LIETTUAN MERIPAHKARANNIKKO PALANGA & KUURIN KYNNÄS 2019

13.-16.6_Palanga__Liettuanmeripihkarannikko_2019_logo.jpg

13.-16.6.2019 LIETTUAN MERIPIHKARANNIKKO & PALANGA 4 pv. 280 €.

Hki -Tallinna - Palanga - Klaipeda - Kuurin kynnäs - Tallinna - Hki

Sis. Eckerö Line laivamatkat, bussimatkat matkanjohtajan johdolla ohjelman mukaan, 3 hotelliyötä Palangassa sekä Kuurin kyyntään turistiverot ja lauttamatkat, meripihkamuseon & meripihkatyöpajan, Thomas Mann museon, merimuseon ja delfiini-shown sisäänpääsyt. Lapset 220 -12 v. €

Liettuan Meripihkarannikko valkoisine hiekkarantoineen ja dyyneineen on Itämeren kauneimpia.

Näe Ristikukkula, Palangan kylpyläkaupunki, Klaipedan satamakaupunki, Unescon maailmaperintö kohteisiin kuuluva dyyneistään tunnettu Kuurin hiekkakynnäs. Tutustu meripihkamuseoon & korukillan workshoppiin ja kasvitieteelliseen puutarhaan. Näe Klaipedan merimuseo ja aquarium delfiiniesityksineen. Tai vietä vain rento ranta- ja kylpyläloma Palangassa, yhdestä Itämeren upeimmista rannoista nauttien.

13.6_Palanga_ristikukkula2.jpg

RISTIKUKKULA

Ristikukkula syntyi spontaanisti 1800-luvun alussa kun tsaarinaikainen hallitus ei sallinut perheiden kunnioittaa kapinassa kuolleita. Siitä asti jokainen on voinut kantaa oman ristinsä kukkulalle. 1900-luvun alussa Ristikukkula oli jo tunnettu nähtävyys. Lukuisat pyhiinvaeltajat vierailivat kukkulalla ja lisäksi siitä tuli suosittu messu- ja hartauspaikka. Neuvostohallitus piti ristejä ja kukkulaa vihamielisenä ja tuhoisana symbolina. Vaikka neuvostovalta yritti lanata ristikukkulaa maan tasalle puskutraktoreilla, se ei siinä onnistunut. Ihmisten pystyttämiä ristejä oli yksinkertaisesti liikaa, vieri vieressä, pienemmät roikkumassa isommista.

13.6_Palanga_2019_1_laituri.jpg

PALANGA 18 000 as.

Liettuan rannikon suurin ja suosituin kylpyläkaupunki houkuttelee turisteja hiekkarantojensa, meripihkansa, mäntyjensä sekä unohtumattomien aurinkolaskujensa ansiosta. Palangan upea luonto on lumonnut ihmisiä jo vuosisatoja. Kesäkuun alussa Palangasta tulee viihteen ja kulttuurin keskus ja maan symbolinen kesäpääkaupunki. Laulut, tanssit, näyttelyt, urheilutapahtumat, kilpailut ja ilotulitukset tervehtivät kesän tuloa. Musiikin ystävät löytävät konsertteja kesäkonserttisalista, Anapiliksen musiikkiklubilta ja Meripihkamuseon terassilta, jossa järjestetään yöserenaadeja.

13.6_Palanga_2019_hiekkaranta.jpg

Palangan kuuluisa hiekkaranta on 18 kilometriä pitkä ja paikoin 300 metriä leveä. Palangalle on ominaista viehättävät suojaiset hiekkarannat.

palanga_kvelykatu.jpg

palanga_kvelykatu2.jpg

J. Basanaviciauksen katu on tunnettu kävelykatu, joka jatkuu laitureille saakka. Värikkäänä ja elämää täynnä olevana se varmasti viehättää kaikkia sillä kulkevia.

