10.-13.2 WROCLAW -Festung Breslau 2023

10.2_Breslau_2023_sotahistorian_matka__4_pv_logo.jpg

10.-13.2 WROCLAW -FESTUNG BRESLAU 2023 SOTAHISTORIAN MATKA Pe-Ma 4 pv.

LÄHDE MIELENKIINTOISELLE VIIKONLOPPUMATKALLE ENTISEEN SAKSAN BRESLAUHUN ALA-SLEESIAAN PUOLASSA.

21.3_Breslau-Posen_vanhan_kaupunki_tori_7_uusi.jpg

WROCLAW /BRESLAU -SLEESIAN HELMI

Wroclaw Ala-Sleesian 630.000 asukkaan pääkaupunki. Yli tuhannen vuoden historia on jättänyt tälle Sleesian helmelle värikkään kulttuurin ja tunnelman. Se kätkee monia vaikuttavia rakennuksia ja upeita aukioita. Wrocław nimettiin Euroopan parhaaksi matkakohteeksi 2018. Kaupunki on upea ja monipuolinen kohde, joka tarjoaa vaiherikasta historiaa ja teknisiä innovaatioita. Tämä Puolan neljänneksi suurin kaupunki oli vuoteen 1945 asti Saksan neljänneksi suurin kaupunki Breslau. 70 % kaupungista tuhoutui sodassa mutta vanhan kaupunki merkittävine nähtävyyksineen on restauroitu uudelleen. 1000 vuotisen kaupungin 12 saarella olevaa keskustaa ympäröi Oder kanavineen. Siltoja onkin 112. Vanhan kaupungin sydän on keskustori 1200-luvulta, jonka ympärillä on vanhoja porvaristaloja, gootiikan ja renessanssin helmi verkahalli, sekä goottilainen raatihuone v. 1327-1504. Wroclaw on täynnä viihtyisiä kahviloita, erinomaisia ​​ravintoloita ja viehättäviä oluttupia. Kun lisäät siihen monia ostos- ja hauskanpitopaikkoja, ymmärrät nopeasti tämän kaupungin räjähdysmäisen suosion.

21.3_Breslau-Posen_Taistelu_Breslausta.jpg

FESTUNG BRESLAU

Elokuussa 1944 Adolf Hitler julisti Breslaun kaupungin linnoitukseksi Festung Breslau ja määräsi, että sitä on puolustettava hinnalla millä hyvänsä. Kaupunki muutettiin sotilaslinnoitukseksi: Breslaun piti pystyä pitkään puolustautumaan eteneviä neuvostoliittoja vastaan. Suuri alue kaupungin keskustasta purettiin ja muutettiin lentokentäksi. Tammikuun lopulla Hitlerjugend rykmentti lähetettiin vahvistamaan Breslaun linnoituksen varuskuntaa. Breslaun piiritys, joka tunnetaan myös nimellä Breslaun taistelu, oli kolme kuukautta kestänyt Breslaun kaupungin piiritys Ala-Sleesiassa Saksassa, joka kesti Euroopassa toisen maailmansodan loppuun. 13.2.1945 - 6.5,1945 neuvostojoukot piirittivät Breslaun kaupungin osana Ala-Sleesian hyökkäysoperaatiota. Saksalaisen varuskunnan antautumista 6. toukokuuta seurasi kaikkien saksalaisten joukkojen antautuminen kaksi päivää taistelun jälkeen. Saksalaiset joukot menettivät 6000 kuollutta ja 23.000 haavoittunutta puolustaessaan kaupunkiaan, Siviiliuhreja tuli jopa 80.000. Neuvostoliiton 6. armeijan kokonaistappiot Breslaun piirityksen aikana olivat mahdollisesti jopa 60.000 kaatuneina ja haavoittuneina. Breslau oli viimeinen suuri kaupunki Saksassa, joka antautui vain kaksi päivää ennen sodan päättymistä Euroopassa.

Voittajavaltojen Potsdamin sopimus antoi kaupungin Puolalle. Saksalaisväestö 96 % kaupungin asukkaista - siirrettiin länteen nykyisen Saksan alueelle, ja tilalle muutti puolalaisia muualta Puolasta ja Neuvostoliitolle luovutetuilta alueilta.

GAULEITER KARL HANKE

Karl August Hanke (24.8.1903 Lauban Sleesia Saksa – 8. 6.1945 Tsekkoslovakia). Hitler nimitti 1941 Hanken aluejohtajaksi ja kuvernööriksi Breslauhun Ala-Sleesiaan. Vuotta myöhemmin Himmler ylensi hänet SS-kenraaliluutnantiksi (SS-Gruppenführer). Hanke oli fanaattinen kansallissosialisti: hänen hallintonsa aikana yli 1 000 ihmistä hirtettiin hänen käskystään, ja siitä hänelle annettiin lisänimi ”Breslaun hirttäjä”. Hanken fanaattisuus ja ehdoton kuuliaisuus teki vaikutuksen Hitleriin, joka lopun koittaessa nimitti hänet viimeiseksi Reichsführer-SS:ksi ja Saksan poliisin päälliköksi. Hanke korvasi petturiksi julistetun Himmlerin 29. huhtikuuta 1945. Kahdeksan päivää aikaisemmin Hanke oli palkittu Saksan korkeimmalla kunniamerkillä, Saksan ritarikunnan kunniamerkillä, palkintona Breslaun puolustuksesta. Toisen maailmansodan lopulla etenevä puna-armeija piiritti linnoitukseksi muutetun Breslaun, ja Hitler nimitti Hanken kaupungin puolustustaistelun johtajaksi (Kampfkommandant). Ylimielinen Hanke järjesti kaupungin turhaan ja sotilaallisesti hyödyttömään vastarintaan. Hanken ansiot Breslaun puolustajana saivat Goebbelsinkin kirjoittamaan päiväkirjaansa ihailevia sanoja Hankesta keväällä 1945. Kun puna-armeija vihdoin valtasi kaupungin, Hankea ei sieltä enää löytynyt. 6. toukokuuta saksalainen kenraali Hermann Niehoff antautui Breslaussa. Hanke pakeni 5. toukokuuta pienellä häntä varten varastossa pidetyllä Fieseler Storch -lentokoneella. Speerin väite, jonka mukaan Hanke olisi paennut prototyyppisellä helikopterilla, ei ehkä ole uskottava.

21.3_Breslau-Posen_komentokukkula.jpg

LIEBISCHHÖHE

Partisaanikukkula jota saksan aikoina kutsuttiin Liebichshöheksi, on Wroclawin asukkaiden suosittu kohde. Kukkula oli osa Breslaun kaupungin linnoituksia vuoteen 1807 asti, ja sitä kutsuttiin taskulinnakkeeksi. Wehrmachti käytti komentokeskuksena Liebichshöhen maanalaisia ​​käytäviä ja kasemaatteja,  aina huhtikuun 1945 puoliväliin asti. Vaikeuttaakseen vihollisen tykistöjen kohdistamista saksalaiset sotilaat räjäyttivät Liebichshöhen tornin. Maaliskuussa 1945 Wehrmacht siirsi komentopaikkansa Liebichshöhestä Augustinenchorherrenstiftiin Sandinselille. Toisen maailmansodan lopussa Wehrmachtin komentokeskus Breslaun taistelussa sijaitsi Liebichshöhen maanalaisissa käytävissä ja Sodan jälkeen kukkula sai nimekseen Wzgórze Partyzantów (Partisaanikukkula). Kaikki muistomerkit poistettiin sodan jälkeen. Nykyään paikalla toimii kahvila. Etelässä ja idässä Liebichshöheä rajoittaa kaupungin vallihauta. Kävelykadulta voit ihailla vastarannalla Podwalen ul. saksalaisia porvarishuviloita, jotka kummalla tavalla selvisivät toisen maailmansodan tuhosta.

21.3_Breslau-Posen_sotahistorian_kaupunkikierros.jpg

OPASTETTU SOTAHISTORIALLINEN KAUPUNKIKIERROS FESTUNG BRESLAU

"Breslau ja toinen maailmansota" (4 h) Wroclawin historian synkkä puoli. Natsikaupungista toisen maailmansodan alkuun ja kaupungin julistamiseen "Breslaun linnoitukseksi". Kaupunkikierros:  Breslau natsi-aikoina (1933-1940) vanhoja valokuvia. Schweidnitzer Strasse. Natsit Breslaussa. Soihtukulkue ja Hitlerin puhe monopolista. Vanhoja kuvia vuodelta 1938. Blücherplatzin (Salzmarkt) bunkkerit ja ilmahyökkäyssuojajärjestelmät. Pyhän Elisabetin kirkko. Breslaun yliopisto, Oratorium Marianum, Aula Leopoldina. Sodan tuho (vanhoja kuvia vuodelta 1945). Breslaun linnoitus. Gauleiter Hanken bunkkeri hiekkasaarella. Tuomiokirkkosaari, Tuomiokirkko jossa lyhyt kierros. Sodan tuho (vanhoja kuvia vuodelta 1945). Lessingin silta. Näkymä Kaiserbrückelle ja vesitornille! Oderin kävelykatu, Gondolilahti ja Kansallismuseo. Festung Breslau -linnoitus. Bunkkerit ja ilmahyökkäykset. Gauleiter Hanken (Lieblichshöhe) toinen päämaja. Bussikieroksella teemoina mm: Wroclawin päärautatieasema, Bunkkerit ja ilmahyökkäykset kaupungissa. Olympiastadion vuonna 1938, Hitlerin ensimmäinen vierailu Breslauhun, Breslaun vanhat ja uudet korttelit Jahrhunderthalle ja Zimpel-alue, Hitlerin toinen vierailu Breslauhun. Englanniksi opastetun kierroksen pituus n. 4 tuntia.

21.3_Breslau-Posen_Sotamuseo_uusi_1.jpg

WROCLAWIN SOTAMUSEO

Sotamuseo sijaitsee kaupungin arsenaalin rakennuksessa vuodelta 1459 joka yksi harvoista keskiaikaisista kokonaisuudessaan säilyneistä rakennuksista Wrocławissa. Sotamuseo onkin luonnollinen käyttö tälle puolustusrakennukselle ja entisen asevarastolle. Kaarevapiippuiset konekiväärit, UR-panssarintorjuntakiväärit, Mauser- ja Mosin-aseet, turkkilainen liekkiteräinen sapeli sekä vaikuttava kokoelma kypäriä ja sotilasasuja ovat vain joitain Wrocławin sotamuseon kiehtovien ja alkuperäisten kokoelmien kohokohdista.

