Bratislava 2024

26.4_-_1.5__Bratislava_2024__pe-ke_5_pv._logo.jpg

26.4-1.5 BRATISLAVA SLOVAKIA 2024 PE-KE 5 pv. 795 € 2hh:ssa, +200 € 1hh.

26.4-3.5 BRATISLAVA SLOVAKIA 2024 PE-PE 8 pv. 895 € 2hh:ssa +285 € 1hh.

Sis. Ryanair:in lennot Helsinki - Wien, ruumaan 10 kg lentolaukku (55x40x20cm) ja pieni käsimatkatkavara (40 x 20 x 25 cm) matkustamoon, lentokenttäkuljetukset Wien-Bratislava, 5 tai/ 7 hotelliyötä**** buffetaamiaisella Bratislavassa. Seuraavien nähtävyyksien ja museoiden sisäänpääsyt & kuljetuksin suomalaisen matkanjohtajan johdolla: Bratislavan linna: historian museo & barokkipuutarha, Vanha raatihuone, Viininvalmistuksen museo & Slovakian kansallinen viinisalonki, Mikaelin torni, Mirchbach palatsin & Palffyn palatsin taidegalleriat, Apteekkimuseo, Kellomuseo, Liikennemuseo, Risteily Tonavalla & Devinin linna, Bratislavan eläintarha, paikallisen oppaan englannin kielisellä Vanhan kaupungin kävelykierroksella Bratislavan tuomiokirkko ym, 1 x lounas, 2 x illallista.

Pikku-Karpaattien juurella ja Tonavan rannalla sijaitseva Slovakian pääkaupunki on yksi Euroopan johtavista kulttuurikeskuksista. Aiemmin täällä kulkivat tärkeät eurooppalaiset kauppareitit ja eri kulttuurien kohtaaminen vaikuttivat tämän Tonavan metropolin kehitykseen. Slovakian suurimmalla kaupungilla on rikas historia. Bratislavan kaupunkikuvalle on ominaista Theresianisen ajan myöhäisbarokki arkkitehtuurin tyyli, erityisesti kaupungin keskustassa. Kaunis vanhakaupunki odottaa sinua lukuisine kahviloineen, baareineen ja ravintoloineen, rauhallisineen aukioineen ja lumoavine kujineen, sekä monipuolinen kulttuuritarjonta ja upeat näkymät kaupungin ylle kohoavasta linnasta.

Bratislava tarjoaa uskomattoman määrän kulttuurikohteita. Slovakian pääkaupungissa on yhteensä noin 70 museota ja galleriaa! Modernista klassiseen taiteeseen. Historiasta rautatiemuseoon. Jos olet kiinnostunut mistä tahansa aiheesta, on hyvä mahdollisuus, että löydät Bratislavalta oikean museon viettääksesi mielenkiintoisen aamupäivän. Pakollinen on kuitenkin linnassa sijaitseva historiallinen museo: siellä voit uppoutua kaupungin historiaan keskiajalta kylmään sotaan. Taiteen ystävät vierailevat Slovakian kansallisgalleriassa, jossa on yli 60 000 teosta kaikilta aikakausilta – joka myös sijaitsee kahdessa historiallisessa rakennuksessa, jotka ovat näkemisen arvoisia sinänsä.

26.5_Bratislava_2024_stadt_1.jpg

Slovakian pääkaupunki Bratislava sijaitsee valtion rajalla, joten se on saanut vaikutteita naapurimaasta Itävallasta. Monet etniset yhteisöt ovat jättäneet jälkensä kaupungin historiaan ja kulttuuriin. Jokainen, joka kävelee Bratislavan vanhankaupungin pienillä kaduilla, voi joka kolkassa tuntea, kuinka vahvasti Itävalta ja Unkari ovat jättäneet jälkensä tähän yli 440 000 asukkaan kaupunkiin. Bratislavan läpi virtaa kuuluisa Tonavajoki, jonka ansiosta kaupunki on aina toiminut Slovakian kulttuurin, politiikan ja talouden keskuksena.

26.5_Bratislava_2024_vanhankaupunki_2.jpg

Matka Bratislavassa lumoaa historiallaan: polveilevilta mukulakivikaduilta löytyy useita museoita, teattereita ja kiinnostavia maamerkkejä. Kaupungin siluetti muodostuu viehättävistä 1900-luvun rakenteista ja keskiaikaisista torneista. Yksi kaupungin huomattavimmista rakennuksista on Bratislavan linna, joka kohoaa kukkulalla 85 metriä Tonavan yläpuolella. Kävely linnaan on osa melkein jokaista Bratislavan läpi kulkevaa retkeä. Se alkaa useimmiten Pyhän Martinin katedraalista, sitten Tonavan ylittävän uuden sillan alta, päästäkseen vilkkaan päätien toiselle puolelle ja sitten ylös linnan portaita pitkin, jotka johtavat Sigismund-portille.

26.5_Bratislava_2024__vanhankaupungin_kadut_lisa.jpg

Bratislava tunnettiin pitkään saksalaisella nimellään Pressburg joka oli kaupungin virallinen nimi vuoteen 1919 asti jolloin kaupunki liitettiin Tsekkoslovakiaan. Sen historiaan ovat vaikuttaneet useat eri kansat, kuten saksalaiset, tšekit, unkarilaiset, juutalaiset ja slovakit. Kaupunki oli Unkarin kuningaskunnan pääkaupunki vuosina 1536–1784, joka oli osa laajempaa Habsburgien imperiumia. Suurin osa Bratislavan historiallisista rakennuksista keskittyy vanhaankaupunkiin. Bratislavan vanha kaupungintalo on 1300–1400-lukujen rakennuskokonaisuus, jossa toimii nykyään Bratislavan kaupunginmuseo. Mikaelin portti on ainoa kaupungin keskiaikaisista linnoituksista jäljellä oleva kaupunginportti, ja se kuuluu kaupungin vanhimpiin rakennuksiin.

26.5_Bratislava_2024__pressan_palatsi.jpg

Bratislavan historiallisen keskustalle leimallisia ovat barokkipalatsit. Kaupungin huomattavimpia kirkkoja on goottilainen Pyhän Martinuksen katedraali, joka on rakennettu 1200–1500-luvuilla ja jossa Unkarin kuninkaat kruunattiin vuosina 1563–1830. 1200-luvun fransiskaanikirkossa on pidetty ritariksi lyömistilaisuuksia. Sinisenä kirkkona tunnettu Pyhän Elisabetin kirkko on rakennettu jugendtyyliin. Kaupungin keskustassa on edelleen monia kauniisti säilyneitä rakennuksia. Kun kuljet kapeilla kaduilla, sinusta tuntuu, että sinut on siirretty suoraan takaisin keskiajalle.

26.5_Bratislava_2024_linna_1.jpg

BRATISLAVAN LINNA

Bratislavan linna seisoo kukkulan laella, josta se näkyy komeana kaikkialle kaupunkiin. Se on aivan Tonavan yläpuolelle kohoava neliskulmainen palatsi, jossa on neljä valkoista tornia. Linna on peräisin 800-luvulta, jonka jälkeen sitä on laajennettu, remontoitu ja restauroitu useaan otteeseen. 1000 -luvulla Bratislavasta tuli keskeinen osa kasvavaa Unkarin valtakuntaa ja linnan kukkulalle rakennettiin samana ajanjaksona kivinen palatsi ja pyhän Salvatorin kirkko. 1400-luvulla Luxemburgin kuningas Sigismundin ajalla linnaa muokattiin goottilaistyyliseksi. Tänä aikana linnaan rakennettiin uusi sisäänkäynti, Sigismundin portti, sekä seitsemän metriä leveät suojamuurit ja kaivo vuonna 1437. Kaivo on 85 metriä syvä. Myös linnan portit, kuten 1500-luvulla valmistunut Nikolain portti ja 1400-luvulta peräisin oleva Sigmundin portti, ovat näkemisen arvoisia. Näköalaterassilta on upeat näkymät viehättävään vanhaankaupunkiin ja Pyhän Martinin katedraaliin. 1500-luvulla kuningas Ferninand uudelleen rakennutti linnan renesanssiajan tyyliin.

26.5_Bratislava_2024_linna_2.jpg

Kun ottomaanit olivat vallanneet suurimman osan Unkarista, Unkarin kuningas piti hoviaan linnassa 1500-luvulla. Silloin linnassa säilytettiin myös Unkarin kruunua eli Pyhän Tapanin kruunua. 1600-luvulla linnasta tuli maakunnan hallitsija Pálffyn valtaistuin. Hänen hallinnassaan linna rakennettiin uudelleen barokkityylin mukaisesti. Linnan korkeimmasta tornista pääset ihailemaan kaupunkiin avautuvaa panoraamanäkymää. Allasi näet Bratislavan vanhankaupungin ja pohjoisessa siintää Karpaattien vuoristo. Ihastele tätä massiivista alun perin puolustusta varten rakennettua linnoitusta ensin joen rannalta ja siirry sen jälkeen tutustumaan sen saleihin ja Slovakian historiasta kertoviin näyttelyihin. Tänä päivänä linnassa on Slovakian parlamentin tiloja, Slovakian kansallisgallerian kokoelmia, näyttelyitä sekä historiallinen museo.

26.5_Bratislava_2024_linna_historian_museo_3.jpg

26.5_Bratislava_2024_linna_historian_museo_1.jpg

BRATISLAVAN LINNAN HISTORIALLINEN MUSEO

Sisäänkäynnin takana on arkadi-käytävä, joka johtaa suureen barokkiportaiseen, joka puolestaan johtaa Slovakian kansallismuseon näyttelyihin toisessa kerroksessa. Tämän kerroksen länsisiivessä on Aarrekamarin  4 salia, joissa on kokoelma Slovakian arvokkaimpia arkeologisia löytöjä ja muita esineitä vanhoja tekstiilejä sekä huonekaluja, lasi- ja keramiikkaesineitä, mukaan lukien esihistoriallinen Moravanyn Venus-patsas. Museo Slovakian yhteiskunnallista kehitystä keskiajalta nykypäivään. Näyttelyiden lisäksi linnan vaikuttava sisustus on osa museokierrosta. Kävele upeita Maria Theresan aikaisia ​​portaikkoja pitkin ja kiipeä kruunutornin huipulle, josta on kaunis näköala kaupunkiin ja ympäröiville alueille. 47 metriä korkeassa. Kruununtornissa säilytettiin 1500- luvulla Unkarin kuninkaallisia kruununjalokiviä.

26.5_Bratislava_2024_linna_4_puutarha2.jpg

Bratislavan linnan takana oleva ranskalaistyylinen barokkipuutarha luotiin alun perin 1700 luvulla Maria Teresan hallituskaudella. Kävele hopeisten lehmusten ja patsaiden keskellä ja ota valokuva keskussuihkulähteellä.

26.5_Bratislava_2024__LINNA_PUUTARHA_LISA_1.jpg

Kunnostettua puutarhaa, jossa on barokkityylisiä pensaita, värikkäiden kukkia, suihkulähteitä ja patsaita ympäröi korkea muuri, joka on rakennettu täsmälleen alkuperäisen muurin perustuksille. Puutarha on avoinna klo 9-19 ja kesäkuukausina pari tuntia pidempään.

26.5_Bratislava_2024_vanhankaupunki_Mikaelin_portti.jpg

MIKAELIN PORTTI

Yksi Bratislavan valokuvatuimmista kohteista, tämä maamerkki tarjoaa kurkistuksen kaupungin kiehtovaan historiaan ja arkkitehtuuriin. Mikaelin portti on ainoana säilynyt keskiajan kaupunkilinnoituksista. Sen goottilainen perusta rakennettiin 1300-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Se on myös kaupungin vanhimpia rakennuksia. Aikaisemmin siinä oli vetolaite ja luistinrata sekä massiivinen puinen portti.  Vuosien 1511 - 1513 aikana portin korkeutta lisättiin ja vuosina 1753 - 1758 se uudelleenrakennettiin nykyisiin mittoihinsa barokkityylisenä. Nykyään siellä on mestarin Peter Ellerin tekemä Pyhän Mikaelin patsas ja sekä lohikäärme patsaat. Mikaelin portin korkeus on 51 metriä. Näyttelykohteena on myös varsinainen torni, joka paljastaa monumentin kaikki kehityksen kerrokset. Nousu näyttelyn läpi on rinnakkainen matka tornin kehityksen eri vaiheissa, joka huipentuu nykypäivään. Näyttelyssä vierailijat kohtaavat joukon tornin historiaan liittyviä teemoja. Näitä ovat tornin ja barbikaanin rakenteellinen kehitys, arkkienkeli Mikael-patsas ja sen aikakapseli, kellot, tornikello ja erottuva sipulin muotoinen katto. Omassa osiossa käsitellään myös tämän historiallisen monumentin entisöintitoimia. Pyhän Mikaelin tornin huipun näköalatasanteelta aukeavat kauniit 360⁰ näkymät vanhan kaupungin ylle.

26.5_Bratislava_2024_vanhankaupungin_tori_1.jpg

PÄÄAUKIO

Hlavné námesti eli keskusaukio sijaitsee vanhankaupungin sydämessä vain muutaman askeleen päässä Tonavasta, Bratislavan linnasta ja muista merkittävistä maamerkeistä. Sen lukuisista nähtävyyksistä on hyvä aloittaa kaupunkiin tutustuminen. Hlavné námestie -aukion, keskiaikaisen kaupungin keskuksen ja Bratislavan historian tärkeiden tapahtumien näyttämön, hallitseva osa on vanha raatihuone ja renessanssityylinen Maximilian-suihkulähde. Se näyttää keisari Maximilian II:n legendaarisena ritarina - kaupunkien suojelijana.

26.5_Bratislava_2024_vanhankaupungin_tori_4_max_patsas.jpg

Katsele ympärillesi ja kiinnitä huomiota Paluďaihon palatsin, unkarilaisen pankin ja muiden vanhojen rakennusten viehättäviin ja koristeellisiin julkisivuihin.

26.5_Bratislava_2024_vanhankaupungin_tori_5_max_patsas2.jpg

Aukion keskellä on Maksimilianin suihkulähde ja Rolandin suihkulähde. 1500-luvulta peräisin olevaa suihkulähdettä koristaa Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan kuninkaan Maksimilian II:n patsas. Tarinan mukaan patsas liikahtaa kellon tullessa 12 uudenvuodenyönä. Aukiolta löytyy muitakin patsaita, joiden joukossa on kannusta vettä kaatava nainen.

26.5_Bratislava_2024_vanhankaupungin_tori_2_naposotilaspatsas.jpg

Ranskan suurlähetystön edessä seisoo pronssipatsas, joka esittää penkkiin nojaavaa Napoleonin sotilasta.

26.5_Bratislava_2024_vanhankaupungin_tori_3_ilta.jpg

Aukiolle pääsee helposti julkisilla liikennevälineillä.  Aukiolle kannattaa suunnata vaikkapa lasilliselle myös ilta-aikaan, jolloin se on valaistu kauniisti.

26.5_Bratislava_2024__raatihuone.jpg

VANHA RAATIHUONE

Katseesi vaeltelee vanhaan raatihuoneeseen, arkkitehtoniseen ihmeeseen, joka syntyi yhdistämällä kolme kaupunkitaloa. Tämä historiallinen rakennus kertoo tarinoita useiden vuosisatojen kaupunkikehityksestä.

Vanhan raatihuoneen rakennuskompleksi edustaa ainutlaatuista arkkitehtonista kehitystä 1300- ja 1900-luvuilta. 1500-luvun puolivälissä kaupungintalo rakennettiin uudelleen renessanssityyliin. Kaikkien rakennusten julkisivut yhtenäistettiin ja sisäpihalle rakennettiin kaarikäytävä. Raatihuoneen alunperin goottilainen torni sai nykyisen barokin ilmeensä vuonna 1733. Sen jälkeen raatihuoneeseen tehtiin useita rakenteellisia muutoksia. Vuosina 1911–1912 lisättiin uusi siipi. Torilla arvokkaasti seisova Vanhan Kaupungintalon torni oli osa alueen puolustusrakennelmaa. Muistona tästä on Napoleonin joukkojen vuonna 1809 ampuma seinässä edelleen nähtävissä oleva kanuunankuula. Kokouksien päätökset, kuninkaalliset asetukset ja kaupunginvaltuuston määräykset ilmoitettiin aiemmin tornin parvekkeelta. Bratislavan entisen Kaupungintalon tiloissa toimii nykyisin oikein hyvä Kaupunginmuseo. Vanhan Kaupungintalon upea sisustus ja alkuperäiset kunnantuomioistuimen kalusteet ovat näkemisen arvoiset. Rakennus on toiminut myös vankilana ja rahapajana. Sen lisäksi, että raatihuoneen tornista avautuu näkymä vanhaan kaupunkiin. Suoraan Vanhan Raatihuoneen sisäpihalta päsee näyttelyhalliin.

26.5_Bratislava_2024_kaupunginmuseo_1.jpg

26.5_Bratislava_2024_kaupunginmuseo_2.jpg

BRATISLAVAN KAUPUNGIN MUSEO

Kaupungintalon arkkitehtonisessa kompleksissa on myös säilynyt alkuperäisiä sisustuskoristeita keskiajalta aina 1800-luvulle, jotka ovat osa näyttelyä. Kaupunginhistorian museon pysyvä näyttely keskittyy Bratislavan asukkaiden historiaan historiallisten tapahtumien valossa. Bratislavan historiaa esitetään kaupungin asukkaiden historiana keskiajalta 1930-luvun loppuun asti. Merkittävimmät tapahtumat, jotka tapahtuivat kaupungissa vuoden 1919 jälkeen esitetään vierailun lopussa näytettävässä elokuvassa. Yksittäisten aiheiden esittely kaupungin historiasta on jaettu

26.5_Bratislava_2024_kaupunginmuseo_4_tonavan_laivaliikenne.jpg

aiheittain kokonaisuuksiin mm: kaupungin hallinto, kruunaukset ja aatelisto, käsityöt ja killat, kauppa, teollisuus ja yritykset, yhdistykset, Tonava, yksityiselämä, koulutus, teatteri ja sosiaalinen elämä aikakausiesineiden sekä kuvilla ja teksteillä varustettujen näyttelypaneeleiden avulla. Täällä on esillä esineitä, joista suurin osa on peräisin Bratislavan kirkoista ja luostareista. Vanhan raatihuoneen rakentamisen historiaa voi nähdä raatihuoneen tornissa, josta on näkymät kaupungin historialliseen keskustaan.

26.5_Bratislava_2024__viinimuseo_uusi.jpg

VIININ VALMISTUKSEN MUSEO

Viereisessä Apponyin palatsissa toimii museon toinen osasto, joka on omistettu paikallisen viininvalmistuksen historialle. Viininviljelyn näyttely esittelee Bratislavan alueen viininviljelyn ja viininvalmistuksen historiaa ja tarjoaa samalla laadukkaan viininmaistelukokemuksen rokokoopalatsin kellareissa ja pohjakerroksessa. Viininviljelyn alku Bratislavan alueella on dokumentoitu jo 5. vuosisadalla. Pohjakerroksessa esitellään viininviljelyn ja viininvalmistuksen historiaa sekä kaksi kaupungin merkittävintä viininvalmistajaa.

26.5_Bratislava_2024__viinimuseo_uusi_2.jpg

Kellareissa on esillä näyttelyitä, jotka dokumentoivat viinin poimimista ja käsittelyä. Maanalaisia tiloja ovat myös tilavat tynnyrit, viinipuristimet ja keinotekoisesti koristellut tynnyrinpohjat. Viininvalmistus kulkee käsi kädessä viinin kulutuksen kanssa, jota vihjaa viittaus 1900-luvun alun viinibaariin – nykyään siellä toimii myös Slovakian kansallinen viinikokoelma National Wine Salon, joka esittelee pysyvän 100 parhaan slovakialaisen viinin kokoelman tarjoten viininmaistelua ja -myyntiä.

SLOVAKIAN KANSALLINEN VIINISALONKI

Slovakian tasavallan kansallisen viinisalonkin kokoelma on edustava valikoima parhaita slovakialaisia ​​viinejä, jotka löydät Bratislavan Apponyi-palatsin historiallisesta kellarista, Viininviljely- ja viininvalmistusmuseon osasta. Viininviljelyssä vaikuttivat pääasiassa roomalaiset ja saksalaiset, mikä näkyi slovakialaisten viinien korkeana laatuna. Bratislavan alue sijaitsee Keski-Euroopan historiallisesti vanhimmalla viininviljelyalueella. Viinitarhat ympäröivät pienten Karpaattien kaakkois-, etelä- ja lounaiskukkuloita. Suotuisa ilmasto ja paljon lämpimiä aurinkoisia päiviä sekä riittävä ilmavirta mahdollistavat terveellisen tuotannon ja kypsät rypäleet viinintuotantoon.

Bratislavassa oli vuonna 2017 noin 600 ha viinitarhoja. Erityisiä viinilajikkeita ovat Blaufränkisch (frankovka modrá), Grüner Veltliner (veltlínske zelené), Rheinriesling (rízling rýnsky), Müller-Thurgau, St. Laurent (svätovavrinecké). Voit ostaa viinejä Bratislavan vanhastakaupungin halvimmilla hinnoilla National Wine Salonin ainutlaatuisista tiloista.

26.5_Bratislava_2024__viinimuseo_uusi_3_salongin_viinin_maistajaiset.jpg

Maistamasi viinit valitaan Slovakian korkeimmassa kilpailussa – Slovakian tasavallan kansallisessa viinisalongissa. Se on tae korkeasta laadusta. Ohjattuja maisteluohjelmia. Sommelier käy läpi useita viinejä kanssasi ja kertoo sinulle lisää Slovakian viininviljelystä ja viinin valmistuksesta.Voit valita  2 näytettä / 10 minuuttia 6 €, tai 4 näytteen maistelu 11 € /30 minuuttia. Juustopala: 4,90 euroa/hlö (juusto, viinirypäleet, saksanpähkinät)

Suosituin maisteluohjelma: 72 viiniä 100 minuutissa. Kaada vähitellen viinit, jotka on jäähdytetty ja jaettu sommelier-lakien mukaan viiteen huoneeseen. Kun siirryt 5 huoneen läpi, siirryt kevyemmistä valkoisista rypälelajikkeista täyteläisempään, aromaattiseen valkoviiniin, roséen ja sitten punaviiniin. Kuohuviinien lisäksi ensimmäisessä huoneessa voit maistaa myös Müller Thurgau-, Grüner Veltliner-, Reinin- ja Wallachian Rieslingejä. Kokoelmassa on myös Slovakian ilmaston tarpeisiin kasvatettuja nouvelleja, kuten Devín, Dunaj, Pinot ja Sauvignon jotka odottavat sinua toisessa huoneessa. Kolmas huone on omistettu aromaattisille viineille ja rosélle. Viimeinen huone käsittelee punaviinejä, jotka ovat minimaalisia, koska Slovaki on valkoviinien maa. Ohjelma 72 viiniä 100 minuutissa tarjoillaan leivän kera, jotta voit nauttia yksittäisten viinien mausta mahdollisimman hyvin. Vaihtoehtoisesti voit myös tilata juustopalan etukäteen. Viinit kaadat itse, jokaisella viinillä on oma taulukko, jossa tarkemmat tiedot, mutta jos haluat neuvoja, sommelier on sinua varten jos tarvitset jotain, kerro vain sommelierille. Ohjelma on suunniteltu niin, että voit maistaa viinejä 6 Slovakian viininviljelyalueelta. Ohjelman hinta: 30 €/hlö. sisältyy: 72 viinin ohjaamaton maistelu ja tuore hapanleipä, 1h 40 minuutin ajan. Tastingit ovat slovakin ja englannin kielellä. 72 viinin maisteluohjelma on klo 12.00, 14.00 ja 16.00.

26.5_Bratislava_2024__aukio_2_hzv.jpg

Bratislava on loistava kaupunki tutkittavaksi jalkaisin - ja kävelylle Slovakian pääkaupungissa sisältyy ehdottomasti pysähdys pitkän muotoisella Hviezdoslavovo-aukiolla. Aukio on puhtaasti jalankulkualue ja sisältää gallerioita, suihkulähteitä, historiallisia rakennuksia, suurlähetystöjä, kahviloita, Slovakian kansallisteatterirakennus ja Radisson Blue Carlton Hotel. Keskustan kävelyretki ole täydellinen ilman tutustumista Hviezdoslavovon aukioon.

26.5_Bratislava_2024_ooppera.jpg

Aukion toisessa päässä sijaitsee Slovakian kansallisteatteri. Se on uusrenessanssityylinen rakennus, jossa järjestetään ooppera-, baletti- ja teatteriesityksiä. Sen uhkeaan julkisivua reunustavat kuuluisien säveltäjien rintakuvat. Teatterin edessä on suihkulähde, joka esittää kreikkalaisesta mytologiasta tuttua juomanlaskijaa Ganymedesta. Slovakian kansallisteatterin ooppera on Slovakian tärkein oopperatalo, joka perustettiin vuonna 1920. Se aloitti toimintansa Bratislavan entisen kaupunginoopperatalon rakennuksessa, joka rakennettiin 1800-luvun jälkipuoliskolla kaivon hankkeen mukaan. -tunnetut wieniläiset arkkitehdit Helmer ja Fellner.

27.4 Lauantai SND OPERA AND BALLET HALL 19:00-21:40 Bedřich Smetana The Bartered Bride -vaihdettu morsian. Kolmen näytöksen koominen ooppera tšekin kielellä. Kesto: 2 h 40 min yhdellä väliajalla. Liput 31 €, 21 €, 16 € + toimiyusmaksu.

28.4 Sunnuntai The new SND building, SND Opera Chamber 15:00-16:00 Kamariorkesterin konsertti. Liput 10 €.

Ilta oopperassa tai kamarikonsertti sopivat ihanteellisesti illanviettoon. Bratislavaa pidetään kaupunkina, jonka sydän sykkii selvästi klassisen musiikin puolesta. Siellä on kaksi oopperanäyttämöä, jotka sijaitsevat aivan kaupungin keskustassa, ja filharmonia.

26.5_Bratislava_2024__patsaat.jpg

Bratislava on täynnä hassuja, omituisia sekä ilkikurisia patsaita, jotka saavat hymyn huulille. Tunnetuin patsaista on kävelykatu Panskán varrella oleva Cumil eli viemärityöntekijä, joka on tulossa ulos kaivosta, mutta katseleekin ennen sitä hetken aikaa maailman menoa.

26.5_Bratislava_2024__hc_patsas.jpg

Hviezdoslavovon aukio on myös patsas, joka esittää Bratislavan satumaiseen arkkitehtuuriin ihastunutta tanskalaista kirjailijaa Hans Christian Andersenia.

26.5_Bratislava_2024_Dom_1.jpg

PYHÄN MARTININ KATEDRAALI

Kävellessä vanhasta kaupungista kohti linnakukkulaa tulee vastaan kaunis goottilainen Pyhän Martinin tuomiokirkko joka on Bratislavan pyhä symboli. Se on goottilaisen arkkitehtuurin ihme, jolla on tärkeä paikka Slovakian historiassa. Ihastusta herättävä basilika erottuu kaupungin siluetista ja se houkuttelee paikalle niin uteliaita kuin hurskaitakin. Kolmilaivaisen kirkon rakennustyöt aloitettiin 1200-luvun alussa, mutta valmistui 1300-luvulla, mikä tekee siitä yhden kaupungin vanhimmista kirkoista. Kirkkoa oli osa puolustusjärjestelmää ja kaupungin muuria. Kirkkoa on laajennettu ja uudistettu huomattavasti sen jälkeenkin. 1700-luvulla siihen lisättiin barokkityylinen kappeli. 1800-luvulla kirkko uudistettiin uusgoottilaiseen tyyliin. Ihaile vaikuttavaa julkisivua. Kohota katseesi tornin huipulle, joka siintää 85 metrin korkeudessa. Tornissa on kullattu Unkarin kuninkaallisen kruunun jäljitelmä, joka symboloi Unkarin kuninkaiden kruunausta. Tämä goottilaisen tyylin taidonnäyte on paikka, jonne Unkarin kuninkaat saapuivat kruunattavaksi lähes kolmensadan vuoden ajan. Vuosina 1563–1830 täällä kruunattiin kaikkiaan 11 kuningasta, mukaan lukien Maria Teresa ja 8 kuninkaallista puolisoa Habsburgien perheestä.

Kolmikäytäväisessä katedraalissa esiintyi myös musiikkijulkkiksia: Ludwig van Beethoven esitti täällä teoksensa Missa solemnis ensimmäistä kertaa vuonna 1835, ja Franz Liszt johti unkarilaisen kruunausmessun muutamaa vuotta myöhemmin.

26.5_Bratislava_2024_Dom_3.jpg

Astuessasi sisään majesteettiseen kirkkoon pääset tutustumaan sen kappeleihin, kryptoihin ja uskonnolliseen taiteeseen. Sisällä voit tarkastella katedraalin kolmea keskilaivaa. Et voi olla huomaamatta lukuisia patsaita ja seinämaalausta, jossa luetellaan kaikki kirkossa kruunatut kuninkaat ja heidän kruunauspäivänsä.

26.5_Bratislava_2024_Dom_2.jpg

Pysähdy katsomaan myös alttareiden patsaita ja reliefejä. Yksi alttareista on omistettu Neitsyt Marialle ja toinen puolestaan Neitsyt Marian seitsemälle surulle. Sisälle on piilotettu itävaltalaisen kuvanveistäjä Georg Rafael Donnerin mahtava barokkityylinen monumentaalinen ratsastajapatsas kirkon suojeluspyhimyksestä, Pyhästä Martinuksesta kerjäläisen kanssa, jota pidetään yhtenä hänen arvokkaimmista teoksistaan.

26.5_Bratislava_2024_Dom_4.jpg

Kiinnitä huomiota goottilaisiin ikkunoihin, jotka on koristeltu uskonnollisia hahmoja ja tapahtumia kuvaavilla värikkäillä lasimaalauksilla. Pistäydy myös Johannes Laupiaan kappelissa, jossa säilytetään pyhimyksen jäänteitä. Ihastele kappelin pikkutarkkaa kattomaalausta ja reliefipatsaita. Pyhän Annan kappelissa on kaunis patsas, joka esittää pyhimystä Neitsyt Marian kanssa. Laskeudu alas kryptaan, joka on rakennettu vanhan hautausmaan päälle. Kryptaan on haudattu useita piispoja. Seiniltä voit lukea heille omistettuja kaiverruksia. Sisäänpääsy katedraaliin maksaa 2 €. Maanantaista perjantaihin klo 9.00-11.30 ja 13.00-18.00, lauantaina 9.00-11.30 ja sunnuntaina 13.45-16.30. Katedraalin ympäristö on lähes yhtä mieleenpainuva kuin kirkko itsessään. Mukulakivisen sivukadun varrella on myös toiminnassa oleva pappisseminaari, mutta erityistä huomiota herättää kirkon alapuolella oleva Holokaustin muistomerkki ja synagogan rauniot.

26.5_Bratislava_2024_sininen_kirkko_1.jpg

SININEN KIRKKO

Yksi kaupungin omalaatuisimmista rakennuksista on 1900-luvun alun kirkko, joka on maalattu ja koristeltu siniseksi sisältä ja ulkoa. Sininen kirkko on nimensä mukainen rakennus, jugend-ihme, joka on sisustettu vaihtelevilla sinisen sävyillä pohjasta torniin. Jopa kirkon katto on peitetty sinisillä tiileillä. Kun lähestyt kirkkoa, se paistaa kaukaa. Sinisen sävy löytyy jopa sisustuksesta.

Sininen kirkko eli Pyhän Elisabetin kirkko on Bratislavan vanhan kaupungin itäosassa sijaitseva roomalaiskatolinen kirkko. Budapestilainen arkkitehti Ödön Lechner suunnitteli kirkon Secession-tyyliin itämaisilla elementeillä. Sen näkyvin piirre on 36,8 metriä korkea torni, joka on viimeistelty Unkarin kuninkaallisen kruunun muotoon.Tyypilliset muodot tulevat Unkarin jugendista, kuten kaarevat muodot, hallitsevat rakennusta. Seurakuntakirkko ja viereinen lukio rakennettiin samalla suunnitelmalla. Kirkossa on soikea pohjaratkaisu ja sylinterimäinen torni. Tämä yksin tekee kirkosta melko epätavallisen. Pää- ja sivusisäänkäyntiä kehystävät kaksinkertaiset pylväät, joita yhdistää kaari. Pääoven yläpuolella oleva mosaiikkiteos esittää Pyhää Elisabetia, joka on leipureiden, leskien ja nuorten morsiamien suojelupyhimys. Mosaiikissa kuvataan myös ruusujen ihmettä, sillä legendan mukaan prinsessa Elisabetin apua tarvitseville tarkoittama ruoka muuttui tarvittaessa ruusuiksi, jotta hän ei olisi jäänyt kiinni lahjoittaessaan ruokaa köyhille, mikä oli tuolloin erittäin kiellettyä.

26.5_Bratislava_2024_sininen_kirkko_2.jpg

Astu yksilaivaiseen rakennukseen ja rentoudu rauhallisessa ja vaaleansinisen sävyisessä sisustuksessa. Istu yhdelle puupenkeistä, joka on myös maalattu siniseksi. Katso kuvaa Pyhästä Elisabetista, joka antaa almuja köyhille .Kaunis alttari seisoo suoraan sisäänkäyntiä vastapäätä. Tässä huomionarvoinen on myös kaareva, symmetrinen jugend-alttaritaulu. Penkit ja monet rakennuselementit maalattiin siniseksi. Kirkko on ehdottomasti käymisen arvoinen, varsinkin jos olet kiinnostunut epätavallisesta arkkitehtuurista. Se sijaitsee noin kilometrin päässä keskustasta. Jos haluaa käydä kirkon sisällä, kannattaa ajoittaa käynti sen erikoisiin aukioloaikoihin. Kirkko on auki vain aamulla pari tuntia ja illalla toiset pari tuntia.

26.5_Bratislava_2024_kaupunginmuseo_6_kellomuseo_1.jpg

KELLOMUSEO

Näyttely sijaitsee 1700-luvun Hyvän paimenen rokokotalossa. Näyttely dokumentoi Bratislavan kellonvalmistuksen historiaa 1600-luvun lopusta 1800-luvun loppuun. Vanhin kirjallinen muistiinpano sen olemassaolosta on peräisin 1400-luvulta ja mainitsee tornikellon kiinnittämisen. Ensimmäiset vuodelta 1546 päivätyt kiltasäännöt olivat yleisiä lukkoseppien, kelloseppien ja aseseppien kiltalle. 1700-luvun toisella puoliskolla kellontekijät perustivat oman kiltansa. Niiden erikoistuminen jakoi heidät kuitenkin kahteen ryhmään: kellojen valmistajat ja kellojen valmistajat. 1500-1800-luvuilla Slovakian alueella työskentelevistä 186 kellosepistä 92 sijaitsi Bratislavassa.

26.5_Bratislava_2024_kaupunginmuseo_7_kellomuseo_2.jpg

1. kerroksessa on esillä erilaisia seinä- ja pöytäkelloja 1600- ja 1700-luvuilta. Laajempaa kokoelmaa edustavat Keski-Euroopan kelloteollisuudelle tyypilliset ns. kaupunkikaappikellot. 2. kerroksessa on esimerkkejä kelloista 1700-luvun viimeiseltä kolmannekselta. Kansanlaisten seinäkellojen lisäksi näyttelyssä on esillä erityisesti aatelisille ja porvareille valmistettuja kelloja. Yksi kauneimmista esineistä on iso kullattu takkakello (noin 1770–1780), jonka on signeerannut tunnettu presburgilainen kelloseppä Jacob Guldan. Mielenkiintoisia esineitä ovat pieni kannettava matkakello (herätyskello) ja kokoelma erimuotoisia ja koristeltuja kelloja. 3. kerroksessa on 1800-luvulta peräisin olevia empire- tai biedermeier-tyylisiä kelloja. Maalauksellinen ryhmä koostuu kuvakelloista, joista osassa on musiikkilaatikko. Arvokas, suoraan Bratislavaan liittyvä esine on vuoden 1886 kello, jota koristavat tunnetun kuvanveistäjä Johann Fadruszin symbolit ihmisen elämän vaiheista.

26.5_Bratislava_2024_kaupunginmuseo_5_apteekkimuseo.jpg

APTEEKKIMUSEO

Sijaitsee barokkityylisen kaupunkitalon pohjakerroksessa osassa entisiä Punaravun apteekin tiloja. Näyttelyyn johdattaa alkuperäinen empire-tyylinen sisustus, jossa on barokki- ja klassisia maalauksia parantamisen aiheista. Näyttely joka esittelee apteekkiastioiden 400 vuoden kehitystä. Ne valmistettiin erilaisista materiaaleista, joissa oli tietty perusmuoto, pintakäsittely ja koristelu. Myös etikettien muoto, kirjoitustyypit sekä säilytettyjen lääkkeiden sisältöä osoittavien kirjoitusten käsikirjoitus on kehittynyt vuosisatojen kuluessa. Vanhimpien apteekkien peruskalusto koostui puisista astioista. Niitä käytettiin kuivattujen kasvien ja eläinten osien sekä jalokivien säilöntään. Myöhemmin otettiin käyttöön tina-astioita öljyjen, tuoksujen, luonnonhartsien, mutta myös lohikäärmeen veren, parantavan hunajan, muskottipähkinän, opiaattien ja puolinestemäisten parantavien aineiden varastointiin. 1600-luvulla Slovakian alueella alettiin käyttää keraamisia astioita voiteiden, uutteiden, hunajan ja siirappien säilöntään. Lasiastiat kuuluivat pitkien vuosisatojen ajan apteekin pysyviin varusteisiin. Niitä käytettiin nestemäisiin uutteisiin, nestemäisiin kemikaaleihin, mutta myös jauhemaisiin lääkkeisiin. Esittelyssä on myös esimerkkejä apteekkihuonekaluista 1600-luvulta 1800-luvulle.

26.5_Bratislava_2024__kaubungin_taidegalleria_Mirbach_palatsi.jpg

MIRBACH PALATSI -BRATISLAVAN KAUPUNGIN GALLERIA

Mirbachin palatsi on yksi parhaiten säilyneistä rakennuksista vanhan Pressburgin alkuperäisestä arkkitehtuurista. Voit ihailla leikkisää rokokoon keveyttä Mirbachin palatsissa, joka on erinomainen esimerkki tästä ylellisestä taidemuodosta. Rakennus on rokokoon jalokivi, joka on rakennettu vanhan rakennuksen paikalle, joka mainitaan jo vuonna 1459. Mirbachin palatsi säväyttää vierailijat ensimmäisestä sisäänkäynnistä lähtien sisäpihallaan, jota hallitsee vaikuttava Viktor Tilgnerin suihkulähde. Sen kahdessa kerroksessa on pysyviä näyttelyitä ja vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden. Näyttelyn ytimen muodostavat korkealaatuisimmat kokoelmaesineet jotka ovat muokanneet merkittävästi barokkitaiteen kehitystä koko Keski-Euroopassa. Kuninkaallisten perheiden ja aristokratian lisäksi tärkeimpiä taiteen suojelijoita olivat katolinen kirkko. Siksi näyttelyssä on monia teoksia, jotka alun perin koristivat paikallisia kirkkoja ja luostareita. Graafiset kaapit muodostavat Mirbachin palatsin ensimmäisen kerroksen kahden huoneen sisustuksen. Ne ovat poikkeuksellisia paitsi rokokoo-stukkokoristettujen kattojensa, myös puupanelointiensa vuoksi, joihin on lisätty 290 graafista arkkia, kaiverruksia ja mezzotintteja 1600- ja 1700-luvuilla. Näyttelyvierailun jälkeen kävijällä on mahdollisuus nauttia virvokkeita pohjakerroksessa Emil-kahvilassa. Maanantaisin suljettu.

26.5_Bratislava_2024__kaubungin_taidegalleria1_palatsi_1.jpg

PALFFYN PALATSIN TAIDEGALLERIA

Pistäydy myös Pálffyn palatsissa sijaitsevassa taidegalleriassa joka tarjoaa vierailijoille pysyviä näyttelyitä ja vaihtuvia näyttelyitä, joihin voi tutustua ympäri vuoden rakennuksen kolmessa kerroksessa ja kellarissa. Palatsin pihalla voi vierailla yksilöllisesti ja ilmaiseksi, se on mukava paikka rentoutua kaupungin kaduilla. Samalla voit kierrellä tämän 1800-luvulla rakennetun palatsin saleissa. Galleriassa on esillä sekä klassista että nykytaidetta.

26.5_Bratislava_2024__kaubungin_taidegalleria1_palatsi_2.jpg

Kokoelmaan kuuluu hollantilaisten ja flaamilaisten mestareiden töitä, 1600-luvun englantilaisia seinävaatteita sekä painokuvia Raamatusta. Goottilaiset paneelimaalaukset ja veistokset edustavat kaupungin gallerian kokoelmien vanhimpia kokoelmaesineitä. Kelttiläisten kolikoiden pysyvän näyttely esittelee Bratislavan alueella sijainneen kelttiläisen rahapajan toiminnan. Slovakialaista nykytaidetta edustaa Matej Krénin teos Passage, joka on loppumattomasta kirjapinosta vaikutelman antava installaatio.  Maanantaisin suljettu.

26.5_Bratislava_2024_Liikennemuseo_1.jpg

LIIKENNEMUSEO

Museo sijaitsee vuonna 1848 rakennetun Wien - Pressburg höyryjunarautatien ensimmäisen Bratislavan aseman ratapihan ja kahden viereisen varastorakennuksen tiloissa ratapihan varrella, joissa on vetureita, vaunuja, höyrynosturi ja aura sekä muita rautatienäyttelyn näyttelyesineitä. Maantieliikennettä edustaa joukko ajoneuvoja ensimmäisistä kulkuvälineistä, autoista ja yli kaksikymmentä historiallista moottoripyörää sotien väliseltä ajalta aina 1900-luvun 60-80-lukujen ajoneuvoihin. Sodan jälkeisten näyttelyiden joukossa vierailijat löytävät ensisijaisesti suosittuja tšekkoslovakialaisia ​​moottoripyöriä, mopoja ja skoottereita merkeistä ČZ, Jawa, Babetta ja Tatran.

26.5_Bratislava_2024_Liikennemuseo_2.jpg

Autokokoelma sisältää useita tsekkoslovakialaisia ​​malleja, kuten vanhoja Škodia, Tatroja, Sentinel höyrykäyttöisen kuorma-auton, kokoelman moottoripyöriä sekä armeijan ja valtion ajoneuvoja. Näyttelyn ainutlaatuisen tunnelman luovat joukko pienempiä, alueemme tieliikenteen historiaa muistuttavia esineitä, jotka sisältävät historiallisten autojen ja moottoripyörien erilaisten komponenttien lisäksi aikakauden mainosjulisteita ja -tauluja, kanistereita.

26.5_Bratislava_2024_Liikennemuseo_3.jpg

Museorakennusten ulkopuolelta löytyy myös muutama höyry- ja sähköveturi sekä vaunuja, jotka seisovat vanhan rautatieaseman edessä kuin ennen vanhaan. Museossa on esillä erilaisia ​​kylttejä ja merkinantotekniikkaa. Yksi säilyneistä signaaleista on etäisyyssignaali, joka merkitsi edistymistä signaalijärjestelmässä. Mielenkiintoinen osa näyttelyä on myös toiminnallinen esittely keskitetysti ohjattujen kellojen järjestelmästä (ns. yhtenäinen aika), joita käytettiin ajan näyttämiseen rautatieasemilla ja muissa rautatielaitoksissa 1950-luvulta 1980-luvulle.

26.5_Bratislava_2024__Rautatiemuseo_3.jpg

26.5_Bratislava_2024__Rautatiemuseo_1.jpg

RAUTATIEMUSEO

Železničné múzeum eli rautatiemuseo on alkuperäisessä kunnossaan oleva höyryveturivarikko, jossa on useita historiallisia rakennuksia ja joka on vuodesta 2008 lähtien ollut suojeltu muistomerkkialue. Museo esittelee näyttelyissä Slovakian rautatieliikenteen alan keräilyesineitä, erityisesti toimivia ja näytteillä olevia höyry- ja moottorivetureita, henkilö- ja tavaravaunujen kokoelmaa, erikoisajoneuvoja, moottorivaunuja ja linjakoneita ja paljon muuta.

26.5_Bratislava_2024__Rautatiemuseo_2.jpg

Museossa on kokoelma rautatiekulkuneuvoja ja esineitä. Näistä mielenkiintoisimpia ovat vanhat höyryveturit, mutta myös joukko matkustaja- ja tavarajunia erityyppisillä vaunuilla, jotka ovat peräisin vuosilta 1884 – 1935. Museossa on lisäksi esillä kokoelma kunnossapitoon tarkoitettuja koneita ja muita rautatieajoneuvoja. Museo on avoinna huhtikuun puolestavälistä lokakuun puoleenväliin päivittäin klo 10-17. Museoon on vapaa pääsy.

26.5_Bratislava_2024_tonava_risteily_D_linna_2.jpg

DEVININ LINNA

Raunioitunut Devínin linna sijaitsee 212 metrin korkeudella olevan kallion huipulla, Tonavan rannalla paikalla missä Itävallan ja Slovakian rajan muodostava Morava laskee Tonavaan. Se on yksi Slovakian tärkeimmistä arkeologisista kohteista. Jokien yhtymäkohdassa on ollut linnoitus esihistorialliselta ajalta asti. Se oli osa Rooman valtakunnan rajaa kelttien valtakaudella ajanlaskun ensimmäisinä vuosisatoina. Devínin linna oli Suur-Määrin ja varhaisen Unkarin tärkeä rajalinnoitus, ja se on slovakkien ja slaavien historian merkittävä symboli.

26.5_Bratislava_2024_tonava_risteily_D_linna_1.jpg

Linnan alueella on ollut paljon rakennelmia, mutta nykyisin se on raunioina. Yksi sen parhaiten säilyneistä ja kuvatuimmista osista on Neitsyttorni, johon neitsyitä aikoinaan teljettiin ja josta he usein hyppäsivät alas. Linna on saanut nimensä heidän mukaansa. Linna on kuitenkin raunioina, koska Napoleonin joukot tuhosivat sen vuonna 1809.

26.5_Bratislava_2024_tonava_risteily_D_linna_3_museo.jpg

Nykyään linnassa on arkeologinen museo ja pysyvä näyttely esihistoriasta nykyaikaan. Linnan alueella on mahdollista nähdä paitsi keskiaikaisen linnan rauniot, myös roomalaisen ja Suur-Määrin ajalta peräisin olevien rakennusten perustukset. Devínin linnassa on kaksi näyttelytilaa. Ylälinnan kallioon kuuluu luolia, joissa on pysyvä näyttely, ja renessanssipalatsin kellarit Keskilinnan pihalla tarjoavat paikan vaihtuville näyttelyille.

26.5_Bratislava_2024_tonava_risteily_D_linna_4_museo.jpg

Ylälinnan vaikuttavissa luolahuoneissa on esillä pysyvä näyttely nimeltä Devínin linna 1200–1900-luvuilla. Yli 300 arkeologista löytöä paikalta esittelevät linnan rakennusta, sen omistajia ja Devínissä tapahtuneita keskeisiä tapahtumia. Arkeologinen näyttely päättyy linnan kallion geologisen historian esittelyyn ja ainutlaatuiseen tertiäärisen meren jäänteiden esittelyyn. Näitä edustaa merihiekka vastaavalla eläimistöllä ja merenpinnan havaittavilla vaikutuksilla.

26.5_Bratislava_2024_tonava_risteily.jpg

Risteily kiertoajelualuksella Devínin linnan raunioille Tonavan ja Moravajoen yhtymäkohdassa tauolla Devínissä. Risteily alkaa näkymistä Bratislavan historialliseen osaan, sen pengerrykseen ja Bratislavan linnaan, jatkuu Uuden sillan ja Lafranconi-sillan alta, pitkin jokipuistoa ja Karlova Vesin lahtea ylävirtaan Devínin linnalle. Risteilyjen aikana alakerroksen buffetissa tarjoaa kahvia, virvoitus- ja alkoholijuomia sekä pientä purtavaa. Voit valita nousetko 15 minuutin kävelyreittiä linnavuorelle tutustuen museon näyttelyihin vai vietätkö 2 tuntia rannan ravintolan terassilla lounastaen ja Tonavaa ihaillen.

26.5_Bratislava_2024_elaintarha_1.jpg

BRATISLAVAN ELÄINTARHA

Bratislavan eläintarha on 96 hehtaarin suuruinen luonnoneläintarha Pienten Karpaattien juurella, jossa lehtimetsä, niitty, viileä laakso ja pienet luonnonvesialueet kohtaavat. Alueen läpi virtaa Vydrica-joki. Vuonna 1960 perustetussa eläintarhassa on 1104 yksilöä 185 eläinlajista, 700 nisäkästä, 200 lintua ja 40 matelijaa. Niistä tunnetuimpia ovat kissaeläimet, jotka ovat myös lisääntyneet tarhassa: eteläafrikkalaiset leijonat, valkoiset leijonat, valkoiset bengalintiikerit, jaguaarit ja Sri Lankasta tuodut leopardit. Se on Slovakian ainoa

26.5_Bratislava_2024_elaintarha_2.jpg

eläintarha, josta löytyy simpansseja, kirahveja tai sarvikuonoja. Tarhassa on myös virtahepoja, seeproja, punapandoja ja kenguruita. Luonnonmukaisia järviä flamingoilla ja pelikaaneilla. Metsäaitaukset Karpaattien eläimistölle - biisonit, europeurat, muflonit, villisika. Terraario ja eksoottisten lajien näyttely, jossa on hoikkahäntä surikatteja, trooppisia apinoita, laiskiaisia, armadilloja ja kaksi uutta makean veden Malawi- ja Tanganyika-akvaariota. Alueella on ravintola ja terasseja.

26.5_Bratislava_2024__kansallisgalleria_1.jpg

SLOVAKIAN KANSALLISGALLERIA SNG

Taidetta, inspiraatiota, rentoutumista ja ainutlaatuisia näkymiä Tonavalle löytyy Slovakian kansallisgallerian tiloissa Bratislavan keskustassa. Maan suurimmassa taidegalleriassa opit lähinnä slovakialaisesta taiteesta ja sen eri vaiheista.

26.5_Bratislava_2024__kansallisgalleria_2.jpg

Slovakian kansallisgalleria tarjoaa ajankohtaisia modernin ja klassisen taiteen näyttelyitä.

26.5_Bratislava_2024__kansallisgalleria_4.jpg

26.5_Bratislava_2024__kansallisgalleria_3.jpg

Slovakian kansallisgallerian kokoelmista arvokkaimmat gootti- ja barokkikauden pyhät maalaukset ja veistokset, joita täydentävät ikonit ja maalaukset 1500- ja 1800-luvun eurooppalaisesta taiteesta. 1. kerroksessa on pysyvä näyttely uskonnollisista ikoneista ja maalauksista, jotka ovat pääasiassa paikallisten taiteilijoiden tekemiä.

26.5_Bratislava_2024__kansallisgalleria_5.jpg

Moderni kertoo tarinan visuaalisesta taiteesta Slovakiassa 1900-luvun alkupuoliskolla. Teosvalikoima siihen keskittyi slovakialaisen taiteen tärkeimpiin tapahtumiin vuosien 1890/1900 ja 1948 välisenä aikana. Pidä tauko kahvin, limonadin tai lasillisen viiniä kahvilassa tai istu vehreällä sisäpihalla, jossa on miellyttävä tunnelma. Muista käydä Ex Libris -gallerian kirjakaupassa. Avoinna la-su klo 10-18, ma-ti suljettu. Aikuiset 4 €, yli 62+ 2 €.

26.5_Bratislava_2024__taidegalleria_N.jpg

NEDBALKA GALLERIA

Nedbalka Galleria kätkee sisäänsä vaikuttavan sisustuksen, joka muistuttaa Guggenheim-museota New Yorkissa. Viidessä kerroksessa esillä olevat teokset dokumentoivat modernismin syntyä ja kehitystä Slovakiassa 1800-luvun lopusta nykypäivään. Nykytaiteen kokoelma 1900-luvun jälkipuoliskolta lähtien esittelee merkittävien taiteilijoiden teoksia, jotka olivat ratkaisevia määriteltäessä Slovakian taiteellisen kehityksen luonnetta. Avoinna ti- su 13.00 - 19.00. Lipun 6 € aikuiset, 5 € eläkeläinen yli 62 v. hintaan sisältyy kahvi tai tee galleriakahvilassa. Jos kahvila on kiinni, lippu maksaa -1€.

26.5_Bratislava_2024__taidegalleria_Tonava_1.jpg

26.5_Bratislava_2024__taidegalleria_Tonava_2.jpg

DANUBIANA MEULENSTEEN ARTMUSEUM

Danubiana Meulensteenin taidemuseo on nimetty sitä ympäröivän joen ja sen sponsorin, hollantilaisen keräilijän ja taiteen suojelijan Gerard H. Meulensteenin mukaan. Danubiana Meulensteenin taidemuseo on yksi romanttisimmista modernin taiteen museoista Euroopassa. Danubianan ainutlaatuinen sijainti Slovakian, Unkarin ja Itävallan rajoilla ja sen harmoninen yhdistelmä museoarkkitehtuuria ja ympäröivää Tonavan maisemaa tarjoavat vierailijoille ainutlaatuiset näkymät taideteoksiin sekä vuodenaikojen mukaan muuttuvaan kasvistoon ja eläimistöön. Itse museo sijaitsee vaikuttavassa rakennuksessa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin roomalaisen keittiön muoto, joka on sidottu joen matalikkoon.

26.5_Bratislava_2024__taidegalleria_Tonava_3.jpg

8 000 neliömetrin veistospuistossa on esillä tunnettujen taiteilijoiden, kuten El Lissitzkyn, Magdalena Abakanowiczin, Jim Dinen, Hans van de Bovenkampin, Jozef Jankovičin, Armanin, J. C. Farhin, Vladimír Kompánekin, Rudolf Uherin ja muiden teoksia.

26.5_Bratislava_2024__taidegalleria_Tonava_4.jpg

Museo isännöi johtavien kansainvälisten taiteilijoiden esityksiä, jotka vuorottelevat ensimmäisen kerroksen suuressa salissa; pohjakerroksessa on nykytaiteen museo. Museon katolta on ainutlaatuinen näkymä Bratislavaan, Pienille Karpaateille ja majesteettiselle Tonavalle, etenkin auringonlaskun aikaan. Veistopuistossa on tyylikkäs kahvila - konditoria. Museo sijaitsee 20 kilometriä  Bratislavasta etelään. Museoon pääsee suoraan bussilla numero 90 Nové SND:ltä (Slovakian kansallisteatterinrakennuksen takana) oleva pysäkiltä. Liput 6 € aikuiset, 5 € eläkeläinen yli 62 v. Yli 75 v. ilmaiseksi.

26.5_Bratislava_2024__nakoalatasanne_1.jpg

NOVY MOST & UFO RAVINTOLA

Bratislavan Nový most (suom. Uusi silta) on Tonavan ylittävä 1967-1972 rakennettu maantiesilta. Se on maailman seitsemänneksi suurin vinoköysisilta. Silta on 431,8 metriä pitkä, ja sitä kannattaa yksi 84,6 metriä korkea pyloni, jonka huippu on lentävän lautasen näköinen. Kaltevalla tornillaan, jolla on avaruusaluksen kaltainen näköalatasanne, se on yksi Bratislavan silmiinpistävimmistä maamerkeistä. Pylonin huipulla on ravintola ja sen yllä näköalatasanne, josta näkee koko Bratislavan. Huipulle 95 metrin korkeuteen pääsee 45 sekunnissa pylonin toisessa pilarissa olevalla hissillä (liput 11,90 €). Toisessa pilarissa on rappuset. Tule ja kosketa taivasta ja nauti ainutlaatuisista hetkistä.

26.5_Bratislava_2024__nakoalatasanne_3_tasanne.jpg

Näköalatasanne tarjoaa melko epätavallisen kokemuksen, josta voit nauttia ainutlaatuisesta panoraamanäkymästä yli Tonavan Bratislavaan ja sen ympäristöön ylhäältä. Selkeinä päivinä näkyvyys ulottuu jopa Itävaltaan ja Unkariin asti.

26.5_Bratislava_2024__nakoalatasanne_4_nakoala.jpg

Pohjoiseen päin voit nähdä joitakin kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä, kuten Bratislavan linnan. Myös Pyhän Martinuksen katedraalin vihreä kuparitorni näkyy selvästi. Näet Karpaattien vuorille asti, jotka sijaitsevat kaukana kaupungin rajojen ulkopuolella.

26.5_Bratislava_2024__nakoalatasanne_2_ravintola.jpg

Ravintolassa voit nauttia lounaan tai illallisen. Rakennuksen näyttävän muodon mukaisesti ravintoloiden nimi on "UFO". Maailmanluokan gastronomia UFO-ravintolassa, moitteeton palvelu, mutta myös eksklusiiviset cocktailit UFO-baarissa tekevät jokaisesta vierailusta unohtumattoman kokemuksen. Ravintolan sisustus on tyylikkäästi sisustettu ja hintava ruokalista sisältää laajan valikoiman erilaisia kansainvälisiä ruokia hummerista lähtien. Ravintolassa on yhteensä 140 paikkaa ja pöytävaraukset ovat mahdollisia. Tämä upean näköalan tarjoava ravintola on Bratislavan maamerkki ja edustaa Slovakiaa Suurten tornien maailmanliitossa.Pääset sillalle bussilla tai raitiovaunulla Nový Most -pysäkille. Torni on avoinna joka päivä myöhään iltaan asti ja sinne on sisäänpääsymaksu 11,90 €.

Jos etsit todella poikkeuksellista ruokaelämystä, tutustu moniin tyylikkäisiin kahviloihin, bistroihin ja ravintoloihin, joissa on kodikas tunnelma, sekä alkuperäisiä kotitekoisia erikoisuuksia, jotka vaihtelevat taivaallisista mukavuusruoista superterveellisiin vegaaniruokiin, upeaan kahviin sekä luoviin cocktaileihin.

Vanhankaupungin ravintolat tarjoavat ensiluokkaista palvelua ja perustuvat gastronomian moderneihin trendeihin. Ruokalistalla on kalaa ja äyriäisiä, lihaa ja pihvejä sekä itämaisia ​​ruokia, jotka lupaavat olla todellinen herkku. Vierailijat voivat löytää perinteistä slovakialaista ruokaa esimerkiksi Slovakian pubissa.

Kaupungin monikulttuurisesta historiasta johtuen paikallinen keittiö heijastaa vaikutteita useista etnisistä keittiöistä, kuten itävaltalaisesta, böömiläisestä, slovakilaisesta, unkarilaisesta ja juutalaisesta. Bratislavan gastronomia on käynyt läpi suuria muutoksia. Löydät aterioita kaikkialta maailmasta: tsekkiläisiä knöödeleillä, lihalla ja kaalilla, italialaista pizzaa ja pastaa, itävaltalaista perinteistä wienerschnitzeliä, unkarilaisia lämpimiä aterioita ja gulassia tai perinteistä slovakialaista keittiötä, mukaan lukien kaalinknöödeleitä, grillattua juustoa, kaalikeittoa ja tietysti perunanknöödeleitä lampaanjuuston ja pekonin kera. Lisäksi sinun täytyy maistaa slovakialaisia viinejä.

26.5_Bratislava_2024__mustan_koiran_pubi.jpg

Sokkeloiset vanhan kaupungin kadut täynnä erilaisia kahviloita, tunnelmallisia viinipaikkoja, oluttupia ja ravintoloita. Baštováa kannattaa kävellä aivan päähänsä ja kääntyä Klariskan kautta Na Vrskulle ja kävellä sitä ylämäkeen, kadun päässä on vanhankaupungin paras kapakka: olutkellari Cierny Pes eli Musta koira. Bratislavan keskustassa sijaitsevasta sijainnistaan huolimatta Čierny Pes on erinomainen paikka nauttia hyvää hanaolutta kohtuulliseen hintaan. Hanassa tsekkiläinen Bernhard 10 III olut 0,5 l 1,90 €, Bernhard 11 0,5 l 2,20 €, Bernhard 12 A-olut 0,5 l 2,40 €, Bernhard tumma A-0lut €,0,4 l 2,40, viinilasi 1,30 €. Hyvä olut, välipalat ja historiallinen entisaikojen tunnelma – juuri sitä Čierny Pes edustaa. Jopa sisustus noudattaa vanhan ajan olutkellarin ilmettä.

26.5_Bratislava_2024_vanhankaupunki_3.jpg

Sedlárska-katu, joka lähtee Hlavné námestie -aukiolta, on hyvä niille, jotka haluavat Bratislavassa aamusta yömyöhään viettää iltaa Dubliner-irkkubaarissa ja muiden ulkomaalaisten parissa. Tämän kadun varrella on useita ravintoloita ja baareja. Ventúrska- ja Michalská-katujen seudut ovat täynnä turistien suosiossa olevia baareja, klubeja ja ravintoloita, ja elämää löytyy aamusta yömyöhään.

26.5_Bratislava_2024_paaostoskavelykatu.jpg

Myös Obchodná-katu, joka on kaupungin pääostoskatu, on usean baarin ja yökerhon katu, jossa on huomattava määrä kaikenlaisia ruokapaikkoja.

26.5_Bratislava_2024_meiyerin_kahvila.jpg

CAFE MEYER

Wienin tapaan Bratislavassa on kehittynyt vilkas kahvilakulttuuri. Älä missaa mahdollisuutta vierailla yhdessä kaupungin keskustan kahviloista. Vuonna 1873 perustettu Café Mayer pääaukiolla on yksi perinteisistä yrityksistä. Perinteinen kahvila Bratislavan pääaukiolla 1700-luvun barokkipalatsissa. Vuodesta 1913 lähtien talossa on toiminut Mayer-kahvila ja konditoria. Julius Mayer oli kuuluisa keisarillisen hovin makeisten toimittaja. Sisustus Itävalta-Unkarin aikakauden wieniläisten kahviloiden tyyliin. Ilmapiiri ei ole juurikaan muuttunut sen jälkeen. Se oli myös yksi kaupungin ikoneista, ja monet eivät voi kuvitella sunnuntai-iltapäivää ilman vierailua Mayerissa. Heti sisään astumisen jälkeen näkee, että he tietävät jotain täällä kakuista. Kellarissa sijaitseva konditoria toimittaa niitä tuoreena ja laajalla valikoimalla. Runsas kahvi-, tee- ja muiden juomien menu, monia slovakialaisia ​​ja "wieniläisiä" leivonnaisia.

26.5_Bratislava_2024__konditoria_ulkoa.jpg

26.5_Bratislava_2024_meiyerin_juliuksen_konditoria.jpg

KONDITORIA KORMUTH

Vanhassa kaupungissa kahville kannattaa poiketa upeaan museomaiseen Konditorei Kormuthiin, jonka vaikuttava sisustus kiehtoo maagisella tunnelmallaan. Oman erikoisleipomon kakut ja jälkiruoat leivotaan hienoimmista raaka-aineista korkeiden laatuvaatimusten mukaisesti, rakkaudella perinteitä kohtaan alkuperäisten Itävalta-Unkarin valtakunnan reseptien mukaan. Kakut ja herkullinen italialainen kahvi tarjoillaan harvinaisen, historiallisen posliinin päällä, mikä lisää juhlaelämystä tässä jo ainutlaatuisessa ympäristössä. Koko sisustusta täydentävät alkuperäiset, historialliset ja 1500-1800-luvuilta peräisin olevat antiikkiesineet, jotka kaikki sisältävät korkeimman taiteellisen arvon. Huoneet on sisustettu renessanssityylisillä maalauksilla ja freskoilla, ja ne keskittyvät temaattisesti Bratislavan historiaan. Ainoa ehto konditoriavierailulle on vähintään 12 €:n perusmaistajaismenu. Vierailu Konditorei Kormuthissa tuo sinulle unohtumattoman gastronomisen ja taiteellisen kokemuksen. Ma-ti suljettu.

26.5_Bratislava_2024_luostaripanimon_ravintola.jpg

PIVOVARY KLASTORNY & BRATISLAVSKA RESTAURAURACIA

Klastorny panimo sijaitsee alkuperäisissä luostarin kellareissa suoraan Bratislavan suurimman ravintolan - Bratislava Restaurant Flagshipin - alapuolella. Panimo valmistaa vieraiden silmien edessä rehellistä Pilsen-tyyppistä käsityöolutta Kláštorný lager 11°. Kuten ennenkin, ensimmäinen käyminen tapahtuu avoimissa tynnyreissä muutaman päivän ajan ja sitten olut säilytetään varastosäiliöissä 22 päivää. Näin syntyy rehellinen ja maukas pastöroimaton elävä olut, jolla on erottuva leipäinen tuoksu ja miellyttävä katkeruus, joka on hyväksi elimistöllemme. Paikallinen tyypillinen gastronomia, rehellinen olut ja alkuperäinen kellarien arkkitehtuuri houkuttelevat paljon turisteja. Ruokalistalta löytyy mm. Patagulassi (sianliha, naudanliha, perunat, pepperoni) leivän sisällä 6,50 €, Paistettu makkara sinapin ja piparjuuren kanssa 7,50 €, Sveitsin leike (leivitetty porsaanleike, juustoa, kinkkua) ranskalaisilla 11,40 €, Porsaan paistia, hapankaali, knöödelit 13 €, Paistettuja porsaan kylkeä 600 g, lisukkeella, tuoreita leipäviipaleita, piparjuuri, sinappia 17 €, Paistettu porsaan potka 1300 g, lisukkeella, kotitekoinen leipä, piparjuuri, sinappi 24,50 €. Viinipullo 17 €, Oluissa hanassa: Kláštorný ležiak 11° 0,5 l 2,60 €, Kláštorný ležiak tmavý 11° tumma 2,70 €, Březňák 10° 0,5 l 2,60 €, Zlatý Bažant 73 0,5 l 2,60 €. Su-ma suljettu.

26.5_Bratislava_2024_kaupunkipanimoravintola.jpg

BRATISLAVSKY MESTIANSKY PIVOVAR

Bratislavský Meštiansky Pivovar noudattaa alkuperäisen Meštiansky-pivovarin ”Die Bürgerliche Brauerei“, pitkäaikaista perinnettä jota paikalliset kutsuvat yksinkertaisesti Meštiakiksi. 

Siellä missä valmistetaan hyvää olutta, keittiön on myös oltava hyvä. Olut ja Bratislava ovat aina kuuluneet yhteen. Tämä pieni paikallinen panimo jatkaa tunnetun "Die Bürgerliche Brauerei" -nimisen kaupunkipanimon perinnettä, joka tuottaa olutta huipputekniikalla Rheinheitsgebootin mukaan sekä valikoiman aterioita, jotka on valmistettu perinteisillä Presburgin -resepteillä. Porsaan sisäfileetä kermassa, tillikastiketta knöödeleillä, paahtopaistia, hanhea ja monia muita herkkuja sekä miellyttävä humalan aromi ympärillä ovat osa gastronomista kokemusta tässä kolmikerroksisessa ravintolassa. Klassinen, konservatiivinen, rehellinen ja runsas perinteinen kotiruoka, joka sopii hyvin oluen kanssa. Keittiömestari František Šipoš korostaa joidenkin ruokien tai raaka-aineiden, kuten parsan, sienten, riistan kausiluonteisuutta tai teurastuskautta, mikä monipuolistaa a la carte -menua. Oluissa mm. Bratislava lager 12° A-olut 0,5l 2.90 €, Bratislava Bubák tumma 12° 0,4l 2,90 €, Bratislava lager 10° III-olut 0,5l 2,60 €, IPA 0,4l 3,50 €.

26.5_Bratislava_2024_panimoravintola_tuomari_j.jpg

PANIMORAVINTOLA RICHTAR JAKUB

Bratislavan vanhin pienpanimo on perustettu vuonna 2009. Panimo ja majatalo sijaitsevat kauempana keskustassa, joten majatalossa tapaat pääasiassa paikallisia. Richtár Jakub ravintolan tiloihin kuuluu päähuone 36-paikkaisella baarilla, 32-paikkainen huone, 18-paikkainen oleskelutila ja 8-paikkainen tupakointihuone. Kesäisin on myös 90-paikkainen terassi. Oluttalon sisustusta täydentää olutkeräilyesineiden kokoelmaa.  Hanassa panimon omia oluita: ANNA 10°, Jakub 12° lager 4,2%, KATARÍNA 13° tumma lager, 10° tumma hanaolut, JAKUB PREMIUM 12° lager, PECIVAL 13° puolitumma lager, Pánsky Sokol 11° lager 4,7%, erikoisolut espanjalaisesta maltaasta ESCANDA 12° lager, GEJZA puolitumma lager 12° ja ensimmäinen Bratislavalainen India Pale Ale-IPA LORD. Lisäksi myös muiden slovakialaisten panimoiden Zichovec Mosaic Ale 12° 5,5 %, Zichovec Juicy Lucy IPA 15° 6%, tšekkiläisten panimoiden Bernard 10° 3,8 %, Clock Zlatý prasátko 17° 7,2 %, ja ulkomaisten panimoiden käsityöoluita mm. bambergiläistä savuolutta. Yhteensä 13 hanaolutta. Tarjolla on myös hunajaviiniä, joko kylmää tai lämmintä, ja voit myös maistaa Pivovica Jakub brandya. Erikoisuutena on myös keskiaikainen juoma Korma, jossa on 3dl olutta ja 1dl hunajaviiniä. Keittiö on erikoistunut oluen kanssa sopiviin herkkuihin kuten marinoidun hermelin ja muiden juustojen kera, marinoidut makkarat, Olmützin juustot, grillatut kanan siivet, bratwurstit, paistettu gobykala ym.

26.5_Bratislava_2024_panimoravintola_elisabeth.jpg

METSKY PIVOVAR ALZBETKA

Bratislavan vanhassa kaupungissa sijaitseva panimo kantaa ylpeänä Itävallan arkkiherttuattaren Elisabeth Marian nimeä. Vieraile ja sammuta janoasi oluilla ja nauti slovakilais-tšekkiläis-unkarilaisesta keittiöstä sydämesi kyllyydestä 250 paikkaisessa ravintolassa. Ruokalistalla mm. Unkarilainen papukeitto, smetana, leipä 5,90 €, Kermainen herkkusienikeitto, leipä 5,90€, Paistettu makkara sinappi, tuore piparjuuri, leipä 6,50 €, Kana Gordon bleu, kananrintaa, chorizoa, cheddaria, tartaarikastiketta, ranskalaiset 10,90 €, Leivitetty vasikan leike 200 g, lime, perunasalaatti 16,90 €, BBQ paahdettu porsaankylki 800 g, sinappia, suolakurkkua, piparjuurta, leipää 16,90 €, Gulassi knöödeleillä 13,90 €. Alžbetkan panimon viehättävässä ympäristössä vaativa oluenmaistaja, utelias gastronominen turisti ja herkullisen ruoan ystävä toteuttavat unelmansa. Panimoravintola tarjoaa oluenmaistajille 12 hanaolutta 0,5 l: KOMÍN 11° vaalea lager 2,50 €, KOMÍN 12° puolitumma lager 2,60 €, KOMÍN 15° IPA 3 €, KOMÍN 11° GOSE 3 €, KOMÍN 14,5° Čmudil savuolut 2,80 €, BARACK 10,5° Fruit ALE 4,20 €, OTHER WORLD 14° IPA 4,20 €. Lisäksi muiden Slovakian tai Tšekkiläisten käsityöpanimoiden oluita.

26.5_Bratislava_2024_panimoravintola_oluttehdas.jpg

FABRIKA

Tilava tyylikäs olutravintola keskustassa. Mitä tulee ruokaan, tarjolla on perinteisiä kylmiä ja kuumia lisukkeita oluen seuraksi, kuten juustoa nuggetit, leikkeet, siivet, porsaan kylki, schnitzelit, gulassi, kalaa ja paistettua juustoa. Ruokalistalta löydät myös monia muita herkullisia, parhaista raaka-aineista valmistettuja ruokia. Valikoima rommeja eri puolilta maailmaa, ja monenlaisia viski- ja hedelmäviinatyyppejä myös Slovakiasta. Valikoimassa on yli 200 erilaista huolellisesti valittua viiniä kaikkialta maailmasta, mukana on tunnetuimpia slovakialaisia viinintuottajia. Hanaoluet 0,5 l: FABRIKA F 12° lager 4,6% vol. 3,40 €, FABRIKA F 14° APA 5,6% vol 3,70 €, FABRIKA W12° Weizen 4.7% vol. 3,40 €, FABRIKA F13° Dark lager 5% vol 3,70 €, Pilsner Urquell 12° 4,4% vol 3,40 €. Ulkoa löytyy terassi.

26.5_Bratislava_2024__olutpalatsi.jpg

BEER PALACE

Astu sisään todelliseen olutpalatsiin! Aivan Bratislavan historiallisessa sydämessä, muutaman askeleen päässä Hviezdoslav-aukiolta, on Beer Palace sinua varten. Nautit parhaasta oluesta, herkullisimmasta ruoasta paikallisesta ja kansainvälisestä keittiöstä sekä paljon hauskaa. Ravintola sijaitsee historiallisessa palatsissa Gorkeho-kadulla. Hanaoluina 0,5 l: Zlatý bažant´73 A-olut 2,50 €, Březňák 10° III-olut 2,50 €, Krušovice Mušketýr 11° III-olut 2,50 €, Maurus dark 2,50 €, Edelweiss Hefetrub Weizzen 0,5 l 3,80 €, Hurban Legend BOCK 16° A-olut 0,33 l 3,20 €, Lagunitas Day Time session IPA 10° 0,33 l 3,20 €. Ruokalistalla mm. Grillattua mausteinen porsaan kylki 600 g, chili-valkosipulikastiketta, pepperoni, sinappi, piparjuuri, leipä 13,90 €, Montenegron porsaanleike, ranskalaiset 10,90 €, Panimomestarin gulassi sipiulilla ja knöödeleillä 11,90 €, Naudan ullkofile kermakastikkeella ja knöödellit 11,90 €, Naudanpihvi 200 g grillattujen kasvisten, yrttivoin ja rosmariiniperunoiden kanssa 22 €, Staropresporský vasikanpihvi 200 g perunasalaatin kanssa 17,50 €, Grillattu lohi pinaatinlehdillä voissa paistettujen perunoiden kanssa 13,50 €, Täytetyt perunapyörykät savustetun lihan, paistetun sipulin ja hapankaalin kanssa 10,90 €,

26.5_Bratislava_2024_sk_ravintola_1.jpg

SLOVAK PUB

Jos etsit jotain rentoa maalaismaista tunnelmaa, herkullista ruokaa ja ystävällistä ilmapiiriä Bratislavan sydämessä, olet oikeassa paikassa. Voit vierailla vain muutaman oluen parissa ystävien kanssa tai hemmotella itseäsi perinteisellä slovakialaisella keittiöllä. Kesäisin käytettävissä on myös terassi. Slovakian pubi houkuttelee myös opiskelijoita viettämään aikaa luokkatovereidensa kanssa. Baari on jaettu yhteentoista huoneeseen, joista jokainen on viritetty Slovakian historian eri aikakauteen. Esimerkiksi yksi huone on alkuperäinen 150 vuotta vanha puumökki. Emme kerro muuta, tule katsomaan ne itse. Tämä tyypillinen vanha slovakialainen pubi on todellinen sokkelo, jossa voit oppia paljon Slovakian kansan historiasta. vanhanaikainen tunnelma, laaja valikoima kotitekoisia ruokia, kaupungin suurin valikoima slovakialaisia oluita – ja yllättävän edulliset hinnat. Se ei ole 500 paikkaisena vain yksi suurimmista pubeista, vaan se on myös yksi kaupungin parhaista. Ravintola tarjoaa ainutlaatuisen elämyksen.

26.5_Bratislava_2024_svijanya_tankista.jpg

SPILKA PIVO & RESTAURACE

Löydät Spilkan entisen Stein-panimon olutfermenttorista, joka rakennettiin vuonna 1871. Täältä löydät tankkiolutta, perinteistä ruokaa rohkealla otteella ja modernilla otteella sekä leipomon. Tyypilliset panimoruoat ovat uskollisia klassiselle tsekkoslovakialaiselle makuluonnolle uudella tavalla laitettuna. Tsekkiläisen Svijany panimon oluita mm. lageria & tummaa, Primator panimon IPA, vehnäolutta. Sisätiloissa on kaksi kerrosta ja ulkopuolella sisäkorttelin puutarhassa on tilava terassi. Koe tunnelma avoimessa tilassa, jossa on korkea katto ja alkuperäiset Stein-lamput, pilarien välissä alkuperäiset paneelit ja näe höyrykattiloiden rautaovet tai historiallinen hissi.

26.5_Bratislava_2024__lahiravintola.jpg

Ravintola Šnyt DULÁK Dulova aukiolla hotelliamme vastapäätä tarjoaa rakkaudella Pilsner Urquell olutta ja hyvää ruokaa. Listalla mm. Pulled pork Burger cheddarilla, pekonilla, tomaattilla, sipulihillolla, jäävuorisalaatti, ŠNYT-dippi, coleslaw, maalaisalaatti ja ranskalaiset perunat 11,90 €, Paahdettu porsaan kylki BBQ:lla, sinappi, piparjuuri, hapan lisuke 14,90 €, Paistettuja porsaanliha tai kana schnitzeleitä, perunasalaattin kera 10,90 € Paahdettua porsaan potkaa tummassa olutkastikkeessa, sinappilla, piparjuurella, hapan lisukkeella 17.90 €, Gulassi olutkastikkeella, punasipulia 11,90 €, Grillattu kanan rintapihvi yrttivoilla, höyrytettynä vihannekset 11.90 €, paistetut perunat +3,50 €. Hanasta Pilsner Urquell Hladinka 0,5l 2,85 €, Master 18° tumma 0,4l 2,90 €, Voľba sládkov 0,4l 2,90 €.

26.5_Bratislava_2024__lahi_pub-bistro.jpg

PUB BISTRO PECTO

Sijaitsee hotellimme vieressä. Bistro tarjoaa välipalaksi marinoitua juustoa 6 €, Käsekrainer grillimakkara 5,50 €, Leberkäse (vasikan jauhelihaliha, jalapenot, sipuli, sinappi, sämpylän välissä) 6 €, juusto ja tonnikala tortilloja, Grillattuja kanansiipiä 7,50 €, Croissantteja täyttteellä. Voit nauttia herkullista hanaolutta tai lasin hyvää viiniä 1,50 €. Oluet: Pražačka III lager 0,5l 2 €, Bakalář IV 0.5l 2,50 €, Medový Špeciál 14 hunajaolut 0.5l 2,50 €. Kahvi 2 €, Cola 2 €. Avoinna joka päivä 16-22.

26.5_Bratislava_2024__vanhankaupungin_MATKAMUISTOT.jpg

Vanhankaupungin kujilta ja aukioilta löydät paljon pieniä kauppoja ja putiikkeja: nuorten suunnittelijoiden luovaa muotia, käsitöitä, matkamuistoja - täällä et varmasti jätä mitään toivomisen varaa. Paljon liikkeitä on Hlavné námestie aukion ympäristössä, ja Panská- ja Laurinská kaduilla aivan aukion naapurissa on lukuisia hyviä matkamuistomyymälöitä. Pääostoskatu on Obchodná ulica kaupungin keskustassa: sieltä löydät suurten merkkien lippulaivaliikkeitä, pieniä kauppoja, joissa on tyypillisiä slovakialaisia ​​matkamuistoja, ja ruokakauppoja.

26.5_Bratislava_2024__kauppamuseo.jpg

MUSEO KAUPASSA

Jos etsit alkuperäisiä matkamuistoja ja haluat nauttia vanhojen hyvien aikojen tunnelmasta, suuntaa historiallisessa keskustassa Biela kadulla olevaan Museoon kaupassa, joka on sisustettu vanhan Bratislavan tyylin. Täältä löydät vanhoja mainoskylttejä sotien väliseltä ajalta, kassakoneita, tiskin jäätelön myyntiä ja mehujään valmistusta varten tai vanhan Coca-Cola-pullon, joka on pullotettu Slovakiassa viime vuosisadan alusta. Täältä löydät parasta Slovakiasta - Bratislavan croissanteista kansantaidetuotteisiin, upeita viinejä, ja mukavia taiteellisia matkamuistoja. Kahdessa huoneessa on pysyvä kauppanäyttely, jossa on mm. vanhoja kassakoneita.

26.5_Bratislava_2024__ostoskeskus_2.jpg

EUROVEA

Eurovea on uusi kiiltävä, moderni ostoskeskus, joka sijaitsee Tonavan rannalla, lähellä Apollon siltaa. Joen varrella on julkinen puisto, josta on upeat näkymät Tonavalle, silloille ja Petržalkaan. Täältä löydät täydellisen yhdistelmän shoppailua ja rentoutumista. Se on kymmenen minuutin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista. Se on myös kulttuurikeskus ja monia tapahtumia. Eurovea on yksi Bratislavan suosituimmista ostoskeskuksista jossa on yli 200 myymälää; mm. Primark. Se on melko suuri ja siinä on useita kerroksia; ylimmässä kerroksessa on enimmäkseen ruokapaikkoja ja alimmassa kerroksessa supermarket. Wifi on saatavilla ostoskeskuksessa ja kauppakeskuksessa on mukava ja avoin tunnelma kirkkailla kattoikkunoilla. Se on täynnä loungebaareja, kahviloita ja ravintoloita, joista on näkymät joelle. Joen varrella ihmiset voivat kävellä Tonavaa pitkin päästäkseen ostoskeskukseen. Tässä ostoskeskuksessa ei ole vain kauppoja, vaan siellä on myös toimistoja, asuntoja, vapaa-ajan ja rentoutumisen komponentteja. Se on valtava ostoskeskus jossa voit viettää aikaasi! Välittömästi sen ulkopuolella Tonavan varrella on monia ravintoloita, joissa on rento ja mukava tunnelma. Hotelliltamme pääsee bussilla suoraan ostoskeskukseen 5 minuutissa.

26.5_Bratislava_2024__ostoskeskus_1n.jpg

NIVY OSTOSKESKUS

Slovakian suurin kauppakeskus on poikkeuksellinen fuusio modernista linja-autoasemasta, huippuluokan ostoskeskuksesta tai rentoutumisesta näköalalla. Bratislavan uusin kohde, jossa voit shoppailun lisäksi rentoutua ainutlaatuisella viherkatolla, kokea maailman kaikki maut ja tutustua paikallisiin tuotteisiin kaupungin kauneimmalla gastronomisella alueella. Kauppakeskuksen katolle on rakennettu oleskelu- ja virkistysalue. Pidä piknik, juokse kaksi kierrosta juoksuradalla ja nauti upeista näkymistä Bratislavaan. Yksinkertaisesti kokemus, jota et löydä mistään muualta. Uusi ja moderni kauppakeskus tarjoaa laajan valikoiman kauppoja mm. Lidl ja palveluita, joista monet ovat ainutlaatuisia markkinoilla, sekä lippulaivamyymälöitä. Nivy Market on perinteinen ruokapaikka, suosittu katuruoka, herkkuja, viikonloppumarkkinat ja laadukas ravintolakokemus 77 ruokapaikallaan. Kaikki tämä ja paljon muuta löytyy yhdestä paikasta, josta et varmasti jätä nälkäisenä tai janoisena. Ostoskeskus sijaitsee 500 m. / 5 minuutin kävelymatkan päässä hotellistamme.


26.5_Bratislava_2024_hotelli_1.jpg

BRATISLAVASSA: HOTELLI**** 5 tai 7 yötä buffetaamiaisella

Hotelli sijaitsee Bratislavan vanhan kaupungin ja liikekeskustan välisellä alueella viihtyisällä aukiolla, jossa on tunnettu rakastuneiden suihkulähde ja ainutlaatuinen paikallinen ilmapiiri. Hotellissa on tunnettu gourmetravintola. Hotelissa on 24 h vastaanotto, hissi, huonepalvelu, pesulapalvelut, pankkiautomaatti. Hotellin henkilökunta puhuu englantia ja saksaa.Kaikki huoneet on uusittu 2016-18, ja niissä on ilmainen WiFi. Nivy ostoskeskus on reilun 5 minuutin kävelyn päässä. Eurovea-kauppakeskus ja Tonava ovat 15 minuutin kävelymatkan päässä. Hotellin edustalla olevan aukion ympärillä on 50-150 m. säteellä useita ravintoloita, kahviloita, pizzeriota, kebap paikkoja, bistro-pub, perinteinen slovakiainen viinitupa, vinothek ja kaksi elintarvikemarkettia. Hotellin kulmalla 50 m. päässä olevalta bussipysäkiltä pääsee 7 minuutissa johdinautolla suoraan 1,5 km päässä olevaan vanhaan kaupunkiin. Kaupungin keskustaan kävelee 20 minuutissa.

26.5_Bratislava_2024_hotelli_2.jpg

Hotellin suolahuone ja kuntokeskus ovat käytettävissä maksutta. Suolaluola on erityinen paikka, jossa voit rentoutua ja hengittää terveellistä ilmaa. Rakennettu yksinomaan Wieliczkan ja Kuolleen meren merisuolakiteiden suolakivistä. Suolahuone on 10 hengelle. Aukioloajat: Maanantaista perjantaihin klo 10.00–22.00 (viimeinen klo 20.30-). Viikonloppu ja loma-aikaan klo 10.00–20.00 (viimeinen klo 18.30-). Varaus hotellin vastaanottosta. Hotellissa on myös suomalainen sauna, joka on käytettävissä lisämaksusta.

26.5_Bratislava_2024_hotelli_5_baari.jpg

Aulabaarissa ja kesäterassilla on tarjolla laaja valikoima erikoiskahveja ja juomasekoituksia.

26.5_Bratislava_2024_hotelli_3_ravintola.jpg

Hotellin St. Hubert riistaravintola tunnetaan kansainvälisistä aterioista ja perinteisistä riistaerikoisuuksista. Ruokalista pohjautuu perinteisiin ja pitkän aikavälin suosittuihin erikoisuuksiin kuten Punapeuran medaljongit paahdetulla lehtikaalilla, perunastrudelilla ja herukkakastikkeella 22,90 €, Naudan ulkofileepihvi pippurikastikkeella, paistettuja perunoita & sipulia, grillattua maissia 28 €, Hirvigulash knöödelillä 9,60 €. Näiden lisäksi mm: Tartar-paahtoleipät, kaupungin suurin paistettu Porsaan potka, Apollo-hampurilainen ranskalaisilla 12,90 €, Kermainen sienikeitto perunalohkoilla 4,50 €,Tomaattikeitto basilikalla ja raastetulla parmesaanijuustolla 4,50 €, Grillattuja katkarapuja ruccolalla & sitruunakermakastikkeella ja hieman tulinen dippi 10,80 €, Ceasar kanasalaatti 9,90 €, Grillattu lohi sitruunakastikkeella, voissa paistetut vihannekset ja keitetyt perunat 17,90 €, Grillattua kuhaa, hernesosetta, perunakrokettia, rapukastiketta 17,50 €, Mehukas kananrinta hernesoseen ja paistettujen perunoiden kanssa yrttikastikkeella 12,50 €, Grillattua ankan rintaa, voissa paistetut perunaknöödelit, rapeat sipulit, konjakki-molassikastike 15,90 €, Porsaan sisäfilee sinihomejuustokastikkeella, vihreä parsaa ja paahdetut perunat sipulilla 14,90 €, Leivitetty porsaanleike XL, perunasalaatti ruohosipulilla 11,90 €, Paahdettu hirvenkoipi ruusumarjakastikkeessa, kotitekoisia peruna gnocchi, seesami ja paahdettu omena 16,90 €, Vasikan pihvi punapippurikastikkeella, grillattuja vihanneksia ja perunat 25,50 €. À la carten lisäksi voit valita menun kohtuulliseen hintaan. Työpäivinä voit nauttia lounastarjouksesta 9,50 € keitto+pääruoka. Tarjolla on myös kauden ruokia ja erikoisuuksia. Ravintolan aukioloajat: maanantai - lauantai: 11: 00 - 22:00. Sunnuntai: 11:00 - 20:00.

26.5_Bratislava_2024_hotelli_4_aamiainen.jpg

Monipuolinen buffetaamiainen tarjoillaan St. Hubert ravintolassa aamulla klo 7-10.

26.5_Bratislava_2024_hotelli_6_huoneet.jpg

Comfort luokan kahden hengen 25 m² huoneet ovat 3. ja 5. kerroksessa. Huoneessa on kaksi erillistä sänkyä (90 × 200 cm) tai parivuode (180 × 200 cm). Kaikissa huoneissa on ilmastointi, äänieristys, satelliitti-tv, minibaari, ilmaista pullovettä sekä maksuton kahvin ja teen keittomahdollisuus. Maksu-tv-kanavia voi katsella ilmaiseksi. Kylpyhuoneessa on suihku tai kylpyamme. Ilmainen Wi-Fi ja tallelokero omalle fläppärille. Maksuton pääsy kuntokeskukseen ja suolaluolaan. Lisämaksusta löytyy myös parvekkeellisia huoneita.


26.4-1.5 / 3.5 MATKAOHJELMA BRATISLAVA 2024

26.4 PERJANTAI

Klo 19 kokoontuminen Helsingin lentokentällä Ryainairin tiskin luona. Jätämme lentolaukut ruumaan kuljetettaviksi ja siirrymme turvatarkastukseen. Klo 21.00 Ryanairin lento Wieniin lähtee. Klo 22.30 lento laskeutuu Wieniin. Klo 23.00 kuljetuksemme lähtee Bratislavaan, matka 98 km / 50 minuuttia. Klo 24 sisään kirjautuminen hotelliin.

27.4 LAUANTAI

Klo 7-10 buffetaamiainen. Klo 09.45 kokoontuminen hotellin aulassa. Matkanjohtajan johdolla: klo 10-12 Vanha raatihuone, Aikakauden huoneiden näyttely, Vanhan Raatihuoneen torni ja NäyttelysaliViininviljelyn näyttely 20 min ja Slovakian kansallinen Viinisalonki. Maisteluohjelma klo 12.00, 14.00 ja 16.00: 72 viiniä 100 minuutissa / 35 €. Voit valita 2 näytettä / 10 minuuttia 6 €, tai 4 näytteen maistelu 11 € /30 minuuttia. Kauppa museo. Klo 18 lähtö hotellista, matkan hintaan kuuluvalle illallinen Vanhassa kaupungissa.

28.4 SUNNUNTAI

Klo 7-10 buffetaamiainen. Klo 10 lähtö hotellilta. Klo 10.30-12 Bratislavan linna, historian museo ja barokkipuutarha. Pysähdymme näköalatasanteelle ihailemaan maisemia, kirkkaalla säällä voit nähdä aina Unkariin saakka. Kahvitauko. Iltapäivällä Mirbach palatsi ja Pálffy palatsin taidegalleriat. Klo 15-16 Liikenne museo.

29.4 MAANANTAI

Klo 7-10 buffetaamiainen. Klo 09.30 lähtö hotellilta. Klo 10-11 Apteekkimuseo ja Mikaelin torni. Kellomuseo. Klo 13 matkan hintaan kuuluva lounas. Klo 14.00-15.15 paikallisen oppaan englanniksi opastama kävelykierros vie sinut kävelykierrokselle Vanhaankaupunkiin, jonka keskiaikainen katuverkosto kapeine kujineen ja porttikäytävineen luo viehättävän tunnelman. mm. Pyhän Martinin Tuomiokirkko. Kierroksen jälkeen voit jäädä tutustumaan kaupunkiin tarkemmin. Tai lähteä klo 15.30-17.45 retkelle Bratislavan eläintarhaan.

30.4 TIISTAI VAPPUAATTO

Klo 7-10 buffetaamiainen. Aamupäivällä sinua odottaa retki Devínin linnan raunioihin, paikkaan, jolla on syvä historiallinen merkitys. Luonnonsuojelualueella voit nauttia maalauksellisista näkymistä Tonavalle ja rauhoittavasta mutta vaikuttavasta panoraamasta. Klo 09.30 lähtö hotellilta klo 10-14 Tonavan risteily. Klo 11.30-13.30 Devinissä aikaa lounastaa tai ihailla Tonavan yläpuolella kohoavia Devinin linnan raunioita ja museota. Klo 18 kokoonnumme viettämään yhteistä Vappuaattoa hotellin ravintolaan, jossa nautimme matkan hintaan kuuluva illallisen. (Mahdollisesti klo 20 Cabaret / Burlesque show 35 €. Vahvistuu keväällä)

1.5 KESKIVIIKKO VAPPUPÄIVÄ

Klo 7-10 buffetaamiainen. Klo 10 huoneiden luovutus. Klo 10.05 kuljetus (50 min./ 98 km) Wienin lentokentälle. Klo 11.00 kuljetus saapuu Wienin lentokentälle. Jätämme laukut ruumaan kuljetettavaksi ja siirrymme turvatarkastukseen. Klo 13.15 Ryanairin lento lähtee Helsinkiin. Klo 16.40 kone laskeutuu Helsingin lentokentälle.

7 yön matkalla lisäksi

1.5 KESKIVIIKKO VAPPUPÄIVÄ

Klo 7-10 buffetaamiainen. Omatoimista Bratislavaan tutustumista. Jos ilma on kirkas suosittelemme nousemista Tonavan ylittävän SNP-sillan yllä kohoavalle, lentävää lautasta muistuttavalle UFO näköalatasanteelle. Lähes 100 metrin korkeudesta Tonavan yläpuolelta aukeavat upeat panoraamanäkymät yli kaupungin.

2.5 TORSTAI

Klo 7-10 buffetaamiainen. Klo 10-13 matkanjohtajan johdolla Bratislavan rautatiemuseoon. Iltapäivällä ostosretki torille.

3.5 PERJANTAI

Klo 7-10 buffetaamiainen. Klo 10 huoneiden luovutus. Laukut saa jätetty säilytykseen hotelliin. Aamupäivä vapaata aikaa ostoksille. Klo 13.30 kuljetus (50 min./ 98 km) Wienin lentokentälle. Klo 14.30 kuljetus saapuu Wienin lentokentälle. Jätämme laukut ruumaan kuljetettavaksi ja siirrymme turvatarkastukseen. Klo 17.00 Ryanairin lento lähtee Helsinkiin. Klo 20.25 kone laskeutuu Helsingin lentokentälle.

21.3_Breslau-Posen_lentokone.jpg

Lentoaikataulu: PE-KE 5 yön matkalla

Meno: PERJANTAI 26.04.2024 RYANAIR 21:00 Helsinki - 22:30 Wien Paluu: KESKIVIIKKO 01.05.2024 RYANAIR 13:15 Wien - 16.40 Helsinki

Lentoaikataulu PE-PE 7 yön matkalla

Meno: PERJANTAI 26.04.2024 RYANAIR 21:00 Helsinki - 22:30 Wien Paluu: PERJANTAI 03.05.2024 RYANAIR 17:00 Wien - 20.25 Helsinki

Sisältää: RYANAIRIN reittilennot Hki-WIEN-Hki sis. pienen käsimatkatavaran(40 x 20 x 25 cm) matkustamoon ja normaalin 10 kg lentolaukun ruumaan.

Varaa matkalle mukaan euroja/luottokortti. Matkustajilla on oltava passi tai uudenmallinen henkilöllisyystodistus sekä matkavakuutus.

MATKAVARAUS/ PAIKKATIEDUSTELU TÄSTÄ! Puh.varaukset: 044-3034003

Matkanjärjestäjä Blitz Tours Oy 3647/06/Mj. Kuluttaja- ja Kilpailuviraston vakuusrahaston / valmismatkarekisterin jäsen.

  Loydat_meidat_myos_facebookista.jpe

Peruutusehdot

Jos peruutus tapahtuu -48 vrk 75 €, 47-28 vrk ennen matkan alkua peruutuskuluina perimme ennakkomaksun 175 €/hlö. 28 vrk ennen lähtöä peruutuskulut ovat 95 % matkan hinnasta. Tämän jälkeen peruutuskulut ovat 100 %. Toimistokuluina perintään +75 €/hlö. Huomaa että matkan maksamatta jättäminen ei ole vielä peruutus!