palanga_terassit_2013.jpg

Katu on täynnä kahviloita, pubeja, terasseja, ravintoloita kuten DeCuba, Molinis ja yökerhoja. Palanga on oiva kohde myös lapsille. Heitä varten on pieniä veneitä, joilla voi soudella uima-altaissa, vesiliukumäkiä, pieniä autoja, rullaluistelua sekä hevosvaunuajeluita.

palanga_terassit_huvipuisto.jpg

Palangassa on myös huvipuisto ja eläintarha. Harrastusmahdollisuuksia tarjoavat myös keilahalli ym.

meripihkamuseo_palanga.jpg

MERIPIHKAMUSEO

Entisöidyssä kreivi Tyskevitsin palatsissa (rak. 1897), sijaitsee upea meripihkamuseo jonka kokoelmissa on yli 4500 meripihkasta tehtyä esinettä. Museon meripihkasulkeuma kokoelmat ovat maailman suurimmat.

palanga_meripihkamuseo.jpg Meripihka onkin Liettuan symboli. Palangan keskustassa on myös avoinna meripihkakäsityöläiskillan paja jossa on mahdollista seurata korujen valmistusta ja myymälä.  Palatsi sijaitsee kasvitieteellisen puutarhan keskellä. Puutarhaan on istutettu yli 500 puuta ja pensasta eri puolilta Eurooppaa. Kuuluisan ranskalaisen maisema-arkkitehdin Edouard Andrén suunnitteleman puiston laajuus on noin 86 hehtaaria. Puistossa on seitsemän patsasta, joista näyttävin on palatsin edustalla sijaitseva Kristus-patsas.

13.6_Palanga_2019_auringonlasku.jpg

Palangan auringon laskut ovat huikeita ja monet turistit seuraavat niitä Palangan 470 metriä pitkältä laiturilta. Iltaisin voi istuskella myös mukavissa kahviloissa, baareissa ja ravintoloissa nauttien auringon laskusta.

13.3_Palanga_2019_Memel_1_satama.jpg

13.3_Palanga_2019_memel_purjelaiva.jpg

KLAIPEDA 185.000 as.

Klaipeda sijaitsee Liettuan kauniilla länsirannikolla ja on maan kolmanneksi suurin kaupunki. Se on myös Liettuan ainoa reitti merelle ja itse asiassa Itämeren itärannikon pohjoisin jäätymätön satama. Klaipeda on jo vuosisatoja ollut tärkeä kaupankäyntikeskus, johon on saapunut kauppamiehiä sekä pohjoisesta että lännestä. Suomalainen kolmimastoinen sotakorvauskuunari Meridianas toimii nykyään ravintolalaivana Klaipedan läpi virtaavassa Dane-joessa.

13.6_Palanga_2019_Memel_hauser.jpg

Arkkitehtuuriltaan Klaipeda muistuttaakin useita saksalaisia kaupunkeja sillä Saksalaisen ritarikunnan ritarit perustivat sen vuonna 1252 ja kaupunki tunnettiin Itä-Preussin Memel nimisenä vuoteen 1945 asti. 13.6_Palanga_2019_memel_1_teatteriaukio.jpg

Kaupungin tunnusmerkki on Teatteriaukiolla oleva saksalaisen runoilijan Simon Dachin runojen Ännchen von Tharaun patsas. Teatterin parvekkeelta Adolf Hitler vuonna 1939 julisti kaupungin kuuluvaksi osaksi Saksaa. Kaupunki oli kuulunut 1422-1919 Preussiin ja Saksan keisarikuntaan.

13.6_Palanga_2019_memel_terassi.jpg

Teatteriaukion laidasta löytyy viehättäviä ravintoloita.

klaipeda_fachwerk2.jpg Vanhan kaupungin seitsemän rakennuksen Fachwerk-kortteli taidehalleineen ja gallerioinen on varsinainen "taidesaareke".

