LIETTUAN MERIPAHKARANNIKKO PALANGA & KUURIN KYNNÄS 2013

palanga_liettua_2013__meripihka_matka.jpg

5.-9.6.2013 Ke-Su  LIETTUAN MERIPIHKARANNIKKO PALANGA 5 pv. 265 €.

Hki -Tallinna - Palanga - Klaipeda - Kuurin kynnäs - Tallinna - Hki

Sis. pikalaivamatkat, bussimatkat matkanjohtajan johdolla ohjelman mukaan, 4 hotelliyötä buffetaamiaisella Palangassa sekä Kuurin kyyntään turistiverot ja lauttamatkat. Museoiden ja delfiinishown ym. pääsymaksut erikseen. Lapset 220 -12 v. €

Näe Ristikukkula, Palangan kylpyläkaupunki, Klaipedan satamakaupunki, Unescon maailmaperintöluetteloon kuuluva dyyneistään tunnettu Kuurin hiekkakynnäs. Tutustu meripihkamuseoon & korukillan workshoppiin ja kasvitieteelliseen puutarhaan. Näe Klaipedan merimuseo ja aquarium delfiiniesityksineen sekä ainutlaatuisten kivienmuseo. Tai vietä vain rento ranta- ja kylpyläloma Palangassa, yhdestä Itämeren upeimmista rannoista nauttien.

ristikukkula2.jpg

RISTIKUKKULA

Ristikukkula syntyi spontaanisti 1800-luvun alussa kun tsaarinaikainen hallitus ei sallinut perheiden kunnioittaa kapinassa kuolleita. Siitä asti jokainen on voinut kantaa oman ristinsä kukkulalle. 1900-luvun alussa Ristikukkula oli jo tunnettu nähtävyys. Lukuisat pyhiinvaeltajat vierailivat kukkulalla ja lisäksi siitä tuli suosittu messu- ja hartauspaikka. Neuvostohallitus piti ristejä ja kukkulaa vihamielisenä ja tuhoisana symbolina. Vaikka neuvostovalta yritti lanata ristikukkulaa maan tasalle puskutraktoreilla, se ei siinä onnistunut. Ihmisten pystyttämiä ristejä oli yksinkertaisesti liikaa, vieri vieressä, pienemmät roikkumassa isommista.

palanga_laituri.jpg

PALANGA 18 000 as. (kertomus suomeksi, kuvia)

Liettuan rannikon suurin ja suosituin kylpyläkaupunki houkuttelee turisteja hiekkarantojensa, meripihkansa, mäntyjensä sekä unohtumattomien aurinkolaskujensa ansiosta. Palangan upea luonto on lumonnut ihmisiä jo vuosisatoja.

palangan_hiekkarantaa.jpg

Palangan kuuluisa hiekkaranta on 18 kilometriä pitkä ja paikoin 300 metriä leveä. Palangalle on ominaista viehättävät suojaiset hiekkarannat. Kesäkuun alussa Palangasta tulee viihteen ja kulttuurin keskus ja maan symbolinen kesäpääkaupunki. Laulut, tanssit, näyttelyt, urheilutapahtumat, kilpailut ja ilotulitukset tervehtivät kesän tuloa. Musiikin ystävät löytävät konsertteja kesäkonserttisalista, Anapiliksen musiikkiklubilta ja Meripihkamuseon terassilta, jossa järjestetään yöserenaadeja.

palanga_kvelykatu.jpg

palanga_kvelykatu2.jpg

J. Basanaviciauksen katu on tunnettu kävelykatu, joka jatkuu laitureille saakka. Värikkäänä ja elämää täynnä olevana se varmasti viehättää kaikkia sillä kulkevia.

palanga_terassit_2013.jpg

Katu on täynnä kahviloita, pubeja, terasseja, ravintoloita kuten DeCuba, Molinis ja yökerhoja. Palanga on oiva kohde myös lapsille. Heitä varten on pieniä veneitä, joilla voi soudella uima-altaissa, vesiliukumäkiä, pieniä autoja, rullaluistelua sekä hevosvaunuajeluita.

palanga_terassit_huvipuisto.jpg

Palangassa on myös huvipuisto ja eläintarha. Harrastusmahdollisuuksia tarjoavat myös keilahalli ym.

meripihkamuseo_palanga.jpg

Entisöidyssä kreivi Tyskevitsin palatsissa (rak. 1897), sijaitsee upea meripihkamuseo jonka kokoelmissa on yli 4 500 meripihkasta tehtyä esinettä. Museon meripihkasulkeuma kokoelmat ovat maailman suurimmat. Sisp. 2,5 €.

palanga_meripihkamuseo.jpg Meripihka onkin Liettuan symboli. Palangan keskustassa on myös avoinna meripihkakäsityöläiskillan paja jossa on mahdollista seurata korujen valmistusta ja myymälä.  Palatsi sijaitsee kasvitieteellisen puutarhan keskellä. Puutarhaan on istutettu yli 500 puuta ja pensasta eri puolilta Eurooppaa. Kuuluisan ranskalaisen maisema-arkkitehdin Edouard Andrén suunnitteleman puiston laajuus on noin 86 hehtaaria. Puistossa on seitsemän patsasta, joista näyttävin on palatsin edustalla sijaitseva Kristus-patsas.

palanga_auringonlasku.jpg

Palangan auringon laskut ovat huikeita ja monet turistit seuraavat niitä Palangan 470 metriä pitkältä laiturilta. Iltaisin voi istuskella myös mukavissa kahviloissa, baareissa ja ravintoloissa nauttien auringon laskusta.

memel.jpg

klaipeda.jpg

KLAIPEDA 185.000 as.

Klaipeda sijaitsee Liettuan kauniilla länsirannikolla ja on maan kolmanneksi suurin kaupunki. Se on myös Liettuan ainoa reitti merelle ja itse asiassa Itämeren itärannikon pohjoisin jäätymätön satama. Klaipeda on jo vuosisatoja ollut tärkeä kaupankäyntikeskus, johon on saapunut kauppamiehiä sekä pohjoisesta että lännestä. Arkkitehtuuriltaan Klaipeda muistuttaakin useita saksalaisia kaupunkeja sillä Saksalaisen ritarikunnan ritarit perustivat sen vuonna 1252 ja kaupunki tunnettiin Itä-Preussin Memel nimisenä vuoteen 1945 asti.

klaipeda_fachwerk2.jpg Vanhan kaupungin seitsemän rakennuksen Fachwerk-kortteli taidehalleineen ja gallerioinen on varsinainen "taidesaareke". Kaupungin tunnusmerkki on Teatteriaukiolla oleva saksalaisen runoilijan Simon Dachin runojen Ännchen von Tharaun patsas.

merimuseo_klaipeda.jpg

MERIMUSEO

Eräs Klaipedan suurimmista nähtävyyksistä on Kopgaliksen linnoituksessa sijaitseva merimuseo (sp. 3,60 €), jossa on sekä akvaario-osasto ja delfinaario.

klaipeda_delfini-show.jpg Delfinaariossa esintyvät (6 €) delfiinit ja Kalifornian merileijonat. Kaupungissa on myös muita tutustumisen arvoisia museoita, kuten kellomuseo jossa on Euuroopan suurin kellonäyttely, linnamuseoseppämuseo jossa on 1800-1900 lukujen metalliristejä sekä aitoja ja Klaipedan modernin kuvanveiston puisto.

kuurin_kynns.jpg 
KUURIN KYNNÄS

Kuurin niemi on 97 kilometriä pitkä, kapea niemimaa jonka leveys vaihtelee 3,8 kilometristä vajaaseen 400 metriin. Sen rantoja huuhtelevat sekä Itämeri että Kuurinlahti. Kuurin kynnäs on hyvin kaunis ja ainutlaatuinen alue, jonka luonto on suunnitellut ja ihminen muokannut. Alueella on hiekkadyynejä sekä upeaa vehreyttä lehmusten ja mäntyjen muodossa. Nidan eteläpuolelta alkava Parnidzion hiekkadyynin korkein kohta nousee 53 metrin korkeuteen. Seitsemän kilometriä pitkä dyyni on Liettuan Saharaa, hiekkaerämaata. Kaiken pohjalta löytyy hiekkamaata. Niemen metsäalueella elää hirviä, peuroja, karhuja, kettuja ja jäniksiä. Neringan luonto on ainutlaatuinen aarre.

palanga_nida_talot.jpg

Alksnynen alue sekä Kuurin niemimaan asutusalueet - Juodkrante, Pervalka, Preila ja Nida - muodostavat Neringan kaupungin, jossa asuu yhteensä 2500 ihmistä. Vuodesta 1991 lähtien 52 kilometriä Liettuan Kuurin kynnäksestä on ollut kansallispuistoa. Kuurin kynnäs kuuluu Unescon maailman luontoperintöluetteloon. Kuurin kynnään omaleimainen luonto ja ihmisten eristäytyneisyys mantereesta ovat vaikuttaneet niin, että Kuurin niemelle on rakennettu omaperäisiä rakennuksia, jotka kuvastavat kuurilaisten näkemystä mantereesta. Arkkitehtuuri on arkaaista ja punatiilikattoiset talot kaislikon peittämiä. Missään muualla maailmassa ei voi nähdä niin moniväristä, sudenkorentojen ja tuuliviirien kaunistamaa kuviointia, joka kielii neringalaisten suosituimmasta harrastuksesta, kalastuksesta, josta on tullut asukkaille jo elämäntapa.

liettua_pub.jpg

liettuan_ruokakuvia.jpg

Ravintolat ja iltaelämä

Ravintoloiden hintaso on Tallinnaa edullisempi. Pääruoka keskitasoisessa ravintolassa tai bistrossa 10-20 Lt (4-6 €) ja oluttuoppi 2 €. Liettua on tunnettu oluistaan joita kannattaa maistella tunnelmallisissa panimoravintoloissa. Ainakin kerran kannataa maistaa cepelinai-peruna taikinaa joka on täynnä jauhelihaa, juustoa tai sieniä. Muita perinneruokia on bulviniai blynai - raastettu peruna pannukakkuja ja kylmä sokerijuurikkaan keitto tarjoillaan keitetyillä perunoilla. 

HOTELLI PALANGASSA:

palanga_kartta.jpg

palanga_hotelli_1_m.jpg
KYLPYLÄHOTELLI*** 

Sijaitsee Palangan keskustassa rantabulevardilla, 50 m rantaan ja 5 min. pääkävelykadulle. Meripihkamuseo on 300 m. päässä. 2-hh joissa on sat-tv, jääkaappi, kylpyhuone ja osassa parveke. Kylpylässä on baari, terassi ja ravintola. Biljardi, pingis, polkupyörävuokraus ja kuntosali.

palanga_hotelli_sauna.jpg Kylpylässä on sauna, turkkilainen sauna, virtaava uima-allas (2 henkilöä 1,5 h 75 Lt / 33 €, 3-6 hengelle 1,5 h 32 € ). Mutakylpyjä, kylpylä hierontaa ja kasvisperäisiä hierontoja 13 €. Kauneuskesksesa saa jalkahoitoja, kasvojen puhdistusta, kasvohoitoja 13 € ja hierontaa ym.


ALUSTAVA MATKAOHJELMA  LIETTUAN MERIPIHKARANNIKKO 5.-9.6.2013 5 pv.

5.6 Keskiviikko
 

Klo 7.30 kokoontuminen Hki/ Eteläsatama Makasiiniterminaali. Klo 8 Linda Linen pika-alus lähtee Tallinnaan. Klo 9.30 katamariini saapuu Tallinnan satamaan. Klo 10 bussi lähtee Tallinnan satamasta. Käymme Tallinnasta lähdettäessä marketissa eväsostoksilla. Klo 13 lounastauko Viro/Latvia rajalla. Pysähdys Riian torilla. Noin klo 18 tutustumme Ristikukkulaan. Bussi on n. klo 20 Palangassa.

6.6 Torstai

Buffetaamiainen. Klo 10 kävellen tutustumaan kasvitieteelliseen puutarhaan, meripihkamuseoon ja meripihkakorukillan workshoppiin. 

7.6 Perjantai

Buffetaamiainen. Vapaata aikaa Palangassa.

palanga_panimomoravintola.jpg

Klo 18 on mahdollisuus lähteä omalla bussilla illanviettoon maalaispanimoravintolaan jossa on tyyppillisiä liettualaisia annoksia ja talon erikoisoluita sekä elävää musiikkia. Klo 18.30 puhallinorkesterin konsertti Kasvitieteellisessä puutarhassa.
Hotellia vastapäätä Music-Club Vandenis "Rhythm & Blues" konsertti klo 21 Arina ir grupė „Veto Bank“ 35lt/ 10,75 €.

8.6  Lauantai

Buffetamiainen. Klo 8.30 lähtö Klaipedaan. Voi jäädä omatoimisesti tutustumaan kaupungin muihin nähtävyyksiin. Tai jatkaa bussilla ja lautalla Kuurin kyntäälle jossa näemme mm. Nidan, Juodkranten. Käymme Nidassa Thomass Mannin huvilalla (4 Lt / 1,25 €) ja meripihka galleriassa. Lounastauko Nidassa. Tutustumme Merimuseoon ja aquariumiin 15 Lt / 4,60 € (DELFINARIO REMONTISSA 2013 ei delfiini-esitykseen klo 16-17 (7 €)). Vapaata aikaa Klaipedan keskustassa. Olemme n. klo 19.30 - 20 takaisin Palangassa. Tai klo 18.30 puhallinorkesterin konsertti Kasvitieteellisessä puutarhassa.

Klo 20-22 bändi Grupės HIT-KICK (Beatleas, rock, jazz, gypsy music) konsertti Ramybė-keskus (Vytauto g. 54) liput 28 Lt / 8,60 €. Hotellia vastapäätä Music-Club Vandenis konsertti klo 21 Selena Gomez 50 lt / 15 €.

9.6 Sunnuntai

Buffetamiainen jonka jälkeen klo 8.45 lähtö. Tauko Mosedidisin harvinaisten kivienmuseossa (5 Lt /1,50 €).

ruokapaikka_lido_riika.jpg

Riiassa pidämme ruokatauon Lido ravintolassa jonka kolmesta ravintolamaailmasta jokainen voi valita mieleisensä. Bussi saapuu klo 20.15 Tallinnan satamaan. Klo 20.30 kokoontuminen Linnahalli- terminaalissa. Klo 21 Linda Linen pika-alus lähtee Helsinkiin. Klo 22.30 pika-alus saapuu Helsinkiin Eteläsataman Makasiiniterminaaliin. 

u_bussi_2013.jpg

Bussissa on säädettävät istuimet, ilmastointi, DVD/tv. Bussimatkalla on mm. kahvitauko ja ruokatauko sekä wc-pysähdyksiä tarvittaessa. Varaa matkalle euroja, Latvian lateja, Liettuan litejä. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä              PALANGAN 10 VRK SÄÄENNUSTE.

E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003  

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

 

lindaline_banneri.jpg