21.-27.12 Joulumatka Saksa 2020 Potsdam

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__7_pv._625-_logo_2.jpg

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__7_pv._PROMO_2.jpg

21.-27.12 JOULUMATKA 2020 SAKSA POTSDAM 7 pv. 625 €.

Sisältää: Easy Jet suorat reittilennot Hki-Berlin-Hki sis. max 10 kg käsimatkatavaraa lentolaukku tai vastaava 56 x 45 x 25 cm (mittoihin sis. pyörät & kahvat), lentokenttäverot ja matkustajamaksut, lentokenttäkuljetukset hotelliin, 6 yötä buffetaamiaisella ja Jouluaaton illallisella Potsdamissa hotellissa****, englanninkielisen opastetun Potsdamin kaupunkikierroksen, retken Länsi-Berliinin Joulutorille, panimokieroksen, retken vakoojien Sillalle, suomalaisen matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan. 1 hhh lisä +118 €. Iso 23 kg matkalaukku ruumaan + 64 €.

JOULUN AIKA POTSDAMISSA

Potsdam muuttuu talven adventtimaisemaksi Unescon maailmanperintöluokan järvien, puutarhojen ja linnojen ja barokin keskustan välisellä alueella. Tuhansien lamppujen valon hehkuva loiste täyttää Brandenburger Straßen joulutunnelmalla. Brandenburgin osavaltion suurimmat joulumarkkinat kutsuvat sinut joulutorin kojuille ja ostoksille, putiikkeihin, gallerioihin, kahviloihin ja ravintoloihin Hegelalleelta Charlottenstraßeen ja Luisenplatzista Pietarin ja Paavalin kirkon kupeeseen. Maamerkkinä on valtava joulukuusi Brandenburgin portin edessä, koristeltu sinisillä Herrnhutin tähdellä. Luisenplatzin lava on paikka lavastettujen satujen ja musiikkiesitysten järjestämiseen. Luisenplatzin ulkojäärata, jossa nuoret ja vanhat voivat luistella joulumarkkinoiden aukioloaikoina, ja Bassinplatzin maailmanpyörä ovat myös suosittuja. Venäläinen siirtokunta Alexandrowka, Hollantilainen kortteli, sveitsiläiset talot Klein Glienickessä: Potsdam on Eurooppalainen kuvakirja, joka on näkemisen arvoinen ympäri vuoden. Mutta jouluna Potsdam houkuttelee eurooppalaisella arkkitehtuurillaan erikoisella tavalla, koska se muodostaa upean taustan eri kansakuntien historiallisille joulumarkkinoille. Vaikka Potsdamin joulumarkkinat ovat vierailun arvoisia, Potsdamissa on myös muita tapahtumia, jotka muodostavat adventin taian. Pidä hauskaa konserteissa, tee retkillä talviseen Potsdamiin ja nauti monista kulttuurinautinnoista.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Sanssouci_3_ulkopuisto_2.jpg

Brandenburgin osavaltion pääkaupunki ja Berliinin naapurikaupunki tunnetaan Saksan historiassa Preussin kuninkaiden asuinpaikkana. Nykyisin Potsdam on ylväine palatseineen ja kauniine puistoineen yksi suosituimmista kaupunkilomakohteista Pohjois-Saksassa. Hienojen rakennusten joukosta erottuu erityisesti Sanssoucin palatsi, joka on kaupungin symboli.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_uusi_palatsi_2_kavely_2.jpg

Linnojen ja puutarhojen valtakunnassa: Potsdam

Potsdam, Brandenburgin osavaltion pääkaupunki, on tunnettu etenkin historiallisesta perinnöstään entisenä Preussin hallintokaupunkina lukemattomine ja ainutlaatuisine linna- ja puistoalueineen. Preussin loisto ja kunnia, perintö preussilaiskuninkailta Friedrich I:ltä ja Friedrich II:lta, jota Frederik Suureksi nimitettiin, perinne tieteen ja taiteiden kaupunkina: Potsdam tarjoaa kulttuuria ja historiaa henkeä salpaavissa mittasuhteissa.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_vanhakaupunki_obeliski_2.jpg

Kuninkaallisia unelmia ja Saksan suurin maailmanperintö

300 vuotta sitten Potsdamin varuskuntakaupunki muuttui yhdeksi Euroopan mahtavimmista hallintokaupungeista. Preussilaiskuninkaat toteuttivat Potsdamissa ja sen ympäristössä barokin unelman, heidän jälkeläisensä laajensivat kaupunkikuvaa suurenmoisilla klassisismin monumenteilla. Suuri määrä suuria linnoja ja pieniä palatseja odottaa vierailijoita. Potsdamissa on eniten linnoja asukasta kohti Saksassa. Suuret puistot, joissa on hienoa puutarhataidetta ja laajat visuaaliset suhteet, antavat kaupungin loistaa. Tämä arvokas perintö antaa edelleen kuvan kuninkaiden loistavasta elämästä kauan sitten, ja Potsdam on epäilemättä yksi Saksan kauneimmista kaupungeista.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_palatsi_yliopisto_1_2.jpg

Jo vuonna 1990 Potsdamin kulttuurimaisema julistettiin UNESCO maailmanperintökohteeksi. Siitä lähtien puutarha-alueet Sanssouci, Neuer Garten, Babelsberg, Glienicke ja Pfaueninsel ovat linnoineen osa maailmanperintöä, vuonna 1992 tulivat mukaan Sacrowin linna ja puistoalue ja Heilandskirchen kirkko, ja vuonna 1999 luetteloa laajennettiin vielä 14 muistomerkillä, joihin kuuluivat mm. Lindstedtin linna ja puisto, venäläinen Alexandrowkan siirtokunta, Pfingstbergin Belvedere, Kaiserbahnhofin asema ja Babelsbergin puiston tähtitorni.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_palatsi_yliopisto_2_2.jpg

Yhteensä maailmanperintöön kuuluu noin 500 hehtaaria puistoalueita ja 150 rakennusta vuosilta 1730-1916.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_vanhakaupuni_obeliski_2_2.jpg

Alter Markt -torin uusi linna ja kolme mahtavaa kaupunkiporttia

Kävelyretki Potsdamin historiallisessa keskustassa voidaan aloittaa Alter Marktilta, keskusaukiolta. Nikolain kirkko, kukkatarha ja vanha raatihuone muodostavat nykyäänkin ylhäisen ylevän kokonaisuuden. Alter Marktilla sijaitseva Nikolaikirche, jonka kupoli on näkyvissä kaikista suunnista, on kiistatta osavaltion pääkaupungin Potsdamin silmiinpistävin rakennus. Kirkkoon voi tutustua päivittäin klo 10–18. 42 metrin korkeudessa olevalta katselutasolta vierailla on upeat näkymät koko kaupunkiin ja lähellä olevaan Havellandiin.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_vanhakaupunk_parlamettilinna_2_2.jpg

Nykyään Alter Marktilla kaupunkilinna jällenrakennetuna valtiopäivien uudeksi kokoontumispaikaksi DDR antoi purkaa linnan maan tasalle vuonna 1959 preussilaisen imperialismin jäänteenä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_vanhakaupunki_kirkko_ja_museo_2.jpg

Neuer Markt -aukio 1600- ja 1700-luvulta, sijaitsee hieman piilossa talorivin takana ja on yksi Euroopan parhaiten säilyneitä barokkiaukioita sekä luultavimmin kaupungin kaunein paikka. Entisessä vaunutallissa on nykyään näkemisen arvoinen Brandenburg-preussilaisen historian talo. Viereinen Luisenplatz-aukio yhdistää barokin Brandenburger Straßen Sanssouci-puiston sisääntulon puistotiehen.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__katu_Potsdam_joulu_3_portti_2_2.jpg

Kolme mahtavaa kaupunkiporttia antavat leiman vanhalle Potsdamille, yksi toistaan kauniimpia: Brandenburgin portti, monumentaalinen riemukaari seitsenvuotisen sodan muistoksi,

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_jagerportti_2.jpg

Jägertor, joka on saanut nimensä kaupungin pohjoispuolella sijaitsevasta vaaliruhtinaallisesta Jägerhofista,

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Nauenin_portti_1_2.jpg

ja vuonna 1755 rakennetu Nauenin portti joka on yksi Potsdamin keskustan suosituimmista kohtauspaikoista ja erittäin kaunis esimerkki uusgotiikasta.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_hollantilainen_kortteli_3_2.jpg

Preussin työtä ja Euroopan vaikutusta

Nauenin portin läpi päästään Hollantilaiseen kortteliin, jossa kaupungin tunnelma ja elämäntapa avautuvat erityisen miellyttävällä tavalla: Rakkaudella muokatut takapihat, kahvilat, melko hullut kuppilat ja avantgardistiset galleriat kutsuvat kuljeskelemaan ja viivähtämään. Hollantilaiset eivät olleet ainoita, jotka löysivät Potsdamista itselleen uuden kodin: hallintokaupungilla oli alusta asti eurooppalainen leima. Hugenottien siirtokunta, venäläisen siirtokunnan laatiminen, sveitsiläistalot 1800-luvulta, norjalainen Kongsnaesin matruusiasema, englantilaiseen kartanotyyliin rakennettu Cecilienhofin linna: Potsdam on aina ollut avoin ihmisille, kulttuureille ja ideoille. Ja luonnollisesti vierailijoille. Niin nykyään kuin silloinkin, kun Voltaire tuli käymään ja vietti täällä heti kaksi vuotta.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_hollantilainen_kortteli_1_2.jpg

HOLLANTILAINEN KORTTELI

Yksi Potsdamin suosituimmista alueista matkailijoiden keskuudessa on Hollantilainen kortteli, jossa on runsaasti kahviloita, pieniä kauppoja ja baareja ja ennen kaikkea hollantilaistyylisiä tiilitaloja. Talojen historia juontaa juurensa Fredrik Vilhelm I:n aikaan, jolloin hän tarvitsi kipeästi hollantilaisia käsityöläisiä ja työmiehiä varuskunnan laajennustöihin. Jotta miehet tuntisivat olonsa kotoisaksi, Fredrik rakennutti heidän käyttöönsä 134 hollantilaistyylistä punatiilitaloa. Hollantilainen arkkitehti Jan Bouman rakensi Potsdamin hollantilaisen korttelin vuosina 1732–1742. 1700-luvun talot ovat kuin suoraan Alankomaiden pikkukaupungeista. Korttelissa on yhä rento ja omanlaatuisensa tunnelma. Kauniiden rivitalojen julkisivut koostuvat punaisesta klinkkeristä, jossa on valkoiset liitokset. Joissakin räystässä ja harjakattoisissa taloissa on myös valkoviheriset ikkunaluukut. Alun perin kaikissa taloissa oli pieni etupiha. Kortteli on suurin Alankomaiden ulkopuolella oleva hollantilaisen tyylin rakennuskokonaisuus ja kulttuurimonumentti  Euroopassa.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_hollantilainen_kortteli_2_museo_2.jpg

JAN BOUMAN HAUS

Jan Bouman-talo on yksi Hollantilaisen korttelin tyypillisistä harjakattoisista taloista. Talossa olevassa museossa on pysyvä näyttely alueen historiasta ja rakennuksen kunnostamisesta. Sisustus ovat alkuperäinen barokkityylinen, ja se on todisteena hollantilaisten elämästä Potsdamissa. Taloustavarat ja muutamat 1700-luvulta peräisin olevat huonekalut tarjoavat käsityksen talon ensimmäisten asukkaiden arkielämästä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_vanhakaupuni_katuja_2.jpg

Potsdamin 156 000 asukkaan kaupunki sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Berliinistä Brandenburgin osavaltiossa, jonka pääkaupunki se myös on. Varhaisin kirjallinen maininta Potsdamista on vuodelta 993, mutta vasta 1317 siihen viitattiin ensimmäisen kerran kaupunkina. Todella merkittävä kaupungista tuli 1600-luvulla, kun siitä tuli Preussin kuninkaallisten residenssikaupunki Hohenzollern-sukuun kuuluvan vaaliruhtinas Fredrik Vilhelmin myötä. Loistokkaasta ajasta muistuttavat yhä Potsdamin monet upeat palatsit ja mahtavat puutarhat, joita on yhteensä noin 20. Tunnetuin matkailukohde Potsdamissa on Fredrik II Suuren rakennuttama Sanssoucin palatsi puutarhoineen. Kuninkaallisen residenssikaupungin aseman Potsdam menetti vasta 1918, kun Saksan keisarikunta luhistui ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Sanssouci_2_ulkopuisto_2.jpg

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Sanssouci_1_sali_2.jpg

SCHLOSS SANSSOUCI

Kuuluisin Potsdamin palatseista on Sanssoucin palatsi joka rakennettiin 1745-1747 Fredrik II Suuren kesäasunnoksi. Preussin kuningas Fredrik II Suuri oli itse palatsin suunnittelussa mukana ja Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff toteutti rakennustyön Keisarin ideoiden ja luonnosten pohjalta. Suoraan käännettynä rokokootyyliä edustavan palatsin nimi tarkoittaa "ilman huolia" tai "huoleton" - Fredrik II Suuri halusikin palatsistaan paikan, jonne vetäytyä Berliinin prameilusta ja seremonioista. Frederk Suuri halusi kasvattaa luumuja, viikunoita ja viiniä Potsdamin porteilla. Tämä toive heijastuu kuuluisissa viinitarhojen terasseissa. Sanssouci palveli häntä kesäasuntona suosikki- ja turvapaikkana vaikeina aikoina ja huvipalatsina jonne hän vetäytyi koirinensa ja nautti yksityiselämästään. Mikään muu linna ei ole yhtä yhteydessä Frederik Suuren persoonallisuuteen kuin Sanssouci-palatsi.

Ensimmäisenä valmistui pieni rokokootyylinen kesäpalatsi vuonna 1747. Rakennusta laajennettiin sata vuotta myöhemmin. Tämä ”Preussin Versailles” tyylikkäine huoneineen, marmoripylväineen, hienoine kattomaalauksineen ja kullattuine kohokuvineen houkuttelee matkailijoita kaikkialta maailmasta. Linnaa pidetään saksalaisen rokokoo-arkkitehtuurin pääteoksena. Huoneet, joille on tyypillistä loisto ja tyylikkyys, on sisustettu alkuperäiseen 1700 luvun asuunsa ja Watteaun, Paninin ja Pesnen mestariteoksilla. Kahdentoista huoneensa kanssa se on yksi pienemmistä linnoista, mutta Sanssouci-palatsi on erittäin arvokas ja rakkaudella sisustettu.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Sanssouci_4_Frederik_suuri_2.jpg

Tämä loisto on syytä kokea. Voit nopeasti päästä Sanssouci-filosofin Vanhan Fritzin” maailmaan. Nykyään voit nähdä opastetulla kierroksella alkuperäisen sisustuksen sekä koristeita ja maalauksia linnan huoneissa. Pääsyliput ja ajat Sanssouci-palatsiin saa historiallisen myllyn vierailukeskuksesta tai palatsin lippupisteestä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_sansoucci_Frederik_suuren_hauta_2.jpg

On huomionarvoista, että kuningas halusi tulla haudatuksi kryptaan viinitarhan ylimmälle terassille. Jopa kuolleena hän halusi olla lähellä Sanssoucia. Hänen toiveensa toteutui vasta vuonna 1991. Frederik Suuren hauta on ylemmällä terassilla. Sanssouci-palatsiin kuuluu myös upea taulugalleria ja Neue Kammernin palatsi.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_sansoucci_puisto_1_talvi_2.jpg

SANSSOUCIN PUISTO

Sanssoucin puisto oli alun perin puutarha, joka oli Preussin kunkinkaan, Frederik II Suuren suosikkipaikka 1600-luvun puolivälissä. Vuonna 1833 kuuluisat maisemapuutarhurit Peter Joseph Lenné ja prinssi Hermann von Pückler-Muskau muuttivat tämän Haveljoen rannalla lepäävän kumpuilevan alueen yhdeksi Saksan kauneimmista puistoista. Puistossa on myös upea barokkityylinen uusi palatsi, viehättävä kiinalainen teehuone ja valkoisin ja vaaleanpunaisin marmoriveistoksin koristeltu Neptunuksen luola. Puistossa on lähes 300 hehtaarin edestä vehreitä nurmia ja metsiä, joiden keskellä kulkee risteneviä polkuja, kuten kaksi kilometriä pitkä Hauptalleen kävelykatu. Sanssoucin palatsin puistossa sijaitsevat muun muassa arkkitehti Johann Gottfried Büringin suunnittelema rokokootyylinen paviljonki ja kiinalaistyylinen keittiörakennus. Sanssouci valtavine puutarhoineen on osa UNESCOn maailmanperintöluetteloa, kuten itse asiassa suurin osa Potsdamin nähtävyyksistä. Puistossa työskentelee noin 60 puutarhuria, jotka pitävät sen kukkaistutukset, pensaat ja nurmet moitteetomassa kunnossa. Kulje pitkin puiston polkuja, ihastele puutarhojen kaunista suunnittelua ja katsele patsaita, joita löytyy puistosta tuhatkunta kappaletta. Kiertele Potsdamin yliopiston istuttamilla palstoilla kasvitieteellisessä puutarhassa ja käy nauttimassa norjalaisen puutarhan mäntymetsän kotoisasta tunnelmasta. Park Sanssouci on avoinna joka päivä aamuvarhaisesta iltamyöhään ja sinne on vapaa pääsy.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_sansoucci_historiallinen_mylly_talvi_2.jpg

SANSSOUCIN HISTORIALLINEN TUULIMYLLY

Sanssouci-palatsissa lähellä sijaitseva historiallinen tuulimylly on ainoa säilynyt mylly alun perin yli 40 tuulimyllystä, joita käytettiin viljan toimittamiseen väestölle ja varuskunnille. Se rakennettiin vuosina 1787-1791 ensimmäisen 1738 rakennetun myllyn seuraajaksi. Toiminta lopetettiin vuonna 1858, koska se ei ollut enää kannattava. Mylly tuhoutui huhtikuun lopun 1945 taisteluissa. Mylly avattiin jälleenrakennettuna vuonna 1993. Vuodesta 2003 lähtien tuulimylly on jauhanut viljan säännöllisesti. Myllyssä on nykyään museo. Pohjakerroksessa on pieni tehtaanmyymälä, joka tarjoaa paikan päällä jauhetuja jauhoja, kirjallisuutta ja matkamuistoja. Mylly on talvella suljettu.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_sansoucci_puisto_LISAKUVA_UUSIPALATSI_2.jpg

Sanssoucin puistoalueeseen kuuluu muitakin palatseja, kuten Neues Palais eli uusi palatsi puiston läntisellä puolella, Orangerieschloss sekä Charlottenhofin palatsi puiston lounaiskulmassa. Puiston pohjoisosassa harjanteen päällä on myös Belvederen palatsi, josta on upeat maisemat Sanssoucin puistoalueelle, aivan kuten palatsin italiankielinen nimikin kertoo.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_uusi_palatsi_1_2.jpg

NEUES PALAIS

Neues Palais on palatsimainen rakennus joka sijaitsee Sanssoucin kuninkaallisen puiston läntisellä puolella.  Palatsin rakennutti Preussin kuningas Fredrik II Suuri vuosina 1763–1769. Palatsin julkisivu edustaa tylliltään barokkia ja rokokoota, ja sen rakenteissa ja koristeissa on käytetty kalleimpia materiaaleja. Kyseessä oli mahtipontinen ele, jolla Fredrik Suuri halusi osoittaa muille Euroopan valtioille, etteivät Preussin rahavarat olleet ehtyneet uuvuttavan seitsenvuotisen sodan jälkeen. Suunnittelijana toimi aluksi arkkitehti Johann Gottfried Büring, mutta hänen tilalleen tuli myöhemmin Carl von Gontard. Neues Palais on yksi viimeisimpiä preussilaisia suurbarokkipalatseja.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_uusi_palatsi_6_2.jpg

Kolmisiipinen Neues Palais on 240 metriä pitkä ja siten huomattavasti suurempi kuin Sansouccin palatsi. Kattokupolin huipulla on kuparinen patsas, joka esittää kolmea sulotarta kannattelemassa Preussin kuninkaallista kruunua. Julkisivun pilastereiden edessä ja katon harjalla on yhteensä 290 hiekkakiviveistosta, jotka esittävät erilaisia mytologisia ja allegorisia hahmoja. Siinä missä Sansouccin sisätiloissa oli pyritty intiimiyteen, Neues Palais tehtiin mahdollisimman edustavaksi ja koristelut ovat runsaat. Frederik II Suuri määräsi, että palatsin tyylin piti edustaa Preussin valtaa ja kunniaa, joten rakentamiseen käyettiin runsaasti marmoria, kiveä ja kultaa.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_uusi_palatsi_7_2.jpg

Valtavan palatsin sisällä on kaksisataa huonetta, kuninkaalliset huoneistot ja neljä galleriaa, jotka on sisustettu loisteliaiseen rokokotyyliin. Sen tyylikkäästi sisustetut juhlasalit ovat yhtä kiehtovia kuin ne olivat 1700-luvulla. Salaperäinen kimaltelu ja loiste, jolla Frederik Suuri halusi tehdä vaikutuksen vierailijoihinsa, voidaan nyt kokea uudelleen.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_uusi_palatsi_3_grotto_2.jpg

Meriteemaisen loisteliaan Grotto salin seinät on koristeltu yli 24 0000 simpukankuorella, fossiililla, marmorikoristeilla, kvartsilla ja muilla kimaltelevilla mineraaleilla. Salin marmorilattiaan on ikuistettuja merenelävien kuvia ja sen upea kattomaalaus ja kauniit kristallikruunut ovat ihastelemisen arvoisia.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_uusi_palatsi_4_marmorisali_2.jpg

Erityisen hieno esimerkki Preussin rokokoosta on Marmorisali joka on valoisa tanssiais-sali, jonka kiviseinät ja kultakatto kiiltävät luonnonvalossa. Salin seiniä ja kattoa koristavat upeat maalaukset ja kultakehyksiset kattorakenteet.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_uusi_palatsi_5_2.jpg

Palatsin yläkerran galleriassa on uusklassisia koristeita ja italialaisia barokkimaalauksia. Palatsin teatteri on koristeltu punaisin, valkoisin ja kultaisin rokokookoristein. Se on erityisen hieno esimerkki barokkin teatteriarkkitehtuurista. Näytelmiä näytetään edelleen pienellä näyttämöllä. Neues Palaisista löytyy myös 25 paikkainen Cafe Caroline & 90 paikkainen Restaurant Fredersdorf, jossa voit nauttia leivonnaisita ja ruuista majesteettisessa ympäristössä. Opastettu kierros “Imperial Christmas” Neue Palaisissa 26.12 klo 15. Missä linnan joulukuusi oli yli 100 vuotta sitten? Mitä oli valmistettu jouluaattona linnakeittiössä? Miltä prinssin ja prinsessan lahjat näyttivät? Ja mitä keisari sai? Kierros maksaa 10 €.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Orangerie_1_2.jpg

ORANGERIESCHLOSS

Orangerialinna on Sanssoucin palatsin puistossa sijaitseva uusrenessanssityylinen palatsimainen orangeria, joka kuuluu entisiin Hohenzollernien palatseihin. Se sijaitsee Sanssoucin palatsin länsipuolella olevalla kukkulalla. Orangerialinnan rakennutti Preussin kuningas Fredrik Vilhelm IV. Hän laati sen ensimmäiset luonnokset itse kruununprinssiaikanaan vuonna 1830 palattuaan matkaltaan Italiasta. Hän antoi suunnittelutyön vuonna 1840 ensin arkkitehti Ludwig Persiukselle, jonka työtä jatkoivat myöhemmin Friedrich August Stüler ja Ludwig Ferdinand Hesse. Rakentaminen päästiin aloittamaan 1851. Rakennus valmistui lopulta vuonna 1864. Orangerian esikuvina on käytetty Italian renessanssipalatseja.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Orangerie_4_2.jpg

Kaksoistorneilla varustettu keskiosa viittaa Rooman Villa Mediciin, kulmarakennelmat puolestaan Firenzen Uffizi-gallerian Arnon puoleiseen julkisivuun. Rakennus on sivuhalleineen yli 300 metriä pitkä. Kun lähestyt palatsia, näet ensimmäiseksi päärakennuksen ja sen kaksi symmetristä tornia. Päärakennuksen ympärillä on terasseja, pylväskäytäviä, pihaveistoksia ja kasvihuoneita. Orangerialinnan katsotaan kuvastavan Fredrik Vilhelmin tunnettua ”Italian-kaipuuta”.  Hänet tunnettiin myös lempinimellä ”romantikko valtaistuimella”.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Orangerie_2_2.jpg

Astuessasi sisään linnan porttikongista edessäsi on Orangerialinnan hienoin osa luonnonvalossa kylpevä Rafael-sali, johon on sijoitettu yli 50 jäljennöstä italialaisten renessanssin mestarien komeimmista maalauksista. Ne on tehty 1800-luvulla. Joukossa on kopioita useista Rafaelin maalauksista jotka koristavat salin punaisia silkkiseiniä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Orangerie_5_2.jpg

Pääset ihastastelemaan myös Malachite huoneen koriste-esineitä ja kauniita veistoksia .

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Orangerie_3_2.jpg

Rakennuksessa on myös viisi uusrokokootyyliin sisustettua ylellistä vierashuoneistoa, joihin majoittuivat korkeat arvovieraat, kuten Venäjän tsaari Nikolai I vaimoineen.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_kiinalainen_teehuone_2.jpg

CHINESISCHES HAUS

Kiinalainen teehuone on Sanssoucin palatsin puistossa sijaitseva rokokootyylinen paviljonki. Paviljonki rakennettiin vuosina 1755–1764 Preussin kuningas Fredrik Suuren määräyksestä noin 700 metrin päähän Sanssoucin palatsista sen lounaispuolelle Rehgartenin puutarhaan. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Johann Gottfried Büring. Se oli tarkoitettu ylelliseksi huviretkien viettopaikaksi. Hollantilaiset kauppiaat toivat parhainta silkkiä, posliinia, helmiäistä ja lakattuja puuesineitä Kiinasta Eurooppaan 1600-luvulla. Tämä johti kiehtovaan uuten tyylisuuntaan, kineseriaan, joka oli sekoitus kiinalaista koristetaidetta ja eurooppalaista rokokoota. Euroopan hoveissa oli 1700-luvun puolivälissä muodissa kaikki näennäisesti kiinalaisuuteen viittaava eli chinoiserie. Paviljonki on apilanlehden muotoinen ja sen sisäseiniä koristavat kullatut konsolit. Paviljongin ulkopuolta koristivat Johann Peter Benckertin ja Johann Gottlieb Heimüllerin toteuttamat kullatut veistokset, joiden hahmot eivät tosin näytä erityisen itämaisilta. Katon päällä olevan tampuurin huipulla on päivänvarjoa pitelevää kiinalaista esittävä kullattu patsas. Sisäkatossa on suuri kattomaalaus, joka esittää vallatonta kiinalaista seuruetta. Kiinalaisen teehuoneen alkuperäinen sisustus ei ole säilynyt. Talvella suljettu. Sanssoucin puistoon rakennettiin seuraavina vuosina eräitä muitakin kiinalaistyylisiä rakennuksia, kuten Büringin suunnittelema keittiörakennus ja Carl von Gontardin 1770-luvun alussa suunnittelema pagodia jäljittelevä lohikäärmetalo.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_charlottenhofin_linna_1_2.jpg

CHARLOTTENHOF

Charlottenhof on yksi Sanssoucin palatsin puistossa sijaitseva entisistä Hohenzollernien asunnoista. Pieni uusklassiseen tyyliin rakennettu huvila sijaitsee Sanssoucin palatsin lounaispuolella. Rakennus oli alkujaan vuonna 1756 rakennettu yksikerroksinen kartano, jonka oli suunnitellut rakennusmestari Johann Gottfried Büring. Se muutettiin vuosina 1826–1829 arkkitehti Karl Friedrich Schinkelin suunnitelmien mukaisesti kesäasunnoksi Preussin kruununprinssille, tulevalle kuningas Fredrik Vilhelm IV:lle. Fredrik Vilhelm oli itse laatinut luonnokset. Hän halusi rakennuksen perustuvan antiikin henkeen roomalaisten huviloiden esikuvaan, jotta se muistuttaisi häntä Italiasta, jossa hän oli viihtynyt. Schinkel toteutti ajatuksen lisäämällä huvilaan doorilaisen portiikin, pergolan ja terassin.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_charlottenhofin_linna_2_2.jpg

Sisätilat ovat vaatimattomat, porvarilliset ja elegantit. Tapeteissa, vuodevaatteissa ja ikkunaluukuissa käytettiin sinivalkoisia raitoja viittauksena Baijerin lippuun, sillä Fredrik Vilhelmin vaimo Elisabet oli alkujaan baijerilainen prinsessa. Huoneiden värikäs erilaisuus materiaalien ja värien suhteen on huomattava. Charlottenhofin sisustus on säilynyt sellaisenaan, mikä tekee siitä ainoan kokonaisuudessaan säilyneen Schinkelin työn.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_charlottenhofin_linna_3_2.jpg

Peter Joseph Lenné suunnitteli Charlottenhofin ympärille englantilaistyylisen maisemapuiston, johon kuului geometrisesti istutettuja puutarhoja, suihkulähteillä varustettuja lampia sekä runoilijalehto, johon oli sijoitettu italialaisten ja saksalaisten runoilijoiden rintakuvia. Charlottenhofin palatsia ja puistoa kutsutaan perustellusti Preussin Arcadian sydämeksi.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_sansoucci_puisto_palatsi_nimeton_2.jpg

RÖHMISCHE BÄDER

Roomalaisten kylpylöiden romanttinen kokonaisuus muodostaa viehättävän vastineen tiukalle Charlottenhof-palatsille. Se vie meidät italialaiseen maalaistaloon: Dionysoksen majat, Pompeijanian pylväät, muinaiset Kentaurin sarkofaagit ja Välimeren hedelmät ja rehevät kasvien koristeet herättävät yhteyksiä ihanteelliseen Italiaan. Roomalaiset kylpylät eivät kuitenkaan ole roomalaisten kylpylöiden jäljennöksiä eikä muinaisten huviloiden. Pikemminkin kruununprinssi rakensi arkkitehtonisen uuden luomuksen, joka perustui italialaiseen 1500-luvun tyylin maalaistaloon. Lahjakas kruununprinssi ja myöhemmin kuningas Friedrich Wilhelm IV tarjosi lukuisia ajatusluonnoksia rakennuksesta. 1829 Karl Friedrich Schinkel ja Ludwig Persius tekivät kuninkaallisesta visiosta totta. Talvella suljettu.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_sansoucci_puisto_RAUHAN_KIRKKO_2.jpg

FRIEDENSKIRCHE

Potsdamin Friedenskirche on protestanttinen kirkko. Taiteilija ja kulttuuria rakastava Preussin kuningas Friedrich Wilhelm IV tilasi sen vuonna 1845. Kirkko rakennettiin Marlygarteniin, joka on osa Sanssouciin puistoa. Kirkon sisustus on sisustettu alkuperäisellä 1300-luvun Venetsialaisella mosaiikilla. Mosaiikki tuli Muranon puretusta kirkosta. Kuningas Friedrich Wilhelm osti sen ja toi Potsdamiin. Se esittää istuvan Jeesuksen, Marian ja Johannes Kastajan, sekä apostolin Pietarin marttyyri Cyprianuksen kanssa. Kirkon kryptassa on kuningas Friedrich Wilhelmin ja hänen vaimonsa Elisabeth Ludovikan kuninkaallinen hauta sillä heidät molemmat haudattiin tänne kuolemansa jälkeen. 24.12 Klo 23.00 Joulumusiikkia perinteisesti Friedenskirche Sanssouci. Vocalkreis Potsdam laulaa kantorin Johannes Langin johdolla, puhallin kvartetto soittaa musiikkia ja Klaus Büstrin lukee vanhan ja uuden testamentin tekstejä. Aloitus: klo 23.00 Vapaa pääsy. 25.12 Klo 17.00 Kansainvälinen Joulujumalanpalvelus, joulutarina luetaan monilla kielillä ja tietysti laulataan yhdessä. Se kertoo myös sen, mitä ihmiset kokivat "seuratessaan tähteä ".

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__cecilienhof_1_2.jpg

CECILIENHOF

Linnan rakennutti keisari Vilhelm II vuosina 1914-1917 pojalleen ja tämän vaimolle. Jungfernsee ja Heiliger See järvien välisssessä 74 hehtaarin Neur Garten puistossa oleva linna edustaa englantilaista tudor-tyyliä, ja se on viimeinen Hohenzollern-suvun rakennuttama linna. Tämän pääosin puusta ja tiileistä rakennetun 176 huoneen upean palatsin rakentaminen maksoi keisari Wilhelm II: lle noin kahdeksan miljoonaa kultamarkkaa. Lopulta Cecilienhofin palatsia käytti täällä asunut kruununprinssi Wilhelm von Hohenzollern. Tämä upea rakennus on nimetty hänen vaimonsa, Mecklenburg-Schwerinin kruununprinsessa Cecilien mukaan. 

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__ceci-lienhof_3_2.jpg

Cecilienhofin palatsin rakentamista pidetään erityisenä arkkitehtonisena mestariteoksena. Käyttämällä perinteisiä rakennusmateriaaleja ja tummasta puusta valmistettuja puuelementtejä, koko rakennuryhmä sopii nerokkaasti tyypilliseen Potsdamilaisen maisemaan. Rakennusosien taitavaa ryhmittelyä viiden sisäpihan ympärille pidetään ainutlaatuisena. Linnan todellinen keskusta on tilava olohuone, johon pääsee eteisen kautta, josta pääsee kruununprinssiparin edustus- ja yksityistiloihin. Rakennus on arkkitehti Paul Schultze-Naumburgin töiden helmi.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__cecilienhof_2_2.jpg

Cecilienhofin linna tunnetaan ehkä parhaiten siellä järjestetystä toisen maailmasodan jälkeisestä kesällä 1945 17. heinäkuuta – 2. elokuuta pidetystä Potsdamin konferenssista, jossa voittajavallat määrittelivät Saksan uudet rajat. Kokoukseen osallistuivat sodan voittaneet liittoutuneet, joita edustivat jokaisen kolmen valtion päämiehet Stalin, Truman ja Churchill. Voit myös käydä Stalinin, Rooseveltin ja Churchillin alkuperäisessä kunnossa olevissa työhuoneissa. Neuvostoliiton sotilaat istuttivat pihan nurmikolle kukista tehdyn punaisen tähden, joka näkyy kaukaa. Myös Cecilienhofin linna kuuluu monien Potsdamin nähtävyyksien tavoin UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Nykyään Cecilienhof on museo mutta se toimii myös hotellina. Samalla Neuer Gartenin puistoalueella Cecilienhofin kanssa sijaitsee myös Marmorpalais eli marmoripalatsi

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Marmoripalatsi_1.jpg

MARMORPALAIS

Marmoripalatsi on entinen Hohenzollernien palatsi Potsdamissa, niin sanotun Uuden puutarhan eli Neuer Gartenin alueella, Heiligen See -järven rannalla. Marmoripalatsin rakennutti Preussin kuningas Fredrik Vilhelm II pian valtaantulonsa jälkeen, vuosina 1787–1792, vain lyhyehkön matkan päähän edeltäjänsä Fredrik Suuren rakennuttamasta Sanssoucin palatsista. Marmoripalatsin suunnitteli arkkitehti Carl von Gontard uuden klassistisen tyylin mukaisesti, mikä erottaa sen Fredrik Suuren palatseista. Punatiilinen rakennus on kaksikerroksinen ja pohjakaavaltaan neliönmuotoinen. Katolla olevasta pienestä näköalatornista voi ihailla ympäristöä. Nimi viittaa harmaaseen Sleesian marmoriin, jota on käytetty julkisivun koristeluun ja jäsentämiseen. Sisätilojen suunnittelusta vastasi Carl Gotthard Langhans. Palatsiin lisättiin kaksi siipirakennusta vuonna 1797. Johann August Eyserbeck suunnitteli palatsin ympärille puutarhan, jossa on erilaisia näköalapaikkoja ja erikoisia arkkitehtonisia kulisseja. Saksan keisari Vilhelm II asui marmoripalatsissa kruununprinssiaikanaan vuodesta 1881 alkaen. Myös hänen poikansa kruununprinssi Vilhelm asui siellä perheineen, kunnes heitä varten suunniteltu Cecilienhofin linna valmistui vuonna 1917. Palatsi on ainoa säilynyt Preussin varhainen uusklassinen palatsi.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Marmoripalatsi_2_2.jpg

Nykyisin Marmoripalatsi on museona. Kaikki 40 huonetta on kunnostettu ja avoinna yleisölle. Päärakennuksen alakerrassa eteinen aukeaa portaikkohalliin, joka ulottuu koko rakennuksen korkeudelle. Sen takana olevaa grotto-hallia käytettiin ruokasalina kesällä. Järvelle itään päin oleva sali oli linnan asukkaille miellyttävä oleskella sen varjoisan sijainnin ja optisesti harmaansinisen marmoriverhouksen ansiosta. Yläkerrassa huoneet on ryhmitelty keskellä olevien marmoriportaikkojen ympärille. Suurin huone, konserttisali, ulottuu linnan koko järven puolelle. Huoneiden ja eteisten sisustus ja sisustus vastasivat klassismin ajan makua.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Babelsbergin_puisto_1_2.jpg

BABELSBERGIN PUISTO & PALATSI

Babelsbergin palatsin puisto ja Babelsbergin palatsi ovat osa Potsdamin vaikuttavaa ja laajaa kulttuurimaisemaa. Sieltä on näkymät Glienicken palatsipuistoon ja Glienicken siltalle. Babelsbergin puiston näyttävät rakennukset ja hienot maisemat tekevät siitä todellisen aarreaitan. Babelsbergin palatsin on suunnitellut preussilainen arkkitehti Karl Friedrich Schinkel. Tämä upea, englantilaista tudortyyliä edustava palatsi rakennettiin 1833 alun perin tulevan keisarin, Vilhelm I:n, kesäasunnoksi. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Karl Friedrich Schinkel englantilaisen maalaiskartanon tyyliin. Rakennus edustaa uustudorilaista arkkitehtuuria. Se sisältää runsaasti erkkereitä, torneja, sakaroita ja loggioita. Sisätilat ja ikkunat on tehty uusgoottilaiseen tyyliin. Linnan suunnittelua jatkoivat Schinkelin jälkeen Ludwig Persius ja Johann Heinrich Strack, jotka suunnittelivat useita sivurakennuksia. Kaikilla arkkitehdeilla oli vaikeuksia täyttää prinssi Vilhelmin puolison, prinsessa Augustan toiveet koristeellisemmista tiloista. Strack suunnitteli vuosina 1844–1849 rakennetun torniin päättyvän lisäsiiven. Tornin sisälle sijoitettiin kahden kerroksen korkuinen tanssiaissali.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Babelsbergin_linna_2_2.jpg

Vuodesta 1871 Keisari Wilhelm I ja hänen perheensä viettivät kesänsä mahtavassa Tiefen See -linnassa lähes 50 vuoden ajan. Rakennusta reunustavat kuvankauniit terassit, huolellisesti suunnitellut muotopuutarhat, hienot veistokset ja koristeelliset suihkulähteet. Linnaa ympäröivän puiston suunnitteli alun perin Peter Joseph Lenné, mutta hänen työtään jatkanut Hermann von Pückler-Muskau toteutti oman näkemyksensä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Babelsbergin_puisto_torni_1_2.jpg

FLATOWTURM

Puiston polkuja pitkin pääset Flatowturmin torniin joka on kuin suoraan sadusta. Babelsbergin puiston Flatow-torni rakennettiin vuosina 1853–1856 Johann Heinrich Strackin suunnitelmien mukaan Frankfurt am Mainissa sijaitsevan Eschenheimin portin keskiaikaiseen tornin kopioksi. Keisari Wilhelm I jatkoi näin Potsdamin rakennusperinteitä pystyttääkseen näköalapaikkoja näkyville paikoille. Uusgoottilaiseen tyyliin rakennettu 46 metrin korkea näkötorni seisoo altaan alueella, joka on tärkeä puiston kastelua varten.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Babelsbergin_puisto_torni_2_2.jpg

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Babelsbergin_puisto_torni_3_2.jpg

Keisaripari käytti rakennusta sekä vierastalona että varastopaikka keräämilleen esineille. Molemmat olivat innostuneita keräilijöitä, jotka olivat kiinnostuneita taiteesta ja historiasta. Tämä 46 metriä korkea ja osin alkuperäisin kalustein sisustetuttu näkötorni tarjoaa ainutlaatuisen panoraamanäkymän Potsdamiin ja sen linnoihin ja puistoihin aina Wannseeen asti. Sis.p 4 €.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Babelsbergin_puisto_4_muut_2.jpg

Muita nähtävyyksiä puistossa ovat Café Kleines Schloss, Matrosenhaus ja Gerichtslaube. Puisto on avoinna ympäri vuoden aamu kahdeksasta hämärän tuloon.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_Blaulicht_1_2.jpg

WEIHNACHTSMARKT ”BLAUER LICHTENGLANZ”

Perinteiset Potsdamin joulumarkkinat järjestetään joka vuosi barokkikeskustassa Pyhän Pietarin & Paavalin kirkon ja Luisenplatzin välillä, Brandenburger Straßella, Sanssouci-palatsin välittömässä läheisyydessä. Maamerkkinä on valtava joulukuusi Brandenburgin portin edessä, koristeltuna sinisillä Herrnhutin tähdellä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_Blaulicht_5_paivakojut_2.jpg

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_Blaulicht_4_paivakojut_2.jpg

Vanhakaupunki loistaa tuhansien valojen loisteessa ja esittelee itsensä hehkuviinin, bratwurstien ja piparkakkujen huumaavassa tuoksussa. Tarjolla on Brandenburgilaisia herkkuja, käsitöitä ja glögiä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_Blaulicht_2_2.jpg

Luisenplatzin lava on paikka lavastettujen satujen ja musiikkiesitysten järjestämiseen. Luisenplatzin ulkojäärata, jossa nuoret ja vanhat voivat luistella joulumarkkinoiden aukioloaikoina, ja Bassinplatzin maailmanpyörä ovat myös suosittuja.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_Blaulicht_3_2.jpg

Juhlavalla sinihehkuisesti valaistulla joulutorilla oleva satunäyttämö ja 15 x 30 m ulkoluistelukenttä (luistimien vuokrausta) ovat ilahduttaneet perheitä jo vuosien ajan.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_Blaulicht_6_paivakojut_2.jpg

Joulun vilinässä olevat monet kaupat, putiikit, galleriat, kahvilat ja ravintolat kutsuvat sinut kävelemään Potsdamin tunnelmallisen historiallisen keskustan läpi. Joulutori on avoinna ma-ke klo 11-20, 24.12 suljettu, 25./26.12 klo 11-19.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_2__1_kuva_piha_2.jpg

ROMANTISCHES WEIHNACHTSDORF IM KRONGUT BEI SANSSOUCI

Viehättävä kävelymatka vie sinut Luisenplatzilta Frederik Suuren ajan kuninkaalliseen ympäristöön upeaan Sanssouci palatsin -puistoon. Vain lyhyen 400 metrin kävelymatkan päässä Sanssouci-palatsista, Bornstedt Krongut avaa porttinsa romanttiseen joulukylään. Unescon maailmanperintökohteen historiallinen piha, suuren valaistun joulukuusen ympärillä, toivottaa vierailijat viihtymän. Paahdettujen mantelien, glögin, kanelin ja kuusen tuoksut hallitsevaat Bornstedt Krongutin italialaistyylistä joulukylää.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_2__2_kuva_kojut_2.jpg

Alueen kauppiaat tarjoavat ihastuttavia käsityötuotteita juhlallisesti valaistuissa joulukojuissa; ruokakojuissa on tarjolla alueellisia erikoisuuksia, kotitekoisia maatilan tuotteita ja muita tuoksuvia herkkuja. Käsityöläiset esittelevät käsitöitään ja löydät käsintehtyjä lahjaideoita. Lämmittävät nuotiot, tunnelmallinen valaistus, valaistu ruusutarha ja taivaallinen musiikki yhdessä joulun-kulttuuriohjelman kanssa ilahduttaa koko perhettä. Salaperäisessä satukellarissa jouluenkeli kertoo tarinansa ja adventtiseimi-näyttely on avoinna. Lisäksi nostalginen joulukalenteri näyttely, vanhan ajan lasten karuselli, poniratsastusta, joululauluja. Feuerzangenbowia ja kuumia juomia suuressa jouluisessa ulkobaarissa. Jouluaattona 24.12 avoinna on vain gastronomia klo 12-15. 25/26.12: "Kulinaarinen joulukylä" / Joulu brunssi ja gastronomia / näyttelyt + musiikki (24-26.12 ei joulutori myyjiä).

.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_2__3_tinasotilasmuseo_2.jpg

POTSDAMIN TINASOTILASMUSEO BORNSTEDT KRONGUT

Tämä museo perustuu pääosin yhden suvun yksityisiin kokoelmiin vuodelta 1878, käsittäen 850 m2 näyttelyssä noin 25 000 tinasotamiestä ja yli 150 dioraamaa lähes 200 vuoden ajalta. Museossa on mahdollisuus saada käsitys isovanhempiemme ja heidän isovanhempien lapsuuden leikkimaailmasta. 1700-luvun pedagogit vaativat jo lapsenomaista kasvatusta. Pelissä lasten tulisi kokea elämä. Tinahahmo, joka oli juuri alkanut voittokulkunsa, oli hyvä lelu. Tinahahmojen monimuotoisuus on seurannut ja kannustanut kokonaisten sukupolvien kasvua aikuismaailmaan kaupungin ja maaseudun arjen kohtausten sekä tuon ajan sotatapahtumien ja kaukaisten maiden kanssa. Historiakokemus nuorille ja vanhoille!

Pysyvä näyttely viidestä aihealueesta:
1) "Maailmamme alkuajat" - dinosauruksesta Jerusalemin tuhoon
2) "Tie sodan ja rauhan kautta" - keskiajalta ja linnaelämästä, kapinallisten ja sotien kautta
3) "Siirtomaa-aikakausi - uuden maailmanjärjestyksen epäoikeudenmukaisuus" - valloitusajasta lähtien
4) "Napoleon ja hänen valtaan nousunsa"
5) "Teatteri - elämänäyttely"

Näytetään tärkeät historialliset tapahtumat eri aikakausilta, kuten:
- Kristuksen syntymä
- Muinainen Egypti, viikingit ja teutonit
- Rooman ajanjakso ja Pompein tuho
- Vaunu-kilpailut Rooman Colloseumissa, härkätaistelut ja ritariturnaukset
- Preussi Frederik Suuren alaisuudessa
- Saksan valtakunta ensimmäisen maailmansodan loppuun saakka
- Intian keisarillinen paraati - Englannin George II kruunaamisen yhteydessä
- Nibelungien rengas ja teatterimaailma
- Kirjalliset persoonallisuudet: Goethe, Schiller, Brecht
- Musiikkimaailma: Pekingin ooppera, Tšaikovsky, Wagner, Gershwin

Aukioloajat: päivittäin klo 11–18, vapaa pääsy.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_2__4_panimoravintola_uusi_2.jpg

Potsdamissa sijaitseva Krongut Bornstedt on erittäin suosittu kohde Berliinin - Brandenburgin alueella. Bornstedtin kruunun kartanon ydin on vanha kartanotalo, joka rakennettiin ennen kolmenkymmenvuotista sotaa. Vuonna 1867 kruununprinssipari Friedrich Wilhelm (1831–1888) ja hänen englantilainen vaimonsa Victoria (1840–1901) ottivat Bornstedtin kartanon haltuun ja hallinnoivat kartanoa ja tekivivät siitä mallimaatilan. Hofbrauerei Krongut Bornstedt panimoravintola sijaitsee historiallisessa päärakennuksessa, jossa on 200 asiakaspaikkaa sisätiloissa ja 150 terassilla. Olutta on valmistettu Krongut Bornstedtin hovipanimossa vuodesta 1689 ja tämä perinne on jatkunut tähän päivään saakka. Hovipanimon omat oluet "Bornstedter Büffel" vaalea olut joka on ylikäynyt ja humala-aromaattinen ja tumma maltaisempi aromaattinen maltaisen ruskea olut. Voit kokeilla näitä oluita erittäin viihtyisällä illallisella Brauhaus-panimoravintolassa. Matkamuistona vierailustasi Krongutiin voit ostaa "Bornstedter Büffel"1 litran tai 2 litran lasisipioneissa. Brandenburgin ruokia voi nauttia maalaismaisessa ilmapiirissä. Keittiö tarjoaa paikallisia ja vuodenaikojen erikoisuuksia. Taivaallisesti sisustetun panimon listalta löytyy jouluruokia ja iso 1kg porsaanpotka-annos, hapankaalin ja sinapin kera 14,50 €. Viinikauppa "Habels Weinscheune", joka sijaitsee entisessä ladossa.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Joulutori_2__5_kartanomyymala_2.jpg

Joulustollenia, kaikenlaisia ​​joululeivonnaisia, kahvia ja kakkuja pääset nautimaan vuodelta 1701 olevassa kuninkaallisessa hovileipomossa. Kuninkaallisesta lahjakauppasta löydät monia erilaisia ​​paikallisia ruokia, juomia, lahjoja ja matkamuistoja, makkaraerikoisuuksia Salzburgin alueelta Itävallasta, laajan valikoiman sinappilajikkeita, suolat, öljyt ja valikoima erityyppistä etikkaa. Makea nälkään on mehiläishoitajan hunajaa, suklaata ja Spreewaldin kotitekoista hilloa. Toinen liikehuone sisältää museokaupan esineitä ja tinasotilaita. Hoviparturikin löytyy.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_Alexandrowka_1_2.jpg

ALEXANDROWKA

Hollantilaisen kortteliston lisäksi Potsdamissa on kaupungin pohjoispuolella myös venäläinen yhteisö Alexandrowka, joka on venäläisen arkkitehtuurin saareke. Alexandrowkan venäläistyyliset 13 taloa rakennettiin vuonna 1825 joukolle venäläisiä maahanmuuttajia. Taloilla keisari Fredrik Wilhelm III halusi kunnioittaa liittolaisensa Venäjän Aleksanteri I:n poismenoa. Taloissa asui Venäjän tsaarin Preussille lahjoittamia muusikoita. Talot ovat näyttäviä ja erikoisia, ja jotkin niistä toimivat nykyisin esimerkiksi kahvilana tai museona. Yhteisö kuuluu myös UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Alexandrowka-museo sijaitsee Alexandrowkan talossa nro 2. Sen tavoitteena on antaa tämän museon kävijöille selkeämpi käsitys venäläisen Alexandrowkan kylän historiallisesta ja arkkitehtonisesta merkityksestä. Museorakennus on kuudella näyttelyhuoneellaan rakennus- ja kulttuurihistoriallinen monumentti vuodelta 1826, sekä dokumentointikeskus joka toimii säännöllisesti myös saksalais-venäläisenä kohtaamispaikkana. Museossa on myös puutarhataiteilija Peter Joseph Lennén suunnittelema 2000 neliömetrin puutarha. Täältä kiinnostunut vierailija löytää yli 500 erilaista hedelmäpuuta. Puutarha on osa näyttelyä. Pieni kahvila ja pieni myymälä, jossa on kirjallisuutta ja matkamuistoja, täydentävät vierailua museossa. Museo on keskivikkona suljettu. Sp. 3,50 €.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_Alexandrowka_2_joulutarha_2.jpg

Alexandrowka-museo avaa porttinsa ja kutsuu sinut hiljaiseen, mietiskelevään Joulupuutarhaan Tapaninpäivänä 26.12 klo 15-18. Museon puutarhassa nuoret ja vanhat vierailijat voivat seurustella nuotion ääressä nauttien borskeittoa ja glögiä. Nuotio luo kodikkaan ilmapiirin, ja voit kuunnella sen ääressä venäläisiä satuja. Pääsy Joulupuutarhaan on ilmainen. Alexandrowka Haus1 Russisches Restaurant und Teestube: venäläinen keittiö, joka perustuu myös tsaarin aikaisin resepteihin, karpalomehua, koivumehua, venäläistä ja ukrainalaista olutta, erityyppiset moldovalaiset, gruusialaiset ja Krimin viinit. Venäläistä 1950-70 lukujen musiikkia. Joulun aikaan tilattavissa venäläisiä Joulumenuja.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Barberini_taidemuseo_2.jpg

MUSEUM BARBERIN

Vuonna 2017 Potsdamin historiallisessa keskustassa yhdelle Euroopan kauneimman aukion laidalle avatusta Barberini taidemuseosta on tullut välitön menestys, mahtavilla vaihtuvilla näyttelyillä tärkeimmistä aiheista, taiteilijoista ja taidekausista. Museon kokoelmien keskipiste on Hasso Plattnerin kokoelman Claude Monet, Auguste Renoir, Berthe Morisot, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Henri-Edmond Cross, Paul Signac ja muut impressionistiset ja postimpressionistiset taiteilijat töineen sekä amerikkalainen modernismi, DDR:n taide ja maalaukseen vuoden 1989 jälkeen. Claude Monetin 34 maalauksella museo on Pariisin jälkeen paikka jossa kävijät voivat nähdä eniten tämän maalaustaidetta. Potsdamista on siten tullut yksi impresionistisen maisemamaalauksen tärkeimmistä keskuksista maailmassa. Joulukuussa vaihtuva näyttely `Impressionismi Venäjällä -lähtö avantgardelle´ esittelee Venäjän impresionismin kuuluisimpien taiteilijoiden kuten Nicolas Tarkhoff, David Burljuk, Konstantin Korowin, Stanislav Shukovsky, Valentin Serov, Michael Larionov, Natalya Goncharova ja Kazimir Malevich töitä. Nauttittuaasi taiteesta, rentoudu Café & Restaurant Barberinin näkymästä Alt Markt torille ihaillen ja pieniä ruokia, quiches, salaatteja tai hienoja kakkuja nauttien. Museum Barberini on 24.12 avoinna klo 10-15 ja 25.-26.12 klo 10-19.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_nykytaiteenmuseo_2.jpg

MUSEUM FLUXUS+

Museo on Potsdamin ensimmäinen modernin taiteen museo. Entisen husaaritallin kaksikerroksisen rakennuksen 1000 neliömetrin näyttelytila ​​käsittää taidetta yksityisistä kokoelmista. Laajan taidetta + myymälän, kahvilan, väliaikaisten näyttelyiden ja tapahtumien ”atriumin” ansiosta FLUXUS +  museosta on tullut kulttuurikohtaamispaikka taiteilijoille ja taiteen ystäville. FLUXUS + -museon pysyvä näyttely koostuu taideteoksista, asiakirjoista ja elokuvista sekä kansainvälisestä tai intermedia-taideliikkeestä fluxus. Pohjakerroksessa siinä on Wolf Vostellin, Emmet Williamsin, Ben Pattersonin, Nam June Paikin ja muiden 1960-luvun taiteilijoiden teoksia. Lisäksi esitellään taiteilijoiden, kuten Arman, Lebel, Christo, Niki de Saint-Phalle, Hains, Leve ja Ann Noël, teoksia saadeen yleiskuvan 1900-luvun jälkipuoliskunnan avantgardistista. Museon toisessa kerroksessa olevat näyttelyt keskittyvät Wolf Vostellin taiteeseen ja elämäntyöhön. Lisäksi museossa esitellään nykypäivän ”Kunst ist Leben” -tulkintaa esittämällä neljän nykytaiteilijan: Costantino Ciervon, Hella De Santarossa, Lutz Friedel ja Sebastian Heiner teoksia.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Preussin_historianmuseo_2.jpg

HAUS DER BRANDENBURGISCH-PREUSSISCHEN GESICHTE

Brandenburgin ja Preussin historian talo (HBPG) on Potsdamin Neuer Markt:illa vanhassa kuninkaallisessa hevostallissa sijaitseva historian museo. Pysyvät näyttelyt “Maa ja ihmiset, Tarinoita Brandenburg-Preussiasta ”sekä vaihtuvia erikoisnäyttelyitä. Tarinat esitellään historiallisin ja modernin media keinoin. Vuodesta 2014 lähtien Brandenburg-Preussin historian talon historiallinen holvattu sali on muutettu juhlavaksi Joulumetsäksi joka on avoinna klo 11-18 paitsi 24.12 suljettu. Joulumetsään on vapaa pääsy.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_elokuvamuseo_3.jpg

POTSDAMIN ELOKUVAMUSEO

Saksan vanhin Elokuvamuseo sijaitsee entisessä kuninkaallisessa kaupunkilinnan tallissa - kaupungin vanhimmassa rakennuksessa , joka on rakennettu vuonna 1685 Potsdamin kaupungintalon kuninkaalliseksi talliksi. Rakennuksessa on vuodesta 1981 lähtien ollut Potsdamin elokuvamuseo, joka aiemmin oli DDR: n elokuvamuseo, ja sen nykyinen kahvila "Genusswerkstatt". Vuoden 1990 jälkeen museo on esittele Saksojen elokuvan historiaa. Kokoelmien ja pysyvän näyttelyn keskeisessä osassa on maailman vanhin elokuvastudio Babelsbergissä, sen elokuvateokset ja taiteilijat, jotka ovat osallistuneet Bioscopin, Ufan, DEFA: n ja Studio Babelsbergin elokuviin. Pysyvä näyttely "Unelmatehdas - 100 vuotta elokuvaa Babelsbergissa" käsittelee maailman vanhimman elokuvastudion (Studio Babelsberg) tapahtumarikasta historiaa. Jokaisessa vaiheittaisessa teemahuoneessa näyttelyvieraat löytävät Ufa:n, DEFA:n ja Studio Babelsbergin elokuvia. Elokuvien valmistusprosessia havainnollistetaan vuorovaikutteisesti ensimmäisestä ideasta ja ensimmäisestä käsikirjoituksesta näyttelijöihin, pukuun, maskeeramiseen, kuvaukseen, editointiin, äänisuunnitteluun, markkinointiin ja elokuvaesityyksiin. Voit nähdä alkuperäisiä lavastuksia, pukuja, elokuvatekniikkaa ja näyttelyitä eri elokuvantekijöiden töistä. Museo ylläpitää elokuvateatteria, jossa on useita näytöksiä päivässä. Mykkäelokuvien näytökset soitetaan musiikillisesti historiallisilla Welten mykkäelokuvauruilla vuodelta 1929. Museokauppa tarjoaa valikoiman kirjoja elokuvan historiasta ja Babelsbergin studiosta. Monet näyttelyissä esitellyistä elokuvista ovat saatavana DVD-levyillä. Myynnissä on myös elokuvahistoriaan liittyviä esineitä, postikortteja ja elokuvajulisteita.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Potsdam_museo_1_2.jpg

POTSDAM MUSEUM

Sijaitsee yhdessä kaupungin historiallisista ja keskeisimmistä paikoista vanhassa barokki kaupungintalossa, joka rakennettiin vuosina 1753–1755. Vuonna 1909 perustettu museo esittelee Potsdamin alueen historiaa näyttelyiden muodossa. Museon näyttelyistä löytyy ainutlaatuinen näkymä kaupunkiin 1800-1900 lukujen  läpi. Tätä aikakautta on kuvattu teoksilla, jotka on omistettu valokuvaukselle, taiteille, sotilaallisille esineille ja muistoesineille, arkielämälle, kuvataiteille ja painotuotteille. Monipuolisiin kokoelmiin kuuluvat kulttuurihistorialliset ja sotilashistorialliset aiheet sekä taideteokset.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Potsdam_museo_2_2.jpg

Pysyvän näyttelyn rinnalla esitetään erikoisnäyttelyitä kaupungin historiasta, taiteesta ja kulttuurista. Militaria-kokoelmassa on aseita, asiakirjoja, virkapukuja, varusteita sekä matkamuistoja. Vieraile Potsdam-museon pysyvässä näyttelyssä "Potsdam - kaupunki tekee historiaa" 500 esinen 800 m² näyttely, alkaen Potsdamin historian alusta varhaiskeskiajalta vuodesta 993 päättyen nykypäivään. Museo on avoinna ti-la klo 12-18. Sisäänpääsy maksuton, erikoisnäyttelyt 5 €. Museo kahvila Café Central.

POTSDAM JA 20.7.1944 NÄYTTELY

Entisessä yhdeksännen jalkaväkirykmentin kasarmirakennuksessa nykyisessä Ministerium für Infrastruktur und Landwirtschaft des Landes Brandenburg rakennuksessa Henning-von-Tresckow-Straße 2–8  (avoinna ma-pe klo 9–16 ilmoittaudu portinvartijalle) on maksuton näyttely "Potsdam ja 20. heinäkuuta 1944" esittelee  20. heinäkuuta 1944 pidätettyjen attenttaattiin osallistuneiden upseerien vastarintaa sekä heidän erilaisista ​​yhteyksistään Potsdamiin.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_Leistikowstrasse_vankila_3.jpg

GEDENK- UND BEGEGNUNGSSTÄTTE LEISTIKOWSTRASSE

Elokuussa 1945 pidetyn Potsdamin konferenssin jälkeen Neue Gartenin reunalla Nauenin esikaupungissa Neuvostoliiton miehitysjoukot ottivat haltuunsa noin 100 taloa ja nimesivät alueen sotilaskaupungiksi nro 7. Vuosina 1945–1991 Neuvostoliiton armeijan sotilastiedustelun keskeinen tutkintavankila Itä-Saksassa sijaitsi osoitteessa Leistikowstrasse 1. Ensimmäisen sodanjälkeisen vuosikymmenen aikana salainen yksikkö pidätti paitsi Neuvostoliiton kansalaisia ​​myös monia saksalaisia ​​ja vuodesta 1955 vain Neuvostoliiton armeijan henkilöstöä ja siviilejä. Neuvostoliiton tiedustelupalvelun entisen vankilan kaikissa kolmessa kerroksessa oleva pysyvä näyttely kertoo tämän paikan tapahtumarikkaasta historiasta ja siihen liittyvistä kohtaloista, keskittyen vankien kohtaloihin. Lukuisat saksan ja venäjänkieliset raapustukset sellien seinillä kuvaavat vankien oikeuksien riistämistä, eristyneisyyttä ja psykologista stressiä sortuvalla tavalla. 2,5 km pitkä historiareitti infotauluineen kertoo Neuvostoliiton salaisen palvelupisteen sijainnista "Armeijan kaupunki nro 7.ssä", johon vankila kuului. Avoinna ti-su klo 14-18. Maksuton sisäänpääsy.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__gli_silta_1_2.jpg

GLIENICKER BRÜCKE -VAKOOJIEN SILTA

Kylmän sodan historiasta kiinnostuneille mielenkiintoinen nähtävyys on Potsdamin ja entisen Länsi-Berliinin välillä kulkeva elokuvistakin tuttu Glienicker Brücke, jonka yli vaihdettiin vuosina 1962, 1985 ja 1986 suurvaltojen välillä vangiksi jääneitä vakoojia toisiinsa. Tästä ajasta kertoo tarkemmin sillan kupeessa museona toimiva Villa Schöningen.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_villa_schoningen_glieniecken_silta_2_2.jpg

Villa Schöningen on historiallinen huvila Potsdamin alueella Glienicken sillan länsipuolella. Vuodesta 1996 lähtien se on ollut osa Berliinin ja Potsdamin UNESCO: n maailmanperintökohteita. Puna-armeija takavarikoi melkein vahingoittumattoman huvilan vuonna 1945 ja perusti rakennukseen sairaalan haavoittuneille Neuvostoliiton sotilaille. Armeijaa seurasi vuonna 1950 vapaa Saksan ammattiyhdistysliitto (FDGB).  Kun Berliinin muuri rakennettiin vuonna 1961, osa linnoitetusta rajajärjestelmästä kulki Schwanenallee katua pitkin. Korkea piikkilanka-aita, joka myöhemmin korvattiin betonielementeistä tehdyllä seinällä, kulki talon itäpuolella olevan kiinteistön suuntaisesti noin viidentoista metrin päässä etuovesta. Villa Schöningen jäi suljetulle rajavyöhykkeelle toimien kuitenkin ajoittain lastenkotina. Museo kertoo tarinan Glienicken sillasta, joka oli vuosina 1949 - 1989 kuuluisa vakoojien silta, koska sitä käytettiin vangittujen vakoojien vaihtamiseen Neuvostoliiton ja vapaan lännen välillä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_Lindenhotel_vankila_2.jpg

GEDENKSTÄTTE LINDENSTRASSE POTSDAM

Potsdamin keskustassa Lindenstraße 54/55 rakennus on todistus kaupungin pimeimmästä historiasta. Sotilaskuningas Friedrich Wilhelm I: n (1688-1740) rakennuttama ”suuri hollantilainen talo” toimi kaupungin tuomioistuimena ja vankilana 1800-luvulla. "Kolmannessa valtakunnassa" talossa oleva "perinnöllinen terveyden tuomioistuin" antoi päätöksen pakkosteriloinnista sekä poliittiset vangit odottivat tuomiotaan pidätyskeskuksessa. Vuodesta 1945 KGB ja Stasi käyttivät rakennusta poliittisena vankilana ja se tunnettiin nimellä "Lindenhotel". Kidutus ja epäinhimilliset olosuhteet olivat täällä yleisiä. Vierailulla voit tuntea edelleenkin entisen vankilan masentavan ilmapiirin. Multimedianäyttely kertoo paikan historiasta, mutta myös Saksan viimeisen diktatuurin kukistumisesta vuosina 1989/90. Avoinna ti-su klo 10-18. Sp. 2 €.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_tropiikkimaailma_2.jpg

BIOSFÄÄRI POTSDAM

Trooppinen kastelujärjestelmällä varustettu talo, joka rakennettiin osana Potsdamissa vuonna 2001 järjestettyä federatiivista puutarhanäyttelyä, tarjoaa epätavallisia näytteitä trooppisten leveysasteiden elinympäristöstä Potsdamin. 5000 m2 sademetsien biosfäärissä voit kokea löytömatkan värikkääseen trooppisten metsien maailmaan. 20 000 upeaa trooppista kasvia ja noin 140 eri eläinlajia, sekä tunnin mukainen ukkosmyrsky salaman ja ukkosen avulla vievät vierailijoita kaukaiseen maailmaan. Matka alkaa vesiputous kohdalta, johtaa käämityspolkujen kautta perhostaloon korkealle polulle, joka sijaitsee puiden kruunuissa, jotka ovat korkeintaan 14 metriä. Voit kulkea vapaasti palmujen, liaanien, purojen, eksoottisten lintujen, värikkäiden orkideoiden sekä lämpimän, kostean lämpötilan välillä +23–28 celsius astetta - se on Potsdamin biosfääri. Ohitat mangrove-suon, tarkkailet iguaaneja terraarioissa, vesikilpikonnia viidakon uima-altaissa tai menet perhostaloon, jossa suuret, värikkäät ja vapaasti lentävät perhoset päätyvät joskus vierailijoiden päähän luonnollisina päähineinä. Rentoudu kiertomatkallsi läpi trooppisen maailman läpi Urwaldsee-alueen kahvilassa tai ravintolassa ja valitse joko sisä- tai ulkoterassi.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_kasvitieteellinen_puutarha_2.jpg

BOTANISCHER GARTEN

Potsdamin kasvitieteellinen puutarha on kasvitieteellinen puutarha ja arboretum, jota ylläpitää Potsdamin yliopisto. Sen kokonaispinta-ala on 8,5 hehtaaria, josta 5 hehtaaria on avoinna yleisölle. Se sijaitsee heti lounaaseen Orangerie palatsista osoitteessa Maulbeerallee 2. Se on maksutta avoinna päivittäin; 2 € pääsymaksu peritään vain kasvihuoneista. Puutarhan kymmenessä kasvihuoneessa (noin 3000 m² ) on noin 4600 trooppista ja subtrooppista lajia palmuhuoneessa, epifyyttitalossa, orkidea-talossa, saniaistalossa, kaktustalossa, akvaariorakennuksessa, Victoria-talossa jne. Nämä talot sisältävät myös kahvi- ja kaakapuita, sokeriruokoja, puuvillaa, guaavaa, begoniaa ja lihansyöjäkasveja.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_luonnonhistorian_museo_2.jpg

NATURKUNDENMUSEUM

Potsdamin historiallisen keskustan keskellä Potsdamin luonnonhistoriallisessa museossa voit löytää värikkään Brandenburgin eläinmaailman. Museo esittelee osan laajoista eläintieteellisistä kokoelmistaan ​​neljässä kerroksessa: Brandenburgin villieläimet - biologinen monimuotoisuus ennen ja nyt, Eläimet puutarhassa - biologisen monimuotoisuuden kynnyksellä, Eläinten elämä Unescon maailmanperintökohteessa - biologinen monimuotoisuus, Potsdamin puistoissa ja puutarhoissa on noin 10 000 eläin- ja kasvilajia. Suurin osa tästä johtuu hyönteisistä, erityisesti kovakuoriaisista ja perhosista. Yli 100 lajilla lintuja on puistoissa selkärankaisista kaikkein eniten. Ihmisen jalanjäljissä esittelee kolmessa näyttelytilassa yli 50 eläinlajia. Akvaario - Brandenburgin kalat, kylmän veden akvaariosta voidaan löytää yli 40 paikallista kalalajia, mukaan lukien hauki, sammi ja monni. Suljettu 24-25.12. Avoinna 26.12 klo 9-17.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_kaupunkikiertoajelut_2.jpg

KAUPUNKIKIEROAJELUT

Kaiser-Tour - Das Beste in Potsdam/ the best of Potsdam: 25 km/ 2 h 30 Min. Päivittäin klo 12.00 & 13.00 Potsdam Hauptbahnhof Nord, Ausgang Babelsberger Str. "Alter Fritz" Stadttourismus. 3h /20 €. Päivittäin klo 11.15 ab Hauptbahnhof, Babelsberger Straße. Kaikki kierrokset lähtevät päärautatieasemalta 500 m. päästä hotellilta.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_Eistein_tahtitorni_2.jpg

EISENSTEINTURM

Einstein-torni on arkkitehti Erich Mendelsohnin suunnittelema astrofysikaalinen observatorio Albert Einstein -tiedepuistossa. Se rakennettiin tähtitieteilijä Erwin Finlay Freundlichille ja sitä on käytetty keräämään havaintoaineistoa Albert Einsteinin kehittämän suhteellisuusteorian tueksi. Potsdamin lähellä Babelsbergin observatoriossa työskennelleet Freundlich ja Einstein jatkoivat suhteellisuusteorian yleistä teoriaa. Työn tukemiseksi ja teorian todistamisessa ja testaamisessa Feundlich kehotti ystäväänsä Mendelsohnia suunnittelemaan sopiva observatorio Potsdamiin. Rakennus suunniteltiin noin 1917 ja rakennettiin vuosien 1920 ja 1921 välillä julkisten lahjoitusten avulla. Toiminta käynnistyi vuonna 1924. Observatorio on yhä toimiva ja osa Potsdamin astrofysiikan instituuttia. Vaalea Einsteinin torni on hieno esimerkki ekspressionistisesta arkkitehtuurista, jossa on jugendtyylisiä piirteitä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_venal.sotilaushautausmaa_2.jpg

DER SOWJETISCHE EHRENFRIEDHOF

Neuvostoliittolainen sotilashautausmaa sijaitsee Bassinplatzilla. Se on Potsdamin ja Brandenburgin alueella taisteluissa kaatuneiden puna-armeijan sotilaiden muistoksi.

28.1_Berliini_2021_Luftwaffen_ilmailumuseo_1_2.jpg

28.1_Berliini_2021_Luftwaffen_ilmailumuseo_4_2.jpg

BERLININ SOTAHISTORIALLINEN ILMAILUMUSEO GATOW

Sijaitsee Berliinin laidollla Gatowin entiselllä Luftwaffen ja myöhemmin Royal Air Forcen käytössä aina vuoteen 1994 olleella lentokentälllä. Museo keskittyy sotilasilmailun historiaan Saksassa vuodesta 1884 nykypäivään.

28.1_Berliini_2021_Luftwaffen_ilmailumuseo_2_2.jpg

Täältä saat erinomaisen kuvan siitä, kuinka lentokoneet ja helikopterit ovat kehittyneet vuosikymmenien aikana.Muita näyttelyesineitä ovat armeijan kuorma-autot, virkapuvut ja univormut mm. sotamarsalkka Herman Göringin univormu ja henkilökohtaiset varusteet, pommit, käsiaseita, ilmatorjuntaohjuksia ym. Museo esittelee myös toisen maailmansodan aikaisia Luftwaffen sekä liittoutuneiden ilmaoperaatioita sekä myöhäisempää R.A.F. toimintaa kentällä ja Berliinin ilmasiltaa.

28.1_Berliini_2021_Luftwaffen_ilmailumuseo_3_2.jpg

Sotilashistorian museon ulkotiloissa keskitytään kylmän sodan aikaisten sotilasajoneuvojen temaattiseen esittelyyn. Museo omistaa yhden maailman suurimmista Bundeswehrin ja Itä-Saksan armeijan (NVA) lentokoneiden, helikoptereiden, ilma-alusten, ohjusjärjestelmien, tutkajärjestelmien ja maalaitteiden kokoelmista. Näyttelykohteet vaihtelevat koulukoneista hävittäjiin, hävittäjäpommittajiin ja tiedustelulentokoneisiin, kuljetuskoneisiin ja torjuntahelikoptereihin asti. Lisäksi löytyy useita lentokoneita muista Naton ja Varsovan liiton jäsenmaista. Lisäksi merivoimien ja armeijan käyttämät lentokoneet ovat staattisella näytöllä. Myös maa-pinta-ohjukset esitetään. Erityinen näyttely on "Würzburg Riese" (Würzburgin jättiläinen) tutkajärjestelmästä toisen maailmansodan ajalta.

28.1_Berliini_2021_Luftwaffen_ilmailumuseo_5.jpg

Pitkillä kiitoteillä kuljet ensin lentokoneiden, helikopterien ja ilmapuolustusjärjestelmien ohi - vasta kun seisotte näiden voimakkaiden laitteiden edessä, saat todella tietää niiden valtavista mitoista. Mm. Lockheed T33, Republic F84 Thunderchief, ja RF84 Thunderflash, Mig 15 ja Mig 17, Mig 23, F86 Sabre, Fiat F91, Haker Hunter, Hawker Sea Hawk, F104 Starfighter, F4 Phantom, Il 28, Mig 21F, ja Mig 21Bis, Suhoi 22, EE Ligtning, Dassault Mirage III, Dassault Super Mystere, EE Canberra. Ulkoalueen (esineet vuodelta 1955 lähtien) lisäksi voit katsella näyttelyä myös tornitalossa ja kahdessa hangaarissa. Potsdamista pääsee bussilla ilmailumuseoon pienen kävelyn kera.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Berliini_joulutori_8_2.jpg

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Berliini_joulutori_7_2.jpg

WEIHNACHTSMARKT AN DER GEDÄCHTNISCHKIRCHE

Breitscheidplatzin Joulutori Kaiser Wilhelmin muistokirkon ympärillä Länsi-Berlinin vilkkaassa sydämmessä ilahduttaa kävijöitä juhlallisesti valaistulla 20 metriä korkealla 8000 joulupallon joulukuusella ja korkealaatuisilla joulutuotteilla. Lisäksi 100 pientä, juhlallisesti sisustettua joulukuusta ja kaksi suurta joulupyramidia ovat joulumarkkinoiden kohokohtia. 50 ”valosaareketta”, yhdessä suurten ja monien pienten joulukuusien kanssa johtavat sinut taianomaiseen lumoavaan talvimaailmaan. Maailman pisin jouluvalaistus Kurfürstendammin varrella antaa myös oman tunnelmansa.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Berliini_joulutori_4_2.jpg

Noin 200 rakkaudella sisustetussa myyntikojussa on paljon nähtävää. Klassisesta kuusenkoristeesta lasi- ja pronssijoulupalloihin, joulukoristeet, asusteet ja käsityöt kaikkialta Saksasta houkuttelevat sinua hämmästelemään ja ostoksille. Pakistanilainen kashmir- ja silkkihuivit tekevät myös naisen sydämen onnelliseksi. Kahden paikalla olevan snapsi-tislaamon maukkaat liköörit ovat hyvä lahjaidea.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Berliini_joulutori_5_2.jpg

Hehkuviini kuuluu joulumarkkinoille, eikä sitä saa puuttua. Lämmitetyissä viinitarhan mökeissä tarjoillaan kuumaa glögiä ja sitä löytyykin 15 eri muodossa, kuten mustikka, omena tai kirsikka. Lisäksi ilmassa on Feuerzangenbowlen tuoksu, joka leviää avotulen ääreltä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__Berliini_joulutori_6_2.jpg

Yksittäisissä ruokakojuissa voit tyydyttää nälän tunteesi grillatulla Thüringerin makkaralla, sieni-pannulla, racletteilla ja unkarilaisilla lángosilla tai sokeroitujen omenoiden ja Nürnbergin piparkakkujen erikoisuuksilla. Lämmitetty pop-up-ravintola "Hirschstube" tarjoaa kodikkaassa ilmapiirissä tähtitason kokkien jouluherkkuja. Alkaen ankasta, klassiseen jouluhanheen ja herkullisiin välipaloihin, kuten gourmet currywurst ja gulassikeitto. Joulutori on avoinna 24.12: klo 11-14. 25.+26.12: klo 13-21.

28.1_Berliini_2021_Zoo_1_2.jpg

LÄNSI-BERLIININ ELÄINTARHA ZOO

Kivenheiton päässä on yksi Berliinin näkyvimmistä maamerkeistä Länsi-Berliinin eläintarha Zoo joka Saksan vanhin eläintarha. Se on yksi maailman suurimmista eläintarhoista ja käsittää 33 hehtaaria kaupungin keskustassa sijaitsevasta vaikuttavasta Tiergartenin puistosta. Eläintarha on eläinmäärältään mitattuna maailman suurin. Eläintarhaan kannattaa mennä sisään elefanttiporttista joka jo vie eläintarhan hienostuneeseen tunnelmaan ja arkkitehtuuriin, ja on Berliinin valokuvatuimpia rakennuksia.

28.1_Berliini_2021_Zoo_5_2.jpg

 Eläintarhavierailun kohokohta on ehdottomasti isopandojen Meng Meng ja Jiao Qing näkeminen. Eläintarha on nykyisin yksi Euroopan parhaimmista eläintarhoista, jossa elää lähes 20 000 eläintä yli 1200 eri lajista.

28.1_Berliini_2021_Zoo_2_2.jpg

Eläimet asuvat alueilla, jotka on rakennettu muistuttamaan niiden luontaista elinympäristöä, kuten afrikkalaista savannia ja australialaista erämaata. Eläintarhassa näet muun muassa jättiläispandoja,

28.1_Berliini_2021_Zoo_3_2.jpg

ruskeakarhuja, jääkarhuja, pingviinejä, elefantteja, leijonia, mangusteja, susia ja virtahepoja.

28.1_Berliini_2021_Zoo_6.jpg

Eläintarhasta löytyy kymmenen erilaista eläintaloa, ja niihin kuuluvat esimerkiksi sarvikuonojen ja petoeläinten talot. Koska eläimiä on erityisen paljon, mahtuu mukaan useita harvinaisiakin lajeja. Tällaisia ovat mm. okapi ja vesisika. Eläintarhassa on myös lintuhuone, jonka läpi voi kävellä. Zoon pääravintolassa on tarjolla perinteisiä saksalaisia annoksia ja kansainvälisiä ruokalajeja.

28.1_Berliini_2021_Zoo_4_akvario_2.jpg

Eläintarhan vieressä on Aquarium Berlin. Akvaariossa on 250 vesitankkissa on 13 000 eläintä: trooppisia ja paikallisia kalalajeja, krokotiileja, haita ja hyönteisiä. Erikoisten kalojen, piraijojen ja haiden lisäksi näkemisen arvoisia ovat merihevoset, meduusat, krokotiilit sekä liskot, sammakkoeläimet, käärmeet ja hämähäkit.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_vanhakaupunki_ostoskatu_joulu_2.jpg

OSTOKSET

Potsdam tarjoaa erinomaisia ostosmahdollisuuksia. Tutustu Brandenburger strassen ympärillä olevaan kaupunkiin kauppoineen ja moderneihin ostoskäytäviin vanhoilla sisäpihoilla. Perinteinen Karstadt tavaratalo sijaitsee myös Brandenburger str. kävelykadun varrella.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__stern_ostoskeskus_2.jpg

STERN-CENTER OSTOSKESKUS

120 liikkeen ja ravintolan Stern-Center on Potsdamin alueen houkuttelevin ja suurin ostoskeskus. Se sijaitsee Nutheschnellstraßella. Lukuisat erikoisliikkeet, kahvilat ja ravintolat tarjoavat lukuisia houkuttelevia tarjouksia jokaiseen makuun joka päivä. Sieltä löydät kaiken kaiken saman katon alla. Joulumieliala ja kimaltelevat valot Stern-Center Potsdamissa - Joulumarkkinat 24.12 asti. Värikkäät joulumarkkinat houkuttelevat vieraita kaukaa. Eri osastojen hälinässä on hienoa selata ja löytää lahjaideoita. Olipa kyse joulupukista tai juhlasta - Husselin joulukoristeita, suklaajoulupukkia, marsipaanipalloja ja pralineja ei pitäisi puuttua. Kauniit joulukoristeet ja alkuperäiset yllätykset ovat Nanu Nanan erikoisuus. McPaperissa ja Petermann-paperitavaroissa on laaja valikoima kalentereita, joulukortteja ja artikkeleita onnistuneisiin joulukoristeisiin. Eckert-leipomo tuo Dresdenin joulupukin Potsdamiin.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_asema_ostoskaytava_2.jpg

BAHNHOFPASSAGEN POTSDAM

Bahnhofspassagen Potsdam tarjoaa rennon ja yksinkertaisen helpon ostoskokemuksen yllättävän suuren valikoiman kera - muodista, lahjoista ja tekniikkaan, kahviloihin, välipalabaareihin ja ravintoloihin. 65 myymälää mm. Deichmann, dm, Saturn, Kaufland, Nanu Nana. Ostoskeskus sijaitsee 500 m päässä hotellita. Jouluaattona 24.12 myymälät ovat avoinna klo 14 asti. Liikkeet avoinna normaalisti 9:30–20:00 & Kaufland 06:00–22:00.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_RAVINTOLAT_2.jpg

RAVINTOLAT

Potsdam tarjoaa laajan valikoiman erilaisia ruokapaikkoja romanttisista kahviloista, kalaravintoloista, trendikkäistä maalaismaisista brandenburgilaisista majataloista, italialaisista jäätelöbaareista ja pizzerioista, turkkilaista kebap paikoista, kiinalaisista, intialaisista, kreikkalaisista, italialaisista, ranskalaisista, venäläisiin ravintoloihin. Tarjolla on Brandenburgin alueellisia erikoisuuksia ja jopa keskiaikaisia ​​aterioita. Jokainen voi löytää budjetilleen ja maulleen sopivia. Monissa paikoissa on Potsdamin kaupungin suositusmerkki ”Potsdamer Gastlichkeit”. Jouluhanhibuffet Marquardtin linnassa 25. & 26. joulukuuta kello 12. 39 € henki, ilmoittautuminen puhelimitse: 0171 8444 385. 25. & 26. joulukuuta kello 10.00-13.30 Joulubrunssi-risteily 43 € henki sisältäen risteilyn, brunssi-noutopöydän, kahvin, teen, maito-, omena- ja appelsiinimehun. Ravintolalaiva John Barnett Schiffbauergassessa on avoinna 25. ja 26. joulukuuta klo 12.00 lähtien tarjoten paistettua Jouluhanhea ja muuta.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__kaupunginvahdin_ravintolamainos_2.jpg

Ravintolassa Alter Stadtwächterissa Luisenplatzilla yhdistyvät klassisen saksalaisen ja itävaltalaisen keittiön erikoisuudet. Erittäin laaja ruokalista ja juomavalikoima itävaltalaisia viinejä sekä baijerilaisia, itävaltalaisia ja böömiläisiä oluita. Listalla mm. Halonhakkaajan pihvi sianlihasta grillattuna, paistettua sipulia ja sieniä ranskalaisten perunoiden ja sekasalaatin kanssa 14,90 €, Grillilautanen sisältäen rumsteak, porsaan ulkofileepihvi, broilerin rintafilee, jauhelihapihvi, pekonia, makkaraa ja yrttivoita, talon maalaisperunoita ja sekasalaattia 18,50 €, Österreichischer Holzofen Leberkäse grillattua maksajuustoa puu-uunista, 2 paistettua kananmunaa, paistettujen perunoiden kanssa pekonilla, sekasalaattia 14,50 €, ”Kaupunginvartija” pihvi sianlihasta täytettynä maustetulla lihalla ja juustolla, herneitä ja krokettiperunat 15,90 €, Peter-Rosegger Schnitzel, leivitetty porsaanleike, sieniä, kinkkua ja sipulia, vihanneksia, paistettua Edam-juustoa ja lohkoperunoita 17,90 €. Ravintola on 25. & 26.12 avoinna klo 11-17.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_ravintola_lentava_hollantilainen_2.jpg

Ravintola Zum Fligenden Holländer:in kokki Hollantilaisessa korttelissa valmistaa Brandenburgilaisia ruokia kansainvälisellä kokemuksella. Ravintolassa on korkealaatuisia viinejä ja hienoja oluita valmiina nautiskelijoille.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__joulupyha_ankkaravintola_2.jpg

KADES RESTAURANT ¨AM PFINGSTENBERG¨

Pfingstbergin Belvederen välittömässä läheisyydessä olevan ravintolan maanläheinen, alueellinen keittiö tarjoaa sekoituksen moderneja ja perinteisiä perheruokia. Flämingin riistan, Glindow-vihannesten ja lähimetsien hirven lihan, Jüterbogin mehukkaan porsaan lihan, lisäksi Kades tarjoaa myös paikallisia brandyjä ja laatuviinejä. Perinteisesti sisustettu 80 paikkainen takkasali ja 32 paikkainen talvipuutarha. Vain etukäteen tilattuna: 25. & 26.12 klo 11.30, 12.00, 13.30, 14.15 ja 17.30 kattauksissa Jouluankka-ateria. Nyt on upea Jouluankka tulossa uunissa! Ravintolassa sinua odottaa talvimausteiden ja herkullisen paahdon tuoksu! Paistettu ankka Brandenburgin omenoilla, hienolla appelsiinihillolla, luumuilla ja yrteillä täytettynä. Tarjoillaan Thüringenin knöödelien ja miedon omenapunakaalin kera. Ankka tarjoillaan kokonaisena, valmiiksi leikattuna, tuoksuvana ja tuoreena. Joten paisti on kokemus! Tarjoamme ½ litraa parasta punaviiniä, pullon Selters La Culinaria kivennäisvettä ja kahvin, cappuccinon tai espresson. Vain etukäteen tilattuna: mukaan lukien edellä mainitut juomat 32 € tai 27 € / henkilö ilman juomia.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_panimomeijeri_1_2.jpg

BRAUEREI MEIEREI

Panimo sijaitsee Jungfernsee-alueella Neu-Garten puistossa 1700 luvun lopun vanhassa meijeri rakennuksessa. Vuonna 1918 rakennukseen perustettiin ravintola, jota kutsuttiin yleisesti meijeriksi, se oli yksi suosituimmista vierailukohteista Potsdamissa toiseen maailmansotaan asti. Preussilaiseen majatalotyyliin sisustetussa panimoravintolassa, on 200 sisä- ja 200 ulkopaikkaa. Kesällä Jungfernsee-rannalla on tilava olutpuutarha, josta on vaikuttava näkymä Königswaldiin ja Glienicker Volksparkiin.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_panimomeijeri_2_2.jpg

Panimoravintolassa on pieni valikoima olutta sisältäviä ruokia: keskiviikkoisin Panimomestarin Grillhaxe -rapea porsaanpotka, kaalisalaattia ja Helles olutta 5,2% 0,5 L 14,00 €, Naudanlihagulassi knödeleillä 14,10 €, Porsaanpotka "Berliinin tyylin", perinteinen talon hapankaali ja hernesose 13,70 €, Wienerschnitzel ranskalaisilla 14,20 €. Keittoja: Preussilainen perunakeitto 6,50 €, Lihaseljanka 7,20 € ym. Vuonna 2003 perustetun Meierei-panimon palkitut oluterikoisuudet ovat todellinen herkkupala oluita tunteville oluen ystäville. Maltainen, mausteinen ja täyteläinen talon olut Meierei-Hell 5,2%, Vehnäolut 5,2%, Berliner Weisse 4,2% ja kausiluonteiset oluet ovat erittäin suosittuja. Märzen, Rotbier 5,6%, Maibock, Potsdamer Schwarzbier, Herbstbock ja jouluolut ovat vain muutamia talon monista olutyypeistä. Oluet on pantu Saksan Rheinheitsgbot -puhtauslain mukaan, ja monipuolinen olutvalikoima vaihtuu neljän viikon välein.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_baijerilainenravintola_A_2.jpg

GASTHAUS AUGUSTINER

Pala Baijeria Brandenburgissa: Augustiner tarjoaa Alppien kodikasta viihtyisyyttä Hollantilaisessa korttelissa. Majatalo, joka on sisustettu tyypillisillä sinisillä ja punaisilla maalaismaisilla puukalusteilla, on jaettu useisiin nurkkiin ja tupiin. Lisäksi pöydät talon edessä ja takapihalla tarjoavat entistä enemmän vieraille tilaa. Keittiö on hyvä baijerilaiis-itävaltalainen, kuten kuoritetuilla paistetuilla lihapullilla tai runsailla välipaloilla, kuten Obazda ja Leberkäse. Weisswurstia tai bratwurstia ei tietenkään puutu tai 1 kg porsaanpotka baijerilaisella hapankaalila 16,50 €. Kasvissyöjille menu sisältää kässpätzle- ja perunapannukakkuja 13,50 €. Ruoat huuhdotaan kurkusta alas oluella joka tulee Augustiner-panimolta Münchenistä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_ravintola_ranskalainen_1_2.jpg

BRASSERIE POTSDAM

56 paikkaisen ravintolan ruokalistaa ohjaa ranskalaisten klassikoiden ajatus, mutta mukana on myös alueellisia tuotteita ja erityispiirteitä. Tämä luo toisaalta omaperäisiä ranskalaisia ​​ruokia ja toisaalta ainutlaatuisia tulkintoja saksalaisista ja ranskalaisista ruoista, joista voit nauttia hyvän lasillisen viiniä tai paikallista oluen kera. Listan suosikkeja mm. Ranskalainen sipulikeitto 6,50 €, kananrintasalaatti 12,60 €, Elsässer Flammkuchen tarte-flambée-pekonilla, sipulilla ja smetanalla 9,90 €, "Fruits de mer à la pique" vartaassa paahdetut simpukat , katkarapuja tuoreessa nauhapastassa, kastiketta, valkosipulitomaattia ja pestoa 18.90 €, Filet à la pique 3  pekonissa paistettua porsaanfile medaljongia, vihreitä papuja ja brasserien-paistettuja perunoita, runsaasti pippurikastiketta 18,90 €, Coq au vin -punaviinissä haudutettua kananrintaa, helmiäisipulia ja tuoreita sieniä rosmariiniperunoilla 17,90 €, Entrecote 300 g ulkofileetä 27.50 € Pippuripihvi laavakivigrillistä 300 g 30,90 €.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_panimo_Templin_2.jpg