13.6_Palanga_2019_Memel_mermuseo_1.jpg

13.6_Palanga_2019_memel_merimuseo_3.jpg

MERIMUSEO

Eräs Klaipedan suurimmista nähtävyyksistä on Kopgaliksen entisessä preussilaisessa linnoituksessa sijaitseva merimuseo,

13.6_Palanga_2019_memel_merimuseo_2.jpg

sekä akvaario-osasto jossa on koralleja, äyriäisiä ja kaloja.

klaipeda_delfini-show.jpg Delfinaariossa esintyvät delfiinit ja Kalifornian merileijonat.

Kaupungissa on myös muita tutustumisen arvoisia museoita, kuten kellomuseo jossa on Euuroopan suurin kellonäyttely, linnamuseoseppämuseo jossa on 1800-1900 lukujen metalliristejä sekä aitoja ja Klaipedan modernin kuvanveiston puisto.

13.6_Palanga_2019_Kuurin_kynnas_1_kuva_.jpg

kuurin_kynns.jpg 
KUURIN KYNNÄS

Kuurin kynnäs hiekasta, tuulesta ja ympäröivästä vedestä koostuva luonnonihme on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi. Siellä hiekkadyynit muodostavat vaikuttavan maisemakuvan; tuulella leikkivät Volantin valkoiset hiekkakaunottaret, liikkumattomat harmaat dyynit, jotka muinoin peittivät alleen useita kyliä sekä vehreät, ikivanhojen metsien peittämät hiekkakukkulat.

13.6_Palanga_2019_KUURIN_KYNNAS_LOGO_2_UUSI.jpg

Kuurin niemi on 97 kilometriä pitkä, kapea niemimaa jonka leveys vaihtelee 3,8 kilometristä vajaaseen 400 metriin. Sen rantoja huuhtelevat sekä Itämeri että Kuurinlahti. Kuurin kynnäs on hyvin kaunis ja ainutlaatuinen alue, jonka luonto on suunnitellut ja ihminen muokannut. Alueella on hiekkadyynejä sekä upeaa vehreyttä lehmusten ja mäntyjen muodossa. Nidan eteläpuolelta alkava Parnidzion hiekkadyynin korkein kohta nousee 53 metrin korkeuteen. Seitsemän kilometriä pitkä dyyni on Liettuan Saharaa, hiekkaerämaata. Kaiken pohjalta löytyy hiekkamaata. Niemen metsäalueella elää hirviä, peuroja, karhuja, kettuja ja jäniksiä. Neringan luonto on ainutlaatuinen aarre.

13.6_Palanga_2019_kuurinkynnas_aurinkokello.jpg

Nidan lähellä kohoavaa 53-metrinen Parnidzion dyyni josta on mahtavat näkymät vaeltaville hiekkadyyneille etelässä ja metsien paikalleen sitomille kukkuloille pohjoisessa. Dyynin laella on 1995 rakennettu kivinen aurinkokello. Dyynien kaarteen eteläisestä syvänteestä löytyy Kuolemanlaakso. Siellä toimi ranskalainen sotavankien leiri Napoleonin sotien jälkeen.

13.3_Palanga_2019_nidden_1_kuva.jpg

NERINGA

Alksnynen alue sekä Kuurin niemimaan asutusalueet - Juodkrante, Pervalka, Preila ja Nida - muodostavat Neringan kaupungin, jossa asuu yhteensä 2500 ihmistä. Vuodesta 1991 lähtien 52 kilometriä Liettuan Kuurin kynnäksestä on ollut kansallispuistoa. Kuurin kynnäs kuuluu Unescon maailman luontoperintöluetteloon.

palanga_nida_talot.jpg

Kuurin kynnäksen omaleimainen luonto ja ihmisten eristäytyneisyys mantereesta ovat vaikuttaneet niin, että Kuurin niemelle on rakennettu omaperäisiä rakennuksia, jotka kuvastavat kuurilaisten näkemystä mantereesta. Arkkitehtuuri on arkaaista ja punatiilikattoiset talot kaislikon peittämiä. Missään muualla maailmassa ei voi nähdä niin moniväristä, sudenkorentojen ja tuuliviirien kaunistamaa kuviointia, joka kielii neringalaisten suosituimmasta harrastuksesta, kalastuksesta, josta on tullut asukkaille jo elämäntapa.