21.3_Breslau-Posen_Sotamuseo_uusi_2B_kyparaosasto.jpg

Yli 500 kypärän kokoelma 1700-luvulta nykypäivään. Valtaosa kokoelmasta koostuu Puolan armeijan käyttämistä kypäristä. Museon uusin pysyvä näyttely: Puolalaisen sotilaan univormu. Näyttelyssä on esillä 60 univormua Sotamuseon kokoelmasta. Se on yksi suurimmista tämäntyyppisistä kokoelmista Puolassa. Näyttely esittelee puolalaisen sotilaan vuosina 1939-1945 Puolan ja Euroopan rintamilla käyttämiä univormuja (univormuja ja puseroja) ja päähineet.

21.3_Breslau-Posen_Sotamuseo_uusi_2.jpg

Museon suurin näyttely on ampuma-asehuone, joka muistuttaa entisestä asevarastoa. Siellä on lukuisia vitriinejä haulikoilla ja yksinkertaisilla kivääreillä aina 1600-luvun alun piikivistä Kalashnikoviin. Tyylikkään huoneen toisessa osassa on antiikkikäsiaseita ja raskaita konekiväärejä sekä erikoisammuksia.

21.3_Breslau-Posen_Sotamuseo_uusi_2C_kasiaseet.jpg

Sotamuseon painopiste on 1800- ja 1900-luvun vaihteen ampuma-aseiden esittelyssä. Suosittujen asemerkkien, kuten Mosin tai Mauser, lisäksi muut aseet jotka olivat yleisesti käytössä koko toisen maailmansodan ajan, Wrocławin arsenaalissa on myös ainutlaatuisia malleja sekä harvinaisia ja alkuperäisiä aseita. Avoinna klo 10-17.

21.3_Breslau-Posen_Sotamuseo_uusi_4_arsenaali_rakennus.jpg

Arsenal Wrocławissa

Kaupungin arsenaali on yksi Wrocławin kunnallisen arkkitehtuurin mielenkiintoisimmista monumenteista. Se sijaitsee Vanhankaupungin rajalla, keskiaikaisten muurien takana. Epäsäännöllistä sisäpihaa ympäröi neljä vanhaa varastoa jotka on rakennettu 1400- ja 1600-luvuilla, sekä kaksi tornia, jotka olivat osa muureja 1400-luvulta. Ne toimivat vuosisatojen ajan ruokavarastoina ja asevarastoina ja 1800-luvulta lähtien tallina ja tykistövarastona. Yksi osa on järjestetty asunnoiksi. Pihalla oleva koristekaivo on rakennettu 1600-luvulla. Arsenal on viehättävä paikka, jossa on runsaasti historiaa, ei vain Arsenalin menneisyyden vuoksi. Nykyään se on osa kaupunginmuseota sotamuseon ja arkeologisen museon kanssa.

21.3_Breslau-Posen_Sotamuseo_uusi_3_argeologian_museo.jpg

WROCLAWIN KAUPUNGIN MUSEON ARKEOLOGINEN OSASTO

Wrocławin ArkeoloGinen museo on yksi Euroopan varhaisimmista tämäntyyppisistä instituuteista. Vuonna 1815 perustettu museo on toiminut sotien ja poliittisten muutosten mullistuksista huolimatta. Museossa on arkeologisia esineitä eri aikakausilta varhaisesta kivikaudesta (500 tuhatta vuotta sitten) ja nykyajasta (1800-luku). Museon pysyvä näyttely on "Muinainen ja keskiaikainen Sleesia". Nykyään se jatkaa Preussin ja Saksan Sleesian arkeologian museoperinnettä yhdistäen taitavasti menneiden vuosisatojen perinnön nykypäivään. Sotamuseon lippu sisältää myös Arkeologian museon.

Breslau-Posen_Pioneerimuseo_1_uusi.jpg

TEKNISTEN- & KEMIALLISTEN PIONEERIJOUKKOJEN MUSEO

Museon pysyvä näyttely on nimeltään "Sotatekniikan, ja tekniikan- ja kemianjoukkojen evoluutionaarinen kehitys". Näyttelyssä opimme, että ensimmäiset tämäntyyppisten joukkojen edustajat Puolassa ilmestyivät Jagiełłon aikoina, kun he rakensivat väliaikaisen sillan Veikselin yli, jotta puolalaiset joukot pääsisivät yhteen Euroopan tärkeimmistä taisteluista – Grünwaldiin. Museon toisessa osassa nähdään karttoja, pienoismalleja, ja konepajatekniikan monumentteja toisesta maailmansodasta aina 1980-luvulle. Näytteillä on asiakirjoja, laitteita, työkaluja ja univormuja. Yksi tärkeimmistä näyttelyesineistä on luultavasti ainoa säilynyt prototyyppi saksalaisesta itseliikkuvasta miinasta - Goliathista, johon mahtui jopa 150 kg räjähteitä. Tämän tyyppiset miinat olivat käytössä Varsovan kansannousun aikana.

Breslau-Posen_Pioneerimuseo_2_uusi.jpg

Goliath oli saksalainen toisen maailmansodan aikainen kauko-ohjattava tela-ajoneuvo. Sen käyttötarkoitus oli tuhota kuljettamallaan räjähdelatauksella muun muassa vihollisen panssarivaunuja tai linnoitteita. Pieni, kauko-ohjattu tela-ajoneuvo, joka kuljettaisi ainakin 50 kiloa räjähteitä. Tulituksesta piittaamatta Goliath voitaisiin ohjata 650-metrisen kaapelin välityksellä räjähtämään vihollisen asemiin. Ensimallit eivät olleet erityisen tehokkaita. Sähkömoottorit olivat liian heikkoja eivätkä ne edenneet maastossa kovin hyvin.  Goliathin valmistaminen oli kallista, ja hienokomponentit nielivät niukkoja strategisia raaka-aineita. Myös 30-kiloiseksi pienennetty räjähdelataus huomattiin rintamalla riittämättömäksi. Kaikkiaan 2650 valmistetuista Goliath 303 malleista päätyi rintamakäyttöön. 303 mallin Valmistus lopetettiin tammikuussa 1944. 303b -malli valmistui vuonna 1944. Polttomoottorilla varustettu Goliath ei osoittautunut edeltäjäänsä paremmaksi. Sen tuottaminen oli toki halvempaa, mutta käyttö rajoittui edelleen valikoituihin tilanteisiin. Saksalaiset käyttivät sitä enimmäkseen miinakenttien raivaamiseen, joka ei ollut Goliathin tarkoitus. Goliathin vähäisestä käytöstä kertoo muun muassa se, että kaikkiaan 5000 valmistetusta Goliathista oli tammikuussa 1945 jäljellä vielä 3 800 kappaletta.

Tekniset tiedot SD.KFZ.303 bGoliath. Pituus: 163 cm. Leveys: 91 cm. Korkeus: 62 cm. Paino: 430 kg. Nopeus: 11,5 km/h. Moottori: 703 cc Zündapp SZ7. Panssarointi: kauttaaltaan 10 mm. Toimintamatka: tiellä 12 km, maastossa 6-8 km, ohjauskaapelia 650 m. Räjähdelataus: 100 kg. Nousukyky: 70 astetta. Maavara: 16,8 cm

21.3_Breslau-Posen_taidebunkkeri.jpg

WROCLAWIN NYKYTAITEEN MUSEO

Se on bunkkerissa sijaitseva museo, joten sitä kutsutaan "taiteen suojaksi". Se sijaitsee Strzegomski-aukiolla. Pommisuoja rakennettiin vuonna 1942 tunnetun breslaulaisen arkkitehdin Richard Konwiarzin suunnitelman mukaan. Kohteen arkkitehtuuri perustuu klassisiin rakenteisiin, mukaan lukien Rooman Pantheon, vaikka sen henki on luonteeltaan saksalainen, vailla eleganssia ja mitään koriste-elementtejä. Se on suurin useista tuolloin siviileille rakennetuista väestönsuojista. Kaikille niille annettiin erittäin mielenkiintoisia arkkitehtonisia muotoja ennen kaikkea niiden todellisen tehtävän peittämiseksi. Loput väestönsuojat sijaitsevat Stalowa-, Ładna-, Ołbińska- ja Białodrzewna-kaduilla. Strzegomski-aukion kuusikerroksinen suoja on 25 m korkea ja siinä on 1,1 m paksut teräsbetoniseinät. Festung Breslaun piirityksen aikana suoja toimi ensin linnoitettuna 1000 paikkaisena sairaalana nro. 2 (Festunglazaret II), ja myöhemmin se toimi useita päiviä saksalaisten puolustuksen pesäkkeenä. joka vartioi sisäänkäyntiä aivan kaupungin keskustaan. Bunkkerin puolesta käytiin rajuja taisteluita natsien ja puna-armeijan välillä. 80 saksalaista sotilasta taisteli viimeiseen mieheen asti.

21.3_Breslau-Posen_taidebunkkeri_2_kahvila_uusi2.jpg

Café Muzeum on ainutlaatuinen paikka, joka sijaitsee Wrocławin nykytaiteen museon katolla. Café Muzeum on lasitettu rotunda, jolla on suuri terassi, jolta voit ihailla panoraamaa vilkkaaseen Wrocławin kaupunkiin. Vieraat voivat nauttia näköalan lisäksi erinomaisesta, aromaattisesta kahvista ja välttämättömistä mukavuuksista sekä maistella kotitekoisia kakkuja. Café Muzeum tarjoaa myös laajan valikoiman alkoholijuomia. Kahvilan Aukioloajat: Ma: 12-20. Ti: suljettu. Ke-su: 12-20.

10.2_Breslau_2023_bunkker_veturitaide.jpg

JUNA TAIVAASEEN

Andrzej Jarodzkin vaikuttava installaatio pystytettiin lokakuussa 2010 Strzegomski-aukiolle aivan nykytaiteen museon entisen bunkkerin viereen. Se on ajatus "unelmien ja toiveiden toteuttamisesta ja mahdottoman ylittämisestä". Alkuperäinen 74-tonninen Ty2-1035-höyryveturi on vuodelta 1944 ja se on rakennettu Orenstein & Koppelin tehtaalla. Veturi "seisoo" radan fragmentilla, jossa on 32 metallityynyä, joilla voit nähdä maalauksellisen kaksintaistelun taiteilijoiden ja osallistujien nimet.

21.3_Breslau-Posen_vanhan_kaupunki_5_tornista_alas.jpg

RYNEK -VANHAN KAUPUNGIN TORI

Jos vanhakaupunki on Wroclawin keskus, niin sen tori Rynek puolestaan ​​on vanhankaupungin keskus. Tämä on aivan Wroclawin sydän, jossa kaupungin elämän syke on selvästi nähtävissä ja aistittavissa. Tänne niin kaupunkilaiset kuin turistitkin kokoontuvat shoppailemaan, ruokailemaan, treffeille, asioimaan tai yksinkertaisesti viettämään aikaa. Yksi Euroopan suurimmista aukioista ja yksi viehättävimmistä, Wroclawin Rynek muistuttaa yhtä vaikuttavaa Krakovan vanhan kaupungin toria. Wroclawin aukio eroaa eniten Krakovan vastineestaan siinä, että sen keskiosa Sukiennice on paljon suurempi; ja itse asiassa, missä ennen kauppakojuja käytiin kauppaa, löydät nyt neljä riviä kirkkaasti maalattuja rakennuksia, joita jakaa kolme pientä kujaa. Astu näihin varjoisiin kohtiin ja löydät paljon pieniä löytöjä, kuten korukauppoja ja tasokkaita ravintoloita.

Wroclawin Vanhankaupungin sydän on 1200-luvulta oleva tori, joka on 213 m pitkä ja 178 m leveä. Se on yksi Euroopan suurimpia kaupunkitoreja. Aukion laidoilla voi 60 rakennuksessa nähdä monimuotoisen arkkitehtuurin yksityiskohdat, jotka vaihtelevat goottilaisesta jugendiin.

21.3_Breslau-Posen_vanhan_kaupunki_tori_6_uusi.jpg

Erityisen näkemisen arvoisia ovat torin länsipuoli Kultaisen auringon taloineen, jonka Johann Lucas von Hildebrandt rakensi vuonna 1772, ja Seitsemän vaalimiehen taloa. Toisessa maailmansodassa tuhoutuneet rakennukset on rakennettu uudelleen. Muita arkkitehtuurin helmiä ovat "Kultainen koira" vuodelta 1713 ja Phoenix-tavaratalo 1904. Löydät molemmat talot itäpuolelta. Pohjoispuoli sen sijaan rakennettiin uudelleen vuoden 1945 jälkeen.

21.3_Breslau-Posen_elisabethin_kirkko.jpg

Pyhän Elisabetin kirkkon torni kohoaa torin yläpuolelle ja hallitsee sitä siten. Goottilainen basilika on peräisin 1300-luvulta. Sen tornit valmistuivat vasta vuonna 1482. Kirkossa on noin 350 epilofia ja hautakiveä, jotka muodostavat näyttelyn sleesialaista kivenveistoa goottilasta renessanssiin.

21.3_Breslau-Posen_vanhan_kaupunki_1.jpg

Torin keskellä on pääasiassa myöhäisgotiikkaa ja renessanssia henkivä raatihuone. Torilla on vuonna 1492 pystytetty häpeäpaalu. Leonardo Marconin tekemä näytelmäkirjailija Aleksander Fredron patsas korvasi Keisari Vilhelmin ratsastajapatsaan vuonna 1956. Taataksesi itsellesi hyvän onnen, hiero aukion eteläpuolella olevan Ernst. Moritz Geygerin 1904 veistämän Karhukaivon pronssikarhun kopion nenää.

21.3_Breslau-Posen_vanhan_kaupunki_3.jpg

Istahda oluen tai kahvin ääreen yhteen aukion monista terasseista. Ilta kutsuu sinut kävelylle Wrocławin vanhaankaupunkiin, jossa näet historiallisia monumentteja ja ... tonttuja. Ehkä kannattaa nähdä kaupunki epätavallisella tavalla ja löytää ne kaikki? Torilla, josta on näkymät suihkulähteelle, voit nauttia hyvän illallisen yhdessä monista täällä sijaitsevista kansainvälisistä ravintoloista. Illallisen jälkeen kannattaa ehdottomasti mennä iltakävelylle Oderin bulevardille. Jos et vieläkään ole saanut tarpeeksesi sen jälkeen, voit valita lukuisista klubeista, pubeista ja diskoista.

21.3_Breslau-Posen_vanhan_kaupunki_4.jpg

VANHA RAATIHUONE

Keskellä sijaitsee vanha kaupungintalo, jonka tornit ja punatiilinen rakenne ovat edelleen hyvä esimerkki keskiaikaisen arkkitehtuurin upeudesta. Rakentaminen aloitettiin 1200-luvun lopulla ja jatkui - kaikkien muuttuvien poliittisten ja taiteellisten voimien kautta - noin 250 vuotta. Nykyisen ilmeensä se sai vuosina 1470-1510. Raatihuoneen seinässä on astronominen kello vuodelta 1580. Kellon kulmia koristavat vuonna 1939 lisätyt muinaiset egyptiläiset merkit, jotka symboloivat neljää vuodenaikaa. Raatihuone oli kaupungin elämän keskus aina 1900-luvun alkuun asti, ja siellä sijaitsi kaupunginvaltuusto ja kauppiaat. Rakennus selvisi suhteellisen vahingoittumattomana toisesta maailmansodasta (arviolta vain 10 % vaurioitui). Se on melkein ihme, sillä Breslaun kantakaupunki tuhoutui 90-prosenttisesti.

21.3_Breslau-Posen_raatihuoneen_2_sisakuvat.uusi.jpg

Kaupungin tärkeimmässä rakennuksessa ja yhdessä Euroopan merkittävimmistä myöhäisgoottilaisen arkkitehtuurin monumenteista on Kaupungin museon porvari taiteen osasto. Uusgoottilaisessa laajennuksessa on nyt muun muassa Wroclawin kaupunginvaltuuston kokoushuoneita. Wroclawin kaupungintalo yhdistää siten monenlaisia ​​arkkitehtonisia tyylejä. Tässä kohtaa mainittakoon 66 m korkea raatihuoneen torni, jossa on renessanssityylinen huippu. Länsipuolella on kuitenkin säilynyt portaali vuodelta 1357. Se johtaa oikeussaliin. Kaupungintalon sisällä on vaikuttavia holvihuoneita ja useita myöhäisgootti- ja renessanssityylisiä ovia.  Ainutlaatuisista historiallisista sisätiloista erottuu erityisesti suuri Sali taiteellisesti suunniteltuine portaaleineen ja ristiholvineen. Myös ruhtinassali, ritarisali valtuuston Seniorikamari, valtuuston sali ja valtuuston kanslia ansaitsevat huomion. Entisessä kaupungintalon kappelissa on esillä kullasta ja hopeasta valmistettuja taideesineitä 1500- ja 1800-luvuilta. Kuuluisien Breslaun asukkaiden marmoririntakuva näyttely viittaa perinteeseen pystyttää paikkoja, jotka on omistettu merkittäville henkilöille tai kansallissankareille - ns. Walhalla. Esiteltyjen henkilöiden joukossa on entisiä eri kansallisuuksia edustavia kaupungin kansalaisia, joiden maine ulottui kauas kaupungin rajojen ulkopuolelle. Heidän joukossaan on tiedemiehiä, poliitikkoja, urheilijoita ja taiteilijoita, jotka ovat eläneet ja työskennelleet lähes kaikilla historiallisilla ajanjaksoilla. Galleriassa on 30 klassista rintakuvaa, jotka kuuluisat kaupungin omat kuvanveistäjät ovat valmistaneet sleesialaisesta marmorista. Esillä on esineitä, jotka liittyvät Breslaun käsityöpajoihin ja taiteilijoihin varhaisista ajoista nykypäivään. Avoinna ke-la 11- 17, su 10 - 18. Sisäänpääsy  15 zl / 3,70 €. Torstaisin pysyvään näyttelyyn on ILMAINEN sisäänpääsy!

21.3_Breslau-Posen_vanhan_kaupunki_olutkellari.jpg

Schweidnitzer Keller (puolaksi: Piwnica Świdnicka) on historiallinen ravintola Wroclawin vanhan kaupungintalon kellarissa. Jo vuonna 1273 avattu ravintola on nykyisen Puolan vanhin ravintola. Schweidnitzer-kellarissa on eteisen ja baaritilan lisäksi nyt kahdeksan ruokasalia. Wrocławilla on pitkä ja kuuluisa oluenpanimohistoria.

21.3_Breslau-Posen_raatihuoneen_olutkellari.jpg

Bierhallelle Spiż kymmenestä pastöroimattomasta, suodattamattomasta oluesta (mukaan lukien IPA, hunajaolut, Märzen ja banaaniolut) sinun pitäisi löytää jotain omaan makuun, vaikka oluen ystävät ovatkin hieman eri mieltä laadusta. Kaupungintalon pimeissä kellareissa vallitsee Oktoberfest-tunnelma. Spiż on edelleen pakollinen vierailukohde, ja se on edelleen yksi Wrocławin tunnetuimmista olutravintoloista.

21.3_Breslau-Posen_marian_kirkko_1.jpg

Goottilainen Maria Magdalenen katedraali rakennettiin 1330 ja 1400-luvun puolivälin välisenä aikana aiemman rakennuksen tilalle. Häneltä on säilynyt romaaninen pohjoisportaali. Kirkon tärkeimpiä taideaarteita ovat Friedrich Grossin renessanssityylinen saarnatuoli ja goottilainen kivitabernaakkeli. Vuonna 1386 valettu Köyhien syntisten kello riippui etelätornissa toukokuussa 1945 tulipaloon asti. Se oli Sleesian suurin kello. Rangaistussilta roikkuu kahden kirkon tornin välissä, johon voi kiivetä. Siihen liittyy legenda: Breslaussa kerrotaan aikoinaan asuneen tytön, joka oli kaunis mutta myös erittäin laiska. Hän ei halunnut tehdä mitään työtä. Rangaistuksena hänet lukittiin torneihin ja joutui lakaisemaan siltaa monta vuotta. Vasta kun hän oli vanha ja ruma, häntä sääli noita joka vapautti hänet rangaistuksestaan.

21.3_Breslau-Posen_marian_kirkko_2.jpg

Viimeinen saksalainen jumalanpalvelus pidettiin 21. tammikuuta 1945 pastori Bunzelin johdolla. Kirkko vaurioitui pommituksissa Breslaun taistelun aikana. 17.5.1945 se syttyi tuleen räjähdyksessä; etelätorni halkesi koko korkeudeltaan. Sen pohjoinen puoli lopulta romahti ja tuhosi tornit, katon, holvit, kuoron ja kirkon etelälaivan. Lähes 70 % sisätiloista vaurioitui pahoin. Koko sisustus ja Köyhien syntisten kello katosivat. Torneja ei rakennettu uudelleen ja sisätilat kunnostettiin vain osittain. Näköalapaikka löytyy nyt pohjoistornista 45 metrin korkeudesta.

