Dolomiitit Italia patikointimatka 2023

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_11_pv._logo.jpg

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_11_pv._promorulla.jpg

7.-17.7 DOLOMIITIT KASTELRUTH 2023 ETELÄ-TIROLI ITALIA 11 pv.

1195 €. Sis. Ryanairin lennot Helsinki - Milano-Bergamon sis. 10 kg lentolaukku (55x40x20cm) ja pieni käsimatkatavara (40 x 20 x 25 cm) matkustamoon, lentokenttäkuljetukset, 10 yötä pension-garni** aamiaisella Kastelruthin keskustassa. Sisältää matkaohjelmaan kuuluvat seuraavat nähtävyydet kuljetuksineen suomalaisen matkanjohtajan johdolla: Kastelruth: Kansallispukumuseo, Kastelruther Spatzen näyttely, Pflegerhof yrttitarha, Tschötscherhof maatilamuseo. Bozen / Bolzano: Luonnonhistoriallinen museo, Kaupunginmuseo, Rittenin tasanko, Rittenin köysirata, Ritternbahn, Mehiläisten kasvatusmuseo, Sigmund Freudin patikkapolku, maapyramiidit. 1hh lisä +100 €. 20 kg laukku ruumaan +40 €.

Sisältää patikontiretket suomalaisen matkanjohtajan johdolla 2 x Kastelruth, 2 x Seiser Alm (hissiliput maksettava erikseen)

Lisämaksulliset retket: Meran / Merano: Trautmansdorffin Sissin linna, puutarha ja Turismimuseo, kylpylä, Trostburgin linna, Pröselsin linna, Neustiftin augustiiniläisluostari ja viinitilakierros, Ortisei / Seceda 2500 m., Suuri Dolomiittien kierros, Gardajärvi, Venetsia.

Paljon viehätysvoimaa, historiaa, perinteitä ja unenomaista ympäristöä -vilkas Kastelruth, Kastelruther Spatzenin koti, sijaitsee Dolomiittien keskellä ja inspiroi vierailijoitaan yhä uudelleen ja uudelleen monimuotoisuudellaan ja kauneudellaan.

Vuoret kutsuvat, olipa kyse sitten rentouttavista kävelyretkistä kukkivien vuoristoniityillä ja viileissä metsissä tai unohtumaton vuoristoretki vaikuttavassa kalliomaailmassa: Seiser Almin alueella jokainen, joka haluaa liikkua koskemattomassa luonnossa löytää haluamansa.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_vuoristoniitty_2_lehmat.jpg

LOMA KASTELRUTHISSA

Kesä Kastelruthissa, kukkivat niityt, kumpupilviä vaaleansinisellä taivaalla, paljon aurinkoa, heinän ja havupuiden tuoksua. Nautintoja kaikille aisteille. Liikuu, patikoi, pyöräile, nouse ylös Seiser Almille, pidä tauko alppimajan edessä, kuuntele lehmänkelloja,

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_vuoristoniitty_1_promo_2_vuoristomajan_terassi.jpg

anna aikaa hemmotella itseäsi vuoristomajan herkuilla, anna katseesi vaeltaa Dolomiittivuorten valkoisille kalkkikiviseinille. Vaellus Schlern-Rosengarten luonnonpuiston läpi, geologisesti kiinnostavien kalliomuodostelmien, vesiputousten ohi, kaukaisten alppihuippujen näkymistä nauttiminen, rotkojen ja purojen ylittäminen turvallisilla alppipoluilla, janon ja nälän sammuttaminen maalaismaisissa vuoristomajoissa.

Voit kokea palan alkuperäistä, aitoa Etelä-Tirolia maatiloilla ja alppilaitumilla. Vuoristomajoissa ja maatilaravintoloilla on täällä pitkät perinteet vieraanvaraisuudessa: maanviljelijät kaatavat omaa viiniänsä ja tarjoilevat suussa sulavia maatilan tuotteita vieraille henkilökohtaisesti. Tervetuloa Alppien majoihin! Puupaneloitujen alppimajojen viehätys, runsas etelätirolilainen vieraanvaraisuus, parhaita etelätirolilaisia herkkuja ja ripaus väkevää viinaa...

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_hevoshaka.jpg

Vaellusreitit johdattavat siinut näköalapaikkoihin, legendoja täynnä oleviin paikkoihin, alppilaitumille ja vuoristomajoille. Kastelruth on ihanteellinen alue retkeilijöille. Hyvin merkittyjä polkuja on lukuisia ja ne takaavat henkeäsalpaavat näkymät ympäröiville vuorille. Esimerkiksi Marinzen Almilla, joka sijaitsee suoraan kylän yläpuolella Puflatschbergin rinteessä, voi patikoida.

Loma Seiser Almin alueella Dolomiiteilla on täydellinen sekoitus ulkoilmaseikkailua kauniilla maaseudulla ja makuelämyksillä; Etelä-Tirolilainen keittiö yhdistää alppi- ja välimerelliset kulinaariset perinteet, mikä tarkoittaa, että loma Dolomiiteilla tarjoaa jokaiseen makuun jotakin.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_niitty_huippu_Lang_3154.jpg

DOLOMIITIT

Etelä-Tirolin Dolomiiteilla sijaitseva Seiser Alm on Euroopan suurin korkea alppilaidun ja osa Unescon maailmanperintökohteita. Se on ihanteellinen lähtökohta unohtumattomille patikoinneille. Alueella on 300 aurinkoista päivää ja 450 kilometriä vaellusreittejä, ja se tarjoaa lukuisia retkille kohokohtia. Näihin kuuluvat vaellukset Etelä-Tirolin vanhimmassa luonnonpuistossa, Schlern Rosengartenin luonnonpuistossa. Seis am Schlernistä pääset Seiser Almbahnin köysiradalla ympäristöystävällisesti korkealle alppiniitylle. Sieltä pääsee patikoimaan Etelä-Tirolin maamerkille Schlernille, ja Dolomiittien vuorille, joka on ehdottomasti retken arvoinen.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Dolomiitit_panoraama_paakuva.jpg

Vaaleiden kalliomuodostelmien sanoin kuvaamaton kiehtovuus, joka muuttuu kesäisin galaksiksi retkeilijöille ja pyöräilijöille. Yksikään vuoristoystävä, pyöräilijä tai vaellusfani ei voi vastustaa tätä kiusausta. Dolomiittien kutsuessa sinun täytyy mennä upeille vuorille.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_vuoristoniitty_1_promo_3_dolomiitit.jpg

Vapauden tunne vertaansa vailla olevien luonnonmaisemien keskellä. Luonnonpuistojen muodossa olevat suojelualueet esittelevät vierailijoille harvinaisia ​​kasveja ja harvinaisia ​​eläinlajeja. Alppilaitumilla ja valkoisilla sorateillä vieraat uppoutuvat menneisiin aikoihin.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_vuoristoniitty_patikointi_2_Dolomiitit.jpg

Vaellusreitit ja Seiser Almin ympärillä Etelä-Tirolissa tarjoavat upeat näkymät Dolomiittien vuorille. 450 kilometriä vaellusreittejä Seiser Almissa tarjoaa vaihtelua kaikille tyypeille: yksinkertaisesta alppimajakierroksesta, huippukierrokseen Plattkofelilla ja Rosengartenilla.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_vuoristoniitty_1_promo.jpg

SEISER ALM

Seiser Alm on 56 km² kokoinen Euroopan suurin, ja maailman henkeäsalpaavin alppiniitty 1600 – 2958 m korkeudessa. Loma Seiser Almilla inspiroi niin urheilijoita, perheitä kuin harrastajiakin! Henkeäsalpaavat näkymät läheisille Dolomiittihuipuille Langkofelille (3181 m.), Plattkofelille (2964 m.), ja Schlernille. 300 päivää auringonpaistetta,

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_vuoristoniitty_3.jpg

monipuolinen kasvisto noin 790 eri kasvilajeineen ja Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvat Dolomiitit tekevät lomasta Euroopan suurimmalla alppiniityllä ainutlaatuisen. Lukuisat legendat ja tarinat noidista ja muista olennoista, joiden sanotaan kummittelevan tällä alueella, antavat Euroopan suurimmalle korkealle alppilaitumelle maagisen vaikutuksen. Kesällä vihreät niityt ja kirkas aurinko osoittavat, että olet löytänyt lomaparatiisi täältä.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_vuoristoniitty_5_alueen_kartta.jpg

Alueella on 450 kilometriä vaellusreittejä, ja se tarjoaa lukuisia retkille kohokohtia. Patikointireittejä on yksinkertaisesta alppimajakierroksesta, huippukierrokseen Plattkofelilla ja Rosengartenilla.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_ALA-ASEMA.jpg

SEISERALMBAHN & SEISER ALMIN KÖYSIRADAT

Pääset ylös retkeilyalueelle helposti ja nopeasti: Nykyaikaiset köysiradat takaavat hyvät yhteydet Seiser Almin retkeilyalueelle. Kastelruthin, Seis am Schlernin, Völs am Schlernin ja Tiers am Rosengartenin kylistä on hyvät bussiyhteydet laakson ala-asemalle, mikä takaa nopean nousun 1000 metristä 1800 metriin. Kesäkauden aikana yhdeksällä köysiradalla on myös pidennetyt aukioloajat ja ne kulkevat säännöllisesti koko päivän klo 08.00 -19.00. Seiser Alm Bahnin ala-asema sijaitsee Seis am Schlernissä ja on ympäristöystävällisin reitti Seiser Almiin, matka-aika on noin 15 minuuttia.

Seiser Alm -köysirata (pituus 4300 m) aikuiset >16,00 €, aikuiset >< 24,00 €, eläkeläiset >14 €, >< 20 €.  Sarjalippu: 3 nousua ja laskua 59 €. Telemix Puflatsch (971 m)  >8 € , >< 11 €. Florian tuolihissa (1.957 m) > 14 €, >< 20 €. Panorama tuolihissi (1.350 m) >8 € , <> 11 €.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_yla-asema_1.jpg

Köysirata vie sinut Euroopan suurimmalle korkealle tasangolle Seiser Almille. 4300 metrin matka 800 metriä ylemmäs jo yksin on kokemus, mutta odota kun pääset upeaan laaksoon yli 2000 metrin korkeudessa!

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_yla-asema_2.jpg

Laakson Seis am Schlernin ala-asemalla ja Compatschin vuoristoasemalla on kauppoja, polkupyörävuokraamoja, ravintoloita ja lipputoimistoja. Sesonkiaikana kannattaa ottaa huomioon usein pitkät lippujen odotusajat.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_hevosajelu.jpg

Hevoskärryajelut ympäri Seiser Almia. Täällä käytetään kauniita Haflinger-hevosrotuja. Voit varata tunnin tai pidemmän matkan eri kohteisiin. Valittavanasi on kauneimmat reitit, joista on näkymät Schlern, Langkofel, Plattkofel ja paljon muuta. Lähtöpaikka on yleensä Compatschin ylä-aseman luona.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_vuoristoniitty_patikointi_1.jpg

Retkeilyreittien laaja ja optimaalinen sijainti Seiser Almin matalalla vuoristossa tarjoaa ihanteellisia muutaman metrin korkeuseroolla vapaa-ajan patikoitsijoille sekä vaativia vuoristoretkiä kestävyysurheilijoille ja kiipeilijöille.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_dolomiitit_1.jpg

Näihin kuuluvat vaellukset Etelä-Tirolin vanhimmassa Schlern Rosengartenin luonnonpuistossa. Seis am Schlernistä pääset Seiser Almbahnin köysiradalla ympäristöystävällisesti korkealle alppilaitumelle. Sieltä pääsee patikoimaan Etelä-Tirolin maamerkille Schlernille, ja Dolomiittien vuorille, joka on ehdottomasti retken arvoinen.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_PLATHUTTE1.jpg

OHJELMASSA: YMPYRÄPATIKOINTI SEISER ALM /PUFLATSCH

Helppo 2h 36 min, 10,97 km, korkeusero 413 m,  max 2173 m korkeudelle.

Rento patikointi Puflatschin ympäri johtaa upeisiin paikkoihin ja ainutlaatuisiin näköalapaikkoihin, jotka tarjoavat sinulle unohtumattoman panoraamanäkymän Seiser Almille, Dolomiiteille ja Grödenille, Alppien pääharjulle. Seis am Schlernistä saavumme köysiradalla Kompatschin yläasemalle, lähellä vuoristoasemaa seuraamme pientä sorapolkua alas Puflatsch köysiradalle. Leveiden vuoristoniittyjen keskellä nautimme Euroopan suurimman korkean alppilaitumen rauhasta ja hiljaisuudesta. Seiser Alm on todellinen paratiisi vuoriston ystäville.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_PLAT_2_ALA-ASEMA.jpg

Puflatsch-köysirata (8 €) vie 2119 metrin korkeuteen. Tasainen nousu metsän ja niittyjen läpi vie Tschötsch Almin ohi

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_PLATHUTTE2.jpg

2100 metrin korkeudessa sijaitsevaan Puflatsch-vuoristoravintolaan. Kun saavut huipulle, olet jo kattanut polun jyrkimmän osan. Vuoriravintolan takana vaeltelet osittain tasaisesti, osittain hieman ylämäkeen kukkaisten niittyjen ja nummien läpi Fillner Kreuzille. Tästä Puflatschin itäisimmästä näköalapaikasta avautuu todella vaikuttava näkymä Val Gardenaan ja ympäröiville vuorille.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_vuoristoniitty_patikointi_1_nakoalapaikka_2.jpg

Engelrast on lähellä hissin ylä-asemaa. Siellä upea näköalapaikka, jossa on muutama puupenkki. Yhdessä siellä lepäävän enkelin kanssa voit nauttia näkymistä ympäröiville huipuille. Puflatschin louhikko kukkuloiden yli seuraamme leveää sorapintaista kävelytietä laajalle tasangolle. Pienessä nousussa patikoit nyt loivan vuorenharjanteen yli Puflatschin korkeimpaan kohtaan lähes 2200 metrin korkeudessa.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_vuoristoniitty_patikointi_1_noitatuoli_2lisa.jpg

Vain muutaman askeleen päässä on Hexenbänke. Näillä oudoilla kivimuodostelmilla, jotka itse asiassa muistuttavat jonkin verran kivettyneitä tuoleja, avautuu upea näkymä Kastelruthiin ja Grödeniin.

Jos uskot vanhoja legendoja, se on legendaaristen Seiserin noitien tanssi- ja kohtaamispaikka, jotka loitsusivat täällä kaikenlaista pahaa ja loihtivat monia myrskyjä. Yleisen käsityksen mukaan noita on parantumista tai pahuutta tuova henkilö, jolla on maagisia voimia ja jonka uskottiin kristinuskon yhteydessä usein olevan liitossa demonien, niin sanottujen paholaisten kanssa. Ei ole vielä todistettu, että termi "noita" tarkoittaisi ihmisiä, jotka harjoittivat kulttitoimintaa ennen kristinuskoa. Siksi myös erityistietoa omaavat ihmiset, alemmat myyttiset olennot tai esikristillisten tai ei-kristillisten uskontojen jumalattaret tulisi ottaa huomioon.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_vuoristoniitty_patikointi_1_noitatuoli_1.jpg

Tiedetään, että pitkä Schlern-harju oli näiden noitien suosima kohtauspaikka. Noitapenkit ovat kivimuodostelmia nojatuoleina, joissa on käsinojat ja selkänojat, jotka on tehty kivestä juuri Puflatschin yläpuolella. Sanotaan, että päänoita olisi halunnut istua siellä nähdäkseen koko alueen. Ja iltaisissa istunnoissa noitien penkit olisivat paikka juhlia äänekkäästi huutaen ja noituen. Tutkijat kutsuvat tätä kivimuotoa luonnolliseksi, mutta omituiseksi augiittiporfyyrin järjestelyksi. Mutta se voi olla myös muinainen neoliittinen kulttipaikka, jossa palvottiin suuria jumalattaria (8000 - 1000 eKr.).

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_1_Gollernakoala.jpg

Noitapenkkien takana patikoitsijaa odottaa Gollerkreuz, toinen näköalapaikka, josta on näköala keskiseen Eisacktalin laaksoon. Melko lyhyen tasaisen lenkin jälkeen alkaa laskeutuminen Arnika Hüttelle (2062 m). Tässä osassa polku mutkittelee muutaman pienemmän harjanteen yli ja sen jälkeen on joillain alueilla selvä kaltevuus. Arnika Hütte kutsuu sinut nauttimaan tauosta aurinkoterassillaan. Pieni jyrkkä kävelytie johtaa Arnikan vuoristomajalta kuoppaisen nousun (puuportin) yli puuristille (2077 m). Tältä kukkulalta, jossa on penkkejä ja pöytiä, nautimme upeasta näköalasta Kastelruthiin ja ympäröivälle alueelle. Compatschiin suuntautuvaa viittaa seuraten polku johtaa takaisin vuoristoasemalle niittyjen ja nummien läpi, joista on upeat näkymät.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_alppiruusumaja_1.jpg

Edelweisshütte sijaitsee 2045 metrin korkeudessa Seiser Almissa keskellä Schlern-Rosengartenin luonnonpuistoa. Luonnon rauhallisuus, upeat panoraamanäkymät Dolomiittien kiehtoville vuorille ja järvelle tekevät tästä paikasta erityisen. Patikointi Edelweißhüttelle tarjoaa viehättävän luonnonmaiseman ja herkullisia alppiruokia. Edlweisshüttelle pääsee helposti kävellen, maastopyörällä tai hevoskärryillä.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_alppiruusumaja_2.jpg

Compatschista pääsee vaellusreitin nro 7 kautta 3,8 km patikoiden 1 tunnissa Edelweisshüttelle. Vuoriaseman alapuolella vaelluskyltti nro 7 näyttää tien Edelweißhüttelle. Tie kiemurtelee miellyttävässä nousussa (225 m.) maalauksellisilla alppiniityillä, joissa värikäs valikoima hyödyllisiä yrttejä ja kukkia viihtyy alkukesästä. Loivasti aaltoilevat alppiniityt ovat lumoavassa kontrastissa niiden takana kohoaville Dolomiiteille.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_alppitorvet.jpg

Tiistaina 11.7 13:00 - 14:30 Alppitorvien puhaltajat Edlweiss Hüttellä. Perinteiset alppitorvien puhaltajat soittavat Edlweiss Hüttellä.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_alppiruusumaja_3_lampi.jpg

Noin tunnin kevyen patikoinnin jälkeen tulet maalaismaiseen Edelweißhütteen, joka sijaitsee Goldknob-lammen varrella. Unenomaista vuoristoa vasten se kutsuu sinut kulinaariselle nautintomatkalle perinteisen etelätirolilaisen keittiön herkkujen ääreen. Paluumatka Edelweißhütteltä samaa reittiä kestää 50 min. Tai jos haluat pidentää patikointia, voit jatkaa myös läheisille Almrosenhüttelle, Mahlknechthüttelle tai Tierser Almille.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN__AHUTTE_1.jpg

ALMROSEN HÜTTE 9,6 km, 3,5 h, korkeusero 275 m, korkeimmillaan 2047 m

Nauti etelätirolilaisista ruoista ja hämmästy kiehtovista näkymistä. Almrosen Hütte hemmottele sinua tyypillisillä etelätirolilaisilla ruoillaan. Alm tarjoaa lempeitä vaellusreittejä, haastavia retkiä ja via ferratoja, erilaisia ​​​​vaihtoehtoja viehättävässä maisemassa.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN__AHUTTE_3_LEHMAT.jpg

Kesällä mukava valikoima idyllisiä vaellusreittejä. Lehmät laiduntavat kesällä Almrosen Hütten laitumella. Lehmän kellot soivat kuin kaiku vuoristossa ja edistävät Etelä-Tirolin alppiperinteen täydellistä tunnelmaa.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN__AHUTTE_2.jpg

Seis-Seiser Alm-köysiradan vuoristoasemalta Compatschista pääset seuraamalla polkua numero 7 Almrosenhütten suuntaan 4,8 km / 1,20 h. Alun perin päällystetty vaellusreitti mutkittelee Schlernin ja Plattkofelsin vuorijonojen vaikuttavan taustan edessä miellyttävässä nousussa leveiden alppiniittyjen läpi, jotka muuttuvat alkukesöstä värikkääksi mereksi kukkia. Seiser Almilla viihtyvästä noin 800 kasvilajista ovat esimerkiksi herkullinen kaaliruusuke, vaaleanpunainen käärmeruusu tai kesäkuussa heräävä alppiruusu. Edelweißhütten lähellä aiemmin asfaltoitu polku muuttuu leveäksi sorapoluksi. Se johtaa enimmäkseen loiviin nousuihin ja laskuihin alppiniityillä ja avaa kauniit näkymät. Reilun tunnin leppoisen patikoinnin jälkeen Almrosenhütte kutsuu sinut syömään: ruokalistalla on paikallisia ruokia perinteisestä pekonilautasesta knöödeleillä ja houkuttelevaan Kaiserschmarniin. Paluumatka Almrosenhütteltä samaa reittiä 1 h 10 min. Jos et ole kyllästynyt retkeilyyn, voit pidentää vaelluksen kauniiksi ympyrä vaellukseksi Laranzer Schwaigen yli tai jatkaa vaikkapa vaellusta Mahlknechthütteelle tai Tierser Alpille.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_hutte_Z_ja_kappeli1.jpg

Berghaus Zallinger sijaitsee 2054 metrin korkeudessa Seiser Almin alueella Saltriassa Seiser Almin kaakkoisosassa ja siten suoraan Langkofelin (3181 m) juurella. Berghaus Zallingerissa on silmiinpistävää, että sillä on oma kappeli. Zallingerin kappeli joka on peräisin vuodelta 1857, ja sen rakensi Karl Zallinger.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_hutte_Z_ja_kappeli2.jpg

Majatalossa vieraat voivat vahvistaa itseään paikallisilla etelätirolilaisilla ruoilla ja kerätä voimia jatkovaellusta varten.