Kynnäksen kummallakin puolella aukeavat vedet, korkea taivas, valo ja tuuli vetivät puoleensa erityisesti taiteilijoita aina toiseen maailmansotaan saakka.

13.6_Palanga_2019_thomas_mann_haus_nidden.jpg

THOMAS MANN MUSEO & KULTTUURIKESKUS

Tunnetuin Kuurin ihailija oli Nobel-kirjailija Thomas Mann piipahti Kuurin kynnäksellä kesällä1929 - ja ihastui ikihyväksi. Mann ihastui paikkaan niin, että hankki Nidasta (saks Nidden) laguunin puolelta alueen perinteistä tyyliä noudattelevan huvilan, jossa vietti perheineen kesät 1930-32. Näkymä kirjailijan työhuoneesta mäntyjen lomasta haffille on kuin maalaus sinänsä. "Vietimme useita päiviä Niddenin kalastajakylässä, ja meihin teki suuren vaikutuksen luonnonnäkymien ainutlaatuisuus". Rannoilla kasvaa pinjamaisia mäntyjä. Valkea rannikko kaartuu kauniisti, voisi luulla olevansa Pohjois-Afrikassa, Buddenbrookien ja Taikavuoren kirjoittaja maalaili kesämaisemaansa Kuurin kynnäksellä Liettuan Nidassa vuonna 1931. Kesähuvilallaan hän kirjoitti Josef ja hänen veljensä -romaanisarjaansa. Huvila on nykyään museona ja kulttuurikeskuksena.

Kuurin kynnäs ja Niemenjoen pohjoispuolinen Memelin alue kuuluivat vuosina 1422-1919 Preussiin ja sittemmin Saksan keisarikuntaan sekä uudelleen Saksaan vuosina 1939-1945.

13.6_Palanga_2019_nidden_meripihka_atelier.jpg

Käymme myös Nidan meripihka atelieessa.

liettua_pub.jpg

liettuan_ruokakuvia.jpg

Ravintolat ja iltaelämä

Ravintoloiden hintaso on Tallinnaa edullisempi. Pääruoka keskitasoisessa ravintolassa tai bistrossa (4-6 €) ja oluttuoppi 2,50 €. Liettua on tunnettu oluistaan joita kannattaa maistella tunnelmallisissa panimoravintoloissa. Ainakin kerran kannataa maistaa cepelinai-peruna taikinaa joka on täynnä jauhelihaa, juustoa tai sieniä. Muita perinneruokia on bulviniai blynai - raastettu peruna pannukakkuja ja kylmä sokerijuurikkaan keitto tarjoillaan keitetyillä perunoilla. 

MAJOITUS PALANGASSA:
13.6_Palanga_2019_kartta_hotelli.jpg

13.6_Palanga_2019_majoitus_1.jpg

VIERASTALO

Uusi vuonna 2018 avattu vierastalo sijaitsee rauhallisella alueella Palangan keskustassa. Vierastalossa on juoma-automaatti, terassi jossa grillausmahdollisuus. Polkupyörävuokraus. 500 m rantaan ja pääkävelykadulle. Ravintoloita ja baareja löytyy useita 100-400 m. päässä. Marketti 500 m.

13.6_Palanga_2019_majoitus_2.jpg

Avarissa 2hh:issa on taulu-tv, ilmainen Wi-Fi, kahvin- tai vedenkeitin, jääkaappi, kylpyhuone ja terassi/patio. Aamiaistarvikkeet voi ostaa kaupasta ja nauttia patiolla, tai aamiaisen saa syötyä 100 m päässä lähi bistrossa.