21.3_Breslau-Posen_vanhan_kaupunki_yliopisto_1.jpg

YLIOPISTO

Kaupungin suurin barokkirakennus on Oderin rantaa myötäilevä Wroclawin yliopisto. Breslaun yliopisto sai alkunsa keisari Leopold I:sen perustaessa Leopoldin akatemian vuonna 1702. Vuodesta 1811 akatemia on toiminut yliopistona.

21.3_Breslau-Posen_vanhan_kaupunki_yliopisto_2.jpg

Yliopiston juhlasali Aula Leopoldina on maallisen barokin helmi. Breslaun yliopiston museo, vaikuttava Aula Leopoldina sekä Oratorium Marianum -musiikkisali ovat avoinna vierailijoille. Musiikkisalissa on esiintynyt yli 200 kuuluisaa muusikkoa. Päärakennuksen Observatorion matemaattisessa tornissa vierailijat voivat ihailla 1500- ja 1600-luvulta peräisin olevia antiikkisia sisätiloja. Nykyisin sen näköalatasanteelta avautuu kaunis kaupunkinäkymä. Yliopisto ylpeilee kahdeksalla nobelistilla. Professorikuntaan on kuulunut mm. neuropatologi Alois Alzheimer.

10.2_Breslau_2023_miekkailijan_patsas.jpg

Miekkailija - suihkulähde ja muistomerkki on yksi Wrocławin tunnetuimmista ja suosituimmista monumenteista. Yliopiston aukio pl. Uniwersytecki on opiskelijoiden suosikki kohtaamispaikka ja hyvä orientaatiopaikka. Suihkulähde on yksi mielenkiintoisimmista jugendveistoksista. Sen on suunnitellut Berliinin taideakatemian professori Hugo Lederer. Marraskuussa 1904 se pystytettiin Yliopistoaukiolle. Monumentti koostuu pyöreästä marmorialtaasta, jonka keskellä on marmorialusta, jossa on kaksi istuvaa, alastomia naisia ​​kuvaavaa veistosta. Heillä on marmorikulho, jonka kyljessä on neljä naamiota, joiden suusta valuu vettä. Ledererin luoma luonnollisen kokoinen pronssinen suihkulähdefiguuri edustaa alastonta nuorta, jolla on miekka oikeassa kädessään. Vasen käsi on tuettu lantiolle.

10.2_Breslau_2023_teuraselain_muistomerkki.jpg

Hotellin kulmilla oleva Jatki kuja (Alten Fleischbänke) herättää vieraiden kiinnostusta pronssisilla eläinhahmoillaan - vuohi, sika, kukko, muniva hanhi ja kani. Muistolaatassa lukee: Teurastettujen eläinten muistoksi - kuluttajien toimesta. Lihakaupat ja lihaliikkeet ovat toimineet täällä vuosisatojen ajan keskiajalta lähtien.

21.3_Breslau-Posen_kaupungin_historianmuseo_12.jpg

PREUSSIN KUNINKAAN LINNA -KAUPUNGIN HISTORIAN MUSEO

Museo sijaitsee barokkityylisessä klassistisessa kuninkaanlinnassa, jossa on puutarha. Vuosina 1750–1918 se oli yksi Hohenzollern-suvun Preussin hallitsijoiden asunnoista, jotka laajensivat sitä useaan otteeseen ja antoivat sille tyylikkään kuninkaallisen istuimen luonteen. Se on toiminut museona vuodesta 1926. Rakennus vaurioitui pahoin toisessa maailmansodassa, minkä vuoksi siitä on säilynyt vain osa. Sillä välin barokkipuutarhaa on kunnostettu ja historiallinen museo on muuttanut linnaan.

21.3_Breslau-Posen_kaupungin_historianmuseo_2.jpg

Siellä on muun muassa multimedianäyttely "1000 vuotta Wroclawia". Nähtävillä on kunnostettu kuninkaallinen asunto, jossa on mm. Friedrich Wilhelm II:n ja Friedrich Wilhelm III:n huoneet ja alkuperäinen barokkihuone, jossa on Delft-tyyppiset keraamiset laatat. Toinen osa näyttelystä on omistettu kaupungin historialle keskiajalta lähimenneisyyteen. Useat huoneet on myös omistettu Sleesian taiteelle eri ajoilta. Avoinna ti-la 10-17, su 11-17. Sisäänpääsy 15 zl / 3,70 €.

21.3_Breslau-Posen_oopperatalo.jpg

WROCLAWIN OOPPERA

Nykyinen rakennus on vuodelta 1841, ja sen on suunnitellut klassistinen tyyliin Carl Ferdinand Langhans. Avattuaan se oli erittäin moderni, ja siinä oli tilaa 1600 katsojalle. Oopperan esitykset jatkui, melkein ilman taukoa, vuoteen 1944 saakka. Nykyään Wrocławin ooppera (Opera Wrocławska) on yksi Puolan suurimmista ja tärkeimmistä oopperoista. Korkea taso on taattu Wrocławin oopperassa . Nykyinen ohjelmisto sisältää klassisia ooppera- ja balettiteoksia, ja se kattaa laajan kirjon Mozartista Prokovjeviin. Wrocławissa näytökset 11.2 la klo 19 & 12.2 su klo 18 Don Juan baletti. Liput 40-500 zł / 10-125 €.

21.3_Breslau-Posen_tumiokirkkosaari_2.jpg

Tuomiokirkkosilta (Most Tumski) johtaa keskustasta katedraalisaaren. Se rakennettiin vuosina 1888-1892. Kuvanveistäjä Gustav Grunenbergin Pyhän Hedvigin ja Pyhän ohannes Kastajan patsaat, jotka seisovat hiekkasaarella vasemmalla ja oikealla sillan edessä, näyttävät vartioivan sisäänkäyntiä.

21.3_Breslau-Posen_tumiokirkkosaari_1.jpg

TUOMIOKIRKKOSAARI

Kaupungin vanhin osa on Ostrów Tumski eli Tuomokirkkosaari, jossa meripihkareitin varrella sijaitsi linnake. Katedraalisaari on luultavasti Wroclawin syntymäpaikka ja muodosti nyt 1000 vuotta vanhan kaupungin uskonnollisen ja poliittisen keskuksen. Kun poliittinen voimakeskus siirtyi Oderin vasemmalle rannalle, katedraalisaari pysyi kaupungin henkisenä keskuksena. Täällä ovat Ristikirkko (Kolegiata pw Świętego Krzyża i Świętego Bartłomieja), Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko (Kościół Rzymskokatolicki pw św. Piotra i Pawła), Wroclawin katedraali (Katedra śłw. Jana Kośw.). 1800-luvulla saaren pohjoispuolella virtaavan Oderin haaran täytettiin. Siitä lähtien Dominsel ei ole enää ollut saari. Lähes jokainen rakennus Tuomikirkkosaaren kapeiden katujen varrella henkii menneisyyden henkeä. Saaren useiden satojen vuosien historiaa omaavien puiden ja rakennusten keskellä on todella romanttinen tunnelma.

21.3_Breslau-Posen_tumiokirkkosaari__DOM.jpg

TUOMIOKIRKKO

Breslaun katedraali, Wroclawin arkkihiippakunnan Pyhän Johannes Kastajan katedraali (puolaksi Archikatedra św. Jana Chrzciciela), rakennettiin vuosina 1244-1341 goottilaiseen tyyliin. Se on yksi Wroclawin maamerkeistä. Sen kaksi tornia ovat kaupungin korkeimmat kirkon tornit lähes 98 metri. Se on yksi Wroclawin maamerkeistä. Kaksitorninen Pyhän Johannes Kastajan kirkko on kaupungin kirkkojen äiti, joka rakennettiin 1200-luvulla aiemmin tuhoutuneiden kolmen kirkon paikalle. Tuomiokirkon sisällä voi ihailla arvokkaita patsaita ja maalauksia. Kirkossa on 21 piispojen ja ylhäisösukujen kappelia kuten St. Elisabeth (1680-1686) ja vaaliruhtinaajien kappeli (1716-1721) joka on wieniläisen arkkitehdin J. B. Frischer Von Erlachin teos. Vuoden 1945 taisteluissa pahoin kärsinyt katedraali on palautettu alkuperäiseen asuunsa. Hissillä 5 zl/ 1,20 € pääsee pohjoistorniin, josta on hulppeat näköalat. Sisänpääsy kirkkoon 4 zl / 1 €,

21.3_Breslau-Posen_tumiokirkkosaari__arkkipiispan_museo.jpg

Rentouttavan kävelyn jälkeen kannattaa vierailla entisellä Tuomikorkkoisaarella sijaitsevassa arkkihiippakunnan museossa, jonka arvokkain näyttely on Henrykówin kirja, joka sisältää ensimmäisen puolaksi kirjoitetun lauseen. Muita nähtävyyksiä ovat Arkkipiispan palatsi ja kasvitieteellinen puutarha.

21.3_Breslau-Posen_vuosisadan_halli_1.jpg

JAHRHUDERTHALLE

Arkkitehti Max Bergin suunnittelema Jahrhunderthalle jota nykyisin kutsutaan Kansanhalliksi (Hala Ludowa) vuodelta 1913. Halli muodostaa keskuksen Breslaun messukeskukselle, joka rakennettiin vuosina 1911-1913. Halli rakennettiin Napoleonia vastaan käydyn voittoisan Leipzigin kansojen taistelun satavuotisjuhlanäyttelyä varten. Valtavaan kokoonsa nähden hallin ilmavuus hämmästyttää. 1900-luvun arkkitehtuurin monumentti edustaa varhaista modernismia. Valmistuessaan se oli maailman suurin teräsbetonirakenne. Suunnittelijat olivat aikaansa edellä, kun he käyttivät raakabetonia rohkeissa ja monimutkaisissa rakennusteknisissä ratkaisuissa.

21.3_Breslau-Posen_vuosisadan_halli_3.jpg

Halli on 42 metriä korkea. Sen kupolin sisähalkaisija on 69 metriä korkea ja kupolin halkaisija on 152 metriä leveä, puolitoista kertaa isompi kuin Rooman Pantheonissa. Hallin pinta-ala on 14 000 m². Itse hallin lisäksi alue koostuu 56 muusta näyttelytilasta sekä isosta vesialtaasta, jota kiertää arkkitehti Hans Poelzigin suunnittelema suunnittelema nelikupolinen paviljonki ja puoliympyrän muotoinen pergola.  

21.3_Breslau-Posen_vuosisadan_halli_2_3.jpg

Halli ympäristöineen rakennettiin messu- ja näyttelyalueeksi, jolla oli määrä esitellä Sleesian historiaa ja taloudellisia saavutuksia. Hallin avajaisten yhteydessä 1913 järjestettiin iso Satavuotisnäyttely. Halli on Unescon maailmanperintökohde. Vieressä kohoaa yksi Euroopan suurimmista suihkulähteistä, jonka musiikilla höystetty valoshow on näkemisen arvoinen. Suihkulähteen pinta-ala on lähes hehtaari ja sitä valaisee 800 valopistettä.

21.3_Breslau-Posen_vuosisadan_halli_4.jpg

Interaktiivisessa näyttelyssä voi tutustua Satavuotishallin rakennustyöhön ja historiaan. Halli on yksi harvoista säilyneistä Hitlerin puhuja-areenoista. Vuonna 1930 Adolf Hitler esiintyi Satavuotishallissa 25 000 ihmiselle. Hallissa järjestetään konferensseja, näyttelyitä, urheilu- ja kulttuuritapahtumia. Vuonna 1952 hallin vieressä olevaan näyttelyrakennukseen perustettiin yksi Puolan merkittävimmistä elokuvastudioista, Wytwórnia Filmów Fabularnych (WFF). Sen tiloissa valmistuivat sellaiset kuuluisat puolalaiselokuvat kuten Andrzej Wajdan Sukupolvi (1954) ja Tuhkaa ja timanttia (1958) sekä Roman Polanskin Veitsi vedessä (1961).

21.3_Breslau-Posen_japanilainen_puutarha_1_3.jpg

Halli sijaitsee Satavuotispuistossa jonka suunnitteli keisarellisen puutarhajohtajan arvonimen saanut Hugo Richter. Szczytnikin puisto on Puolan vanhin kaupunkipuisto. Se perustettiin 1785 ja liitettiin myöhemmin osaksi kaupunginpuistoa. Puistossa on lähes 400 puu- ja pensaslajia. Yli 100 hehtaarin alueelta löytyy lampia, joissa on maalauksellisia siltoja sekä monumentteja ja pieni kirkko, Johannes Nepomukin kirkko. Täydellinen paikka pienelle tauolle nähtävyyksistä!

21.3_Breslau-Posen_japanilainen_puutarha_2.jpg

Puiston vetonaula on vuoden 1913 suurnäyttelyä varten perustettu japanilainen puutarha, jonka loivat kreivi Fritz von Hochberg ja puutarhuri Mankichi Arai. Puoliellipsin muotoon rakennettu pergola on pystytetty 1913 näyttelytilaksi. Puistossa on lukuisia japanilaistyylisiä koriste-elementtejä, kuten Azumayan paviljonki, järvimuodostelma, jossa on näköalapaviljonki ja sisääntuloportti. Muita Szczytnicki-puiston nähtävyyksiä ovat puulajipuisto (Arboretum) ja ruusutarha (Rosarium).

Lukuisissa alueen museoissa kannattaa käydä kuten Arkkitehtuurin museossa, Raclawicen panoraama-museo. Kun kerran modernismi mainittiin, on mainittava myös joukko Breslaun vuoden 1929 Wohnung und Werkraum Ausstellung eli WUWA -näyttelyyn pystytettyjä rakennuksia. Sępolnon puutarhakaupunginosaan vaeltavat nykyisin arkkitehtuurin opiskelijat ympäri maailmaa.

21.3_Breslau-Posen_panoraamahalli.jpg

RACLAWICEN PANORAAMA

Puolan historiaa yhdellä silmäyksellä. Racławicen panoraama on yksi kaupungin kohokohdista. Taiteilijat Jan Styka ja Wojciech Kossak maalasivat vuonna 1894 monumentaalisen, kooltaan 15 x 114 -metrisen pyöröhorisontin Kościuszkon kapinan 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Se esittää Racławicen taistelun 4.4.1794, ja panoraama näyttää kolmiulotteiselta maalaustyylinsä ja -tekniikkansa ansiosta. Malopolskan Racławicen kylän lähellä puolalaiset joukot, joita vahvistivat viikateillä aseistetut talonpoikaiset, kohtasivat Venäjän armeijan ja voittivat. Racławicen panoraama näyttää taistelun. Se on ainoa vastaavanlainen nykypäivään säilynyt taideteos Puolassa, ja se sijaitsee sille varta vasten rakennetussa pyöreässä rakennuksessa. Rakennus, Lvovista / Lembergistä siirretty maalaus sijaitsee nykyään, on valmistunut vuonna 1967 ja itse maalaus on saatu nykyiseen muotoonsa vuonna 1985. Panoraamamaalaus sijaitsee pyöreässä huoneessa, jonne noustaan huoneen keskeltä. Näyttelyssä vieraillee noin 1 600 vierasta päivittäin.  Näytös kestää 30 minuuttia ja se sisältää ääniselosteen puolaksi. Seloste teksti on mahdollista saada myös englanniksi tai saksaksi. Avoinna klo 9:30–16:00. Racławicen taistelun Panoraaman katseluun ostettu 50 zł / 12,50 € lippu oikeuttaa myös ilmaiseen sisäänpääsyn Wrocławin kansallismuseon, Etnografisen museon ja Four Domes Pavilionin pysyviin näyttelyihin katselupäivää seuraavien 3 kuukauden aikana.

21.3_Breslau-Posen_elaintarha_1_portti.jpg

WROCLAWIN ELÄINTARHA

Breslaun eläintarha avattiin vuonna 1865. Täällä on runsaasti erilaisia eläimiä, ja kyseessä onkin Puolan suurin eläintarha. 33 hehtaarin alueella elää noin 10,500 eläintä. Olipa kyseessä virtahevot, pingviinit, porot, okapijat tai piraijat, täällä tapaat monenlaisia ​​eläinlajeja, joista osaa voit jopa ruokkia. Eläintarhan nähtävyydet ovat ainutlaatuisia, sääolosuhteista riippumatta voit vierailla Africariumissa - Puolan ensimmäisessä oceanariumissa, jossa on 21 allasta, joissa elää yli 250 kalalajia.

21.3_Breslau-Posen_elaintarha_3.jpg

Eläimiä on kaikilta mantereilta ja ympäristöistä, esimerkiksi Madagaskarilta, Saharasta tai Euroopan eri alueilta. Eläintarha houkuttelee vierailijoita puoleensa myös muiden kuin eläimiensä ansiosta. Historiallisten rakennusten arkkitehtuurista pääsee nauttimaan muun muassa karhutornissa, elefanttitalossa ja apinapaviljongissa.

21.3_Breslau-Posen_elaintarha_4.jpg

Erityinen nähtävyys eläintarhassa on myös afrikkalainen talo eli Afrykarium, jonka teemoina ovat Punainenmeri, virtahevot ja suuret järvet, haiallas, Namibian Luurankorannikko ja Kongon viidakkosali. Afrykarium on Puolan ensimmäinen valtameriallas ja ainoa maailmassa, joka on omistettu yhden maanosan – Afrikan – eläimistölle ja kasvistolle. Sekä nuoret että vanhat vierailijat ihastuvat taatusti tämän kiinnostavan maanosan kiehtoviin ja uhanalaisiin lajeihin, jotka voi nähdä yhdessä paikassa.

21.3_Breslau-Posen_elaintarha_5.jpg

Haluaisitko nähdä Afrikan kahdessa tunnissa? Näyttely levittäytyy yli hehtaarin alalle. Sen läpi johtaa yli kilometrin pituinen reitti, joka vie vierailijat Punaisenmeren hiekkarannoilta, Itä-Afrikan suurille järville sekä Namibian rannoita aina Kongon sademetsiin.

21.3_Breslau-Posen_elaintarha_uusi_akvario.jpg

Harva tulee ajatelleeksi, että Puolan-matkaan voi sisältyä myös tutustuminen Afrikan elämää synnyttäviin vesistöihin! Katso kuinka krokotiileja ruokitaan tai ihastele virtahepojen, Afrikan vaarallisimpien eläinten, sulavaa liukumista läpi veden. Ihmettele monia haita tai tarkkaile vedessä leikkiviä afrikkalaisia pingviinejä.

LAGUNA BISTRO & CAFE & RESTAURANT 193-paikkainen bistro Africariumin ylemmällä tasolla, josta on näkymät uima-altaille, joissa on afrikkalaisia ​​hylkeitä ja ​​pingviinejä. Ihanteellinen paikka nopealle välipalalle, energiselle aamiaiselle, lounaalle ja illalliselle, rikastettuna aromaattisella kahvilla ja herkullisilla leivonnaisilla. RAVINTOLA & PUB "PRZYSTANEK ZOO" Pubi sijaitsee historiallisessa rakennuksessa Wróblewskiego-kadulla. Lisäksi 4 kesäravintolaa. Eläintarha on avoinna klo 9:00-18:00 / kassa klo -17.00) 45 zł / 11 €.

21.3_Breslau-Posen_leffabunkkeri_1.jpg

MOVIE GATE

Entisen saksalaisen väestönsuojan sisätiloissa on Keski-Euroopan ainoa museo, joka esittelee pukuja ja rekvisiitta tunnetuista elokuvatuotannosta sekä Puolassa että ulkomailla. Movie Gate on Euroopan ainoa museo, joka vie samalla  elokuvan, tieteen ja historian maagiseen maailmaan. Voit kiertää Movie Gatea joko elokuvareittiä tai historiallista reittiä pitkin. Näyttelyn kohokohtia ovat James Bondin Aston Martinin alkuperäinen konepelti, joka esiintyi Tomorrow Never Dies -elokuvassa, mekko, jota Eva Green käytti esiintyessään Vesper Lyndiä James Bond elokuvassa Casino Royalissa, osa Death Staria, alkuperäistä Star Wars -avaruusalusta, tai roomalaisen sotilaan univormu jota Russell Crowe käytti Gladiaattori elokuvassa.

21.3_Breslau-Posen_leffabunkkeri_2.jpg

Elokuvapukukokoelmasta löydät monia näytteitä monista historiallisista elokuvista kuten mm. von Stauffenbergin univormu Bryan Singerin "Valkyriesta", jota Tom Cruise käytti. Puku on mielenkiintoinen, koska sen on valmistanut puolalainen Hero Collection. Univormujen, erikois- ja historiallisten vaatteiden valmistaja, joka,  on erikoistunut tällaisiin sotilaallisiin pukuihin. Brad Pittin fanit näkevä hänen univormunsa Tarantinon Kunniattomat paskiaiset elokuvasta. Suurin osa Movie Gaten 60 huoneesta on elokuvapukuja, mutta myös rekvisiitta on esillä mm. Ridley Scottin Alienista, Hellboyn rintakuva Guillerme del Toron tuotannosta, kuningas Philipin kilpi Ridley Scottin Robin Hoodista, Troijan miekka Wolfgang Petersenin Troijasta ja nuolet Mel Gibsonin Braveheartista.

21.3_Breslau-Posen_leffabunkkeri_3.jpg

MovieGate Gallery on myös paikka, jossa voit oppia Breslaun historiasta Solny-aukion alla sijaitsevasta sodan aikaisessa saksalaisessa väestönsuojassa. Toisen maailmansodan aikainen tila on entisöity 70 vuoden jälkeen parhaiden asiantuntijoiden toimesta, jotta jokainen kävijä voisi tuntea menneen ajan hengen. Esillä on hyvin säilyneen toisen maailmansodan väestönsuojan historia, tyypilliset todelliset elementit - kirjoitukset ja fluoresoivan maalin käytön seinissä, jotka jäljittelevät bunkkerien sisätilojen tyypillistä sodanaikaista sinkkisulfidimaalausta! Suuri osa väestönsuojasta on muunnettu ampumaradaksi, jossa vierailijat voivat ampua AKM:eitä, jotka tunnetaan paremmin nimellä Kalašnikovit, tai Sten Mk II -konepistooleista. Laukaukset ammutaan tyhjillä ikuisuuden tunnelissa, mutta ruudin tuoksu leijuu voimakkaasti ilmassa. Avoinna maanantai-torstai: 10-18, pe-su 10-20, liput 19 zl.

21.3_Breslau-Posen_pilvenpiirtaja.jpg

SKY TOWER PILVENPIIRTÄJÄ

Sijaitsee Wrocławin keskustan eteläpuolella, noin 2,5 km päässä keskusaukiolta. Sky Towerin näköalapaikka 212 m korkeaan Sky Towerin ylimmässä 49. kerroksessa sijaitseva yksi Wrocławin suurimmista nähtävyyksistä. Lähes 200 metriä maanpinnan yläpuolella sijaitsevalta lasiterassilta voit ihailla Wrocławin länsi- ja pohjoisosia. Näet hyvällä säällä myös Schneekoppe / Snezka huippu Riesengebirge vuoristossa Puolan ja Tsekin rajalla. Ikkunoista näkyvät maisemat tekevät hämmästyttävän vaikutelman vuodenajasta tai päivästä riippumatta.

Turistit pääsevät huipulle minuutissa 20 hengen hissillä. Näköalapaikalle mahtuu 20 henkilöä. Hissien sisäänkäynti sijaitsee osoitteessa ul. Gwiaździsta. Viimeiset vierailijat pääsevät sisään 30 minuuttia ennen sulkemista. Vierailuaika on enintään 12 minuuttia terassilta. Osallistumisen välttämätön edellytys on suun ja nenän peittävä maski sekä käsien desinfiointi etukäteen. Avoinna klo 09:00-21.00. Viimeinen sisäänkäynti klo 20:40 Lippujen varaus ja myynti kauppagallerian +1 kerroksessa. Arkisin 11 zl/ 2,70 €, 15 zl / 3,70 € viikonloppuisin.

SKY TOWER -ostoskeskuksessa on kolme kerrosta täynnä putiikkeja, ravintoloita, kahviloita, palveluita ja urheilutiloja. Täältä löydät yli 80 myymälää, yli tusina ravintolaa ja kahvilaa, supermarket, kuntokeskus ja kylpylä, tanssistudio, 24-ratainen keilahalli ja paljon muuta. Näkemisen arvoisia ovat myös uskomattoman interaktiivinen seinägalleria ensimmäisessä kerroksessa ja surrealistinen Salvador Dali -veistos sisäänkäynnin ulkopuolella. Ensimmäisessä ja pohjakerroksessa on ravintolamaailma jossa mm. Road American Restaurant tarjoaa kulinaarinen matkan amerikkalaisen keittiön läpi. Paikan ovat pihvit ja ribsit, jotka tarjoillaan ainutlaatuisella tavalla. Ravintola Alyki tarjoaa herkullisia puolalaisia ​​ja eurooppalaisia ​​ruokia. Express Kuchnia Marche -ravintolassa on tarjolla puolalaisia ​​ruokia maailman keittiön elementeillä, tarjoiltuna kuuman buffetin muodossa kätevässä järjestelmässä, painon mukaan määrätyllä 100 gramman hinnalla, jonka ansiosta voit koota lautasellesi haluamasi erilaisista ruoista. Jokainen löytää suosikkimakunsa ja -arominsa. Sinä itse päätät mitä ja kuinka paljon syöt. Ravintola Express Oriental on saanut inspiraationsa aasialaisesta ja turkkilaisesta keittiöstä. Lisäksi Kokufu Sushi, McDonalds, Subway ja kahviloita. Keskustasta raitiovaunulla 7 tai 20 ja jää pois Wielkassa.

21.3_Breslau-Posen_pienoisrautatie_1.jpg

PIENOISRAUTATIEMAAILMA

Kolejkowon pienoisrautatiemuseo sijaitsee yhdellä Breslaun vanhimmista rautatieasemista. Myöhäisklassisistinen Świebodzkin rautatieasema on aivan kaupungin sydämessä lähellä Plac Orląt Lwowskichin aukiota vain vajaan 800 metrin päässä Vanhankaupungintorilta. Pienoisrautatiemuseossa avautuu kokonainen pienoismaailma, jossa tutustut paitsi Wrocławiin myös koko Ala-Sleesian alueeseen.

21.3_Breslau-Posen_pienoisrautatie_2.jpg

Pienoismallissa on muiden muassa Świebodzkin rautatieasema, Wrocławin Vanhankaupungintoria reunustavat porvaristalot, Snezka / Schneekoppe vuoren huipulla sijaitseva meteorologinen observatorio, Riesengebirge vuoriston aarteita esittelevä museo Karpaczissa ja Szwajcarkan retkeilymaja Länsi-Sudeeteilla.

Kolejkowon pienoismalli on vallannut yli 300 neliömetrin suuruisen alueen. 27 veturia vetää 118 vaunua lähes 1 km radan läpi ja rakennuksiakin lähes 250. Pienoiskaupungissa on myös yli 3 000 pienoishahmoa. Museo on avoinna päivittäin kello 10-18 myös pyhäpäivinä. Aikuisten pääsylippu maksaa 29 złotya (7 €) ja lasten, opiskelijoiden, eläkeläisten lippu 23 złotya (5,75 €).

21.3_Breslau-Posen_automuseo.jpg

TOPACZIN LINNAN AUTOMUSEO

Poikkeuksellisenhieno kokoelma historiallisia, alkuperäisiä, harvinaisia ​​ja kauniin näköisiä ajoneuvoja. Loistava paikka autojen ystäville. "Automotive Milestones" Multimedia Show. Puolan ja maailman autoteollisuuden historian kirjoittaneen 10 ajoneuvon historia on esitetty mielenkiintoisella, multimediaisella tavalla - valot, musiikki, kulttielokuvien katkelmat kertovat kuuluisista autoista mielenkiintoisella, humoristisella tavalla. Esitys kestää noin 15 minuuttia ja alkaa säännöllisesti täysillä tunneilla ja 30 minuuttia yli tunnin. Näyttely "Mistä Syrenka tuli" on lähes 40 ajoneuvon näyttely, jotka kertovat kiinnostavalla tavalla suosittujen merkkien kehityshistoriaa Keski-Euroopassa. Näemme Puolassa jo unohdettuja DKW- ja AutoUnion-autoja sekä kaikkien suurella lämmöllä muistamia Trabanteja. Erittäin harvinaisia ​​autoja, kuten Wartburg Cabrio tai P70 Coupe, sekä kaikki Mermaid-mallit, mukaan lukien käytännössä unohdettu Syrena 110 -prototyyppi. Näyttely on täydellinen historia kaksitahtiautojen kehityksestä Saksassa, Puolassa ja Ruotsissa. 200 ainutlaatuisen auton kokoelma, mukaan lukien: edustava ryhmä puolalaisia ​​ainutlaatuisia sotaa edeltäneitä ajoneuvoja, kuten Fiat 508, Sokół 1000, 600 ja 200, kevyitä moottoripyöriä, kuten MOJ, Perkun, Wul-Gum, Tornedo, SHL 98 tai Podkowa. Kaikki sarjatunnossa ollet puolalaiset mopot ja moottoripyörät. Puolan kansantasavallan ajalta peräisin olevat autot: Mikrus, Syrena 100, Warszawa M20, Nysa N59, Fiat125p, Syrena Bosto, R-20, Żuk ja Star 25. DDR-moottoripyörät, Skoda-, Wartburg- ja Zaporożec-autot, kokoelma Bentley- ja Rolls Royce -autoja vuosilta 1933-2005.  Amerikkalaiset ajoneuvot: Fort T, Buick 1914, Harley Wl, Studebaker Hawk, Ford Thunderbird Cabrio, Ford Mustang, Lincoln Continental, VW Garbus ja Karmann, Fiat 500, Citroen 2CV, Jaguar E-type, Mini, Maserati, Ferrari. Automuseo on avoinna klo 16-22. Sisäänkäynti museoon tenniskentiltä. Avoinna?. Liput 15 zl/ 3,70 €. Eläkeläiset 10 zl / 2,40 €,

21.3_Breslau-Posen_kauppahalli.jpg

KAUPPAHALLI

Richard Plüddemann ja Heinrich Küsterin suunnittelema kauppahalli on rakennettu vuosina 1906-08. Halli oli tunnettu tuolloin innovatiivisesta teräsbetoniristikkojen sovelluksestaan, joka oli tuolloin Euroopassa ainutlaatuinen. Uusgoottilainen ulkojulkisivu on tiiliverhoiltu ja kaksi kellotornia. Nykyään kahdessa kerroksessa on yli 190 myymälää. Se ei ole vain ostoskeskus, vaan myös matkailukohde. Hallin vetonaulana ovat ruokapaikat, joissa tarjoillaan herkullisia aterioita. Muutama kahvila, baari ja ravintola, joista merkittävin on Targowa Craft Beer & Food kellarissa kellotornin alla. Halli on avoinna ma-la klo 8.00-18.30.

21.3_Breslau-Posen_kauppahallin_pubi.jpg

Wrocławin upean historiallisen kauppahallin (Hala Targowa) kellarissa sijaitseva Targowa-pubi tarjoaa hyvän valikoiman käsityöoluita sekä paikallisia että kauempanakin. Hinnat ovat hieman korkeampia kuin muualla kaupungissa, mutta harrastajia se ei näytä haittaavan. Valikoima rasvaista pubiruokaa on saatavilla.

breslau_kesa_ilta.jpg

ILTAELÄMÄ

630.000 asukkaan ja 100.00 opiskelijan Wroclawissa yli 900 baaria, ravintolaa ja klubia. Iltaelämän läpi vuoden sykkivä keskus on Vanha kaupunki jossa on 200 baaria, kahvilaa  ja ravintolaa kuten Karczma Lwowska, Cristopher Columbus, Rodeo Drive, Pod Zlotym Kotem, Pastelowa, Novocaina, Restauracja jaDka, Sphinx, Slendido tai tunnelmallinen Restauracja pod Złotym Jeleniem. Oluttupia on kuten Raatihuoneen kellarissa oleva yksi Euroopan vanhimpia vuodelta 1273 oleva Piwnica Świdnicka tai Spiz:in panimoravintola. Baarien ja ravintoloiden hintataso on Suomea huomattavasti edullisempi esim. 0,5 l olut 2-4 euroa, pihviateria 10-15 euroa. Viinit ravintoloissa taasen ovat usein hintavia.

21.3_Breslau-Posen_polski.tsekki_ravintola_B.jpg

BERNARD PUB & RESTAURANT

Tyylikäs, ilmava, kolmikerroksinen sisustus ja pitkä kutsuva baari. Bernard tarjoaa suussasulavan valikoiman eurooppalaisia ruokia pastasta grillattuihin lihaan sekä erilaisia Bernhard oluita – niiden erikoisuutena on pastöroimaton tšekkiläinen olut. Ruokalistalla on ala-sleesialaisia, puolalaisia ja tšekkiläisiä klassikoita. Lisäksi elävää musiikkia torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin. Erinomainen sijainti, josta on näkymät Vanhankaupungin torille. Hyvä valinta aamiaiseksi, lounaaksi tai illalliseksi.

21.3_Breslau-Posen_Puolan_suosituin_ravintolaketju_Sp.jpg

Sphinx tarjoilee itämaista ja kansainvälistä ruokaa. Se on Puolan suurin ja suosituin, rento & ystävällinen ravintolaketju. Nykyään ravintoloita on 100 ympäri Puolaa. Niitä on ostoskeskuksissa, kaupunkien pääkaduilla ja suosituissa matkailukohteissa. Sfinksin erikoisuus on tunnettu Shoarma ®; Ravintolaketjun laajasta valikoimasta löytyy kuitenkin myös erilaisia ​​lihalajikkeita, herkullisia ja erittäin suosittuja pihvejä sekä kala- ja kasvisruokia. Listalta löytyy myös pizzaa, pastaa, salaatteja, alkupaloja ja jälkiruokia. Perinteinen sisustus, alkuperäisistä kurpitsoista tehdyt lamput ja erityinen tunnelma ovat Sphinxin tunnusomaisia ​​elementtejä. Alkuperäiset reseptit, maukkaat tuoreista tuotteista tehdyt ruoat, ammattitaitoinen tarjoilijapalvelu ja poikkeuksellinen tunnelma – kaikki nämä asiat tekevät Sphinxistä suositun paikan rentoutua ja tavata kaveriporukkaa tai ystäviä.

21.3_Breslau-Posen_halpa_polski_ravintola1.jpg

Setka bar on liittynyt hienojen kommunistiaiheisten baarien joukkoon, jotka leviävät ympäri maata kulovalkean tavoin. Sen seiniä reunustavat 60-luvun tyyliset väriroiskeet ja absurdit julisteet aikakaudelta, jota monet baarin nuoremmat asiakkaat eivät ehkä edes muista. Jääkylmän vodkan erikoisuuden lisäksi Setka tarjoaa myös edullisia, herkullisia kulinaarisia vaihtoehtoja. Makkarat ja silli ovat tietysti ruokalistalla, mutta älä missaa epätavallisempia puolalaisia ​​klassikoita, kuten naudanlihatartar, paprikakeitto. Mieletön tunnelma!! Epäilemättä tutustumisen arvoinen. Edullisia juomia - erinomaisia välipaloja juomien kanssa!

10.2_Breslau_2023_meksikolainen_ravintola.jpg

Meksikolainen ravintola Tequilarnia, Vanhan kaupungin Rynek torin laidassa tarjoaa upeita nykyaikaisia "nuevo mexican" -ruokia, ja jännittävän juomalistan. Nauti herkullisista grillikyljistä (jotka tarjoillaan kirjaimellisesti liekeissä), nachoja, burritoja ja tacoja jälkiteollisessa sisustuksessa, jossa on paljaita tiiliä ja paljon neonia. DJ:t nostavat lämpöä torstaista lauantaihin. Kaupungin suurimmalla tequila-, mezcal- ja sotol-valikoimalla unohdat limetin imemisen, kun näet baarin henkilökunnan luovia cocktaileja, jotka tekevät osansa herättääkseen kiihkeää tunnelmaa. Cocktailit tarjoillaan jopa pääkallon muotoisissa laseissa.

10.2_Breslau_2023_tsekkil-_ravintola.jpg

Ravintola Česká on yhdistelmä erinomaista perinteistä tšekkiläistä ruokaa ja täydellistä tšekkiläistä olutta tankista. Ravintola Česká sijaitsee ihanteellisella paikalla Wroclawin kauppatorin vieressä. Se sopii täydellisesti henkilökohtaisiin tapaamisiin sekä ryhmille. Ravintolassa on erikoiset oluthanat ainutlaatuisissa tšekkiläisen teknologian olutsäiliöissä. Tämä takaa korkealaatuisen oluen ainutlaatuisen tuoreutensa ansiosta. Ainutlaatuinen tunnelma, joka on saanut vaikutteita tšekkiläisistä perinteisistä olutkellareista.

10.2_Breslau_2023_jatsikellari.jpg

Vertigo Jazz Club & Restaurant on hyvämaineinen musiikkipaikka, jossa vieraat tuntevat olonsa nopeasti kotoisaksi. Suuntaa alueen parhaaseen musiikkiklubiin viettämään hienostunutta iltaa, jossa on rytminen musiikki, tappavat cocktailit ja valikoima erilaisia ja herkullisia ruokia. Klubi suunniteltiin luomaan intiimi ja lämmin tunnelma, joten se on koko alueen kodikkain ja tyylikkäin Jazzklubi. Vertigo Jazz Club tarjoaa joitain kaupungin parhaista elävän musiikin esityksistä sekä erinomaisen ravintolan, runsaasti varustetun baarin ja moitteettoman asiakaspalvelun. Mitä tahansa he tekevät, he kiinnittävät suurta huomiota yksityiskohtiin tehdäkseen illastasi ikimuistoisen.

Vaikka tämän intiimin viihdepaikan tunnelma tähtää 1920-luvun pariisilaiseen revyyn tai NYC:n Cotton Clubin svengaavaan illanviettoon, ruokalista on samalla tavalla inspiroitunut sammakonkoivista ja tuoreista simpukoista mureviin pihveihin ja Alabama Chickeniin. Päivittäiset esitykset alkavat klo 20 ja ovat pääosin jazzia, bluesia ja swingiä, mutta tapahtumakalenterista löytyy myös kabaree, burleski ja stand up esityksiä. Pöytävarausta suositellaan.


HOTELLI VAIHTOEHDOT:

10.2_Breslau_2023_hotelli5_1.jpg

HOTELLI*****

Moderni luksusluokan hotelli Wroclawin Vanhassa kaupungissa sijaitsee vain 150 metrin päässä Wroclawin keskusaukiolta. Sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Wroclawin tärkeimmistä nähtävyyksistä, kuten Ostrow Tumskista. Galeria Dominikańska -ostoskeskus on vain 900 metrin päässä. Historiallisesta sijainnistaan huolimatta hotelli tarjoaa modernin lepopaikan tyylikkäällä puolalaisella arkkitehtuurilla ja keskeisellä lasiatriumilla, joka päästää sisään runsaasti luonnonvaloa. 2001 rakennetussa hotellissa on ympäri vuorokauden auki oleva vastaanotto, concierge-palvelut, huonepalvelu 07-23, kiertoajelu-/lippupalvelu, kuivapesula/pesulapalvelut, lahjatavara-/matkamuistomyymälä, matkatavarasäilytys, pankkiautomaatti.

Hotellissa on wellness-keskus, jossa on kuntokeskus TechnoGym-laitteilla, poreallas, sauna, höyrysauna ja hierontahuone. Pääsy wellness-keskukseen, jossa on sauna ja poreallas, sisältyy huoneen hintaan. Wellness-keskuksen aukioloajat: päivittäin klo 9.00-21.00.

10.2_Breslau_2023_hotelli5_3_ravintola.jpg

Pohjakerroksen Coffee Bar and Restaurant on avoinna klo 09-23, se on täydellinen paikka nauttia virkistävä juoma, leivonnaiset, salaatti tai keitto. Baarissa on laaja valikoima juomia. Ravintola, jossa tarjoillaan kansainvälisiä herkkuja. Aamulla voit nauttia monipuolisen buffetaamiaisen klo 6.30–10.30 arkipäivisin ja klo 7.00–11.00 viikonloppuisin. Aloita päiväsi runsaalla buffetaamiaisella, joka sisältää munia, leikkeleitä, vastaleivottuja leivonnaisia, jogurttia, muroja ja paljon muuta.

10.2_Breslau_2023_hotelli5_2_huone.jpg

Ilmastoituja 24 m² huoneita omalla kylpyhuoneella, jossa on ilmaisia kylpytuotteita, hiustenkuivaaja, kylpytakki ja tohvelit.  Huoneissa on Ilmainen Wi-Fi, teen-/kahvinkeitin, minibaari, tallelokero, 40-tuumainen LCD-televisio ja työpöytä. Parivuode tai kaksi erillistä vuodetta. Hintaan sisältyy 1 tunnin spa-käyttö 2 hengelle. Varaus vaaditaan. Vahinkovakuusmaksu (PLN 300) tulee maksaa saavuttaessa. Se on noin 64.00 EUR. Summa maksetaan luottokortilla. Summa maksetaan sinulle takaisin 7 päivän kuluessa uloskirjautumisesta. Vakuusmaksu hyvitetään kokonaisuudessaan luottokortille majoituspaikan hyväksytyn jälkitarkastuksen jälkeen.

Hinta 655 € henkilö 2hh:ssa Sis. Ryanairin lennot Helsinki-Poznan sis. 10 kg lentolaukku ruumaan ja pienen käsimatkatkavara kanssa (40 x 20 x 25 cm), kuljetukset Poznan-Wroclaw-Poznan, 3 hotelliyötä***** buffetaamiaisella Wroclawissa. Seuraavien nähtävyyksien ja museoiden sisäänpääsyt & kuljetukset suomalaisen matkanjohtajan johdolla: Breslau: Wroclawin sotamuseo & arkeologianmuseo, MovieGate väestönsuojan elokuva- & sotanäyttely ja englanniksi opastettu Breslaun 4h sotahistorian kierros. Matkalla 3 x lounas la, su & ma, 1 x illallinen la, 1 x kakkukahvit. 1hh 699 €.


21.3_Breslau-Posen_hotelli_1_uusi_kuva.jpg

WROCLAW / BRESLAU HUONEISTOHOTELLI***

Uudet huoneistot sijaitsevat rauhallisella alueella aivan historiallisen Breslaun sydämessä, vain 200 metrin päässä Vanhan kaupungin torista Rynekistä. Kaikki Wroclawin/ Breslaun tärkeimmät nähtävyydet ja sykkivä iltaelämä ovat kävelyetäisyydellä. Ylivoimainen sijainti, laadukkaat tilavat huoneistot ja niiden mukavuus tarjoavat ihanteellisen oleskelun. Tämän savuttoman huoneistohotellin palveluihin kuuluu on myös 24h-vastaanotto, ravintola, baari/aulabaari ja välipalabaari/deli. Langaton internetyhteys julkisissa tiloissa on ilmainen. Lisäksi majoitusliikkeessä on kahvila ja concierge-palvelut. Useita ravintoloita hotellin vieressä kuten kahvila, bistro, pizzeria ja vastapäätä on perinteinen puolalainen ravintola. Elintarvikekauppa 70 m. päässä.

10.2_Breslau_2023_huoneisto_2-3hh.jpg

25 m² studio huone 2-3 hengelle:1 leveä parivuode kahdelle, 1 vuodesohva. huoneistossa on täysin varusteltu minikeittiö, jossa on jääkaappi, liesi keittiövälineet ja vedenkeitin, sekä ilmainen Wi-Fifi, olohuone, tv (Netflix) ja kylpyhuone. Asiakkaiden käytössä on huonepalvelu. Siivouspalvelu on saatavilla kerran vierailun aikana. Untuvatyynyt, lakanat ja höyhentyynyt sekä hiustenkuivaaja, kylpypyyhkeet ja suihkut sisältyvät huoneisiin. Mannermainen aamiainen joka aamu.

Hinta 455 € 2hh:ssa henkilö. 499 € 1hh Sis. Ryanairin lennot Helsinki-Poznan sis. 10 kg lentolaukku ruumaan ja pieni käsimatkatkavara (40 x 20 x 25 cm), kuljetukset Poznan-Wroclaw-Poznan, 3 huoneistohotelliyötä*** aamiaisella Wroclawissa. Seuraavien nähtävyyksien ja museoiden sisäänpääsyt & kuljetukset suomalaisen matkanjohtajan johdolla: Breslau: Wroclawin sotamuseo & arkeologianmuseo, MovieGate väestönsuojan elokuva & sotanäyttely ja englanniksi opastettu Breslaun 4h sotahistorian kierros. Matkalla 1 x illallinen La.


10.2_Breslau_2023_huoneisto_4-5_aamiaisella.jpg

75 m² huoneisto 4-5 hengelle; Makuuhuone 1: 1 leveä parivuode. Makuuhuone 2: jossa on 2 x 1 yhden hengen vuode. Olohuone: 1 vuodesohva. Huoneistossa on täysin varusteltu minikeittiö, jossa on jääkaappi, liesi keittiövälineet ja vedenkeitin, sekä ilmainen Wi-Fifi, olohuone, tv (Netflix) ja kylpyhuone. Asiakkaiden käytössä on huonepalvelu. Siivouspalvelu on saatavilla kerran vierailun aikana. Untuvatyynyt, lakanat ja höyhentyynyt sekä hiustenkuivaaja, kylpypyyhkeet ja suihkut sisältyvät huoneisiin. Mannermainen aamiainen joka aamu.

Hinta 425 € henkilö. Sis. Ryanairin lennot Helsinki-Poznan sis. 10 kg lentolaukku ruumaan ja pieni käsimatkatkavara (40 x 20 x 25 cm), kuljetukset Poznan-Wroclaw-Poznan, 3 huoneistohotelliyötä*** aamiaisella Wroclawissa. Seuraavien nähtävyyksien ja museoiden sisäänpääsyt & kuljetukset suomalaisen matkanjohtajan johdolla: Breslau: Wroclawin sotamuseo & arkeologianmuseo, MovieGate väestönsuojan elokuva- & sotanäyttely ja englanniksi opastettu Breslaun 4h sotahistorian kierros. Matkalla 1 x illallinen.


21.3_Breslau-Posen_hotelli_2_huoneisto.jpg

Blitz club säästömajoitus: 80 m² huoneisto 5 hengelle; Makuuhuone 1: 1 leveä parivuode. Makuuhuone 2: 1 yhden hengen vuode. Makuuhuone 3: 1 yhden hengen vuode. Olohuone: 1 vuodesohva. Huoneistossa on täysin varusteltu minikeittiö, jossa on jääkaappi, liesi keittiövälineet ja vedenkeitin, sekä ilmainen Wi-Fifi, olohuone, tv ja kylpyhuone. Asiakkaiden käytössä on huonepalvelu. Siivouspalvelu on saatavilla kerran vierailun aikana. Untuvatyynyt, lakanat ja höyhentyynyt sekä hiustenkuivaaja, kylpypyyhkeet ja suihkut sisältyvät huoneisiin. Aamiainen itse tehtynä huoneistossa kuulu matkan hintaan.

Hinta 375 € henkilö. Sis. Ryanairin lennot Helsinki-Poznan sis. pienen käsimatkatkavara kanssa (40 x 20 x 25 cm), kuljetukset Poznan-Wroclaw, 3 huoneistohotelliyötä*** aamiaisella Wroclawissa. Seuraavien nähtävyyksien ja museoiden sisäänpääsyt & kuljetukset suomalaisen matkanjohtajan johdolla: Breslau: Wroclawin sotamuseo & arkeologianmuseo, MovieGate väestönsuojan elokuva- & sotanäyttely ja englanniksi opastettu Breslaun 4h sotahistorian kierros. 1 x illallinen La.


21.3_Breslau-Posen_kulmaravintola_2.jpg

Hotellia vastapäätä olevan Kociołek bar & grillin erikoisuutena ovat uuni-, liha-, kala- ja kasvisruoat mm. BBQ-ribsit coleslawin, uuniperunoiden tai ranskalaisten kanssa 39 zl / 9,50 €. Porsaan kassleripihvi, punasipuli, punaiset pavut, paprika, pepperonipippuri, tomaatti, sipuli, valkosipuli, tomaattikastike, parmesaani, ranskalaiset perunat  42 zl/ 10 €. Porsaan pihvi, uuniperunat, kesäkurpitsa, sipuli, maissi, herneet, kikherneet, seesami, porkkana, vihreä persilja, persiljajuuri. Tarjoillaan seesamin, paahdetun auringonkukan ja kurpitsansiementen kanssa 39 zl/ 9,50 €. Oluessa marinoitu ja paistettu porsaan potka ranskalaisilla perunoilla 56 zl / 14,50 €. Kreikkalainen salaatti 28 zl / 6,80 €. Ravintola on avoinna päivittäin klo 12-24. Hotellin vieressä on Pizzeria Mario joka on avoinna klo 13-24 ja Tralala Cafe joka on avoinna klo 09-21. Hotellin vieressä on myös ranskalainen ravintola Le Bistrot Parisien.


MATKAOHJELMA BRESLAU/WROCLAW HELMIKUU 2023

10.2 PERJANTAI

Klo 14 kokoontuminen Helsingin lentoasemalla lähtöaulassa Ryanairin lähtötiskillä. Klo 15.55 Ryanairin lento FR 9316 Poznaniin lähtee. Kone laskeutuu Poznanin lentokentälle klo 16.45. Klo 17.05 lähtee kuljetus Wroclawiin. Majoittautuminen Wroclaw / Breslaussa klo 20.30.

11.2 LAUANTAI

Aamiainen. Klo 10 Matkanjohtajan johdolla 5 minuutin kävelymatkan päässä olevaan Wroclawin Arsenaalin jossa tutustumme Sotamuseoon ja samalla lipulla myös Arkeologian museon näyttelyihin. Käymme myös Wroclawin kauppahallissa. Omatoimista ohjemaa. Vaikkapa porukalla Wroclawin eläintarhaan. Illalla matkan hintaan kuuluva illallinen.

12.2 SUNNUNTAI

Aamiainen. Lähtö hotellilta klo 09.50. Klo 10.00.-14.00 englanniksi opastettu 4 tunnin Breslaun sotahistoriallinen kierros. Iltapäivällä tutustumme vanhassa saksalaisessa väestönsuojassa olevan MovieGaten elokuva- ja Festung Breslau sotanäyttelyn. Omakustanteinen lounas viereisessä Sphinx ravintolassa.

13.2 MAANANTAI

Aamiainen. Hotellihuoneiden luovutus klo 10. Aamupäivä vielä vapaata aikaa Wroclawissa. Klo 12.30 kuljetus Poznaniin. Klo 14.15- 15.15 Lounastauko Poznanissa. Klo 15.15 kuljetus Poznanin lentokentälle.

21.3_Breslau-Posen_Puolan_lentokentta.jpg

Poznan-Ławican kansainvälinen lentoasema sijaitsee vain 7 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

23.-30.12_Joulumatka_2022_Puola_Posen_lentoasema_lisa.jpg

Lentokentällä on valuutanvaihto, pankkiautomaatteja, kahviloita, ravintoloita, alkoholi- ja tuliaismyymälöitä.

Klo 18.15 Ryanairin lento FR 9315 lähtee Helsinkiin. Kone laskeutuu klo 20.55 Helsingin lentoasemalle.

21.3_Breslau-Posen_lentokone.jpg

MENO PERJANTAI 10.2 15:55 Helsinki kesto 1h 50m · Operated by Buzz > 16:45 Poznan Flight no. FR 9316

PALUU MAANANTAI 13.2 18:05 Poznan kesto 1h 50m · Operated by Buzz > 20:55 Helsinki Flight no. FR 9315

Matkustajalla on oltava voimassa oleva passi tai henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

Matkavaraukset ja tiedustelut tästä!  E-mail: info@blitztours.fi /Puh.varaukset: 044-3034003

Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttajaviraston (www.kuluttajavirasto.fi) vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.