Seis-Seiser Alm -köysiradan vuoristoasemalta Compatschista vaellusaika Berghaus Zallingeriin on noin klo 2 h 40 min. Kulje ensin tietä, joka johtaa Compatschista Ritsch Schwaigen ja Rauch Hütten ohi Saltriaan. Niille, jotka eivät välttämättä halua kävellä Saltriaan tietä pitkin suositellaan vaellusreittiä nro 3. Reitti alkaa suoraan fransiskaanikirkon takaa Compatschilta, ylittää Seiser Almin -tien noin kilometrin kuluttua ja jatkuu tästä edelleen Hotel Stegerin ohi, niittypolun kautta Saltriaan. Saltriasta vaellusreitti jatkuu kohti Almgasthof Tirleriä. Kun olet ohittanut Tirlerin, seuraa polkua nro 9, joka johtaa Berghaus Zallingeriin. Tirleristä Zallingeriin on noustava vielä jyrkästi noin 300 metriä, minkä vuoksi tämä osuus on patikoinnin raskain osa.

Jos haluat lyhentää osaa vaellusreitistä, voit matkustaa bussilla Compatschista Saltriaan. Toinen tapa lyhentää vaellusreittiä Berghaus Zallingeriin on käyttää Florian-hissiä. Florian-hissin laaksoasema on Saltriassa ja vuoristoasema Williamshüttessä. Williamshüttestä Zallingeriin pääsee lyhyttä vaellusreittiä pitkin noin 15 minuutissa.

Paluumatkalla Berghaus Zallingerista Compatschiin voit kulkea samaa polkua, jonka valitsit sinne. Paluumatkaa voi myös lyhentää Florian-hissillä tai bussilla. Vaihtoehtoisesti voit valita polun nro 7 paluumatkaksi Compatschiin, joka johtaa ensin entiseen Hotel Dialeriin - myös Dialer-kappeli sijaitsee lähellä - ja edelleen Mahlknecht Hütteen. Mahlknechtin mökiltä se menee - myös polkua nro 7 edelleen Goldknopfiin ja lopuksi Panoraman kautta takaisin Compatschille.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_MURMELIMAJA.jpg

Pieni, helposti saavutettava Murmeltierhütte Plattkofelsin juurella kutsuu sinut viihtyisälle pysähdyspaikalle ja tarjoaa yksinkertaisia ​​kylmiä ja lämpimiä ruokia sekä kotitekoisia kakkuja. Florian tuolihissillä pääset  helposti ylös 14 €. ><20 yl="" asemalta="" on="" leppoisa="" 20="" minuutin="" k="" vely="" murmelimajalle="" --20--="">

Rauhallinen Murmeltierhütte on viihtyisä taukopaikka 2132 metrin korkeudella Plattkofelsin juurella. Yksinkertainen, kokonaan puusta rakennettu alppimaja on saanut nimensä alueella havaittavista samannimistä eläimistä murmeleista. Täällä vieraita hemmottellaan yksinkertaisella ja maukkaalla vuoristomajan keittiöllä, rauhalla ja hiljaisuudella sekä näkymistä leveille niityille. Mökin takaa kohoaa Plattkofels, länteen päin avautuu näkymä Seiser Almille. Vieraat ovat lämpimästi tervetulleita pieneen alppimajaan. Paikka on suosittu pysähdyspaikka monilla vaelluksilla lähellä Plattkofelia. Täällä voit istua puupöytien ääressä mökin edessä olevalla niityllä ja nauttia herkullisista virvokkeista ja kotitekoisista kakuista. Herkullinen gulassi knöödelien kera, pekoni- tai juustolautanen ja paistetut munat paahdettujen perunoiden kera ovat vain muutamia murmelimajan suosittuja ruokia. Myös maastopyöräilijät ovat tervetulleita käymään.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_pitkospuureitti_ympyra_niitty.jpg

KÄVELY SEISER ALMILLA

Helppo 3h, 6 km, korkeusero 43 m. max. 1856 m korkeudessa.

Reitti alkaa Compatschista (1835 m), sitten mennään uuden puisen Pyhän Franciscuksen kirkon ohi, seuraten pientä asfalttitietä, joka johtaa niityn yli Saltrian suuntaan. Laidun alueen poikki kulkevaa liikenteen rauhallista tietä käyttävät tyypilliset hevoskärryt.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_siirtolohkare.jpg

Pian Gasthof Panoramaliftin jälkeen kuljetaan jalankulkijoiden alikulkutunnelista ja pienen kaltevuuden jälkeen saavutaan Cionstoanin luonnon muistomerkille, valtavalle lohkareelle, joka sijaitsee aivan tien laidalla.

Patikointijatkuu loivasti ylös ja alas Großer Moosin leveälle niitylle (1860 m). Risteyksen lähellä voit päättää, jatkatko Saltrian suuntaan läheiselle Gasthof Ritsch Schwaigelle vai käännytkö vasemmalle Pizin suuntaan. Jos jatkat, lähdet lyhyen laskeutumisen jälkeen (9%) päällystetyltä tieltä, ja jatkat päällystämätöntä tietä oikealle Sanonhüttelle.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_pitkospuureitti_tieta.jpg

Tie kulkee kauniiden alppiniittyjen läpi ja muutaman majan ohi, joita hallitsee Sanon-ryhmän kivinen loisto. Rinteessä haarautuu vasemmalle polku, joka johtaa alas niittyjen yli Almiin: Tässä kohdassa polku muuttuu paljon kapeammaksi, kuoppaiseksi ja paikoin melko jyrkäksi.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_NIITYN_pitkospuureitti.jpg

Muutaman puisen pitkospuun yli menemällä pääset lopulta läheiseen Sanon Hütteen (1848 m) joka tarjoaa pysähdyksen. Nauti tyypillisestä viihtyisästä etelätirolilaisesta tunnelmasta ja kotitekoisista ruoista: Sanon-majaan pääsee helposti kävellen, maastopyörällä tai hevosilla. Paluu Compatschiin tapahtuu samaa reittiä.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_vuoristoniitty_juoksu_1.jpg

JUOKSULENKIT

Dolomiittien Seiser Almin alue tarjoaa kaiken mitä juoksijan sydän kaipaa: Running Park Seiser Alm tarjoaa noin 240 kilometriä eri vaikeustasoisia juoksureittejä. Kahdeksan 20:stä hyvin opastetusta juoksureitistä kulkee Euroopan suurimmalla alppilaitumella Seiser Almilla, kaksitoista reittiä kulkee alempana Kastelruthin, Seis am Schlernin, Völs am Schlernin ja Tiers am Rosengartenin kylissä, ja suurin osa vuoristoreiteistä on Tiers am Rosengartenissa. Olipa kyseessä 18,4 km pitkä Plattkofel -polku, helppo aloittelijajuoksu tai vaativat vuoristopolut - Juoksupuisto tarjoaa ihanteellisen reitin kaiken tasoiselle juoksijalle.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_vuoristoniitty_pyoraily_3.jpg

PYÖRÄILY

Kastelruthin alue tarjoaa erilaisia ​​pyörä- ja maastopyöräretkiä unohtumattomaan maastopyörälomaan Etelä-Tirolissa Maalauksellinen Kasteruthin vuoristokylä on ihanteellinen lähtökohta rauhallisille pyöräretkille ja vaativille maastopyöräretkille. Ympäröivällä alueella on noin 33 reittiä, joiden kokonaispituus on 1000 kilometriä. Voit valita helpon, kohtalaisen vaikean ja teknisesti vaikeiden retkien ja polkujen välillä. Kukkivat alppiniityt, majesteettiset vuorenhuiput ja upea luonnon monimuotoisuus alueella odottavat sinun tutustumistasi. Pyöräilijöiden suosittu kohde on Kastelruthissa sijaitseva Marinzen Alm, josta voit nauttia henkeäsalpaavista näkymistä Etelä-Tirolin vuorille. Voit helposti vuokrata maastopyörän ja oikeat varusteet paikallisista MTB-vuokraamoista joita löytyy hissien ala- ja yläasemilla. Valikoima sisältää moderneja e-maastopyöriä ja perinteisiä MTB-pyöriä. Pyörävuokraamoissa on kaikki mitä tarvitset nauttiaksesi pyöräretkistä vapaudessa ja turvassa. Esimerkiksi Sport Hans vuokraa MTB 1h 15 €, päivä 30 €, E-bike sähköpyörä 2 h 41 €, päivä 59 €.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_vuoristoniitty_pyoraily_1.jpg

Seiser Almin i/ Val Gardenan pyöräilyalueen retkiverkosto tarjoaa 600 kilometriä pyöräteitä kahdessa korkeudessa. Retket Kastelruthin, Seis am Schlernin, Völs am Schlernin ja Tiers am Rosengartenin kylissä, jotka ovat noin 1000 metriä alempana, mahdollistavat pyöräilyn mihin aikaan vuodesta tahansa.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_vuoristoniitty_pyoraily_2.jpg

Dolomiittien Seiser Almin alue tarjoaa laajan valikoiman pyöräreittejä joka tasolle: teknisesti vaativista nousuista ja nopeista laskuista helppoihin retkiin noin 200-300 metrin korkeudessa. Jos etsit haastetta, voit pyöräillä jopa 2500 metrin korkeudessa. Paikan päällä olevien kesähissien ansiosta suuret korkeuserot selviävät vaivattomasti ja lyhyessä ajassa, jolloin pyöräkuljetus on joskus jopa ilmaista.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kyla_maatilamuseon_alppiravintola_1.jpg

Voit Tschötsch Almin kauneudesta Dolomiittien panoraamaterassilla. Pääset lukuisia hyvin hoidettuja ja valmistettuja vaellusreittejä pitkin Tschötsch Almiin mahtavalla Puflatschilla.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kyla_maatilamuseon_alppiravintola_2.jpg

Seiser Almilla, 2000 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella olevalla Tschötsch Alm gasthausilla on pitkät perinteet vaalittavana ja suuri kunnioitus tapoja kohtaan, jotka juontavat juurensa isoäiti Tschötscherin aikoihin. Sydämellinen vieraanvaraisuus on perusarvo. Lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat aurinkoterassilla ja sisätilat tarjoavat näkymät Dolomiiteille. Sali tekee vaikutuksen hurmaavan itsepäisellä persoonallisuudellaan ja rennon eleganssillaan. Pääosin paikallisesti tuotetut tuotteet on taidokkaasti jalostettu ja tarjoiltu laakson oman yrttitarhan hienoilla aromeilla.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kyla_maatilamuseon_alppiravintola_3.jpg

Lounas klo 11.30-15.30. Nauti etelätirolilaisesta Marendesta ja makeista kotitekoisista herkuista koko päivän. Myös tarjottavissa juomissa pidetään erittäin tärkeänä paikallista tuotantoa. Kesällä tulee ympäröiviltä tiloilta vadelma-, selja- ja herukkamehua tai esimerkiksi erityisesti valmistettua mansikka- ja vuorimäntykirnupiimää. Etelä-Tirolin viinimaailman hienoja viinejä sekä myös paikallisia viinejä voi nauttia Tschötsch Almissa. Tuoretta, viileää Tegernseer-olutta hanasta, lasillinen aromaattista Kerneria, hedelmäisen blauer Zweigelt zu Tschötsch Hofilta, raikas, terveellinen Forst 0,0% olut, mitä haluaisit? Tschötsch Alm on avoinna päivittäin klo 8.30-17.30. Tarjolla lämpimiä ruokia klo 11.30-15.30. Iltaisin valmistetaan erikoisherkkuja pyynnöstä.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_Kastel_r_5_kansallispuvut_miehet.jpg

Etelä-Tiroli on syvästi kiinni alueen tavoissa, perinteissä ja rikkaassa kulttuuriperinnössään. Alueen tapahtumarikas historia on jättänyt näkyviä jälkiä tälle rajaseudulle, jolle on ominaista kahden suuren eurooppalaisen kulttuurin ja kielen kohtaaminen. Alueen historiallinen perintö, mukaan lukien monet linnat, kirkot ja maamerkit eri vuosisadoilta, on hyvin hoidettu ja osoittaa alueen roolin menneisyydessä. Etelä-Tirolin löytäminen tarkoittaa sekä luonnon kauneuden että kulttuuriperinnön kokemista. Maisemalle on ominaista koskematon luonto, mutta ihmisen lisäämät historialliset rakennelmat korostavat alueen viehätysvoimaa.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_Kastel_r_1_kirkkopanorama.jpg

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_keskusta_4_tr.jpg

KASTELRUTH 950 m.

Kaunis alppikylä kutsuu sinut patikoimaan, pyöräilemään, uimaan, juoksemaan ja tietysti syömään. Kulinaarinen nautinto odottaa sinua Etelä-Tirolissa. Dolomiittien alueen suurin lomakohde tekee vaikutuksen maalatuilla taloillaan 6500 asukkaan kaupungin historiallisessa keskustassa, joka on yksi Italian kauneimmista paikoista. Kastelruthin poikkeuksellisen vaikuttava, vapaasti seisova 88 m. korkea kellotorni tervehtii vieraita kaukaa. Torni ja kirkko muodostavat

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_keskusta_1_tr_raatihuone.jpg

yhdessä kaupungintalon ja kirkkoaukiota reunustavien kaupunkitalojen kanssa viehättävän arkkitehtonisen kokonaisuuden.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_Kastel_r_2_mitte1.jpg

Ei ole turhaa, että kaupungin historiallinen keskusta äänestettiin yhdeksi Italian kauneimmista. Näkemisen arvoisia ovat myös uusklassinen Paavalin & Pietarin seurakuntakirkko ja barokkityylinen kirkon torni.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_keskusta_5_tr.jpg

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_Kastel_r_3_mitte2.jpg

Kastelruthin historiallisessa keskustassa rakennukset Mendelhaus, Edenberg, Landhaus ja Wolfwirt inspiroivat paikallisen taiteilijan Eduard Burgaunerin maalaamilla julkisivuilla.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_keskusta_2_tr_maalaismarkkinat.jpg

MAALAISMARKKINAT

Tuotteet suoraan viljelijöiltä ja tuottajilta: tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, mutta myös hilloja, siirappeja, pekonia ja juustoa! Kastelruthin maanviljelijämarkkinat ovat lajissaan Etelä-Tirolin vanhimmat, ja ne järjestetään joka torstai ja perjantai klo 8.00-12.00 kylän aukiolla. Maalaismarkkinat muissa alueen kylissä: Tiistai: viljelijämarkkinat Seisissä. Keskiviikko: viikoittainen markkinat Völsissä. Torstai: viikoittainen markkina Kastelruthissa ja Seisissä. Perjantai: maanviljelijämarkkinat Kastelruth. Lauantai: Viljelijämarkkinat Völsissä

Maanantaina 10.7 Kastelruthin kylän aukiolla klo 16:30 - 20:00 Knödelifestivaali. Pyöreä, maukas, perinteinen! Etelä-Tirolissa knödeli ei ole ateria, vaan elämäntapa. Myky on osa jokapäiväistä elämää ja sitä ei nautita täällä lisukkeena, vaan ateriana sinänsä Tarjolla on erilaisia ​​perinteisiä etelätirolilaisia ​​pyöryköitä, kuten juustomyytit, pinaattinyytit, pekonimyrkyt ja makean ystäville aprikoosinyytit. Musiikkiviihdettä tarjoaa Soliden Oberkrainer.

Tiista 11.7 09:00 - 19:00 Kastelruthin käsityömarkkinat "Mertigmorkt" on paikka, jossa ihmiset kaikkialta Dolomiittien alueelta tapaavat jakaakseen käsityötaitojaan ja tietämystään. Markkinoilla on tarjolla erilaisia ​​käsityötuotteita, kuten puutöitä, tekstiilejä, metalliesineitä, keramiikkaa, puukaiverruksia, koruja, puutarhakoristeita ja paljon muuta. Käsityömarkkinat ovat loistava tilaisuus tutustua uusiin tekniikoihin ja trendeihin sekä kehittää uusia ideoita. Markkinat eivät ainoastaan ​​edistä käsityöläisten ja taiteilijoiden vaihtoa, vaan tarjoavat myös erinomaisen mahdollisuuden tutustua ja kokea paikallista kulttuuria, perinteitä ja tuotteita. Etelä-Tirolin käsityömarkkinat ovat pakollisia kaikille, jotka haluavat nauttia Etelä-Tirolin kulttuurista ja luovuudesta.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_keskusta_3_tr_ostoskatu.jpg

Keskustan kävelykatu, jossa on monia kauppoja, viihtyisiä baareja ja ensiluokkaisia ​​ravintoloita, kutsuu kävelemään ja viipymään. Kastelruthin ja ympäröivien kylien kaupat tarjoavat kaiken, mitä sydämesi kaipaa. Nautinnollisia ostoskierroksia tarjoavat lukemattomat erikoisliikkeet, putiikit ja supermarketit odottavat sinua. Ei kannata jättää väliin tilaisuutta käydä ostoksilla historiallisessa kylän keskustassa, sillä mitä olisikaan onnistunut loma ilman näyteikkunoita? Monista kaupoista löydät eksklusiivisia, laadukkaita designvaatteita

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kyla_ostokset_2_kauppa.jpg

sekä perinteisiä etelätirolilaisia ​​asuja, paikallisia herkkuja ja paikallisia käsitöitä. Löydät myös suuren ostosvalikoiman perheomisteisissa pienissä liikkeissä: kengistä ja vaatteista urheilutarvikkeisiin ja perinteisiin käsitöihin, kaupat kattavat koko Etelä-Tirolin tuotevalikoiman. Kaikkien alojen kampaajat, hierojat, valokuvaajat, optikot ja käsityöläiset tekevät myös vaikutuksen palveluillaan. Voit luottaa asiantunteviin neuvoihin paikan päällä ja shoppailla hyvällä fiiliksellä! Astu sisään liikkeisiin, ihaile laajaa tuotevalikoimaa ja hanki asiantuntevia neuvoja ystävällisiltä myyjiltä. Liikkeiden yleiset aukioloajat: Maanantaista perjantaihin klo 8.30-12.00 ja 15.00-19.00. Lauantaina klo 08.00-12.00. Sesonkiaikana kaupat ovat yleensä auki myös lauantai-iltapäivisin.

Illalla Kastelruthissa on hiljaista ja rentoa. Kadut ovat tyhjiä ja aurinko laskee vähitellen. Tiistaina 11.7 kylän kaupoissa on kuitenkin elämää vilkkaasti. Kauppiaat toivottavat mielellään vierailijat tervetulleiksi klo 20.30 -22.30 ja kutsuvat heidät tutustumaan kauppoihinsa iltaostoksien merkeissä. Täältä löydät kaikkea vaatteista, kengistä ja asusteista lahjoihin ja matkamuistoihin. Kaupat ovat kirkkaasti valaistuja ja hinnat ovat edullisia. Joten vierailijat eivät voi vain tehdä ostoksia sydämensä kyllyydestä, vaan myös nauttia kodikaasti iltaostosten tunnelmasta

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kyla_2_talot.jpg

Kylän ravintolat ja pizzeriat tarjoavat erilaisia ​​herkullisia ruokia. Lisäksi etelätirolilainen vieraanvaraisuus ja paras palvelu ovat Kastelruthin ravintoloissa etusijalla. Kokeile maukkaita herkkuja perinteisestä Etelä-Tirolin keittiöstä tai anna itsesi inspiroitua välimerellisestä italialaisesta keittiöstä. Alueelliset tuotteet, erinomainen laatu ja puhdas valikoima - Kastelruthin ravintolat ovat todella herkkua kaikille aisteille! Perinteinen ravintola Gasthaus Toni pizzan ystäville sijaitsee kylän keskustassa. Tyypillinen etelätirolilainen ja italialainen keittiö. Pizzauunissa valmistetaan maukkaita pizzoja, kuten Kastelruther "Spatzenpizza". Päivittäin erilaisia ​​menuja ja sesongin ruokia. Ravintola Pizzeria "Zur alten Schmiede" kylän keskustassa hemmottelemme sinua runsailla italialaisen ja tirolilaisen keittiön annoksilla sekä maukkailla pizzoilla.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_ravintolat_terassi.jpg

Restaurant Chalet Tianes, nauti herkullisista erikoisuuksista ja upeasta näköalasta viihtyisässä ravintolassa, baarissa ja aurinkoterassilla. Restaurant Zum Turm:issa keskellä Kastelruthin historiallista keskustaa löydät oikean taustan suurille ja pienille kulinaarisille herkkuille. Koet perinteistä etelätirolilaista vieraanvaraisuutta vanhassa tirolilaisessa maalaistalossa vuodelta 1880. Restaurant Pinei on erityisen ylpeä tuoreesta, kevyestä, paikallisesta keittiöstään. Restaurant Saalstuben tarjoaa perinteisiä etelätirolilaisia ruokia ja italialaisia ​​ruokia.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_ravintolat_sporttimaja.jpg

Restaurant Pizzeria Sporthütte:n ruokalistalta löydät ruokia, joita ei pitäisi puuttua mistään tyypillisestä etelätirolilaisesta ravintolasta. Brettljausesta ohrakeittoon ja gulassiin paikallisesta naudanlihasta lisäksi löydät paljon muuta. Pizzeria Sporthütte on yksi Castelrotton tunnetuimmista ja perinteisimmistä pizzeroista. Pizzeriassa pizzat paistetaan puulämmitteisessä uunissa. Puutakka antaa pizzalle erityisen maun ja varmistaa pehmeän pohjan rapealla reunalla. Restaurant Zum Lampl tarjoaa valikoituja etelätirolilaisia ​​erikoisuuksia sekä Välimeren keittiön herkkuja, jotka on tulkittu modernisti ja näppärästi, valmistettuna alueen laadukkaista tuotteista ja raaka-aineista. Tutustu etelätirolilaisen keittiön herkulliseen valikoimaan restaurant Schlernhexissä ja inspiroidu sen maukkaista ruoista.

Etela-Tiroli_kansallispuvut_1.jpg

Jokainen turisti kokee Kastelruthissa todellista ja elävää kulttuuria: asukkaat pukeutuvat mielellään perinteisiin asuihin, juhlivat uskonnollisia kulkueita ja kirkkopäiviä. Luonto ja kulttuuri kietoutuvat tiiviisti Kastelruthiin. Täällä eletään edelleen vanhojen tapojen mukaisesti joka päivä, ihmiset ovat juurtuneet syvälle kotiseutuunsa ja uskonnollisiin perinteisiinsä.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_Kastel_r_4_kansanpukumuseo.jpg

TRACHTENMUSEUM

Etelä-Tirolin puvut ovat laajalti tunnettuja kauneudestaan. On mielenkiintoista, että melkein joka paikassa on oma kansallispukunsa. Tätä vaatetta käytetään yleensä juhlatilaisuuksissa, kuten juhlapyhinä tai kulkueessa. Kaarle Suuren aikaan yksikään maanviljelijä ei saanut käyttää kalliita vaatteita, alin luokka sai käyttää vain loden-takkia. Talonpoikien täytyi tyytyä vaatteisiin, jotka oli valmistettu materiaaleista, joita he pystyivät valmistamaan; kalliit kankaat, kuten silkki ja brokaatti, varattiin varakkaille. Vasta keisarinna Maria Theresian aikana tämä säännös kumottiin, jotta väestö voisi päästää mielikuvituksensa valloilleen ja nykypäivän monimuotoisuuden.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_Kastel_r_6_kansallispuvut_naiset.jpg

Schlernin alue on yksi suurista, historiallisesti kasvaneista perinteisten pukujen maisemista Etelä-Tirolissa ja yksi harvoista, jossa ne ovat yhä käytössä. Tässä suhteessa Kastelruthin kunta on yksi rikkaimmista monimuotoisuudessaan ja tärkeydessään. Puku kuuluu kansankulttuuriin, samoin kuin murre, laulut, tanssit, maalliset ja uskonnolliset perinteet. Puku on jotain ainutlaatuista, jotain, joka erottaa meidät muista. Luonnollisen kokoiset hahmot hyvin valaistuissa vitriinissä esittelevät erilaisia ​​perinteisiä Kastelruthin pukuja. Osa seinistä on mustia. Näin perinteisen puvun yksittäiset osat näkyvät parhaalla mahdollisella tavalla valaistuksessa. Kunnan perinteisten pukujen historiaa, kehitystä ja nykytilaa esitellään esimerkillisillä pukukokonaisuuksilla, pukuosilla ja kuvadokumenteilla, jotta saat hyvän käsityksen siitä, milloin ja miten perinteistä pukua käytettiin ja käytetään edelleen Kastelruthissa. Kansallispuvut ovat historiallinen osa perinteitä ja elävä kulttuuriomaisuus samanaikaisesti sekä kunnan arvokkainta kulttuuriperintöä. Historiallisessa Lächler-talossa sijaitsevasta pukumuseosta löydät monia historiallisia pukuja ja asusteita 1700-, 1800- ja 1900-luvuilta.

Tutustu pukumuseon rikkaaseen historiaan ja opi vanhoista perinteistä, jotka muovaavat kyläläisiä edelleen. Kokenut opas Felice Squeo antaa sinulle syvemmän käsityksen puvun kehityksestä. Tule tiistaina 11.7 klo 20.00-22.00 ja anna itsesi inspiroitua tästä ainutlaatuisesta kokemuksesta. Maksuton.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_Kastel_r_5_spatzenpatsas.jpg

Kastelruther Spatzen on Etelä-Tirolin Kastelruthista kotoisin oleva suosittu bändi, jonka levyjä on myyty tähän mennessä yli 15 miljoonaa saksankielisten alueiden perinteisestä kansanmusiikkityylistä musiikkia sisältävää levyä. Spatzen liikkeen sisäänkäynti on osoitteessa Dolomitenstraße 21. Kaikki Kastelruther Spatzenin palkinnot on ainutlaatuisessa kellarimuseossa. Kylän omien poikien muistomerkki löytyy kylän keskustasta.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kyla_golgata_ristit.jpg

KOFELIN GOLGATA

Kofel Golgata tai Kofel, kuten paikalliset kutsuvat tätä kukkulaa, on suosittu paikallinen virkistysalue, josta voit nauttia kauniista näkymistä ympäröivälle alueelle. Useiden kappeleiden reunustama Ristitie johtaa suoraan kirkkoaukiolta pienelle metsämäelle, jolla ennen seisoi Kastelruthin herrojen linna. Tienvarsipyhäköt ja puiset, lähes luonnollisen kokoiset hahmot matkan varrella kuvaavat elävästi Jeesuksen Kristuksen kärsimystä. Kukkulan laki, jossa sijaitsee myös vapaa-ajan puisto, kutsuu pysähtymään, vetämään henkeä kiipeämisen jälkeen ja ihailemaan upeita näkymiä kylän kattojen yli lähempään ja kaukaiseen ympäristöön.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kyla_golgata_kappelit.jpg

Tällä avaralla ja tuulisella kukkulalla on seitsemän Golgatan kappelia ja keisari Franz Josephin juhlalähde. 1600-luvun loppua kohti Kraus von Salan perhe purettiin tällä paikalla seisoneen keskiaikaisen linnan raunioituneet muurit, ja rakennutti niiden tilalle Golgata-vuoren seitsemällä kappelilla. Keisari Franz Joseph I:n Itävalta-Unkarin valtaistuimelle nousun 60-vuotispäivänä vuonna 1908 Kastelruthin asukkaat rakensivat Jubilee-suihkulähteen keskeiselle paikalle ja tilasivat Eduard Burgaunerin koristelemaan sen juhlallisin maalauksin. Poliittisista syistä ensimmäisen maailmansodan jälkeen keisarin muotokuva maalattiin ja peitettiin, mutta se kunnostettiin suihkulähteen viimeisimmän kunnostuksen yhteydessä. Samanaikaisesti suihkulähteen rakentamisen kanssa koko kukkula muutettiin virkistysalueeksi penkkeineen ja polkuineen.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kyla_golgata_linna.jpg

Ainoa jäljellä oleva linnan jäänne, joka antaa jonkinlaisen käsityksen sen entisestä loistosta, on yksi sen torneista Burggrafenturm, joka on muutettu kaksoiskappeliksi. Vieraile Kofelin Pyhän Antoniuksen kappelissa, joka on Kastelruthin kaupungin syntypaikka. Castellum ruptumin linnan muurien jäänteet löytyvät Kofelin kappelista.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kyla_panoraama_2_bussipysakki.jpg

Majoitukseen kuuluvalla vieraskortilla pääset bussilla maksuttomasti lähialueen eri kyliiin ja hissien ala-asemille. Bussipysäkki on 350 metrin päässä majoituksestamme, ja sinne pääsee muutamassa minuutissa.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_keskusta_6_tr_maauimala.jpg

MAAUIMALA

Kastelruthin Telfenin urheilukeskuksen maauimalan ulko-allas kutsuu rajattomaan vesihuumaan. Mikään ei ole mukavampaa kuin sukeltaa viileään veteen raskaan vaelluksen jälkeen ja nauttia lämpimistä auringonsäteistä ja henkeäsalpaavasta panoraamasta majesteettiselle Schlern vuorelle. Upeita maisemia, joita et löydä mistään muualta.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_keskusta_7_tr_maauimala2.jpg

Maauimalassa on suuri uima-allas, jossa on 1 metrin ja 2,5 metrin ponnahduslauta. Suuri auringonottonurmikko, rantalentopallokenttä ja poreallas. Pöytätennis ja pöytäjalkapallo ovat myös saatavilla. Arvotavaroille on saatavilla säilytyskaappeja. Snackbaari. Kunnianhimoiset urheilijat voivat vapauttaa energiansa urheilukeskuksessa: Siellä on 3 tenniskenttää, boulderointihalli, 4 keilarataa, curling-rata ja rantalentopallokenttä. Uimamahdollisuus löytyy myös Völser Weiherin lammella.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_Mniitty_5_kartta.jpg

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_Mniitty_1_hissi.jpg

MARINZEN ALM 1500 m.

Marinzen tuolihissi (9,80 €) vie päivittäin klo 9.00-17.30 Kastelruthin kylästä ylös kauniille Marinzen Almille, josta on upeat panoraamanäkymät Dolomiiteille Pieni idyllinen Marinzen Alm sijaitsee suoraan Kastelruthin yläpuolella Puflatsch vuorenrinteellä 1500 metrissä Seiser Almin luoteisreunalla. Marinzen Alm on ihanteellinen paikka rentoutua sekä ihanteellinen lähtökohta lukuisille kävelyille ja vaelluksille Dolomiiteilla koko perheelle.

Voit myös patikoida suoraan alhaalta Kastelruthista (1060 m) Marinzen Almille (1500 m). Hiukan kuntoa vaativa 2 tunnin vaellusreitti alkaa Marinzen-tuolihissin laaksoaseman takaa ja johtaa rehevien niittyjen ja metsien läpi Marinzen Almille, mikä myös inspiroi maastopyöräilijöitä. Kylän keskustasta seuraamme polkua nro 6 Freinademetzin tienvarsipyhäkköön ja sieltä vihreitä niittyjä pitkin polkua nro 4A. Asfalttipolku väistää jyrkästi kohoavan metsäpolun. Tusch-Hofin jälkeen löydämme kauniisti maisemoidun kävelykadun polun, joka mutkittelee ylös vuorelle. Viimeinen osa kulkee hieman kivistä polkua kohti Marinzenhütte.

Paluumatkan alas Kastelruthiin voi kulkea polkuja nro 11A ja 4 saadakseen kauniit näkymät Seisin lähellä oleville niityille ja Kastelruthin kylään. Kaiken kaikkiaan tämä on helppo vaellus rinteellä, joka vaatii hieman fyysistä kuntoa.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_Mniitty_2_nitty.jpg

Pienellä alppiniityllä on paljon tarjottavaa: lasten leikkipaikka – kalalampi – eläintarha – nurmikko auringonottoon – aurinkotuolit – ja kaikki tämä ilmaiseksi! Marinzen Alm on ihanteellinen pysähdyspaikka pitkän vaelluksen jälkeen Schlernin alueella tai vain rentoutumiseen ja upeiden panoraamanäkymien nauttimiseen Dolomiiteille.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_Mniitty_3_lampi.jpg

Maksullinen kalalampi. Vapoja vuokrataan.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_Mniitty_4_hutte.jpg

Lisäksi Marinzenhütten ravintola ilahduttaa sinua herkullisilla etelätirolilaisilla ruoilla.

Sunnuntaina 9.7 Kansantanssiryhmän Marinzen-festivaali 10:00 - 17:00. Musiikki, tanssi ja viihde ovat unohtumaton kokemus, ja vierailijat voivat nauttia paikallisista herkuista. Kansantanssiryhmä Kastelruth on ammattitanssijaryhmä, joka esittää perinteisiä etelätirolilaisia ​​kansantansseja. Esitykset ovat aina erittäin vaikuttavia ja houkuttelevat paljon yleisöä. Tanssien lisäksi tarjolla on myös livebändin soittamaa musiikkia. Lisäksi vieraita hemmotellaan alueen herkuilla. Festivaali on loistava tilaisuus tutustua paikalliseen kulttuuriin ja perinteisiin.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_Mniitty_vuoristomaja_2_LISA_2.jpg

Marinzen tuolihissin vuoristoasemalta pääsee vaellusreittiä nro 9 seuraten Schafstall Hütten välipala-asemalle leppoisasti 15 minuutissa.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_Mniitty_6_hutte_2.jpg

Retkeilijöille Schafstall Hütte on ihanteellinen välipysäkki nousussa 2176 metriä korkealle Puflatschille. Nousu kestää noin 2-3 tuntia Kastelruthista lähdettäessä. Retkeilijät voivat nauttia Schafstall Hüttellä tyypillisiä etelätirolilaisia ​​ruokia, joihin kuuluu pekoniknöödeleitä, paistettuja munia ja pekonia, paahdettuja perunoita, pekonilautasia leivän ja kotitekoisten kakkujen kera ja kuuluisa Kaiserschmarrn pannukakkua. Avoinna klo 10:00 - 17:00.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylan_Mniitty_noitatuolit.jpg

PATIKOINTI MARINZEN ALM & HEXENSTUHL 3 h / 8 km, korkeusero 452 m, max. 1503 m. korkeudella.

Tämä leppoisa patikointi seuraa kuuluisien Seiser Almin noitien jalanjälkiä mystisiin noitatuoleihin. Legendan mukaan Tiosler-metsän kaksi kalliotuolia toimivat Seisser Almin noitien lepopaikkana. Ovatko nämä esihistoriallisia kohteita vai vain luonnonleikkiä? Nousemme tuolihissillä Marinzen Almiin josta voit nauttia upeasta näköalasta Kasteruthiin ja ympäröiville vuorille. Pidämme kahvitauon. Marinzen Almin yläasemalta polku laskeutuu jyrkästi metsän läpi Schafstall Hütteen. Patikoimme alas Wasserebenen urheilukentällle ja sieltä takaisin Kastelruthin kylään.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_ratsastustalli.jpg

RATSASTUS

Keskellä Schlern alueen upeita luonnonmaisemia sijaitsee Unterlanzinin ratsastustalli, josta on upeat panoraamanäkymät reheville niityille, metsille ja Schlernille. Hevosen ystävät kaikkialta nauttivat täällä erityisesti rauhasta. Etelä-Tirol on Haflinger hevosrodun kotimaa. Rotu, joka on kuuluisa siitä, että se pystyy liikkumaan erityisen hyvin vuoristossa. Täällä kaikki, vanhat ja nuoret, voivat tutustua Dolomiittien upeisiin vuoriin hevosen selässä. Unterlanzinin hevostilalla on monipuolista ohjelmaansa jokaiselle jotakin. Voit ottaa ratsastustunteja ryhmässä tai yksilötunteina aidatulla ratsastusareenalla. Koulutetun ja kokeneen ratsastusohjaajan ja maastojuoksuoppaan mukana tarjolla on myös mahdollisuuden tehdä eripituisia ratsastusmatkoja Kasteruthin ja Seisser Almin ratsastaja paratiisi alueella. Opastetuilla retkillä opit tuntemaan Dolomiitit aivan eri näkökulmasta. Ehdoton elämys jokaiselle hevosen ystävälle! Ratsastustalli ja baari ovat avoinna huippusesonkiaikana päivittäin klo 9-20. Ratsastushinnat; œ tuntia 18 €, 1 tunnin matka 28 €, 2 tunnin matka 54 €, 3 tunnin matka 80 €, päivämatka 140 €. Kypärävelvollisuus (kypärät sis. hintaan).

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Kyla_alakyla_kirkko_1.jpg

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Kyla_alakyla_kirkko_2.jpg

ST. 0SWALDIN KIRKKO

Pieni kirkko mainittiin ensimmäisen kerran asiakirjassa vuonna 1234, torni on tuolta ajalta. Sisältä löydämme joitain nähtävyyksiä; kuoro vuodesta 1400; kuoron koillisseinällä kuva ristiinnaulitsemisesta 1400-luvun puolivälistä. Ei kaukana pienestä kirkosta, hyvin lähellä koulurakennusta, on kaunis lampi. Täällä on erittäin hiljaista ja miellyttävää oleskella, toisinaan äänekäs sammakko konsertti ei häiritse ollenkaan.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kyla_maatilamuseon_majatalo_1.jpg

Lähde aikamatkalle aivan erityiseen paikkaan Etelä-Tirolissa. Gasthof Zu Tschötsch St. Oswaldin kylässä lähellä Kastelruthia kutsuu sinut nauttimaan harmonisista hetkistä. Paikka viipyä, ladata akkuja, vahvistaa mieltä ja kehoa, kaukana hälinästä. Jaiderin perheen runsaan vieraanvaraisuuden toivottama ja hoitama maatila, jossa on oma ravintola, tarjoaa täydelliset puitteet hyvälle illalle. Voit maistaa Etelä-Tirolin makuja sekä oman tilan tuotteilla ja lasillisellisen hyvää viinillä, tietysti omasta viinitarhasta. Ravintola Zu Tschötsch tarjoaa paikallisesti inspiroimaa, mutkatonta etelätirolilaista ruokaa keskittyen tuoreisiin kotitekoisiin tuotteisiin. Voit ruokailla maalaismaisesti, sydämellisesti ja mukavasti 300 vuotta vanhassa Tschötscherhofin Stubenissa, jossa kokonaisia ​​sukupolvia on otettu vieraanvaraisesti vastaan.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_maatilamuseon_majatalo_terassi_ilta.jpg

Terassin 100-vuotiaan viiniköynnöksen alla voit nauttia leudoista kesäilloista, erityisesti grilli-illtoina ja erilaisilla esityksillä. Aukioloajat: Päivittäin paitsi keskiviikkona klo 8-22. Lämpimät ateriat klo 12.00-14.00 ja klo 18.00-20.30

Pelkästään mahtavan, noin 100-vuotiaan viiniköynnöksen näky, joka peittää koko talon julkisivun, antaa käsityksen siitä, että viininviljelyllä on keskeinen rooli Gasthof zu Tschötschissä. Viinirypäleiden viljely ulottuu neljän sukupolven taakse. Huolimatta poikkeuksellisesta sijainnista 750 metrin korkeudessa, on mahdollista saavuttaa erinomaista rypäleiden laatua rinteen lounaisrinteen ja erityisen leutojen ilmasto-olosuhteiden ansiosta St. Oswald in Seis am Schlernissä. Tilalla kasvatetaan kolmea valkoviiniä (Müller Thurgau - Sylvaner, Kerner, Gewürztraminer ja kahta punaviiniä (Blauer Zweigelt ja Pinot Noir). Nuori maanviljelijä Andreas Jaider on koulutettu viininvalmistaja ja on jo voittanut useita palkintoja. Oman viinimme lisäksi kaikenlaisia ​​hedelmiä, vihanneksia, parsaa, monenlaisia ​​yrttejä ja salaatteja saadaan omasta puutarhasta. Noin 20 lypsylehmää antaa tuoretta maitoa päivittäin. Liha, etikka, hillot ja mehut ovat Tschötscherhofissa jalostettavia maatilatuotteita. Tilan tuotteita on myynnissä. Hedelmien, vihannesten ja viininviljelyn lisäksi tärkeimpiä tukipilareita ovat karjanhoito ja alppiviljely. Tschötscherhofissa on eläimiä, kuten lehmiä ja vasikoita, kaneja, ankkoja, kissoja, hevosia ja poneja.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kyla_maatilamuseon_museo.jpg

Tschötscherhofin maanviljelysmuseon vanhat maatalousvälineet vanhassa tallissa eivät ole vain todiste työ- ja elämänhistoriasta maatilalla, vaan herättävät myös paljon kiinnostusta. Vuosisatojen aikana kerätyt esineet ja tavat antavat oivalluksia Kastelruthin maanviljelijöiden esi-isien jokapäiväiseen elämään ja henkiseen maailmaan. Kaikki yksittäiset näyttelyesineet muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden ja antavat eläviä vaikutelmia menneiden aikojen ihmisten elämästä. Avoinna: Päivittäin klo 8.00–22.00. Keskiviikkoisin suljettu.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_yrttitila.jpg

PFLEGERHOFIN YRTIT

Pflegerhof on Etelä-Tirolin ensimmäinen ja monipuolisin yrttitila. Tämä pieni värien, aromien ja tuoksujen paratiisi sijaitsee idyllisessä St. Oswaldissa (Kastelruthin kunta). Mulser-perheen Pflegerhofissa viljelijät työskentelevät rakkaudella ja ammattitaidolla 800 metrin korkeudessa sijaitsevassa 17 hehtaarin puutarhassa. Pflegerhofin maatila on värien ja tuoksujen paratiisi. Vuodesta 1982 lähtien he ovat kasvattaneet noin 500 lajia 80 erilaisesta lääke- ja maustekasvia ja jalostaa niistä teetä, mehua, siirappeja, voiteita ja muuta. Myymälä on avoinna maanantaista lauantaihin klo 10.00 - 18.00

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylat_1_S_kirkko_2.jpg

Kastelruth – Seis – Völs – Seiser Alm

Seiser Almin juurella, Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvan Dolomiittien ainutlaatuisessa maisemassa on neljä kaupunkia Kastelruth, Seis am Schlern, Völs am Schlern ja Tiers am Rosengarten jotka tarjoavat ihanteelliset olosuhteet kesälomalle vuoristossa. Lomakeskukset ovat maantieteellisesti lähellä toisiaan, ja niistä on hyvät kulkuyhteydet julkisilla bussilinjoilla toisiinsa.

Seiser Alm aluella yhdistyvät vaellus ja kulttuuri ainutlaatuisella tavalla. Lukemattomat polut johtavat raunioihin, kappeleihin ja historiallisiin paikkoihin, jotka todistavat alueen menneisyydestä. Retkikohteisiin pääsee kävellen, mutta myös pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä Kastelruthista, Seis am Schlernistä, Völs am Schlernistä, Seiser Almista ja Tiers am Rosengartenista, ja ne tuovat vaihtelua Dolomiittien lomallesi.

Schlern: energinen paikka, palvontapaikka ja Etelä-Tirolin tunnus. Schlernin vuoren ja Santnerin huipun 2564 metriä korkeat vaikuttavat kalliomuodostelmat ovat aina saaneet mystisiä voimia. Lukuisat saagot ja legendat ympäröivät Schlerniä, Seiser Almia ja mystisiä palvontapaikkoja Santnerin huipun varjoissa. Löydä nämä erityiset voimapaikat vaellusten aikana ja uppoudu niiden erityiseen voimaan. Etsitkö romanttista paikkaa? Silloin St. Valentinin kirkko hyvin säilyneine freskoineen on täydellinen paikka sinulle ja rakkaallesi. Varsinkin iltaisin on vaikuttava tähtitaivas, joka herättää jokaisen uinuvan romantiikan. Päiväs aikaan voit nauttia kukkivista niityistä ja vaikuttavasta näköalasta Schlernille.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylat_1_S_panoraama_1.jpg

SEIS

Seis am Schlern sijaitsee 1000 metrin korkeudessa, 2500 metriä korkean Schlernin juurella - legendaarisella vuorella, josta Etelä-Tirolin vanhin luonnonpuisto on saanut nimensä: Schlern-Rosengarten luonnonpuisto. Loma Seis am Schlernissä on luontoelämys taikuuden ja historian välissä. Kylä, jota kutsutaan lyhennettynä

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylat_1_S_keskusta_2.jpg

Seisiksi, omaa historiallisen keskustan, jossa on muutamia kahviloita, ravintoloita ja kauppoja sekä lukuisia hotelleja turisteille. Keskiaikaisissa säkeissä laulettu Seis am Schlern kehittyi suosituksi lomakeskukseksi jo ennen viime vuosisadan vaihtetta ja on nykyään yksi Etelä-Tirolin perinteisimmistä turistikohteista. Vieraskirjat muistuttavat Saksin kuninkaan Friedrich Augustin, Venäjän aateliston edustajien, Sigurd Ibsenin, Arturo Toscaninin ja muiden tunnettujen henkilöiden vierailuja. Metsien, maatilojen lisäksi Schlern vuoren juurella on myös golfkenttä.

Seisin ympäristö sopii erityisen hyvin patikointiin, ja sieltä avautuu viehättävät näkymät Eisacktalille ja ympäröivälle alueelle. Seisin yläpuolella, Schlernin juurella on myös Hauensteinin linnan (1191 m) rauniot, jonka omisti myöhäiskeskiajalla etelätirolilainen ritari ja kirjailija Oswald von Wolkenstein.  Lähellä on myös Saleggin (1219 m) linnan rauniot.

Plussakohta Seiseralmbahnin köysiradan ala-asema sijaitsee Seis am Schlernissä. Sieltä pääset Euroopan suurimmalle vuoristoniitylle nopeasti ja ilman kiertoteitä.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylat_1_S_keskusta_3_kansallispuiston_talo.jpg

Schlern-Rosengartenin luonnonpuistotalo Seis am Schlernissä houkuttelee tutustumaan Seiser Almiin.  Luonnonpuistotalon a näyttely pyrkii esittelemään alueen ainutlaatuisen geologian kaikkia puolia, mikä oli pääsyynä Dolomiittien Unescon maailmanperintökohteeksi nimeämiseen, sekä kasvistoa ja eläimistöä, joka on aina ollut luonnon lähde. vetovoima ja inspiraatio tutkijoille ja luonnon ystäville.  Kauniina pidetyn Schlern-Rosengartenin luonnonpuiston maisemista on myös tullut nykyinen tämän alueen asukkaiden vaikutuksesta. Luontopuistotalon kuvaseinällä olevat kuvat korostavat ihmisen monipuolista maiseman muotoilua. Tämä näkyy myös puiston johtoaiheessa "Vanhat kulttuurit ja uudet näkymät". Interaktiivisessa maisemapelissä, joka on sijoitettu huoneen keskelle näkyvään puunrunkoon, vierailijat voivat itse selvittää, miten erilaiset maatalouden viljelyn ja matkailun muodot vaikuttavat maisemaan. Ne, jotka haluavat rentoutua sisäänkäynnin alueella ennen tai jälkeen kävelynsä luontopuistotalon läpi, voivat istua kutsuvalle sohvalle tai katsella alueen kauneutta. Talossa on myös Seisin turisti-info.

18-reikäinen golfkenttä St. Vigil Seis on vain 5 minuutin päässä. Golfkenttää ympäröi kaunis luonto, jota kehystävät upeat Dolomiittien vuoret. Pienet lammet, jyrkät rotkot, ryntäävät purot ja vesiputoukset sekä upeat panoraamanäkymät tekevät golfista täällä todellisen kokemuksen. Ja golfkierroksen jälkeen voit nauttia etelätirolilaisesta gourmetruoasta erinomaisten Etelä-Tirolin ja Italian viinien kera.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylat_1_S_keskusta_4_kirkko.jpg

Pfarrkirche von Seis am Schlern

Vuonna 1937 arkkitehdit M. Amonn ja A. Fingerle suunnittelivat Seisin uuden seurakunnan kirkon Oswald-von-Wolkenstein-Platzille. Se on apsidi- ja kellotorninen Pyhälle Ristille omistettu salikirkko, jonka viisi kelloa ovat peräisin kuuluisasta Grassmayrin kellovalimosta Innsbruckista. Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1950. Seinien korostunut rakenne tuo mieleen vanhojen basilikojen tiukat muodot. Erityisen huomionarvoisia ovat apsiksen neljä pientä ikkunaa, jotka kuvaavat katumusta, konfirmaatiota, pappeuteen vihkimistä ja sairaiden voitelua, sekä etelätirolilaisen taiteilijan Martin Rainerin (1923-2012) kuparilevystä valmistettu kasteallas. Neljästä suuresta kaarevasta ikkunasta näkyy vuorisaarna sekä kasteen, eukaristian ja avioliiton sakramentit. Vuonna 1962 torni sai viisi uutta kelloa.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_kylat_2_V1.jpg

VÖLS

Völs am Schlern tekee vaikutuksen myös kesällä rauhallisuudellaan ja viehätysvoimallaan. Bozenin lähellä sijaitseva Völs am Schlern kehittyi hitaasti alkuperäisestä kesälomakeskuksesta terveyskeskukseksi, josta on upea panoraama. Yli 100 vuoden ajan Völs on perinteisellä heinäkylvyllään edustanut aitoa luonnollista hyvinvointilomaa. Löydät paljon rentoutumismahdollisuuksia idyllisessä Völser Weiherissä, jossa voit pulahtaa viileään veteen kesällä.

Oachner Höfeweg on vaikuttava 11,3 km / 3,5 h vaellusreitti vaihtelevan luonnon- ja kulttuurimaiseman halki Völs am Schlernin lähellä, ja se kulkee vanhojen maatilojen ja tavernoiden, viinitarhojen ja kastanjalehtojen ohi. Ympyrä vaellus on erityisen suositeltavaa keväällä, kun niityt kukkivat ympäriinsä, ja syksyllä, kun puiden lehdet ovat värikkäitä.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Grodner_ort1.jpg

GRÖDNERTAL / VAL GARDENA

Grödnertalin laakso ja sen kolme kylää St. Ulrich, St. Christina ja Wolkenstein ulottuvat upeiden Dolomiittien sydämeen. Laakson tarjoama vertaansa vailla oleva vuoristomaisema on ainutlaatuinen kaikkina vuodenaikoina ja osa siitä on jopa osa Unescon maailmanperintöä. Kesällä Val Gardena on ehdoton paratiisi pyöräilijöille, patikoijille ja kiipeilijöille. Puez-Geisler luonnonpuisto tai Seiser Alm tarjoavat upeita kävely- ja vaellusreittejä koko perheelle sekä rikkaan kasviston ja eläimistön. Val Gardena tekee vaikutuksen taiteellaan, kulttuurillaan ja keittiöllään. Kävele idyllisissä kylissä ja vieraile monien paikallisten maalareiden ja puunveistäjien taidenäyttelyissä. Luonto on sijoittanut voimakkaimmat monumentit Val Gardenaan, mutta paitsi luonnonystävät, myös taiteen ystävät löytävät täältä monia mielenkiintoisia asioita. Ihmisten tekemät teokset ovat vaikuttavimpia, kun ne upotetaan maisemaan, kuten Sëurasasin krusifiksi tai Pyhän Jaakobin kirkko. Monipuolinen Val Gardena tarjoaa jokaiseen makuun jotakin ja on aina matkan arvoinen.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Grodner_ort2.jpg

St. ULRICH / ORTISEI 1236 m.

Ortisei sijaitsee aivan laakson keskustassa, ja sitä ympäröivät lukemattomat vuoret, jotka tekevät sijainnista ihanteellisen lähtökohdan vaelluksille. Seceda, Pitschberg-vuori ja Resciesa ovat vain joitakin tärkeimmistä vuorista, jotka tarjoavat kauniin näköalan Ortiseista.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Grodner_ort6_kavelykeskusta.jpg

Perinteiset hotellit ja kauniit asuinrakennukset 1900 luvun vaihteesta koristavat Ortisein kylää. Matkailu on ollut alueen tärkein elinkeino jo 1800-luvulta lähtien. Ortisein jalankulkualue yhdistää Pyhän Ulrichin kappelin Antoniuksen kirkkoon, ja sitä kuvataan Dolomiittien kauneimmaksi ostoskaduksi. Lomailijat ja muut turistit voivat tehdä ostoksia kauniissa putiikeissa tai istua jossain lukemattomista kylän kahviloista ja nauttia pala kotitekoista kakkua. Ortisei kutsuu vierailijansa kävelemään rauhassa vilkkaalla kävelykatualueellaan ja elämään hetkessä. Kävele maalauksellista jalankulkualuetta pitkin ja nosta katseesi silloin tällöin hyvin valmistetuilta ikkunoiden julkisivuista ja katso Ortisein rakennusten julkisivuja. Kylän vierailijoiden tulee suunnitella oma päivä vieraillakseen sen ympäröivissä nähtävyyksissä.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Grodner_ort3_kirkko1.jpg

Ortisein kirkot ja kappelit ovat näkemisen arvoisia. Hyödynnä tilaisuus vierailla jumalanpalveluksissa ja ihailla paikallisten kuvanveistäjien kauneimpia taideteoksia.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Grodner_ort4_kirkko2.jpg

Pyhän Ulrichin kappeli 1700-luvulta on todellinen silmänympärys renessanssin ja barokin elementtien sekä taidokkaasti viimeisteltyjen puukaiverrustensa ansiosta. Dolomiittien Val Gardenan vanhimmassa kirkossa, San Giacomon kirkossa, voit ihailla barokkityylinen alttaria, jonka hahmot viimeisteli Vinazer-perhe, taiteilijaperhe.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Grodner_ort5_hautuumaa.jpg

Vierailu St. Annan -kirkossa edellyttää rauhallista kävelyä hautausmaalla, Ortisei on tullut tunnetuksi taidokkaasti sisustetuista ja veistetyistä puuveistoksistaan, joita puuveistäjäperheiden taitavat kädet ovat valmistaneet jo sukupolvien ajan. Val Gardenan käsityötaito on edelleen tänäkin päivänä puuveistoksen päätekijä, joka tarjoaa paljon muutakin kuin maailmankuulut seimikohtaukset. Sinun tarvitsee vain vierrailla Gardena-museossa ja tutustua laajaan Dolomite Val Gardenan puuveistosten kokoelmaan. Löydät lukuisia esineitä laakson esihistoriallisista ajoista ja varhaisesta historiasta. Elokuvafanit voivat myös vierailla Luis Trenkerille omistetussa näyttelyssä ja päästä lähemmäksi maailmankuulua ohjaajaa.

Ortisein ympärillä olevien kävelyretkien aikana löydät myös monumentteja, raunioita ja hyvin säilyneitä maatiloja, jotka antavat sinulle esimakua siitä, mitä perinteet ja kulttuuri merkitsevät tällä ainutlaatuisen kauniilla alueella. Toisin sanoen Ortisei yllättää aina vieraansa!

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Grodner_ort7_hissiasema.jpg

Hissit Secedan hiihto- ja retkeilyalueille sekä Seiser Almille, Euroopan suurimmalle korkealle tasangolle, eivät ole kaukana kylän keskustasta. Puez-Geisler luonnonpuistoon kuuluvalle pitkälti luonnolliselle Rasciesan laitumelle pääsee myös köysiradalla Ortiseista.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Grodner_ort8_hissi.jpg

SECEDA 2519 m.

Seceda (Furnes-Seceda) köysirata vie  Seceda-vuorelle Ortiseissa Val Gardenassa. Köysiradan pituus on 2045 metriä. Se nousee 732 metriä ja johtaa 2445,9 metrin korkeuteen. Kuljetuskapasiteetti on 800 henkilöä tunnissa. Matka-aika on noin 4 minuuttia. Gondoliin mahtuu 62 henkilöä. Hisslippu  >< 24 €.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Grodner_ort9_yla-asema.jpg

Köysiradan vuoristoasema (2453 m) ja vuoristoravintola ovat huipun välittömässä läheisyydessä.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Grodner_ort_10_yla-aseman_ravintola.jpg

Vuoristoravintola Seceda köysiradan ylimmällä asemalla 2.460 metrin korkeudessa: sisustus on tirolilaista tyyliä ja ulkona sijaitsevalta auringonottoterassilta on upeat näkymät Etelä-Tirolin vuorille. Löydät laajan valikoiman kansallis-italialaisen ja kansainvälisen keittiön ruokia. Klassisesta pekonilautasesta uusimpiin pizzaluomuksiin: jokainen voi löytää suosikkiruokansa. Millään muulla vuoristolaitumella ei ole niin suurta määrää vuoristomajoja joissa voit pysähtyä ja virkistäytyä. Jokaisella Secedan vuoristomajalla on oma erityinen viehätyksensä, ja niissä on todella erottuva tunnelma.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Grodner_ort_11_huippuristi.jpg

Secedan huippu 2519 metriä tarjoaa upeat panoraamanäkymät Dolomiiteille, Brenta-vuoristoon, Ademello- ja Ortles-vuorille, Ötztalin ja Stubain Alpeille aina Großglockneriin asti. Näkyvimmät huiput voidaan tutkia pyöreällä taululla, jossa on merkitty niiden nimet ja korkeus. Seceda Alp on pakollinen vaikutelman saamiseksi. Täällä, Ortisein ja S. Cristinan välissä, näet murmelit ja tarkkailet yläpuolellasi kiertävää kotkaa.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Grodner_ort_12_niittyhissin_ala-asema.jpg

SEILBAHN St. ULRICH / ORTESEI - SEISER ALM

Ortisein / St. Ulrichin keskustasta pääsee muutamassa minuutissa Seiser Almin tasangolle, Dolomiittien aurinkoisimmalle alueelle. Gondolin laaksoasemalle pääsee helposti Ortisein kylän keskustasta kävelysillan kautta. Seiser Alm on vain kivenheiton päässä Val Gardenasta, sillä mukava Mont Sëucin köysiradalla Überwasserin läheltä Ortiseita pääsee Piz Bergin ylimmälle asemalle muutamassa minuutissa.

Gondolihississä on 35 hyttiä, joissa kussakin on 15 istuinta, ja sen kuljetuskapasiteetti on 2200 henkilöä tunnissa. Matka kestää noin 5 minuuttia ja jokaisessa hytissä on 9 istumapaikkaa ja 6 seisomapaikkaa. Lippu ylös 19 €, >< 28 €.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Grodner_ort_12_niittyhissin_yla-asema.jpg

Ravintola "Seiser Alm" -köysiradan vuoristoasemalla tarjoilee erikoisuuksia upealla näköalalla.  Huipulla olet jo keskellä Seiser Almin aluetta.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Grodner_ort_14_niitty_patikointi_hotelli.jpg

YMPYRÄVAELLUS Kesto: 05:20 h - Reitti :17,7 km, 1.675 - 2.081 m. Korkeusero 651 m. Keskivaikea reitti

Lähtö Ortisein hissin ylä-asema Piz. Mene ensin kivistä polkua nro 6A Contrin-välipalabaarille ja sitten alas osittain päällystettyä polkua nro 6, Hotel Icaron ohi. Compatsch-Saltria-tien risteyksen jälkeen pysytään polulla nro 6, kunnes näemme Hotel Panoraman. Risteyksessä juuri ennen kuin käännymme vasemmalle (polku nro 7) Goldknopf - Mahlknechthütte suuntaan. Se kulkee ylös ja alas niittymaiseman yli, jolle ovat ominaisia ​​alppiruusut. Lopulta saavutaan Rosszahnenin alla sijaitsevan Mahlknechthütteen (2054 m.) ja pysähdytään. Polku nro 8A menee sitten jyrkästi alas, kunnes tullaan Dialerbachiin, jossa seuraataan polkua nro 8 Tirler Almiin ja edelleen alas Saltriaan. Sieltä (1 675 m) patikoidaan takaisin Ortisei-köysiradan vuoristoasemalle, joka on korkeampi, 2000 m. (merkki nro 9). Saat tutustua erilaisiin maisemiin läheltä tällä rasittavalla 17 km pitkällä vaelluksella!

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_lahilinna_T_1.jpg

SCHLOSS TROSTBURG

Trostburg on luonnollisessa maastossa Eisacktalin laakson itärinteellä Waidbruckin kaupungin yläpuolella sijaitseva linna. Yksi Etelä-Tirolin suurimmista ja upeimmista linnoituskomplekseista. Linna rakennettiin 1100-luvun lopulla ja sitä laajennettiin ja linnoitettiin 1500-luvulla. Sen nykyinen ulkoasu on tulosta renessanssin aikaisista kunnostuksista, joissa sen linnoitusominaisuudet yhdistettiin asuinlinnan ominaisuuksiin.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_lahilinna_T_3.jpg

Tämä idyllinen ja turmeltumaton linna symboloi puolustusteknologian avulla tapahtuvan suojelun ja miellyttävän asumisen välistä yhdistelmää. Vierailijat voivat tutustua muinaisiin roomalaisiin kaariikkunoihin ja oviin sekä goottilaisiin linnoituksiin. Koe pastori Oswald von Wolkensteinin aika ja myöhäisgoottilainen kodinsisustustyyli 1400- ja 1500-luvulla, tai ihastele upeita 1500- ja 1600-luvun halleja ja panelointia sekä renessanssin renessanssia ja kalusteita. Erityinen kauneus on kolmikupolinen goottilainen huone.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_lahilinna_T_4.jpg

Kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta linnan merkitys piilee Wolkensteinin herrojen kotipaikassa, joten Trostburg on myös myöhäiskeskiaikaisen runoilija-säveltäjä Oswald von Wolkensteinin (n.1377-1445) perheen koti. Linnan sisällä on säilynyt arvokkaita historiallisia todisteita, kuten kolme roomalaista vannekiveä (vuodelta 180 j.Kr.), goottilainen huone kolminkertaisella tynnyriholvilla (ennen vuotta 1407),

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_lahilinna_T_6.jpg

5×15 m kokoinen renessanssisali, jossa on kuvitteellisia maalauksia kaupungin omistajista, vaakunamaalattu loggia ja yksi maan suurimmista historiallisista viinipuristimista (11 m pitkä puristinpuu).

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_lahilinna_T_5.jpg

Kappeli ja erilaiset olohuoneet ovat myös nähtävyyksiä. Pysyvä näyttely Linnat - Historian rakennukset tarjoaa kolmessa salissa hyvän yleiskuvan linnoista mm. 86 mallia Etelä-Tirolin linnoista havainnollistavat esityksen sisältöä. Hyvin säilyneessä linnakompleksissa voi vierailla Etelä-Tirolin linnamuseon opastetuilla 45 minuutin kierroksilla klo 10, 11, 14, 15, 16. Aikuiset 8 €, eläkeläiset 6 €. Linnaan pääsee kävellen: joko keskiaikaista polkua (noin 15 minuuttia) Waidbruckin kylästä, tai helppoa polkua (noin 25 minuuttia) hautausmaalta Val Gardenaan  johtavan tunnelin alapuolella. Maanantaisin suljettu.

Etela-Tiroli_Bozen_Prols_linna_1_panoraama.jpg

SCHLOSS PRÖSELS

Pröselsin linna sijaitsee kauniilla paikalla juuri ennen Völsiä, Pröselsin kylässä. Keskiaikainen rakennus mainittiin ensimmäisen kerran asiakirjassa vuodelta 1279, tuolloin vielä nimellä "Castrum Presile". Völsin herrat rakensivat kompleksin luultavasti noin vuonna 1200. Völsin herrat olivat Brixenin piispojen ministereitä, ja se toimi heidän päälinnanaan ja pakopaikkansa vuosisatojen ajan. Nykyisen muotonsa se sai 1500-luvulla. Tuolloin Tirolin kuvernööri ja linnankreivi Leonhard von Völs rakennutti vanhan linnan upeaksi goottilaiseksi palatsiksi. Linnan ulkoportin kaiverruksen mukaan tämä tapahtui vuonna 1517. Tuolta ajalta on myös linnan kappeli, joka on omistettu Pyhälle Annalle. Portaalin muoto ja uritettu holvi osoittavat selvästi, että kappeli on peräisin 1520-luvulta. Erityisen huomionarvoista rakennuksessa on epäilemättä rakenteellisten yksityiskohtien erinomainen ammattitaito.

Etela-Tiroli_Bozen_Prols_linna_3.jpg

Toisaalta Linnapolulla voit kokea Pröselsin linnan ulkopuolelta. Ruutitorni, vartiomainen puolustustorni, sijaitsee linnan yläpuolella ja on siihen kiinteästi yhteydessä.

Etela-Tiroli_Bozen_Prols_linna_2_kahvila.jpg

Linnan kahvila on linnan portin vieressä.

Etela-Tiroli_Bozen_Prols_linna_4_kierros.jpg

Vieraile Pröselsin linnassa ja vietä unohtumattomia hetkiä historiallisella linnan pihalla, idyllisessä linnakappelissa, kodikkaassa takkahuoneessa, upeassa ritarisalissa, kuvernööri Leonhard von Völsin asunnoissa ja asevarastossa. Leonhard laajensi vanhan linnan etelään päin olevaa palatsia koilliseen, jonka pohjakerrokseen rakennettiin pilarihuone, yksi linnan kauneimmista huoneista, jonka holvi lepää neljällä kahdeksankulmaisella hiekkakivipilarilla. Restauroinnin jälkeen siellä on esillä Franz Anton von Koflerin asekokoelma. Kokoelma sisältää pääasiassa esineitä 1800-luvulta, joista osa on peräisin Italian vapaussodista Solferinon ja Custozzan taistelukentiltä. Mutta se sisältää myös teoksia, jotka juontavat juurensa Leonhard von Völsin aikaan. Kokoelman kohokohta ja erityinen harvinaisuus on samuraitaistelijan panssari.

Etela-Tiroli_Bozen_Prols_linna_5_piha.jpg

500 vuotta sitten Pröselsin linnassa käytiin noitaoikeudenkäyntejä, jotka päättyivät noin 30 ihmisen polttotuomioon. Naisia ​​ei syytetty noituudesta, vaan kaksi miestä tapettiin oikeudenkäynneissä. Syyllisiä syytettiin alistumisesta paholaiselle. Syytteiden mukaan syytetyt olivat murhanneet omia lapsiaan, ratsastaneet luudalla ilmassa ja osallistuneet paholaisen tanssiin. Kuitenkaan tähän päivään mennessä ei ole voitu selvittää tarkasti, missä noitien roviolla poltto tapahtui. Ensimmäisen noitaoikeudenkäynnin muistoksi pystettiin vuonna 2006 Pröselsin linnaan veistos, jossa on muistolaatta. 2006 historiallinen draamanäytelmä Anna Jobstin sai ensi-iltansa Pröselsin linnan pihalla. Anna Jobstin oli ensimmäinen syytetty vuoden 1506 noitajahdissa.

Linnan ns. "puusepän talossa" on järjestetty kesäkuukausina taidenäyttelyitä vuodesta 1982 lähtien. Niinpä vuosien varrella on muodostunut laaja kokoelma maalauksia ja veistoksia, joita voi katsella osana linnakierroksia. Linnan tiloissa on myös tunnetun taiteilijan Lotte Copìn taideteoksia. Lisäksi 98 jäljellä olevaa teosta Bozenin kuuluisasta Batzenhäusl-kokoelmasta ovat esillä Völsin herran entisissä asuinhuoneistoissa. Nykyään linnan alueella järjestetään perinteisten linnakierrosten lisäksi myös lukuisia kulttuuritapahtumia. Suuri keskiaikainen ritariturnaus linnanpihalla houkuttelee väkeä paikalle touko-kesäkuussa.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_BRIX_luostari_1.jpg

NEUSTIFTIN AUGUSTIINILÄISLUOSTARI

Yksi Eisacktalin laakson merkittävimmistä nähtävyyksistä on Neustiftin augustiiniläisluostari, joka on Tirolin suurin luostarikompleksi. Vuonna 1142 perustettu kokonaisvaltaisesti suunniteltu luostari oli alusta alkaen itsenäinen ja monipuolinen. Se oli aikoinaan pyhiinvaeltajien saatto- ja taukopaikka, nykyään luostarissa on useita yrityksiä, jotka kaikki ovat taloudellisesti omavaraisesti: maataloudesta viininviljelyyn, yrttitarhasta luostarin viinikellariin, voimalaitokselta koulutuskeskukseen.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_BRIX_luostari_3.jpg

Luostarikokonaisuus sisältää arkkitehtonisia elementtejä romaanisesta, goottilaisesta, renessanssin ja barokin aikakaudesta: Engelsburg, myöhäisbarokkinen kollegiaalinen kirkko, goottilainen luostari, ihmesuihkulähde,

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_BRIX_luostari_7.jpg

ainutlaatuisia käsikirjoituksia sisältävä barokkikirjasto, ja historiallinen Pinakothek.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_BRIX_luostari_2.jpg

Brixenin piispa perusti Neustiftin vuonna 1142 kahden tärkeän yhdistävän reitin: Brennerin reitin ja Pustertaliin johtavan tien risteykseen. Siksi luostari oli alusta alkaen myös paikka, jossa monet Roomaan tai Jerusalemiin matkalla olevat pyhiinvaeltajat saattoivat pysähtyä ja levätä. Samaan aikaan luostarista kehittyi tärkeä kulttuurinen ja tieteellinen keskus.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_BRIX_luostari_6.jpg

Luostarikoulussa koulutettiin tieteen, taiteen, filosofian ja teologian lahjakkaimmat ihmiset. Laaja luostarikirjasto on todiste tästä tänäänkin.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_BRIX_luostari_4.jpg

Neustiftin augustiiniläisluostari on yksi Alppien suurimmista ja kulttuurisesti tärkeimmistä luostareista ja esittelee museossaan arvokkaita taideaarteita keskiajalta ja varhaisuudelta ajalta. Kokoelman sydämeen kuuluvat kollegiaalisen kirkon myöhäisgoottilaiset alttaritaulut ja arvokkaasti maalatut käsikirjoitukset luostarin omasta kirjoitushuoneesta. Edesmenneen piispa Hartmann von Brixenin kuppi ja piispansauva muistuttavat luostarin perustajaa. Prelaattien muotokuvat, liturgiset välineet ja kaavut sekä harvinaiset alttariverhoukset olkiapplikaatioilla todistavat luostarin barokin kukoistusajasta. Tieteelliset välineet, kartat ja maapallot osoittavat kaanonien tieteellisiä kiinnostuksen kohteita.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_BRIX_luostari_9.jpg

Luostarikierroksen aikana opit mielenkiintoisia faktoja Augustilaisista kaanoneista, saat käsityksen luostarin yli 875-vuotisesta historiasta.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_BRIX_luostari_5.jpg

Pääset myös luostarin tärkeimpiin historiallisiin tiloihin: kirkkoon myöhäisbarokkityylisine kalusteineen, luostarin goottilaisineen freskoineen sekä kuuluisa kirjastosali ja rokokooaikainen kiinalainen kabinetti. Kahdessa uudessa museohuoneessa esitellään uudempaa kouluperinnettä ja luostarin taloushistoriaa multimedia esitysten avulla. Vorarlbergin taiteilija Paul Renner on luonut kaksi monumentaalista taideteosta jotka ovat myös esillä uusimmissa tiloissa.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_BRIX_luostari_10.jpg

Huolella kunnostettu ja hoidettu historiallinen luostaripuutarha, jossa on ikivanhoja ginkgopuita, yrttitarha, barokkipuutarha koristeellisella suihkulähteellä ja pieni kalalampi. Puutarha on osa luostaria ja sitä käytetään edelleen kaanonien virkistykseen. Historiallisessa luostarin puutarhassa voi vierailla (4 €) itsenäisesti kesäkuukausina aukioloaikoina torstaista lauantaihin. Kesälippu (museo ja puutarha ilman opastusta) 12 €.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_BRIX_luostari_8.jpg

Luostarin pitkän viininviljelyn historian voi puolestaan ​​kokea opastetulla kierroksella viinitarholla, jota seuraa maistelu. Viinitila vuodesta 1142 Viinitarhojen korkeus: 260-900 m. Tuotannosta 70 % valkoviiniä ja 30 % punaviiniä. Neustifter-viinit edustavat korkeaa laatua ja säilyvyyttä. Vaikka jokaisella vuosikerralla on omat erityispiirteensä, laatu on tasaisen korkeaa kaikilla vuosikerroilla. Klassisen-linjan viineille ovat ​​tuoreet, hedelmäiset viinit, jotka ansaitsevat erinomaiset arvosanat monissa maisteluissa ja arvosteluissa. Ne ovat jo valmiita juotavaksi jo varhain. Praepositus linjan Cru-viinien laatu on poikkeuksellinen kaikin puolin; niitä voidaan helposti säilyttää kymmenen vuotta tai enemmän.

Viinitarhakierros viininmaistelulla maanantaista perjantaihin klo 16.00, lauantaina klo 14.30 kohtaamispaikalla Stiftskeller/baari. Stiftskellerei on yksi maailman vanhimmista toimivista viinitiloista ja jalostaa edelleen 600-900 metrin korkeudessa viihtyviä rypäleitä ilmeikkäiksi viineiksi. Älä missaa Stiftskellerin hienojen viinien maistelua! Hinta: 20 € sis.  90 minuutin kierroksen ja 4 luostarin oman viinin maistelun leipätikkujen kera. Vierailulle ja maistelulle vaaditaan ennakkoilmoittautuminen! Ilmoittaudu  Stiftspfortella 15 minuuttia ennen kierroksen alkua.

Entisessä myllyssä sijaitseva Stiftskeller tarjoaa maisteltavaksi kaikki luostarin omat tuotteet: luostarin viinit, snapsit, omena- ja seljankukkamehu sekä Neustift-yrttiteet. Lisäksi myös runsaita tirolilaisia ​​välipaloja pekonin, savusmakkaran ja erilaisten juustojen kera Etelä-Tirolilaisen leivän parhailla valikoimilla. Kesällä tarjolla on lisäksi erilaisia ​​salaattiruokia. Useat tyypilliset etelätirolilaiset leivonnaiset, kuten omenastruudeli, tattarikakku, hedelmäviipaleet ja paljon muuta täydentävät "makeaa" tarjontaa.

Ympärillä olevat metsät, niityt, hedelmä- ja viinitarhat kuuluvat Neustiftin luostarille. Stiftskellereissä valmistetaan arvostettuja Praepositus-linjan Eisacktal-valkoviinit, kuten Sylvaner, Kerner tai Gewürztraminer. Luostarin viinien lisäksi löydät myymälästä Sylvanerista, Kerneristä ja Gewürztraminerista valmistetut puhtaat marc-brändimme (grappat) sekä tammitynnyreihin säilötyn marccuvéen ”Abbagnacin” sekä vuoristomäntyistä valmistetun luostarin katkeron. Myös luostarin laadukkaat yrtit tunnetaan hyvin, mm. yrttitee Neustiftin luostarin apteekin vanhan reseptin mukaan. Kaikki luostarin tuotteet ja monia tuotteita muista Euroopan luostareista on myynnissä luostarin sisäänkäynnin luona olevasta luostarin kaupasta.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_2.jpg

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_1_paakuva.jpg

TRAUTTMANSDORFIN LINNAN KASVITIETEELINEN PUUTARHA

Trauttmansdorffin linnan puutarhat on kasvitieteellinen puutarha, joka sijaitsee 12 hehtaarin amfiteatterissa, jonka korkeusero on 100 metriä. Trauttmansdorff tarjoaa upeat näkymät eksoottisiin puutarhoihin ja henkeäsalpaavat näkymät ympäröiville vuorille ja Meranon kylpyläkaupunkiin.

Värikkäät kasvit kaikkialta maailmasta viihtyvät ja kukkivat Trauttmansdorffin yli kahdeksankymmenessä puutarhamaisemassa. Trauttmansdorffin linnan puutarha on ainutlaatuinen sekoitus kasvitieteellistä puutarhaa ja virkistyskohdetta, joka on ihanteellinen sekä lapsille että aikuisille sekä kasvitieteen asiantuntijoille ja maallikoille. Monipuoliset elämysasemat, upeat teemapuutarhat, taiteilijapaviljongit ja kiehtovat eläimet muuttavat Trauttmansdorffin linnan puutarhat värikkääksi maailmaksi, jossa vierailijat voivat nauttia erilaisista kokemuksista. Puutarha, linna, Sissi näyttely ja Turismi museo sisäänpääsy 15 €.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_4_kukkien_haistelu.jpg

Tiesitkö, että ruusut tuoksuvat syreeniltä, omenalta, vadelmalta ja jopa mirhalta ja neilikasta? Kyllä, ruusuissa on uskomaton valikoima tuoksuja. Trauttmansdorffin linnan puutarhassa voit nähdä ja kokea kaikkia näitä ja monia muita tuoksuja 80:ssa erilaisessa puutarhamaisemassa eripuolilta maailmaa yhteensä 12 hehtaarin alueella. Ruusujen lisäksi tuhannet hyasintit levittävät makeaa tuoksuaan keväällä. Sitruuna- ja appelsiinipuut kukkivat, ja kaikki herää eloon. Tämä jatkuu kesällä, jolloin linnan alapuolella olevat pallomaiset laventelipensaat tarjoavat välimerellistä tunnelmaa. Kesäinen Sense Gardenissa tuoksuu intensiivisesti suklaalta ja vaniljatuoksuisilta kukilta ja hopeanhohtoiset yrtit (Lobularie) ihanasti hunajalta.

Toinen asia, jota monet eivät tiedä: puutarha-alueen kukkia voidaan koskettaa. Monilla kasveilla niiden tuoksu leviää vain lehtiä hankaamalla. Joten älä ole ujo, mene vihreään! Syksyllä on myös paljon tarjottavaa nenälle: täällä kukkii makean tuoksuinen osmanthus ja eksoottisten hamppupalmujen alla syyskameliat. Yksi ainutlaatuisuus on kukkivat saviseinät – ainutlaatuiset koko maailmassa alkuperäisillä lähes pystysuorilla kukkapenkeillä.

Etela-Tiroli_Meran_puutarha_uusi_taidepisteet.jpg

Luonto ja taide kohtaavat erityisellä tavalla lukuisilla ainutlaatuisilla elämysasemilla (kymmen taiteilijapaviljonkia, upea Matteo Thunin näköalatasanne, "kasvitieteellinen alamaailma" ja "puutarha rakastuneille". 

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_2_japanilainen_puutarha.jpg

Metsäpuutarhat ovat yksi neljästä puutarhan teema-alueesta. On pienoismetsiä Amerikasta ja Aasiasta, ja niiden välissä Japanilainen puutarha. Jokainen kivi, puron kulku, kasvien järjestely ja pieni Machiai-talo on luotu japanilaisen puutarhataiteen mestarin suunnitelmien mukaan. Jos kesällä on todella kuuma, ei ole mitään parempaa kuin jäähdyttää jalkojasi viileässä purossa.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_6_beach.jpg

Missään muualla puutarhoissa ainutlaatuinen yhteys Välimeren ja Alppien välillä ei ole tehty yhtä selväksi kuin Palm Beachillä linnan yläpuolella. Täällä voit rentoutua aurinkotuoleissa eksoottisen männyn ja viuhkapalmujen alla. Laita varpaat hienoon merihiekkaan ja nauti näkymistä 3000 metriä korkeiden Texelgruppe-vuorten lumihuippuisille vuorenhuipuille.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_3_sitrukset.jpg

Sitruunaterassilla voit kokea todellisen Dolce Vitan tunnelman. Onko parempaa paikkaa uppoutua hyvän kirjan maailmaan kuin kukkivien tai hedelmiä kantavien sitruuna- ja appelsiinipuiden ympäröimä?

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_9_nakoalaparveke.jpg

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_3_nakoalaparveke.jpg

Kävellessäsi idyllisillä poluilla, sinun tulee ehdottomasti käydä "Thun'schen Guckerissa" ja katsoa ylhäältä Meranon laaksoon tai läheisiin vuorenhuippuihin näiden ylimitoitettujen kiikarien kautta.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_5_maanalainen_maailma.jpg

Kulje kasvitieteellisen maanalaisen maailman läpi. 200 metriä pitkä maanalainen polku johtataa kasvimaailman mysteerien läpi. Valonäytökset ja ääni-installaatiot johtavat luolasta luolaan. Pelottavalla tavalla opit kaikki ravintoaineista, juurista, vedestä ja maasta.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_7_cafelampi.jpg

Vesililjalampi on Trauttmansdorffin linnan puutarhan sydän. Liljalammen poikki kukkivat lumpeet ja eksoottiset lootuksenkukat lähes koko kesän. Jopa juhannuksena kynnykset kukkivat vedessä ja rivipuutarhoissa. Täällä voit nauttia herkullisesta jäätelöstä terassilla lampea ihaillen.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_8_elaimet.jpg

Trauttmansdorffin linnan eläinpuutarhat tarjoavat ylimääräistä nautintoa koko perheelle. Trauttmansdoff-eläimet ovat kokeneet puutarhan ihanaksi kodiksi: siellä on alpakoita, kaneja, riikinkukkoja, unkarilaisia racka-lampaita, vuohia, käärmeitä, arat, loriseja, kiinalaisia ankkoja ja japanilaisia karppeja. Uuden Lasitalon sisällä sijaitsevassa terraariossa voit nauttia läheisestä kohtaamisesta alkuperäiskansojen ja eksoottisten hyönteisten, hämähäkkien, sammakkoeläinten ja matelijoiden kanssa. Sisäterraariossa on aivan uusia asukkaita: afrikkalaiset härkäsammakot, egyptiläiset aavikon heinäsirkat, jättiläishämähäkit ja  sauvahyönteiset ilahduttavat kaikenikäisiä vierailijoita.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_8_sissipatsas.jpg

Epätavallisen ulkonäön ja vaikuttavan muotoilunsa ansiosta kompleksi äänestettiin Italian kauneimmaksi puutarhaksi vuonna 2005 ja 2013 se kruunattiin "Vuoden kansainväliseksi puutarhaksi" ja kuuluu siten maailman kauneimpien viheralueiden joukkoon. Puutarha onkin Etelä-Tirolin vierailukohde nro 1. Kaiken näkeminen, kokeminen ja tutkiminen yhdessä päivässä on lähes mahdotonta Trauttmansdorffin linnan puutarhassa.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_11_linna.jpg

Etela-Tiroli_Meran_puutarha_uusi_sissisali.jpg

SCHLOSS TRAUTMANSDORFF

Trauttmansdorffin linna toimi keisarinna ”Sissi” Elisabethin loma-asuntona 1800-luvulla. "Sissi-promenadi", Sisin pronssinen rintakuva ja Touriseumin Sisi-huoneet muistuttavat hänen vierailustaan.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_10_sissi_penkki.jpg

Linnan entinen omistaja paroni von Deuster rakennutti Sissin kunniaksi marmoripenkin, joka nykyään seisoo marmoriportaissa linnan edessä.

Etela-Tiroli_Meran_puutarha_uusi_kappeli.jpg

Linnan pohjoispuolella olevan uusgoottilaisen kappelin (sisäänkäynti etupihassa) rakensi kreivi Trauttmansdorff noin 1850. Vanhempi, vuonna 1412 rakennettu kappeli, joka seisoi suunnilleen samalla paikalla, tuhoutui vuonna 1777 tornin sortuessa. Tuolloin aristokratia mieluummin muutti mukavampiin kaupunkiasuntoihin ja antoi linnojensa rapistua. Myös Neuburg muuttui vähitellen raunioiksi, kunnes kreivi Trauttmansdorff osti sen vuonna 1847 ja kunnosti sen koristaen sen monilla uusilla elementeillä historistiseen tyyliin. Huomattava piirre on hänen lisäämäsä runsaasti koristeltu kappelin ovi, jonka kaiverretut paneelit ovat kuulemma peräisin 1600-luvulta.

Etela-Tiroli_Meran__turismimuseo_1.jpg

TOURISEUM MATKAILUMUSEO

Nykyään linnassa toimii Touriseum Etelä-Tirolin matkailumuseo jossa opit omakohtaisesti, kuinka ihmiset viettivät lomansa Meranossa 200 vuotta sitten, ja kuinka he alun perin matkustivat Meranoon! Jännittävä aikamatka elävästi lavastetuissa huoneissa kertoo alueen 200 vuoden matkailuhistoriasta sekä matkailijoiden että isäntien näkökulmasta. Eloisa skenografia, mekaanisesti liikkuvat esineet ja luonnollisen kokoiset, luonnollisen näköiset hahmot antavat museolle elämää ja sen omaa viehätystä.

Etela-Tiroli_Meran__turismimuseo_3.jpg

Näyttely sisältää monia yllätyksiä ja pysyvän näyttelyn 20 salissa esitellään kokonaisen maakunnan kehitystä maaseutuelämästä moderniksi turistialueeksi. Erittäin mielenkiintoisten näyttelyesineiden joukossa on myös todellisia erikoisuuksia, kuten täydellisesti säilyneet suklaakakun jäännökset, jonka keisarinna Sissi söi erään Meranon vierailunsa aikana. Matkailun historian museolle, ei voi olla parempaa paikkaa: Trauttmansdorffin linnassa keisarinna Sissi asui sairaan tyttärensä kanssa ja tarjosi näin alkukipinän Meranon matkailulle. Yhtäkkiä kaikki puhuivat Meranosta ilmastollisena terveyskeskuksena ja kylpylävieraita kaikkialta maailmasta alkoi matkustaa Meranoon. Kierros hyvin säilyneiden huoneiden läpi antaa käsityksen kuuluisan Keisarinnan elämään, jolle Meran on niin paljon velkaa. Museossa on aina myös erikoisnäyttelyitä.

Etela-Tiroli_Meran__turismimuseo_2.jpg

Vuoden 1900 tienoilla Frankenista kotoisin oleva linnanomistaja Friedrich von Deuster lisäsi sisääntuloaulan kattoon ja seiniin kaikkien Itävallan maiden vaakunat kunnianosoituksena Habsburgien talolle. Kannattaa tehdä miellyttävä kävelymatka Trauttmansdorffin linnan historiallisten huoneiden läpi. Keskiaikaisesta ytimestä kryptoineen uusrokokoohalliin pääset tutustumaan eri aikakausien monipuoliseen taiteeseen ja linnan tapahtumarikkaaseen historiaan, jonka entiset omistajat ovat jättäneet tänne omia hyvin henkilökohtaisia jälkiään. Unenomainen romantikko, joka etsii juuriaan; keisarinna, joka ei kestänyt elämää kotona; hänen sairas tyttärensä; Keisari etsii keisarinnaansa; vanha sotahevonen Habsburgien palveluksessa; saksalainen paroni, joka oli ihastunut Meranoon; sotaveteraaneja, jotka ryhtyivät viljelemään maata. He kaikki yöpyivät Trauttmansdorffin linnassa eri pituisia aikoja, mikä vaikutti sen asemaan historiassa aina nykypäivään asti. Uusi pysyvä näyttely linnan historiallisissa tiloissa on loistava muistomerkki näille kaikille maineikkaille asukkaille.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_13_sissihuone.jpg

Keisarinna Sissi vietti kaksi neljästä Meranon terveysmatkastaan Trauttmansdorffin linnassa. Sissi saapui 16.10.1870 päivänä ensimmäistä kertaa Meranoon ja asettautui Trauttmansdorffin linnaan ylellisesti sisustettuihin ja erityisesti häntä varten remontoituihin huoneisiinsa. Hän oli tuonut mukanaan sairaan kaksivuotiaan tyttärensä Marie Valerien. Hallitsija käytti linnassa vain muutamia huoneita, mikä oli keisarinnalle epätavallista. Siellä oli kuitenkin koko linnan kauneimmat huoneet: niistä avautui upeat näkymät Etsch laaksoon, ja niitä koristavat ylelliset kaakeliuunit, freskot ja taidokkaasti koristellut puukatot. Kahdeksan kuukauden oleskelunsa aikana keisarinna eli melko yksinäistä elämää; hän rakasti pitkiä kävelyretkiä ja vaelluksia.

Keisarinna Sissin Trauttmansdorffissa oleskelun ja hänen sairaan tyttärensä Marie Valerien nopean toipumisen ansiosta Meranon kaupunki saavutti aseman maailmankuulun terveyskeskuksena. Trauttmansdorffin linnasta tuli muodikas aristokraattien ja hyväkuntoisten kohde – ja se oli aina täynnä.

Etela-Tiroli_Meran__puutarha_uusi_12_sissi_mustissa.jpg

Vasta vuonna 1889, 18 vuotta ensimmäisen linnassa oleskelunsa ja puoli vuotta poikansa Rudolfin kuoleman jälkeen – Sissi antoi käskyn vuokrata linna toistamiseen. Hänen paluunsa Meranoon johtui todennäköisesti "muistoista aikaisemmista, onnellisimmista ajoista", kuten keisarinna myöhemmin kirjoitti oleskelustaan Trauttmansdorffissa. Keisarinna asui samoissa huoneissa kuin aiemmin; hän oli nyt kuitenkin syvästi surullinen nainen, jolla oli yllään perinteinen surun musta vaatetus. Vain kuuden viikon kuluttua Sissi joutui lähtemään lähestyvän myrskyn vuoksi.

Etela-Tiroli_Bozen__Meran_LISA.jpg

MERAN

Meran (Merano ital.) voi olla vain pieni kaupunki, mutta se on sitäkin tyylikkäämpi ja täynnä elämää. Sen runsas historia, värit ja tuoksut antavat suurta arvoa perinteille yhdistettynä moderniin elämäntyyliin. Nykyään Merano on kansainvälinen kaupunki, jolla on taiteellista tunnelmaa ja jota arvostetaan erityisesti monista viheralueistaan. Ja sijaitsee palmujen ja vuorenhuippujen välissä.

Etela-Tiroli_Meran__kylpyla.jpg

Passer Promenadilla oleva Kurhaus  on Meranon kaupungin symboli kylpyläkaupunkina ja yksi hienoimmista monikäyttöisistä rakennuksista Alppien eteläpuolella. Sen saleissa järjestetään säännöllisesti kulttuuri- ja sosiaalisia tapahtumia, konferensseja, näyttelyitä, juhlia ja gaaloja. Kurhaus rakennettiin 1800-luvun jälkipuoliskolla. Alkuperäinen osa vihittiin käyttöön vuonna 1874, ja se on säilynyt käytännössä muuttumattomana tähän päivään asti. Uusi siipi, joka sisälsi Wieninläisen arkkitehti Friedrich Ohmannin suunnitteleman suuren Kursaalin, vihittiin käyttöön 1914. Kurhausiin pääsee sisälle vain tapahtumien aikana.

Etela-Tiroli_Meran_kylpyla_1.jpg

THERME MERAN

Meranon kylpyläkaupungin keskustassa on erityinen paikka energian palautumiseen ja kaikkien aistien rentoutumiseen. Erittäin innovatiivinen ja taiteellisesti suunniteltu moderni kylpylärakennus tarjoaa 7650 m² kylpylämaiseman, jossa on 15 uima-allasta, 8 saunaa ja höyrysaunaa.

Etela-Tiroli_Meran_kylpyla_2_saunat.jpg

Ainoa kysymys on, mihin Therme Meranon saunaan haluaisit tutustua ensin. Yksi niistä on etelätirolilainen luomuheinäsauna, suomalainenkin sauna löytyy. Radonia sisältävä vesi on käytössä erilaisissa hoidoissa. Vesihöyryt rauhoittavat limakalvoja, vapauttavat hengitysteitä ja edistävät keuhko- ja keuhkoputkitulehdusten paranemista. Kauan aikaa sitten jo Rainer Maria Rilke, Franz Kafka, keisarinna Elisabet ja hänen seurueensa vierailivat kylpylöissä. Terveyskylpylässä kaikki pyörii kehon, mielen ja sielun harmonisen harmonian ympärillä. Hieronnat tai terapeuttiset hoidot räätälöidään yksilöllisesti kehosi ja toiveidesi mukaan.

Etela-Tiroli_Meran_kylpyla_3_ulkoaltaat.jpg

Meranon Thermenpark on todellinen luontoelämys. Välimeren palmuilla, arvokkailla vanhoilla puilla ja tietysti valtavilla lumpeilla. Valkoisten kukkien loistoa voi ihailla erityisen hyvin lummelammen poikki mutkittelevalta viehättävältä kävelysillalta. Lisäksi 30 eläintarhan lampikilpikonnaa ovat löytäneet uuden kodin Thermenpark Meranosta. Toukokuun puolestavälistä syyskuun puoleenväliin ulkouima-allas alue tarjoaa 10 allasta 52.000 m² kylpyläpuiston vehreässä keitaassa. 33 metriä pitkä urheiluallas odottaa sinua. Suuri nurmikko rentoutumis-loungeineen takaavat erityisen eksklusiivisen ulkouima-allas kokemuksen. Ja uinnin jälkeen voit pelata rantalentopalloa, käydä maanalaisessa höyrysaunassa ja vesiputouksessa tai treenata ulkoilualueella. Jos haluat tehdä jotain hyvää kehollesi etkä pelkää kylmää vettä, suosittelemme Kneipp-kurssia. Vesiterapia ulottuu neljälle pisteelle, kylmästä käsikylvystä ja tallausvedestä kylmään reisisuihkuun ja lopuksi paljain jaloin polkuun. Thermal-puisto on paljon enemmän kuin uintimaailma. Osa puistosta on vain kylpylävieraiden käytettävissä. Muita laitoksen kohokohtia ovat moderni ja hyvin varustettu kuntokeskus, innovatiivinen Spa & Vital Center ja viihtyisä bistro. Ravintola Therme Meran tarjoilee luovia ja monipuolisia herkkuja kesäisin lounasaikaan ja iltaisin. Päivälippu uima-altaat ja saunamaailma aikuisille 37 €, 3h 29 €.

Etela-Tiroli_Meran__gasse2.jpg

Meranin lumoava vanhakaupunki tarjoaa erilaisia ​​keskiajan ja Belle Époquen rakennuksia, jotka ovat edelleen käytössä - kuten Kurhaus tai Stadttheater. Kaupungin vanhimman kaupunginosan Steinachin, arkaadit ja kujat ovat erityisen tunnelmallisia. Vuosien varrella näihin historiallisiin rakennuksiin on kuitenkin lisätty uusia, moderneja rakennuksia, kuten Therme Meran.

Etela-Tiroli_Meran__Etschin_rantabulevardi.jpg

Etela-Tiroli_Meran_joki.jpg

Jos kaipaat rentoutumista, suosittelemme käyntiä terassipuutarhoissa suoraan Passerilla. Kaupungissa on 18 kilometriä kävelyreittejä ja 16 hehtaaria puistoaluetta, ja se on todellinen "puutarhakaupunki", jossa on keskieurooppalaista charmia. Tätä vaikutelmaa vahvistavat monet palmut, oleanterit, kaktukset ja värikkäät kukkapenkit kaikkialla kaupungissa, jotka viihtyvät vain leudoissa ilmastoissa.

Etela-Tiroli_Meran_sissipatsas.jpg

Keskustasta alkaa lukuisia kävelypolkuja, joita keisarinna Sissi arvosti suuresti vieraillessaan Meranossa. Hänen kunniakseen tehtiin Laaser-marmorista valmistettu patsas.

Meranon vanhimmalle osalle on edelleen tunnusomaista vaikuttavat huvilat, komeat talot ja jugend-ajan monumentit. Puutarhakaupungin monet viheralueet korostavat tätä eleganttia ulkonäköä entisestään. Neljästä portista, jotka aikoinaan veivät historiallisen keskustan kaduille, vain kolme on edelleen olemassa.

Etela-Tiroli_Meran__postisilta.jpg

Jos ylität Passerin Postbrücken yli, näet joitain kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä joen varrella: muun muassa Kurhausin, Gilfschluchtin, Zenobergin ja Pulverturmin. Sitten kävelet 1300-luvun Bozenin portin läpi.

Etela-Tiroli_Meran__gasse1.jpg

Olet jo keskellä vanhaa kaupunkia Laubengassella, joka juontaa juurensa 1700-luvulta. 400 metriä pitkä se muodostaa Etelä-Tirolin pisimmän arkaadin. Täällä keskiaikaisia ​​rakennuksia reunustavat tyylikkäitä kauppoja ja tyylikkäitä, tyypillisiä paikallisia baareja.

Etela-Tiroli_Meran_panimoravintola.jpg

Freiheitsstraßella aivan Kurhausin pääsisäänkäynnin edessä sijaitseva ravintola Forsterbräu Meran on tunnettu maamerkki sekä asukkaille että turisteille perinteisten ruokien ansiosta, joita voi nauttia lounasajasta myöhäiseen iltaan. Jokainen löytää suosikkipaikkansa Forsterbräu Meran -ravintolasta, jossa on valikoima erilaisia ​​tirolilaisia ​​saleja, halleja, olutpuutarha kastanjoiden alla ja ulkoilmaterassi. Ympäri vuoden avoinna olevalle Forsterbräu-ravintolalle on ominaista vieraanvaraisuus ja erinomainen palvelu, joka on täydellisessä harmoniassa kodikkaan tunnelman ja yksityiskohtien huomioimisen kanssa. Jopa 500 ihmistä voi syödä ja juoda samaan aikaan ja joulukuun aikana voit maistella erikoisjouluolutta. Tarjolla on kaikkiaan kahdeksan erilaista hanaolutta mm. Forst V.I.P. Pils, Forst Felsenkeller, Forst Kronen, Forst 1857, Forst Heller Bock  ja Forst 0,0%. Pääpaino on hienossa etelä-tirolilaisessa keittiössä mm. Forst-Teller: porsaanpotkaa, porsaankylkeä, Nürnbergin bratwurstia, knödelin, hapankaalin ja piparjuuren kera 19,80 €, Bauernteller pyttipannu: paahdetut perunat naudanliha-, sipuli- ja lihakastikkeella, pekonikaalisalaatin kanssa. Kevyemmän Välimeren keittiön ystävää hemmotellaan myös tarjoamalla tuoretta kalaa, salaatteja ja pastaruokia.

Etela-Tiroli_Meran_kirkko_aukio.jpg

Laubengasse yhdistää Kornplatzin, jossa markkinat aiemmin pidettiin, ja Pyhän Nikolauksen kirkkoa.

Etela-Tiroli_Meran_kirkko.jpg

1300- ja 1400-luvuilla rakennettu Pyhän Nikolauksen kirkko on yksi Tirolin vanhimmista goottilaisen arkkitehtuurin esimerkeistä. Sen kellotorni on yli 80 metriä korkea ja sitä koristaa peräti seitsemän kelloa.  Meranon vanhin kaupunginosa Steinachin alue alkaa kirkon takaa. Vaikka talot ovatkin nykyaikaisia, katujen järjestely viittaa aina tämän kaupunginosan pitkään historiaan.

Etela-Tiroli_Bozen__Wplatz_lisa.jpg

BOZEN

Bozen (Bolzano ital.) kehittyi keskiajalla - nykyään se on kaupunki Etelä-Tirolissa, jossa italialainen ja saksalainen kulttuuri sekoittuu erityisen intensiivisesti. Kaupunki on pohjoisen ja etelän kohtauspaikka, jossa tyypilliset italialaiset ja saksalaisluonteiset piirteet yhdistyvät toisiinsa. Voit tuntea kontrastit kulkemalla Laubengasse pitkin kohti Waltherplatz aukiota, jonka ympäristö vaihtelee sekä arkkitehtuuriltaan että tunnelmaltaan itävaltalaisesta välimerelliseen. Tämä luo kiehtovan ja poikkeuksellisen kulttuurisen sekoituksen, joka heijastuu ihmisten kielessä, liikennemerkeissä, gastronomiassa ja tietysti kaupungin historiallisissa ja taiteellisissa nähtävyyksissä. Barokki, rokokoo, uusgoottilaisuus, uusromaaninen ja lukuisat jugendtia muistuttavat muodot ovat vain muutamia arkkitehtonisia tyylejä, joita löytyy kaikkialta kaupungista. Lisäksi fasismin aikainen voimakas vaikutus, jonka näkyvin symboli on epäilemättä Voiton muistomerkki, tekee Bozenista paikan, jonka joka kulma näyttää erilaiselta. Vastakohtien sekoitus kuvaa Bozenia ja sen ympäristöä, maiseman vaihtuessa joka kolkassa.

Bolzano ei ole vain Etelä-Tirolin pääkaupunki. Keskeisen sijaintinsa ansiosta karujen, mahtavien Dolomiittien ja mäkisten viinitarhojen välissä kaupunki tarjoaa jännittävän kontrastin katujen hälinän ja luonnon rauhallisuuden välillä. Kahden eri puolensa - toinen pohjoiseurooppalainen ja toinen välimerellisempi - ansiosta Bozen kiehtoo vieraita kaikkialta maailmasta.

Kaupunki osaa hämmästyttää jopa paljon matkustanutta vierailijaa. Bozenissa on paljon nähtävää, koettavaa, maisteltavaa... Bozen yllättää sinut!

Bozen heijastaa taidehistoriallisissa ja kulttuurisissa aarteissaan selvästi taipumusta kohtaamisiin ja kulttuurivaihtoon. Giotton koulun maalaukset ovat rivissä goottilaisten teosten vieressä, kun taas vanhan ja uudemman kaupungin välinen kontrasti kiinnittää välittömästi huomiota arkkitehtuurissa. Talfer-joen kulku merkitsee rajaa.

Jokainen kaupungissa vieraileva huomaa nopeasti ne lukuisat erikoisuudet, jotka syntyvät Keski-Euroopan ja Välimeren alueen kohtaamisesta. Löydä Bozenin taidehistorialliset ja kulttuuriset aarteet: kirkot, monumentit, historialliset kadut, kujat ja aukiot, museot ja linnat.

Etelä-Tiroli ja Bozen kertoo menneisyydestään ja nykyisyydestään aina eri tavoin - monin identiteetin ja monin arkkitehtonisia tyylein, se on matkakohde, josta voi nauttia kaikilla aisteilla tuoksujen, makujen ja melodioiden ansiosta. Esimerkki tästä on herkullinen paikallinen keittiö - makujen ja aitojen tuotteiden kokonaisuus. Esimerkkinä on musiikki kansantansseineen – kokonaisuus joka muodostuu tavoista, puvuista ja väreistä. Alue, jonka tavat ja perinteet ovat täydellisesti sekoittuneet moderniin elämään. Bozen on yksi Alppien alueen suurimmista kaupunkikeskuksista ja kaksikulttuurisen luonteensa vuoksi sitä pidetään tärkeänä kohtauspaikkana saksan ja italiankielisten kulttuuri- ja talousalueiden välillä. Yli 107.000 asukkaan Bozen on Etelä-Tirolin suurin kaupunki.

Etelä-Tirolin provinssin pääkaupunki odottaa vaikuttavia taide- ja kulttuuriaarteita. Historiallinen vanhakaupunki ja erityisesti kaupungin tärkein katu Laubengasse muotoutuivat vuosisatojen ajan Italian ja Saksan väliseksi kauppapaikaksi. Nykyään ne muodostavat kaupungin eloisan ja modernin keskuksen, jossa perinne ja nykyaika yhdistyvät harmonisesti. Shoppailu Etelä-Tirolissa on kokemus. Italialainen muoti, erikoisherkkuja, innovatiivisia ideoita, välimerellistä tunnelmaa yhdistettynä etelätirolilaiseen maanläheisyyteen - tämä vuorovaikutus on ainutlaatuinen.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen.jpg

Bozenin vanha kaupunki on hyvin säilynyt kaupungin sydän. Historiallinen keskusta on kapeista kaduista ja historiallisista rakennuksista koostuva taideteos, jossa perinne ja nykyaika yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla. Osavaltion pääkaupungin viehättävä vanhakaupunki on vaikuttava pienten katujen ja aukioiden verkosto, jota elävöittävät tyypilliset kaupat, ravintolat ja baarit.

Etela-Tiroli_Bozen_gasse_5_L.jpg

LAUBENGASSE

Vanhankaupungin tärkein katu, joka kulkee sen läpi idästä länteen, kaupungintalon aukiolta hedelmätorille. Keskiajan sydän ja myös nykypäivän kaupallinen keskus. Arkadeissa on lukuisia kauppoja, joista osa on perinteisiä, osa moderneja ja hienostuneita. Julkisivut ovat arkkitehtonisesti värikäs kokoelma monimuotoisimpien tyylien elementtejä: erkkeri-ikkunoita, stukkokoristeita, kaikenlaisia ​​koristeita, pääasiassa pastellisävyistä maalausta, eri korkeita pylväikköjä, kaupparakennuksen upea parveke. Huomionarvoinen on vanha raatihuone, joka on nykyään kunnanarkiston kotipaikka, teräväkärkineen ja kauniin freskokoristeineen.

Etela-Tiroli_Bozen_gasse_6_uusi.jpg

Mielenkiintoisia kapeat käytävät rinnakkaisille kaduille. Ne välittävät vaikuttavasti kapeiden ja epätavallisen syvien arkaadeilla varustettujen asuinrakennusten rakenteen ja mitat liikkeineen, varastotiloineen, kellareineen, työpajoineen ja omituisine taloihin. Vieraile kahdessa vanhassa apteekissa "Madonna" ja "Schwarzer Adler" (entistä pidetään pienenä öljyjen, esanssien, tinktuuroiden ja teen museona) sekä Südtiroler Werkstättenin myymälässä.

Etela-Tiroli_Bozen_paaaukio_W_1.jpg

Waltherplatz on Bozenin pääaukio. Se on jalankulkijoille tarkoitettu aukio, jota reunustavat ravintolat ja kahvilat, ja jonka keskellä kohoaa saksalaiselle runoilijalle Walther von der Vogelweidelle (1170-1230)  omistettu uusromaaninen monumentti. Aukion takana kohoavat Etelä-Tirolin vihreät vuoret sekä Bozenin katedraalin torninhuippu. Rentoudu aukion laidalla olevassa kahvilassa ja nauti alueen leppoisasta tunnelmasta. Siellä järjestetään ympäri vuoden monia perinteisiä tapahtumia, kuten kukkamarkkinat ja joulumarkkinat. Aukio tunnetaan symbolina etelätirolilaiselle identiteetille, joka poikkeaa italialaisesta ja trentolaisesta. Aukio toteutettiin vuonna 1808 Baijerin vallan alaisuudessa, ja se nimettiin alun perin Baijerin kuninkaan Maximilianuksen mukaan. Maailmansotien välillä aukio oli jonkin aikaa omistettu Italian kuningas Vittorio Emanuele III:lle.

Etela-Tiroli_Bozen_paaaukio_2_w.jpg

Keskellä on runoilija Walther von der Vogelweiden muistomerkki, jonka vinschgaulainen Heinrich Natter pystytti vuonna 1889. Tämä marmorinen muistomerkki kuvaa runoilijaa, joka seisoo korokkeella leijonaveistosten yläpuolella.

Etela-Tiroli_Bozen_2023_hedelmatori.jpg

OBSTMARKT

Hedelmätori on yksi tunnelmallisimmista ja vilkkaimmista paikoista vanhassa kaupungissa värikkäiden hedelmä- ja vihannesmarkkinoiden sekä kaarevan muotonsa ansiosta. Se on avoinna ympäri vuoden paitsi sunnuntaisin: keväällä on värikkäitä kukkia, kesällä rapeita salaatteja ja tuoreita hedelmiä, syksyllä paahdetaan herkullisia kastanjoita ja talvella se on oikea paikka pysähtyä ja nauttia kuumasta glögistä.  Hedelmätorilla on pitkä historia: Goethe puhui tästä Viktualienmarktista jo Italian-matkallaan vuonna 1786. Historiallinen Torgglhaus on torin kulmalla.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_3.jpg

Laubengassen kulmassa on Neptunus-suihkulähde. Simpukoilla koristeltu pronssinen patsas tunnetaan myös nimellä "Gabelwirt" sen muodon vuoksi. Sen suunnitteli vuonna 1745 Georg Mayr Völsistä. Se valittiin Italian 100 kauneimman kaupunkiveistoksen joukkoon.

Etela-Tiroli_Bozen_gassen_2.jpg

Kadun kulmassa vastapäätä muistuttaa laatta entisestä "Sonnenwirt"-majatalosta, jossa yöpyivät 1783-1790 muun muassa Johann Wolfgang Goethe, keisari Josef II sekä saksalainen filosofi ja runoilija Johann Gottfried Herder. Italialaisten fasistien hyökkäys 24.41921 kansallispukuisia messuparaatissa olevia etelätirolilaisia vastaan huipentui väkivaltaan hedelmämarkkinoilla ja johti Bozenin verisunnuntaihin.

Etela-Tiroli_Bozen_gasse_4_Dr.jpg

Dr.-Joseph-Streiter-Gasse kantaa runoilijan, oikeustutkijan ja Bozenin pormestarin nimeä 1800-luvun jälkipuoliskolla ja sen sijainti Laubengassen rinnalla vastaa entisen keskiaikaisen kaupungin pohjoista vallihautaa. Sisäänkäynti kadulle on yksi vanhan kaupungin viehättävimmistä kulmista, varsinkin kesällä. Entisen kalamarkkinoiden marmoripenkeillä on nyt alkuperäinen katupubi. Ainutlaatuista tunnelmaa luovat myös viereiset kaupat ja baarit. Kaksi terävää kaarta antavat kujalle keskiaikaisen luonteen.

Etela-Tiroli_Bozen_paaaukio_dom_1.jpg

BOZENIN TUOMIOKIRKKO

Bozenin katedraali on Bozen-Brixenin hiippakunnan katedraali. Ainutlaatuinen yhdistelmä roomaanista ja goottilaista arkkitehtuuria tekee Bolzanon katedraalista yhden kiehtovimmista nähtävyyksistä kaupungin keskiaikaisessa keskustassa. Kirkolla on hätkähdyttävä katto kultaisista ja vihreistä laatoista sekä tornissa filigraanikoristeet. Marian taivaaseen astumisen tuomikirkossa on varhaiskristillisen basilikan jäänteet 500-600 luvulta, jälkiä korkeasta keskiajasta ja romaanisesta tyylistä (1180). Noin sata vuotta myöhemmin aloitettiin uuden vaikuttavan rakennuksen rakennustyömaa (valmistui noin 1420). Goottilainen kirkkorakennus on synteesi langobardien ja schwaabien ammattitaitoisten työntekijöiden työstä. Kirkon torni kohoaa 65 metrin korkeuteen harjakivineen hiekkakivitorneineen. Sen rakensi schwaabilainen arkkitehti Hans Lutz von Schussenried vuosina 1501–1519. Katsele katedraalin korkeaa tornia ja ihastele sen kauniita pilareita ja koristeita.

Etela-Tiroli_Bozen_paaaukio_dom_2.jpg

Astu sisään kirkkoon koristeellisesta Leitacher Törlin portista, joka avautuu aukiolle. Portti on koristeltu kuvilla, joissa viinitilan työntekijät ovat pukeutuneet perinteisiin Bozenilaisiin asuihin. Astu sisään ja tutustu kirkon tilavaan kolmilaivaiseen sisätilaan ihastellen katedraalin kaunista holvikattoa. Freskot esittävät pyhiinvaeltajaa, ristillä riippuvaa Kristusta ja monia muita raamatullisia tapahtumia. Ihaile koristeellista myöhäisgoottilaista saarnastuolia, jonka reliefit esittävät kristillisen kirkon 4 isää: Pyhä Augustinus, Pyhä Hieronymus, Pyhä Gregorius Suuri ja Pyhä Ambroseus. Kirkossa on näkemisen arvoisia myös ristiinnaulitsemisen fresko, romaaninen leijonaportaali ja barokkityylinen armonkappeli.

Bozenin katedraalin aarrekammio Domshatzkammer sisältää yhden Tirolin alueen laajimmista barokkikirkkokokoelmista. Se esittelee kirkon keskiaikaisten ja barokkityylisten esineiden kokoelman. Kokoelman komeimpia esineitä ovat puhtaat kulta- ja hopeapatsaat 1700-luvulta, ylelliset seremoniakaavut ja renessanssinaikaiset raamatut. Tutustu kaupungin historiaan ja katedraalin merkitykseen tässä kiehtovassa näyttelyssä. Bozenin katedraali kohoaa aivan Waltherplatz aukion vieressä ja on avoinna maanantaista lauantaihin klo 10-12 ja 14-17. Dom Schatzkammer puolestaan ​​on avoinna tiistaista lauantaihin klo 10-12.

Etela-Tiroli_Bozen_jaamiesmuseo1.jpg

ETELÄ-TIROLIN ARGEOLOGIAN MUSEO

Tässä museossa pääset näkemään yhden maailman tunnetuimmista muumioista ja tutustut sen historiaan. Museo on omistettu kokonaan jäämies Ötzille, joka on yksi maailman vanhimmista muumioista. Ötzin jäätynyt ruumis on yli 5300 vuotta vanha, ja se löydettiin Alpeilta Schnalstalin jäätiköltä vaatteineen ja varusteineen vuonna 1991. Kolmessa kerroksessa sijaitsevassa museossa on esillä muun muassa Ötzin viereltä löytyneitä vaatteita ja aseita. Monipuoliset varusteet ja vaatteet on kunnostettu huolella ja saavat yleisön ihmettelemään kivikauden ihmisten taitoja. Pohjakerroksessa esitellään sitä, miten Ötzin löytämistä käsiteltiin mediassa.

Ensimmäisessä kerroksessa on esillä Ötzin esineistöä, kuten vuohennahkaiset säärystimet, karhunnahkainen hattu, ruohosta ja peurannahasta valmistetut jalkineet, nahkainen lannevaate, tikari, nuolenkärkiä ja kuparikirves. Esineet antavat meille lisätietoa siitä, millaista kuparikauden elämä oli. Tässä kerroksessa pääset näkemään myös Ötzin omin silmin. Voit tarkastella muumioitunutta ruumista jäähdytetyn kammion ikkunan läpi. Ruumista säilytetään -6 asteen lämpötilassa tarkoin säädellyssä ilmankosteudessa. Olosuhteet vastaavat Schnalstalin jäätikön olosuhteita, jolta Ötzi löydettiin. Ötzin ruumis on muumioitunut luonnollisesti, toisin kuin ihmisen käsittelemät Egyptin muumiot. Toisessa kerroksessa esitellään muumiota koskevaa tutkimusta 25 vuoden ajalta. Esillä on tietoa Ötzin elintavoista, terveydentilasta ja mahdollisesta kuolinsyystä. Museon ylimmässä kerroksessa on vaihtuvia arkeologisia näyttelyitä. Avoinna ti-su klo 10.00 – 18.00. Aikuiset 13 €, eläkeläiset 10 €.

Etela-Tiroli_Bozen_kaupunginmuseo.jpg

STADTMUSEUM

Etelä-Tirolin vanhimmassa museossa on arvokas kokoelma arkeologisia löytöjä, todisteita keskiaikaisesta, goottilaisesta ja barokin taiteesta sekä perinteisiä pukuja 1800-luvulta ja esineitä tirolilaisesta kansankulttuurista. Bozenin kaupunginmuseo esittelee osan kokoelmistaan ​​kuudessa huoneessa ensimmäisessä kerroksessa ja tornissa. Esillä on noin 200 teosta (800.-1900-luvuilla): stukkotöitä, freskon fragmentteja, puualttareita ja patsaita, öljymaalauksia, kultasepän töitä, uuneja ja kiuaslaattoja, perinteisiä pukuja, grafiikkaa.

Etela-Tiroli_Bozen_luonnonhistorianmuseo.jpg

LUONNONHISTORIAN MUSEO

Etelä-Tirolin luonnonhistoriallinen museo esittelee Etelä-Tirolin maiseman ja luonnon historiaa keisari Maximilian I:n entisessä toimistorakennuksessa, jonka kokonaispinta-ala on noin 1000 m². Näyttely on matka ajassa. Pysyvä näyttely esittelee Etelä-Tirolin maisemien alkuperää ja nykyistä ilmettä, jota havainnollistetaan valituilla esimerkeillä. Mallit, dioraamat, ja multimedia-asemat tarjoavat näkemyksiä Etelä-Tirolin geologisesta historiasta, elinympäristöjen muodostumisesta ja kehityksestä näyttelyitä. Erikoisuutena on 9000 litran koralliriutta-akvaario ja suuri Nautilus-akvaario, jotka edustavat nykyistä Etelä-Tirolin aluetta Alppien muodostuessa Tethysiin (kuten Dolomiittien kalkkikiviriutat). Erikoisnäyttelyt keskittyvät geologiaan, kasvistoon ja eläimistöön sekä paikallisten ja kansainvälisten luontokuvaajien valokuviin.

Etela-Tiroli_Bozen_koysirata_ylos_panoraama_kaupunki.jpg

Etela-Tiroli_Bozen_koysirata_1.jpg

RITTNER KÖYSIRATA & RITTNERBAHN

4560 metriä pitkä Rittner köysirata vie korkealle tasangolle jopa 35 matkustajaa 4 minuutin välein vain 12 minuutissa. Korkeuseroa 950 m. Pääset ihailemaan Bozenin kaupungin upeaa panoraamaa ylhäältä. Laakson ala-asema sijaitsee Bozenissa osoitteessa Rittner Straße 12, ja sinne pääsee kävellen rautatieasemalta noin 10 minuutissa.

Etela-Tiroli_Bozen_koysirata_2.jpg

Etela-Tiroli_Bozen_koysirata_ylhaalla_maapyramiidit_1.jpg

RITTENIN TASANKO

Rittenin korkea tasango noin 16 km:n päässä Bozenin kaupungista ja 1000 metriä merenpinnan yläpuolella. Eisack- ja Talfer-jokien välissä. Talvisin leudon ilmastonsa ja kesällä raikkautensa Ritten on ollut kesälomailijoiden kohde 1900-luvun alusta lähtien, jolloin rakennettiin rautatie, jonka ansiosta monet silloiset lomailijat saivat viettää lomansa Rittenillä. Retkiparatiisina alue tarjoaa lukuisia helposti saavutettavia vaellusreittejä tasaisilla ja vuoristoisilla alueilla. Koko maisema, joka samalla osaa hämmästyttää kokeneimmatkin retkeilijät, houkuttelee kaikkien huomion tämän luonnollisen parvekkeen ansiosta, jolta on näkymät yhdelle Dolomiittien, tärkeän luonnonperinnön, kauneinmista panoraamista. Tärkeimpiä luonnonnähtävyyksiä ovat Rittner-maapyramidit: ainutlaatuiset geologiset muodostumat, joiden päällä lepäävät kivikappaleet ja jotka muodostuivat säävaikutusten, kuten veden ja tuulen, aiheuttaman eroosion jälkeen. Tämä ilmiö on yksi kiehtovimmista esimerkeistä luonnon hitaasta ja progressiivisesta kehityksestä. Voit nähdä ensimmäisen osan maapyramideista, kun saavut korkealle tasangolle modernilla Rittner-köysiradalla joka kuljettaa matkustajat suoraan huipulle noin 12 minuutissa. Silmillemme esitetty maisema siirtyy vähitellen pois Bolzanon kaupungista ja johdattaa meidät koko korkean tasangon vihreään maailmaan.

Materiaali, josta maapyramidit ovat syntyneet, on noin 25 000 vuotta vanhaa. Maapyramidit koostuvat kartiomaisista savikasoista ja niiden päällä olevista lohkareista ja muodostavat usein outoja maisemamuotoja. Ne voivat syntyä maaperässä myöhäisen jääkauden moreenisavesta, joka on jäänyt tänne Rittenille Eisacktalin pääjäätikköstä ja joistakin paikallisista sivujäätiköistä. Nämä maaperät ovat kuivuessaan kivikovia, kun taas sateella ne pehmenevät massaksi ja liukuvat pois muodostaen 10–15 metriä korkeita kallioita. Jatkuvat sateet huuhtoavat nämä rinteet pois, mutta kun kivet makasivat pehmeämmässä maamateriaalissa, näiden kivien alla oleva savi on suojassa sateelta ja koska sää kuluttaa edelleen ympäröivää materiaalia, majesteettiset maapyramidit kasvavat ulos maasta. Ei myöskään ole mahdollista määrittää tarkasti, kuinka vanha maapyramidi on tai voi tulla. Varmaa on kuitenkin se, että suurimmat ja kauneimmat pyramidit voivat muodostua jopa tuhansien vuosien aikana. Maapyramidi on ohi hyvin nopeasti, kun huippukivi putoaa pyramidin huipulta: Näin materiaali altistuu sateelle ilman suojaa ja pylväs pienenee jokaisen sateen myötä. Ja vaikka yksi maapyramidi katoaa tämän prosessin seurauksena, seuraavaa luodaan jo ylemmäs rinnettä.

Etela-Tiroli_Bozen_Rittenin_junanrata_2.jpg

Voit jatkaa historiallisella kaperaiteisella Rittnerbahnilla, joka lähtee vuoristoaseman välittömästä läheisyydestä. Rittner Bahn on sveitsiläiseen malliin perustuva sähkökäyttöinen vuoristorautatie, joka valmistui 1907 Belle Epoquen aikaan, jolloin haluttiin avata vuoret varakkaille turisteille. Vuosikymmenten aikana tämän rautatien rakentaminen on kuitenkin osoittautunut onnenpotkuksi myös Rittnerin asukkaille itselleen. Kapearaiteinen rautatie, joka on nykyään viimeinen laatuaan koko Etelä-Tirolissa, yhdistää nykyään Oberbozenin, Wolfsgrubenin, Lichtensternin ja Klobensteinin kylät toisiinsa. Jotkut vuorot ajat Maria Himmelfahrtiin asti, jossa on historiallisia ja nykyaikaisempia kiskovaunuja.

Etela-Tiroli_Bozen_Rittenin_junanrata_1.jpg

Ajomatka on ehdottomasti sen arvoinen, jo pelkästään 6,6 km reitiltä avautuvien henkeäsalpaavien Dolomiittien näkymien vuoksi. Asemilta on myös lukuisia vaellusreittejä unohtumattomille retkille maaseudulle!

Etela-Tiroli_Bozen_Rittenin_ylabozen.jpg

Oberbozen sijaitsee perinteisten kesälomakohteiden solmukohdassa 1221 metriä merenpinnan yläpuolella ja tekee vaikutuksen vehreällä kyläkeskuksellaan ja lähialueen lukemattomilla retkikohteilla. 1200-luvun lopulta peräisin oleva St. Georgs- und Jakobs-Kirche on näkemisen arvoinen. Täällä voi ihailla kauniita seinämaalauksia, kuten Kristus tuomarina evankelistan symboleilla. Kylässä on elintarvike kauppa, ravintola ja kahvila. Kylän keskustassa sijaitsevalta köysirata-asemalta polku nro 23 johtaa maapyramideille aivan Oberbozenin alapuolella.

Etela-Tiroli_Bozen_Rittenin_junanrata_3_maisemat.jpg

Klobenstein on 1154 metriä merenpinnan yläpuolella, ja se on Rittenin kunnan keskus. Keskustasta, jossa on Pyhän Antoniuksen kirkko, kauppoja, kahviloita ja matkailutoimiston infotoimisto, ei ole kaukana kauneimmista Rittner-kävelykaduista ja retkeilyreiteistä. Klobensteinissa sijaitsee myös Ritten Arena laajalla urheiluvalikoimallaan ja historiallisen Rittnerin kapearaiteisen rautatien päätepiste. Ehkä se johtuu kesälomaperinteestä, ehkä vuosisatojen matkailukokemuksesta, että Ritten on pysynyt pienenä ostoskokemuksena. Täällä on tarjolla kaikki päivittäiset tuotteet, Etelä-Tirolin tuotteet, italialaiset ja kansainväliset merkkituotteet sekä tyypillisiä paikallisia tuotteita. Ja siisteissä pienissä erikoisliikkeissä, viikkomarkkinoilla ja tietysti perinteisillä maanviljelijämarkkinoilla.

Täällä, koskemattoman luonnonmaiseman sydämessä, aktiiviset lomailijat voivat todella päästää höyryä maastopyörällä tai kävellen. Erityisen suosittu vaellus on seuraava: Klobensteinista maapyramideille ja edelleen pieneen Maria Saalin pyhiinvaelluskirkkoon, nousemalla polkua vanhaan kylpyläkaupunkiin "Bad Siess" ja sitten takaisin Klobensteiniin laajoja mänty- ja lehtikuusimetsiä kulkevia polkuja pitkin.

Jo Sigmund Freud arvosti  tämän alueen kauneutta ja kirjoitti kuuluisan teoksensa "Totem und Tabu" täällä korkealla tasangolla. Hänen mukaansa on nimetty 7,3 km pitkä patikointireitti, joka vie noin 1,5-2 tuntia Oberbozenista Lichtensternin kautta Klobensteiniin - tai päinvastoin. Varsinkin kesällä, kun lämpötila Bozenin laaksossa kohoaa merkittävästi, ilma täällä Rittnerin korkealla tasangolla on miellyttävän raikas. Yksittäisiä, osittain vanhoja ja kauniita taloja reunustavat polkua ja luonto näyttää itsensä kaikessa yltäkylläisyydessään kypsien seljanmarjojen, vadelmien ja aprikoosien kanssa. Reitin yksittäiset 13 penkkiä kutsuvat sinut tauolle - mukaan lukien panoraamanäkymät Dolomiiteille. Schlern ja Rosengarten ovat edessämme, voimme erottaa Santnerspitzen, Euringerspitzen ja Rosengartenspitzen huiput.

Etela-Tiroli_Bozen_mehilaismuseo_1_talo.jpg

Etela-Tiroli_Bozen_mehilaismuseo_5_nayttelysali2.jpg

MEHILÄISHOIDON MUSEO

Plattner Hof on 600 vuotta vanha maatila Wolfsgrubenissa. Tila mainittiin ensimmäisen kerran vuonna 1406. Se on harvinainen maatila, jossa yhdistyvät asuintilat ja navettaosa. Plattnerhofin tilalla luonnonystävät voivat kokea kaiken mehiläisiin ja hunajaan liittyvän.

Etela-Tiroli_Bozen_mehilaismuseo_4_nayttelysali.jpg

Mehiläishoidon historiaa ja kehitystä esitellään idyllisessä ympäristössä vanhoilla esineillä, kuten mehiläispesillä, hunajapuristimilla ja vahapuristimilla. Talon navettaosassa voit oppia kaiken mehiläisistä ja hunajan tuotannosta Etelä-Tirolin mehiläishoidon suurimman kokoelman pohjalta.

Etela-Tiroli_Bozen_mehilaismuseo_2_puutarha.jpg

Ulkoalueella, jossa on upea mökkipuutarha, oppipolku historiallisine mehiläishoitoineen ja kiinnostavine tietoineen, joka selittää maailmaa mehiläisten näkökulmasta vie sinut maalaukselliselle Ambrosius-kukkulalle, joka on aivan erityinen näköalapaikka pienelle tauon pitämiselle.

Etela-Tiroli_Bozen_mehilaismuseo_3_sisastube.jpg

Ulkoalueen lisäksi sisällä odottavat Plattner Hofin historialliset huoneet käytävällä, ruokailuhuoneella, savukeittiöllä ja viihtyisällä tuvalla.

Etela-Tiroli_Bozen_mehilaismuseo_6_shoppi.jpg

Retken päättää käynti myymälässä: luomuhunaja, hillot, siitepöly tai mehiläisvahasaippuat ovat hyviä matkamuistoja. Yhdessä Oberbozenin alapuolella sijaitsevan Katzenbachin laakson maapyramidien kanssa tämä on kohde, jota sinun ei pidä missata!

Etela-Tiroli_Bozen_viini_4_ulkomaistelu.jpg

BOZENIN VIINIT

Provinssin pääkaupunki ja viininviljely liittyvät läheisesti toisiinsa: hedelmälliset viinitarhat ulottuvat kaupungin keskustaan ​​ja viihtyvät upeasti Bozenin altaan ympärillä olevilla aurinkoisilla rinteillä ja kukkuloilla. Viiniä on aina viljelty ja myyty tällä alueella. Sen alkuperäiset lajikkeet, eli kaksi talon viiniä, ovat tehneet Bozenista kansainvälisesti tunnetuksi: herkän hedelmäinen St. Magdalener sekä tumma ja samettinen Lagrein.

Lagrein on itse asiassa yksi tärkeimmistä Alto Adigen alkuperäisistä rypälelajikkeista jota viljellään vain Etelä-Tirolissa, ja sille on ominaista voimakas ja tumma rubiininpunainen väri. Hedelmäinen metsämarjoilla ja kypsillä kirsikoilla, kukkainen orvokkeilla, voimakas maku hieman happamilla vivahteilla, Lagrein sopii riistaruokien, tumman lihan ja kovan juuston kanssa. Suositeltu sijainti on hiekalla, soralla ja Bozner-porfyyrillä, syvällä, lämpimissä paikoissa jopa 300 m merenpinnan yläpuolella. Tunnettuja viinitiloja Bozenein Ortsteil Griesin alueella mm. Abtei Muri-Gries, Glögglhof, Perlhof jne. Viintilojen opastettuja kierroksia 15-20 € henkilö.

Etela-Tiroli_Bozen_viini_1.jpg

St. Magdalenera sitä vastoin kasvatetaan perinteisesti Bozenin pohjoispuolella olevilla auringonpaisteilla kukkuloilla. Tämä yhdessä pienen Lagreinin osuuden kanssa, joka yhdistyy harmonisesti Vernatsch-rypäleen kanssa, antaa viinille intensiivisen ja täyteläisen maun. Tälle viinille on ominaista kirkas väri rubiininpunaisesta granaatti/tumma purppuraan ja hedelmäinen aromi. Kevyt, harmoninen ja jäsennelty maku sopii erityisen hyvin kevyen antipastin, punaisen lihan ja tuorejuuston kanssa.

Kuten vanha sanonta kuuluu, "Venetsia kelluu veden päällä ja Bolzano viinin päällä". Jalo pisara säilytetään monien perinteisten Bozenin viinitilojen tynnyreissä. Lukuisat nähtävyydet ovat todisteena tästä viiniperinteestä.

Etela-Tiroli_Bozen_viini_3_maistelu.jpg

Monipuoliset viinit vaativat paljon vaivaa. 5000 viininviljelijäperheen työn ansiosta historiallisilla tiloilla, nykyaikaisten viinitilojen ja johdonmukaisesti kestävän laatufilosofian ansiosta Etelä-Tirolin vuoristoviinit, valkoiset ja punaiset, ovat nousseet maailman haluttujen alkuperäviinien sarjaan. Hedelmäinen Pinot Blanc, hedelmäinen Vernatsch tai raikas, raikas Sauvignon: Minkä viinin haluaisit? Italian viinioppaassa etelätirolilaiset viinit ovat edelleen huippua.

Etela-Tiroli_Bozen_ruokaerikoisuudet.jpg

Kuten muillakin alueilla, Bolzano erottuu kulinaarisesti, viinin ja gastronomian osalta. Välimeren keittiön valikoima kohtaa todellisen tirolilaisen perinteen kokkareruokillaan, Schlutzernilla, hirvigulassilla tai savustettu kaalilla, myös jokien tai lampien makean veden kalat. Parsa Bozen-kastikkeella: parsat keitetään voin ja mahdollisesti myös valkoviinin kanssa. Bozen-kastike valmistetaan kovaksi keitetyistä ja hienonnetuista munankeltuaisista ja valmistetaan etikasta ja sinapista.

Ei vierailua Etelä-Tiroliin ilman, että olet maistanut tyypillisiä jälkiruokia: Strudel, Kaiserschmarren, suklaakakku, rahkajuusto tai kermakakut ja rullat. Speck ja tuoreet hedelmät ovat aina olleet osa etelätirolilaista ruokavaliota. Kastanjasydämet keksi vuonna 1948 silloin 14-vuotias kondiittorin oppipoika Ivo Moschén Bozenista. Se on kastanjasoseesta, sokerista, kermasta ja tummasta kastanjasta valmistettu makeinen. Nykyään ne ovat syksyn klassikoita ja niitä myydään monissa konditorialiikkeissä. Bolzanossa on paljon ravintoloita ja majataloja perheyrityksistä Michelin-tähden ravintoloihin.


Lisäksi kylästä on mahdollista lähteä paikallisen matkatoimiston päiväretkille. Niiden 2023 hinnat selviää kesällä.

3.7_Zillertal_patikointimatka_2021_Gardajarven_retki.jpg

TI & KE PÄIVÄRETKI: GARDAJÄRVI: MALCECINE & LIMONA

Klo 08.30 lähtö Kastelruth - Rovereto - Gardajärven länsirannalla Riva ja Limone 2,5 tuntia. Laivamatka Gardajärven yli (ei sis.hintaan) Gardan itärannalle Malcecineen jossa 2 tuntia aikaa. Toblino -Trient. Takaisin Kastelruth klo 18. 2023 hinnat selviää kesällä.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_paivaretki_DOLOMIITTIEN_KIERROS.jpg

TO PÄIVÄRETKI: SUURI DOLOMIITTIEN KIERROS & CORTINA DŽAMPEZZO

Klo 08.35 lähtö Kastelruth - Val de Gardena - Sellajoch 2240 m - Pordojoch 2239 m – Falzageropass 2117. Joka solassa 15 min. valokuvaus pysähdys. Cortina dŽAmpezzo lounastauko. Misurina see  - Drei Zinnen -Höhlensteintal. Brunecki kahvitauko. Takaisin Kastelruth klo 18. 2023 hinnat selviää kesällä.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_paivaretki_VENETSIA.jpg

TO PÄIVÄRETKI: VENETSIA

Klo 06.00 lähtö Kastelruth - Bozen - Verona missä kahvitauko. Veneellä Venetsian Markuksen aukiolle. 6 tuntia vapaata aikaa ihastella Venetsian palatseja ja kirkkoja. Laivalipun hinta ei ole matkan hinnassa. Takaisin Kastelruth klo 20. 2023 hinnat selviää kesällä.


MAJOITUS KASTELRUTHISSA

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_hotelli_1.jpg

KASTELRUTH: PENSION-GARNI** 10 yötä aamiaisella

Pieni perheomisteinen pension-garni sijaitsee erittäin hiljaisella ja aurinkoisella panoraamapaikalla viehättävän Kastelruthin kylän yläpuolella. Keskeinen sijainti, ainutlaatuinen panoraamanäkymä Dolomiiteille ja lämmin perhetunnelma tekevät lomastasi unohtumattoman. Mukavasti sisustetuista huoneista on henkeäsalpaavat näkymät Dolomiiteille ja ainutlaatuiselle Schlernmassivin vuoristoalueelle sekä runsas ja monipuolinen buffetaamiainen. Keskeisen sijaintinsa ansiosta garni on ihanteellinen lähtökohta retkille ja kaikenlaisille aktiviteeteille. Kylän keskustaan ​​lukuisine kahviloineen, ravintoloineen, pizzerioineen ja kauppoineen on muutaman minuutin / 200 metrin kävelymatka. Keskeinen sijainti kylän keskustan yläpuolella takaa täydelliset julkisen liikenteen yhteydet, bussipysäkille 350 metrin päässä pääsee muutamassa minuutissa. Sieltä bussit vievät sinut lyhyin väliajoin Seiser Almin köysiradan ala-asemalle ja lähikyliin Dolomiiteilla.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_hotelli_2.jpg

Seikkailuntäyteisen päivän jälkeen voit rentoutua aurinkoisessa puutarhassa ja nauttia auringosta. Voit päättää illan kodikkaassa loungessa, jossa on talon baari. Lähellä on lukuisia kahviloita, ravintoloita, pizzerioita ja kauppoja. Talon kodikkaan ilmapiirin, lämmön ja vieraanvaraisuuden ansiosta tunnet olosi kotoisaksi. Emäntä Helga tervehtii sinua aina hymyillen ja täyttää kaikki toiveesi.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_hotelli_3_aamiainen.jpg

Runsas aamiainen antaa sinulle täydellisen alun päivälle. Löydät mielikuvituksellisen, monipuolisen runsaan aamiaisen. Joka päivä voit valita eri sämpylöistä ja leivistä, mysliä, mehua, jogurttia, tuoretta hedelmäsalaattia, hilloja, hunajaa, Nutellaa, onnellisten kanojen munia, erilaisia ​​tuoremakkaroita, kinkkua ja juustoa sekä kahvia ja erilaisia ​​teelaatuja. Pienenä lisänä löydät myös emännän itsensä leipomia kotitekoisia kakkuja. Voit siis aloittaa päivän energisesti.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_hotelli_4_huoneet.jpg

Miellyttävät huoneet parvekkeella ja panoraamanäkymällä takaavat rentouttavan oleskelun Dolomiittien alueella. Kaikissa tilavissa ja muvasti sisustetuissa huoneissa on satelliitti-tv, maksuton wifi, parveke ja upeat näkymät Dolomiittien henkeäsalpaaville vuorille. Kylpyhuoneissa on suihku, kylpyamme, wc ja pesuallas. Kaikissa huoneissa on tallelokero ja pieni oleskelualue, jossa on pöytä ja tuolit. Yhdessä 1hh:lla oma kylpyhuone. Kahdella muulla yhden hengen huoneella on yhteinen kylpyhuone.


MATKAOHJELMA ETELÄ-TIROLI DOLOMIITIT KASTELRUTH 2023

Ohjelmaan tulee vielä lisäyksiä: konserttteja, tirolilais-iltoja kunhan tapahtumat selviävät huhtikuun lopussa!

7.7 PERJANTAI

Klo 08.45 kokoontuminen Helsingin lentoasemalla lähtöaulassa Ryanairin lähtöselvityksen luona. Klo 10.40 Ryanairin lento Milano-Bergamon lähtee. Kone laskeutuu Milano-Bergamon lentokentälle klo 12.50. Ennen bussimme lähtöä lounas-/ eväsostotauko läheisessä isossa Orion ostoskeskuksessa. Kuljetus Kastelruthiin. Bussissa on wc. Sisään kirjoittautuminen hotelliin Kastelruthin keskustassa klo 20 aikoihin.

8.7 LAUANTAI

Aamiainen. Klo 09 lähtö bussilla Völs am Schlern ja Pröselsin linnalle. Saksaksi opastettu linnakierros 9 €. (engl.audioguide). Palaamme bussilla Kasteruuthiin klo 13.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Kyla_alakyla_panoraama.jpg

Klo 15 iltapäivän helppo patikointi Kastelruth – St. Oswald – Kastelruth. 3h 28 min /11,27 km / 528 m max 1095 m.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_Kyla_alakyla_patikointireitti_puu.jpg

Retkellä Pregelsin yrttitarha, St. Oswaldin kylä ja kirkko, Tschötscherhofin majatalo ja pienviljelijöiden museo.

9.7 SUNNUNTAI

Aamiainen. Klo 9 lähdemme matkanjohtajan johdolla turistitoimistoon, mistä saa ostettua alueen retkeilykartan. Teemme kävelylenkin Kastelruthin kirkolta Ristitietä Kofel Golgatalle jossa ihailemme ristejä, Kofelin Pyhän Antoniuksen kappelia ja 6 muuta kappeleita sekä keisari Frans Josephin juhlalähdettä.  Tutustumme Kastelruthin kansallispukumuseoon ja käymme Kastelruther Spatzenin näyttelyssä. Puolen päivän aikoihin nousemme tuolihissillä (9,8 €) 1500 metrin korkeudella olevalle Marinzenin vuoristoniitylle. Tai voit patikoida ylös hiukan kuntoa vaativa 2 tunnin vaellusreittiä, joka alkaa Marinzen-tuolihissin laaksoaseman takaa ja johtaa rehevien niittyjen ja metsien läpi Marinzen Almille. Ihailemme maisemia Marinzenhütten terassilla kahvitauko pitäen. 

Kansantanssiryhmän Marinzen-festivaali 10:00 - 17:00. Musiikki, tanssi ja viihde ovat unohtumaton kokemus, ja vierailijat voivat nauttia paikallisista herkuista. Kansantanssiryhmä Kastelruth on ammattitanssijaryhmä, joka esittää perinteisiä etelätirolilaisia ​​kansantansseja. Esitykset ovat aina erittäin vaikuttavia ja houkuttelevat paljon yleisöä. Tanssien lisäksi tarjolla on myös livebändin soittamaa musiikkia. Lisäksi vieraita hemmotellaan alueen herkuilla. Festivaali on loistava tilaisuus tutustua paikalliseen kulttuuriin ja perinteisiin.

Patikointi vaellusreittiä nro 9 seuraten Schafstall Hütten välipala-asemalle leppoisasti 15 minuutissa. Leppoisa patikointi jatkuu kuuluisien Seiser Almin noitien jalanjälkiä mystisille noitatuoleille. Patikoimme alas Wasserebenen urheilukentälle ja sieltä takaisin Kastelruthin kylään. Reitti 3 h / 8 km, korkeusero 452 m, max. 1503 m. korkeudella.

10.7 MAANANTAI

Aamiainen. Klo 08.30 lähdemme bussilla Seis am Schlernin, josta matkaamme 4,3 km Seiseralmbahnilla (aikuiset >16,00, eläkeläiset >14 €) 1 800 metriin korkeudella olevalle Compatschin vuoristoasemalle. Edessämme avautuu Seiser Almin niityt. Rento helppo ympyräpatikointi (2h 36 min, 10,97 km, korkeusero 413 m, max 2173 m korkeudelle) Puflatschin ympäri johtaa upeisiin paikkoihin ja ainutlaatuisiin näköalapaikkoihin: Puflatsch-köysirata (8 €) vie 2119 metrin korkeuteen. Tasainen nousu metsän ja niittyjen läpi vie Tschötsch Almin ohi 2100 metrin korkeudessa sijaitsevaan Puflatsch-vuoristoravintolaan. Jatkamme kukkaisten niittyjen ja nummien läpi Fillner Kreuzin ja Engelrast näköalapaikoille. Käymme Puflatschin korkeimmassa kohdassa lähes 2200 metrin korkeudessa. Vain muutaman askeleen päässä on Hexenbänke. -noitatuoli. Noitapenkkien takana patikoitsijaa odottaa Gollerkreuzin näköalapaikka. Melko lyhyen tasaisen lenkin jälkeen alkaa laskeutuminen Arnika Hüttelle (2062 m). Josta takaisin Compatschin vuoristoasemalle. Ehkäpä jatkamme vielä 3,8 km 1 tunnin kevyen patikointia kiemurtelevaa tietä miellyttävässä nousussa (2250 m.) maalauksellisen alppiniityn läpi maalaismaiseen Edelweißhütteen, joka sijaitsee Goldknob-lammen rannalla. Pidämme lounastauon perinteisen etelätirolilaisen keittiön herkkujen ääressä. Paluumatka Edelweißhütteltä samaa reittiä kestää 50 min. Compatschin vuoristoasemalta palaamme bussilla Kastelruthiin.

Kastelruthin kylän aukiolla klo 16:30 - 20:00 Knödelifestivaali.

7.7_Etela-Tiroli_2023_Dolomiitit_patikointimatka_lahilinna_T_2.jpg

11.7 TIISTAI

Aamiainen. Klo 09.00 bussilla Waidbruckin kylään josta patikoimme 15 minuuttia keskiaikaista polkua ylös Trostburgin linnaan joka on yksi Etelä-Tirolin suurimmista ja upeimmista linnoituskomplekseista. Linnamuseon saksaksi opastettu 45 minuutin kierros aikuiset 8 €, eläkeläiset 6 €. Waidbruckista jatkamme yhteen Eisacktalin laakson merkittävimmistä nähtävyyksistä Neustiftin augustiiniläisluostariin, joka on Tirolin suurin luostarikompleksi. Luostarikierroksella pääset luostarin tärkeimpiin historiallisiin tiloihin (museo ja puutarha ilman opastusta omatoimisesti 12 €). Viinitarhakierros viininmaistelulla klo 16.00 / 20 € sis. 90 minuutin kierroksen ja 4 luostarin oman viinin maistelun leipätikkujen kera. Varattava etukäteen! Poikkeamme myös ostoksilla luostarin kaupassa. Voimme palumatkalla käydä vielä ihastelemassa Brixenin kaupungin keskustaa. Klo 09:00 - 19:00 Kastelruthin käsityömarkkinat "Mertigmorkt"

Klo 13:00 - 14:30 Alppitorvien puhaltajat Edlweiss Hüttellä. Perinteiset alppitorvien puhaltajat soittavat Edlweiss Hüttellä. Kastelruthin iltashoppailu klo 20.30 -22.30. Kylän kauppiaat kutsuvat tutustumaan kauppoihinsa iltaostoksien merkeissä.

12.7 KESKIVIIKKO

Aamiainen. Klo 08.30 lähdemme bussilla Bozeniin Etelä-Tirolin pääkaupunkiin. Rittenin hissin ala-asemalta. nousemme 12 minuutissa ylös Rittenin tasangolle 1000 metrin korkeuteen Ober-Bozenin kylään, josta jatkamme Ritternbahnin junalla 6 km. Käymme välillä tutustumassa radan varrella olevaan Mehiläisten kasvatusmuseoon. Jatkamme junalla Klobensteiniin, jossa pidämme lounastauon. Patikoimme maisemia ihaillen Sigmund Freudin 7,3 km pitkää leppoisaa patikkapolkua (1,5-2 tuntia] takaisen Ober-Bozeniin nähden matkan varrella maapyramiideja. Palaamme Rittenin hissillä Bozeniin. Käymme Luonnon historiallisessa museossa. Sen jälkeen vapaata aikaa tutustua omatoimisesti Ötzi-jäämies museoon (13 €, eläkel. 10 €,) ja kaupunkiin. Klo 19.30 lähdemme takaisin Kastelruthiin.

Klo 20.30-22.30 Seis am Schlern Dorf centrum: Hexennächte -noitayö: musiikkia "The Snoops", Schuhplattler Steinegg, Volkstanzgruppe Kastelruth.

13.7 TORSTAI

Aamiainen. Klo 08.30 lähtö bussilla Ortiseihin josta nousemme Sëucin köysiradan gondolihissillä (19 €) Seiser Almin Piz Bergin yläasemalle. Josta patikointia Florian tuolihissin ala-asemalle. Hissillä (14 €) ylös Williamshütten ylä-asemalle ja 20 minuutin helppo patikka Murmeltierhüttelle joka viihtyisä taukopaikka 2132 metrin korkeudella Plattkofelsin juurella. Tauon jälkeen patikoimme Berghaus Zallingerille joka sijaitsee 2054 metrin korkeudella. Sieltä patikoimme alas niittyjen läpi Compatschin vuoristoasemale josta palaamme bussilla Kastelruthiin.

Klo 08:00 - 12:00 Kastelruthin viikoittaiset markkinat. Klo 20:30 - 22:00 Musiikkiyhtye Kastelruthin ilmainen kesäkonsertti. Musiikkibändi viihdyttää sinua musiikillisessa ilmapiirissä Schulhof der Mittelschule Leo Santifaller pihassa. (Säävarauksella)

Völsin Kaupunginaukio klo 20:45 - 22:00 kesäkonsertti vesileikeineen. Völs-musiikkiyhtye soittaa kaupungintorilla, jota seuraa Völsin vapaaehtoispalokunnan vesiesityksiä.

14.7 PERJANTAI

Aamiainen. Vapaata ohjelmaa. Klo 08:00 - 12:00 Kastelruthin viikoittaiset markkinat.

15.7 LAUANTAI

Aamiainen. Klo 08.30 lähtö Meranon kylpyläkaupunkiin. Aamupäivällä  voit tutustua Trautmansdorffin Sissin linnaan, puutarhaan ja Turismimuseo (15 €). Tai voit käydä viikon päätteeksi rentoutumassa kylpylässä Meranon Thermenparkissa, uima-altaat ja saunamaailma aikuisille 3h 29 €, kokopäivä 37 €. Vapaata aikaa Meranossa. Lähtö klo 16.30 Kastelruthiin jossa olemme  takaisin klo 18.30.

Festplatz Völs klo 10.00 - 23:59 Goaslschnöllenin kansallinen mestaruuskilpailu. Goaslschnöllen on Etelä-Tirolissa vanha perinne, syrjäisten alppilaitumien paimenet kommunikoivat ruoskan paukkeella. Perinnettä on pidettävä yllä, muuten se kuolee. Joten Völser Aichassa nuoret kokoontuivat muodostamaan Goaslschnöller-ryhmän ja ylläpitämään tätä perinnettä juhlapäivinä.

Kastelruth klo 20:30 - 23:00 Maagiset Kofel-hetket konsertti. Älä missaa maagisia hetkiä Kofelissa (Kalvarienberg), "Magic Kofel Moments", kesän kohokohta. Ainutlaatuinen, ilmainen konsertti viihdyttää sinua intohimoisten muusikoiden ja laulajien musiikillisilla äänillä.

16.7 SUNNUNTAI

Aamiainen. Klo 9 lähdemme Val Gardenan / Grödnertalin laaksoon St.Ulrich / Ortiseihin, Seceda (Furnes-Seceda) köysirata (>< 24 €) 2445,9 metrin korkeuteen vie Seceda-vuorelle. Secedan huippu 2519 m. tarjoaa upeat panoraamanäkymät Dolomiiteille, Brenta-vuoristoon, Ademello- ja Ortles-vuorille, Ötztalin ja Stubain Alpeille aina Großglockneriin asti. Pidämme kahvitaun Secedan vuoristoravintolan 2460 m. korkeudessa olevalla auringonottoterassilla maisemia ihaillen. Palaamme alas Ortisen kävelykeskustaan jossa on vapaata aikaa ihastella kylän kirkkoja tai tehdä ostoksia.

17.7 MAANANTAI

Aikaisen aamiaisen klo 05.45-06.15 jälkeen luovutamme huoneet. Klo 06.15 lähtee kuljetus (bussissa on wc) Milano-Bergamonin kentälle, jonne bussi saapuu noin klo 11. Hyvää aikaa vielä lounastaa ja tehdä tuliaisostoksia lentokenttää vastapäätä olevassa isossa Oriocenter ostoskeskuksessa.

Etela-Tiroli_Bozen__Bergamon_lentokentta_ostoskeskus.jpg

Orio al Serion kansainvälisen lentokentän edustalta löytyy Oriocenter yksi Italian suurimmista ostoskeskuksista. Yli 200 myymälää kahdessa kerroksessa, löydät kaiken etsimäsi tästä ostoskeskuksesta. Voit viettää koko päivän ikkunaostoksilla tai kävelemällä lukuisten ruokapaikkojen, kuten jäätelöbaarien, herkkukauppojen ja kahviloiden, läpi.

Etela-Tiroli_Bozen__Bergamon_lentokentta.jpg

Klo 16 kokoontuminen Ryanairin lähtöselvityksen luona. Milano-Bergamon lentokentällä on pankkiautomaatteja, kahviloita, ravintoila, alkoholi- ja tuliaismyymälöitä. Klo 17.55 Ryanairin lento Helsinkiin lähtee. Kone laskeutuu klo 21.55 Helsinki-Vantaan lentokentälle.

21.3_Breslau-Posen_lentokone.jpg

MENO: 07.07 PERJANTAI

10:40 Helsinki Duration 3h10m - FR 3393 Operated by Malta Air - 12:50 Milan-Bergamon

PALUU: 17.07 MAANANTAI

17:55 Milan-Bergamo Duration 3h - FR 3392 Operated by Malta Air - 21:55 Helsinki 

Ryanairin lentolippuun kuuluu 10 kg lentolaukku (55x40x20cm) matkustamoon sekä pieni käsimatkatkavara (40 x 20 x 25 cm) matkustamoon. +40 € 10 kg lentolaukun tilalle 20 kg laukku ruumaan. Ilmoita varausvaiheessa jos otat 20 kg laukun ruumaan 10 kg lentolaukun tilalle!

Ryanair on tarkka laukkujen mitoista sekä painosta ja lentoyhtiöllä on oikeus laittaa liian iso matkatavara ruumaan ja matkustajan on maksettava vaadittava lisämaksu. Tämä on lentoyhtiön sääntö, eikä matkanjärjestäjä ole vastuussa näistä mahdollisista asiakkaille tulevista maksuista.

Sis. Ryanairin lennot Helsinki - Milano-Bergamon sis. 10 kg lentolaukku (55x40x20cm) ja pieni käsimatkatavara (40 x 20 x 25 cm) matkustamoon, lentokenttäkuljetukset, 10 yötä pension-garni** aamiaisella Kastelruthin keskustassa. 1hh lisä +120 €. 20 kg laukku ruumaan +40 €. Sisältää matkaohjelmaan kuuluvat seuraavat nähtävyydet kuljetuksineen suomalaisen matkanjohtajan johdolla: Kastelruth: Kansallispukumuseo, Kastelruther Spatzen näyttely, Pflegerhof yrttitarha, Tschötscherhof maatilamuseo. Bozen / Bolzano: Luonnonhistoriallinen museo, Kaupunginmuseo, Rittenin tasanko, Rittenin köysirata, Ritternbahn, Mehiläisten kasvatusmuseo, Sigmund Freudin patikkapolku, maapyramiidit.

Sisältää patikontiretket suomalaisen matkanjohtajan johdolla 2 x Kastelruth, 2 x Seiser Alm (hissiliput maksettava erikseen). Lisämaksulliset retket: Meran / Merano: Trautmansdorffin Sissin linna, puutarha ja Turismimuseo, kylpylä, Trostburgin linna, Pröselsin linna, Neustiftin augustiiniläisluostari ja viinitilakierros, Ortisei / Seceda 2500 m.

Matkustajilla on oltava passi tai EU-henkilöllisyystodistus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä!  E-mail: info@blitztours.fi Puh.varaukset: 044-3034003

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.