ALUSTAVA MATKAOHJELMA PALANGA & LIETTUAN MERIPIHKARANNIKKO 13.-16.6.2019

13.6 Torstai

Klo 08.00- kokoontuminen Hki Länsisatama Länsiterminaali 2. Laivaan pääsee klo 08.30 asti!. Klo 09.00 Eckerö Linen Finlandia lähtee Tallinnaan. Hytit ja aamiaisbuffet 1.kattaus klo 08.15- lisämaksusta 14 €. Klo 11.15 Eckerö line saapuu Tallinnan satamaan A-terminaaliin. N. klo 11.30- bussi lähtee Tallinnasta A-terminaalin edestä. Klo 14 lounastauko Viro/Latvia rajalla. Noin klo 19.30 tutustumme Ristikukkulaan. Bussi on n. klo 21.30- Palangassa.

14.6 Perjantai

Aamiainen omatoimisesti. Vapaata aikaa Palangassa. Klo 10 bussi vie kasvitieteelliseen puutarhaan josta kävellen meripihkamuseoon ja meripihkakorukillan workshoppiin.

palanga_panimomoravintola.jpg

Klo 18 on mahdollisuus lähteä omalla bussilla illanviettoon maalaispanimoravintolaan jossa on tyyppillisiä liettualaisia annoksia ja talon erikoisoluita sekä elävää musiikkia. Klo 18.30 puhallinorkesterin konsertti Kasvitieteellisessä puutarhassa.

15.6  Lauantai

Aamiainen omatoimisesti. Klo 8.30 lähtö bussilla ja lautalla Kuurin kyntäälle jossa näemme mm. Nidan, Juodkranten. Käymme Nidassa Thomass Mannin huvilalla ja meripihka galleriassa. Lounastauko Nidassa. Tutustumme Merimuseoon ja aquariumiin sekä delfiini-esitys klo 16-17. Vapaata aikaa Klaipedan keskustassa. Olemme n. klo 19.30-20.00 takaisin Palangassa. Tai klo 18.30 puhallinorkesterin konsertti Kasvitieteellisessä puutarhassa.

16.6 Sunnuntai

Aamiainen omatoimisesti. Klo 08.30 lähtö.

ruokapaikka_lido_riika.jpg

Riiassa pidämme ruokatauon Lido ravintolassa jossa jokainen voi valita mieleisensä aterian. Noin klo 17.45 bussi saapuu Tallinnaan A-terminaaliin. Laivaan mentävä klo 18.10 mennessä. Klo 18.30 Eckerö Linen Finlandia lähtee Helsinkiin. Laivalla lisämaksusta hytit ja Buffetpöytä kattaus klo 18.15- / ennakkoon ostetuna 26 € aik. Klo 21.00 Eckerö Line saapuu Helsinkiin Länsisatamaan.

u_bussi_2013.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastointi, DVD/tv. Bussimatkalla on mm. kahvitauko ja ruokatauko sekä wc-pysähdyksiä tarvittaessa. Varaa matkalle mukaan euroja. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä              PALANGAN 10 VRK SÄÄENNUSTE.

E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003  

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

Eckeroline_bussiyhteys_satamaan.jpg

Turusta ja Tampereelta on suora bussiyhteys jokaiselle m/s Finlandian lähdölle, samoin Lahdesta, Kotkasta ja Kouvolasta. Savonlinja tuo matkustajia mukavasti Länsisatamaan joka päivä Lahdesta, Kouvolasta sekä Kotkasta Loviisan ja Porvoon kautta. Kotimatkalle pääset yhtä lailla kätevästi Savonlinjan kuljettamana sen jälkeen, kun m/s Finlandia on saapunut satamaan. Vainion liikenne Turussa ja Paunu Tampereella tuovat matkustajat mukavasti satamaan ja laivan paluun jälkeen satamasta takaisin kotimatkalle.

Blitz_Tours_10_vuotta.jpg   Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe