1944 asti. Yksi muutoksista oli Wilhelm II:n entisen yksityisen kappelin muuttaminen Hitlerin marmorivuoratuksi työhuoneeksi. Sen pinta-ala oli noin 130 neliömetriä. Huoneen suunnittelun lähtökohtana oli yhdistelmä Münchenin Führerbaun ja Uuden valtakunnan kanslian työhuoneita. Työhuoneessa oli myös parveke, jossa oli sähkölämmitteinen lattia. Valtaistuinhuone muutettiin myös yleisöhalliksi. Linnan alle rakennettiin 375 hengen bunkkeri.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_keisarin_linna_5_ilta_ulko_2.jpg

Toisinaan väitetään, että Heinrich Himmler piti linnassa 4. ja 6. lokakuuta 1943 SS johtajille kuuluisan salaisen Posenin puheensa juutalaisten tuhoamisesta. Paikka oli kuitenkin oletettavasti Posenin kaupungintalo, jossa sijaitsee "kultainen sali", joka mainitaan usein tässä yhteydessä. Kyseisenä ajankohtana linna oli myös rakennustöiden alaisena. Sodan lopussa linna vaurioitui pahasti helmikuussa 1945 Posenin taistelun aikana, mutta sen perustuksille aiheutui vain vähän vahinkoa. Kaupungin piirityksen jälkeen se muutettiin sotilassairaalaksi, jonka sisätiloissa on arvioitu olevan jopa 2000 haavoittunutta. Kun venäläiset sotilaat miehittivät sen 2. helmikuuta, se toimi edelleen saksalaisten haavoittuneiden keräyspisteenä maaliskuuhun 1945 saakka. 1947/48 Puolan viranomaiset löysivät linnapuistosta 765 joukkohautaan haudattua saksalaisia ​​sotilasta.

21.3_Breslau-Posen_enigmakeskus.jpg

ENIGMA KESKUS

Enigma-keskus johdattaa salakirjoituksen maailmaan. Näyttely kertoo tarinan siitä, miten saksalaisten toisessa maailmansodassa käyttämän Enigma-salakirjoituslaitteen koodi onnistuttiin murtamaan. Entä miten viestejä on kautta aikojen salattu? Salaisuus ja seikkailu siis samassa paketissa! Älynystyröitään pääsee puolestaan harjaannuttamaan innovatiivisessa multimedian keinoin toteutetussa näyttelyssä. Näyttely on kuin jännittävä kertomus tapahtumista, jotka muuttivat toisen maailmansodan kulun ja loivat pohjaa nykymaailman digitaaliseen murrokseen.

Engima-keskuksessa on kolme osiota. Ensimmäisessä esitellään salakirjoituksen historiaa kautta vuosisatojen. Vierailijat tutustuvat suosituimpiin salausmenetelmiin ja pääsevät kokeilemaan esimerkiksi Caesar-salakirjoitusta ja kehittyneempiä salaustekniikoita. Keskuksessa voit osallistua myös salakirjoituskurssille, jollaiselle puolalaiset kryptologit osallistuivat 1930-luvulla osana Poznańin yliopistossa järjestettyä salaista opetusta. Näyttelyn toisessa osiossa kerrotaan, miten Poznańin yliopiston matemaatikot Marian Rejewski, Henryk Zygalski ja Jerzy Różycki onnistuivat murtamaan Enigman koodin. Näyttely esittelee puolaisten saavutukset ja laitteet, jotka he kehittivät Enigman koodin murtamiseksi mukaan luettuina salauksen purkamiseen tarkoitetun syklometrin, Rejewskin sähkömekaanisen Bomba-laitteen ja Zygalskn kehittämät reikälevyt. Näyttelyssä kerrotaan myös miten ranskalaiset, brittiläiset ja yhdysvaltalaiset asiantuntijat jatkoivat Enigman salakirjoituksen purkamista. Näyttelyn kolmas osio kertoo toisen maailmansodan jälkeen alkaneesta ja edelleen jatkuvasta tietokoneiden vallankumouksesta, joka perustuu kryptologien kovaan työhön. Avoinna klo 9-18.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_Poznanin_kansannousun_museo_1.jpg

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_Poznanin_kansannousun_museo_4.jpg

POZNANIN KESÄKUUN 1956 KANSANNOUSUN MUSEO

Kesäkuussa 1956 Poznańin työläiset ryhtyivät kansannousuun kommunistihallintoa vastaan, erityisesti korkeampien palkkojen ja parempien työ- ja elinolojen vuoksi. Tämä kuitenkin tukahdutettiin sotilaallisesti (samanlainen kuin kansannousu 17. kesäkuuta 1953 DDR:ssä ja Unkarissa vuonna 1956), ja ainakin 57 ihmistä kuoli. Poznańin työläisten kapina kesäkuussa 1956 käynnisti Puolassa prosessin joka elokuun 1980 tapahtumien jälkeen johti vuoden 1989 pyöreän pöydän kokoukseen ja sen seurauksena vapaaseen ja demokraattiseen Puolaan.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_Poznanin_kansannousun_museo_3.jpg

Museon perusnäyttely esittelee 28.6.1956 tapahtumia - kapinan syitä ja tapahtumien kulkua (mielenosoitus, aseelliset taistelut, kaupungin rauhoittaminen armeijan toimesta ja lopuksi osallistujien oikeudenkäynnit). Näyttelyssä on lukuisia valokuvia, joista suurin osa on otettu piilokameroilla turvallisuustoimiston työntekijöiden toimesta, sekä valokuvia ja asiakirjoja Poznańin kesäkuun osallistujista sekä muistoja surmatuista.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_Poznanin_kansannousun_museo_2_ratikka.jpg

Näyttelytila ​​on jaettu temaattisesti kolmeen osaan. Ensimmäisessä huoneessa on julisteita, jotka on luotu puolalaisessa taiteessa 1950-luvun alkupuoliskolla voimassa olleen sosialistisen realistisen opin mukaisesti. taistelusta vihollista vastaan, tarpeesta rakentaa maa uudelleen sodan tuholta, he vaativat sosiaalisten ja taloudellisten suunnitelmien toteuttamista, työtä sosialistisen valtion hyväksi. Toisessa huoneessa on elokuvajulisteita. Niin kutsuttu Puolalainen julistekoulu, jonka edustajat loivat mm elokuvien julisteet, joissa ei ole poliittisen ja agitaatiojulisteen ideologista puolta. Viimeinen huone on ns sulatushuone. Siellä on Alfred Lenican maalauksia 1950-luvulta, eli teoreettisia sosialistisen realismin voimassaoloajalta.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_2022_Poznanin_kansannousun_museo_5.jpg

Kaikissa gallerian sisustuksissa on esillä 1950-, 1960- ja 1970-lukujen huonekaluja, jotka ovat esimerkkejä 1950-luvulta kehittyneestä puolalaisesta muotoilusta ja antavat galleriatiloihin puolalaisten kommunistikauden asuntojen luonnetta.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_puistorata_2.jpg

MALTANKAN PUISTORATA

Maltan järven pohjoisrantaa pitkin kulkee 3,8 km pitkä "Maltanka" 600-mm kapearaiteisen puistorautatien reitti, jolla pääsee uuteen eläintarhaan. Juna kulkee päivittäin huhtikuun lopusta syyskuun loppuun. Vaunuja vetää muun muassa Borsigin vuonna 1925 Berliinissä valmistama höyryveturi. Viehättävä reitti johtaa lähtöasemalta: "Maltanka, pysäkkien: Pty ja  Balbinka, kautta Zwierzyniec, joka sijaitsee lähellä Eläintarhan pääsisäänkäyntiä. Junamatkalla voit ihailla viehättävää Maltanka järveä jossa on Poznanin suurin suihkulähde. Maltanka asemalla on tyylikäs ravintola joka rakennettu vanhan rautatiearkkitehtuuriin, perinteiseen puurakenteiseen tyyliin. Juna kulkee arkisin Maltankalta tunnin välein klo 10.00-18.45, la-su 1/2 tunnin välein 10-18. Eläintarhalta 10.30-18.30.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_Maltan_asemaravintola.jpg

Maltanka asemaravintolan olutpuutarha on mukava paikka lounastaa. Listalla on mm. herkullista grillikylkeä, porsaanleikkeitä ja porsaan pihvejä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_Raatihuone_1_ulkoa_2.jpg

VANHA RAATIHUONE

Vanhankaupungintorin sydän on Giovanni Battista di Quadron suunnittelema Raatihuone, joka edustaa italialaista renessanssityyliä 1500-luvulta ja on pohjoisen Keski-Euroopan kauneimpia. Näkemisen arvoinen on Suuri sali upeine kattorakenteineen. Raatihuoneen kellari on 1300-luvulta. Julkisivua koristaa kolme kaarikäytäväkerrosta ja Puolan kuninkaiden kuvat. Raatihuoneen julkisivu kuvaa houkuttelevasti kaupungin virkamiesten odotettuja ominaisuuksia. Sen pohjakoristeet korostavat hyveiden allegooria, kun taas ylemmät koristekorut edustavat antiikin sankareita. Seinissä olevat ajattomat sanonnat kirjoitettiin latinaksi. Yksi niistä kuuluu: Kaupunki on mikä se on, koska sen kansalaiset ovat mitä he ovat. Päivittäin kello 12 kellotornin pikkuluukusta putkahtaa esiin kaksi toisiaan 12 kertaa pukkaavaa mekaanista pukkia, jotka muistuttavat neuvokkaista, kaupunkia uhkaavasta tulipalosta hälyttäneistä pukeista. Viime sotaan asti kaupungintalo oli tosiasiassa kaupunginvaltuuston kokouspaikkana. Huolimatta toisen maailmansodan aikana tapahtuneista lukuisista vaurioista, kaupungintalo on edelleen säilyttänyt 1500-luvun renessanssin ilmeensä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_Raatihuone_museo2_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_Raatihuone_museo1_2.jpg

Raatihuoneen kauniissa renessanssisalissa ja goottilaisissa kellareissa on Poznańin historian museo joka esittelee kaupungin historiaa aina 900-luvulta nykyaikaan asti. Torin laidalla on Soitinmuseo, jossa on monipuolinen kokoelma eri aikakausien soittimia.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_vanhankaupungin_tori_2_2.jpg

VANHANKAUPUNGIN TORI

Vanha tori (puolal.Stary Rynek) on Poznanin aukion nimi, joka perustettiin kaupungin perustamishetkellä vuonna 1253 kauppapaikaksi. Noin kahden hehtaarin alue on Puolan kolmanneksi suurin kauppapaikka ja yksi suurimmista Euroopassa. Toiseen maailmansotaan saakka tori oli kaupungin keskus. Sodassa se tuhoutui kokonaan. Jälleenrakennettuna onnistuneen restauroinnin ansiosta tori on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_vanhankaupungin_tori_3_2.jpg

29.10_Posen_sotahistorian_matka_vanhankaupungin_tori_1_2.jpg

Suurin osa Vanhankaupungin torin nykyisin nähtävistä rakennuksista on pikkutarkasti sodan jälkeen uudelleenrakennettuja barokki- ja renessanssiajan rakennuksia kuten ns. Krämerhäuser ominaisilla arcadeillaan, Kaupunkinvaakahuone (1500-luvulla, kunnostettu), Pääkaartitalo 1700-luvulta, nykyään Posenin kansannousun museo 1918/19, Dzialynskin palatsi (Pałac Działyńskich) klassinen rakennus 1700-luvulta Mielzynskin palatsi (Pałac Mielżyńskich) klassinen rakennus 1700-luvulta.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_ilta_1_2.jpg

Poznanin yöelämä on vilkasta opiskelijoiden ansiosta. Yöelämä on keskittynyt vanhankaupungin alueelle.

27.8_Festung_Posen_festival_2020_tori_ilta_panimoravintola_2.jpg

Poznanin yli 500 ravintolasta, baarista ja kahvilasta löydät käytännössä kaikkea paikallisista erikoisuuksista nykyeurooppalaiseen keittiöön ja itämaisiin makuihin. Vegaanit, gluteenittomien leivonnaisten ystävät, kahvittelijat, sushiin ihastuneet ja paikallisia makuja metsästävät – jokainen löytää jotain sopivaa.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_altstadt_ilta_2_ravintolat_2.jpg

Etenkin Wrocławska-kadulta löytyy paljon valinnanvaraa halvoista shottibaareista, pubeista, klubeihin ja yökerhoihin. Yökerhoissa kannattaa vierailla jo siksi, että puolalaiset nuoret ovat estottomia ja taitavia tanssijoita. Vaikka menoon ei itse uskaltautuisi mukaan, voi sen seuraaminenkin olla elämys.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_Kolumbus_pubi.jpg

Columbus pub & restaurant terasseineen Rynek toriaukion kulmassa tarjoaa herkullisia schnitzeleitä ja hyvän valikoiman puolalaisia oluita.

21.3_Breslau-Posen_meksikolainen_ravintola_p.jpg

MEXICAN RESTAURANT

Ehkä mietit, missä voit syödä jotain herkullista? Mexican Restaurant on poikkeuksellinen paikka, jossa voit maistella ainutlaatuisia meksikolaisia ​​ruokia, jotka perustuvat perinteisiin resepteihin, joita on täydennetty yli kymmenen vuoden ajan. Meksikolainen ei kuitenkaan tarkoita vain upeita ruokia kohtuuhintaan. Pienimpiin yksityiskohtiin huomioitu sisustus heijastelee täydellisesti meksikolaisen pueblon tunnelmaa. Ei siinä kaikki! Ystävällinen palvelu, elävä musiikki ja tunnelma ravintolassa saavat aina hymyn huulille. Vuosien varrella paikasta onkin tullut matkustajiemme suosikkiravintola Poznanissa.

21.3_Breslau-Posen_Puolan_suosituin_ravintolaketju_Sp.jpg

Sphinx tarjoilee itämaista ja kansainvälistä ruokaa. Se on Puolan suurin ja suosituin, rento & ystävällinen ravintolaketju. Nykyään ravintoloita on 100 ympäri Puolaa. Niitä on ostoskeskuksissa, kaupunkien pääkaduilla ja suosituissa matkailukohteissa. Sfinksin erikoisuus on tunnettu Shoarma ®; Ravintolaketjun laajasta valikoimasta löytyy kuitenkin myös erilaisia ​​lihalajikkeita, herkullisia ja erittäin suosittuja pihvejä sekä kala- ja kasvisruokia. Listalta löytyy myös pizzaa, pastaa, salaatteja, alkupaloja ja jälkiruokia. Perinteinen sisustus, alkuperäisistä kurpitsoista tehdyt lamput ja erityinen tunnelma ovat Sphinxin tunnusomaisia ​​elementtejä. Alkuperäiset reseptit, maukkaat tuoreista tuotteista tehdyt ruoat, ammattitaitoinen tarjoilijapalvelu ja poikkeuksellinen tunnelma – kaikki nämä asiat tekevät Sphinxistä suositun paikan rentoutua ja tavata kaveriporukkaa tai ystäviä. Ravintolan löytyy Poznanissa hotelliamme vastapäätä.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_fort_colomb_pubi_2.jpg

FORT COLOMB

Vanhaan preussilaiseen linnoitusrakennelmaan restauroitu baari. Yli viisi metriä maan alapuolella sijaitsevat tiiliset kasemaatit antavat mahdollisuuden tuntea linnoituksen ilmapiirin. Baarissa on valikoima monen tyyppisiä suosittuja lagereita ja vehnäolutta. Kesäisin ksi kaupungin parhaista terasseista. Ulica Powstanców Wielkopolskich.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_olutpysakki_baari.jpg

Piwna Stopa pub hostellimme vieressä olevalla sisäpihalla on harrastajien luoma paikka harrastajille. Tarjolla on yli 200 erilaista pullo olutta ja 16 hanaolutta paikan päällä. Aperitiiviksi tarjolla tšekkiläisistä olutkellareista ja pubeista tunnettua hermeliiniä - kuukauden ikäistä sinihomejuustoa sipulilla ja paprikalla. Suurempaan nälänhätään suosittelellan alkuperäisiä hot dogeja hirvenlihalla tai pulled pork sandwichillä. Kesäisin vehreä ja tunnelmallinen puutarha, jossa on grillipaikka ja leveät penkit, jotka sopivat isomman ryhmän tapaamisiin. Puutarhalavalla vierailee usein esiintyjiä rockin, bluesin ja jazzin rajalta, soittaen intiimejä konsertteja ja ilahduttaen yleisöä miellyttävillä soundeilla.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_rokkitalli_baari.jpg

Rock Garaz baari löytyy samalta hostelimme viereiseltä sisäpihalta. Hyvä valikoima erimaalaisia oluita edulliseen hintaan. Sisäpihalla kesäterassi. Pientä suolaista naposteltavaa oluen seuraksi kuten tapaksia, toasteja ja laardileipää.

21.3_Breslau-Posen_Tiinanbaari.jpg

Thonet olutkellari, joka on avoinna klo 18-02 tarjoaa erikoisoluita kohtuuhinnalla n. 7-10 zl / 1,60-2,40 € ja matkustajillamme onkin ollut tapana kokoontua sinne illan viimeisen oluen ääreen.

29.10_Posen_sotahistorian_matka_ostokset_1_2.jpg

Puola on erittäin edullinen ostosmaa ja Poznanista löytyy varsin hyvät ostosapajat esimerkiksi vanhankaupungin torilta, Wolnosci-kadulta, Święty Marcin -kadulta. Polwiejskaa kävellessäsi löydät muodikkaita vaatteita ja hienoja kenkäkauppoja sekä pikaruokapaikkoja. Polwiejskan toisessa päässä on Stary Browar ja toisessa Kupiec Poznanski, molemmat modernit ostoskeskukset, joissa on kaikentyyppisiä kauppoja. Kaupungin lukuisista kauppakeskuksista pakollinen nähtävyys on ydinkeskustan Vanha panimo Stary Browar ostoskeskus, joka sijaitsee entisen Hugger olutpanimon tiloissa ja tarjoaa erityislaatuiset puitteet shoppailuun. Keskus valittiin vuonna 2005 maailman parhaaksi keskikokoiseksi ostokeskukseksi. Se ei ole vain ostoskeskus, vaan yhdistelmä myymälöitä ja taidegallerioita. Yli 200 myymälää, yli tusina ravintolaa ja kahvilaa, teatteri, konserttisali, näyttelyalueet, 3 musiikki-clubia ja historiallinen puisto. Kupiec Poznański on moderni ostoskeskus aivan Poznańin sydämessä. Suomalaiselle edullisia ovat usein kengät CCC tai Deichman liikkeistä ja vaatteet.


3.9_Festung_Kolberg_Posen_hotelli_1.jpg

POZNAN: HOTELLI**** 3 yötä buffetaamiaisella

Hotelli on 100 vuotta vanha rakennuksessa kaupungin ostosalueella, joten se on erinomainen tukikohta Poznanin kulttuurikohteisiin tutustumiseen. Sijainti on myös loistava – Poznanin rautatieasema, ja kuuluisa vanhan kaupungin tori ovat kaikki helpon kävelymatkan päässä. Hotelli on kävelymatkan päässä Poznanin suurimmista nähtävyyksistä, kaupoista ja ravintoloista. Vastaanotto on käytettävissä 24 tuntia vuorokaudessa, ja asiakkaat voivat käyttää matkatavarasäilytystä tai saada matkailuinfoa. Vastaanotossa on tallelokero. 24 tunnin huonepalvelu. Kiertoajelu-/lippupalvelu. Kuivapesula/pesulapalvelut. Internetnurkkaus.

3.9_Festung_Kolberg_Posen_hotelli_2.jpg

Asiakkaat voivat rentoutua maksutta hotellin 24 h spa- ja wellness-keskuksessa, jossa on turkkilainen sauna, suomalainen sauna ja höyrysauna. Hierontaa on myös saatavilla. Jos haluat treenata, voit vierailla kuntosalilla.

3.9_Festung_Kolberg_Posen_hotelli_3.jpg

Hotellissa on tyylikäs ravintola, jossa on tarjolla modernia eurooppalaista ruokaa. Ravintolassa tarjoillaan runsas buffetaamiainen klo 6.30–10.00 arkipäivisin ja klo 7.00–11.00 viikonloppuisin, löydät paikallisia erikoisuuksia sekä tuoreita leipiä ja leivonnaisia, muroja ja hedelmiä. Lounasaikaan ja iltaisin on tarjolla eurooppalaisia ja paikallisia ruokia, jotka valmistetaan tuoreista sesongin tuotteista. Olet myös tervetullut nauttimaan drinkin baarin rennossa ilmapiirissä. Terassi.

3.9_Festung_Kolberg_Posen_hotelli_4.jpg

23 m² huoneet on sisustettu moderniin tyyliin, ruskean ja harmaan tyylikkäin sävyin. Niissä on runsaasti mukavuuksia, kuten teen/kahvin valmistusvälineet ja kivennäisvettä, taulu-tv, minibaari, tallelokero, ilmastointi ja silitysvälineet. Kylpyhuoneessa on ilmaisia ​​kylpytuotteita ja hiustenkuivaaja. Kylpytakki ja tossut. Asiakkaiden käytettävissä on ilmainen nopea WiFi-yhteys. Huoneissa on queen-size-vuode tai kaksi erillistä vuodetta. Ikkunat ovat äänieristetyt, jotta saat hyvät yöunet.

3.9_Festung_Kolberg_hotelli_1.jpg

KOLBERG HOTELLI*** 4 yötä buffetaamiainen

Boutique hotelli sijaitsee aivan Kołobrzegin keskustassa 550 m. päässä Raatihuoneen aukiosta, 700 m rannasta, 100 m rautatieasemalta. Rentoudu fantastisessa aulabaarissa. Club/Biljardihuone. Biedronka marketti, kahvila, ravintoloita ovat aivan vieressä.

3.9_Festung_Kolberg_hotelli_2.jpg

Aamuisin tarjolla on monipuolinen buffetaamiainen.

3.9_Festung_Kolberg_hotelli_5.jpg

Kahden hengen 20-23 m² huoneessa on ruokailutila, teen-/kahvinkeitin ja äänieristys, parivuode, tv & lisäksi 49 kanavan valinta, erittäin nopea internetyhteys, jääkaappi, kylpyhuone. Ilmainen WiFi. Buffetaamiainen.

3.9_Festung_Kolberg_hotelli_3_uusi_2x.jpg

Kahden hengen 19 m² huoneessa on ruokailutila, teen-/kahvinkeitin ja äänieristys, kaksi erillistä vuodetta, tv & lisäksi 49 kanavan valinta, erittäin nopea internetyhteys, jääkaappi, kylpyhuone. Ilmainen WiFi. Buffetaamiainen.

3.9_Festung_Kolberg_hotelli_6_1hh.jpg

Yhden hengen 12 m² huoneessa on ruokailutila, teen-/kahvinkeitin ja äänieristys, yhden hengen vuode, tv & lisäksi 49 kanavan valinta, erittäin nopea internetyhteys, jääkaappi, kylpyhuone. Ilmainen WiFi. Buffetaamiainen.


2.-9.9 FESTUNG KOLBERG 2022 ALUSTAVA MATKAOHJELMA:

2.9 PERJANTAI ILTA

Klo 22.00 kokoontuminen Helsingin lentoasemalla lähtöaulassa.  Puolen yön jälkeen lauantaina Klo 00.10 Ryanairin lento FR 9316 Poznaniin lähtee. Kone laskeutuu Poznanin lentokentälle klo 01.00. Klo 01.30 lähtee kuljetus hotellille. Klo 01.50 sisään kirjoittautuminen hotelliin Poznanin keskustassa jossa vietämme 3 yötä.

3.9 LAUANTAI

Klo 07-11 buffetaamiainen. Klo 11-16 matkanjohtajan johdolla Panssarimuseo, Citadel puisto: sotilashautausmaat, Asemuseo ja Poznanin armeijamuseo.

4.9 SUNNUNTAI

Klo 07-11 buffetaamiainen. Klo 11-14 matkanjohtajan johdolla Suur-Puolan sotamuseo. Iltapäivällä Matkanjohtajan johdolla Maltankan höyrypuistojunalla. Lounas sisästyy matkaan Maltankan aseman gruusialaisen ravintolan olutpuutarhassa.

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_Saksan_Keisarin_linnan_nayttely_1.jpg

22.8_Festung_Posen_linnoitusfestivaali_matka_Saksan_Keisarin_linnan_kahvila.jpg

Ja Posenin Preussin kuninkaan linna jonka historiasta kertovaan näyttelyyn tutustumme, ja pidämme kahvitauon linnan kahvilassa.

5.9 MAANANTAI

Klo 06.30-10.00 buffetaamiainen. Huoneiden luovutus. Klo 11.40 kuljetus Kolbergiin.. Saavumme klo 15.30 hotelliin Kolbergissa jossa vietämme 4 yötä. Kaupunkikiertoajelu. Fort Münde ja majakka.

6.9 TIISTAI

Buffetaamiainen. Sotamuseo. Torpeedovene ajelu (30-40 minuuttia).

7.9 KESKIVIIKKO

Buffetaamiainen.  Fort Solna, laivastomuseo, kalatori ja kalalounas. Fort Morat.

8.9 TORSTAI

Buffetaamiainen. Ilmatorjuntamuseo. Sotilashautausmaa ja muistomerkkejä.

9.9 PERJANTAI

Klo 9-10 aamiainen. Huoneiden luovutus. Klo 11.30 kuljetus Poznaniin. Klo 16.15-18.00 Poznanissa omakustanteinen lounas ja ostosaikaa ostoskeskuksessa ennen lentokentälle lähtöä. Klo 18.00 kuljetus Poznanin lentokentälle.

21.3_Breslau-Posen_Puolan_lentokentta.jpg

Poznan-Ławican kansainvälinen lentoasema sijaitsee vain 7 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentokentällä on turisti-info, valuutanvaihto, pankkiautomaatteja, kahviloita, ravintoloita, alkoholi- ja tuliaismyymälä. Klo 20.55 Ryanairin lento FR 9315 lähtee Helsinkiin. Kone laskeutuu klo 23.45 Helsingin lentoasemalle.

21.3_Breslau-Posen_lentokone.jpg

MENOLENTO  03.09 00:10 Helsinki kesto 1h 50m · Operated by Buzz > 01:00 Poznan Flight no. FR 9316

PALUULENTO 09.09 20:55 Poznan kesto 1h 50m · Operated by Buzz > 23:45 Helsinki Flight no. FR 9315

Ryanairin:in lennon hintaan sisältyy 10 kg lentolaukku ruumaan, 20 kg iso matkalaukku ruumaan maksaa ennakkoon varattuna +61 € meno-paluu.

Ryanair on tarkka laukkujen mitoista ja lentoyhtiöllä on oikeus laittaa liian iso matkatavara ruumaan ja matkustajan on maksettava vaadittava lisämaksu. Tämä on lentoyhtiön sääntö, eikä matkanjärjestäjä ole vastuussa näistä mahdollisista asiakkaille tulevista maksuista. Matlkustajalla on oltava passi tai henkilöllisyystodistus ja matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä!  E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.