BRAUEREI MANUFAKTOR FORSTHAUS TEMPLIN

Braumanufaktur Forsthaus Templin on historiallinen rakennuskokonaisuus lähellä Havelin Templiner Seen lahtea. Rakennuskokonaisuus on peräisin 1800-luvulta ja on ollut yksityisesti toimiva retkiravintola ja panimo 2000-luvulta lähtien. Kaksi panimomestaria on johtanut vuonna 2003 perustamaansa luomupanimoa ja panimoravintolaa. Keittiö tarjoa hyvää saksalaista maalaisruokaa kohtuullisin hinnoin maalaismaisessa, viihtyisässä ruokasalissa. Tarjolla on mm. vastaleivottua viljaleipää, olutkuskin pihvi ja vuodenaikoina eri riistaruokia kuten Metsänvartijan riistagulassia, punakaalin ja talon knöödeleiden kera 14,50 €, Forelli mantelivoilla paistettuna, kurkkusalaatti keitetyt perunat 13,90 €. Viihtyisään ruokasalin mahtuu 120 ihmistä, ja ylimmässä kerroksessa on lisäksi erillisiä kabinetteja. Olut-terassi kastanjoiden varjossa tarjoaa tilaa 350 vieraalle. Lasten leikkipaikalla myös minieläintarha. Joka keskiviikko klo 19 asiakkaat pääsevät panimokierrokselle (corona varauksella) oppiaksesi lisää tuotemerkkien Bio-Hell, Bio-Dunkel, Potsdamer Stange ja niiden kausivaihtelusta, esim. B. Maybuck, Harvest ja Winterbuck. Olut on Naturlandin sertifioima.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_pihviravintola_toro_2.jpg

RESTAURANT EL BARON STEAKHAUS

Luisenplatzin laidalla oleva ravintola El Baron Steakhause tarjoaa hyvän näkymän Brandenburgin portille. Ruokalista ei jätä toivomisen varaa hyvän pihvin ystäville: täältä löytyy kaikkea häränpihvistä, rumpsteak:iin, fileepihveihin, Rib-Eye-Steakeihin  ja lampaanfileisiin. Lisukkeisiin kuuluu ranskalaisia ​​perunoita eri muodoissa ja valtavia uuniperunoita smetanalla. Laajat viinitelineet kertovat, mitä täältä voi saada pihvien lisäksi: aterian seuraksi voi valita argentiinalaisia ​​viinejä tai muita kylmiä ja lämpimiä juomia.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_seeravintola_2.jpg

RESTAURANT SEEROSE POTSDAM

Epätavallisen muotonsa ansiosta tämä 1983 rakennettu ravintola on muodostunut silmiinpistäväksi. Korkeat ikkunat tarjoavat sisätiloissa runsaasti valoa jopa pimeinä vuodenaikoina tarjoten ruokailijoille myös upeat näkymät Neustadtin Havel-lahdelle. Rentotunnelmainen ravintola on tyylikkäästi sisustettu. Sisätilojen lisäksi myös ruokiin ja juomiin kiinnitettään suurta huomiota. Täällä keskitytään ensiluokkaisiin cocktaileihin ja korkealaatuisiin viineihin, jotka täydentävät onnistunutta ravintolavierailua. Ruokalistalta löytyy värimerellisiä annoksia pizzaa, pastaa, kala & äyriäisruokia, nautaa, lammasta ja hampurilaisia. Ravintola on avoinna myös 25 & 26.12 klo 12 alkaen.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020__valimeren_ravintola_mainos_2.jpg

EL PUERTO

Potsdamin uudessa keskustassa aivan hotellin vieressä. Satamaravintola, joka tarjoaa välimerellisen ilmapiirin. Nauti erinomaisesta ruoasta, hyvästä espanjalaisesta tai argentiinalaisesta viinistä, herkullisesta jäätelöstä, herkullisista kakkuista ja tuoreista cocktaileista lämpimässä ilmapiirissä. Keittiö houkuttelee myös tuoreella välimerellisellä ruokalistalla ja entistä suuremmalla valikoimalla espanjalaisia ​​tapaksia. 


21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_hotelli_1_2.jpg

POTSDAMISSA HOTELLI**** Buffetaamiainen  & Jouluaaton illallinen.

Hotelli sijaitsee parhaimmalla paikalla Potsdamin keskustassa Havelin rannalla, päärautatieaseman, Stadtschloßin ja Nikolaikirchen välillä, vastapäätä Brandenburgin osavaltion parlamenttitaloa ja vain 200 metrin päässä Barberinin museosta. Itse hotellissa on 17 kerrosta, ja se on yksi Potsdamin keskustan korkeimmista rakennuksista ja etäisyydellä näkyvä maamerkki, josta on henkeä salpaavat näkymät entisen kuninkaallisen palatsin ympärillä olevaan puistoon ja järvimaisemaan. Kuuluisa Hollantilainen kortteli ja maailmankuulu Preussin kuninkaiden kesäasunto Schloss Sanssouci ovat vain lyhyen kävelymatkan päässä. Potsdamin päärautatieasema ostoskeskuksineen on 500 metrin kävelyn päässä.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_hotelli_2_2.jpg

Tämä moderni 1969 rakennettu ja 2018 remontoitu 4 tähden hotelli sijaitsee Potsdamin sataman vieressä, ja sen terassilta on näkymät Havelille. Hotellissa on 24h-vastaanotto ja kaikissa tiloissa toimiva ilmainen WiFi. Hotelissa on hissi, kiertoajelu- ja lippupalvelut, lahjatavaraliike/lehtikioski, tietokonepiste, tallelokero vastaanotossa, polkupyöränvuokraus (lisämaksu), kengänkiillotus, pesula- ja silityspalvelut.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_hotelli_3_ravintolat_2.jpg

Ravintola “Oscar” kutsuu sinut viihtymään ja nauttimaan paikallisia perinteisiä brandenburgilaisia ruokia ja kansainvälisiä ruokia klo 12-22 välillä. Pohjakerroksen Cinebar kunnioittaa Babelsbergin elokuvastudioita. Cinebar on viihtyisä paikka kokoontua ystävien kanssa iltaisin klo 17–01 nauttimaan kylmän oluen tai lasillisen viiniä ja herkullisia välipaloja.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_hotelli_4_aamiainen_2.jpg

Buffetaamiainen tarjoillaan ravintola Oscarissa klo 06.00–10:30.

21.12_Potsdam_Saksa_joulumatka_2020_hotelli_5_huoneet_2.jpg

Kaikissa ilmastoiduissa allergiaystävällisissä 18 m² huoneissa on herätyspalvelu / herätyskello, tallelokero, työpöytä ja puhelin taulu-tv ja minibaari. Ylemmistä kerroksista on upeat näkymät Potsdamiin. Säädettävä ilmastointi ja päivittäinen siivous. Kylpyhuoneessa on ilmaisia kylpytuotteita, kylpyamme tai suihku ja hiustenkuivaaja.


MATKAOHJELMA JOULUMATKA 2020 SAKSA POTSDAM 21.-27.12. 2020

21.12 Maanantai

Klo 19.30 Helsinki-Vantaa lentoasema terminaali 1 kokoontuminen. Klo 20.55 Easy Jet lento EJU5732 lähtee Berliiniin. Klo 22.10 kone laskeutuu Berlin-Brandenburgin kentälle. Klo 22.45 kuljetus hotellille. Klo 23.30 kirjautuminen hotelliin. Majoitumme hyvätasoiseen keskustahotelliin kuudeksi yöksi.

22.12 Tiistai

Klo 06:30-10:30 runsas buffetaamiainen. Klo 09.45 kävelyretki suomalaisen matkanjohtajan kanssa turisti-infon kautta Joulutorille. Klo 10.30 2 tunnin englanniksi opastetu kaupunkikiertokävely. Klo 17 hotellilta matkanjohtajan johdolla ostosretki (ratikkalipun hinnalla) Stern ostoskeskukseen.

23.12 Keskiviikko

Klo 06:30-10:30 runsas buffetaamiainen. Omatoimista aikaa Potsdamin nähtävyyksille. Klo 18 lähtö suomalaisen matkanjohtajan johdolla Forsthaus Templin panimoravintolaan jossa on panimokierros panimomestarin johdolla (corona varauksella).

24.12 Torstai Jouluaatto  TULOSSA LISÄTIETOJA JOULUNPYHIEN TAPAHTUMISTA!

Klo 06:30-10:30 runsas buffetaamiainen. Kaupat ovat auki noin klo 13-14 asti. Museum Barberini on 24.12 avoinna klo 10-15. Klo 18.00 Jouluillallinen hotellin ravintolassa.

Klo 23.00 Joulumusiikkia perinteisesti Friedenskirche Sanssouci. Vocalkreis Potsdam laulaa kantorin Johannes Langin johdolla, puhallikvartetto soittaa musiikkia ja Klaus Büstrin lukee vanhan ja uuden testamentin tekstejä.

St. Peter und Paul-Kirche klo 15.30 Jouluseimi ja klo 22.00 Joulujumalanpalvelus

Klo 23.00 Nikolaikirche Jouluyön messu

25.12 Perjantai 1.Joulupäivä

Klo 06:30-10:30 runsas buffetaamiainen. Klo 10.30 lähtö Klo 11.00-13.30 mahdollisuus tutustua Berliinin Zoo eläintarhaan 16 €. Tai voi omatoimisesti viettää aikaa Länsi-Berliinin keskustassa tutustuen Joulutoriin, Keisari Wilhelmin muistokirkkon ja Europacenteriin. Klo 15 lähtö Potsdamiin. Klo 15.30 jälkeen olemme takaisin hotellilla. Museum Barberini on avoinna klo 10-19.

Klo 16.00 Schloss Glienickessä Ludmilla Kogan ja Alexander Malter soittavat Johann Sebastian Bachin, Ludwig van Beethovenin (sonaatti ja variaatiot) pianomusiikkia, Georges Bizetin (Carmen) ja Peter Tschaikowskyn balettimusiikkia.

Klo 17.00 Friedenskirche Sanssouci". Kansainvälinen Joulujumalanpalvelus joulutarina luetaan monilla kielillä ja tietysti laulataan yhdessä. Se kertoo myös sen, mitä ihmiset kokivat" seuratessaan tähteä " kuten ilmoituksessa sanotaan.

26.12 Lauantai Tapaninpäivä

Klo 06:30-10:30 runsas buffetaamiainen. Omatoimista aikaa Potsdamin nähtävyyksille.

Klo 15 Opastettu kierros “Keisarillinen Joulu” Neue Palaisissa. Missä linnan joulukuusi oli yli 100 vuotta sitten? Mitä oli valmistettu jouluaattona linnakeittiössä? Miltä prinssin ja prinsessan lahjat näyttivät? Ja mitä keisari sai? Saksankielinen kierros maksaa 10 €.

Museum Barberini on avoinna klo 10-19. Luonnonhistorian museo on avoinna klo 9-17.

Klo 10.30-13.00 matkanjohtaja johdollla retki Glienicken -Vakojien sillallaeja Cecilienhofiin.

Klo 14.30 lähtö hotellita matkanjohtajan johdolla: klo 15-18 Alexandrowka-museo avaa  porttinsa ja kutsuu sinut hiljaiseen, mietiskelevään Joulupuutarhaan. Museon puutarhassa nuoret ja vanhat vierailijat voivat seurustella nuotion ääressä nauttien borskeittoa ja glögiä. Pääsy Joulupuutarhaan on ilmainen. Alexandrowka Haus1 Russisches Restaurant und Teestube.

Klo 16.00 Schloss Glienickessä Ludmilla Kogan ja Alexander Malter soittavat Johann Sebastian Bachin, Ludwig van Beethovenin (sonaatti ja variaatiot) pianomusiikkia, Georges Bizetin (Carmen) ja Peter Tschaikowskyn balettimusiikkia.

Klo 18.00 Nikolaisaal: kamariakatemia ja harppisti Marie-Pierre Langlamet soittavat François-Joseph Gossecin, François-Adrien Boieldieun, Claude Debussy, Maurice Ravelin ja Igor Strawinsky teoksia teoksessa ”Joulu: Joyeux Noël”.

27.12 Sunnuntai

Klo 06.00-06.20 buffetamiainen. Klo 06.20 bussi lähtee hotellilta kohti lentoasemaa. Saavumme klo 07.05 Berlin-Brandenburgin lentokentällä. Klo 08.30 lähtee Easy Jetin lento EJU5733. Kone laskeutuu Helsinki-Vantaalle klo 11.40.

STETTIN_JOULU_2019__eaysyjet_lentokone.JPG

LENTOINFO HUOM LENTOAJAT!

Meno: Maanantai 21.12.2020 EASY JET EJU5732 20:55 - 22:10 Helsinki - Berliini

Paluu: Sunnuntai 27.12.2020 EASY JET EJU5733 08:30 - 11:40 Berliini - Helsinki

Sisältää: Easy Jet suorat reittilennot Hki-Berlin-Hki sis. max 10 kg käsimatkatavaraa lentolaukku tai vastaava 56 x 45 x 25 cm (mittoihin sis. pyörät & kahvat), lentokenttäverot ja matkustajamaksut, lentokenttäkuljetukset hotelliin, 6 yötä buffetaamiaisella ja Jouluaaton illallisella Potsdamissa hotellissa****, englanninkielisen opastetun Potsdamin kaupunkikierroksen, retken Länsi-Berliinin Joulutorille, panimokieroksen, retken vakoojien Sillalle, suomalaisen matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan. 1 hhh lisä +118 €. Iso 23 kg matkalaukku ruumaan + 64 €.

Varaa matkalle euroja / luottokortti. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä! E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

Peruutusehdot

Jos peruutus tapahtuu -48 vrk 75 €, 47-28 vrk ennen matkan alkua peruutuskuluina perimme ennakkomaksun 175 €/hlö. 28 -14 vrk ennen lähtöä peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta. Tämän jälkeen peruutuskulut ovat 100 %. Toimistokuluina perintään 75 €/hlö. Huomaa että matkan maksamatta jättäminen ei ole vielä peruutus!